moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Όχι, σοβαρά. Προφανώς περισσότερο γκάζι κάνει τα πράγματα πιο εύκολα όταν χρειάζεται. Το θέμα είναι πόσο συχνά το χρειάζεσαι, πόσο θα σου λείψει αν δεν το έχεις, και πόσο σου στοιχίζει, αν το οικονομικό είναι ένας σοβαρός παράγοντας για σένα. ΣΥΝΗΘΩΣ αγοράζεις σκούτερ για οικονομία/ευκολία, αλλιώς θα αγόραζες μοτοσικλέτα. Τα έγραψα ήδη αυτά. Κι εγώ θα ήθελα 700 cc σκούτερ με χώρους μικρού βαν, διαστάσεις και κόστη 125. Αλλά δε γίνεται. Ζυγίζεις και αγοράζεις.
Σχετικά με τη δική μου απόπειρα σε μεγάλο σκούτερ, για όποιον δε γνωρίζει, αγόρασα ένα Beverly 350, σχεδόν καινούριο. Πήγα μια βόλτα Επίδαυρο με τους βλαμμένους, που λέει και ο Χάρης. Την επόμενη ημέρα το πούλησα και αγόρασα ένα 675R*. Το Beverly άντεξε στα χέρια μου τρία (3) 24ωρα. Τρου στόρι.
* και όχι επειδή ήμουν ο πιο αργός της παρέας.![]()
Life begins at 45°.
Η αληθεια ειναι οτι ο Κηφισος, η Συγγρου, η ΑΟ θελουν γκαζι, οχι τοσο για να πηγαινεις πανω απο 120 αλλα γιατι ενα 125 ζοριζεται σε αυτες τις ταχυτητες, αν τις εχει και μακροπροθεσμα θα βγουν ζημιες.
Τωρα αν σε αυτους τους δρομους πας μια στο τοσο, καλο και το ΖΕΝ.
Επειδη παντως συμβιωσα 14 χρονια με 250ρι σκουτερ που ειχε τελικη στα 120 αισθανομουν οτι το εσπαγα πανω απο τα 110.
Οποτε θα πω εχει να κανει με την αναλογια χιλιομετρων που κανει κανενας και το ποσο εγκρατης ειναι στο ανοιγμα του γκαζιου. Εγω δεν ημουν ιδιαιτερα παντως και σιγα τα γκαζια που ειχα πριν το σκουτερ, ενα Africa 750 ειχα. Παρολα αυτα ομως του επινα το αιμα.
Θα πω λοιπον οτι το there is no replacement for displacement ισχυει και στα σκουτερ
Γατάκια...
Εγώ πήρα το 350 και πάω σα να έχω το 125 (κοτ κοτ).
Προσωπικά πριν 3 χρόνια αγόρασα 125 (όχι σκούτερ ομως) για λόγους οικονομίας.
Για την καθημερινή μου μετακίνηση μέχρι τη δουλειά, ήτανε μια χαρά.
Μια φορά όμως πήγα να το χρησιμοποιήσω για λίγο "παραπερα" και δεν το ξαναέκανα ποτέ...
Για τον λόγο αυτό, το αντικατέστησα με ένα λίγο μεγαλύτερο.
Ήμουν στην αναζήτηση πριν λίγο καιρό.
Έψαχνα φθηνό Scooter να πηγαινοέρχομαι εντός πόλης. Κάνω όμως μπόλικο ποτάμι στη μετακίνησή μου.
Αρχικά πήγαινα για Medley 150 μιας και το SH150 ήταν αρκετά ακριβότερο και δεν είχε τον ίδιο χώρο εκτός και αν έβαζες και μπαγκαζιέρα.
Τελικά κατέληξα με Vespa GTS 310 πριν ένα μήνα και πλέον δεν ανεβαίνω στο αυτοκίνητο για κανένα λόγο. Δεν άντεχα να πάρω πρακτικό δίκυκλο. Της έχω ήδη κάνει 1300χλμ.
Πηγαίνω όπως και ο McGyver σαν να έχω 125-150cc μιας και τις ώρες που κινούμε έχει κίνηση, αλλά και επειδή γενικότερα δεν θέλω να ρισκάρω ποτέ.
Στην επιστροφή προς το σπίτι μου το βράδυ όταν πχ το ποτάμι είναι άδειο δεν θα ένιωθα άνετα να κινούμε με κάτι που τελικιάζει με κόπο στα 110km/h.
Κατά τα άλλα αν είχα να κινούμε μόνο σε μικρότερους δρόμους θα επέλεγα μάλλον κάτι πιο μικρό.
No one told you when to run,
you missed the starting gun
moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Να προσθέσω με την σειρά μου πάνω στο σχόλιο του Στέφανου μήπως βοηθήσει.
