PDA

View Full Version : Knives n' tools

Σελίδες : 1 2 3 [4] 5 6 7

daz
16/03/2018, 15:32
ΟΚ, συνήθως το παίρνουν (γιατί δεν κυνηγάω πλέον) ολόκληρο. Αλλιώς κόβεις τα κομμάτια που θες και αφήνεις το υπόλοιπο να το φάνε τα ζώα της περιοχής.

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Το αρνί και το χοιρινό τι; Όταν το κόβουμε για να το ψήσουμε; (όχι ολοκληρο στη σούβλα προφανώς)

Ναι. Δε μιλάω να έχεις το κρέας στον πάγκο σου και νομίζω οτι δεν μιλήσαμε για μαχαίρια κουζίνας πουθενά. Ο yes-u ζήτησε ένα μαχαίρι για το σφάξιμο κουνελιών και θα καταλήξει να πάρει λάθος μαχαίρι αν έχω καταλάβει καλά τι θέλει να κάνει. Τα μαχαιράκια παραπάνω είναι για φιλετάρισμα, για τεμαχισμό κρέατος κτλ. Δε νομίζω οτι είναι τα πιο κατάλληλα για να πάρεις το κρέας από ένα κουνέλι ή ένα θήραμα γενικότερα.

JNP
16/03/2018, 15:42
Δίνω μια συνολική αποψη σε όλα τα παραπάνω.
Στα αγριογουρουνα που σκοτώνονται σε ιδιαίτερα δύσκολα εδάφη, αφαιρουνται όλα τα εντερα και το στομάχι[ και πρέπει να θαβονται], η κοιλιά ραβεται για να μην μπουν χωματα κλπ και σερνοντας το το μεταφέρουμε σε κάποιο αμαξι. Το γδαρσιμο γίνεται σε κατάλληλο χώρο (αυλή ή αποθήκη) είτε με το ζώο ξάπλα ή κρεμασμενο αν η κυνηγοπαρεα είναι οργανωμενη καλά. Επειδή η παρέα συνήθως περιλαμβάνει άτομα από διπλανα χωριά που πρέπει να φύγουν, το ζώο τεμαχιζεται επί τόπου χωρίς να μείνει κρεμασμενο για σιτεμα. Χωρίζεται σε σακούλες όσες είναι τα άτομα που συμμετείχαν και με κλήρωση μοιράζονται τυχαία οι σακούλες. Συνήθως αυτός που σκότωσε το ζώο δικαιούται επί πλέον το κεφάλι.
Κάποια πολύ λίγα άτομα κυνηγούν ακόμα και το γουρούνι μόνα τους η το σκοτώνουν τυχαία όταν κυνηγούν μόνοι τους.Αυτοι είναι υποχρεωμενοι να γδαρουν το ζώο επί τόπου, να το κόψουν και να το κουβαλησουν μόνοι τους. Αυτά αν είναι ξενομεριτες, αλλιώς τηλεφωνας σε φίλους και έρχονται για βοήθεια και μεζε.
Για το σιτεμα τώρα. Ένα μικρό νεαρό ζώο δεν χρειάζεται σιτεμα. Όσο η ηλικία του μεγαλώνει αυξάνει και ο χρόνος σιτεματος. Στο ορεινό χωριό μου ο θείος μου έσφαζε ότι μεγάλο ζώο είχε την Πέμπτη και το Σάββατο το πρωί πουλιοταν στην πλατεία του χωριού. Το σιτεμα γινόταν κυρίως το χειμώνα στην αποθήκη του σπιτιού του στο ισόγειο που ήτανε ψυγείο κανονικό,γιατί εμπαζε κρύο από παντού. Τώρα φυσικά το σιτεμα γίνεται σε σύγχρονους ψυκτικους θάλαμους με έλεγχο και της υγρασιας. Ανάλογα το μέγεθος του ζώου μπορεί να φθάσει και δυο εβδομάδες(βοοειδη). Το σιτεμα είναι απαραίτητο για το μαλακωμα του κρέατος.
Όσον αφορά τον τεμαχισμο του γδαρμενου ζώου μέχρι μέγεθος αγριογούρουνου το μαχαιρι σφαξιματος των 15 εκ με πάχος λεπιδας 2,5-3χιλ είναι υπεραρκετο αν ξέρεις που να κοβεις. Απλά με τα διάφορα μεγέθη και τις διαφορες λάμες κάνεις την δουλειά σου ξεκουραστα. Είναι απαραίτητα σίγουρα στον επαγγελματια που βγάζει οκταωρο. Το δεύτερο πιο απαραίτητο εργαλείο είναι μια τσατηρα ή στην ανάγκη ένα τσεκούρι για σχισιμο του ζώου κατά μήκος της σπονδυλικης στήλης.Και να μην ξεχάσω τρίτο το μασατι για συνεχές στρώσιμο της κοψης.

JNP
16/03/2018, 15:50
Ναι. Δε μιλάω να έχεις το κρέας στον πάγκο σου και νομίζω οτι δεν μιλήσαμε για μαχαίρια κουζίνας πουθενά. Ο yes-u ζήτησε ένα μαχαίρι για το σφάξιμο κουνελιών και θα καταλήξει να πάρει λάθος μαχαίρι αν έχω καταλάβει καλά τι θέλει να κάνει. Τα μαχαιράκια παραπάνω είναι για φιλετάρισμα, για τεμαχισμό κρέατος κτλ. Δε νομίζω οτι είναι τα πιο κατάλληλα για να πάρεις το κρέας από ένα κουνέλι ή ένα θήραμα γενικότερα.

Μάλλον εσύ δεν έχεις παρακολουθήσει την συζήτηση σωστά.
Και ποιος σου είπε ότι ο φίλος θα σφαζει τα κουνέλια ελεύθερα στη φύση κυνηγώντας τα; Είπε ότι τα θανατωνει και μετά τους κόβει το λαιμό για αφαιμαξη.Προφανως το κάνει σπίτι του. Γιαυτό λες να θέλει οπωσδήποτε κυνηγετικο μαχαιρι ή μήπως τα μικρά χασαπομαχαιρα δεν είναι κυνηγετικα μαχαιρια επειδή δεν έχουν δερμάτινη θήκη;
Ίσα ίσα που η κουβέντα έγινε γενικότερη και πιο χρήσιμη, γιατί αποτι βλέπω κυνηγος είμαι μόνο εγώ.

SciTeF
16/03/2018, 15:57
Σίτεμα ή ωρίμανση αποτελεί το σύνολο των μεταβολών, φυσικοχημικών και βιοχημικών που συμβαίνουν με αποτελέσμα την τρυφεροποίηση και την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρέατος.
Μπορεί να διαρκέσει 90 και πλέον μέρες μέσα σε ειδικά ψυγεία. Προφανώς αυξάνει και η τιμή του προϊόντος ανάλογα. Εκτός κι αν οι dry aged μπριζόλες που τρώνε οι λεφτάδες είναι "σάπιες" και οι τελευταίοι έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Είμαι περίεργος να μάθω για το πόσο καλοψημένα ήταν απαραίτητο αυτά τα κρέατα που περιγράφεις παραπάνω να είναι!

Επειδή κάτι γινόταν στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως και αδιαπραγμάτευτα καλύτερο κι ότι οι σύγχρονες οπτικές ή μέθοδοι υστερούν (στα εργαλεία μάλλον συμβαίνει :p) ή και το αντίθετο.
Δεν γνωρίζω επίσης τι μέτρα σύγκρισης έιχαν τότε στα 70s. Και ούτε μικροβιοφοβικός είμαι ούτε υπέρμαχος των medium rare, όχι οτι τα θεωρώ επικίνδυνα!

Ότι είπα παραπάνω, μπορώ να σας δώσω βιβλιογραφία που να τα υποστηρίζει.

yes-u
16/03/2018, 16:44
Με το μαχαίρι που πρότεινε ο JNP στο #284 θα κάνω άριστα τη δουλειά μου. Από υγειονομική άποψη είναι ασφαλές, δε θα το μεταφέρω για να χρειάζομαι κάτι πιο μαζεμένο σε θήκη, μασάτι υπάρχει για να τροχίζω και να συνεχίζω, και, πιστέψτε με, έχω χρησιμοποιήσει και μαχαίρια που η κόψη τους ήταν λιγότερο κοφτερή από τη ράχη των μαχαιριών που καμαρώνουμε..

JNP
16/03/2018, 16:58
Με το μαχαίρι που πρότεινε ο JNP στο #284 θα κάνω άριστα τη δουλειά μου. Από υγειονομική άποψη είναι ασφαλές, δε θα το μεταφέρω για να χρειάζομαι κάτι πιο μαζεμένο σε θήκη, μασάτι υπάρχει για να τροχίζω και να συνεχίζω, και, πιστέψτε με, έχω χρησιμοποιήσει και μαχαίρια που η κόψη τους ήταν λιγότερο κοφτερή από τη ράχη των μαχαιριών που καμαρώνουμε..

