View Full Version : Γωνιακοί Τροχοί Λειαντήρες
Τη στιγμή που κόβεις /καταστρέφεις χωρίς να σε νοιάζει αν αρπάξει χρώμα το ανοξείδωτο, εγώ θα έβαζα απλούς δίσκους μετάλλου και θα άρχιζα σε φουλ στροφές. Στην πορεία θα μου έδειχνε αν έπρεπε να μειώσω στροφές ή όχι. Λόγω υαλοβάμβακα θα προτιμούσα να βυθιζα το δίσκο όσο γίνεται λιγότερο μέσα. Ο υαλοβάμβακας είναι άσχημο υλικό και για δέρμα /ματια αλλά και για μακροπροθεσμη ζημιά στους πνεύμονες.
Θα προτιμούσα πάντως τον 230 αρι δίσκο...
Μα πως να βάλω 230άρι τροχό σε 125 μηχάνημα?
Πείτε καμία μαρκα δοκιμασμένη για χοντροδουλειές με παχύτερους δίσκους
Οι δίσκοι κοπής 125mm είπαμε είναι 1mm. Εξαίρεση οι δίσκοι κοπής αλουμινίου που μπορεί να είναι 1.2, 1.5 ή και 2mm. Πιο χοντρός δίσκος σημαίνει πιο μεγάλη αντίσταση. Θα τον κάψεις τον τροχό. Οι δίσκοι 1mm κάνουν για όλες τις δουλειές σχεδόν. Τώρα αν πας σε τοίχο 230mm να ξέρεις ότι δε δουλεύεται με ένα χέρι.
Για μάρκα η Rhodius είναι πολύ καλή.
Οι δίσκοι κοπής 125mm είπαμε είναι 1mm. Εξαίρεση οι δίσκοι κοπής αλουμινίου που μπορεί να είναι 1.2, 1.5 ή και 2mm. Πιο χοντρός δίσκος σημαίνει πιο μεγάλη αντίσταση. Θα τον κάψεις τον τροχό. Οι δίσκοι 1mm κάνουν για όλες τις δουλειές σχεδόν. Τώρα αν πας σε τοίχο 230mm να ξέρεις ότι δε δουλεύεται με ένα χέρι.
Για μάρκα η Rhodius είναι πολύ καλή.
δεν έχω σκοπό να αλλάξω τροχό 5 κοψίματα έχω κάνει, άθικτος είναι. Απλά απόρησα πως είναι δυνατόν να μπει 230άρης δίσκος σε 125 όπως μου προτάθηκε. Επίσης μου έχει δώσει μέχρι τώρα την αίσθηση πολύ δυνατού μηχανήματος οπότε θα πάρω και μια 20άδα Rhobius (αφού τους συστήνεις) πιο χοντρούς για χοντροδουλειές
δεν έχω σκοπό να αλλάξω τροχό 5 κοψίματα έχω κάνει, άθικτος είναι. Απλά απόρησα πως είναι δυνατόν να μπει 230άρης δίσκος σε 125 όπως μου προτάθηκε. Επίσης μου έχει δώσει μέχρι τώρα την αίσθηση πολύ δυνατού μηχανήματος οπότε θα πάρω και μια 20άδα Rhobius (αφού τους συστήνεις) πιο χοντρούς για χοντροδουλειές
Μάλλον θα εννοούσε οτι προτιμάει τον 230αρι δίσκο στον αντίστοιχο τροχό που μπορεί να δεχθεί τέτοιους δίσκους.
Δεν εννοούσα να βάλεις δίσκο 230 σε τροχό 125!
Απλά μια και η δουλειά ήταν αρκετή, ΑΝ είχες τροχό 230 θα ξεμπερδευες ξεκούραστα.
Όπως είπα και νωρίτερα δε χρειάζεται να πάρεις πιο χοντρούς γιατί πιο χοντρός σημαίνει περισσότερο ζόρι. Χαλάω 5-6 δισκάκια σε καθημερινή βάση χώρια τα φλαπς και τα γυαλιστικά. Αυτούς έχω ξεχωρίσει.
427802
GEORGIOS
05/05/2021, 18:17
Χαλάω 5-6 δισκάκια σε καθημερινή βάση χώρια τα φλαπς και τα γυαλιστικά.
Για καθάρισμα με τροχό μεταλλικών αντικειμένων από παλιά χρώματα και σκουριά, τι χρησιμοποιείς;
Είναι καλύτερη οι συρματόβουρτσες ή τα δισκάκια τύπου σκοτσ μπραιτ;
Για καθάρισμα με τροχό μεταλλικών αντικειμένων από παλιά χρώματα και σκουριά, τι χρησιμοποιείς;
Δεν έχει τύχει να κάνω τέτοια δουλειά, κατασκευές συνήθως κάνουμε. Πάντως πήρα μια συρματόβουρτσα - καμπάνα για μια τέτοια δουλειά που προέκυψε, αλλά είναι πολύ άβολη, κάνει μόνο για επίπεδες και εύκολα προσβάσιμες επιφάνειες. Άσε που πετάει ένα σωρό συρματάκια που καρφώνονται πάνω σου!
Εγώ πάντως δε θα ξαναπάρω συρματόβουρτσα. Την κρατάω μήπως βρω κάποια εργασία που μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από δίσκους σκοτς αλλά δε θέλω να τη ξαναχρησιμοποιήσω.
Καλησπέρα και πάλι γενικά δεν χρησιμοποιώ μικτό τροχάκι είχα έναν stanley πράσινο πολλά χρόνια πρίν μέχρι που του βγήκαν τα μάτια.
Εχω 3 μεγάλους και βολεύομαι αλλά ήρθε η ώρα για αγορά μικρού.
Η χρήση είναι όπου δεν χωράει ο μεγάλος οπότε έλεγα να μήν ανοιχτό οικονομικά.
Τα μικρά makita 720 - 840 watt του 50 € κοίταγα αρχικά και τα metabo 750 - 850 watt στα 55 € αλλά μετά λέω μήπως χρειαστώ ρύθμιση στροφών και βλέπω έναν bosch gws 9 -125 το μπλε 900 watt στα 75 €.
Τα makita και metabo με ρύθμιση στροφών ξεφευγουν στα >115 € με περισσότερα watt βεβαια.
Τι λέτε που να πάω δεδομένου οτι η χρήση θα είναι ελάχιστη.
o_gavros
09/06/2021, 17:43
Νομίζω ότι αφού μιλάς για χρήση στη δουλειά, τότε η δύναμη παίζει ρόλο.
Έχω ένα μπλε μπος εικοσαετίας, 125 στα 1050βατ με ρύθμιση στροφών.
Δεν έχει μασήσει πουθενά τόσα χρόνια και μπορώ και τον δουλεύω με το ένα χέρι αν χρειαστεί.
Το μέγεθος του και η δύναμη του,το επιτρέπουν.
Την περασμένη βδομάδα, ρώτησα σε μεγάλο εργαλειομαγαζο για τον metabo wev στα 1550w (με ρύθμιση) αν το έχει να το δω πως είναι το κράτημα του.
Ο τύπος μου το ξεκοψε ότι μπορεί να δουλευτεί με το ένα χέρι αλλά εγώ δεν πείστηκα.
Μάλλον θα είναι η επόμενη αγορά μου.
Νομίζω ότι αφού μιλάς για χρήση στη δουλειά, τότε η δύναμη παίζει ρόλο.
Έχω ένα μπλε μπος εικοσαετίας, 125 στα 1050βατ με ρύθμιση στροφών.
Δεν έχει μασήσει πουθενά τόσα χρόνια και μπορώ και τον δουλεύω με το ένα χέρι αν χρειαστεί.
Το μέγεθος του και η δύναμη του,το επιτρέπουν.
Την περασμένη βδομάδα, ρώτησα σε μεγάλο εργαλειομαγαζο για τον metabo wev στα 1550w (με ρύθμιση) αν το έχει να το δω πως είναι το κράτημα του.
Ο τύπος μου το ξεκοψε ότι μπορεί να δουλευτεί με το ένα χέρι αλλά εγώ δεν πείστηκα.
Μάλλον θα είναι η επόμενη αγορά μου.
Τον έχω. Μπορεί να δουλευτεί με το ένα χέρι για λίγο και ίσως για λίγο περισσότερο αν είσαι δυνατό παιδί και έχεις μεγάλα δάχτυλα. Γιατί εκτος απ' το βάρος, το σώμα του είναι πιο χοντρό και δε χωράει το ίδιο μέσα στην παλάμη σου.
