PDA

View Full Version : Knives n' tools

Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6 7

Lioulios
26/01/2018, 15:36
Αν και εχω και ακριβα γέμανικα ,
αυτο κανει 15 αφρο . https://youtu.be/ESOu3t2BuQw

JNP
26/01/2018, 15:41

Μια χαρά τα Icel!
Έχω ένα παρόμοιο της Tramontina, κανει λιγότερο από 10 ευρώ και το έδωσα στη γυναίκα μου. Με αυτό φιλεταρει 3κιλες παλαμιδες. Όλα κόβουν αρκεί να τα ακονιζεις σωστά.

JNP
26/01/2018, 15:44
Μα ο loveless είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους μαχαιροποιούς!

Μου άρεσαν πολύ τα KD30-hana, 109 (μάλλον περισσότερο από όλα), ΗΑ-02 και H359 από Hattori.

Τι να πρωτοδιαλεξεις, ο άνθρωπος είναι κορυφή!
Μου αρέσει και το HT-70 Hattori Urbane Hunters.
ΥΓ και τα μισά από τα υπόλοιπα :cry:

Bowleno
26/01/2018, 15:48

Καλό το μαχαίρι, αυτό που σιχαίνομαι είναι το φιλετάρισμα του ψαριού, το θεωρώ απίστευτη σπατάλη τροφής.... (ψαράς, γαρ, τα τρώω όπως βγαίνουν από την θάλασσα....)

Lioulios
26/01/2018, 16:04
ολα τα περισεματα γινονται καταπληκτικη σουπιτσα

sniper
26/01/2018, 16:15
Καλό το μαχαίρι, αυτό που σιχαίνομαι είναι το φιλετάρισμα του ψαριού, το θεωρώ απίστευτη σπατάλη τροφής.... (ψαράς, γαρ, τα τρώω όπως βγαίνουν από την θάλασσα....)

Ευτυχώς που δεν είσαι γεωργός, και παραγωγός αγγουριών :tooth:

JNP
26/01/2018, 16:56

Κάποια ψαρια οπως τα τονακια, οι παλαμιδες, οι πεστροφες και ο σολωμος σηκώνουν φιλεταρισμα γιατί το κεφάλι τους είναι άχρηστο.
Το να φιλεταρεις σαργους,λαβρακια και τσιπουρες αλανιαρες είναι αμαρτία.
Πάντως όπως είπε και ο Iioulios τα περισσευματα γίνονται άνετα ψαροσουπα ζουμί σκέτο.Στην ψαραγορα στην Αθήνα πωλούνται γιαυτη τη δουλειά τα κεφαλια και οι ραχοκοκκαλιες των σολωμων που φιλεταρονται.

Bowleno
26/01/2018, 17:28
Ευτυχώς που δεν είσαι γεωργός, και παραγωγός αγγουριών :tooth:

:moutza::moutza::moutza:

:lol:

daz
26/01/2018, 19:44
Να προσθέσω ότι το F1 στο οποίο το convex το φτιάχνω και εγώ σε mouse pad φτάνοντας σε γυαλοχαρτο 2000 ναι μεν κόβει το χαρτί αλλά όχι με την ευκολία που έχουν αλλου είδους λεπτοτερες λάμες.

Αυτο το είδος λάμας αφήνει την πλάτη του μαχαιριου χοντρή και δυνατή για ταλαιπωριες και στο υπόλοιπο κάτω μισό η λάμα τροχιζεται σε κοιλο σχήμα προς τα μέσα, λεπταινει και κόβει καλά.

Ρε συ το πόσο κόβει ένα μαχαίρι εξαρτάται μόνο απ' την κύρια κόψη του. Απ' την γωνία ουσιαστικά που έχει αυτή. Όχι από το τροχισμα της λάμας.

Αυτά που αναφέρεις παραπάνω είναι τροχίσματα της λάμας και δεν εξαρτάται απ' αυτά πόσο θα κόβει ένα μαχαίρι. Το τρόχισμα της λάμας (scandi, convex, full ή half ktl), ορίζει πόση αντίσταση θα φέρει το μαχαίρι ώστε να διαπεράσει ένα υλικό (όχι πόσο κοφτερό θα είναι), πόσο ανθεκτικό θα είναι, πόσο υλικο θα υπάρχει πίσω απ' την κύρια κόψη, πόσο εύκολα θα ανοίγει τα ξύλα στα δύο για να βάλεις φωτιά κτλ.

Το είδος της κυριας κόψης ορίζει ΠΩΣ (και όχι ποσο εύκολα) θα κόβει ένα μαχαίρι. Προσπάθησε να καθαρίσεις πχ ένα μήλο με ένα κόνβεχ και κάνε το ίδιο με ένα άλλο ίδιου πάχους. Θα δεις ότι το κονβεχ θα είναι πολύ δυσκολότερο να το "οδηγήσεις" σωστά και με ακρίβεια σε ένα μαλακό υλικό και το μαχαίρι είτε θα βγαίνει έξω, είτε θα πετάς και ένα μεγάλο μέρος του μήλου μαζί με τη φλούδα.

Η γωνια και κύριας κοψης και μόνο αυτή, ορίζει το "πόσο" θα κόβει ένα μαχαίρι. Στο χαρτί δεν υπάρχει αντίσταση του υλικού μετά την τομή οπότε βλέπεις μόνο πόσο κοφτερή είναι η κύρια κόψη και τίποτε άλλο. Αν ένα μαχαίρι δεν κόβει καλά το χαρτί είναι λόγο της μεγάλης γωνίας που έχει και όχι λόγο του πάχους ή του σχήματος (τροχίσματος) της λάμας.

Εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά και εννοούσες.

daz
26/01/2018, 20:04
Ναι γενικά τα σκληρά ατσαλια ανάλογα και με το βαψιμο, αν τα τροχισεις σε μικρή γωνία δεν κάνουν για χοντροδουλιες, είναι επιρρεπη στο pitting.
Στην κουζίνα πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΥΓ το ατσάλι VG10 φτιάχνεται από τη Hitachi.

Εξαρτάται λίγο και απ' το ατσάλι.

Εγώ χρησμοποιώ το παρακάτω (για πολυεργαλεία Victorinox) :

https://www.victorinox.com/global/en/Products/Swiss-Army-Knives/Accessories/Dual-Knife-Sharpener/p/4.3323

Σε μία τυχαία συζήτηση με ένα φίλο που είναι Σέφ σε ξενδοχεία μου έιπε ότι το χρησημοποιεί και εκέινος !

Έχω και εγώ ένα τέτοιο. Φυσικά χρησιμοποιώ μόνο την πέτρα που έχει και όχι το επάνω μέρος το οποίο το έχω σπάσει κιόλας. Η πετρούλα του είναι πολύ καλή αν θελεις να έχεις μόνο μια ή αν θέλεις ένα ακόνι μέσα στην τσάντα σου. Είναι ιδανική για να σου βελτιώνει μια κόψη που σταμάτησε να κόβει αλλά δεν έχει άλλα προβλήματα. Με σωστό ακόνισμα μπορεί να δώσει μια απόλυτα χρηστική κόψη και με λίγο στρόπινγκ μετά, ξυρίζει άνετα. Θέλει όμως υπομονή αν η κόψη είναι πολύ κατεστραμμένη. Το υπολογίζω γύρο στα 800 grid.

JNP
26/01/2018, 22:49
Τα μόνο τρίκ που μπορώ να σκεφτώ είναι να βάλεις και λίγο νερό πάνω στο γυαλόχαρτο και όταν δεις ότι η κόψη διώχνει το νερό τότε είσαι στη σωστή γωνία με την προυπόθεση ότι το μαχαίρι έχει ήδη την σωστή γωνία.
Και επίσης, αλλάζει κι ο ήχος που κάνει το μαχαίρι όταν το τροχίζεις πάνω στο γυαλόχαρτο όταν είσαι στη σωστή γωνία, αλλά δε μπορώ να το περιγράψω επαρκώς αυτό.

Σωστά υποθέτεις, τόσο για το είδος γυαλόχαρτο όσο και για τα νούμερα. Στα μαχαίρια κουζίνας αξίζει να πας και ψηλότερα σε νούμερα αλλά με χρήση δέρματος και πάστας.

Τους οδηγούς τους έχω δει σε βίντεο μόνο στο σωλήνα, αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει. Θα το μάθεις πάντως.

Προσοχή όταν δουλεύουμε με γυαλοχαρτο δεν βάζουμε μπροστά την κόψη γιατί λίγο να μας ξεφύγει θα κόψουμε το γυαλοχαρτο. Δουλεύουμε με τη ραχη μπροστά και την κόψη πίσω καθώς κινουμαστε.
Bowleno για να καταλάβεις μια σωστή γωνία γενικού τροχισματος πάρε ένα τετράγωνο χαρτάκι. Διπλωσε το στην διαγώνιο του μια φορά και θα πάρεις ένα τρίγωνο ισοσκελες με δυο γωνιες 45 μοιρών και μια γωνία 90 μοιρών. Ξαναδιπλωσε το χαρτί στην μια γωνία των 45 μοιρών και τώρα έχεις μια γωνία 22,5 μοιρών. Περίπου αυτή πρέπει να είναι η κλιση της λάμας όταν την ακονιζεις. Θα προσπαθήσεις με μια ημικυκλικη κινηση, ξεκινώντας από τη λαβή να καταλήξεις στην μυτη. Μπορείς να κάνεις πέντε τέτοιες κινήσεις από τη μια πλευρά και μετά να κάνεις την άλλη πλευρά. Και πάλι απο την αρχή. Η ουσία είναι να κρατάς σταθερή την κλίση της λάμας.
ΥΓ :όταν δουλεύεις με ακονοπετρα η κόψη μπροστά, με γυαλοχαρτο η κόψη πίσω.

SciTeF
29/01/2018, 18:16
https://www.youtube.com/watch?v=JxAH6TGgNSA

Δεν ξέρω αν πρέπει να μπει εδώ ή στο θρεντ με τα βίντεο.

Πολύ μου άρεσε αν και αμφιβάλω αν δίνει καλύτερο προϊόν η διαδικασία που ακολουθεί (μιλάω για το φρεζάρισμα).

JNP
29/01/2018, 20:17
Πολύ μου άρεσε αν και αμφιβάλω αν δίνει καλύτερο προϊόν η διαδικασία που ακολουθεί (μιλάω για το φρεζάρισμα).

Πολύ ωραίο μαχαιρι.
Οι CNC machines έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια κατασκευής από τα χειροποίητα εργαλεια και με έλεγχο και φινίρισμα από ειδικευμενους τεχνιτες δίνουν τέλειες κατασκευές σε πολλούς τομείς.

SciTeF
19/02/2018, 13:09
https://www.youtube.com/watch?v=6jQ4y0LK1kY

Μια περιληπτική και κατανοητή για όλους απόπειρα περιγραφής των αποτελεσμάτων της ανόπτησης, βαφής και επαναφοράς του ατσαλιού! Δυστυχώς, μόνο για τους ομιλούντες την αγγλική. :(

JNP
09/03/2018, 13:58
Μεγάλο ή μικρό μαχαιρι;
Άρθρο του 2000,πάντα επίκαιρο :
http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=974

SciTeF
09/03/2018, 16:05
Για μένα το ιδανικό μέγεθος είναι 3,5-4 ίντσες μήκος λάμας, 1,2-1,5 ίντσες ύψος λάμας, 4,5 ίντσες μήκος λαβής,
γεωμετρία λεπίδας ώστε να κόβει (αυτό πρέπει να κάνουν τα μαχαίρια για μένα), συνήθως drop point σχήμα,
ξύλινη λαβή όχι πολύ γυαλισμένη και με όγκο τόσο ώστε να ταιριάζει στο χέρι μου και τέλος με δερμάτινη θήκη.

εντίτ: Στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμώ επίσης ανθρακούχο ατσάλι κι όχι stainless!

sniper
09/03/2018, 16:40
Για μένα το ιδανικό μέγεθος είναι 3,5-4 ίντσες μήκος λάμας, 1,2-1,5 ίντσες ύψος λάμας, 4,5 ίντσες μήκος λαβής,
γεωμετρία λεπίδας ώστε να κόβει (αυτό πρέπει να κάνουν τα μαχαίρια για μένα), συνήθως drop point σχήμα,
ξύλινη λαβή όχι πολύ γυαλισμένη και με όγκο τόσο ώστε να ταιριάζει στο χέρι μου και τέλος με δερμάτινη θήκη.

εντίτ: Στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμώ επίσης ανθρακούχο ατσάλι κι όχι stainless!

Mεγειά :D

Ατσάλι Carbon V.
Θήκη από Kydex πλαστικό (Έχεις δίκιο SciTeF, εκ παραδρομής από άλλες θήκες μου) (που αναρτάται όπου θες, οι δερμάτινες και χαλάνε και μπαίνουν μόνο σε ζώνη [ή μπλέκεις με διάφορα άλλα])
Λαβή ξύλινη; Μπα, καουτσούκ ή δέρμα ;)

Για το μέγεθος της λάμας τα λέει πολύ όμορφα το παραπάνω άρθρο.

