PDA

View Full Version : ΑΓΟΡΑ vstrom 650 ερωτησεις

Σελίδες : 1 [2] 3 4 5

Spar1991
18/12/2021, 13:49
Λογικά δεν έπρεπε να ξεβιδωσεις τελείως την βίδα από το τιμόνι γιατί λογικά πιάνει σε ένα παξιμάδι με λάστιχο που όσο βιδωνεις αυτό ανοίγει κ σφυγγει στο τιμόνι.Σου έχει φύγει μέσα στο τιμόνι, προσπάθησε με κάποιο τρόπο να το τραβήξεις έξω..

Δεν γινεται να το πιασω δυστυχως.. Η αλλη λυση ειναι να αγορασω τιμονι και νεες χειρολαβες?

o_gavros
18/12/2021, 13:55
ρε μάστορα τι λες;σιγα μην αγοράσεις και ολόκληρο μηχανάκι.
βρες κάτι λεπτόμακρο να ψαρέψεις αυτό που έχει μείνει μέσα στο τιμόνι.
ενα καλώδιο, ενα κατσαβίδι, κάποιο μυτάκι ίσως, κάτι τέλος πάντων.
Αν είχε και παξιμάδι εκεί, τότε με κάποιο μαγνητικό σωληνάκι ίσως.

Αν αυτες οι μπαρακούντα που βλέπω είναι οι νέες, μην νομίζεις ότι θα δεις το φως το αληθινό.
Είχα βάλει κι εγω στο δικό μου και στο χρόνο πάνω (αν θυμάμαι καλα) είχαν λιώσει τελείως.
Αγόρασα λοιπόν τις μαμά και ησυχασα για τα επόμενα χρόνια.

dorso
18/12/2021, 14:12
Κάνε μια λαβι μικρούλα σε ένα σύρμα κ πέρασε το ανάμεσα από το λάστιχο που σου έχει μείνει μέσα κ τραβατω έξω θα βγει για πλάκα..https://www.skroutz.gr/s/25663591/Lampa-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1-%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D-SU-4-%CE%BC%CE%B5-%CE%95%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-17-23mm-%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-90323.html?from=index_recently_viewed
Σου έβαλα τα αντίβαρα για να καταλάβεις τι έχει γίνει, εσένα σου έφυγα μέσα το παξιμάδι κ το λάστιχο..Ίσως αν το σπρώξεις από την μια μεριά να βγουν από την άλλη, αλλά μπορεί κ να σφηνώσει σε καμία γωνία το λάστιχο, τουλάχιστον αν βγάλεις το ένα βάζεις κάτι μακρύ από την μεριά που θα το βγάλεις κ σπρώχνεις το άλλο..

Spar1991
18/12/2021, 14:18
ρε μάστορα τι λες;σιγα μην αγοράσεις και ολόκληρο μηχανάκι.
βρες κάτι λεπτόμακρο να ψαρέψεις αυτό που έχει μείνει μέσα στο τιμόνι.
ενα καλώδιο, ενα κατσαβίδι, κάποιο μυτάκι ίσως, κάτι τέλος πάντων.
Αν είχε και παξιμάδι εκεί, τότε με κάποιο μαγνητικό σωληνάκι ίσως.

Αν αυτες οι μπαρακούντα που βλέπω είναι οι νέες, μην νομίζεις ότι θα δεις το φως το αληθινό.
Είχα βάλει κι εγω στο δικό μου και στο χρόνο πάνω (αν θυμάμαι καλα) είχαν λιώσει τελείως.
Αγόρασα λοιπόν τις μαμά και ησυχασα για τα επόμενα χρόνια.

Ειχαν λιωσειιι??? Σοβαρα μιλας? 26 ευρω τις πηρα επειδη οι αλλες στα 13 χρονια ελιωσαν... Οι original ιδια τιμη ειναι καπου στα 25 αν δεν απατωμαι.. Τελος παντων θα δω τι εχει γινει στο τιμονι αν και ισως χρειαστει αυτο που τραβαει με μαγνητη τα σιδερενια μερη

Spar1991
18/12/2021, 14:20
Κάνε μια λαβι μικρούλα σε ένα σύρμα κ πέρασε το ανάμεσα από το λάστιχο που σου έχει μείνει μέσα κ τραβατω έξω θα βγει για πλάκα..https://www.skroutz.gr/s/25663591/Lampa-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1-%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D-SU-4-%CE%BC%CE%B5-%CE%95%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-17-23mm-%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-90323.html?from=index_recently_viewed
Σου έβαλα τα αντίβαρα για να καταλάβεις τι έχει γίνει, εσένα σου έφυγα μέσα το παξιμάδι κ το λάστιχο..Ίσως αν το σπρώξεις από την μια μεριά να βγουν από την άλλη, αλλά μπορεί κ να σφηνώσει σε καμία γωνία το λάστιχο, τουλάχιστον αν βγάλεις το ένα βάζεις κάτι μακρύ από την μεριά που θα το βγάλεις κ σπρώχνεις το άλλο..

Ααα τωρα καταλαβα... Ισως αν βαλω ενα κομματι λαστιχο απο την μια μερια να σπρωξω και να βγει απο την αλλη αλλα και παλι μετα πως θα ξαναμπει?? Στην μια μερια κοπηκε και ενα λαστιχο οταν ξεβιδωσα.. ηταν σε μακρος 2 εκατοστα

o_gavros
18/12/2021, 14:25
Ναι λιώσανε πάρα πολύ γρήγορα. Αφου τις πήρες τωρα, βάλτες. Απλώς έχε το στο νου την επόμενη.
Αν δεις κι αποδείς με τα λαστιχα,σπρώχτα στην τελική τελείως μέσα και πάρε ενα σετ καινούρια αντίβαρα.

dorso
18/12/2021, 14:25
Ααα τωρα καταλαβα... Ισως αν βαλω ενα κομματι λαστιχο απο την μια μερια να σπρωξω και να βγει απο την αλλη αλλα και παλι μετα πως θα ξαναμπει?? Στην μια μερια κοπηκε και ενα λαστιχο οταν ξεβιδωσα.. ηταν σε μακρος 2 εκατοστα
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ακόμα, αυτό το λάστιχο μπαίνει ανάμεσα στο παξιμάδι κ το αντίβαρο..Στα αντίβαρα που ανέβασα το μαύρο είναι λάστιχο.. Πιστεύω να μην το πετάξεις.. Αυτό το λάστιχο σου λέμε να βγάλεις..Θα τα συναρμολόγησης και θα τα βάλεις κανονικά..Οπότε το έχεις βγαλμένο το ένα λάστιχο..Από την μεριά που έβγαλες αυτό το λάστιχο βάλε κάτι μακρύ να βγει από την άλλη μεριά κ μαζί πρέπει να βγει ένα λάστιχο κ δύο παξιμάδια..

Spar1991
18/12/2021, 14:38
433030

Spar1991
18/12/2021, 14:42
Τα αντιβαρα περιεχουν κι αλλα πραματα δηλαδη?? Πχ τις μακροστενες βιδες και τσιμουχακια και λαστιχα?? Τοσα χρονια που αλλαζα σε παπια και σκουτερ δεν ειχε τοση ταλαιπωρειΑ! Τελος παντων αντιβαρα δεν ηθελα να παρω γιατι θα εβαζα μονο τα αυθεντικα και ειναι ακριβα.. τα αφτερμαρκετ υστερουν

dorso
18/12/2021, 14:42
Σαν ροδέλα μου φαίνεται κ παξιμάδι τετράγωνο που μπαίνει μέσα στην ροδέλα,κ την μηχανή να πλησιάσεις κ να χτυπήσεις το τιμόνι μπορεί κ να βγει.. Καθόλου ταλαιπωρία,αν δεν είχες ξεβιδωσεις τελείως την βίδα δεν θα γινόταν αυτό..

Spar1991
18/12/2021, 18:23
Σαν ροδέλα μου φαίνεται κ παξιμάδι τετράγωνο που μπαίνει μέσα στην ροδέλα,κ την μηχανή να πλησιάσεις κ να χτυπήσεις το τιμόνι μπορεί κ να βγει.. Καθόλου ταλαιπωρία,αν δεν είχες ξεβιδωσεις τελείως την βίδα δεν θα γινόταν αυτό..

Κοιτα την φωτογραφια.. ολα μαζι πανε 30 ευρω και αλλα 30 το αλλο αντιβαρο παμε 60 ευρω. Αν τα παρω μεμονωμενα αυτα που χρειαζομαι παλι θελω αρκετα γιατι ποιος ξερει πως θα βγουν απο κει μεσα αυτα που κολλησαν . 2 λαστιχακια εχουν ηδη κοπει με εχουν 15 ευρω τα 2.. 433032

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
19/12/2021, 05:38
Κανε ενα αγκιστρακι με ενα κομμάτι χοντρό σύρμα (ατσάλινα) και πάλεψε το!Κάποια στιγμή θα βγει! Σε καμία περίπτωση μη προσπαθήσεις να το σπρωξεις μεσα για να βγει απο την άλλη! Το έχασες το παιχνίδι!

Spar1991
19/12/2021, 08:37
Κανε ενα αγκιστρακι με ενα κομμάτι χοντρό σύρμα (ατσάλινα) και πάλεψε το!Κάποια στιγμή θα βγει! Σε καμία περίπτωση μη προσπαθήσεις να το σπρωξεις μεσα για να βγει απο την άλλη! Το έχασες το παιχνίδι!

Ελεγα να παω στο λαμπικο να ριξω με την μανικα η με το φυσητηρι αερα

doctoras
19/12/2021, 09:53
Φωτιά πιο καλα, να καουν και οι αμαρτίες του :)

doctor_john
19/12/2021, 11:11
Φωτιά πιο καλα, να καουν και οι αμαρτίες του :)

χε!

οινόπνευμα με σύριγγα προσεκτικά να μπει ανάμεσα λάστιχο-μέταλλο, γλιστρά μέχρι να εξατμιστεί ;)

borgiriadis1
19/12/2021, 13:17
Καλά στην τελική αν σφινωσει τελείως βάλε 2 αντίβαρα καινούρια. Και την επόμενη μην τα ξεβιδωσεις τελείως. Ίσα που τα χαλαρώνεις και τα τραβάς έξω.

