View Full Version : Φακοί φωτισμού - φωτιστικά εργασιας
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
Nu 20 και εγω τον φοραω και τον αναβω ακομα και όταν δεν χρειάζεται μήπως και μου λείψει το φώς του!!
Ξεχνάς οτι τον φοράς. Δεν έχει κόκκινο φώς όμως.
Εχει και sos και ενα αργο strobo .
ο μόνος που εχω βρει ειναι ο Armytek Wizard WR.
Ξερουμε κατι για μαρκα ή/και μοντέλο;
Έχει τα πάντα!
Σε αυτή την τιμή δύσκολο να μην σε ικανοποιήσει...
Έχει τα πάντα!
Σε αυτή την τιμή δύσκολο να μην σε ικανοποιήσει...
Μη το λες! :lol:
Nitecore NU25 (https://www.aliexpress.com/item/4000970006196.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.743513abnX5Nep&algo_pvid=45a09a2d-a682-4fd5-9c16-a57e5a3af7b2&algo_expid=45a09a2d-a682-4fd5-9c16-a57e5a3af7b2-4&btsid=0bb0624216056188803716909e3c88&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_) νομίζω σε πολύ καλή τιμή.
Από ότι κατάλαβα η μόνο διαφορά με τον NU20 είναι ότι έχει και κόκκινο λαμπάκι , συν ο ένας μήνας που θα κάνει να έρθει. :lol::lol:
Nitecore NU25 (https://www.aliexpress.com/item/4000970006196.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.743513abnX5Nep&algo_pvid=45a09a2d-a682-4fd5-9c16-a57e5a3af7b2&algo_expid=45a09a2d-a682-4fd5-9c16-a57e5a3af7b2-4&btsid=0bb0624216056188803716909e3c88&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_) νομίζω σε πολύ καλή τιμή.
Από ότι κατάλαβα η μόνο διαφορά με τον NU20 είναι ότι έχει και κόκκινο λαμπάκι , συν ο ένας μήνας που θα κάνει να έρθει. :lol::lol:
Λίγο πιο δυνατός στη μεγάλη σκάλα και εκτός του κόκκινου Led έχει ένα επιπλέον led nichia υψηλού CRI για διαβασμα(αποδίδει καλύτερα τα χρώματα).Κι αυτός με ενδιαφέρει γιαυτα τα επιπλέον Led. Όμως δυσκολεύει η χρήση του εκτός αν τον χρησιμοποιείς συχνά.
Σε αυτήν την τιμή πολύ καλοί και οι storm, άλλοι φορτιζουν με USB και άλλοι παίρνουν μπαταρίες:
https://www.jumpout.gr/gr/el/products/fakos-kefalis-storm-octane:2
https://www.jumpout.gr/gr/el/products/epanafortizomenos-fakos-kefalis-revolt-mayro
Χθες παρέλαβα τον Black Diamond storm. 29€ από Αγγλία +5€ μτφ.
https://eu.blackdiamondequipment.com/en_GR/storm-375-BD620640_cfg.html
422842
Τον πήρα για το τρέξιμο, αλλά νομίζω κάνει και για καθημερινή χρήση, δεν είναι βαρύς. Παίρνει 4 ΑΑΑ.
Είναι το παλιό μοντέλο, τώρα έχει βγει ο Storm 400.
Χθες παρέλαβα τον Black Diamond storm. 29€ από Αγγλία +5€ μτφ.
https://eu.blackdiamondequipment.com/en_GR/storm-375-BD620640_cfg.html
422842
Τον πήρα για το τρέξιμο, αλλά νομίζω κάνει και για καθημερινή χρήση, δεν είναι βαρύς. Παίρνει 4 ΑΑΑ.
Είναι το παλιό μοντέλο, τώρα έχει βγει ο Storm 400.
Ωραίος φαίνεται, λίγο βαρυς. Αν τον δουλέψεις με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες θα κάνεις απόσβεση, άσε που οι καλές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια φωτισμού. Αν δεν έχεις δες τις Enelloop pro.
Πήρα δώρο για τα Χριστούγεννα στο γιο μου ένα φακό καθημερινής χρήσης Sofirn SC31B 6500K 1000lm με φόρτιση USB και μπαταρία 3000mAh στα 15 ευρώ. Από Aliexpress και ευτυχώς πρόλαβε και ήρθε έγκαιρα. Κάτι άλλο που περιμένω για εμένα κόλλησε στην ελληνική μεταφορική εδώ και δύο εβδομάδες... Ο φακός μου άρεσε και αξίζει τα λεφτά του αν κάποιος ψάχνεται...
Χαζεύοντας το Aliexpress σήμερα είδα και έναν ακόμα φακό που κιαυτός φτιάχνεται στη Sofirn, τον Wurkkos FC11 18650 5000K 90CRI 1300lm USB πίσω καπάκι με μαγνήτη στα 15 ευρώ χωρίς μπαταρία. Φαίνεται να έχει πιο ξεκούραστο φωτισμό από τον πρώτο + καλή διαβάθμιση έντασης και μου άρεσε ιδιαίτερα.
o_gavros
30/12/2020, 10:46
Ωραίος φαίνεται, λίγο βαρυς. Αν τον δουλέψεις με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες θα κάνεις απόσβεση, άσε που οι καλές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια φωτισμού. Αν δεν έχεις δες τις Enelloop pro.
Έχω τον ίδιο φακό με το Μισκιν,τον είχα πάρει για το βουνό και το κάμπινγκ. Φοβερός φακός και μου αρέσει ιδιαίτερα το ότι έχει τρία led χρώματα αντί του κλασικού κόκκινου.
Έχει βέβαια λίγο μπελαλιδικο "μενού" με το πλήκτρο λειτουργίας αλλά τίποτα τραγικό. Επίσης θα ήθελα λίγο καλύτερο λουράκι.
Το συγκρίνω με του Petzl tikka που έχω πάρει για τη δουλειά το οποίο έχει φάει σαφώς περισσότερη και σκληρότερη χρήση και είναι άψογο (βέβαια δεν είναι αφαιρούμενο ώστε να μπορείς να το πλύνεις).
Απαντάω στο θέμα μόνο και.μονο γιατί είδα την αναφορά στις eneloop Pro.
Εγώ τον Στορμ τον δούλευα με αλκαλικές. Σκεπτόμενος ότι του κάνω περιστασιακή χρήση ήμουν καλυμμένος.
Τον δε Petzl τονε λιώνω στη χρήση κάνα 7-8μηνο τώρα και στην αρχή τον δούλεψα κάμποσο με αλκαλικές.
Μετά αγόρασα τις απλές ενελουπ στα 750mAh σκεφτόμενος ότι αφού του κάνω πολύ χρήση,θα κάνω γρήγορα απόσβεση με τις καλές επαναφορτιζόμενες.
Πριν κανα μήνα αγόρασα και τις ενελουπ προ στα 900mAh.
Και της αντικατέστησα στον Petzl.
Με τις απλες eneloop μου κράταγε ο φακός 2-3 μέρες προτού αρχίσει να πέφτει η ένταση, ας πούμε μέσο όρο 2-4ωρες λειτουργίας/ημέρα. Μου φαινόταν ότι σαν να τις αδειάζει γρήγορα ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μου άφηνε η συχνότητα που φορτιζα.
Βάζοντας τις Pro περίμενα ότι θα δω σαφή βελτίωση στις ώρες αυτονομίας, όμως για να πω την αλήθεια δεν ήταν κάτι το πολύ παραπάνω η διαφορά τους.
Πριν λίγες μέρες, είπα να δοκιμάσω να σκατζαρω τους φακούς και να παίρνω τον Στορμ στη δουλειά με τις Pro φορεμένες να δω εκεί τι γίνεται. Έχω κάνει μόλις μία φόρτιση οπότε δεν έχω επαρκές δείγμα ακόμα.
Εσείς που δουλευτε φακούς κεφαλής, τι αυτονομίες βλέπετε;
Για να πάρω ένα σημείο αναφοράς. Μπορεί όντως τόσο μα βγάζουν οπότε και θα μάθω να ζω με αυτό.
Σκέφτομαι ως λύση μηκως και πάρω την υβριδική μπαταρία της Petzl
Όταν είναι καινούργιες οι επαναφορτιζομενες θέλουν 5/10 πλήρεις φορτίσεις για να αποδώσουν πλήρως. Επίσης θέλουν καλό φορτιστή. Οι Pro αντεχουν επίσης περισσοτερες φορτίσεις. Πάντως 750 με 900 είναι μικρή η διαφορά για να την αντιληφθείς στην πράξη.
Γενικά για μεγαλύτερη αυτονομία αντί ΑΑΑ απαιτούνται ΑΑ 2500mAh ή καλύτερα 18650 3500mAh.
Οι ΑΑΑ χρησιμοποιούνται για μικρότερο βάρος όταν τρέχεις ή κάνεις ορειβασία κλπ, ενώ για στατικές εργασίες πας σε βαρύτερες λύσεις.
o_gavros
30/12/2020, 11:48
Τον Panasonic τον δικό τους χρησιμοποιώ για να τις φορτίζω.
Τις μικρές τις έχω κάνει σίγουρα πάνω από 30-40 φορτίσεις, οπότε σίγουρα καλυψα την περίοδο "στρωσιματος".
Τις Pro τις έχω φορτίσει μόλις λίγες φορές οπότε θα περιμένω.
Απλά μου κάνει εντύπωση γιατί περίμενα (λαθεμένα ίσως) ότι με αυτές θα είχα αυτονομία τουλάχιστον 5-6 μέρες στη δουλειά (που μπορεί να κληθούν να φωτίσουν από ώρες συνεχόμενα ή από πχ 20 φορές για ολιγόλεπτα διαστήματα)
Κακως περίμενες διπλάσια αυτονομία, απο750 σε 900 είναι μόλις 20% περισσότερο.
Όμως πήρες καλές μπαταρίες που δεν πάνε χαμένες.
o_gavros
30/12/2020, 15:32
Ωπ,με συγχωρείς, δε διατύπωσα σωστά πριν.
Περίμενα με την αλλαγή από αλκαλικές στις ενελουπ γενικά να αυξηθεί η αυτονομία όχι από τις απλές στις προ, να διπλασιασθεί.
Όπως και να χει, χαμένες δεν πάνε εννοείται.
Περίμενα με την αλλαγή από αλκαλικές στις ενελουπ γενικά να αυξηθεί η αυτονομία όχι από τις απλές στις προ, να διπλασιασθεί.
Λογικο να περιμένεις μια αισθητή αύξηση από αλκαλικές σε Eneloop pro.
Εκτός ίσως αν οι αλκαλικές ήταν από τις ενισχυμένες.
Βασικά εξαρτάται απ' τον ρυθμό αποφόρτισης.
Panasonic eneloop AAA 800mah (λευκές)
– 872 mAh at 0.1A load
– 750 mAh at 0.2A load
– 730 mAh at 0.5A load
– 390 mAh at 1.0A load
– 1.090 Wh at 0.1A load
– 0.907 Wh at 0.2A load
– 0.838 Wh at 0.5A load
– 0.402 Wh at 1.0A load
sanyo enellop AAA 950mah (μαυρες)
– 925 mAh at 0.1A load
– 856 mAh at 0.2A load
– 827 mAh at 0.5A load
– 689 mAh at 1.0A load
– 1.153 Wh at 0.1A load
– 1.047 Wh at 0.2A load
– 0.954 Wh at 0.5A load
– 0.733 Wh at 1.0A load
Sanyo eneloop AA 2000mah (λευκές)
– 1927 mAh at 0.2A load
– 1841 mAh at 0.5A load
– 1701 mAh at 1.0A load
– 1588 mAh at 2.0A load
– 2.423 Wh at 0.2A load
– 2.264 Wh at 0.5A load
– 2.033 Wh at 1.0A load
– 1.774 Wh at 2.0A load
Panasonic enelloop AA 2500mah (μαυρες)
– 2472 mAh at 0.2A load
– 2453 mAh at 0.5A load
– 2388 mAh at 1.0A load
– 2322 mAh at 2.0A load
– 3.080 Wh at 0.2A load
– 3.015 Wh at 0.5A load
– 2.870 Wh at 1.0A load
– 2.601 Wh at 2.0A load
https://rightbattery.com/nicd-nimh-batteries/
Σε πολύ υψηλούς ρυθμούς αποφόρτισης η διαφορά είναι στο 100%
Η διαφορά από αλκαλικές σε eneloop είναι εκεί και είναι μεγάλη.
Αλλά δε μπορείς να τη διακρίνεις.
Μη κοιτάς μόνο τη διάρκεια. Είναι και η απόδοση που αλλάζει. Με τις eneloop η πτώση στην απόδοση μετά από μισή ώρα εργασίας πχ, είναι πολύ μικρότερη. Το μάτι όμως δε μπορεί να διακρίνει διαφορά στη φωτεινότητα. Για παράδειγμα τα 800 και τα 900 τα βλέπει ίδια. Το ίδιο και με τα 250 και τα 300. Ειδικά αν δεν έχει τρόπο να τα συγκρίνει άμεσα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Γενικά η συμπεριφορά τους είναι πολύ καλύτερη.
Επίσης δε φοβάσαι μη βγάλουν υγρά.
o_gavros
30/12/2020, 17:00
αυτο για τα υγρά ισχύει!
τις προάλλες που είπα να τραμπάρω το στορμ με τον τικκα, ο στορμ φόραγε κάτι επωνυμες αλκαλικες κοντά κάνα χρόνο (;). Είχαν ξεράσει και είχαν κάνει τα σώψυχα του φακού μ0νί καλλιγραφία. πολλά καντήλια,πολλές μπατονέτες και πολύ ωρα μετά κατάφερα να τον καθαρίσω.
Όποιος ψάχνεται για φακό κεφαλής 18650 ας δει και τον sofirn Sp40.
https://budgetlightforum.com/node/67477
Αν είχε στην κλίμακα φωτισμού και 180/200lm θα τον είχα ήδη πάρει,
μπορεί όμως κάποιον άλλο να μην τον ενδιαφέρει.
Τώρα βγαίνει με μαγνητικό καπάκι που είναι πολύ χρήσιμο.
5300Κ είναι πιστεύω ο σωστοτερος φωτισμός.
Η μπαταρία του στα 3000mAh δοκιμασμένη και σωστή.
Όποιος ψάχνεται για φακό κεφαλής 18650 ας δει και τον sofirn Sp40.
https://budgetlightforum.com/node/67477
Αν είχε στην κλίμακα φωτισμού και 180/200lm θα τον είχα ήδη πάρει,
μπορεί όμως κάποιον άλλο να μην τον ενδιαφέρει.
Τώρα βγαίνει με μαγνητικό καπάκι που είναι πολύ χρήσιμο.
5300Κ είναι πιστεύω ο σωστοτερος φωτισμός.
Η μπαταρία του στα 3000mAh δοκιμασμένη και σωστή.
Ο φακός δε ξέρω τι λέει αλλά τα modes είναι μια χαρά. Ειδικά σε ένα φακό με τόσο flood φωτισμό!
Γιάννη θυμάσαι ποια είναι η μάρκα φακών που ξεκίνησε από ένα μεγάλο φόρουμ?
Γιάννη θυμάσαι ποια είναι η μάρκα φακών που ξεκίνησε από ένα μεγάλο φόρουμ?
Μήπως λες τους ANDURIL;
Οι καλύτερες προσπαθειες πάντως έχουν γίνει πιστεύω εδώ :
https://budgetlightforum.com/
Ο φακός δε ξέρω τι λέει αλλά τα modes είναι μια χαρά. Ειδικά σε ένα φακό με τόσο flood φωτισμό!
Για τα λεφτά του είναι πολύ καλοφτιαγμενος. Δεν τον συγκρίνουμε φυσικά με άλλους των 60-100 ευρώ. Πάντως εχω 3 φακούς της sofirn εδώ και 2 χρόνια με καθημερινή χρήση και δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό.
costas_versys
08/01/2021, 23:10
Ηλθε φακουδάκι super με μπαταρία, usb και ζοομ, μόνο €12 από banggood.com
Είναι φορές που χρειάζομαι στη δουλειά φακό, ενώ ήθελα και έναν για νυχτερινές πεζοπορίες στο βουνό. Τώρα το καλοκαίρι, το πολύ να χρειαστεί μία φορά την εβδομάδα, αλλά το χειμώνα χρειάζεται σχεδόν καθημερινά. Επειδή δεν είναι συχνή η χρήση του, είχα συμβιβαστεί άλλοτε με το κινητό (τελείως άβολο), είτε με σχετικά ογκώδη φακό κεφαλής που είχα για εργασίες στο σπίτι (πρώτη φωτογραφία). Στο βουνό έπαιρνα φακό χειρός, διότι ο αποσπώμενος του ποδηλάτου παραείναι δυνατός (550 lm).
Με δεδομένο ότι θα τον κουβαλάω συνέχεια, έψαχνα κυρίως κάτι με χαμηλό βάρος, που δε θα θέλει φόρτιση, ώστε να είναι ξεχασμένος στα εργαλεία μου και έτοιμος για χρήση.
