PDA

View Full Version : Φακοί φωτισμού - φωτιστικά εργασιας

Σελίδες : 1 2 3 [4] 5 6 7 8

JNP
14/12/2017, 16:19
Τα angstroms αντιστοιχούν σε χρώμα.

Τα Κελβιν αντιστοιχούν σε θερμοκρασία. Το πόσο άσπρο η μπλε η κίτρινο φαίνεται ένα φως μετριέται με τη θερμοκρασία._

Κι επειδή έχω διάβασμα να κάνω διάβαστε μόνοι σας όσοι θέλετε.
Color Temperature (https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature).

Τα ίδια λέμε με διαφορετικό τρόπο. Εγώ μιλάω για την ακτινοβολία αυτή καθεαυτη από πλευράς φυσικής γιαυτό μιλούσα για LM ή Α.Εσύ μιλάς για το πόση πρέπει να είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας ενός σώματος ώστε να εκπέμπει μια ακτινοβολία και μιλουσες για Κ. . Εσύ μιλάς για το αίτιο και εγώ για το αποτέλεσμα. Άντε τώρα να συνεννοηθούμε! :beer:

daz
14/12/2017, 17:20
Τα παραπάνω τα καταλαβαίνω πολύ καλά μιας και έχω τελειώσει Φυσικομαθηματικη σχολή. Ο απλός χρήστης δεν έχει τις γνώσεις ούτε τον εξοπλισμό για τέτοιες μετρήσεις, οπότε αυτή η κλίμακα δεν του λέει τίποτα. Warm, natural και cold τα βλέπει μια χαρά.

Όσο πιο κοντά στους 5000Κ τόσο πιο "φυσικό" είναι το χρώμα. Όσο ανεβαίνουν οι βαθμοί πάει προς το ψυχρό (λευκομπλε) και όσο κατεβαίνουν πάει προς το θερμό (κοκκινοκίτρινο).

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε δυο led με θερμοκρασία χρώματος πολύ κοντά στους 5000Κ, δε σημαίνει ότι η χρωματική απόδοση και των δυο είναι ίδια. Το ένα απ' τα δύο μπορεί να έχει υψηλότερο δείκτη χρωματικής απόδοσης (cri). Έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποδίδει σωστά τα χρώματα.
H διαφορά τους είναι στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται η πηγή η οποία δίνει τη φωτεινότητα. Το πρώτο μπορεί να είναι ένα απλό led που να δίνει το λευκό (των 5000Κ) φως, απ' την τρίχρωμη παλέτα RGB (κοκκινο, πράσινο, μπλε) και το δεύτερο να είναι κατασκευασμένο με διαφορετικό τρόπο. Να περιέχει και φώσφορο δλδ, ώστε να παράγει και συμπληρωματικά χρώματα. Ένα μέρος απ' το φως που παράγει το λεντ, απορροφάται απ' τα μόρια του φωσφόρου ώστε να αποδίδει κι άλλα χρώματα εκτός από αυτά της τρίχρωμης παλέτας. Για τον λόγο αυτό το δευτερο λεντ μπορεί να αποδίδει σωστότερα τα χρώματα αλλά να έχει μικρότερη απόδοση.

Οπότε αλλο πράγμα η θερμοκρασία χρώματος που ρυθμιζει την χρωματική απόδοση και άλλο πράγμα το cri που δείχνει πόσο πιστή είναι η απόδοση των χρωμάτων έχοντας σαν βάση το πως φαίνονται τα χρώματα στο φως του ήλιου. Την χρωματική απόδοση την μετράμε σε cri. Υπάρχουν λοιπόν led με υψηλότερο cri όπως το nichia του miscin.

virus
14/12/2017, 18:53
ΓΑΤΑΚΙΑ...... μαζι κι ο Bo.... με την μανιβελα του :lol:

- για να εχεις ολα τα kelvin και fahrenheit θα πρεπει να εχεις 2-3 φακους
- αμα εισαι κουλος πως θα δουλεψεις μανιβελατο φακο; ε; ε; ε;

ΕΝΑΣ ειναι ο φακος.....

391373

φακος παλινδρομικης κινησεως.

στην αργη κινηση 2000

σην μεσαια κινηση 4000

στην γρηγορη κινηση 6000

και κουλος να εισαι μια χαρα τον δουλευεις

:smokin:

teogtp
14/12/2017, 19:06

ΕΝΑΣ ειναι ο φακος.....

391373

στην αργη κινηση 2000

σην μεσαια κινηση 4000

στην γρηγορη κινηση 6000

Ξέρω πολλούς που τον καίνε για πλάκα.....

:lol:

SciTeF
14/12/2017, 19:12
:lol: :D :beer:

Bowleno
14/12/2017, 19:31

ΕΝΑΣ ειναι ο φακος.....

391373

στην αργη κινηση 2000

σην μεσαια κινηση 4000

στην γρηγορη κινηση 6000

:moutza::bawl:

daz
14/12/2017, 20:38
ΕΝΑΣ ειναι ο φακος.....

Μ@λακία φακός!

:lol::lol:
:moutza:

JNP
14/12/2017, 22:42
Όσο πιο κοντά στους 5000Κ τόσο πιο "φυσικό" είναι το χρώμα. Όσο ανεβαίνουν οι βαθμοί πάει προς το ψυχρό (λευκομπλε) και όσο κατεβαίνουν πάει προς το θερμό (κοκκινοκίτρινο).

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε δυο led με θερμοκρασία χρώματος πολύ κοντά στους 5000Κ, δε σημαίνει ότι η χρωματική απόδοση και των δυο είναι ίδια. Το ένα απ' τα δύο μπορεί να έχει υψηλότερο δείκτη χρωματικής απόδοσης (cri). Έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποδίδει σωστά τα χρώματα.
H διαφορά τους είναι στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται η πηγή η οποία δίνει τη φωτεινότητα. Το πρώτο μπορεί να είναι ένα απλό led που να δίνει το λευκό (των 5000Κ) φως, απ' την τρίχρωμη παλέτα RGB (κοκκινο, πράσινο, μπλε) και το δεύτερο να είναι κατασκευασμένο με διαφορετικό τρόπο. Να περιέχει και φώσφορο δλδ, ώστε να παράγει και συμπληρωματικά χρώματα. Ένα μέρος απ' το φως που παράγει το λεντ, απορροφάται απ' τα μόρια του φωσφόρου ώστε να αποδίδει κι άλλα χρώματα εκτός από αυτά της τρίχρωμης παλέτας. Για τον λόγο αυτό το δευτερο λεντ μπορεί να αποδίδει σωστότερα τα χρώματα αλλά να έχει μικρότερη απόδοση.

Οπότε αλλο πράγμα η θερμοκρασία χρώματος που ρυθμιζει την χρωματική απόδοση και άλλο πράγμα το cri που δείχνει πόσο πιστή είναι η απόδοση των χρωμάτων έχοντας σαν βάση το πως φαίνονται τα χρώματα στο φως του ήλιου. Την χρωματική απόδοση την μετράμε σε cri. Υπάρχουν λοιπόν led με υψηλότερο cri όπως το nichia του miscin.

Ο μόνος τομέας που κατά τη γνώμη μου το cri έχει ουσιαστική εφαρμογή είναι η σύγχρονη φωτογραφία.
Στις επαγγελματικου επιπέδου φωτογραφικές μηχανές από ειδικά εργαστήρια γίνεται χρωματικος έλεγχος του αισθητήρα ώστε να διαπιστωθεί πόσο καλά αποδίδονται τα χρώματα και κυρίως η ανθρώπινη επιδερμίδα. * Μετράει πολύ στην επαγγελματική φωτογράφιση. Η φωτογραφική μου μηχανή ρυθμίζει το RGB αλλά θέλει μεγάλη εμπειρία γιαυτό, έτσι προτιμώ να διορθώσω στο Photoshop.
Αν χρησιμοποιουμε έναν η περισσότερους φακούς για να φωτισουμε ένα αντικείμενο ή τοπίο που θέλουμε να φωτογραφισουμε, τότε ναι μετράει το να ξέρουμε την ακριβή χρωματική απόδοση του φακου. Σε συνηθισμένη όμως χρήση φακου ποιος ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο;
Και ποιος θα κανει μια τέτοια ακριβή μέτρηση για το κάθε μοντέλο και πόσο αξιόπιστος θα είναι αυτός;
Έτσι είναι τα αποτελέσματα ελέγχου ενός αισθητήρα ή μιας φωτεινής πηγής
391381

daz
14/12/2017, 23:20
Και ποιος θα κανει μια τέτοια ακριβή μέτρηση για το κάθε μοντέλο και πόσο αξιόπιστος θα είναι αυτός;

Στα υπόλοιπα δεν ξέρω να σου απαντήσω γιατί δεν έχω τέτοιο μαραφέτι. Αυτό όμως δεν το κατάλαβα! Τι θέλεις να πεις? Ο κατασκευαστής σου λέει οτι αποδίδει πιο σωστά τα χρώματα, τι ακριβώς μέτρηση θέλεις να κάνεις σαν τελικος χρήστης και για ποιο λόγο? Σου λεέι ότι το cri είναι 90+ όταν στα rgb είναι από 60 έως 80. Η διαφορά φαίνεται και με το μάτι όπως στις φωτό που έβαλε ο scitef. Τι σε νοιάζει να ξέρεις αν είναι 91 ή 94 δλδ? Αν εννοείς για τις εφαρμογές στη φωτογραφία, δεν ξέρω πως ρυθμίζουν κτλ.