Spar1991
01/01/2022, 08:38
Καλά στην τελική αν σφινωσει τελείως βάλε 2 αντίβαρα καινούρια. Και την επόμενη μην τα ξεβιδωσεις τελείως. Ίσα που τα χαλαρώνεις και τα τραβάς έξω.

Καλημερα και χρονια πολλα.. Λοιπον To φτιαξα μονος μου τελικα και τζαμπα παρηγγειλα ανταλλακτικα γνησια και πληρωσα 30 ευρω μαζι με βιδα μεγαλυτερη σε μεγεθος απο την μαμα λογω χουφτων επειδη ειχε στραβωσει.. χρειαστηκε να ριξω μεσα wd 40 αλλα ξεσφηνωσε.. Το θεμα ειναι οτι το πηγα για πλυσιμο σε υποτιθεμενο αριστο μαγαζι απο αξιολογησεις και αυτος ο ατζαμης μαλλον ετριβε διχως αυριο το αντιβαρο νομιζοντας οτι ειναι τσιμεντωνενο και το χαλαρωσε και καθομουν μετα να βιδωνω για να μην πω για τις γρατζουνιες που μου κανε στο ταμπλο το καντραν αυτες τις ψιλες ψιλες που γινονταια αμα βαλεις χαρτι κουζινας..εκανα και γυαλισμα με αλοιφαδορο στα καπακια να καθαρισουν μου πε απο κατι σταμπες που υπηρχαν χρονια απο αλλο κατοχο και το αποτελεσμα ηταν καλο καπου 90%... Λεει δεν μπορουσε να τριψει παραπανω γιατι θα εφευγε το χρωμα..Τελος παντων μονος μου θα πλενω στο εξης δεν ξαναπαω πουθενα...

Spar1991
01/01/2022, 08:41
Και κατι αλλο που θελω να ρωτησω ειναι η προφορτιση για πισω αναρτηση γιατι δεν εβγαλα ακομα ακρη.. Πρεπει λογω βαρους να την ρυθμισω στο 5 το υψηλοτερο. Ωστοσο το manual λεει να περιστρεψω μια ροδελα δεξιοστροφα και εκεινη ειναι το πιο σκληρο.. αντιθετα αν το κανω προς αριστερα θα ναι προς το 0...
Εμενα ειναι τερμα δεξια ομως. Σε κατι βιντεο που ειδα στο ιντερνετ για μοτοσυκλετες ειδα να παιρνουν απο την εργαλειοθηκη που χουμε απο κατω ενα εργαλειο που ειναι σαν σπασμενο ενα περιεργο εργαλειο να το εφαπτουν στην αναρτηση και να το περιστρεφουν.. Και λεω εγω μηπως ρυθμιζεται ετσι τελικα??

borgiriadis1
01/01/2022, 12:32
Λογικά είναι ενα εργαλείο σαν μισοφέγγαρο που γυρνάει το ελατήριο απο κτ εγκοπές. Όσο σφίγγει η ανάρτηση συμπιέζεται το ελατήριο. Έχει κάποιο εύρος αλλά για πιο πληθωρικους ή γι αυτους που κάνουν συνέχεια ταξίδια διπλοί και με τη μηχανή φορτωμένη τοτε δεν καλύπτει το ελατήριο. Κ εγώ δλδ που είμαι λιγα κιλά κ η γυναίκα μου το ίδιο όταν φορτωνουμε τη μηχανή καταλαβαίνω οτι αλλάζει η συμπεριφορά τελείως.

Spar1991
01/01/2022, 13:28
Λογικά είναι ενα εργαλείο σαν μισοφέγγαρο που γυρνάει το ελατήριο απο κτ εγκοπές. Όσο σφίγγει η ανάρτηση συμπιέζεται το ελατήριο. Έχει κάποιο εύρος αλλά για πιο πληθωρικους ή γι αυτους που κάνουν συνέχεια ταξίδια διπλοί και με τη μηχανή φορτωμένη τοτε δεν καλύπτει το ελατήριο. Κ εγώ δλδ που είμαι λιγα κιλά κ η γυναίκα μου το ίδιο όταν φορτωνουμε τη μηχανή καταλαβαίνω οτι αλλάζει η συμπεριφορά τελείως.

Ακριβως ειμαστε φορτωμενοι 250 κιλα πανω και οι 2.. δεν ξερω πως να το ρυθμισω

dorso
01/01/2022, 16:19
Καλημερα και χρονια πολλα.. Λοιπον To φτιαξα μονος μου τελικα και τζαμπα παρηγγειλα ανταλλακτικα γνησια και πληρωσα 30 ευρω μαζι με βιδα μεγαλυτερη σε μεγεθος απο την μαμα λογω χουφτων επειδη ειχε στραβωσει.. χρειαστηκε να ριξω μεσα wd 40 αλλα ξεσφηνωσε.. Το θεμα ειναι οτι το πηγα για πλυσιμο σε υποτιθεμενο αριστο μαγαζι απο αξιολογησεις και αυτος ο ατζαμης μαλλον ετριβε διχως αυριο το αντιβαρο νομιζοντας οτι ειναι τσιμεντωνενο και το χαλαρωσε και καθομουν μετα να βιδωνω για να μην πω για τις γρατζουνιες που μου κανε στο ταμπλο το καντραν αυτες τις ψιλες ψιλες που γινονταια αμα βαλεις χαρτι κουζινας..εκανα και γυαλισμα με αλοιφαδορο στα καπακια να καθαρισουν μου πε απο κατι σταμπες που υπηρχαν χρονια απο αλλο κατοχο και το αποτελεσμα ηταν καλο καπου 90%... Λεει δεν μπορουσε να τριψει παραπανω γιατι θα εφευγε το χρωμα..Τελος παντων μονος μου θα πλενω στο εξης δεν ξαναπαω πουθενα...
Καλησπέρα κ καλή χρονιά.. Επειδή βλέπω ότι δεν έχεις κ πολύ υπομονή η χρόνο, δεν ξέρω,θα πρέπει να το πάρεις απόφαση πως άμα θες να έχεις μια σωστή μηχανή θα πρέπει με τα περισσότερα πράγματα να ασχολησε μόνος, πλέον με το ίντερνετ μπορείς εύκολα να βρεις απαντήσεις για τα περισσότερα,αρκεί να έχεις υπομονή να διαβάζεις κ να τα εφαρμόζεις,αν περιμένεις από συνεργεία-πλυντηρια να ασχοληθούν με την μηχανή σου σοβαρά,στο τέλος θα στο κάνουν μπουρδέλο.. Εκεί κατέληξα μετά από πολλές μηχανές κ πολλά συνεργεία.. Δεν υπάρχουν μπουρδέλο μηχανές αλλά μαλακές μαστόροι..

toyar
01/01/2022, 18:24
Γαντζοκλειδο λεγεται...

Spar1991
01/01/2022, 20:38
Καλησπέρα κ καλή χρονιά.. Επειδή βλέπω ότι δεν έχεις κ πολύ υπομονή η χρόνο, δεν ξέρω,θα πρέπει να το πάρεις απόφαση πως άμα θες να έχεις μια σωστή μηχανή θα πρέπει με τα περισσότερα πράγματα να ασχολησε μόνος, πλέον με το ίντερνετ μπορείς εύκολα να βρεις απαντήσεις για τα περισσότερα,αρκεί να έχεις υπομονή να διαβάζεις κ να τα εφαρμόζεις,αν περιμένεις από συνεργεία-πλυντηρια να ασχοληθούν με την μηχανή σου σοβαρά,στο τέλος θα στο κάνουν μπουρδέλο.. Εκεί κατέληξα μετά από πολλές μηχανές κ πολλά συνεργεία.. Δεν υπάρχουν μπουρδέλο μηχανές αλλά μαλακές μαστόροι..

Τελικα δεν μου πες πως φτιαχνεται η ρυθμιση για τα αμορτισερ η εστω ενα λινκ να δω βιντεο.. εχω φαει τον κοσμο δεν βρισκω τιποτα.

Spar1991
02/01/2022, 09:46
Επισης ρε παιδια η οθονη του κοντερ σαν να μου φαινεται απο μεσα εκει στο μεσαιο οτι την εχει καψει ο ηλιος.. Αυτο πρεπει να αγοραστει ολο το κοντερ η υπαρχει ανταλλακτικο? Εχω κατσει σιγα σιγα και την σουλουπωνω γ αυτο ρωταω

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
02/01/2022, 13:36
Επισης ρε παιδια η οθονη του κοντερ σαν να μου φαινεται απο μεσα εκει στο μεσαιο οτι την εχει καψει ο ηλιος.. Αυτο πρεπει να αγοραστει ολο το κοντερ η υπαρχει ανταλλακτικο? Εχω κατσει σιγα σιγα και την σουλουπωνω γ αυτο ρωταω

Για βαλε καμία φωτο!

borgiriadis1
02/01/2022, 13:57

Καλα ας μην το τζουβαλιαζουμε όμως. Κυρίως επειδή υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορουμε να τα κάνουμε μόνοι μας (λόγω γνώσεων-χωρου-χρονου-καταλληλων εργαλειων).
Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Πρέπει να ξέρεις να φτιάχνει μερικά πράγματα στη μηχανή σου. Και να μην μπορείς να το φτιάξεις το μηχανάκι σου καλό είναι να ξέρεις κάποια πράγματα μην σε παίρνει κορόιδο ο κάθε μάστορας.

Δεν μπορώ να καταλάβω αλλά απ' ότι ξέρω να καντράν πάνε fix.

Spar1991
02/01/2022, 14:03
Για βαλε καμία φωτο!

Το ψαξα φιλε.. ειναι η μεσαια οθονη μονο.. λεγεται καμμενη οθονη κοντερ απο ηλιο.. υπαρχουν πολλα σχετικα για αυτο στο διαδικτυο απο αλλους..
Δυστυχως αλλαζει λενε μονο αν το αντικαταστησεις ολο το κοντερ που κανει πανω απο 300 ευρω.. το αριστερα και δεξια ειναι οκ γιατι δεν ειναι οθονη αλλα τζαμακι..

Spar1991
02/01/2022, 14:05
Για βαλε καμία φωτο!