Αμφιταλαντευόμουν για το είδος των μπαταριών. Αν έπαιρνε AAA, θα ήταν πιο βαρύς, αλλά θα είχε μεγαλύτερη αυτονομία και εύκολη εύρεση μπαταρίας, ακόμα και σε περίπτερο. Αν έπαιρνε CR2032/CR2025 ή κάτι συναφές, θα ήταν πιο ελαφρύς, αλλά με σαφώς μικρότερη αυτονομία και δυνατότητα αντικατάστασης της μπαταρίας. Εσωτερική επαναφορτιζόμενη δεν ήθελα, διότι τείνουν να αδειάζουν με τον καιρό, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Επόμενο κριτήριο, ήταν ο συνδυασμός τιμής και ηρεμίας μυαλού. Τι εννοώ με αυτό; Για την ποδηλασία π.χ. έχω πληρώσει πολλά χρήματα για ποιοτικά φανάρια μπροστά και πίσω, διότι αφενός είναι ζήτημα ασφάλειας, αφετέρου η ποιότητα σημαίνει και αντοχή στη σκληρή χρήση (κραδασμοί, νερό) και διάρκεια στο χρόνο. Στην εργασία όμως χρειάζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε δεν τίθεται θέμα οφθαλμικής υγείας και επιπλέον έχει μεγάλη πιθανότητα να παραπέσει κάπως και να χαθεί. Οπότε ήθελα κάτι που και να σπάσει ή να χαθεί, να μη με πειράξει πολύ.
Κάπως έτσι, απέρριψα τις προτάσεις των 30€+ και κοίταζα για τιμές κοντά στο 10άρικο, με μπαταρίες AAA. Ιδανικά, θα ήθελα να παίρνει μόνο μία μπαταρία AAA, ώστε να γλιτώσω βάρος. Κατέληξα στον SH-169 3W COB Headlight. Κόστος 1€ ο φακός και άλλο 1€ οι τρεις μπαταρίες AAA. 71 γραμμάρια με τις τρεις μπαταρίες τοποθετημένες και τον ελαστικό ιμάντα πρόσδεσης. Εμβέλεια, στερεά γωνία πρωτεύουσας και δευτερεύουσας δέσμης και θερμοκρασία χρώματος που συναγωνίζονται προτάσεις των 300€ (λέμε και καμιά κουταμάρα να περάσει η ώρα). Έχει δύο σκάλες έντασης φωτός και μία με παλλόμενο φως. Η βάση κεφαλής έχει τέσσερις διακριτές θέσεις κατακόρυφης κλίσης. Αν κοπεί το ρεύμα το βράδυ, θα τον δοκιμάσω στην τουαλέτα. :p
Ο παλιός:
429723
Ο νέος:
429724
o_gavros
19/07/2021, 20:49
Είχα και από τα δύο είδη φακών που έβαλες.
Και τα δύο, κινεζιες ίσα για να μην είναι απόλυτο σκοτάδι.
Ειδικά το δεύτερο,που τάχα νόμιζα ότι είχα πετύχει ευκαιριαρα σχεδόν τζάμπα (τον ήθελα για το κάμπινγκ).
Το δε πρώτο,τύπου τζάμπο, έχω χάσει το μέτρημα στο πόσοι μου χάλασαν. Δούλεψε τους λίγο καιρό και θα το διαπιστώσειςονος σου. Τη στιγμή που πραγματικα θα χρειάζεσαι φακό, κι όχι απλά για να βρεις τα κλειδιά σου ας πούμε,θα σιχτιριζεις.
Βγάζω στην άκρη το υπερψυρισμα που αραδιασες (:p) και σου λέω να τσεκαρεις τον Nightcore NU32.
Πολύ σοβαρό εργαλείο! Για τη χρήση που λες ότι θα κάνεις,θα τον φορτιζεις μια κάθε τερμινο.
Εγώ ξέρω πως ένας φακός δεν πάει ποτέ χαμένος.
Έχω έναν της μεσαίας κατηγορίας κάπου στα 15 χρόνια. Ποτέ δεν ήταν πολύ φωτεινός και η απόδοσή του, έχει πέσει κιόλας!
Αλλά ακόμα είναι σούπερ αξιόπιστος και ακόμα βρίσκει τρόπους να φανεί χρήσιμος. Λίγο "σίγουρο" φως είναι πάντα προτιμότερο απ' το απόλυτο σκοτάδι.
Γαύρε, έχω πληρώσει πολλά άδικα χρήματα σε φθηνοκατασκευές φώτων για ποδήλατο και ξέρω ότι το φθηνό το πληρώνεις και το ξαναπληρώνεις και τελικά βρίσκεσαι χωρίς φως εκεί που το έχεις ανάγκη. Το ίδιο και με άλλα παρελκόμενα ή εργαλεία που υπόκεινται σε εντατική χρήση, σε δύσκολες συνθήκες και μάλιστα με απαιτήσεις καλής απόδοσης. Κατέληξα να διαβάζω reviews σε forum, ώστε να επιλέγω κάτι πολύ ποιοτικό.
Εδώ όμως μιλάμε για υποτυπώδεις, περιστασιακές ανάγκες, από ένα φακό που θέλω να υπάρχει ξεχασμένος στην τσάντα μου, να έχει ελάχιστο βάρος και να δουλέψει όταν τον χρειαστώ. Κι αν δεν δουλέψει, σπάσει ή χαθεί, δε θα σκάσω, απλά θα παιδευτώ με το φακό του κινητού. Αν πάρω Nitecore με 50€, πιο πολύ θα χάσω, προσπαθώντας να τον προσέχω.
Παρεμπιπτόντως, ο φακός της πρώτης φωτογραφίας με υπηρετεί απρόσκοπτα περί τα 5 χρόνια. Τον δουλεύω δύο φορές το μήνα, από λίγα λεπτά. Παίζει να του έχω αλλάξει μία φορά μπαταρίες. Δέσμη και φωτεινότητα άθλιες, αλλά τη δουλειά του την κάνει.
Τώρα, ως προς τον καινούργιο, θα δούμε πόσο θα αντέξει. Πάντως η φωτεινότητα και δέσμη του είναι πολύ καλύτερες από τον πρώτο, ενώ και το βάρος είναι μικρότερο.
Μερικές φορές το (I don't give a) shit factor έχει αξία.
Δοκίμασα τον SH-169 3W COB Headlight σε νυχτερινή πεζοπορία στο βουνό. Η δέσμη είναι καλή. Θέτεις την κλίση στην πρώτη σκάλα και βλέπεις κάτω χωρίς να σκύβεις ιδιαίτερα. Στις πιο χαμηλές κλίσεις (έχει τέσσερις), η δευτερεύουσα δέσμη χτυπάει λίγο στα μάτια, οπότε δε βολεύει.
Ως προς τη φωτεινότητα, έχει δύο βαθμίδες, αλλά πρακτικά τον δουλεύεις στην ισχυρή που είναι επαρκής, διότι η άλλη είναι αρκετά ασθενέστερη.
Το συνολικό βάρος (φακός + μπαταρίες + ελαστικός ιμάντας κεφαλής) των 71 γραμμαρίων, τον καθιστούν ιδανικό για τέτοια χρήση. Δύσκολα βρίσκεις τόσο ελαφρύ φακό, ακόμα σε επώνυμα προϊόντα με κόστος 2 τάξεις μεγέθους πάνω.
Πόση διάρκεια έχει στην ισχυρή δέσμη;
Η μικρή φωτίζει αρκετά ώστε να δουλεύεις κάτι με τα χέρια πχ στο 1 μέτρο;Τι διαμετρο δέσμης έχει στο 1 μέτρο;
Η μικρή φωτίζει αρκετά ώστε να δουλεύεις κάτι με τα χέρια πχ στο 1 μέτρο;Τι διαμετρο δέσμης έχει στο 1 μέτρο;
Δεν ξέρω διάρκεια, είναι νωρίς για να μάθω αυτονομία. Χθες τον δούλεψα για μία ώρα με αλκαλικές μπαταρίες στη μεγάλη σκάλα (παίρνει 3 AAA) και δεν έδειξε σημάδια κόπωσης.
Η δέσμη του είναι παραλληλόγραμμη, λόγω οριζόντιας διάταξης των LED, αρκετά ευρεία σε πλάτος και ύψος. Έχει μικρή δευτερεύουσα δέσμη, που πρακτικά δε σε ενοχλεί. Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ακόμα για εργασίες σε κοντινή απόσταση, αλλά εικάζω ότι στη μικρή σκάλα το φως είναι οριακό. Στη μεγάλη είναι άπλετο.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως σε φακούς είναι να έχουν στενή κεντρική δέσμη με πολύ έντονο φως και ανοικτή δευτερεύουσα δέσμη με πιο αμυδρό φως. Καταλήγεις να έχεις κλειστή κόρη οφθαλμού, εξαιτίας του έντονου κεντρικού φωτός και τελικά να μη βλέπεις σωστά. Και στραβώνεσαι και δε βλέπεις αυτά που πρέπει. Στο συγκεκριμένο φακό, δεν υπάρχει επ' ουδενί τέτοιο πρόβλημα.
Πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει για φακό του ενός ευρώ. Τώρα για αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο, θα δείξει... Κρατάω μικρό καλάθι, αλλά είπαμε, σου δίνει ηρεμία μυαλού, λόγω της αμελητέας τιμής του.
Για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα των γαυροντάζ, χθες στο βουνό, μία φίλη είχε φακό κινεζιά κεφαλής. Ανά λίγα λεπτά έσβηνε μόνος του. Καταλαβαίνω ότι αν πας σε ανώνυμο προϊόν, θα έχει υποστεί υποτυπώδη ποιοτικό έλεγχο η γραμμή παραγωγής, ίσως πάρεις και κομμάτια διαλογής, οπότε το ρίσκο εκτοξεύεται. Αλλά δε θα δώσει ο κάθε περιστασιακός χρήστης 50€ για φακό. Σε όλα πρέπει να σταθμίζουμε τη σπουδαιότητα της χρήσης με την τιμή.
Δεν μπόρεσα να βρω online το ακριβές μοντέλο του φακού μου, αλλά βρήκα κάτι που εξωτερικά μοιάζει πολύ, το Esperanza CRATER (https://techbox.com.gr/oikiakos-eksoplismos/fotismos/fakoi/esperanza-head-lamp-led-crater/). Βέβαια αυτός γράφει 1 Watt, ενώ ο δικός μου 3 Watt, αλλά οι no-name συχνά βάζουν ό,τι να 'ναι.
Αν βάλετε σαν λήμμα αναζήτησης το 3W LED COB θα σας βγάλει διάφορα μοντέλα το best price (https://www.bestprice.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82+led+cob+3w&o=2).
Νομίζω πάντως ότι το ομοιόμορφο δυνατό φως, χαμηλής κατανάλωσης, οφείλεται στα πλεονεκτήματα του COB (https://siliconlightworks.com/resoures/what-are-cob-leds).
Χμμμ... Δε καταλαβαίνω γιατί απ' το ένα ευρώ πρέπει να πάμε στα 50?
Με 18 ευρώ παίρνεις έναν πολύ καλό και ελαφρύ black diamond με επίσης 3 ααα μπαταρίες.
Αν πρέπει να βάλω τη ρεζέρβα, πρέπει να χρησιμοποιώ και τα δυο μου χέρια αλλά και να βλέπω που είναι τρύπες για τα μπουλόνια. Το κινητό δεν είναι λύση, ούτε με το στόμα δε μπορώ να το κραταω. Αν περπατάω σε ένα σκοτεινό δρόμο με φόβο να με χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο, δεν είναι ότι καλύτερο να κρατώ μπροστά μου το κινητό. Ειδικά όταν πρέπει να μιλάω σε αυτό ή δεν έχει μπαταρία.
Απλή χρήση, από απλούς θνητούς, σε καταστάσεις που ο φακός καλό θα ήταν να ανάψει και όχι να αρχίσει τα κόλπα. Και μπορώ να σκεφτώ 10αδες ακόμα, που μπορεί να μην είναι καθημερινή ρουτίνα αλλά ο φακός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο.
Αν σου χρειάζεται ένας φακός κεφαλής, παίρνεις ένα φακό κεφαλής. Αλλιώς δεν παίρνεις και μένεις με το φακό του κινητού.
Για μένα, ο φακός με ένα ευρώ είναι σα να μη πήρα. Τώρα θα μου πεις πως και με ένα ευρώ είναι σα να μη τον πλήρωσες. Αλλά καταλληγουμε ότι τελικά, δεν πήρες κάτι που δεν πλήρωσες, όποτε δεν ξέρω τι συζητάμε. :lol:
Έχουν αρχίσει και εμφανίζονται ωραία φακουδακια κεφαλής στο Aliexpress ειδικά στην κατηγορία χρημάτων 12-15 ευρώ κομπλέ. Με ενσωματωμένη μπαταρία, διάφορους φωτισμούς, λειτουργία με sensor κίνησης, κλπ. Εντύπωση μου έκανε ο παρακάτω στα 15 ευρώ σύνολο με φόρους κλπ.
430064
Έχω ήδη παραγγείλει δύο φθηνότερους που θα τους παρουσιάσω όταν έρθουν.
Έχοντας πλέον λίγο περισσότερη τριβή μαζί του, θα έλεγα ότι πρακτικά τον δουλεύω μόνο στη μεγάλη σκάλα, όπου η φωτεινότητα είναι επαρκέστατη και η δέσμη ανοιχτή.
Στη μικρή σκάλα το φως είναι σχετικά αμυδρό. Κάνεις δουλειά και με αυτή, αλλά δεν υπάρχει λόγος συμβιβασμού, αφού υπάρχει η μεγάλη.
Είναι βολικότατος. Να δούμε και την αξιοπιστία...
Νεοσσός
Σε φακούς μικρής ισχύος σαν κι αυτόν που πήρες το λαμπάκι COB είναι προτιμότερο γιατί δίνει ομοιόμορφο και ικανοποιητικό φωτισμό, αρκεί να μην κουράζει τα μάτια.
Αυτοι που παρήγγειλα έχουν συνδυασμό στενής δέσμης και COB για ευρυγωνιο φωτισμό, on/off με σενσορα για λερωμένα χέρια, μπαταρία 18650 ο ένας και ενσωματωμένη ο άλλος με επί πλέον κόκκινο φως για το ψάρεμα.
Με έβαλες σε σκέψεις τώρα με τον αισθητήρα κίνησης. Σκέφτομαι ότι ο "χαλασμένος" φακός της φίλης μου, που "έσβηνε όποτε ήθελε μόνος του" μήπως είχε κανένα αισθητήρα κίνησης (https://www.youtube.com/watch?v=25A3O-wXlLU) και ενεργοποιούνταν σε κάποιες περιπτώσεις. :lol:
Για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα των γαυροντάζ, χθες στο βουνό, μία φίλη είχε φακό κινεζιά κεφαλής. Ανά λίγα λεπτά έσβηνε μόνος του.
Ή αυτό ή κάποια μάπα επαφή.
Στα 15 ευρώ με ενσωματωμένη μπαταρία 1200mAh,κομπλέ από Aliexpress για χάζεμα τώρα στις διακοπές :
430094
430096
Στα 15 ευρώ με ενσωματωμένη μπαταρία 1200mAh,κομπλέ από Aliexpress για χάζεμα τώρα στις διακοπές :
430094
430096
Με 18 παίρνεις black diamond από Ελλάδα.
Με 18 παίρνεις black diamond από Ελλάδα.
Black Diamond με τα χαρακτηριστικά που παρέθεσα κτυπάει 40 ευρώ και πάνω.
Ο storm αλήθεια εξαφανίστηκε...
Με 18 ευρώ ποιον λες;
Με 18 ευρώ ποιον λες;
Παιρνεις κινεζια με 1€ και δινεις αλλα 17€ για μεταξοτυπια στο λουρι και etching στο πλαίσιο..;)
Black Diamond με τα χαρακτηριστικά που παρέθεσα κτυπάει 40 ευρώ και πάνω.
Ο storm αλήθεια εξαφανίστηκε...
Με 18 ευρώ ποιον λες;
Ούτε καν πλησιάζει τα χαρακτηριστικά αυτού που έβαλες.
Απλή λειτουργία με ένα λαμπάκι, ξεχωριστές μπαταρίες (3ΑΑΑ) και 250 λιούμενς.
Κάποιος που θέλει ένα απλό φακό κεφαλής και δε χρειάζεται 320 λιούμενς και κόκκινα λαμπάκια, δε χρειάζεται να πάρει με τα ίδια χρήματα no name από αλί.
Με τα χαρακτηριστικά του κινέζικου, ο ΒD θα είχε 40 έως 50 στην καλύτερη περίπτωση.
Το ανέφερα μόνο και μόνο επειδή κάποιος που κοιτάει για οικονομικούς φακούς, συνήθως χρειάζεται κάτι απλό χωρίς πολλά πολλά.
Νομίζω astro είναι το μοντέλο του BD.