393817

JNP
10/03/2018, 14:51
Για να είμαι ειλικρινής για μαχαιρια το πρωτοεφτιαξα.
Όλο λέω να του προσθέσω ένα κομμάτι τζάμι από πάνω κιολο το ξεχνάω.
Κατω απο το γυαλοχαρτο βάζω ένα κομμάτι από mouse pad και ακονιζω το Fallkniven F1 convex.Ετσι πετυχαίνω πιο έντονο convex από ότι με το δέρμα.

daz
10/03/2018, 15:08
Το έχουμε ξανασυζητήσει και πιστεύω οτι το mouse pad είναι ακατάλληλο για convex. Είναι πολύ μαλακό!

JNP
10/03/2018, 15:49
Το έχουμε ξανασυζητήσει και πιστεύω οτι το mouse pad είναι ακατάλληλο για convex. Είναι πολύ μαλακό!

Εξαρτάται από την κλίση της λάμας κατά το ακονισμα. Μεγάλη κλιση δίνει έντονο convex κλπ.
Εμένα με βολεύει πολύ.

daz
10/03/2018, 19:00
Εξαρτάται από την κλίση της λάμας κατά το ακονισμα. Μεγάλη κλιση δίνει έντονο convex κλπ.
Εμένα με βολεύει πολύ.

Τι πάει να πει έντονο convex? Μεγάλη γωνία φαντάζομαι, σωστά?

Ε, το mouspad δίνει πάρα πολύ μεγάλη γωνία. Για να δώσεις γωνία τόση ώστε το μαχαίρι να κόβει πρέπει να χτυπάς και πίσω απ' την κόψη, στην δευτερεύουσα κόψη δλδ! Αυτό είναι λάθος να γίνεται σε "κάθε" ακόνισμα, για πολλούς λόγους.
Αν χτυπάς μονο την κυρια κόψη, θα γίνει πολύ πολύ χοντρή (πολλές μοίρες). Είναι λάθος ένα τόσο ακριβό μαχαίρι να ακονίζεται σε τόσο μεγάλη γωνία.
Ο κυριότερος λόγος είναι οτι 1ον το μαχαίρι δεν κόβει όπως πρέπει και 2ον όταν η κύρια κόψη στομώσει, το μαχαίρι δε θα κοβει καθόλου.

Τα ακριβά ατσάλια τα πληρώνουμε επειδή μπορούν να τροχίζονται σε μικρές γωνίες χωρίς να χαλάει η κόψη τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να κόβουν σα δαιμονισμένα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πχ προπαθούμε να κόψουμε λεπτές λωρίδες ξύλου που θα πάρουν φωτιά με μία σπίθα, αλλά και επειδή ακομα και αν χαθεί η αυτή πολύ λεπτή κοψη, το μαχαίρι εξακολουθεί να κόβει. Όχι να ξυρίζει αλλά έχει μια χρηστική κόψη. Το μαχαίρι με φθηνό ατσάλι και πιο χοντρή γωνία σταματάει να κόβει νωρίτερα απ' το ακριβό, ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Επειδή έχει χοντρή γωνία που όταν στομώσει, δεν κόβει τίποτα. Αν το ακονίσεις σε λεπτή γωνία θα χαλάσει επίσης γρήγορα επειδή το ατσάλι δεν αντέχει τόσο λεπτή γωνία.
Αν πάρω ακριβό ατσάλι και του δώσω πολύ χοντρή γωνία, απλά πέταξα τα λεφτά μου.

Μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε την γωνία κόψης σε ένα convex αλάζοντας την γωνία που το ακονίζουμε στο δέρμα. Δεν βάζουμε πολύ μαλακό υλικό κάτω απ' το γυαλόχαρτο γιατί α. ή θα του δώσει πολύ, πάρα πολύ, χοντρή γωνια αν ακονίζουμε την κύρια κόψη β. Αν κατεβάσουμε το μαχαίρι στο γυαλόχαρτο, θα του δώσει πάλι χοντρή γωνία χτυπώντας ΚΑΙ την δευτερεύουσα κόψη.

Στο convex είναι η φύση του τέτοια που με το συνεχές ακόνισμα η γωνία μεγαλώνει από μόνη της. Τότε και μόνο τότε χτυπάμε ΚΑΙ την δευτερεύουσα κόψη του μαχαιριού. Σκοπός είναι να αφαιρέσουμε μέταλλο πίσω απ' την κύρια κόψη. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο μετά από πολλά ακονίσματα και γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο σε χοντρό δέρμα και όχι σε πολύ μαλακό υλικό!

daz
10/03/2018, 19:21
Την γωνία του μαχαιριού την μεγαλώνουμε μόνο όταν διαπιστώσουμε οτι η κόψη σπάει ή γυρίζει. Αν δεν παθαίνει τίποτα απ' αυτά, τότε δεν την πειράζουμε.

Το fallkniven πιστεύω οτι θέλει λιιιιιγο πιο χοντρή γωνία απ' ότι έχει. Αυτοί το τροχίζουν εκεί γιατί το μαχαίρι είναι επιβίωσης. Όταν το κακομεταχειριστείς για βαριές δουλειές, θα κάνει micro chiping αλλά θα εξακολουθεί να κόβει. Καλά κάνουν!. Είναι μαχαίρι επιβίωσης πιλότου και πρέπει να κόβει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να χρειαστεί ακονισμα. Αυτό δεν πρέπει να κάνει ένα μαχαίρι επιβίωσης?

Αν θέλουμε να μην κάνει micro chiping του δίνουμε ελάχιστα πιο χοντρή γωνία ανασηκώνοντας ελάχιστα το μαχαίρι κατά το ακόνισμα σε δέρμα.

Πέρα απ' αυτά ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια του τι είναι το convex. Το παρακάτω σχήμα εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο τις διαφορές του convex απ' το scandi.
Στο δευτερο σχψήμα φαίνεται καθαρά ότι και τα δύο έχουν ακριβώς την ίδια γωνία αλλά στο convex λείπουν οι γωνίες που κάνει το scandi. Αυτό που δεν φαίνεται λόγο σχήματος είναι οτι το convex παρόλο που έχει την ίδια γωνία έχει και πιο πολύ υλικό πίσω ακριβώς απ' την κύρια κόψη.

393840

Ακονίζοντας στο πολύ μαλακό υλικό ενός mousepad την κύρια κόψη μόνο, μας δίνει το πρώτο σχήμα.
Αν κατεβάσουμε το μαχαίρι στο mousepad ώστε να μη μας δώσει πολύ χοντρή γωνία, μας λεπταίνει το μαχαίρι πίσω απ' την κύρια κόψη (όπως στο δευτερο σχήμα) αλλά μας χοντραίνει παράλληλα την κυρια κοψη, όπως στο τρίτο σχήμα. Δεν βλέπω πως γίνεται να ακονίσουμε ένα μαχαίρι σε μαλακό υλικό χωρίς να κάνουμε λάθος.
Το δευτερο και το τρίτο σχήμα είναι τα δύο άκρα στα οποία μπορούμε να φτάσουμε ένα convex ακονίζοντας σε δέρμα. Στην σούπερ λεπτή, πρέπει να έχουμε πολύ καλό ατσάλι και στην σουπερ χοντρή θα ακονίσουμε ένα φθηνο ατσάλι. Κανένα απ' τα δυο δεν είναι λάθος όπως επίσης και όλα τα ενδιάμεσα ανάλογα με το τι αντέχει το ατσάλι μας.

393841

JNP
10/03/2018, 19:36
Όπως γράφεις :Το fallkniven πιστεύω οτι θέλει λιιιιιγο πιο χοντρή γωνία απ' ότι έχει. Αυτοί το τροχίζουν εκεί γιατί το μαχαίρι είναι επιβίωσης. Όταν το κακομεταχειριστείς για βαριές δουλειές, θα κάνει micro chiping αλλά θα εξακολουθεί να κόβει. Καλά κάνουν!. Είναι μαχαίρι επιβίωσης πιλότου και πρέπει να κόβει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να χρειαστεί ακονισμα. Αυτό δεν πρέπει να κάνει ένα μαχαίρι επιβίωσης?
Απαντώ λοιπόν :
Το F1 το έχω για χοντροδουλιες και για να μην θέλει συχνά ακονισμα, γιαυτο του κάνω convex. Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε!Στο αν είναι πολύ ή λίγο;

daz
10/03/2018, 19:56
Όπως γράφεις :Το fallkniven πιστεύω οτι θέλει λιιιιιγο πιο χοντρή γωνία απ' ότι έχει. Αυτοί το τροχίζουν εκεί γιατί το μαχαίρι είναι επιβίωσης. Όταν το κακομεταχειριστείς για βαριές δουλειές, θα κάνει micro chiping αλλά θα εξακολουθεί να κόβει. Καλά κάνουν!. Είναι μαχαίρι επιβίωσης πιλότου και πρέπει να κόβει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να χρειαστεί ακονισμα. Αυτό δεν πρέπει να κάνει ένα μαχαίρι επιβίωσης?
Απαντώ λοιπόν :
Το F1 το έχω για χοντροδουλιες και για να μην θέλει συχνά ακονισμα, γιαυτο του κάνω convex. Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε!Στο αν είναι πολύ ή λίγο;

Μα διάβασε παραπάνω που διαφωνώ! Δεν ξέρω πως αλλιώς να στο εξηγήσω. Την πιο χοντρή γωνία θα στην δώσει και το δέρμα. Το mousepad θα σου δώσει πάρα πολύ μεγάλη γωνία ή θα λεπταίνει το shoulder του μαχαιριού δίνοντας πάλι μεγάλη γωνία (ανάλογα με το πώς ακονίζεις).

Ναι το πολύ και το λίγο παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Εσύ μπορείς να κάνεις ότι θέλεις αλλά το ακόνισμα ενός convex σε πολύ μαλακή επιφάνεια είναι λάθος. Το ακονισμα ενός ακριβού μαχαιριού σε πολύ μεγάλη γωνία είναι επίσης λάθος. Εξήγησα παραπάνω το γιατί.

JNP
10/03/2018, 23:43
Φίλε μου ο καθένας μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τα μαχαιρια του. Προσωπικα το δικο μου mouse pad με ικανοποιεί στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιήσει όλους τους χρήστες του F1. Σημασία έχει ο καθένας να γράφει την προσωπική του εμπειρία και να δίνει ιδέες πειραματισμου και σε άλλους. Τελικά ο καθένας θα βρει τι του ταιριάζει στο μαχαιρι του και στις χρήσεις του.

lykourgi
11/03/2018, 00:03
Όλα τα mouse pad είναι ίδια σε πάχος και σκληρότητα;

Bowleno
11/03/2018, 00:42

Οχι βέβαια. εγώ έχω 3-4 (για ποντίκι, ουχί για τα μαχαίρια μου :D ) και είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους

Αύριο θα ακονίσω τα μαχαίρια σεφ που έχω με τάκο και γυαλόχαρτα, ο θεός βοηθός......

daz
11/03/2018, 01:37
Φίλε μου ο καθένας μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τα μαχαιρια του. Προσωπικα το δικο μου mouse pad με ικανοποιεί στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιήσει όλους τους χρήστες του F1. Σημασία έχει ο καθένας να γράφει την προσωπική του εμπειρία και να δίνει ιδέες πειραματισμου και σε άλλους. Τελικά ο καθένας θα βρει τι του ταιριάζει στο μαχαιρι του και στις χρήσεις του.

Δίκιο έχεις! Κι εγώ αυτό δεν κάνω?

Συζήτηση γίνεται και διαφωνώ. Δεν έχω το δικαίωμα? Προσπάθησα να αιτιολογήσω κιόλας, όσο καλύτερα μπορούσα.

daz
11/03/2018, 03:03

Όχι αλλά όλα είναι ακατάλληλα. Πιο κατάλληλα μπορούν να θεωρηθούν εκείνα τα παλιά που ναι μεν είναι μαλακά αλλά έχουν σκληρή επιφάνεια. Και μόνο με ανύπαρκτη πίεση μπορούν να έχουν ένα κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο και είναι πολύ πιθανό να χτυπάμε κατά το ακόνισμα και πίσω απ' την κύρια κόψη. Το δέρμα ειναι πιο σκληρό ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και το πάχος του.
Όταν ακονίζουμε ένα μαχαίρι ασχολούμαστε με την κύρια κόψη του. Δλδ αυτή που έρχεται σε επαφή με αυτό που θέλουμε να κόψουμε. Όταν η επιφάνεια είναι μαλακή θα κάνει την κόψη πάρα πολύ χοντρή, οπότε κατεβάζουμε το μαχαίρι με αποτέλεσμα να ακονίζουμε (λεπταίνουμε) και την δευτερεύουσα κόψη (δλδ αυτή που είναι πίσω απ' την κύρια). Αυτό δεν είναι καλό να γίνεται συνέχεια.