Τέτοιο ατσάλι φίλε μου και τέτοια λαβή δεν έχεις ξαναδουλεψει. Πες μας όταν το δοκιμάσεις. Πίστεψε με θα πάρεις κι άλλο.
Αυτό είναι το δικό μου επίσης στα 15εκ,το πλενω μόνο με τα χέρια για να μην σβηστούν τα γράμματα
394028

daz
16/03/2018, 17:52
Jnp σορυ σου έσβησα το ποστ με τα λινκ στο youtube. :lol:

Ρε 'σεις, μη ξεφεύγει το θέμα. Δε θα γίνουμε και χασάπηδες! Είναι ήδη too much αυτά που συζητάμε και σε λίγο θα μας την πέσουν και οι οικολόγοι! :lol:

Τα μαχαίρια του ραμπο δε μ' αρέσουν καθόλου. Ούτε τα μεγάλα μαχαίρια αν εννοείς αυτό! Όσο για το ξεκοκάλισμα τι να πω? Πιθανότατα να έχεις δίκιο! Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ ούτε έχω σχετική εμπειρία. Απλά βλέπω τα χαρακτηριστικά των μαχαιριών που οι κατασκευαστές τα ονομάζουν κυνηγετικά και είναι σαν αυτό που έβαλες αρχικά. Σίγουρα αυτός που εχει μια κάποια εμπειρία σε αυτό που ζητάει, θα μπορεί να ξεχωρίσει ευκολότερα και το κατάλληλο εργαλείο.

daz
16/03/2018, 18:13
Μάλλον εσύ δεν έχεις παρακολουθήσει την συζήτηση σωστά.
Και ποιος σου είπε ότι ο φίλος θα σφαζει τα κουνέλια ελεύθερα στη φύση κυνηγώντας τα; Είπε ότι τα θανατωνει και μετά τους κόβει το λαιμό για αφαιμαξη.Προφανως το κάνει σπίτι του. Γιαυτό λες να θέλει οπωσδήποτε κυνηγετικο μαχαιρι ή μήπως τα μικρά χασαπομαχαιρα δεν είναι κυνηγετικα μαχαιρια επειδή δεν έχουν δερμάτινη θήκη;
Ίσα ίσα που η κουβέντα έγινε γενικότερη και πιο χρήσιμη, γιατί αποτι βλέπω κυνηγος είμαι μόνο εγώ.

Γενικότερη δεν έγινε, ειδικότερη έγινε. Η συζήτηση αφορά όλων των ειδών μαχαίρια και χρήσεις (πάντα νόμιμες), απ' τον σεφ μέχρι τον back packer.

Ναι πιθανότατα εγώ δεν καταλαβαίνω τι στο καλό εννοείτε με το σφάξιμο, γδάρσιμο, ξεκοκάλισμα αφού όλα αυτά εγώ τα καταλαβαίνω σαν ένα πράγμα. Να πάρεις το κρέας απ' το ζώο! :lol: Το οτι υπάρχουν ειδικα μαχαίρια για το κάθε τι είναι γνωστό. Ποιο μαχαίρι είναι πιο κατάλληλο για την κάθε εργασία το γνωρίζεις καλύτερα αφού τα χρησιμοποιείς. Αφού το λες, τα μαχαίρια που έβαλες μπορούν να κάνουν ότι χρειάζεται με ένα νεκρό ζώο και δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Δεν είναι κυνηγετικά μαχαίρια όμως, επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο στο πεδιο και όχι επειδή δεν έχουν δερμάτινη θήκη.

Edit. Ναι πράγματι το παιδί δεν χρειάζεται κυνηγετικό μαχαίρι αφού λες οτι αυτό που έβαλες τον καλύπτει για τη συγκεκριμένη δουλειά.

SciTeF
16/03/2018, 18:21
Τα μαχαίρια για ξεκοκάλισμα είναι πιο λεπτά κι εύκαμπτα. Φαντάζομαι για να το πετύχουν αυτό πως θυσιάζουν σκλήρυνση για αντοχή.
Από περιέργεια, έχετε παρατηρήσει αν λόγω χαμηλότερης σκλήρυνσης στομώνουν γρηγορότερα; Ή δεν έχουν καν χαμηλότερη σκλήρυνση και λέω βλακίες;

JNP
16/03/2018, 20:13
daz δεν πειράζει που εσβησες τα λινκ του youtube, ετσι κι αλλοιως οποιος θέλει γράφει skinning wild pigs στην αναζήτηση του καναλιού και βρίσκει ότι θέλει. Όσον αφορά τώρα τις δυνατότητες των μαχαιριών αυτών, μου έρχεται στο μυαλό ένα πολύ σοβαρό άρθρο σε αμερικανικο σχετικό περιοδικό που έγραφε ότι το κλασσικό μαχαιρι που κατέκτησε το West δεν ήταν το τεράστιο bowie που βλέπουμε σε καουμποικα έργα αλλά ένα χασαπομαχαιρο 15-20εκ με το οποίο έκαναν όλες τις δουλειές.
Είχαν και μια φωτο ενός παρομοιου μαχαιριου, όχι φυσικά με ανοξείδωτο ατσάλι όπως αυτό
394038
Κόψιμο ξύλου γινόταν με τα πριονια και τα τσεκουρια. Άλλωστε αυτοί που αποικησαν την Αμερική ήταν βορειοευρωπαιοι που δεν ήξεραν από bowie μαχαιρια και άλλα παραμύθια.
Αυτούς πάντως που αναφέρεις, κακώς τους ονομαζεις οικολόγους. Η οικολογία είναι επιστήμη και διδάσκεται στο πανεπιστημιο. Αυτούς που εννοείς είναι ακραιοι φιλοζωοι ή φυτοφαγοι χωρίς καμμία γνώση οικολογίας. Βέβαια τα παιδάκια των πόλεων τα έχουν κάνει να νομίζουν ότι τα ζώα στο κρεοπωλειο έτσι έχουν γεννηθεί γδαρμενα και μόνα τους πήγαν εκεί στα ψυγεία.
Τώρα όσον αφορά την αντοχή της κοψης των μαχαιριών deboning μου φαίνεται ίδια με των άλλων. Αρκεί να κοβεις τα υλικά για τα οποία είναι φτιαγμένα και να μην ξεχνάμε ποτέ το μασατι.

JNP
17/03/2018, 14:06
Το παραπάνω μαχαιρι με την ξύλινη λαβή είναι της γερμανικής εταιρείας ZWILLING J.A. HENCKELS και το αγόρασα πριν 35 χρόνια μαζί με άλλα δύο, ένα ψωμιού και ένα μικρό.Ηταν τα πρώτα μου καλά και αξιόλογα μαχαιρια κουζίνας. Αφού το παραχρησιμοποιησε η γυναίκα μου σαν κύριο κουζινομαχαιρο για πάνω από 15 χρόνια της έδωσα κάποια άλλα και αυτό αποσύρθηκε. Το ξύλο τριφτηκε, περαστηκε λίγα χέρια λινελαιο και η λάμα γυαλιστηκε μέχρι γυαλοχαρτο 2000 + πέρασμα με λειαντικη αλοιφή. Ετσι ξεκίνησε την κανονική του πορεία σαν κρεατομαχαιρο γενικης χρησης και στο κυνήγι. Έχει λάμα μήκους 16εκ και πάχους 2,5χιλ. Η μύτη κατέβηκε ελάχιστα για να διατηρηθεί η διατρηση. Η λαβή είναι πολύ εργονομική.
Η εταιρεία αυτή είναι από τις αξιόλογοτερες διεθνώς με ιστορία που ξεκινάει στην μαχαιρουπολη της Γερμανίας Solingen το 1731.Εχει χρησιμοποιήσει διαδοχικά τα παρακάτω σηματακια
394055
Με τελευταίο τα κόκκινα δίδυμα ανθρωπάκια. Στο σαιτ της εταιρείας αξίζει λίγο χάζεμα
http://www.j-a-henckels.com/en-WW/Sortiment--sortiment/Knives--knives.html
Και η εδώ αντιπροσωπεια
http://www.rockwell.gr/taxonomy/term/951

daz
17/03/2018, 14:14
:)

Έχει και φθηνά μαχαιράκια κουζίνας τα οποία είναι άριστη αγορά σε σχέση με αυτά τα παμφθηνα no name. Σε σύγκριση με τα victorinox που έχω δεν υστερεί κάπου. (μιλάω για φθηνά μαχαίρια κουζίνας και όχι τόσο καλά όσο το δικό σου)

394056

JNP
17/03/2018, 15:01
Οι σοβαρές εταιρείες έχουν καλή ποιότητα ατσαλιου και στα μικρά και φτηνά μαχαιρια τους. Έχω και εγώ διαφορα τέτοια για καθημερινή χρήση.

JNP
17/03/2018, 17:23
Μιας και βλέπω ότι πολλοί γουστάρουν τα victorinox, μαχαιρια και σουγιαδες, όπως άλλωστε και εγώ ας δούμε ποια έχω εγώ για την κουζίνα. Πρώτον ένα μαχαίρι chef μήκους λάμας 19εκ, το συνηθισμένο μέγεθος για τα σαλατικα και ζαρζαβατικα μας.
394059
Εξαιρετική λάμα, λεπτη που ακονιζεται εύκολα και κόβει αριστα. Ελβετική.
394060
Λαβή εργονομική που δεν γλιστράει. Και το ονομα της Fibrox.
394061
Το δεύτερο είναι γενικης χρησης με λάμα 15εκ ελβετική, αλλά λαβή όχι Fibrox. Φθηνότερο λόγω λαβης αλλά η λάμα εξαιρετική.
394071
Και ένα μαχαιράκι για μικροδουλειες με λάμα 10εκ, full tang με κλασσική καλοφτιαγμενη λαβή,που είναι λίγο λεπτη, ότι πρέπει για γυναίκες. Οι απέξω το λένε paring knife.
394062
Αυτο το πήρα από το διαδίκτυο (δύο τεμ) και εκρυβε μια μικρή παγίδα.
Κόβει καλά αλλά ένα κλικ κάτω από τα άλλα.Πολυ καλοφτιαγμενο όμως.
394066
Είναι μάλλον άλλο ατσάλι λόγω του made in Portugal. Την δουλειά του βεβαια την κάνει με το παραπάνω.
Σημ. Με αυτά τα τρία είδη μαχαιριών και ένα με οδοντωτη λάμα για ψωμί κάνεις τα πάντα στην κουζίνα.Τα δύο πρώτα τα είχα πετύχει στο Praktiker πριν χρόνια και ήταν σε λογικές τιμές σε σχέση με την ποιότητα τους. Δεν τα ξαναεφερε.
Στους κωδικούς πάνω στις λάμες το τελευταίο νούμερο είναι το μήκος λαμας.

daz
17/03/2018, 18:05
Βρίσκεις ακομα!

