Πολύ λογική ερώτηση και εγώ έχω ακούσει τα πάντα, κανείς δεν είπε ότι είναι σκουπίδια, ή επικίνδυνα.
Η βασική εντύπωση έχει να κάνει με το ότι και οι 3 γνωστοί μου που είχαν SYM σαν 1ο σκούτερ, ήταν πολύ ευχαριστημένοι, αλλά μετά από ένα 2-3χρονο εγώ τα άκουγα και έκαναν σαν λατέρνες και έτριζαν όλα, περισσότερο και από το 20 ετών παπί που είχα φοιτητής, οπότε είχα μία μικρή αρχική εντύπωση. Το ίδιο ψιλο-παρατηρώ και στον δρόμο.
Στην συνέχεια ρώτησα τον μηχανικό μου και μου είπε, "μοτέρ σκυλιά, καλύτερα και από παπιά", του λέω "και το τρίξιμο...; μου λέει Μοτέρ Σκυλιά, μην φοβάσαι.
Αλλά όπως μου είπε και ο επόμενος (παρακάτω) "μηχανικός είναι, από μικρο-βλακείες βγάζει τα ευκολότερα χρήματα και άμα πάρω Honda, μάλλον τα πρώτα χρόνια μοιραία με χάσει"
Δεν έμεινα φυσικά εκεί, ο "επόμενος" είναι κοντινός συγγενής - μηχανικός με ενοικιαζόμενα σε νησι. Αυτός μου είπε ότι
¨"Ναι μεν μοτέρ σκυλιά, αλλά όλα τα άλλα είναι καταραμένη φθήνια. Πλαστικά, κράματα, βιδάκια, όλα σπάνε για πλάκα." Μάλιστα μου είπε ότι αλλάζει τον στόλο του σταδιακά από SYM σε VOGE γιατί βαρέθηκε (δεν έχει ακόμα καθαρή εικόνα για Voge, αλλά 1η εντύπωση του κάνουν καλύτερα).
Πρόσθεσε δε ότι, φθηνά είναι τα ανταλλακτικά, αλλά εάν δεν τα αλλάζω εγώ, τότε δεν αξίζει μία.
Καθόλου περίεργο το ότι και εδώ, όταν ο κόσμος δεν λέει πόσο ανθεκτικά είναι τα μοτέρ, λέει πώς έχουν ρίξει την ποιότητα τους σε όλα τα περιφερειακά και πλαστικά τα τελευταία χρόνια.
Τώρα κυκλοφορώ με ένα σκουτεράκι 150 Piaggio του 2005 που έχει υποστεί ακραία βασανιστήρια και δεν τρίζει τίποτα. Φάση, σε τρακάρισμα πέταξε 8-10 μέτρα. Το πήγα στον μηχανικό, ισώνει τιμόνι και μου συστήνει φανοποιό εάν θέλω να πετάξω έξω το τσαλακωμένο "μάγουλο" και την ποδιά που πήρε στα πλάγια. Το υπόλοιπο άθικτο. Μετά από αυτό, πώς πας σε κάτι που τρίζει απλά επειδή έγινε 3 ετών;
Επίσης, προτιμώ να πηγαίνω μηχανικό 1 φορά τον χρόνο και να του δόσω 300€, παρά να πάω 5-6 και να του δώσω σύνολο 200.
Οπότε, για εμένα, και την συλλογή γνωμών και εμπειρία μου, δεν αξίζει πλέον το SYM, ειδικά καινούργιο.
Δεν σημαίνει ότι κάμποσος κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, ειδικά αυτοί που το έχουν αρκετά χρόνια ή ότι δεν αξίζουν τα λίγα λεφτά τους, αλλά δεν θέλω να ρισκάρω με ταλαιπωρία χρόνων για να γλιτώσω τώρα 2-3 κατοστάρικα.