Έχω λατρέψει το φακό κεφαλής (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105302&viewfull=1#post3105302) που αγόρασα πρόσφατα. ΟΚ, είναι νωρίς για να κρίνω την ποιότητα, αλλά η δέσμη στη μεγάλη σκάλα, η φωτεινότητα και το βάρος, πραγματικά με έχουν ενθουσιάσει. Κουβαλάω μπόλικα εργαλεία σε περίπτωση που χρειαστούν, οπότε το χαμηλό βάρος είναι σημαντικό κριτήριο για εμένα. Σαν τους ορειβάτες ένα πράμα, που ο μύθος λέει ότι τρυπάνε μέχρι την οδοντόβουρτσα για να γλιτώσουν ένα γραμμάριο.
Σε γειτονικό νήμα (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=150661&p=3097634&viewfull=1#post3097634), είχα γράψει επίσης για το κοφτάκι και την πένσα που σκοπίμως αγοράστηκαν στο ακριβώς απαραίτητο μικρό μέγεθος.
daz:Κάποιος που θέλει ένα απλό φακό κεφαλής και δε χρειάζεται 320 λιούμενς και κόκκινα λαμπάκια, δε χρειάζεται να πάρει με τα ίδια χρήματα no name από αλί.
Με τα χαρακτηριστικά του κινέζικου, ο ΒD θα είχε 40 έως 50 στην καλύτερη περίπτωση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Οι φακοί που παρέθεσα δεν είναι no name, η μία είναι εταιρεία με 100.000 followers ευχαριστημένοι οι 97%, δεν πάει άσχημα λοιπόν.
Και ο BD στα ίδια λεφτά ξεκίνησε από την Κίνα και τσίμπησε 200% από τον αντιπρόσωπο και τον λιανεμπορα.
Σημείωση : οι 3 Sofirn που είχα αγοράσει πριν τρία χρόνια από 8 έως 20 ευρώ, μέχρι τώρα έχουν αναβοσβήσει μερικές εκατοντάδες φορές ο καθένας και χαιρουν άκρας υγείας.
Αυτό που λες για το ότι η Black Diamond ξεκίνησε πουλώντας φακούς στη Κίνα και μεταπήδησε στον υπόλοιπο κόσμο το γνωρίζεις ή το υποθέτεις;
Ρωτάω γιατί από όσο ξέρω, η BD είναι εταιρία από το 1957, όταν ακόμη η Κίνα είχε εμφύλιο ή κάτι τέτοιο τεσπα :)
Εγώ πάντως τον Storm τον πήρα 29€ σε προσφορά.
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&page=41&p=3075412&highlight=Storm#post3075412
daz:Κάποιος που θέλει ένα απλό φακό κεφαλής και δε χρειάζεται 320 λιούμενς και κόκκινα λαμπάκια, δε χρειάζεται να πάρει με τα ίδια χρήματα no name από αλί.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Οι φακοί που παρέθεσα δεν είναι no name, η μία είναι εταιρεία με 100.000 followers ευχαριστημένοι οι 97%, δεν πάει άσχημα λοιπόν.
Και ο BD στα ίδια λεφτά ξεκίνησε από την Κίνα και τσίμπησε 200% από τον αντιπρόσωπο και τον λιανεμπορα.
Σημείωση : οι 3 Sofirn που είχα αγοράσει πριν τρία χρόνια από 8 έως 20 ευρώ, μέχρι τώρα έχουν αναβοσβήσει μερικές εκατοντάδες φορές ο καθένας και χαιρουν άκρας υγείας.
H black diamond έχει προιόντα αναρρίχησης. Μαζί με αυτά προσπαθεί να παρέχει όλα όσα χρειάζεται ένας αναρριχτής. Είναι καλά εδραιωμένη όσο αφορά την ποιότητα και απολύτως σοβαρή σε ότι παρέχει, καθότι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, δε σηκώνουν πολλά λάθη και παραλήψεις.
Δεν αμφιβάλω οτι υπάρχουν αξιόλογοι φθηνοί κινέζικοι φακοί με καλά χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν ξέρω είναι, πόσους τέτοιους πρέπει να αγοράσω για να βρω τη "σοβαρή μάρκα". Και ποιες θα είναι οι συνθήκες στις οποίες θα το ανακαλύψω και πόσες ώρες πρέπει να ξαναψάξω τα ριβιού και τα χαρακτηριστικά στον Αλί, και να περιμένω πάλι κανένα μήνα να έρθει, για να ανακαλύψω στο 3μηνο οτι αυτός ο αισθητήρας κίνησης δημιουργεί πρόβλημα. Ο περισσότερος κόσμος δε λειτουργεί έτσι. Ειδικά αν θέλει κάποιον εξειδικευμένο φακό με διάφορες προχωρημένες λειτουργίες και αυξημένη απόδοση. Αυτός που θα πάει για ορεινό τρέξιμο πόσους φακούς πρέπει να έχει για back up όταν ο μεγαλύτερος χώρος που έχει στη διάθεσή του, είναι μια μπανάνα μια σταλιά και ένα camelbag για το νερό του?
100K φολοουερς στον Αλί είναι ψίλος στ' άχυρα.
Προσπαθώ να μη μπαίνω σε τέτοιες συγκρίσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα. Όλοι έχουν κινέζικους φακούς και όλοι έχουν/έχουμε μια Α εμπειρία με την αξιοπιστία τους. Αλλες φορές είναι μια χαρά, άλλες όχι. Εξαρτάται και τη χρήση και την τύχη κ.α.
Η πιο πρόσφατη εμπειρία μου είναι από δυο πολύ φθηνούς φακούς με πολύ καλά ριβιού, που πήρε ενθουσιασμένος ένα φίλος και μου έδωσε τον έναν. Και οι δύο χαλασαν από καινούριοι. Δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου, ούτε έμειναν πολύ καιρό αχρησιμοποίητοι. Εγώ τον είχα μέσα στο αμάξι και κάποια στιγμή που τον άναψα έκανε κόλπα. Όταν του το είπα μου είπε πως και ο δικός του έκανε το ίδιο και στο τέλος σταμάτησε να ανάβει. Τον δικό μου τον άνοιξα και στην κεφαλή και στο κουμπί και η ποιότητα ήταν σκέτο δράμα. Σε οτιδήποτε.
Όπως βλέπεις το "εγώ έχω πάρει 3 κινέζικους και οι 3 είναι καλοί" δε δουλεύει σαν ενδεικτικό ποιότητας.
btw όταν λέω no name εννοώ οτι δε τους ξέρει ούτε η μάνα τους, όχι οτι δεν έχουν μάρκα επάνω τους. Ασφαλώς και θα έχουν ένα topfire ή supfire.
Έχω λατρέψει το φακό κεφαλής (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105302&viewfull=1#post3105302) που αγόρασα πρόσφατα. ΟΚ, είναι νωρίς για να κρίνω την ποιότητα, αλλά η δέσμη στη μεγάλη σκάλα, η φωτεινότητα και το βάρος, πραγματικά με έχουν ενθουσιάσει. Κουβαλάω μπόλικα εργαλεία σε περίπτωση που χρειαστούν, οπότε το χαμηλό βάρος είναι σημαντικό κριτήριο για εμένα. Σαν τους ορειβάτες ένα πράμα, που ο μύθος λέει ότι τρυπάνε μέχρι την οδοντόβουρτσα για να γλιτώσουν ένα γραμμάριο.
Ξέρω ότι σας τα έχω κάνει τσουρέκια εδώ και δύο μήνες, με το COB light, αλλά θα επιμείνω, διότι κάθε εβδομάδα που περνάει βλέπω πόσο αξίζει. Εννοείται ότι είμαι ανοικτός στο να διαπιστώσω θέματα κακής ποιότητας σε ανώνυμα προϊόντα, αλλά μέχρι τότε αναφέρω τα καλά.
Ο μικρός λευκός φακός (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105302&viewfull=1#post3105302) που αναφέρω παραπάνω, πραγματικά έχει αλλάξει τις δραστηριότητές μου προς το καλύτερο. Εκεί που παιδευόμουν με χαμηλό φωτισμό ή με άβολους φακούς κεφαλής ή μη, πλέον έχω δει το φως μου. Μέχρι που κάνω εργασίες στο ποδήλατο νυχτιάτικα, αφού πλέον έχω επαρκή φωτισμό. Στη δουλειά τον χρησιμοποιώ ακόμα και σε συνθήκες σχετικά χαμηλού φωτισμού, που πριν δεν άναβα φακό, αφού τελειώνω πιο γρήγορα και πιο άνετα. Το COB light έχει τόσο όμορφο και ομοιογενή φωτισμό που δεν έχω δει σε άλλο φακό.
Σε νυχτερινές πεζοπορίες τον χρησιμοποιώ πάντα. Η δέσμη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παίρνει κλίση σε τέσσερις σκάλες προς τα κάτω, τον κάνει ιδανικό για περπάτημα τη νύχτα, αφού δεν χρειάζεται να σκύβεις για να δεις κάτω. Αν θέλουμε σώνει και καλά να βρούμε ελαττώματα, θα έλεγα ότι ο ελαστικός ιμάντας πρόσδεσης, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα μικρά σημάδια ξεχειλώματος σε κάποια σημεία, ενώ είναι μόλις δύο μηνών.
Με αυτά και με αυτά, είχα το νου μου να πάρω έναν εφεδρικό. Επειδή είναι φθηνοκινέζικος, έχεις την προκατάληψη ότι θα σε αφήσει. Έπρεπε λοιπόν να έχω έναν να υπάρχει στο συρτάρι, έτοιμο για χρήση. Δεν μπόρεσα να ξαναβρώ στην τιμή του ενός € τον ίδιο φακό κεφαλής (10€ με μεταφορικά τον βρίσκω πλέον και μάλιστα σε μικρότερη ισχύ), αλλά βρήκα τον ακόλουθο. Πιο ελαφρύς, ήτοι 52 γραμμάρια με τις τρεις μπαταρίες AAA και τον ιμάντα, έναντι 71 γραμμαρίων του άλλου. Η διαφορά στο βάρος είναι εμφανής, είναι πολύ πιο άνετος στο κεφάλι, σε σχέση με έναν ήδη ελαφρύ φακό.
Η ονομαστική ισχύς του είναι 10 Watt, έναντι 3 Watt του πρώτου και η διαφορά στη φωτεινότητα αισθητή. Όπως είχα γράψει όμως και στην παρουσίαση του άλλου, αρκεί η φωτεινότητα των 3 Watt για όλες τις εργασίες με απόσταση χειρισμού/παρατήρησης το μισό μέτρο, έως 2 μέτρα. Τα 10 Watt μάλλον είναι μειονέκτημα, διότι θα εξαντλεί πιο γρήγορα τις μπαταρίες, με πλεονάζουσα φωτεινή ισχύ. Μάλλον θα τον δουλεύω στη μικρή σκάλα. Έχει δύο σκάλες σταθερού λευκού φωτός και μία με παλλόμενο. Η ποιότητα κατασκευής είναι σαφώς υποδεέστερη του πρώτου, αλλά η τιμή του ακριβώς η ίδια: 1€ για το φακό κεφαλής με τον ελαστικό ιμάντα και άλλο ένα € για τις 3 μπαταρίες AAA. Αυτός ναι, δείχνει φθηνός, ενώ ο άλλος όχι. Η ποιότητα της δέσμης όμως παραμένει πολύ καλή. Δυστυχώς δεν αλλάζει η κλίση του, είναι σταθερός. Όμως η ευρεία κατακόρυφα δέσμη αντισταθμίζει πολλές φορές αυτή την έλλειψη.
Δοκιμάστε COB light, έστω και σε επώνυμη μάρκα, αφού τις προτιμάτε. Αξίζει.
430774
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
21/09/2021, 05:58
Ξέρω ότι σας τα έχω κάνει τσουρέκια εδώ και δύο μήνες, με το COB light, αλλά θα επιμείνω, διότι κάθε εβδομάδα που περνάει βλέπω πόσο αξίζει. Εννοείται ότι είμαι ανοικτός στο να διαπιστώσω θέματα κακής ποιότητας σε ανώνυμα προϊόντα, αλλά μέχρι τότε αναφέρω τα καλά.
Ο μικρός λευκός φακός (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105302&viewfull=1#post3105302) που αναφέρω παραπάνω, πραγματικά έχει αλλάξει τις δραστηριότητές μου προς το καλύτερο. Εκεί που παιδευόμουν με χαμηλό φωτισμό ή με άβολους φακούς κεφαλής ή μη, πλέον έχω δει το φως μου. Μέχρι που κάνω εργασίες στο ποδήλατο νυχτιάτικα, αφού πλέον έχω επαρκή φωτισμό. Στη δουλειά τον χρησιμοποιώ ακόμα και σε συνθήκες σχετικά χαμηλού φωτισμού, που πριν δεν άναβα φακό, αφού τελειώνω πιο γρήγορα και πιο άνετα. Το COB light έχει τόσο όμορφο και ομοιογενή φωτισμό που δεν έχω δει σε άλλο φακό.
Σε νυχτερινές πεζοπορίες των χρησιμοποιώ πάντα. Η δέσμη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παίρνει κλίση σε τέσσερις σκάλες προς τα κάτω, τον κάνει ιδανικό για περπάτημα τη νύχτα, αφού δεν χρειάζεται να σκύβεις για να δεις κάτω. Αν θέλουμε σώνει και καλά να βρούμε ελαττώματα, θα έλεγα ότι ο ελαστικός ιμάντας πρόσδεσης, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα μικρά σημάδια ξεχειλώματος σε κάποια σημεία, ενώ είναι μόλις δύο μηνών.
Με αυτά και με αυτά, είχα το νου μου να πάρω έναν εφεδρικό. Επειδή είναι φθηνοκινέζικος, έχεις την προκατάληψη ότι θα σε αφήσει. Έπρεπε λοιπόν να έχω έναν να υπάρχει στο συρτάρι, έτοιμο για χρήση. Δεν μπόρεσα να ξαναβρώ στην τιμή του ενός € τον ίδιο φακό κεφαλής (10€ με μεταφορικά τον βρίσκω πλέον και μάλιστα σε μικρότερη ισχύ), αλλά βρήκα τον ακόλουθο. Πιο ελαφρύς, ήτοι 52 γραμμάρια με τις τρεις μπαταρίες AAA και τον ιμάντα, έναντι 71 γραμμαρίων του άλλου. Η διαφορά στο βάρος είναι εμφανέστατη, είναι πολύ πιο άνετος στο κεφάλι, σε σχέση με έναν ήδη ελαφρύ φακό.
Η ονομαστική ισχύς του είναι 10 Watt, έναντι 3 Watt του πρώτου και η διαφορά στη φωτεινότητα αισθητή. Όπως είχα γράψει όμως και στην παρουσίαση του άλλου, αρκεί η φωτεινότητα των 3 Watt για όλες τις εργασίες με απόσταση χειρισμού/παρατήρησης το μισό μέτρο, έως 2 μέτρα. Τα 10 Watt μάλλον είναι μειονέκτημα, διότι θα εξαντλεί πιο γρήγορα τις μπαταρίες, με πλεονάζουσα φωτεινή ισχύ. Μάλλον θα τον δουλεύω στη μικρή σκάλα. Έχει δύο σκάλες σταθερού λευκού φωτός και μία με παλλόμενο. Η ποιότητα κατασκευής είναι σαφώς υποδεέστερη του πρώτου, αλλά η τιμή του ακριβώς η ίδια: 1€ για το φακό κεφαλής με τον ελαστικό ιμάντα και άλλο ένα € για τις 3 μπαταρίες AAA. Αυτός ναι, δείχνει φθηνός, ενώ ο άλλος όχι. Η ποιότητα της δέσμης όμως παραμένει πολύ καλή. Δυστυχώς δεν αλλάζει η κλίση του, είναι σταθερός. Όμως η ευρεία κατακόρυφα δέσμη αντισταθμίζει πολλές φορές αυτή την έλλειψη.
Δοκιμάστε COB light, έστω και σε επώνυμη μάρκα, αφού τις προτιμάτε. Αξίζει.
430774
Κάποιο λινκ δεν έχεις?Χρειάζομαι ένα τέτοιο για τη βραδινή ποδηλασία όταν γυρνάω από τη δουλειά και για το διάβασμα!
Κάποιο λινκ δεν έχεις?Χρειάζομαι ένα τέτοιο για τη βραδινή ποδηλασία όταν γυρνάω από τη δουλειά και για το διάβασμα!
Για διάβασμα είναι μάλλον καλοί, αν και δεν το έχω δοκιμάσει.
Για νυχτερινή ποδηλασία χρειάζεσαι πιο στενή δέσμη και πιο δυνατή. Αυτός με τα 3 Watt δεν σε καλύπτει επαρκώς, ενώ ο δεύτερος των 10 Watt ίσως σε καλύπτει οριακά. Στην ποδηλασία θέλεις δέσμη που να φωτίζει καλά στα 2 έως 30 μέτρα. Σίγουρα είναι καλύτεροι από τα απλά φωτάκια ποδηλασίας, που είναι μόνο για να σε βλέπουν. Όμως θα σου πρότεινα να ρίξεις μία ματιά σε SSC P7 ή Cree T6 που είναι πολύ καλά για ποδήλατο και ποιοτικά, με τιμές 20€ έως 40€. Κάνουν τη νύχτα μέρα με αρκετά καλή δέσμη. Τα P7 ήταν πολύ ωραία ως προς τη δέσμη φωτός, αλλά έχουν ψιλοεξαφανιστεί από την αγορά και έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα εναπομείναντα.
