View Full Version : Εσπρέσο και συμπάθεια...
Σελίδες :
1
2
3
4
[
5]
6
7
CorpseAlive
08/03/2024, 09:19
Μόλις παρήγγειλα αυτή για το γραφείο ''Gaggia Brera Αυτόματη Μηχανή Espresso 1400W Πίεσης 15bar με Μύλο Άλεσης Μαύρη''
https://www.skroutz.gr/s/257766/Gaggia-Brera-Aytomati-Michani-Espresso-1400W-Piesis-15bar-me-Mylo-Alesis-Mayri.html
Πάμε στο δια ταύτα.
Τι καφέ παίρνω σε κόκκους?
Μόλις παρήγγειλα αυτή για το γραφείο ''Gaggia Brera Αυτόματη Μηχανή Espresso 1400W Πίεσης 15bar με Μύλο Άλεσης Μαύρη''
https://www.skroutz.gr/s/257766/Gaggia-Brera-Aytomati-Michani-Espresso-1400W-Piesis-15bar-me-Mylo-Alesis-Mayri.html
Πάμε στο δια ταύτα.
Τι καφέ παίρνω σε κόκκους?
Κουκλάρα, μεγειά :beer:
Θα πίνεις εσπρέσο ή κυρίως καπουτσίνο και παράγωγα ροφήματα;
Για εσπρέσο θα συνιστούσα 100% αράμπικα μονοποικιλιακό ή χαρμάνι.
Θα συνιστούσα να διαλέξεις αρχικά έναν καφέ και να "παίξεις" μέχρι να μάθεις τη μηχανή και τις ρυθμίσεις της.
Ρίξε μια ματιά στον Master Blend από Coffee Island που αναφέρω πιο πάνω, είναι εύκολος και ρυθμίσιμος :)
CorpseAlive
08/03/2024, 09:59
Κουκλάρα, μεγειά :beer:
Θα πίνεις εσπρέσο ή κυρίως καπουτσίνο και παράγωγα ροφήματα;
Για εσπρέσο θα συνιστούσα 100% αράμπικα μονοποικιλιακό ή χαρμάνι.
Θα συνιστούσα να διαλέξεις αρχικά έναν καφέ και να "παίξεις" μέχρι να μάθεις τη μηχανή και τις ρυθμίσεις της.
Ρίξε μια ματιά στον Master Blend από Coffee Island που αναφέρω πιο πάνω, είναι εύκολος και ρυθμίσιμος :)
Εγώ πίνω εσπρέσο σκέτο κυρίως. (ή και κρύο εσπρέσο αν κάνει κάποια διαφορά)
Οι υπόλοιποι πίνουν τούρτες για καφέ (αφρόγαλα-ζάχαρη κλπ αήδια)
Βρήκα τον κλασικό Illy στη μισή τιμή και είπα να τον ξανατιμήσω μετά από χρόνια :D
451646
Θυμόμουν ότι ήθελε 17γρ αλλά όπως και στο παρελθόν δεν ενθουσιάστηκα και προσπάθησα να επεκτείνω την εκχύλιση με 18 και 19γρ αντίστοιχα αλλά και πάλι δεν πέτυχα κάτι το ιδιαίτερο...
Προφανώς όταν πηγαίνεις σε καφέ του εμπορίου μετά από specialty η διαφορά είναι πιο χτυπητή αλλά πάντα έβρισκα τον συγκεκριμένο πολύ στρογγυλεμένο και μονοδιάστατο, χωρίς να είναι κακός, και με τις φλοράλ νότες καραμέλας ικανός να υποστηρίξει και παράγωγα ροφήματα.
Σε απευθείας σύγκριση κατηγορίας και τιμής προτιμούσα πάντα τον Danesi Gold με την ζωντάνια και το καλύτερο ψήσιμό του.
Παράγγειλα πάντως δύο πολύ ενδιαφέροντες specialty μονοποικιλιακούς από το κατάστημα Mokka που συνέστησαν προηγουμένως στο θέμα οι φίλοι Volpad και George_M. :)
Ψημένοι και οι δύο στις 9 Μαρτίου θα είναι στην ιδανική τους στιγμή όταν τους παραλάβω και φυσικά θα γράψω εντυπώσεις :beer:
Προφανώς όταν πηγαίνεις σε καφέ του εμπορίου μετά από specialty η διαφορά είναι πιο χτυπητή αλλά πάντα εύρισκα τον συγκεκριμένο πολύ στρογγυλεμένο και μονοδιάστατο, χωρίς να είναι κακός, και με τις φλοράλ νότες καραμέλας ικανός να υποστηρίξει και παράγωγα ροφήματα.
Σε απευθείας σύγκριση κατηγορίας και τιμής προτιμούσα πάντα τον Danesi Gold με την ζωντάνια και το καλύτερο ψήσιμό του.
Αμα γειά σου...
Και εγώ ακριβώς το ίδιο έλεγα πάντα.
Βουίζανε τα internets τότες οτι ο illy είναι ο καλύτερος του σουπερ μάρκετ και εγώ ήμουνα ο μόνος που έλεγα οτι ο Danesi gold είναι σαφώς καλύτερος.
(πριν απο 10-15 χρόνια αυτά)
Αμα γειά σου...
Και εγώ ακριβώς το ίδιο έλεγα πάντα.
Βουίζανε τα internets τότες οτι ο illy είναι ο καλύτερος του σουπερ μάρκετ και εγώ ήμουνα ο μόνος που έλεγα οτι ο Danesi gold είναι σαφώς καλύτερος.
(πριν απο 10-15 χρόνια αυτά)
Έτσι :beer:
Τελικά δεν παρήγγειλα τον δικό σου τον Βραζιλιάνικο γιατί δεν είχε ημερομηνία ψησίματος για κάποιον λόγο :confused:
Μόλις παρέλαβα την παραγγελία από το κατάστημα Mokka, εξαιρετική εξυπηρέτηση με σωστή ενημέρωση, όσο για το...πακέτο υπερπαραγωγή, κασετίνα σωστή :eek:
451722
Εκτός από όμορφη και σωστή η συσκευασία με μονόδρομη βαλβίδα:
451719
Και ο ένας από τους δύο ψημένος...προχθές - 20 Μαρτίου!
451721
Όλα άψογα μέχρι στιγμής λοιπόν, ανυπομονώ να τους δοκιμάσω :wave2:
Εντυπώσεις από τον πρώτο Κοσταρικανό λοιπόν, όπως θα έχετε καταλάβει η πλούσια ακτή είναι από τις αγαπημένες μου περιοχές παραγωγής καφέ γιατί δίνουν εξαιρετικά λεπτά προφίλ σε συνδυασμό με γεμάτο σώμα που δεν θυμίζει φρουτοχυμό αντί για καφέ.
Οι εξαίρετες εντυπώσεις όσον αφορά τη συσκευασία συνεχίζονται και με τη σακούλα μέσα στο κουτί όπου διαβάζω και μάλιστα φαρδιά - πλατιά "always light roasted"...
451889
...η διαχρονική μου προτίμηση στο ψήσιμο δηλαδή, και όντως οι άνθρωποι ξέρουν να ψήνουν - θαυμάστε!
451888
Όσο για το φλυτζάνι τι να πω, όταν έχεις έναν καφέ άψογα ψημένο, κατεργασμένο και φρεσκοαλεσμένο στην τέλεια στιγμή του, πώς να μην εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα;
Η ειδική red honey επεξεργασία των καρπών είναι ιδανική καθώς μαλακώνει ιδανικά τη φρουτώδη οξύτητά του και τονίζει ακόμα περισσότερο το υπέροχα πολύπλοκο προφίλ του που ακούγεται δυνατά και καθαρά και σε όλα τα παράγωγα ροφήματα.
Πολυδιάστατη γευστική και αρωματική εμπειρία λοιπόν από έναν καφέ εύκολο ("βγήκε" με τη δεύτερη) που σε κάνει να χαίρεσαι ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και την εμπειρία :beer:
Το μαγαζί παίρνει δεκάρι στρογγυλό που θα ήταν και με τόνο αν έβαζε και οδηγίες εξαγωγής στις καφεδάρες του!
Η δική μου συνταγή για τον συγκεκριμένο (στη δεύτερη φωτό του προηγούμενου ποστ) είναι 19γρ στο καλαθάκι για 36γρ στο φλυτζάνι σε 28sec :a013:
Η δική μου συνταγή για τον συγκεκριμένο (στη δεύτερη φωτό του προηγούμενου ποστ) είναι 19γρ στο καλαθάκι για 36γρ στο φλυτζάνι σε 28sec :a013:
Ούτε μισό τσιγάρο δεν κάνεις με τόση ποσότητα ρε συ :moutza::lol:
Εγώ βάζω 9-10 γρ. και βγάζω περίπου 90 γρ (ναι, αμερικάνο νομίζω λέγεται) δεν τον μπορώ τόσο δυνατό αφου προσθέτω και μια μερίδα εβαπορέ, να φανταστείς.
2 τσιγαράκια τα κάνω και είμαι μια χαρά χ6-7 φορές μέσα στην μέρα :D
Εγώ βάζω 9-10 γρ. και βγάζω περίπου 90 γρ (ναι, αμερικάνο νομίζω λέγεται) δεν τον μπορώ τόσο δυνατό αφου προσθέτω και μια μερίδα εβαπορέ, να φανταστείς.
λούγκο λέγεται αυτό.
Δοκίμασε αντι να υπερεκχειλίζεις τον καφέ σου, να βγάζεις έναν διπλό εσπρέσσο και να συμπληρώνεις ζεστό νερό.
Αυτό είναι αμερικάνο και έχει σαφώς καλύτερη γεύση απο τον λούγκο που κάνεις εσύ.
(επίσης έχει και λιγότερη καφείνη. Η καφείνη αυξάνεται δραματικά όσο υπερεκχειλίζεις τον καφέ)
Αυτά τα έχουμε πει, περί ορέξεως :beer:
Δοκίμασε πάντως αυτό που σου έγραψε ο Ανδρέας και ίσως να κόψεις και το γάλα :)
λούγκο λέγεται αυτό.
Δοκίμασε αντι να υπερεκχειλίζεις τον καφέ σου, να βγάζεις έναν διπλό εσπρέσσο και να συμπληρώνεις ζεστό νερό.
Αυτό είναι αμερικάνο και έχει σαφώς καλύτερη γεύση απο τον λούγκο που κάνεις εσύ.