Αλλά θα κουράσει γρήγορα.
Απ' την άλλη πάλι, είναι τερατάκι. Δύσκολα θα τον ακούσεις να αλλάζει ήχο και μόνο αν το παρακάνεις θα τον νιώσεις να αλλάζει θερμοκρασία στο χέρι σου.
Καλησπέρα και πάλι γενικά δεν χρησιμοποιώ μικτό τροχάκι είχα έναν stanley πράσινο πολλά χρόνια πρίν μέχρι που του βγήκαν τα μάτια.
Εχω 3 μεγάλους και βολεύομαι αλλά ήρθε η ώρα για αγορά μικρού.
Η χρήση είναι όπου δεν χωράει ο μεγάλος οπότε έλεγα να μήν ανοιχτό οικονομικά.
Τα μικρά makita 720 - 840 watt του 50 € κοίταγα αρχικά και τα metabo 750 - 850 watt στα 55 € αλλά μετά λέω μήπως χρειαστώ ρύθμιση στροφών και βλέπω έναν bosch gws 9 -125 το μπλε 900 watt στα 75 €.
Τα makita και metabo με ρύθμιση στροφών ξεφευγουν στα >115 € με περισσότερα watt βεβαια.
Τι λέτε που να πάω δεδομένου οτι η χρήση θα είναι ελάχιστη.
Τον 840 μακιτα του 50αρικου, τον έχω δουλέψει πολύ. Είναι ωραίο εργαλείο.
Και ανθεκτικό στην κατάχρηση.
o_gavros
09/06/2021, 21:14
Τον έχω. Μπορεί να δουλευτεί με το ένα χέρι για λίγο και ίσως για λίγο περισσότερο αν είσαι δυνατό παιδί και έχεις μεγάλα δάχτυλα. Γιατί εκτος απ' το βάρος, το σώμα του είναι πιο χοντρό και δε χωράει το ίδιο μέσα στην παλάμη σου.
Αλλά θα κουράσει γρήγορα.
Απ' την άλλη πάλι, είναι τερατάκι. Δύσκολα θα τον ακούσεις να αλλάζει ήχο και μόνο αν το παρακάνεις θα τον νιώσεις να αλλάζει θερμοκρασία στο χέρι σου.
Κοίτα, για να πω την αλήθεια, ούτε αυτός που έχω έχει "ανάψει" ποτέ.
Αλλά κάτι το ότι παλιωσε, κάτι ότι έχω μπει σε τριπ ανανέωσης οπλοστασίου, με οδηγούν προς τον Metabo.
Δεν είναι ότι δεν με κάλυψε οποτεδήποτε το 1000αρι Bosch.
doctor_john
09/06/2021, 22:07
Aν τον πετύχεις και σου αρέσει δες και τον Makita GA4540C.
Είναι ζώο, δεν θα έλεγα πάρε τον για χρήση με το ένα χέρι αλλά είναι βολικός όταν χρειάζεται να τον δουλέψεις έτσι.
Σίγουρα για χρήση με το ένα χέρι .
Βασικά τώρα πχ θέλω να κόψω σχηματίσω σαπια λαμαρίνα σε παλιό φορτηγο ώστε να κοληθει νέα.
Ο μεγάλος δεν μπαίνει εκεί μέσα και τα 125 δισκάκια στον μεγάλο δίνουν 1 πόντο κόψιμο στην καλύτερη.
Οπότε μονόδρομος ο μικρός.
Δεν θα υπάρξει κατάχρηση ποτέ.
Tallyban
10/06/2021, 08:30
Για τέτοιες ακανόνιστου σχήματος δουλειές σε λαμαρίνες με ένα 200αρι πήρα το πλάσμα και σώθηκα.
Είχα και τον αεροδιακορευτή (air nibbler),αλλά είναι για μικρότερα πάχη.
Βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρχει πεπιεσμένος αέρας.
Έτσι όπως το θέτεις για ελαφριά χρήση σε στενά σημεία και αφού έχεις μεγάλους τροχούς για μένα πήγαινε σε μικρό 115 και με ξεκούραστο πιάσιμο με το ένα χερι. Έχω κιεγω τον makita 115 840 και πιστεύω θα σε εξυπηρετήσει σωστά. Ο metabo wev στα 1550w άριστος μεν αλλά παίζει σε άλλη κατηγορία χρήσης.
Κοίτα, για να πω την αλήθεια, ούτε αυτός που έχω έχει "ανάψει" ποτέ.
Αλλά κάτι το ότι παλιωσε, κάτι ότι έχω μπει σε τριπ ανανέωσης οπλοστασίου, με οδηγούν προς τον Metabo.
Δεν είναι ότι δεν με κάλυψε οποτεδήποτε το 1000αρι Bosch.
To 1000αρι είναι το καλύτερο μπαλαντέρ ανάμεσα στα μικρά και τα μεγάλα. Έχει σχεδόν το μέγεθος των μικρώνμε λίγο απ' τη δύναμη των μεγάλων.
ΜΙκρό εγώ θεωρώ το 850 και μεγάλο τα 1500+.
Μικρότερο από 850 θέλει 115 δίσκο αλλιώς κόβει στροφές για πλάκα. 1500 και πάνω θέλουν 2 χέρια.
Εγώ πήρα τον 1500αρι για να είμαι σίγουρος οτι δε θα μείνω ποτέ από δύναμη και σκοπός μου ήταν να πάρω και έναν μικρό μπαταρίας 12v για όσες εργασίες απαιτούν πιο μανιτζέβελο μέγεθος + το γεγονός οτι δε θα χρειάζομαι μπρίζα/μπαλαντέζα παντού και πάντα για το οτιδήποτε.
(Ακόμα στην αναμονή είναι ο μικρός)
Δεν εχω καμμια εμπειρία από σιδηρουργικες εργασίες σε ινοξ μέταλλα. Πήρα λοιπόν σήμερα δύο δισκάκια 125αρια bosch inox για τυχόν κόψιμο κάποιου ελάσματος 1-3χιλ.
Χρειάζεται χαμηλωτερες στροφές ο γωνιακός τροχός για να μην ανάψει το μέταλλο και πόσο περίπου;
Τα δισκάκια γράφουν στροφές λογικά. Εγώ πάλι που κόβω inox αρκετά, δεν χαμηλώνω ποτέ στροφές. Νομίζω ότι δε θα δεις διαφορά στην διάρκεια ή στη ποιότητα κοπής.
Δεν εχω καμμια εμπειρία από σιδηρουργικες εργασίες σε ινοξ μέταλλα. Πήρα λοιπόν σήμερα δύο δισκάκια 125αρια bosch inox για τυχόν κόψιμο κάποιου ελάσματος 1-3χιλ.
Χρειάζεται χαμηλωτερες στροφές ο γωνιακός τροχός για να μην ανάψει το μέταλλο και πόσο περίπου;
Δε ξέρω αν έχω καταλάβει τι ακριβώς ρωτάς αλλά θα βάλεις τόσες, όσες χρειάζεται για να μην αλλάξει το χρώμα αυτού που κόβεις. Αν δε σε νοιάζει αυτό, βάλε όσες θέλεις.
Τα δισκάκια γράφουν στροφές λογικά. Εγώ πάλι που κόβω inox αρκετά, δεν χαμηλώνω ποτέ στροφές. Νομίζω ότι δε θα δεις διαφορά στην διάρκεια ή στη ποιότητα κοπής.
Δε ξέρω αν έχω καταλάβει τι ακριβώς ρωτάς αλλά θα βάλεις τόσες, όσες χρειάζεται για να μην αλλάξει το χρώμα αυτού που κόβεις. Αν δε σε νοιάζει αυτό, βάλε όσες θέλεις.
Ο δίσκος δεν γράφει στροφές χρήσης.
Αποστολη αυτό θα έκανα βάση κοινής λογικής.
Ευχαριστω.
fasarias
12/12/2021, 23:09
Αναλόγως και το εργαλείο που έχεις Γιάννη.
Αν έχεις κάνα τροχακι σχετικά αδύναμο που ζορίζεται να κόψει χοντρά μέταλλα, τότε ναι ίσως και να σου αρπάξει το ανοξείδωτο.
Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρεις ότι τα ινοξ δισκάκια κόβουν πολύ καλύτερα παντός είδους μέταλλο, από κάποια άλλα δισκάκια που κυκλοφορούν στην αγορά ( multi-cut κλπ εφαρμογών).