Όταν ένα μαχαίρι δεν κόβει έχει πάθει τρία πράγματα. Ή η κόψη έχει σπάσει (μικρά μικρά σπασίματα), ή έχει γυρίσει ή και τα δύο. Συνήθως σπάει στα σκληρά ατσάλια, στα μαλακά γυρίζει. Όταν σπάει, κοβει αλλά είναι τραχύ το κόψιμο, όταν γυρίζει δεν κόβει. Τις περισσότερες φορές, σε ένα κονβεξ μαχαίρι, ένα στρόπινγκ είναι αρκετό. Δλδ δέρμα χωρίς γυαλόχαρτο, επάνω στο οποίο έχουμε απλώσει μια πάστα. Η πάστα αυτή μπορεί να έχει διάφορα γκριντ αλλά αφαιρεί απειροελάχιστο μέταλλο ενώ παράλληλα ισιώνει και την κόψη μας. Με πάστα που έχει πιο χοντρό γκριντ μπορούμε να αφαιρέσουμε και τα πολύ μικρά σπασίματα. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο αλλά αν το κάνουμε το μαχαίρι μας θα κόβει για περισσότερο χρόνο ενώ παράλληλα την επόμενη φορά θα είναι πιο δύσκολο να εμφανίσει μικροσπασίματα. Έτσι μπορούμε να έχουμε συνέχεια κοφτερό μαχαίρι για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Κατά περιόδους θα χρειαστεί να το ακονίσουμε και με γυαλόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση κάνουμε πάλι ότι ακριβώς κάναμε με το δέρμα, μόνο που τώρα βάζουμε από πάνω και γυαλόχαρτο που αφαιρεί περισσότερο μέταλλο αλλά και πάλι ασχολούμαστε μονο την με την κύρια κόψη. Μετά από πολλά ακονίσματα το κονβεξ θα χρειαστεί να το λεπτύνουμε λίγο και πίσω απ' την κύρια κόψη. (Αυτό μπορεί να συμβεί και στα μαχαίρια με κανονικό ακόνισμα αλλά εκεί έχουμε κι άλλες επιλογές).
Αυτό τώρα μπορούμε να το κάνουμε σε μια πιο μαλακή επιφάνεια αλλά και πάλι η σκληρή επιφάνεια μας δίνει καλύτερο έλεγχο της γωνίας αφού εμείς επιλέγουμε τι θα κάνουμε και όχι η σκληρότητα του υλικού. Ένα σκληρό υλικό που δεν υποχωρεί πολύ στην πίεση θα μας δώσει ένα άριστο αποτέλεσμα. Μπορούμε να το κάνουμε και σε κανονική πέτρα νερού με μειονέκτημα τη μεγαλύτερη δυσκολία και την εμφάνιση. Ακονίζουμε το μαχαίρι από το σημείο της λάμας που αρχίζει να γίνεται κόνβεχ, προς την κόψη και όταν φτάσουμε στην άκρη σταματάμε. Αυτό φυσικά δημιουργεί γραζτουνιές σε ολοκληρη την επιφάνεια που ακονίζουμε. Τις γρατζουνιές αυτές πρέπει να τις αφαιρέσουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Όσο πιο γυαλισμένη είναι η επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει το μαχαίρι μας και στην σκουριά (φυσικά αυτό εξαρτάται και απ' το ατσάλι). Ευτυχώς αυτή τη διαδικασία την κάνουμε σπάνια και μόνο μετά από πολλά ακονίσματα της κύριας κόψης.

daz
11/03/2018, 04:09
Οχι βέβαια. εγώ έχω 3-4 (για ποντίκι, ουχί για τα μαχαίρια μου :D ) και είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους

Αύριο θα ακονίσω τα μαχαίρια σεφ που έχω με τάκο και γυαλόχαρτα, ο θεός βοηθός......

Κράτα σταθερή γωνία!

Θα κουνάς το μαχαίρι σα να προσπαθείς να κόψεις μια πολύ λεπτή φλούδα απ' το γυαλόχαρτο και θα σταματάς πριν φύγει η μύτη από πάνω (αλλιώς θα στομώσεις τη μύτη).

Και κράτα σταθερή γωνία!

Όσες φορές θα το κάνεις απ' την μια μεριά, θα το κάνεις και απ' την άλλη.

Και να κρατάς σταθερή τη γωνία.

Μη βάλεις απ' την αρχή χοντρό γυαλόχαρτο, το λεπτό συγχωρεί λάθη και ας θέλει περισσότερες φορές.

Σταθερή γωνία σου είπα να κρατάς?

Κλείδωσε το χέρι και μη κουνάς καρπό γιατί θα αλλάζεις την γωνία.

Υγ. κράτα σταθερή τη γωνία ακονίσματος.

SciTeF
11/03/2018, 08:53
Ότι υλικό κι αν χρησιμοποιήσουμε, πάντα το αποτέλεσμα θα εξαρτάται κι από την πίεση που ασκούμε όταν τροχίζουμε. Όλα μπορούν να δουλέψουν κι όλοι έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αλλά και προτιμήσεις.

Θα συμπληρώσω κάτι σε αυτό που είπα ο daz. Τα μαχαίρια με ακριβό ατσάλι εκτός του ότι είναι προτιμότερο να τα ακονίζουμε σε μικρές γωνίες, είναι επίσης προτιμότερο να μην αφαιρούμε πολύ μέταλλο κάθε φορά που ακονίζουμε.
Αυτό αφορά και στα φτηνότερα ατσάλια βέβαια, αλλά στην περίπτωση των ακριβών έχουμε και ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο να προσέχουμε.

Bowleno, στο πρώτο grit που θα χρησιμοποιήσεις εκτός από ότι σου λέει ο Αποστόλης, ίσως να σε βοηθούσε αν ακόνιζες από τη μία μεριά μόνο μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και μετά να πας στην άλλη μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και σε αυτήν.
Μετά από αυτό κάνεις μερικές εναλλάξ (όσες στι μία μεριά τόσες και στην άλλη) και αλλάζεις grit. Το γρέζι θα αφαιρεθεί με τις αλλαγές grit και με το δέρμα αν χρησιμοποιήσεις στο τέλος. Στην περίπτωση που νιώθεις ακόμη γρέζι στο δάχτυλο,
μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι ξυλο και σε μία από τις γωνίες 90 μοιρών που έχει να κάνεις μια κίνηση σαν να προσπαθείς να κόψεις το ξύλο με το μαχαίρι. Αυτό θα αφαιρέσει το γρέζι.

JNP
11/03/2018, 09:15

Το δικό μου ποντίκι είναι δεκαπενταετιας με σκληρή επιφάνεια.
Μεγάλη σημασία έχει πως θα κρατάς το μαχαιρι. Με το δεξί χέρι κρατάς τη λαβή. Με το αριστερό τη λάμα. Τα τέσσερα δάκτυλα ανοιχτα πάνω στη λάμα, με τον αντίχειρα στην πλάτη της λάμας,μιλάμε πάντα για μαχαιρια σεφ. Το αριστερό χέρι σπρώχνει με τον αντίχειρα τη λάμα μπροστά και τα τέσσερα δάχτυλα πιεζουν όσο χρειάζεται προς τα κάτω. Η δεξιά παλάμη που κρατάει τη λαβή κανονιζει την γωνία ακονίσματος.
Ακουμπαμε τη αρχή της λάμας κοντά στη λαβή πάνω στο γυαλοχαρτο, και σπρωχνουμε τη λάμα μπροστά κάνοντας ημικυκλικη κινηση ώστε να τελειώνει το ακονισμα με τη μυτη της λάμας.
Επειδή το γυαλοχαρτο φθειρεται πιο πολύ μπροστά μας, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.
Ξεκίνα με το φθηνότερο μαχαιρι για να μην φοβάσαι την αποτυχία και σιγά σιγά θα τελειοποιηθεις.
Καλή επιτυχία. Γράψε μας τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου.

JNP
11/03/2018, 09:21
Δίκιο έχεις! Κι εγώ αυτό δεν κάνω?

Συζήτηση γίνεται και διαφωνώ. Δεν έχω το δικαίωμα? Προσπάθησα να αιτιολογήσω κιόλας, όσο καλύτερα μπορούσα.

Αποστολη γιαυτό υπάρχουν τα φόρουμ για ανταλλαγή απόψεων ακόμα και διαφορετικών. Απλά να μην είμαστε απόλυτοι γιατί αυτό γίνεται κουραστικό και απωθητικο.
Εγώ αυτά που γράφω δεν τα ξερω θεωρητικά αλλά τα εφαρμοζω στα μαχαιρια μου για περίπου 50 χρόνια. Και έχω πολλά μαχαιρια και είναι όλα άψογα.
Καλό είναι επίσης να βάζουμε και φωτο με τις εμπειρίες μας ώστε και οι <<άσχετοι >> που μας διαβάζουν να καταλαβαίνουν τι εννοούμε και να μην προσπερνανε από βαρεμάρα το κείμενο. Εγώ θα ήθελα πχ να βάλω στον Bowleno ένα φιλμ τραβηγμένο έστω με το tablet για να καταλάβει αμέσως πως κρατάμε το μαχαιρι του σεφ και πως το κινουμε πάνω στο γυαλοχαρτο. Θα του διευκολυνα πολύ το ξεκίνημα, αλλά δεν έχω άνθρωπο να το χειρίζεται.

daz
11/03/2018, 10:26
Αποστολη γιαυτό υπάρχουν τα φόρουμ για ανταλλαγή απόψεων ακόμα και διαφορετικών. Απλά να μην είμαστε απόλυτοι γιατί αυτό γίνεται κουραστικό και απωθητικο.
Εγώ αυτά που γράφω δεν τα ξερω θεωρητικά αλλά τα εφαρμοζω στα μαχαιρια μου για περίπου 50 χρόνια. Και έχω πολλά μαχαιρια και είναι όλα άψογα.
Καλό είναι επίσης να βάζουμε και φωτο με τις εμπειρίες μας ώστε και οι <<άσχετοι >> που μας διαβάζουν να καταλαβαίνουν τι εννοούμε και να μην προσπερνανε από βαρεμάρα το κείμενο. Εγώ θα ήθελα πχ να βάλω στον Bowleno ένα φιλμ τραβηγμένο έστω με το tablet για να καταλάβει αμέσως πως κρατάμε το μαχαιρι του σεφ και πως το κινουμε πάνω στο γυαλοχαρτο. Θα του διευκολυνα πολύ το ξεκίνημα, αλλά δεν έχω άνθρωπο να το χειρίζεται.

Ναι έχεις δίκιο σε αυτό. Απ' τα γραπτά μου φαίνομαι να είμαι απόλυτος. Στην πραγματικότητα δεν είμαι, μα μου βγαίνει έτσι με πράγματα που γνωρίζω. Πάντα καλοπροαίρετα διαφωνώ και αν εντοπίσω (ή μου εντοπίσεις) το σημείο που μου διαφεύγει, είμαι πάντα έτοιμος να αποδεχθώ την άποψή σου όπως έκανα με το scandivex στη συζήτηση με τον sci.

Για το βίντεο και τις φωτο έχεις δίκιο. Δεν βαριέμαι αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Στο σωλήνα υπάρχουν βιντεάκια που όμως λιγα είναι καλά ή θα βοηθήσουν πραγματικά τον άπειρο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πολλά δε, είναι αυστηρώς ακατάλληλα είτε επειδή είναι λάθος, είτε επειδή ο άπειρος που δεν έχει μάθει καν να κρατάει σταθερή γωνία, έχει περισσότερες πιθανότητες να καταστρέψει ότι πιάσει στα χέρια του με προχωρημένες τεχνικές. Μερικές φωτό στην πρώτη ευκαιρία τις έχω στα υπόψη πάντως. Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και καμιά επιστήμη!

daz
11/03/2018, 10:37
Ότι υλικό κι αν χρησιμοποιήσουμε, πάντα το αποτέλεσμα θα εξαρτάται κι από την πίεση που ασκούμε όταν τροχίζουμε. Όλα μπορούν να δουλέψουν κι όλοι έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αλλά και προτιμήσεις.

Θα συμπληρώσω κάτι σε αυτό που είπα ο daz. Τα μαχαίρια με ακριβό ατσάλι εκτός του ότι είναι προτιμότερο να τα ακονίζουμε σε μικρές γωνίες, είναι επίσης προτιμότερο να μην αφαιρούμε πολύ μέταλλο κάθε φορά που ακονίζουμε.
Αυτό αφορά και στα φτηνότερα ατσάλια βέβαια, αλλά στην περίπτωση των ακριβών έχουμε και ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο να προσέχουμε.

Bowleno, στο πρώτο grit που θα χρησιμοποιήσεις εκτός από ότι σου λέει ο Αποστόλης, ίσως να σε βοηθούσε αν ακόνιζες από τη μία μεριά μόνο μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και μετά να πας στην άλλη μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και σε αυτήν.
Μετά από αυτό κάνεις μερικές εναλλάξ (όσες στι μία μεριά τόσες και στην άλλη) και αλλάζεις grit. Το γρέζι θα αφαιρεθεί με τις αλλαγές grit και με το δέρμα αν χρησιμοποιήσεις στο τέλος. Στην περίπτωση που νιώθεις ακόμη γρέζι στο δάχτυλο,
μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι ξυλο και σε μία από τις γωνίες 90 μοιρών που έχει να κάνεις μια κίνηση σαν να προσπαθείς να κόψεις το ξύλο με το μαχαίρι. Αυτό θα αφαιρέσει το γρέζι.