(επίσης έχει και λιγότερη καφείνη. Η καφείνη αυξάνεται δραματικά όσο υπερεκχειλίζεις τον καφέ)
Ενδιαφέρον αυτό....δεν το γνώριζα :hmm:
Λες γιαυτό να είμαι μονίμως με το ζωνάρι απλωμένο; :D
harris_x
01/04/2024, 09:10
Παντελήηηηηηη, ακούω συμβουλές γιατι δε βγαίνει :(
451951
Για την ώρα παλεύω με τον "Washed"
Καλημέρα Χάρη, τι εξοπλισμό έχεις;
Μύλος υπάρχει;
harris_x
01/04/2024, 10:02
Καλημέρα Χάρη, τι εξοπλισμό έχεις;
Μύλος υπάρχει;
η μηχανή είναι αυτόματη και ο μύλος στο ψιλό
harris_x
01/04/2024, 10:59
Δεν έχεις εκχύλιση ;
μιλάς με γρίφους γέροντα
451951
Πες ρε αδερφέ και τι πρόβλημα έχεις?
Δεν βγαίνει η σωστή ποσότητα στα 30 δευτερόλεπτα?
Βγαίνει, αλλα ο καφές είναι πικρός / ξινός?
Ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα?
Μπορεί με αυτόματη να μην μπορείς να πιάσεις τις ίδιες γεύσεις με το να είχες μύλο και μηχανή χώρια, αλλα όχι οτι δεν μπορείς να φτιάξεις αξιοπρεπή καφέ...
harris_x
01/04/2024, 11:16
Πες ρε αδερφέ και τι πρόβλημα έχεις?
Δεν βγαίνει η σωστή ποσότητα στα 30 δευτερόλεπτα?
Βγαίνει, αλλα ο καφές είναι πικρός / ξινός?
Ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα?
Μπορεί με αυτόματη να μην μπορείς να πιάσεις τις ίδιες γεύσεις με το να είχες μύλο και μηχανή χώρια, αλλα όχι οτι δεν μπορείς να φτιάξεις αξιοπρεπή καφέ...
Με πέθανε στην ξινίλα
να πάρω ένα μύλο τότε και να βγάλω απο το ντουλάπι την άλλη
Χάρη αν η μηχανή μπουκώνει και δεν τρέχει ή απλά στάζει, άλεσε πιο χοντρά και βάλει λιγότερη ποσότητα στο καλαθάκι.
Αν έχεις ροή αλλά είναι πολύ χαμηλή ή πολύ έντονη, παίξε με τις παραπάνω παραμέτρους ώσπου να πετύχεις το mousetail, δηλαδή ροή μαύρη και λεπτή αλλά ομαλή στην αρχή και έπειτα πιο παχιά και χρυσαφιά με ροή σαν μέλι.
Άσε τα χρονόμετρα μέχρι να πετύχεις αυτό και μετά κανονίζεις τις οξύτητες και λοιπά χαρακτηριστικά με μικρορυθμίσεις.
Έχε υπόψιν ότι όποτε αλλάζεις ρύθμιση στον μύλο θα βλέπεις πλήρες αποτέλεσμα μετά από τρεις καφέδες λόγω retention!
Μόλις πέτυχεις το mousetail οι ρυθμίσεις για παρόμοιους καφέδες δεν θα διαφέρουν δραματικά.
harris_x
01/04/2024, 11:23
Χάρη αν η μηχανή μπουκώνει και δεν τρέχει ή απλά στάζει, άλεσε πιο χοντρά και βάλει λιγότερη ποσότητα στο καλαθάκι.
Αν έχεις ροή αλλά είναι πολύ χαμηλή ή πολύ έντονη, παίξε με τις παραπάνω παραμέτρους ώσπου να πετύχεις το mousetail, δηλαδή ροή μαύρη και λεπτή αλλά ομαλή στην αρχή και έπειτα πιο παχιά και χρυσαφιά με ροή σαν μέλι.
Άσε τα χρονόμετρα μέχρι να πετύχεις αυτό και μετά κανονίζεις τις οξύτητες και λοιπά χαρακτηριστικά με μικρορυθμίσεις.
Έχε υπόψιν ότι όποτε αλλάζεις ρύθμιση στον μύλο θα βλέπεις πλήρες αποτέλεσμα μετά από τρεις καφέδες λόγω retention!
Μόλις πέτυχεις το mousetail οι ρυθμίσεις για παρόμοιους καφέδες δεν θα διαφέρουν δραματικά.
H ροή είναι μια χαρά, δεν έχω προσέξει αν πετυχαίνω το mousetail, αλλα θα το δώ.
το πρόβλημα είναι η οξύτητα.
Άμα έχει ρύθμιση θερμοκρασίας, ανέβασε τη.
Άν τα ml που σου βγαίνουν στα 30 δευτερα, είναι λίγα, τότε απλά μείωσε την ποσότητα του καφέ που εκχειλίζεις.
Αλλιώς κόψε πιο χοντρά και αύξησε τη ποσότητα του καφέ.
(δεν ξέρω τι μπορείς να παραμετροποιήσεις στη μηχανή σου...)
Η ξινίλα προκαλείται απο 2 λόγους. Ή απο χαμηλή θερμοκρασία νερού ή απο υποεκχείλιση, δηλαδή, οι κόκκοι του καφέ δεν προλαβαίνουν να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
Άρα
Ή μειώνουμε την ποσότητα του καφέ στο puck (αναλογα τα ml ανα 30 sec που μας βγαίνουν)
ή κόβουμε πιο χοντρά και ρυθμίζουμε τη ποσότητα του καφέ ωστε να έχουμε τα ίδια ml στον ίδιο χρόνο,
ή ανεβάζουμε τη θερμοκρασία
ή και τα 2.
Μπορείς να παίξεις σε χρόνο απο 25 μέχρι 35 sec.
harris_x
01/04/2024, 11:31
Άμα έχει ρύθμιση θερμοκρασίας, ανέβασε τη.
Άν τα ml που σου βγαίνουν στα 30 δευτερα, είναι λίγα, τότε απλά μείωσε την ποσότητα του καφέ που εκχειλίζεις.
Αλλιώς κόψε πιο χοντρά και αύξησε τη ποσότητα του καφέ.
(δεν ξέρω τι μπορείς να παραμετροποιήσεις στη μηχανή σου...)
Η ξινίλα προκαλείται απο 2 λόγους. Ή απο χαμηλή θερμοκρασία νερού ή απο υποεκχείλιση, δηλαδή, οι κόκκοι του καφέ δεν προλαβαίνουν να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
Άρα
Ή μειώνουμε την ποσότητα του καφέ στο puck (αναλογα τα ml ανα 30 sec που μας βγαίνουν)
ή κόβουμε πιο χοντρά και ρυθμίζουμε τη ποσότητα του καφέ ωστε να έχουμε τα ίδια ml στον ίδιο χρόνο,
ή ανεβάζουμε τη θερμοκρασία
ή και τα 2.
Μπορείς να παίξεις σε χρόνο απο 25 μέχρι 35 sec.
οκ, θα ανεβάσω τη θερμοκρασία και θα επανέλθω :)
Αμα έχει θερμόμετρο και βλέπεις το τι θερμοκρασία έχεις, πες το.
Όλοι οι καφέδες παίζουν απο 86 μέχρι 93-94 max.
Αν είσαι τώρα στους 86, έχει νόημα να ανεβάσεις. άν είσαι όμως στους 92 ξέρω γώ, με 1-2 βαθμούς πάνω δεν θα δείς τρελή διαφορά.
Γενικά πάντως, κατα τη γνώμη μου, όταν παίρνεις έναν νέο καφέ, δεν φτάνουν τα 200 ή τα 250 mg. Χρειάζεται τουλάχιστον μισό κιλό για να προλάβεις να στήσεις τη μηχανή.
Τα πρώτα 250 με 300mg φεύγουν εύκολα στις δοκιμές, ειδικά όταν η μηχανή σου είναι μακρυά απο το ιδανικό...
Φαντάσου κιόλας, όπως είπε και ο Παντελής πρίν, οτι όταν αλλάζεις το πάχος του καφέ, θέλει μερικές εκχειλίσεις για να φύγει το παλιό κόψιμο και να έρθει το καινούριο...
Στα υπόψιν, τις αλλαγές στο κόψιμο τις κάνουμε σιγά σιγά. Δεν κάνουμε απότομα μεγάλες αλλαγές.
Γενικά πάντως, κατα τη γνώμη μου, όταν παίρνεις έναν νέο καφέ, δεν φτάνουν τα 200 ή τα 250 mg. Χρειάζεται τουλάχιστον μισό κιλό για να προλάβεις να στήσεις τη μηχανή.
Τα πρώτα 250 με 300mg φεύγουν εύκολα στις δοκιμές, ειδικά όταν η μηχανή σου είναι μακρυά απο το ιδανικό...
Φαντάσου κιόλας, όπως είπε και ο Παντελής πρίν, οτι όταν αλλάζεις το πάχος του καφέ, θέλει μερικές εκχειλίσεις για να φύγει το παλιό κόψιμο και να έρθει το καινούριο...
Ωραίες πληροφορίες γενικά Ανδρέα, αυτό που λες με την ποσότητα καφέ ισχύει πιο πολύ στην αρχή και όταν δεν είσαι συνηθισμένος στο calibration, μετά η ρύθμιση για τους νέους καφέδες γίνεται πολύ πιο εύκολα γιατί έχεις ένα σημείο αναφοράς.
Σαφώς και όταν έχεις μάθει καλά τον εξοπλισμό σου κάνεις πολύ γρηγορότερα.
Εμένα παρόλα αυτά που ξέρω τον εξοπλισμό μου άριστα και έχω μία Χ εμπειρία ωστε απο τη γεύση να μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να κάνω στη μηχανή, 250mg ενός νέου καφέ, μου βγάζουν στη καλύτερη 3-4 2πλούς εσπρέσο στην "περίπου" σωστή ρύθμιση.
Στη χειρότερη δεν φτάνουν τα 250mg
fine tuning κάνω πάντα στο 2ο 250άρι.
Για αυτό έχω να αλλάξω καφέ 100 χρόνια... :lol:
Edit
Πάντως, πάντα παίζω με τις ρυθμίσεις. Ακόμα και να βρώ κάτι που να μου αρέσει, θα κάνω πάντα δοκιμή και με τελείως διαφορετικές ρυθμίσεις.
