View Full Version : Εσπρέσο και συμπάθεια...
Σελίδες :
1
2
[
3]
4
5
6
7
doctor_john
04/03/2023, 08:45
Πρώτη επαφή με μηχανή καταστήματος σε συνθήκες παροξυσμού το προηγούμενο τριήμερο, πολύ γέλιο, ωραία φάση.
Σκληρή δουλειά για όσους την κάνουν μόνιμα σίγουρα.
441809
Πρώτη επαφή με μηχανή καταστήματος σε συνθήκες παροξυσμού το προηγούμενο τριήμερο, πολύ γέλιο, ωραία φάση.
Σκληρή δουλειά για όσους την κάνουν μόνιμα σίγουρα.
Οι επαγγελματικές είναι καταπληκτικές αλλά μόνο για ολοήμερη συνεχόμενη χρήση...επαγγελματική δηλαδή :D
Θέλουν πολύ ώρα ζέσταμα και μετά να μένουν αναμμένες συνέχεια κλπ και ως γνωστόν η ρουτίνα σκοτώνει την απόλαυση.
Σίγουρα είναι δουλειά που πρέπει να την αγαπάς πάντως!
ΥΓ: Για τον Americano που με είχες ρωτήσει στην αρχή υπάρχει η ενδιαφέρουσα θεωρία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες νερώνανε τον εσπρέσο που τους σέρβιραν κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ γιατί δεν ήταν μαθημένοι στην έντονη και εκρηκτική του φύση. Αφού φύγανε έμεινε το όνομα και είχε γίνει και της μόδας για λίγο στην Ιταλία (θέλουν να γίνουν σαν Αμερικάνοι, γουστάρουν στα κρυφά και Mastroianni :lol: ).
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους, επειδή σιγά - σιγά μου έρχεται η όρεξη για κρύο καφέ επέστρεψα σε μία κλασική επιλογή για φρέντο, το αγαπημένο Πιανετάκι:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/espresso-blends/pianeta-light-blue.html
Διάλεξα την εκδοχή Light Blue για να δω πώς αποδίδει και ζεστός σε σχέση με το απλό χαρμάνι (και οι δύο είναι όντως χαρμάνια 100% Αράμπικα και όχι single estate - μονοποικιλιακοί).
Δίνει και αυτός καταπληκτικό αποτέλεσμα σε φρέντο, με γεμάτο σώμα και φωτεινές αντιθέσεις γήινων τόνων, γλυκύτητας και οξύτητας. Επίσης είναι απίστευτα σταθερός (για όσους δε θέλουν να αλλάζουν ρύθμιση επειδή έχει υγρασία :lol: ) και εύκολος, ιδανικός αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό ή τις ικανότητές μας.
Για τον φρέντο έχω αρκετά tips να μοιραστώ, το βασικό όμως για εμένα είναι τα μεταλλικά παγάκια:
442268
Με κανονικό πάγο ο φρέντο μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε νεροζούμι και αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις το καλοκαίρι προτιμώ φραπέ (Θοῦ, Κύριε) για καφέ παρέας. Τα μεταλλικά παγάκια όχι μόνο διατηρούν τον καφέ άψογο με όλα του τα αρώματα, αλλά ψύχουν και καλύτερα σε λογικό βάθος χρόνου. Αν θελήσετε να τα δοκιμάσετε πάντως αποφύγετε τα πολύ φθηνά για να μην απογοητευθείτε, τα δικά μου τα είχα φέρει από την Αγγλία και τα είχα ακριβοπληρώσει αλλά είναι εξαιρετικά με ειδικό τζελ στο εσωτερικό :a013:
Αρχίζοντας από έναν ωραίο διπλό εσπρέσο λοιπόν...
442269
... ο πρώτος φρέντο καπουτσίνο της χρονιάς :)
442270
Πεσκέσι απ' το Λονδίνο :D
442578
Ωραία συσκευασία με μονόδρομη βαλβίδα, fair trade και ψημένος μέσα Μαρτίου - ready to brew!
442579
geagelak
11/04/2023, 10:39
Ωραίος!! Να τον ευχαριστηθείς!!
Ωραίος!! Να τον ευχαριστηθείς!!
Να είσαι καλά φίλε :beer:
Μέσα την εβδομάδα τελειώνει ο Πιανέτα, πάνω στην ώρα ήρθε!
Ευχάριστη έκπληξη ο Κένυα ΑΑ :)
https://www.waitrose.com/ecom/products/no1-kenya-aa-coffee-beans/005228-2253-2254
Με το που τον άνοιξα απογοητεύθηκα γιατί είχε το γνωστό θέμα με όλους τους καφέδες που ψήνονται στην Αγγλία - medium roast γράφει στο πακέτο αλλά στην πραγματικότητα είναι dark roast όπως και να το δεις.
Νομίζω ότι έχουν ένα κόμπλεξ όπως στην Ελλάδα με τα ζυμαρικά που φοβόμαστε μη μας τα πούνε άβραστα :lol:
Αποδείχθηκε όμως το κατάλληλο ψήσιμο καθώς ενισχύει το κοντράστ μεταξύ οξύτητας και γλυκύτητας χωρίς ίχνος "καρβουνίλας".
Φούλαρα λοιπόν το 19άρι καλαθάκι χωρίς να πειράξω την άλεση του Πιανέτα για να έχω ένα σημείο αναφοράς και βγήκε εξαιρετικός με τη δεύτερη φορά και λίγο ψιλότερη άλεση! Όσο ντελικάτος πρέπει για Αφρικάνικος αλλά με ουσία και κάτι από λεμονόχορτο να φωτίζει το προφίλ, εύκολος και σταθερός στην εξαγωγή. Ευτυχώς γιατί δεν συμπαθώ καθόλου τους καφέδες από την Αιθιοπία που είναι σαν να πίνεις φρουτοχυμό όπως κάποιες βέλγικες μπύρες.
Ωραίος και σε μονό ή διπλό καπουτσίνο - κορτάδο, αλλά όχι σε ροφήματα με παραπάνω γάλα γιατί "χάνεται" και εξαιρετική η τιμή του για την Αγγλία τουλάχιστον.
Με το που είδα Sweet Blue νέας εσοδείας παρήγγειλα άμεσα :)
https://cafetaf.gr/shop/coffee/fazenda-daterra-sweet-blue-brazil.html
Σταθερή αξία εδώ και χρόνια για ζεστό και κρύο εσπρέσο.
Θα έρθει παρέα με έναν περουβιανό από βδομάδα με το καλό ;)
Μιας και είμαστε σε σχετικό θέμα...
Έχω την izzy venezia η οποία δεν με ικανοποιεί και τόσο.
Πείτε καμιά μηχανή σε νορμάλ λεφτά όμως....
Επίσης πως λέγεται εκείνο το δοχείο όπου μπαίνει ο καφές και το οποίο μπαίνει μετά στο κλείστρο; Έχω την εντύπωση ότι έχει βουλώσει και δεν καθαρίζει, έχω ένα ίδιο "μισό" (τα είχε η συσκευασία της μηχανής) το οποίο δουλεύει άριστα άρα δεν φταίει η μηχανή ούτε ο καφές που πέφτει σταγόνα σταγόνα... Θέλω να το αντικαταστήσω
karellen
04/05/2023, 15:46
Επίσης πως λέγεται εκείνο το δοχείο όπου μπαίνει ο καφές και το οποίο μπαίνει μετά στο κλείστρο; Έχω την εντύπωση ότι έχει βουλώσει και δεν καθαρίζει, έχω ένα ίδιο "μισό" (τα είχε η συσκευασία της μηχανής) το οποίο δουλεύει άριστα άρα δεν φταίει η μηχανή ούτε ο καφές που πέφτει σταγόνα σταγόνα... Θέλω να το αντικαταστήσω
Προφανώς έχουν βουλώσει οι τρυπούλες από τα άλατα.