+1 για το επιθετικό ακόνισμα σε ακριβά ατσάλια. Κάποια δε, έχουν έχτρα σκλήρυνση μόλις 1.5 cm απ' την άκρη της κόψης, που είναι υπέρ αρκετό αλλά με αυτά που έχω δει, για κάποιους είναι λίγο. :lol:

Αμφιβάλω αν ξέρει τι είναι γρέζι και αν δεν κρατάει σταθερή γωνία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα περιμένει να δει γρέζι και αυτό δε θα εμφανίζεται το σκασμένο. Για αρχή είναι καλά το 8χ8 εναλλάξ και στο τέλος μία προς μία.
Αλλά αυτό εξαρτάται και απ' την υπομονή του καθενός.

Πάντως το βασικό είναι να βρει την γωνία και να τη διατηρήσει.

JNP
11/03/2018, 15:06
Το μικρότερο Puukko που εχω για το κυνήγι έχει λάμα 7 εκ, συνολικό μήκος 19 εκ,φυσικά ακονισμενο στις 15 μοίρες και παναλαφρο.
Φτιαγμένο ειδικά από τους Λαπωνες για την κατασκευή ξυλινων εργαλείων,κουταλιων, παιχνιδιων και γενικά για ψιλοδουλειες με ξύλο.
Όμως αποδείχτηκε τέλειο στους νοτιοτερους Ευρωπαίους για συντροφιά στο κυνήγι,για γδαρσιμο λαγων, κουνελιων,καθαρισμα μικρών πουλιών όπως ορτυκια η περδικες και φυσικά προετοιμασία για πρόχειρο φαγητό.
Φινλανδεζικο της Marttiini προ εικοσαετιας.
393851
393852
Το συγκεκριμένο το αγόρασα λόγω μικρού μεγέθους, λόγω ομορφης σημυδας στη λαβή και κυρίως γιατί μου έκατσε τέλεια η λαβή του στο χέρι.Πολυ εργονομικο.

Bowleno
11/03/2018, 17:41
Κράτα σταθερή γωνία!

Θα κουνάς το μαχαίρι σα να προσπαθείς να κόψεις μια πολύ λεπτή φλούδα απ' το γυαλόχαρτο και θα σταματάς πριν φύγει η μύτη από πάνω (αλλιώς θα στομώσεις τη μύτη).

Και κράτα σταθερή γωνία!

Όσες φορές θα το κάνεις απ' την μια μεριά, θα το κάνεις και απ' την άλλη.

Και να κρατάς σταθερή τη γωνία.

Μη βάλεις απ' την αρχή χοντρό γυαλόχαρτο, το λεπτό συγχωρεί λάθη και ας θέλει περισσότερες φορές.

Σταθερή γωνία σου είπα να κρατάς?

Κλείδωσε το χέρι και μη κουνάς καρπό γιατί θα αλλάζεις την γωνία.

Υγ. κράτα σταθερή τη γωνία ακονίσματος.

Το δικό μου ποντίκι είναι δεκαπενταετιας με σκληρή επιφάνεια.
Μεγάλη σημασία έχει πως θα κρατάς το μαχαιρι. Με το δεξί χέρι κρατάς τη λαβή. Με το αριστερό τη λάμα. Τα τέσσερα δάκτυλα ανοιχτα πάνω στη λάμα, με τον αντίχειρα στην πλάτη της λάμας,μιλάμε πάντα για μαχαιρια σεφ. Το αριστερό χέρι σπρώχνει με τον αντίχειρα τη λάμα μπροστά και τα τέσσερα δάχτυλα πιεζουν όσο χρειάζεται προς τα κάτω. Η δεξιά παλάμη που κρατάει τη λαβή κανονιζει την γωνία ακονίσματος.
Ακουμπαμε τη αρχή της λάμας κοντά στη λαβή πάνω στο γυαλοχαρτο, και σπρωχνουμε τη λάμα μπροστά κάνοντας ημικυκλικη κινηση ώστε να τελειώνει το ακονισμα με τη μυτη της λάμας.
Επειδή το γυαλοχαρτο φθειρεται πιο πολύ μπροστά μας, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.
Ξεκίνα με το φθηνότερο μαχαιρι για να μην φοβάσαι την αποτυχία και σιγά σιγά θα τελειοποιηθεις.
Καλή επιτυχία. Γράψε μας τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου.

+1 για το επιθετικό ακόνισμα σε ακριβά ατσάλια. Κάποια δε, έχουν έχτρα σκλήρυνση μόλις 1.5 cm απ' την άκρη της κόψης, που είναι υπέρ αρκετό αλλά με αυτά που έχω δει, για κάποιους είναι λίγο. :lol:

Αμφιβάλω αν ξέρει τι είναι γρέζι και αν δεν κρατάει σταθερή γωνία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα περιμένει να δει γρέζι και αυτό δε θα εμφανίζεται το σκασμένο. Για αρχή είναι καλά το 8χ8 εναλλάξ και στο τέλος μία προς μία.
Αλλά αυτό εξαρτάται και απ' την υπομονή του καθενός.

Πάντως το βασικό είναι να βρει την γωνία και να τη διατηρήσει.

Βρε χασάπηδες της κακιάς ώρας :cry: :p

Βάλτε όντως κανένα βίντεο οι γνώστες, έχω δει στον σωλήνα αλλά από τα σχόλια που διαβάζω εκει δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι :rolleyes:
Ένα απλό ακόνισμα να κάνω θέλω να μην ταλαιπωρώ τις ντομάτες και τα φιλέτα μου :D

SciTeF
11/03/2018, 18:49
Δύο κανάλια θυμάμαι πρόχειρα που εμπιστεύομαι σχετικά. Virtuovice με μειονέκτημα ότι είναι Ιάπωνας και μιλάει όχι και πολύ αγγλικά ενώ τα δικά μου είναι τοπ :lol: και
Michael Christy με μειονέκτημα ότι ίσως να δείχνει πολύ προχωρημένα πράγματα κι έχει περίεργο στυλ που αν το εφαρμόσει ο κάθε ένας - όπως κι εγώ - περισσσότερη ζημιά θα κάνω παρά καλό.

Ορίστε και τα αντίστοιχα links:
https://www.youtube.com/user/virtuovice
https://www.youtube.com/channel/UCC-cvUqhuR--z1uUAXqMzaw

Αυτό είναι το γρέζι
393860

virus
11/03/2018, 22:22

Ένα απλό ακόνισμα να κάνω θέλω να μην ταλαιπωρώ τις ντομάτες και τα φιλέτα μου :D

μετα τους φακους κι εδω; :bawl::lol:

JNP
12/03/2018, 14:26

Βάλτε όντως κανένα βίντεο οι γνώστες, έχω δει στον σωλήνα αλλά από τα σχόλια που διαβάζω εκει δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι :rolleyes:
https://youtu.be/lBXRkMZfIXk
Αυτός δουλεύει στεγνά την ακονοπετρα, την ίδια κίνηση κάνεις και στο γυαλοχαρτο.
Ακολουθησε και αυτά που γράφουν και οι φίλοι παραπάνω και είσαι ΟΚ.
Αλλοιως τραβα στην Ευριπίδου κάτω από την Αθηνας να στα τροχισουνε.

Bowleno
12/03/2018, 18:29
https://youtu.be/lBXRkMZfIXk
Αυτός δουλεύει στεγνά την ακονοπετρα, την ίδια κίνηση κάνεις και στο γυαλοχαρτο.
Ακολουθησε και αυτά που γράφουν και οι φίλοι παραπάνω και είσαι ΟΚ.
Αλλοιως τραβα στην Ευριπίδου κάτω από την Αθηνας να στα τροχισουνε.

Τώρα μάλιστα, ωραίος :beer:

daz
12/03/2018, 19:07
Bow κάνε ότι έκανε ο τύπος στο βίντεο αλλά χωρίς να φεύγει η μύτη πάνω από την πέτρα.

Αν κάποιο μαχαίρι έχει μεγαλύτερη καμπύλη μπροστά θα το γυρίζεις λίγο ώστε η κόψη να κινείται κάθετα επάνω στην πέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά την καμπύλη θα αποκτήσει διαφορετική γωνία πολύ πιο λεπτή. Το ίδιο έκανε και αυτός αλλά το μαχαίρι είχε πολύ μικρή καμπύλη εμπρός και δεν ήταν χαρακτηριστική η κίνηση ώστε να καταλάβεις τι θα κάνει σε ένα διαφορετικό μαχαίρι.

Βρες τη γωνία στην οποία θα τοποθετήσεις το μαχαίρι επάνω στην πέτρα και προσπάθησε να μην την αλλάζεις κάθε φορά και θα τα ακονίσεις μια χαρά. Την πρώτη φορά μπορείς να βάλεις και μαρκαδόρο στην κόψη, για να δεις οτι ακονίζεις το σημείο που πρέπει.

SciTeF
12/03/2018, 19:49
+1 για το μαρκαδόρο!

daz
12/03/2018, 20:18
Και μη το πιέζεις πολύ. Άσε την πέτρα ή το γυαλόχαρτο να κάνει τη δουλειά του.

Κάποιες πέτρες σαν αυτή του βίντεο είναι πάρα πολύ φθηνές. 5 και 7 ευρώ. Όταν στρωθούν η λεπτή μεριά είναι αρκετά καλή για φθηνά μαχαίρια. Και για ακριβά κάνει φυσικά, αλλά όποιος πλήρωσε το μαχαίρι ας πάρει κανά δυο καλύτερες.

Μόνο που καλό είναι να στρωθούν πριν. Δλδ βρείτε καμιά παλιά ξυφολόγχη του παππού και ακονίστε την! :lol: Ή βάλτε παλιά μαχαίρια που έχετε για τον κήπο πχ. Όταν η πέτρα στρωθεί κάνει αρκετά καλή δουλειά. Με λίγο νεράκι θα είναι και λιγότερο τραχιά.

Όλες οι πέτρες κάνουν κοιλιά μετά από λίγο (αρκετές χρήσεις που περισσεύουν στους περισσότερους περιστασιακούς) οπότε προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε οσο το δυνατόν περισσότερο μήκος, ενώ για σκαρπέλα χρησιμοποιήστε τις άκρες. Δεν αξίζει να ισιώσετε τόσο φθηνές πέτρες, όταν κάνουν μεγάλη κοιλιά πάρτε άλλη και αυτή αφήστε την για να φτιάχνετε καμιά χαλασμένη πόντα.

JNP
13/03/2018, 17:22
https://youtu.be/uWp_GxQkRgw
Πως ξανααλφαδιαζουμε μια δουλεμενη ακονοπετρα που δεν είναι πλέον επίπεδη.
Επειδή την βαριέμαι πλέον την διαδικασία έχω καταλήξει στα γυαλοχαρτα μιας χρήσης.

SciTeF
13/03/2018, 19:24
https://youtu.be/XMfnhCGsE1E

Τρόχισμα με γυαλόχαρτο σε scandi μαχαίρι (δείχνει και convex στο τέλος). Εφαρμόζεται και σε V κόψη.
Την μέθοδο όπως λέει και στο βίντεο την επινόησε ο Ben Orford αλλά η εφαρμογή της σε αυτό το βίντεο μου έδωσε μια ιδέα.
Αν γυρίσουμε ανάποδα όλη την κατασκευή, με τους τάκους που χρησιμοποιεί για να τεντώσει το γυαλόχαρτο πάνω,
τεντώσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το γυαλόχαρτο και τροχίσουμε στο μέρος αυτού μεταξύ των δύο τάκων που δεν υποστηρίζεται,
θα πάρουμε λέτε καλή convex κόψη? Σκεφτόμου να το δοκιμάσω και να αναφέρω τα αποτελέσματα εδώ αλλά...βαριέμαι :lol:!

daz
13/03/2018, 20:05
Τρόχισμα με γυαλόχαρτο σε scandi μαχαίρι (δείχνει και convex στο τέλος). Εφαρμόζεται και σε V κόψη.
Την μέθοδο όπως λέει και στο βίντεο την επινόησε ο Ben Orford αλλά η εφαρμογή της σε αυτό το βίντεο μου έδωσε μια ιδέα.
Αν γυρίσουμε ανάποδα όλη την κατασκευή, με τους τάκους που χρησιμοποιεί για να τεντώσει το γυαλόχαρτο πάνω,
τεντώσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το γυαλόχαρτο και τροχίσουμε στο μέρος αυτού μεταξύ των δύο τάκων που δεν υποστηρίζεται,
θα πάρουμε λέτε καλή convex κόψη? Σκεφτόμου να το δοκιμάσω και να αναφέρω τα αποτελέσματα εδώ αλλά...βαριέμαι :lol:!

Χμμ..

Θέλεις να κάνεις ένα μαχαίρι κόνβεξ? Αν ναι τότε ίσως, αλλά το ίδιο θα κάνεις και σε δέρμα.
Θέλεις να αλλάξεις το προφίλ σε ένα κόνβεξ? Τότε ίσως αλλά το ίδιο θα κάνεις και σε δέρμα.

Λέω ίσως γιατί απλά δεν μπορείς να ελέγξεις πόσο τεντωμένο θα είναι το γυαλόχαρτο και αν θα διατηρεί αυτή την τάση. Ούτε εσύ μπορείς να διατηρήσεις την ίδια πίεση συνέχεια.