Αυτό με την 15εκ λάμα το έχω και εγώ και θέλω να πάρω και το ίδιο με δόντια. Έχω όμως και τα υπόλοιπα της φθηνής σειράς για κουζίνα.

JNP
17/03/2018, 20:19
Βρίσκεις ακομα!

Αυτό με την 15εκ λάμα το έχω και εγώ και θέλω να πάρω και το ίδιο με δόντια. Έχω όμως και τα υπόλοιπα της φθηνής σειράς για κουζίνα.

Ναι αρκετά μαγαζια τα έχουν αλλά όχι το Praktiker που είναι κοντά μου. Από τα μικρά των 10εκ πολύ καλό για ντομάτες είναι το οδοντωτο.
Αντί να πάρεις το 15αρι σε οδοντωτο γιατί δεν παίρνεις ένα του σεφ με άνετη λαβή Fibrox, κανει άλλο κόψιμο.
Κανεις και μερικά τατουάζ στα χέρια και σου δίνουν δίπλωμα σεφ χωρίς να πας σε σχολή. :lol:

daz
17/03/2018, 21:04
Κανεις και μερικά τατουάζ στα χέρια και σου δίνουν δίπλωμα σεφ χωρίς να πας σε σχολή. :lol:

:lol:

Όταν ολοκληρώσω τη σειρά θα την ποστάρω. Απ' αυτά τα οδοντωτά των 10cm με την στρογγυλή άκρη θέλω να πάρω μια 5αδα. Του σεφ τελευταίο γιατί έχω ένα φθηνότερο που είναι καλούτσικο για τόσο που το χρησιμοποιώ εγώ, αλλά κάποια στιγμή θα το αλλάξω γιατί είναι πολύ μακρύ και δε με βολεύει γιατί δεν ξέρω να το χειρίζομαι τόσο καλά. Ένα μικρότερο και με λιγότερο βάρος θα μου είναι πιο ευχάριστο στο χέρι.

lykourgi
17/03/2018, 23:01
Μιας και είμαστε στο θέμα, τα Swibo (με λάμα Wenger ή Victorinox) και ίδια σχέδια, τι σχέση έχουν με τα "original";

daz
17/03/2018, 23:32
Μιας και είμαστε στο θέμα, τα Swibo (με λάμα Wenger ή Victorinox) και ίδια σχέδια, τι σχέση έχουν με τα "original";

Τα swibo ήταν η μάρκα μαχαιριών κουζίνας της wenger. Η wenger δεν υπάρχει πια σαν επωνυμία αλλά τα προϊόντα της εξακολουθούν να παράγονται κάτω απ' την επωνυμία της victorinox με κάποιες αλλαγές. Πχ τα σουγιαδάκια εξακολουθούν να παράγονται ίδια με παλιότερα, εκτός από κάποια εργαλεία τα οποία πλέον έχουν αντικατασταθεί με αυτά της victorinox (πχ το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες ήταν διαφορετικό στα wenger).

Για τα swibo δεν ξέρω αλλά πιθανότατα να συνεχίζουν να παράγονται κανονικά απλά τώρα να είnαι swibo by victorinox χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο προιόν.

JNP
18/03/2018, 00:01
Τα original swibo πολύ σωστά φτιαχνοντουσαν από την wenger πριν πτωχευσει και αγοραστεί από την victorinox. Ήταν κυρίως επαγγελματικά μαχαιρια. Έχω μόνο ένα 14εκ deboning ακαμπτο. Η ποιότητα της λάμας είναι ίδια με τα victorinox και η λαβή τους εξαιρετική σαν τα DICK. Τα τωρινα δεν τα έχω δει από κοντά.
394084
394085
394086
Είχα διαβάσει ένα άρθρο ενός αγγλου δημοσιογραφου από το blade magazine που πήγε να πάρει συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη της victorinox. Αυτός λοιπόν εφτασε το πρωί πριν τους εργαζόμενους με ενα παλιο πεζω εικοσαετιας. Του είπε λοιπόν ότι εξαγόρασε την wenger γιατί ήθελαν να την πάρουν οι κινεζοι και θα εξευτελιζαν γρήγορα τα επωνυμα ελβετικα προϊόντα. Δεν απολυσε δε κανέναν εργαζόμενο της wenger.
Σημ.Η wenger είχε επενδύσει πολλά λεφτά σε μαγαζια με σουγιαδες της σε πολλά διεθνή αεροδρόμια. Μετά τους διδυμους πύργους απαγορεύτηκε η μεταφορά και του μικρότερου σουγια σε αεροπλάνα, έτσι τα μαγαζιά της έκλεισαν και λόγω χρέους η εταιρεία χρεοκοπησε.
Έχω μερικούς σουγιαδες της και είναι εφαμιλοι με τους victorinox.Πρεπει να χρησιμοποιουσαν ίδιο ατσάλι κκαι ίδια τεχνολογία.

lykourgi
18/03/2018, 07:59
Ακριβώς αυτό που έβαλες στη φωτογραφία, είναι και το μόνο που έτυχε να χρησιμοποιήσω κάποιες φορές.
Μιλάμε για Εργαλείο (έτσι, με κεφαλαίο έψιλον).

JNP
18/03/2018, 09:04
Ακριβώς αυτό που έβαλες στη φωτογραφία, είναι και το μόνο που έτυχε να χρησιμοποιήσω κάποιες φορές.
Μιλάμε για Εργαλείο (έτσι, με κεφαλαίο έψιλον).

Αυτο το έχω και τεμαχιζω μεγάλα κοκκορια 3κιλα και αρνι το Πάσχα.
Το καλοσχεδιασμενο και καλοφτιαγμενο εργαλείο ευχαριστιεσαι να το χρησιμοποιείς ότι κιαν είναι.
Ένας έμπειρος το καταλαβαίνει και με το μάτι, όλοι όμως το καταλαβαίνουν μόλις το πιάσουν στα χέρια τους και το δουλέψουν.

JNP
19/03/2018, 17:05
Όποιος ενδιαφέρεται για πτυσσομενα μαχαιρια κοινώς σουγιαδες αυτό είναι ένα πολύ αξιόλογο άρθρο
http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=1599394185

SciTeF
19/03/2018, 17:18
Chris Reeve sebenza! ;)

JNP
20/03/2018, 17:29
Πολλές φορές ένα μαχαίρι ασχετως τύπου και μεγέθους συνοδεύεται από θήκη. Τρία είναι τα υλικά των θηκων, εξου και το άρθρο:
ΘΗΚΕΣ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ: ΔΕΡΜΑ, KYDEX Η CORDURA;
http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=1709
Τα άρθρα αρχείου αυτά δεν έχουν τις φωτο που είχαν όταν δημοσιεύτηκε το περιοδικό, οπότε βάλτε στο google τις ονομασίες των υλικών και θα δείτε τις θήκες.

SciTeF
20/03/2018, 18:26
394221

Αυτό θα πάρω όταν κερδίσω το τζόκερ! Και ναι, καλά διαβάσατε, όταν είπα και όχι αν :P ;)

daz
20/03/2018, 18:28
Ε δεν τα λέει και πολύ καλά το άρθρο!

Σε γενικές γραμμές έτσι είναι αλλά όχι ακριβώς έτσι! Δεν καταλαβαίνω γιατί εστιάζει τόσο πολύ στην εμφάνιση και όχι στην πρακτικότητα.

Το δέρμα εκτός από παραδοσιακό υλικό έχει πολλά θετικά. 1ον και κυριότερο δεν παθαίνει τίποτα απ' το νερό, όχι αν δεν το στεγνώσεις με ζεστο αέρα. Καλό του κάνει το νεράκι και όχι το αντίθετο. Δεύτερον δεν θα πάθει τίποτα από μερικές γρατζουνιές ενώ σίγουρα δε μπορεί να τρυπηθεί ή να σκιστεί. Όχι το δέρμα! Η δερματίνη ή το φθηνό και κακώς επεξεργασμένο δέρμα, μπορεί.
Με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να γίνει πολύ ανθεκτικό στη βροχή και πρακτικά μονο απ' το άνοιγμα του μαχαιριού θα αποκτήσει υγρασία μέσα. Αν τρώει βροχή όμως για 3 μέρες ή αν περάσουμε μέσα από κανένα ποτάμι, θα απορροφήσει υγρασία απ' την οποία θα είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε και θα χρειαστεί περισσότερο διάστημα για να στεγνώσει. Απ' την άλλη όμως, σε υγρά περιβάλλοντα, προστατεύει το μαχαίρι μας πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Επειδή την υγρασία του περιβάλλοντος την απορροφά αυτό και δεν κάθεται επάνω στο μαχαίρι μας. Τα μαχαίρια σε δερμάτινες ή ξύλινες θήκες έχουν την καλύτερη δυνατή προστασία σε υγρά περιβάλλοντα. Πέρα απ' αυτα και τεκ λοκ μπορεί να δεχθεί και ιμάντες που θα μας επιτρέψουν να το αναρτούμε όπου και όπως μας αρέσει. Τέλος, είναι εντελώς αθόρυβο αφού ούτε ακούγεται το μαχαίρι μέσα στη θήκη όταν περπατάμε (όπως στο kydex) ούτε όταν ξεκουμπώνουμε τα κουμπιά (όπως στην κορντούρα) αφού μπορεί να έχει και εντελώς αθόρυβα κουμπώματα με τρύπα και καρφί.
Τα αρνητικά του δέρματος είναι η συντήρηση που χρειάζεται, το κοστος του και το γεγονός οτι δε θα στεγνώσει τόσο εύκολα αν περάσουμε μέσα από ποτάμι. Μια ποιοτική και καλοφτιαγμένη θήκη από δέρμα, με την κατάλληλη συντήρηση, μπορεί να μας συντροφεύει μια ζωή.