Βούτα το όλο σε 50-50 ξύδι με νερό και άστο 3-4 ώρες.
doctor_john
04/05/2023, 16:00
Αν είναι καυτο το νερό λειτουργεί πολυ γρήγορα στα άλατα.
Καλησπέρα Δημήτρη, καλαθάκι λέγεται, απλά και ωραία.
Αν το καλαθάκι σου έχει πολλές τρυπούλες σαν σουρωτήρι λέγεται unpressurized και θέλει καθάρισμα.
Αν έχει μόνο μία τρύπα στο κέντρο είναι pressurized και θα σου πρότεινα να αγοράσεις καλύτερα ένα καινούριο unpressurized για διπλό γιατί είναι καλύτερο σε όλα και προσιτό:
https://craftcoffeespot.com/espresso/pressurized-vs-non-pressurized-baskets/
Αν θέλεις ανέβασε μία φωτό να το δούμε.
Και μόνο αυτή η αλλαγή μπορεί να σε κάνει να κρατήσεις την καφετιέρα σου.
Καλησπέρα Δημήτρη, καλαθάκι λέγεται, απλά και ωραία.
Αν το καλαθάκι σου έχει πολλές τρυπούλες σαν σουρωτήρι λέγεται unpressurized και θέλει καθάρισμα.
Αν έχει μόνο μία τρύπα στο κέντρο είναι pressurized και θα σου πρότεινα να αγοράσεις καλύτερα ένα καινούριο unpressurized για διπλό γιατί είναι καλύτερο σε όλα και προσιτό:
https://craftcoffeespot.com/espresso/pressurized-vs-non-pressurized-baskets/
Αν θέλεις ανέβασε μία φωτό να το δούμε.
Και μόνο αυτή η αλλαγή μπορεί να σε κάνει να κρατήσεις την καφετιέρα σου.
Έχεις δίκιο, είναι με μονή τρύπα, ήδη βρήκα σε μαγαζί της Νέας Ιωνίας στα 6 ευρώ και θα πάρω ένα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση :beer:
Έχεις δίκιο, είναι με μονή τρύπα, ήδη βρήκα σε μαγαζί της Νέας Ιωνίας στα 6 ευρώ και θα πάρω ένα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση :beer:
Να είσαι καλά, πρόσεξε μόνο να είναι σωστή η διάμετρος.
Κάνε ότι έκανες ως τώρα και αν ο καφές έχει αυξημένη ροή μεγάλωσε τη δόση και πάτησέ τον πιο δυνατά μέσα στο καλαθάκι σε περίπτωση που δεν έχεις μύλο για λεπτότερη άλεση. Το άνω όριο θα το καταλάβεις αν δεν μπορείς να ασφαλίσεις με άνεση το κλείστρο στην κεφαλή και βλέπεις το αποτύπωμα της πολύ έντονα στην επιφάνεια του καφέ.
Με το μάτι στόχευσε στο mouse tail, δηλαδή ροή σκουρόχρωμη και πολύ στενή αρχικά που σταδιακά μεγαλώνει και ανοίγει το χρώμα της.
Ήρθε ο Βραζιλιάνος και ο Περουβιανός:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/fazenda-daterra-sweet-blue-brazil.html
https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/arabica-peru.html
443218
443219
Τόσο φρεσκοψημένοι (2 του Μάη) που πρέπει να περιμένω μία εβδομάδα για degassing!
Με βλέπω να ανοίγω τον Yambrasbamba στις δέκα μέρες πάντως :D
Με βλέπω να ανοίγω τον Yambrasbamba στις δέκα μέρες πάντως :D
Τελικά δεν άντεξα και τον άνοιξα λίιιιγο πιο νωρίς και είναι εξαιρετικός!
"Δυναμίτης", καραμελένιος και ταυτόχρονα απόλυτα ισορροπημένος :a013:
Σε διπλό καπουτσίνο σήμερα, στις δύο εβδομάδες μετά το ψήσιμο:
443360
Τελικά δεν άντεξα και τον άνοιξα λίιιιγο πιο νωρίς και είναι εξαιρετικός!
"Δυναμίτης", καραμελένιος και ταυτόχρονα απόλυτα ισορροπημένος :a013:
Σε διπλό καπουτσίνο σήμερα, στις δύο εβδομάδες μετά το ψήσιμο:
443360
Ρε τέτοια διαβάζω και μου έρχεται να πετάξω από το μπαλκόνι τον lavazza ρε συ:cry:
Ρε τέτοια διαβάζω και μου έρχεται να πετάξω από το μπαλκόνι τον lavazza ρε συ:cry:
Πήρες καλαθάκι non pressurized τελικά;
Πόσο κάνει ο Lavazza σου τα 250γρ;
Νομίζω ο Illy σπυρί κοστίζει 8 - 9 ευρώ τα 250, γιατί δεν δοκιμάζεις έναν single estate με ημερομηνία ψησίματος, ίδια τιμή είναι.
Στις παραγγελίες που κάνω σημειώνεις αν θέλεις τον καφέ σε κόκκους ή αλεσμένο, κάνε μια δοκιμή με κάτι απλό, μην ψάχνεις δηλαδή ανανάδες και περγαμόντα αλλά δες πόσο πιο φωτεινός και λιγότερο flat είναι ένας πραγματικά φρέσκος καφές. Μπορείς να "παίξεις" με την οξύτητα λίγο ή πολύ με κάθε εξοπλισμό. Και αν βάζεις έστω και λίγη ζάχαρη μπορείς να ρυθμίσεις υποτυπωδώς και τη γλυκύτητα.
Μπορεί να χάσεις 8 ευρώ ή να κερδίσεις καμιά δεκατεσσαριά καφεδάρες :)
Πήρες καλαθάκι non pressurized τελικά;
Πόσο κάνει ο Lavazza σου τα 250γρ;
Νομίζω ο Illy σπυρί κοστίζει 8 - 9 ευρώ τα 250, γιατί δεν δοκιμάζεις έναν single estate με ημερομηνία ψησίματος, ίδια τιμή είναι.
Στις παραγγελίες που κάνω σημειώνεις αν θέλεις τον καφέ σε κόκκους ή αλεσμένο, κάνε μια δοκιμή με κάτι απλό, μην ψάχνεις δηλαδή ανανάδες και περγαμόντα αλλά δες πόσο πιο φωτεινός και λιγότερο flat είναι ένας πραγματικά φρέσκος καφές. Μπορείς να "παίξεις" με την οξύτητα λίγο ή πολύ με κάθε εξοπλισμό. Και αν βάζεις έστω και λίγη ζάχαρη μπορείς να ρυθμίσεις υποτυπωδώς και τη γλυκύτητα.
Μπορεί να χάσεις 8 ευρώ ή να κερδίσεις καμιά δεκατεσσαριά καφεδάρες :)
Δεν έχω πάρει ακόμα (έχω βολευτεί με το μονόδοσο και περιμένω να τελειώσει ο μήνας....:cry: ) Μια χαρά δουλειά μου κάνει ο Lavazza ρε συ, απλά βλέποντας αυτούς που βάζεις....:cry:
Ο Lavazza έχει 5 ευρώ παντού και κατά περιόδους τον βγάζει ο "σκλάβος" προσφορά στα 3,5-4... και είναι ο μόνος από τους "ραφάτους" συσκευασμένους που μου αρέσει και τον βγάζει και καλά η μηχανή. Έχω πάρει και Illy και μου φάνηκε αδικαιολόγητα ακριβός (διπλάσιο+ κόστος από όλους τους άλλους στο ράφι....) για αυτό που προσφέρει.
Δεν έχω πάρει ακόμα (έχω βολευτεί με το μονόδοσο και περιμένω να τελειώσει ο μήνας....:cry: ) Μια χαρά δουλειά μου κάνει ο Lavazza ρε συ, απλά βλέποντας αυτούς που βάζεις....:cry:
Ο Lavazza έχει 5 ευρώ παντού και κατά περιόδους τον βγάζει ο "σκλάβος" προσφορά στα 3,5-4... και είναι ο μόνος από τους "ραφάτους" συσκευασμένους που μου αρέσει και τον βγάζει και καλά η μηχανή. Έχω πάρει και Illy και μου φάνηκε αδικαιολόγητα ακριβός (διπλάσιο+ κόστος από όλους τους άλλους στο ράφι....) για αυτό που προσφέρει.