Στα scooter το μεγάλο μειονέκτημα όταν έρχεσαι απο μοτοσυκλέτα ανεξαρτήτου κυβικών(και παπί μέσα) είναι το ζύγισμα.
Τα scooter είναι πισώβαρα με ανάρτηση, μετάδοση, κινητήρα, εξάτμιση, εισαγωγή, όλα αναρτώμενα στο πισω ψαλίδι. με μια κατανομή 70/30 είναι εντελώς άλλη
εμπειρία
Επειδή το βάρος είναι αναρτώμενο είναι και αρκετά μεγαλύτερο σε αίσθηση. Γιαυτό τον λόγο, οσο πιο βαρύ είναι το scooter τόσο μεγαλύτερη η αδράνεια. Αντιθέτως όσο πιο ελαφρύ μετριάζει την αδράνεια.
¨Ετσι τα scooter 125/150cc είναι πιο εύκολα και αποτελεσματικά σε μετακίνηση A ==> B.
Δυστυχώς στα scooter τα επιπλέον cc συνδυάζονται με αρκετά βαρύτερο πακέτο. Και ίσως μονο το sh300 ξεφεύγει λίγο του κανόνα με σχετικά μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τα κυβικά του, διότι συνήθως πακέτα 250/300cc συνοδεύονται με 200 γεμάτα ίσως και παραπάνω κιλά.
you rise you fall you're down then you rise again
Χωρίς να έχω οδηγήσει μικρό σκούτερ, έκανα προν κανένα τρίμηνο την αλλαγή από μηχανή 700 κυβικών και 75 αλόγων 190 κιλών σε σκούτερ 350 κυβικών 35 αλόγων και παραπάνω κιλών.
Ο λόγος της μετάβασης είναι καθαρά πρακτικός καθώς οι μετακινήσεις μου είναι σε αστικό ιστό μεν αλλά μέσω μεγάλων οδών (ποτάμι, Κηφισίας, Αττική οδό κλπ) και ήθελα την προστασία από νερά και κρύο.
Πριν πάρω το σκούτερ που αγόρασα έκανα test ride όπου με του που ανέβηκα πάνω του έφαγα μια ήττα με την όλη φάση (ζύγισμα, αίσθηση τραβήγματος και εν γένει συμπεριφορά)
Αυτό κράτησε μόλις 200 μέτρα στο ποτάμι, όπου σηκώνοντας το κεφάλι και ενώ νόμιζα ότι δεν προχωρούσε είδα στο κοντέρ 130.
Μου πήρε μόλις ένα δεκάλεπτο να εξοικειωθώ και αφού έκανα επίτηδες
τη διαδρομή προς Βαρυμπόμπη και την ορεινή στροφοδιαδορμη μέχρι λίμνη μπελετσι, δεν με αγχωσε καθου στις στροφές, ενώ δεν με χτύπησε καθόλου στην μέση στις εγκαρσιες ανωμαλίες.
Επίσης ενώ είχε "20" μποφόρ εκείνη την ημέρα ήταν απόλυτα σταθερό.
Φτάνοντας να το δώσω πίσω στην mototrend, (το σκούτερ είναι sr4 της voge), έπιασα τον εαυτό μου να είναι πολύ πιο ξεκούραστος από την ίδια διαδρομή που είχα κάνει επίτηδες πριν μισή ώρα με τη μηχανή.
Οπότε η απόφαση είχε ήδη παρθεί και η μηχανή μπήκε απευθείας σε πώληση.
Το voge επιλέχθηκε γιατί μου έκατσε απόλυτα εργονομικά χωρις να στριμωχνομαι (ειμαι 1,87 και 100 κιλα ζωη να χω), είναι αρκούντως φαρδύ για να προστατεύει τα πόδια από τον αέρα και το νερο αλλα και διαχειρισιμο και το κυριότερο δεν κοπανάει ποτέ έχοντας kayaba αναρτήσεις (μάλιστα τολμώ να πω ότι είναι εξίσου άνετο με την μηχανή που είχα)
Το xmax της yamaha δυστυχώς κοπανάει για τα δικά μου κιλά ενώ το Beverly έχει επιεικώς απαράδεκτη θέση οδήγησης για εμένα.
Άρα εάν οι διαδρομές έχουν και μεγαλύτερες οδούς, ο σωματοτυπος σου είναι προς το μεγάλο και η χρήση θα είναι και με κακές καιρικές συνθήκες για εμένα είναι μονόδρομος ένα σκούτερ άνω των 300 κυβικών.
Δοκίμασε οσα περισσοτερα μπορεις πριν προχωρήσεις σε κάτι έστω και στατικά
Υ.γ. κάποια στιγμή θα πάρω ΚΑΙ μια μηχανή που θα μου πάει
Δεν το αγόρασα γι' αυτό. Έτυχε. Κακές παρέες.![]()
Life begins at 45°.