End of παπαροπλυμμύρα μου τώρα.
Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους, και επέλεξαν τα capital control μέσω του δημοψηφίσματος, και πραγματικά καταλήγω στην αρχική μου υποψία πως απλά είναι επικίνδυνα ανίδεοι. Δεν με ενδιαφέρει τι θα πράξει ο καθένας, απλά λέω να μην κρατήσω μέσα μου, αυτό που θα καταλήξουμε με μαθηματική ακρίβεια, άσχετα με την υπογραφή ή όχι των δύο προτάσεων.
Είναι απίστευτο πραγματικά σε τι κινδύνους μπαίνουμε για 500 εκ. διαφορά και γιατί η επιβολή capital controls ήταν απίστευτη μαλακία, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αν διαφωνεί κάποιος με τον συλλογισμό μου, ευχαρίστως να μου πει που κάνω λάθος. Τα δεδομένα είναι :
* Οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά. Τα 400-500 είναι ασήμαντο ποσό, αλλά κάτι μεσολάβησε που ωθησε τον ΑΤ να προκυρήξει δημοψήφισμα με την διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Όπως είναι γνωστό ο Χουλιαράκης και ο Δραγασάκης ενημερώθηκαν από tweet. Πιστεύω πως η αδυναμία προώθησης του προγράμματος στην ΚΟ του κόμματος του, τον έκανε να μεταφέρει την ευθύνη αλλού.(!!!!!!!)
*
Τα capital controls τα κάνεις, για να αποτρέψεις την διαρροή καταθέσεων. Αυτός έκανε το ασύλληπτο, να επιβάλλει CC, όταν είχαν φύγει και τα συρτάρια. Η επιστροφή σε άλλο νόμισμα, θα δημιουργήσει αυτόματα 2 κατηγορίες πολιτών, και είναι αυτονόητο ποιοί θα υποστούν καταστροφή.
* Η εφαρμογή της θεωρίας Yannis ήταν το ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί (!), καθώς έλεγε πως το κόστος κατάρρευσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος μετά την εγκατάλειψη απ΄τη ζώνη του € θα οδηγούσε σε αποδοχή των αιτημάτων μας. Οι δηλώσεις ΑΤ για 1/1εκ πιθανότητες, η βεβαιότητα πως ο Dragi δεν θα έκοβε ποτέ τον ELA (απίθανο όσο να μην ανατείλει ο ήλιος έλεγε ο Yani) και οι δηλώσεις πως θα μας παρακαλάνε και τα βαράμε τα νταούλια, μάλλον με πείθει πως το πίστευαν.
Ανόητος συλλογισμός μιας και αρκούσε να δει τις αγορές γύρω του, για να καταλάβει οτι οι εταίροι ήταν προετοιμασμένοι και έτοιμοι από πέρυσι. Το οτι ήταν απρόβλεπτος ήταν γνωστό καιρό, το θέμα είναι το πόσο επικίνδυνος ήταν, κάτι που φάνηκε.
*Το γιατί πάει σε δημοψήφισμα 2 μέρες πριν την εκπνοή του προγράμματος στήριξης, είναι μυστήριο για το μέγεθος της ανοησίας. ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην γνώριζε πως η 30 ιουνιου ήταν το τέρμα.
Οι συνέπειες, και γιατί είναι καταστροφική απόφαση...
*
Η ελληνική οικονομία "τζιράρει" 4 δις € την βδομάδα περίπου. ΔΕΝ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΖΙΡΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ 4 ΔΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ !!!!!!
* Η αγορά έχει πεθάνει. Βγείτε μια βόλτα στην "κυριακάτικη" Αθήνα, και πείτε μου αν έχουν ή δεν έχουν κάτι να χάσουν οι νοικοκυραίοι που κοροϊδεύετε, πείτε μου τι καταλαβαίνετε πως θα συμβεί σε μια οικονομία που της απαγορεύεις να υπάρχει. Το οτι δεν πληρώνει κανείς ΤΙΠΟΤΑ, το γνωρίζετε ήδη.
* Εχει σύγκλιση πολιτικών αρχηγών σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και στο G7, ΕΚΤΟΣ από ΕΔΩ !!! Και αυτό το περνάμε ως περήφανη νίκη του λαού, στις απαιτήσεις των δανειστών, και λήφθηκαν ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα για την σταθερότητα...
*Η μεγαλύτερη έννοια του Yannis εχθές, δεν ήταν αν θα υπογράψει την απόλυτη καταστροφή των CC, αλλά ποιός θα την υπογράψει !!! Ήθελε να μπει υπογραφή του Στουρνάρα ο οποίος απείλησε με παραίτηση και πολύ καλά έκανε, μιας και η ΤΕ εισηγείται, και ο Υπουργός αποφασίζει. Όταν ο υπουργός ανησυχεί για την υστεροφημία του, και όχι για τις συνέπειες, φοβάμαι πραγματικά.
*Οι τράπεζες θα ανόιξουν του αγίου ανήμερα, και κλείστε τα αυτία σας στις ΜΑΛΑΚΙΕΣ που λένε. Στην περιπτωση του ΟΧΙ, τι θα ανοίξουν να δώσουν? και στην περίπτωση του ΝΑΙ, θα χρειαστεί χρόνος γιατί ο κόσμος θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο, μιας και δεν θα ρισκάρει κανείς να βρεθεί στην ίδια κατάσταση.
*Το μεγαλύτερο πρόβλημα των CC ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΡΕΕΕΕΕ!!!! Γιαυτό δεν τα χρησιμοποιούν παρά μόνο ως λύση απελπισίας ρε γάτοι.
* Το τι θα γίνει με τον κόσμο που ετοιμάζεται ή ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό, μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο?
* Γενικά, μήπως υπαρχει κάποιο σχέδιο, πέρα απο την δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία ?
Προσωπικά, αν πάμε την Κυριακή σε δημοψήφισμα, περιμένω συντριπτικό ΝΑΙ, και υπομονή μέχρι να βρεθούμε σε μια φυσιολογική για την χώρα κατάσταση.