Όπως σε βολεύει καλύτερα :beer:
Αθήνα είσαι πάντως, ρίξε κανένα βλέφαρο για specialty roasters στα πέριξ για όταν έχεις χρόνο και διάθεση!
Όπως σε βολεύει καλύτερα :beer:
Αθήνα είσαι πάντως, ρίξε κανένα βλέφαρο για specialty roasters στα πέριξ για όταν έχεις χρόνο και διάθεση!
Και χρόνο έχω (συνταξιούχος, γαρ :D ) και διάθεση έχω, λεφτά δεν έχω :cry:
giannis21
22/05/2023, 13:15
My current office setup..443468
Τώρα που ανοίγει ο καιρός σιγά σιγά
My current office setup..
Τώρα που ανοίγει ο καιρός σιγά σιγά
Ωραίος, πες μας και τι καφεδάκι-α προτιμάς :)
giannis21
22/05/2023, 17:03
Και η οικιακή
443469
Εξαιρετική μηχανουλα, αξιόπιστη και με πολύ καλό αποτέλεσμα
giannis21
22/05/2023, 17:08
δεν θα ελεγα οτι εχω καποια ιδιαιτερη προτιμηση.. Συνήθως εμπιστεύομαι φιλους με μεγαλυτερη γνωση στο αντικειμενο που με κατευθύνουν. Γενικα θα προτιμησω καποιο μονοποικιλιακο καφεδακι αλλα πολλες φορες θα παω και σε blend(ειδικα απο μικροτερα τοπικα καφεκοπτεια) αλλα και σε εμπορικα χαρμανια απο μαρκετ(αμα ειναι τελος του μηνα και ειμαστε σφιχτα..)
δεν θα ελεγα οτι εχω καποια ιδιαιτερη προτιμηση.. Συνήθως εμπιστεύομαι φιλους με μεγαλυτερη γνωση στο αντικειμενο που με κατευθύνουν. Γενικα θα προτιμησω καποιο μονοποικιλιακο καφεδακι αλλα πολλες φορες θα παω και σε blend(ειδικα απο μικροτερα τοπικα καφεκοπτεια) αλλα και σε εμπορικα χαρμανια απο μαρκετ(αμα ειναι τελος του μηνα και ειμαστε σφιχτα..)
Flexible ο Γιάννης :beer:
Αυτός που έχεις στον πάγκο τι είναι (με τρώει το δεξί αυτί :lol: )
Φοβερό συνοδευτικό για τον εσπρέσο αυτή η σοκολάτα υγείας με καραμελωμένα αμύγδαλα και αλάτι, για όποτε θέλετε κάτι διαφορετικό :)
443539
Ένα κομματάκι μαζί με τον καφέ με το αλάτι να κάνει τη διαφορά, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
karellen
23/05/2023, 14:05
Τι είπες τώρα!
Τι είπες τώρα!
Να τον μπανάρεις που του αρέσει η μαύρη σοκολάτα! :redcard:
:bawl:
Τι είπες τώρα!
Το ίδιο θα πει όποιος δοκιμάσει το combo :D
Να τον μπανάρεις που του αρέσει η μαύρη σοκολάτα! :redcard:
:bawl:
Η μαύρη σοκολάτα μια χαρά ειναι και είναι και υγιεινή, to το ότι είναι αλατισμένη είναι σοβαρός λόγος για ban! :cry:
:lol:
karellen
23/05/2023, 19:21
Το αλάτι είναι ο κύριος λόγος για βρουμ. :D
ratamahatta
24/05/2023, 07:32
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους, επειδή σιγά - σιγά μου έρχεται η όρεξη για κρύο καφέ επέστρεψα σε μία κλασική επιλογή για φρέντο, το αγαπημένο Πιανετάκι:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/espresso-blends/pianeta-light-blue.html
Διάλεξα την εκδοχή Light Blue για να δω πώς αποδίδει και ζεστός σε σχέση με το απλό χαρμάνι (και οι δύο είναι όντως χαρμάνια 100% Αράμπικα και όχι single estate - μονοποικιλιακοί).
Δίνει και αυτός καταπληκτικό αποτέλεσμα σε φρέντο, με γεμάτο σώμα και φωτεινές αντιθέσεις γήινων τόνων, γλυκύτητας και οξύτητας. Επίσης είναι απίστευτα σταθερός (για όσους δε θέλουν να αλλάζουν ρύθμιση επειδή έχει υγρασία :lol: ) και εύκολος, ιδανικός αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό ή τις ικανότητές μας.
Για τον φρέντο έχω αρκετά tips να μοιραστώ, το βασικό όμως για εμένα είναι τα μεταλλικά παγάκια:
442268
Με κανονικό πάγο ο φρέντο μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε νεροζούμι και αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις το καλοκαίρι προτιμώ φραπέ (Θοῦ, Κύριε) για καφέ παρέας. Τα μεταλλικά παγάκια όχι μόνο διατηρούν τον καφέ άψογο με όλα του τα αρώματα, αλλά ψύχουν και καλύτερα σε λογικό βάθος χρόνου. Αν θελήσετε να τα δοκιμάσετε πάντως αποφύγετε τα πολύ φθηνά για να μην απογοητευθείτε, τα δικά μου τα είχα φέρει από την Αγγλία και τα είχα ακριβοπληρώσει αλλά είναι εξαιρετικά με ειδικό τζελ στο εσωτερικό :a013:
Αρχίζοντας από έναν ωραίο διπλό εσπρέσο λοιπόν...
442269
... ο πρώτος φρέντο καπουτσίνο της χρονιάς :)
442270
Βρήκα στα jumbo μεταλλικά παγάκια , σε θυμήθηκα και τα αγόρασα για δοκιμή.
Δεν ξέρω σαν ποιότητα τι λένε αλλά επιτέλους ευχαριστήθηκα τον σπιτικό Fredo espresso, κρύο χωρίς να γίνεται νερουλός από τα παγάκια που λιώνουν και να αλλοιώνουν την γεύση κ τα αρώματα
Βρήκα στα jumbo μεταλλικά παγάκια , σε θυμήθηκα και τα αγόρασα για δοκιμή.
Δεν ξέρω σαν ποιότητα τι λένε αλλά επιτέλους ευχαριστήθηκα τον σπιτικό Fredo espresso, κρύο χωρίς να γίνεται νερουλός από τα παγάκια που λιώνουν και να αλλοιώνουν την γεύση κ τα αρώματα
Τέλεια :beer:
Να βάλω εδώ και κάποια tips ή προσωπικές προτιμήσεις αν θέλετε για την παρασκευή freddo espresso ή cappuccino.
Για το κρύο αφρόγαλα χρησιμοποιούμε γάλα 0% για πιο σταθερό αποτέλεσμα που διαρκεί περισσότερο χωρίς να "ξεφουσκώνει" :
https://www.nounoubaristasgold.gr/ta-proionta-mas/proionta-galaktos
Για ζεστό αφρόγαλα επιλέγουμε το πλήρες γάλα. Αν δεν καταναλώσουμε όλο το γάλα το πολύ σε τρεις ημέρες, επιλέγουμε γάλα υψηλής παστερίωσης καθώς δίνει καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Τα παραπάνω προϊόντα είναι ενδεικτικά, ως γνωστόν υπάρχουν μάρκες πολλές.
Για freddo cappuccino χτυπήστε στη φραπιέρα έναν διπλό espresso με ζάχαρη (αν θέλετε), ένα μέτριο παγάκι και λίγο γάλα εβαπορέ που θα απογειώσει τη γεύση και θα δώσει το χαρακτηριστικό χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων μοναχών :D
Μετά περάστε το μείγμα από σουρωτήρι κατευθείαν και πάνω στα μεταλλικά παγάκια πριν προσθέσετε το σφιχτό αφρόγαλα. Κρατάτε την γαλατιέρα στην κατάψυξη και για το ζεστό και για το κρύο αφρόγαλα.
