Δεν είναι υπερασπιστικό λογύδριο (με ύψιλον κι όχι λογίδριο), δεν υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστώ κάτι άλλωστε. Μιλάω συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος καραβανάς λοιπόν θεωρούσε το ένα καλό και το άλλο κακό, ενώ ήταν το ίδιο και το αυτό: Στη μια περίπτωση ο Θεός-Χριστός-Γιαχβέ-πες το όπως θες έπνιγε τον κόσμο, στην άλλη τους έπνιγε ο Δίας. Ο εκλεκτός του ενός ήταν ο Νώε, ο εκλεκτός του άλλου ήταν ο Δευκαλίωνας. Ο ένας θεός ήταν μοχθηρός, ο άλλος δεν ήταν κατά τον ίδιο.
Είχαμε κι εμείς τέτοιους θεολόγους (θυμάμαι στην 1η Λυκείου έναν που μας παρακινούσε να βιαιοπραγούμε εναντίον των ιεχωβάδων), όπως είχαμε στην 3η Λυκείου έναν θεολόγο ο οποίος μας έλεγε έτσι λέει η θρησκεία, αν σας αρέσει το κρατάτε σαν ιδέα, αν δεν σας αρέσει το προσπερνάτε. Απ' ότι ξέρω κανένας από τους συμμαθητές δεν ξημεροβραδιάζεται στις εκκλησίες επειδή ο πρώτος ήταν κολλημένος και δογματικός, ούτε κανένας βιαιοπράγησε εναντίον ιεχωβά...
Μερσί για την διόρθωση, θα προσπαθήσω να το θυμάμαι αυτό με το υ, το κάνω συστηματικά λάθος.
Και μια αντίρρηση για το τελευταίο, απρόκλητη λεκτική βία κατά των μαρτύρων, έχω δει. Το να τους έχει δείρει και κάποιος βαρύς πιστος δεν θα το απέκλεια.
Γιατί να υπάρχει αντιπαράθεση; Μα ακριβώς εκεί ήθελα να καταλήξω, ότι ο καθένας, ανάλογα με αυτό που πιστεύει, βλέπει παραμύθι το ένα και αλήθεια το άλλο. Αυτό από μόνο του δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να μην συνοδεύεται από την αντίδραση του εν λόγω: προσπαθούσε να πείσει ότι αυτός είναι ο σωστός και οι άλλοι κατακριτέοι και λάθος. Εκεί κάποιος είναι άξιος της μοίρας του κι όχι εάν πιστεύει κάτι (οτιδήποτε) και το κρατάει για τον εαυτό του. Προφανώς εάν κάποιος συνειδητά έχει καταλήξει να πιστεύει κάτι, πιστεύει ότι η επιλογή του είναι σωστή, εάν τώρα βγαίνω και διατυμπανίζω τις απόψεις μου μόνο και μόνο για να την πω στους άλλους που πιστεύουν κάτι άλλο ή να τους προκαλέσω, εεε εκεί υπάρχει πρόβλημα και είσαι άξιος της μοίρας σου...
Ώπα... μην μπερδεύεσαι!!! Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να υπάρξει λεκτική ή και σωματική βία εναντίον ιεχωβά, μουσουλμάνου ή οτιδήποτε. Έχω δει να βρίζουν αισχρά ιεχωβά, όπως έχω δει κι ιεχωβά να με βρίζει, όταν αρνήθηκα να πάρω το περιοδικό τους, μπήκε μπροστά μου και μου άπλωσε χέρι να με σταματήσει για να μιλήσουμε, κι όταν του είπα να μαζέψει το χέρι του και να με αφήσει να προχωρήσω άρχισε να με βρίζει ότι είμαι άπιστος και άθεος... Ο κολλημένος θρησκευτικός μίλαγε ευθέως για σωματική κι όχι λεκτική βία, ακόμα χειρότερα, κι αυτό που είπα ήταν ότι προφανέστατα κανένας μας δεν πλάκωσε στο ξύλο ιεχωβά επειδή έτσι μας "δίδασκε" ο καθηγητής...
Σε 10 -20 χρόνια θα θυμόμαστε ότι γράφαμε ελεύθερα για της θρησκείες στο web και θα γελάμε η θα κλαίμε......
Τώρα πάει αλλού η συζήτηση, αλλά η απέχθεια προς κάθε τι αλλόθρησκο καλλιεργείται συστηματικά από τις περισσότερες θρησκείες. Ειδικά για τα "πολύ κοντινά ανταγωνιστικά μαγαζάκια" τα οποία τα χωρίζει μία τρίχα/τριχιά από το "δικό μας", ο φόβος να μην χαθούν πελάτες είναι πολλαπλάσιος.
Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτό παραμύθι με άλλα ονόματα και μηδαμινές διαφορές σε γεγονότα ανακυκλύεται πόσα χρόνια τώρα, άρα κάποια αλήθεια έχει και κάποια ιστορία διηγείται. Το ποιά είναι αυτή, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε. Θα είναι πολύ ξενέρωτο αν απλά μεταφέρεται έτσι γιατί... Έτσι το φαντάστηκε ο πρώτος ιδρυτής θρησκείας και οι άλλοι πάτησαν στο μοτίβο.