Επισης μηπως ξερεις εσυ πως ρυθμιζεται η πισω αναρτηση?

basilis_k6
02/01/2022, 15:44
εχει υδραυλικη προφορτιση. οτι λεει το μανουαλ. δεν βαζεις γαντζόκλειδο σε υδραυλικη.

Spar1991
02/01/2022, 21:01
εχει υδραυλικη προφορτιση. οτι λεει το μανουαλ. δεν βαζεις γαντζόκλειδο σε υδραυλικη.

Και τοτε στα εργαλεια γιατι υπαρχει γαντζοκλειδο? Οσο για το manual λεει απλα καντο δεξια η αριστερα ( την ροδελα) στο κεντρο της εχει μια βιδα που δεν ξεβιδωνει με τιποτα.. πρεπει πρωτα να την ξεβιδωσω η απλα περιστρεφω ροδελα?

basilis_k6
02/01/2022, 22:37
Και τοτε στα εργαλεια γιατι υπαρχει γαντζοκλειδο? Οσο για το manual λεει απλα καντο δεξια η αριστερα ( την ροδελα) στο κεντρο της εχει μια βιδα που δεν ξεβιδωνει με τιποτα.. πρεπει πρωτα να την ξεβιδωσω η απλα περιστρεφω ροδελα?

πες μου ακριβώς ποιο μηχανάκι εχεις. μοντέλο κτλ

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
02/01/2022, 22:52
Επισης μηπως ξερεις εσυ πως ρυθμιζεται η πισω αναρτηση?

Όχι δε ξέρω γι'αυτό δε σου έχω απαντήσει! Αλλά παρακολουθώ τα θέματα σου γιατί κοντά σε σένα μαθαίνω κι εγώ :wave2:

Spar1991
03/01/2022, 05:55
πες μου ακριβώς ποιο μηχανάκι εχεις. μοντέλο κτλ

Εχω vstrom 650 2008

karellen
03/01/2022, 08:35

Μισό για να καταλάβουμε. Η ροδέλα που αναφέρεσαι είναι στα δεξιά της μηχανής λίγο πιο πάνω από τον πατητήρα που βγαίνει λίγο κατά έξω?

Edit: Τώρα είδα το ποστ #118.
Όχι δεν χρειάζεσαι γαντζόκλειδο,απλά περιστρέφεις τη ροδέλα προς τα δεξιά.Αφού όμως είναι ήδη τέρμα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

Γιατί όμως βγάζεις το συμπέρασμα ότι δεν σου αρκεί η προφόρτιση? Κοπανάει στις λακούβες η μηχανή? 'Κάθεται' πολύ όταν είσαι επάνω? Τι παρατηρείς δηλαδή?

STF
03/01/2022, 08:51
Γενικότερα θα βοηθούσαν οι φωτογραφίες καθώς βλέπω πως κάποιες από τις περιγραφές δεν είναι σαφής. Αυτό θα βοηθούσε όχι μόνο εμάς για να καταλάβουμε αλλά και τον ίδιον στην καθοδήγηση του.

basilis_k6
03/01/2022, 12:11
Εχω vstrom 650 2008

οτι λεει το μανουαλ. γαντόκλειδο δεν ξερω γιατι εχεις. με υδραυλικη δεν βάζουμε γαντζόκλειδο.

Spar1991
03/01/2022, 13:59
Μισό για να καταλάβουμε. Η ροδέλα που αναφέρεσαι είναι στα δεξιά της μηχανής λίγο πιο πάνω από τον πατητήρα που βγαίνει λίγο κατά έξω?

Edit: Τώρα είδα το ποστ #118.
Όχι δεν χρειάζεσαι γαντζόκλειδο,απλά περιστρέφεις τη ροδέλα προς τα δεξιά.Αφού όμως είναι ήδη τέρμα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

Γιατί όμως βγάζεις το συμπέρασμα ότι δεν σου αρκεί η προφόρτιση? Κοπανάει στις λακούβες η μηχανή? 'Κάθεται' πολύ όταν είσαι επάνω? Τι παρατηρείς δηλαδή?

Το κανω δεξια και κουνιεται ενα εκατοστο (αυτη η ροδελα) αν το κανω αριστερα παλι παει 2 εκατοστα ας πουμε και επειδη στο κεντρο της εχει μια βιδα σκεφτομαι μηπως πρεπει να την ξεβιδωσω και μετα να περιστρεψω)
Σε οσα μηχανακια και αν ανεβαινα δεν ειχα θεμα μαζι με φιλους.. Η στρομ που χω δυο μηνες κοπαναει σε λακουβες της πλακας σκεψου! Ακουγονται γκαπ (λογικα το σταντ ειναι που χτυπαει). Εμεις ειμαστε γομαρια 135 κιλα εγω και 100 ο φιλος 235 συνολικα. Δεν ξερω αν θελει σερβις η πισω αναρτηση ωστοσο καποια παιδια μου προτειναν να φτιαξω την προφορτιση τερμα πανω και μετα αν δεν δω διαφορα βλεπουμε..Ενα αλλο ειναι οτι εχω βαλει σιδερενιο καλυμμα αλυσιδας και απο τα πολλα χτυπηματα λογω αναρτησης ξεβιδωνει μονο υου και χτυπαει σαν ντεφι! Ξερω θα μου πειτε καποιοι χαστε κιλα και αλλα αλλα σε αλλα μηχανακια σκουτερ δεν ριχαμε τετοια θεματα ποτε!

Spar1991
03/01/2022, 14:00
οτι λεει το μανουαλ. γαντόκλειδο δεν ξερω γιατι εχεις. με υδραυλικη δεν βάζουμε γαντζόκλειδο.

Φιλε παιζει αυτο να χε μεινει απο το μπαντιντ που χα.

karellen
03/01/2022, 14:37
Το κανω δεξια και κουνιεται ενα εκατοστο (αυτη η ροδελα) αν το κανω αριστερα !
Η βιδουλα στο κέντρο είναι για να στερεωνει στη θέση της τη ροδελα, δεν έχει να κάνει με τη σκληρότητα, φαντάσου είναι όπως οι διακόπτες στο καλοριφέρ.

Τωρα αν κοπανάει η μηχανη στις λακκούβες είναι καθαρά θέμα της συμπίεσης του αμορτισέρ και όχι της προφορτισης.ΑΝ το συγκεκριμενο μοντέλο σαν το δικό σου παίρνει και αυτή τη ρύθμιση (απόσβεση συμπίεσης λέγεται), κοίταξε επάνω στο σώμα του αμορτισέρ, στο κάτω μερος, ίσως να έχει μια βιδουλα και ένα βελάκι από πάνω της που να γράφει Hard - Soft κάτι τέτοιο.
Αυτό είναι που σκληραίνει την ανάρτηση και όχι το ελατήριο.

Spar1991
03/01/2022, 15:09
Η βιδουλα στο κέντρο είναι για να στερεωνει στη θέση της τη ροδελα, δεν έχει να κάνει με τη σκληρότητα, φαντάσου είναι όπως οι διακόπτες στο καλοριφέρ.

Τωρα αν κοπανάει η μηχανη στις λακκούβες είναι καθαρά θέμα της συμπίεσης του αμορτισέρ και όχι της προφορτισης.ΑΝ το συγκεκριμενο μοντέλο σαν το δικό σου παίρνει και αυτή τη ρύθμιση (απόσβεση συμπίεσης λέγεται), κοίταξε επάνω στο σώμα του αμορτισέρ, στο κάτω μερος, ίσως να έχει μια βιδουλα και ένα βελάκι από πάνω της που να γράφει Hard - Soft κάτι τέτοιο.
Αυτό είναι που σκληραίνει την ανάρτηση και όχι το ελατήριο.

Ναιι ναιι υπαρχει και αυτη η δυνατοτητα το χω αυτο... Οποτε να βαλω αυτο στο hard?

karellen
03/01/2022, 15:52
Ναι δοκίμασέ το και κανε μια βόλτα να το δεις.

Spar1991
03/01/2022, 20:52
Ναι δοκίμασέ το και κανε μια βόλτα να το δεις.

Αν δεν φτιαξει και μετα απο αυτο χρειαζομαι σερβις?? Ποσο κοστιζει γιατι εχω 75000 χλμ και δεν νομιζω ο προηγουμενος να χει κανει ποτε

karellen
03/01/2022, 21:03
Αν δεν φτιαξει και μετα απο αυτο χρειαζομαι σερβις?? Ποσο κοστιζει γιατι εχω 75000 χλμ και δεν νομιζω ο προηγουμενος να χει κανει ποτε
Στα 75.000 χλμ η μπροστά σίγουρα θέλει αλλαγή στα λάδια της και το πιθανότερο είναι να θέλει σέρβις και η πίσω. Η μπροστά διορθώνεται σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές συνεργείο,λάδια + τσιμούχες 80-100 ευρώ.Το πίσω αμορτισέρ θέλει εξειδικευμένο (Τασούλης-Ρεμούνδος-K Shock) και να τους το πας μόνο του λυμένοα από τη μηχανή.Και γι αυτό ένα κατοστάρικο να υπολογίζεις.

Θα δεις όμως άλλο μηχανάκι.

Spar1991
03/01/2022, 21:36
Στα 75.000 χλμ η μπροστά σίγουρα θέλει αλλαγή στα λάδια της και το πιθανότερο είναι να θέλει σέρβις και η πίσω. Η μπροστά διορθώνεται σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές συνεργείο,λάδια + τσιμούχες 80-100 ευρώ.Το πίσω αμορτισέρ θέλει εξειδικευμένο (Τασούλης-Ρεμούνδος-K Shock) και να τους το πας μόνο του λυμένοα από τη μηχανή.Και γι αυτό ένα κατοστάρικο να υπολογίζεις.

Ναι εσυ σε ποιον προτεινεις να το παω.. ?? Λυμενο αποκλειεται δεν ξερω να λυνω

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
03/01/2022, 22:04

Νομιζω πως το κατοστάρικο που του λες είναι λίγο!

pektis
04/01/2022, 08:37
Δεν ισχυει το 100αρικο...
Ολοι παιζουν απο 120 εως 150 ευρω και εννοειται πως θελουν την αναρτηση στο χερι (λυμενη απο την μηχανη)

karellen
04/01/2022, 08:44
Δεν αντιλέγω.Φίλος εδώ στην Καλαμάτα πάντως έστειλε αμορτισέρ από R 1150R (στο K-Shock ?) και το επισκεύασαν με 80€.Ίσως επειδή η συνεννόηση έγινε μέσω συνεργείου.
Το ίδιο θα κάνει άλλωστε και ο spar1991.

pektis
04/01/2022, 08:58
Δεν αντιλέγω.Φίλος εδώ στην Καλαμάτα πάντως έστειλε αμορτισέρ από R 1150R (στο K-Shock ?) και το επισκεύασαν με 80€.Ίσως επειδή η συνεννόηση έγινε μέσω συνεργείου.
Το ίδιο θα κάνει άλλωστε και ο spar1991.