Μου έχει τύχει πχ ένας καφές που ήταν απλά ωραίος σε ένα Χ πακέτο ρυθμίσεων, να γίνει εξαιρετικός με ένα τελείως διαφορετικό..
Πχ (δεν θυμάμαι σε ποιον καφέ), είχα αρχικά 88 βαθμούς με 18gr καφέ κομμένο ωστε να μου βγάζει εκχύλιση στα 30sec και έκανα αλλαγή σε 21gr, στους 92 βαθμούς με εκχύλιση στα 35sec και είδα το φώς το αληθινό...
Φαντάσου οτι παλιά, άλλαζα και σαν μεταβλητή ακόμα και το με πόση πίεση πάταγα τον καφέ...
Το πρόβλημα είναι οτι δεν είχα δυναμόμετρο, οπότε μετά δεν θυμόμουν πόση δύναμη είχα βάλει σε κάθε καφέ... :bawl:
Εμένα παρόλα αυτά που ξέρω τον εξοπλισμό μου άριστα και έχω μία Χ εμπειρία ωστε απο τη γεύση να μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να κάνω στη μηχανή, 250mg ενός νέου καφέ, μου βγάζουν στη καλύτερη 3-4 2πλούς εσπρέσο στην "περίπου" σωστή ρύθμιση.
Edit
Πάντως, πάντα παίζω με τις ρυθμίσεις. Ακόμα και να βρώ κάτι που να μου αρέσει, θα κάνω πάντα δοκιμή και με τελείως διαφορετικές ρυθμίσεις.
Μου έχει τύχει πχ ένας καφές που ήταν απλά ωραίος σε ένα Χ πακέτο ρυθμίσεων, να γίνει εξαιρετικός με ένα τελείως διαφορετικό..
Πχ (δεν θυμάμαι σε ποιον καφέ), είχα αρχικά 88 βαθμούς με 18gr καφέ κομμένο ωστε να μου βγάζει εκχύλιση στα 30sec και έκανα αλλαγή σε 21gr, στους 92 βαθμούς με εκχύλιση στα 35sec και είδα το φώς το αληθινό...
Φαντάσου οτι παλιά, άλλαζα και σαν μεταβλητή ακόμα και το με πόση πίεση πάταγα τον καφέ...
Το πρόβλημα είναι οτι δεν είχα δυναμόμετρο, οπότε μετά δεν θυμόμουν πόση δύναμη είχα βάλει σε κάθε καφέ... :bawl:
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχα έναν κορυφαίο zero retention μύλο και ξεχωριστές συσκευασίες των 125γρ :D
Ας βγάλει ο Χάρης με το καλό ένα φλυτζάνι γλυκόπιοτο και ισορροπημένο χωρίς εξάρσεις στην οξύτητα για αρχή, είμαι σίγουρος ότι με λίγο πειραματισμό θα τα καταφέρει!
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχα έναν κορυφαίο zero retention μύλο και ξεχωριστές συσκευασίες των 125γρ :D
Ας βγάλει ο Χάρης με το καλό ένα φλυτζάνι γλυκόπιοτο και ισορροπημένο χωρίς εξάρσεις στην οξύτητα για αρχή, είμαι σίγουρος ότι με λίγο πειραματισμό θα τα καταφέρει!
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχα (μεταξύ άλλων) ένα 1098 για να πηγαίνω βόλτες κάθε μέρα στην Ιταλία για καφέ, μίας δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω απο τότε που θα είχα κερδίσει το τζόκερ...
Edit
Ρε Αντρέα.... Με 250mg βγάζεις 3-4 διπλούς; Ούτε ο Σκρουτζ τέτοιο κατόρθωμα ρε συ....:D
Μάλλον δεν κατάλαβες καλά.
Με 250gr βγάζω 3-4 διπλούς μετά απο τις δοκιμές...
Πες ΜΟ 20gr ο διπλός, 4 διπλοί είναι 80gr, άρα 170gr δοκιμές, δηλαδή 8 διπλοί καφέδες σε δοκιμές (και τα ρέστα σε πεταμένο κομμένο καφέ στην αρχή της μέρας).
Τώρα σου φαίνονται πολλά?
Μάλλον δεν κατάλαβες καλά.
Με 250gr βγάζω 3-4 διπλούς μετά απο τις δοκιμές...
Πες ΜΟ 20gr ο διπλός, 4 διπλοί είναι 80gr, άρα 170gr δοκιμές, δηλαδή 8 διπλοί καφέδες σε δοκιμές (και τα ρέστα σε πεταμένο κομμένο καφέ στην αρχή της μέρας).
Τώρα σου φαίνονται πολλά?
Εγω φταίω; η εσύ που έγραψες mg.; :lol:
Εγω φταίω; η εσύ που έγραψες mg.; :lol:
Ενα δίκιο το έχεις...
Ο αμερικάνο είναι (διπλός συνήθως) εσπρέσο με προσθήκη νερού, με αναλογία 2 μέρη νερό 1 εσπρέσο.
Αυτό που λες είναι ο lungo αλλά όπως σωστά αναφέρθηκε έχει περισσότερη καφεΐνη.
Δες κι εδώ ένα διάγραμμα από τον γνωστό, αγαπημένο αρκετών όπως έχω καταλάβει, σε αυτό το νήμα
451972
Μετά το πρώτο πακέτο του Red Honey άνοιξα ετούτον ακριβώς στις δύο εβδομάδες μετά το ψήσιμο:
452162
Αυτή είναι και η συνηθισμένη μου τακτική όταν η roast date είναι διαφορετική.
Επειδή λοιπόν ο μύλος μου είναι stepless, κρατώ στο μυαλό μου μία χοντρική εικόνα των αλλαγών στην άλεση για τη στιγμή που θα επιστρέψω στον πρώτο καφέ :)
Και αυτός είναι υπέροχα ζουμερός με τα κόκκινα φρούτα και τη γλυκιά οξύτητα να κυριαρχούν αλλά είναι πιο ιδιότροπος και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια κατά την εξαγωγή του.
Θέλει λιγότερα γραμμάρια, 17,5 για την ακρίβεια, και πολύ πιο χοντρή άλεση από το αδελφάκι του. Είναι σχετικά δύσκολο να πετύχεις το sweet spot του αλλά όταν το βρεις το φλιτζάνι είναι άψογο!
Και επειδή με ρωτάτε διάφορα κατά καιρούς, καλό θα ήταν να βάζετε τις ερωτήσεις σας εδώ ώστε να επωφελούνται και άλλοι που πιθανόν να έχουν τις ίδιες απορίες!
Για την κατακράτηση καφέ στον μύλο λοιπόν η καλύτερη τακτική για entry level εξοπλισμό σαν τον δικό μου είναι μία οδοντόβουρτσα!
Επειδή σιχαίνομαι τη σπατάλη, μετά την άλεση ρίχνω τον καφέ που έχει μείνει στο στόμιο του μύλου με την οδοντόβουρτσα στο καλαθάκι, μετά ξαναγυρίζω τον μύλο για 2 – 3 δευτερόλεπτα για να βγει και η τελευταία ποσότητα με τον αέρα και έπειτα αρχίζω το puck prep.
Το ίδιο κάνω και στο καθάρισμα μετά την παρασκευή του καφέ και η τελική ελάχιστη ποσότητα που πηγαίνει χαμένη είναι αυτή:
452163
Αναλόγως μύλου και στομίου πιστεύω μπορούν όλοι να βρουν μία ανάλογη μέθοδο για λιγότερη σπατάλη και πιο γρήγορη μετάβαση από τον έναν καφέ στον άλλο :a013:
Ένα υπέροχο βίντεο για το μεράκι μας που αξίζει να δείτε, για τον καφέ πέρα από γραμμάρια, εργαλεία και χρονόμετρα :beer:
https://www.youtube.com/watch?v=IkssYHTSpH4&ab_channel=JamesHoffmann
karellen
07/06/2024, 10:31
Η πιστή μου Izzy παρέδωσε πνεύμα,χάλασε η αντλία, δεν αξίζει η αλλαγή της και μία Deloghi που έχω δεν είναι σόι,τον καφέ τον βγάζει χωρίς καϊμάκι,μια μαυρίλα σκέτη.
1. Τι μπορεί να φταίει στο τελευταίο και αν διορθώνεται; Δοκίμασα να αλέσω χοντρό τον καφέ ή ψιλό,τίποτα και στα δύο.
Σκεπτόμουν να πάω σε πιο ακριβή λύση Gaggia-Krups ή κάτι άλλο,τι λέτε οι επαΐοντες αξίζει να κοιτάξω σε μεταχειρισμένη μέχρι 150€ ;
Άμα μπορείς να βρείς καμία gaggia classic ή baby μεταχειρισμένη, εγώ προς τα κεί θα πήγαινα.
Ilias_83
08/06/2024, 08:53
Και οι δύο (Baby & Classic) έχουν περάσει από τα χέρια μου. Η Classic είναι καλύτερη επιλογή καθώς έχει περισσότερο χώρο για να προσθέσεις ένα PID ή ένα μανόμετρο. Επιπλέον την θεωρώ πιο ποιοτική σαν κατασκευή...
Η πιστή μου Izzy παρέδωσε πνεύμα,χάλασε η αντλία, δεν αξίζει η αλλαγή της και μία Deloghi που έχω δεν είναι σόι,τον καφέ τον βγάζει χωρίς καϊμάκι,μια μαυρίλα σκέτη.
1. Τι μπορεί να φταίει στο τελευταίο και αν διορθώνεται; Δοκίμασα να αλέσω χοντρό τον καφέ ή ψιλό,τίποτα και στα δύο.
Σκεπτόμουν να πάω σε πιο ακριβή λύση Gaggia-Krups ή κάτι άλλο,τι λέτε οι επαΐοντες αξίζει να κοιτάξω σε μεταχειρισμένη μέχρι 150€ ;
Νίκο και οι δύο Gaggia που έχω δουλέψει ήταν σκυλιά και επανέρχονταν σε άριστη κατάσταση με ένα καλό καθάρισμα ή σέρβις οπότε είναι μια μάρκα που συνιστώ!
Νίκο και οι δύο Gaggia που έχω δουλέψει ήταν σκυλιά και επανέρχονταν σε άριστη κατάσταση με ένα καλό καθάρισμα ή σέρβις οπότε είναι μια μάρκα που συνιστώ!
Έχω μαζέψει 2,5 κιλά μονό και 2ευρα στον κουμπαρά με στόχο την Classic η κάτι παρεμφερές.