Αν θέλεις απλά να τροχίσεις ένα κονβεξ τότε δε θα στο συνιστούσα. Αν θέλεις να γίνει κοφτερό με αυτόν τον τρόπο χωρίς να αλλάξεις το προφίλ πίσω απ' την κόψη, θα πρέπει να ασκείς πολύ μικρή πίεση και το γυαλόχαρτο να είναι καλά τεντωμένο. Σε μηχανήματα με ιμάντα γίνεται γιατί μπορούν να τεντώνουν τους ιμάντες όσο θέλουν, χωρίς να αλλάζει η τάση και να ακουμπάνε το μαχαίρι επάνω με ελάχιστη και σταθερή δύναμη ενώ ο ιμάντας γυρίζει με πολλές στροφές. Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις αυτό στο χέρι?

Όπως βλέπεις ο τύπος στο βίντεο χρησιμοποίησε πολύ μαλακό υλικό κάτω απ' το γυαλόχαρτο και το μαχαίρι δεν βγήκε καθόλου κοφτερό παρόλο το στρόπινγκ.

4 χιλιοστά δέρμα κολλημένο επάνω σε ξύλο με ξυλόκολλα ή βενζινόκολλα χρειάζεσαι. Πάστα για το καθημερινό ακόνισμα και όταν θέλει κάτι περισσότερο βάζεις επάνω ένα γυαλόχαρτο. Με το γυαλόχαρτο μπορείς να κάνεις ακόνισμα ή να αλλάξεις και το προφίλ όπως και όσο σου αρέσει.

o virtuovise που έβαλες παραπάνω ακονίζει κόνβεξ με κανονικές πέτρες και τα κάνει στρόπινγκ σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό δέρμα μπορεί να βρει. Δεν τα κάνει όλα σωστά, κάνει λάθη στο ακόνισμα (αν δεις πολλά bravo 1 τα έχει χαλάσει εμπρός γιατί υπάρχουν σημεία που τα ακονίζει δυο φορές με τον τρόπο που ακονίζει) αλλά τα κόνβεξ τα ξέρει αρκετά καλά. Του αρέσουν βέβαια οι πολύ λεπτές κόψεις και τα επιθετικά προφίλ αλλά έχει κάνει πολλούς πειραματισμούς με ασύμμετρα ακονίσματα, όλα φτιαγμένα σε κανονικές πέτρες.

SciTeF
13/03/2018, 20:53
Χμμ..

Θέλεις να κάνεις ένα μαχαίρι κόνβεξ? Αν ναι τότε ίσως, αλλά το ίδιο θα κάνεις και σε δέρμα.
Θέλεις να αλλάξεις το προφίλ σε ένα κόνβεξ? Τότε ίσως αλλά το ίδιο θα κάνεις και σε δέρμα.

Λέω ίσως γιατί απλά δεν μπορείς να ελέγξεις πόσο τεντωμένο θα είναι το γυαλόχαρτο και αν θα διατηρεί αυτή την τάση. Ούτε εσύ μπορείς να διατηρήσεις την ίδια πίεση συνέχεια.

Αν θέλεις απλά να τροχίσεις ένα κονβεξ τότε δε θα στο συνιστούσα. Αν θέλεις να γίνει κοφτερό με αυτόν τον τρόπο χωρίς να αλλάξεις το προφίλ πίσω απ' την κόψη, θα πρέπει να ασκείς πολύ μικρή πίεση και το γυαλόχαρτο να είναι καλά τεντωμένο. Σε μηχανήματα με ιμάντα γίνεται γιατί μπορούν να τεντώνουν τους ιμάντες όσο θέλουν, χωρίς να αλλάζει η τάση και να ακουμπάνε το μαχαίρι επάνω με ελάχιστη και σταθερή δύναμη ενώ ο ιμάντας γυρίζει με πολλές στροφές. Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις αυτό στο χέρι?

Το να ρυθμίστεί η τάση και να παραμένει αυτή σταθερή γίνεται. Θέλει μια κάποια διαδικασία βέβαια που μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.
Το να τροχίζεις με μικρή και σταθερή πίεση είναι το δύσκολο γιατί θα χρειαστεί να το κάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ στον ταινιολειαντήρα όπως λες το κάνει η μηχανή λόγω της ταχύτας περιστροφής.

Για τον virtuovice συμφωνώ. Ο άλλος που έβαλα μου αρέσει καλύτερα.

JNP
13/03/2018, 21:42

Με λιγη εμπειρία το μελάνιασμα της κοψης δεν είναι απαραίτητο. Αυτοσυγκεντρωση χρειάζεται. Εγώ πάντως ποτέ δεν ακονιζω με την κόψη μπροστά στο γυαλοχαρτο.
Το corian το χρησιμοποιεί γιατί οποιοδήποτε άλλο ξύλο θα στραβωνε μετά από μερικα βρεξιματα.
Η δεύτερη λάμα που ακονισε σε convex είναι για γδαρσιμο ζώων και για το καθαρισμα των δερματων. Πολύ σωστά χρησιμοποίησε σχετικά μαλακο αφρολεξ για να πετύχει έντονο convex. Σκοπός του είναι μια κόψη αντοχής που να μην κόβει σαν ξυραφι γιατί έτσι καταστρεφεις τα πολύτιμα δερματα.
SciTeF αυτό που γράφεις για ακονισμα στην από κάτω μεριά, θα δώσει convex τόσο έντονο που στο μόνο που θα είναι χρήσιμο θα είναι το σχισιμο ξυλων με χτυπήματα.

daz
13/03/2018, 22:24
Jnp αυτά τα μαχαίρια πρέπει να είναι ξυράφια. Κάτσε ρε συ, εσύ όλα τα μαχαίρια τα θέλεις να μην κόβουν. Καταστρέφεις τα δέρματα όταν κόβει το μαχαίρι; Και αυτος που γδερνει θυραματα το κάνει για το δέρμα;
Αν δεν κόβουν όσα είναι για βαριές εργασίες και δεν κόβουν και αυτά που είναι για θηράματα ποιά πρέπει να κόβουν?

daz
13/03/2018, 22:33
Το να ρυθμίστεί η τάση και να παραμένει αυτή σταθερή γίνεται. Θέλει μια κάποια διαδικασία βέβαια που μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.
Το να τροχίζεις με μικρή και σταθερή πίεση είναι το δύσκολο γιατί θα χρειαστεί να το κάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ στον ταινιολειαντήρα όπως λες το κάνει η μηχανή λόγω της ταχύτας περιστροφής.

Για τον virtuovice συμφωνώ. Ο άλλος που έβαλα μου αρέσει καλύτερα.

Ο ιάπωνας έχει πολύ πλάκα. Απόλυτα τρελαμένος ο πστς, αλλά μ' αρέσει γιατί ψάχνεται και δεν ακούει κανέναν. (όπως και ο jnp) :D

Ο άλλος πρέπει να είναι ξάδελφος του βούδα! Απορώ με την υπομονή του.

JNP
14/03/2018, 01:23
Jnp αυτά τα μαχαίρια πρέπει να είναι ξυράφια. Κάτσε ρε συ, εσύ όλα τα μαχαίρια τα θέλεις να μην κόβουν. Καταστρέφεις τα δέρματα όταν κόβει το μαχαίρι; Και αυτος που γδερνει θυραματα το κάνει για το δέρμα;
Αν δεν κόβουν όσα είναι για βαριές εργασίες και δεν κόβουν και αυτά που είναι για θηράματα ποιά πρέπει να κόβουν?

Τοσα ξερεις τοσα γραφεις.
Εκτος κιαν ο σκοπος σου ειναι να με προσβαλλεις συνεχως ωστε να μην ξαναγραψω.Πες το και σταματαω.
Παντως ο σωστος διαχειριστης δεν συμπεριφερεται ετσι και καλο ειναι να το συζητησεις και με τους αλλους διαχειριστες.

daz
14/03/2018, 06:30
Ρε παρεξηγιαρη εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται να κόβει καλά ένα μαχαίρι που είναι για γδαρσιμο γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω. Ένα μαχαίρι που με δυσκολία κόβει χοντρο χαρτί μετά από ακονισμα και στροπινγκ, τι ακριβώς μπορεί να κάνει καλά ή καλύτερα;

Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω γιατί δεν ευσταθούν και το ξέρεις. Αν είναι, να σταματήσουμε να συζητάμε και να γράφουμε εκθέσεις ιδεών.
Έχεις δίκιο, τόσα ξέρω και δε διεκδικώ το αλάθητο. Αλλά εξήγησε μου που κάνω λάθος.
Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς σε προσεβαλα, αλλά αν το έκανα σου ζητώ συγγνώμη.

SciTeF
14/03/2018, 09:24
Δέρμα δεν έχω κόψει ποτέ για να εκφέρω άποψη αλλά η λογική λέει ότι όταν κάτι θέλουμε να το κόψουμε χωρίς να το καταστρέψουμε τότε χρησιμοποιούμε εργαλείο που κόβει όσο πιο πολύ και εύκολα γίνεται κι όχι το αντίθετο.
Παράδειγμα αποτελεί το sushi και η χρήση των ιαπωνικών μαχαιρίων yanagiba κι όχι yanagi όπως πολλοί εσφαλμένα τα αποκαλούν!

Πάραυτα, μάλλον δεν θα δοκιμάσω ποτέ την μέθοδο του βίντεο ;)

ΥΓ: ειρήνη υμίν!

JNP
14/03/2018, 09:58
Ρε παρεξηγιαρη εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται να κόβει καλά ένα μαχαίρι που είναι για γδαρσιμο γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω. Ένα μαχαίρι που με δυσκολία κόβει χοντρο χαρτί μετά από ακονισμα και στροπινγκ, τι ακριβώς μπορεί να κάνει καλά ή καλύτερα;

Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω γιατί δεν ευσταθούν και το ξέρεις. Αν είναι, να σταματήσουμε να συζητάμε και να γράφουμε εκθέσεις ιδεών.
Έχεις δίκιο, τόσα ξέρω και δε διεκδικώ το αλάθητο. Αλλά εξήγησε μου που κάνω λάθος.
Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς σε προσεβαλα, αλλά αν το έκανα σου ζητώ συγγνώμη.

Ξεκινάω την έκθεση αναφέροντας για όσους δεν γνωρίζουν ότι πολλούς αιώνες πριν οι σκανδιναβοι και οι Λαπωνες δημιούργησαν ένα μαχαίρι γενικης χρησης που ανάλογα με το μέγεθος του έκανε διάφορες δουλειές. Το πολύ μικρό με λάμα μέχρι 8 εκ ήταν για σκαλισμα ξύλου, γιατί τα περισσότερα καθημερινά τους εργαλεια και κουζινικα ήταν ξύλινα. Το μεσαίου μεγέθους μαχαιρι με λάμα 10-15 εκ ήταν κυνηγετικο ή γενικης χρησεως. Τα μεγαλύτερα ήταν για τεμαχισμο θηραματων, ταρανδοι, φωκιες κλπ. Από κάθε ζώο που σκοτωνοταν δεν πεταγοταν τίποτα,ούτε τα κοκκαλα που γίνονταν από λαβές μαχαιριων μέχρι ζωικη κολλα,ούτε τα σκληρά νεύρα του κρέατος που εμείς πετάμε αυτοί τα έκαναν ραματα για τα δερματα. Το λίπος εκτός από φαγητό ήταν καύσιμη ύλη και φωτισμός με καντηλια. Χωρίς τα δερματα των ζώων που σκοτωναν ήταν αδύνατον να ζήσουν το χειμώνα με θερμοκρασίες -40 βαθμών. Δεν υπήρχε βαμβάκι ή άλλη υφανσιμη κλωστή. Φοραγαν μόνο γουνες, σκεπαζοντουσαν με γουνες, στις καλυβες και στις σπηλιές αντί για πόρτες είχαν γουνες. Τα γράφω για να έρθουμε στο κλίμα εκείνης της εποχής. Η ζωή τους θύμιζε την ζωή των ινδιανων οι οποίοι ίσως ήταν απόγονοι τους.Δες και τα πρόσωπα των λαπονων, των εσκιμωων και των ινδιανων πόσο μοιάζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι και η ζωή των εσκιμωων βασιζοταν στο κυνήγι και το ψάρεμα. Το ίδιο και των ινδιανων μαζί με λιγη γεωργία. Οι αποικοι τους εξοντωσαν με την πείνα σκοτωνοντας τους βουβαλους που ήταν πηγή κρέατος και δερματων για αυτούς. Το μαχαιρι λοιπόν γδαρσιματος ήταν εργαλείο επιβίωσης για όλους αυτούς τους λαούς. Όχι μόνο για να πάρουν το κρέας αλλά και για να πάρουν ατοφια τα δερματα χωρίς τρυπες και κοψιματα γιατί έτσι ήταν χρήσιμα και σαν εμπορευματα. Ακόμα και στην Ελλάδα ο καλός γδαρτης είναι αυτός που δεν σακατευει το δέρμα του ζώου. Μιλάω για τον επαγγελματία γδαρτη στα σφαγεια, όχι για ένα νοικοκυρη που σφαζει ένα δύο ζώα το Πάσχα για την οικογένεια. Ο γδαρτης λοιπόν χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι με καμπύλη λάμα μπροστά που δεν κόβει σαν ξυραφι για να μην κάνει ζημιά στα δερματα, όπου δε μπορεί αποχωριζει το δέρμα από το κρεας με τα χέρια χωρίς το μαχαιρι. Στο βίντεο του SciTeF το δεύτερο μαχαιρι που ακονιζει ο σκανδιναβος είναι τέτοιος γδαρτης και γιαυτό το ακονιζει convex. Δεν τον ενδιαφέρει να ξυριζει.Αντιθετα για το καθαρισμα των δερματων εσωτερικα από τα λίπη και το κρέας είχαν άλλες λάμες κυκλικές που έκοβαν καλύτερα γιατί αυτή η δουλειά γινόταν από τις γυναίκες με υπομονή. Γενικά η κατεργασια των δερματων ήταν γυναικεια δουλειά. Ο δεύτερος λόγος της δημιουργιας του τροχισματος convex ήταν πιστεύω η ευκολία μεταφοράς μια λωρίδας δέρματος για αυτή τη δουλειά. Μην ξεχνάμε ότι οι σκανδιναυοι δεν είχαν άλογα και στο κυνήγι κουβαλουσαν το μικρότερο δυνατό φορτιο. Όταν κάνεις πορεία χιλιομέτρων δεν κουβαλάς ακονοπετρες του μισού κιλού και βάλε. Μια μικρούλα έχεις με το ζόρι και μια λουριδα δέρμα που στην ανάγκη γίνεται μικρότερες λουριδες για δέσιμο υλικών. Ένας κυνηγος λοιπόν εκείνης της εποχής φαντάζομαι ότι έφευγε με ενα ακονισμενο μαχαιρι και συντηρουσε τη λάμα μέχρι να γυρίσει με το τεντωμενο δέρμα. Μην ξεχνάμε ότι τα ατσαλια ήταν ανθρακουχα και όχι ανοξειδωτα και άρα πιο εύκολο να ακονιστουν. Επί πλέον για το κόψιμο ξυλων είχαν τα τσεκουρια και όχι τα μαχαίρια τους. Συνοψιζοντας λοιπόν ένας λαπωνας κουβαλουσε ένα μικρό μαχαιρι και ένα μεσαίο ή μεγάλο, αυτά με ακονισμα σκαντι, μια κυρτη λαμα γδαρσιματος convex και ένα τσεκούρι. Με αυτά και μια τσακμακοπετρα μπορούσε να ζήσει σε ελεύθερο περιβάλλον.
Ελπίζω λοιπόν να καταλαβες το σκεπτικό των scandi /convex ακονισματων μιας και τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχει λόγους ύπαρξης. Να σημειώσω ότι από τα σαράντα περίπου μαχαιρια μου μόνο το F1 είναι convex. Αυτά που έχω για γδαρσιμο δεν είναι convex γιατί στα ελληνικά θηράματα (λαγός/αγριογούρουνο) το δέρμα δεν έχει πλέον αξία και πετιεται, πριν τον πόλεμο όμως τα δέρματα πουλιοντουσαν.