Τέλος, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μία επαγγελματική ή heavy duty φραπιέρα - γύρω στα είκοσι ευρώ, για να κάνετε τη δουλειά σας άνετα και γρήγορα για πολλά χρόνια :)
geagelak
24/05/2023, 11:19
Φανατικός μοτοσυκλετιστής και coffee lover και εγώ.
Το δικό μου outdoor setup, 1zpresso+moka pot+καλής ποιότητας καφέ.
Ο συγκεκριμένος είναι single origin Guatemala αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος.
Φανατικός μοτοσυκλετιστής και coffee lover και εγώ.
Το δικό μου outdoor setup, 1zpresso+moka pot+καλής ποιότητας καφέ.
Ο συγκεκριμένος είναι single origin Guatemala αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος.
:beer:
Ωραία πράματα!
Αναβάθμηση μύλου ,από Porlex σε Ascaso . Η διαφορά μεταξύ τους ,πολύ μεγάλη, σε freddo κατ'αρχήν. Έπεται συνέχεια με πιο δύσκολους καφέδες από τον Papua New Guinea και σε εσπρέσσο.
443820
Μεγειά σου, να χαρείς καφεδάρες!
Επειδή με έτρωγε η περιέργεια, είπα να δοκιμάσω τη μέθοδο του compound chilling :look:
444229
Πρωτοεμφανίστηκε σε barista championship μεν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το σόου και το θεαθήναι είναι μεγάλο κομμάτι της "παράστασης" που δίνουν οι διαγωνιζόμενοι.
Δεν πρόκειται για παρασκευή κρύου καφέ αλλά κανονικού, ζεστού εσπρέσο. Η άμεση επαφή με την παγωμένη επιφάνεια υποτίθεται πως μειώνει την οξείδωση και την "καρβουνίλα" και αναδεικνύει τη γλυκύτητα και τα λεπτά αρώματα του καφέ:
https://www.youtube.com/watch?v=i-eCcaNyZqY&ab_channel=KyleRowsell
Εγώ πάντως δεν κατάφερα να δω διαφορά με τον Sweet Blue, ίσως λόγω DIY setup και εντελώς entry level εξοπλισμού, ίσως γιατί πίνω πλέον αρκετούς freddo και έχω χάσει κάτι από τη γευστική μου αντίληψη σε σχέση με τον χειμώνα.
Έτσι τα παγάκια θα παραμένουν μέσα στον καφέ με σκοπό να τον κρυώνουν τελείως :lol:
Κάποιος να banαρει τον από πάνω μΠ@υστη δεν υπάρχει; :p
Πήγα να δω για καφέδες και τρόμαξα με τις τιμές τους:cry:
Όσο πιο περίεργη η προέλευση και το όνομα, τόσο πιο ακριβός...
και πού να μπείς στο τρυπάκι του εξοπλισμού....
karellen
20/06/2023, 16:47
Προσφάτως αγόρασα τον Starbucks και όλως περιέργως μου φάνηκε πολύ καλός και το κυριώτερο για πολλή ώρα βγαίνει σκούρος από το ακροφύσιο,ενώ οι άλλοι 'ασπρίζανε' στα πρώτα δευτερόλεπτα,έπρεπε να βάλω πολύ πράμα.Επίσης στη φραπεδιέρα γίνεται κρεμώδης πιο γρήγορα.
444230
Προσφάτως αγόρασα τον Starbucks και όλως περιέργως μου φάνηκε πολύ καλός και το κυριώτερο για πολλή ώρα βγαίνει σκούρος από το ακροφύσιο,ενώ οι άλλοι 'ασπρίζανε' στα πρώτα δευτερόλεπτα,έπρεπε να βάλω πολύ πράμα.Επίσης στη φραπεδιέρα γίνεται κρεμώδης πιο γρήγορα.
Είναι πολλές οι παράμετροι και για αυτό υπάρχουν και τα διαφορετικά ψησίματα.
Εγώ δεν συμπαθώ το dark roasting αλλά αν θυμάσαι με τον εγγλέζικο που με κέρασαν βγήκε μια χαρα!
Καλή απόλαυση :)
Η σημερινή επιστροφή από τη Χαλκιδική συνέπεσε με την κορύφωση του καύσωνα Κλέωνα οπότε μου επέτρεψα μία "αμερικανιά", έναν extra large φρέντο καπουτσίνο σε ποτήρι μπύρας :lol:
444830
* Άσχετο αλλά θα το γράψω και πάλι, όσοι διστάζετε πάρτε φουλ καλοκαιρινό εξοπλισμό, ξέρω, "πόσα να αγοράσω πια" κτλ αλλά στη χώρα που ζούμε πραγματικά αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ ;)
dumutrus
16/07/2023, 11:15
Παντέλη αν ήταν τούρτα και σε βαθμολογούσαν θα έπερνες άριστα με το πόσο ευδιάκριτες είναι οι στρώσεις μεταξύ τους :beer:
Παντέλη αν ήταν τούρτα και σε βαθμολογούσαν θα έπερνες άριστα με το πόσο ευδιάκριτες είναι οι στρώσεις μεταξύ τους :beer:
Χα χα να είσαι καλά, είχα χρόνο και διάθεση (και λαχτάρα) γιατί τις προηγούμενες μέρες έπινα αναγκαστικά φραπέ, και σε αυτή την περίπτωση η τεράστια διαφορά σε γεύση και πολυπλοκότητα σε "χτυπάει" ακόμα πιο έντονα :lol:
Φραπέ;
Δεν το πείμενα απο σένα!:eek:
Καλημέρα!:)
Γιατί ,τι έχει ο φραπέ(ς) κύριοι; :smokin:
Καλημέρα και από εμένα με μία παγωμένη φραπεδιά :wave2:
Φραπέ;
Δεν το πείμενα απο σένα!:eek:
Καλημέρα!:)
Καλημέρα φίλε μου, το είχα γράψει και στο ποστ για τον φρέντο :D
442268
Με κανονικό πάγο ο φρέντο μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε νεροζούμι και αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις το καλοκαίρι προτιμώ φραπέ (Θοῦ, Κύριε) για καφέ παρέας. Τα μεταλλικά παγάκια όχι μόνο διατηρούν τον καφέ άψογο με όλα του τα αρώματα, αλλά ψύχουν και καλύτερα σε λογικό βάθος χρόνου.
Στο εξοχικό δεν έχω και τον εξοπλισμό του εσπρέσο οπότε το φραπεδάκι είναι μονόδρομος και τουλάχιστον τίμιο σε σχέση με άλλες σκόνες καφέ "για τέλειο φρέντο".
Βασικά ό,τι έχει να κάνει με παρασκευή εσπρέσο κανονικού ή φρέντο χωρίς μύλο και μηχανή διαφημίζεται αναγκαστικά ως τέλειο ενώ βλέπεις κάτι τύπους με εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ που αυξάνουν τη δόση επειδή έχει υγρασία να μην πετυχαίνουν ποτέ αυτό το "τέλειο" :lol:
Γιατί ,τι έχει ο φραπέ(ς) κύριοι; :smokin:
Καλημέρα και από εμένα με μία παγωμένη φραπεδιά :wave2:
Όλα τα καφεδάκια έχουν την ώρα τους και την αξία τους :a013:
Καλοκαιράκι σημαίνει παγωτό οπότε γιατί να μην το συνδυάσουμε με τον καφέ μας;
Με ένα καλής ποιότητας παγωτό μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε έναν espresso affogato - επιδόρπιο και καφές ταυτόχρονα!