SciTeF
15/12/2017, 08:09
Το ίδιο έλεγα κι εγώ μέχρι που το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ.

Όσον αφορά τη φωτογραφία τώρα που λες, έχω την εντύπωση πως εκεί έχουν ακόμα πιο tight tolerances και θέλουν 95+ cri. Και μιλάμε για φωτισμό πανάκριβο εκεί.

Μετρήσεις πάντως ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί θες να κάνεις...Εγώ δεν έκανα ποτέ παρόλο που έχω πρόσβαση ακόμα και σε φασματοφωτόμετρο!

Αν φαίνεται ωραίο, ποσώς με ενδιαφέρει αν το λεντάκι μου δίνει 93 κι όχι 92 CRI.

JNP
15/12/2017, 08:17
Στα υπόλοιπα δεν ξέρω να σου απαντήσω γιατί δεν έχω τέτοιο μαραφέτι. Αυτό όμως δεν το κατάλαβα! Τι θέλεις να πεις? Ο κατασκευαστής σου λέει οτι αποδίδει πιο σωστά τα χρώματα, τι ακριβώς μέτρηση θέλεις να κάνεις σαν τελικος χρήστης και για ποιο λόγο? Σου λεέι ότι το cri είναι 90+ όταν στα rgb είναι από 60 έως 80. Η διαφορά φαίνεται και με το μάτι όπως στις φωτό που έβαλε ο scitef. Τι σε νοιάζει να ξέρεις αν είναι 91 ή 94 δλδ? Αν εννοείς για τις εφαρμογές στη φωτογραφία, δεν ξέρω πως ρυθμίζουν κτλ.

Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να λέει ότι παραμύθι τον συμφέρει. Μόνο ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών μπορεί να βεβαιωσει αυτά που λέει ο κατασκευαστής. Αυτό κάνουν τα σοβαρά review.
Επειδή τώρα για τον μέσο χρήστη των φακών, η θερμοκρασία χρωμάτων ή το cri μας κάνουν εμάς να φαινομαστε ακαταλλαβιστικοι επιστήμονες γιαυτό όχι μόνο εγώ αλλά οι πολλοί χρήστες διεθνώς χρησιμοποιούν την άτυπη κλίμακα warm η ζεστό ή κιτρινωπό /normal η φυσιολογικό /cold ή κρύο η καθαρό (miskin) ή ανοιχτό γαλάζιο. Είναι κάτι που το βλέπει και ο πιο άσχετος μόλις φωτίσει ένα λευκό τοίχο. Εμένα προσωπικά τείνουν να μου αρέσουν οι normal αλλά περί ορέξεως κολοκυθοπιτα. Του miskin του αρέσει το cold, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι αισθήσεις του καθενός μας διαφέρουν.
Για να καταλαβαινομαστε λοιπόν οι δύο Fenix που εχω TK15 και LD10 έχουν ζεστη απόχρωση δηλ ελαφριά κιτρινωπη. Ο Sofirn SF14 ζεστη με μπαταρίες ΑΑ και φυσιολογική με 14500.Ο SP31 φυσιολογική στις υψηλές σκάλες και ελαφρα κιτρινωπη στις χαμηλές. Ο. SF32 με κρύο φως σε όλες.

JNP
15/12/2017, 08:24
Το ίδιο έλεγα κι εγώ μέχρι που το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ.

Όσον αφορά τη φωτογραφία τώρα που λες, έχω την εντύπωση πως εκεί έχουν ακόμα πιο tight tolerances και θέλουν 95+ cri. Και μιλάμε για φωτισμό πανάκριβο εκεί.

Μετρήσεις πάντως ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί θες να κάνεις...Εγώ δεν έκανα ποτέ παρόλο που έχω πρόσβαση ακόμα και σε φασματοφωτόμετρο!

Αν φαίνεται ωραίο, ποσώς με ενδιαφέρει αν το λεντάκι μου δίνει 93 κι όχι 92 CRI.

Εγώ δεν είπα ότι θέλω να κάνω μετρήσεις, εγώ αμφισβητησα τη χρήση αριθμών σαν το cri, που αν μου το λέει ο κατασκευαστής θέλει έλεγχο γιατί δεν εισαι πάντα ότι δηλώνεις, και που είναι άχρηστο και ακαταλαβιστικο για όσους μας διαβάζουν.

SciTeF
15/12/2017, 09:00
Το led της nichia είναι "καρατσεκαρισμένο" που λέει κι η γειτόνισσα όταν κουτσομπολεύει. Δες τα reviews ονλαιν.

Και επιπλέον αν θες, για αυτό επιλέγεις πιο σοβαρή φίρμα γιατί εμπιστεύεσαι ότι θα βάλει αυτό που σου λέει ότι έβαλε.

+ότι το led της nichia διαφέρει σε διαστάσεις, σχήμα, κλπ και είναι εύκολο να επιβεβαιώσεις ότι αυτό έχεις.

Τώρα το αν είναι άχρηστο το High CRI θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Αλλά όπως είπες περί ορέξεως...

Να ξέρεις πάντως τα φτηνότερα led τύπου xml, xpg για κάποιο λόγο είναι φτηνότερα.
MCE (medium CRI), XML (low cri) και τα δυο ουδέτερης θερμοκρασίας έχουν διαφορά τιμής κοντά στα 10$.

JNP
15/12/2017, 11:14
Το led της nichia είναι "καρατσεκαρισμένο" που λέει κι η γειτόνισσα όταν κουτσομπολεύει. Δες τα reviews ονλαιν.

Και επιπλέον αν θες, για αυτό επιλέγεις πιο σοβαρή φίρμα γιατί εμπιστεύεσαι ότι θα βάλει αυτό που σου λέει ότι έβαλε.

+ότι το led της nichia διαφέρει σε διαστάσεις, σχήμα, κλπ και είναι εύκολο να επιβεβαιώσεις ότι αυτό έχεις.

Τώρα το αν είναι άχρηστο το High CRI θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Αλλά όπως είπες περί ορέξεως...

Να ξέρεις πάντως τα φτηνότερα led τύπου xml, xpg για κάποιο λόγο είναι φτηνότερα.
MCE (medium CRI), XML (low cri) και τα δυο ουδέτερης θερμοκρασίας έχουν διαφορά τιμής κοντά στα 10$.

Την μια μου λες δε θες μετρήσεις και αμέσως παρακάτω ξεκινάς πάλι τα cri. Γινόμαστε βαρετοι για τους υπόλοιπους.

teogtp
15/12/2017, 11:27

Την μια μου λες δε θες μετρήσεις και αμέσως παρακάτω ξεκινάς πάλι τα cri. Γινόμαστε βαρετοι για τους υπόλοιπους.

Παρακαλώ, μην ενοχλησθε..... (https://youtu.be/CSALQn0u9z4)

daz
15/12/2017, 11:35
Ρε συ πραγματικά, τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;

Ξέχνα τη θερμοκρασία του λευκού. Πάει το ξεκαθαρίσαμε αυτό.

Ξέχνα και τα cri και τις λοιπές μετρήσεις.

Υπάρχουν λεντακια με φωσφόρο που αποδίδουν τα χρώματα καλυτερα. Εντάξει τώρα; Πόσο καλύτερα και ποιους εξυπηρετεί δε μας νοιάζει.
Υπάρχουν λεντακια που ανεξάρτητα από θερμοκρασίες λευκού και λοιπά, δίνουν πιο πιστή απόχρωση στα αντικειμενα, πολύ πιο κοντά στο φυσικό φως. Και αυτό δε το πετυχαίνουν με τη σωστή θερμοκρασία αλλά με άλλους τρόπους.
Ένα τέτοιο λεντ είναι αυτό του Ιαπωνικού κολοσσού nichia που αποδεδειγμένα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα και είναι ακριβότερο από τα υπόλοιπα.

