Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Καλα μιση μερα ελλειψα και ξεσπαθωσατε...
Λοιπον το θεμα ειναι η ορθογραφια.
Ουτε το συντακτικο, ουτε η ποιοτητα του λογου ουτε το συνολο της γλωσσας-πολιτισμου.
Και δεν ειναι τα υπολοιπα το θεμα μας γιατι πολυ απλα η ανορθογραφη γραφη επηρεαζει μονο υπο εξαιρετικες και λιγες περιπτωσεις την σκεψη που θελουμε να διατυπωσουμε. Ακομα και στο παραδειγμα της λαθος γραμενης παθητικης φωνης, 99% των περιπτωσεων ο αναγνωστης θα καταφερει να καταλαβει την σκεψη του γραφοντος. Και θα το καταφερει γιατι ξερουμε πως οταν οι ανθρωποι επικοινωνουν με προφορικο λογο βγαζουν μια χαρα συνεννοηση (ή εστω παρομοια συνεννοηση με τον γραπτο λογο. Εξαρτατε αυτο απο τους συνομιλητες περισσοτερο απο οτι απο το μεσο που χρησημοποιουν).
Αλλα εστω πως θα συμφωνουσα (που συμφωνω) οτι για αυτες τις λιγες περιπτωσεις, οπου η ορθογραφια εχει συμαντικο ρολο στην διατύπωση της σκεψης, θα επρεπε να υπαρχει ειδικη ορθογραφια. ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ?
Η μονη απαντηση ειναι πως η γλωσσα εχει μια ιστορικη διαδρομη ή οποια αποτυπωνετε στην ορθογραφια. Δεκτο (ως επιχειρημα).
Το να χρησημοποιουμε ομως την κουτσουρεμενη δημοτικη-νεα ελληνικη, αφαιρει απο την ορθογραφια τα ιδια στοιχεια και ουσια και ιστορικοτητα για τα οποια διαμαρτυρεστε οτι θα χαθουν με τον περαιτερο εξορθολογισμο της δημοτικης.
Αρα εχετε ενα δρομο να ακολουθησετε.
Επσιτροφη σε μια γραφη κοντινοτερη στην αυθεντικη ελληνικη των μεγαλων επιτευγματων οπου ομως η γραφη θα απομακρινθει ακομα πιο πολυ απο τον προφορικο λογο, αλλα θα κερδισει σε αυθεντικοτητα και ιστορικη σημασια
ή
στην περετερο απλοποιηση της γραφης με φωνητικη αποτυπωση του προφορικου λογου στον γραπτο, εστω και με μικρες παρεμβασεις για να αποτυπονονται καλυτερα τα νοηματα (οπως περιγραψαμε πριν και ακομα πιο πριν).
Οποιαδηποτε αλλη προταση ή κατατασετε στην κατηγορια "ειμαι πολυ γερος για να μαθω καινουργια πραγματα-ετσι εμαθα ετσι κανω-σκοπια στο παγκακι" ή θα πρεπει να αιτιολογηθει...
Τελος, κυριοι της αλλης πλευρας, εχετε χασει 2 μαχες
1. Στο οτι υπαρχουν κανονες που δεν προσφερουν βοηθεια στην αποτυπωση της σκεψης και δεν εχουν λογικη (στα νεα ελληνικα τουλαχιστον) π.χ.
2. Στο αντικειμενικο οφελος του εξορθολογισμου του γραπτου λογου.
Αυτον τον πολεμο προφανος και θα τον χασω εγω, μιας και δεν υπαρχει περιπτωση να σας αλλαξω αποψη.
Παρολα αυτα ευελπιστω πως περα απο τους φανερους συνομιλητες μου υπαρχουν και αρκετοι που κρατανε μια υποσημειωση στο μιαλο τους οτι ενα δικιο το εχω και ισος να σκευτουν λιγο διαφορετικα για την ορθογραφια ή την σημασια της.
