PDA

View Full Version : ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΟΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σελίδες : 1 [2] 3 4

katana750
08/01/2009, 17:03
εχει απαντηθει σε πανω απο 300 ποστ

Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του για άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας ισχύος μέχρι 25kW ή με λόγο ισχύος προς βάρος μέχρι 0,16kW/kg ή το 21ο έτος της ηλικίας του για άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας οποιασδήποτε ισχύος ή λόγου ισχύος προς βάρος.

βλεπε επισημη κρατικη οδηγια
http://www.yme.gr/index.php?getwhat=1&oid=362&id=&tid=362

και επειδη το ΜΕΓΑ το της Ελλαδας κρατος ακομα και στις νεου τυπου αδειες δεν γραφει πουθενα ισχυ η λογο ισχυος προς βαρος για να μην μπλεξεις σε καποιον ασχετο τροχονομο θα πας και θα παρεις απο την αντιπροσωπεια μια βεβαιωση σαν αυτη :

Η Yαsukaho Hellas βεβαιωνει οτι η μοτοσυκλετα με αριθμο πλαισιου η αριθμο κυκλοφοριας ταδε συμφωνα με την εγκριση τυπου της εχει λογο ισχυος προς βαρος μεχρι 0.16 kw/kgr

GiannisBlessed
08/01/2009, 21:53
ωραια ολα αυτα...αλλα πουθενα μα πουθενα δεν αναγραφεται που πρεπει να ειναι η μετρηση αλογων-κιλοβατ που πρεπει να εχει το εκαστοτε μοτο για να πληρει τις προιποθεσεις...στον τροχο η στο στροφαλο?και στον λογο kw/kg δεν διευκρινιζει αν η μηχανη πρεπει να ειναι γεματη η "στεγνη" (αδεια)...:look:
αραα...
αποφασιζουμε αυθαιρετα???:eyepop: :confused:
και εγω οδηγαω ενα bros 400 και απο οσο εχς ψαξει το bros ειναι οριακα νομιμο η οριακα παρανομο....τρεελαααα!!!!:bawl:

katana750
08/01/2009, 22:03
μην σε νοιαζει αν ειναι στροφαλο η τροχο η αν ειναι αδεια η γεματη
το θεμα ειναι τι θα γραψει η βεβαιωση αντιπροσωπειας
ζητα βεβαιωση για οτι σε συμφερει χωρις να διευκρινιζει αδεια η γεματη η τροχο η στροφαλο
αμα χαλασεις ολη σου την φαια ουσια ψαχνοντας λεπτομερειες θα εχουν περασει τα 2 χρονια και θα την οδηγας ουτως η αλλως

GiannisBlessed
08/01/2009, 22:25
χα χα χα φιλε κατανα αν γινεται αυτο εισαι θεος!!:beer: :)
ο σαρακακης θα μπορει να μου δωσει βεβαιωση για το bros αραγε?(ποτε δεν εισηχθηκε κανονικα απο τον σαρακακη...

katana750
09/01/2009, 08:48
ποιος τον εχει αναγκη τον σαρακακη
ελα σε επικοινωνια με την ιδια την honda στην japan με email
περιεγραψε το θεμα και ζητα βεβαιωση με κειμενο που να σε καλυπτει
το μηχανακι με κωδικο ταδε εχει power/to weight ratio 0.16kw/kgr
και μην νομιζεις οτι ειναι κατι δυσκολο
στα λιμεναρχεια αυτες οι επισημες βεβαιωσεις ιπποδυναμης ειναι καθημερινο φαινομενο και ερχονται σε 5 ημερες ΔΩΡΕΑΝ [αναλαμβανεις μονο τα εξοδα αποστολης] αν και πολες μαρκες αναλαμβανουν και τα εξοδα αποστολης στα πλαισια του after sales marketing

βεβαια απο την στιγμη που ηρθε ελλαδα [εστω και παραεισαγωγη] υπαρχει εγκριση τυπου απο το υπουργειο οποτε και αυτη μπορει να σε καλυπτει

οταν ενας εμπορος πουλαει μεταχειρισμενο και βγαζει αδεια για πρωτη φορα μεταξυ αλλων κατεθετε και υπευθυνη δηλωση οτι
η μοτο με s/n ταδε ειναι πανομοιοτυπη με αυτη που εγκριθηκε με την αριθμ ταδε εγκριση τυπου και βαζουν στον φακελο και φωτοτυπια της εγκρισης τυπου

αρα ΟΛΟΙ οι εμποροι που βγαζουν αδειες μπορουν να σου βρουν την εγκριση τυπου

GiannisBlessed
09/01/2009, 11:19
οκ καλο αυτο αλλα υπαρχει μια λεπτομερεια οτι χρειαζομαι την ιπποδυναμη στον τροχο...αν στην εγκριση ειναι στο στροφαλο δεν μου κανει.πρεπει να ζητησω απο την χοντα συγκεκριμενα την ιπποδυναμη στον τροχο γιατι με αυτην ειμαι νομιμος.οι εγκριση τυπου αραγε τι μετρηση να εχει?

GiannisBlessed
09/01/2009, 11:23
"βεβαια απο την στιγμη που ηρθε ελλαδα [εστω και παραεισαγωγη] υπαρχει εγκριση τυπου απο το υπουργειο οποτε και αυτη μπορει να σε καλυπτει"
μπορω να την βρω στο υπουργειο??θα τα καταφερω?:rotflmao:

ROADlover
11/01/2009, 11:44
re palikaria na sas pw poia ta xarakthristhka tou diplwmatos 50 cc??

kai mexri posa dikaioumai na mn mas grapsoun k gia mlks!!!

katana750
11/01/2009, 19:58
Αρχικά δημιουργήθηκε από ROADlover
re palikaria na sas pw poia ta xarakthristhka tou diplwmatos 50 cc??

kai mexri posa dikaioumai na mn mas grapsoun k gia mlks!!!

καταρχην δεν λεγεται διπλωμα 50cc
λεγεται διπλωμα οδηγησης μοτοποδηλατου οποτε μπορεις να οδηγησεις οτιδηποτε εχει αδεια κυκλοφοριας μοτοποδηλατου ..... τοσο απλο

κοιτα στον νομικο ορισμο μοτοποδηλατου στον ΚΟΚ/Αρθρο 2/Παραγραφο 1

http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdf

ROADlover
12/01/2009, 20:36
tnx polu re !!

katana750
12/01/2009, 22:57
παρακαλω ... ρε

MikeG
19/01/2009, 09:59
Νέα διπλώματα οδήγησης

Από τη Δευτέρα θα χορηγούνται τα νέου τύπου διπλώματα οδήγησης

Τα νέα διπλώματα θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα και θα εκδίδονται πλέον από τη διεύθυνση διαβατηρίων της αστυνομίας.

Επίσης, η αναγραφή του τύπου αίματος στα νέα διπλώματα είναι προαιρετική.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται η δυνατότητα προσθήκης πρόσθετων πληροφοριών μέσω ειδικού τσιπ.

Οι κάτοχοι παλαιού τύπου διπλωμάτων δεν είναι υποχρεωτικό να αλλάξουν τα παλιά διπλώματα, καθώς θα ισχύουν έως το 2032.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=107656

GiannisBlessed
19/01/2009, 20:20
Εκτος και αν θελουν να ταξιδεψουν στο εξωτερικο...
νομιζω κατι περι ελληνικων-αγγληκων χαρακτηρων...:look:

Sapadak
19/01/2009, 20:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από giannisblest
Εκτος και αν θελουν να ταξιδεψουν στο εξωτερικο...
νομιζω κατι περι ελληνικων-αγγληκων χαρακτηρων...:look:

Μια χαρα ταξιδευεις οξω με τις "παλιες" αδειες οδηγησης

:smokin:

MikeG
23/01/2009, 11:20
Διευκρινήσεις για τα νέα διπλώματα οδήγησης από τη Νομαρχία Αθηνών -Πειραιώς

21/01/2009

Διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα νέα διπλώματα οδήγησης εξέδωσε η Νομαρχία Αθηνών Πειραιώς. Συγκεκριμένα:

1. Γιατί άλλαξε η διαδικασία έκδοσης του διπλώματος οδήγησης;

Άλλαξε γιατί η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν είχαμε εναρμονιστεί, τότε τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα εκδίδονταν στην Ελλάδα δεν θα γίνονταν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος.

Σύμφωνα, με την κοινοτική οδηγία (2006/126/ΕΚ), οι νέες άδειες οδήγησης από 19-1-2009, σε όλα τα κράτη – μέλη πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδονται, σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρουν οι διατάξεις της οδηγίας και να εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας. Τα νέα διπλώματα είναι πιο εύχρηστα για τον πολίτη και πιο ασφαλή, αφού είναι αδύνατη πλέον η πλαστογράφησή τους.

2. Αν έχω δίπλωμα οδήγησης, το οποίο λήγει το 2025 πότε πρέπει να εκδώσω νέο;

Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τους.

Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα διπλώματα οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο. Η αντικατάσταση του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι εκτυπωμένο σε χάρτινο έντυπο με νέο, πλαστικού τύπου, πριν από το 2033 μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Ωστόσο, συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Μεταφορών από την 1/4/2009 για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

3. Εκδίδω τώρα δίπλωμα οδήγησης, πρέπει να ακολουθήσω τη νέα διαδικασία;

Ναι. Για αιτήσεις που κατατίθενται από την 19-1-2009 και μετά, στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών των Νομαρχιών, για έκδοση νέου διπλώματος οδήγησης, επέκταση, ανανέωση κ.λ.π., τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία.

4. Κατοικώ σε έναν από τους 48 Δήμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών. Σε ποιά Διεύθυνση Μεταφορών μπορώ να καταθέσω τα δικαιολογητικά που απαιτούνται;

Ειδικά, για τους 48 Δήμους που υπάγονται στη Νομαρχία Αθηνών, ο Νομάρχης, Γιάννης Σγουρός, έλαβε την απόφαση οι πολίτες να μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους και ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας τους, σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών. Σκοπός είναι η άμεση και εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Αναλυτικά οι Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών είναι:

* Κεντρικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 156, Χολαργός
* Ανατολικός Τομέας: Λ. Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή
* Δυτικός Τομέας: Τρώων 1 & Χαλκίδος, Περιστέρι
* Νότιος Τομέας: Θεομήτορος 59, Άλιμος

5. Τί δικαιολογητικά απαιτούνται;

Ισχύουν τα ίδια δικαιολογητικά που απαιτούνταν από το Νόμο και πριν από την 19/1/2009 και προστίθενται υποχρεωτικά και τα παρακάτω: Α) Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης, χορηγείται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών ή μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών: www.yme.gr/Οδηγός του Πολίτη / Άδειες Οδήγησης

* Στην αίτηση εκτύπωσης πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία προσωπικής κατάστασης του ενδιαφερομένου με κεφαλαίους χαρακτήρες, με στυλό αποκλειστικά χρώματος μπλε (τύπου bic)
* Το επώνυμο και το όνομα συμπληρώνονται, όπως αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα ελληνικών αρχών (ταυτότητα ή διαβατήριο)
* Δεν απαιτείται η αναγραφή λατινικών χαρακτήρων
* Με λατινικούς χαρακτήρες αναγράφονται μόνο τα ξένα ονόματα, όπως αυτά αναφέρονται σε δημόσια έγγραφα (π.χ. αποδεικτικό ταυτότητας ομογενών, διαβατήρια κ.λ.π.)
* Η υπογραφή του κατόχου, πρέπει να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο υποδεικνυόμενο πλαίσιο για την υπογραφή

Η παραπάνω υπογραφή θα εκτυπώνεται στο νέο δίπλωμα οδήγησης και για αυτό πρέπει να μπαίνει προσωπικά από τον ίδιο τον κάτοχο.

Β) Παράβολο 30 Ευρώ της Εθνικής Τράπεζας

Γ) Μια έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, η οποία θα επικολλάται στην αίτηση εκτύπωσης (με ειδική κόλα τύπου stick)

Απαγορεύεται αυστηρά, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος ή συνδετήρων, τόσο για την επικόλληση της φωτογραφίας, όσο και για την τυχόν σύρραψη των δικαιολογητικών που επισυνάπτονται στην αίτηση.Προσοχή, η φωτογραφία θα πρέπει να πιαστεί από τις άκρες και να μην υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα (η επικόλληση γίνεται με τη βοήθεια λευκού χαρτιού). Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας πριν κολληθεί στην αίτηση να αναγράφεται αχνά με μολύβι το όνομα και το επώνυμο του αιτούντος.Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών.