Η διαφορά του απ τα υπόλοιπα είναι όσο κοστίζει ένας sofirn.:p

Bowleno
15/12/2017, 12:58
Εχετε διυλίσει τον κώνωπα γιια τους φακούς και όποιος μπει εδώ απλά θα νιώσε λιποθυμικές τάσεις......

Ρε εδώ μιλάμε για φακούς να βλέπουμε την στραβομάρα στα σκοτάδια όπου κάνουμε την δουλειά/χόμπι/βόλτα μας η......

για προτζέκτορες σινεμά; να βλέπουμε πόσο καλά αποδίδεται το χρώμα του :a03: της (εδώ βάλτε όποια σας προκαλεί ονείρωξη :D )

:p

daz
15/12/2017, 14:32
Εχετε διυλίσει τον κώνωπα γιια τους φακούς και όποιος μπει εδώ απλά θα νιώσε λιποθυμικές τάσεις......

Ρε εδώ μιλάμε για φακούς να βλέπουμε την στραβομάρα στα σκοτάδια όπου κάνουμε την δουλειά/χόμπι/βόλτα μας η......

για προτζέκτορες σινεμά; να βλέπουμε πόσο καλά αποδίδεται το χρώμα του :a03: της (εδώ βάλτε όποια σας προκαλεί ονείρωξη :D )

Είναι βρεγμένη κατηφόρα, τέτοιες συζητήσεις! :lol:

Πάντως όλο και κάτι βγαίνει! Ποιος θα διαβάσει αυτή τη συζήτηση και θα αγοράσει στάνλευ με 40 ευρώ ή λιντλ με 10? Ή φακό με μανιβέλα? :p

Μόνο ο γιάννης θα μείνει με τον παλιδρομικό φωτισμό ανα χείρας, όπως φαίνεται! :D

virus
15/12/2017, 16:30

Μην μιλας εσυ μονοχειρα. Λιποθυμια φερνει η μανιβελα το καταλαβαμε :cry:

Είναι βρεγμένη κατηφόρα, τέτοιες συζητήσεις! :lol:

Πάντως όλο και κάτι βγαίνει! Ποιος θα διαβάσει αυτή τη συζήτηση και θα αγοράσει στάνλευ με 40 ευρώ ή λιντλ με 10? Ή φακό με μανιβέλα? :p

Μόνο ο γιάννης θα μείνει με τον παλιδρομικό φωτισμό ανα χείρας, όπως φαίνεται! :D

Μην ζηλευεις το παλινδρομικο. Δεν πωλειτε με την καμια :bawl:

Ολη η συζητηση παρακολουθειτε ενδελεχως μην ανησυχεις. Απλα για την ωρα προεχουν αλλα πραματα :blush:

teogtp
15/12/2017, 16:40
Έχεις μείνει στον δρόμο, βράδυ,και ζητάς από τον συνταξιδιωτη σου να σου τον "παίξει" λίγο......
Σκηνή ανεκτίμητη.....

virus
15/12/2017, 16:53
κι αμα ειναι γυναικα;

σκηνη αξεχαστη :lol:

pano kato
15/12/2017, 17:01
Παρτε αυτον! Τον παιζετε μ'ενα χερι και με το αλλο κανετε καμια δουλεια!:p391392

teogtp
15/12/2017, 17:03
Παρτε αυτον! Τον παιζετε μ'ενα χερι και με το αλλο κανετε καμια δουλεια!:p391392

391393

Έλα τώρα...... αλήθεια είναι;

daz
15/12/2017, 17:13
κι αμα ειναι γυναικα;

σκηνη αξεχαστη :lol:

Και να σου λέει "λάμπεις Γιάννη μου"!!! :bawl:

pano kato
15/12/2017, 17:17
:facepalm:Οχι εγω κατι φακους λεγανε και μετα ηρθες εσυ και εγω φτεω που γραφω!:bawl:

pano kato
15/12/2017, 17:52
391395 Τον εχω πανω απο 10 χρονια! Δεν μ'αφησε ποτε!

vaska
16/12/2017, 18:03
ααα καλά, το έχετε κάψει εντελώς!

daz
16/12/2017, 18:13
ααα καλά, το έχετε κάψει εντελώς!

Είπε ο αξύριστος μακρυμάλλης πριν χωθεί και πάλι στη σκοτεινή σπηλιά του, με δύο τσακμακόπετρες ανά χείρας. :D

fasarias
17/12/2017, 18:05
Αυτος αξιζει τιποτα?
Ειναι σε προσφορα.

http://www.e-shop.gr/pure-cree-mini-led-flashlight-7w-300lm-q5-3-modes-black-p-PER.560391

SciTeF
17/12/2017, 19:47
review στο ίντερνετ δεν παίζει να υπάρχει.

Τα λούμενς που δίνει για μπαταρία ΑΑ μου φαίνονται ίσως λίγο πολλά.
Αν κρίνω από τον φακό (το τζάμι) που έχει μπροστά η δέσμη του πρέπει να είναι πολύ εστιασμένη.
Μπορεί όμως το σύστημα εστιάσης που έχει να την "ανοίγει" αρκετά ώστε να είναι πιο χρήσιμη.
Δεν έχει μεσαία στάθμη φωτεινότητας αλλά έχει strobe που είναι ψιλοάχρηστο.
Τα reviews που έχει στο e-shop είναι καλά ειδικά αν πάρουμε υπ' όψιν μας και την τιμή του.
Στα + ότι δέχεται επαναφορτιζόμενη λιθίου αν και δεν το λέει πουθενά. Το λένε όμως χρήστες στα review.

Αυτά από εμένα.

fasarias
17/12/2017, 20:56
Αν και σας εχω κουρασει λιγακι με τις ερωτησεις μου το ξερω, θα ηθελα να μου πειτε καμμια γνωμη και γι`αυτον
Μ`αρεσει περισσοτερο ειναι και πιο μεγαλος αλλα το οτι δεν δεχεται απλη μπαταρια παρα μονο αυτες τις ''ειδικες'' μου μοιαζει σαν μεγαλο μειονεκτημα.
Δεν ξερω αν μπορει να δεχθει "απλη" επαναφορτιζομενη.
Στα συν του βεβαια οτι περιλαμβανει μπαταρια και φορτιστη και φυσικα η τιμη του.

https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_353328.html?lkid=10233807

daz
17/12/2017, 21:15
Αν και σας εχω κουρασει λιγακι με τις ερωτησεις μου το ξερω, θα ηθελα να μου πειτε καμμια γνωμη και γι`αυτον
Μ`αρεσει περισσοτερο ειναι και πιο μεγαλος αλλα το οτι δεν δεχεται απλη μπαταρια παρα μονο αυτες τις ''ειδικες'' μου μοιαζει σαν μεγαλο μειονεκτημα.
Στα συν του βεβαια οτι περιλαμβανει μπαταρια και φορτιστη και φυσικα η τιμη του.

Καταρχάς δεν κουράζεις γιατί κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει.

Λοιπόν εγώ δεν έχω καθόλου καλή εμπειρία με τέτοιους φακούς. Και μιλάω πιο πολύ για τον προηγούμενο που ρώτησες, γιατί αυτός είναι καθαρό ανέκδοτο! (pure joke που λένε και στο χωριό μου).
Πριν μερικούς μήνες μου έδωσε ένας φίλος έναν φθηνό φακό από κινά με πολύ καλές κριτικές γιατί παράγγειλε δύο. Τους πετάξαμε και οι δύο. Βασικά ο ένας σταμάτησε να ανάβει και ο άλλος ανάβει όποτε θέλει. Ασφαλώς η απόδοση είναι άθλια!
Ο απο πάνω που έβαλες είναι απλά ανέκδοτο και μάλιστα από κείνα τα κρύα που λέει ο Παναγιωτόπουλος στο ράδιο αρβύλα. Κοίτα μη σου σκάσει καμιά 18650 στα χέρια μόνο! Φυσικά ξέχνα τα 2000lm, ετοιμάσου να δώσεις 10αρικάκι για μπαταρία και μετά να πετάξεις το φακό. (και αυτά στην καλύτερη περίπτωση).

Πάρε αυτόν που έχει προτείνει πολλές φορές ο jnp και είναι ευχαριστημένος.

https://www.aliexpress.com/store/product/Sofirn-New-SP14-Mini-Portable-LED-Flashlight-AA-Cree-XP-G2-EDC-Pocket-Light-Torch-Portable/2933049_32829677829.html?spm=2114.12010611.0.0.649f3bbbHhS1XD

Η απόδοσή του με μπαταρία λιθίου είναι παραπάνω από ικανοποιητική και έχεις πάντα την επιλογή να βάλεις και απλή μπαταρία ΑΑ απ' το περίπτερο με μειωμένη απόδοση (αλλά πιστεύω απόλυτα ικανοποιητική για τις περισσότερες περιπτώσεις).