Εγώ πάντως δεν ρίχνω ποτέ στροφές (14αρης είναι ο μικρός τροχός μου), ίσα ίσα που κάποιες λίγες έως σπάνιες φορές θα ήθελα να έχει περισσότερη δύναμη ακόμα.
Ο δικός μου 125αρης τροχός είναι στα 1200w νομίζω οπότε για ψιλοδουλειές δεν νομίζω να ζοριστεί.
Προφανώς νουμπάδικη ερώτηση, αλλά πάντα το είχα απορία: ποιος ο λόγος που, ενώ υπάρχουν τροχοί με ρύθμιση στροφών, αυτό δε μπορεί να γίνει από τη σκανδάλη όπως στα δράπανα; Δε θα βόλευε να μπορείς να αυξομειώσεις τις στροφές σε κάποιες περιστάσεις; Και πιο ήπια εκκίνηση θα είχες, και θόρυβο θα γλύτωνες όταν σταματάς το κόψιμο για λίγο και θα μπορούσες να πας ελαττώσεις στροφές για να μην "ανάψει" το αντικείμενο αν χρειαστεί.
Υποθέτω ότι οι δίσκοι δε λειτουργούν σωστά αν δεν είναι εντός συγκεκριμένου εύρους στροφών, αλλά υπάρχει κάτι άλλο;
Δεν έχουν σκανδάλη, έχουν διακόπτη. Ούτε χρειάζονται έλεγχο στροφών από σκανδάλη ούτε είναι εύκολο να κρατήσεις σταθερές στροφές. Γενικά η μείωση στροφών σπάνια χρειάζεται για να έχουν τέτοια λειτουργία.
((ποιος ο λόγος που, ενώ υπάρχουν τροχοί με ρύθμιση στροφών, αυτό δε μπορεί να γίνει από τη σκανδάλη όπως στα δράπανα))
Ειναι αδύνατον δουλεύοντας για ώρες με τον τροχό, να μπορείς να ελέγχεις με το δάχτυλο τις στροφές, μετά από λίγη ώρα το δάχτυλο θα έχει πάθει αγκυλωση.
Ο δίσκος δεν γράφει στροφές χρήσης.
Αποστολη αυτό θα έκανα βάση κοινής λογικής.
Ευχαριστω.
Τελικά τις γράφει με τόσο μικρά γράμματα λες και ντρέπεται γιαυτες!
12.250 είναι.Οπότε δεν υπάρχει θέμα...
lazarefa
13/12/2021, 16:04
Πολύ σωστό. Κι εγώ φαντάζομαι ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν γίνεται η ρύθμιση στροφών όπως στα δράπανα.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάντως εγώ σαν περιστασιακός χρήστης κάποιες φορές θα ήθελα να έχω ρυθμιζόμενη ένταση στη σκανδάλη και κουμπί για κλείδωμα στην πλήρη ισχύ από δίπλα, όπως στα δράπανα.
o_gavros
23/03/2022, 18:15
Το συνεχίζω εδώ γιατί το σκίσαμε το πορν.
Ρε κερατά νεοσσε με ιντριγκαρες και τώρα το λιγουρευομαι
https://youtu.be/oFqqdMg2C0Q
Ανάγκη δε το χω, αλλά μ'αρεσει.
Στο βίντεο παρεπιπτόντως δείχνει πολλές χρήσεις του, ηλεκτρολογικών καναλιών συμπεριλαμβανομένων.
Αν ξαναδιαβάσω για κανάλια οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=160991) θα σας μεταφέρω στα ανέκδοτα μαζί με τα πλυντήρια.
:mad:
lazarefa
30/03/2022, 07:54
Το συνεχίζω εδώ γιατί το σκίσαμε το πορν.
Ρε κερατά νεοσσε με ιντριγκαρες και τώρα το λιγουρευομαι
https://youtu.be/oFqqdMg2C0Q
Ανάγκη δε το χω, αλλά μ'αρεσει.
Στο βίντεο παρεπιπτόντως δείχνει πολλές χρήσεις του, ηλεκτρολογικών καναλιών συμπεριλαμβανομένων.
Πληροφοριακά, για όποιον χρειάζεται περιστασιακά ανάλογο εργαλείο και δεν θέλει/μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που ζητά το συγκεκριμένο Metabo (ή το αντίστοιχο Bosch μπλε σειράς) υπάρχει παρόμοιο εργαλείο της Parkside/Lidl που βγαίνει 1-2 φορές το χρόνο στα καταστήματά τους με τελική τιμή την τελευταία φορά που το έφεραν στα 38 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται 1 μπαταρία 12V 2AH και φορτιστής).
Προσωπικά το έχω αγοράσει από πέρσι το Μάιο που το είχαν φέρει, αν και δεν έχει χρειαστεί να το δουλέψω ακόμα.
Πληροφοριακά, για όποιον χρειάζεται περιστασιακά ανάλογο εργαλείο και δεν θέλει/μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που ζητά το συγκεκριμένο Metabo (ή το αντίστοιχο Bosch μπλε σειράς) υπάρχει παρόμοιο εργαλείο της Parkside/Lidl που βγαίνει 1-2 φορές το χρόνο στα καταστήματά τους με τελική τιμή την τελευταία φορά που το έφεραν στα 38 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται 1 μπαταρία 12V 2AH και φορτιστής).
Προσωπικά το έχω αγοράσει από πέρσι το Μάιο που το είχαν φέρει, αν και δεν έχει χρειαστεί να το δουλέψω ακόμα.
Κι εγώ περιμένω να το ξαναφέρουν για να το τσιμπίσω να υπάρχει...
Δεν θέλω να δώσω πολλά για ένα εργαλείο που μπορεί και να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ!
Το πουλάει φίλος 100 ευρώ, bosch μπλε 180χιλ 2100w,τσιλικο :
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/%CE%A0%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%92%CE%BFsch.4092/post-710489
Ξεχάστε τον, έφυγε στο 12ωρο!
Βρηκα αυτό το γομαράκι στο σπίτι του πατερα μου, συλλεκτης εργαλειων που παραδοσιακά έμεναν στα κουτιά τους αχρησιμοποίητα. Εβουτήχθη για τις 2 ανακαινίσεις που έχω βαλει μπροστα.
Πρεπει να εχει δουλεψει 1-2 φορες. Με το που παιρνει μπροστα δίνει ωραία κλωτσά :p
230αρης, πολύ πρόχειρη φωτο.
435296
Μια πρωτη χρήση του θα ειναι να κόψει τοίχο τουβλο που θα ανοιχτεί καινούργια πόρτα. Την πάτησα σε μια άλλη ανακαίνιση όπου ήθελα να ρίξω μισό τοιχο, και ο καταστροφεας μαστορας τον έριξε όλο και μετα χρειαστηκε γυψοσανίδα στο κομμάτι που δεν επρεπε να ρίξουμε. Ετσι γίνεται, μου ειπαν όλοι. Εγω λέω χαραζεις με τροχο, ριχνεις το κομμάτι που θέλεις, το υπολοιπο μένει αθικτο και το μερεμετι το φτιαχνει μπογιατζης, όχι χτίστης...
Αφου εμαθα απο το προηγούμενο λαθος, στο ίδιο σπιτι στο μπανιο που θα ανακαινιζόταν δεν χώραγε στο βάθος πλυντήριο ρουχων για 7 ποντους. Τους λεω καντε διαμπερη τρύπα στον μονό τοιχο (με τροχο) για το πλυντηριο και πίσω βαζουμε μια τσιμεντοσανίδα προσωπο με την πισω πλευρα, στο μπανιο κανονικα ντυνουμε την τσιμεντοσανίδα με πλακακι. Εισαι τρελός μου ειπαν ολοι. Μια χαρα έγινε. :D
#mastrostories
GEORGIOS
17/04/2022, 21:28
Αφου εμαθα απο το προηγούμενο λαθος, στο ίδιο σπιτι στο μπανιο που θα ανακαινιζόταν δεν χώραγε στο βάθος πλυντήριο ρουχων για 7 ποντους. Τους λεω καντε διαμπερη τρύπα στον μονό τοιχο (με τροχο) για το πλυντηριο και πίσω βαζουμε μια τσιμεντοσανίδα προσωπο με την πισω πλευρα, στο μπανιο κανονικα ντυνουμε την τσιμεντοσανίδα με πλακακι. Εισαι τρελός μου ειπαν ολοι. Μια χαρα έγινε. :D
Στην πίσω πλευρά μπορούσες να την βάλεις την τσιμεντοσανίδα 2 εκατοστά μέσα, να βγάλεις τον σοφά σε 20 πόντους γύρω-γύρω, να βάλεις ένα πλέγμα και να σοβατίσεις ή γεμίσεις με κόλλα πλακιδίων, ώστε και να δέσει το άνοιγμα και να έχεις μια ενιαία ομοιόμορφη επιφάνεια που δεν θα ξεχώριζε καθόλου από τον υπόλοιπο τοίχο.