6. Σε πόσες μέρες θα έχω το νέο δίπλωμα οδήγησης;

Πριν την 19/1/2009, τα νέα διπλώματα οδήγησης εκδίδονταν από τις Διευθύνσεις Μεταφορών, της Νομαρχίας Αθηνών σε τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες, από την ημέρα της πρακτικής εξέτασης.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), εντός επτά ημερών από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ημερομηνία αποστολής της αίτησης εκτύπωσης και θα επιστρέφονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών, για να παραδοθούν στους πολίτες.

7. Γιατί η διαδικασία έκδοσης άδειας οδήγησης επιβαρύνεται με 30 Ευρώ;

Το παράβολο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος των 30 Ευρώ, θα καταβάλλεται υπέρ του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ν.δ. 638/1970 όπως ισχύει) και περιλαμβάνει τέλη υπέρ δημοσίου, την αξία του εντύπου του διπλώματος οδήγησης και των ταχυδρομικών εξόδων αποστολής των δικαιολογητικών προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστροφα των διπλωμάτων οδήγησης προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στη Γραμμή Επικοινωνίας της Νομαρχίας Αθηνών: 1539 από 8π.μ. έως 8 μ.μ.

johnstav
16/04/2009, 14:30
καλησπερα ρε παιδια ελπιζω να μπορεσετε να μου λυσετε καποιοες αποριες..

Συμφωνα με τη κοινοτικη οδηγια την οποια υποτιθεται οτι εχουμε εναρμοπνιστει 2006/126/ΕΚ
ολοι οι καοχοι καποιας κατηγοριας οδηγησης μπορουν αυτοματος να οδηγουν και Μοτοποδηλατα....
ισχυει αυτο με ενδιαφερει να παρο ενα 50cc αν μπορω με την αδεια αυτοκινητου..

Επισης να πω οτι η αδεια μου ειναι απο Κυπρο και καπου διαωασα εδο στην αρχικη σελιδα οτι οι αλλοδαποι δικαιουνται να οδηγουν..
Εγω εχω μια αδεια οδηγησης για την μικρη Α κατηγορια ( 125 ) που η κυπρος, οπως και η αγγλια και αλλες χωρες δινουν σε οσους εχουν αδεια αυτοκινητου.. Απλα αυτη η αδεια ειναι μαθητευομενου ( υπο επιτηρηση) .. Αυτο σημαινει οτι δεν μπορω να εχο συνεπιβατη και πρεπειο να εχο πινακιδες L
( Λlearner= ....Αυτην την αδεια θα την αναγνωριζουν εδω ?

ευχαριστω

roryt
20/05/2009, 11:37
Ξενύχτησα διαβαζοντας αυτο το θέμα και αναλογα στο Ιντερνετ ψαχνοντας να βρω απαντηση στο παρακατω ερωτημα.

Εχω το παλιο Α1 (1999) με <125cc <11KW (και αμαξιού) και θελω να αγορασω το Crypton-X, γαρ οτι το παλιο πιστό μου KazeR εκανε ξαφνικά "φτερα" την περασμενη βδομαδα :cry: . Καταλαβαίνω ότι (θεωρητικά) το δίπλωμά μου με καλύπτει για αυτην την μηχανή, αλλα για να αποφύγω την περιπτωση ασχετου Ζετα που θα επιμενει στο "125cc", τι θα ητανε καλύτερο (δεν εχω χρονο/υπομονη για να παω για εξετασεις για να παρω το Α, και δεν προκειται να οδηγησω μεγαλύτερο απο παπι) :

1) να "δηλώσω" απωλεια σε κάποιο ΚΕΠ και εκδωση καινούργιου διπλώματος, οποτε να λεει το 25KW πανω, και ας εχει τον κωδικό για την παλια Α1 ; (το Χ καλύπτεται και με 11KW ούτως ή άλλως)

2) να παω να ζητησω αντικατασταση με το καινουργιο πλαστικό δίπλωμα, για τους ίδιους λόγους; Εχουν αρχισει να τα αντικαταστούνε; ΜΕ ενδιαφερει οδήγηση και στην Ευρωπη (με το αμαξι)

3) να μην ανυσηχώ ιδιαίτερα και να κρατησω το δίπλωμα ως εχει;

Ξερει κανεις ποσο χρονο παιρνουν τα 1-2;

Ευχαριστω

manowar13
20/05/2009, 11:42
Καλημέρα
Δε καλύπτεσε φιλε οτι και να κάνεις απο τα 3. Πρεπει να πας να δωσεις εξετάσεις για απεριόριστα..
Το ίδιο είχα κάνει και εγώ σε αντιστοιχη περίπτωση..Ας πει και κάποιος αλλος την γνώμη του...
Ωραια νομοθεσια ε? :yuck:

misidir
20/05/2009, 11:46
Φίλε είμαι ίδια ακριβώς περίπτωση με εσένα γιατί ήθελα να αγοράσω scooter 7,8KW αλλά 150cc.
Επέλεξα το No 2 αυτά που γράφεις αλλά τελικά ενώ πήρα το νέου τύπου δίπλωμα που έγραφε έως 25KW, έγραφε επίσης και το περιορισμό No 72 ο οποίος με επαναφέρει στην κατηγορία του παλιού διπλώματος και τελικά αγόρασα scooter 125cc. Το πρόβλημα είναι ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα η ασφαλιστική μπορεί να μη σε καλύψει αν υπερβένεις τα κυβικά και καλύπτεις μόνο τα KW.
Τα ΚΕΠ δεν βγάζουν τα νέου τύπου διπλώματα.

roryt
20/05/2009, 12:42
Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντησεις.
Αλλα κατι μου διαφεύγει. Αφου η νομοθεσία ποια μιλαει για 25KW και 0,16kw/kgr και δεν βαζει ποια πουθενα περιορισμό στα κυβικά (ασχετως τι εκανε παλιοτερα), και αφου (ακομη και με την παρατηρηση 72) το συγκεκριμενο παπι καλύπτει και στους δυο περιορισμούς (ακομη και με < 11KW ειναι ενταξει, μερικοι δινουν με αυτο για την μικρή Α!!), τοτε γιατι δεν καλύπτομαι;
Εγω το ελεγα απλα για να "φυγει" απο το δίπλωμα αυτο το <125cc να μην εχει κανεις πατημα, ουτε Ζετας ουτε ασφαλιστική. Τον νομο τον διαβασα, απο που μπορει να προκύψει κολλημα με την διαφορα 125 με 135 cc;

georgeIII
22/05/2009, 13:20
Εχω ξεκινησει την διαδικασια για να βγαλω διπλωμα για απεριοριστα κυβικα και οπως ειναι φθσικο με πιανει η αλλαγη σε νεο τυπο διπλωματος. Το θεμα ειναι οτι θα με βολευε να κρατησω το παλιο για να υπαρχει μονιμα στο αυτοκινητο. Αν δηλωσω απωλεια του παλιου διπλωματος θα εχω προβλημα; Και κατι αλλο που δεν ρωτησα τον δασκαλο αν κοπω στη θεωρια πληρωνω επιπλεον παραβολα;
Ευχαριστω!!

hasteve
20/08/2009, 13:54
λοιπόν το ζήτημα λύθηκε με τις νέες άδειες κυκλοφορίας του νέου ευρωπαϊκού τύπου κάτι έντονα πράσινες με μεγάλο μέγεθος που γράφουν GR μπροστά. Σε αυτές λοιπόν υπάρχει ένας κωδικός Q που γράφει το πολυσυζητημένο kw/kgr συγκεκριμένα για την κάθε μοτοσικλέτα και έτσι ο καθένας θα ξέρει αν έχει δικαίωμα να οδηγήσει την κάθε μοτοσικλέτα!!!!
Αυτό προκύπτει από την έγκριση τύπου του μοντέλου και υπάρχει εδώ για όλα τα οχήματα: http://webtao.yme.gov.gr:16004/

Manalishi
16/03/2010, 11:43
Μόλις πληροφορήθηκα οτι για την επέκταση Α1 σε Α πρίν τα 2 χρόνια, χρειάζεται 10 υποχρεωτικά μαθήματα και όχι 4 που ίσχυε, μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει?

Σε όσες σχολές πήρα μου είπανε οτι είναι ακόμα 4, σε αυτή που έκανα τα χαρτιά μου λένε 10....

ΗΟΡΝΕΤακιας
16/03/2010, 14:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από georgeIII
Εχω ξεκινησει την διαδικασια για να βγαλω διπλωμα για απεριοριστα κυβικα και οπως ειναι φθσικο με πιανει η αλλαγη σε νεο τυπο διπλωματος. Το θεμα ειναι οτι θα με βολευε να κρατησω το παλιο για να υπαρχει μονιμα στο αυτοκινητο. Αν δηλωσω απωλεια του παλιου διπλωματος θα εχω προβλημα; Και κατι αλλο που δεν ρωτησα τον δασκαλο αν κοπω στη θεωρια πληρωνω επιπλεον παραβολα;
Ευχαριστω!!

φιλε Γιωργη
1ον-Οι ερωτησεις ειναι 20 αν θυμαμαι καλα και ειναι αρκετα ευκολες.
2ον-Σε περιπτωση που αποτυχεις στην θεωρητικη εξεταση (δηλαδη κανεις παραπανω απο 2 λαθη) τοτε δεν ξαναπληρωνεις κανενα παραβολο.

Υ.Γ> Ειχα κοπει την πρωτη φορα αλλα στα σηματα του αυτοκινητου που τα ειχα δωσει μαζι με τη μηχανολογια της μηχανης (την οποια περασα) και ξαναπηγα (χωρις να επιβαρυνθω χρηματικα) και εδωσα απλα ξανα τα σηματα.

dmf
15/05/2010, 18:59
Ακούστε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που μου είπε ενας ιδιοκτήτης σχολής οδηγων.
Αν παρεις διπλωμα Α1 (μικρο) εχοντας οδηγησει παπι, τότε μετα απο 2 χρόνια μπορεις να το μετατρέψεις σε απεριοριστα μεν, αλλα για μηχανή χωρις συμπλέκτη!

Για να οδηγησεις μεγάλη με συμπλέκτη πρέπει ή να πάρεις κατευθείαν δίπλωμα Α (μεγάλο) οδηγωντας μεγάλη μηχανη με συμπλέκτη, ή να πάρεις το Α1 (μικρό ) οδηγώντας μικρή μηχανή με συμπλέκτη και να το μετατρέψεις σε απεριοριστα μετα απο 2 χρόνια..

Γι'αυτο το λόγο οι περισσότερες σχολές έχουν 4 μηχανες!
Παπί, scooter μεγάλο, μικρο με συμπλέκτη (πολυ συνηθισμενο ειναι το cbf125), και μεγάλο με συμπλέκτη.

Ευτυχως που πήρα κατευθείαν διπλωμα για μεγάλο και με συμπλέκτη και ξεμπέρδεψα :p

rampage
16/05/2010, 09:03
Αρχικά δημιουργήθηκε από Manalishi
Μόλις πληροφορήθηκα οτι για την επέκταση Α1 σε Α πρίν τα 2 χρόνια, χρειάζεται 10 υποχρεωτικά μαθήματα και όχι 4 που ίσχυε, μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει?

Σε όσες σχολές πήρα μου είπανε οτι είναι ακόμα 4, σε αυτή που έκανα τα χαρτιά μου λένε 10....

για πες ρε φιλε τι γνωριζεις??εγω ηξερα οτι μονο μετα απο δυο χρονια μπορω να το αναβαθμισω

Parhs
17/06/2010, 07:30
Παιδες επειδη σκοπευω και εγω να αναβαθμιτώ επειτα απο 1,5 χρόνο με 50 cc ψάχνω για σχολη οδηγών....