Άρα συστήνεις να την πάρω;
Να πω, πάντως, ότι η Izzy Venezia που έχω τώρα κάνει μια χαρά την δουλειά της, και το καϊμάκι της και όλα της, απλά ΔΕΝ θέλει τον καφέ κομμένο "πούδρα".
Αξίζει να κάνω την μετάβαση η να πάρω κανένα νέο μπουφάν/κράνος ξέρω γω;
Έχω μαζέψει 2,5 κιλά μονό και 2ευρα στον κουμπαρά με στόχο την Classic η κάτι παρεμφερές.
Άρα συστήνεις να την πάρω;
Να πω, πάντως, ότι η Izzy Venezia που έχω τώρα κάνει μια χαρά την δουλειά της, και το καϊμάκι της και όλα της, απλά ΔΕΝ θέλει τον καφέ κομμένο "πούδρα".
Αξίζει να κάνω την μετάβαση η να πάρω κανένα νέο μπουφάν/κράνος ξέρω γω;
Κατ' αρχάς για μύλο κρατώ το ότι είσαι αρνητικός, οπότε δεν σε πρήζω σχετικά.
Από εκεί και πέρα ναι, μία τέτοια μηχανή είναι σε άλλο επίπεδο και αφού έχεις το μεράκι πιστεύω ότι αξίζει να το τολμήσεις!
Όμως θα πρέπει να τη μάθεις και να αλλάξεις τον τρόπο εξαγωγής του Lavazza, κάτι που θα χρειαστεί λίγο χρόνο και καφέ.
Μόλις βρεις την ακριβή ποσότητα που θα σου δώσει και τη σωστή ροή μπορείς να κινηθείς με κριτήριο τη γεύση.
Όσοι γνωστοί μου έκαναν το συγκεκριμένο βήμα, και μαζί κι εγώ, ενθουσιάστηκαν από την πρώτη χρήση, αλλά προφανώς η επιλογή είναι μόνο δική σου :)
karellen
14/06/2024, 16:19
Ήρθε!
Δεν άντεχα να περιμένω μέχρι το απόγευμα και πήγα μεσημεριατικα στο BOXNOW και την παρέλαβα.
453813
453814
Ανήκε σε μια κυρία που δεν την βόλεψε τελικά και μου την έστειλε σε πλήρη συσκευασία με το κουτί της, τα προστατευτικα φελιζόλ, και το
manual.
453815
Ανυπομονώ να πάω αύριο στο μαγαζί να τη δουλέψω. :a54::wlae:
Ήρθε!
Δεν άντεχα να περιμένω μέχρι το απόγευμα και πήγα μεσημεριατικα στο BOXNOW και την παρέλαβα.
453813
453814
Ανήκε σε μια κυρία που δεν την βόλεψε τελικά και μου την έστειλε σε πλήρη συσκευασία με το κουτί της, τα προστατευτικα φελιζόλ, και το
manual.
453815
Ανυπομονώ να πάω αύριο στο μαγαζί να τη δουλέψω. :a54::wlae:
Καλορίζικη και καλή απόλαυση Νίκο :beer:
Είσαι ένα unpressurized καλαθάκι πριν από υπέροχες καφεδάρες!
Κάνε το unboxing σου και δες αν στη συσκευασία έχει καλαθάκι με πολλές τρυπούλες σαν αυτό:
453822
Αν ναι, ξέχνα τα υπόλοιπα και ξεκίνα να παίζεις με αυτό, αν όχι τσέκαρε τη διάμετρο του καλαθιού και πάρε ένα μέχρι να συνηθίσεις τη μηχανή :)
Edit: Έχεις κλασική κιθάρα με μεταλλικές χορδές ή με γελούν τα μάτια μου;
karellen
14/06/2024, 17:15
Ευχαριστώ για τις ευχές Παντελή.
Όχι το κανονικό καλαθάκι έχει και ένα adaptor για καφέ-ταμπλέτα.
453823
Τι κάνει αυτό το unpressurized που λες;
ΥΓ. Κλασσική ναι αλλά με πλαστικές τις 3 πρώτες,προσφορα του @thunderace.
Ευχαριστώ για τις ευχές Παντελή.
Όχι το κανονικό καλαθάκι έχει και ένα adaptor για καφέ-ταμπλέτα.
453823
Τι κάνει αυτό το unpressurized που λες;
ΥΓ. Κλασσική ναι αλλά με πλαστικές τις 3 πρώτες,προσφορα του @thunderace.
Έριξα μια ματιά και από ότι κατάλαβα πάει πακέτο το καλαθάκι με την κεφαλή και το σύνολο αναφέρεται σαν pressurized αν και το καλαθάκι μοιάζει unpressurized, δηλαδή με πολλές τρύπες σε όλο το κάτω μέρος του.
Μπορείς να βάλεις σε παρακαλώ μια φωτό μόνο με την κεφαλή χωρίς το καλαθάκι από πάνω;
karellen
14/06/2024, 17:57
Να το ένα
453824
Και το άλλο, αυτο δεν έχει πολλές τρυπούλες κάτω.
453825
Κεφαλή εννοείς αυτό με το χερούλι;
Να το ένα
Σε ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, αν αφαιρείται αυτό που έχεις στη δεύτερη φωτό και μένει μόνο το χερούλι στο οποίο μετά βάζεις το καλαθάκι της πρώτης φωτό, ξεκίνα έτσι.
Αν δεν αφαιρείται αυτό με τις δύο τρυπούλες όλο μέσα από το χερούλι τότε ακολουθείς τις οδηγίες και αυτά που ξέρεις.
Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, απλώς ίσως στο μέλλον σε τσιγκλίσω να πάρεις πακέτο ένα unpressurized portafilter αλλά προς το παρόν δοκίμασε το νέο απόκτημα με την ησυχία σου :a013:
Να το ένα
453824
453825
Νίκο, αν στην πίσω όψη δεν έχει τόσες τρυπούλες (μια θα έχει) είναι presurized, αν έχει όσες και στην φωτό, είναι αυτό που λέει ο Παντελής να πάρεις.
Για την δική μου :IZZY δεν έχω βρει unpresurized για να κάνω πειράματα.
Πήρα όμως 2 καλαθάκια, ένα για μονή και ένα για διπλή (και καλά) δόση καφέ, επιτέλους απολαμβάνω σωστό freddo espresso!
karellen
14/06/2024, 18:42
Να και η πίσω μεριά της κεφαλής.
453827
453828
Το κρατάνε 3 βιδουλες στο χερούλι.
Θα τη δουλέψω έτσι για λίγο καιρό να πάρω τα χούγια της και κατόπιν... πάλι εδώ είμαστε! :beer:
Θα τη δουλέψω έτσι για λίγο καιρό να πάρω τα χούγια της και κατόπιν... πάλι εδώ είμαστε! :beer:
Αυτό ακριβώς :)
Ilias_83
15/06/2024, 08:02
Καλές εκχυλίσεις με τη Gaggia. Επειδή βλέπω ήδη κάποια σημάδια στο portafilter και στο καλαθάκι το γράφω από τώρα για να έχεις το νου σου.
Δεν τρίβουμε με σύρμα, σκληρό σφουγγάρι ή οτιδήποτε μπορεί να γδάρει την επίστρωση. Δυστυχώς είναι επινικελωμένος χαλκός και όταν χαλάσεις την πάνω επιφάνεια θα πάρεις μεταλλική γεύση στον καφέ.
Dimmanoukas
15/06/2024, 10:52
Μωρέ γεύση ας πάρει, είναι το λιγότερο.
Το θέμα είναι μην αρχίσει ξαφνικά να ακούει heavy metal ή να βεντουζωνει στους μαγνήτες πίνοντας μαζί με τον καφέ και μία δόση μετάλλου.
Πέρα από την πλάκα, αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες που πρέπει κάποιος γνωστής να μεταφέρει στους άλλους χρήστες, για να μην την πατήσουν και αυτοί.
Καλές εκχυλίσεις με τη Gaggia. Επειδή βλέπω ήδη κάποια σημάδια στο portafilter και στο καλαθάκι το γράφω από τώρα για να έχεις το νου σου.
Δεν τρίβουμε με σύρμα, σκληρό σφουγγάρι ή οτιδήποτε μπορεί να γδάρει την επίστρωση. Δυστυχώς είναι επινικελωμένος χαλκός και όταν χαλάσεις την πάνω επιφάνεια θα πάρεις μεταλλική γεύση στον καφέ.
Καλησπέρα, στη δική μου μηχανή (Gaggia Evolution) το portafilter είναι μπρούτζινο και τα καλαθάκια stainless steel.
Για τη μηχανή του Νίκου δεν ξέρω αλλά δε νομίζω να είναι χάλκινα τα παραπάνω γιατί ο χαλκός είναι σχετικά μαλακός και ακριβός σαν μέταλλο.
Ξέρεις στα σίγουρα ότι είναι χάλκινα;
karellen
15/06/2024, 12:49
Χαλκός δεν είναι σίγουρα ίσως μίξη του (ορείχαλκος πχ) και το καλαθάκι χάλυβας.
Οι λεκέδες που είδε ο Ηλίας ήταν άλατα σκούρα τα οποία βουτηγμένα 1 ώρα σε ξιδόνερο εξαφανίστηκαν.
Δεν νομίζω να υπάρχει χάλκινο καλαθάκι ασχέτως μάρκας, όταν έψαχνα να αγοράσω, όλα όσα είδα ήταν ατσάλινα.
Καλησπέρα στους καφελάτρεις.
Για budget μέχρι 150€, ποιο μοντέλο της Gaggia προτείνετε;
Καλησπέρα στους καφελάτρεις.
Για budget μέχρι 150€, ποιο μοντέλο της Gaggia προτείνετε;
Γεια σου φίλε μου και καλή εβδομάδα!
Θα σου πρότεινα ένα manual μοντέλο, αν βρεις κάποια μεταχειρισμένη Espresso Pure ή Evolution σε καλή κατάσταση παίρνεις και ένα μεταλλικό spout και ένα unpressurized καλαθάκι και είσαι κομπλέ.
Για τα καινούργια μοντέλα δεν ξέρω, παλαιότερα από Pure σε Evolution και Classic άλλαζαν μόνο η συνολική ποιότητα προφανώς προς το καλύτερο και κάποια δευτερεύοντα εσωτερικά συστήματα.