Καλημέρα, αυτή την στιγμή από φακούς χεριού έχω :
D: 2 MAGLIGHT LED
18650: 1 FENIX TK15 + 3 SOFIRN
AA: 1 FENIX LD10
14500+ΑΑ: 1 SOFIRN +1 LUMINTOP
AAA: 1 P7 LEDLENSER 4XAAA,+ 1 πλακέ CAT + κάποιους παμφηνους σκορπιους τριγύρω.
Οι παλιότεροι μετράνε 15 χρόνια ζωής και κάποιοι φθηνοί δωθηκαν ή χάθηκαν.
Ζημιές : 1)fenix ld10 ξεβιδωθηκε στο καπάκι ένα δαχτυλίδι και απλά ξαναβιδωθηκε σφιχτά. 2)P7 παρότι εξαιρετική κατασκευή, η θήκη των μπαταριών χωρίς αιτία ράγισε και ξανακολληθηκε.
Που έχω καταλήξει; Στο σπίτι παίρνω όποιον ναναι και κάνω την δουλειά μου, αν χαλάσει παίρνω άλλον. Στο αυτοκίνητο το ίδιο, έχω 2-3 πάντα μαζί. Στο βουνό και στη θάλασσα όμως ακόμα και ο TK15 που είναι TAKTICAL συνοδεύεται πάντα από τουλάχιστον έναν ΑΑ στην τσέπη και έναν κεφαλής στο σακίδιο. 100% εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις σε κανένα φακό έστω και των 150 ευρώ τη στιγμή που εξαρτάται από ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Αν ήμουν επαγγελματίας δηλ πυροσβέστης, ΕΜΑΚ, αστυνομικός, ορειβάτης, στρατιωτικός φυσικά θα έπαιρνα ό,τι ακριβωτερο εργαλείο κυκλοφοραει (+1 μικρό για backup) γιατί παίζεται και η ζωή μου. Σαν ερασιτέχνης όμως έχω ήδη δώσει πολλά άλλα έχω μείνει ευχαριστημένος.
Αφού σας είπα τον πόνο μου, θα γράψω και με τι αποφάσισα να πειραματιστώ τελευταία...
Από φακούς κεφαλής έχω :
18650: 1 BORUIT 2X18650 με δύο σκάλες φωτισμού
ΑΑΑ: 1 LEDLENSER 3XAAA με ρυθμιζόμενη δέσμη και ένταση πολύ ενεργοβόρος+ 2 παλιούς ENERGIZER της πλάκας.
Με αυτούς βολευόμουν μέχρι τώρα. Ο μεγάλος BORUIT κόστισε 12 ευρώ με δύο άγνωστες μπαταρίες και φορτιστή, άψογος χωρίς προβλήματα στον κήπο και σε κυνήγια. Οι ΑΑΑ κυρίως για ψαρέματα.
Τελευταία ψαχτηκα πολύ στο Aliexpress και για φακούς κεφαλής και βρήκα πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια στα 10-20 ευρώ. Αν μάλιστα ανέβεις κατηγορία στα 20-40 υπάρχουν αξιολογοτατοι. Όμως εγώ κόλλησα σε φτηνους με αισθητήρα κίνησης, γιατί στο ψάρεμα κυρίως, τα χέρια συχνά βρωμάνε ψαριλα η στο αμάξι είναι λαδωμενα. Κατέβηκα κατηγορία λοιπόν σε αναλωσιμους των 5 ευρώ με ΦΠΑ και τσάμπα αποστολή στο σπιτι!
Να και οι παραγγελίες από τις οποίες ήρθε ήδη ο ένας δεξια
430777
Αυτός υποτίθεται ότι διαθέτει μπαταρία λιθιου 1200mΑh πράγμα που δεν μπορώ να ελέγξω. Όμως μετά την πρώτη φόρτιση, με αστρωτη δηλ μπαταρία, άναψα την μεσαία σκάλα σποτ, τον άφησα 10 ώρες αναμμένο χωρίς να εμφανίσει μεταβολή έντασης και τα παρατησα, μου φθάνει και περισσεύει.
Ο φακός έχει κοινή υποδοχή φόρτισης, λαμπάκια για την φόρτιση και δύο διακόπτες από πάνω. Ο αριστερός ανάβει 5 σκάλες : σποτ δυνατό, σποτ μεσαίο, COB κιτρινωπο ευρυγωνιο 150 μοιρες και ομοιόμορφο, κόκκινο σταθερό, κόκκινο /μπλε εναλλασσομενο που βγάζει ματια και περνιεσαι για περιπολικό! Το μεσαίο σποτ κάνει για νορμάλ περπάτημα έξω, το COB είναι ευχάριστο για μέσα σε σπίτι ή για δουλειά σε τραπέζι ή πίνακα ηλ. Το κόκκινο για ψάρεμα ή φως πορείας σε ποδήλατο.Το κοκκ/μπλε για καταστάσεις ανάγκης.
Το δεξί κουμπί ανάβει ανεξάρτητα μόνο του τις τρεις πρώτες επιλογές σποτ +COB σε συνδυασμό με τον αισθητήρα κίνησης που υπάρχει στη δεξιά μεριά. Περνάς την παλάμη μπροστά στον αισθητήρα και ανάβει ή σβήνει.
430791
Εδώ βλέπουμε την εναλλαγή κοκκ/μπλε :430778
Εδώ βλέπουμε την φόρτιση :430779
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει το δεξί κουμπί με τον σενσορα στο σποτ :
430780
Εταιρεία LELITEN. Μεσα σε 20 μέρες που τον έχω του έχω βγάλει την ψυχή. Έχει αναβοσβήνει ίσαμε 100 φορές, τις μισές με τον αισθητήρα. Όλα δουλεύουν άψογα.Μικρός παναλαφρος.
Οταν έρθει και ο άλλος που παίρνει μπαταρία 18650 θα σας πω σχετικά.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
21/09/2021, 11:16
Για διάβασμα είναι μάλλον καλοί, αν και δεν το έχω δοκιμάσει.
Για νυχτερινή ποδηλασία χρειάζεσαι πιο στενή δέσμη και πιο δυνατή. Αυτός με τα 3 Watt δεν σε καλύπτει επαρκώς, ενώ ο δεύτερος των 10 Watt ίσως σε καλύπτει οριακά. Στην ποδηλασία θέλεις δέσμη που να φωτίζει καλά στα 2 έως 30 μέτρα. Σίγουρα είναι καλύτεροι από τα απλά φωτάκια ποδηλασίας, που είναι μόνο για να σε βλέπουν. Όμως θα σου πρότεινα να ρίξεις μία ματιά σε SSC P7 ή Cree T6 που είναι πολύ καλά για ποδήλατο και ποιοτικά, με τιμές 20€ έως 40€. Κάνουν τη νυχτα μέρα με αρκετά καλή δέσμη. Τα P7 ήταν πολύ ωραία ως προς τη δέσμη φωτός, αλλά έχουν ψιλοεξαφανιστεί από την αγορά και έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα εναπομείναντα.
Δε θέλω να βλέπω. Μεσα στη πόλη κινούμε!Εχει φωτισμό παντού στο δρόμο για το σπίτι. Θέλω να με βλέπουν!
Και για το διάβασμα!
Δε θέλω να βλέπω. Μεσα στη πόλη κινούμε!Εχει φωτισμό παντού στο δρόμο για το σπίτι. Θέλω να με βλέπουν!
Και για το διάβασμα!
Ο leliten από πάνω έχει κόκκινο για ποδήλατο, το φοράς στο κράνος πίσω, και COB καλό για διαβασμα. Με ενσωματωμένη μπαταρία.
...
Ο αριστερός ανάβει 5 σκάλες : σποτ δυνατό, σποτ μεσαίο, COB κιτρινωπο ευρυγωνιο 150 μοιρες και ομοιόμορφο, κόκκινο σταθερό, κόκκινο /μπλε εναλλασσομενο που βγάζει ματια και περνιεσαι για περιπολικό! Το μεσαίο σποτ κάνει για νορμάλ περπάτημα έξω, το COB είναι ευχάριστο για μέσα σε σπίτι ή για δουλειά σε τραπέζι ή πίνακα ηλ. Το κόκκινο για ψάρεμα ή φως πορείας σε ποδήλατο.Το κοκκ/μπλε για καταστάσεις ανάγκης.
...
Η βάση του COB είναι κίτρινου χρώματος, αλλά βγάζει λευκό φως στους δικούς μου φακούς. Στο δικό σου είναι κιτρινωπό;
Κατά τα άλλα νομίζω ότι έχεις ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεσαι για φακούς. Μάλλον αντιμετωπίζεις το ζήτημα φακός σαν συλλογή ή αναζήτηση του ιδανικού. Πριν πολλά χρόνια είχα κάνει το ίδιο με USB flash drives. :p
Έχω δοκιμάσει κάμποσα φώτα ποδηλάτου. Ξεκίνησα από φθηνά φωτάκια με 2€ από ebay, που χαλούσαν σε μερικές εβδομάδες, πήγα σε λίγο μεγαλύτερες τιμές (~10€), όπου δεν είδα διαφορά στην ποιότητα και κατέληξα να μην ξαναγοράσω φθηνά, διότι διαλύονταν με τους κραδασμούς στο τιμόνι, είτε οι βάσεις τους, είτε τα κυκλώματα. Κατόπιν άρχισα να διαβάζω συστηματικά αξιολογήσεις, ώστε να αγοράζω μόνο ποιοτικά, δοκιμασμένα προϊόντα. Ποτέ δεν θεώρησα ότι ένα ακριβό προϊόν θα είναι οπωσδήποτε καλό. Πάντα μελετούσα αξιολογήσεις πριν την αγορά ή έπαιρνα γνώμες φίλων και κατέληξα να έχω φακούς επί χρόνια, με σκληρή χρήση. Στα πολύ ακριβά (~100€+) δεν κινήθηκα, διότι θεωρώ ότι δεν αξίζει η επένδυση για ένα προϊόν, που μπορεί εύκολα να χαθεί, να κλαπεί, να υποστεί κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση MTB στο βουνό). Άλλωστε στα 50€ βρίσκεις πολύ καλά προϊόντα, κοντά στο βέλτιστο λόγο κόστους/ποιότητας.
Για να καταλάβετε τι εννοώ σκληρή χρήση, μέσα σε 8 μήνες είχα χαλάσει 5 οδόμετρα ποδηλάτου, κόστους από 5€ έως 50€. Το ακριβότερο άφησε το πνεύμα του σε καταιγίδα που καταστράφηκε ο αισθητήρας περιστροφής από τα νερά, ενώ είχε πιστοποιημένη αδιαβροχοποίηση. Εκεί σταμάτησα να αγοράζω οδόμετρα. Άλλοι βέβαια πάνε σε λύσεις των 400€, αλλά δε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και ας αντέχουν σε βάθος νερού 50 μέτρων. :p Ζημιές γίνονται, οπότε θέλω τα αντικείμενα που χρησιμοποιώ να αντικαθίστανται εύκολα, χωρίς να μετανιώνω για τα χρήματα που έδωσα.
Επίσης έχω περάσει τη φάση να μαζεύω αντικείμενα, θεωρώ ότι μου τρώνε χώρο και χρόνο, όσα δεν μου είναι απαραίτητα. Πλέον θέλω να έχω όσα ακριβώς μου χρειάζονται, με λίγες εφεδρείες αν κάτι είναι σημαντικό ή δυσεύρετο.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
21/09/2021, 21:11
Η βάση του COB είναι κίτρινου χρώματος, αλλά βγάζει λευκό φως στους δικούς μου φακούς. Στο δικό σου είναι κιτρινωπό;
Κατά τα άλλα νομίζω ότι έχεις ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεσαι για φακούς. Μάλλον αντιμετωπίζεις το ζήτημα φακός σαν συλλογή ή αναζήτηση του ιδανικού. Πριν πολλά χρόνια είχα κάνει το ίδιο με USB flash drives. :p
Έχω δοκιμάσει κάμποσα φώτα ποδηλάτου. Ξεκίνησα από φθηνά φωτάκια με 2€ από ebay, που χαλούσαν σε μερικές εβδομάδες, πήγα σε λίγο μεγαλύτερες τιμές (~10€), όπου δεν είδα διαφορά στην ποιότητα και κατέληξα να μην ξαναγοράσω φθηνά, διότι διαλύονταν με τους κραδασμούς στο τιμόνι, είτε οι βάσεις τους, είτε τα κυκλώματα. Κατόπιν άρχισα να διαβάζω συστηματικά αξιολογήσεις, ώστε να αγοράζω μόνο ποιοτικά, δοκιμασμένα προϊόντα. Ποτέ δεν θεώρησα ότι ένα ακριβό προϊόν θα είναι οπωσδήποτε καλό. Πάντα μελετούσα αξιολογήσεις πριν την αγορά ή έπαιρνα γνώμες φίλων και κατέληξα να έχω φακούς επί χρόνια, με σκληρή χρήση. Στα πολύ ακριβά (~100€+) δεν κινήθηκα, διότι θεωρώ ότι δεν αξίζει η επένδυση για ένα προϊόν, που μπορεί εύκολα να χαθεί, να κλαπεί, να υποστεί κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση MTB στο βουνό). Άλλωστε στα 50€ βρίσκεις πολύ καλά προϊόντα, κοντά στο βέλτιστο λόγο κόστους/ποιότητας.
Για να καταλάβετε τι εννοώ σκληρή χρήση, μέσα σε 8 μήνες είχα χαλάσει 5 οδόμετρα ποδηλάτου, κόστους από 5€ έως 50€. Το ακριβότερο άφησε το πνεύμα του σε καταιγίδα που καταστράφηκε ο αισθητήρας περιστροφής από τα νερά, ενώ είχε πιστοποιημένη αδιαβροχοποίηση. Εκεί σταμάτησα να αγοράζω οδόμετρα. Άλλοι βέβαια πάνε σε λύσεις των 400€, αλλά δε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και ας αντέχουν σε βάθος νερού 50 μέτρων. :p Ζημιές γίνονται, οπότε θέλω τα αντικείμενα που χρησιμοποιώ να αντικαθίστανται εύκολα, χωρίς να μετανιώνω για τα χρήματα που έδωσα.
Επίσης έχω περάσει τη φάση να μαζεύω αντικείμενα, θεωρώ ότι μου τρώνε χώρο και χρόνο, όσα δεν μου είναι απαραίτητα. Πλέον θέλω να έχω όσα ακριβώς μου χρειάζονται, με λίγες εφεδρείες αν κάτι είναι σημαντικό ή δυσεύρετο.
Μιλάς πάρα πολύ σωστά (ως συνήθως)!Μπράβο.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
21/09/2021, 21:18
Νεοσσε πιο πάνω διάβασα αυτο
<<SH-169 3W COB Headlight. Κόστος 1€ ο φακός >>
Κανείς πλάκα ή αλήθεια λες???
Νεοσσε πιο πάνω διάβασα αυτο
<<SH-169 3W COB Headlight. Κόστος 1€ ο φακός >>
Κανείς πλάκα ή αλήθεια λες???
Μιλάω σοβαρά και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το συγκεκριμένο φακό κεφαλής τους δύο μήνες που τον χρησιμοποιώ συστηματικά. Διαπίστωσα μόνο πολύ μικρό ξεχείλωμα σε κάποια σημεία στον ελαστικό ιμάντα. Το κακό είναι ότι δε σε συμφέρει να τον πάρεις διαδικτυακά (https://bataria.gr/mini-adiavroho-fotaki-kefalis-headlamp-10w-cob-kokkino-oem.html), διότι θα πληρώσεις πολλαπλάσια χρήματα σε μεταφορικά, σε σχέση με το κόστος του ίδιου του φακού. Αυτός (https://www.alibaba.com/product-detail/SH-169-outdoor-miner-lenser-3W_60534236968.html) είναι στο λευκό χρώμα, αλλά ο δικός μου ήταν σε χαρτονένιο κουτί. Τον βάζω δίπλα σε νόμισμα του 1€ για να καταλάβεις το μέγεθος (...και το κόστος :p).
430803
430800 430799 430801
Απαντηση σε νεοσσος: Ναι το δικό μου COB βγάζει ελαφρά κίτρινο πράσινο φως που αποδίδει ευχάριστα τα χρώματα έξω στη φύση και για πολλούς είναι πιο ξεκούραστο στα μάτια, το σποτ όμως είναι έντονα λευκό για μακρυά.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
22/09/2021, 15:36
Μιλάω σοβαρά και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το συγκεκριμένο φακό κεφαλής τους δύο μήνες που τον χρησιμοποιώ συστηματικά. Διαπίστωσα μόνο πολύ μικρό ξεχείλωμα σε κάποια σημεία στον ελαστικό ιμάντα. Το κακό είναι ότι δε σε συμφέρει να τον πάρεις διαδικτυακά (https://bataria.gr/mini-adiavroho-fotaki-kefalis-headlamp-10w-cob-kokkino-oem.html), διότι θα πληρώσεις πολλαπλάσια χρήματα σε μεταφορικά, σε σχέση με το κόστος του ίδιου του φακού. Αυτός (https://www.alibaba.com/product-detail/SH-169-outdoor-miner-lenser-3W_60534236968.html) είναι στο λευκό χρώμα, αλλά ο δικός μου ήταν σε χαρτονένιο κουτί. Τον βάζω δίπλα σε νόμισμα του 1€ για να καταλάβεις το μέγεθος (...και το κόστος :p).