Τα υπόλοιπα υλικά έχουν άλλα θετικά! Πχ το kydex θα είναι πάντα πιο λεπτό ενώ στην κορντούρα μπορείς να έχεις μεγαλύτερες θήκες για μικροπράγματα χωρίς να γίνεται πολύ χοντρή ή βαριά οπως συμβαίνει με το δέρμα. Στο kydex μπορεί να μην χρειάζεται κούμπωμα αλλά το να βγάλεις το μαχαίρι, απ' τη θήκη δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Αν δεν μπορείς να σπρώξεις τη θήκη προς τα κάτω με τον αντίχειρα και να τραβήξεις το μαχαίρι, τότε δε βγαίνει καθόλου εύκολα. Συνεπώς αν θα το βάλεις σε θέση που βγαίνει με το δεξί, δε θα μπορείς να το βγάλεις μόνο με το αριστερό και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και τα δύο σου χέρια. Αλλά και πάλι το άρθρο εστιάζει στην εμφάνιση του kydex, λέγοντας οτι είναι άσχημο. Εγώ δεν το βρίσκω καθόλου άσχημο.

daz
20/03/2018, 18:29
394221

Αυτό θα πάρω όταν κερδίσω το τζόκερ! Και ναι, καλά διαβάσατε, όταν είπα και όχι αν :P ;)

Ρε κουφάλα που πας και τα βρίσκεις? Πολύ όμορφο!

SciTeF
20/03/2018, 18:42
Ρε κουφάλα που πας και τα βρίσκεις? Πολύ όμορφο!

Τιμή μη ρωτάς! Todd Begg design!

394223

Πάρε και μια με μια θήκη για ESEE 6. Χωρίς τα μπιχλιμπίδια (firesteel rod θήκη, και θήκη για striker και σπάγκο για προσάναμα ή ότι άλλο θέλει κανείς) που προσωπικά δε μου αρέσουν. Hedgehog Leatherworks. Τιμή μη ρωτάς πάλι! :p

ΥΓ. Συμφωνώ για το δέρμα!

Bowleno
20/03/2018, 19:08
394221

Κουκλί σκέτο! :uplate:

Τις ντομάτες τις κόβει καλά; :p

SciTeF
22/03/2018, 15:54
Κι επειδή ανεβάσαμε πολλά από κατασκευαστές που εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, νομίζω επιβάλλεται να δείξουμε και το έργο μερικών ελλήνων κατασκευαστών!

Κάνω την αρχή με τον Τέλη (http://telisgiannena.gr/) από τα Γιάννενα που κατασκευάζει από μαχαίρια μέχρι ψαλίδια για το κούρεμα των προβάτων, φυσικά χειροποίητα και σε καλές τιμές!

Προσθέστε κατασκευαστές κατά βούληση!

JNP
22/03/2018, 17:40
Κι επειδή ανεβάσαμε πολλά από κατασκευαστές που εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, νομίζω επιβάλλεται να δείξουμε και το έργο μερικών ελλήνων κατασκευαστών!

Κάνω την αρχή με τον Τέλη (http://telisgiannena.gr/) από τα Γιάννενα που κατασκευάζει από μαχαίρια μέχρι ψαλίδια για το κούρεμα των προβάτων, φυσικά χειροποίητα και σε καλές τιμές!

Προσθέστε κατασκευαστές κατά βούληση!

Πολύ ωραίος ο Τελης. Μερικές κατασκευές του στο τρίτο βίντεο μου άρεσαν ιδιαίτερα.
Και ένα καλό ελληνικό φόρουμ για μαχαιρια
https://greekblades.com/index.php

JNP
22/03/2018, 17:49
http://gunandknifeclassics.gr/category/μαχαίρια/
Εδώ στο κατάστημα Gun and Knife Classics για οφθαλμοπορνεια σε κατασκευές Ελλήνων μαχαιροποιων. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει γράψει και εκδώσει το καλυτερο ίσως ελληνικό βιβλίο για μαχαιρια.
Τίτλος βιβλίου: ΜΑΧΑΙΡΙΑ – Οδηγός μαχαιρογνωσίας για συλλέκτες και χρήστες

JNP
27/03/2018, 16:47
Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ακριβά και βαριας κατασκευής μαχαιρια. Το 80% της δουλειάς όμως γίνεται με τα μικρά μαχαιρια, με λάμα μέχρι 10εκ και μόνο το υπόλοιπο 20% της δουλειάς με τα μεγαλύτερα μαχαιρια .
Τα μικρά λοιπόν μαχαιρια τα ονομάζουν διεθνώς paring knives,δηλ μαχαιρια ξεφλουδισματος. Αφαιρουμε με αυτά τα άχρηστα φλουδια ή κουκουτσια κλπ. Τα οδοντωτα μαχαιράκια είναι ιδανικά για λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως η ντομάτα, κλπ. Κόβουν εξαιρετικά αλλά δύσκολα ακονιζονται. Πρέπει να κόβουμε μόνο λαχανικά και φρούτα πάνω σε ξύλο η ειδικό πλαστικό, για να αντέχουν πολύ. Το κόψιμο ψωμιού με σκληρή κορα τα καταστρέφει γρήγορα.
Εδώ ένα της ελβετικης victorinox και ένα της βραζιλιανικης Tramontina.
394421

Υπάρχουν τα καθαρόαιμα μαχαιρια για ξεφλουδισμα ζαρζαβατικων με κυρτη λαμα 6εκ και τα συνηθισμένα των 10εκ με ίσια μυτερη λάμα για λαχανικά όπως το κίτρινο και με καμπυλωτη για κρεατικά όπως το κόκκινο. Αυτά τα τρία είναι της πορτογαλικης ICEL η οποία φτιαχνει και καλά επαγγελματικά της οικονομικής κατηγορίας. Οι μισοί κρεοπωλες στην Βαρβακειο αγορά τέτοιας ποιότητας μαχαιρια έχουν.
394422

Στην ίδια χρηματική κατηγορία βρισκεις και ξεχωριστά εργαλειακια με ξύλινη λαβή και εξαιρετικό ατσάλι όπως αυτά τα Opinel. Αυτά μου αρέσουν και για το καθημερινό τραπέζι. Βέβαια πρέπει να πλενονται οι λαμες μόνο στο χέρι για να μην χαλάσουν τα χρώματα στις λαβές.
394423
Ένα τέτοιο, λοιπόν, μικρο μαχαιράκι πρέπει να υπαρχει και στην εργαλειοθηκη μας για πολλές δουλειές.

SciTeF
27/03/2018, 18:47
Και είναι ακόμη καλύτερα αν τα ξύλα κοπής είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κόβουμε παράλληλα με τι ίνες του ξύλου ώστε να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο την κόψη του μαχαιριού μας! (end grain cutting boards)

394428

JNP
28/03/2018, 00:13
Και είναι ακόμη καλύτερα αν τα ξύλα κοπής είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κόβουμε παράλληλα με τι ίνες του ξύλου ώστε να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο την κόψη του μαχαιριού μας! (end grain cutting boards)

394428

Επειδή με τη χρήση τα ξυλα κοπής χαρασσονται, οφείλουμε είτε με πλανισμα είτε με γυαλοχαρταρισμα να εξαλειφουμε τις χαρακιες, γιατί εκεί αναπτυσσονται μικρόβια.
Κάτω από το ξύλο κοπής, αν δεν υπάρχουν, βάζουμε αυτοκόλλητα αντιολισθητικα σαν κιαυτα που βάζουμε κάτω από τα πόδια των τραπεζιών και των καρεκλων. Είναι βασικό στοιχείο ασφαλειας το ξύλο κοπής να μην γλιστράει.

Bowleno
28/03/2018, 00:48
Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ακριβά και βαριας κατασκευής μαχαιρια. Το 80% της δουλειάς όμως γίνεται με τα μικρά μαχαιρια, με λάμα μέχρι 10εκ και μόνο το υπόλοιπο 20% της δουλειάς με τα μεγαλύτερα μαχαιρια .
Τα μικρά λοιπόν μαχαιρια τα ονομάζουν διεθνώς paring knives,δηλ μαχαιρια ξεφλουδισματος. Αφαιρουμε με αυτά τα άχρηστα φλουδια ή κουκουτσια κλπ. Τα οδοντωτα μαχαιράκια είναι ιδανικά για λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως η ντομάτα, κλπ. Κόβουν εξαιρετικά αλλά δύσκολα ακονιζονται. Πρέπει να κόβουμε μόνο λαχανικά και φρούτα πάνω σε ξύλο η ειδικό πλαστικό, για να αντέχουν πολύ. Το κόψιμο ψωμιού με κορα τα καταστρέφει γρήγορα.
Εδώ ένα της ελβετικης victorinox και ένα της βραζιλιανικης Tramontina.
394421

Τώρα μιλάς την γλώσσα της τσέπης μου :D

JNP
28/03/2018, 08:22
Τώρα μιλάς την γλώσσα της τσέπης μου :D

Το καλό και ακριβό ατσάλι για εμάς τους ερασιτέχνες δεν έχει τόση σημασία. Μεγαλύτερη σημασία έχει μια εργονομική λαβή και να ξέρουμε να ακονιζουμε σωστά. Έχοντας ένα καλό μασατι και δουλεύοντας το συνεχώς, το τρόχισμα επαναλαμβανεται κάθε λίγους μήνες ανάλογα την χρήση. Αυτό το στρώσιμο της κοψης με το μασατι γίνεται σε όλα τα μαχαίρια, μεγάλα και μικρά, κρέατος ή λαχανικών. Ίσως τελικά ένα καλό μασατι να μετράει περισσότερο από ένα ακριβό μαχαιρι.Μάλιστα ένα φτηνότερο μαχαιρι μεσαίας ποιότητας είναι πιο εύκολο να δουλευτει με το μασατι, γιατί η λάμα του είναι πιο μαλακη και ευκολοδουλευτη.
Με 2-3 μεγάλα μαχαιρια των 20-30 ευρώ και άλλα τόσα μικρά των 5-10 ευρώ κάνεις άριστα λοιπόν την δουλειά σου για πάρα πολλά χρόνια.