445337
Σε αυτό το βίντεο ο τύπος φτιάχνει τρία διαφορετικά παγωτά για να καταλήξει στον πιο ισορροπημένο συνδυασμό :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=u7qCzZCoI2M
Εγώ θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε διαφορετικά παγωτά ανάλογα με τα γούστα σας, θα συνιστούσα οπωσδήποτε Carte d'or vanilla,
την κρέμα του Ελενίδη ή το Häagen-Dazs Vanilla - Vanilla Bean που δοκίμασα εγώ:
445338
Πέρα από τις υπερβολές, στο βίντεο βρίσκουν την χρυσή τομή μεταξύ παγωτού και καφέ ώστε να μην έχουμε αποτέλεσμα "σούπα", 50 γραμμάρια παγωτό απαραιτήτως σε παγωμένο φλυτζάνι για κάθε μονό εσπρέσο ή ριστρέτο και εξαγωγή του καφέ κατευθείαν πάνω στο παγωτό.
Και όντως η αναλογία λειτουργεί άψογα :a013:
karellen
08/08/2023, 10:43
Κάτι παρόμοιο,στα 90ς έριχαν μια μπάλλα παγωτό στο φραπέ.
και Baileys! (για τους μερακλήδες έφηβους) :lol:
και Baileys! (για τους μερακλήδες έφηβους) :lol:
Σαν κρύος Baileys coffee με παγωτό :)
Φραπέ με παγωτό χτυπημένο στο μπλέντερ θα έκανε και ενδιαφέρον milk shake!
Οποτε πας σαν κυριος στον Διατροφολόγο σου και του λες: Για πρωί..?? Ενα καφεδακι ήπια..
Οποτε πας σαν κυριος στον Διατροφολόγο σου και του λες: Για πρωί..?? Ενα καφεδακι ήπια..
445343
Dimmanoukas
08/08/2023, 19:46
Άντε και τον έφτιαξες το φραπέ με το Bailey's...στη δουλειά θα φτάσεις?
Άντε και τον έφτιαξες το φραπέ με το Bailey's...στη δουλειά θα φτάσεις?
Με σωστή οργάνωση όλα γίνονται
445345
Dimmanoukas
09/08/2023, 08:07
Χαχαχα
Και φοράει και σωστό εξοπλισμό
Σωστός
Με σωστή οργάνωση όλα γίνονται
Αν κρίνω από την ξύστρα του πάντως, αυτός για πρωινό θα συνεχίσει μάλλον τις μπύρες από χθες το βράδυ για να μη τα μπερδεύει :lol:
Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)
Μετά από πολλά χρόνια χρήσης και πολλές αναβολές αποφάσισα να πάω την Gaggia Evoluition μου για έλεγχο και γενικό σέρβις σε ειδικό που ασχολείται αποκλειστικά με καφετιέρες. Επίσης αγόρασα και κάποια γκάτζετ για την προετοιμασία του καφέ, τα οποία θα αξιολογηθούν μόλις τα παραλάβω.
Στη μηχανή αλλάχθηκαν όλα τα τσιμουχοειδή, που με τον καιρό είχαν γίνει σκληρά σαν πέτρα, και λύθηκε, δοκιμάστηκε και καθαρίστηκε επισταμένως ό,τι χρειαζόταν στο εσωτερικό της.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό καθώς πλέον δεν στάζει καθόλου παρά την έλλειψη βαλβίδας επιστροφής σε σχέση με τα πιο ακριβά μοντέλα, οι όποιες μικροδιαρροές εξαφανίστηκαν και η άνιση ροή που είχα σε κάποιες περιπτώσεις διορθώθηκε. Επίσης έχω καλύτερη πίεση ατμού, το κλείστρο εφαρμόζει και σφραγίζει τέλεια στην κεφαλή και γενικά η μηχανή λειτουργεί πιο άνετα και αποτελεσματικά σε βαθμό που πρέπει να κάνω κι εγώ recalibration στις συνήθειές μου.
Για άμεσο τεστάρισμα δοκίμασα αυτόν τον καφέ από το Coffee Island:
446846
Δεν είχε ημερομηνία ψησίματος αλλά λήξης σε έναν χρόνο, οπότε το ρίσκαρα, αλλά τελικά αποδείχθηκε φρεσκότατος και όλο ζωντάνια χάρη και στη σωστή συσκευασία με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης.
Τα αρνητικά είναι το medium ψήσιμό του, που στην Ελλάδα δυστυχώς σημαίνει πάντα dark, η τιμή που μόνο αν ήταν για 250γρ θα ήταν καλή και αυτό το «κέδρος» στο προφίλ του καφέ που νομίζεις ότι αγοράζεις after shave :lol:
Τι κρίμα να έχεις έναν υπέροχο single estate καφέ και να τον κάνεις κάρβουνο στο ψήσιμο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!
Κατά τ’ άλλα είναι εύκολος στην εξαγωγή και ρυθμίσιμος, έδωσε άμεσα υπέροχο καϊμάκι και ωραίο tiger striping και βγάζει με ωραίες εντάσεις – spikes τα χαρακτηριστικά του, αφήνοντας ευχάριστη επίγευση διαρκείας όταν με σωστή εξαγωγή εξαφανιστεί η καρβουνίλα του κακού ψησίματος:
446847
Για αυτό τον λόγο τον συνιστώ για λάτε και διπλό καπουτσίνο καθώς «ακούγεται» έντονα ακόμα και με πολύ γάλα και είναι ιδανικός σαν πρωινός καφές!
Ήρθαν λοιπόν και τα καινούργια μαραφέτια :D
Μαγνητικό χωνί για την άλεση, αξίζει 100% γιατί μειώνει τον σκορπισμένο καφέ κατά 90% και είναι πολύ πρακτικό και για το ανακάτεμα του καφέ στο καλαθάκι:
446993
Ισοκατανεμητής για ομοιόμορφο tamping, μασίφ μέταλλο και πολύ βαρύ όπως πρέπει για να κάνει σωστή δουλειά με ένα γύρισμα. Ποιοτικό και γλιτώνει χρόνο. Ρυθμιζόμενο ανάλογα με τη δόση, αίζει αλλά μη δώσετε πάνω από 20 ευρώ και κάτι:
446994
446995
Ζυγαριά ακριβείας με ενσωματωμένο χρονόμετρο! Ό, τι πιο πρακτικό, λεπτή για να μπαίνει κάτω από τα ακροφύσια κατά την εκχύλιση για εύκολο υπολογισμό γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο. Έχει μέχρι και αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα που κουμπώνει για μεγαλύτερη ασφάλεια:
446996
Συνολικά πολύ ευχαριστημένος από όλα, περιμένω και νέους καφέδες μέσα στην εβδομάδα για εξάσκηση ;)
dumutrus
16/10/2023, 12:35
Καλορίζικα Παντελή μήπως στην επόμενη συνάντηση να έρθουμε σε σένα για σεμινάρια καφέ εσύ θα φτιάχνεις και μεις θα πίνουμε :beer:
Ήρθαν λοιπόν και τα καινούργια μαραφέτια :D
Μαγνητικό χωνί για την άλεση, αξίζει 100% γιατί μειώνει τον σκορπισμένο καφέ κατά 90% και είναι πολύ πρακτικό και για το ανακάτεμα του καφέ στο καλαθάκι:
446993
Ισοκατανεμητής για ομοιόμορφο tamping, μασίφ μέταλλο και πολύ βαρύ όπως πρέπει για να κάνει σωστή δουλειά με ένα γύρισμα. Ποιοτικό και γλιτώνει χρόνο. Ρυθμιζόμενο ανάλογα με τη δόση, αίζει αλλά μη δώσετε πάνω από 20 ευρώ και κάτι:
446994
446995
Ζυγαριά ακριβείας με ενσωματωμένο χρονόμετρο! Ό, τι πιο πρακτικό, λεπτή για να μπαίνει κάτω από τα ακροφύσια κατά την εκχύλιση για εύκολο υπολογισμό γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο. Έχει μέχρι και αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα που κουμπώνει για μεγαλύτερη ασφάλεια:
446996
Συνολικά πολύ ευχαριστημένος από όλα, περιμένω και νέους καφέδες μέσα στην εβδομάδα για εξάσκηση ;)
Εσύ αγόρι μου είσαι άρρωστος λέμε:cry:
:lol::beer:
Ζυγαριά ακριβείας με ενσωματωμένο χρονόμετρο! Ό, τι πιο πρακτικό, λεπτή για να μπαίνει κάτω από τα ακροφύσια κατά την εκχύλιση για εύκολο υπολογισμό γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο.