Ετσι αλλαζει ο κοσμος, απο μια σπιθα αρκει τα επιχειρηματα σου να ειναι σωστα και να μην σε νοιαζει ο χρονος...
υ.γ.1 Τα επιχειρηματα σας ειναι σχεδον ιδια με τα επιχειρηματα που προετασαν οι ειδικοι οταν αλλαξαμε απο την καθαρευουσα στην δηματικη (ή ακομα και απο το πολυτονικο σε μονοτονικο)
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 05/03/2014 στις 20:42.
Ι γλοσα και κατα σινεπια η γραφι αφτις εξελισετε κε μεταλασετε στιν διαρκια του χρονου κε δεν ινε ενα νεκρο ακαμπτο δεδομενο δεν διαφονι κανις με αφτο. Οστοσο ι αλαγες αφτες δεν γινετε να συντελεσθουν μεσα σε μια νιχτα, διλαδι να σιμφονισουμε ολι οτι απο αβριο θα χρισιμοπιουμε τον "ικονομικοτερο" κε πιο εφκολο τροπο αποτιποσις τις γλοσας κε να το εφαρμοσουμε. Αφτο που θελο να πο ινε οτι εσι εχις τις αποψις σου περι τις ορθογραφιας κε εγο εχο τις δικες μου, γραφε εσι οπος θελις, να γραφο κε εγο οπος θελο κε σταδιακα θα επικρατισι αφτο που βολεβι περισοτερο... πολι πιθανο ινε βεβεα οτι θα επικρατισι το δικο σου ιδεατο σεναριο. Οστοσο σκεψου οτι οταν αρχιζουμε τις οπιουδιποτε ιδους εκπτοσις σε ενα ιποσιστιμα τις γλοσας, οπος ινε ι γραφι, αναποφεφκτα θα επιρεαστι κε το κιριο σιστιμα, διλαδι ο λογος. Κε θα αρχισουμε τις εφκολιες και τις 'βολικες' εκπτοσις κε εκι, θα καταργισουμε λεξις, θα σιντιξουμε καπιες αλλες, θα αλαξουμε το σιντακτικο κτλ-κτλ, οποτε σε λιγα χρονια θα εχουμε χασι ενα τεραστιο μερος τον δινατοτιτον τις γλοσας μας κε αντε μετα να εξιγισις τι σκατα ιθελε να πι ο Πλατονας στον Φεδρο και ο Αναξιμανδρος στο Περι τις Φισεος.
Αρα hymador επιστροφη σε πιο παλια γραφη που ειναι και πιο πλουσια γραφικα και αισθητικα καλυτερη (γιατι αναμφυσβητητα ενα κειμενο σε πολιτονικο ειναι πιο ενδιαφερον εμφανησιακα)
Περαν του οτι καταλαβαινω οτι θα σου αρεσε οχι μονο το πολυτονικο αλλα και μια ακομα πιο μπερδεμενη γραφη με ακομα ποιο διαπλεκομενους κανονες, γιατι να σταματησουμε στο μιαλο;
Να εχουμε και κινηση. Ετσι οταν θα διαβαζεις το γραμμα [Α] να σηκωνεις το δεξι χερι, στο [Ι] το αριστερο (αρα στο [ΑΙ] και τα δυο, στο [Ε] το αριστερο ποδι (αρα στο [ΕΙ] αριστερο ποδι-δεξι χερι στον αερα) κτλπ κτλπ ωστε να καταλαβει και στον προφορικο λογο ο συνομιλητης σου πωτε εχεις π.χ. παθητικη φωνη ή μια ομοηχη λεξη.
(οσο πιο κομψα μπορω και εγω)
Με την μια δλδ κατηργησες την αξια της βιομηχανικης επαναστασης, της επιστημονικης μεθοδου και των τεχνολογικων επιτευγματων του συγρωνου κοσμου...