SciTeF
28/03/2018, 08:45
Συμφωνώ με το πλάνισμα που στην περίπτωση των ξύλων κοπής που λέω εγώ δεν χρειάζεται να είναι τόσο συχνό γιατί μετά το χάραγμα το ξύλο επανέρχεται από μόνο του και μετά από αρκετή χρήση θέλει πλάνισμα!

Τώρα για το μασάτι, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να πάρουμε ένα κεραμικό. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι το μασάτι δεν ακονίζει απλά επαναφέρει την κόψη στην περίπτωση που αυτή έχει λυγίσει.

Εντίτ: Συνήθως, όσο πιο καλό το ατσάλι τόσο πιο λεπτό το μαχαίρι, άρα και μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χρήση για να μην το χαλάσουμε. Άλλος ένας λόγος λοιπόν που δεν ταιριάζει με την ερασιτεχνική χρήση.

yes-u
28/03/2018, 10:20
Εναλλακτική του κεραμεικού μασατίου η κάτω πλευρά από τις κεραμικές κούπες της κουζίνας μας, με προσοχή μη κόψουμε το χέρι που τις κρατά.. αν είμαστε στο αυτοκίνητο, την ίδια δουλειά την κάνει η κόψη του τζαμιού παραθύρου κάποιας πόρτας (hacking κιετσ΄)...

JNP
28/03/2018, 15:03
Συμφωνώ με το πλάνισμα που στην περίπτωση των ξύλων κοπής που λέω εγώ δεν χρειάζεται να είναι τόσο συχνό γιατί μετά το χάραγμα το ξύλο επανέρχεται από μόνο του και μετά από αρκετή χρήση θέλει πλάνισμα!

Τώρα για το μασάτι, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να πάρουμε ένα κεραμικό. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι το μασάτι δεν ακονίζει απλά επαναφέρει την κόψη στην περίπτωση που αυτή έχει λυγίσει.

Εντίτ: Συνήθως, όσο πιο καλό το ατσάλι τόσο πιο λεπτό το μαχαίρι, άρα και μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χρήση για να μην το χαλάσουμε. Άλλος ένας λόγος λοιπόν που δεν ταιριάζει με την ερασιτεχνική χρήση.

Το πλανισμα χρειάζεται συνήθως όταν χρησιμοποιουμε μπαλταδες, τσατηρες ή οδοντωτα μαχαιρια ψωμιού. Με τα συνηθισμένα μαχαιρια το γυαλοχαρταρισμα είναι αρκετό.
Όσον αφορά το μασατι δεν συμφωνώ. Υπάρχουν μασατια που μόνο ευθυγραμμιζουν την κόψη, αλλά τα περισσότερα κάνουν και μικρό ή μεγαλύτερο τροχισμα.Εγώ έχω τρία που κάνουν διαφορετικό βαθμό τροχισματος. Έχω επίσης ένα οβαλ διαμαντε που μόνο τροχιζει.

JNP
28/03/2018, 15:08
Εναλλακτική του κεραμεικού μασατίου η κάτω πλευρά από τις κεραμικές κούπες της κουζίνας μας, με προσοχή μη κόψουμε το χέρι που τις κρατά.. αν είμαστε στο αυτοκίνητο, την ίδια δουλειά την κάνει η κόψη του τζαμιού παραθύρου κάποιας πόρτας (hacking κιετσ΄)...

Αυτά πράγματι ισχύουν αλλά κυρίως σε ατσάλι carbon, σε inox είναι πιο δύσκολο.

daz
29/03/2018, 00:07
. Ίσως τελικά ένα καλό μασατι να μετράει περισσότερο από ένα ακριβό μαχαιρι.Μάλιστα ένα φτηνότερο μαχαιρι μεσαίας ποιότητας είναι πιο εύκολο να δουλευτει με το μασατι, γιατί η λάμα του είναι πιο μαλακη.
Με 2-3 μεγάλα μαχαιρια των 20-30 ευρώ και άλλα τόσα μικρά των 5-10 ευρώ κάνεις άριστα λοιπόν την δουλειά σου για πάρα πολλά χρόνια.

Για τα μαχαίρια κουζίνας, έτσι είναι!

JNP
30/03/2018, 17:27
https://www.facebook.com/groups/1516817021891916/?fref=nf
Πολλά ελληνικά χειροποίητα μαχαιρια!
394482

sniper
02/04/2018, 10:31
Για τα μέταλλα δεν μπορώ να ξέρω, αλλά ας πούμε ότι τουλάχτιστον έχουν ωραίες θήκες.

Τα υπόλοιπα, οπτικά, είναι για κλάματα.

VANDA
02/04/2018, 11:04
Για τα μέταλλα δεν μπορώ να ξέρω, αλλά ας πούμε ότι τουλάχτιστον έχουν ωραίες θήκες.

Τα υπόλοιπα, οπτικά, είναι για κλάματα.

Εσύ φτιάξε (https://www.youtube.com/watch?v=owseTngZFMI) ένα μόνος σου.

sniper
02/04/2018, 11:15

ΛΟΛ!

Η αλήθεια είναι ότι είχε φτιάξει ο πατέρας μου 2 μαχαίρια χρησιμοποιώντας το μέταλο από δίσκους κοπής πέτρας...

Δυστυχώς τα χρησιμοποίησε σε λάθος δουλειές και καταστράφηκαν (το ένα το έσπασε). Κρίμα, το ένα ήταν έργο τέχνης και δεν τον πρόλαβα να το σώσω πριν το πετάξει.

JNP
02/04/2018, 15:10
Υπάρχουν και ποιοτικά μαχαιρια σε λογικές τιμές από σχετικά άγνωστες εταιρείες.
Είχα πετύχει πριν λίγα χρονια ένα ιταλικό Sanelli με ευκαμπτη λάμα 18εκ και την πιο εργονομική συνθετικη λαβή που εχω συναντήσει μέχρι τώρα. Η λαβή αποτελείται από ένα σκληρό κόκκινο κομμάτι μπροστά που έχει αντοχη στο μασατι και την κυρίως πράσινη λαβή απο αντιολισθητικο υλικό.
394530
Στην επόμενη φωτό με λίγο μεγέθυνση, φαίνεται ο αιθερας της κοψης από το μασατι :
394531
394532
Ψάχνοντας πρόσφατα λεπτομέρειες για την εταιρεία Sanelli πέτυχα μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σε ένα σαιτ της. Λέει λοιπόν ότι χρησιμοποιεί δύο τύπους ατσαλιων inox. Ο πρώτος AISI 425 περιέχει άνθρακα, χρώμιο και μολυβδενιο για τις ευκαμπτες λάμες όπως στο δικο μου, ενώ στον δεύτερο AISI 440 για τις σκληρές και ακαμπτες λάμες αυξάνει λίγο τον άνθρακα και επιπλέον προσθέτει βαναδιο. Δίνει και τις αναλογίες των υλικών:
394533

daz
02/04/2018, 17:54

daz
02/04/2018, 18:03
Στην επόμενη φωτό με λίγο μεγέθυνση, φαίνεται ο αιθερας της κοψης από το μασατι :

Micro bevel wire edge!

sniper
03/04/2018, 10:06
Μη γελάς εσύ, τα μαχαίρια που λέω ο φάδερ τα είχε φτιάξει μέσα στην 71 ;)

JNP
10/04/2018, 16:25
Σε ένα ιταλικό σαιτ πέτυχα ένα Ιταλό μαχαιροποιο τον Frongia, που ειδικεύεται στην κατασκευή του ντοπιου κλασσικού σουγια της Σαρδηνιας.
394693
Και εδώ το μαχαιρι τελειωμένο.
394694
Έτσι θυμήθηκα τον δικό μου σουγια που αγόρασα στην Σαρδινια το 1984 σε ένα μαχαιραδικο στο λιμάνι. Χειροποίητο με λαβή από κέρατο και λάμα carbon σφυρηλατη στο χέρι. Κατασκευαστής ήταν ο Vittorio Mura από την περιοχή S.Lussurgiu που πέθανε πρόσφατα. Τα μαχαίρια του αυτά ξεκινούν τώρα από τα 150 ευρώ με 10 εκ. λάμα και 180 ευρώ με 12 εκ λάμα. Τα σκαλιστα του στην Αμερική πουλιωνται πάνω από χιλιάρικο.
http://www.sardinianknives.us/sardinian-handicrafts/1-knives/3-sardinian-knives/782-knife-vittorio-mura-sardinia.html
Αυτός είναι ο δικός μου :
394695
394696
394697

daz
10/04/2018, 16:30
Πολύ ωραίο!