Για τι ακριβώς χρειάζεται να ξέρεις την παροχή μαζας..??
(εκτός απο αν χρειάζεται καθαρισμα - σοβαρα ρωτάω..)
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά :beer:
Φίλε Oldman, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης είναι σχετικά καινό δαιμόνιο, παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ml αλλά πλέον υπάρχουν και έτοιμες μετρήσεις από τους προμηθευτές καφέ, πχ 19γρ στο καλαθάκι για 35γρ καφέ σε 24 δευτερόλεπτα:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/Thageini-Karibu-Kenya.html
Απλώς λάβε υπόψη τα παραπάνω σαν ρυθμίσιμες μεταβλητές.
Εγώ πάντως είμαι αρκετά έμπειρος ώστε να πηγαίνω με τη γεύση και να έχω τις στάνταρ ρυθμίσεις του προμηθευτή σαν μπούσουλα για να μην ξοδεύω πολύ καφέ ψάχνοντας την τέλεια ρύθμιση :beer:
Παντελή έχεις ξεφύγει,το 'εχεις πάει σε άλλο επίπεδο, εραστής της τέχνης του καφέ!:beer:
Dimmanoukas
16/10/2023, 21:36
@Tsber
Δεν σε ξέρω (ας μου επιτραπεί το ρε φίλε), αλλά ότι έχω διαβάσει από εσένα, μου αφήνει ένα γλυκό χαμόγελο και την αίσθηση ότι είσαι ένα τύπος που με ότι καταπιάνεται, το ψάχνει, το εξελίσσει, αλλά κυρίως το απολαμβάνει στο έπακρο (ταξίδια, φωτογραφία, καφές κλπ)
Για αυτό το τελευταίο (την απόλαυση) σε ζηλεύω αφάνταστα (με την καλή έννοια)
Να σαι πάντα καλά.
@Tsber
Δεν σε ξέρω (ας μου επιτραπεί το ρε φίλε), αλλά ότι έχω διαβάσει από εσένα, μου αφήνει ένα γλυκό χαμόγελο και την αίσθηση ότι είσαι ένα τύπος που με ότι καταπιάνεται, το ψάχνει, το εξελίσσει, αλλά κυρίως το απολαμβάνει στο έπακρο (ταξίδια, φωτογραφία, καφές κλπ)
Για αυτό το τελευταίο (την απόλαυση) σε ζηλεύω αφάνταστα (με την καλή έννοια)
Να σαι πάντα καλά.
Φυσικά και επιτρέπεται :beer:
Από τότε που με καλοδέχτηκαν στο moto.gr έχω μόνο όμορφες εντυπώσεις και ακόμα ομορφότερα σχόλια σαν το δικό σου και ίσως για αυτό ό,τι γράφω μου βγαίνει φυσικά και σαν να απευθύνομαι σε φίλους παλιούς!
Ίσως κάποια πράγματα που αγαπώ να φαίνονται περιττά πολύπλοκα τη σήμερον ημέρα, αλλά αυτή η πρόκληση κάνει ένα καλό αποτέλεσμα πολύ πιο ικανοποιητικό ακόμα και αν απέχει πολύ από την τελειότητα.
Σε ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια, τα εκτιμώ αφάνταστα και χαίρομαι που μοιράζομαι το μεράκι μου με ευχάριστο τρόπο με φίλους και συναδέλφους.
Και επειδή είμαι ακόμη τσιγγούναρος, ιδού και το χειροποίητο χτενάκι για τους κόμπους :tooth:
447008
Θα προστεθούν επιπλέον βελονάκια κατά προτίμηση...
Και αν μπερδευτήκατε με τα άπειρα τσιμπλικοκόνια, ένα βιντεάκι με τη σειρά χρήσης τους:
https://www.youtube.com/shorts/oShyLSU94Gg
Εγώ δεν χρησιμοποιώ μεταλλικά ή χάρτινα διαφράγματα (ακόμη :D )
Να ξέρετε πάντως ότι όλα αυτά είναι για καλό και συντομεύουν μία διαδικασία που ούτως ή άλλως είναι μέρος της απόλαυσης!
Αν έχεις καλό μύλο, το χτενάκι δεν χρειάζεται.
Γενικά, η θεωρία του χτενιού, είναι να σπάσει τους κόμπους. Όμως, ο καλός μύλος δεν κάνει κόμπους.
Αν έχεις καλό μύλο, το χτενάκι δεν χρειάζεται.
Γενικά, η θεωρία του χτενιού, είναι να σπάσει τους κόμπους. Όμως, ο καλός μύλος δεν κάνει κόμπους.
Ο δικός μου δεν είναι καλός, ό,τι πιο entry level ως συνήθως :cry:
Αλλά τα αλέθει όλα :D
Να ξέρεις πάντως, οτι ότι χτενάκι και κολπάκι και να κάνεις, το αποτέλεσμα απο εναν καλό μύλο δεν θα το πάρεις.
Αμα ψάξεις για κανένα μεταχειρισμένο μύλο, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.. βρίσκεις super jolly με περίπου 300€. (Ή major (https://www.coffeeline.gr/product/metaxeirismena/myloi-kafe-metaxeirismenoi/mazzer-major/) με 450€).
(Ή major (https://www.coffeeline.gr/product/metaxeirismena/myloi-kafe-metaxeirismenoi/mazzer-major/) με 450€).
Net weight: 20 Kg (44 lbs) :eek:
Δεν είναι το μικροποσό :D των 450 ευρώ, δεν τον αντέχει ο (μ)πάγκος!
Να ξέρεις πάντως, οτι ότι χτενάκι και κολπάκι και να κάνεις, το αποτέλεσμα απο εναν καλό μύλο δεν θα το πάρεις.
Αμα ψάξεις για κανένα μεταχειρισμένο μύλο, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.. βρίσκεις super jolly με περίπου 300€. (Ή major (https://www.coffeeline.gr/product/metaxeirismena/myloi-kafe-metaxeirismenoi/mazzer-major/) με 450€).
Ρε Αντρέα, για το σπίτι το θέλει ο άνθρωπος....:cry:
ντάξει, η major είναι πραγματικό overkill...
Και όχι μόνο αυτό... Έχει και το θάλαμο για να κρατάει κομμένο καφέ, ο οποίος μένει στις γωνίες και σου βγαίνει μετά οξειδωμένος στο καλαθάκι την επόμενη μέρα.
Σίγουρα δεν προτείνεται για ερασιτεχνική χρήση.
H καλύτερη λύση είναι ο super jolly είδικά αυτός με το χωνί μπροστά, που δεν κρατάει καφέ πουθενά και κόβει την κάθε δόση ξεχωριστά.
Αμα έχεις υπομονή, σκάνε περιπτώσεις μεταχειρισμένων με 300€ ή και λιγότερα.
Ο μύλος είναι σημαντικότερος απο τη μηχανή. Το να παίρνεις κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα στην εκχύλιση, εξαρτάται κατα 80% απο αυτόν και κατα 20% απο τη μηχανή. (μήν πώ 90-10)
Ρε Αντρέα, για το σπίτι το θέλει ο άνθρωπος....:cry:
Έτσι είναι τα χόμπι ρε συ...
ού μπλέξεις.....
Το χειρότερο είναι οτι όταν μπλέκεις, μετά οι καφέδες που παίρνεις απο τις περισσότερες καφετέριες σου φαίνονται σκουπίδια :lol:
Δυστυχώς, εγώ έχω αναγκαστεί να κόψω τα περισσότερα απο τα χόμπι μου, λόγω έλλειψης χρόνου (και χρήματος, αλλα κυρίως χρόνου) ενα εκ των οποίων και ο espressoς.