Φοβάμαι όμως μήπως ειναι κλέφτες και δε ξερω τι λαμογιές παιζουν
μου ζήτησαν

παραβολο εθνικης 30
αφμ
ταυτοτητα
διπλωμα κουτιου
15 ευρω για καταθεση
27 ευρω για παραλαβη

Απο οτι εψαξα το 30 ευρω ισχυει..
27 ευρω ειδα πως ειναι για την επεκταση κάπως εαν εχις ηδη διπλωμα.
τα 15 ευρω δεν ξέρω!! Και γενικά έχω δει :eyepop: διαφορετικά πραγματα να ζητάνε απο σχολη σε σχολη.

Τα υπολοιπα μου ειπε 300 ευρώ πάντως..
Μηπως ειναι πολυ λιγα;

FestoNero
17/06/2010, 07:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από Parhs
Παιδες επειδη σκοπευω και εγω να αναβαθμιτώ επειτα απο 1,5 χρόνο με 50 cc ψάχνω για σχολη οδηγών....

Φοβάμαι όμως μήπως ειναι κλέφτες και δε ξερω τι λαμογιές παιζουν
μου ζήτησαν

παραβολο εθνικης 30
αφμ
ταυτοτητα
διπλωμα κουτιου
15 ευρω για καταθεση
27 ευρω για παραλαβη

Απο οτι εψαξα το 30 ευρω ισχυει..
27 ευρω ειδα πως ειναι για την επεκταση κάπως εαν εχις ηδη διπλωμα.
τα 15 ευρω δεν ξέρω!! Και γενικά έχω δει :eyepop: διαφορετικά πραγματα να ζητάνε απο σχολη σε σχολη.

Τα υπολοιπα μου ειπε 300 ευρώ πάντως..
Μηπως ειναι πολυ λιγα;
Τα 15 ευρώ λογικά είναι για αυτόν που θα πάει να σου πάρει το δίπλωμα από το υπουργείο.
Αν δεν θες να τα πληρώσεις πρέπει να πας ο ίδιος.

Parhs
17/06/2010, 11:40
Μηπως ομως τα παιρνουν απο τροχαία πλέον και οχι απο υπουργείο;
Ακουσα οτι θελει 20 ημέρες να ερθει το διπλωμα:S απο τη στιγμη που θα το πάρεις.

Geo Scoot Law
25/06/2010, 18:48
Παιδιά, έχω ήδη άδεια αυτοκινήτου και έδωσα για μηχανή στις 04-05-2010.
Είχα ήδη πληρώσει 800 ευρώ τον δάσκαλο σε μαθήματα (χωρίς απόδειξη) και "αναγκάστηκα" να λαδώσω 200 ευρώ τον εξεταστή (Χολαργός) για να περάσω (ποιος ξέρει πώς να τα μοιράστηκαν...).
Ένα μήνα μετά (περίπου 12 Ιούνη 2010) πήγα ο ίδιος στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (Χίου 8, Καισαριανή) και τους ρώτησα πότε θα στείλουν τη νέα άδεια εκτυπωμένη πίσω, που την είχαν παραλάβει 04-06-2010 από τη Νομαρχία.
Μου είπαν "προς τέλη Ιούνη", αν και, όπως τους έδειξα την σχετική Υπουργική Απόφαση, ΌΦΕΙΛΑΝ να τη στείλουν εντός 7 ημερών. Μου απάντησαν ότι έγινε ανακατανομή προσωπικού και αργούν περισσότερο. (κλασική απάντηση για να διευκολύνεται η μίζα και ο λαδιάρης υπάλληλος που θέλει το κατιτίς του, δηλ. γρηγορόσημο)
Τώρα (τέλη Ιούνη 2010) στη Νομαρχία (Χολαργός) μου λένε ότι θα την πάρω τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου!!!
Έχετε ανάλογη εμπειρία εσείς να καταθέσετε;
Είμαι δικηγόρος και σκέπτομαι να τους κάνω αναφορά (και ίσως μήνυση), διότι ο νόμος λέει πως οι υποθέσεις-αιτήσεις των πολιτών πρέπει να διεκπεραιώνονται εντός 50 ημερών ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ. Όποιος θέλει, ας πει τη δική του άποψη.

route 66
08/07/2010, 14:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από Geo Scoot Law
Παιδιά, έχω ήδη άδεια αυτοκινήτου και έδωσα για μηχανή στις 04-05-2010.
Είχα ήδη πληρώσει 800 ευρώ τον δάσκαλο σε μαθήματα (χωρίς απόδειξη) και "αναγκάστηκα" να λαδώσω 200 ευρώ τον εξεταστή (Χολαργός) για να περάσω (ποιος ξέρει πώς να τα μοιράστηκαν...).
Ένα μήνα μετά (περίπου 12 Ιούνη 2010) πήγα ο ίδιος στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (Χίου 8, Καισαριανή) και τους ρώτησα πότε θα στείλουν τη νέα άδεια εκτυπωμένη πίσω, που την είχαν παραλάβει 04-06-2010 από τη Νομαρχία.
Μου είπαν "προς τέλη Ιούνη", αν και, όπως τους έδειξα την σχετική Υπουργική Απόφαση, ΌΦΕΙΛΑΝ να τη στείλουν εντός 7 ημερών. Μου απάντησαν ότι έγινε ανακατανομή προσωπικού και αργούν περισσότερο. (κλασική απάντηση για να διευκολύνεται η μίζα και ο λαδιάρης υπάλληλος που θέλει το κατιτίς του, δηλ. γρηγορόσημο)
Τώρα (τέλη Ιούνη 2010) στη Νομαρχία (Χολαργός) μου λένε ότι θα την πάρω τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου!!!
Έχετε ανάλογη εμπειρία εσείς να καταθέσετε;
Είμαι δικηγόρος και σκέπτομαι να τους κάνω αναφορά (και ίσως μήνυση), διότι ο νόμος λέει πως οι υποθέσεις-αιτήσεις των πολιτών πρέπει να διεκπεραιώνονται εντός 50 ημερών ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ. Όποιος θέλει, ας πει τη δική του άποψη.

εδωσες 1000ευρω για διπλωμα μοτοσυκλετας Α ενω ειχες διπλωμα αυτοκιμητου?:eek:
πολλα.δε το λεω για σενα,αλλα πολλα μου φαινονται.εκανες πιο πολλα μαθηματα?

Geo Scoot Law
08/07/2010, 16:14
αγαπητέ route 66,

για α+β (και μεγάλη μηχανή)
Έδωσα τόσα πολλά γιατί έκανα τριπλάσια μαθήματα (10 ώρες μίνιμουμ + 20 ώρες επιπλέον) με δάσκαλο σχετικά μακρινό συγγενή μου που δεν ήθελε να πληρωθεί, αλλά εγώ προτιμούσα να μην του έχω άλλη υποχρέωση.
Τελικά η άδεια οδήγησης πήγε από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας στη Νομαρχία (Χολαργός) περίπου 1 Ιουλίου, δηλ. με σημαντική καθυστέρηση (σε σχέση με τις 7 μέρες που λέει η σχετική Υπουργική Απόφαση) τριών και πλέον εβδομάδων.
Το παραπάνω (αρχικό) ποστ μου το έγραψα γιατί ως δικηγόρος ξέρω το νομικό πλαίσιο και ήθελα να το μάθουν όλοι όσοι τυχόν διαβάζουν το φόρουμ. Ο ρόλος του νομικού εν γένει είναι ενημερώνει έγκυρα τους συμπολίτες του για τα δικαίωματά τους, όταν αυτά παραβιάζονται.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μου πείτε σαν αντίρρηση: Εδώ δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους (βόμβα στον υπασπιστή προοριζόμενη για τον υπουργό), θα σκεφτούν εμάς; Η απάντησή μου είναι απλούστατη: άλλο το ένα άλλο το άλλο. Πολλοί νόμοι σήμερα στην Ελλάδα ορίζουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να διεκπεραιώνει η Διοίκηση τις αιτήσεις-υποθέσεις των πολιτών, ώστε να περιορίζεται η αυθαιρεσία της (και το γρηγορόσημο).

mars696
06/07/2011, 15:32
Καλησπερα παιδες, θα ηθελα την βοηθεια σας σε ενα θεματακι.
Φιλος με διπλωμα Α1,θελει να κανει αναβαθμιση σε απεριοριστων,και πηγε στα κεπ για να ρωτησει τι και πως.
Εκει δεν ειχαν ιδεα!!! Παροτι και απο το υπουργειο και απο το νετ εχουμε δει οτι γινετε και μεσω κεπ,αυτοι δεν ξεραν τπτ.
Ειναι δυνατον??? Μπορει καποιος να με βοηθησει, μπας και παω να τους ανοιξω τα ματια δλδ???ΕΛΕΟΣ!!
Ευχαριστω πολυ.:beer: :beer:

chr1s_86
07/07/2011, 11:49
^ Ας πάει σε άλλο ΚΕΠ... ;)

aivas80
28/08/2011, 12:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από dmf
Ακούστε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που μου είπε ενας ιδιοκτήτης σχολής οδηγων.
Αν παρεις διπλωμα Α1 (μικρο) εχοντας οδηγησει παπι, τότε μετα απο 2 χρόνια μπορεις να το μετατρέψεις σε απεριοριστα μεν, αλλα για μηχανή χωρις συμπλέκτη!

Για να οδηγησεις μεγάλη με συμπλέκτη πρέπει ή να πάρεις κατευθείαν δίπλωμα Α (μεγάλο) οδηγωντας μεγάλη μηχανη με συμπλέκτη, ή να πάρεις το Α1 (μικρό ) οδηγώντας μικρή μηχανή με συμπλέκτη και να το μετατρέψεις σε απεριοριστα μετα απο 2 χρόνια..

Παπί, scooter μεγάλο, μικρο με συμπλέκτη (πολυ συνηθισμενο ειναι το cbf125), και μεγάλο με συμπλέκτη.

Ευτυχως που πήρα κατευθείαν διπλωμα για μεγάλο και με συμπλέκτη και ξεμπέρδεψα :p

Καλημέρα σε ολους.. Το μπλεξιμο ουσιαστικα ειναι για οσους (οπως κι εγω απο το 1999) εχουμε Α1 με περιορισμο <125cc <11kw. Ειχα ρωτησει στο υπουργειο Δεκ 2010 κ μου ειχαν πει πως ΔΕ γινεται ανανεωση σε μεγαλυτερο χωρις εξετασεις (ρωτησα τηλεφωνικως κι εχω μια αμφιβολια για το αν καταλαβαν τι ακριβως θελω) , αλλα περιμενε λιγο γιατι παιζει να βγει σχετικη ρυθμιση..(δε ξαναρωτησα).
Απο αυτα που διαβαζω στα forum εχω δει τις παρακατω αντικρουομενες απαντησεις:
α) ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ν αναβαθμιστει χωρις εξετασεις (αφου το 1999 που το εβγαλα με την τοτε νομοθεσια το Α1 αλλαζε σε Α απεριοριστο ΜΟΝΟ με εξετασεις υστερα απο 2 χρονια ή αφου εκλεινες τα 21).

β) Αφου ο νομος αλλαξε και δε υπαρχει πλεον Α1 μπορω το αναβαθμισω σε Α μικρο <25kw <0,16kw/kg (παντα χωρις εξετασεις μιλαμε).

γ) Αναβαθμιση σε Α απεριοριστο εφοσον εχω το Α1 δυο χρονια ή εχω κλεισει τα 21... (αυτη η εκδοχη μ αρεσει) :p

δ) Το β ή γ (Α μικρο εστω ή Α απεριοριστο) αλλα με περιορισμο στις "παρατηρησεις" "78" που σημαινει πως η μηχανη πρεπει να ειναι χωρις "πωδοστοτηριο συμπλεκτη" αν δεν κανω λαθος, με αλλα λογια ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΛΚΕΚΤΗ.. (με το σκεπτικο πως το Α1 το εβγαλες το '99 με παπι χωρις συμπλεκτη)

Τι απ ολα τα παραπανω ισχει, νομιζω πως με σιγουρια μονο καποιος στο Υπουργειο που εχει διαθεση να σ εξυπηρετησει μπορει να στο πει ή καποιος σε σχολη οδηγων που να ναι φιλος κ το ψαξει..
Σιγουρα σε ΚΕΠ δε βρισκεις ακρη κ tricks του στυλ "θα πως πως το χασα κ το καινουριο θα γραφει Α μικρο αντι Α1" δεν πιανουν αφου στις παρατηρησεις θα σε περιοριζει παλι το παλιο σου διπλωμα. Μιλαμε παντα για να εισαι ΝΟΜΙΜΟΣ οχι για να κοροϊδευεις τους μπατσους.
Τελος πιστευω πως ακομα κι αν δικαιουσαι την ανανεωση πρεπει να πληρωσεις τα παραβολα κ να παρεις στα χερια σου το καινουριο διπλωμα, δε νομιζω πως αρκει ο ισχυρισμος "ο νομος εχει αλλαξει, αρα το Α1 ισουται με Α μικρο, συνεπως οδηγω νομιμα το 200αρι σκουτερ.." σιγουρα οχι στο μπατσο, ισως μονο στο δικαστηριο.. :)

Ακουω τις γνωμες σας!!