430803
430800 430799 430801
Και από που τον πήρες?Έστω και διαδικτυακά! Έχεις κάποιο λινκ?
Συνδέσμους προς διαδικτυακά καταστήματα καταστήματα έδωσα παραπάνω. Αλλά θα σου βγει γύρω στα δέκα ευρώ με τα μεταφορικά, για αγορά από Ελλάδα.
Σε τόσο χαμηλές τιμές συμφέρει μόνο επιτόπου αγορά. Παλιότερα έφθαναν χωρίς επιπλέον έξοδα και από Κίνα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα περνάνε από τελωνείο και σου βγαίνει ακριβότερο από ελληνικά καταστήματα.
Στο βουνό και στη θάλασσα όμως ακόμα και ο TK15 που είναι TAKTICAL συνοδεύεται πάντα από τουλάχιστον έναν ΑΑ στην τσέπη και έναν κεφαλής στο σακίδιο. 100% εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις σε κανένα φακό έστω και των 150 ευρώ τη στιγμή που εξαρτάται από ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Να κάνουμε λίγο συζήτηση αφού σ' αρέσει το σπορ και ασχολείσαι?
Αν και συμφωνώ οτι δε μπορείς να έχεις 100% εμπιστοσύνη σε τίποτα, θεωρώ οτι αυτό που λες είναι λίγο λάθος. Γιατί μπορείς να κάνεις επιλογές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν κατασκευαστικό πρόβλημα το οποίο δε φάνηκε στην πρώτη χρήση και το ίδιο δύσκολο να σε προδώσουν ακόμα και σε δύσκολα ή πολύ δύσκολα περιβάλλοντα.
Ναι, έχουν ηλεκτρονικά κυκλώματα αλλά πίστεψέ με, δεν έγινε και κάτι. Παρ' όλο που δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ευαισθησία όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα.
Οι fenix και οι olight και οι λοιποί της κατηγορίας, είναι εξαιρετικοί φακοί για απλούς χρήστες, με πολύ μεγάλη αξιοπιστία, στις καταστάσεις που θα κληθούν να λειτουργήσουν και με όλα τα απαραίτητα mod - discoball που μπορεί να θελήσει κάποιος. Αλλά δεν είναι και ότι πιο αξιόπιστο για καραβάνια, αστυνομικούς, εμακ κτλ.
Δε με νοιάζει αν είναι TK ή Tac ή οτιδήποτε πιασάρικο ή tacticool τους κοτσάρουν. Ελάχιστη σχέση έχουν με όλα αυτά ακόμα και από άποψη χειρισμού και επιλογών. Και θα τα δικαιολογήσω αυτά στο επόμενο ποστ.
Αν ήμουν επαγγελματίας δηλ πυροσβέστης, ΕΜΑΚ, αστυνομικός, ορειβάτης, στρατιωτικός φυσικά θα έπαιρνα ό,τι ακριβωτερο εργαλείο κυκλοφοραει (+1 μικρό για backup) γιατί παίζεται και η ζωή μου. Σαν ερασιτέχνης όμως έχω ήδη δώσει πολλά άλλα έχω μείνει ευχαριστημένος.
Δε χρειάζεσαι ότι ακριβότερο υπάρχει. Δεν χρειάζεσαι καν ακριβότερο από fenix TKxxx.
Όλοι αυτοί δε μπορούν να έχουν 10 φακούς. Χρειάζονται το λιγότερο, δυνατό από άποψη ποσότητας, χωρίς να διαπραγματεύονται την περίπτωση να μείνουν στο σκοτάδι. Ένας βασικός και ένας εφεδρικός είναι αρκετοί. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και κάποιος εξειδικευμένος ή αυτός να παίζει το ρόλο το εφεδρικού. Αν κάνεις σωστή επιλογή, ο εφεδρικός θα σου χρειαστεί μόνο αν χάσεις τον βασικό σου.
Ξεκινάμε από μπαταρίες.. Ποιές είναι αυτές που σου προσφέρουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα για το μέγεθός τους? Οι 18650! Μακράν! Οι μεγαλύτερες έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά δε μπορούν να δικαιολογήσουν τον έξτρα όγκο και βάρος. Οι μικρότερες 16650 κτλ, είναι λίγο μικρότερες σε μεγεθος αλλά αρκετά μικρότερες σε χωρητικότητα. Αρκετά σημαντικό, σε τακτική (με την έννοια της συχνής, μη πάει ο νου σου στο πολεμικό) χρήση, σου δινει τα mah της, τσάμπα. Την κοτσάρεις σε ένα φορτιστή και έχει κάνει επανεκκίνηση. Από αποψη αξιοπιστίας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ αλλά εξακολουθεί να έχει θέματα. Δε θα μιλησω για όσες έχουν κοικλώματα προστασίας (protected) γιατί αυτές είνα υπερ-σούπερ-ακατάλληλες για οτιδήποτε εκτός σπιτιού (άντε και αυλής για τους σκληροπυρηνικούς). Σε καμία 18650 λοιπόν δεν αρέσουν οι πτώσεις, οι ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και γενικά δε πολυσυμπαθούν να κάθονται και να περιμένουν πολύ καιρό.
Καταλήξαμε σε μπαταρίες? Όχι ακόμα!
Ποιες μπαταρίες είναι οι πιο αξιόπιστες? Αυτές που δε θα χάσουν φορτίο όσο καιρό και να είναι αποθηκευμένες! Χρόνια ολόκληρα! Αυτές που δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν σε ακραίες θερμοκρασίες κρύου και ζέστης? Αυτές που δεν καταλαβαίνουν από χτυπήματα ενώ είναι ζεστές και γενικά δε θα σε προδώσουν ποτέ? Οι CR123. Τέλος! Σου δίνουν 1.5Αμπέρ μέχρι να χαλάσει ο κοσμος ή μέχρι να αδειάσουν. Μόνο που είναι ακριβές, καθότι αν αδειάσουν τις πετάς.
Οπότε τι χρειάζεσαι από άποψη μπαταριών για να μη μείνεις στο σκοτάδι? CR123 είναι η απάντηση. Δε τις νοιάζει αν αφήνεις το φακό στο χιόνι, αν σου πέφτει επάνω στα βράχια κτλ. Τώρα αν δε θέλεις να "καις" μερικές CR κάθε φορά που θα σου χρειαστεί ο φακός σου, μπορείς να του βάζεις μια 18650 (η 16650) και να κρατάς τις CR στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου έτοιμες να τις ρίξεις στην τσέπη όταν χρειαστεί, ή στο μπέργκιν σου έτοιμες να τις ρίξεις το battle pack όταν απαιτηθεί κτλ κτλ.
Μα θα μου πεις όλοι οι φακοί παίρνουν και τους δυο τύπους μπαταριών. Όχι, δε το κάνουν. Κάποιοι φακοί για να λειτουργήσουν θέλουν πάνω από 1,5Α που δίνουν οι CR. Αν θέλεις το ελάχιστο δυνατό, χωρίς εκπτώσεις πρέπει να προσέξεις, ο φακός να λειτουργεί το ίδιο καλά και με καλούς χρόνους και με τους δυο τύπους μπαταριών. Από κει και πέρα έχεις μια δυο 18650 και μερικές CR123, ανάλογα με το είδος της αποστολής (διάσωση, ψαρεμα, ευρεση υπόπτου, κομαντιλίκια) κτλ. Έτσι, όσο λειτουργεί ο φακός θα έχεις φως!
Πάμε τώρα και σε ένα φακό που να λειτουργεί κάθε φορά που πατάς το κουμπί.
Η πιο δοκιμασμένη μάρκα αυτή τη στιγμή στη γη, είναι η surefire. Υπάρχουν κι άλλες εταιρίες. Μερικές ίσως να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αλλά καμία, μα καμία δεν έχει δοκιμαστεί σε τόσες πολλές καταστάσεις από τόσους πολλούς χωρίς να δείχνει αδυναμίες από θέμα αξιοπιστίας. Για να εξασφαλίσει οτι δεν θα την προδώσουν τα ηλεκτρονικά της χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους που δε χρειάζεται να τις αναλύσω. Μια απ' αυτές που χρησιμοποιείτε σε συνδιασμό με τις υπόλοιπες, είναι το ψέκασμα των ηλεκτρονικών με θερμοαγώγιμη ρητίνη ή τέλος πάντων με κάποιο υλικό σταθεροποίησης.
Αλλες εταιρίες που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ότι καλύτερο υπάρχει από θέμα αντοχής στην κατάχρηση είναι οι malkoff και οι elzetta. Και όταν λέω κατάχρηση εννοώ να σπας παμπριζ με το φακό σου ή να τον βάζεις επάνω σε όπλο που πυροβολεί (παρ' όλο που ο φακός θεωρείται χειρός).
Η malkoff αρχικά έβγαζε drop in για surefire. (Την εποχή που όλοι είχαν περάσει στα λεντ και η surefire είχε ακόμα λάμπες πυρακτώσεως, ο malkoff έβγαζε κομπλέ λεντ,καθρέφτη,ηλεκτρονικά που απλά το έριχνες μέσα στην κεφαλή ενός surefire). Εδώ και αρκετά χρόνια βγάζει και δικούς της φακούς αλλά εξακολουθεί να έχει drop in για surefire και άλλες μάρκες. Η elzetta ξεκίνησε βγάζοντας φακούς με drop in από malkoff. Τώρα βγάζει τα δικά της drop in και θεωρώ οτι είναι απ' τους καλύτερους φακούς που μπορεί να πάρει κάνείς. Και οι δύο αυτές χρησιμοποιούν potted electronics. Δλδ όλα τα ηλεκτρονικά τους είναι σταθεροποιημένα μέσα σε θερμοαγώγιμη ρητίνη. Δεν μιλάμε για ένα ψέκασμα με σπρέι αλλά για encapsulation.
Μάλλον θα συνεχίσω λίγο ακόμα... (σε λίγο). :D
Πέρα απ' τα ηλεκτρονικά που ανέφερες και το λύσαμε αυτό το πρόβλημα, αυτές οι τρεις έχουν και το υπόλοιπο πακέτο. Τα βασικά είναι, πολύ χοντρά σώματα, αξιόπιστους διακόπτες (μαλκοφ και ελζετα έχουν mc cliky), διπλά ελατήρια (μπρος, πίσω απ' την μπαταρία) κ.α.
Από θέμα χαρακτηριστικών και λειτουργίας είναι όσο το δυνατόν πιο απλοί για δυο λόγους. 1η θα αναφέρω την αξιοπιστία για να την βγάλουμε απ' τη μέση. Όσο το δυνατόν λιγότερα φωτορυθμικά και διακόπτες, τοσο πιο λίγα μπορούν να χαλάσουν.
2ον επειδή τον φακό θα τον χρησιμοποιήσεις σε διάφορες καταστάσεις και στις πιο σημαντικές από αυτές, όλα τα "εξτρα" προγράμματα είναι απλά εμπόδιο σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Θα τον χρησιμοποιήσεις στο σκοτάδι, με παγωμένα χέρια, με άγχος και στρες κτλ. Στους λιγότερο πολεμικούς τύπους, όλα αυτά που λείπουν, δίνουν μια απλότητα λειτουργίας που ίσως την εκτιμήσουν ίσως και όχι. Σίγουρα αυτός που βγάζει τον σκύλο βόλτα να θέλει περισσότερες επιλογές, αλλά σίγουρα, αυτός ο τύπος ακόμα και αν μείνει με το φως του κινητού του, θα τον βρει το δρόμο για το σπίτι του, οπότε μπορεί να πάρει ότι θέλει.
Αυτός όμως που θέλει να έχει κάτι σίγουρο στα χέρια του (γιατί γι' αυτό συζητάμε), μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.. Αν και αυτές δεν είναι πολλές. Πχ η surefire έχει βγάλει ένα φακό με 2 επιλογές λειτουργίας μόνο. Πατάς μια φορά και ο φακός ρυθμίζει μονος του την δέσμη ανάλογα με το πόσο μακριά είναι αυτό που φωτίζεις. Φωτίζεις την τσάντα σου να βρεις το δόλωμα? Βγάζει 5λιουμενς. Φωτίζεις την ακτή για να επιστρέψεις στο αμάξι σου? Βγάζει 1200lm. Χωρίς να πατήσεις τίποτε, άλλο. Αν πατήσεις δευτερη φορά το κουμπί έχεις 1200λιουμενς σταθερά.
Κατά τ' άλλα οι περισσότεροι έχουν 2 mod λειτουργίας μόνο. Μικρή σκάλα, μεγάλη σκάλα.. Τέλος! (Mε εξαίρεση τους μαλκοφ που έχουν μοντέλα και με 3 σκάλες) Από κει και πέρα επιλέγεις αυτόν με τα λιουμενς που χρειάζεσαι και την κατάλληλη δέσμη και δε σου λείπει τίποτα. 600 λιουμενς σε μια μεσαίου εύρους δέσμη μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Φωτίζεις σε κοντινές αποστάσεις χωρίς να σε στραβώνει ενώ σε μακρινές αποστάσεις βλέπεις αξιοπρεπέστατα κτλ. Και 14 λιουμενς για να φωτίζεις μέσα σε μια τσάντα και γενικά όπου δε χρειάζεσαι πολύ φως. Αρχικά και εγώ πίστευα πως για γενική χρήση, αυτές οι δύο επιλογές είναι πολύ λίγες. Δεν είναι!
Όλοι οι φακοί απ' αυτές τις 3 μάρκες λειτουργούν άψογα με CR123 εκτός από ένα μοντέλο του μαλκοφ που το λέει ξεκάθαρα. Σε όλους αυτούς μπορείς να βάλεις 16650 για κάθε μέρα. Κάποιοι παίρνουν και 18650 αλλά για elzetta και surefire τα μοντέλα είναι λίγα. Στον malkoff έχεις όλες τις επιλογές για 18650/cr123 όπως και πολλές άλλες που δεν είναι της παρούσης.
Για έναν malkoff θα πληρώσεις όσο κάνει και ένας TK fenix / olight. Για έναν elzetta θα πληρώσεις σχεδόν τα διπλάσια (απ' τον fenix ΤK tacticool). Για έναν surefire θα πληρώσεις λιγότερα απ' τον fenix. Φυσικά και με τις 3 μπορεί να πληρώσεις έως και πολύ, πολύ περισσότερα, για ένα μόνο φακό. Αλλά μιλάμε για έναν αξιόπιστο φακό σε νορμάλ καταστάσεις και όχι για αστυνομικούς, στρατιωτικούς και διασώστες.
Αυτός (https://www.surefire.com/products/illumination/flashlights/g2x-pro/) ο φακός είναι ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει σε τόσο λίγα χρήματα. Δυο επίπεδα, 14 και 600 λιουμενς και μια φοβερά χρηστική δέσμη που δεν είναι πολύ εστιασμένη ούτε πολύ ευρεία.. Και κλασικά αρκετά καλή χρωματική απόδοση χωρίς να είναι hi-cri. Με λιγότερα από 90 ευρώ. Νομίζω κάπου στα 80 για να τον φέρεις Ελλάδα.
Ο ίδιος φακός με μεταλλικό σώμα θα κοστίσει 100 ευρώ μέχρι Ελλάδα αλλά για ψάρεμα - βουνό και λοιπές τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καν απαραίτητος. Μπαταρίες cr123 - 16650.
Θέλεις τα ίδια αλλά θες ρε παιδί μου να κάθεται και ανάποδα επάνω σε ένα τραπέζι σαν κερί και θες να παίρνει και 18650? Με παρόμοια χαρακτηριστικά ο malkoff που έχω εγώ. Μοντέλο m61 md2 (https://malkoffdevices.com/collections/malkoff-mid-sized-led-flashlights). Θα τον πληρώσεις όσο περίπου ένα fenix της σειράς ΤΚ. Εμένα μου βγήκε κάπου στα 150.
Δε θέλεις να διαθέσεις τόσα γιατί αυτά σε λίγα χρόνια θα είναι ξεπερασμένα και προτιμάς να αγοράζεις 2-3 φθηνότερους με τα ίδια χρήματα? Μαλκοφ και elzetta δε ξανα αγοράζεις. Σε λίγα χρόνια που καινούρια λεντ θα είναι στην αγορά, αγοράζεις μόνο το drop in και ο φακός σου είναι τελευταίο μοντέλο. Αν θυμάμαι καλά η πρώτη αναβάθμιση στους elzetta είναι δωρεάν. Αν πάρεις surefire, πάλι μπορείς να του βάλεις drop in malkoff. Βγάζει για τους περισσότερους surefire όχι μόνο αυτόν που έβαλα εγώ. Ακόμα και για τα μοντέλα που φοριούνται σε κάνες όπλων.
430813
Θέλεις επιλογές για hi cri, διάφορα λιουμενς κτλ? Υπάρχει ότι drop in θέλεις! Ειδικά σε malkoff.