Έχω φτιάξει συρόμενη να μπαίνει μέσα σε μονό τοίχο, φτιάχνοντας τις δύο επιφάνειες του τοίχου με σκελετό από στρατζαριστό, βιδώνοντας πάνω στο στρατζαριστό νευρομετάλ και σοβατίζοντας κανονικά σαν τον υπόλοιπο τοίχο.
[QUOTE=silkman;3131403]Βρηκα αυτό το γομαράκι στο σπίτι του πατερα μου, συλλεκτης εργαλειων που παραδοσιακά έμεναν στα κουτιά τους αχρησιμοποίητα. Εβουτήχθη για τις 2 ανακαινίσεις που έχω βαλει μπροστα.
Έναν τέτοιο έχω κιεγω από το 1988.Και τι δεν έχει κόψει, μάρμαρα, πλακάκια βαριάς χρήσης, τοίχους, πλάκες Καρύστου και όλα τα μασίφ κάγκελα δύο σπιτιών. Ακόμα δεν έχω αλλάξει καρβουνακια, ούτε γρασσο(κακώς).
Πολύ γερή και καλοφτιαγμενη κατασκευή. Έχω και μια βάση που προσαρμοζεται επάνω και ρυθμίζεις το βάθος κοπής, βολεύει σε κόψιμο μαρμάρου και τοίχου.
Το αρχικό τιναγμα δεν το αποφεύγεις, γιαυτό μην ακουμπάς τον ακίνητο δίσκο στην επιφάνεια κοπής πάρα μόνο όταν πιάσει τις μέγιστες στροφές του. Μην ξεχνάς το καλό φύσημα στο τέλος της καθημερινής δουλειάς. Όλα αυτά πάσχουν από υπερθέρμανση από το κλείσιμο των αεροφορων διαδρόμων.
fasarias
17/04/2022, 22:52
Τον έχω κι'εγω αυτό τον τροχό και συμφωνώ ότι είναι όντως θηρίο.
Έχω κόψει μάρμαρο και μπετό φουλ.
Μεγάλη προσοχή όταν θα τον δουλεύεις, δεν θέλει αφηρημάδα και απροσεξία γιατί δεν αστειεύεται το εργαλείο.
Στην πίσω πλευρά μπορούσες να την βάλεις την τσιμεντοσανίδα 2 εκατοστά μέσα, να βγάλεις τον σοφά σε 20 πόντους γύρω-γύρω, να βάλεις ένα πλέγμα και να σοβατίσεις ή γεμίσεις με κόλλα πλακιδίων, ώστε και να δέσει το άνοιγμα και να έχεις μια ενιαία ομοιόμορφη επιφάνεια που δεν θα ξεχώριζε καθόλου από τον υπόλοιπο τοίχο.
Έχω φτιάξει συρόμενη να μπαίνει μέσα σε μονό τοίχο, φτιάχνοντας τις δύο επιφάνειες του τοίχου με σκελετό από στρατζαριστό, βιδώνοντας πάνω στο στρατζαριστό νευρομετάλ και σοβατίζοντας κανονικά σαν τον υπόλοιπο τοίχο.
Ωραιος...
Ναι δεν το διατυπωσα σωστα, εννοειται ηρθε προσωπο με τον τελειωμενο τοιχο, η τσιμεντοσανιδα ηταν λιγο μεγαλύτερη απο την τρυπα, φαγαμε γυρω γυρω τον σοβα (ΜΕ ΤΡΟΧΟ :D ) κ δεν φαινεται τιποτα. Επισης ειναι μπετο σε σχεση πχ με γυψοσανιδα, απο πισω εδεσε με τα πλακακια δεν καταλαβαινεις τιποτα.
Road Pirat
21/12/2022, 19:03
Ένας πολύ καλός τροχός ο οποίος ήταν καθαρός μόνο την ημέρα που αγοράστηκε, μετά από μια ανακαίνιση σπιτιού που έκοψε και έρριψε σίδερα, πλακάκια μάρμαρα και ότι άλλο χρειάστηκε δουλεύει άψογα, πολύ ευχαριστημένος από την αγορά του 440191
Πόσα βατ είναι δε φαίνεται.
Road Pirat
21/12/2022, 23:03
1100w το μοντέλο είναι WEV 11-125 quick
Αρωτηξις. Με δίσκο καρβιδιου μπορώ να κόψω κεραμικό πχ πλακάκι με σμάλτο (μπάνιου ας πούμε) ; Δεν έχω δυνατότητα ρύθμισης στροφών. Αν όχι με τι κόβουμε κεραμικά;
dumutrus
30/12/2022, 23:30
Υπαρχούν δίσκοι σαν αυτούς που κόβουν μέταλλο που είναι για κεραμικά και τα ξεχωρίζουμε απο το πράσινο χρώμα και οτι γράφουν συνήθως stone για αλλά είναι υποτυπώδης η δουλεία που κάνουν αλλίως έχει μεταλλικούς δίσκους που έχουν πάνω διαμαντοκόψη και είναι καλύτεροι μην πάρεις τίποτα ακριβά και γύρο στο 10 μια χαρά δουλεία θα κάνεις
stefanos
30/12/2022, 23:44
Δίσκο καρβιδίου εννοείς αυτόν που είναι για ξύλα και πλαστικά? Αν ναι δεν έχω δοκιμάσει.
Ένας απλός διαμαντόδισκος τα κόβει για πλάκα, βέβαια ξεφτίζει λίγο το σμάλτο στην περιοχή της τομής.
Αυτά αν είναι το πλακάκι κολλημένο στον τοίχο.
fasarias
31/12/2022, 07:28
https://www.skroutz.gr/s/18864594/Bosch-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82-Ceramic-125mm-2608602631-1%CF%84%CE%BC%CF%87.html
Δίσκο καρβιδίου εννοείς αυτόν που είναι για ξύλα και πλαστικά? Αν ναι δεν έχω δοκιμάσει.
Ένας απλός διαμαντόδισκος τα κόβει για πλάκα, βέβαια ξεφτίζει λίγο το σμάλτο στην περιοχή της τομής.
Αυτά αν είναι το πλακάκι κολλημένο στον τοίχο.
Για το ξέφτισμα έχω τιπάκι, κολλάς χαρτοταινία και κόβεις από πάνω της δλδ κόβεις την χαρτοταινία και μετά το πλακάκι. Έτσι έχω δει τομές λες κι έγιναν με νυστέρι
Για το ξέφτισμα έχω τιπάκι, κολλάς χαρτοταινία και κόβεις από πάνω της δλδ κόβεις την χαρτοταινία και μετά το πλακάκι. Έτσι έχω δει τομές λες κι έγιναν με νυστέρι
Το ίδιο ισχύει και για τα ευαίσθητα ξύλα. Χαρτοταινία και μειώνονται οι σκληθρες.
Road Pirat
31/12/2022, 14:52
Η του ρίχνεις νερό την ώρα που κόβεις για να ψύχεται, έτσι έχω κόψει πολύ λεπτό κομμάτι για το ντουζ, έναν δίσκο με 5-10€ θέλεις και θα κάνεις τέλεια την δουλειά σου.
dumutrus
31/12/2022, 17:13
ένα άλλο κόλπο για να μην φύγει το σμάλτο κατα το κόψιμο πέρνεις το διαμάντι (αυτό το εργαλείο που κόβουν γυαλί) και τραβάς μια γραμμή στο σημείο που θέλεις να κόψεις και κόβεις οριακά δίπλα στη γραμμή που χάραξες.
ένα άλλο κόλπο για να μην φύγει το σμάλτο κατα το κόψιμο πέρνεις το διαμάντι (αυτό το εργαλείο που κόβουν γυαλί) και τραβάς μια γραμμή στο σημείο που θέλεις να κόψεις και κόβεις οριακά δίπλα στη γραμμή που χάραξες.
Υπάρχουν και διαμάντια για πλακάκια.
Αυτόν ή αυτόν;
Θελω να κανω κατι δουλειες με σιδηρογωνια μεχρι 4 χιλ και καλό θα ειναι να εχει ρυθμιζόμενες στροφές μπας και χρειαστεί για κάτι άλλο...