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:
Αν το Α1 <125cc & <11kw εχει εκδοθει πριν απο το ΦΕΚ του 2001 Ν. 2963/2001 ΦΕΚ 263/Α που καταργει την Α1 και την αντικαθιστα με το Α (μικρο) <25kw & <0,16kw/kg μπορει να αναβαθμιστει μονο με εξετασεις (οτι ισχυε δηλαδη οταν εκδοθηκε η αδεια οδηγησης).
Αν εβγαλες Α1 μεσα στο διαστημα που ισχυε μεν το ΦΕΚ, αλλα δεν ειχε αλλαξει ο τροπος εξετασης (Νοε 2001 - Μαι 2002 νομιζω) μπορεις να το αλλαξεις σε Α μικρο χωρις εξετασεις, μιας και θα επρεπε να εχει βγει εξαρχης να μην εχει βγει το Α1 αφου το ΦΕΚ το καταργουσε..
Εννοειται πως αν εβγαλες μετα του Μαη του 2002 Α μικρο, μπορεις και υποχρεουσαι να το αναβαθμισεις σε απεριοριστο αν θες να οδηγεις μεγαλο γκαζι!
Αυτα καταλαβα εγω, συνεπως το δικο μου μονο μ εξετασεις αναβαθμιζεται (πρακτικη εξεταση μονο, οχι θεωρια).

kyri@kos
01/09/2011, 11:52
Παιδιά να ρωτήσω κάτι, αγόρασα μια μεταχειρισμένη μηχανή honda cbf 250 έκανα τη μεταβίβαση και μου έδωσαν τις άδειες κυκλοφορίας "νέου τύπου"(χαρτί Α4).

Ξέρω ότι τη μηχανή δικαιούμαι να την οδηγώ με το δίπλωμα μικρής κατηγορίας, αλλά στη άδεια κυκλοφορίας δεν είδα πουθενά να γράφει για τις kw/kg...

Δεν θα έπρεπε να το γράφει?

Yamahakias
29/07/2012, 18:36

Καλα εκανες γιατι εγω πριν απο πολλα χρονια το 2000 ειχα δωσει για Α1 μικρο με παπι 100αρι και μετα οταν ηθελα να το κανω αναβαθμιση επειδη ειχα το παλιο διπλωμα Α1 (πριν το 2002) αναγκαστηκα και ξαναδωσα εξετασεις (οδηγηση) για να παρω το Α απεριοριστων κυβικων!!!Ευτυχως ομως τελειωσα με αυτην την ιστορια και ησυχασα..
Οσοσ για το CBF 125 που λες για εξετασεις,εχω δει να δινουν εξετσαεις και με παπι με συμπλεκτη (Suzuki FX 125)..

TakisSL
25/08/2012, 02:47
Καλησπέρα παιδιά,είμαι 17 και 9 μήνες και όπως πολλοί σαν εμένα σκέφτομαι να πάρω ένα μηχανάκι...Μου είπε ένας γνωστός,όμως,ότι η νομοθεσία έχει αλλάξει και ότι πια επιτρέπονται μόνο 125cc,με το μικρό δίπλωμα,εώς ότου φτάσω τα 21,όπου και μπορώ να το αναβαθμίσω...Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...

McGyver
25/08/2012, 07:45
Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι.

Καλώς ήλθες.

TakisSL
25/08/2012, 12:55
Όχι.

Καλώς ήλθες.

Να'σαι καλά φίλε...Ευχαριστώ! Καλώς σας βρήκα!

Edit:Σόρρυ που πρίζω,αλλά μήπως αυτό θα ισχύσει απο το '13 και όντως με πιάνει ή είναι φιδιά εντελώς;

McGyver
26/08/2012, 07:25
Edit:Σόρρυ που πρίζω,αλλά μήπως αυτό θα ισχύσει απο το '13 και όντως με πιάνει ή είναι φιδιά εντελώς;

Δεν ξέρω αν σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι.
Γιατί δε ρωτάς σε μια καλή σχολή οδηγών που είναι η δουλειά τους;

TakisSL
26/08/2012, 12:10
Δεν ξέρω αν σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι.
Γιατί δε ρωτάς σε μια καλή σχολή οδηγών που είναι η δουλειά τους;

Ναι,έχεις δίκιο...Θα πάρω τηλεφωνάκι,ευχαριστώ!

eBoLaGR
26/08/2012, 18:36
Απο οτι ακουσα ( απο γνωστο καθηγητη σχολης οδηγων ) απο Ιανουαριο θα αλλαξουνε αρκετα τα διπλωματα για μηχανες. Θα χωριστουνε σε ηλικιες και σε κυβικα. ( 125-300-600-απεριοριστο , κατι τετοιο ).

Με το παρον Α1 Διπλωμα μπορεις να οδηγησεις μηχανακι μεχρι 30 αλογα. ( βλ cbr 250r, sh 300, ninja 250 κλπ)

TakisSL
27/08/2012, 00:26
Απο οτι ακουσα ( απο γνωστο καθηγητη σχολης οδηγων ) απο Ιανουαριο θα αλλαξουνε αρκετα τα διπλωματα για μηχανες. Θα χωριστουνε σε ηλικιες και σε κυβικα. ( 125-300-600-απεριοριστο , κατι τετοιο ).

Με το παρον Α1 Διπλωμα μπορεις να οδηγησεις μηχανακι μεχρι 30 αλογα. ( βλ cbr 250r, sh 300, ninja 250 κλπ)

Εγώ που πήρα σε 2 σχολές,μου είπαν ακριβώς αυτό που λές και εσύ για τις αλλαγές...Δεν ήξεραν τίποτα παραπάνω...Μακάρι να μην με πιάσει να πάρω το 250άρι μου!

eBoLaGR
12/09/2012, 01:44
http://www.mototriti.gr/data/news/preview_news/92459.asp

harris_x
12/09/2012, 08:06
Αντιγράφω απο εδω:

http://www.mototriti.gr/data/news/preview_news/92459.asp

Νέα διπλώματα οδήγησης 2013

Βγάλτε άμεσα δίπλωμα μοτοσικλέτας, γιατί από τις 19 Ιανουαρίου 2013, τα πράγματα δυσκολεύουν! Θα υπάρχουν 4 διπλώματα, το AM για μοτοποδήλατα, και τα Α1, Α2 και Α, με ανάλογες εξετάσεις και κόστος.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της Ε.Ε. για τα νέα διπλώματα, θεωρούν (σωστά) πως όταν ο αναβάτης ανεβαίνει σταδιακά την κλίμακα των κυβικών και της ιπποδύναμης, η εκμάθηση είναι πιο ασφαλής, και τα ατυχήματα λιγότερα. Γιατί όμως αυτό να συμβαίνει μόνο στη μοτοσικλέτα, ενώ στο αυτοκίνητο να υπάρχει ένα και μοναδικό δίπλωμα, όσα κυβικά ή ίππους κι αν διαθέτει το όχημα; Λογικό είναι λοιπόν οι ενώσεις μοτοσικλετιστών, να μιλάνε για ρατσιστική αντιμετώπιση των δύο τροχών. Φυσικά τα νέα διπλώματα σημαίνουν και έξτρα έξοδα του αναβάτη σε σχολές οδήγησης, παράβολα και εξέταστρα. Το σχέδιο για τις εν λόγω αλλαγές δεν είναι νέο, αφού είχε πάρει έγκριση το μακρινό 2006.

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Τα νέα διπλώματα (ΑΜ, Α1, Α2, Α) θα ισχύουν για όσους περάσουν τις εξετάσεις μετά από την 19η Ιανουαρίου του 2013. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως όσοι έχουμε ήδη βγάλει δίπλωμα μεγάλης μοτοσικλέτας δεν θα έχουμε τίποτα να ανησυχούμε; Από ότι φαίνεται, ναι. Διατηρούμε τα κεκτημένα μας.

Συγκεκριμένα στο νόμο του κράτους αναφέρονται τα παρακάτω:

«Άδειες οδήγησης οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες, της 19-1-2013, διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν με τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκαν, μέχρι τη λήξη της ισχύος τους με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 και της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του παρόντος διατάγματος. Μετά τη λήξη της ισχύος τους, οι άδειες αυτές ανανεώνονται με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος.»

Με δίπλωμα Α (μοτοσικλέτας) τα τρίκυκλα

Ενώ τα τρίκυκλα οδηγούνται σήμερα με δίπλωμα B1, με το νέο νόμο θα οδηγούνται με δίπλωμα Α1. Δηλαδή αν βγάλετε δίπλωμα αυτοκινήτου μετά τις 19/1/2013, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε με αυτό νόμιμα MP3 LT, ή Quadro. Πλέον θα χρειάζεστε δίπλωμα μοτοσικλέτας. Τι θα γίνει με όσους αναβάτες τρίκυκλων που τα αγόρασαν έχοντας δίπλωμα αυτοκινήτου; Μιλήσαμε με τον ΣΕΑΑ, και τα νέα είναι αισιόδοξα για εκείνους. Δεν χάνουν τα κεκτημένα τους. Το λέμε ξανά για να μην ανησυχούν οι κάτοχοι MP3 LT και Quadro. Αν το δίπλωμα οδήγησης σας (κατηγορία Β, αυτοκινήτου) έχει βγει πριν τις 19/1/2013 θα μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε τρίκυκλα χωρίς πρόβλημα.

Με δίπλωμα Β (αυτοκινήτου) τα μεγάλα ATV

Τα μικρά ATV (ελαφρά τετράκυκλα με τελική έως 45χλμ/ώρα και βάρος μικρότερο των 350kg) θα οδηγούνται με δίπλωμα AM ή A (μοτοσικλέτας). Αντίθετα, τα μεγάλα ATV θα συνεχίσουν να απαιτούν δίπλωμα Β, αυτοκινήτου.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Μοτοποδήλατα

Μιλάμε για παπιά, scooter, δίκυκλα, τρίκυκλα, ή ακόμα και μικρά ATV, με μέγιστο κυβισμό τα 50κ.εκ., και μέγιστη τελική ταχύτητα τα 50χλμ./ώρα. Αν έχετε ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου, δεν το χάνετε, απλώς αλλάζουν τα ονόματα των κατηγοριών.

Νέα κατηγορία ΑΜ

Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα θα ονομάζεται ΑΜ, ενώ από ότι μάθαμε η Τροχαία βγαίνει από το παιχνίδι, και τα διπλώματα μοτοποδηλάτου θα χορηγούνται και αυτά από το Υπουργείο. Ενώ σε όλη την Ε.Ε. το ελάχιστο όριο ηλικίας για το ΑΜ είναι τα 16 χρόνια, στην Ελλάδα θα είναι τα 17 με συγκατάθεση κηδεμόνα, ή τα 18 χωρίς. Με αυτό το δίπλωμα, ο αναβάτης μπορεί να οδηγεί:

α) μοτοποδήλατα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 45χλμ./ώρα. Περιέργως, δεν μιλάει για περιορισμό ισχύος!
β) μοτοποδήλατα ηλεκτρικά με περιορισμό ισχύος τους 4kW. Περιέργως, εδώ ο νόμος δεν μιλάει για περιορισμό τελικής. Θα μας τρελάνουν!
γ) μικρά τρίκυκλα 50κ.εκ. και κάτω των 4kW (5,3Hp) (πάλι δεν κάνει λόγο για περιορισμό τελικής) και
δ) τετράροδα (ATV) με περιορισμό τελικής 45χλμ/ώρα και βάρος μικρότερο των 350 κιλών.