Bowleno
14/03/2018, 11:01
Τελικά.....να γιατί μοτό.γρ!

Σελίδα/φόρουμ ποικίλης γνώσης!
Από μΕχανάκια(sic), εργαλεία, μέχρι κουρτίνες, κατσαρόλες.... :lol:

daz
14/03/2018, 12:53
...

That's the spirit man! :beer:

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν εξηγείς όταν ο αλλος κάνει λάθος ή γιατι θεωρείς ότι σου την μπαίνει.

Οπότε το στομωμενο μαχαίρι χρησιμοποιούνταν για συγκεκριμένες εργασίες σε δέρματα. Αυτό δεν το ήξερα.
Παρόλα αυτά δε πιστεύω ότι σήμερα έχουν τέτοια χρησιμότητα ή ότι ο τύπος είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του, ενώ όταν μιλάμε για μαχαιρια γραρσιματος εννοούμε μαχαίρια ξυράφια. Ή όχι; Για πες εσύ που είσαι και κυνηγός.

Τα πλεονεκτήματα του scandi και του κονβεξ είναι πολλά εκτός απ αυτα, αλλά καλά έκανες και τα έγραψες. Φυσικά έχουν και μειωνεκτημα.

Και μην ακούω ότι έχω σκοπό να διώξω κάποιους από τέτοια θρεντ, ειδικά όταν έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Και όπως βλέπεις όταν γίνεται διάλογος οι διαφορετικές απόψεις ειναι επικοδομητικες.

daz
14/03/2018, 12:55
:

Καλά μας λέω γαλατικό χωριό! :lol:

SciTeF
14/03/2018, 13:09
Δεν ξέρω, κυνηγός/εκδορέας δεν είμαι, αλλά μεγάλοι κατασκευαστές (όχι μαζικής παραγωγής) κατασκευάζουν μαχαίρια εκδοράς για κυνηγούς με κοίλη γεωμετρία, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα γράφεις παραπάνω, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι μαχαίρια με κοίλη γεωμετρία είναι σχεδιασμένα για να κόβουν όσο το δυνατόν καλύτερα! Περισσότερα δεν ξέρω. Ο τύπος πάντως στο βίντεο, μιας και από αυτό ξεκίνησαν όλα, το εν λόγω μαχαίρι το χρησιμοποιεί για να κόβει το δέρμα από το οποίο φτιάχνει τις θήκες για τα μαχαίρια που κατασκευάζει κι όχι για εκδορά.

sniper
14/03/2018, 13:25
Δεν ξέρω, κυνηγός/εκδορέας δεν είμαι, αλλά μεγάλοι κατασκευαστές (όχι μαζικής παραγωγής) κατασκευάζουν μαχαίρια εκδοράς για κυνηγούς με κοίλη γεωμετρία, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα γράφεις παραπάνω, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι μαχαίρια με κοίλη γεωμετρία είναι σχεδιασμένα για να κόβουν όσο το δυνατόν καλύτερα! Περισσότερα δεν ξέρω. Ο τύπος πάντως στο βίντεο, μιας και από αυτό ξεκίνησαν όλα, το εν λόγω μαχαίρι το χρησιμοποιεί για να κόβει το δέρμα από το οποίο φτιάχνει τις θήκες για τα μαχαίρια που κατασκευάζει κι όχι για εκδορά.

Μάλλον δεν έχεις γδάρει ποτέ τίποτα.

Τις περισσότερες φορές το μαχαίρι το θες για την κοιλιά, και για να σχίσεις στα πόδια και σβέρκο. Τα υπόλοιπα τα κάνεις με το χέρι.

SciTeF
14/03/2018, 13:30

Δεν ξέρω, κυνηγός/εκδορέας δεν είμαι...

Με αυτό ξεκίνησα... ;)

Πες μας όμως, τι χαρακτηριστικά έχει το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για εκδορά!

JNP
14/03/2018, 13:36
Δέρμα δεν έχω κόψει ποτέ για να εκφέρω άποψη αλλά η λογική λέει ότι όταν κάτι θέλουμε να το κόψουμε χωρίς να το καταστρέψουμε τότε χρησιμοποιούμε εργαλείο που κόβει όσο πιο πολύ και εύκολα γίνεται κι όχι το αντίθετο.
Παράδειγμα αποτελεί το sushi και η χρήση των ιαπωνικών μαχαιρίων yanagiba κι όχι yanagi όπως πολλοί εσφαλμένα τα αποκαλούν!

Πάραυτα, μάλλον δεν θα δοκιμάσω ποτέ την μέθοδο του βίντεο ;)

ΥΓ: ειρήνη υμίν!
Φαίνεται αλλα γράφουμε αλλα καταλαβαινουμε.
Ποιος μίλησε για κόψιμο δέρματος;
Για γδαρσιμο ζώου συζητάμε!. Γδαρσιμο σημαίνει αποκολληση του δέρματος από το κρέας. Ποιο πολύ είναι τεχνική παρα κόψιμο. Το πιο πολύ γδαρσιμο γίνεται τραβοντας το δέρμα παρα κόβονται.

sniper
14/03/2018, 13:39
Με αυτό ξεκίνησα... ;)

Πες μας όμως, τι χαρακτηριστικά έχει το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για εκδορά!

Έχω γδάρει αρκετά αμνοερίφια με διάφορα μαχαίρια, από τον voyager μέχρι και τα "κυνηγετικά" που έχω.

Για τα θηράματα (στο παρελθόν) είχα κι έχω ένα παρόμοιο με αυτό (έψαξα στα γρήγορα στο google για μια φωτό για να καταλάβεις).

393955

Βασικά το ποιο πολύτιμο εργαλείο που θες είναι μια καλή τρόμπα...

JNP
14/03/2018, 13:39

Σελίδα/φόρουμ ποικίλης γνώσης!
Από μΕχανάκια(sic), εργαλεία, μέχρι κουρτίνες, κατσαρόλες.... :lol:

Εσένα το μυαλό σου στις κατσαρόλες γιαυτό και το ενδιαφέρον για τα μαχαίρια του σεφ.

JNP
14/03/2018, 13:41

Τις περισσότερες φορές το μαχαίρι το θες για την κοιλιά, και για να σχίσεις στα πόδια και σβέρκο. Τα υπόλοιπα τα κάνεις με το χέρι.

Βρέθηκε και ένας γνωστης, επιτέλους :beer: γιατί θα πάω από εγκεφαλικό.

SciTeF
14/03/2018, 13:41
Μα τέτοιο μαχαίρι περιέγραψα παραπάνω! Χωρίς τον γάντζο βέβαια...

JNP
14/03/2018, 13:45
Έχω γδάρει αρκετά αμνοερίφια με διάφορα μαχαίρια, από τον voyager μέχρι και τα "κυνηγετικά" που έχω.

Για τα θηράματα (στο παρελθόν) είχα κι έχω ένα παρόμοιο με αυτό (έψαξα στα γρήγορα στο google για μια φωτό για να καταλάβεις).

393955

Σωστος! Λοιπόν το Πάσχα ραντεβού στο χωριό με την τρόμπα του ο καθένας! :eek:
Θα κάνουμε κόντρες εσύ με το voyager εγώ με το winchester.

sniper
Μα τέτοιο μαχαίρι περιέγραψα παραπάνω! Χωρίς τον γάντζο βέβαια...

Δεν έχει να κάνει σε τίποτα το συγκεκριμένο σχήμα. Ισως να βοηθάει σε μεγάλα ζώα σε άλλες χώρες. Δεν έχω εμπειρία και δεν ξέρω να σου πω.

Panos76
Τα υπόλοιπα τα κάνεις με το χέρι.

και με το στόμα :p

JNP
14/03/2018, 13:57
Τρόμπα για φούσκωμα αρνιων :
https://www.dimtsas.eu/el/products/τρόμπες-για-φούσκωμα-αρνιών
393957
Μαχαιρια γδαρσιματος για επαγγελματίες. Με κυρτη σηκωμενη μυτη για να μην τρυπας κατά λάθος το δέρμα. Το μεγάλο μέγεθος είναι για βοοειδη 18εκ και το μικρότερο 13εκ για τα αμνοερίφια.
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-κρεοπωλείου/μαχαίρια-γδαρσίματος
393958
Και για όποιον θέλει να μάθει σωστά πράγματα για τα μαχαίρια και όχι τις π@π@ριες του διαδικτύου ας κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτή τη σελίδα
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-chef/μαχαίρι-του-chef-pro-dynamic-21-εκ

sniper
14/03/2018, 14:00
...
Μαχαιρια γδαρσιματος για επαγγελματίες. Με κυρτη σηκωμενη μυτη για να μην τρυπας κατά λάθος το δέρμα

Συνήθως βάζουμε το χέρι μπροστά από το μαχαίρι και το οδηγούμε έτσι...

JNP
14/03/2018, 14:05

393955

Το συγκεκριμένο μαχαιρι το δουλεύουν οι Αμερικανοί κυνηγοί για να γδερνουν τα μεγάλα ελαφια που είναι σαν άλογα. Βασικό χαρακτηριστικό η ανασηκωμενη μυτη όπως έχω ξαναγράψει. Το ανάποδο αγγιστρο είναι για να σχιζεις το δέρμα της κοιλιάς από τα γεννητικα οργανα του ζώου μέχρι το λαιμό. Βασικά αποφεύγεις να κόψεις κατα λαθος τα εντερα του ζώου οπότε θα βρωμιστει το κρέας.
Εμείς στα αμνοερίφια και τα γουρούνια βάζουμε τα δυο δάκτυλα του αριστερου χεριού κάτω από το δέρμα της κοιλιάς και προχωράμε τη μυτη του μαχαιριου προς το θωρακα σιγά σιγά.Αυτο το κόψιμο της κοιλιάς γίνεται με κανονικό μυτερο μαχαιρι.
Σναιπερ με προλαβες πάνω στο νήμα.

sniper
14/03/2018, 14:17
Μια ένσταση μόνο, το να σχίσεις τα έντερα δεν βρωμίζει το κρέας. Το πλένεις και δεν τρέχει τίποτα, η χολή κάνει ζημιά.

Τεσπά, νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το κυρίως θέμα του θρεντ.

JNP
14/03/2018, 14:26

1.Το ότι ένα μαχαίρι έχει λάμα κοιλη δεν σημαίνει ότι την κόψη δεν μπορείς να την κάνεις convex.
2.Το ότι ο τύπος αυτός στο φιλμ χρησιμοποιεί το μαχαιρι αυτό για να κόψει δέρμα δεν σημαίνει τίποτα. Θα μπορουσε να κόβει και σαλάτα. Διεθνώς οι δερματαδες χρησιμοποιούν φαλτσετα για το κόψιμο των δερματων.Οι καλύτερες πριν χρόνια, όταν ακομα υπήρχαν παπουτσηδες, ήταν σφυρήλατες από την Τουρκία, έχω δύο κομμάτια. Τώρα φυσικά υπάρχουν οι φαλτσετες για μοκετες με ανταλλακτικές λεπιδες.