Όταν γίνεται ωραία συζήτηση (και πιστεύω στις τελευταίες σελίδες έγινε) πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρεις άλλες ατραπούς και να πάει αλλού... Μιας κα μετά από καιρό αξιώθηκα να αλλάξω μπαταρία και να βάλω καινούρια λέω να πάω για ύπνο σε λίγο μπας και αύριο καταφέρω να κάνω μετά από μήνες καμιά βόλτα...![]()
Ευτυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου μπορούμε να συζητάμε τέτοια πράγματα ανοικτά και πολιτισμένα, τουλάχιστον κάποιες φορές. Το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι πλέον το που πιστεύεις και γιατί πιστεύεις, το θέμα έχει να κάνει με τα κατάλοιπα του παρελθόντος και τους κληρικούς που έχουν εμμονές. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να βγαίνει μικροφωνική και να ακούω τις λειτουργίες σε 10 οικοδομικά τετράγωνα κάθε Κυριακή, ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να ακούω ντάγκα - ντούγκα τις καμπάνες, ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να βλέπω τον κλήρο και το ιερατείο μαϊντανούς και "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη" σε οποιαδήποτε έκφανση της επίσημης πολιτικοοικονομικής ατζέντας, ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να πληρώνω έμμεσα και άμεσα τις εκκλησίες και τους κληρικούς και ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ να ανέχομαι τις απαλλαγές και τα προνόμια που απολαμβάνουν.
Ανταλλάσσω όλες τις θρησκευτικές αργίες προκειμένου να απαλλαχθώ απ΄όλα αυτά. Ας δουλεύω Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ-κτλ αλλά ας μην μου τρίβουν μέσα στην μάπα σε κάθε περίσταση το ότι είναι ορθόδοξο το έθνος μας. Χέστηκα. Καλά κάνουν όσοι πιστεύουν και μαγκιά τους. Γιατί πρέπει να επικοινωνούν ευρύτερα το πως, πότε και γιατί πιστεύουν; Το ίδιο θα με ενοχλούσε και αν αύριο κατασκευαζόταν ένα τζαμί και έβγαινε ο μουεζίνης και μου ζάλιζε τα @@δια. Να κατασκευαστεί όχι ένα, 1500 τζαμιά, με έξοδα των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Ελλάδα, κανένα πρόβλημα. Εντός τους ας κάνουν ότι θέλουν οι πιστοί. Εκτός τους, θα με σέβονται, όπως τους σέβομαι και εγώ, έχοντας ως κοινό παρανομαστή το ότι ανήκουμε στο ίδιο είδος.
Πάμε παρακάτω... Θρησκευτικά στα σχολειά με την μορφή που έχουν σήμερα γιατί; Όσοι γονείς το θέλουν και το επιθυμούν μπορούν να βαφτίσουν τα παιδιά τους και να τα κατηχήσουν. Το σχολείο δεν έχει καμία δουλεία σε όλο αυτό. Μάθημα θρησκειολογίας σαφώς να γίνεται και να μαθαίνουν τα παιδιά τι είναι οι θρησκείες όλου του κόσμου και ποιες οι διδαχές τους. Καλές είναι όλες, καμία δεν είναι κακή. Μετά ας επιλέξουν μόνα τους που και εάν θα πιστέψουν.
Όλα τα ανωτέρω, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσπάθεια "κατάργησης" του ορθόδοξου χριστιανισμού. Στην τελική,όσοι το βλέπουν έτσι καιρός να αποδείξουν τον βαθμό της πίστης τους, η θρησκεία αυτή έχει επιβιώσει μέσα από απείρως χειρότερους και πραγματικούς διωγμούς... αν αισθάνονται λιγότερο χριστιανοί επειδή δεν χτυπάει η καμπάνα το πρωί της Κυριακής, μάλλον ποτέ τους δεν ήταν έτσι και αλλιώς.
Οχι.
Επικαλείσαι το γνωστό "Παιδια μην τσουβαλιαζουμε, ειναι κακο πράμα", γιατι όπως υπάρχει καλός και κακός ταρίφας έτσι υπάρχει και καλός και κακός μπάτσος, καλός και κακός παπας κλπ.
Η δουλεια του ταρίφα εξ ορισμού της κι απογυμνωμένη απο όλα τα υπόλοιπα, ειναι να σε πάρει απο το σημείο Α και να σε παει στο σημείο Β έναντι ενός χρηματικού αντιτίμου.
Το οτι κάποιοι ταρίφες ρευονται, κλανουν και περνάνε αέρα τα στοπ ενώ άλλοι οχι, δε λεει κάτι.
Η δουλεια τους παραμένει η παραπάνω. Και δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτη.
Ο μπάτσος και ο παπας κάνουν ενα επάγγελμα το οποίο ειναι εξ ορισμού κάτι το απεχθες (για κάποιους απο εμάς σαφώς, για άλλους οχι).
Το αν υπάρχει κάποιος καλοψυχος άνθρωπος που έκανε τη μλκια να βάλει ράσο ή μπατσοστολή, ποσώς με ενδιαφέρει.