Κατηγορία P

Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 50χλμ./ώρα. Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

Κατηγορία Q

Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 25χλμ./ώρα.
Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

harris_x
12/09/2012, 08:07
Συνέχεια:

Νέοι αναβάτες μοτοποδηλάτων μετά τις 19/1/2013

Ο υποψήφιος θα πρέπει να περάσει πρακτική εκπαίδευση σε σχολή οδηγών, θεωρητικό τεστ, και πρακτικό τεστ οδήγησης.

Κατηγορία Α1

Μικρά δίκυκλα/τρίκυκλα/τετράκυκλα –125κ.εκ. με ισχύ έως 11kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 18 έτη. Τα 18 έτη είναι ελληνική επιλογή, αφού σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. η ελάχιστη ηλικία είναι τα 17.

Κατηγορία Α2

Μεσαία δίκυκλα ανεξαρτήτως κυβικών με ισχύ έως 35kW και «με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW (0,268Hp)/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας», και τρίκυκλα/τετράκυκλα έως 15kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 20 έτη. Όπως το υποψιαστήκατε, στην υπόλοιπη Ε.Ε. χρειάζεται να είσαι μόλις 19 ετών για να πάρει το Α2. Το Α2 μπορεί να το πάρει κανείς είτε κατευθείαν, εάν είναι 20 ετών, είτε προοδευτικά, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α1 για 2 έτη (πρέπει όμως να περάσει πάλι 7 ώρες τεστ). Ας σας παραθέσουμε μία ακόμα ανεξήγητη διάταξη του νόμου. Οι μοτοσικλέτες του τεστ για το δίπλωμα Α2 πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 κυβικά (γιατί; αφού πουθενά στο νόμο της Ε.Ε. δεν γίνεται λόγος για κυβισμό, θα μπορούσε να είναι 300, ή 250, η ότι θέλουμε), και ισχύος έως 15kW (γιατί; αφού ο εξεταζόμενος δίνει για δίπλωμα έως 35kW)! Μιλήσαμε και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης, και μας είπαν πως το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό, και περιμένουν και αυτοί διευκρινήσεις από το Υπουργείο.

Κατηγορία Α

Μεγάλα δίκυκλα/τρίκυκλα ανεξαρτήτως κυβισμού και ιπποδύναμης. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 22 έτη, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α2 για 2 έτη, και τα 24 έτη αν πάρει κατευθείαν το δίπλωμα.

Ανανέωση κάθε 15 χρόνια

Όλα τα διπλώματα θα χρειάζονται ανανέωση κάθε 15 χρόνια (μόνο με ιατρικές εξετάσεις). Από τα 65 χρόνια και μετά, η ανανέωση γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Κόστος παραβόλων

Για κάθε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται το ποσό των 90 ευρώ (οφθαλμίατρος και παθολόγος). Για κάθε θεωρητική εξέταση καταβάλλονται 10 ευρώ (κάποιες σχολές οδήγησης αναλαμβάνουν αυτό το έξοδο). Για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης χρειάζεται παράβολο 30 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Επίσης από ότι φαίνεται (είπαμε, το τοπίο είναι θολό) θα χρειάζεται ένα ακόμη παράβολο 18 ή 27 ευρώ.

Ανακεφαλαιώνοντας

- Τα διπλώματα από τρία γίνονται τέσσερα.
- Το νέο δίπλωμα είναι το Α2, ενδιάμεσο του Α1, και του Α.
- Θα χρειάζεστε πλέον έξτρα ώρες εκπαίδευσης σε κάθε δίπλωμα, αλλά και πρακτικές εξετάσεις για όλα τα διπλώματα (έξτρα κόστος).
- Το δίπλωμα μοτοποδηλάτου δεν θα βγαίνει πια από την Τροχαία.
- Τα μικρά ATV και τα τρίκυκλα θα οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσικλέτας.
- Τα μεγάλα ATV συνεχίζουν να χρειάζονται δίπλωμα αυτοκινήτου.
- Κάτοχοι διπλωμάτων κατηγορίας Β (αυτοκίνητα) με ημερομηνία έκδοσης πριν την 19η/1/2013 θα μπορούν να οδηγούν τρίκυκλα.

hasteve
13/10/2012, 00:58
Λοιπόν παιδιά τα πράγματα αλλάζουν από αυτά που έγραψα όταν άνοιξα το post πριν χρόνια και παρακαλώ να λάβετε υπ΄ όψιν τα εξής:
Με το παρόν προεδρικό διάταγμα που θα ισχύσει από τις 19/01/2013 αλλάζουν πολλά πράγματα και κάθε χώρα της ΕΕ εναρμονίζεται με την οδηγία του 2006!
Διαβάστε αν το αντέξετε !!
http://www.ekpaideftis.gr/frontend/decisions/27_4_12_PD_51.pdf

ερμηνεύοντας το παραπάνω θα προσπαθήσω να διευκρινίσω όσο μπορώ καλύτερα τις αλλαγές
οι κατηγορίες γίνονται 4!
Κατηγορίες αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων,
μοτοσικλετών, μηχανοκίνητων τρικύκλων, τετρακύ−
κλων και αυτοκινήτων

1. Οι άδειες οδήγησης διακρίνονται στις παρακάτω
κατηγορίες και παρέχουν, στους κατόχους τους, το
δικαίωμα να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα των αντί−
στοιχων κατηγοριών:

α. Κατηγορία ΑΜ:
Μοτοποδήλατα και ελαφρά τετράκυκλα

β. Κατηγορία Α1:
− Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3, μέγιστης
ισχύος 11 kW και λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο
από 0,1 kW/kg, και
− Μηχανοκίνητα τρίκυκλα, των οποίων η ισχύς δεν
υπερβαίνει τα 15 kW

γ. Κατηγορία Α2:
Μοτοσικλέτες μέγιστης ισχύος 35 kW και με μέγιστο
λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg, που
δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας,
ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της δι−
ασκευασθείσας μοτοσικλέτας.

δ. Κατηγορία Α:
− Μοτοσικλέτες, και
− μηχανοκίνητα τρίκυκλα η ισχύς των οποίων υπερ−
βαίνει τα 15 kW
οι ηλικίες γίνονται:
γ) Έχει συμπληρώσει την ηλικία :
αα) Των 16 ετών για την κατηγορία ΑΜ.
ββ) Των 18 ετών για την κατηγορία Α1.
γγ) Των 20 ετών για την κατηγορία Α2.
δδ) Των 24 ετών για μοτοσικλέτες της κατηγορίας Α.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη κάτο−
χος άδειας οδήγησης της κατηγορίας Α2 επί διετία, η
απαιτούμενη ηλικία μειώνεται στα 22 έτη.
εε) Των 22 ετών για μηχανοκίνητα τρίκυκλα ισχύος
άνω των 15 kW της κατηγορίας Α.
οι γουρούνες οδηγούνται πλέον μόνο με δίπλωμα μηχανής!
4. Τρίκυκλα που οδηγούνταν με άδεια οδήγησης
κατηγορίας Β (λόγω μη χορήγησης της Β1) μετά την
19−1−2013 οδηγούνται με άδεια οδήγησης κατηγορίας
Α (Α1 για ισχύ μικρότερη ή ίση των 15 kW ή Α για ισχύ
μεγαλύτερη των 15 kW).

Οι άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί πριν την 19-01-2013, ισχύουν μέχρι τις 19−01−2033 άσχετο αν έχουν μεταγενέστερη από αυτήν την ημερομηνία λήξης τους!
Όσοι βγάλουν δίπλωμα μετά την 19-01-2013 θα πρέπει να ανανεώνουν με γιατρούς κάθε 15 χρόνια!

1. Οι άδειες οδήγησης για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2,
Α, Β1, Β, και ΒΕ έχουν διοικητική ισχύ δέκα πέντε (15)
έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων
και συμπεριφοράς για τη χορήγηση της συγκεκριμένης
κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσής της, κατά
περίπτωση, και όχι πέραν της συμπλήρωσης της ηλικίας
των 65 ετών του κατόχου της άδειας.
2. Άδειες οδήγησης οι οποίες χορηγήθηκαν με προ−
γενέστερες, της 19−1−2013, διατάξεις, εξακολουθούν να
ισχύουν με τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποί−
ες χορηγήθηκαν, μέχρι τη λήξη της ισχύος τους με
την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 ( που ειναι: Κάθε άδεια οδήγησης, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, αποσύρεται
από την κυκλοφορία το αργότερο έως τις 19−01−2033. )
και της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του παρόντος διατάγ−
ματος. (που είναι: 2. Άδειες οδήγησης μοτοποδηλάτου, οι οποίες χο−
ρηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνι−
κής Αστυνομίας, αντιστοιχούν στην κατηγορία ΑΜ του
παρόντος διατάγματος. Αυτού του είδους οι άδειες
οδήγησης, εντός διετίας από τη θέση σε ισχύ του πα−
ρόντος διατάγματος, πρέπει να κατατεθούν στις αρ−
μόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών προς
αντικατάσταση με το νέο έντυπο με την υποβολή μόνο
του παραβόλου της εκτύπωσής του. Μετά την λήξη της
προθεσμίας αυτής τα έντυπα των αδειών οδήγησης
μοτοποδηλάτων που έχουν εκδοθεί μέχρι 18−1−2013 από
τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας παύ−
ουν να ισχύουν. Όσοι οδηγούν με τέτοιου είδους άδεια
οδήγησης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα
με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κ.Ο.Κ.) Μετά τη λήξη της ισχύος τους, οι άδειες αυτές ανανεώνονται με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος.
Η σταδιακή πρόσβαση άδειας οδήγησης κατηγοριών δικύκλων καταργείται και από την έναρξη ισχύος του παραπάνω προεδρικού διατάγματος και για να ανέβει κατηγορία κάποιος, πρέπει να κάνει 7 μαθήματα και εξετάσεις! (Σελίδα 98/100)

Bradipous
14/10/2012, 22:31
Το οτι τα εκαναν για τον π... καβαλα ας μην το σχολιασω... :mad:

Ξερει ομως κανενας αν για παραδειγμα καποιος εχει βγαλει διπλωμα Α1 πριν το 2013 αν θα μπορει να το κανει αμεσως Α (δηλ. 2 χρονια αφου εβγαλε το Α1) ή αν θα πρεπει να περασει απο το Α2 πρωτα;

Απο τα παραπανω παντως εγω καταλαβα οτι αυτα ισχυουν μονο για οσους θα βγαλουν απο τις 19/1/2013 διπλωμα και για ολους οσους εβγαλαν πριν απο αυτην την ημερομηνια θα ισχυει το προηγουμενο συστημα...
Τι ισχυει;

chr1s_86
15/10/2012, 10:42
Το οτι τα εκαναν για τον π... καβαλα ας μην το σχολιασω... :mad:

Τι σε κάνει να το λες αυτό; :confused: Αν εξαιρέσουμε το πιθανό κόστος αλλαγής κατηγοριών όλα τα άλλα θετικά είναι. Μη σου πω και ότι θα έπρεπε να ξεκινάει κανείς με το Α1 ανεξαρτήτου ηλικίας και να ανεβαίνει σταδιακά....

hasteve
15/10/2012, 11:19
Φίλε bradipous όσοι έχουν το σημερινό Α μικρό αντίστοιχα μετά την 19/01/2013 θα έχουν το Α2 και αν θέλουν Α τότε πρέπει να δώσουν εξετάσεις και να είναι πάνω από 24 ετών ή να έχουν το δίπλωμα 2 χρόνια .

hasteve
15/10/2012, 11:28
Φίλε chr1s έχεις απόλυτα δίκιο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!! Επρεπε να έχει γίνει από καιρό αυτό!! Ομως το πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης που είναι και η αιτία ενός μπαχαλου που ισχύει! Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έγραψα παλιά αλλά και τώρα αυτό το post!

Bradipous
15/10/2012, 14:07
Φίλε bradipous όσοι έχουν το σημερινό Α μικρό αντίστοιχα μετά την 19/01/2013 θα έχουν το Α2 και αν θέλουν Α τότε πρέπει να δώσουν εξετάσεις και να είναι πάνω από 24 ετών ή να έχουν το δίπλωμα 2 χρόνια .

