Πανό δηλαδή, έτσι για να καταλάβω, το μισό ίντερνετ ειναι δυσλεξικοι, το άλλο μισό επαρχιώτες απο τα Γκράβαρα (γιατί στα Γιάννενα και σχολεία και πανεπιστήμιο έχετε) και το άλλο μισό μεροκαματιαρηδες που δεν πήγαν σχολείο; ναι, τρία μισά. Ουτε μαθηματικά μάθαμε.
Δεν έχει και σημασία κιόλας. Να είμαστε καλά όλοι. Ορθογράφοι και μη.
γράφε καλά ρε, μου βγήκαν τα μάτια
δεν είναι ανάγκη να πάει κάποιος πανεπιστήμιο.... και αν το θέλει πραγματικά, δεν είναι καν ανάγκη να πάει σχολείο.... εδώ δεν διαφωνούμε...
εκεί που (προφανώς) διαφωνούμε, είναι στο οτι η οικογένεια (ειδικά στην επαρχία και τώρα θα έρθει και στα αστικά κέντρα το φαινόμενο) δεν παροτρύνει/καθοδηγεί σωστά τα παιδιά προς την μαθηση...
όπως λέει και ο Παναγιώτης
μην με κάνετε να γράψω το σεντόνι, βαριέμαι λέμε.....
Εκεί προφανώς διαφωνούμε, αφ' ενός γιατί είμαι από επαρχία οπότε μια εικόνα την έχω και αφ' ετέρου επειδή δεν νομίζω πως είναι θέμα αστικού ή μη κέντρου, ούτε ότι οι Αθηναίοι γονείς ενδιαφέρονται περισσότερο για τα παιδιά τους από τους γονιούς της Ακράτας ή του Ξυλοκάστρου. Ναι μεν υπάρχουν παιδιά στην Ήπειρο και στα Άγραφα και δεν ξέρω κι εγώ που, αλλά δεν είναι όλη η επαρχία Ήπειρος και Άγραφα να πηγαίνουν τα παιδιά με τα πόδια μέσα στα χιόνια και μετά να πρέπει να ταϊσουν τα ζωντανά και άμα προλάβουν να διαβάσουν υπό το φως της λάμπας πετρελαίου... μην κοιτάμε την ακραία περίπτωση που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα...
Κι εμένα ο πατέρας μου ήταν από αγροτική οικογένεια με 7 παιδιά που μεγάλωσε μέσα στα χωράφια και στα ζωντανά, αλλά ο παππούς μου τα έστειλε σχολείο τα παιδιά να μάθουν 5 γράμματα...κι ο δικός μου ο πατέρας το γυμνάσιο έβγαλε, αλλά δεν κάνει ποτέ ορθογραφικά λάθη και πάντα το σπίτι ήταν γεμάτο βιβλία και εγκυκλοπαίδειες και εφημερίδες και προφανώς αυτή του η αντίληψη κληροδοτήθηκε και στα παιδιά του. Τα πάντα λοιπόν πρωτίστως είναι θέμα διάθεσης και αντίληψης...
Υ.Γ. Πάω να φάω λαγάνα...
Προφανώς δε μιλάμε για περιπτώσεις όπως τη δική σου Αρκούδα.
Παρ'όλα αυτά, για να μην το αφήσουμε κι έτσι, όπως έμαθες να χρησιμοποιείς το ίντερνετ, το φόρουμ κλπ (δεν τα ήξερες κι από πριν, χρόνο και κόπο αφιέρωσες), αντιστοίχως θα μπορούσες να αφιερώσεις λίγο χρόνο και κόπο για να βελτιώσεις τον τρόπο γραφής σου.
Δεν είπε κανείς να γίνεις συγγραφέας. Αλλά, τουλάχιστον κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο τα παρουσιάζεις, ποντάρω πολλά λεφτά ότι θα δυσκολεύτηκες πολύ περισσότερο να μάθεις τα ιντερνέτια και τα φόρουμ απ'ότι θα δυσκολευτείς να μάθεις έναν αυτόματο μεταφραστή.
Μη παρεξηγηθούμε.
Δε γουστάρεις δεν το κάνεις. Μια άποψη εκφράζω.
@Σπυρού και Αμυρού γωνία.