Ilias_83
17/06/2024, 11:50
Ξέρεις στα σίγουρα ότι είναι χάλκινα;
Έχεις δίκιο, πέρασαν χρόνια από τότε. To portafilter ήταν μπρούτζινο, το Shower Holder χάλκινο. Ψάχνω να βρω φωτογραφίες καθώς η Baby ήταν αγορασμένη δεύτερο χέρι και όλα είχα τριφτεί με σκληρό σφουγγαράκι με αποτέλεσμα να είναι κίτρινα με σημάδια από το τρίψιμο.
Ωστόσο δεν βγάζει λογική να μην είναι ατσάλι το basket. Και στις δύο μηχανές πάντως είχα αντικαταστήσει σχετικά άμεσα το Shower με ένα IMS και το καλαθάκι με VST.
Γεια σου φίλε μου και καλή εβδομάδα!
Θα σου πρότεινα ένα manual μοντέλο, αν βρεις κάποια μεταχειρισμένη Espresso Pure ή Evolution σε καλή κατάσταση παίρνεις και ένα μεταλλικό spout και ένα unpressurized καλαθάκι και είσαι κομπλέ.
Για τα καινούργια μοντέλα δεν ξέρω, παλαιότερα από Pure σε Evolution και Classic άλλαζαν μόνο η συνολική ποιότητα προφανώς προς το καλύτερο και κάποια δευτερεύοντα εσωτερικά συστήματα.
Καλή βδομάδα κι ευχαριστώ για την απάντηση.
Προτιμώ ν' αποφύγω τις μεταχειρισμένες, μόνο για manual ενδιαφέρομαι.
Καλή βδομάδα κι ευχαριστώ για την απάντηση.
Προτιμώ ν' αποφύγω τις μεταχειρισμένες, μόνο για manual ενδιαφέρομαι.
Από ότι είδα, η μάρκα έχει αρκετά μοντέλα στο εύρος τιμής που θες, δες τα από κοντά σε κανένα public και όποιο σου κάνει κλικ πάρε.
Τσέκαρε και τα σχόλια που έχουν στον Σκρούτζ για να έχεις έστω έναν τυπικό μπούσουλα.....
Από ότι είδα, η μάρκα έχει αρκετά μοντέλα στο εύρος τιμής που θες, δες τα από κοντά σε κανένα public και όποιο σου κάνει κλικ πάρε.
Τσέκαρε και τα σχόλια που έχουν στον Σκρούτζ για να έχεις έστω έναν τυπικό μπούσουλα.....
Διάβασα το skroutz και ρωτάω ακριβώς επειδή είναι πολλά τα μοντέλα, μήπως κάποιος έχει ιδία εμπειρία από αυτά. Ευχαριστώ.
Διάβασα το skroutz και ρωτάω ακριβώς επειδή είναι πολλά τα μοντέλα, μήπως κάποιος έχει ιδία εμπειρία από αυτά. Ευχαριστώ.
Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα και σε στο ίδιο εύρος (άντε λίγο παραπάνω αν αξίζει όντως) τιμής, ότι πάρεις, γράψε εδώ εντυπώσεις :)
Αφού είδα ότι τα μοντέλα Style, Prestige και Deluxe έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, πήρα την Gaggia Gran Deluxe τελικά, 117€ με μεταφορικά.
https://www.skroutz.gr/s/7904203/Gaggia-Gran-Deluxe-Michani-Espresso-950W-Piesis-15bar-Mayri.html
Σε πρώτη εντύπωση φαίνεται φθηνή και ελαφριά κατασκευή σε σχέση με δύο Krups που είχα και ήταν πολύ στιβαρές.
Εντυπώσεις από καφέ προσεχώς.
Αφού είδα ότι τα μοντέλα Style, Prestige και Deluxe έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, πήρα την Gaggia Gran Deluxe τελικά, 117€ με μεταφορικά.
https://www.skroutz.gr/s/7904203/Gaggia-Gran-Deluxe-Michani-Espresso-950W-Piesis-15bar-Mayri.html
Σε πρώτη εντύπωση φαίνεται φθηνή και ελαφριά κατασκευή σε σχέση με δύο Krups που είχα και ήταν πολύ στιβαρές.
Εντυπώσεις από καφέ προσεχώς.
Μεγειά και καλές καφεδάρες :beer:
harris_x
12/07/2024, 07:24
454389
karellen
12/07/2024, 07:40
:bawl:
Τζάνκια :lol:
Πρόσφατα βρήκα ένα ντόπιο εργαστήρι καβουρδίσματος και έχω δοκιμάσει κάποιους απ' τους καφέδες του. Στην μια μεριά είναι το εργαστήρι με μια εσπρεσομηχανή όπου μπορείς να δοκιμάσεις κάποιον καφέ ή να πιεις ένα εσπρεσάκι όσο συζητήας με τον ιδιοκτήτη και δίπλα να αγοράσεις το χαρμάνι που σε ενδιαφέρει.
Εδώ και λίγο καιρό έχω πάρει κάποιους και αυτή τη στιγμή έχω αυτούς τους τρεις στο ντουλάπι μου. Δυο blend που είναι εξαιρετικοί σε φρεντο και έναν μονοποικιλιακό.
454453
Πολλοί απ' τους καφέδες του είναι σε συσκευασία με ανεπίστροφη βαλβίδα και όλες τις πληροφορίες πλην προτάσεις παρασκευής.
454454
Δεν έχω την εμπειρία να κρίνω ούτε έχω μέτρο σύγκρισης με κάποιους ακριβότερους που έχουν μπει σε αυτό το θρεντ οπότε δε θα το κάνω. Τους βάζω εδώ γιατί καποιοι ακριβότεροι που έχω πάρει δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο.
Πρόσφατα βρήκα ένα ντόπιο εργαστήρι καβουρδίσματος και έχω δοκιμάσει κάποιους απ' τους καφέδες του. Στην μια μεριά είναι το εργαστήρι με μια εσπρεσομηχανή όπου μπορείς να δοκιμάσεις κάποιον καφέ ή να πιεις ένα εσπρεσάκι όσο συζητήας με τον ιδιοκτήτη και δίπλα να αγοράσεις το χαρμάνι που σε ενδιαφέρει.
Εδώ και λίγο καιρό έχω πάρει κάποιους και αυτή τη στιγμή έχω αυτούς τους τρεις στο ντουλάπι μου. Δυο blend που είναι εξαιρετικοί σε φρεντο και έναν μονοποικιλιακό.
454453
Πολλοί απ' τους καφέδες του είναι σε συσκευασία με ανεπίστροφη βαλβίδα και όλες τις πληροφορίες πλην προτάσεις παρασκευής.
454454
Δεν έχω την εμπειρία να κρίνω ούτε έχω μέτρο σύγκρισης με κάποιους ακριβότερους που έχουν μπει σε αυτό το θρεντ οπότε δε θα το κάνω. Τους βάζω εδώ γιατί καποιοι ακριβότεροι που έχω πάρει δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο.
Εξαιρετική φαίνεται η "ανακάλυψή" σου, οι καφέδες και οι τιμές και εμπλουτίζεις το θέμα με άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή!
Αποστόλη αν θέλεις πες μας εντυπώσεις για freddo με τον Mastery Blend, το προφίλ μού θυμίζει έναν καφέ με έντονο άρωμα μπισκότου που έφερνε πριν πολλά χρόνια ο Ταλούμης και όλο το σπίτι μοσχοβολούσε σαν εκείνα τα μαγαζιά Cookies που έψηναν και πουλούσαν μόνο μπισκότα!
Μαζί με τα ξηροκάρπια που ακούγονται τέλεια στον κρύο καφέ με βάζει σε σκέψεις για παραγγελία :D
Στον mastery δε θα έλεγα οτι ξεχωρίζει κάτι. Αντίθετα, στον rebel ξεπηδούν διάφορα αρώματα με μια χαρακτηριστική επίγευση στο τέλος.
Αλλά δώσε μου λίγο χρόνο γιατί άλλαξα καλαθάκι. Θα επανέλθω αναλυτικότερος.
Στον mastery δε θα έλεγα οτι ξεχωρίζει κάτι. Αντίθετα, στον rebel ξεπηδούν διάφορα αρώματα με μια χαρακτηριστική επίγευση στο τέλος.
Αλλά δώσε μου λίγο χρόνο γιατί άλλαξα καλαθάκι. Θα επανέλθω αναλυτικότερος.
:a013:
Αποστόλη αν θέλεις πες μας εντυπώσεις για freddo με τον Mastery Blend, το προφίλ μού θυμίζει έναν καφέ με έντονο άρωμα μπισκότου που έφερνε πριν πολλά χρόνια ο Ταλούμης και όλο το σπίτι μοσχοβολούσε σαν εκείνα τα μαγαζιά Cookies που έψηναν και πουλούσαν μόνο μπισκότα!
Μαζί με τα ξηροκάρπια που ακούγονται τέλεια στον κρύο καφέ με βάζει σε σκέψεις για παραγγελία :D
Δεν είμαι ειδικός γευσιγνωσίας αλλά αν έχω μάθει κάτι μέχρι τώρα, είναι όλες αυτές οι γεύσεις που βγάζει μια λάθος εκχύλιση ή μια βρώμικη μηχανή. Αν λείπουν τέτοιες γεύσεις, δεν είμαι ιδιαίτερα απαιτητικός με αυτό που μένει. Παρ' όλα αυτά έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με καφέδες μεσαίου καβουρδίσματος (το ελαφρύ καβούρδισμα είναι δύσκολο στη μηχανή μου), χαμηλής και μέσης οξύτητας, που έχουν κατά βάση βαριά αρώματα που δεν τα καταλαβαίνεις ή τα ξεχωρίζεις δύσκολα.
Ο mastery είναι μάλλον ένας απ' αυτούς. Τον κόφτη τον έχω ρυθμίσει ώστε από 17 γραμμάρια να βγάζω 36 γρ καφέ (αναλογία 1:2,1) σε 30" με τη θερμοκρασία κοντά στους 90. Εκανα δοκιμές με χρόνο εκχύλισης έως 34" και αναλογία έως 1:2,2 κάνοντας και μικρο ρυθμίσεις στο κόψιμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γεμάτο σώμα με ωραία γεύση και άρωμα, χωρίς όμως να ξεχωρίζει κάτι (ή εγώ δε μπορώ να διακρίνω). Σε συνδυασμό με την χαμηλή οξύτητα και μέση γλυκύτητα θα έλεγα οτι είναι ένα χαρμάνι που δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν "τσαχπινιές". Ενω σε πολλούς καφέδες η επίγευση είναι χαρακτηριστική, σε αυτόν είναι ιδιαίτερα διακριτική.