Στασου γιατι μπερδευτικα τωρα.
Αν εχει καποιος το μικρο διπλωμα (μεχρι 25κβ) και το εχει βγαλει πριν το 2013, τοτε θα μπορει να παει σε μεγαλο 2 χρονια αφοτου το εβγαλε (οπως ισχυε ως τωρα) ή θα πρεπει να περιμενει ως τα 22 του; και θα παει δλδ σε αυτο που θα δημιουργηθει τωρα που θα ειναι ως τα 35κβ;

Bradipous
15/10/2012, 14:17
Τι σε κάνει να το λες αυτό; :confused: Αν εξαιρέσουμε το πιθανό κόστος αλλαγής κατηγοριών όλα τα άλλα θετικά είναι. Μη σου πω και ότι θα έπρεπε να ξεκινάει κανείς με το Α1 ανεξαρτήτου ηλικίας και να ανεβαίνει σταδιακά....
Δηλαδη ας πουμε αν εγω ειμαι 24< και παω και βγαλω διπλωμα για απεριοριστα κυβικα σημαινει οτι ξερω να οδηγαω επειδη ειμαι μεγαλος; Ενω δεν μπορω αν ειμαι 20.. ποια η λογικη; και επισης για ποιον λογο τα ορια ηλικιας ειναι 1 ετος μεγαλυτερο απο οτι σε ολη την ευρωπη;
Το ποσο σταδιακα ανεβενει κυβικα καποιος ειναι δικο του θεμα και υποτιθετε ξερει ως που τον περνει.

Και αφου χωριζουν σε κατηγοριες συνεχεια τα διπλωματα των μηχανεων γιατι για τα αμαξια υπαρχει μονο 1 διπλωμα που βγενει στα 18;
Μπορω να οδηγησω μια φερραρι αλλα δεν μπορω να οδηγησω ενα 300 κ.εκ. μηχανακι αν ειμαι 18... Ολα ειναι μελετημενα σε αυτη τη χωρα... :evil:

chr1s_86
15/10/2012, 14:26
Δηλαδη ας πουμε αν εγω ειμαι 24< και παω και βγαλω διπλωμα για απεριοριστα κυβικα σημαινει οτι ξερω να οδηγαω επειδη ειμαι μεγαλος; Ενω δεν μπορω αν ειμαι 20.. ποια η λογικη;

Αυτό λέω.

και επισης για ποιον λογο τα ορια ηλικιας ειναι 1 ετος μεγαλυτερο απο οτι σε ολη την ευρωπη;
Το ποσο σταδιακα ανεβενει κυβικα καποιος ειναι δικο του θεμα και υποτιθετε ξερει ως που τον περνει.

Για το ένα έτος διαφοράς συμφωνώ.
Για το άλλο όχι. Τίποτα δεν ξέρει.

Και αφου χωριζουν σε κατηγοριες συνεχεια τα διπλωματα των μηχανεων γιατι για τα αμαξια υπαρχει μονο 1 διπλωμα που βγενει στα 18;
Μπορω να οδηγησω μια φερραρι αλλα δεν μπορω να οδηγησω ενα 300 κ.εκ. μηχανακι αν ειμαι 18... Ολα ειναι μελετημενα σε αυτη τη χωρα... :evil:

+1000. Και τα αυτοκίνητα χωρισμένα έπρεπε να είναι.

hasteve
15/10/2012, 15:09
Στασου γιατι μπερδευτικα τωρα.
Αν εχει καποιος το μικρο διπλωμα (μεχρι 25κβ) και το εχει βγαλει πριν το 2013, τοτε θα μπορει να παει σε μεγαλο 2 χρονια αφοτου το εβγαλε (οπως ισχυε ως τωρα) ή θα πρεπει να περιμενει ως τα 22 του; και θα παει δλδ σε αυτο που θα δημιουργηθει τωρα που θα ειναι ως τα 35κβ;

Το δίπλωμα που θα βγει εώς την 18/01/2012 ισχύει με τις σημερινές προϋποθέσεις κανονικά! Θα έχεις λοιπόν ένα έντυπο που σου δίνει το δικαίωμα να οδηγας εώς 25kw και θα ισχύει για όσο λέει η ημερομηνία ληξεως η οποία αν ειναι όταν γίνεσαι 65 ετών εκτός αν η ημερομηνία ληξεως ξεπερνάει το 2033 οπότε πρέπει υποχρεωτικά να αλλάξεις το έντυπο! Τι ακριβώς θα ισχύει τότε ειναι λίγο νωρίς να το ξέρουμε! Αν όμως για κάποιο λόγο υπάρξει κάποια αλλαγή έντυπου μετά την 19/01/2012, μια πιθανή απώλεια ας πούμε, τότε θα πάρεις υποχρεωτικά το νέο έντυπο που θα έχει αντίστοιχα τις κατηγορίες όπως στο άρθρο 18. Το παλαιό Α εώς 25kw αντίστοιχα γίνεται Α2.
Αν θέλεις να βγάλεις Α και προλαβαινεις να πάρεις το δίπλωμα πριν την 19/01/2012 τότε πρέπει να βιαστεις γιατί θα πάρεις ένα έντυπο με τον παλιό νομο και θα ισχύει εώς τα 65α γενέθλια σου! Αν όμως δεν γίνεσαι 21 πριν την 19/01/2012 τότε αναγκαστικά πρέπει να πας με τον νέο νομο που λέει ότι για να βγάλεις Α πρέπει να είσαι πάνω από 24 ή να έχεις τουλάχιστον 2 έτη το Α2 αλλά και πάλι πρέπει να είσαι τουλάχιστον 22!
Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσει ο Γενάρης για να δούμε τι θα ισχύσει ακριβώς γιατί σίγουρα θα υπάρξουν διευκρινήσεις!
Και τέλος αυτή η αλλαγή του νομου ειναι η τελευταία και αυτό θα ισχύει από εδώ και μπρος! Και σίγουρα υπάρχουν κενά στον συλλογισμό αλλά τα ίδια θα ισχύουν υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ! Αυτά!

Bradipous
15/10/2012, 15:38
Παλι δεν με καταλαβες.
Μεχρι τωρα αμα ειχες 2 χρονια το μικρο μπορουσες να το κανεις μεγαλο. Δηλαδη αν στα 18 βγαλεις για μικρο στα 20 θα γινει για μεγαλο, αλλιως μεγαλο μετα τα 21 γινετε.
Αν τωρα καποιος συμφωνα με αυτη την νομοθεσια κλεινει 2 χρονια με το μικρο διπλωμα μεσα στο 2013 θα μπορεσει κανονικα να το ανανεωσει και να το κανει απεριοροριστων;

hasteve
15/10/2012, 16:53
Φίλε bradipous μετά τον Γενάρη που έρχεται για να βγάλεις Α πρέπει να κανεις 7 πρακτικά μαθηματα και να δώσεις πρακτικές μόνο εξετάσεις! Και για να έχεις δικαίωμα να δώσεις θα πρέπει να είσαι πάνω από 24 ετών ή να είσαι πάνω απο 22 ετών και κάτοχος 2 έτη του Α2! Οτιδήποτε άλλο δεν ισχύει!

kpetros
15/10/2012, 20:36
πω ρε μπερδεμααααα
κοιτα τωρα να δεις , μολις εχω παει το διπλωμα Α1 , δηλαδη τα 25κιλοβατ
με τα λεγομενα ομως , στις 18/1/2013 , απο Α1 , θα θεωριτε Α2 ? δηλαδη 35κιλοβατ ?
και εφοσον εγω ειμαι 20 χρονον , και εχω Α1 , αλλα το προλαβα τον νομο , στα 22 μου , θα βγαλω για Α2 η για Α απεριοριστο ?

Yamaha maniac
15/10/2012, 21:09
Μεσαία δίκυκλα ανεξαρτήτως κυβικών με ισχύ έως 35kW και «με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW (0,268Hp)/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας»

Και η απορία μου είναι το βάρος της μηχανής στην αναλογία HP/kgr θα είναι με την μηχανή στεγνή ή πλήρης υγρών???

hasteve
16/10/2012, 00:09
Φίλε kpetros αν έχεις την άδεια οδήγησης Α μικρό 25kw αυτή ισχύει κανονικά όπως ειναι εωσ το 2033! Αν θελήσεις να πάρεις Α τότε θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις όταν γίνεις 22 και τέλος! Αν κρατήσεις την άδεια όπως ειναι δεν έχεις δικαίωμα για 35kw αλλά για 25kw γιατί έτσι γράφει το έντυπο σου! Το πρόβλημα ειναι άλλο όμως! Αν κάποιος έχει δίπλωμα σαν το δικό σου και μετά τον Γενάρη το χάσει και δηλώσει απώλεια τι θα γίνει τότε;
Αυτό θα πρέπει να το διευκρινησουν γιατι ο νόμος προβλέπει την αντιστοιχία αλλά δεν λέει αυτήν την περίπτωση! Οπως δεν λέει αν πρέπει πρώτα να αλλάξει η άδεια απο το παλιο εντυπο σε νεο και μετά να γίνει η αίτηση για Α κατηγορία! Στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση είχε μπει ο κωδικός 72. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε! Εδώ θα είμαστε και όταν έχουμε νέα θα ενημερώσω!

hasteve
16/10/2012, 00:17
Φίλε Yamaha maniac το βάρος της μοτοσικλέτας ειναι αυτό που γράφει στην έγκριση τύπου και εκεί γράφει αν το βάρος ειναι καθαρό ή όχι! Επίσης αναγράφεται και η ισχύς σε kw και έτσι μπορείς να βγάλεις τον λόγο kw/kg ! Αν και υπάρχει στην άδεια κυκλοφορίας ο συντελεστής Q που ειναι ακριβώς αυτό! (kw/kg) αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει γραμμένος!

kostakis125
16/10/2012, 17:10
Nα κανω και εγω μια ερωτηση..Ειμαι 24 και εχω το μικρο διπλωμα( εως 25κβ) εδω και 6 χρονια οποτε μπορω ανετα να παω να το κανω απεριοριστου..απλα δεν πηγαινα τοσο καιρο γιατο δεν μου ηταν απαραιτητο( κυκλοφορω με μηχανη 60 αλογα αλλα παλιας αδειας που δεν αναγραφει ιπποδυναμη οποτε δεν μπορουν να μου αποδειξουν κατι στα μπλοκα).
Απλα αναρωτιεμαι να παω να κανω τωρα την αλλαγη οσο προλαβαινω για να εχω απεριοριστο? η και μετα τις 19/1 το ιδιο θα ειναι για εμενα?
Ευχαριστω προκαταβολικα.

hasteve
16/10/2012, 17:38
φιλε kostakis125 πρεπει αμεσα να πας να αλλαξεις το διπλωμα σου οχι μονο εσυ αλλα ολοι οσοι ειναι στην ιδια θεση με σενα γιατι μετα τον γεναρη αν θες να το μεγαλωσεις θα πρεπει να κανεις μαθηματα και εξετασεις και το χειροτερο ειναι οτι θα αλλαξει η ημερομηνια ληξεως και θα γινει 15ετια μετα την ημερα που θα περασεις! παρε ενα παραβολο 30€ απο την εθνικη τραπεζα,
βγαλε φωτογραφιες διαβατηριου (μια χρειαζεται)
μια αιτηση-δηλωση σταδιακης προσβασης
μια αιτηση εκτυπωσης
εναν χαρτινο φακελο
φωτοτυπια διπλωμα
φωτοτυπια ταυτοτητα
και να πας σε οποια υπηρεσια μεταφορων σε βολευει και καντο!
αλλα εξοδα ή παραβολα δεν εχει!!!
οποιος το διαβασει παρακαλω να ενημερωσει ολους οσους εχουν Α μικρο εως 25kw και μπορουν να το αλλαξουν μεσω σταδιακης προσβασης να το κανουν!
με 30€ παραβολο και μια μικρη ταλαιπωρια αποκτας Α μεγαλο απεριοριστο που θα εχει ημερομηνια ληξεως ή οταν γινεις 65 ετων ή το 2033 οτι ερθει πρωτο!!!!!!

kostakis125
16/10/2012, 21:36
Ευχαριστω πολυ..ελπιζω να γλιτωσουν και αλλοι εκτος απο μενα ολη αυτη τη σκοτουρα.
Εχω καποιες αποριες
α)για το παραβολο πρεπει να πω κατι στην τραπεζα η δεν χρειαζεται συγκεκριμενη δικαιολογια?
β)τι ειναι αιτηση σταδιακης προσβασης?
γ)τι ειναι η αιτηση εκτυπωσης?

