Ηθικολογίες δεν ξέρω αν είναι. Προσωπικά κουνάω δάχτυλο δικαιωματικά μιας και με σκίζει πατόκορφα η εφορία. Οπότε μπορώ να είμαι όσο ηθικόλογος κάνω κέφι απέναντι στο δικαίωμα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που μου τρίβουν αυτοί που τους πληρώνω τους δικούς τους φόρους.
Οι σοβαρές χώρες, διώκουν και όσους μεθοδεύουν την φοροαποφυγή, κάτι που εδώ είναι όνειρο μακρινό. Με τους beneficial owners δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, μιας και συνήθως ως ΒΟ φαίνεται κάποιος δικηγόρος ή λογιστής.
Συμφωνώ πως μόνη της μια χώρα δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Αυτό λέγεται αυτογνωσία, και για αυτό συζητάμε. Για τις φωτοβολίδες στους ιθαγενείς που ελπίζουν πως θα πληρώσει κάποιος άλλος το μάρμαρο.
Το παράδειγμα σου, το αντιστρέφω. Κάλιστα θα μπορούσες να έχεις δώσει κίνητρα στους ελαιοπαραγωγούς, ή έστω μπουκάλια που δεν μπορούν να αγοράσουν μιας και δεν υπάρχει παραγωγή, για να μην χρειάζεται να ξεπουλάνε λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και διοχέτευσης στην αγορά το 60% της παραγωγής στους Ιταλούς.
Αν μπορούσε να το κάνει μια χαρά θα ήταν για όλους μας, και ας τον φορολογούσε με 10%. Πιο πολλά θα έβγαζε.