vaska
10/04/2018, 20:49

έχω αρχίσει και σε φοβάμαι εσένα με τα βίντεα που βλέπεις

JNP
14/05/2018, 12:38
Θυμήθηκα όταν πριν 4-5 χρόνια πήγα στο κυνηγομαγαζο ενός γνωστού που εκείνη την ώρα είχε παραλάβει κάτι χαρτοκουτα με ρουχισμο δεμένα με σκληρό πλαστικό ιμάντα. Είχε ένα σουγιαδακι που το τραβαγε αλλά δεν έκοβε καθόλου. Μου λέει λοιπον, δωσμου ότι έχεις πάνω σου να κάνω τη δουλειά μου, γιατί δεν θέλω να χρησιμοποιήσω μαχαιρι του μαγαζιού που είναι για πούλημα. Τυχαία έχω στην τσέπη μου ένα κινέζικο παμφθηνο που μόλις είχα ακονισει και θα το χαριζα σε ένα φίλο. Του το δίνω, κόβει και αποφασίζει :
Αυτό είναι εργαλείο της προκοπής!
Εντάξει του λέω,κράτα το να κάνεις τη δουλειά σου.
Καλά μου λέει πάρε αυτόν και πετα τον να μην τον βλέπω.
Τον πηρα και μετά από καιρό τον περιποιηθηκα. Η μύτη είχε σπάσει μάλλον από ξεβιδωμα βίδας, δεν έκοβε ούτε βούτυρο και ήταν γεμάτος κολλα από τις χαρτοταινιες που έκοβε ποιος ξέρει πόσα χρόνια. Αφού τροποποιηθηκε λίγο η μύτη, τροχιστηκε και γυαλιστηκε, έγινε η αναγνώριση :
395609
395610
Το όνομα αυτού Opinel Slim Line, series Ellite 8cm.
Με το καλυτερο ατσάλι που χρησιμοποιεί η οπινελ 12c27 σουηδικο, λεπτη λάμα 1,5χιλ που ξυριζει,ξύλο αφρικανικο Bubinga.
Η πιο ποιοτική σειρά της οπινελ, όπου τα βρειτε πάρτε τα γιατί δεν ξαναβγαινουν.

daz
14/05/2018, 15:25
:lol: αυτά είναι!

Lioulios
28/05/2018, 17:04
όπου τα βρειτε πάρτε τα γιατί δεν ξαναβγαινουν.

Και το δικο μου Opinel Slim Line, series Ellite 10cm

395982

JNP
28/05/2018, 23:19
Και το δικο μου Opinel Slim Line, series Ellite 10cm

395982

Ωραιο μέγεθος το έχω και εγώ.Δεν είναι για βαριά χρήση. Εκτος από το ψάρεμα πεστροφας για το οποίο φτιάχτηκε, πιστεύω είναι ιδανικό μαχαιρι φαγητού για το κόψιμο μπριτζολας και το καθαρισμα φρούτων.Λογω της λεπτης του λάμας ακονιζεται εύκολα.

Lioulios
30/05/2018, 16:51
Το χρησιμοποιω οταν ειμαι στο χωριο καθημερηνα .

Στις ελιες , σε παρεες και κοβω κρεας και ψημενο και αψητο , φιλεταρω ψαρια , σφαζω κοτες και γδερνω κουνελια .... τα κανει ολα .

Το μονο που φοβαμαι ...μην μου το βρουν σε κανενα μπλοκο , γιατι θα μου το παρουν .

Εχω δοκιμασει το 8cm και δεν με βολευει τοσο , οσο το 10αρι.

JNP
30/05/2018, 17:10
Έχεις δίκιο. Το ν8 είναι αισθητά μικρότερο από το ν10. Εγώ έχω το ν8 μόνο για κανένα μήλο η πορτοκαλι.
Καλά σε επαρχία και είναι τόσο αυστηροι για ένα σουγιαδακι;

Lioulios
02/06/2018, 00:31
Στην Κρητη ,αν πεσεις σε κανενα μπλόκο αργα τη νυχυτα με το 4χ4 και σε κατεβασουν ...αν το βρουν ,το χανεις . απλα.
οταν γυρναω στην πολη μετα απο καιρο ,εξαφανιζεται απο το αμαξι.
...Ενω το 8αρι ειναι προβλεπε και δεν υπαρχει προβλημα .
Υπαρχει περιπτωση να πεσεις και σε καλη περιπτωση και να το γλυτωσεις ,αλλα δεν θες να σου τυχει.
...τετοια μπλοκα παντως μπολικα .

daz
02/06/2018, 10:08
Τίποτα δεν είναι προβλεπέ στην Ελλάδα αλλά όλα επιτρέπονται. Αρκεί στο σημείο και στον άνθρωπο που θα βρεθούν να θεωρηθούν εργαλεία και όχι όπλα.

Ένα victorinox στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου είναι εργαλείο για να καθαρίζεις κανένα μήλο και ξεγυμνώνεις κανένα καλώδιο. Το ίδιο σουγιαδάκι στην τσέπη σου σε ένα κλαμπ είναι όπλο.

Αν βγάλεις spyderco full serrated στην πλατεία συντάγματος για να κόψεις ένα κορδόνι, μπορεί να θεωρηθεί οτι το έκανες για εκφοβισμό. Το ίδιο μαχαίρι στο σάκο με τα ψαρικά σου ή την ώρα που κόβεις σχοινιά και πετονιές σε μια παραλία είναι εργαλείο.

Καλώς ή κακώς η μεταφορά μαχαιριών ελέγχεται και δικαιολογείται ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση. Καλώς γιατί δεν υπάρχει περιορισμός του τι μπορείς/επιτρέπεται να μεταφέρεις, κακώς γιατί είναι στην κρίση του εκάστοτε οργάνου που κάνει τον έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, αν μπορείς να το δικαιολογήσεις, θα δικαιωθείς στο δικαστήριο. Αν όχι, κακώς το είχες επάνω σου.

Στην Αγγλία επιτρέπεται στο κάθε κλεφτρόνι να έχει σουγιά, αρκεί να μην έχει ασφάλεια και να μην ανοίγει με το ένα χέρι, ενώ ο κυνηγός απαγορεύεται να έχει σταθερή λεπίδα, ενώ φέρει το όπλο του μαζί με σφαίρες! Μια χαρά τη βρίσκω τη νομοθεσία στην Ελλάδα!

JNP
02/06/2018, 12:02
Σωστά είναι τα παραπάνω αλλά θα ήταν σωστοτερα αν ο νόμος ήταν πιο σαφής και προστατευε τον πολίτη καλύτερα. Ένα ακραία αυστηρό όργανο ή κακοξυπνημενο μπορεί να σε στείλει στο δικαστήριο για παράνομη οπλοκατοχη και να σε βάλει σε περιπέτειες άδικα. Να υπενθυμίσω την ταλαιπωρία και τα δικαστικα έξοδα όπως και το ότι αν κατέχεις κυνηγετικα ή σκοπευτικα όπλα νόμιμα, είναι στο χέρι του υπεύθυνου ασφαλείας της περιοχής σου να τα κατασχει μέχρι το πέρας της δικης που μπορεί να είναι σε πέντε χρόνια. Έχει συμβεί σε γνωστό μου.

JNP
02/06/2018, 12:06
ενώ ο κυνηγός απαγορεύεται να έχει σταθερή λεπίδα, ενώ φέρει το όπλο του μαζί με σφαίρες
Αποστολε για εξήγησε το καλύτερα αυτό. Δεν το καταλαβαίνω.

daz
02/06/2018, 12:10
ενώ ο κυνηγός απαγορεύεται να έχει σταθερή λεπίδα, ενώ φέρει το όπλο του μαζί με σφαίρες
Αποστολε για εξήγησε το καλύτερα αυτό. Δεν το καταλαβαίνω.

Στην αγγλία λέω. Στην Αγγλία επιτρέπεται μόνο συγκεκριμένο μήκος (δε θυμάμαι πόσο), πρέπει το μαχαίρι να μην ανοίγει με το ένα χέρι και να μην έχει ασφάλεια. Όλα τα άλλα απαγορεύονται ανεξάρτητα από το τι κάνεις που είσαι κτλ.

daz
02/06/2018, 12:14
Σωστά είναι τα παραπάνω αλλά θα ήταν σωστοτερα αν ο νόμος ήταν πιο σαφής και προστατευε τον πολίτη καλύτερα.

Αν ήταν πιο σαφής θα είχε περισσότερους περιορισμούς. Την ταλαιπωρία από κακοξυπνημένο όργανο μπορείς να την διεκδικήσεις δικαστικά μετά απ' την δικαίωσή σου.

Ο νόμος είναι σαφέστατος. Απαγορεύονται τα όπλα! Είτε είναι σκουπόξυλο είτε μαχαίρι, ανάλογα με την περίσταση μπορούν να θεωρηθούν όπλα. Και κατσαβίδι να έχεις στην κωλότσεπη, σε πάνε για οπλοφορία. Και καλά κάνουν! Ένα κατσαβίδι στην κωλότσεπη δεν είναι για δουλειά. Ένα κατσαβίδι στην τσάντα σου ή μαζί με άλλα εργαλεία είναι εργαλείο.

JNP
02/06/2018, 14:03
Στην αγγλία λέω. Στην Αγγλία επιτρέπεται μόνο συγκεκριμένο μήκος (δε θυμάμαι πόσο), πρέπει το μαχαίρι να μην ανοίγει με το ένα χέρι και να μην έχει ασφάλεια. Όλα τα άλλα απαγορεύονται ανεξάρτητα από το τι κάνεις που είσαι κτλ.