Τον δοκίμασα και σε ζεστό χωρίς να διακρίνω κάτι διαφορετικό αλλά κυρίως τον απολαμβάνω πρωί σε fredo, σε ποτήρι με μόνωση που δεν επιτρέπει στα παγάκια να λιώσουν γρήγορα. Δε θα έλεγα οτι είναι απαιτητικός στην εκχύλιση και θα συγχωρήσει μικρολαθάκια.
Αντίθετα ο rebel είναι πιο γλυκός με πιο χαρακτηριστικά αρώματα, με λίγο μεγαλύτερη οξύτητα, ακόμα πιο πλούσιο σώμα και μια πολύ χαρακτηριστική επιγευση που μένει για αρκετό διαστημα αφού έχεις πιει τη τζούρα σου. Θα έλεγα οτι είναι ένα χαρμάνι που θα το προτιμήσουν περισσότεροι. Από αύριο θα μπορώ να πω περισσότερα και γι' αυτόν.
Δεν είμαι ειδικός γευσιγνωσίας αλλά αν έχω μάθει κάτι μέχρι τώρα, είναι όλες αυτές οι γεύσεις που βγάζει μια λάθος εκχύλιση ή μια βρώμικη μηχανή. Αν λείπουν τέτοιες γεύσεις, δεν είμαι ιδιαίτερα απαιτητικός με αυτό που μένει. Παρ' όλα αυτά έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με καφέδες μεσαίου καβουρδίσματος (το ελαφρύ καβούρδισμα είναι δύσκολο στη μηχανή μου), χαμηλής και μέσης οξύτητας, που έχουν κατά βάση βαριά αρώματα που δεν τα καταλαβαίνεις ή τα ξεχωρίζεις δύσκολα.
Ο mastery είναι μάλλον ένας απ' αυτούς. Τον κόφτη τον έχω ρυθμίσει ώστε από 17 γραμμάρια να βγάζω 36 γρ καφέ (αναλογία 1:2,1) σε 30" με τη θερμοκρασία κοντά στους 90. Εκανα δοκιμές με χρόνο εκχύλισης έως 34" και αναλογία έως 1:2,2 κάνοντας και μικρο ρυθμίσεις στο κόψιμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γεμάτο σώμα με ωραία γεύση και άρωμα, χωρίς όμως να ξεχωρίζει κάτι (ή εγώ δε μπορώ να διακρίνω). Σε συνδυασμό με την χαμηλή οξύτητα και μέση γλυκύτητα θα έλεγα οτι είναι ένα χαρμάνι που δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν "τσαχπινιές". Ενω σε πολλούς καφέδες η επίγευση είναι χαρακτηριστική, σε αυτόν είναι ιδιαίτερα διακριτική.
Τον δοκίμασα και σε ζεστό χωρίς να διακρίνω κάτι διαφορετικό αλλά κυρίως τον απολαμβάνω πρωί σε fredo, σε ποτήρι με μόνωση που δεν επιτρέπει στα παγάκια να λιώσουν γρήγορα. Δε θα έλεγα οτι είναι απαιτητικός στην εκχύλιση και θα συγχωρήσει μικρολαθάκια.
Αντίθετα ο rebel είναι πιο γλυκός με πιο χαρακτηριστικά αρώματα, με λίγο μεγαλύτερη οξύτητα, ακόμα πιο πλούσιο σώμα και μια πολύ χαρακτηριστική επιγευση που μένει για αρκετό διαστημα αφού έχεις πιει τη τζούρα σου. Θα έλεγα οτι είναι ένα χαρμάνι που θα το προτιμήσουν περισσότεροι. Από αύριο θα μπορώ να πω περισσότερα και γι' αυτόν.
Λεπτομερές, κατατοπιστικό και προσγειωμένο review χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό που συνήθως οδηγεί σε λάθος εντυπώσεις.
Ευχαριστούμε Αποστόλη και ελπίζω πραγματικά να συνεχίσεις να μοιράζεσαι τις καφέ-εντυπώσεις σου μαζί μας και στο μέλλον :a013:
Οκ άλλη μια προσπάθεια..
Περνώντας να πάρω κανένα καφεδάκι έπεσα πάνω στην παραγωγή. Την επόμενη φορά θα πάρω φρεσκαδούρα.
455038
Επέλεξα το τελευταίο 250άρι από κολομβιανό typica.
455039
Για το προηγούμενο πακετάκι (https://assadocafe.gr/single_origin/daterra-peaberry/) δε θα πω τίποτα (ακόμα) γιατί όπως αποδείχτηκε ήταν λίγο δύσκολος στην εκχύλιση. Δε νομίζω οτι κατάφερα να βγάλω ούτε μια εκχύλιση όπως την ήθελα. Θεωρώ οτι οι καλύτερες συνταγές που πέτυχα ήταν στο περίπου. Ο καφές φαινόταν να έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά μάλλον έχανα πολύ απ' την ουσία που είχε να δώσει.
Με τον κολομβιανό απ' την δευτερη κιόλας παρασκευή ήμουν κοντά στο ιδανικό και σήμερα έκανα κάποιες μικροεπεμβάσεις ώστε να πάρω ότι καλύτερο μπορεί να μου δώσει η μηχανή μου.
Όπως είπα παραπάνω από άποψη γευσιγνωσίας παίρνω μηδέν με τόνο, οπότε θα προτιμήσω να μην ασχοληθώ με το αν τα αρώματα που έχει είναι από φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και ψημένη καραμέλα, ούτε με την σαφήνεια και την πιστότητα των αρωμάτων και των γευσεων.
Σε όλα αυτά μετράει η εμπειρία που δεν έχω, και η μηχανή που ενώ κάνει ότι καλύτερο μπορεί, δε ξέρω κατά πόσο είναι αρκετό. Ξέρω οτι αυτό που ψάχνω είναι η αίσθηση των γεύσεων που αφήνει, αλλά δεν είμαι ακόμα εκεί.
Αυτό που μπορώ να καταλάβω όμως είναι το μέτριο προς το βαρύ σώμα που μένει και καλύπτει τη γλώσσα αντί να γλιστράει και τα πολύ ωραία αρώματα και μια ευχάριστη επίγευση. Αυτό που εκτίμησα όμως είναι η οξύτητα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την γλυκιά γεύση και πως αυτά τα δυο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοεξουδετερώνονται. Δε μπόρεσα να καταλάβω αν η οξύτητα είναι αυτή του μηλικού ή του κιτρικού οξέως ή σαν αυτή από φρεσκο ρόδι αλλά είναι πολύ ευχάριστη και συνδυάζεται άριστα.
Θα έλεγα οτι όλα αυτά δίνουν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αλλά δε θα το χαρακτήριζα επίπεδο.
Επειδή χτύπησα δυο διπλά απανωτά που δε το συνηθίζω, σταματάω να γράφω :lol: και το απόγευμα θα γράψω απ' την παραλία για το πόσο καλός είναι σε φρέντο.
Πολύ χαίρομαι τις αξιολογήσεις σου, περιεκτικός και ουσιαστικός!
Αν θέλεις πες μας και τι εξοπλισμό έχεις, εκ πείρας να σου πω ότι με entry level μηχανήματα οι δύσκολοι και ιδιότροποι καφέδες απαιτούν πολλή φύρα για να τους πετύχει κανείς και ακόμα και τότε θέλουν μικρορυθμίσεις μετά.
Αυτό που περιγράφεις πολύ ωραία, τους βασικούς διαχωρισμούς υφής, γεύσεων και αρωμάτων όμως ο entry level εξοπλισμός τους πετυχαίνει με την πλειοψηφία των καφέδων και για αυτό και τον προτείνω σε όποιον ρωτάει.
Τα υπερβολικά εκλεπτυσμένα αρώματα που συνήθως αναγράφονται στη συσκευασία είναι σαν τη μυρωδιά της αμυγδαλιάς ή της νερατζιάς, μια ιδέα δηλαδή και πολύ απαλά, σχεδόν ανεπαίσθητα.
ΥΓ: Δεν παρήγγειλα τελικά γιατί αυτό τον μήνα ευτυχώς ή δυστυχώς η καφετιέρα θα υπολειτουργεί, επιφυλάσσομαι όμως για το εγγύς μέλλον :beer:
Εδώ είμαστε.
455058
Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό είναι ο μύλος και είμαι πολύ τυχερός γιατί βρήκα έναν επαγγελματικό με καινούρια μαχαίρια σε άριστη κατάσταση σε τιμή δώρου (τσάμπα μου τον έδωσαν).
Δεν είναι το πιο όμορφο εργαλείο στην κουζίνα αλλά είναι ένα απ' τα πιο χρήσιμα γιατί μπορώ να κόβω και γαλλικό ακόμα και ελληνικό. Στον εσπρέσο "ακούει" τις ρυθμίσεις και η κοπή του είναι συνεπής.
Ο άσχημος και τεράστιος δοσομετρητής θα φύγει αν καταφέρω να βρω ένα τσουτσούνι να βάλω στη θέση του και σίγουρα θα παραγγείλω και ένα hopper (https://www.aliexpress.com/i/1005004515135601.html) ώστε να μη κρατάει καθόλου καφέ. Για την ώρα σκουπίζω δυο σημεία με ένα πινελάκι και παίρνω ακριβώς τα γραμμάρια που του βάζω. (Εννοείται οτι ζυγίζω και κόβω μόνο τον καφέ που φτιάχνω και γυρίζω τον δοσομετρητή μέχρι να "σκουπίσει" και να μου δώσει ότι έβαλα).
Η μηχανή είναι η γνωστή delongi, φυσικά με αλλαγμένο portafilter (https://www.coffees.gr/feggrini-portafilter-beech-51mm/?_gl=1*emwtfb*_up*MQ..*_ga*Njc3NzUwMTA5LjE3MjI4OTE5MDg.*_ga_8YZXY67WRH*MTcyMjg5MTkwOC4xLjEuMTcyMjg5M jU4My4wLjAuMTAyODgzODE2MA..) (και κανα δυο καλαθάκια). Thumb up στην πίεση που δεν είναι υπερβολική όπως στις περισσότερες που έρχονται με pressurized portafilter, thumb down στην μη σταθερή θερμοκρασία και στο πλαστικό που κλειδώνει το portafilter. Κάθε τι πλαστικό, κάνει άριστα δυο δουλειές και δε σε απογοητεύει ποτέ σε καμία. Δουλεύει για λίγο και σπάει! Εδώ όμως εμποδίζει και το κλείστρο να ζεσταθεί όταν το έχεις επάνω και ζεσταίνεις τη μηχανή.