Δε θέλω να κόβει στροφές στα ζόρια, να έχει προστατευτικό που να μπαινοβγαίνει ευκολα χωρίς βίδα και να μη σου ρημάζει τα χέρια με κραδασμούς...
https://www.skroutz.gr/s/14563660/Bosch-GWS-9-125-S-%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82-125mm-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-900W-%CE%BC%CE%B5-%CE%A1%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD-0601396104.html
https://www.skroutz.gr/s/14563660/Bosch-GWS-9-125-S-%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82-125mm-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-900W-%CE%BC%CE%B5-%CE%A1%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD-0601396104.html
Η ειναι ολοιδιοι με τους κινεζους ingco total των 40€;
fasarias
07/03/2023, 18:52
Αυτόν ή αυτόν;
Θελω να κανω κατι δουλειες με σιδηρογωνια μεχρι 4 χιλ και καλό θα ειναι να εχει ρυθμιζόμενες στροφές μπας και χρειαστεί για κάτι άλλο...
Δε θέλω να κόβει στροφές στα ζόρια, να έχει προστατευτικό που να μπαινοβγαίνει ευκολα χωρίς βίδα και να μη σου ρημάζει τα χέρια με κραδασμούς...
Η ειναι ολοιδιοι με τους κινεζους ingco total των 40€;
Καμία σχέση δεν έχει με τροχούς τύπου ingco και total.
Αλλά δεν είναι και τέρας δύναμης ο συγκεκριμένος.
Την δουλειά σου σίγουρα θα την κάνεις όμως στα μεγάλα ζόρια θα κλάσει είμαι σίγουρος.
Τα μεγάλα ζόρια όμως είναι και λιγάκι σχετικό για τον καθένα και τις ανάγκες που απαιτούν οι εργασίες του.
Στα κριτήρια που έχεις θέσει και κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερο περιορισμό τον ρυθμιστή στροφών δεν βρήκα κάποια άλλη επιλογή που να είναι κοντά σε αυτά τα χρήματα, οπότε αν θες να παραμείνεις κάπου εκεί και να μην ανέβεις αρκετά ψηλότερα μάλλον προς μονόδρομο το κόβω.
Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση!! :beer:
Ναι, ειπα να πάρω κατι κάτω απο 100€ και να μην διαολιστώ με κάτι σαν το παρακάτω... Εχω και ένα γαιδουρι 230αρι Bosch μπλε που ειναι κτήνος αν ο μικρος καπου τα βρει δύσκολα..
https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/201927315_-cg-13-125-v-fein.html
o_gavros
07/03/2023, 19:36
εχω απο τον πατέρα μου, ένα Bosch στα 1050W. το τροχάκι είναι 15-20 χρονων, με ρυθμιση στροφών, αλλά χωρίς φυσικά τα φρεσκα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια.Εχει στην πλάτη του αμέτρητες εργατοώρες.
Δε θα έλεγα ότι μασάει κάπου.
Βέβαια, ως παλιότερο, είναι και πιο μπαμπάτσικο. Αλλά να κωλώσει, όχι δεν έχει κωλώσει. Δε βάζω χρονόμετρο να δω πόσα νανοσεκόντ γρηγορότερα/αργότερα κόβει γωνιές.
Το συγκρίνω άμεσα με το τροχάκι μπαταρίας της ΜΕΤΑΒΟ που έχω κανα χρόνο τωρα και σίγουρα το μπαταρίας υπολείπεται σε δύναμη.
fasarias
08/03/2023, 00:17
Gavros ( δεν θυμάμαι και το όνομα σου ρε γαμωτο) ο τροχός που έχεις εσύ είναι ονομαστική ισχύ στα 1050 W που δεν έχει να λέει και τόσο, η αποδιδόμενη ισχύς έχει πολύ περισσότερη σημασία, αν βρεις πουθενά στο νετ βάσει κωδικού τα χαρακτηριστικά του μας ενημερώνεις.
Ο 9αρης που πόσταρε ο silkman έχει ονομαστική στα 900 watt αλλά αποδιδόμενη στα 450 w κάνε τον λογαριασμό να δεις γιατί λέω ότι πιθανότατα στα σοβαρά ζόρια θα τα βρει μάλλον σκούρα.
fasarias
08/03/2023, 00:36
Επίσης είναι εντελώς άτοπο να συγκρίνουμε τους μπαταρίας με αυτούς του ρεύματος από πολλές απόψεις κιόλας.
Οι μπαταρίας δουλεύουν στα μέγιστα στις 9. 000 στροφές με αντιστοιχία του ρεύματος στις 11.000 στροφές (7.500 με 9.000 δουλεύουν μονάχα οι inox ρεύματος που έχουν διαφορετική καμπή δύναμης - λειτουργίας).
Για να μην αναφερθώ και στο βασικότερο κομμάτι δύναμη μπαταρίας και πτώση απόδοσης κατά την διάρκεια λειτουργίας του.
Ο καλύτερος μπαταρίας είναι ο πιο μέτριος ρεύματος κατ'εμε.
Τελοσπάντων θα κοιτάξω αύριο το πρωί στην δουλειά ποιο μοντέλο bosch τροχού δουλευω, γιατί έχω πολύ μεγάλη υποψία ότι μάλλον έχω αυτόν τον 9-125 που συζητάμε.
Αν είναι αυτός θα παραθέσω την άποψη μου.
Πιστεύω ότι ένας τροχός 115 θέλει τουλάχιστον 800watt,ενω ένας 125αρης θέλει τουλάχιστον 1200watt για να μην κολωνει στα ζόρια. Κοίτα λίγο και τους Metabo που έχουν αξιόλογους τέτοιους τροχούς... Όλα βεβαια εξαρτώνται από το διαθέσιμο χρήμα, το ηλεκτρικό τροχουδακι όμως θα το έχεις μια ζωή.
stefanos
08/03/2023, 10:11
Προσωπικά δεν έχω ζορίσει κανένα τροχό, από την άποψη ότι όταν τον φρενάρεις αφενός ζορίζεται το εργαλείο αφετέρου οι δίσκοι δεν φημίζονται για την αντοχή τους στο ζόρι γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
Πέρα από αυτό ειδικά στους μικρούς θεωρώ τεράστιο πλεονέκτημα το λεπτό περίβλημα που δίνει καλή λαβή με το ένα χέρι που είναι το 99% της χρήσης των μικρών για μένα.
Αν η εργασία μου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψω με τα 2 χέρια παίρνω ένα μεγαλύτερο.
Ειδικά η bosch έχει μερικούς ιδιαίτερα λεπτούς και κάποιος από αυτούς θα είναι ο επόμενος μικρός που θα ζευγαρώσει με το κινέζικο makitaκι.
Είχα γράψει πολλά και χάθηκαν. Δε τα ξαναγράφω από κινητό. Όταν βρεθώ σε υπολογιστή.
Ο 900αρης είναι πολύ μικρός πάντως.
fasarias
08/03/2023, 23:46
Καλά θυμόμουν τελικά.
Αύριο θα γράψω πληροφορίες αναλυτικά γιατί τώρα βρίσκομαι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από τη νύστα χα χα χα!
https://i.postimg.cc/tgS5hpWj/IMG-20230308-094449.jpg
https://i.postimg.cc/ZqVN1H5F/IMG-20230308-094454.jpg
https://i.postimg.cc/m2D5qpZV/IMG-20230308-094506.jpg
https://i.postimg.cc/5tMpxsJh/IMG-20230308-094515.jpg
https://i.postimg.cc/02MCDTyg/IMG-20230308-094525.jpg
Ο 900αρης είναι πολύ μικρός πάντως.
Μας γ@μησες μάστορα. Και ήμουν έτοιμος να φύγω να τον ψωνίσω..
Αυτα κάνει ο σουπιάς με τα εργαλεία και καταλήγεις αντί για 70-80 να δίνεις 180. Υπουλη σουπιά.
441874
Αυτα κάνει ο σουπιάς με τα εργαλεία και καταλήγεις αντί για 70-80 να δίνεις 180. Υπουλη σουπιά.
441874
Μη πάρεις fein. Δε θα κάνεις απόσβεση. Είναι overkill
silk ο wev11-125 quick έχει όλα όσα θες.
https://www.metabohellas.gr/metabo-xeirokinita-ergaleia/metabo-ergaleia-revmatos/metabo-gwniakoi-troxoi/metabo-1-100-watt-o-125-mm-wev-11-125-quick.html
Εγώ έχω τον 1500αρι. Αυτό το ζώο δεν κόβει σε τίποτα. Είναι οριακά για χρήση με το ένα χέρι (γάντι xl) και για λίγο γιατί κουράζει. Ο 11άρης δε θα έχει την ίδια δύναμη αλλά θα είναι πιο ξεκούραστος.