Τα ιδια τα επαγγέλματα ειναι και παραμένουν αυτά που ειναι, με όλα όσα πρεσβευουν κλπ.
ΥΓ. Αν δε σου κάνει κόπο, πατα κανένα enter να αφήνεις καμια παράγραφο γιατι ούτε με τάμα δεν τα γλιτώνουμε τα ματάκια μας.
Όλα αυτά καλά και πολιτισμένα.
Σας διαφεύγει όμως το γεγονός ότι το τρίπτυχο "Ιουδαισμός - Χριστιανισμός - Μουσουλμανισμός" είναι αυτό που στο σύνολο των πάμπολλων άλλων θρησκειών επιμένει στον προσηλυτισμό και θεωρεί ότι αυτοί που ειναι εκτός ειναι "εχθροί" ή "καταραμένοι".
Ψιλά γράμματα μπορώ να το πω απλά, γιατί αλλιώς ανοίγει τεράστια κουβέντα.
Ανάλογα τον πολιτισμό ανάλογα και η θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα κλπ.
Βάλ'τα κάτω (είτε γεωγραφικά, είτε ιστορικά, είτε όπως θες) και θα καταλάβεις απόλυτα γιατί ο Βουδισμός έχει αυτό το παθητικό και υπερβατικό, γιατί ο Χριστιανισμός παντρεύει δύο ζωές και το πλήρωμα αυτής στην επόμενη, γιατί ο Μουσουλμανισμός είναι πιο hardcore (δεν είναι και παντού ίδιος βέβαια), και πάει λέγοντας.
Αν και είμαι σίγουρος ότι τα έχεις βάλει κάτω, και την ξέρεις την απάντηση
Η δημιουργία της εκάστοτε θρησκείας και του εκάστοτε θεού, σαν ιδέα καλή και χρήσιμη ήταν όταν ήρθε (οκ πιθανότατα, δεν τα βάζω και όλα στο ίδιο βαρέλι).
Με όσα ήθη κι έθιμα έφερε, που ήταν αναγκαία κάποτε.
Απλά τέτοιες δυνάμεις είναι ανεξέλεγκτες, και δυστυχώς, it takes one to ruin it for all που λεν' και στο χουριό μ'.
Το θέμα είναι ότι κανένα από τα δημιουργήματα του ανθρώπου δεν τον καταγάμησε τόσο, όσο ο θεός και το χρήμα.
Για να τοποθετηθεί κανείς πάνω σε αυτό, πρέπει πρώτα απ΄όλα να ξεκαθαριστεί αν τελικά οι θρησκείες είναι θεόσταλτες ή αποτελούν απλώς ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αν κάποιος πιστεύει το πρώτο, τότε οποιαδήποτε συζήτηση δεν έχει νόημα. Η "θεόσταλτη" εντολή, είναι ο καλύτερος και ο πιο εύκολος τρόπος για να παρακάμψει κανείς τους όποιους ηθικούς φραγμούς και την λογική. Όταν σε διατάζει το υπέρτατο ον, δεν έχει πολλές επιλογές, έτσι δεν είναι; Θα σφάξεις και θα βιάσεις, θα καταστρέψεις και θα αφανίσεις. Τύψεις; Συμπόνοια; Δεύτερες σκέψεις; Όχι.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνεις το απόλυτο κτήνος, είναι να μεταθέσεις την ευθύνη των πιο επαίσχυντων πράξεων σου σε κάτι ανώτερο από εσένα που σε εξουσιάζει απόλυτα. Λειτουργεί άψογα στους ταλιμπάνοτζιχαντιστές, λειτούργησε παλιότερα στους σταυροφόρους και σε όλους όσους γ@μησαν κόσμο εις το όνομα του Θεού τους.
Αν πιστεύεις βέβαια ότι οι θρησκείες είναι απλώς ανθρώπινα κατασκευάσματα, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι πολλές φορές αυτές διαστρεβλώνονται και χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε λογική βάση με κάποιον που πιστεύει ένα σύνολο δοξασιών που καταρρίπτει οποιαδήποτε λογική. Η πίστη άλλωστε αυτό σημαίνει. Πιστεύεις σε κάτι που δεν αποδεικνύεται. Οπότε να κάτσεις να συζητήσεις με κάποιον που είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι άλλοι είναι λάθος και αυτός κατέχει την απόλυτη αλήθεια δεν έχει νόημα.
Πάιπ και χυμαδόρ.
Προφανώς αυτό που λέω, δεν μπορεί να μπει σε διάλογο με κάποιον, οποιονδήποτε "πιστό".
Σε αυτή τη προσπάθεια έχω βάλει τέλος.
(αν και υπάρχουν πάντα οι φωτεινές εξαιρέσεις, με τις οποίες είναι απόλαυση να φιλοσοφείς και να πλησιάζεις
όλα από μια άλη πλευρά)
Παντως αν ημουν νεοτερος με χαρα θα εκανα αικιντο, απορω που δεν εχουν βγαλει ανακοινωση τα παπαδαρια τοσο καιρο...