Αν θέλεις κάτι πιο δυνατό ανέβα σε τιμή και προς θεού πάρε σοβαρή μπαταρία 18650.

Δες το ποστ του εδώ.

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&page=13&p=2911206&viewfull=1#post2911206

SciTeF
17/12/2017, 22:02
Όπως εγραψα και προηγουμένως, οι επαναφροτιζόμενες λιθίου είναι επικίνδυνες και ο υποψήφιος χρήστης πρέπει να κάνει μια κάποια έρευνα και λίγο διάβασμα πάνω στο θέμα αυτών των μπαταριών.

SciTeF
17/12/2017, 22:05
Άσχετο, υπάρχει κάποιος ηλεκτρονικός στην παρέα να με βοηθήσει σε μία diy (αφού θα χω βοήθεια θεωρείται ακόμα diy; :lol:) λάμπα εργασίες που σκέφτομαι;

daz
17/12/2017, 22:59
Πολλοί μπερδεύονται με τις μπαταρίες οπότε θα κάνω ένα μικρό κόπο και μετά είναι στην ευχέρεια του καθενός να το ψάξει όσο θέλει. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί έτσι κι αλλιώς δε τις γνωρίζω καλά και σίγουρα υπάρχουν πιο καταρτισμένοι από μένα.
Ούτε θα αναφέρω όλους τους τύπους, απλά τους πιο διαδεδομένους που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Οι μικρότερες "κοινές" μπαταρίες είναι οι ΑΑΑ που τις ξέρουμε όλοι και βάζουμε στο τηλεκοντρόλ της τv.
Οι επόμενες είναι οι ΑΑ που είναι οι λιγο μεγαλύτερες.

Τα 2Α και τα 3Α πάνε στο μέγεθος της μπαταρίας και όχι στην σύσταση και στο είδος.
Αυτές λοιπόν μπορεί να είναι αλκαλικές ή NiMh.
Οι αλκαλικές είναι μια χρήσης και το κύριο αρνητικό τους είναι ότι μπορεί να χάσουν υγρά.
Οι NiMh είναι επαναφορτιζόμενες οι οποίες αντικατέστησαν τις παλιές NiCd.

Οι μπαταρίες αυτές έχουν 1.5v οι αλκαλικές και 1.2v οι επαναφορτιζόμενες και για τις ΑΑ και για τις ΑΑΑ. Η διαφορά αυτή δεν είναι πραγματική διότι το 1.2v που γράφουν οι επαναφορτιζόμενες, είναι τα βολτ που θα δώσουν στο μέγιστο φορτίο, αντίθετα απ' τις αλκαλικές στις οποίες το 1.5v δεν ανταποκρίνεται στο μέγιστο φορτίο. Οπότε δεν παίζει η διαφορά που πιστεύουν κάποιοι, στην απόδοση.

Οι περισσότεροι φακοί της αγοράς που παίρνουν μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ, δουλεύουν με όλους τους παραπάνω τύπους. Παίρνουν δλδ και απλές (αλκαλικές) και επαναφορτιζόμενες.

Πέρα απ' αυτές έχουμε και τις μπαταρίες λιθίου (Lion) που υπερέχουν των απο πάνω σχεδόν στα πάντα. Είναι ελαφριές ενώ έχουν σημαντικά μεγαλύτερες χωρητικότητες, διατηρούν το φορτίο τους μέχρι το τέλος κ.α. Όμως δεν είναι 1,5 και 1,2V αλλά 3,7.
Η 14500 στην οποία αναφερόμαστε συνέχεια είναι μια μπαταρία λιθίου των 3,7V στο μέγεθος μια μπαταρίας ΑΑ. (είναι ελάχιστα πιο μακριά, αλλά χωράει κανονικά εκεί που μπαίνει και μια ΑΑ). Λόγο των 3,7V δεν μπορούν όλοι οι φακοί να την δεχθούν. Κάποιοι όμως είναι σχεδιασμένοι να την δέχονται κανονικά και δουλεύουν απροβλημάτιστα και με 14500 λιθίου των 3,7V και με NiMh των 1,2 και με αλκαλικές. Φυσικά με την μπαταρία λιθίου οι επιδώσεις του φακού διπλασιάζονται!

Η 18650 που την βλέπουμε σε όλους αυτούς τους φακούς των 1000+lm είναι λιθίου των 3,7V αλλά με μεγαλύτερο μέγεθος απ' την 14500. Αν θέλουμε, αντί για μια 18650 μπορούμε να βάλουμε δύο μπαταρίες μια χρήσεως cr123 που όμως δεν τις βρίσκουμε πάντα στο περίπτερο της γειτονιάς. (έχουμε όμως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μπαταρίες μιας χρήσεως με κόστος γύρω στα 2,5 ευρώ η μία). Δυο παταρίες μιας χρήσεως cr123, είναι στο μέγεθος μιας επαναφροτιζόμενης 18650.

Σε λιθίου υπάρχουν πολλά μεγέθη φυσικά, ακόμα και μεγαλύτερες της 18650, αλλά δε μας ενδιαφέρουν για την ώρα. Ιδιαίτερη προσοχή εδώ πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της μπαταρίας! Για μένα, ξεχάστε τις κινέζικες και τις no name και πάρτε μια επώνυμη με 10 έως 15 ευρώ για μια 18650 και 7 έως 9 ευρώ για μια 14500.

Τι μπορεί να δώσει η κάθε μία και πως..

Μια μπαταρία ΑΑ σήμερα μπορεί να δώσει μέχρι 150lm. Αυτά είναι εντός των δυνατοτήτων της και τα δίνει συνεχόμενα μέχρι να στεγνώσει (χοντρικά 1 ώρα). Πολλοί φακοί έχουν μέχρι 130lm πιο πολύ για λόγους διάρκειας και όχι επειδή δεν πάει παραπάνω. Κάποιοι φακοί λένε ότι βγάζουν 300lm με μπαταρία ΑΑ. Όχι ακριβώς! Τα 300 δε μπορούν να τα δώσουν συνεχόμενα. Μπορούν να τα δώσουν στο λεγόμενο turbo mod όπου πουσάρουν την μπαταρία για 3 λεπτά και μετά πέφτουν στην προηγουμενη σκαλά (την high) για λόγους υπερθέρμανσης. Οπότε ένα φακός με μια ΑΑ δε μπορεί να δουλεύει συνέχεια στα 300lm. Με 14500 όμως μπορεί! Η 14500 μπορεί να δώσει στιγμιαία 600lm ενώ τα 300lm
είναι εφικτά στην υψηλή σκάλα.
Οι φακοί που παίρνουν δυο μπαταρίες ΑΑ μπορούν να δώσουν ότι δίνει και μια 14500. (αλλά φυσικά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος).

Οι δυο cr123 ή μια 18650 δίνουν πολύ περισσότερα lm απ' όσα πραγματικά χρειάζονται οι περισσότεροι οπότε δεν συνεχίζω.

Κάποιοι φακοί μετράνε σε led lumens και ισχυρίζονται ότι δίνουν πάνω από 200lm στο high, με μια ΑΑ. Απλά δε μετράνε στην ευρέως διαδεδομένη κλίμακα των ANSI lumens της οποίας τα 150lm αντιστοιχούν σε 220 led lumens ή κάπου τόσο. Και φυσικά μη πιστεύετε ποτέ τις τιμές που δίνουν όλοι οι κινέζικοι φακοί των 10 ευρώ. Εδώ πολλοί επώνυμοι λένε ότι βγάζουν περισσότερα απ' τα πραγματικά τους, πόσο μάλλον οι φτηνιάρικοι.

Βοήθειά σας το σεντόνι αλλά χρειαζότανε!

daz
17/12/2017, 23:11
Άσχετο, υπάρχει κάποιος ηλεκτρονικός στην παρέα να με βοηθήσει σε μία diy (αφού θα χω βοήθεια θεωρείται ακόμα diy; :lol:) λάμπα εργασίες που σκέφτομαι;

Πες τι θέλεις και όλο και κάποιος θα βρεθεί!

JNP
18/12/2017, 00:01

Από τις φώτο εμένα η ποιότητα δεν με πείθει. Επίσης τα 2000lm!!! και το ακρυλικό τζάμι που χαραζει με το παραμικρό. Τ6 σημαίνει συνήθως πολύ κρύο γαλάζιο φως που κουράζει τα μάτια. Ψάξε κάτι άλλο και όχι σε ultrafire.