Αν δε δουλεύεις συρματόβουρτσες καμπάνες μη περιμένεις οτι θα σου χρειαστούν οι ρυθμιζόμενες στροφές. Οι καμπάνες θέλουν χαμηλές στροφές. Εκεί θέλεις δυνατό εργαλείο να έχει τη δύναμη σε χαμηλές στροφές αλλά και πάλι μετά από λίγο ο τροχός θα ζεσταθεί. Εγώ τον 15άρη, τον έχω νιώσει ζεστό, μόνο με μεγάλη καμπάνα σε χαμηλές στροφές. (και πάλι, στροφές δεν έκοβε).
Να δώσεις σημασία και σε κάποιες προστασίες που έχουν. Κάποιες είναι πολύ βασικές για ένα τέτοιο εργαλείο. Πχ. μια φορά μου έσπασε ο δίσκος και ο τροχός σταμάτησε. Κοκάλωσε, πριν καταλάβω τι έγινε. Με άλλο τροχό κατάλαβα ότι έσπασε από τους κραδασμούς και την κλοτσιά.
Τους bosch να τους προσέξεις γιατί το σπείρωμα είναι Μ14, αλλά είναι πιο λεπτό και πολλά βιδωτά πρόσθετα του εμπορίου δεν κάνουν. Πχ καμπάνες, τριβείο για γυαλόχαρτα. Αν έχεις πρέπει να τα αλλάξεις όλα με γνήσια bosch ή να γίνεις αποκλειστικός πελάτης της bosch. Νομίζω οι τροχοί που έχουν παξιμάδι quick έχουν πιο λεπτό σπείρωμα. Για τους άλλους δεν ξέρω. (για bosch μιλάω). Για μένα αυτό είναι μέγιστη μαλακία και λόγος επιστροφής του εργαλείου.
Αυτός που σου εβαλα παραπάνω, έχει 145 ευρώ έτσι όπως έχουν ανέβει οι τιμές. Αν δε θες μεταβλητές στροφές μπορείς να βρεις και πιο οικονομικό. Σε όλους νομίζω, το παξιμάδι quick μπορείς να το αγοράσεις και ξεχωριστά (δεν είναι πάντα πολύ φθηνό όμως και σίγουρα πρέπει να το ψάξεις πριν την αγορά).
Αυτά τα δυο, σου περιορίζουν αρκετά τις επιλογές σου.
Κάποιοι metabo (σαν τον δικό μου και τον 11άρη που σου είπα) έχουν κάποιο σύστημα για να μη μεταβάλλονται οι στροφές. Πρέπει να δεις στο σαιτ ποιοι το έχουν.
Δες και μακίτα. Εχει ωραία εργαλεία και σε χαμηλές τιμές.
Οι πολύ φθηνοί bosch εμένα δε μου αρέσουν. Προτιμώ τα εισαγωγικά μοντέλα της μακιτα. (βέβαια τα μοντέλα αλλάζουν και ίσως αναθεωρήσω αν χρησιμοποιήσω κάποιον πιο καινούριο).
Πάντως αν θέλεις δύναμη θα κοιτάξεις από 1100 και πάνω (όχι πάνω από 1500).Τα 800 και τα 900βατ είναι καλά για τροχούς 115μμ.
441874
Αν δώσεις180 είναι καλά ρε. Κάτσε καλά σου λέω!
Ελα με 180.. (νομίζω ίδιος με τον δικό μου)
https://www.stereotiki.gr/store4/metabo-wev-15-125-plus-goniakos-trohos-metavlitis-tah.-125mm-1550w-me-paksimadi-taheias-susfiksis-6.00468.00.xx.html
πολύ πιο συμφέρουσα αγορά..
https://www.skroutz.gr/s/19088614/Metabo-WEQ-1400-125-%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82-125mm-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-1400W-600347000.html#reviews
Είναι 1400 αντί για 1550 βατ και δεν έχει μεταβλητές στροφές. Εχει υπερ αρκετή δύναμη, είναι λίγο πιο λεπτός και 300 γρ ελαφρύτερος (που δεν είναι και λίγα).
Η μεγάλη διαφορά στην τιμή πάντως είναι επειδή ο 1400αρης είναι made in china και ο 1550 made in germany.
fasarias
09/03/2023, 21:20
Διαφορετικό βήμα στο παξιμάδι αποστόλη έχουν οι bosch με κωδικό που τελειώνει σε x και οι μπαταρίας με κωδικό gdx όλοι οι υπόλοιποι έχουν το ίδιο.
Σωστή παρατήρηση πάντως μπράβο.
Το quick για εμένα είναι ανούσιο και υπερβολή, αν το έχει έτσι και αλλιώς το εργαλείο οκ, αν δεν το έχει δεν τρέχει και τίποτα.
Εκτός αν είσαι τέρμα τυπικούρας και σε κάθε σφίξιμο ξεσφίξιμο εξαρτημάτων το κάνεις με το κλειδί, όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένου και εμένα που σφίγγουμε με το χέρι δεν υπάρχει νόημα.
Έχω πάρει ένα quick της milwaukee και ακόμα μέσα στο κουτί του το έχω μετά τις απαραίτητες πρώτες δοκιμές φυσικά.
fasarias
09/03/2023, 22:00
Silkman κάτσε να σου πω τώρα για τον 9αρη.
Λοιπόν στα θετικά:
Είναι ελαφρύς αρκετά και υπό προϋποθέσεις (θα σου εξηγήσω στα αρνητικά τι εννοώ με αυτό) δουλεύει με το ένα χέρι εύκολα (πολύ βολική και εργονομική όλη η κατασκευή στο σύνολο της).
Έχει μεταβλητές στροφές.
Έχει κάλυμμα γρήγορης προσαρμογής χωρίς χρήση κλειδιού.
Είναι οικονομικός στην αγορά του.
Θετικά τέλος, πάμε τώρα στα αρνητικά.
Είναι κινέζικος (ναι για εμένα είναι μειονέκτημα αυτό).
Απελπιστικά λεπτό και κοντό καλώδιο (περικοπές μπας και μειώσουν λίγο το κόστος οι γύφτουλες).
Δεν έχει restart protection (δυστυχώς έχω κόψει χέρι από τέτοια απροσεξία κάποτε).
Φυσικά δεν έχει αντικραδασμικά συστήματα (οκ μικρής σημασίας αυτό αν δεν είσαι όλη μέρα με ένα τροχό στο χέρι).
Δεν έχει kick back control, σύστημα δηλαδή που σταματάει την λειτουργία του εργαλείου ακαριαία σε περίπτωση εμπλοκής (σημαντικότατη δικλείδα ασφαλείας για να γλυτώσουμε κάνα δάχτυλο ή κάνα μάτι στην στραβή).
Πάμε τώρα στο μεγαλύτερο αρνητικό, το εργαλείο δεν έχει δύναμη και δυστυχώς σε συνδυασμό με την έλλειψη του συστήματος constant electronic speed (το σύστημα ηλεκτρονικά σταθερών στροφών και κάτω υπό φορτίο που περιγράφει παραπάνω ο Απόστολος) όταν αρχίζει να ζορίζεται (δεν το κάνει απαραιτήτως μετά από πίεση του χειριστή) ξεκινάει να μαγκώνει και να κλωτσάει με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνο, εκεί λοιπόν χάνει κατευθείαν το πλεονέκτημα του να το δουλεύεις με το ένα χέρι γιατί εύκολα πας για ατύχημα.
Συνολικά θα το χαρακτήριζα χλιαρά μέτριο εργαλείο, αλλά με την χαμηλή του τιμή μπορεί να σταθεί επάξια σε αυτούς που χρειάζονται ένα τροχό για περιστασιακή χρήση και καλύτερη σαφέστατα επιλογή από αντίστοιχους κινέζικους τροχούς του κιλού.
Αυτά τα ολίγα από εμένα.
Δε θα σταματήσω να λέω οτι ο τροχός είναι απ' τα πιο επικίνδυνα εργαλεία. Ευκολα παρεξηγείται και γίνεται η στραβή. Θέλει προσοχή αλλά πρέπει και να ξέρεις τι να προσέξεις. Αν στην αρχή είσαι ψαρωμένος είναι καλό. Αν γενικά τον φοβάσαι λίγο, δεν είναι κακό. Όταν τον μάθεις θα πάψεις να τον φοβάσαι αλλά πάντα θα τον προσέχεις. Έτσι πρέπει. Δεν είναι δράπανο ο τροχός.