hasteve
17/10/2012, 00:27
φιλε kostakis125 στην τράπεζα ζητά ένα παράβολο 30€ για εκτύπωση άδειας οδήγησης και αυτό αρκεί!
Τις αιτήσεις δηλώσεις θα τις βρεις στην θυριδα που θα καταθέσεις τα χαρτια.

ki11ua
31/10/2012, 14:20
Σόρυ που ρωτάω πάλι, αλλά δε κατάλαβα κάτι.
Έχω βγάλει το Α1 τον Ιούνιο το 2012 και είμαι 30 ετών.
Τον Ιούνιο του 2014 θα μπορώ κανονικά να ανεβάσω το δίπλωμα στο απεριόριστο, ως ίσχυε όταν πήρα το δίπλωμα?

hasteve
31/10/2012, 15:25
Φίλε ki11ua πολύ φοβάμαι ότι αυτο καταργείται και θα έπρεπε τον Ιούνιο του 12 να εβγαζες δίπλωμα μεγάλο! Αν δεν σε πειράζει να έχεις μόνο εώς 25kw αστο έτσι! Αν όμως θέλεις να το μεγαλωσεις αφού καλυπτεις τα ηλικιακά κριτήρια σε συμφέρει να το κανεις τώρα νομίζω, γιατι τώρα χρειάζονται 4 μαθηματα και εξετάσεις ίδιες όπως έδωσες τον Ιούνιο και ημερομηνια λήξης στα 65σου, ενώ μετα τον Γενάρη θα χρειάζονται 7 μαθηματα και εξετάσεις με τον νέο τροπο που ακόμα δεν τον έχει καταλάβει κανεις και ημερομηνία λήξης 15ετια! Σκέψου το!

mitsos_chania
07/11/2012, 13:40
Μια διευκρινηση γιατι χαθηκα μεσα στουσ νομους... Ειμαι 20 . Το διπλωμα το εβγαλα στα 19.5 τν αυγουστο του 12. Εδωσα με cbf 125 με συμπλεκτη. Ποτε γινεται απεριοριστο η τελωσπαντων ποτε μπορω να παρω τη monsterαρα 620 ??!!! Ενα ducati ρε παιδια ζηταω :smokin:...! δεν μπορω με τη παπια :(
ευχαριστω για το χρονο σας !! :beer:

hasteve
07/11/2012, 14:25
Φίλε mitsos_chania το Ducati θα το πάρεις στα 22 σου με μαθηματα και εξετάσεις τότε!

Antonisss
07/11/2012, 22:04
Για να καταλάβω, οι αυτόματες επεκτάσεις μετά το πέρας της διετίας σταματάνε?

mitsos_chania
08/11/2012, 12:34
Φίλε mitsos_chania το Ducati θα το πάρεις στα 22 σου με μαθηματα και εξετάσεις τότε!

και εξτρα λεφτα κλπ κλπ ???? :uplate:

GiannisBlessed
08/11/2012, 20:26
εγω εβγαλα το 2008 το α1 και το 2010 το εκανα ανανεωση σε Α.
τωρα ειμαι 22 και συμφωνα με τα λεγομενα σου αν το χασω δλδ θα παω απο απεριοριστο σε τι?
αν ημουν 21 ή 20 και κατι ψηλα και το εχανα τι θα επαιζε?
θα πηγαινα στα 35kw?

yiannis172
08/11/2012, 22:59
Λογικα αν χασεις το διπλωμα σου απλα κανεις επανεκδοση.

Bradipous
10/11/2012, 10:15
Απο οσο εχω ακουσει εγω παντως οσοι εχουν βγαλει το διπλωμα πριν τον Ιανουαριο (19 νομιζω) του 2013 απο τοτε δηλ. που θα ισχυουν και οι νεες κατηγοριες διπλωματων, δεν θα τους επιρεασει, για αυτους θα ισχυει το συστημα που ισχυε οταν εβγαλαν το διπλωμα τους. Το αναφερω με καθε επιφυλαξη αλλα ετσι εχω ακουσει και ειναι και το λογικο να γινει ετσι.

elv
12/11/2012, 23:12
φιλε kostakis125 πρεπει αμεσα να πας να αλλαξεις το διπλωμα σου οχι μονο εσυ αλλα ολοι οσοι ειναι στην ιδια θεση με σενα γιατι μετα τον γεναρη αν θες να το μεγαλωσεις θα πρεπει να κανεις μαθηματα και εξετασεις και το χειροτερο ειναι οτι θα αλλαξει η ημερομηνια ληξεως και θα γινει 15ετια μετα την ημερα που θα περασεις! παρε ενα παραβολο 30€ απο την εθνικη τραπεζα,
βγαλε φωτογραφιες διαβατηριου (μια χρειαζεται)
μια αιτηση-δηλωση σταδιακης προσβασης
μια αιτηση εκτυπωσης
εναν χαρτινο φακελο
φωτοτυπια διπλωμα
φωτοτυπια ταυτοτητα
και να πας σε οποια υπηρεσια μεταφορων σε βολευει και καντο!
αλλα εξοδα ή παραβολα δεν εχει!!!
οποιος το διαβασει παρακαλω να ενημερωσει ολους οσους εχουν Α μικρο εως 25kw και μπορουν να το αλλαξουν μεσω σταδιακης προσβασης να το κανουν!
με 30€ παραβολο και μια μικρη ταλαιπωρια αποκτας Α μεγαλο απεριοριστο που θα εχει ημερομηνια ληξεως ή οταν γινεις 65 ετων ή το 2033 οτι ερθει πρωτο!!!!!!

Καλησπέρα hasteve, επειδή δεν βγάζω άκρη και επειδή βλέπω πως γνωρίζεις αρκετά πράγματα θέλω να σε ρωτήσω για τα ακριβή δικαιολογητικά που χρειάζομαι για την επέκταση της άδειας οδήγησης μου σε Α απεριόριστο ή μεγάλο όπως λες.
Έχω από 3/11/2010 άδεια Α μικρή μέχρι <=25kw (είμαι και 27 ετών, λογικά δεν παίζει ρόλο).

Βλέπω ότι έγραψες ότι χρειάζομαι 30 ευρώ μόνο παράβολα από την Εθνική κάτι το οποίο διαβάζοντας εδώ http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/FullStory?sid=2150 ή http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=362&id=&tid=362 ή σε άλλους ιστότοπους σχολών οδήγησης καταλαβαίνω ότι δεν ισχύει ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Κάλεσα και σε ΚΕΠ και μου είπαν τα ίδια με τα παραπάνω που έστειλα από τις διάφορες πηγές.

Θέλω να μου πεις ακριβώς τι ισχύει και αν όντως είσαι σίγουρος για να μην ταλαιπωρούμε αδίκως.

-Καταρχάς από αυτά που αναγράφεις τι μπορώ να βρω στην υπηρεσία μεταφορών και τι πρέπει να έχω ήδη μαζί μου;
-Βρήκα και τις αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσω, να τις εκτυπώσω ή θα τις βρω εκεί προς συμπλήρωση; Αν πρέπει να τις εκτυπώσω, μπορείς να δεις αν έχω εντοπίσει τις σωστές; [http://www.ermis.gov.gr/ermis-applications/basic_file_data_get.jsp?ClazzName=com.unisystems.ermis.applications.EsrDocument&UID=8084631&MemberName=DocumentFile] και [http://www.ermis.gov.gr/ermis-applications/basic_file_data_get.jsp?ClazzName=com.unisystems.ermis.applications.EsrDocument&UID=10193245&MemberName=DocumentFile]
-Φωτογραφία διαβατηρίου χρειάζομαι;
-Παράβολο από εφορία;
-Φωτοτυπίες διπλώματος και ταυτότητας επικυρωμένες;
-Κάτι άλλο;
-Σε πόσο καιρό βγαίνει η νέα άδεια οδήγησης;

Όποιος άλλος γνωρίζει ή έχει υποστεί την διαδικασία είναι ευπρόσδεκτος να απαντήσει. Συγνώμη που ρωτάω τόσο αναλυτικά, απλά θέλω να ξέρω τι γίνεται γιατί δεν έχω πολύ χρόνο λόγω δουλειάς και ζορίζομαι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

thanos_s
28/11/2012, 00:16
Ρωτησα 3 τροχαιους πως καταλαβαινουν τα Kw σε μια μηχανη και μου λενε "στις καινουριες το αναγραφει η αδεια".
Κοιταζω και εγω τις αδειες μου και στο P.2 "ΜΕΓΙΣΤΗ ΩΦΕΛΙΜΗ ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ {ΚW}) το cb γραφει 5 kw, το zx10 γραφει 13.8 kw και το bmw 6 kw...Αυτο σημαινει οτι με το μικρο διπλωμα μπορω να οδηγησω ss1000, γυμνο 1300 και μπασταρδοστρητο 650???????????

harris_x
28/11/2012, 10:09
Ρωτησα 3 τροχαιους πως καταλαβαινουν τα Kw σε μια μηχανη και μου λενε "στις καινουριες το αναγραφει η αδεια".
Κοιταζω και εγω τις αδειες μου και στο P.2 "ΜΕΓΙΣΤΗ ΩΦΕΛΙΜΗ ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ {ΚW}) το cb γραφει 5 kw, το zx10 γραφει 13.8 kw και το bmw 6 kw...
Προφανώς δεν είχαν τι σωστή ισχύ και έβαλαν τη φορολογίσιμη.
Πχ στην αδεία του 675 στο (10) γράφει 9.0 και στο (P2), 9.1…… ό,τι να ‘ναι δηλαδή….

Αυτο σημαινει οτι με το μικρο διπλωμα μπορω να οδηγησω ss1000, γυμνο 1300 και μπασταρδοστρητο 650???????????
Εννοείτε πως όχι ;)

ompraks
09/12/2012, 18:57
Μια βοήθεια ρε παιδιά! Έχω ιταλικό δίπλωμα οδήγησης Β κατηγορίας που είχα πάρει ως φοιτητής.Στην Ιταλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδηγώ μέχρι 125 cc μηχανή νόμιμα.Θέλω να το μετατρέψω σε ελληνικό αλλά θα συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα οδήγησης της μηχανής?Έχει τύχει σε κάποιον κάτι παρόμοιο?

McGyver
09/12/2012, 19:27
Μια βοήθεια ρε παιδιά! Έχω ιταλικό δίπλωμα οδήγησης Β κατηγορίας που είχα πάρει ως φοιτητής.Στην Ιταλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδηγώ μέχρι 125 cc μηχανή νόμιμα.Θέλω να το μετατρέψω σε ελληνικό αλλά θα συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα οδήγησης της μηχανής?Έχει τύχει σε κάποιον κάτι παρόμοιο?

Με δίπλωμα Β κατηγορίας δεν οδηγείς νόμιμα μοτοσικλέτα.

ompraks
09/12/2012, 19:40
Με δίπλωμα Β κατηγορίας δεν οδηγείς νόμιμα μοτοσικλέτα.

Στην Ιταλία οδηγούσα νόμιμα 125 cc και όποτε νοίκιασα και στην Ελλάδα δεν είχα κανένα πρόβλημα με το ιταλικό δίπλωμα.Τώρα επειδή σκέφτομαι να πάρω μέχρι 125 cc θα πρέπει να δώσω εξετάσεις?