MISKIN
18/12/2017, 06:40
Έχω αγοράσει καμιά δεκαριά SK 68 και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι value for money. Δεν έχει χαλάσει κανένας. Τους έχω πάρει για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με φακούς, απλώς θέλουν ένα φθηνό φακό για το χωριό, το ψάρεμα, το σπίτι, κλπ.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_15289.html

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ. Υπάρχουν πολλές.

JNP
18/12/2017, 08:07
Έχω αγοράσει καμιά δεκαριά SK 68 και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι value for money. Δεν έχει χαλάσει κανένας. Τους έχω πάρει για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με φακούς, απλώς θέλουν ένα φθηνό φακό για το χωριό, το ψάρεμα, το σπίτι, κλπ.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_15289.html

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ. Υπάρχουν πολλές.

Οι απομιμησεις που πουλιοντουσαν από πλανόδιους πωλητές στα 5 ευρώ ήταν πλαστικοι και έσπαγαν εύκολα. Αυτός αν προσέξεις έχει σώμα αλουμινίου, led δεύτερης γενιάς και παίρνει και μπαταρια 14500.Σε αυτά τα λεφτά είναι vmf.

SciTeF
18/12/2017, 08:38
Αν θέλουμε, αντί για μια 18650 μπορούμε να βάλουμε δύο μπαταρίες μια χρήσεως cr123...

Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει. Από θέμα διαστάσεων ταιριάζουν, αλλά έχω την εντύπωση ότι δυο cr123 = 6v ενώ μια 18650 = 3.7v.
Όταν βάζουμε μπαταρίες "σε σειρά" τότε η ένταση του ρεύματος παραμένει σταθερή ενώ η τάση διπλασιάζεται.
Εξαρτάται λοιπόν απο τον φακό αν θα αντέξει την διπλασιασμένη τάση.
Δεν είμαι όμως 100% σίγουρος για τα παραπάνω. Αν το σκέφτεστε για κάτι τέτοιο, ψάξτε το.

daz
18/12/2017, 09:14
Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει. Από θέμα διαστάσεων ταιριάζουν, αλλά έχω την εντύπωση ότι δυο cr123 = 6v ενώ μια 18650 = 3.7v.
Όταν βάζουμε μπαταρίες "σε σειρά" τότε η ένταση του ρεύματος παραμένει σταθερή ενώ η τάση διπλασιάζεται.
Εξαρτάται λοιπόν απο τον φακό αν θα αντέξει την διπλασιασμένη τάση.
Δεν είμαι όμως 100% σίγουρος για τα παραπάνω. Αν το σκέφτεστε για κάτι τέτοιο, ψάξτε το.

Καλά έκανες και το ανέφερες. Συνήθως οι φακοί που παίρνουν 18650 δεν είναι ρυθμισμένοι να παίρνουν τις cr123 σε σειρά αλλά παράλληλα. Οι περισσότεροι στις συμβατές μπαταρίες λένε μια 18650 ή δύο cr125.
Παρ' όλα αυτά όπως είπες δε βάζουμε ότι μπαταρίες μας έρθει αλλά κοιτάμε πάντα τις προτεινόμενες απ τον κατασκευαστή.

MISKIN
18/12/2017, 10:10
Οι απομιμησεις που πουλιοντουσαν από πλανόδιους πωλητές στα 5 ευρώ ήταν πλαστικοι και έσπαγαν εύκολα. Αυτός αν προσέξεις έχει σώμα αλουμινίου, led δεύτερης γενιάς και παίρνει και μπαταρια 14500.Σε αυτά τα λεφτά είναι vmf.

Το λινκ είναι ο φακοί που αγόρασα. Οι απομιμήσεις είναι είναι αυτό που είπες, αλλά και κάποιοι από Κίνα που ενώ έχουν το σώμα αλουμινίου, έχουν μάπα λεντ και δε παίρνουν 14500. Έχουν στη δουλειά μου μερικούς κάποιοι συνάδελφοι, που τους έπεσε το σαγόνι όταν είδαν τη διαφορά στη ποιότητα με τον SΚ.

SciTeF
18/12/2017, 12:33
Γενικά καλύτερα να μην πάμε σε λύση λιθίου αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τις μπαταρίες όσο πρέπει αλλά και να τις χρησιμοποιούμαι σωστά, κυρίως για την δική μας ασφάλεια.

Τώρα όσον αφορά στην κατασκευή που σκέφτομαι: Έχω διαλέξει CoB Led, driver τύπου constant current, παθητική ψύκτρα, και έχω σκεφτεί έναν τρόπο ώστε να έχω δύο στάθμες φωτεινότητας.
Χρειάζομαι κάποιον όμως να μου επιβεβαιώσει αυτό που νομίζω ότι δουλεύει. Δε προτιμώ λύση ποτενσιόμετρου παρόλο που δίνει περισσότερες στάθμες φωτεινότητας.

JNP
18/12/2017, 14:56
Το λινκ είναι ο φακοί που αγόρασα. Οι απομιμήσεις είναι είναι αυτό που είπες, αλλά και κάποιοι από Κίνα που ενώ έχουν το σώμα αλουμινίου, έχουν μάπα λεντ και δε παίρνουν 14500. Έχουν στη δουλειά μου μερικούς κάποιοι συνάδελφοι, που τους έπεσε το σαγόνι όταν είδαν τη διαφορά στη ποιότητα με τον SΚ.

https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_226844.html
Έλα στο βρήκα φτηνοτερα :2,99ευρώ! Ότι πρέπει για δωράκια.... Για όσους δεν έχουν απαιτήσεις.

JNP
18/12/2017, 15:03
Καλά έκανες και το ανέφερες. Συνήθως οι φακοί που παίρνουν 18650 δεν είναι ρυθμισμένοι να παίρνουν τις cr123 σε σειρά αλλά παράλληλα. Οι περισσότεροι στις συμβατές μπαταρίες λένε μια 18650 ή δύο cr125.
Παρ' όλα αυτά όπως είπες δε βάζουμε ότι μπαταρίες μας έρθει αλλά κοιτάμε πάντα τις προτεινόμενες απ τον κατασκευαστή.

Οι φακοι που παίρνουν μπαταρία 18650 3,7V, μπορούν και παίρνουν 2 μπαταρίες cr123A 3,7V σε σειρά γιατί αντέχουν εκ κατασκευής μέχρι 8V.Δεν έχω δει κανέναν που δεν το κάνει.

SciTeF
18/12/2017, 15:56
Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό ισχύει αλλά καλύτερα να το διπλοτσεκάρουμε για το μοντέλο που έχουμε παρά να την πατήσουμε καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο κατασκευαστής δίνει ακριβείς οδηγίες κατά τέτοιας χρήσης.

fasarias
18/12/2017, 21:29
Έλα στο βρήκα φτηνοτερα :2,99ευρώ! Ότι πρέπει για δωράκια.... Για όσους δεν έχουν απαιτήσεις.

Καλα αυτος δεν ειναι ιδιος με αυτον που ποσταρα χθες?

http://www.e-shop.gr/pure-cree-mini-led-flashlight-7w-300lm-q5-3-modes-black-p-PER.560391

JNP
18/12/2017, 21:38
Καλα αυτος δεν ειναι ιδιος με αυτον που ποσταρα χθες?

Δεν έχεις άδικο, μάλλον φασον κατασκευή είναι. Όμως δεν γράφει για μπαταρία 14500,αν και κάποιος χρήστης την αναφέρει.Ακριβωτερο το eshop αλλά δεν περιμένεις 1-1,5 μήνες από gearbest.

JNP
20/12/2017, 08:09
Για όσους ζητάνε κάτι πολύ μικρό και ποιοτικό για καθημερινό κουβαλημα. Με μια μπαταρία ΑΑΑ. Στα 8,5ευρώ συνολικά. Μου αρέσει ότι με το αναμμα ανοίγει τη μεσαία σκάλα που είναι η πιο χρήσιμη.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_203080.html
391467
391468
Στα ίδια λεφτά https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_858018.html αλλά πιο ογκωδης.

MISKIN
20/12/2017, 08:38
Αυτούς πήρα πρόσφατα με τη διαφορά ότι ο Lumintop είναι είναι Nichia.

SciTeF
20/12/2017, 11:58
Η lumintop είναι η πιο κομπλέ εταιρία από τις φτηνές και παίζει και συχνά στο massdrop όπου παραγγέλνουν μαζικά πολλά άτομα.
Και όντως έχει έκδοσεις με nichia 219b (νομίζω b) αλλά και εκδόσεις με το σώμα του φακού σε τιτάνιο, χαλκό, ορείχαλκο.