Νομίζω ότι έχετε πιάσει και οι δύο τα άκρα.
Ακόμα και σήμερα υπάρχει αναλφαβητισμός στην Ελλάδα, κυρίως στην επαρχία. Και δε μιλάω για μετανάστες, μιεονότητες κλπ. Ελληνόπουλα που δεν έχουν πάει ούτε μισή μέρα σχολείο και δεν ξέρουν γραφή κι ανάγνωση, πόσο μάλλον ορθογραφία και συντακτικό.
Αν είναι ο κανόνας, όχι δεν είναι.
Αλλα υπάρχουν κι αυτά.
Από κει κι έπειτα το να ψάχνουμε αν φταίει το σχολείο/πολιτεία με τις μαλακισμένες πρακτικές του (aka δεν έμαθε στα παιδιά να αγαπάνε τα γράμματα) ή αν φταίνε οι γονείς/οικογένεια με τις δικές τους μαλακισμένες πρακτικές (aka μαλλί φράχτης σούζα το παπί, ή iphone Facebook και το πιο σπουδαίο βιβλίο που έχω διαβάσει στη ζωή μου είναι από τις εκδόσεις "Κωστόπουλος"), δεν οδηγεί κάπου.
Αυτόν το διαχωρισμό του ποιος από τους δύο παράγοντες φταίει πιο πολύ, τον συναντάμε σε ένα κάρο φαινόμενα. όχι μόνο σε αυτό.
Από εκεί και πέρα, όσο ρόλο κι αν παίζει η κοινωνία, η οικογένεια κλπ, ναι οκ αλλά δε μιλάμε για τρελά ζητήματα στην παρούσα κουβέντα (του τύπου αν ο άλλος θα βγει φασισταριό). Για ορθογραφία μιλάμε και μια σχετικά ορθή χρήση του λόγου.
Κι από μόνος του, κι ας μην είχε πάρει τις τρελές βάσεις όταν ήταν μικρός, θα μπορούσε αν ήθελε να είχε κάνει κάποια πράγματα για να το βελτιώσει.
Το θέμα είναι αν θέλει να το θελήσει.
Κι ερχόμαστε εκεί και στο όμοιος ομοίω αεί πελάζει του Αρίστου (τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ).
Αν εγώ πετύχω έξω τον Αρίστο και μιλήσουμε και μου κάνει σαν άνθρωπος και μετά τον πετύχω στο φόρουμ και είναι ανορθόγραφος, μόλις βρω το θάρρος μπορεί να του στείλω ένα πμ λέγοντας του ευγενικά για ποιούς λόγους είναι ενοχλητικό το να διαβάζεις ένα κείμενο αλαμπουρνέζικο, να του προτείνω έναν αυτόματο μεταφραστή για αρχή, κάποιο βιβλίο να διαβάσει στην πορεία κλπ.
Αν θέλει, μια χαρά μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Αλλά για να φτάσει να το θελήσει χρειάζονται κάποια κίνητρα, όπως πχ αυτο που ανεφερα παραπάνω.
ΥΓ. Όταν ειμαι φρεσκοξυπνημένος, συντακτικό κι ορθογραφία ψιλοκοιμούνται κι αυτά. Συγχωρέστε μου τυχόν λάθη![]()
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
ρε συ Pan, ότι να ναι, ξεκολλάτε με το στερεότυπο της ασφάλειας του πληκτρολογίου
για την ορθογραφία να μη γράφουμε, γιατί έχουμε την ασφάλεια του πληκτρολογίου
για την κρίση να μη γράφουμε, γιατί έχουμε την ασφάλεια του πληκτρολογίου
για τα εργασιακά να μη γράφουμε, γιατί έχουμε την ασφάλεια του πληκτρολογίου
τελικά να μη σχολιάζουμε τίποτα, επειδή δουλεύουμε και πήγαμε σχολείο, άρα εμείς δε δικαιούμαστε να μιλάμε
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
νταξ ρε μάγκες κερδίσατε....
την επόμενη φορά που θα μου απαντήσει κάποιος, αν είναι ανορθόγραφος, θα του πω να πα να μαθει ορθογραφία πρώτα και μετά να μου απαντήσει.....
καλά κούλουμα