Με 80 μαλλον του αλλαξε μονο ελατηριο και του το εδωσε πισω...
Επειδη εκανα στην μηχανη μου προσφατα ενα τετοιο service στην πισω αναρτηση, εδωσα για revolving σωστο 150 ευρω...
Η αληθεια ειναι οτι δεν περιμενα τοσο μεγαλη διαφορα στην οδηγηση...ειναι αυτο που λενε άλλη αισθηση... Εννοειται δεν χρειαστηκε αλλαγη ελλατηριου...ειμαι στην κατηγορια των 80 κιλων!

karellen
04/01/2022, 09:06
Ελατήριο άφησε το ίδιο δεν χρειαζόταν αλλαγή,μόνο τα λάδια μέσα.
Μάλλον το συγκεκριμένο αμορτισέρ ήταν βατό στην επισκευή του γι αυτό και το χαμηλό κόστος,είναι άλλα που είναι 'σφραγισμένα' και θέλουν παραπάνω δουλειά για να ανοιχτούν.

dorso
04/01/2022, 10:15
K shock στα 80€ παίζει για ένα απλό σέρβις....Τα υπόλοιπα στην τσέπη του μάστορα για το βάλε βγάλε σε όσους σας πήραν αστρονομικά ποσά..

Spar1991
04/01/2022, 11:32
Λοιπον παιδια θα σας βαλω να δειτε μια φωτογραφια του πισω αμορτισερ. Με το μπροστα δεν εχω καποιο θεμα δεν ξερω αν θελει σερβις αλλα μια χαρα μου φαινεται. Πηγα τωραα στην μηχανη και σε αυτο που ξεβιδωνοταν καθε τρεις και λιγο εβαλα ειδικες ροδελες και παξιμαδια απλα που μου πε καποιος και τωρα το σφιξα τερμα δεν νομιζω να ξαναφυγει (μιλαω για το σιδερενιο καλυμα αλυσιδας που πριν το χα απλα βιδωμενο χωρις παξιμαδι) . Τωρα οσο αφορα το αμορτισερ βρηκα την ροδελα αποσβεσης ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΤΙΣΗΣ και την γυρισα τερμα δεξια. Εκανα 2 μιση ολοκληρες περιστροφες μεχρι να παει τερμα δεξια που σημαινει ισως ηταν τερμα αριστερα στο soft. Με προβληματιζει ομως τωρα που την εβαλα τερμα δεξια το αν σε καθε σαμαρι η λακουβα μπορει να υποστει ζημια η μηχανη μιας και δεν θα γινεται η αποσβεση.. δηλαδη απο το τρανταγμα που δεν αποσβενει μην εχω θεματα σε αλλα μερη της μοτοσυκλετας πχ σπασει κανα πλαστικο η ραγισει τιποτα! Δευτερον η ροδελα ΤΗΣ ΠΡΟΦΟΡΤΙΣΗΣ ΠΟΥ μου πατε να την παω τερμα δεξια κουνιεται 10 χιλιοστα το πολυ δεξια και 10 χιλιοστα το πολυ αριστερα.. και ξαναλεω μηπως συμβαινει κατι αλλο?? Δεν μπορει να μην αλλαζει τιποτα!!!! Κοιταω την αναρτηση και ουτε ανεβαινει ουτε κατεβαινει με αυτα τα 10 χιλιοστα περιστροφης. Η φωτογραφια ειναι αυτη

Spar1991
04/01/2022, 12:28
[433313433313

azar41
04/01/2022, 12:52
Η προφόρτηση του ελατηρίου είναι στο τέρμα,ο΄πότε μην προσπαθείς με το χειριστήριο,μόνο αριστερά αν θες να μαλακώσει.
Όσο για την συμπίεση,όχι δεν θα πάθει κάτι στο τέρμα,απλά δες αν είναι οκ στο δρόμο.

karellen
04/01/2022, 12:55
Τη απόσβεση συμπίεσης δεν είναι απαραίτητο να την έχεις τέρμα σφιχτή αλλά σε μια θέση που να σε διευκολύνει στην οδήγηση.Κάπου δηλ που να μην είναι κούτσουρο αλλά ούτε και τελείως σώβρακο.Αυτό θα το επιτύχεις με δοκιμές,κάθε κλικ και βόλτα,πολλές βόλτες,είτε πόλη είτε ταξίδι,μην περιμένεις να βγάλεις συμπεράσματα σε μία ημέρα,κάθε ρύθμιση δοκίμαζέ την αρκετές ημέρες. Α και μη φοβάσαι δεν θα ραγίσει τίποτα με το γκάπα-γκάπα.

Βλέποντας τη γενική εικόνα της μοτοσυκλέτας πίσω (σκουριά) θεωρώ ότι μάλλον έχει φρακάρει η ροδέλλα της προφόρτισης γι αυτό δεν περιστρέφεται.Λύσε τη βιδούλα στη μέση,βγάλε έξω τη ροδέλλα και ρίξε αντισκωριακό στο καρέ που θα σου φανερωθεί.

Spar1991
04/01/2022, 12:56
Η προφόρτηση του ελατηρίου είναι στο τέρμα,ο΄πότε μην προσπαθείς με το χειριστήριο,μόνο αριστερά αν θες να μαλακώσει.
Όσο για την συμπίεση,όχι δεν θα πάθει κάτι στο τέρμα,απλά δες αν είναι οκ στο δρόμο.

Πηρα τωρα στην suzuki και μου παν οτι η ροδελα πρεπει να γυρναει ευκολα και να ακους ενα τακ τακ καθε φορα που την γυρνας. Αν δεν γυρναει λεει μπορει να χει κολλησει με τα χρονια και να θελει σπρει η καναν ρεγουλατορο αλλα πρεπει να αλλαχθει ολο αυτο μαζι γιατι παει πακετο. Φερτο λεει στην καλλιροης να το δουμε. Αλλα αφου μου λες οτι ειναι τερμα τι να το παω?

Spar1991
04/01/2022, 13:04
Τη απόσβεση συμπίεσης δεν είναι απαραίτητο να την έχεις τέρμα σφιχτή αλλά σε μια θέση που να σε διευκολύνει στην οδήγηση.Κάπου δηλ που να μην είναι κούτσουρο αλλά ούτε και τελείως σώβρακο.Αυτό θα το επιτύχεις με δοκιμές,κάθε κλικ και βόλτα,πολλές βόλτες,είτε πόλη είτε ταξίδι,μην περιμένεις να βγάλεις συμπεράσματα σε μία ημέρα,κάθε ρύθμιση δοκίμαζέ την αρκετές ημέρες. Α και μη φοβάσαι δεν θα ραγίσει τίποτα με το γκάπα-γκάπα.

Βλέποντας τη γενική εικόνα της μοτοσυκλέτας πίσω (σκουριά) θεωρώ ότι μάλλον έχει φρακάρει η ροδέλλα της προφόρτισης γι αυτό δεν περιστρέφεται.Λύσε τη βιδούλα στη μέση,βγάλε έξω τη ροδέλλα και ρίξε αντισκωριακό στο καρέ που θα σου φανερωθεί.

Φιλε εχεις δικιο. Την μηχανη την πηρα 2 μηνες πριν και προσπαθω να την σουλουπωσω γιατι μηχανικα ειναι αριστη και απεξω εχει κλασσικες φθορες του χρονου..Εχω κανει αρκετα πραγματα να την μαζεψω σε εμφανισιακο κομματι (πχ τωρα παρηγγειλα το πλαστικο καλυμμα της εξατμισης που γινεται ασπρο απο τον ηλιο). Εχει κατι επιφανειακες σκουριες που θα τις αφαιρεσω με glanol ωστοσο σε καποια σημεια του πλαισιου δεν ξερω τι να κανω για να τα βγαλω ελεγα να τα βαψω αλλα πως θα βγει τοπλαισιο δεν ξερω αν αξιζει.. Παντως σχετικα με την ροδελα η βιδα δεν κουνιεται με τιποτα εχει μαγκωσει και σημερα θα παω να ριξω wd 40 μπας και στρωσει! Μετα θα ριξω και στο καρε που μου ειπες.

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
04/01/2022, 15:37
Στη φωτογραφία που εβαλε ο φιλος spark μπορεί κάποιος να μου δείξει που είναι η ροδέλες για τις οποίες γίνεται λόγος?

Οχι για να πειράξω εγω τη δικιά μου αλλά αν κάποια μέρα το θελήσω να ξέρω που θα το βρω!

Spar1991
04/01/2022, 16:04
Στη φωτογραφία που εβαλε ο φιλος spark μπορεί κάποιος να μου δείξει που είναι η ροδέλες για τις οποίες γίνεται λόγος?

Οχι για να πειράξω εγω τη δικιά μου αλλά αν κάποια μέρα το θελήσω να ξέρω που θα το βρω!

Φιλε ειναι απο την αλλη μερια η μια δεν φαινεται..

Spar1991
04/01/2022, 16:05

433316

Spar1991
04/01/2022, 16:06
Η μια ροδελα της αποσβεσης ειναι αυτη παντως

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
04/01/2022, 16:19
Ευχαριστώ φίλε!

basilis_k6
04/01/2022, 21:23
αυτη η βίδα στην τελευταια φωτο ειναι αποσβεση επαναφοράς. είτε τερμα δεξια ειτε αριστερα αυτο που θα καταλάβει ειναι να σε κοπανάει το αμορτισερ μετα απο λακούβα. η επιστροφή δηλαδη να ειναι πιο γρήγορη. βαλτο στο τερμα σκληρο και σιγα σιγα κατεβαζε το. αν ακουει δηλαδη γιατι πολύ πιθανον να ειναι σουπα ακομα και τερμα σκληρο.