Nektarios2016
20/12/2017, 12:15
Αυτοι οι φακοι αντεχουν σε ψευτοκακουχιες? Πχ μου επεσε απο τη τσεπη, τι πιθανοτητες υπαρχουν να μην αναψει ξανα? Βραχτηκε απο τα βρεγμενα χερια μου, θα σκουριασει? Τον πατησα κατα λαθος με το ποδι, θα σπασει?

BLiTzER
20/12/2017, 12:19
Αυτοι οι φακοι αντεχουν σε ψευτοκακουχιες? Πχ μου επεσε απο τη τσεπη, τι πιθανοτητες υπαρχουν να μην αναψει ξανα? Βραχτηκε απο τα βρεγμενα χερια μου, θα σκουριασει? Τον πατησα κατα λαθος με το ποδι, θα σπασει?

19%, 13% και 8% αντίστοιχα.

Βέβαια, το τελευταίο εξαρτάται λίγο κι από το αν φοράς αθλητικό ή σκαρπίνι.

daz
20/12/2017, 12:47

Στη φωτό παραπάνω, γράφει αντοχή στην πτώση από 1,5 μέτρο και αδιάβροχος στα 2 μέτρα. Αυτοί οι φακοί είναι φτιαγμένοι από αλουμίνιο αεροναυτικού κράματος. Που σημαίνει πως ουτε σκουριάζει ούτε θα πάθει κάτι αν πατήσεις με το πόδι ακόμα και αν φοράς τσαρούχι!

391474

SciTeF
20/12/2017, 13:37
Το 1,5 μέτρο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πλασματικό. Αντέχουν πολύ παραπάνω. Μάλιστα νομίζω ότι υπήρχε βίντεο με φακό της foursevens που τον πεταξαν απο γέφυρα ~8 μέτρων περίπου και άναβε κανονικά.

Αλλά δεν χάνετε κάτι να τον προσέχετε όσο μπορείτε, ε; :p

JNP
20/12/2017, 15:48
Αυτούς πήρα πρόσφατα με τη διαφορά ότι ο Lumintop είναι είναι Nichia.

Το led Nichia πρέπει να δίνει κιτρινωπό φως ή κάνω λάθος; Είναι νομίζω και λιγότερα τα lm κατά 25%.
Εγώ λέω να πάρω αυτόν που παραθεσα με led R5 ανοιχτοχρωμο.

SciTeF
20/12/2017, 19:31
Το led Nichia πρέπει να δίνει κιτρινωπό φως ή κάνω λάθος; Είναι νομίζω και λιγότερα τα lm κατά 25%.

Αν μιλάμε για το 219b που από όσο θυμάμαι αυτό χρησιμοποιεί η luminop από nichia είναι στα 4500Κ οπότε ελαφρά κίτρινο θα το έλεγα.

MISKIN
20/12/2017, 20:54

Εγώ λέω να πάρω, σε πράσινο :smokin: αυτόν. Ο συγκεκριμένος μπλε ήρθε σήμερις παραγγελιά ενός συναδέλφου (ακόμη ένας) και με κέρδισε. Δυνατότερος, πιο flood από τους Zanflare και Lumintop.
Η φόρτιση με usb είναι στα θετικά για μένα, που δε θα παίρνω τα βουνά με αυτόν, αλλά θα είναι στη τσέπη μου στη δουλειά, όπου παντού υπάρχει ένας φορτιστής.

https://www.banggood.com/Nitecore-TIP2017-XP-G2-360LM-Metallic-USB-Rechargeable-LED-Mini-Keychain-Light-p-1154725.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

391480

391481

JNP
20/12/2017, 22:02
Εγώ λέω να πάρω, σε πράσινο :smokin: αυτόν. Ο συγκεκριμένος μπλε ήρθε σήμερις παραγγελιά ενός συναδέλφου (ακόμη ένας) και με κέρδισε. Δυνατότερος, πιο flood από τους Zanflare και Lumintop.
Η φόρτιση με usb είναι στα θετικά για μένα, που δε θα παίρνω τα βουνά με αυτόν, αλλά θα είναι στη τσέπη μου στη δουλειά, όπου παντού υπάρχει ένας φορτιστής.

https://www.banggood.com/Nitecore-TIP2017-XP-G2-360LM-Metallic-USB-Rechargeable-LED-Mini-Keychain-Light-p-1154725.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

391480

391481

Εντυπωσιακός είναι. Μόνο αρνητικό ότι μάλλον αν χαλάσει η μπαταρία τον πετάς.

JNP
20/12/2017, 22:05
Αν μιλάμε για το 219b που από όσο θυμάμαι αυτό χρησιμοποιεί η luminop από nichia είναι στα 4500Κ οπότε ελαφρά κίτρινο θα το έλεγα.

Είναι το 219BT Nichia στα 3500 - 4000K, max 80lm.

SciTeF
20/12/2017, 22:11
το BT νομίζω είναι πιο καινούριο αλλά δεν είμαι σίγουρος. Αν είναι σε αυτά τα Κ εξηγείται το 80lm max. Όσο πιο θερμό το φως τόσο πέφτουμε στα lm.

Στους φακούς πάντως 219 Α Β και C έχω δει να χρησιμοποιούνται. Σε αυτά πάντως η θερμοκρασία όσο πήγαινε κι ανέβαινε για αυτό μου κάνει εντύπωση το 3500-4000.

Θα το ψάξω αύριο αν δεν έχεις βγάλει άκρη μέχρι και ενδιαφέρεσε.

Edit: Για το ΒΤ πρόχειρα δε βρίσκω κάτι. Μήπως είναι το ίδιο με το B αλλά δεν ταιριάζει η θερμοκρασία του φωτός.

SciTeF
20/12/2017, 22:26
https://www.youtube.com/watch?v=SYHR0A5UO10

Για δες εδώ

SciTeF
21/12/2017, 08:22
Αντικρουόμενα τα στοιχέια.

Βρήκα λίστα η οποία λέγοντας μοντέλο 219b στους ακριβείς κωδικούς δίνει 219bt.

Σίγουρο τελικά ότι το κάθε μοντέλο βγαίνει σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος αλλά και κάποιοι κωδικοί δεν είναι high cri.

JNP
21/12/2017, 08:45
Αντικρουόμενα τα στοιχέια.

Βρήκα λίστα η οποία λέγοντας μοντέλο 219b στους ακριβείς κωδικούς δίνει 219bt.

Σίγουρο τελικά ότι το κάθε μοντέλο βγαίνει σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος αλλά και κάποιοι κωδικοί δεν είναι high cri.

Γιαυτό παίρνεις το απλό που δεν είναι Nichia έχεις και 110lm και ησυχαζεις.

JNP
21/12/2017, 08:55
391495
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_20322.html
Nitecore P15 Cree XP - G2 430lm.
Εξαιρετική ποιότητα σε αριστη τιμή. Στα 20 ευρώ.
Ότι πρέπει για επαγγελματική χρήση (αστυνομία, στρατός, κλπ).

doctoras
21/12/2017, 19:58
το παρήγγειλα. Μενει να το δοκιμάσουμε επιτου του πρακτέου

vaska
21/12/2017, 21:20
Για όσους ζητάνε κάτι πολύ μικρό και ποιοτικό για καθημερινό κουβαλημα. Με μια μπαταρία ΑΑΑ. Στα 8,5ευρώ συνολικά. Μου αρέσει ότι με το αναμμα ανοίγει τη μεσαία σκάλα που είναι η πιο χρήσιμη.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_203080.html
391467
391468
Στα ίδια λεφτά https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_858018.html αλλά πιο ογκωδης.

Τσίμπησα σήμερα 2 τεμάχια, το ένα θα το κάνω δώρο, ελπίζω να μην μου πει να το βάλω εκεί που ξέρω :lol:

SciTeF
21/12/2017, 21:22
μια χαρά είναι οι lumintop για τα χρήματα που ζητάνε!

JNP
21/12/2017, 21:37
Τσίμπησα σήμερα 2 τεμάχια, το ένα θα το κάνω δώρο, ελπίζω να μην μου πει να το βάλω εκεί που ξέρω :lol:

Νο προβλεμ σαν υποθετο ειναι.:facepalm:

JNP
21/12/2017, 21:55
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_1009893.html
Και ενας φτηνος UV στα 2,31 ευρω.
391496

Nektarios2016
21/12/2017, 22:00
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_1009893.html
Και ενας φτηνος UV στα 2,31 ευρω.
391496

Περαν της ανιχνευσης πλαστων χαρτονομισματων, που αλλου μπορει να χρησιμευσει αυτος ο φακ ος?

