Με κίνδυνο να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας, γράφω το εξής
τόσα χρόνια δεν είδα Έλληνα στην οικοδομή
όλοι γραφειάκι θέλαν, και ας παίρναν το 1/3 του μάστορα
τελικά θέλουμε φάμπρικα στην Ελλάδα ή όχι ;
γιατί αν ψάξουμε τα ποστ εδώ, θα δούμε ότι όλοι συμφωνούν ότι η αποβιομηχανοποίηση μας έφερε εδώ που μας έφερε
αφού λοιπόν οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι θέλουμε, για πάμε και λίγο παρακάτω
στη φάμπρικα θα πάνε οι Έλληνες ή θα κάτσουμε 10,000,000 νοματαίοι να περιμένουμε τα Πακιστάνια να δουλέψουν εκεί και να γίνουμε όλοι εμείς διευθυντές, αρχιλογιστές και να ανοίξουμε τυροπιττάδικο απέναντι ;
Υ.Γ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΟ FLAME, ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΕΖΑΚΙΑ, Ή ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ
όμως πρέπει να αποφασίσουμε και τι θέλουμε
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Μάστορες και εργάτες και οικοδόμοι υπήρχαν πάντα, μην λέμε τώρα χαζά. Το ότι οι αλλοδαποί ρίξανε τις τιμές στα τάρταρα και δουλεύαν ανασφάλιστοι, είναι το σημείο καμπής που διέλυσε πολλούς από αυτούς τους κλάδους και σε καμία περίπτωση δε το αναφέρω ως άλλοθι και αφορμή για ΧΑυγήτικους τσαμπουκάδες και απόψεις, αλλά ως γεγονός. Στην τελική δεν φταίνε οι αλλοδάποι. Από εκεί και έπειτα, οι όποιες φάμπρικες στην Ελλάδα υπήρχαν, δεν κλείσανε η πήραν τον πούλο επειδή δεν υπήρχε εργατικό δυναμικό, αλλά λόγω της μυστήριας κολεγιάς εξουσιάς - συνδικαλοπαπάρων. Μερικές την κάνανε απλώς γιατί οι μισθοί δεν συνέφερεαν πλεόν και πήγαν σκόπια, αλβανία, βουλγαρία για φθηνα εργατικά. Κρατάμε αυτό το τελευταίο λοιπόν. Φθηνά εργατικά. Με τους μισθούς που παίζαν στην Ελλάδα προ κρίσης και με την παγκσοσμιοποιήση στα φόρτε της, κάνενας δεν ήθελε να επενδύσει εδώ για ευνοήτους λόγους. Ούτε καν οι έλληνες επιχειρηματίες. Τώρα λοιπόν με 300 ευρουλάκια που θα αγοράζεις τον ιθαγενή δουλοπάροικο καταρτισμένο, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τους βιομήχανους και φαμπρικανούς. Στο υπογάστριο της Ευρώπης, σε κομβικό γεωγραφικά σημείο... super! Ωστόσο ποτέ η Ελλάδα δεν είχε της υποδομές και την φτιάξη ως χώρα για να υποστηρίξει βιομηχανίες βαρέως τύπου, οπότε τίποτα συμπληρωματικές γραμμές παραγωγής θα δημιουργήσουν... π.χ. να φτιάχνεις τιμονια και τάσια για το VAG Group...
είπα και στο Νίκο αυτό είναι ξεχωριστό θέμα συζήτησης
γιατί πολύ απλά, για να "αράξεις" στο γραφειάκι πρέπει να υπάρχει και κάποιος να σε τροφοδοτεί με δουλειά
εκτός αν πιστεύουμε ότι το μοντέλο που θέλουμε περιλαμβάνει τον εξής ωραίο κύκλο:
το δημόσιο δανείζεται, τα χώνει στους Δ.Υ.
οι Δ.Υ. έχουν χρήμα αγοράζουν σπίτια (τσουπ, να οι κατασκευές πάνω), για να αγοράσουν σπίτια να τα δάνεια (τσουπ, να και η ξαδέρφη μου που μπήκε με 7 στο ΤΕΙ γεροντοπαλίκαρων Λιδορικίου βρίσκει δουλειά στην τράπεζα), και τσουπ πετάγονται όλοι και ανοίγουν καφετέριες, τυροπιττάδικα και σουβλατζίδικα για να πάρουν τα λεφτά των προηγουμένων
εν τω μεταξύ δε παράγουμε ούτε συνδετήρα...
ψαναψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
εννοω οτι αν δεν εβλεπες πριν....και τους εβλεπες ολους σε γραφειο....καλα εκαναν
γιατι ολοι παλευουμε για κατι καλυτερο στην ζωη
αν εννοεις οτι δεν βλεπεις μετα....τοτε συμφωνω..
γιατι φανταζομαι οτι εννοεις οτι κανεις δεν "καταδεχεται" να παει οικοδομη....εστω και αν δεν υπαρχει ουτε αυτο πλεον
Ξαναλέω... αυτό με τις βιομηχανίες στην Ελλάδα και την παραγωγή αυτής της κλίμακας είναι απίστευτα γελοίο να το χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα. Θέλει να έχεις και παράδοση σε αυτό τον τομέα και εμείς ποτέ δεν είχαμε γιατί πρωτίστως δεν βοηθάειη μορφολογία της χώρας, ενώ οι υποδομές πριν 100 χρόνια που άρχιζε το πανηγύρι, ήταν πρωτόλειες (να τη πάλι η Τουρκοκρατία και τα δεινά της!!!) Έχω την αίσθηση ότι αναζητούμε βλαμμένες δικαιολογίες (οχι εσύ Αρίστο) και αφορμές για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας... "Ποιος φταίει που δεν έγινα βιομηχανιές στη χώρα ε;"
Η ουσία είναι μια και ο μπακλαβάς γωνία. Ο πλούτος της χώρας είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η ιστορική κληρονομιά, σε καμία περίπτωση τα χυτήρια και τα εργοστάσια. Καθίστε να αναλογιστείτε τις κινήσεις που έγιναν σε αυτούς του τρεις τομείς και μετά τα ξαναλέμε για το ποιος φταίει και γιατί.