ο μαυρος πλαστικος ρυθμιστης της προφόρτησης πρεπει να γυριζει κανονικα. αυτος θα σηκωνει και θα κατεβαζει το στοπ του ελατηριου (πρωτες 2 φωτο) και θα εμφανιζονται οι έως 5 γραμμες που εχει το σωμα του αμορτισερ. αυτο ΔΕΝ ανεβοκατεβαινει?

borgiriadis1
04/01/2022, 23:56
Πριν τις αναρτήσεις δεν ασχολείται με τη να αλυσίδα σου νωρίτερα? Χωρίς παρεξήγηση αλλά με τόση σκουριά εγώ δεν θα την εμπιστευομουνα ουτε για να πάω στο περίπτερο.

Επίσης επιβεβαινω κ εγώ ο k-shock 80€ παίρνει με την ανάρτηση στα χέρια. Βέβαια το βάλε βγάλε είναι πακέτο οποτε κτ θα θέλει και μάστορας που θα το κανει.

Spar1991
05/01/2022, 04:17
Πριν τις αναρτήσεις δεν ασχολείται με τη να αλυσίδα σου νωρίτερα? Χωρίς παρεξήγηση αλλά με τόση σκουριά εγώ δεν θα την εμπιστευομουνα ουτε για να πάω στο περίπτερο.

Επίσης επιβεβαινω κ εγώ ο k-shock 80€ παίρνει με την ανάρτηση στα χέρια. Βέβαια το βάλε βγάλε είναι πακέτο οποτε κτ θα θέλει και μάστορας που θα το κανει.

Φιλε η αλυσιδα δεν εχει αλλαχτει ποτε και εχει 75000 χλμ . Θα αλλαχτει στα 100.000 περιπου...Μην μας τρωνε τα λεφτα και οι αλυσιδες χαχαχαχ

Spar1991
05/01/2022, 04:20
αυτη η βίδα στην τελευταια φωτο ειναι αποσβεση επαναφοράς. είτε τερμα δεξια ειτε αριστερα αυτο που θα καταλάβει ειναι να σε κοπανάει το αμορτισερ μετα απο λακούβα. η επιστροφή δηλαδη να ειναι πιο γρήγορη. βαλτο στο τερμα σκληρο και σιγα σιγα κατεβαζε το. αν ακουει δηλαδη γιατι πολύ πιθανον να ειναι σουπα ακομα και τερμα σκληρο.

ο μαυρος πλαστικος ρυθμιστης της προφόρτησης πρεπει να γυριζει κανονικα. αυτος θα σηκωνει και θα κατεβαζει το στοπ του ελατηριου (πρωτες 2 φωτο) και θα εμφανιζονται οι έως 5 γραμμες που εχει το σωμα του αμορτισερ. αυτο ΔΕΝ ανεβοκατεβαινει?

Κοιτα το βαλα τερμα δεξια για να μην ειναι σοβρακο τωρα θα δειξει πως θα ειναι η εμπειρια. Οσο για τον πλαστικο ρυθμιστη δεν γυρναει ουτε με αιτηση στα κεπ. Μιλαμε ειναι μαγκωμενος τερμα και η βιδα που τον κραταει στο κεντρο δεν ξεβιδωνει ουτε με ταναλια. Θα παω σημερα να ριξω ενα κιλο wd40 μπας και δω προκοπη

o_gavros
05/01/2022, 07:30
Στις 200Κ χλμ άλλαξε την ρε συ,μην είσαι θύμα...

Spar1991
05/01/2022, 08:40
Στις 200Κ χλμ άλλαξε την ρε συ,μην είσαι θύμα...

Η αλυσιδα αν δεν σπασει δεν αλλαζεται. ΝΟΜΟΣ.. Περα απο την πλακα εχει στις ακρες σκουρια στο κεντρο ειναι οκ αν δεις. Η σκουρια ειναι επιφανειακη. Δεν ξερω αν ο προηγουμενος την ειχε αλλαξει ποτε απλα δεν αναφερεται καποια αλλαγη στο μπουκ και ετσι υπεθεσα οτι εχει 75000

panavour
05/01/2022, 08:40
Άμα σου σπάσει η αλυσίδα στον δρόμο και μπλοκάρει ο πίσω τροχός μάντεψε που θα φας τα λεφτά σου.

Spar1991
05/01/2022, 09:01
Άμα σου σπάσει η αλυσίδα στον δρόμο και μπλοκάρει ο πίσω τροχός μάντεψε που θα φας τα λεφτά σου.
Μου χε σπασει σε παπι παλια και δεν εγινε τιποτα απλα αλλαξα αλυσιδα.. ουτε μαγκωσε πουθενα.. οι περισσοτεροι αν δεις σε φορουμ εχουν σκουριασμενες αλυσιδες ακομα και ενα 6 μηνο μετα την αγορα. Η επιφανειακη σκουρια δεν λεει τιποτα! Χωρια οτι το πασχα που εχω σκοπο να την αλλαξω το πολυ να χω κανει 500 χλμ.. την εχω μονο για σαββατοκυριακα και αν δεν βρεχει μονο

sapila racing
05/01/2022, 09:45
Μου χε σπασει σε παπι παλια και δεν εγινε τιποτα απλα αλλαξα αλυσιδα.. ουτε μαγκωσε πουθενα.. οι περισσοτεροι αν δεις σε φορουμ εχουν σκουριασμενες αλυσιδες ακομα και ενα 6 μηνο μετα την αγορα. Η επιφανειακη σκουρια δεν λεει τιποτα! Χωρια οτι το πασχα που εχω σκοπο να την αλλαξω το πολυ να χω κανει 500 χλμ.. την εχω μονο για σαββατοκυριακα και αν δεν βρεχει μονο

Αρα εισαι απο αυτούς που τις σπάνε τις αλυσίδες!
Χωρίς πλάκα τώρα, αν σου κοπεί η αλυσίδα εκτός της τούμπας που καραδοκεί, υπαρχει σοβαρή πιθανότητα να σου ραγίσει το καρτερ και να ψαχνεις μετά για μοτέρ.
Εσυ κανονιζεις.

Spar1991
05/01/2022, 09:49
Χωρίς πλάκα τώρα, αν σου κοπεί η αλυσίδα εκτός της τούμπας που καραδοκεί, υπαρχει σοβαρή πιθανότητα να σου ραγίσει το καρτερ και να ψαχνεις μετά για μοτέρ.
Εσυ κανονιζεις.

Κοιτα τωρα εχω να βγαλω το διπλωμα μετα εχω αλυσιδογραναζα λαστιχα και μεγαλο σερβις

borgiriadis1
05/01/2022, 09:59
Εσυ κανονιζεις.

+1000
Εμένα μου έτυχε και ευτυχώς το ράγισμα ήταν μικρό και ας πούμε τη γλυτωσα με κόλληση +αλυσιδογραναζα. Και η αλυσίδα σε σχέση με αυτή του παιδιού ήταν 100φορες καλύτερη και με μόνο 15000χλμ. Και βέβαια ήμουν εξερετικα τυχερός που ενώ φρακαρε ο τροχός δεν έπεσα (ευθεία με λίγα χλμ και πολύ τύχη).

Και βέβαια πρέπει να αλλάξεις τώρα και μετά στις 100.000 να ξαναλλαξεις. Και κοίτα και τα ρουλεμάν τροχού γτ αν η αλυσίδα δεν αλλάχτηκε ποτέ φαντάζομαι πως θα είναι κ αυτά.

Spar1991
05/01/2022, 10:03
+1000
Εμένα μου έτυχε και ευτυχώς το ράγισμα ήταν μικρό και ας πούμε τη γλυτωσα με κόλληση +αλυσιδογραναζα. Και η αλυσίδα σε σχέση με αυτή του παιδιού ήταν 100φορες καλύτερη και με μόνο 15000χλμ. Και βέβαια ήμουν εξερετικα τυχερός που ενώ φρακαρε ο τροχός δεν έπεσα (ευθεία με λίγα χλμ και πολύ τύχη).

Και βέβαια πρέπει να αλλάξεις τώρα και μετά στις 100.000 να ξαναλλαξεις. Και κοίτα και τα ρουλεμάν τροχού γτ αν η αλυσίδα δεν αλλάχτηκε ποτέ φαντάζομαι πως θα είναι κ αυτά.

Μολις μπορεσω φιλε θα παω να την αλλαξω.. τωρα δεν περισσευουν δυστυχως.. ωστοσο σε ευχαριστω για την συμβουλη δεν θα το ξανα αμελησω.. τα ρουλεμαν τροχου ξερεις ποσο πανε??

dorso
05/01/2022, 10:33
Κοιτα το βαλα τερμα δεξια για να μην ειναι σοβρακο τωρα θα δειξει πως θα ειναι η εμπειρια. Οσο για τον πλαστικο ρυθμιστη δεν γυρναει ουτε με αιτηση στα κεπ. Μιλαμε ειναι μαγκωμενος τερμα και η βιδα που τον κραταει στο κεντρο δεν ξεβιδωνει ουτε με ταναλια. Θα παω σημερα να ριξω ενα κιλο wd40 μπας και δω προκοπη
Να υποθέσω την μηχανή την είχες στο διπλό σταντ?.. Γενικά μην βάζεις κ τόσο πολύ δύναμη γιατί εύκολα μπορείς να κάνεις ζημιά..

doctoras
05/01/2022, 11:00
Εμενα μου κανει εντύπωση που ασχολουνται ακομη σε αυτο το thread, ειναι πολυ καλα παιδια οι συμφορουμιτες

Αδερφε του '91 οταν μπαινεις σε μια συζητηση σε καφενείο ή φορουμ να ρωτησεις για να μαθεις, να παρεις γνωση δηλαδη, γιατι δεν σου αρκουν οι χιλιαδες πληροφορίες του ιντερνετ και θελεις καποιος να χασει το χρονο του βρίσκοντας πληροφορίες προσαρμοσμένες για εσενα μονο. Τοτε σεβουμενος τον χρονο τους, απορροφας σα σφουγγαρι τις πληροφοριες και εισαι ευγνώμον.
Αποψεις τυπου, δεν κανω αυτο ή εκείνο ή ρισκαρω αυτο ή το αλλο ειναι απογοητευτικές για να συνεχίσουν να σε βοηθήσουν στα θεματα που αντιμετωπίζεις ως νεοπας στο χωρο.