Ελεγα να μην επέμβω αλλά δεν κρατήθηκα....................
441879
Μπλακεντέκερ του κάποτε.........τέρας εργασίας και αξιοπιστίας
441880
441881
Μακίτες κινέζικοι και γιαπωνέζικοι.............
441882
441883441884
Κι' αν αναρωτιέστε γιατί τόσοι τροχοί να σας πώ πώς σε ανακαίνηση σπιτιού έχει συμβεί να
δουλεύουν ταυτόχρονα 4-5 τροχοί.....................
Ελεγα να μην επέμβω αλλά δεν κρατήθηκα....................
441879
Μπλακεντέκερ του κάποτε.........τέρας εργασίας και αξιοπιστίας
441880
441881
Μακίτες κινέζικοι και γιαπωνέζικοι.............
441882
441883441884
Κι' αν αναρωτιέστε γιατί τόσοι τροχοί να σας πώ πώς σε ανακαίνηση σπιτιού έχει συμβεί να
δουλεύουν ταυτόχρονα 4-5 τροχοί.....................
Ρε Βάγγο, εσένα σου βγάζουν μεροκάματο, λογικό να έχεις τόσα, τέτοια, και ακόμα περισσότερα και καλύτερα.
Εδώ μιλάμε να έχουμε έναν μικρό για ΑΝ χρειαστεί κάποιο κοψιματάκι, τρόχισμα......
Με την ευκαιρία, δισκάκια έχει κανείς να προτείνει για....τρόχισμα μαχαιριών; :D
Με την ευκαιρία, δισκάκια έχει κανείς να προτείνει για....τρόχισμα μαχαιριών; :D
Να πας να ρωτήσεις στα μαχαίρια για να σε βρίσουμε εκεί. Που θα ακονίσεις μαχαίρια με τροχό!
silk ο wev11-125 quick έχει όλα όσα θες.
https://www.metabohellas.gr/metabo-xeirokinita-ergaleia/metabo-ergaleia-revmatos/metabo-gwniakoi-troxoi/metabo-1-100-watt-o-125-mm-wev-11-125-quick.html
Εγώ έχω τον 1500αρι. Αυτό το ζώο δεν κόβει σε τίποτα. Είναι οριακά για χρήση με το ένα χέρι (γάντι xl) και για λίγο γιατί κουράζει. Ο 11άρης δε θα έχει την ίδια δύναμη αλλά θα είναι πιο ξεκούραστος.
Αν δε δουλεύεις συρματόβουρτσες καμπάνες μη περιμένεις οτι θα σου χρειαστούν οι ρυθμιζόμενες στροφές. Οι καμπάνες θέλουν χαμηλές στροφές. Εκεί θέλεις δυνατό εργαλείο να έχει τη δύναμη σε χαμηλές στροφές αλλά και πάλι μετά από λίγο ο τροχός θα ζεσταθεί. Εγώ τον 15άρη, τον έχω νιώσει ζεστό, μόνο με μεγάλη καμπάνα σε χαμηλές στροφές. (και πάλι, στροφές δεν έκοβε).
Να δώσεις σημασία και σε κάποιες προστασίες που έχουν. Κάποιες είναι πολύ βασικές για ένα τέτοιο εργαλείο. Πχ. μια φορά μου έσπασε ο δίσκος και ο τροχός σταμάτησε. Κοκάλωσε, πριν καταλάβω τι έγινε. Με άλλο τροχό κατάλαβα ότι έσπασε από τους κραδασμούς και την κλοτσιά.
Τους bosch να τους προσέξεις γιατί το σπείρωμα είναι Μ14, αλλά είναι πιο λεπτό και πολλά βιδωτά πρόσθετα του εμπορίου δεν κάνουν. Πχ καμπάνες, τριβείο για γυαλόχαρτα. Αν έχεις πρέπει να τα αλλάξεις όλα με γνήσια bosch ή να γίνεις αποκλειστικός πελάτης της bosch. Νομίζω οι τροχοί που έχουν παξιμάδι quick έχουν πιο λεπτό σπείρωμα. Για τους άλλους δεν ξέρω. (για bosch μιλάω). Για μένα αυτό είναι μέγιστη μαλακία και λόγος επιστροφής του εργαλείου.
Αυτός που σου εβαλα παραπάνω, έχει 145 ευρώ έτσι όπως έχουν ανέβει οι τιμές. Αν δε θες μεταβλητές στροφές μπορείς να βρεις και πιο οικονομικό. Σε όλους νομίζω, το παξιμάδι quick μπορείς να το αγοράσεις και ξεχωριστά (δεν είναι πάντα πολύ φθηνό όμως και σίγουρα πρέπει να το ψάξεις πριν την αγορά).
Αυτά τα δυο, σου περιορίζουν αρκετά τις επιλογές σου.
Κάποιοι metabo (σαν τον δικό μου και τον 11άρη που σου είπα) έχουν κάποιο σύστημα για να μη μεταβάλλονται οι στροφές. Πρέπει να δεις στο σαιτ ποιοι το έχουν.
Δες και μακίτα. Εχει ωραία εργαλεία και σε χαμηλές τιμές.
Οι πολύ φθηνοί bosch εμένα δε μου αρέσουν. Προτιμώ τα εισαγωγικά μοντέλα της μακιτα. (βέβαια τα μοντέλα αλλάζουν και ίσως αναθεωρήσω αν χρησιμοποιήσω κάποιον πιο καινούριο).
Πάντως αν θέλεις δύναμη θα κοιτάξεις από 1100 και πάνω (όχι πάνω από 1500).Τα 800 και τα 900βατ είναι καλά για τροχούς 115μμ.
Νομιζω εδω ειμαστε καλά, ειναι και με κινητηρα marathon και εχει όλα τα ηλεκτρονικα μπλιμπλίκια ο metabo. Για να δω αν θα τον βρω γυρω στα 129... 112 ειχε περσυ στο σκρουτζ.
Δεν το ήξερα αυτό με τα εξαρτήματα για τους Bosch, μεγάλο μείον. Ναι, εννοειται ότι τη ρύθμιση στροφών την θέλω για συρματόβουρτσες.
Ευχαριστώ! :beer:
Αν δεν είχα τροχούς και ψώνιζα τώρα, θα εστιβα το πορτοφόλι για τον metabo 1500w.
Αν δεν είχα τροχούς και ψώνιζα τώρα, θα εστιβα το πορτοφόλι για τον metabo 1500w.
Αν δεν είναι απαραίτητη η δύναμη του 1500 κάτι στα 1100 1200 βατ είναι προτιμότερο.
Είναι ελαφρύτεροι και πιο λεπτοί για πιάσιμο με το ένα χέρι.
Δλδ εξαρτάται απ' τις ανάγκες του καθενός.
Θα σας τη χαλάσω αλλα τελικά πήρα το Boschακι, 80 ευρώ απ το κεντροβιδας μαζι με κατι παρελκόμενα 4 δισκους, καμπανα μικρη και βελκρο για γυαλόχαρτα καθαρισα με 94 ευρώπουλα. Μια χαρα ειναι που το αναψα λίγο, θα την κάνω τη δουλεια μου, οτι μικρό έχω δουλέψει ελάχιστα απο φίλους ήταν υποδεεστερο. Μια χαρα ειναι για πρωτος μου ουσιαστικά τροχός.
Το metabo κατω απο 140€ δεν το βρήκα πουθενά... Ολοι τιμή καταλόγου και αμα θέλεις...
Θα σας τη χαλάσω αλλα τελικά πήρα το Boschακι, 80 ευρώ απ το κεντροβιδας μαζι με κατι παρελκόμενα 4 δισκους, καμπανα μικρη και βελκρο για γυαλόχαρτα καθαρισα με 94 ευρώπουλα. Μια χαρα ειναι που το αναψα λίγο, θα την κάνω τη δουλεια μου, οτι μικρό έχω δουλέψει ελάχιστα απο φίλους ήταν υποδεεστερο. Μια χαρα ειναι για πρωτος μου ουσιαστικά τροχός.
Το metabo κατω απο 140€ δεν το βρήκα πουθενά... Ολοι τιμή καταλόγου και αμα θέλεις...
Άσε ρε. Πήρες το μικρό για να έχεις δικαιολογία αργότερα να πάρεις κι άλλον.