H καλύτερη λύση είναι ο super jolly είδικά αυτός με το χωνί μπροστά, που δεν κρατάει καφέ πουθενά και κόβει την κάθε δόση ξεχωριστά.
Αμα έχεις υπομονή, σκάνε περιπτώσεις μεταχειρισμένων με 300€ ή και λιγότερα.
Ο μύλος είναι σημαντικότερος απο τη μηχανή. Το να παίρνεις κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα στην εκχύλιση, εξαρτάται κατα 80% απο αυτόν και κατα 20% απο τη μηχανή. (μήν πώ 90-10)
Συμφωνώ Ανδρέα, αν άρχιζα αναβάθμιση θα ξεκινούσα από έναν τέτοιο μύλο!
Ο δικός μου δυστυχώς κρατάει αρκετό καφέ με κάθε χρήση και έχω βουρτσάκι για να μην πηγαίνει χαμένος.
MG-KTiNoS
17/10/2023, 18:47
Παίδες εγώ έχω μείνει πίσω στα νιάτα μου και δεν θέλω ν αλλάξει τίποτα
447014\
https://youtu.be/w_jN7KtRFE0
Παίδες εγώ έχω μείνει πίσω στα νιάτα μου και δεν θέλω ν αλλάξει τίποτα
447014\
Αυτό που βγάζει αυτή η καφετιέρα ΔΕΝ είναι εσπρέσσο, άσχετα με τον καφέ που βάζεις μέσα. Μόκα λέγεται ο καφές από αυτό... Αν εσένα σου αρέσει, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν. ... Πάντως εσπρέσσο δεν είναι.
Σεβαστά όλα τα είδη καφέ και δη τα αγαπημένα, ὡς γέγραφε :beer:
Να βάλω και τα νέα καφεδάκια που κατέφθασαν ολόφρεσκα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας :beer:
Ο Κονκισταδόρας είναι κλασική επιλογή με απλό αλλά γεμάτο προφίλ, ιδανικός για recalibration μετά το σέρβις της καφετιέρας – ανοίχτηκε πρώτος καθώς ήταν ακριβώς στις δύο εβδομάδες ξεκούρασης από το ψήσιμο:
447403
Έχει τελειώσει σχεδόν ένα πακέτο οπότε θα πάω κατευθείαν στον Σαν Λουίς από το Ελ Σαλβαδόρ, για τους ίδιους λόγους, και για να δω το κοντράστ με το υπερπολύπλοκο προφίλ του:
447404
Με την ανανέωση οι μικρομετρικές ρυθμίσεις «φαίνονται» πιο άμεσα στο αποτέλεσμα και υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα μέχρι το επόμενο πακέτο – να δούμε και με τον πρώτο «ιδιότροπο» καφέ τι θα γίνει :)
thunder ace
26/10/2023, 17:55
Καλησπερα .
Παιδια μια βοηθεια ,γιατι ειμαι ο πιο ασχετος με αυτα που συζητατε.
Εναν Ελληνικο πινω πια (παει ο Νες,μας τελειωσε)
Η γυναικα θελει να παρουμε μια μηχανη εσπρεσο .
Μπηκα στο Σκρουτζ να δω,αλλα μαλλον πιο πολυ μπερδευτικα παρα εβγαλα ακρη.
Και ρωταω: μια μηχανη θελω ,το ΠΟΛΥ στο 100ρικο ,να ειναι αυτοματη και να φτιαχνει εσπρεσο.
Βοηθατε ρε.
Μόλις άνοιξες τον ασκό του Αιόλου!:)
Θα με κράξει ο Παντελής αλλά θα το ρισκάρω!
Αυτή έχω εδώ κι ενα χρόνο περίπου.
https://www.skroutz.gr/s/14439279/Delonghi-Essenza-Mini-EN85-R-0132191641-Kafetiera-gia-Kapsoules-Nespresso-Piesis-19bar-Red.html
Παίρνει κάψουλες και κάνει συμπαθητικό εσπρέσο,το πρόβλημα είναι οτι δεν βρίσκω πάντα τις ιδιες κάψουλεςκαι υπάρχει διακύμανση στην γεύση!
thunder ace
26/10/2023, 19:05
Σορρυ που δεν το ειπα: οχι με καψουλες....απο τις αλλες που βαζεις αλεσμενο :D
Είναι μπέρδεμα όντως
Προσωπικά μέχρι 100 από αυτές που είδα και κυρίως βάση ονόματος ίσως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή
https://www.skroutz.gr/s/25751234/Gaggia-Viva-Chic-Automatic-Espresso-Machine-15bar-Midnight-Blue.html
Και σαν δεύτερη επιλογή θα πήγαινα εδώ
https://www.skroutz.gr/s/16519651/Krups-XP3208-Automatic-Espresso-Machine-15bar-Black.html
Έχει κανείς προσωπική εμπειρία από αυτές;
Καλησπερα .
Και ρωταω: μια μηχανη θελω ,το ΠΟΛΥ στο 100ρικο ,να ειναι αυτοματη και να φτιαχνει εσπρεσο.
Βοηθατε ρε.
Δυστυχώς εγώ είχα πάντα ημιαυτόματες με ξεχωριστό μύλο και δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Μόλις άνοιξες τον ασκό του Αιόλου!:)
Θα με κράξει ο Παντελής αλλά θα το ρισκάρω!
Αυτή έχω εδώ κι ενα χρόνο περίπου.
https://www.skroutz.gr/s/14439279/Delonghi-Essenza-Mini-EN85-R-0132191641-Kafetiera-gia-Kapsoules-Nespresso-Piesis-19bar-Red.html
Παίρνει κάψουλες και κάνει συμπαθητικό εσπρέσο,το πρόβλημα είναι οτι δεν βρίσκω πάντα τις ιδιες κάψουλεςκαι υπάρχει διακύμανση στην γεύση!
Αν δε θέλεις με τίποτα να αλέθεις καφέ, η κάψουλα είναι μία καλή εναλλακτική.
Είναι σίγουρα κάτι πρακτικό αλλά με πολλούς περιορισμούς!
Καλησπερα .
Βοηθατε ρε.
Οι αυτόματες πάνε από 350 και πάνω ρε συ... Στο 100αρικο παίζουν καλές προτάσεις χειροκίνητες όμως...
thunder ace
27/10/2023, 13:53
Οκ ....τότε θα κοιτάξω αυτές που μου έβαλες..... ευχαριστώ.
thunder ace
28/10/2023, 16:45
αυτη;
https://www.lidl-hellas.gr/p/beem-micani-espresso/p10026006
αυτη;
https://www.lidl-hellas.gr/p/beem-micani-espresso/p10026006
Μια χαρά και σε τίμια λεφτά, στο Σκρούτζ την έχουν 10 ευρώ παραπάνω. Ημουν ένα τσικ να την πάρω αλλά η IZZY Venezia που έχω, λειτουργεί άριστα προς το παρόν....
Dimmanoukas
12/11/2023, 06:06
Κυριακή πρωί, ας βάλω ένα γρίφο για τους γνώστες.
Διαβάζω το θέμα καιρό, κάποια στιγμή θα μπω στη διαδικασία για την παραγωγή σωστού καφέ espresso, αλλά δεν έχω τίποτα από εξοπλισμό, εκτός από μια φθηνή Nespresso μηχανή.
Γενικά το έχω ως διαδικασία (χρόνο δεν έχω βέβαια αλλά θα το παλέψω) καθώς δούλεψα ως πιτσιρικάς κάποια φεγγάρια σε καφετέρια και θέλω να ξέρω που πρέπει να κινηθώ σε εξοπλισμό.
Γράψτε ελεύθερα τι θα επιλέγατε ως εξοπλισμό εάν ίσχυε αυτό που λέμε "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" όπως ισχύει σε πολλά χόμπυ, δηλαδή που δεν πρέπει να τσιγγουνευτεις και που παίρνει λίγο έκπτωση στο budget.