Spar1991
05/01/2022, 11:07
Εμενα μου κανει εντύπωση που ασχολουνται ακομη σε αυτο το thread, ειναι πολυ καλα παιδια οι συμφορουμιτες

Αδερφε του '91 οταν μπαινεις σε μια συζητηση σε καφενείο ή φορουμ να ρωτησεις για να μαθεις, να παρεις γνωση δηλαδη, γιατι δεν σου αρκουν οι χιλιαδες πληροφορίες του ιντερνετ και θελεις καποιος να χασει το χρονο του βρίσκοντας πληροφορίες προσαρμοσμένες για εσενα μονο. Τοτε σεβουμενος τον χρονο τους, απορροφας σα σφουγγαρι τις πληροφοριες και εισαι ευγνώμον.
Αποψεις τυπου, δεν κανω αυτο ή εκείνο ή ρισκαρω αυτο ή το αλλο ειναι απογοητευτικές για να συνεχίσουν να σε βοηθήσουν στα θεματα που αντιμετωπίζεις ως νεοπας στο χωρο.

Οπως και εγω δεν θα χα θεμα να συμβουλεψω καποιον να κανει κατι ασχετως αν το κανει ετσι υπαρχουν ανθρωποι που δεν εχουν τετοια κολληματα. Εσυ αν δεν θες δεν απαντας εγω θα απανταω αν δω καποιον που θελει βοηθεια και ξερω να την δωσω. Δεν ειναι υποχρεωμενος καποιος να κανει κατι επειδη του το παν. 100 διαφορετικα πραματα θα δεις. Οσο για το αν το κανω πχ για τα αλυσιδογραναζα αν διαβασες ηταν χιουμορ και το διευθετουμε εκει που λεμε " περα απο την πλακα". Εδω μεσα κανουμε και την πλακα μας δεν ειμαστε σοβαροι.. Σοβαρος ειμαι σε ελαχιστα πραματα στην ζωη μου και ελπιζω να μην γινω ποτε "ΣΟΒΑΡΟΣ". ΟΣΟ για το αν σεβομαι τι μου λενε δεν κοροιδεψα ουτε μιλησα ασχημα σε καποιον ουτε καποιος παραπονεθηκε. Το φορουμ εδω μεσα πλην ελαχιστων που εχουν αρνητικη διαθεση ειναι εξαιρετικο. Θα ρωταω συνεχεια πραγματα και θα μαθαινω οπως μαθαινουν κι αλλοι .

basilis_k6
05/01/2022, 11:40
απίθανο να εχει 75κ η αλυσίδα. δεν βγάζουν τοσα ακόμα και με τρελλη συντήρηση. επισης απίθανο να εχει 75κ το μηχανάκι αυτο με τοση σκουρια εκτος αν ήταν σε νησι η μάλλον μέσα σε βαρκα.

η αλυσίδα θελει αλλαγη οταν θέλει αλλαγη γιατι "άνοιξε" και οχι λογω σκουριάς που μπορει να ειναι οντως επιφανειακή. Η προφόρτιση δεν γυρναει γιατι έχει κολλήσει το κολλάρο στο σωμα του αμορτισερ λογικά. ριξε οτι βρεις αλλα γιατι να την πειράξεις? μια χαρα στη μεση ειναι. ποσα κιλα είσαι? οι μισοι κατοχοι μοτοσυκλετών δεν εχουν υδραυλική ουτε καν γαντζόκλειδο στα εργαλεια και δεν την ακούμπησαν ποτε. αν εισαι εντός του εύρους 75-90κιλα μην ασχολησαι με το αμορτισερ και ειδικά με την προφόρτιση. τουλάχιστον οχι ακομη.

Spar1991
05/01/2022, 11:46
απίθανο να εχει 75κ η αλυσίδα. δεν βγάζουν τοσα ακόμα και με τρελλη συντήρηση. επισης απίθανο να εχει 75κ το μηχανάκι αυτο με τοση σκουρια εκτος αν ήταν σε νησι η μάλλον μέσα σε βαρκα.

η αλυσίδα θελει αλλαγη οταν θέλει αλλαγη γιατι "άνοιξε" και οχι λογω σκουριάς που μπορει να ειναι οντως επιφανειακή. Η προφόρτιση δεν γυρναει γιατι έχει κολλήσει το κολλάρο στο σωμα του αμορτισερ λογικά. ριξε οτι βρεις αλλα γιατι να την πειράξεις? μια χαρα στη μεση ειναι. ποσα κιλα είσαι? οι μισοι κατοχοι μοτοσυκλετών δεν εχουν υδραυλική ουτε καν γαντζόκλειδο στα εργαλεια και δεν την ακούμπησαν ποτε. αν εισαι εντός του εύρους 75-90κιλα μην ασχολησαι με το αμορτισερ και ειδικά με την προφόρτιση. τουλάχιστον οχι ακομη.

Ειμαι 135 κιλα και οι φιλοι μου καπου στα 100 για αυτο ασχολουμαι γιατι κανει γκαπ..
Οσο για τα χιλιομετρα δεν εχει να λεει τοσο η σκουρια γιατι ειναι σε συγκεκριμενα σημεια και ελαχιστα δηλαδη τι ενα μηχανακι που αγοραστηκε το 2008 και το 2022 δεν εχει σκουρια ενω ενα αλλο ιδιας χρονολογιας εχει παει ν απει οτι εκανε πιο πολλα χιλιομετρα??? Αυτο εχει να κανει με την χρονολογια.. Η σκουρια δεν εμφανιζεται με ποσα χιλιομετρα εχεις κανει αλλα με το τι συνθηκες επικρατουν. Το μηχανακι εχει μπουκ σερβις κανονικα που δειχνει τα παντα..εχω δει και τα κτεο ολα κομπλε. Οποτε αυτο δεν με προβληματιζει με τα χιλιομετρα ισα ισα ειναι και αρκετουτσικα.. Ενα tdm που χα με 55.000 χλμ ειχε σκουριες σε σημεια οπως δισκοπλακες και κατι αλλα και αυτο ηταν εξακριβωμενο στο οτι δεν ειχε γυρισμενα χιλιομετρα!

basilis_k6
05/01/2022, 12:49
Ειμαι 135 κιλα και οι φιλοι μου καπου στα 100 για αυτο ασχολουμαι γιατι κανει γκαπ..
Οσο για τα χιλιομετρα δεν εχει να λεει τοσο η σκουρια γιατι ειναι σε συγκεκριμενα σημεια και ελαχιστα δηλαδη τι ενα μηχανακι που αγοραστηκε το 2008 και το 2022 δεν εχει σκουρια ενω ενα αλλο ιδιας χρονολογιας εχει παει ν απει οτι εκανε πιο πολλα χιλιομετρα??? Αυτο εχει να κανει με την χρονολογια.. Η σκουρια δεν εμφανιζεται με ποσα χιλιομετρα εχεις κανει αλλα με το τι συνθηκες επικρατουν. Το μηχανακι εχει μπουκ σερβις κανονικα που δειχνει τα παντα..εχω δει και τα κτεο ολα κομπλε. Οποτε αυτο δεν με προβληματιζει με τα χιλιομετρα ισα ισα ειναι και αρκετουτσικα.. Ενα tdm που χα με 55.000 χλμ ειχε σκουριες σε σημεια οπως δισκοπλακες και κατι αλλα και αυτο ηταν εξακριβωμενο στο οτι δεν ειχε γυρισμενα χιλιομετρα!

τα στρομ δεν σκουριάζουν έυκολα. αν δεν εχει υπερβολική υγρασια εκει που το παρκαρει ο κατοχος σημαινει οτι εχει φαει πολύ βροχη. υποθέτω (κακώς ίσως) οτι δεν ειναι παρκαρισμένο στη βροχη αρα τρωει βροχη κάνοντας χλμ. δεν εχει σημασια, απλα κουβενατα να γινετε.

με 135 κιλα η προφόρτιση δεν κανει τίποτα. θες ελατηριο χθες. οταν εχεις λεφτα παρε μια αναρτηση καινουργια γιατι αυτο δεν αξίζει την αλλαγη ελατηριου.

pektis
05/01/2022, 13:45
Ελατήριο άφησε το ίδιο δεν χρειαζόταν αλλαγή,μόνο τα λάδια μέσα.
Μάλλον το συγκεκριμένο αμορτισέρ ήταν βατό στην επισκευή του γι αυτό και το χαμηλό κόστος,είναι άλλα που είναι 'σφραγισμένα' και θέλουν παραπάνω δουλειά για να ανοιχτούν.

Εχεις δικιο...το δικο μου ηταν σφραγισμενο...

Spar1991
05/01/2022, 15:45
τα στρομ δεν σκουριάζουν έυκολα. αν δεν εχει υπερβολική υγρασια εκει που το παρκαρει ο κατοχος σημαινει οτι εχει φαει πολύ βροχη. υποθέτω (κακώς ίσως) οτι δεν ειναι παρκαρισμένο στη βροχη αρα τρωει βροχη κάνοντας χλμ. δεν εχει σημασια, απλα κουβενατα να γινετε.

με 135 κιλα η προφόρτιση δεν κανει τίποτα. θες ελατηριο χθες. οταν εχεις λεφτα παρε μια αναρτηση καινουργια γιατι αυτο δεν αξίζει την αλλαγη ελατηριου.

Η αλλαγη εχει στο 800αρι δεν συμφερει..

basilis_k6
05/01/2022, 16:03
Η αλλαγη εχει στο 800αρι δεν συμφερει..

βρίσκεις και με 500 η μετοχειρο στα 300 και αλλάζεις ελατηριο. Ψαξιμο θέλει. η επισκευη συν ελατηριο σε αυτο θα παει σίγουρα 200. Πάντως αν ξεκολήσει και το σφιξεις τερμα θα ειναι κομπλε τωρα που το σκέφτομαι γιατι το τερμα σχικτο στο dl ειναι για 2καβαλο και φορτιο οπότε εισαι μεσα.

karellen
05/01/2022, 16:16
Το ελατήριο στο πίσω αμορτισέρ είναι πολύ σπάνιο έως απίθανο στα 75.000 χλμ να έχει καταπονηθεί και να θέλει αντικατάσταση.
Τα λάδια ναι, επιβάλλεται να αλλαχθούν.