Οι σπιλιες εχουν υγρασια παρε ενα ζημπουνακι να φορας...
Για τα αλλα που γραφεις δεν θελω να σχολιασω... ειναι για εμενα τουλαχιστον εκτος θεματος...
[Θα συμπληρωθει κατι μετα εδω]
Τελος για ολους αυτους που συγχαιρουν οσους προσπαθουν και ας μην τα καταφερνουν και προτεινουν θαυμαστα τεχνολογικα εργαλεια ορθογραφικου ελεγχου,
αλλα απορυπτουν αυτους (εμαν μονο μου δλδ) που θεωρουν οτι υπαρχει προβλημα στην ορθογραφια, εχω να προτεινω να τους στελνω καθε μου κειμενο, να το διορθωνουν και να μου το ξαναστελενουν πισο. Ευκολο ειναι αλλωστε να βοηθησουν τους αλλους να μην παιδευονται με την κακη μου ορθογραφια κατα την αναγνωση.
Ειδη χρησημοποιω τετοια εργαλεια στον mozila και δεν βολεβουν καθολου. Τα χρησημοποιω μονο για να τσεκαρω λεξεις που μου φαινονται λαθος σε μια δευτρη αναγνωση.
υ.γ. @nikos_abel Ειναι σωστη η υποψια μου οτι τα κειμενα σου τα γραφεις εκτος forum για να κανεις γραμματικο ελεγχο;
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 05/03/2014 στις 20:50.
Αυτο ειναι ενα ενδεχομενο που μπορει να συμβει και με την νεα ελληνικη.
Παρα πολλες λεξεις απο τον Ομοιρο π.χ. δεν ειναι αναγνωρίσιμες απο το 99,99% του κοσμου (ακομα και αυτες με ριζες καθημερινης χρησης...)
Το καλο σεναριο ειναι η (αποτομη ή σταδιακη) μεταβολη να εγειρει συνειδήσεις ή και να αναγκαστει ,για την επιλυση των προβληματων, να ανασυρει παλιες ή να δημιουργησει νεες λεξεις για την διευκοληνση των αναγνωστων.
Παντος το μονο που θα αλλαξει θα ειναι η αποτυπωση του λογου. Αν ο λογος ειναι φτοχος οτι και να κανεις τα ομορφα γραμματα δεν εχουν επιδραση. Αρα οχι δεν το βλεπω σαν πιθανο σεναριο το ντομινο που περιγραφεια.
Και εμενα θα μου αρεσε γιατι θα ξεσικονοταν ο κσομος απο την (ας μου επιτραπει η εκφραση) απαλεψια και η προταση μου θα του φαινοταν πιο δελαστικη και σωστη...
![]()
ρε κοριτσια,συγνωμη κιολας, αλλα,βαριεμαι να διαβαζω σεντονια και θεωριες περι σωστου ή λαθους και θα ηθελα να πω την μαλακια μου (γνωστος για αυτην μου την ικανοτητα) περι ορθογραφιας και τα παπαρια μας κουνιουνται..
ειμαι 52 χρονων,εχω τελειωσει πολυτονικο και αχαϊζουσα αλλα ειλικρινα i dont give a fuck (που λεγαμε και στο 6 δημοτικο που τελειωσα) για ενα ομορφο κειμενο αλλα χωρις μια εμπεριστατωμενη αποψη!
ειμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι οσοι καναμε Αρχαια ή μαθαιναμε Αγγλικα τα "πιαναμε" με την πρωτη χωρις να χρειαζεται καν καποιο λυσαρι ή μεταφραση,αλλα μπορει να γαμιομασταν βεβαια καμμια βδομαδα να καταλαβουμε τι εννοει ο ποιητης.