Sapadak
09/12/2012, 22:34
ναι

BOGITHEKINGER
09/01/2013, 20:19
Kalhspera paidia exw diabasei gia olla auta pou lete gia ths ananewseis duplwmatos kai ta exw xasei LOL
8elw na rwthsw kati siggekrimeno
eimai molis 19 xronwn kai exw diplwma mxanhs to opio panw leei A to phra to sths 21.05.2012 kai ligh sths 31.01.2059
otan edina edwsa panw se ena Suzuki FX-125 kai exw dwsei mhxanh me sumplekth etsi wste na ekana to diplwma meta apo 2 xronia kai mia mera aperiorostw .... twra omws me ton kainourio nomo 8a mporesw na kanw ananewsei gia aperioristo h 8a me anagkasoun na 3ana dwso ? auto einai pou den mporw na katalabw -.-

harris_x
11/01/2013, 09:31
Kalhspera paidia exw diabasei gia olla auta pou lete gia ths ananewseis duplwmatos kai ta exw xasei LOL
eimai molis 19 xronwn kai exw diplwma mxanhs to opio panw leei A to phra to sths 21.05.2012 kai ligh sths 31.01.2059
otan edina edwsa panw se ena Suzuki FX-125 kai exw dwsei mhxanh me sumplekth etsi wste na ekana to diplwma meta apo 2 xronia kai mia mera aperiorostw .... twra omws me ton kainourio nomo 8a mporesw na kanw ananewsei gia aperioristo h 8a me anagkasoun na 3ana dwso ? auto einai pou den mporw na katalabw -.-παρακαλώ να γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες, τα μηνύματα με λατινικούς θα φεύγουν

thanos_s
12/01/2013, 20:58
otan edina edwsa panw se ena Suzuki FX-125 kai exw dwsei mhxanh me sumplekth etsi wste na ekana to diplwma meta apo 2 xronia kai mia mera aperiorostw .... twra omws me ton kainourio nomo 8a mporesw na kanw ananewsei gia aperioristo h 8a me anagkasoun na 3ana dwso ? auto einai pou den mporw na katalabw -.-

Καταρχας δεν λεει Α, αλλα Α1, και δευτερον απο τις 19/1/2013 τελος η σταδιακη προσβαση. Για να ανεβεις κατηγορια θα ακολουθησεις οτι περιγραφεται στις καινουριες διαταξεις.

thanos_s
12/01/2013, 21:25
Επισης συμφωνα με την εγκυκλιο που προοριζεται και αφορα τις σχολες οδηγων, Ο τροπος των εξετασεων αλλαζει κατα πολυ. Απ'οτι ειδα, θα περιλαμβανει και φρεναρισμα πανικου (!) και ο υποψηφιος οδηγος θα πρεπει να φοραει πλεον Full face κρανος εγκεκριμενου τυπου, Μπουφαν με προστατευτικα εγκεκριμενου τυπου, παντελονι με επιγονατιδες και προστασιες στους γοφους, καθως και μποτες με αντιολισθητικη σολα και προστασια τουλαχιστον μεχρι τους αστραγαλους (mid)
Να σημειωθει οτι τα παραπανω υποχρεουται να τα προμηθευτει ο υποψηφιος, και χωρις αυτα δεν θα γινεται δεκτος στις εξετασεις..Απο τα παραπανω ισχυει μονο η υποχρεωση του κρανους για την κατηγορια ΑΜ

Δικη μου εκτιμηση ειναι, πως πολυ συντομα θα ενσωματωθουν και στον ΚΟΚ τα παραπανω, και φυσικα με βρισκει Απολυτα συμφωνο μια τετοια κινηση Μηπως και αλλαξει λιγο η κατασταση εκει εξω.

Θα κλαψουν μανουλες οταν θα χρειαζεσαι 1500 για ενα cb400 και 1200 για εξοπλισμο :D

giannispa
13/01/2013, 00:27
Λιγο προχειρα που διαβασα το προεδρικο διαταγμα δεν ειδα καπου να αναφερει για αυτοματη αλλαγη του διπλωματος κατηγοριας α1 σε α2 .εγω ειμαι κατοχος α1 και αμα θελω να κανω επεκταση σε απεριοριστων(α κατηγορια) θα πρεπει να βγαλω πρωτα το α2,να περασουν δυο χρονια και μετα το α?εγω που πηρα το διπλωμα με τον παλιο νομο δεν θα επρεπε να κανω και την επεκταση με τον παλιο νομο?

Antonisss
13/01/2013, 10:26
Επισης συμφωνα με την εγκυκλιο που προοριζεται και αφορα τις σχολες οδηγων, Ο τροπος των εξετασεων αλλαζει κατα πολυ. Απ'οτι ειδα, θα περιλαμβανει και φρεναρισμα πανικου (!) και ο υποψηφιος οδηγος θα πρεπει να φοραει πλεον Full face κρανος εγκεκριμενου τυπου, Μπουφαν με προστατευτικα εγκεκριμενου τυπου, παντελονι με επιγονατιδες και προστασιες στους γοφους, καθως και μποτες με αντιολισθητικη σολα και προστασια τουλαχιστον μεχρι τους αστραγαλους (mid)
Να σημειωθει οτι τα παραπανω υποχρεουται να τα προμηθευτει ο υποψηφιος, και χωρις αυτα δεν θα γινεται δεκτος στις εξετασεις..Απο τα παραπανω ισχυει μονο η υποχρεωση του κρανους για την κατηγορια ΑΜ

Δικη μου εκτιμηση ειναι, πως πολυ συντομα θα ενσωματωθουν και στον ΚΟΚ τα παραπανω, και φυσικα με βρισκει Απολυτα συμφωνο μια τετοια κινηση Μηπως και αλλαξει λιγο η κατασταση εκει εξω.

Θα κλαψουν μανουλες οταν θα χρειαζεσαι 1500 για ενα cb400 και 1200 για εξοπλισμο :D

Δηλαδή τέρμα το δίχαλο και η βερμούδα το καλοκαίρι για να πάμε παραλία?!!

thanos_s
13/01/2013, 10:36
Λιγο προχειρα που διαβασα το προεδρικο διαταγμα δεν ειδα καπου να αναφερει για αυτοματη αλλαγη του διπλωματος κατηγοριας α1 σε α2 .εγω ειμαι κατοχος α1 και αμα θελω να κανω επεκταση σε απεριοριστων(α κατηγορια) θα πρεπει να βγαλω πρωτα το α2,να περασουν δυο χρονια και μετα το α?εγω που πηρα το διπλωμα με τον παλιο νομο δεν θα επρεπε να κανω και την επεκταση με τον παλιο νομο?

Συμφωνα με τα τωρα ισχυοντα, η τελευταια ημερομηνια καταθεσης εγγραφων για σταδιακη προσβαση σε Α ειναι η 19/1/2013. Μετα απο αυτη, θα ισχυουν οι καινουριες διαταξεις.

paramedic
13/01/2013, 10:49

Τοσα πολλα δεν ειναι υποχρεωτικα σε τοσες ανεπτυγμενες χωρες θα γινουν στο Ελλαντα ρε συ; Οχι πως θα με χαλασει κατι τετοιο μιας και ετσι κυκλοφορω αλλα υπερβολικο για να γινει υποχρεωτικο. Ας βγαλουν τον υψηλο φορο απο τα κρανη και βλεπουμε για τα υπολοιπα...

Bladerunner
13/01/2013, 11:42
Τοσα πολλα δεν ειναι υποχρεωτικα σε τοσες ανεπτυγμενες χωρες θα γινουν στο Ελλαντα ρε συ;

Το 2011, δημοσιεύτηκε από την γενική διεύθυνση κινητικότητας και μεταφορών της ευρωπαϊκής ένωσης, το πρότυπο Αρχική Εκπαίδευση Μοτοσυκλετιστών.

Σύμφωνα με αυτό, η διδακτέα ύλη και ο τρόπος εξέτασης για δίπλωμα μοτοσυκλέτας θα είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη. Αν το διαβάσετε θα δείτε ότι απέχει πολύ μακριά από αυτά που διδάσκονται στη χώρα μας. Αν εφαρμοστεί σωστά και δεν "προσαρμοστεί" στα Ελληνικά δεδομένα θα είναι αρκετά βήματα μπροστά.

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν σε μορφή pdf και στα ελληνικά από εδώ (http://bookshop.europa.eu/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EU-Bookshop-Site/en_GB/-/EUR/ViewPublication-Start?PublicationKey=MI3110649).

mitsos_chania
21/01/2013, 14:11
ρε παιδια γιατι μπερδευτηκα ολιγον ... πχ εγω εβγαλα διπλωμα τον αυγουστο του 12 και ειμαι 20 χρονων τωρα. Μπορω να παρω το honda bros 400αρι ?? κιλα : 160 και ιπποι : 38 γιατι μπερδευτικα λιγο με το kw και το hp αν ειναι το ιδιο η οχι .. ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΑΑΑΑΣ ( αα και αν αξιζει κ σαν επιλογη το brosακι :) )

GiannisBlessed
21/01/2013, 18:23
Καταρχας δεν λεει Α, αλλα Α1, και δευτερον απο τις 19/1/2013 τελος η σταδιακη προσβαση. Για να ανεβεις κατηγορια θα ακολουθησεις οτι περιγραφεται στις καινουριες διαταξεις.

εισαι σιγουρος για αυτο?
εγω νομιζα οτι οποιος πηρε πριν την 19 θα ειναι με τον παλιο νομο.
παραδειγμα. αν ενας φιλος πηρε το α1 στα 18 του 18/1/13 τοτε 18/1/15 στα 20 του να μπορει με 30ευρα να παει στο Α.

ενα αλλο παραδειγμα ερωτηση ειναι.
αν καποιος πηρε το α1 στα 18 του (18/1/12) και 18/1/13 πηρε το απεριοριστο κανονικα με ανανεωση με 30ε παραβολο και 20/1/13 το χασει και δηλωσει απωλεια τι κανει?
ειναι 20 και μια μερα και ειχε απεριοριστο τι του δινουν?

AristidisZ
21/01/2013, 18:33
ρε παιδια γιατι μπερδευτηκα ολιγον ... πχ εγω εβγαλα διπλωμα τον αυγουστο του 12 και ειμαι 20 χρονων τωρα. Μπορω να παρω το honda bros 400αρι ?? κιλα : 160 και ιπποι : 38 γιατι μπερδευτικα λιγο με το kw και το hp αν ειναι το ιδιο η οχι .. ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΑΑΑΑΣ ( αα και αν αξιζει κ σαν επιλογη το brosακι :) )

38 ίπποι = 27,95 kW
1 ίππος = 0,746 kW

αρα για το bros είναι 5,72 κιλά / kW ή 0,175 kW / κιλό, δε ξέρω πως το ζητάνε :)

Διαβάζοντας εδώ (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=72807&page=10&p=2245248&viewfull=1#post2245248), συμπεραίνω ότι μπορείς να το πάρεις, εφόσον και 20 είσαι, και κάτω από 35kW και ο λόγος ισχύος είναι μικρότερος του 0,2 kW/κιλό

route 66
21/01/2013, 19:50
τα τελευταία νέα παιδιά λένε ότι θα αργήσουν αρκετά να γίνουν εξετάσεις μοτο,λόγω έλειψης χώρων
οι εκπαιδευτές αρνούνται σε αυτές τις "πίστες" να κάνουν εξετάσεις και μαθήματα.το πράμα έχει αρχίσει και ξεφεύγει,από τη μιά λένε ντυθήτε αστακοί και από την άλλη δώστε σε σκοτώστρες πίστες εξετάσεις.

Sandra4
21/01/2013, 20:31
Σε ποιες "πίστες" θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις?

giannispa
21/01/2013, 21:06
εισαι σιγουρος για αυτο?
εγω νομιζα οτι οποιος πηρε πριν την 19 θα ειναι με τον παλιο νομο.
παραδειγμα. αν ενας φιλος πηρε το α1 στα 18 του 18/1/13 τοτε 18/1/15 στα 20 του να μπορει με 30ευρα να παει στο Α.

ενα αλλο παραδειγμα ερωτηση ειναι.
αν καποιος πηρε το α1 στα 18 του (18/1/12) και 18/1/13 πηρε το απεριοριστο κανονικα με ανανεωση με 30ε παραβολο και 20/1/13 το χασει και δηλωσει απωλεια τι κανει?
ειναι 20 και μια μερα και ειχε απεριοριστο τι του δινουν?

Για το πρωτο παραδειγμα που λες, ποιος ειναι σιγουρος να μας δωσει μια απαντηση ? Μας καιει το ζητημα!!!

route 66
22/01/2013, 11:46
Σε ποιες "πίστες" θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις?

:a014: θα δείξει...αλλά μάλλον μας βλέπω στις ίδιες σούπερ ντούπερ υπερασφαλείς πίστες του χολαργού,και του ήλιον ε ρε γλέντια.

Sandra4
22/01/2013, 16:02
:a014: θα δείξει...αλλά μάλλον μας βλέπω στις ίδιες σούπερ ντούπερ υπερασφαλείς πίστες του χολαργού,και του ήλιον ε ρε γλέντια.

:plaf:
Και αυτά που λένε για τον εξοπλισμό ισχύουν?

giannispa
28/01/2013, 15:17
τελικα τι ισχυει για οσους εχουν το α1 και εχουν κλεισει δυο χρονια με το α1 ή ειναι 21 χρονων και τωρα θελουν να κανουν επεκταση σε α(απεριοριστων)?