Νόμιζα ότι εννοοουσες ότι ο κυνηγός απαγορεύεται να έχει μαχαιρι με σταθερή λάμα.
Στην Αγγλία δεν έχουν όριο στο μήκος της λάμας του σουγια αλλά δεν πρέπει να κλειδώνει η λάμα. Ο οπινελ πχ με βγαλμένο το στρογγυλο λαμακι που ασφαλιζει τη λάμα είναι νόμιμος στην καθημερινή μεταφορά. Η spyderco έχει μοντέλα χωρίς ασφάλεια ειδικά για Αγγλία.

daz
02/06/2018, 17:09
Νόμιζα ότι εννοοουσες ότι ο κυνηγός απαγορεύεται να έχει μαχαιρι με σταθερή λάμα.
Στην Αγγλία δεν έχουν όριο στο μήκος της λάμας του σουγια αλλά δεν πρέπει να κλειδώνει η λάμα. Ο οπινελ πχ με βγαλμένο το στρογγυλο λαμακι που ασφαλιζει τη λάμα είναι νόμιμος στην καθημερινή μεταφορά. Η spyderco έχει μοντέλα χωρίς ασφάλεια ειδικά για Αγγλία.

Δεν ξέρω καλά τι ισχύει στην Αγγλία αλλά ξέρω αυτό.

"A UK Friendly knife must be a folding knife that is both non-locking and has a cutting edge of less the 7.62cm (3 inches)".

Η spyderco βγάζει και ειδικό μήκος για την αγορά της Αγγλίας που είναι οριακά κάτω από 3 ίντσες. Κάποια μεγέθη opinel δεν είναι νόμιμα στην Αγγλία!

Edit. Ευρηκα..

https://www.gov.uk/buying-carrying-knives

Η μεταφορά μαχαιριών επιτρέπεται μόνο προς και από την δουλειά σου (πχ μάγειρας), για κινηματογραφικούς σκοπούς, επιδείξεις, μουσεία κτλ.

Διαφορετικά απαγορεύεται να..

"carry a knife in public without good reason, unless it has a folding blade with a cutting edge 3 inches long or less"

και φυσικά

"use any knife in a threatening way (even a legal knife)"

SciTeF
02/06/2018, 18:14
Στο δασος, στην Αγγλία, επιτρέπεται να έχεις και μαχαίρι σταθερής λεπίδας αρκεί να το μεταφέρεις από το αυτοκίνητο στη σκηνή και πίσω.
Και φυσικά να μπορείς να το δικαιολογήσεις. Το ξέρω γιατί παρακολουθώ πολλά κανάλια στο σωλήνα από Αγγλία.
Πάντως, γενικά, έχουν πολύ περιέργη νομοθεσία και ακόμα πιο περίεργη στα αεροβόλα! (όχι οτί εδώ πάμε πίσω στην παραξενιά).

JNP
02/06/2018, 21:09
Όσον αφορά τα αεροβολα στην Αγγλία επιτρέπεται η χρήση τους μέχρι κάποια ποδολιβρα ισχύ, νομίζω 12.Επιτρεπεται η χρήση τους ακόμα και στον κήπο σου υπό προϋποθέσεις ασφάλειας των γύρω. Επιτρέπεται η χρήση τους σε κάποια κυνηγια και στο κυνήγι των επιβλαβων όλο το χρόνο μέρα και νύχτα με ειδικά φώτα και διοπτρες.
Στην Ελλάδα επιτρέπεται η αγορά τους και απαγορεύονται όλα τα παραπάνω. Ακόμα και η σκοποβολή στα χωράφια ή στον κήπο σου. Νομίζω ότι επιτρέπεται η χρήση τους μόνο από σκοπευτές με άδεια σε ειδικά σκοπευτήρια,το ίδιο και η χρήση διοπτρας.
Μετά από αυτά ελάτε να με πεισετε ότι είμαι πολίτης της Ευρώπης με ίσα δικαιώματα και αναλογους νόμους.

SciTeF
02/06/2018, 23:34
Αν σε πιάσουν με αεροβόλο με φορεμένη διόπτρα την εκατσες. Κι ας εχεις αδεια σκοπευτη κι αν πηγαινεις και στο σκοπευτηριο!

sniper
04/06/2018, 09:47
Αυτό που γράφετε ότι νομίζετε ότι ισχύει με ξεπερνάει....

JNP
04/06/2018, 13:40
Αυτό που γράφετε ότι νομίζετε ότι ισχύει με ξεπερνάει....

Δηλαδή ισχύει κάτι άλλο εδώ;

sniper
04/06/2018, 14:08
Δηλαδή ισχύει κάτι άλλο εδώ;

Ναι προφανώς αυτά που λέτε για διόπτρες, αεροβόλα κλπ είναι εκτός πραγματικότητας. Και τέλος πάντων, αφού δεν ξέρετε τι ισχύει νομικά για τη σκοποβολή καταλαβαίνω ότι δεν είστε ενεργοί σκοπευτές (αν κάποτε ήσασταν) και δεν χρειάζεται στην τελική σε θρεντ για μαχαίρια να τα μπλέκουμε όλα.
Μια χαρά τα λέει ο Daz πιο πάνω, εκτός βέβαια για την Αγγλία (UK καλύτερα) που είναι μακράν στην κερκίδα η μπάλα.

JNP
04/06/2018, 23:35
Ναι προφανώς αυτά που λέτε για διόπτρες, αεροβόλα κλπ είναι εκτός πραγματικότητας. Και τέλος πάντων, αφού δεν ξέρετε τι ισχύει νομικά για τη σκοποβολή καταλαβαίνω ότι δεν είστε ενεργοί σκοπευτές (αν κάποτε ήσασταν) και δεν χρειάζεται στην τελική σε θρεντ για μαχαίρια να τα μπλέκουμε όλα.
Μια χαρά τα λέει ο Daz πιο πάνω, εκτός βέβαια για την Αγγλία (UK καλύτερα) που είναι μακράν στην κερκίδα η μπάλα.

Μιας και από ότι φαίνεται εσύ ξέρεις τη νομοθεσία στην Ελλάδα για τη χρήση των αεροβολων γιατί δεν κάνεις τον κόπο να μας το πεις.
Η αγορά τους είναι ελεύθερη, τι γίνεται όμως για τη χρήση και τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο αν ξέρεις να μας πεις.

daz
05/06/2018, 00:27
Ξεφύγαμε απ' τις καραμπίνες και περάσαμε στα αεροβόλα? :)

come on.. Knives n' tools είμαστε και αυτό καταχρηστικά, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ενδιαφέρον!

keep going. :beer:

sniper
05/06/2018, 09:49
Μιας και από ότι φαίνεται εσύ ξέρεις τη νομοθεσία στην Ελλάδα για τη χρήση των αεροβολων γιατί δεν κάνεις τον κόπο να μας το πεις.
Η αγορά τους είναι ελεύθερη, τι γίνεται όμως για τη χρήση και τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο αν ξέρεις να μας πεις.

Sorry daz, απλά για να μην μείνει αναπάντητο:

Αν είσαι αθλητής ολυμπιακών αθλημάτων σκοποβολής (αεροβόλο ή 22) τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Αν δεν είσαι και απλά αγόρασες ένα αεροβόλο είτε πιστολάκι ή κανα σπαστό των 250€ (τα αγωνιστικά έχουν αρκετές χιλιάδες ευρώ) γιατι κι εσύ δεν ξέρεις τι θες να το κάνεις ή τι επιδιώκεις αλλά δε γ@μείς το πήρες γιατί μπορείς κι επιτρέπεται τότε όταν το μετακινείς εκτός σπιτιού πρέπει να έχεις μαζί το τιμολόγιο/αποδειξη αγοράς, άδειο, σε θήκη και λυμένο (αν λύνεται) και όχι μέσα στο χώρο των επιβατών.

Μπορείς να το μετακινήσεις μεταξύ 2 σπιτιών που σου ανοίκουν ή κατοικείς ή από το σπίτι σου προς σκοπευτήριο (αλλά για να μπείς μέσα πρέπει να έχεις ταυτότητα της ΣΚΟΕ).

JNP
05/06/2018, 15:40
Sorry daz, απλά για να μην μείνει αναπάντητο:

Αν είσαι αθλητής ολυμπιακών αθλημάτων σκοποβολής (αεροβόλο ή 22) τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Αν δεν είσαι και απλά αγόρασες ένα αεροβόλο είτε πιστολάκι ή κανα σπαστό των 250€ (τα αγωνιστικά έχουν αρκετές χιλιάδες ευρώ) γιατι κι εσύ δεν ξέρεις τι θες να το κάνεις ή τι επιδιώκεις αλλά δε γ@μείς το πήρες γιατί μπορείς κι επιτρέπεται τότε όταν το μετακινείς εκτός σπιτιού πρέπει να έχεις μαζί το τιμολόγιο/αποδειξη αγοράς, άδειο, σε θήκη και λυμένο (αν λύνεται) και όχι μέσα στο χώρο των επιβατών.

Μπορείς να το μετακινήσεις μεταξύ 2 σπιτιών που σου ανοίκουν ή κατοικείς ή από το σπίτι σου προς σκοπευτήριο (αλλά για να μπείς μέσα πρέπει να έχεις ταυτότητα της ΣΚΟΕ).

Πολύ σωστά όλα αυτά (που ετσι κιαλλιως ισχύουν και για τα πυροβόλα όπλα), αλλά εκτός των σκοπευτηριων που αλλού μπορείς να κάνεις σκοποβολή με ενα αεροβολο στην Ελλάδα; Και δεν εννοώ με χρήση διοπτρας.

sniper
05/06/2018, 15:45
Πολύ σωστά όλα αυτά (που ετσι κιαλλιως ισχύουν και για τα πυροβόλα όπλα), αλλά εκτός των σκοπευτηριων που αλλού μπορείς να κάνεις σκοποβολή με ενα αεροβολο στην Ελλάδα; Και δεν εννοώ με χρήση διοπτρας.