λοιπον.. στα δεκα χρονια που βρισκομαι εδω ( για να μην ξεχναμε και το ποστ της EVI για τα 7χρονα) πιο πιθανον ειναι να εχω γουσταρει τα 70-80% απο τα γκρικλις κειμενα ή τα ανορθογραφα κειμενα,παρα τα ορθα γραμματικα-συντακτικα κειμενα που με αφηνανε απο τελειως εως αηδιαστικα αδιαφορο.
πιστευω οτι το θεμα δεν ειναι ακριβως το κειμενο που γραφει καποιος αλλα η εντυπωση-εκτιμηση που εχουμε για τον συγγραφεα.
θα μπορουσα να γραφω πολυ περισσοτερα γι αυτο το θεμα,αλλα αλλο ειναι που με κανει να προβληματιζομαι..
μπορει να ειναι χαζο ή γελοιο,αλλα αυτο που "νοιωθω" ειναι σαν να μιλαμε γι αυτα που μας διαφοροποιουν σαν μοτοσυκλετιστες.
αργοι-γρηγοροι..
εντουραδες-στριταδες..
ταξιδιωτες-καφε ρεϊσερς..
ευρωπαιοι-γιαπωνεζοφιλοι..
σωστοι-λαθος..
ξερω-ΔΕΝ ξερουν..
στα πιο πολλα ποστ που διαβασα,στον λιγο χρονο που το εκανα,ηταν να "νοιωθω" την αναγκη μιας διαφοροποιησης λες και δεν μας ενωνει η αναγκη μιας απλα και μονο γαμημενης ισσοροπιας και μιας ιδιατεροτητας που αφορα την συγκεκριμενη μας επιλογη!
θα εχει πολλη πλακα οταν ο Mr Phd mothafacka θα δει απο πανω του εναν αποφοιτο νηπιαγωγειου να τον σηκωνει απο την στουκα-σαβουρδα που εχει φαει και να πασχιζει να τον παει σε ενα εφημερευον νοσοκομειο οπου θα εχει προβλημα να συνταξει την "εισαγωγη" του σε νοσοκομειο ανορθογραφα (για να μην πω το βλασφημο "γκρικλις")
η πολυτελεια του "φορουμ"..
ξεκολλατε.. λυπαμαι που το λεω ( ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ) αλλα βλεπουμε το δαχτυλο και χανουμε το δασος..
δεν χρειαζεται να ειναι κολλητοι σας οσοι γραφουν την μαλακια τους σε ενα φορουμ,αρκει να ειναι συνοδοιποροι και μοτοσυκλετιστες διπλα σας,και στο πεος* μας ( σορυ γκερλς αλλα δεν μπορω λογω φυλου να χρησιμοποιησω κατι αλλο) αν γραφουν ορθογραφα,συντακτικα ή Αραμαϊκα
who gives a fuck?
* το αλλαξα γιατι παραηταν χοντροκομμενο![]()
Τελευταία τροποποίηση από Μικρή Λουλού; 05/03/2014 στις 21:11.
να κοιτας εκει που θες να
πας,αλλοιως θα πας εκει που
κοιτας....
eirηs8w en parodw,m'aresei h skepsh tou hymador,akoma kai shmera,asxetws an pistevw oti katanalwnetai se stigmes poy apla ton plhgwnoyn![]()
να κοιτας εκει που θες να
πας,αλλοιως θα πας εκει που
κοιτας....
Ακτσιουαλλυ αϊ ντου γκιβ ε φακ ορ του.
Alla na simfwnisw oti telika to oti eimaste motokavallarides metraei.
Ωτη κε να κανουμαι, ωτη κε να λαιμαι, δαιν πα' να αιχουμαι σκωτοσει μηα δημιρηα κωσμω, εδο μας ενονι τω ωτει καβαλαμε μωτοσικλαιταις.
Συγγνωμη μαστορα, αλλα εκτος απο το οτι ειμαστε ολοι μοτοσυκλετιστες, μας ενωνει και το να μπορουμε να καταλαβαινουμε τι γραφεται.
Inochi, ρε!
Για οσο.
safety doesn't happen by accident