Οπότε ούτε πολλούς χρειάζεσαι για να νοιώθεις ασφάλεια. Ούτε ένα κάρο λεφτά χρειάζεται να δώσει κάποιος με απαιτήσεις. Τουλάχιστον όχι ποερισσότερα (ή πολύ περισσότερα) απ' όλους τους TK της fenix κτλ.
Και μια απ' την πίσω μεριά.. Τα ηλεκτρονικά είναι "γεμισμένα" με αυτή την θερμοαγώγιμη ρητίνη ηλεκτρονικών. Δουλεύει κάτω απ' το νερό, με τα καπάκια ανοιχτά.
430815
Δε με νοιάζει αν είναι TK ή Tac ή οτιδήποτε πιασάρικο ή tacticool τους κοτσάρουν. Ελάχιστη σχέση έχουν με όλα αυτά ακόμα και από άποψη χειρισμού και επιλογών. Και θα τα δικαιολογήσω αυτά στο επόμενο ποστ.
Αντε άλλο λίγο, γιατί κατηγόρησα, μάρκες αγαπημένες με "αποδεδειγμένη" αξιοπιστία.
To αποδεδειγμένη είναι σχετικό. Γιατί πρέπει να αποδειχθεί στο περιβάλλον για το οποίο προορίζονται και τις περισσότερες φορές είναι ανάλογο με τα λεφτά που πληρώνεις. Κανείς όμως δεν τους παίρνει για ένα τέτοιο περιβάλλον. Όλος ο στρατός της αμερικής surefire (κυρίως) είχε, έχει και θα έχει. Το ίδιο και οι περισσοτεροι αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες κτλ.
Ας πάρουμε ένα πολύ διαδεδομένο μοντέλο που λέει οτι είναι tactical? Τον pd 35. Τι κάνει αυτό το μοντέλο tactical? Μα φυσικά το γεγονός οτι έχει δυο επίπεδα λειτουργίας. Στο πρώτο επίπεδο (για κοινούς θνητούς) το πίσω κουμπί ανάβει και σβήνει το φακό ενω το δευτερο κουμπί στην κεφαλή, αλλάζει κανα 5άρι μοντ + άλλα δυο κρυμμένα ή κάτι τέτοιο. Το δευτερο επίπεδο που είναι για τακτικαλ καταστάσεις, απενεργοποιεί το κουμπί στην κεφαλή και ο φακός λειτουργεί με το πίσω (δε θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά κάτι τέτοιο).
Και αυτό ήταν..
Κάποιος ξέρει πολύ καλά οτι με γάντι ή με παγωμένο χέρι δε μπορείς να ψάχνεις με την αφή το κουμπί στην κεφαλή. Και αν δε το βλέπεις γιατί είναι σκοτάδι, απλά θα γυρίζεις το φακό στο χέρι σου μέχρι να το πετύχεις να αλλάξεις επίπεδο. Οπότε σου λέει, το καταργώ με κάποιο συνδυασμό και σου δίνω πρόσβαση μόνο στο πίσω, για να μην αγχώνεσαι. Και επειδή μπορεί να είσαι ήδη αγχωμένος, στην τακτικαλ κατάσταση, όταν πατάς το κουμπί θα ανάβει στο μαξ.. There! Τι άλλο χρειάζεσαι? Εχεις τον ίδιο φακό για να βγάζεις το σκύλο βόλτα, να πηγαίνεις για ψάρεμα, να διαβάζεις βιβλιο στην εξοχή και να επιχειρείς ζωσμένος με φονικά όπλα.
Τα μηχανικά κουμπιά της φενιξ είναι αρκετά καλά, απ' τα καλύτερα θεωρώ μεταξύ των κινέζικων κατασκευαστών. Το ηλεκτρονικό κουμπί στην κεφαλή ομως, είναι .... μια ακόμα περίπτωση αστοχίας. Και μάλιστα πάρα πολύ πιθανή καθότι ηλεκτρονικό.
Το σώμα του φακού είναι από τσιγαρόχαρτο. Στην κυριολεξία όμως! Όπως και των περισσοτέρων, πλην μερικών της σειράς ΤΚ.
Δεν υπάρχει διπλό ελατήριο. Έχει μόνο ένα στο πίσω μέρος. Αυτό σημαίνει διακοπές στους κραδασμούς και ότι χρειάζονται συγκεκριμένες μπαταρίες. Ένα φακό διπλού ελατηρίου μπορείς να τον βάλεις ακόμα και σε όπλο που ρίχνει κατά ριπάς ενώ ότι μπαταρία και να του ρίξεις μέσα, θα τη δουλέψει.
Δεν υπάρχει τίποτα που να προστατεύει τα ηλεκτρονικά του. Βασικά όλο και κάτι υπάρχει ρε παιδί μου, δεν είναι ξεβράκωτα (υποθέτω), τόσα λεφτά έχει. Αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με αυτούς που ανέφερα παραπάνω.
Δεν είναι λοιπόν tactical ούτε κατά διάνοια!
Αν πάμε στην καθαρά tactical σειρά της φενιξ, εκεί θα συναντήσουμε πιο χοντρά σώματα αλλά με τα ίδια προβλήματα. Διπλά κουμπιά, περίεργους περιστροφικούς διακόπτες, τίποτε ιδιαίτερο στα ηλεκτρονικά (απ' οσο ξέρω) και φυσικά... ακατάλληλη λειτουργία για καθημερινή χρήση. Ακόμα και όσο αφορά τη δέσμη του.
Olight κάτι μοντέλα worrior και λοιπά! Ίδια και χειρότερα και μάλιστα με ηλεκτρονικό κουμπί πίσω. Κάποια μοντέλα έχουν και θύρες φόρτισης κ.α όμορφα και βολικά αλλά όχι όταν δε θέλεις να ανησυχείς μήπως κάτι πάει στραβά.
Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι αυτοί οι φακοί με τα turbo τους κτλ, δε θα λειτουργήσουν με cr123 γιατί χρειάζονται πάνω από 1.5 αμπέρ. Ειδικά η olight δε συμπαθεί άλλες μάρκες μπαταριών εκτός απ' τις δικές της protected. Κάποιοι θέλουν μπαταρίες με βυζί και μάλιστα συγκεκριμένου μεγέθους.
Ο απλός χρήστης δε χρειάζεται κάτι περισσότερο απ' έναν fenix, olight και μάλιστα, ακόμα και ένας τέτοιος, μπορεί να είναι καλύτερος απ' ότι θα χρειαστεί ποτέ. Εκείνος όμως που νοιώθει ανασφάλεια αν μεινει χωρίς φως, γιατί μπορεί να βρεθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις (όποιες κι αν είνα αυτές, δε χρειάζεται να φοράει στολή), πρέπει να έχει άλλα κριτήρια.
Οπότε όλοι αυτοί οι φακοί είναι πάρα πολύ καλοί και αξιόπιστοι και βολικοί αλλά δε μπορείς να εξαρτάσαι απ' αυτούς.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Φαίνεται ότι έχεις ψάξει πολύ το θέμα.
Νομίζω ότι οι κορυφαίες προτάσεις που αναφέρεις, δεν αφορούν στο μέσο χρήστη και χρειάζεται λίγη προσοχή να μην ενθουσιαστεί κάποιος και πληρώσει πανάκριβα κάτι που δεν θα αξιοποιήσει.
Δυσμενή σενάρια που μπορούν να χρειαστούν όλα αυτά, εννοείται ότι μπορούμε να σκεφθούμε. Οι επιλογές μας όμως σε φακό θα γίνονται μπας και τρακάρουμε νύχτα σε χιονισμένη πλαγιά; Με τη λογική αυτή λειτουργούν οι ασφαλιστές που σου πλασάρουν την ανασφάλεια στο καθετί, ώστε να φανεί απαραίτητο το αντίμετρο της υπηρεσίας ασφάλισης που πουλάνε. Νομίζω ότι πρέπει να αναλογιζόμαστε λίγο τις πιθανότητες και να μην κοιτάζουμε να εξαλείψουμε ρίσκο του 0,01%.
Πολύ πιο πιθανό είναι να σου διαρρήξουν το αμάξι και να σου παρουν το φακό των 200€, παρά να αξιοποιηθεί εκεί που θα χρειαστεί πραγματικά.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Φαίνεται ότι έχεις ψάξει πολύ το θέμα.
Νομίζω ότι οι κορυφαίες προτάσεις που αναφέρεις, δεν αφορούν στο μέσο χρήστη και χρειάζεται λίγη προσοχή να μην ενθουσιαστεί κάποιος και πληρώσει πανάκριβα κάτι που δεν θα αξιοποιήσει.
Δυσμενή σενάρια που μπορούν να χρειαστούν όλα αυτά, εννοείται ότι μπορούμε να σκεφθούμε. Οι επιλογές μας όμως σε φακό θα γίνονται μπας και τρακάρουμε νύχτα σε χιονισμένη πλαγιά; Με τη λογική αυτή λειτουργούν οι ασφαλιστές που σου πλασάρουν την ανασφάλεια στο καθετί, ώστε να φανεί απαραίτητο το αντίμετρο της υπηρεσίας ασφάλισης που πουλάνε. Νομίζω ότι πρέπει να αναλογιζόμαστε λίγο τις πιθανότητες και να μην κοιτάζουμε να εξαλείψουμε ρίσκο του 0,01%.
Πολύ πιο πιθανό είναι να σου διαρρήξουν το αμάξι και να σου παρουν το φακό των 200€, παρά να αξιοποιηθεί εκεί που θα χρειαστεί πραγματικά.
Αναφέρθηκα πολύ συγκεκριμένα σε κάτι που είπε ο jnp. Γι' αυτό έκανα παράθεση και απομόνωσα συγκεκριμένα πράγματα.
Για τον μέσο χρήστη είπα και ξανα είπα αρκετές φορές, οτι οι fenix και οι olight, μπορεί να είναι καλύτεροι απ' όσο θα χρειαστεί ποτέ του.
Φακό με 200 ευρώ δεν πρότεινα σε κανέναν που δεν του το επιβάλει το επάγγελμα. Αντίθετα μίλησα για φακο των 80, των 100 και των 150 ευρώ. Φθηνότεροι από τα "καλά" μοντέλα των fenix και olight.
Και απ' την αρχή αναφέρθηκα σε δραστηριότητες που το φως είναι ανάγκη και η έλειψή του μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες.. Δε ξέρω σε ποιο σημείο μίλησα για τυχαίες συγκυρίες και αδικαιολόγητη ανασφάλεια.
Εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105826&viewfull=1#post3105826) αναφέρομαι, όπου γίνεται "αναγωγή στη σπουδαιότητα".
Στις περισσότερες περιπτώσεις απλών χρηστών, θεωρώ ότι τέτοιος τρόπος σκέψης τούς βάζει σε άσκοπα έξοδα. Άλλωστε, συνηθισμένη εμπορική πρακτική είναι να σε ενθουσιαζει με δυνατότητες που είναι σχεδόν απίθανο να αξιοποιηθούν στη συνήθη χρήση του προϊόντος.
Σαν να πηγαίνεις σε κατάστημα με είδη κυνηγίου και να σου λέει ο πωλητής "Έχω φακό με 15€, αλλά φαντάσου κυνηγώντας να πέσεις σε επιδρομή ανταρτών, με χιόνι 2 μέτρα και να σε πλακώσει χιονοστιβάδα. Εκεί θα με θυμηθείς με το φακό των 100€ που θα σώσει. Αξίζει να χάσεις τη ζωή σου για 85€; Άσε που θα γράψουν στην ταφόπλακά σου 'ΠΗΓΕ ΑΠΟ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑ.'".
Εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=151287&p=3105826&viewfull=1#post3105826) αναφέρομαι, όπου γίνεται "αναγωγή στη σπουδαιότητα".
Στις περισσότερες περιπτώσεις απλών χρηστών, τέτοιος τρόπος σκέψης τους βάζει σε άσκοπα έξοδα.
Να κάνεις παράθεση.
Αυτό το ποστ ήταν 2 μήνες πριν και αφορούσε συζήτηση για φακούς του ενός ευρώ vs φακούς των 18 ευρώ. Ή αν θέλεις πολύ φθηνούς και άγνωστους φακούς vs φθηνούς φακούς από καταξιωμένες μάρκες που σου δίνουν μια κάποια εγγύηση οτι το προιόν δεν είναι λαχείο.
Απομόνωσα την πρόταση του jnp που ξεκινάει με "Στα βουνά και στις θάλασσες..." και άλλη μια που ξεκινάει με "αν ήμουν πυροσβέστης, ΕΜΑΚ, αστυνομικός, ορειβάτης, στρατιωτικός ..".
Αλήθεια διάβασες τι έγραψα? Συνέχεια μέσα σε αυτά τα σεντόνια κάνω ξεκάθαρο σε τι αναφέρομαι.
Σίγουρα αυτός που βγάζει τον σκύλο βόλτα μπορεί να θέλει περισσότερες επιλογές, αλλά σίγουρα, αυτός ο τύπος ακόμα και αν μείνει με το φως του κινητού του, θα τον βρει το δρόμο για το σπίτι του, οπότε μπορεί να πάρει ότι θέλει.
Αυτός όμως που θέλει να έχει κάτι σίγουρο στα χέρια του (γιατί γι' αυτό συζητάμε)...
Και τι σημαίνει απλός χρήστης ρε νεοσσέ? Δλδ επαγγελματίας χρήστης ειναι μόνο ο ένστολος και όλοι οι άλλοι απλά πετάνε ένα φακό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου να υπάρχει μήπως τρακάρουν σε καμιά χιονισμένη πλαγιά?
Edit.. Στην πρώτη απάντηση που σου έδωσα το ξαναείπα..
Για τον μέσο χρήστη είπα και ξανα είπα αρκετές φορές, οτι οι fenix και οι olight, μπορεί να είναι καλύτεροι απ' όσο θα χρειαστεί ποτέ του.
Σε τι ακριβώς διαφωνείς τελικά?
Αποστολη πολύ χρήσιμα όλα αυτά. Ιδιαίτερα οι σοβαρες κατασκευαστριες εταιρείες φακών από τις οποίες εγώ ήξερα μόνο την surefire (και την supfire του Aliexpress!). Ότι παραπάνω μαθαίνει κανείς έχει όφελος...
Καλό το σκεπτικό σου του ενός αρίστου φακού απλά δεν μου ταιριάζει. Και εξηγώ. Όταν ξεκινάω για νυχτερινό ψάρεμα καλαμαριων θέλω να πάρω τον αντίστοιχο σάκο και να είναι κομπλέ από εργαλεία γιατί αν βιάζομαι κάτι θα ξεχάσω εκτός. Φαντάσου να φύγω από Αθήνα να πάω στον κουμπάρο στην Εύβοια, να ανοιχτούμε 7/8 μίλια για ψάρεμα και τότε να διαπιστώσω ότι έχω ξεχάσει σπίτι τον σούπερ καταπληκτικό επαγγελματικό και μοναδικό μου φακό στην Αθήνα.! Το ίδιο ισχύει στο κυνήγι μονοήμερο ή πολυήμερο, στα εργαλεία του αυτοκινήτου, σε διάφορες ασχολίες στο σπίτι. Έτσι παρόλο που ξεκίνησα με κάποιους καλούς και ακριβούς φακούς για ερασιτέχνη κατέληξα να αγοράζω φτηνούς και πιστεύω αρκετά καλούς για ερασιτεχνική χρήση φακούς. Επειδή κιόλας μου αρέσουν όπως και όλα τα εργαλεία, παίρνω παραπάνω απ ότι χρειάζομαι γιατί τους χαίρομαι!.
Από μπαταρίες έχω καταλήξει σε λιθιου 18650 :Panasonic, Sanyo, Fenix σε 14500 : sofirn και fenix και ΑΑ : Panasonic Eneloop professional. Όλες εξαιρετικές, με καλό φορτιστή δουλεύουν άψογα.
Cr123 χρησιμοποιώ μόνο στο beeper του σκύλου όπου τα χειμωνιάτικα πρωινά δουλεύει σε αρνητικές θερμοκρασίες.
Σημ. Πριν 2 χρόνια νομίζω είχα πάρει δύο Nitecore tube παρόλο που κάποιοι εδώ είχαν αρνητικές εμπειρίες. Εμένα ο ένας κρέμεται στα κλειδιά του αυτοκινήτου από τότε και ο άλλος είναι δίπλα μου στο κρεββάτι και δουλεύουν έκτοτε άψογα. Να πω ότι είμαι τυχερός; Ίσως...
Αποστολη πολύ χρήσιμα όλα αυτά. Ιδιαίτερα οι σοβαρες κατασκευαστριες εταιρείες φακών από τις οποίες εγώ ήξερα μόνο την surefire (και την supfire του Aliexpress!). Ότι παραπάνω μαθαίνει κανείς έχει όφελος...