Καλοδουλευτο..
Άσε ρε. Πήρες το μικρό για να έχεις δικαιολογία αργότερα να πάρεις κι άλλον.
Καλοδουλευτο..
Καλά, ειναι κι αυτό.
:beer:
Καλά, ειναι κι αυτό.
:beer:
Είδες τι κάνουν οι κακές παρέες εδώ μέσα; Αδειάζουν την τσέπη πριν το καταλάβεις...:lol:
Καλοδούλευτο, μέχρι το καλοκαίρι που θα κάνω κάποια μερεμετια στο σπίτι, θα τον έχω πάρει κι εγώ σε makita αφού δεν βρίσκω σε....stanley:D
fasarias
11/03/2023, 20:42
Καλά κοψίματα μάστορα. :beer:
Ρε Βάγγο, εσένα σου βγάζουν μεροκάματο, λογικό να έχεις τόσα, τέτοια, και ακόμα περισσότερα και καλύτερα.
Εδώ μιλάμε να έχουμε έναν μικρό για ΑΝ χρειαστεί κάποιο κοψιματάκι, τρόχισμα......
Δημήτρη πέτυχα τυχαία αυτό το μακιτακι που πιστεύω ταιριάζει στις ανάγκες σου. Για δες το:
442180
lazarefa
24/03/2023, 11:54
Εδώ και καμιά δεκαετία έχω τον 115άρη τροχό ρεύματος της Makita (δε θυμάμαι αν είναι ό ίδιος κωδικός μοντέλου με το συγκεκριμένο). Αγοράστηκε κάτι λιγότερο από 50 ευρώ τότε. Τον έχω δουλέψει λίγες φορές όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως για κοπή σε λεπτά στραντζαριστά (καθότι σπάνια έχω χρειαστεί για δουλειές γωνιακό τροχό), αλλά η γενική του εικόνα είναι ότι πρόκειται για ένα αξιοπρεπές εργαλείο (βάρος, ζύγισμα στο χέρι, κραδασμοί, ποιότητα κατασκευής), πάντα υπό το πρίσμα ότι μιλάμε για τροχό 115 χιλ. αυτής της ισχύος.
Σήμερα πάντως, προσωπικά αν ήταν να αγοράσω γωνιακό τροχό, έστω και για περιστασιακή χρήση ερασιτέχνη, μάλλον θα προτιμούσα κάτι σε μπαταρίας, κι ας κοστίζει παραπάνω.
Για τον makita 115 τα έχω γράψει αρκετές αρκετές φορές. Αξίζει κάθε σεντς. (παρ' όλο που ήταν και φθηνότερος κατά περιόδους)
stefanos
24/03/2023, 19:20
Δημήτρη πέτυχα τυχαία αυτό το μακιτακι που πιστεύω ταιριάζει στις ανάγκες σου. Για δες το:
Αυτός έχω την εντύπωση ότι είναι σαν τον δικό μου, δεν έχει κλασικό διακόπτη on-off στον αντίχειρα αλλά σκανδάλη από κάτω.
Μερικοί δεν βολεύονται, εγώ το βλέπω και σαν επιπλέον ασφάλεια.
Μια χαρα την εκανε τη δουλεια το Boschακι, σε κόψιμο δεν κολώνει, σε γυάλισμα με δισκο με πτυχες ναι κολώνει λίγο αν το πολυζορίσεις. Παντως καθόλου δε ζεστάθηκε ποτέ.
Αυτο φτιάχτηκε με γωνιές 40χ4χιλ. Ολο με βίδες.
442413
442414
Και για τους ασχετους όπως εγώ, για γυάλισμα/καθαρισμα 1000 φορές αυτός ο δίσκος απο την μισητή καμπάνα που πετάει νήματα που σου καρφώνονται στα πόδια (ή στο μάτι) και κλωτσάει σαν διάολος.
442415
Τα εβγαλε ηδη τα λεφτά του και με το παραπάνω. :)
Μια χαρά, μπράβο.
Ερώτηση 1: πως έδεσες την κατασκευή στη σκεπή;
Ερώτηση 2: όλες οι κατασκευές που έχουν φτιαχτει σε ταράτσες στην γειτονιά μου από εταιρείες, βλέπω ότι τα πάνελ είναι σταθερά οριζοντια, εσύ πως αποφάσισες τόσο όρθια;
Λοιπόν.... Έχοντας ως δεδομένο ότι (μέχρι τώρα τουλάχιστον) ΔΕΝ έχω ακόμα χρειαστεί τροχό και ήθελα να πάρω έναν να "βρίσκεται ΑΝ χρειαστεί" για καμιά αγγαρεία
Αποφάσισα να ξοδέψω όσο γινόταν λιγότερα :D
Οπότε σήμερα αγοράστηκε Τούτος εδώ.... (https://www.skroutz.gr/s/23747724/Black-Decker-BEG010-QS-%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82-115mm-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-710W.html) μιας και εκτός από πάμφθηνος, έχει και πολύ καλά σχόλια.
(αναμένω τα καντήλια Της σουπιάς τώρα....) :lol:
o_gavros
03/04/2023, 16:44
σιλκ, γιατι σιδερένια γωνιά ρε συ; το λες και όβερκιλλ
Μια χαρά, μπράβο.
Ερώτηση 1: πως έδεσες την κατασκευή στη σκεπή;
Ερώτηση 2: όλες οι κατασκευές που έχουν φτιαχτει σε ταράτσες στην γειτονιά μου από εταιρείες, βλέπω ότι τα πάνελ είναι σταθερά οριζοντια, εσύ πως αποφάσισες τόσο όρθια;
Θα μας δειρει ο σουπιας για οφτοπικ...
1) Καθε ραγα που εφαπτεται (σχεδον) στα κεραμιδια εχει 4 τετοια Μ12... Ανοξειδωτα, μπαινουν με ουπα φ12, τρυπας κατευθειαν πανω απο το κεραμιδι και τα βιδώνεις, με το λαστιχακι δεν εχεις προβλημα να βαζει νερο. Τα κεραμιδια μου ειναι ευκαμπτα ενα πραγμα σαν πισοκεραμίδι, δεν ειναι κεραμικά.
442422
Ακριβουτσικα
https://smart-solar.gr/product/%CE%B9nox-%CE%BA%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%BF%CE%BA/
2) Ειναι για υποβοήθηση θέρμανσης τα πανελ, αρκετα μεγάλα 220χ110 ετσι ωστε να μην κανει καμία ετοιμη βαση. Τα υπολογισα στις 55 μοιρες καθετα γιατι αφενος σε ενδιαφερουν οι χειμωνιάτικοι μήνες που ο ήλιος ειναι πιο χαμηλά και αφετερου το καλοκαίρι θα βράσουν αρα το καλοκαιρι ήθελα να υπολειτουργουν με τον ηλιο ψηλα.
Η μέσες βέλτιστες (για όλο τον χρόνο) κάθετες μοιρες για την Αττικη ειναι οι 38 μοιρες καθετα για ηλιακό πάνελ (μεση ανύψωση ήλιου 52 μοιρες (38+52-90) ).
442423
https://acomelectronics.com/forum/viewtopic.php?t=20&sid=11813002e1fe3dc9dc3a9af724ce1e55
Θα μας δειρει ο σουπιας για οφτοπικ...
Δε χρειάζεται να αποστειρώσουμε τα θρεντ. Ειδικά από μέλη που προφέρουν.
Εν αντιθέση με αυτόν τον τύπο..
Λοιπόν.... Έχοντας ως δεδομένο ότι (μέχρι τώρα τουλάχιστον) ΔΕΝ έχω ακόμα χρειαστεί τροχό και ήθελα να πάρω έναν να "βρίσκεται ΑΝ χρειαστεί" για καμιά αγγαρεία
Αποφάσισα να ξοδέψω όσο γινόταν λιγότερα :D
Οπότε σήμερα αγοράστηκε Τούτος εδώ.... (https://www.skroutz.gr/s/23747724/Black-Decker-BEG010-QS-%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8C%CF%82-115mm-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-710W.html) μιας και εκτός από πάμφθηνος, έχει και πολύ καλά σχόλια.
(αναμένω τα καντήλια Της σουπιάς τώρα....) :lol:
που δε μπορεί να είναι εντός θέματος, ακόμα και όταν βάζει γωνιακούς τροχούς, σε θρεντ με γωνιακούς τροχούς.
Μόνο αυτός μπορεί να το κάνει.:lol: