Να τη δώσεις σε μένα! (συλλογή θα τις κάνω σε λίγο τις 1/4)
Και από πότε τα δόντια ορίζουν πόσο καλή είναι μια καστάνια? Και οι maco 72 δόντια έχουν!
Ο αριθμός των δοντιών, μεταξύ άλλων, ορίζει την γωνία που μπορεί να δουλέψει. Δεν λέω ότι δεν έχει και αυτό τη χρησιμότητά του αλλά δεν είναι και το πιο σημαντικό.
Ο καθένας έχει άλλα γούστα, ανάγκες, προτεραιότητες. Εμένα πχ όσο και να μου αρέσουν οι στρογγυλές καστάνιες ποτέ δε θα με βολέψουν όσο αυτές με κεφαλή "δάκρυ"
Το σημαντικότερο σε μια καστάνια θεωρώ ότι είναι η ομαλότητα με την οποία δουλεύει. Και μάντεψε! Η παλιά καστάνια με τα 22 δόντια που έχω ρίχνει πολύ ξύλο σε αυτόν τον τομέα σε οποιαδήποτε άλλη!
Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι το ύψος της καστάνιας. Και σε αυτόν τον τομέα οι tear drop είναι καλύτερες λόγο κατασκευής.
Το πάχος είναι το τρίτο. Εδώ οι στρογγυλές υπερέχουν αλλά όχι τόσο όσο παλιότερα.
Μετά πάει το αν η καστάνια μου επιτρέπει να δουλέψω με το χέρι στην κεφαλή. Απ' τις στρογγυλές μόνο ορισμένα μοντέλα το κάνουν.
Στο 1/4 η γωνία που θα δουλέψει δε με απασχολεί και τόσο πολύ. Το μήκος είναι τόσο μικρό που όσο μεγάλη και να είναι η γωνία σπάνια δημιουργεί θέμα (αλλά μερικές φορές χρειάζεται και η μικρή γωνία).
Μετά πάνε το μήκος της λαβής, αν έχει κουμπί ή όχι, ο ήχος, αν μπορείς να βλέπεις αμέσως σε ποια κατεύθυνση είναι ρυθμισμένη, η ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης, πόσο free play (μπόσικα ντε!) έχει ο μηχανισμός, πόσο σφιχτά κάθετε το καρυδάκι, πόσο άνετη είναι η λαβή κτλ.
Φυσικά πάντα πρώτο και κύριο είναι τα μέταλλα και η ποιότητα κατασκευής. (που είναι απ' τα πιο δύσκολα)
Η αντοχή είναι η τελευταία μπορώ να πω. Αν όλα τα άλλα είναι όπως τα θέλω η αντοχή σίγουρα είναι περισσότερη απ' όση θα χρειαστώ.
Ας μη συγκρίνουμε όμως καστάνιες στρογγυλής κεφαλής και tear drop. Έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, τρόπο λειτουργίας και χειρισμού.
Όλοι οι γερμανοί έχουν μείνει με λίγα δόντια στις tear drop καστάνιες τους. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ένα μοντέλο της gedore και η καινούρια της stahlwille που ομως δεν ξέρω αν έχει βγει ακόμα σε 1/4.
Συνημμένο 348074
Εγώ πάντως δε θα είχα κανένα ενδοιασμό να αγοράσω το σετάκι της stahl. Εκτός και αν δε μου άρεσαν ή δε με κάλυπταν οι καστάνιες με λίγα δόντια.
Και σίγουρα δε θα επέλεγα καστάνια ή σετ εργαλείων βασιζόμενος μόνο στα δόντια της καστάνιας.