Το budget σφιχτό, αλλά ας πούμε ότι πάμε μέχρι 300 ή 400 για όλα (μηχανή, μύλο κλπ)
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και εννοείται ότι μηχανή δεν θέλω φουλ αυτόματη, να συμμετέχω και εγώ στη διαδικασία δηλαδή.
Επίσης μια σκέψη ακόμη, έχει νόημα να έπαιρνα έναν καλό χειροκίνητο μύλο, για να κόβω και γαλλικό στο γραφείο (εκτός από τον espresso?)
Επιμένω...
Δώσε 300-350 για έναν καλό μεταχειρισμένο μύλο και με τα υπόλοιπα παρε ότι μηχανή μπορείς.
Ψάξε για καμιά μεταχειρισμενη gaggia baby πχ.
Ο μύλος είναι το σημαντικότερο για να έχεις συστηματικό αποτέλεσμα. Χωρίς συστηματικό αποτέλεσμα, δεν θα ξέρεις αν φταίει ο καφές, η μηχανή ή ο μύλος, που δεν βγαίνει καλός ο καφές...
Ilias_83
12/11/2023, 08:01
Όπως έγραψε και ο Volpad, ένα καλό μύλο και η μηχανή έρχεται μετά.
Θα προσθέσω όμως πως πριν από το μύλο έρχεται ο καφές. Πολλοί στο ξεκίνημα μπαίνουν στην διαδικασία "για να μάθουν" να αγοράζουν όποιον καφέ βρούνε στην τύχη.
Ξεκινάς με ένα καλό καφέ που να έχει πιεί και αν σου αρέσει και μετά πας να τον φτιάξεις στο σπίτι σου έχοντας στο μυαλό σου τι μπορεί να βγάλει αυτός ο καφές.
Τώρα από εκεί και πέρα η Gaggia Baby είναι μια καλή επιλογή, αλλά επειδή την είχα και έχω δει και τα "προβλήματα" που έχει θα πήγαινα στην πολύ παρόμοια Gaggia Classic που έχει περισσότερο χώρο αν αργότερα θέλεις να κάνεις 2-3 αναβαθμίσεις.
Εγώ είχα βάλει PID, μανόμετρο και είχα ντύσει το μποιλερ με θερμομόνωση στην Baby και μετά βίας έκλεινε...
Υ.Γ.: Λόγω χώρου και χρόνου πλέον το setup μου είναι πολύ διαφορετικό. Έχω μια υπεραυτόματη Gaggia Anima Prestige (για να φτιάχνει και γάλα η σύζυγος). Ακόμα και με αυτή που παίρνει max 11,5g καφέ (την έχω ρυθμίσει να μου δίνει 22ml) αν χρησιμοποιήσω μύλο και την δώσω αλεσμένο τον καφέ να κάνει εκχείλιση το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Συμφωνώ σε ότι είπες.
Η classic είναι ακριβότερη από την baby και για αυτό την πρότεινα ως αρχική.
Όντως είναι στριμωγμενα στη baby, όντως ένας pid είναι πολύ καλή αναβάθμιση, αλλά για αρχική μηχανή είναι μια χαρά και από μόνη της...
Το σημαντικό είναι να είναι καλός ο 1ος μύλος, ώστε μετά να σκέφτεσαι μόνο αναβάθμιση της μηχανής και όχι όλου του εξοπλισμού...
Dimmanoukas
12/11/2023, 09:08
Οκ κατανοητό.
Μπορείτε να δώσετε ενδεικτικά δύο τρεις επιλογές σε μύλο (brand και χαρακτηριστικά που κοιτάμε πχ λεπίδες) για να έχω ένα μπουσουλα
Είμαι τελείως ανυποψίαστος σε όλο αυτό.
Τέλος από καφετιέρα κοιτάμε μόνο gaggia?
Αγαπητέ Dimmanoukas πρέπει και εσύ λίγο να ψαχτείς καθώς αυτό που ζητάς θέλει αρκετό διάβασμα!! Σου προτείνω να μπεις στο https://www.greekespresso.gr/forum/ και να ξεκινήσεις τη μελέτη.
Αφού έχεις αποκτήσει μια εξικοίωση τότε και μόνο τότε να προβείς σε αγορά.
Τέλος με το μπάτζετ που έχεις η λύση είναι στα μεταχειρισμένα μόνο.. Δεν είναι καθόλου κακό το μεταχειρισμένο για να μπεις στο χόμπι του home barista!!
Dimmanoukas
12/11/2023, 12:01
Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.
Θα μελετηθεί ενδελεχώς.
Αγνοούσα την ύπαρξη του η αλήθεια είναι.
george.S
12/11/2023, 12:57
καλησπέρα
σαν μανιακός καταναλωτής καφέ (αυτό δεν με κάνει γευσιγνώστη βέβαια) έχω να προτείνω
1 καλό καφέ
2 καλό μύλο
3 καλό νερό
4 σωστή επεξεργασία (κόψιμο και χρήση καφετιέρας - φίλτρου - μπρικιού)
ο πιο δυνατός είναι του φίλτρου,δοκιμάστε και ΜΟΚΑ(μπρίκι) με μύησε φίλος αυστριακός και τον καφέ που φτιάχνει τον προτιμώ από τον καλύτερο εσπρέσο
Κυριακή πρωί, ας βάλω ένα γρίφο για τους γνώστες.
Διαβάζω το θέμα καιρό, κάποια στιγμή θα μπω στη διαδικασία για την παραγωγή σωστού καφέ espresso, αλλά δεν έχω τίποτα από εξοπλισμό, εκτός από μια φθηνή Nespresso μηχανή.
Γενικά το έχω ως διαδικασία (χρόνο δεν έχω βέβαια αλλά θα το παλέψω) καθώς δούλεψα ως πιτσιρικάς κάποια φεγγάρια σε καφετέρια και θέλω να ξέρω που πρέπει να κινηθώ σε εξοπλισμό.
Γράψτε ελεύθερα τι θα επιλέγατε ως εξοπλισμό εάν ίσχυε αυτό που λέμε "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" όπως ισχύει σε πολλά χόμπυ, δηλαδή που δεν πρέπει να τσιγγουνευτεις και που παίρνει λίγο έκπτωση στο budget.
Το budget σφιχτό, αλλά ας πούμε ότι πάμε μέχρι 300 ή 400 για όλα (μηχανή, μύλο κλπ)
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και εννοείται ότι μηχανή δεν θέλω φουλ αυτόματη, να συμμετέχω και εγώ στη διαδικασία δηλαδή.
Επίσης μια σκέψη ακόμη, έχει νόημα να έπαιρνα έναν καλό χειροκίνητο μύλο, για να κόβω και γαλλικό στο γραφείο (εκτός από τον espresso?)
Καλημέρα φίλε μου, θα συμφωνήσω κι εγώ με τους προλαλήσαντες, αν μπορείς ξεκίνα με τον ποιοτικότερο μύλο που μπορείς να αγοράσεις.
Μετά από χρόνια παρέα με τον φθηνότερο μύλο οικιακής χρήσης της Ascaso όμως, θα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μία αγορά που αξίζει τα λεφτά της και σε συστήνει στον χώρο του οικιακού εσπρέσο ποιοτικά και οικονομικά. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτεροι και ακριβότεροι μύλοι που πολύ θα ήθελα να τους έχω κι εγώ, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και να μη συστήσω τον συγκεκριμένο μύλο γιατί είναι τίμιος, ανθεκτικός στον χρόνο και μπορεί πιθανότατα να σε κρατήσει εντός μπάτζετ.
Η διαφορά και μόνο του φρεσκοψημένου και φρεσκοκομμένου καφέ σε οποιαδήποτε καφετιέρα οικιακής χρήσης θα απογειώσει την εμπειρία σου και θα σου επιτρέψει να ανακαλύψεις πράγματα και να εξελίξεις την εμπειρία σου σε μεγάλο βαθμό.