Καλό το σκεπτικό σου του ενός αρίστου φακού απλά δεν μου ταιριάζει. Και εξηγώ. Όταν ξεκινάω για νυχτερινό ψάρεμα καλαμαριων θέλω να πάρω τον αντίστοιχο σάκο και να είναι κομπλέ από εργαλεία γιατί αν βιάζομαι κάτι θα ξεχάσω εκτός. Φαντάσου να φύγω από Αθήνα να πάω στον κουμπάρο στην Εύβοια, να ανοιχτούμε 7/8 μίλια για ψάρεμα και τότε να διαπιστώσω ότι έχω ξεχάσει σπίτι τον σούπερ καταπληκτικό επαγγελματικό και μοναδικό μου φακό στην Αθήνα.! Το ίδιο ισχύει στο κυνήγι μονοήμερο ή πολυήμερο, στα εργαλεία του αυτοκινήτου, σε διάφορες ασχολίες στο σπίτι. Έτσι παρόλο που ξεκίνησα με κάποιους καλούς και ακριβούς φακούς για ερασιτέχνη κατέληξα να αγοράζω φτηνούς και πιστεύω αρκετά καλούς για ερασιτεχνική χρήση φακούς. Επειδή κιόλας μου αρέσουν όπως και όλα τα εργαλεία, παίρνω παραπάνω απ ότι χρειάζομαι γιατί τους χαίρομαι!.
Από μπαταρίες έχω καταλήξει σε λιθιου 18650 :Panasonic, Sanyo, Fenix σε 14500 : sofirn και fenix και ΑΑ : Panasonic Eneloop professional. Όλες εξαιρετικές, με καλό φορτιστή δουλεύουν άψογα.
Cr123 χρησιμοποιώ μόνο στο beeper του σκύλου όπου τα χειμωνιάτικα πρωινά δουλεύει σε αρνητικές θερμοκρασίες.
Σημ. Πριν 2 χρόνια νομίζω είχα πάρει δύο Nitecore tube παρόλο που κάποιοι εδώ είχαν αρνητικές εμπειρίες. Εμένα ο ένας κρέμεται στα κλειδιά του αυτοκινήτου και ο άλλος είναι δίπλα μου στο κρεββάτι και δουλεύουν έκτοτε άψογα. Να πω ότι είμαι τυχερός; Ίσως...
Εμένα οι tube μου χάλασαν και οι δύο. Κρίμα, γιατί ήταν πολύ βολικοί.
Γιάννη μέσα στο αμάξι έχω πετάξει ένα φακό 20ετίας, που του έχει απομείνει μόνο ενα μικρό μέρος απ' τα λιουμενς που έβγαζε κάποτε. Παίζει να μη βγάζει πάνω από 20 λμ πλέον, αλλά δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Αν με πιάσει λάστιχο στην ερημιά που λέει και ο Νεοσσός, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μπορεί να τον αντικαταστήσω με ένα φθηνό φακό κεφαλής αλλά δε με καίει να σκορπίσω λεφτά. Τον χρησιμοποιώ τόσο σπάνια, που του έχω βάλει μια λιθίου 1.5 βόλτ, ώστε τουλάχιστον να ξέρω οτι αν ποτέ χρειαστεί, θα ανάψει.
Επίσης, κάπου έχω και ένα μικρό φακό που παίρνει μια ΑΑ. Τον παλιό E12 της φενιξ! Ούτε ακριβός ήταν, ούτε πολλά πολλά θέλει. Αν χρειάζομαι κάπου φακό, συνήθως παίρνω αυτόν. Εχω και ένα λάστιχο κεφαλής και τον βάζω και στο κεφάλι καμιά φορά που θέλω ελευθερα χέρια. Τα κάνει όλα όσα χρειάζομαι συνήθως.
Αλλά όταν πρόκειται για δραστηριότητες που ο φακός δεν είναι "προαιρετικός", δε θα γίνω υπερβολικός αλλά δε θα κάνω και εκπτώσεις. Θέλω κάτι απλό και αξιόπιστο, στο οποίο θα βασιστώ για να γυρίσω στον πολιτισμό.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ασχολείται με διαφορετικά πράγματα και έχει διαφορετικές ανάγκες. Εκεί έξω υπάρχει ένας (ή πολλοί) για κάθε ανάγκη. Εγώ αναφέρθηκα στο γεγονός οτι οποιαδήποτε και αν είναι η ανάγκη που μπορεί να έχει κάποιος, δεν χρειάζεσαι ούτε πολλούς, ούτε πολύ ακριβούς φακούς. Χρειάζεσαι, τον σωστό! (Άντε κι άλλον έναν το πολύ).
Και αναφέρθηκα σε αυτές τις μάρκες γιατί βλέπω οτι το έχεις ψάξει για να καταλήξεις στον ΤΚ και γιατί ξέρω οτι πέρα απ' την surefire είναι δύσκολο να ακούσεις για malkoff και elzetta (είναι κι άλλες btw).
Αποστολη οι nitecore tube είχαν διάφανο περίβλημα και έβλεπες μέσα ή ήταν χρωματιστοί;
Αποστολη οι nitecore tube είχαν διάφανο περίβλημα και έβλεπες μέσα ή ήταν χρωματιστοί;
Διάφανο. Οι πρώτοι που έβγαλε.
Διάφανο. Οι πρώτοι που έβγαλε.
Είχε γράψει ένας ομοιοπαθής ότι οι πρώτοι διαφανείς από πέσιμο μάλλον, ξεκολλαγε η μία επαφή στην μπαταρία και μετά το διόρθωσαν.
Εμένα ο ένας έχει πέσει από το ύψος των χεριών κάτω σε πλακάκια και τσιμέντο 3/4 φορές αλλά μέχρι στιγμής αντέχει. Είναι πορτοκαλί χρώμα β γενιας.
Ο ένας δε φόρτιζε ή δε καραταγε καθόλου μετά από φόρτιση. Και ο άλλος κάτι σχετικό με την μπαταρία ή τη φορτιση.
Το είχα διαβάσει αυτό που λες.
Ο ένας ήταν αγορασμένος πολύ μετά πρώτη κυκλοφορία. Όταν είχε βγει και το επόμενο μοντέλο. Ο άλλος δε θυμάμαι καν.
Οι μπαταρίες μετακόμισαν..
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157242&page=4
Με αφορμή την ερώτηση του Παπασούζα για φώτα ποδηλάτου, θα πω τις προτάσεις μου.
Αν και ζήτησε κάτι οικονομικό, θα επεκταθώ σε ακριβότερα φώτα, διότι κάποιες φορές χρειάζονται. Κατ' αρχάς, στην ποδηλασία σε δρόμο τα φώτα τη νύχτα είναι απαραίτητα. Καλύτερα να έχεις φθηνά φώτα μπροστά και πίσω, παρά να μην έχεις τίποτα. Σημαντικό είναι να είναι σε καλή κατάσταση οι μπαταρίες, διαφορετικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Ειδικά σε ρύθμιση παλλόμενου φωτός, γίνεσαι από τα αμάξια σχετικά καλά ορατός, ακόμα και με το πιο φθηνό φωτάκι. Αν κινείσαι νύχτα χωρίς φώτα, εκτός του ότι είσαι παράνομος, έχεις αυξημένη πιθανότητα να εμπλακείς σε ατύχημα.
Τα ανακλαστικά στοιχεία σε ρόδες, πετάλια, γιλέκο, κράνος, επίσης βοηθούν πολύ, όταν πέσει φως άλλου οχήματος πάνω σου. Μάλιστα τότε, περισσότερο φαίνεται το γιλέκο, παρά το απλό φωτάκι σου. Αν όμως είσαι σε διασταύρωση, όταν θα πέσει φως πάνω σου, ίσως είναι αργά, οπότε τα φώτα παραμένουν σημαντικά. Πριν περάσουμε στο κυρίως φανάρι, θα έλεγα ότι ένα σετ λευκού/κόκκινου εφεδρικού φαναριού, καλό είναι να υπάρχει. Το κόστος για φωτάκια σιλικόνης (https://www.skroutz.gr/s/5014432/%CE%A6%CF%89%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CE%B5%CF%84-2-%CF%84%CE%BC%CF%87-%CE%86%CF%83%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF.html) ξεκινάει από 3 ευρώ για το ζευγάρι φώτων με τις μπαταρίες (συνήθως CR2032), το βάρος είναι αμελητέο, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία να μην έχουμε τέτοια. Το κύριο φως μας μπορεί να χαλάσει ή να σπάσει, οπότε ένα εφεδρικό μπορεί να σώσει εμάς ή κάποιον συμποδηλάτη μας.
Μερικοί γνωστοί μου έχουν καταφύγει στις ακριβές λύσεις των Fenix και Lezyne. Πολύ δημοφιλής μεταξύ ποδηλατών είναι ο Fenix BC30 V2.0 (https://www.batteries.gr/gr/fakos-podilatou-led-fenix-bc30-v2-0-2200-lumens.html), που έχει δοκιμαστεί για την αντοχή του σε εντατική χρήση. Αναφερόμαστε όμως σε λύση όπου φακός, μπαταρίες (https://www.batteries.gr/gr/fenix-18650-arb-l18-3500-3500mah.html) και φορτιστής (https://www.batteries.gr/gr/fenix-are-d2-fortistis-mpatariwn.html) κοστίζουν 170€. Σε Lyzene, θα έπαιρνα κυρίως πίσω φως, διότι έχει πολύ ισχυρά φώτα ημέρας (https://www.orthopetalia.gr/product_det.asp?productId=2336&colid=104&sizeid=666), ώστε να είσαι πιο ευδιάκριτος από τα αμάξια, ακόμα και όταν έχει ήλιο. Εννοείται ότι τη νύχτα, πρέπει να τα ρυθμίσεις στη χαμηλή σκάλα.
Η δική μου προτίμηση για μπροστινά φώτα, που είναι πολύ καλά και για να βλέπεις όταν δεν υπάρχει φωτισμός στο δρόμο ή στο βουνό, είναι οι διάφορες παραλλαγές με LED SSC P7 (σπανίζουν πλέον, αλλά είναι τα καλύτερα) ή τα αντίστοιχα της Cree (https://www.gadgettime.gr/index.php?route=product/product&path=487_118&product_id=8245), που είναι σαφώς πιο οικονομικά, αρκετά δυνατά και με σχετικά ομοιογενή δέσμη. Συνήθως συνοδεύονται με εξωτερικό battery pack με 4 μπαταρίες 18650 και πλακέτα ελέγχου, με μεγάλη ποικιλία στις μπαταρίες της συστοιχίας, όπου δυστυχώς δεν ξέρεις τι να πιστέψεις ότι περιέχεται. Μου έχουν τύχει συστοιχίες που έχουν υπερδιπλάσια αυτονομία από άλλες και πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε κύκλους φόρτισης. Η βάση με την ελαστική ασφάλιση είναι πολύ ανθεκτική και ιδανική για τους κραδασμούς που δέχεται στο ποδήλατο. Αυτή η ελαστικότητα όμως έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να αλλάζει κλίση ο φακός αν πέσεις σε μεγάλη λακκούβα. Αν επιλέξεις ακαμψία, σε άλλου τύπου βάση, τότε ρισκάρεις τη ρήξη. Σχετικά ακριβή υλοποίηση είναι αυτή (https://www.bikemall.gr/m-wave-fanari-emprosthio-kranoys-8-watt-700-lumen-220767.html), ενώ πιο οικονομική της Esperanza (https://www.hellasphone.gr/index.php?route=product/product&product_id=44001130), αν και η βάση της τελευταίας δεν είναι δοκιμασμένη.
Για πίσω φως, δεν είναι απαραίτητο να πάει κάποιος σε ακριβές λύσεις. Μπορεί να πάρει με 16€ το Superflash 1 Watt της Smart (https://zenetosbikes.gr/el/%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81/%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1/smart-rl317r-1-watt-superflash-detail.html). Αν αγόραζα τώρα, αυτό θα έπαιρνα. Εκτός της μάρκας Smart, τα βρίσκεις και με άλλες επωνυμίες, με τα μισά χρήματα, αλλά εκεί ρισκάρεις λίγο αν θα πετύχεις καλή ποιότητα στο λαμπτήρα ή τη βάση στήριξης.
Χρησιμοποιώ σχεδόν 9 χρόνια το Cateye TL-LD1100 (https://www.thebikeshop.gr/catalog/product/view/id/7930/s/fanari-opisth-mpatarias-tl-ld1100-opticube-cateye-08/). Είναι πολύ δυνατό, αλλά τρώει σχετικά γρήγορα τις μπαταρίες και έχει αυξημένο βάρος, που το κάνει να είναι απαιτητικό σε στήριξη για τους κραδασμούς. Αλλά δε χαλάει το άτιμο τόσα χρόνια για να πάρω το Superflash 1W. :p
Εγώ έχω αυτό της LEZYNE που έβαλες. Όντως είναι πολύ δυνατό και δεν το χρησιμοποιώ στη δυνατή ρύθμιση το βράδυ {πιο σωστά νωρίς το πρωί, πηγαίνοντας για δουλειά). Δυστυχώς όμως δεν είναι ιδανικό για στρογγυλά παλουκόσελα και με ταλαιπωρεί στο βάλε βγάλε με αποτέλεσμα να κοπεί το λάστιχό του. Τώρα αναγκαστικά σε κάθε φόρτιση που του κάνω, μετά το δένω και με ένα δεματικό για να μη μου φύγει στο δρόμο. Έχει και ένα 50αρι το άτιμο, θα πονέσει αν το χάσω.
Ίσως θα πρέπει να αγοράσεις κάποια βάση για κυλινδρικό παλουκόσελο ή άλλη που να πιάνει στο σκελετό και κατόπιν να βάλεις αυτό πάνω της. Βάση σκέτη δύσκολα θα βρεις, αλλά μπορείς να βρεις ένα οικονομικό φωτάκι με ποιοτική βάση, να το αφαιρέσεις και να βάζεις πάνω της το δικό σου, ώστε να γλιτώσεις την ταλαιπώρια με τα δεματικά.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2021, 05:09
Με αφορμή την ερώτηση του Παπασούζα για φώτα ποδηλάτου, θα πω τις προτάσεις μου.
Αν και ζήτησε κάτι οικονομικό, θα επεκταθώ σε ακριβότερα φώτα, διότι κάποιες φορές χρειάζονται. Κατ' αρχάς, στην ποδηλασία σε δρόμο τα φώτα τη νύχτα είναι απαραίτητα. Καλύτερα να έχεις φθηνά φώτα μπροστά και πίσω, παρά να μην έχεις τίποτα. Σημαντικό είναι να είναι σε καλή κατάσταση οι μπαταρίες, διαφορετικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Ειδικά σε ρύθμιση παλλόμενου φωτός, γίνεσαι από τα αμάξια σχετικά καλά ορατός, ακόμα και με το πιο φθηνό φωτάκι. Αν κινείσαι νύχτα χωρίς φώτα, εκτός του ότι είσαι παράνομος, έχεις αυξημένη πιθανότητα να εμπλακείς σε ατύχημα.
Τα ανακλαστικά στοιχεία σε ρόδες, πετάλια, γιλέκο, κράνος, επίσης βοηθούν πολύ, όταν πέσει φως άλλου οχήματος πάνω σου. Μάλιστα τότε, περισσότερο φαίνεται το γιλέκο, παρά το απλό φωτάκι σου. Αν όμως είσαι σε διασταύρωση, όταν θα πέσει φως πάνω σου, ίσως είναι αργά, οπότε τα φώτα παραμένουν σημαντικά. Πριν περάσουμε στο κυρίως φανάρι, θα έλεγα ότι ένα σετ λευκού/κόκκινου εφεδρικού φαναριού, καλό είναι να υπάρχει. Το κόστος για φωτάκια σιλικόνης (https://www.skroutz.gr/s/5014432/%CE%A6%CF%89%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CE%B5%CF%84-2-%CF%84%CE%BC%CF%87-%CE%86%CF%83%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF.html) ξεκινάει από 3 ευρώ για το ζευγάρι φώτων με τις μπαταρίες (συνήθως CR2032), το βάρος είναι αμελητέο, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία να μην έχουμε τέτοια. Το κύριο φως μας μπορεί να χαλάσει ή να σπάσει, οπότε ένα εφεδρικό μπορεί να σώσει εμάς ή κάποιον συμποδηλάτη μας.
Μερικοί γνωστοί μου έχουν καταφύγει στις ακριβές λύσεις των Fenix και Lezyne. Πολύ δημοφιλής μεταξύ ποδηλατών είναι ο Fenix BC30 V2.0 (https://www.batteries.gr/gr/fakos-podilatou-led-fenix-bc30-v2-0-2200-lumens.html), που έχει δοκιμαστεί για την αντοχή του σε εντατική χρήση. Αναφερόμαστε όμως σε λύση όπου φακός, μπαταρίες (https://www.batteries.gr/gr/fenix-18650-arb-l18-3500-3500mah.html) και φορτιστής (https://www.batteries.gr/gr/fenix-are-d2-fortistis-mpatariwn.html) κοστίζουν 170€. Σε Lyzene, θα έπαιρνα κυρίως πίσω φως, διότι έχει πολύ ισχυρά φώτα ημέρας (https://www.orthopetalia.gr/product_det.asp?productId=2336&colid=104&sizeid=666), ώστε να είσαι πιο ευδιάκριτος από τα αμάξια, ακόμα και όταν έχει ήλιο. Εννοείται ότι τη νύχτα, πρέπει να τα ρυθμίσεις στη χαμηλή σκάλα.