JNP
21/12/2017, 22:17
Περαν της ανιχνευσης πλαστων χαρτονομισματων, που αλλου μπορει να χρησιμευσει αυτος ο φακ ος?
Νομιζω ανιχνευση εντομων οπως οι σκορπιοι και κηλιδες καποιων σωματικων και μη υγρων.

teogtp
21/12/2017, 22:19

Όταν σε τρώει το κούτελο τον βγάζεις από το συρτάρι και ψάχνεις.....

vaska
22/12/2017, 06:24
Νο προβλεμ σαν υποθετο ειναι.

έχει αυτό το γμμνο το γαντζάκι, εκεί θα ζοριστώ μάλλον :lol:

SciTeF
22/12/2017, 08:22
Οι UV θέλουν προσοχή γιατί για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να εκπέμπει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος κι όχι απλά εκεί κοντά. Αν θυμάμαι καλά είναι στα 365nm.

Bowleno
22/12/2017, 08:54
έχει αυτό το γμμνο το γαντζάκι, εκεί θα ζοριστώ μάλλον :lol:

Βγάλε το γαντζάκι πριν τον δώσεις, δες τις προθέσεις του, αν του αρέσει το δώρο του δίνεις και αυτό αλλιώς παίρνεις την βαζελίνη και....

:D

JNP
22/12/2017, 09:29
Οι UV θέλουν προσοχή γιατί για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να εκπέμπει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος κι όχι απλά εκεί κοντά. Αν θυμάμαι καλά είναι στα 365nm.

Η UV ακτινοβολία είναι απο 40 έως 400nm. Από 315-400 λέγεται UV Α και είναι η λιγότερο επικίνδυνη. Όσο πιο άκρη πάμε προς το 400nm είναι πιό ασφαλής η χρήση.

JNP
22/12/2017, 09:49
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_1353860.html
Στα 16 ευρώ με υποδοχή φόρτισης micro USB.Πολυ κομψος χωρίς προεξοχες, μεσαίου μεγέθους ότι πρέπει για τσάντα εργαλείων η εσωτερική τσέπη.
391499

SciTeF
22/12/2017, 10:17
Η UV ακτινοβολία είναι απο 40 έως 400nm. Από 315-400 λέγεται Α και είναι η λιγότερο επικίνδυνη. Όσο πιο άκρη πάμε προς το 400nm είναι πιό ασφαλής η χρήση.

Προφανώς και ισχύει αυτό και καλά έκανες και το ανέφερες.

Αυτό που ήθελα εγώ να πω και δεν το είπα σωστά είναι το εξής:
Για να ανιχνεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που θέλουμε να ανιχνεύσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φακό συγκεκριμένου μήκους κύμματος UV κι αν θυμάμαι καλά αυτό είναι τα 365 nm.

JNP
22/12/2017, 13:29
Προφανώς και ισχύει αυτό και καλά έκανες και το ανέφερες.

Αυτό που ήθελα εγώ να πω και δεν το είπα σωστά είναι το εξής:
Για να ανιχνεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που θέλουμε να ανιχνεύσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φακό συγκεκριμένου μήκους κύμματος UV κι αν θυμάμαι καλά αυτό είναι τα 365 nm.

Κατάλαβα τι είπες, αλλά σε εργαλεια που απευθύνονται και σε άσχετους, ίσως οι κατασκευαστές προτιμούν να είναι προς την ασφαλή πλευρά για να μην τους ζητάνε τα ρέστα. Ιδιαίτερα αν πέσουν στα χέρια παιδιών.

Spira
29/12/2017, 11:32
Αγόρασα αυτόν τον φακό εργασίας της SAS :
http://www.sas.com.gr/el/led_flashlights/29-Working-Flashlights/120-Rechargeable-work-flashlight-MONT-5000-PRO-G1

Με άφησε αρκετά ικαινοποιημένο! Αρκετό φως και βολικός. Θα ήθελα μόνο να έχει και κάποια υποτυπώδη υφασμάτινη θήκη..

Ήμουν μεταξύ αυτού και του μικρου CAT CT5115.

JNP
29/12/2017, 15:00
Αγόρασα αυτόν τον φακό εργασίας της SAS :
http://www.sas.com.gr/el/led_flashlights/29-Working-Flashlights/120-Rechargeable-work-flashlight-MONT-5000-PRO-G1

Με άφησε αρκετά ικαινοποιημένο! Αρκετό φως και βολικός. Θα ήθελα μόνο να έχει και κάποια υποτυπώδη υφασμάτινη θήκη..

Ήμουν μεταξύ αυτού και του μικρου CAT CT5115.

Ωραίος και πρακτικος. Λίγο παραμύθι αυτό με τις μπαταρίες στα 4400 Αh. 3400 Ah το πολύ.

SciTeF
30/12/2017, 07:47
Λίγο παραμύθι αυτό με τις μπαταρίες στα 4400 Αh. 3400 Ah το πολύ.

Θα είναι τα αμπερ εκίνησης αυτα! :evil::D:p:lol:. Πέρα απ' την πλάκα όμως, αν είναι όντως κορεάτικες οι μπαταρίες, το ανώφλι αυτή τη στιγμή βρίσκετα στα 3600mah με το ανάλογο κόστος (μεγάλο), οπότε λογικά είναι 3400 ή 3500 mah.

Ωραίος και πρακτικός. Καλοδούλευτος!

turist
02/01/2018, 17:50
Νομίζω έχει 2 μπαταρίες των 2.200mAh άρα 4.400mAh:beer:

fasarias
06/01/2018, 17:28
Χθεσινη παραλαβη.

391899

391900

Νταξ συμπαθητικος ειναι, βασικα ουτε κρυο ουτε ζεστη δεν μου κανει απο θεμα φωτισμου, βεβαια στα λεφτα που τον αγορασα δεν θα επρεπε να μιλαω καθολου, νομιζω καπου 3,10 ευρω μου κοστισε οποτε κλαιν.
Τον δουλευω με μπαταρια επαναφορτιζομενη 2AA duracell NiMH 1,2V 2650mAh

balakia
30/01/2018, 19:48
Δοκιμάστηκε ο φακουδακος(fenix e20),για ρην χρηση που των θέλω είναι άψογος, με βολεψε πολύ.

Δεν θυμάμαι πως είχα ανεβάσει φωτο απο το κινητό.
Κάποια στιγμη θ ανεβασω...

Σας ευχαριστώ για της πληροφορίες.

JNP
30/01/2018, 20:22
Δοκιμάστηκε ο φακουδακος(fenix e20),για ρην χρηση που των θέλω είναι άψογος, με βολεψε πολύ.

Δεν θυμάμαι πως είχα ανεβάσει φωτο απο το κινητό.
Κάποια στιγμη θ ανεβασω...

Σας ευχαριστώ για της πληροφορίες.

Καλοδουλευτος!

doctoras
31/01/2018, 08:33
το παρήγγειλα. Μενει να το δοκιμάσουμε επιτου του πρακτέου

και εγώ το παρέλαβα και έμεινα λίγο μακάκας με την απόδοση φωτισμου του led με μολις μια μπαταρία ΑΑ!! Είναι απίστευτος δεν ειχα ξανα παρόμοια εμπειρία
διάρκεια δεν τσέκαρα μιας και προς το παρόν χρησιμοποιείται μονο στο σπίτι περιστασιακά

ερώτηση έχουν βγάλει κάτι παρόμοιο να παίρνει μπαταρία τυπου D μονο και μονο για την μεγίστη δυνατή χωρητικότητα?

JNP
31/01/2018, 09:58
ερώτηση έχουν βγάλει κάτι παρόμοιο να παίρνει μπαταρία τυπου D μονο και μονο για την μεγίστη δυνατή χωρητικότητα?

Μέχρι τώρα δεν έχω δει φακό με μόνο μια D.
Η 18650 έχει υπεραρκετη χωρητικότητα και το σωμα των φακών είναι πολύ λεπτότερο.

JNP
08/02/2018, 09:38
Οι φακοί της Sofirn που παρουσιασα εδώ
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&page=13
έχουν δουλέψει ήδη πολλές δεκάδες ώρες με εκατοντάδες αναβοσβησιματα. Εξακολουθούν να λειτουργούν άψογα. Κάποιοι φίλοι στην επαρχία εντυπωσιασθηκαν ιδιαίτερα με τον μικρούλη SF14 με την μπαταρία Fenix 14500.
Ο μικρός φορτιστης δύο θέσεων Colaier έχει ήδη φορτισει αρκετές φορές μπαταρίες ΑΑ NiMh,18650 και 14500 πολύ ικανοποιητικα. Μόνο του μειονέκτημα ότι η ρύθμιση του ρεύματος είναι κοινή και για τις δύο θέσεις. Δεν μπορείς δηλ να φορτισεις την μια μπαταρία στο 0,5Α και την άλλη στο 1Α.Παντως αναγνωρίζει επιτυχώς τα είδη των μπαταριών και είναι απλός στην χρήση και μικρού μεγέθους για ταξίδια.
392939

Bowleno
09/02/2018, 00:36
Προχθεσινό απόκτημα με κόστος λίαν γελοίο (ούτε 5 ευρώ....) για τις διακοπές ρεύματος στο σπίτι και το χωριό
Φορτίζει τόσο με πρίζα όσο και USB, η δέσμη του κάτω μέρους, τρομερή! Και αν (όταν :D ) χαλάσει δεν θα κλάψω κιόλας....