JNP
14/03/2018, 14:32
Μια ένσταση μόνο, το να σχίσεις τα έντερα δεν βρωμίζει το κρέας. Το πλένεις και δεν τρέχει τίποτα, η χολή κάνει ζημιά.

Τεσπά, νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το κυρίως θέμα του θρεντ.

Έχεις δίκιο αλλά σκέψου ότι στο δάσος αυτά τα ζώα γδερνονται στο έδαφος και όχι κρεμασμενα από το τσιγκελι και φυσικά δεν έχεις δίπλα σου τρεχουμενο νερό για πλύσιμο αν λερωθει. Επίσης αν δεις την σκοπευση τους επικεντρωνετε στο στήθος/λαιμό αποφεύγοντας μεταξύ άλλων και το τρυπημα των εντερων.

sniper
14/03/2018, 14:35
Έχεις δίκιο αλλά σκέψου ότι στο δάσος αυτά τα ζώα γδερνονται στο έδαφος και όχι κρεμασμενα από το τσιγκελι και φυσικά δεν έχεις δίπλα σου τρεχουμενο νερό για πλύσιμο αν λερωθει. Επίσης αν δεις την σκοπευση τους επικεντρωνετε στο στήθος/λαιμό αποφεύγοντας μεταξύ άλλων και το τρυπημα των εντερων.
Σημαδεύουμε στο στήθος γιατί :

1. Το κεφάλι είναι μικρότερος στόχος (και το θες σε ορισμένες περιπτώσεις να το κρατήσεις και δεν θες να το καταστρέψεις)
2. Στο στήθος (βασικά χτυπάς πίσω απο την σπάλα) γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά και δεν θες να υποφέρει ή να σου φύγει τραυματισμένο.

Καμία σχέση με τα έντερα.

JNP
14/03/2018, 14:36
Σημαδεύουμε στο στήθος γιατί :

1. Το κεφάλι είναι μικρότερος στόχος (και το θες σε ορισμένες περιπτώσεις να το κρατήσεις και δεν θες να το καταστρέψεις)
2. Στο στήθος (βασικά χτυπάς πίσω απο την σπάλα) γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά και δεν θες να υποφέρει ή να σου φύγει τραυματισμένο.

Καμία σχέση με τα έντερα.

Συμφωνω απόλυτα γιαυτό έγραψα <<μεταξύ των άλλων.>>

JNP
15/03/2018, 16:17
393996
Nieto, η ισπανική εκδοχή για το μαχαιρι γδαρσιματος μικρών και μετριων θηραματων.
Ατσάλι 440C, Full tang,λαβή από ρίζα ελιάς και φινίρισμα στο χέρι, ποιοτικό εργαλείο σε λογική τιμή.
Η κόψη είναι 8 εκ και όπως βλέπουμε δεν έχει υποφυλακτηρα στη μέση για προστασία των δακτυλων. Αυτό δεν είναι μαχαίρι επιθετικό για να χρειάζεται υποφυλακτηρα. Ετσι γίνεται ελαφρυτερο και αφήνει χώρο για μια επιπλέον θέση στα δάκτυλα ακριβώς πίσω από την κόψη. Κρατώντας το μαχαιρι όσο γίνεται πιο κοντά στην κόψη έχουμε ακρίβεια στην δουλειά που κάνουμε,όπως με τις φαλτσετες.
Το δερμάτινο κορδονι που προσθεσα έχει μεταβλητο μήκος για να αφήνουμε το μαχαιρι να κρέμεται όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο χέρια κατά το γδαρσιμο.Φρεσκογυαλισμενο για τη φωτογράφηση.
*Κοίλη διαμόρφωση λάμας και ακονισμα κλασσικο στις 20 μοίρες σε γυαλοχαρτο.

daz
15/03/2018, 19:50
Πολύ ωραίο κυνηγετικό μαχαιράκι. Η σχεδίασή του είναι τέλεια για το σκοπό αυτό. Drop point, finger grooves και σωστό μήκος για το δάχτυλο οδηγό! Το 440C είναι αξιόλογο ατσάλι σε λογική τιμή. Το grind είναι hollow? Δε μπορώ να καταλάβω απ' τη φωτό.

SciTeF
15/03/2018, 21:05
Εγώ hollow το βλέπω!

yes-u
15/03/2018, 21:11
393996
Nieto, η ισπανική εκδοχή για το μαχαιρι γδαρσιματος μικρών και μετριων θηραματων.
Ατσάλι 440C, Full tang,λαβή από ρίζα ελιάς και φινίρισμα στο χέρι, ποιοτικό εργαλείο σε λογική τιμή.
Η κόψη είναι 8 εκ και όπως βλέπουμε δεν έχει υποφυλακτηρα στη μέση για προστασία των δακτυλων. Αυτό δεν είναι μαχαίρι επιθετικό για να χρειάζεται υποφυλακτηρα. Ετσι γίνεται ελαφρυτερο και αφήνει χώρο για μια επιπλέον θέση στα δάκτυλα ακριβώς πίσω από την κόψη. Κρατώντας το μαχαιρι όσο γίνεται πιο κοντά στην κόψη έχουμε ακρίβεια στην δουλειά που κάνουμε,όπως με τις φαλτσετες.
Το δερμάτινο κορδονι που προσθεσα έχει μεταβλητο μήκος για να αφήνουμε το μαχαιρι να κρέμεται όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο χέρια κατά το γδαρσιμο.Φρεσκογυαλισμενο για τη φωτογράφηση.
*Κοίλη διαμόρφωση λάμας και ακονισμα κλασσικο στις 20 μοίρες σε γυαλοχαρτο.

Χρειάζομαι ένα για σφάξιμο κουνελιών (το γδάρσιμο δε με απασχολεί γίνεται εύκολα με οποιοδήποτε μαχαίρι). Μου φαίνεται σωστό και με εύκολο τρόχισμα, αλλά βρίσκω κάτι παρεμφερές (http://www.cuchilleriadelprofesional.com/en/sport-knife/823-en-nieto-roadrunner-hunting-knife8950.html). Είναι κατάλληλο για όσο το δυνατό πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη δουλειά και δέχεται εύκολο τρόχισμα? Επίσης έχω πρόσβαση σε επαγγελματικό ηλεκτρικό ακονιστήρι με γυαλόχαρτα που μόλις βρεθώ στο χώρο θα το φωτογραφήσω για τη γνώμη σας...

daz
15/03/2018, 21:43
Χρειάζομαι ένα για σφάξιμο κουνελιών (το γδάρσιμο δε με απασχολεί γίνεται εύκολα με οποιοδήποτε μαχαίρι). Μου φαίνεται σωστό και με εύκολο τρόχισμα, αλλά βρίσκω κάτι παρεμφερές (http://www.cuchilleriadelprofesional.com/en/sport-knife/823-en-nieto-roadrunner-hunting-knife8950.html). Είναι κατάλληλο για όσο το δυνατό πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη δουλειά και δέχεται εύκολο τρόχισμα? Επίσης έχω πρόσβαση σε επαγγελματικό ηλεκτρικό ακονιστήρι με γυαλόχαρτα που μόλις βρεθώ στο χώρο θα το φωτογραφήσω για τη γνώμη σας...

To ατσαλάκι του είναι λίγο χειρότερο απ' του jnp. Είναι στο επίπεδο του 420c. Με σωστή θερμική επεξεργασία είναι μια χαρά. Στο ακόνισμα δε βλέπω γιατί μπορεί να έχεις πρόβλημα. Όσο δεν μιλάμε για πολύ σκληρά ατσάλια (πάνω από 60 hrc) δεν αλλάζει κάτι. Το τρόχισμα (grind) φαίνεται για high flat που είναι μια χαρά. Εύκολο είναι.

Εργονομικά είναι ίδιο. Εγώ δεν ασχολούμαι αλλά θα έπαιρνα στον πατέρα μου ένα αν δεν είχε κανα 3αρι mora τα οποία του είναι πιο εύκολο να τα ακονίζει. (καθότι άσχετος)

JNP
15/03/2018, 21:55
Πολύ ωραίο κυνηγετικό μαχαιράκι. Η σχεδίασή του είναι τέλεια για το σκοπό αυτό. Drop point, finger grooves και σωστό μήκος για το δάχτυλο οδηγό! Το 440C είναι αξιόλογο ατσάλι σε λογική τιμή. Το grind είναι hollow? Δε μπορώ να καταλάβω απ' τη φωτό.

Εγώ hollow το βλέπω!

Σαφως είναι hollow ή αλλοιως κοιλο.

JNP
15/03/2018, 22:05

Οποιοδήποτε τέτοιου τύπου μαχαιρι με λάμα 13-15 εκ είναι ΟΚ.
Αν δεν θες να δώσεις τόσα λεφτά δες και τα επαγγελματικά σε λογικές τιμές.
Τα ατσαλια τους ακονιζονται εύκολα και κόβουν φοβερά
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-κρεοπωλείου/μαχαίρια-σφαξίματος
Εγώ θα διάλεγα αυτό
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-κρεοπωλείου/μαχαίρια-σφαξίματος/μαχαίρια-σφαξίματος-γενικής-χρήσης/μαχαίρι-σφαξίματος-γενικής-χρήσης-15-εκ
394012
Όμως έχω μια αντίρρηση, τα κουνέλια δεν σφαζονται αλλά κρατώντας τα κρεμασμενα από τα πίσω πόδια με ενα κτυπημα στο σβέρκο πεθαίνουν αμέσως, ανωδυνα και χωρίς αίματα. Το κτυπημα γίνεται με ενα στρογγυλό ξύλο σαν τη λαβή του σκεπαρνιου.
Ένας θείος μου στο χωριό το έκανε με την κόψη του χεριού στυλ καράτε κιντ αλλά θέλει εμπειρία.

yes-u
15/03/2018, 22:30
Οποιοδήποτε τέτοιου τύπου μαχαιρι με λάμα 13-15 εκ είναι ΟΚ.
Αν δεν θες να δώσεις τόσα λεφτά δες και τα επαγγελματικά σε λογικές τιμές.
Τα ατσαλια τους ακονιζονται εύκολα και κόβουν φοβερά
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-κρεοπωλείου/μαχαίρια-σφαξίματος
Εγώ θα διάλεγα αυτό
https://www.dimtsas.eu/el/products/είδη-κρεοπωλείου/μαχαίρια-άριστης-ποιότητας/μαχαίρια-κρεοπωλείου/μαχαίρια-σφαξίματος/μαχαίρια-σφαξίματος-γενικής-χρήσης/μαχαίρι-σφαξίματος-γενικής-χρήσης-15-εκ
394012
Όμως έχω μια αντίρρηση, τα κουνέλια δεν σφαζονται αλλά κρατώντας τα κρεμασμενα από τα πίσω πόδια με ενα κτυπημα στο σβέρκο πεθαίνουν αμέσως, ανωδυνα και χωρίς αίματα. Το κτυπημα γίνεται με ενα στρογγυλό ξύλο σαν τη λαβή του σκεπαρνιου.

Καλό κόψιμο και εύκολο τρόχισμα, μου κάνει και υιοθετώ τη συμβουλή σου!
Όσο για τον τρόπο εκτέλεσης, έχεις δίκιο, αυτό είναι το πρώτο βήμα που κάνω, αλλά αμέσως μετά σφάζω ώστε να φύγει το αίμα από το κρέας...sorry για τις περιγραφές...

daz
15/03/2018, 22:40
Αυτά είναι μόνο για σφάξιμο. Είναι πολύ λεπτά για κάτι άλλο, πέρα από το να φιλετάρεις κρέας.

Εγώ δεν ξέρω αλλά βλέπω τον πατέρα μου.

virus
15/03/2018, 22:57
Ένας θείος μου στο χωριό το έκανε με την κόψη του χεριού στυλ καράτε κιντ αλλά θέλει εμπειρία.

Σωστος!

Εμεις προτιμουσαμε στυλ καρατε.

Lioulios
15/03/2018, 23:12
Ετσι ...
Αυτην την χαρακτηριστικη κινηση του χεριου του πατερα μου δεν θα την ξεχαςω ποτε .
Τωρα πια μεγαλωσε και χρησιμοποιουμε το ξυλο .

Μαχαιρι στο κουνελι , μονο για γδαρσιμο

JNP
15/03/2018, 23:50
Καλό κόψιμο και εύκολο τρόχισμα, μου κάνει και υιοθετώ τη συμβουλή σου!
Όσο για τον τρόπο εκτέλεσης, έχεις δίκιο, αυτό είναι το πρώτο βήμα που κάνω, αλλά αμέσως μετά σφάζω ώστε να φύγει το αίμα από το κρέας...sorry για τις περιγραφές...

Εννοείται ότι με το ίδιο τεμαχιζεις το κουνέλι ή κοτόπουλο.

JNP
16/03/2018, 00:03
Αυτά είναι μόνο για σφάξιμο. Είναι πολύ λεπτά για κάτι άλλο, πέρα από το να φιλετάρεις κρέας.