Spar1991
05/01/2022, 17:33
Το ελατήριο στο πίσω αμορτισέρ είναι πολύ σπάνιο έως απίθανο στα 75.000 χλμ να έχει καταπονηθεί και να θέλει αντικατάσταση.
Τα λάδια ναι, επιβάλλεται να αλλαχθούν.

Mα δεν εχει καταπονηθει. Εγω οταν οδηγαω δεν εχω θεμα μονος μου ολα καλα.. το θεμα ειναι οταν βαζω ατομο πισω καπου στα 100 κιλα!

Spar1991
05/01/2022, 18:11
βρίσκεις και με 500 η μετοχειρο στα 300 και αλλάζεις ελατηριο. Ψαξιμο θέλει. η επισκευη συν ελατηριο σε αυτο θα παει σίγουρα 200. Πάντως αν ξεκολήσει και το σφιξεις τερμα θα ειναι κομπλε τωρα που το σκέφτομαι γιατι το τερμα σχικτο στο dl ειναι για 2καβαλο και φορτιο οπότε εισαι μεσα.

Κοιτα θα δω πως θα παει τωρα με τα σφιξιματα γιατι γενικα δεν εχω θεμα στο μονοκαβαλο αλλα στο δικαβαλο εχω θεμα μς βαρυ ατομο που κανει κατι γκαπ το διπλο σταντ για πλακα.. Εγω τωρα την βιδα αποσβεσης την πηγα τερμα δεξια.. ηταν στο σοφτ τερμα αριστερα. Ισως να φταιγε και αυτο. Θα δω ομως και την κολλημενη ροδελα

Spar1991
05/01/2022, 21:14
Παιδια τελικα δεν καταφερα να ξεβιδωσω την ροδελα την μαυρη της προφορτισης.. Εριξα μπολικο wd40 αλλα τιποτα μονο τα χερια μου καταφερα να φαω με το κατσαβιδι. Μαλλον εχει κολλησει για τα καλα ισως να θελει βιδολογο δεν ξερω

basilis_k6
05/01/2022, 22:22
Κοιτα θα δω πως θα παει τωρα με τα σφιξιματα γιατι γενικα δεν εχω θεμα στο μονοκαβαλο αλλα στο δικαβαλο εχω θεμα μς βαρυ ατομο που κανει κατι γκαπ το διπλο σταντ για πλακα.. Εγω τωρα την βιδα αποσβεσης την πηγα τερμα δεξια.. ηταν στο σοφτ τερμα αριστερα. Ισως να φταιγε και αυτο. Θα δω ομως και την κολλημενη ροδελα

σιγουρα οχι. δεν κανει τίποτα η αποσβεση επαναφοράς μέχρι να τερματήσει το αμορτισερ και να αρχίσει να επιστρέφει πισω. γιαυτο λέγεται επαναφοράς.

Spar1991
05/01/2022, 23:15
σιγουρα οχι. δεν κανει τίποτα η αποσβεση επαναφοράς μέχρι να τερματήσει το αμορτισερ και να αρχίσει να επιστρέφει πισω. γιαυτο λέγεται επαναφοράς.

Δεν λεγεται επαναφορας αλλα αποσβεσης κραδασμων. Που σημαινει οτι τωραα αν πεσω σε λακουβα δεν θα ναι σοβρακο αλλα τσιμεντο

dorso
05/01/2022, 23:54
Δεν λεγεται επαναφορας αλλα αποσβεσης κραδασμων. Που σημαινει οτι τωραα αν πεσω σε λακουβα δεν θα ναι σοβρακο αλλα τσιμεντο
Υπάρχει :
Απόσβεση Επαναφοράς
και
Απόσβεση Συμπίεσης,
τίποτα άλλο..

basilis_k6
06/01/2022, 01:24
Υπάρχει :
Απόσβεση Επαναφοράς
και
Απόσβεση Συμπίεσης,
τίποτα άλλο..

νομίζω τρολλαρει πλεον

panavour
06/01/2022, 04:50

Υπάρχει και η απόσβεση κραδασμων κάτω κρανίου όταν το κάτω κεφάλι κουνιέται πιο πολύ απ' το πάνω.

Spar1991
06/01/2022, 05:07
νομίζω τρολλαρει πλεον

Δεν τρολαρω απλα ετσι το αναφερει στο μανουαλ.. Δεν ξερω αν επαναφορα εννοεις της αποσβεσης .μαλλον ειναι το ιδιο πραγμα για να λες οτι τρολαρω αλλα πιστεψε με δεν το κανα επιτηδες

Spar1991
06/01/2022, 05:08
Υπάρχει και η απόσβεση κραδασμων κάτω κρανίου όταν το κάτω κεφάλι κουνιέται πιο πολύ απ' το πάνω.

Φιλε στο manual γραφει αποσβεσης οχι επαναφορας για αυτο το πα ετσι.. Και δεν ηξερα αν ειναι το ιδιο πραγμα..

doctoras
06/01/2022, 09:11
βρε μάστορα την μια κοτσάνα μετά την άλλη... στραβωθήκαμε, δείξε μας λίγο έλεος...
πάρε και διάβασε, αν δεν το έχεις, κοπυ πειστ στο γοογλη τρανσλαιτορ

https://www.rideapart.com/features/257984/how-to-suspension-setup-rebound-and-compression-damping/

https://www.motorcyclistonline.com/suspension-setup-101-part-ii-all-about-damping/

https://www.jpcycles.com/common-tread/moto-101/how-things-work-compression-rebound-explained

https://lifeatlean.com/teach-me-suspension-rebound-damping-adjustments/

karellen
06/01/2022, 09:34
Για να γνωρίζεις, εκτός από την απόσβεση συμπίεσης υπάρχει και απόσβεση επαναφοράς. Να το πούμε χοντρικά, η πρωτη ρυθμίζει το πόσο προοδευτικά θα συμπιέζεται το αμορτισερ σε μια ανωμαλία και η δεύτερη το πόσο θα επανέρχεται στην αρχική του θέση (rebound) .Ειδικά η αποσβ. επαναφοράς απαντάται μόνο σε μοτοσυκλετες που την χρειάζονται, πχ πίστα.

Συνοψίζοντας 1.προφορτιση του ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ διαθέτουν σχεδόν όλες οι μοτό (για τα δικάβαλα) 2.Αποσβεση συμπίεσης ΤΟΥ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ, που να ρυθμίζεται, οι περισσότερες μεσαίου κόστους και πάνω, 3. Απόσβεση ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ελάχιστες και εξειδικευμένες μοτοσυκλετες, το δικό σου Β στρομ δεν έχει φυσικά αλλά ούτε και το δικό μου GS, δεν την χρειάζονται.

sapila racing
06/01/2022, 10:15
Για να γνωρίζεις, εκτός από την απόσβεση συμπίεσης υπάρχει και απόσβεση επαναφοράς. Να το πούμε χοντρικά, η πρωτη ρυθμίζει το πόσο προοδευτικά θα συμπιέζεται το αμορτισερ σε μια ανωμαλία και η δεύτερη το πόσο θα επανέρχεται στην αρχική του θέση (rebound) .Ειδικά η αποσβ. επαναφοράς απαντάται μόνο σε μοτοσυκλετες που την χρειάζονται, πχ πίστα.

Συνοψίζοντας 1.προφορτιση του ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ διαθέτουν σχεδόν όλες οι μοτό (για τα δικάβαλα) 2.Αποσβεση συμπίεσης ΤΟΥ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ, που να ρυθμίζεται, οι περισσότερες μεσαίου κόστους και πάνω, 3. Απόσβεση ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ελάχιστες και εξειδικευμένες μοτοσυκλετες, το δικό σου Β στρομ δεν έχει φυσικά αλλά ούτε και το δικό μου GS, δεν την χρειάζονται.

Νικο αναποδα τα εγραψες.
Ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς θα βρείς σε αρκετά original πίσω αμορτισερ, ρύθμιση αποσβεσης συμπίεσης σε ελάχιστα κι αυτα που έχουν θα έχουν ΤΟΠ αμορτισερ.
Και απ οτι βλέπω στο manual του Vstrom, ρυθμιση απόσβεσης επαναφοράς έχει.

THEOD
06/01/2022, 10:40
επειδή μας έχεις σπάσει τα αρ@ιδια, και επειδή ούτε ακούς αυτά που σου γράφουμε, ούτε καταλαβαίνεις (ή χειρότερα, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις), και επιπλέον είσαι τεμπέλης για να ψάξεις, να μάθεις, και να δοκιμάσεις, θα σου πω τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις και εσύ μετά κόψε τον λαιμό σου.

- όλες οι μοτό φοράνε ελατήρια υπολογισμένα ώστε να δουλεύουν αξιοπρεπώς το πολύ μέχρι το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος τους.
- η ρύθμιση που τους επιτρέπει να δουλεύουν σωστά σε όλο το φάσμα συνθηκών, δηλ τόσο στο σύνηθες βάρος ενός αναβάτη (μονοκάβαλλος - γύρω στα 75 κιλά) όσο και στο μέγιστο επιτρεπόμενο (συνήθως γύρω στα 200), είναι η προφόρτιση του ελατηρίου.
- Με τόσο βάρος που αναφέρεις, την ρυθμίζεις στο τέρμα και ελπίζεις να έχεις τα λιγότερα δυνατά θέματα. Αν με την προφόρτιση στο τέρμα τα θέματα παραμένουν σοβαρά, χρειάζεσαι 15-20% σκληρότερο ελατήριο. Σε κάθε περίπτωση το σωστό είναι να την ρυθμίσεις με βάση μόνο τον αναβάτη και να την αυξάνεις μόνο αν και όταν κουβαλάς 2ο άτομο. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν αλλάξεις ελατήριο, ή ολόκληρο σετ ελατήριο-αμορτισέρ.
- Το να έχεις την απαίτηση με μια και μόνο ρύθμιση (επειδή είσαι τεμπέλαρος και βαριέσαι να μεταβάλλεις την προφόρτιση ανάλογα τις συνθήκες) να δουλεύει σωστά από τα 80 κιλά έως τα 240 απλά είναι γελοίο. Αν γινότανε δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει η ρύθμιση... Και ξέρεις....δεν είναι ηλίθιοι αυτοί που σχεδιάζουν τα μηχανάκια να μπαίνουν σε τόση φασαρία και κόστος για να τα εφοδιάζουν με αχρείαστες ρυθμίσεις...
- Η απόσβεση ελάχιστο ρόλο παίζει σε όλο αυτό (αν ρυθμίζει μόνο μια απόσβεση αυτή είναι η επαναφορά, ή μπορεί να είναι μια βασική "ρύθμιση απόσβεσης" που επηρεάζει ταυτόχρονα και την επαναφορά και την συμπίεση) και η γνώμη μου είναι βάλε τον ρυθμιστή της κάπου στο μέσον και μην ξανασχοληθείς με αυτήν - ειδικά που αναφέρεις ότι δεν έχεις ιδιαίτερες οδηγικές "ανησυχίες". Σε κάθε περίπτωση ΠΡΩΤΑ ρυθμίζεις την προφόρτιση και μετά πειραματίζεσαι με την απόσβεση.
- Αν το μέγιστο βάρος ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είναι σχεδιασμένη η μηχανή να μεταφέρει, έχεις λίγες επιλογές. 1 Αδυνάτισε. 2 Διάλεγε ελαφρύτερους φίλους ή ακόμα καλύτερα κόψτους την καλημέρα. 3 Άλλαξε ελατήριο με σκληρότερο. 4 Μην ασχολείσαι άλλο και ζήσε με το πρόβλημα. 5 Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ μας τα ζαλίζεις άλλο...