392969 392970

392971

MikeG
17/02/2018, 12:21
Ποια η άποψη σας για το συγκεκριμένο deal ? https://www.amazon.de/Taschenlampe-einstellbarem-Einstellbar-Taschenlampen-Sports%EF%BC%8DSchwarz/dp/B01MF8BLJA/ref=gbph_img_s-3_afe8_ac66effb?smid=A2TXG8BH5TKTLX&pf_rd_p=8cc5fdc8-041f-45b4-93be-4a7b94f2afe8&pf_rd_s=slot-3&pf_rd_t=701&pf_rd_i=gb_main&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_r=XXM5F144JWZ4XWEN5PWE

Είναι value for money?

teogtp
17/02/2018, 12:52
Ακριβός.
Τον ίδιο σε κινεζομαγαζο τον αγόρασα 5€.

MikeG
17/02/2018, 12:54
Ακριβός.

Super! :lol: :lol:
Ευχαριστώ.

SciTeF
17/02/2018, 12:54
Δεν είναι κακός στην τιμή της προσφοράς. Full price δεν αξίζει. Τη ζητάνε για μεταφορικά;
Τα strobe και SOS modes είναι άχρηστα για το 99% των χρηστών.
Το σύστημα με το οποίο αλλάζει τη μορφή της δέσμης συνήθως δίνει προϊόν που δεν αποδίδει ούτε την ευρεία, αλλά ούτε και την συγκεντρωμένη δέσμη καλά.
Στο παράδειγμά μας, η συγκεντρωμένη δέσμη είναι τετραγωνισμένη, αν κρίνω απο τις εικόνες που δίνει. Είναι γενικά χαρακτηριστικό σε όσους φακούς δίνουν αυτήν τη δυνατότητα.
Από θέμα μπαταρίας, προφανώς αν έχεις την δυνατότητα φόρτισής της, θα χρησιμοποιήσεις μια επώνυμη 18650 (λιθίου)!
Αυτά από μένα. Καιρό είχα να γράψω!

SciTeF
17/02/2018, 12:55
Ακριβός.

Τότε αλλάζει το πράμα!

MikeG
17/02/2018, 12:59
Δεν είναι κακός στην τιμή της προσφοράς. Full price δεν αξίζει. Τη ζητάνε για μεταφορικά;
Τα strobe και SOS modes είναι άχρηστα για το 99% των χρηστών.
Το σύστημα με το οποίο αλλάζει τη μορφή της δέσμης συνήθως δίνει προϊόν που δεν αποδίδει ούτε την ευρεία, αλλά ούτε και την συγκεντρωμένη δέσμη καλά.
Στο παράδειγμά μας, η συγκεντρωμένη δέσμη είναι τετραγωνισμένη, αν κρίνω απο τις εικόνες που δίνει. Είναι γενικά χαρακτηριστικό σε όσους φακούς δίνουν αυτήν τη δυνατότητα.
Από θέμα μπαταρίας, προφανώς αν έχεις την δυνατότητα φόρτισής της, θα χρησιμοποιήσεις μια επώνυμη 18650 (λιθίου)!
Αυτά από μένα. Καιρό είχα να γράψω!

Σε ευχαριστώ για την ανάλυση σου όμως η σκέψη ναυάγησε μετά το ποστ του τεό. Θα επανέλθω με ερώτημα για να με κατατοπίσετε.

:beer: :beer:

JNP
17/02/2018, 14:22
Ποια η άποψη σας για το συγκεκριμένο deal ? https://www.amazon.de/Taschenlampe-einstellbarem-Einstellbar-Taschenlampen-Sports%EF%BC%8DSchwarz/dp/B01MF8BLJA/ref=gbph_img_s-3_afe8_ac66effb?smid=A2TXG8BH5TKTLX&pf_rd_p=8cc5fdc8-041f-45b4-93be-4a7b94f2afe8&pf_rd_s=slot-3&pf_rd_t=701&pf_rd_i=gb_main&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_r=XXM5F144JWZ4XWEN5PWE

Είναι value for money?

Πεταμένα λεφτά! Αλαργα!

MISKIN
28/04/2018, 15:33
Πρόσφατα ο φακός μου (https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_391921.html) έπεσε από 1.5 μέτρο ύψος (δυο φορές σε 5') και σταμάτησε να δουλεύει. Είχα μείνει αρκετά ευχαριστημένος (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&page=14&p=2911282&viewfull=1#post2911282) αλλά με ξενέρωσε που με 2 πεσιματάκια έμεινα χωρίς φως όταν το χρειαζόμουν (μ'αρέσει που έλεγα, αποκλείεται να μείνω στο σκοτάδι... :lol: ).

Ύστερα από προτροπή φίλου πήγα και πήρα τον Olight H2R Nova. (https://olightworld.com/olight-h2r-nova) Πολύ καλό λεντ, με αντοχή στα πεσίματα από 1.5 μέτρο, γωνιακός, με μαγνήτη. Headband, μαγνητικός φορτιστής και μπαταρία.

395189

Αν προσέξετε τη φώτο η μπαταρία, δεν είναι απλή μπαταρία λιθίου 18650, αλλά customized (https://olightworld.com/batteries-and-chargers/batteries/olight-customised-18650-3000mah) από την Olight.
Στο πάνω μέρος της έχει το μπιμπίκι που είναι ο θετικός(+) και γύρω-γύρω η στεφάνη που είναι ο αρνητικός(-). Φυσικά έχει και στο κάτω μέρος αρνητικό πόλο.
Αυτό το έχει κάνει για να μπορείς να φορτίζεις τη μπαταρία μέσα στο φακό με τον μαγνητικό φορτιστή.

Σύμφωνα με αυτό το review (http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?434921-Olight-H2R-review-(Headlamp-right-angle-18650-XHP50)), ο φακός απόδίδει εξίσου καλά και με τις Sanyo NCR18650GA (https://eu.nkon.nl/rechargeable/18650-size/sanyo-18650ga.html).

Προτιμώ να μην πάρω την αντίστοιχη customized μπαταρία (https://olightworld.com/batteries-and-chargers/batteries/olight-customised-18650-3500mah) της Olight με τα 3500mAh, γιατί δε με ενδιαφέρει και πολύ η δεύτερη μπαταρία να φορτίζει μέσα στο φακό (θα την χρειάζομαι ήδη φορτισμένη). Επίσης στο Review λέει ότι αν έχεις customized μπαταρία (όπως πωλείται δηλαδή) μέσα στο φακό, καλό είναι να προσέχεις που ακουμπά το καπάκι του φακού...

"WARNING: There seems to be no over current protection circtuit on the battery, or it's at >20 amps, so be very careful where you store the light. Especially since the contacts stay live even if you physically lock out the light by opening the tailcap a bit (or a lot). I think this is a clear oversight by Olight. Their previous lights with this charging system were bundled with protected batteries.
I recommend using a normal 18650 with a button top or a magnet instead of the otherwise perfectly performing Olight ORB-186C30."

Ξέρετε που θα την βρω Ελλάδα αυτή τη μπαταρία; Αυτό το site to ξέρει κανείς; Είναι αξιόπιστο;

http://www.a-store.gr/sanyo-ncr-18650ga-3500mah-10a-battery

JNP
28/04/2018, 16:00
Κρίμα για τον παλιό φακό σου. Μεγεια ο καινούργιος.
Η Olight είναι πολύ καλή εταιρεια και σαν την Fenix λίγο τσιμπημενη.
Όσον αφορά το μαγαζί NKON είναι νομίζω Ολλανδία, μια φορά περισυ παρήγγειλα και ήταν συνεπεις. Πήρα δύο τέτοιες μπαταρίες και φαίνονται καλές, δεν τις έχω όμως πολυδουλεψει.
Δοκιμασμένη είναι και αυτή, έχω τρεις ή τεσσερις σε λειτουργία καθημερινά :
http://www.teomav.gr/2016/12/panasonic-3400mah-37v-ncr18650b-top.html#.WuR-BR-_y9c
395190
Στο τελευταίο σαιτ που παραθεσες η μπαταρία δεν είναι σταμπαρισμενη (μαϊμού).