Εγώ δεν ξέρω αλλά βλέπω τον πατέρα μου.

Βασικός κανόνας της υγιεινής των τροφίμων είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα μαχαιρι για το κρέας, το κοτόπουλο και το κουνέλι.
Αυτό το μαχαιρι και το ξύλο ή αλλο υλικο πάνω στο οποίο κόβουμε τα παραπάνω κρέατα, δεν χρησιμοποιούνται για κόψιμο σαλατας, τυριού η άλλων τροφίμων που τρωγονται αβραστα.
Ετσι γλυτωνουμε από τη σαλμονελα η άλλα σοβαρά μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στα αβραστα κρέατα.
Μάλιστα τα καλά μαχαιρια κρέατος σαν τα παραπάνω έχουν μασιφ πλαστική λαβή χωρίς κενά με το ατσάλι, ώστε να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη μικροβιων στις σχισμες. Το πλαστικό αυτό της λαβης επίσης δεν έχει πόρους για τον ίδιο λόγο. Αυτές είναι ποιοτικές λεπτομέρειες που αυξάνουν λίγο την τιμή του μαχαιριου όπως και κάθε καλού εργαλείου.

daz
16/03/2018, 00:12
Βασικός κανόνας της υγιεινής των τροφίμων είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα μαχαιρι για το κρέας, το κοτόπουλο και το κουνέλι.
Αυτό το μαχαιρι και το ξύλο ή αλλο υλικο πάνω στο οποίο κόβουμε τα παραπάνω κρέατα, δεν χρησιμοποιούνται για κόψιμο σαλατας, τυριού η άλλων τροφίμων που τρωγονται αβραστα.
Ετσι γλυτωνουμε από τη σαλμονελα η άλλα σοβαρά μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στα αβραστα κρέατα.
Μάλιστα τα καλά μαχαιρια κρέατος σαν τα παραπάνω έχουν μασιφ πλαστική λαβή χωρίς κενά με το ατσάλι, ώστε να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη μικροβιων στις σχισμες. Το πλαστικό αυτό της λαβης επίσης δεν έχει πόρους για τον ίδιο λόγο. Αυτές είναι ποιοτικές λεπτομέρειες που αυξάνουν λίγο την τιμή του μαχαιριου όπως και κάθε καλού εργαλείου.

Ναι ρε δε σου λέω αυτό. Εγώ λέω οτι δεν είναι κατάλληλο για διαχωρίζεις το κρέας. Πως το λένε? Να παίρνεις το κρέας του ζώου.

JNP
16/03/2018, 08:14
Ναι ρε δε σου λέω αυτό. Εγώ λέω οτι δεν είναι κατάλληλο για διαχωρίζεις το κρέας. Πως το λένε? Να παίρνεις το κρέας του ζώου.

Εννοείς τον διαχωρισμό του κρέατος από τα κοκκαλα;
Τότε το σωστό εργαλείο έχει στενή λάμα που είναι ίσια η καμπυλωτη, σκληρή ή μαλακη και το λένε ξεκοκκαλισματος (deboning).
Ίσια και σκληρή είναι αυτή
394013
Καμπυλωτη και μαλακη είναι αυτή
394014
Αυτες ειναι 13 εκ,σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνουν και για φιλετάρισμα.
Παντως ανάλογα το μέγεθος του ζώου και την δουλειά που θέλει να κάνει ο επαγγελματιας έχει και άλλο μαχαιρι, φαίνεται αυτό και στα κρεωπολεια.

daz
16/03/2018, 09:14
Ρε συ. Αυτά είναι μαχαίρια κουζίνας και κρεοπωλείου και είναι διαφόρων ειδών. Το μαχαίρι κυνηγού είναι το πρώτο που έβαλες. Δλδ αν κυνηγάς αγριογούρουνο ή ελάφια και θέλεις να πάρεις το κρέας στο σπίτι και όχι να ανεβάζεις ολόκληρο ζώο στις πλαγιές τι θα πάρεις μαζί σου? Τα υπόλοιπα τα έχω και γω στο σπίτι μου που δεν κυνηγάω, για τις δουλειές που είπες.

Θα διαχωρίσεις συνδέσμους με κάποιο απ αυτά τα μαχαίρια?

sniper
16/03/2018, 11:05
Ξεκοκάλισμα.

Ρε συ. Αυτά είναι μαχαίρια κουζίνας και κρεοπωλείου και είναι διαφόρων ειδών. Το μαχαίρι κυνηγού είναι το πρώτο που έβαλες. Δλδ αν κυνηγάς αγριογούρουνο ή ελάφια και θέλεις να πάρεις το κρέας στο σπίτι και όχι να ανεβάζεις ολόκληρο ζώο στις πλαγιές τι θα πάρεις μαζί σου? ....

Προφανώς δεν έχεις κυνηγήσει ποτέ μεγάλα θυλαστικά... Σιγά μην τα γδάρεις στο βουνό ή στο ρέμα...

daz
16/03/2018, 11:58
Δεν κυνηγάω. Κάποιοι το κάνουν αντί να μεταφέρουν ελάφια ή αγριογούρουνα στις πλαγιές. Αλλά δεν είναι το θέμα που θα το κάνεις αλλά με τι. Το αρνί το χοιρινό το οτιδήποτε το ξεκοκαλιζετε με αυτά τα μαχαιρακια πάχους 1.5mm?

sniper
16/03/2018, 12:13
Δεν κυνηγάω. Κάποιοι το κάνουν αντί να μεταφέρουν ελάφια ή αγριογούρουνα στις πλαγιές. Αλλά δεν είναι το θέμα που θα το κάνεις αλλά με τι. Το αρνί το χοιρινό το οτιδήποτε το ξεκοκαλιζετε με αυτά τα μαχαιρακια πάχους 1.5mm?

ΟΚ, συνήθως το παίρνουν (γιατί δεν κυνηγάω πλέον) ολόκληρο. Αλλιώς κόβεις τα κομμάτια που θες και αφήνεις το υπόλοιπο να το φάνε τα ζώα της περιοχής.

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Το αρνί και το χοιρινό τι; Όταν το κόβουμε για να το ψήσουμε; (όχι ολοκληρο στη σούβλα προφανώς)

SciTeF
16/03/2018, 13:26
Μιας και το πήγαμε αλλού τώρα, θα σας πω τα εξής, αφού αφορούν στο αντικείμενό μου:

Όσον αφορά τα θηράματα ή και σφάγια, μετά την αφαίμαξη που πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πλήρης και την αφαίρεση των εντοσθίων, καλό είναι να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι να περάσουν από το στάδιο της νεκρικής ακαμψίας αλλά καλύτερα για μερικές ημέρες ΟΛΟΚΛΗΡΑ υπό ψύξη. Θα μου πείτε απαιτείται χώρος στο ψυγείο που πολλοί δεν έχουν ή σε περιπτώσεις μεγάλων ζώων ακόμα και επαγγελματικό ψυγείο κρεοπωλείου. Σας λέω όμως τι ισχύει κι όχι τι συμβαίνει, κυρίως στην περίπτωση των θηραμάτων. Είναι αποδεδειγμένο ότι σφάγια, που πέρασαν το στάδιο της νεκρικής ακαμψίας πριν τεμαχιστούν/ξεκοκαλιστούν δίνουν πιο νόστιμο και μαλακό κρέας. Επίσης κρατάν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα "ζουμιά" τους εντός της μάζας τους κατά το μαγείρεμα. Όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο αυξάνει ο χρόνος παραμονής υπό ψύξη πριν τον τεμαχισμό/ξεκοκάλισμα.

Τώρα όσον αφορά το θέμα που έθιξε ο JNP περί μικροβίων και διαφορετικών μαχαιριών/πάγκων κοπής για ωμό κρέας και λαχανικά που τρώγονται ως έχουν. Γενικά ισχύει, ειδικά στην περίπτωση των πάγκων κοπής. Θα σας πω μόνο ότι στο ηνωμένο βασίλειο απαγορεύεται δια νόμου να πλυθούν τα ωμά πουλερικά στον νεροχύτη της κουζίνας! Φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα στην περίπτωση που μετά το πλύσιμο των πουλερικών, πλυθεί κι ο νεροχύτης με χλωρίνη. Όπως πολύ σωστά είπε ο JNP τα πουλερικά αποτελούν την κύρια πηγή για τροφοδηλητηριάσεις οφειλόμενες στη σαλμονέλα. Δεν βλάπτει να προσέχουμε με όλα τα κρέατα όμως. Και φυσικά υπάρχει πληθώρα τόσο αλλοιωγόνων όσο και παθογόνων μικροοργανισμών που απαντούν στα κρέατα. Στα σύγχρονα σφαγεία υπάρχει μια σχετική ασφάλεια, στα θηράματα όχι τόσο αλλά εξαρτάται και πολύ από τον χειρισμό των θηραμάτων μετά των θάνατό τους. Τώρα, οι μικροοργανισμοί για να επιβιώσουν σε μια επιφάνεια απαιτούν υγρασία. Στους πάγκους κοπής υπάρχει άφθονη οπότε και δικαιολογείται η χρήση ενός πάγκου αποκλειστικά για κρέατα. Στα μαχαίρια δεν βλάπτει να το εφαρμόζουμε αλλά θεωρώ προσωπικά ότι δεν είναι τελείως απαραίτητο. Τα μαχαίρια αφού τα πλύνουμε, πρέπει να τα στεγνώσουμε αμέσως, οπότε δεν υπάρχει υγρασία για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Προφανώς η λαβή πρέπει να είναι καλοφτιαγμένη, χωρίς κενά και κολλημένη με υψηλής ποιότητας κόλλα ώστε να μην υπάρχει μέρος σε αυτή που θα μπορεί να κρατάει υγρασία παρά τις προσπάθειές μας να το στεγνώσουμε. Βλέπε λαβή τύπου hidden tang για παράδειγμα αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί επαρκής ποσότητα κόλλας. Η πλαστική λαβή υπερέχει αλλά και μια ξύλινη - ειδικά αν είναι stabilized - που έχει γυαλοχαρτιστεί σε υψηλά grits και στιλβωθεί επαρκώς και πάντα με την προϋπόθεση ότι φροντίζουμε το μαχαίρι μας, δεν θεωρώ ότι αποτελεί hotspot :p μικροοργανισμών. Και κλείνω σημειώνοντας ένα ακόμα σημείο που κατά τη γνώμη μου τα μαχαίρια από ανθρακούχο ατσάλι υπερέχουν έναντι των stainless. Αν έχουμε και χρησιμοποιούμε μαχαίρι από ανθρακούχο ατσάλι, συνήθως έχουμε προσαρμοστεί και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτού για την αποφυγή της σκουριάς, οπότε το στεγνώνουμε προσεκτικά γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Συνακόλουθα όμως δεν αναπτύσσονται και οι μικροοργανισμοί γιατί δεν υπάρχει επάρκεια υγρασίας. Τα ανοξείδωτα ατσάλια μας δίνουν περιθώρια ως προς την αμεσότητα στο στέγνωμα των μαχαιριών με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης των μικροοργανισμών αφού υπάρχει διαθέσιμη υγρασία.

ΥΓ: Πάρτε και δύο λινκ από κανάλια στο YouTube με βίντεο επεξεργασίας θηραμάτων αλλά και σφάγιων:
Scott Rea Project (https://www.youtube.com/user/TheScottReaproject)
Tean Wild TV (https://www.youtube.com/user/TeamWildHunting)

sniper
16/03/2018, 13:31
Ευτυχώς δεν τα ήξεραν παλιά αυτά που δεν υπήρχαν ψυγεία ή δεν είχαν υψηλά σε άνθρακα ατσάλια στα μαχαίρια και τρώγανε ανοστο κρέας και πέθαινε ο κόσμος σωρηδόν από μικρόβια... :tooth:

To καλό κρέας είναι το σιτεμένο και δεν έχει καμία σχέση η ψύξη.

SciTeF
16/03/2018, 13:37
Η ψύξη δε συμβάλλει στην καλυτέρευση της ποιότητας άμεσα. Βοηθάει όμως στο να σιτέψουμε το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παλιά είχαν μόνο ανθρακούχα ατσάλια!

Τώρα για το αν πέθαινε ο κόσμος, απαιτείτα άλλο θρεντ και πολλές ώρες :p και εγώ βαριέμαι ;)

Και προφανώς, όποιος θέλει τα εφαρμόζει!

sniper
16/03/2018, 13:44
Η ψύξη δε συμβάλλει στην καλυτέρευση της ποιότητας άμεσα. Βοηθάει όμως στο να σιτέψουμε το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

....

Εχμμμμμμ σόρρυ αλλά σιτεύει = "σαπίζει" (1-2 ή παραπάνω ημέρες - ανάλογα το μέγεθος του ζώου - κρεμασμένα τα είχαν σε "προστατευμένα" μέρη).
Στην ψύξη παραμένει σχεδόν όπως ήταν την ημέρα σφαγής του.

Και μπορεί οι νεώτεροι να τα θεωρείτε αυτονόητα κάποια πράγματα αλλά εμείς οι μεγαλύτεροι (σιλάνς Μπάκλη) ζήσαμε σε περιοχές όπου κάποια σπίτια δεν είχαν ακόμα ψυγεία, ούτε καν πάγου (στα 70s)