Πουθενά.

JNP
05/06/2018, 16:41
Πουθενά.

Ολοσωστος!
Αυτό όμως δεν το ξέρει ο Ελληνας όταν αγοράζει αεροβολο.
Και σε τί διαφέρει από τον ευρωπαιο και δεν μπορεί;
Δεν θέλω απάντηση γιατί αγριευω ή αισθάνομαι σαν μαυρακι αφρικανικο.

JNP
09/06/2018, 15:51
Και επειδή μας πιάσανε οι ζεστες χρειάζεται και ένα ανέκδοτο :

-Τι ειναι αυτο στο πισω κάθισμα;
-Μην ανησυχείτε κυριε αστυνόμε, κουζινομάχαιρο ειναι, ειμαι σεφ βλέπετε.
-Και το αλλο διπλα;
-Κουζινοδίκανο!

daz
09/06/2018, 19:50

Επιστρέφουμε!

Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ μαχαίρι! Θα έλεγα οτι είναι εξαιρετικό για τα λεφτά του, μιας και είναι αρκετά φθηνό γι αυτά που προσφέρει, αλλά θα το αδικήσω. Έχει γίνει οικονομία στο φινίρισμα το οποίο ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο, αλλά σε όλα τα άλλα δεν υστερεί κάπου. Φουλ τανκγ με "κρυμμένη" λάμα στη λαβή (κάνει κρύο στη φιλλανδία) και ένα φοβερό ατσαλάκι, (το ανθρακούχο τουλάχιστον που έχω δοκιμάσει).
Δύο μεγέθη, δύο ατσάλια (ανθακούχο και ίνοχ) και με επιλογή να το πάρει κάποιος μαζί με θήκη ή χωρίς.

396297

Αν κάποιος θέλει ένα οικονομικό μαχαίρι βουνού, κυνηγίου, κακοποίησης, οτιδήποτε, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Δεν έγραψα τίποτα όταν το πήρα αλλά με εντυπωσίασε. Το τελευταίο 6μηνο το έχω προτείνει σε 3 φίλους οι οποίοι το πήραν και δεν έχουν κάτι αρνητικό να του προσάψουν.

Real world pics όταν μπορέσω, γιατί δεν το έχω σπίτι..

google = terävä-jääkäripuukko

Bowleno
09/06/2018, 22:19

google = terävä-jääkäripuukko

Πες μου ότι το αναζήτησες με αυτές τις λέξεις να κόψω φλέβες με δαύτο :lol:

JNP
09/06/2018, 22:30
Πολύ πρακτικό μαχαιρι φαίνεται. Μου αρέσει το αυξημένο πάχος και το κλασσικό στυλ λάμας.
Θα προτιμούσα το 14αρι γιατί 11αρια βρισκεις και εδώ φθηνότερα, bahco κλπ.
Αν τα καταφέρνει κάποιος με το δέρμα και φτιάξει δική του θήκη συμφαιρει παραπάνω.

daz
10/06/2018, 11:19
Πολύ πρακτικό μαχαιρι φαίνεται. Μου αρέσει το αυξημένο πάχος και το κλασσικό στυλ λάμας.
Θα προτιμούσα το 14αρι γιατί 11αρια βρισκεις και εδώ φθηνότερα, bahco κλπ.
Αν τα καταφέρνει κάποιος με το δέρμα και φτιάξει δική του θήκη συμφαιρει παραπάνω.

To 14αρι είναι καλύτερο για chopping και σου δίνει περισσότερο αέρα στο batoning αλλά εγώ δεν το βρήκα άβολο ούτε σε πιο λεπτές δουλειές επειδή γενικά δεν είναι βαρύ σαν μαχαίρι. Γενικά δε μ' αρέσουν τα πολύ βαριά και χοντρά μαχαίρια ούτε έχω ουσιαστική χρήση γι' αυτά.
Για companion-skinning το 11αρι. Για όλα τα άλλα το 14αρι.

Το 11αρι μπορεί να συγκριθεί μόνο με το garberg απ' όλη τη σειρά της mora γιατί μόνο αυτό έχει περίπου το ίδιο πάχος και είναι φουλ τανγκ. Παρόλα αυτά το τεράβα είναι φθηνότερο και το ανθρακούχο ατσάλι του το θεωρώ λίγο καλύτερο.

Για τη θήκη έκανα αυτό ακριβώς που είπες. Αν και η θήκη του δεν είναι καθόλου άσχημη, προτίμησα να φτιάξω μια δική μου για να είναι όπως την θέλω. Δε μ' αρέσουν τα dangler και δε βάζω ποτέ το μαχαίρι στο ζωνάρι. Συνήθως είναι είτε μέσα σε τσάντα ή σε molle, περασμένο είτε κάθετα είτε οριζόντια. Επίσης προτιμώ το μαχαίρι να βγαίνει με το ένα χέρι χωρίς να χρειάζεται να συγκρατήσεις τη θήκη με το άλλο. Φωτογραφίες εν καιρό!

JNP
08/07/2018, 15:10
https://youtu.be/PBp9hT2tZcs
Ένα φιλμάκι όπου βλέπει κανείς όλα τα εργαλεία ενός μαχαιροποιου σε χρήση.
Βασικό εργαλείο ο μεγαλος ταινειολειαντηρας με τροχό γυαλίσματος στην άκρη.
Σημ.Το Νοέμβριο οι επαγγελματίες Έλληνες μαχαιροποιοι θα κάνουν έκθεση στην Αθήνα.
Στο Περιστέρι, αρχές Νοέμβρη.

SciTeF
11/07/2018, 12:56
Ωραίο το αποτέλεσμα αλλά και το στήσιμο του φιλμ.
Αφορά στην κατασκευή μαχαιριών με μέθοδο stock removal.

Άραγε πώς κατασκευάζαν τα μπολστερ πριν την χρήση φρεζοδράπανων;

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία στο τέλος. Καλή φάση θα είναι. Μακάρι να μπορέσω να προγραμματίσω μια επίσκεψη.

JNP
11/07/2018, 14:58
Ωραίο το αποτέλεσμα αλλά και το στήσιμο του φιλμ.
Αφορά στην κατασκευή μαχαιριών με μέθοδο stock removal.

Άραγε πώς κατασκευάζαν τα μπολστερ πριν την χρήση φρεζοδράπανων;

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία στο τέλος. Καλή φάση θα είναι. Μακάρι να μπορέσω να προγραμματίσω μια επίσκεψη.

Βάλε κανένα 200αρι minimum στη τσέπη και έλα.

JNP
26/07/2018, 14:40
https://m.facebook.com/groups/124401118406402?view=permalink&id=217694139077099
Στην ομάδα Ελληνικό χειροποίητο μαχαίρι γίνεται δημοπρασία σε μαχαίρια που προσφέρουν μέλη της για τους πυρόπληκτους.

JNP
29/07/2018, 18:18
https://www.facebook.com/groups/1516817021891916/permalink/2143390295901249/
Αποτέλεσμα συνεργασίας τριών Ελλήνων μαχαιροποιων :
398335
398336

JNP
31/07/2018, 14:34
https://mailchi.mp/spyderco/spyderco-byte-july?e=7207d280c6
398368
Η Spyderco κυκλοφορεί αυτή την κινεζικη σειρά σε χαμηλή τιμή.
16,18,19 ευρω λιανική τιμή.
Εξαιρετική ποιότητα βασισμένη στα δικά της μοντέλα.
Το μεσαίο πάρτε το για EDC με κλειστά μάτια.

JNP
01/08/2018, 08:17
Ένα από τα μαχαίρια που βγήκαν σε δημοπρασία για τους πυρόπληκτους κατέληξε σε κρεοπωλείο στο Περιστέρι.
Ιαπωνική τεχνοτροπία :398374

SciTeF
01/08/2018, 08:40
Ωραιότατο, αν και δεν ξέρω πόσο ταιριάζει η γεωμετρία στην κοπή κρέατος! Θα προσαρμοστεί εύκολα πιστεύω ο χειριστής του!

JNP
01/08/2018, 11:31
Είναι ωραίο για φιλεταρισμα, κόψιμο σηκωτιου κλπ.
Μπορεί να το θέλει για την κουζίνα του, δεν το ξέρω.

JNP
04/08/2018, 07:11
https://m.facebook.com/groups/124401118406402?view=permalink&id=227870604726119
Σεμινάριο δωρεάν κάποια στιγμή ερασιτεχνικης μαχαιροποιοιιας!
Από την ομάδα του Facebook : Ελληνικό Χειροποίητο Μαχαίρι.

JNP
05/08/2018, 09:47
http://hattoricollector.com/2015/09/29/fallkniven-of-boden-sweden/
Και λίγο χαζολογημα δεν βλάπτει!

JNP
07/08/2018, 16:19
https://m.facebook.com/groups/124401118406402?view=permalink&id=227870604726119
Σεμινάριο δωρεάν κάποια στιγμή ερασιτεχνικης μαχαιροποιοιιας!
Από την ομάδα του Facebook : Ελληνικό Χειροποίητο Μαχαίρι.

https://m.facebook.com/groups/124401118406402?view=permalink&id=231925940987252
14 Οκτωβρίου το πρώτο γκρουπ στα Μεσόγεια Αττικής.
Ίσως γίνει και δεύτερο....
Γραφτείτε στην ομάδα του fb και δηλώστε συμμετοχή.

JNP
13/08/2018, 18:39
https://www.facebook.com/groups/1785078595073368/permalink/2195352557379301/
Απλή κατασκευή καλύβας!

JNP
07/09/2018, 21:04
399209

JNP
01/11/2018, 16:18
400777

Υπενθυμιση...