Η θερμοκρασία της ξεκινάει από χαμηλά (κόντα στους 80) και σταδιακά ανεβαίνει μέχρι να επέμβει κάποιος θερμοστάτης. Εχει ρύθμιση low med και high αλλά αυτό αφορά τη μέγιστη θερμοκρασία που θα επέμβει ο θερμοστάτης (ο οποίος πάλι δεν είναι απαραίτητα πολύ συνεπής).
Για να αντιμετωπίσω αυτά τα δυο, πριν την εκχύλιση και με τη μηχανή ζεστή, βαζω επάνω το κλείστρο και αφήνω λίγο ζεστό νερό να τρέξει μεσα σε αυτό και στο δοσομετρικό ποτήρι. Έπειτα το σκουπίζω με πετσέτα από μικρο ίνες να φύγει κάθε υγρασία.
Αφού βαλώ καφέ στο κλείστρο και το τοποθετήσω στη μηχανή, πατάω για δυο δευτερόλεπτα το κουμπί του ατμού ώστε να ανεβάσει θερμοκρασία και να αρχίσει την εκχύλιση κόντά στους 90. Συνδέοντας τον αισθητήρα θερμοκρασίας του πολύμετρου μέσα στο κλείστρο, έχω παρατηρήσει οτι με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία ξεκινάει από πιο ψηλά και είναι πιο σταθερή.
Η θερμοκρασία πιστεύω πως είναι ένας απ' τους κύριους λόγους που με κάποιους καφέδες, δεν έχω το αποτέλεσμα που θέλω. (το βλέπω την ώρα της εκχύλισης απ' το κομμένο pf).
Κατά τα λοιπά, ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο, πατητήρι που ταιριάζει ακριβώς στο καλαθάκι μου, χωνί κλείστρου, δοσομετρικό ποτήρι και ποτήρι με σουρωτήρι. Κάποιο εργαλείο ισοκατανομής δεν έχω, αλλά ίσως πάρω καποιο πιο πολύ για εξοικονόμηση χρόνου. Το ταπ ταπ και δάχτυλο μια χαρά δουλεύει. Δεν έχω channeling και αν πατήσω σωστά τον καφέ στο κλείστρο, η εκχύλιση ξεκινάει ομοιόμορφα απ' όλη την επιφάνεια με τις τρύπες.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνω είναι οτι αλλάζω συνέχεια καφέδες. Κάποιοι καφέδες χρειάζονται τελείως διαφορετικό κόψιμο και μαζί με αυτό πρέπει να αλλάξω λίγο και την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι ώστε όταν ο καφές διαστέλλεται να μην ακουμπάει στο επάνω μέρος και αυξάνεται η πίεση. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι η ποσότητα καφέ στο καλαθάκι και το κόψιμο επηρεάζει την οξύτητα, τη γλυκύτητα και το σώμα, χρειάζομαι κάθε φορά λίγο χρόνο να πετύχω αυτό που "θεωρώ" ότι είναι άρτιο και μ' αρέσει.
Σε 58αρια κλείστρα 1 γραμμάριο περισσότερο καφέ στο καλαθάκι είναι αρκετό για να σου γμσει το αποτέλεσμα. Στο δικό μου κλείστρο επειδή είναι 51χιλ, μισό γραμμάριο φτάνει (το ίδιο και αν αυξήσω το κόψιμο χωρίς να αλλάξω την ποσότητα)
Αν βλέπω σωστή εκχύλιση (ροή, χρώμα) απ' το κομμένο pf, τα γραμμάρια που θέλω στο σωστό χρόνο και όλα αυτά έχοντας την κατάλληλη ποσότητα καφέ στο καλαθάκι (έχω μετρήσει το κενό ανάμεσα στον καφέ και στην κεφαλή του group με το γνωστό σύστημα του κέρματος και πλέον το καταλαβαίνω απ' το πατητήρι μου), σταματάω εκεί. Αντε αν είμαι στις καλές μου την επόμενη φορά να αφήσω να τρέξει λίγο περισσότερο ή να κόψω ελάχιστα πιο ψιλό μήπως καταφέρω να πάρω πιο έντονα και πιο ευδιάκριτα αρώματα ή ελάχιστα πιο χοντρό ώστε να ανεβάσω λίγο την οξύτητα. Αν δω οτι ανεβάζοντας πχ την οξύτητα χαλάω το σώμα επιστρέφω πίσω στην "ισορροπία" που αρέσει σε μένα.
Εντωμεταξύ στην καλύτερη περίπτωση το σακουλάκι των 250 είναι ήδη στη μέση και την επόμενη φορά θα μου μπει ο διάολος να πάρω κάτι διαφορετικό. :lol:
Κάπως έτσι όμως αρχίζεις να εκτιμάς πχ την οξύτητα που βγάζουν κάποιοι καφέδες και την πολυπλοκότητα που έχουν.
Και μόνο που διάβασα τα 2 παραπάνω ποστ, κουράστηκα ρε συ Αποστόλη....:cry:
Χαράς στο κουράγιο σου να ασχολείσαι τόσο... Εγώ είμαι του βάλε τον καφέ, βγάλε ζουμί και τέλος.
:lol:
karellen
06/08/2024, 08:47
Μήτσο ο καφές είναι ιεροτελεστία,όσο το παλεύεις τόσο νιώθεις ότι δημιουργείς.
Εγώ ακόμα και καθαριότητα κάνω,πλένω όλα τα τζάρτζαλα προτού απολαύσω την πρώτη γουλιά.
Και μόνο που διάβασα τα 2 παραπάνω ποστ, κουράστηκα ρε συ Αποστόλη....:cry:
Χαράς στο κουράγιο σου να ασχολείσαι τόσο... Εγώ είμαι του βάλε τον καφέ, βγάλε ζουμί και τέλος.
Αν βρεις τη συνταγή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και σύντομη. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο προσοχή στην ισοκατανομή και στο πάτημα με την προϋπόθεση οτι όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν ίδιοι.
Πολλοί επαγγελματίες έχουν πετάξει τους μύλους με δοσομετρητή και ενώ έχουν αυτόματες μηχανές που ρυθμίζουν να κόβουν κάθε φορά την ίδια ποσότητα, ζυγίζουν τη δόση τους, γιατί καμία μηχανή δεν έχει συνέπεια και ακρίβεια.
Αν χρησιμοποιείς πάντα τον ίδιο καφέ, λίγο θα ασχοληθείς στην αρχή και μετά θα είναι τυφλοσούρτης.
Διαφορετικά κάψουλες ese σε οποιαδήποτε μηχανή με Pressurized κλείστρο και ανάλογο καλαθάκι και παίρνεις ανεκτά αποτελέσματα χωρίς να κάψεις ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο.
...το απόγευμα θα γράψω απ' την παραλία για το πόσο καλός είναι σε φρέντο.
Είπα να μη βιαστώ να γράψω κάτι εχθές και περίμενα μέχρι σήμερα να φτιάξω έναν ακόμα.
Σε φρεντο δε κρατάει τόσο καλά το σώμα του. Δενκακός αλλά σίγουρα δεν είναι σαν τον rabel που κρατάει το σώμα του και τα αρώματα καλύτερα και για περισσότερο.
Εδώ είμαστε.
Κάποιο εργαλείο ισοκατανομής δεν έχω, αλλά ίσως πάρω καποιο πιο πολύ για εξοικονόμηση χρόνου. Το ταπ ταπ και δάχτυλο μια χαρά δουλεύει.
Ωραίοςςςςςςςς, πάρε και ένα leveler πάντως, είναι νοικοκυρεμένο το οπτικό αποτέλεσμα, ωραία η αίσθηση του tamping στην επίπεδη επιφάνεια και αθροιστικό το μικρό κέρδος σε χρόνο και ευκολία :)
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνω είναι οτι αλλάζω συνέχεια καφέδες. Κάποιοι καφέδες χρειάζονται τελείως διαφορετικό κόψιμο και μαζί με αυτό πρέπει να αλλάξω λίγο και την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι ώστε όταν ο καφές διαστέλλεται να μην ακουμπάει στο επάνω μέρος και αυξάνεται η πίεση. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι η ποσότητα καφέ στο καλαθάκι και το κόψιμο επηρεάζει την οξύτητα, τη γλυκύτητα και το σώμα, χρειάζομαι κάθε φορά λίγο χρόνο να πετύχω αυτό που "θεωρώ" ότι είναι άρτιο και μ' αρέσει.
Σε 58αρια κλείστρα 1 γραμμάριο περισσότερο καφέ στο καλαθάκι είναι αρκετό για να σου γμσει το αποτέλεσμα. Στο δικό μου κλείστρο επειδή είναι 51χιλ, μισό γραμμάριο φτάνει (το ίδιο και αν αυξήσω το κόψιμο χωρίς να αλλάξω την ποσότητα)
Αν βλέπω σωστή εκχύλιση (ροή, χρώμα) απ' το κομμένο pf, τα γραμμάρια που θέλω στο σωστό χρόνο και όλα αυτά έχοντας την κατάλληλη ποσότητα καφέ στο καλαθάκι (έχω μετρήσει το κενό ανάμεσα στον καφέ και στην κεφαλή του group με το γνωστό σύστημα του κέρματος και πλέον το καταλαβαίνω απ' το πατητήρι μου), σταματάω εκεί. Αντε αν είμαι στις καλές μου την επόμενη φορά να αφήσω να τρέξει λίγο περισσότερο ή να κόψω ελάχιστα πιο ψιλό μήπως καταφέρω να πάρω πιο έντονα και πιο ευδιάκριτα αρώματα ή ελάχιστα πιο χοντρό ώστε να ανεβάσω λίγο την οξύτητα. Αν δω οτι ανεβάζοντας πχ την οξύτητα χαλάω το σώμα επιστρέφω πίσω στην "ισορροπία" που αρέσει σε μένα.
Εντωμεταξύ στην καλύτερη περίπτωση το σακουλάκι των 250 είναι ήδη στη μέση και την επόμενη φορά θα μου μπει ο διάολος να πάρω κάτι διαφορετικό. :lol:
Κάπως έτσι όμως αρχίζεις να εκτιμάς πχ την οξύτητα που βγάζουν κάποιοι καφέδες και την πολυπλοκότητα που έχουν.