Αυτά... (και πολύ ασχολήθηκα....)

Spar1991
06/01/2022, 11:31
επειδή μας έχεις σπάσει τα αρ@ιδια, και επειδή ούτε ακούς αυτά που σου γράφουμε, ούτε καταλαβαίνεις (ή χειρότερα, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις), και επιπλέον είσαι τεμπέλης για να ψάξεις, να μάθεις, και να δοκιμάσεις, θα σου πω τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις και εσύ μετά κόψε τον λαιμό σου.

- όλες οι μοτό φοράνε ελατήρια υπολογισμένα ώστε να δουλεύουν αξιοπρεπώς το πολύ μέχρι το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος τους.
- η ρύθμιση που τους επιτρέπει να δουλεύουν σωστά σε όλο το φάσμα συνθηκών, δηλ τόσο στο σύνηθες βάρος ενός αναβάτη (μονοκάβαλλος - γύρω στα 75 κιλά) όσο και στο μέγιστο επιτρεπόμενο (συνήθως γύρω στα 200), είναι η προφόρτιση του ελατηρίου.
- Με τόσο βάρος που αναφέρεις, την ρυθμίζεις στο τέρμα και ελπίζεις να έχεις τα λιγότερα δυνατά θέματα. Αν με την προφόρτιση στο τέρμα τα θέματα παραμένουν σοβαρά, χρειάζεσαι 15-20% σκληρότερο ελατήριο. Σε κάθε περίπτωση το σωστό είναι να την ρυθμίσεις με βάση μόνο τον αναβάτη και να την αυξάνεις μόνο αν και όταν κουβαλάς 2ο άτομο. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν αλλάξεις ελατήριο, ή ολόκληρο σετ ελατήριο-αμορτισέρ.
- Το να έχεις την απαίτηση με μια και μόνο ρύθμιση (επειδή είσαι τεμπέλαρος και βαριέσαι να μεταβάλλεις την προφόρτιση ανάλογα τις συνθήκες) να δουλεύει σωστά από τα 80 κιλά έως τα 240 απλά είναι γελοίο. Αν γινότανε δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει η ρύθμιση... Και ξέρεις....δεν είναι ηλίθιοι αυτοί που σχεδιάζουν τα μηχανάκια να μπαίνουν σε τόση φασαρία και κόστος για να τα εφοδιάζουν με αχρείαστες ρυθμίσεις...
- Η απόσβεση ελάχιστο ρόλο παίζει σε όλο αυτό (αν ρυθμίζει μόνο μια απόσβεση αυτή είναι η επαναφορά, ή μπορεί να είναι μια βασική "ρύθμιση απόσβεσης" που επηρεάζει ταυτόχρονα και την επαναφορά και την συμπίεση) και η γνώμη μου είναι βάλε τον ρυθμιστή της κάπου στο μέσον και μην ξανασχοληθείς με αυτήν - ειδικά που αναφέρεις ότι δεν έχεις ιδιαίτερες οδηγικές "ανησυχίες". Σε κάθε περίπτωση ΠΡΩΤΑ ρυθμίζεις την προφόρτιση και μετά πειραματίζεσαι με την απόσβεση.
- Αν το μέγιστο βάρος ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είναι σχεδιασμένη η μηχανή να μεταφέρει, έχεις λίγες επιλογές. 1 Αδυνάτισε. 2 Διάλεγε ελαφρύτερους φίλους ή ακόμα καλύτερα κόψτους την καλημέρα. 3 Άλλαξε ελατήριο με σκληρότερο. 4 Μην ασχολείσαι άλλο και ζήσε με το πρόβλημα. 5 Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ μας τα ζαλίζεις άλλο...

Αυτά... (και πολύ ασχολήθηκα....)

Καταρχας να σε ευχαριστησω για τις συμβουλες και την βοηθεια ως προς το προβλημα και ευχαριστω που εκατσες και εγραψες τοσα.
Δεν μπορω να καταλαβω ομως το μενος που βγαζετε καποιοι και την κακια. Δηλαδη ποιον ενοχλω. Σου στειλα προσωπικα μηνυμα και σε πριξα? Γιατι μιλας ετσι? Δευτερον ποιος σου ειπε οτι ειμαι τεμπελης με ξερεις? Εγω οταν ειπα οτι δεν μπορω συνεχεια να ρυθμιζω αναλογα με το βαρος ηταν επειδη νομιζα οτι επρεπε να βιδωνω ξεβιδωνω! Δεν ηξερα οτι ηταν μονο η ροδελα που γυρνας.. με την συζητηση εδω το εμαθα.. Ξερεις δεν εχουμε ολοι γνωσεις. Επισης εχω κατσει να διαβασω ενα σορο πραγματα αμετρητες ωρες για ολα αυτα και εχω προσπαθησει παρα πολλα πραγματα μονος και τα χω καταφερει οπως πχ ενα θεμα που χα προσφατα με αντιβαρα και παρηγγειλα και τα βαλα μονος μου (αφου καποιοι με βοηθησαν εδω στο φορουμ). Υπαρχουν ομως πραματα που δεν εχω καν ιδεα και δεν εχω πολλες φορες και σωστα εργαλεια και φυσικα με βοηθαει κανα φιλαρακι. Εγω γραφω κατι εδω μεσα και οποιος θελει απανταει δεν ειναι απαραιτητο να απαντησουν ολοι. Δεν εστειλα προσωπικο μηνυμα σε καποιον με το ζορι αλλα δημοσιο. (Οποιος θελει απανταει).
Επισης ρυθμισα την αποσβεση και ηδη το μηχανακι παει καλυτερα χωρις να ναι σοβρακο! Τωρα μενει η προφορτιση. Μην ξεχνας οτι καθε τι που συζιτιεται εδω μεσα λεπτομερως καποιος αυριο μεθαυριο θα το βρει και θα βοηθηθει..οποτε μην βαρυγκομας επειδη κουβεντιαζουμε!

basilis_k6
06/01/2022, 12:34
θα σου δωσω ενα ελαφρυντικό γιατι οντως η μεταφραση στο μανουαλ ειναι γτπ.

γενικά σε όλες τις μοτο εχεις προφορτιση, αποσβεση επαναφοράς και αποσβεση συμπίεσης στις ίδιες θέσεις. αν κατι λείπει απο εκει απλα δεν εχεις ρυθμιση αλλα μια στανταρ θεση. οπως στην συμπιεση που στο στρομ δεν εχουμε ουτε μπρος ουτε πισω. παντα στο κατω μερος του αμορτισερ ειναι η αποσβεση επαναφοράς. αυτη ορίζει πόσο θα σε "τινάξει" το αμορτισερ μετά απο κάποια ανωμαλία. πόσο γρήγορα δηλαδη, αφού συμπιεστεί, θα επιστρέψει στην αρχική του θέση. παντου στο νετ μπορεις να βρεις που ειναι και τι κανουν ολα αυτα με λεπτομέριες. Δεν σε ενδιαφέρουν ομως πολύ γιατι εσυ εχεις μια ρυθμιση ολη και ολη και σε μαμα αμορτισερ με λαθος ελατηριο για τα κιλα σου. δοκιμασε την σε μερικες θεσεις και θα βρεις την κατάλληλη. με τοσο βαρος πανω στη μηχανη εισαι στα ορια του επικίνδυνου. δυστυχως κανενας δεν σχεδιαζει μοτοσυκλέτες για το 5% των αναβατων που ειναι 120-130 κιλα. Επίσης δυστυχως δεν θα ερθει στα καλα της η μηχανη με αλλαγη ελατηριου η και αμορτισερ ολοκληρου γιατι το σύνολο θα ριχνει το βαρος μπροστα. Πρέπει δηλαδη να αλλάξεις ΚΑΙ τα εμπρός ελατηρια.

Μαζεψε το μηχανακι και οδηγησε το προσεκτικα ειδικα στο δικάβαλο. Τουλάχιστον μην εχεις φθαρμενα λαστιχα ή αποσκευές γιατι αν ειστε πανω 250 κιλα και εχετε και κακο λαστιχο η μηχανη δεν θα παταει κατω πουθενα. επιβάλετε να αλλάξεις τουλάχιστον τα ελατηρια. Ειναι κοστος αλλα δεν γινετε να εισαι ασφαλής με τοσο βαρος σε μια μηχανη που σχεδιάστηκε για πολύ λιγότερο.

karellen
06/01/2022, 12:48
Νικο αναποδα τα εγραψες.
Ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς θα βρείς σε αρκετά original πίσω αμορτισερ, ρύθμιση αποσβεσης συμπίεσης σε ελάχιστα κι αυτα που έχουν θα έχουν ΤΟΠ αμορτισερ.
Και απ οτι βλέπω στο manual του Vstrom, ρυθμιση απόσβεσης επαναφοράς έχει.

Ναι Άρη δίκο έχεις,τα ανακάτεψα! :lol: