View Full Version : ΧΤ 660 Ζ Part II
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
dimitris_a
31/10/2013, 22:29
αυτό με τους κραδασμούς με ενδιαφέρει και μένα.
Όπως έχω πει και παλιότερα μετά τις 4200 στροφές ανεξαρτήτως ταχύτητας το μηχανάκι ξαφνικά συντονίζει και αυτό κρατά μέχρι τις 5500 στροφές. Εδώ στην Ξάνθη δεν κυκλοφορεί κανένα άλλο tenere για να κάνω σύγκριση
Καλησπερα αγορια ...
Σκεφτομαι , μιας και εχω μαζεψει κατι ...ψιλά την ακρη :a01:, να προχωρήσω στην αναβάθμηση των αναρτήσεων στην καλή μου.
Ψαχνοντας στο car ειδα την εξης αγγελια :http://www.car.gr/parts/view/3779463/
Τι λετε;
Παιζει να βρω καλύτερη τιμη;
Οσοι εχετε βαλει αναρτηση εχετε βάλει αυτη ή την αλλη με reservoir.
Τι διαφορές και μειονεκτήματα θα έχει η απλή...;
:a014::beer::smokin:
el-Gatto
19/11/2013, 07:38
Οι ΟHLINS είναι σίγουρα πολύ καλές αναρτήσεις.
Οσον αφορά βέβαια τον συγκεκριμένο έμπορο ,δεν εχουν ακουστεί κ τα καλύτερα ,αλλά ιδίαν εμπειρία ,δεν έχω.
Το συγκεκριμένο που χεις βρεί ,σίγουρα είναι κλάσεις ανώτερο από το μαμά σακς.
Αν δε σ'ενδιαφέρουν πολλές κ διαφορετικές χρήσεις ,τότε μια χαρά θα'σαι με κάτι τέτοιο.
Αν όμως θέλεις να κάνεις πολλά κ διαφορετικά με το μοτό σου
(βλ.σήμερα χώμα μόνος σου-αύριο σβέλτη ασφάλτινη βόλτα-μεθαύριο 2κάβαλο 3βάλιτσο ταξίδι)
τότε θα πρέπει να πας σε κάτι που ,εκτός από ποιότητα κ ρυθμίσεις ,να'χει κ το σωστό ελατήριο για το φορτίο που θα του επιβάλεις ,καθώς κ υδραυλική προφόρτιση για να μπορείς να το φέρνεις κοντά στις απαιτήσεις σου ανα πάσα στιγμή.
Ρίξε μια ματιά κι εδώ: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=137982&page=8
:wave2:
Καλησπερα αγορια ...
Σκεφτομαι , μιας και εχω μαζεψει κατι ...ψιλά την ακρη :a01:, να προχωρήσω στην αναβάθμηση των αναρτήσεων στην καλή μου.
Ψαχνοντας στο car ειδα την εξης αγγελια :http://www.car.gr/parts/view/3779463/
Τι λετε;
Παιζει να βρω καλύτερη τιμη;
Οσοι εχετε βαλει αναρτηση εχετε βάλει αυτη ή την αλλη με reservoir.
Τι διαφορές και μειονεκτήματα θα έχει η απλή...;
:a014::beer::smokin:
Αν υπαρχει ξεχωριστη ρυθμιση αποσβεσης συμπιεσης (ρεζερβουαρ) τοτε θα εχεις λιγο παραπανω χιλιομετρα μεχρι να χρειαστει συντηρηση και αρκετα καλλιτερη δυνατοτητα ρυθμισημοτητας με εναλλακτικα ελατηρια, αν το μαμισιο της ολινς δεν σου κανει.
Επισης αν υπαρχει ρυθμιση υψους, τοτε παλι ανοιγουν νεοι οριζοντες στην ρυθμιση της γεωμετριας της μηχανης.
Σε προηγουμενη σελιδα αναφερθηκαν τα nitron τα οποια τα βρισκεις σε χαμηλοτερη τιμη και εχουν και ρυθμιση υψους χωρις εξτρα χρεωση. Δεν ετυχε να δοκιμασω ποτε κανενα, αλλα απ' ο,τι εχω διαβασει μεχρι στιγμης, ειναι εφαμιλα των μεγαλων και πιο γνωστων κατασκευαστων.
Οτι απο τα δυο και να βαλεις παντως, η διαφορα με το μαμισιο θα ειναι χαοτικη. Αρκει να προσεξεις ο,τι παρεις να εχει ελατηριο για τα κιλα και την χρηση σου.
ΥΓ
Η ρυθμιση υψους ειναι η βιδα στο κατω μερος της αναρτησης και οχι η προφορτιση στο ελατηριο
...: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=137982&page=8
:wave2:
... αναφερθηκαν τα nitron τα οποια τα βρισκεις σε χαμηλοτερη τιμη και εχουν και ρυθμιση υψους χωρις εξτρα χρεωση.
Καλημέρεεεες ...
Παω για διαβασμα να αναπληρωσω τα κενά...
:a013:
Ψιψινο απο ελλαντα την πήρες τη nitron...?
Πολυ με έχει ψησει ...
Αν θες κερναω γκαζοζες για να την τσεκαρω και κατ ιδιαν
:beer:
el-Gatto
20/11/2013, 20:59
Nαί...από δώ...εχει αντιπρόσωπο....έγινε ειδική παραγγελία σύμφωνα με τα δεδομένα που ήθελα εγώ να καλύψω....με εγγύηση-εγκατάσταση-ρύθμιση sag.
Απ'ότι είχε γράψει κι ο DrBig κάπου ,είναι κι άλλος ένας πιο φτηνός....αν θυμάμαι καλά.
Αλλά δε το βρίσκω να στο ποστάρω.
Για ψάξου κι εσύ λίγο ντέ...
No problemo για το τσέκι.....χρόνο να βρώ είναι δύσκολο.
Αμα κανονίσω καμια Κυριακάτικη μοτοβόλτα ,θα σου σφυρίξω ,να'ρθεις παρέα να τη δοκιμάσεις.
Στο stiky στις αναρτήσεις το ειχε αναφέρει ο γιατρός ....
Τοχα δει που τις πρότεινε αλλα δεν ήξερα πως τις έχει φορέσει κάποιος απο δω .
Ειδική παραγγελία έκανες μόνο για το ελατηριο με βαση το βάρος σου ή έχει και άλλες customιες...;
(Για βολτουλα θφυρα θυ και μιλάμε !:a13:
Αν και τα περισσοτερα ΣΚ είμαι εκτός Αττικης λόγο δουλειάς, κάτι θα βρεθεί.)
el-Gatto
21/11/2013, 18:34
Ειδική παραγγελία έκανες μόνο για το ελατηριο με βαση το βάρος σου ή έχει και άλλες customιες...;
Δεδομένα:Bάρος κ χρήσεις. (χώμα 1ος ,άσφαλτο 1ος ,ασφαλτο 2πλος ,άσφαλτο 2πλος + 3βάλιτσος)
Κατάληλο Ελατήριο (γραμμικό) και το Ανάλογο valving.
Γι'αυτό χρειαζόμουν οπωςδήποτε ΚΑΙ υδραυλική προφόρτιση.
peskandritsos
22/11/2013, 10:38
Βάλε άσπρη δύναμη να είσαι για μια ζωή από ανάρτηση κομπλέ.
Δεδομένα:Bάρος κ χρήσεις. (χώμα 1ος ,άσφαλτο 1ος ,ασφαλτο 2πλος ,άσφαλτο 2πλος + 3βάλιτσος)
Κατάληλο Ελατήριο (γραμμικό) και το Ανάλογο valving.
Γι'αυτό χρειαζόμουν οπωςδήποτε ΚΑΙ υδραυλική προφόρτιση.
Καλησπέρες γατόνιε...:beer:
Πανω κάτω για την ιδια χρηση θα ήθελα και εγώ .... μια απόλα δηλαδις...:D
Ρωτησα και πηρα προσφορα και απο τον φθηνο που λεει και ο ντοκ ,αλλα δε μου ανεφερε στις προτάσεις που μου εκανε την υδραυλική προφόριση ...
Εσυ την ζήτησες εξτρα...;
el-Gatto
24/11/2013, 21:49
Nαί-σκε.
Σαν προ-απαιτούμενη.
Βάλε άσπρη δύναμη να είσαι για μια ζωή από ανάρτηση κομπλέ.
Δεν θα με χάλαγε και αυτη η λύση ...εννοείται...
Θα μου βγει ομως αρκετα ποιο ακριβά;
Ποσο σου πηγε σενα το μαλι;
Nαί-σκε.
Σαν προ-απαιτούμενη.
Εχεις αναφέρει πως εχει εσωτερικο ρεζερβουαρ η δικιά σου.
Εν τω μεταξύ η track και η race εχουν εξωτερικό ρεζερβουαρρ.
Εχουν διαφορα στον ογκο του αζωτου που περιέχουν ...;
Αν πω και καμια λαμακια μην με παρεξηγησετε, τωρα προσπαθω να μαθω :rolleyes:
el-Gatto
25/11/2013, 07:18
Εχω αναφέρει αυτό ακριβώς που μου'πε ο εδώ αντιπρόσωπος της NITRON ,ο οποίος παρεπιπτώντος είναι κι ένας από τους καλύτερους αναρτησιολόγους εν Ελλάδι.
Δε το λέω εγώ ,έτσι κυκλοφορεί ,κι εγώ από άλλους το'μαθα.
Το εξωτερικό ρεζερβουάρ αζώτου -απ'όσο γνωρίζω- εξυπερετεί το σκοπό της δυνατότητας των έξτρα ρυθμίσεων >>> αργή/γρήγορη-συμπίεση/απόσβεση.
Ρυθμίσεις των οποίων η λεπτομέρεια ,παίζει καταλυτικό ρόλο σε καταστάσεις "track και race ".
Δεν'κακό να υπάρχουν παντού ,αλλά για την 660καθημερινότητά μας ,δε νομίζω κ να μας λείψουν.
Τώρα βέβαια θα μου πείς ,ότι ,και το μαμά σακς -δατ σάκς- έχει εξωτερικό δοχείο αζώτου ,αλλά δεν έχει καμία ρύθμιση.
Δε ξέρω....τι να πώ....κι εγώ απόρησα με την επιλογή της Γιαμάπα να μην βάλει καμία ρύθμιση σ'ενα τέτοιου πρότζεκτ μηχανάκι.
Να πεί κ' κανας άλλος που γνωρίζει καλύτερα τον τομέα αναρτήσεων.....
Εχεις αναφέρει πως εχει εσωτερικο ρεζερβουαρ η δικιά σου.
Εν τω μεταξύ η track και η race εχουν εξωτερικό ρεζερβουαρρ.
Εχουν διαφορα στον ογκο του αζωτου που περιέχουν ...;
Αν πω και καμια λαμακια μην με παρεξηγησετε, τωρα προσπαθω να μαθω :rolleyes:
Aν δεν κανω λαθος, η διαφορα τους ειναι οτι το ενα εχει ΚΑΙ ρυθμιση γρηγορης συμπιεσης, ενω το αλλο οχι.
Η γνωμη μου ειναι οτι αν βαλεις ταβανι τα 700-800 ευρω να επενδυσεις σε δοχειο αζωτου (η γρηγορη συμπιεση δεν χρειαζεται), παρα σε υδραυλικη προφορτιση. Αυτη μπαινει ευκολα κι απο σενα αργοτερα.
peskandritsos
25/11/2013, 08:26
Δεν θα με χάλαγε και αυτη η λύση ...εννοείται...
Θα μου βγει ομως αρκετα ποιο ακριβά;
Ποσο σου πηγε σενα το μαλι;Άν θυμάμαι καλά γύρω στα 600-700.
Κάπου στα πιο παλιά στο αφτερμαρκετ το έχω γράψει.
el-Gatto
27/11/2013, 12:35
Επειδή με φίλο σιδερά ,έμπειρο σε σχεδιασμό κ' ειδικές κατασκευές ,μελετάμε την κατασκευή προστατευτικών κάγκελων για ΧΤΖ660-Tenere '08+ ...
...μήπως υπάρχει κάποιος συμφορουμίτης ,που φοράει κάποια προστατευτικά κάγκελα στο Τενερέ του ,
και έχει την καλή διάθεση να μετρήσει την εξωτερική διάμετρο(πάχος) των σωλήνων τους ,και να μας ενημερώσει ,αναφέροντας το εδώ ;;;
Ευχαριστώ. :wave2:
Επειδή με φίλο σιδερά ,έμπειρο σε σχεδιασμό κ' ειδικές κατασκευές ,μελετάμε την κατασκευή προστατευτικών κάγκελων για ΧΤΖ660-Tenere '08+ ...
...μήπως υπάρχει κάποιος συμφορουμίτης ,που φοράει κάποια προστατευτικά κάγκελα στο Τενερέ του ,
και έχει την καλή διάθεση να μετρήσει την εξωτερική διάμετρο(πάχος) των σωλήνων τους ,και να μας ενημερώσει ,αναφέροντας το εδώ ;;;
Ευχαριστώ. :wave2:
Τα givi που εχω ειναι 25 mm :beer:
el-Gatto
29/11/2013, 14:42
Τα givi που εχω ειναι 25 mm :beer:
Thank's :wave2:
Έχει αναφερθεί και παραπάνω ότι είχατε πρόβλημα με υπερθέρμανση στο αριστερό πόδι ( εννοείται το καλοκαίρι). Δόθηκε κάποια λύση;
Έχει αναφερθεί και παραπάνω ότι είχατε πρόβλημα με υπερθέρμανση στο αριστερό πόδι ( εννοείται το καλοκαίρι). Δόθηκε κάποια λύση;
Δεν υπάρχει κάποια λύση , γιατί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να λύσει….
Η θερμοκρασία στο αριστερό μπούτι είναι πιο έντονη γιατί περνά κοντά η εξάτμιση…
όμως , ακόμη και με κοντοβρακι δεν είναι κάτι ανυπόφορο …
με παντελόνι δεν καταλαβαίνεις τίποτα…
el-Gatto
11/12/2013, 11:23
Εγώ πάντως στο δικό μου ,ΔΕΝ έχω νιώσει ποτέ κάποια ενοχλητική θερμοκρασία στο αριστερό μου πόδι.
Ούτε καν τον Αύγουστο.
Η εξήγηση είναι ότι φοράω Ακράπες.
Με το μαμά καζάνι κ τον καταλύτη ,οι θερμοκρασίες που αναπτύσονται στην περιοχή ,είναι σαφώς μεγαλύτερες ,και η απαγωγή τους είναι πολύ αργή ,λόγω καταλύτη ,διαφραγμάτων ,κ μετάλου ,.
peskandritsos
11/12/2013, 13:31
Tελικά μόνο εγώ είμαι ο ευαίσθητος εδώ μέσα, ακόμα και με ακράπες όταν πήζω στην κίνηση, το καλοκαίρι εννοείται, η αριστερή μου γάμπα και όχι μπούτι καίγεται λιγάκι.
Ναι φέρνει λίγο ζέστη αλλά τίποτα δραματικό. Όσες φορές με ενόχλησε ήταν για να μου υπενθυμίσει ότι δεν καβαλάμε με βερμούδα.
Όταν η μηχανή είναι ζεστή, ένα κόκκινο φανάρι είναι αρκετό για να κοκκινίσει τους λαιμούς απ' την θερμοκρασία (ειδικά για όσους έχουν το μαμά σετάπ ακόμα). Είναι αδύνατον να μην αισθάνεται κάποιος την ζέστη από κάτι τέτοιο.
Η μόνη λύση για το μη πρόβλημα είναι να πάνε οι λαιμοί κάτω απ' τον κινητήρα, κάτι που θα δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα ή να περιμένουμε τον χειμώνα όπως είπε και ο τρούπ. :lol:
kostasfazer
06/01/2014, 21:34
Καλησπέρα, έχει κανένας καμία λίστα με το κόστος των σέρβις του τενερε? Θα με βοηθούσε ιδιαίτερα
Thanks
Theotrelos83
29/01/2014, 17:51
Σήμερα έγινε αλλαγή ελατηρίων μπροστά και πίσω με HYPERPRO και αλλαγή λαδιών! Το αποτέλεσμα ικανοποιητικότατο! Πολύ ομαλότερη βύθιση του μπροστινού και το πίσω πήρε ανάσα (το είχα στο 7 και πλέον στο 1) χωρίς να "καταρρέει" μόλις κατέβει από το διπλό σταντ. Πλέον διαβάζει καλύτερα το δρόμο(εντάξει δεν έγινε 990)!
Έχει αναφερθεί παλαιότερα να γίνεται γρασάρισμα του ρουλεμάν τιμονιού (ορθά)! Εγω εδώ και λίγο καιρό άκουγα ένα τρίξιμο στην πίσω ανάρτηση και είπα θα ελεγχθεί στην αλλαγή του ελατηρίου.. Τέλος πάντων το τρίξιμο οφειλόταν στα ρουλεμάν του ψαλιδιού, είχαν αρχίσει να σκουριάζουν!! Ευτυχώς πρόλαβα.. και τα γράσαρα.
Σήμερα έγινε αλλαγή ελατηρίων μπροστά και πίσω με HYPERPRO και αλλαγή λαδιών! Το αποτέλεσμα ικανοποιητικότατο! Πολύ ομαλότερη βύθιση του μπροστινού και το πίσω πήρε ανάσα (το είχα στο 7 και πλέον στο 1) χωρίς να "καταρρέει" μόλις κατέβει από το διπλό σταντ. Πλέον διαβάζει καλύτερα το δρόμο(εντάξει δεν έγινε 990)!
Έχει αναφερθεί παλαιότερα να γίνεται γρασάρισμα του ρουλεμάν τιμονιού (ορθά)! Εγω εδώ και λίγο καιρό άκουγα ένα τρίξιμο στην πίσω ανάρτηση και είπα θα ελεγχθεί στην αλλαγή του ελατηρίου.. Τέλος πάντων το τρίξιμο οφειλόταν στα ρουλεμάν του ψαλιδιού, είχαν αρχίσει να σκουριάζουν!! Ευτυχώς πρόλαβα.. και τα γράσαρα.
μεγειες !!!!
Αν μπορεις , πες μου τι λαδι εβαλες στα μπροστα και αν εκτος από το ελατηριο εκανες και σερβις στην πισω
Αααα…. Και αν θες , πες μας κι ένα κοστος …
Theotrelos83
30/01/2014, 14:32
SAE 15 HYPERPRO είχε μέσα στο κιτ 1 λίτρο (Ξέρω ο κατασκευαστής λέει περίπου 1.3 λίτρα η ακόμη καλύτερα μέτρηση της στάθμης) κάτι που με ανησύχησε αρχικά αλλά έστειλα e-mail στη HYPERPRO και μου είπαν πως με τα ελατήρια τους χρειάζονται 500cc λαδιού στο κάθε πιρούνι (τα ίδια μου είπε και η Τ***to που τα εισάγει Ελλάδα).
Στην πίσω δεν έκανα service (αν και κανονικά δεν γίνεται, την κόβουν για να την ανοίξουν καθώς δεν είναι επισκευαζόμενη) άλλαξα μόνο το ελατήριο γιατί το αμορτισέρ δεν ήταν "κλασμένο" (23.000χλμ έχω) αλλά μου είπαν ότι δεν θα κατάφερνα και τίποτε! Η αλήθεια είναι πως για να δούμε διαφορά θέλει κομπλέ η πίσω αλλά είναι πολλά τα λεφτά για μένα τουλάχιστον. Πάντως και με το ελατήριο της HYPERPRO είδα διαφορά!
Κόστος 207 ευρώ (ελλατήρια μπρος, ελλατηριο πίσω, 1 λίτρο λάδι και μεταφορικά) 80 ευρώ εργατικά (αλλά βγήκε και το ψαλίδι για γρασάρισμα ρουλεμάν)
SAE 15 HYPERPRO είχε μέσα στο κιτ 1 λίτρο (Ξέρω ο κατασκευαστής λέει περίπου 1.3 λίτρα η ακόμη καλύτερα μέτρηση της στάθμης) κάτι που με ανησύχησε αρχικά αλλά έστειλα e-mail στη HYPERPRO και μου είπαν πως με τα ελατήρια τους χρειάζονται 500cc λαδιού στο κάθε πιρούνι (τα ίδια μου είπε και η Τ***to που τα εισάγει Ελλάδα).
Στην πίσω δεν έκανα service (αν και κανονικά δεν γίνεται, την κόβουν για να την ανοίξουν καθώς δεν είναι επισκευαζόμενη) άλλαξα μόνο το ελατήριο γιατί το αμορτισέρ δεν ήταν "κλασμένο" (23.000χλμ έχω) αλλά μου είπαν ότι δεν θα κατάφερνα και τίποτε! Η αλήθεια είναι πως για να δούμε διαφορά θέλει κομπλέ η πίσω αλλά είναι πολλά τα λεφτά για μένα τουλάχιστον. Πάντως και με το ελατήριο της HYPERPRO είδα διαφορά!
Κόστος 207 ευρώ (ελλατήρια μπρος, ελλατηριο πίσω, 1 λίτρο λάδι και μεταφορικά) 80 ευρώ εργατικά (αλλά βγήκε και το ψαλίδι για γρασάρισμα ρουλεμάν)
στο πισω ελατηριο ειχες επιλογη αναλογα το βαρος ?
απο OTR τα πηρες ?(σε ποσες μερες σου ηρθαν?)
σορρυ που σε πριζω αλλα ειμαι στην ιδια φαση...
Theotrelos83
30/01/2014, 15:54
Δε με πρήζεις καθόλου!
Απο όσο ξέρω δεν υπάρχει επιλογή ανάλογα με το βάρος πάντως εγώ στα 85 κιλά που είμαι το έβαλα στην πρώτη σκάλα και είμαι πολύ ικανοποιημένος (χωρίς φορτίο εννοείται), πριν το είχα στην έκτη! Ήρθανε σε 7 εργάσιμες από OTR!
Χαιρετώ την πολύ όμορφη παρέα σας!
Εδώ και μία εβδομάδα εντόπισα το forum, διάβασα όλες τις σελίδες που αφορούν το XT660Z (Part I & II), κάποια επιπλέον link και παραπομπές σας και πρέπει να πω ότι βρήκα αρκετά από τα γραφόμενα πολύ-πολύ ενδιαφέροντα! Χθες έκανα εγγραφή στο forum και να 'μαι!
Με λένε Στέφανο και δηλώνω ευτυχής κάτοχος ενός μπλε Tenere από τον Ιούλιο '11.
Λίγο η κρίση, λίγο η παροδική (ευτυχώς) ανεργία, λίγο μια πρώην και μια νυν απαιτητική χρονικά εργασία, κάτι λίγο και η ενασχόληση μου και με άλλα "πάθη-χόμπυ", άφησαν πίσω την απόλαυση της Tenere. Εδώ μπαίνετε εσείς στη ζωή μου και με βλέπω για δυναμικό come back! Ελπίζω να βρω και τις απαραίτητες χρονό-τρύπες.
Από τα χέρια μου έχουν περάσει κυριολεκτικά δεκάδες μηχανές, άλλες με on-off και άλλες με περισσότερο off "χαρακτήρα".
Η 1η μου μηχανή -στα 19 μου- ήταν ένα ονειρεμένο μαυροκίτρινο DT200R που συνοδευόταν από άααααπειρο θαυμασμό για τον Τασούλη (βλ. WP), που "έδερνε" με το ίδιο μηχανάκι -σε ασπροκόκκινο- πολλά καθαρόαιμα. Ο άνθρωπος αυτός ήταν το ίνδαλμα μου στα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές της δεκαετία του '90.
Σε αυτή τη κατηγορία μηχανών πέρασαν από τα χέρια μου τα XR250, Husqy WR125 και τελευταία ένα Husqy WR250 μέχρι το 2008 οπότε και το έδωσα.
Αυτά τα λίγα λόγια για μένα, ως σύσταση.
Όπως καταλαβαίνετε έχω χωμάτινες καταβολές όπως οι περισσότεροι σας, αν και πάντοτε ήταν σε πολύ ερασιτεχνικό βαθμό με το εντούρο να έχει περισσότερο αναρριχητικό χαρακτήρα για μένα και λιγότερο αλματάκια και φλαταδούρες.
Στα 44 μου πια, βρίσκω πως το XT660Z είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον που ζητάει αξιοπιστία παπιού, δυνατότητες ταξιδιού και εξορμήσεις εκτός δρόμου, με τους σχετικούς συμβιβασμούς πάντα, κυρίως λόγω βάρους αλλά αυτό θα το έλεγα για κάθε μηχανή άνω των 150 κιλών. Για μένα δεν κάνει διαφορά αν ζυγίζει 160 ή 180 κιλά στεγνή, θα δώσω οπωσδήποτε περισσότερη σημασία στο ζύγισμα και στο συνολικό της στήσιμο. Πέρασε από τα χέρια μου για έναν μήνα ένα Adventure 950 που βρίσκεται κοντά στη περιοχή των 200 κιλών και πραγματικά αυτά τα κιλά δε φαινόντουσαν πουθενά (αναφέρομαι πάντα σε χωμάτινες διαδρομές).
Αναμφισβήτητα η καλύτερη βελτίωση που μπορεί να κάνει κανείς ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και ΘΑ ΕΙΝΑΙ οι Αναρτήσεις. Το θέμα της δύναμης έρχεται σε 2η μοίρα για μένα, πίσω γρανάζωμα 2-3 δόντια κοντύτερο και όλα OK. Πιστεύω πως με καλό στήσιμο μπορείς να κάνεις θαύματα με το Tenere, τηρουμένων των αναλογιών.
Σας ζάλισα, ζητώ συγνώμη αλλά το παρόν thread με ενθουσίασε!
Να 'στε όλοι καλά, να σας διαβάζω!
Μάλιστα!
Διαβάσαμε 42 σελίδες και νομίζουμε οτι τα διαβάσαμε όλα!
Ε όχι κύριος, τόσο μελάνι έχουμε ξοδέψει!
Παρακαλώ για περάστε και από δω..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=57909&page=155
Μετά απο εδώ..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=67982
Ρίξτε καμιά φωτογραφία απ' το (μπλε? μα μπλε? τα λευκά δεν είπαμε ότι είναι πιο γρήγορα?) τενερέ σας εδώ..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=75739
Και στο τέλος περάστε μια βόλτα και απ' τον ταμία.
Τι? Ποιος είναι ο ταμίας? Α μη φοβάστε θα σας βρει αυτός, κανείς δεν έχει γλιτώσει απ' αυτόν!
Υγ.. Καλώς ήρθες STF. :beer:
Μην ψάχνεις είναι αχανής η βάση δεδομένων για το τενερε. Ότι θέλεις ρώτα. :wave2:
Χαιρετώ την πολύ όμορφη παρέα σας!
καλα , μην παίρνεις και όρκο..:lol:
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ !!!!:beer:
και οτι σου ειπε ο daz...
Μάλιστα!
Διαβάσαμε 42 σελίδες και νομίζουμε οτι τα διαβάσαμε όλα!
Ε όχι κύριος, τόσο μελάνι έχουμε ξοδέψει!
Παρακαλώ για περάστε και από δω..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=57909&page=155
Μετά απο εδώ..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=67982
εεεεε;;;; Μάλλον δεν κατάλαβες, μέσα σε μία εβδομάδα έχω διαβάσει και τα δυο thread (part I & II) = περίπου 200 σελίδες και καμιά 20αριά από το thread με τα after sales! :eek:
Φυσικά κάποιες σελίδες τις πέρασα με γρήγορη ανάγνωση και όχι απόλυτη μελέτη!
Ρίξτε καμιά φωτογραφία απ' το (μπλε? μα μπλε? τα λευκά δεν είπαμε ότι είναι πιο γρήγορα?) τενερέ σας εδώ..
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=75739
Και στο τέλος περάστε μια βόλτα και απ' τον ταμία.
Τι? Ποιος είναι ο ταμίας? Α μη φοβάστε θα σας βρει αυτός, κανείς δεν έχει γλιτώσει απ' αυτόν!
Υγ.. Καλώς ήρθες STF. :beer:
Μην ψάχνεις είναι αχανής η βάση δεδομένων για το τενερε. Ότι θέλεις ρώτα. :wave2:
Μπλε, και πάλι μπλε! Μπλε το είδα και τρελάθηκα, μου πήρε μόλις 2 μέρες να πάρω απόφαση να κάνω την κίνηση.
Με άσπρο είχα κάνει το test ride από τη Yamaha στη Μεσογείων, κοντά στη Κατεχάκη. Άσπρο θα ήταν η 2η επιλογή μου αλλά μου αρέσει περισσότερο το μπλε με τις κίτρινες αγωνιάρικες πινελιές... σόρυ!
Φωτό ζητήσατε, φωτό σας δίδω: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=75739&page=29
Στο μεταξύ φόρεσε φίλτρο DNA Stage 1, παραγγέλθηκαν γρανάζια από την Supersprox (εμπρός στάνταρτ δόντια 15, πίσω 47) που θα τοποθετηθούν με νέα αλυσίδα μόλις έρθουν (έχω κάνει μόλις 17.000 Km, όπως γνωρίζετε οι πρώτες σειρές ΧΤ -μέχρι 2010- φορούσαν χάλια αλυσίδες, έμαθα πως τις μεταγενέστερες τις αντικατέστησαν και είναι σαφώς καλύτερες) και τον άλλο μήνα ή το πολύ τον μεθεπόμενο θα μπουν και τα Τ63 :)
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και είμαι σε αναμονή του Ταμία (σαν απειλή μου ακούστηκε ο Ταμίας, πρέπει να ανησυχώ :D )
Νταξ αφού διάβασες τόσες σελίδες και επέζησες δικός μας είσαι!
17000χλμ? χμμμμμμ... δεν κάνεις τον κόπο να κατεβάσεις τον λαιμό για να γρασάρεις τα ρουλεμάν πριν τα κλάψεις?
Στο stage 1 σύμφωνα με την DNA δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια αλλαγή στο μείγμα. Διαφορά στην απόδοση είδες?
Νταξ αφού διάβασες τόσες σελίδες και επέζησες δικός μας είσαι!
17000χλμ? χμμμμμμ... δεν κάνεις τον κόπο να κατεβάσεις τον λαιμό για να γρασάρεις τα ρουλεμάν πριν τα κλάψεις?
Στο stage 1 σύμφωνα με την DNA δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια αλλαγή στο μείγμα. Διαφορά στην απόδοση είδες?
Θα εξετάσω προσεκτικά τη προτροπή σου σχετικά .με τα ρουλεμάν του λαιμού. Φροντίζω πάντως και η μηχανή στο σπίτι είναι παρκαρισμένη ΠΑΝΤΑ στο διπλό, ακριβώς για να ξεκουράζονται τέτοια σημεία (αναρτήσεις κ.τ.λ.), ελπίζω να επηρεάζει θετικά και τον λαιμό αφου το μπροστινό ίσα που ακουμπάει.
Το φίλτρο το έβαλα μόλις χθες το απόγευμα χωρίς να πάω βόλτα και σήμερα όλη μέρα ήμουν δουλειά, επέστρεψα ψόφιος, οπότε υπομονή μέχρι αύριο για "ψαγμένη" απάντηση.
Θα εξετάσω προσεκτικά τη προτροπή σου σχετικά .με τα ρουλεμάν του λαιμού. Φροντίζω πάντως και η μηχανή στο σπίτι είναι παρκαρισμένη ΠΑΝΤΑ στο διπλό, ακριβώς για να ξεκουράζονται τέτοια σημεία (αναρτήσεις κ.τ.λ.), ελπίζω να επηρεάζει θετικά και τον λαιμό αφου το μπροστινό ίσα που ακουμπάει.
Το φίλτρο το έβαλα μόλις χθες το απόγευμα χωρίς να πάω βόλτα και σήμερα όλη μέρα ήμουν δουλειά, επέστρεψα ψόφιος, οπότε υπομονή μέχρι αύριο για "ψαγμένη" απάντηση.
Απ' το εργοστάσιο έχει πολύ λίγο γράσο. Αν η μηχανή έχει κάνει χλμ σε βροχή τα προλαβαίνεις δεν τα προλαβαίνεις. Εγώ στα 20,000 τα πέταξα και έβαλα καινούρια μέσα στην εγγύηση. Εσύ εφ' όσον είσαι εκτός εγγύησης πριν πατήσεις τα 20.000χλμ, καλό είναι να τα τσεκάρεις, δεν είναι φθηνά και είναι λίγο μανούρα για να αλλαχθούν.
OK daz, θα το κοιτάξω το συντομότερο δυνατό, από το επόμενο ΣΚ πιστεύω πως θα χαλαρώσω και θα ασχοληθώ! Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση!
Λοιπόόόόόν....
Πριν σας γράψω τι διαφορές είδα από τη χρήση του φίλτρου DNA πρέπει να διευκρινίσω τα παρακάτω:
Έχω βάλει το φίλτρο της DNA, έχω αφαιρέσει το Snorkel από το φιλτροκούτι και σε αντικατάσταση του έχω βάλει το πάνω καπάκι που δίνει η DNA για μεγαλύτερες αναπνοές (ουσιαστικά Stage 2) αλλά με χρήση του έξτρα προσαρμογέα -πάλι από την DNA- που στενεύει τη τρύπα και το επαναφέρει πάλι σε Stage 1. Ουσιαστικά διπλασίασα το κόστος αλλά αυτό το έκανα γιατί το Snorkel τραβάει αέρα από μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στο κινητήρα σε σχέση με τη τρύπα που βρίσκεται κάτω από τη σέλα και ο αέρας είναι δροσερότερος.
Αν και αρκετό το αεράκι σήμερα, το μεσημεράκι έφυγα από την Άνω Κυψέλη με προορισμό το Αεροδρόμιο. Δικάβαλος. Έγραψα περίπου 70 χλμ εντός-εκτός πόλης, μικτή χρήση. Ο αέρας δε με άφησε να καταλάβω κάποιες λεπτομέρειες στον ήχο ή στις υψηλές ταχύτητες αλλά δε πειράζει, κάποια πράγματα κατάλαβα. Η βελτίωση σε επίπεδο Stage 1 είναι μικρή αλλά κατά τη γνώμη μου αξίζει τα 40€ (στη περίπτωση μου περίπου 85€).
Σίγουρα το φίλτρο της DNA είναι αυτό που χρειάζεται η μηχανή. Αναπνέει σαφώς καλύτερα και αυτό φαίνεται κυρίως στη περιοχή που η μηχανή σκορτσάρει (ανοίγει πολύ πιο εύκολα και μπαίνει στη καλή περιοχή των στροφών πιο άνετα). Επίσης φαίνεται στα κατεβάσματα των ταχυτήτων και στα κλεισίματα του γκαζιού, πολύ ομαλότερα όλα. Τα σκασίματα στην εξάτμιση παραμένουν κανονικά.
Τέλος μου δόθηκε η αίσθηση ότι ανεβάζει λίγο πιο γρήγορα στροφές, δε θέλω όμως να είμαι απόλυτος για αυτό το τελευταίο, μπορεί να είναι απλώς εντύπωση μου.
Όποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει φίλτρο της DNA μη φανταστεί πως θα το βάλει και η μηχανή του θα βάζει φωτιά στην άσφαλτο.
Γενικεύοντας θα έλεγα πως βελτιώνει την αναπνοή της μηχανής.
Είναι μια μικρή βελτίωση που αξίζει να επενδύσει κανείς, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί πως έχει εγγύηση εφ'όρου ζωής και αντιστοιχεί σε πάνω από 100 αλλαγές χάρτινου φίλτρου, αφού είναι πλενόμενο.
Αυτά!
Ωραίος thanks. :beer:
Μάλλον στην επόμενη αλλαγή θα βάλω dna
peskandritsos
03/02/2014, 08:44
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και είμαι σε αναμονή του Ταμία (σαν απειλή μου ακούστηκε ο Ταμίας, πρέπει να ανησυχώ :D )Γουέλκαμ, αϊ αμ ταμίας.
Αφού δεν βρήκες το μπεζάκι που είναι και ο κρυφός πόθος όλων εδώ μέσα, (και ας μην το παραδέχονται δημοσίως) δεν θα έχεις έκπτωση στις συνδρομές...
Καλορίζικο το μπλεδάκι και καλά και πολλά χιλιόμετρα.
Όποτε θες πέρνα να προπληρώσεις την συνδρομή του 14.
Άν περάσει ο Φλεβάρης και δεν έχεις πληρώσει θα έχεις ένα μικρό προστιματάκι.
Όπως καταλαβαίνεις άδικα σε τρομοκρατήσανε για μένα, σας αγαπάω όλους τους καλοπληρωτές!!!
Γουέλκαμ, αϊ αμ ταμίας.
Αφού δεν βρήκες το μπεζάκι που είναι και ο κρυφός πόθος όλων εδώ μέσα, (και ας μην το παραδέχονται δημοσίως) δεν θα έχεις έκπτωση στις συνδρομές...
Καλορίζικο το μπλεδάκι και καλά και πολλά χιλιόμετρα.
Όποτε θες πέρνα να προπληρώσεις την συνδρομή του 14.
Άν περάσει ο Φλεβάρης και δεν έχεις πληρώσει θα έχεις ένα μικρό προστιματάκι.
Όπως καταλαβαίνεις άδικα σε τρομοκρατήσανε για μένα, σας αγαπάω όλους τους καλοπληρωτές!!!
Ωχ... Καλώς μας βρήκατε!
Έχεις pm!
...
Έχεις pm!
Φίλος, αυτά δεν πιάνουν στον ταμία. :nono:
Το έχω προσπαθήσει και εγώ. :cry:
Αυτο που λεει η DNA ειναι οτι σε μεγαλο φορτιο το μειγμα ειναι αρκουντως πλουσιο ωστε να μην ανατιναχτει το μοτερ.
Απο την αλλη δεν εχει κανενα απολυτως νοημα μια τετοια μετατροπη αν δεν εχει φτιαχτει ενας καταλληλος χαρτης και πολυ νοημα αν εχει φτιαχτει. Μερα με την νυχτα στην ποιοτητα λειτουργιας του μοτερ.
Οποιος ενδιαφερεται να δει ο ιδιος τι εννοω, ας κοιταξει τον χαρτη M22-020-502 στη σελιδα της powercommnader για το XT660R (δεν βρηκα για το tenere). Στα ψηλα μεχρι που καταληγει να αφαιρεσει λιγο καυσιμο, αλλα οπουδηποτε αλλου βλεπεις να προστιθενται γενναιες ποσοτητες βενζινης.
Αυτο που λεει η DNA ειναι οτι σε μεγαλο φορτιο το μειγμα ειναι αρκουντως πλουσιο ωστε να μην ανατιναχτει το μοτερ.
Απο την αλλη δεν εχει κανενα απολυτως νοημα μια τετοια μετατροπη αν δεν εχει φτιαχτει ενας καταλληλος χαρτης και πολυ νοημα αν εχει φτιαχτει. Μερα με την νυχτα στην ποιοτητα λειτουργιας του μοτερ.
To stg1 είναι για όσους δεν θέλουν χάρτινο φίλτρο αλλά πλενόμενο ώστε να μην χρειάζεται αλλαγή, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητη η αλλαγή στο μείγμα του κινητήρα αφού αυτό παρέχει την ίδια ποσότητα αέρα με το μαμά φίλτρο. Η αλλαγή του σνόρκελ, στο stg1, είναι για να ρουφάει αέρα από διαφορετικό σημείο, όχι για αν ρουφάει περισσότερο αέρα. Στο stg1 το σνορκελ έχει ένα πρόσθετο το οποίο κόβει την ροή αέρα μέσα στο φίλτρο. Αν το βγάλεις αυτό, γίνεται stg2 και χρειάζεται άλλη χαρτογράφηση.
Με λίγα λόγια το stage1 είναι σαν να αλλάζεις φίλτρο μόνο. Η αλλαγή του σνορκελ δεν είναι καν απαραίτητη.
Αυτά τουλάχιστον έχω διαβάσει!
Οποιος ενδιαφερεται να δει ο ιδιος τι εννοω, ας κοιταξει τον χαρτη M22-020-502 στη σελιδα της powercommnader για το XT660R (δεν βρηκα για το tenere). Στα ψηλα μεχρι που καταληγει να αφαιρεσει λιγο καυσιμο, αλλα οπουδηποτε αλλου βλεπεις να προστιθενται γενναιες ποσοτητες βενζινης.
Δεν μου τον ανοίγει Online. Τον κατέβασα και φυσικά δεν μπορώ να τον ανοίξω γιατί το αρχείο είναι pvm που δεν ξέρω με τι εφαρμογή ανοίγει.
O χάρτης που περιγράφεις όμως είναι για μαμά φίλτρο αλλά χωρίς το snorkel και με O2 optimizer. Είναι λογικό να θέλει άλλη χαρτογράφηση με περισσότερη βενζίνη στο μείγμα.
AUFGEBRACHT
05/02/2014, 21:26
Δεν μου τον ανοίγει Online. Τον κατέβασα και φυσικά δεν μπορώ να τον ανοίξω γιατί το αρχείο είναι pvm που δεν ξέρω με τι εφαρμογή ανοίγει.
Adobe premiere
Adobe premiere
linux user here.
Θα βρω το αντίστοιχο. Thanks. :beer:
Σπερα σαπαντες!
Να ρωτήκω κατι;
Εδώ και λίγο καιρο, οταν ανεβαίνω στην καλή μου , την στιγμή που θα καθήσω με ολο μου το βάρος
ακούω ενα χαρακτριστικο "κτακ¨ που απότι μπόρεσα να εστειάσω
πρέπει να προέρχεται από τον αξονα που κρατάει το ψαλιδι .
Το "κτακ" ακούγεται επίσης οταν κατεβαίνω και την τοποθετω στο πλαϊνο stand .
Εχω την εντύπωση πως κατί πάντως δεν παει καλά.
Εχει αντιμετωπίσει κανεις παρόμοιο προβλημα;
:a014::beer:
taisteal
27/02/2014, 23:13
Ναι το αντιμετωπιζω τωρα,ρουλεμαν ψαλιδιου ειναι,αν και εγω εχω bmw.
Σπερα σαπαντες!
Να ρωτήκω κατι;
Εδώ και λίγο καιρο, οταν ανεβαίνω στην καλή μου , την στιγμή που θα καθήσω με ολο μου το βάρος
ακούω ενα χαρακτριστικο "κτακ¨ που απότι μπόρεσα να εστειάσω
πρέπει να προέρχεται από τον αξονα που κρατάει το ψαλιδι .
Το "κτακ" ακούγεται επίσης οταν κατεβαίνω και την τοποθετω στο πλαϊνο stand .
Εχω την εντύπωση πως κατί πάντως δεν παει καλά.
Εχει αντιμετωπίσει κανεις παρόμοιο προβλημα;
:a014::beer:
Έχεις διπλό σταντ; Μήπως σου έχει φύγει το λάστιχο που υπάρχει για να μην χτυπάει το σταντ πάνω στο πλαίσιο;
Αν έχεις διπλό σταντ και δεν είναι αυτό, σήκωσε την και πιάσε το ψαλίδι από πίσω με τα δυο χέρια και κούνησε το να δεις τι γίνεται.
Έχεις διπλό σταντ; Μήπως σου έχει φύγει το λάστιχο που υπάρχει για να μην χτυπάει το σταντ πάνω στο πλαίσιο;
Αν έχεις διπλό σταντ και δεν είναι αυτό, σήκωσε την και πιάσε το ψαλίδι από πίσω με τα δυο χέρια και κούνησε το να δεις τι γίνεται.
Καλώς ηρθες Στεφ και καλα χλμ ! :)
Δεν εχω 2πλο stand kardia μου...:D
Το ψαλιδι ,δεν μου κανει τιποτα με τα χέρια που να μου κινει τις υποψιες.
Θέλει να υποστει αρκετη δυναμη για να φτασει στο σημειο να κάνει αυτον τον ηχο ,οποτε με τα χέρια ...δεν......
Ναι το αντιμετωπιζω τωρα,ρουλεμαν ψαλιδιου ειναι,αν και εγω εχω bmw.
Εαν ειναι τουτο ...ειναι μεγάλος μπελας υποθετω...:sad:
Καλώς ηρθες Στεφ και καλα χλμ ! :)
Σε ευχαριστώ osevax! Να 'σαι καλά!
Εύχομαι το πρόβλημα να είναι εύκολο στη λύση του! :beer:
el-Gatto
28/02/2014, 21:30
Aυτό το χαρακτριστικο "κτακ¨ ,το ακούς κ όταν κατέβεις κ το αφήσεις στο πλαϊνό στάντ ,τη στιγμή που εκτονώνεται πλήρως η ανάρτηση;
Α,γεια σου ρε Γατονι...!
Αυτο ...:a10:
Και αντιστοιχα οταν συμπιεζεται ...
el-Gatto
01/03/2014, 14:02
Mάστα.
Μου το'κανε κ μένα.
Η Γιαμάπα έκανε οικονομία γράσου παντού.
Τα βελονοειδή ρουλμάν της έδρασης του ψαλιδιού είναι.
Εχουν "στεγνώσει" από γράσο ,κ κολλάνε.
Λύσιμο άμεσα ,καλό καθάρισμα ,έλεγχος για σπασμένα κομμάτια & ρινίσματα ,κι αν δεν βρείς ,πάει να πεί το πρόλαβες.
Μπόλικο αδιάβροχο γράσο ,και κλείσιμο.
Επ'ευκαιρία θα γρασάρεις κ τις αρθρώσεις του μοχλικού.
Παρακάτ' μερικές φωτό απο την εγεχείριση του δικού μου.
Όλα αυτά θα πρέπει να λύσεις
310796
Κι εδώ μέσα θα πρέπει να ελέγξεις-καθαρίσεις-γρασάρεις.
310797
310798䪠
Καλη φαση ...
Τον υπιαμε μου φαινεται ...:a021:
Δεν παιζει χρονος ουτε για κα2ρημα τελευταία... ποσο μάλλον για να αφιερώσω κανα 3-4 ωρο για να λύσω την καλή μου.
Εσυ το ελυσες μόνος .Σε παιδεψε...;
Η σκεψη να αλλάξω το πίσω αμορτισέρ μου τριβελίζει μονίμως τον εγκεφαλο .
Υποθέτω αν αλλαξω , ολα αυτά λυνονται και τσεκάρονται.
Η ιδια διαδικάσία δεν ειναι πανω κατω..???
Τα Nitron τι λεν τελικα!; Ευχαριστιμένος ;
el-Gatto
01/03/2014, 16:20
Παραπάνω από ευχαριστημένος είμαι με το ΝΙΤΡΟΝ.
Όχι ,δεν χρειάζεται να λυθούν όλα αυτά για να αλλάξεις το αμορτισέρ.
Μόνον οι πείροι-βιδες που συγκρατούν το αμορτισέρ λύνονται ,κ κάποια προστατ. καπάκια.
Στο δικό μου και λαιμός-εξατμίσεις ,επειδή έχω πατενταρισμένο U με Ακράπες από ΧΤΧ ,πάνω.
310799
Αν όμως έχεις σκοπό να αλλάξεις ανάρτηση πίσω ,κάντο πακέτο με το λύσιμο-γρασσάρισμα μοχλικού ψαλιδιού.
Αν χρειαστεί το πολύ-πολύ να αλλάξεις κ τα ρουλμάν.
Θέλει χρόνο-κόπο-τρόπο-γνώσεις-&-εργαλεία ,οπότε ,αν δε τα διαθέτεις όλα αυτά ,καλύτερα να γίνει σε συνεργείο το εγχείρημα.
Απο κόπο-τρόπο-γνώσεις ...κατι μπορει να γινει ...
Απο χρονο & εργαλεια ...δεν γινεται...
Οποτε κανω τον σταυρό μου και ελπιζω να μη κλαταρει εντελως μεχρι να κανω κινηση για αμορτισερ...;
Μου φαινεται εφτασεν η ωραν μου...:a01:
παιδες....
ειναι λογικο που στα 200km μου βγάζει F-trip?
ποσα κμ έχω ακομα?
παιδες....
ειναι λογικο που στα 200km μου βγάζει F-trip?
ποσα κμ έχω ακομα?
6.7 λίτρα.
Για να σου μπαίνει σε ρεζέρβα στα 200χλμ πρέπει να σου καίει 7,65/100 πράγμα που δεν γίνεται. Και αυτό αν το έχεις φουλάρει με 22 λίτρα αντί για 23 που παίρνει. Με 23 λίτρα αν σου βγάλει f-trip στα 200χλμ έχεις κάψει 8,15/100. Δλδ και τούρμπο να είχε τέτοια κατανάλωση δε θα έβλεπες. Η μέγιστη κατανάλωση δεν ξεπερνά με τίποτα τα 7/100. Ακόμα και αν υπολογίσεις την απόκλιση των οργάνων σε σχέση με τα πραγματικά χλμ.
Η ανώτερη κατανάλωση που έχω δει είναι 6,7 και μου έχει ανάψει στα 240 χλμ. Με άλλα 6,7 της ρεζέρβας πάω άλλα 100χλμ με τον ίδιο ρυθμό. max 340. λιγότερο δεν πάει. Η ελάχιστη που έχω δει είναι 4,2. (όλα μαμά στο μηχανάκι και ποτέ 100αρα)
Τι έχεις αλλάξει στο μηχανάκι?
Πάντα απ' τον ίδιο φουλάρεις?
λοιπον...
μου χε βλάλει f-trip στα 200km..το βάζω μπροστά το βράδυ κ επανερχονται 2 γραμμές στην ενδειξή, ενώ χαθηκέ το f-trip...(πιθανόν να είχε κλίση η μηχανη κ να έβγαλε f-trip)...τελικα πηγα βενζινάδικο κ φούλαρα με 12λιτρα....άρα αυτονομία κοντα στα 420km?!??
Συμπερασμα μάλλον η ενδειξη καυσίμου είναι λίγο οτι ναναι...
λοιπον...
μου χε βλάλει f-trip στα 200km..το βάζω μπροστά το βράδυ κ επανερχονται 2 γραμμές στην ενδειξή, ενώ χαθηκέ το f-trip...(πιθανόν να είχε κλίση η μηχανη κ να έβγαλε f-trip)...τελικα πηγα βενζινάδικο κ φούλαρα με 12λιτρα....άρα αυτονομία κοντα στα 420km?!??
Συμπερασμα μάλλον η ενδειξη καυσίμου είναι λίγο οτι ναναι...
Όταν γέρνει η μηχανή και πάρει εντολή το f-trip πρέπει να κάνει 5 χλμ (ή 7 δεν θυμάμαι) για να ξανασβήσει. 6/100 σου έκαψε έτσι όπως μας τα λες. Δλδ στα 23 λίτρα με τον ίδιο ρυθμό έχεις 380χλμ.
el-Gatto
18/03/2014, 08:14
Με 23 λίτρα αν σου βγάλει f-trip στα 200χλμ έχεις κάψει 8,15/100. Δλδ και τούρμπο να είχε τέτοια κατανάλωση δε θα έβλεπες. Η μέγιστη κατανάλωση δεν ξεπερνά με τίποτα τα 7/100.
Πάντως εγώ ,τα'χω καταφέρει να δώ 8,5lt/100km.
1 φορά ,μόνο... > 17 lt στα 200 km
Αθήνα - Λαμία ,από Νεα Εθνική ,2κάβαλος ,3βάλιτσος+tankBag ,ΤΕΡΜΑ ΓΚΑΖΙ σχεδόν όλη τη διαδρομή.
(Είχα φύγει αργά-μιση τ'απόγιομα ,κι ήθελα να φτάσω στην Ελάτη....μέρα....)
Συνήθως καίω 5,5lt/100km
Σε χαλαρό παρεϊστικο επαρχιακό εκδρομικό ,εχω δεί και 4,5lt/100km
Γενικά οι καταναλώσεις ,ποικίλουν μεγαλοτρόπως ,ανάλογα με την διάθεση μου και το μέγεθος της "αγκύλωσης" του δεξιού καρπού. ;)
(μερικές φορές κολλάει στο τέρμα ανοιχτό):D
Πάντως εγώ ,τα'χω καταφέρει να δώ 8,5lt/100km.
1 φορά ,μόνο... > 17 lt στα 200 km
Αθήνα - Λαμία ,από Νεα Εθνική ,2κάβαλος ,3βάλιτσος+tankBag ,ΤΕΡΜΑ ΓΚΑΖΙ σχεδόν όλη τη διαδρομή.
(Είχα φύγει αργά-μιση τ'απόγιομα ,κι ήθελα να φτάσω στην Ελάτη....μέρα....)
Συνήθως καίω 5,5lt/100km
Σε χαλαρό παρεϊστικο επαρχιακό εκδρομικό ,εχω δεί και 4,5lt/100km
Γενικά οι καταναλώσεις ,ποικίλουν μεγαλοτρόπως ,ανάλογα με την διάθεση μου και το μέγεθος της "αγκύλωσης" του δεξιού καρπού. ;)
(μερικές φορές κολλάει στο τέρμα ανοιχτό):D
Έχεις εξάτμιση φίλτρο, δεν έχεις?
8,5 ε!!!!
Αμφίσημος
19/03/2014, 10:42
Ωραίος thanks. :beer:
Μάλλον στην επόμενη αλλαγή θα βάλω dna
Φοράω και γω το DNA stage 1 απο τα 20.000χλμ (τώρα πάω για 40) ακριβώς γιατί είναι καθαριζόμενο και τίποτα παραπάνω.
Διαφορά δεν θα έλεγα πως παρατήρησα στην απόδοση, (στις ψηλές στροφές δείχνει μια ανακούφιση σε σχέση με το μαμά) μα για σίγουρα πράματα θα θέλει και άλλα σκαλίσματα σε καύσιμο / εξαγωγές.
Αυτό που μάλλον παρατήρησα (μακάρι να κάνω λάθος) είναι μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης 0,2-0,5L με κάθε επιφύλαξη πάντα γιατί το χεράκι μου απλώνει όσο περνάει ο καιρός μαζί του. Αν πράγματι αυξήθηκε η κατανάλωση δεν βλέπω το λόγο να το κρατάω. Τα 4.5λ/100 που λέμε, είναι εφικτά αλλά με πόνο. τα 5-5,5λ/100 είναι ψωμοτύρι και συνήθως για να μετακινηθω (μεικτά με περισσότερο Αττική οδό) είμαι πάνω απο 6λ/100 όπου είναι επιεικώς απαράδεκτο για το 2014. Τώρα όσο αναφορά τα 8,5λ/100 που κατάφερε ο φίλος θα με ανησυχούσε ιδιαιτέρως. Δεν πιστεύω πως μπορεί να καταφέρει κατανάλωση πάνω απο 7λ/100 το μοτεράκι μας.
Το F650GS (το δικύλινδρο 800) κολλητού καίει με την ίδια χρήση κοντά στα 5λ/100 δηλαδή 20% λιγότερο; Στο ταξίδι δε με την 6η του (που ακόμα ψάχνω στο Tenere) πάει γληγορότερα με λιγότερα. Δεδομένης της, ας πούμε ταξιδιάρικης χρήσης (Α.Ο, Εθνική Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών - Ο Θεός να την κάνει) προσανατολίζομαι σε άλλο γρανάζωμα, μακρύτερο προφανώς. Συνήθως είμαι μονοκάβαλος και πιστεύω λόγω ροπής δεν θα το κρεμάσω. Τώρα με 5.500rpm είμαι στο ισάδι με 150km/h. Αυτό που θέλω είναι να κατεβάσω 500rpm πιο κάτω το μοτέρ στην ίδια ταχύτητα. Εφικτό; Κι αν ναι, τι γρανάζια ψάχνω;
EDIT: Φιλαράκος μέτρησε το Vstrom σε αστικό κύκλο 8,8λ/100χλμ. Φρίκη ε;
paraligo
19/03/2014, 11:11
Φοράω και γω το DNA stage 1 απο τα 20.000χλμ (τώρα πάω για 40) ακριβώς γιατί είναι καθαριζόμενο και τίποτα παραπάνω.
Διαφορά δεν θα έλεγα πως παρατήρησα στην απόδοση, (στις ψηλές στροφές δείχνει μια ανακούφιση σε σχέση με το μαμά) μα για σίγουρα πράματα θα θέλει και άλλα σκαλίσματα σε καύσιμο / εξαγωγές.
Αυτό που μάλλον παρατήρησα (μακάρι να κάνω λάθος) είναι μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης 0,2-0,5L με κάθε επιφύλαξη πάντα γιατί το χεράκι μου απλώνει όσο περνάει ο καιρός μαζί του. Αν πράγματι αυξήθηκε η κατανάλωση δεν βλέπω το λόγο να το κρατάω. Τα 4.5λ/100 που λέμε, είναι εφικτά αλλά με πόνο. τα 5-5,5λ/100 είναι ψωμοτύρι και συνήθως για να μετακινηθω (μεικτά με περισσότερο Αττική οδό) είμαι πάνω απο 6λ/100 όπου είναι επιεικώς απαράδεκτο για το 2014. Τώρα όσο αναφορά τα 8,5λ/100 που κατάφερε ο φίλος θα με ανησυχούσε ιδιαιτέρως. Δεν πιστεύω πως μπορεί να καταφέρει κατανάλωση πάνω απο 7λ/100 το μοτεράκι μας.
Το F650GS (το δικύλινδρο 800) κολλητού καίει με την ίδια χρήση κοντά στα 5λ/100 δηλαδή 20% λιγότερο; Στο ταξίδι δε με την 6η του (που ακόμα ψάχνω στο Tenere) πάει γληγορότερα με λιγότερα. Δεδομένης της, ας πούμε ταξιδιάρικης χρήσης (Α.Ο, Εθνική Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών - Ο Θεός να την κάνει) προσανατολίζομαι σε άλλο γρανάζωμα, μακρύτερο προφανώς. Συνήθως είμαι μονοκάβαλος και πιστεύω λόγω ροπής δεν θα το κρεμάσω. Τώρα με 5.500rpm είμαι στο ισάδι με 150km/h. Αυτό που θέλω είναι να κατεβάσω 500rpm πιο κάτω το μοτέρ στην ίδια ταχύτητα. Εφικτό; Κι αν ναι, τι γρανάζια ψάχνω;
16 εμπρός
Αμφίσημος
19/03/2014, 11:14
16 εμπρός
Μερσί μεσιέ paraligo!
Theotrelos83
19/03/2014, 18:24
Χαμηλότερη 4,2λ/κμ υψηλότερη 5,7λ/κμ! Εχω πάνω DNA stage 1 και κομμένο τον καταλύτη στη μαμά εξάτμιση!
Προσωπικά πιστεύω πως με 150 στο κοντερ ζορίζεται και το μηχανάκι και εγώ! (μονοκύλινδρο είναι)
Δεν αγαπά τις ευθείες το καλό μου! (ούτε και γω!)
el-Gatto
19/03/2014, 18:29
Έχεις εξάτμιση φίλτρο, δεν έχεις?
8,5 ε!!!!
Αν και τά'χω γράψει ξανά ,πολλές σελίδες πίσω:
PCV + DNA stg.2 + newMAP + 2xAcraps
Kαι ναι...παρ' όλο που κι εμένα μου φάνηκε υπερβολικό ,τα'καψε τα 8,5 λτ/100κμ.
Αλλά υπό συνθήκες πλήρους φορτίου & πλήρους γκαζιού ολούθε.
Ξαναλέω ότι συνήθως είμαι στα 5,5 λτ/100κμ
Theotrelos83
19/03/2014, 18:56
Αυτό το PCV πολύ θα 'θελα να το δοκιμάσω! Γάτε αξίζει τα 300 γιούρο άραγε;
el-Gatto
19/03/2014, 20:51
Αυτό το PCV πολύ θα 'θελα να το δοκιμάσω! Γάτε αξίζει τα 300 γιούρο άραγε;
Από μόνο του ,όχι.
θέλει κι άλλα μπλιμπλίκια
θέλει κ χάρτη σε δυναμόμετρο
θέλει κ μάστορα που ν'ασχοληθεί κ να μη σου βάλει κονσέρβα
θέλει λ7...
Οι επιδόσεις αλλάζουν δραματικά προς το καλύτερο (βλ. post No.467)
Αμα βάλεις βέβαια κι άλλα 300 για να προσθέσεις στο πακέτο και το auto tune ,θα'ναι ακόμα καλύτερα.
Όταν τα καταφέρω να το τεστάρω και μ'αυτό ,με την βοήθεια του γνωστού μας DrΒig ,θα γράψω εντυπώσεις.
Theotrelos83
20/03/2014, 16:57
Ελπίζω να συναντηθούμε κάπου κάποτε.. και να το δω-οδηγήσω (αν μου επιτρέψεις φυσικά)!
Επιβεβαιώνω κι εγώ πως συνήθη κατανάλωση είναι τα 5,5 λτ/100 χλμ.
Οι αυξομειώσεις της κατανάλωσης είναι μικρές από πόλη σε Εθνική. Περίπου 4,8 λτ/100 χλμ με 4000 στροφές στο ταξίδι και 5,5-6 λτ/100 χλμ εντός της πόλης.
Σχετικά πρόσφατα έβαλα κι εγώ DNA Stage 2 με τάπα προσαρμογής για επαναφορά σε Stage 1 (δεν έχω εξάτμιση, ούτε PC), αλλά δεν έχω μετρήσει ακόμη τη διαφορά σε κατανάλωση καθώς πλέον βάζω 10, 15 ή 20 ευρά αναλόγως τα διαθέσιμα και δεν έχω κάνει και κάποιο ταξίδι.
Βέβαια ακόμη πιο πρόσφατα κόντυνα τη σχέση στο γρανάζωμα οπότε παίζω με 500-600 στροφές περισσότερες στις ίδιες ταχύτητες που θα σημαίνει σίγουρα και μια κάποια μεγαλύτερη κατανάλωση. Όταν κάνω κάποιο ταξιδάκι, έστω και μίνι θα σας ενημερώσω.
Σχετικά με το DNA η διαφορά που είδα στα σίγουρα ήταν ότι εξαφανίστηκε το σκορτσάρισμα που είχα στις 3000-3500 στροφές και 5η στο κιβώτιο. Τώρα πια και με 47άρι πίσω γρανάζι είμαι ακόμη καλύτερα.
Θεωρώ πως η μηχανή ανάσανε σε όλα τα επίπεδα και έχασε στο ταξίδι, όχι τόσο σε τελική, καθώς τώρα ανεβάζει πιο ψηλά στροφές με 5η στο κιβώτιο όσο μάλλον σε κατανάλωση και στο ότι το κοντέρ έκλεβε που έκλεβε... τώρα έχει γίνει πύραυλος... βοηθαέι όμως τη ψυχολογία :D
Πάντως αυτό που θα σύστηνα ανεπιφύλακτα είναι ένα 46άρι πίσω γρανάζι, μικρές αποκλίσεις από το μαμά 45 και σίγουρα θα μείωνε το πραγματικά εκνευριστικό σκορτσάρισμα που έχει το Tenere στη τόσο συνήθη περιοχή των 3000 χιλιάδων στροφών.
Τέλος πάντων, εγώ είμαι ταξιδιώτης των 110-120 χλμ/ώρα δηλ. 4000-4500 στρόφες, τώρα πηγαίνω στις ίδιες ταχύτητες με 500 στροφές περισσότερες, μικρό το κακό για εμένα.
Αμφίσημος
30/03/2014, 16:29
Πάντως αυτό που θα σύστηνα ανεπιφύλακτα είναι ένα 46άρι πίσω γρανάζι, μικρές αποκλίσεις από το μαμά 45 και σίγουρα θα μείωνε το πραγματικά εκνευριστικό σκορτσάρισμα που έχει το Tenere στη τόσο συνήθη περιοχή των 3000 χιλιάδων στροφών.
Δεν έχεις άδικο. απο 15/45 αν πάμε 16/46 είναι το ίδιο;
Βασικά ένα δόντι μπροστά κάνει περίπου διαφορά 3 πίσω, 16 μπροστά ίσως σημαίνει περίπου 42 πίσω (σε αναλογία).
Βάζοντας 16 μπροστά και 46 πίσω είναι σα να το μακραίνεις 2 δόντια, κάτι σαν ανάλογο 15/43, μάλλον δε θα ευνοούσε το σκορτσάρισμα στις 3000 στροφές, αντιθέτως...
Το 15/46 (αντί 15/45 μαμά) που προτείνω δεν επηρεάζει και το μήκος της αλυσίδας και σίγουρα η μηχανή ανασαίνει έστω και λίγο και σίγουρα δεν επηρεάζει σημαντικά τις ταχύτητες ταξιδιού. Μειονέκτημα πάντα η αναξιόπιστη ένδειξη των δεδομένων στο κοντέρ.
Αμφίσημος
08/05/2014, 10:24
Προχθές που πήγα στο πλυντήριο και παρόλο τις υποδείξεις μου ο μάστορας πλάκωσε σχετικά άσχημα με το πιεστικό το μηχανάκι. ΟΚ, τον πρόλαβα.
Εξάλλου έχω δει και χειρότερα (π.χ ένας στο Αγρίνιο κατάφερε κάποτε και μου έβγαλε το χρώμα απο το αμάξι σαν τσίχλα, και ένας άλλος πάλι στο Αγρίνιο παρόλο τις διαβεβαιώσεις του μου έσπασε την μπαγκαζιέρα με το αυτόματο πλυντήριο αλλά ας μην τα θυμάμαι καλύτερα μιας και δεν αποζημιώθηκα ποτέ απο κανένα @ρχίδι. Φταίω δε λέω.)
Στο θέμα μας και σύμφωνα με τον τίτλο, γυρίζοντας στην θαλπωρή της πιλωτής ανακάλυψα κάποιες ας το πούμε φθορές πάνω στο μοτέρ, γρατζουνιές που ποτέ πριν δεν τις είχα προσέξει. Επισυνάπτω και φωτογραφίες να δείτε. Αναρωτιέμαι αν ήταν απο πριν ή αν το βόηθησε το πιεστικό να τις αναδείξει. Σε κάθε περίπτωση είναι λίγο απαράδεκτο για 6 χρονών μηχανάκι που σταθμεύει πάντα υπο σκιά. γκαράζ κτλ. ΟΚ, λέω. Κινητήρας Ιταλικός. Τουλάχιστον δεν χαλάει αλλά δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο;
Εσας σε τι κατάσταση είναι ο κινητήρας; Αξίζει το βάψιμο; Ακούει κανάς ρεστοράς;
Είμαι περίεργος;315867315868315869
Χιλιόμετρα κοντά 40.000
zannisvel
08/05/2014, 10:46
Προχθές που πήγα στο πλυντήριο και παρόλο τις υποδείξεις μου ο μάστορας πλάκωσε σχετικά άσχημα με το πιεστικό το μηχανάκι. ΟΚ, τον πρόλαβα.
Εξάλλου έχω δει και χειρότερα (π.χ ένας στο Αγρίνιο κατάφερε κάποτε και μου έβγαλε το χρώμα απο το αμάξι σαν τσίχλα, και ένας άλλος πάλι στο Αγρίνιο παρόλο τις διαβεβαιώσεις του μου έσπασε την μπαγκαζιέρα με το αυτόματο πλυντήριο αλλά ας μην τα θυμάμαι καλύτερα μιας και δεν αποζημιώθηκα ποτέ απο κανένα @ρχίδι. Φταίω δε λέω.)
Στο θέμα μας και σύμφωνα με τον τίτλο, γυρίζοντας στην θαλπωρή της πιλωτής ανακάλυψα κάποιες ας το πούμε φθορές πάνω στο μοτέρ, γρατζουνιές που ποτέ πριν δεν τις είχα προσέξει. Επισυνάπτω και φωτογραφίες να δείτε. Αναρωτιέμαι αν ήταν απο πριν ή αν το βόηθησε το πιεστικό να τις αναδείξει. Σε κάθε περίπτωση είναι λίγο απαράδεκτο για 6 χρονών μηχανάκι που σταθμεύει πάντα υπο σκιά. γκαράζ κτλ. ΟΚ, λέω. Κινητήρας Ιταλικός. Τουλάχιστον δεν χαλάει αλλά δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο;
Εσας σε τι κατάσταση είναι ο κινητήρας; Αξίζει το βάψιμο; Ακούει κανάς ρεστοράς;
Είμαι περίεργος;315867315868315869
Χιλιόμετρα κοντά 40.000
Μηπως τη ζημια στην εκανε κανενα χημικο (degreaser) που εκατσε παραπανω απο οσο επρεπε και σου εφαγε το χρωμα?
Προσωπικα δεν θα την εβαφα, οτι εγινε, εγινε. Αν ποτε χρειαστει να βγαλεις το μοτερ για κατι αλλο τοτε της ριχνεις και ενα βαψιματακι,
Αμφίσημος
08/05/2014, 10:51
Μηπως τη ζημια στην εκανε κανενα χημικο (degreaser) που εκατσε παραπανω απο οσο επρεπε και σου εφαγε το χρωμα?
Χμμμ...
el-Gatto
08/05/2014, 17:52
1) Σχεδόν σίγουρα αποτέλεσμα χημικού είναι αυτό.
Προφανώς ο τύπος ψέκασε πρώτα με χημικό ,που διασπά καμένα κολλημένα λάδια-γράσα κτλ ,και μετά
ή το άφησε παραπάνω χρόνο απ'ότι έπρεπε
ή είχε βάλει μεγαλύτερη αναλογία στο μίγμα ψεκασμού από αυτήν που έπρεπε
με αποτέλεσμα να διαβρωθεί(φουσκώσει) το χρώμα στα συγκεκριμένα σημεία
και κατόπιν η πίεση να το "καθαρίσει" ξεφλουδίζοντάς το.
Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό που δημιουργούν τα διάφορα paint removers που κυκλοφορούν στην αγορά.
2) Εκτός κι αν είχες παρατήσει το μοτέρ για πολλούς μήνες άπλυτο ,με λάδια-γράσσα-παραφλού-υπολείματα βενζίνης χυμένα πάνω του ,τα οποία μαζί με τη σκόνη έφτιαξαν μια διαβρωτική μπίχλα που σε )συνδιασμό με τις θερμοκρασίες φούσκωσαν το χρώμα σε αυτά τα σημεία ,και η πίεση μετά τα καθάρισε μαζί με τα υπολείμματα διαβρωμένου χρώματος.
3) Τέλος ,αν το είχες πάει πρόσφατα για service ,ίσως ο μάστορης χρησιμοποίησε κάποιο χημικό καθαριστικό στα σημεία ,και δεν το καθάρισε αμέσως καλά ,με αποτέλεσμα την διάβρωση του χρώματος.
Πάντως ,αποκλειστικό αποτέλεσμα πίεσης ,χωρίς προυπάρχουσα διάβρωση χρώματος ,δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι.
το ίδιο θέμα έχω και γω...Εχω ακριβώς τα ίδια σημάδια πάνω στο κυλινδρο..το μηχανάκι έχει 9000khm και το πήρα προσφάτα μεταχειρισμένο
To δικό μου στα 70κ δεν έχει τίποτα αλλά δεν το έχω πάει πάνω από 2 φορές για πλύσιμο σε πλυντήριο.
dimitris_a
09/05/2014, 18:26
Θεωρώ απαραίτητη την κακή χρήση χημικών για να προκληθεί διάβρωση....
Η σωστή χρήση του πιεστικού (απόσταση) δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα
Συμφωνώ αλλά εγώ θεωρώ περιττή την χρήση χημικών σε ένα μηχανάκι που το χέρι και το σφουγγάρι φτάνει παντού. :D
harris_x
27/05/2014, 18:02
Για το πρόβλημα του tenere εδω: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=141301
el-Gatto
06/06/2014, 01:05
Το Τenere μου το πήρα μεταχειρισμένο.
Εχω ανοίξει το μπροστινό του (τα καλάμια) 2 φορές.
Την μια ,άλλαξα μόνο λάδια ,k την επόμενη ,λάδια-τσιμούχες-ξύστρες.
Ενημερωτικά ,είχε τοποθετηθεί από τον πρώτο ιδιοκτήτη ,το κιτ λάδια-ελατήρια της WP (είχε γίνει στον εδώ επίσημο αντιπρόσωπο)
Όταν το άνοιξα για πρώτη φορά ,κάτω από την τάπα ,υπήρχε μεταλλικός κυλινδρικός αποστάτης ,μετά μια μεταλλική ροδέλα ,κ μετά το ελατήριο.
Φίλος -κ μέλος του moto.gr- πήγε πρόσφατα το δικό του Τenere σε γνωστό μηχανικό -"γκουρού" αναρτήσεων- για να του βάλει εμπρός το κιτ λάδια-ελατήρια της OHLINS.
Ηταν κ παρών κατά την "εγχείρηση".
Εκτός από το ότι είναι σίγουρος ότι ΔΕΝ υπήρχαν αποστάτες μεταξύ τάπας κ μαμά ελατηρίων (μόνο μια μεταλλική ροδέλα)...
...μετά από συζήτηση που είχα μαζί του για τα διαφορετικά δικά μου ευρήματα ,σε συνδιασμό με μετρήσεις που έκανα οι οποίες δείχνουν ότι χρειάζεται ο αποστάτης κατά την άρμοση ,
πήρε τηλ. τον "γκουρού" ,του έθεσε τον προβληματισμό ,και ο μάστορης ήταν ΑΠΟΛΥΤΟΣ κ κατηγορηματικός στο "ΟΧΙ ,δεν υπήρχαν κ δεν χρειάζονται αποστάτες".
Η μεταλλική ροδέλλα κ μόνο.
Ενημερωτικά ,το μήκος των ελατηρίων wp & ohlins είναι ακριβώς το ίδιο.(590mm).
Το μήκος των μαμά ελατηρίων ,είναι κατά 10mm μικρότερο.(580mm)
Γιατί το ψάχνω;
Γιατι το μπροστινό μου δουλεύει πολύ καλύτερα στο χώμα ΧΩΡΙΣ τους αποστάτες
αλλά
κατόπιν μετρήσεων που έκανα ,με το πηρούνι σε πλήρη έκταση και την τάπα πλήρως βιδωμένη ,υπάρχει κενό τουλάχιστον 30mm ,μεταξύ κάτω μέρους τάπας και ελατηρίου.
Κάτι που απ'όσο γνωρίζω ,δεν είναι τεχνικά σωστό.
Mε αποστάτη 40mm ,έχουμε άρμοση με κάποια ελάχιστη σε mm συμπίεση του ελατηρίου.
Σύμφωνα με το Service Manual δε ,υπάρχει αποστάτης από μαμά.
317777
Εχω λοιπόν από τη μια ,τον "γκουρού" να λέει "ΟΧΙ ,ΔΕΝ υπάρχει κ δεν χρειάζεται".
Τον φίλο ,να επιβεβαιώνει ότι "ΔΕΝ υπήρχε όταν λύθηκε μπροστά του".
Το δικό μου να έχει.
Οι μετρήσεις μου να δείχνουν ότι καλώς έχει ,γιατί χρειάζεται.
Το μάνιουαλ να δείχνει ότι έχει από μαμά.
Και το μπροστινό να δουλεύει καλύτερα χωρίς.
Πονοκέφαλος........
Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω λοιπόν είναι ,το τι ισχύει τελικά;
Γι'αυτό κ ρωτάω:
Εχει ανοίξει κανείς το μπροστινό του Τενερέ ΜΟΝΟΣ του ,για ν'αλλάξει λάδια;;;
...ή έστω με καναν φίλο του μάστορη ,και να ήταν παρόν στην διαδικασία;
Κι αν ναι ,θυμάται αν υπήρχε αποστάτης;
Αν όχι ,θα με υποχρέωνε όποιος θα έκανε τον κόπο να ξεβιδώσει την τάπα ενός καλαμιού του ,και να το τσεκάρει.
(είναι πανεύκολο ,δεν χρειάζεται να λυθεί τίποτε άλλο ,κ είναι θέμα 3 λεπτών)
Θέλω να διαπιστώσω Αν Υπάρχει αποστάτης τοποθετημένος από την Γιαμάπα μαζί με τα μαμά ελατήρια ,ή όχι;
Κι αν ναι ,μια μέτρηση του μήκους του θα μου ήταν πολύ χρήσιμη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ασχοληθεί ,κ με βοηθήσει να λύσω τον "γρίφο".:wave2:
Θέλω να διαπιστώσω Αν Υπάρχει αποστάτης τοποθετημένος από την Γιαμάπα μαζί με τα μαμά ελατήρια ,ή όχι;
Κι αν ναι ,μια μέτρηση του μήκους του θα μου ήταν πολύ χρήσιμη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ασχοληθεί ,κ με βοηθήσει να λύσω τον "γρίφο".:wave2:
Κώστα , άλλαξα τα ΜΑΜΑ ελατήρια με ΩΧ-ΛΙΝΣ πριν 6-7 μηνες .
Όταν βγάλαμε τα ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ (3 στην φωτο σου). Μόνο αυτή την μεταλλική ροδέλα που λες κι εσυ (4 στην φωτο σου).
Τα ελατήρια που δίνει η ΩΧ-ΛΙΝΣ για το ΤΕΝΕΡΕ (08716-60) είχαν ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ με τα ΜΑΜΑ και δεν είχαν αποστάτες .
(εντάξει , τα μαμά ήταν λιιιγο πιο κοντά ισως και λόγο χρησης <1cm)
Αυτά είχα να καταθέσω , χωρίς φόβο και πάθος..:lol:
edit : το δικο μου ειναι μοντελο 9/2008 .δεν ξερω αν εχει αλλαξει κατι η ΥΑΜΑΗΑ μετα.
el-Gatto
06/06/2014, 11:38
Γιώργο ,σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.:beer:
Η μαρτυρία σου συνηγορεί και επιβεβαιώνει ,τα -εκ'των ταυτοσήμων ευρημάτων- λεγόμενα του φίλου κ έτερου Τενερίστα (STF) ,καθώς και την απόλυτα αρνητική -περί τοποθέτησης αποστατών- άποψη του μάστορή του.:D
Το δικό μου είναι επίσης μοντέλο 2008 ,οπότε αυτό σιγουρεύει ακόμα περισσότερο την τεχνική ταυτοποίηση.
Με βολεύει επίσης να ισχύει κάτι τέτοιο ,μια και όπως προ-είπα ,το μπροστινό μου με τα WP k χωρίς αποστάτες ,δουλεύει στο χώμα σαν μαγικό χαλί.
Οσο για το μήκος των ελατηρίων ,έχει ταυτοποιηθεί κ σιγουρευτεί για όλα.
OHLINS & WP είναι στα 590mm (αναγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές τους ,αλλά τα'χουμε μετρήσει και προσωπικά)
Τα δε μαμά ,είναι στα 580mm.
Kαι δεν έχουν "πέσει" κατά 10mm ,όπως κι εγώ νόμιζα όταν μέτρησα τα δικά μου. Τόσο είναι εξ'αρχής.
317832
Ελα τώρα κ πες μου όμως ,τι συμπέρασμα βγάζεις σε σχέση με το manual ???
Το οποίο δείχνει να υπάρχουν αποστάτες στην "μαμά" συν-αρμολόγηση ,και αφορά το απολύτως συγκεκριμένο μοντέλο ΧΤΖ.
317831
:hmm: :hmm: :hmm:
Το οποίο δείχνει να υπάρχουν αποστάτες στην "μαμά" συν-αρμολόγηση ,και αφορά το απολύτως συγκεκριμένο μοντέλο ΧΤΖ.
Τι να πω ?
Τα ΥΑΜΑΗΑ είναι τριμπ@υΡ#δελα..:lol:
Ίσως , να τους ξέφυγε τίποτα σε κάνα copy-paste (αλήθεια τα XTR-XTX τι έχουν).
Αν και εσένα, το μόνο που θα έπρεπε να σε προβληματίζει είναι που θα βάλεις τα καλαμάκια (πουρφαν’) για να του πίνεις το αίμα…. :lol:
Εχετε κανει κατι βολταρες ρε κΙορατεδες …:beer::beer::beer:
el-Gatto
06/06/2014, 12:16
Το'χω "γιομίσει τρύπες και του πίνω το αίμα" ολούθε ,αλλά χρησιμοποιώ "μπουριά" διότι έχουν πολύ μεγαλύτερη ροϊκή απόδοση έναντι των καλαμακίων.:lol:
Οσο για τις απορίες σου ,έχουν ψαχθεί ενδελεχώς ,κι έχουν αποκρυπτογραφηθεί.
Το ΧΤΧ φοράει ακριβώς τα ίδια σε μήκος ελατήρια ,κ σε μαμά ,κ σε OHLINS k' σε WP.
Η OHLINS δίνει ακριβώς το ίδιο σετ για ΧΤΧ-ΧΤΖ (ίδιος κωδικός ,αυτός που ανέφερες παραπάνω)
Η δε WP ,δίνει άλλον κωδικό ,ο οποίος έχει διαφορά μόνο στην σκληρότητα των ελατηρίων.(το μήκος παραμένει το ίδιο)
Κάτι που ,αν βάλεις στην εξίσωση την μικρότερη διαδρομή της εμπρός ανάρτησης του ΧΤΧ ,συνηγορεί κ κάνει απόλυτα φυσιολογική την ανάγκη τοποθέτησης αποστατών στο μπροστινό του ΧΤΖ ,αφού φοράει ακριβώς το ίδιο μήκος ελατηρίων.
Οσο για το XTR ,τα πράγματα διαφέρουν.
Τα μαμά τοποθετημένα ελατήρια έχουν μήκος 630mm (κάτι που δικαιολογείται απο την ακόμα μεγαλύτερη κατά 150mm διαδρομή του XTR έναντι του ΧΤΖ)
είναι τοποθετημένα εξ'αρχής χωρίς αποστάτες
και είναι προοδευτικά (σε αντίθεση με τα μαμά των ΧΤΧ/ΧΤΖ που είναι ολόϊδια κ γραμμικά)
Γιώργο ,σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.:beer:
Η μαρτυρία σου συνηγορεί και επιβεβαιώνει ,τα -εκ'των ταυτοσήμων ευρημάτων- λεγόμενα του φίλου κ έτερου Τενερίστα (STF) ,καθώς και την απόλυτα αρνητική -περί τοποθέτησης αποστατών- άποψη του μάστορή του.:D
Το δικό μου είναι επίσης μοντέλο 2008 ,οπότε αυτό σιγουρεύει ακόμα περισσότερο την τεχνική ταυτοποίηση.
Με βολεύει επίσης να ισχύει κάτι τέτοιο ,μια και όπως προ-είπα ,το μπροστινό μου με τα WP k χωρίς αποστάτες ,δουλεύει στο χώμα σαν μαγικό χαλί.
Οσο για το μήκος των ελατηρίων ,έχει ταυτοποιηθεί κ σιγουρευτεί για όλα.
OHLINS & WP είναι στα 590mm (αναγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές τους ,αλλά τα'χουμε μετρήσει και προσωπικά)
Τα δε μαμά ,είναι στα 580mm.
Kαι δεν έχουν "πέσει" κατά 10mm ,όπως κι εγώ νόμιζα όταν μέτρησα τα δικά μου. Τόσο είναι εξ'αρχής.
317832
317831
ΚΑΙ ΟΜΩΣ... ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
Συγχωρέστε με για τα παραπάνω Κεφαλαία γράμματα αλλά... λόγω του ότι μιλάμε για αναρτήσεις οι οποίες είναι βασικό εξάρτημα για την ασφάλεια μας πρέπει να διορθώσω τουλάχιστον τα δικά μου γραφόμενα σε διπλανό forum που μεταφέρθηκαν εδώ!
Ευτυχώς ο el-Gatto δεν "κάθεται στα αυγά του" και με ζόριζε το τελευταίο διάστημα να ξεβιδώσω την μπουκάλα για να μάθουμε από πρώτο χέρι και τι γίνεται με το Tenere μου που είναι αγορασμένο το 2011 αλλά έχω λόγους να πιστεύω πως κατασκευάστηκε το 2009, αλλά και να μη μείνουν οι αναγνώστες με την εντύπωση πως δεν έχει αποστάτες και τοποθετώντας ελατήρια της Ohlins για το συγκεκριμένο μοντέλο επίσης δεν πρέπει να βάλετε αποστάτες.
Δεν ισχύει λοιπόν ότι μου είπαν και ότι νόμιζα πως δεν είδα... το XT660Z Tenere ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ τελεία και παύλα, ανεξαρτήτου χρονολογίας κατασκευής, τουλάχιστον από το 2008 μέχρι και σήμερα!
Για του λόγου το αληθές:
318759
318760
Αμφίσημος
13/09/2014, 15:25
322861
322862
Να'μαστε πάλι! 43.000χλμ με ευλαβική συντήρηση ως προς τα βασικά τουλάχιστον. Προβλήματα 0, δεν με άφησε ποτέ, δεν ζήτησε €. Με πάει παντού και τίμια, ΟΚ.
Αλλά:
1. Θέλει σφίξιμο συχνά. Έχασα σχεδόν το μισό μηχανάκι εως τώρα.
Έχασα μια βίδα απο την αλουμινένια ποδιά η οποία έσπασε σε ένα σημείο (δείτε αντίστοιχη φωτό). Έχασα τα πλαστικά που κουμπώνουν πάνω στα μαρσπιέ. Έχασα ενα αντίβαρο. Κόπηκε το πλαστικό ποδαράκι στο διπλό σταντ.
2. Τα αμορτισέρ (ειδικά το πίσω) είναι κλασμένα. Πάει μεν - αλλά οχι σαν τότε...(κλαψ-λυγμ)
3. Δεν μιλάω για λαιμούς εξάτμισεις; Σκουριά κλασσικά. Δεν με πειράζει - ας σαπίσει.
4. Τακάκι πίσω τα τρώει λαίμαργα με το πίσω φρένο αν είσαι μονοκάβαλος να τρομάζει ακόμα.
5. Κλειδαριά τιμονιού κλειδώνει - ξεκλειδώνει με πόνο. Ότι ζουμί και αν έβαλα δεν διορθώνεται.
6. Το σινιάλο της μεγάλης σκάλας λειτουργεί με υπεράνρθρωπη πίεση. Ανοίγει το μπλε φως στο καντράν αλλά οχι η μεγάλη σκάλα.
7. Κόστος μαμά αναλωσίμων: 115€ μπροστινά τακάκια ρε παιδιά; 45€ τα σινεμπλόκ; Τακάκια βρήκα μισοτιμής τίμια - σινεμπλόκ όχι ακόμη. Μανέτα συμπλέκτη 25€;
Κατά τα άλλα πάμε για παντρειά σοβαρή...
322861
322862
Να'μαστε πάλι! 43.000χλμ με ευλαβική συντήρηση ως προς τα βασικά τουλάχιστον. Προβλήματα 0, δεν με άφησε ποτέ, δεν ζήτησε €. Με πάει παντού και τίμια, ΟΚ.
Αλλά:
1. Θέλει σφίξιμο συχνά. Έχασα σχεδόν το μισό μηχανάκι εως τώρα.
Έχασα μια βίδα απο την αλουμινένια ποδιά η οποία έσπασε σε ένα σημείο (δείτε αντίστοιχη φωτό). Έχασα τα πλαστικά που κουμπώνουν πάνω στα μαρσπιέ. Έχασα ενα αντίβαρο. Κόπηκε το πλαστικό ποδαράκι στο διπλό σταντ.
2. Τα αμορτισέρ (ειδικά το πίσω) είναι κλασμένα. Πάει μεν - αλλά οχι σαν τότε...(κλαψ-λυγμ)
3. Δεν μιλάω για λαιμούς εξάτμισεις; Σκουριά κλασσικά. Δεν με πειράζει - ας σαπίσει.
4. Τακάκι πίσω τα τρώει λαίμαργα με το πίσω φρένο αν είσαι μονοκάβαλος να τρομάζει ακόμα.
5. Κλειδαριά τιμονιού κλειδώνει - ξεκλειδώνει με πόνο. Ότι ζουμί και αν έβαλα δεν διορθώνεται.
6. Το σινιάλο της μεγάλης σκάλας λειτουργεί με υπεράνρθρωπη πίεση. Ανοίγει το μπλε φως στο καντράν αλλά οχι η μεγάλη σκάλα.
7. Κόστος μαμά αναλωσίμων: 115€ μπροστινά τακάκια ρε παιδιά; 45€ τα σινεμπλόκ; Τακάκια βρήκα μισοτιμής τίμια - σινεμπλόκ όχι ακόμη. Μανέτα συμπλέκτη 25€;
Κατά τα άλλα πάμε για παντρειά σοβαρή...
1.Δεν έχω χάσει ούτε μια βίδα.
2. Τα αμορτισέρ είναι σώβρακα και τα δύο.
3. Οι λαιμοί και η εξάτμιση σκουριάζουν από καινούριο. Το ίδιο και οι ακτίνες λόγο χαμηλής ποιότητας.
4. Ψάξου με τακάκια πίσω για να βρεις σωστή αίσθηση και διάρκεια. (Μάλλον θέλει σκληρά). Εμπρός υπάρχουν λύσεις εξίσου καλές με τα μαμά στη μισή τιμή. Εγώ τα παίρνω ακόμα πιο φθηνά, οργανικά, μεσαίας σκληρότητας, δε θυμάμαι μάρκα.
5. Κλειδώνει ξεκλειδώνει για πλάκα. Σε όλα τα Γιαμαπα τα θέλει πίεση στο κλειδί λίγο προς τα εμπρός πριν το γυρίσεις. (Όπως και σε όλα τα σουτζούκι που θέλει προς τα πίσω).
6. Δεν το έχω προσέξει. Θα ρίξω ένα βλέφαρο και θα αναφέρω.
7. Στα σινεμπλοκ κάνε το κόλπο με τη σαμπρέλα ή με τα διπλά ρουλεμαν για να γλιτώσεις μια και καλή. Εγώ με τη σαμπρέλα έχω κάνει 30 - 40.000 χλμ και συνεμπλοκ δεν έχω αλλάξει.
Ποδιά και σταντ έχεις τα οριτζινάλε?
el-Gatto
14/09/2014, 20:55
Μετά από 47.000 km ,στα οποία το'χω "πιεί" σχεδόν στο 100% των δυνατοτήτων του ,σε άσφαλτο & σε χώμα ,1κάβαλο & 2κάβαλο.
Κραδασμούς έχει ΝΑΙ !!! . . . Αλλά . . .
1. Επίσης--> Δεν έχω χάσει ούτε μια βίδα ,ούτε κι έχω βρεί κάποια λάσκα σε προσωπικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ,ούτε αυτομολήσεις αξεσουάρ έχω παρατηρήσει.
2. Το εμπρός είναι πολύ μαλακό από τη μάνα του. Το πίσω "κλάνει" μετά από 20-25.000 km. Στα 35K ,δουλεύει σκέτο το ελατήριο ,το οποίο είναι κ μαλακό σαν σουμιές από γέννα.
Εμπρός: WP ελατήρια + 1 φορά το χρόνο φρέσκο καλό λαδάκι ,μετά από καλό καθάρισμα των σωθικών.
Πίσω: Πλήρως ρυθμιζόμενο ΝΙΤRΟΝ σεταρισμένο στις ανάγκες μου + Υδραυλική Προφόρτιση
(ή οποιαδήποτε παρόμοια επώνυμη αντικατάστασή τους) και...επιτέλους...έχεις μηχανάκι.
3. Υπερβολές. Δεν είναι σκουριά αυτή. Είναι τεχνική αυτοπαλαίωσης. Ο νέος καφετής αυτοχρωματισμός τους ,δίνει στο σύνολο αίγλη κ κύρος.:D
Ανοίγουν οι πόροι λόγω θερμοκρασίας κ εισχωρούν σε αυτούς σωματίδια σκόνης-χώματος-βρωμιάς ,εκ'τούτου το εμφανισιακό αποτέλεσμα.
Αναστρέψιμο για όποιον έχει όρεξη να τρίψει με τα κατάλληλα υλικά.
4. Τακάκια πίσω έχω αλλάξει 1 φορά όλη κι όλη (στα 36,000κμ) επειδή βαρέθηκα να τα βλέπω επάνω. Μετά από 10Κ είναι στο 70+% τους. Κοινώς ,δεν τρώω πίσω τακάκι.
Εμπρός τα άλλαξα επίσης στα 36.000κμ γιατί είχαν τελειώσει. Εβαλα after-market ,μαλακότερα ,τα οποία τα κόβω να κρατάνε 20Κ.
Οσο για τις τιμές ,βρίσκεις διάφορα από 15€/ζεύγος
5. Για το κλείδωμα ,όπως τα λέει ο daz...Δεν θέλει κόπο...Θέλει τρόπο...
6. Λιώνει ,ή πιάνει μάκα ,ή λυγίζει ,το χάλκινο έλασμα μέσα στον διακόπτη ,που κάνει την επαφή για να ανάψει το σινιάλο.
Ανοιγμα-καθάρισμα-ή-λύγισμα προς την αντίθετη μεριά ,και καθάρισες.
7. Τακάκια--> όπως είπα κ πάνω βρίσκεις από 15€ ανα ζεύγος.
Σινεμπλόκ--> έβαλα το 3ο σετ στα 36Κ και μετά από 5Κ -βάσει προδιαγραφών- ήθελαν αλλαγή.
Σαμπρέλα μονή....2πλή...κι όπου φτάσουν.
Υπάρχουν φτηνότερα after ,τα οποία θα είναι τα επόμενα που θα δοκιμάσω.
Από τον γνωστό "τσαχπινογαργαλιάρη" συμφορουμίτη pissaman
http://www.motopissaris.gr/parts/Σινεμπλόκ-πίσω-τροχού-JMT-για-Yamaha-XT600-XT660-MT03
Αμφίσημος
14/09/2014, 21:09
> DAZ + Gattos
1.Δεν έχω χάσει ούτε μια βίδα. > Τι διάλα; Εμένα σκορπάει μόνο; (σε ευχαριστώ και πάλι για το αντίβαρο που μου εστειλες τότε...)
2. Τα αμορτισέρ είναι σώβρακα και τα δύο. > Το πίσω είναι όπως είπε και ο γάτος σκέτο ελατήριο. Πονάνε τα restore-έχουμε και 2 παιδιά ρε πούστημ αλλά ΟΚ.
3. Οι λαιμοί και η εξάτμιση σκουριάζουν από καινούριο. Το ίδιο και οι ακτίνες λόγο χαμηλής ποιότητας. > Ακτίνα δεν έχω καμιά σκουριασμένη.
4. Ψάξου με τακάκια πίσω για να βρεις σωστή αίσθηση και διάρκεια. (Μάλλον θέλει σκληρά). Εμπρός υπάρχουν λύσεις εξίσου καλές με τα μαμά στη μισή τιμή. Εγώ τα παίρνω ακόμα πιο φθηνά, οργανικά, μεσαίας σκληρότητας, δε θυμάμαι μάρκα. > Για στείλε έστω σε pm οταν μπορέσεις τι φοράς πισω.
5. Κλειδώνει ξεκλειδώνει για πλάκα. Σε όλα τα Γιαμαπα τα θέλει πίεση στο κλειδί λίγο προς τα εμπρός πριν το γυρίσεις. (Όπως και σε όλα τα σουτζούκι που θέλει προς τα πίσω). > ΟΚ παιδιά, είμαι μπρούταλ ίσως..
6. Δεν το έχω προσέξει. Θα ρίξω ένα βλέφαρο και θα αναφέρω. > Πάλι θέλει χρονο απο τη ζωή μου άνοιξε-καθάρισε-κλείσε.
7. Στα σινεμπλοκ κάνε το κόλπο με τη σαμπρέλα ή με τα διπλά ρουλεμαν για να γλιτώσεις μια και καλή. Εγώ με τη σαμπρέλα έχω κάνει 30 - 40.000 χλμ και συνεμπλοκ δεν έχω αλλάξει. > Ώπα; Για ρουλεμάν τρομάζω με τι σαμπρέλα τι παίζει; 1η φορά το ακούω...
Ποδιά και στάντ ειναι τα οριτζινάλε τρομάρατς
οπως τα παν daz + gatos.
κι εγω στα 48000 ακριβως τα ιδα.
βιδα δεν εχω χασει ακομη (στην μηχανη τουλαχιστον):lol:
el-Gatto
14/09/2014, 21:18
με τι σαμπρέλα τι παίζει; 1η φορά το ακούω...
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=118191&page=39
Αμφίσημος
22/09/2014, 17:09
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=118191&page=39
Πάλι στο ίδιο νήμα με έβγαλε. Τι παίζει με διπλή σαμπρέλλα;