Η δική μου προτίμηση για μπροστινά φώτα, που είναι πολύ καλά και για να βλέπεις όταν δεν υπάρχει φωτισμός στο δρόμο ή στο βουνό, είναι οι διάφορες παραλλαγές με LED SSC P7 (σπανίζουν πλέον, αλλά είναι τα καλύτερα) ή τα αντίστοιχα της Cree (https://www.gadgettime.gr/index.php?route=product/product&path=487_118&product_id=8245), που είναι σαφώς πιο οικονομικά, αρκετά δυνατά και με σχετικά ομοιογενή δέσμη. Συνήθως συνοδεύονται με εξωτερικό battery pack με 4 μπαταρίες 18650 και πλακέτα ελέγχου, με μεγάλη ποικιλία στις μπαταρίες της συστοιχίας, όπου δυστυχώς δεν ξέρεις τι να πιστέψεις ότι περιέχεται. Μου έχουν τύχει συστοιχίες που έχουν υπερδιπλάσια αυτονομία από άλλες και πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε κύκλους φόρτισης. Η βάση με την ελαστική ασφάλιση είναι πολύ ανθεκτική και ιδανική για τους κραδασμούς που δέχεται στο ποδήλατο. Αυτή η ελαστικότητα όμως έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να αλλάζει κλίση ο φακός αν πέσεις σε μεγάλη λακκούβα. Αν επιλέξεις ακαμψία, σε άλλου τύπου βάση, τότε ρισκάρεις τη ρήξη. Σχετικά ακριβή υλοποίηση είναι αυτή (https://www.bikemall.gr/m-wave-fanari-emprosthio-kranoys-8-watt-700-lumen-220767.html), ενώ πιο οικονομική της Esperanza (https://www.hellasphone.gr/index.php?route=product/product&product_id=44001130), αν και η βάση της τελευταίας δεν είναι δοκιμασμένη.
Για πίσω φως, δεν είναι απαραίτητο να πάει κάποιος σε ακριβές λύσεις. Μπορεί να πάρει με 16€ το Superflash 1 Watt της Smart (https://zenetosbikes.gr/el/%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81/%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1/smart-rl317r-1-watt-superflash-detail.html). Αν αγόραζα τώρα, αυτό θα έπαιρνα. Εκτός της μάρκας Smart, τα βρίσκεις και με άλλες επωνυμίες, με τα μισά χρήματα, αλλά εκεί ρισκάρεις λίγο αν θα πετύχεις καλή ποιότητα στο λαμπτήρα ή τη βάση στήριξης.
Χρησιμοποιώ σχεδόν 9 χρόνια το Cateye TL-LD1100 (https://www.thebikeshop.gr/catalog/product/view/id/7930/s/fanari-opisth-mpatarias-tl-ld1100-opticube-cateye-08/). Είναι πολύ δυνατό, αλλά τρώει σχετικά γρήγορα τις μπαταρίες και έχει αυξημένο βάρος, που το κάνει να είναι απαιτητικό σε στήριξη για τους κραδασμούς. Αλλά δε χαλάει το άτιμο τόσα χρόνια για να πάρω το Superflash 1W. :p
Ευχαριστούμε!!
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2021, 05:10
Εγώ έχω αυτό της LEZYNE που έβαλες. Όντως είναι πολύ δυνατό και δεν το χρησιμοποιώ στη δυνατή ρύθμιση το βράδυ {πιο σωστά νωρίς το πρωί, πηγαίνοντας για δουλειά). Δυστυχώς όμως δεν είναι ιδανικό για στρογγυλά παλουκόσελα και με ταλαιπωρεί στο βάλε βγάλε με αποτέλεσμα να κοπεί το λάστιχό του. Τώρα αναγκαστικά σε κάθε φόρτιση που του κάνω, μετά το δένω και με ένα δεματικό για να μη μου φύγει στο δρόμο. Έχει και ένα 50αρι το άτιμο, θα πονέσει αν το χάσω.
Αν το βάλεις σε σακίδιο πλατης?Όταν πηγαίνεις με το ποδήλατο δε φοράς?Δε προσαρμόζεται εκεί πάνω?
Αν το βάλεις σε σακίδιο πλατης?Όταν πηγαίνεις με το ποδήλατο δε φοράς?Δε προσαρμόζεται εκεί πάνω?
Αυτό σακίδιο το χρησιμοποιώ παντού. Στο ποδήλατο, στη μηχανή, στο βουνό, στη παραλία, κλπ. Αν για κάποιο λόγο το βγάλω το φωτάκι από πάνω μετά θα το ξεχάσω θα κατεβάσω το ποδήλατο το πρωί να φύγω και θα συνειδητοποιήσω ότι δεν έχω το φως. Θα πρέπει να ανέβω ξανά στο 3ο μαζί με το ποδήλατο, μπλα μπλα μπλα.... Καταλαβαίνεις...
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2021, 21:28
Αυτό σακίδιο το χρησιμοποιώ παντού. Στο ποδήλατο, στη μηχανή, στο βουνό, στη παραλία, κλπ. Αν για κάποιο λόγο το βγάλω το φωτάκι από πάνω μετά θα το ξεχάσω θα κατεβάσω το ποδήλατο το πρωί να φύγω και θα συνειδητοποιήσω ότι δεν έχω το φως. Θα πρέπει να ανέβω ξανά στο 3ο μαζί με το ποδήλατο, μπλα μπλα μπλα.... Καταλαβαίνεις...
Μα αφού χρησιμοποιείται το σακίδιο παντού και πάντα ποιό είναι το πρόβλημα να το έχεις προσαρμοσμένο εκεί πάνω και να μην το βγάζειζ?Η το χρησιμοποιείς παντού αλλά όχι πάντα?
Μα αφού χρησιμοποιείται το σακίδιο παντού και πάντα ποιό είναι το πρόβλημα να το έχεις προσαρμοσμένο εκεί πάνω και να μην το βγάζειζ?Η το χρησιμοποιείς παντού αλλά όχι πάντα?
Το πρόβλημα είναι ότι δε θέλω να κρέμεται το φωτάκι στο γαμάτο σακίδιο μου λες και είναι σβηστό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι άλλο να πω; :lol:
Σιγά το πράγμα. Βάλε δύο αναμμένα , ένα πράσινο αριστερά και ένα κόκκινο δεξιά όπως στα ταχύπλοα. Θα είσαι μια ξεχωριστή ιδιαιτεροτητα, κάτι σαν τον τρελό του χωριού. Άσε που θα σε τραβάνε όλοι με τα κινητά! Θα σε δούμε και στο YouTube!
Πέραν της πλάκας ίσως υπάρχουν με γερό μανταλάκι να μπαινοβγαινουν εύκολα.
Τυχαία είδα αρκετά με μανταλάκι επαναφορτιζομενα στο Aliexpress στα 5-8 ευρώ.
431564
Φακός LUMINTOP TOOL AA.
Για τον φακό αυτόν που αγόρασα πριν 1,5-2 χρονια είχα γράψει σχετικά. Μέγεθος όσο το μικρό μας δάκτυλο, πανάλαφρο, 14500 η ΑΑ μπαταρία,15-80-350- τούρμπο 650 λούμεν με την 14500 , μαγνητική βάση έξτρα, diffuser σιλικόνης, αν χαλάσει το κουμπί ον/οφ της βάσης κάνεις την ίδια δουλειά περιστρεφοντας την κεφαλή. Πιο φαρδιά δέσμη από τους πολλούς και ξεκούραστος φωτισμός.
Δεν μου έχει βγάλει κανένα πρόβλημα.
Απο 11 Νοεμβρίου στο Aliexpress θα το έχουν προσφορά όπως και άλλα πράγματα. Ξεκινάει από 16 ευρώ και φθάνει κομπλέ με μαγνητική βάση και με μπαταρία 14500 τα 21 ευρώ με ΦΠΑ και έξοδα αποστολής.
Οποιος θέλει κάτι πανάλαφρο και μικρού όγκου ας το σκεφτεί, είτε στα εργαλεία στη μηχανή είτε στη τσέπη EDC.
Οι Lumintop είναι οι μοναδικοί φακοί κινεζικής εταιρίας που δε μου έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα όσα χρόνια τους έχω. Βέβαια δουλεύουν σπάνια, αλλά όταν χρειαστεί, δουλεύουν. Έχω και τον ΑΑ και τον ΑΑΑ.
Μια χαρά φαίνεται! :beer:
Οι Lumintop είναι οι μοναδικοί φακοί κινεζικής εταιρίας που δε μου έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα όσα χρόνια τους έχω. Βέβαια δουλεύουν σπάνια, αλλά όταν χρειαστεί, δουλεύουν. Έχω και τον ΑΑ και τον ΑΑΑ.
Η Lumintop και η Wurkkos έχουν λίγους και αξιόλογους φακούς με καλές κριτικές, αλλά η κατασκευή μάλλον γίνεται από την Sofirn.
Lumintop ΑΑ έχω αυτόν παραπάνω και Sofirn μαζί με ένα του γιου μου 4 συνολικά, δουλεύουν τέλεια μέχρι τώρα.
Η μόνη απώλεια σε φακούς και μπαταρίες που καταγράφω είναι σε δύο μπαταρίες 18650 no name και αγνώστου χωρητικοτητας που ήρθαν πριν 4 χρόνια με ένα φακό κεφαλής Boruit, οι οποίες τώρα τελευταία ανέβασαν την εσωτερική αντίσταση στα 500 και δεν κρατάνε το φορτίο. Με 12 ευρώ σύνολο που είχα δώσει τότε δεν περίμενα κάτι καλύτερο...
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τρεις μέρες με δύο διανυκτερευσεις στα 1500μ με θερμοκρασίες 0-4β. Χρησιμοποίησα μετά από 2 χρόνια σπιτικής χρήσης τον 1 Nitecore tube για βραδυνο φωτισμό στην μικρή σκάλα για δύο 12αωρα σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης για περίπου 2,5-3 ώρες κάθε μέρα έναν επαναφορτιζόμενο Leliten κεφαλιού των 5 ευρώ. Το σποτ έφθανε άνετα τα 50 μ και το COB φωτιζε μέσα στο αμάξι και τριγύρω ξεκούραστα σε ευρεία γωνία όσο πιάνει το μάτι. Ενα power bank 20.000mAh Huawei που πήρα 18 ευρώ σε προσφορά πρόπερσι φορτισε άνετα από δύο φορές τους δυό φακούς, το κινητό και το tablet που είχα μαζί για ταινίες.
Τώρα πως θα συμπεριφερθουν όλα αυτά σε αρνητικές θερμοκρασίες - 5 ή - 10β δεν ξέρω. Η Nitecore και η Fenix έχουν μπαταρίες 18650 για - 25β, φυσικά ακριβές γύρω στα 23-25 ευρώ.
Ευχαριστημένος επίσης από ένα αυτόματο κλασσικό καταδυτικό ρολόι της Citizen που μου έκανε δώρο πρόσφατα η γυναίκα μου και του οποίου ο φωσφορισμος διήρκεσε όλο το βράδυ σε απόλυτο σκοτάδι.
Υπήρχαν ακόμα 3 φακοί για σιγουριά που όμως δεν χρειάστηκαν.
Ένας φακός προ ημερών παρουσίασε αστάθεια φωτισμού και τελικά έφταιγε το γρασσο σιλικόνης που παραεβαλα στις βόλτες και το oring και λερωθηκε το πίσω μέρος της μπαταρίας και δεν έκανε καλή επαφή. Καθαριστηκε το περίσσευμα και είναι οκ. Με μέτρο λοιπόν τα λιπαντικά.
Πολυλογία λόγω αλλαγής ώρας, sorry.
431569
431570
431571431572
Σκυλιά, μου έλεγαν τα citizen. Το έβγαλα οφφ το καψερο. Έπρεπε να πάρω το g-shock, πριν το καταστρέψω (έκαψε πλακέτα μάλλον επειδή δε καθόμουν ποτέ ήσυχος).
Γιάννη ποτέ θα σταματήσεις να κουβαλάς 5 φακους; :D
:beer:
Σκυλιά, μου έλεγαν τα citizen. Το έβγαλα οφφ το καψερο. Έπρεπε να πάρω το g-shock, πριν το καταστρέψω (έκαψε πλακέτα μάλλον επειδή δε καθόμουν ποτέ ήσυχος).
Γιάννη ποτέ θα σταματήσεις να κουβαλάς 5 φακους; :D
:beer:
Ποτε, αισθάνομαι ανασφαλής! Όλα τα απαραίτητα εργαλεία τα κουβαλάω διπλά! Μαχαίρια, πριόνια, αναπτήρες και προσαναματα, νερό, φαγώσιμα, φαρμακευτικά, κλπ
Αλλά τους φακούς θέλω να τους χρησιμοποιώ σε δύσκολες συνθήκες γιατί πιστεύω ότι έχουν περιθώρια. Οι φακοί πάντως που ήταν συνεχώς τρεις μέρες επάνω μου ήταν ο δεύτερος nitecore tube στα κλειδιά του αυτοκινήτου και ο μικρούλης Lumintop Tool AA με τον απίστευτο φωτισμό του που είναι τόσο ελαφρύς που ξεχνάς ότι τον έχεις στην τσέπη σου.Εχθές τυχαία είδα ένα τεστ που του έκανε ένας παλαβός Ρώσος, ο οποίος τον έβαλε αναμμένο σε κατσαρόλα με νερό που έβραζε πάνω στη φωτιά για περίπου 10 δευτερόλεπτα και άντεξε!
Επειδή πλησιάζουν γιορτές και ψαχνόμαστε και για προσωπικά δώρα, αν κάποιος φίλος ενδιαφέρεται για καλό φακό 18650 καθημερινής χρήσης σε λογική τιμή και καλή ποιότητα, ας δει και τον Wurkkos FC11 στο Aliexpress.
Τι προσφέρει :
υποδοχή φόρτισης usb-C,
φωτάκια φόρτισης,
μαγνητική βάση,
άνετο φαρδύ φωτιζόμενο πλαϊνό κουμπί,
καλή στεγανοτητα IPX 7,
δύο προγράμματα εύκολα στο χειρισμό και
Led εξαιρετικής ποιότητας (προτεινω 5000Κ) και χαμηλής κατανάλωσης.
Λίγο κάτω από 30 ευρώ με μπαταρία.
431687431688431689
Εχθές τυχαία είδα ένα τεστ που του έκανε ένας παλαβός Ρώσος, ο οποίος τον έβαλε αναμμένο σε κατσαρόλα με νερό που έβραζε πάνω στη φωτιά για περίπου 10 δευτερόλεπτα και άντεξε!
Ασε τα σαπια σου ρε κατεστραμμένε...:p
Ασε τα σαπια σου ρε κατεστραμμένε...:p
Ειλικρινά εγώ περίμενα ότι θα γίνει κόκκινο σαν τα βραστά καβούρια αλλά αυτό συνέχισε να φωτίζει...:D
Καλά μην θεωρήσουμε ότι είναι στάνταρ τεστ και αρχίσουμε να πετάμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κάστανα που βράζουν ότι φακό διαθέτουμε.:cry:
φακος για εργασιες εμπρος μας. Κεφαλης, σβερκου ή τσεπης? Τι νομιζετε οτι θα ηταν πιο βολικο? Εχω δοκιμασει κεφαλης μονο, βολικο εν μερει, οπου κοιτας φωτιζει αλλα αν γυρνας να δεις κατι διπλα ή να παρεις κατι γυρναει συνεχως και αυτος, νομιζω περισσοτερο απο τις αλλες κατηγοριες. Θα ηθελα να δοκιμασω σβερκου, αλλα λεω μηπως κανει δουλεια και ο φακος τσεπης πουκαμισου.
o_gavros
02/11/2021, 21:54
Κι άμα δεν φοράς πουκάμισο; Τότε τί;
Είμαι εξαρτημένος πλέον από το φακό κεφαλής στη δουλειά και όχι μόνο.
. Θα ηθελα να δοκιμασω σβερκου, αλλα λεω μηπως κανει δουλεια και ο φακος τσεπης πουκαμισου.
Το τι σου ταιριάζει πιο πολύ μόνο εσύ το ξέρεις.
Όποιον τύπο αποφασίσεις, πες μας μέχρι πόσα διαθέτεις να σου ρίξουμε καμμια πρόταση.
φακος για εργασιες εμπρος μας. Κεφαλης, σβερκου ή τσεπης? Τι νομιζετε οτι θα ηταν πιο βολικο? Εχω δοκιμασει κεφαλης μονο, βολικο εν μερει, οπου κοιτας φωτιζει αλλα αν γυρνας να δεις κατι διπλα ή να παρεις κατι γυρναει συνεχως και αυτος, νομιζω περισσοτερο απο τις αλλες κατηγοριες. Θα ηθελα να δοκιμασω σβερκου, αλλα λεω μηπως κανει δουλεια και ο φακος τσεπης πουκαμισου.
Η λύση στο πρόβλημα σου ίσως είναι ένας γωνιακός φακός που φοριέται είτε στο κεφάλι με ιμάντα είτε πιασμένος με το κλιπ κάπου στο στήθος, αναλόγως πως βολεύει κάθε φορά.
431706431707