Είσαι σαν κι εμένα και είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξεις και να μείνεις πιστός σε έναν καφέ :lol:
Όπως έγραψες όμως, όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!
Αποστόλη, για να σταθεροποιησεις τη θερμοκρασία στη μηχανή, βάλε έναν pid...
Μήτσο ο καφές είναι ιεροτελεστία,όσο το παλεύεις τόσο νιώθεις ότι δημιουργείς.
Εγώ ακόμα και καθαριότητα κάνω,πλένω όλα τα τζάρτζαλα προτού απολαύσω την πρώτη γουλιά.
Σωστός και το ξαναγράφω για να μην τρομάζει ο κόσμος, από τη στιγμή που θα βρω την κατάλληλη ρύθμιση πίνω καφέ επτά λεπτά αφού ανάψω την καφετιέρα χωρίς καμία βιασύνη, κάποιος λιγότερο έμπειρος ίσως να κάνει ένα ή δύο λεπτά παραπάνω, δεν είναι κάτι τραγικό χρονικά ακόμα και για κάποιον που ξυπνά τσίμα - τσίμα.
Βέβαια το πλύσιμο είναι κατά τι πιο περίπλοκο από το να πλένεις ένα φραπεδοπότηρο για παράδειγμα, αλλά μπορείς να το αφήσεις και για αργότερα (εγώ πλένω τα συμπράγκαλα αφού απολαύσω τον καφέ για να πλύνω και το φλυτζάνι - ποτήρι μαζί).
Ρε σεις όλοι που αναφέρετε ρυθμισεις και κόντρα ρυθμίσεις....εγώ μια ταπεινή Izzy Venezia (https://www.skroutz.gr/s/24790739/Izzy-Venezia-IZ-6001-Michani-Espresso-1100W-Piesis-20bar-Mayri.html) έχω, τι ρυθμίσεις να κάνω; :cry:
Iσοκατανομή κάνω με το γνωστό ταπ ταπ του portafiler τον πιέζω ως εκεί που ξέρω πλέον ότι βγάζει ότι μπορεί να βγάλει (παίρνω σταθερά τον ίδιο καφέ) έχω αλλάξει καλαθάκια καθώς τα παλιά μπούκωσαν πλέον. Και δεν έβρισκα non pressurized για την συγκεκριμένη μηχανή.
Πάντως μια χαρά καφέ βγάζω.....
Ρε σεις όλοι που αναφέρετε ρυθμισεις και κόντρα ρυθμίσεις....εγώ μια ταπεινή Izzy Venezia (https://www.skroutz.gr/s/24790739/Izzy-Venezia-IZ-6001-Michani-Espresso-1100W-Piesis-20bar-Mayri.html) έχω, τι ρυθμίσεις να κάνω; :cry:
Iσοκατανομή κάνω με το γνωστό ταπ ταπ του portafiler τον πιέζω ως εκεί που ξέρω πλέον ότι βγάζει ότι μπορεί να βγάλει (παίρνω σταθερά τον ίδιο καφέ) έχω αλλάξει καλαθάκια καθώς τα παλιά μπούκωσαν πλέον. Και δεν έβρισκα non pressurized για την συγκεκριμένη μηχανή.
Πάντως μια χαρά καφέ βγάζω.....
Θα σου έλεγα τι να κάνεις για non pressurized αλλά άστο γιατί θα με βρίζεις μετά. :lol:
Η μηχανή σου έχει πολλή πίεση. Και να μην έχει 20 που λέει αλλά 15, πάλι πολλά είναι.
Χωρίς κόφτη, κάτσε όπως είσαι. Με pressurized, ότι grid και να βάλεις (εκτός από πολύ λεπτοκομμένο) θα δουλέψει. Αν σ' αρέσει ο καφές που βγάζει, είσαι μια χαρά.
Τι καφέ παίρνεις?
Θα σου έλεγα τι να κάνεις για non pressurized αλλά άστο γιατί θα με βρίζεις μετά. :lol:
Η μηχανή σου έχει πολλή πίεση. Και να μην έχει 20 που λέει αλλά 15, πάλι πολλά είναι.
Χωρίς κόφτη, κάτσε όπως είσαι. Με pressurized, ότι grid και να βάλεις (εκτός από πολύ λεπτοκομμένο) θα δουλέψει. Αν σ' αρέσει ο καφές που βγάζει, είσαι μια χαρά.
Τι καφέ παίρνεις?
Όντως θα σε βρίζω :lol:
Παίρνω Lavazza creme gousto (τώρα θα με βρίζεις εσύ....) που μου αρέσει πολύ τόσο ως φρέντο όσο και ως lungo και τον βγάζει και καλό η μηχανή.
Είχα δοκιμάσει κι αλλους, μερικοί όντως λεπτοκομμένοι (πούδρα) δεν τους διαχειρίζεται καθόλου καλά η μηχανή.
Όντως θα σε βρίζω :lol:
Παίρνω Lavazza creme gousto (τώρα θα με βρίζεις εσύ....) που μου αρέσει πολύ τόσο ως φρέντο όσο και ως lungo και τον βγάζει και καλό η μηχανή.
Είχα δοκιμάσει κι αλλους, μερικοί όντως λεπτοκομμένοι (πούδρα) δεν τους διαχειρίζεται καθόλου καλά η μηχανή.
Μια χαρά είναι ο lav. Και εγώ τον έπαιρνα με την παλιά μηχανή.
Για στάνταρ εσπρέσο, προσπάθησε να βγάζεις τη διπλάσια ποσότητα καφέ απ' αυτή που βάζεις σε περίπου 30". Μεγάλη παραμονή ζεστού νερού μέσα στον καφέ, θα βγάλει συστατικά που δεν είναι ωραία (για στανταρ εξαγωγή, όχι ριστρετο). Λίγος χρόνος και δε προλαβαίνεις να πάρεις αυτά που είναι τα ωραία.
Η ποσότητα καφέ που βάζεις στο καλαθάκι και το πάτημα, δε χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια απ' τη στιγμή που έχεις pressurized γιατί έτσι κι άλλιώς η πίεση έρχεται λόγο της μιας και μοναδικής τρυπούλας διαφυγής του καφέ. Λόγο αυτού, η παρασκευή δε γίνεται με τον κλασικό τρόπο αλλά όταν πέσει το νερό στο καλαθάκι γίνεται μια σούπα υπό πίεση. Το νερό διαλύει τα συστατικά του καφέ και η έξοδος υπό πίεση κάνει τον αφρό. Δεν έχεις να φοβάσαι για chaneling (δλδ ατομικά μονοπάτια διαφυγής του νερού μέσα απ' τον καφέ, αντί να περνάει ομοιόμορφα απ' όλο το σωμα του καφέ μέσα στο καλαθάκι), ούτε για λάθος ποσότητα καφέ, ανόμοια κατανομή, λάθος πάτημα και ακατάλληλο κόψιμο καφέ.
Αν όμως όταν βγάζεις το κλείστρο σου, το πακ του καφέ είναι πολύ νερουλό μπορείς να παίξεις λίγο με την ποσότητα που βάζεις στο καλαθάκι και να δεις πως αυτό μεταφράζεται και σε χρόνο εκχύλισης.
Αν ο χρόνος εκχύλισης είναι λάθος και το καλαθάκι σου βγαίνει συνέχεια πολύ νερουλό, μπορείς να πάρεις πιο φρέσκο καφέ και να πεις στο καφεκοπτείο να στον κόψουν σε 3 διαφορετικά grid αλλά κανένα να μην είναι πολύ ψιλό. Από 100γρ το καθένα.
Και τα 3 θα δουλέψουν στη μηχανή σου, κανένα δε πετάξεις αν δεν είναι πολύ ψιλό. Έτσι θα δεις αν κάτι δουλεύει καλύτερα και σ' αρέσει περισσότερο.
Δε μπορείς και δε χρειάζεται να κάνεις άλλες ρυθμίσεις και μετρήσεις. Τα πρεσαριστά καλαθάκια είναι για να αποφεύγεις όλα αυτά και να παίρνεις κάτι αξιοπρεπές (στην καλύτερη περίπτωση) από οτιδήποτε του ρίξεις μέσα.
Το κύριο που σε ενδιαφέρει είναι ο χρόνος εκχύλισης και η ποσότητα που βγάζεις να είναι διπλάσια (1 προς 2 έως 2.5) αυτής που βάζεις στο καλαθάκι. Για ριστρετο 1/2,5 έως 3.5 σε λίγο περισσότερο χρόνο.
Edit. Μπέρδεψα τον ριστρετο με το λουγκο και βαριέμαι να κάνω διορθώσεις. Πράξε τα δέοντα κατα το δοκούν, κατάλαβες τι θέλω να πω!
Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει :a013:
https://www.youtube.com/watch?v=D3mgyG3T10o
Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην Ελλάδα τη βρήκα στα 190 ευρώ:
https://el.geekbuying.com/item/HiBREW-H10A-Semi-Automatic-Espresso-Coffee-Machine-521189.html
Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει :a013:
Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην Ελλάδα τη βρήκα στα 190 ευρώ:
https://el.geekbuying.com/item/HiBREW-H10A-Semi-Automatic-Espresso-Coffee-Machine-521189.html
Πολύ ενδιαφέρον.....
Η σελίδα, πάντως, δεν είναι ελληνική, ξέρεις αν μπορούμε να την εμπιστευτούμε;
grinderx
24/08/2024, 10:47
Πολύ ενδιαφέρον.....
Από τα γνωστά Κινέζικα online shops με ότι αυτό συνεπάγεται/σημαίνει για τον καθένα. Δε θυμάμαι αν έχουν αποθήκες και στην Ευρώπη.
Πολύ ενδιαφέρον.....
Από τα γνωστά Κινέζικα online shops με ότι αυτό συνεπάγεται/σημαίνει για τον καθένα. Δε θυμάμαι αν έχουν αποθήκες και στην Ευρώπη.
Τώρα θα το πιστέψετε ότι αντί για geek διάβασα greek bying :moutza: :lol:
Τώρα θα το πιστέψετε ότι αντί για geek διάβασα greek bying :moutza: :lol:
Πάρε κι από μένα μια:moutza:
Είπα κι εγώ όταν μπήκα εκεί, που το είδε το ότι είναι ελληνικό site:cry::bawl:
Πάντως ψάχνω τώρα λόγο να πω στην γυναίκα να αντικαταστήσω την αξιόπιστη και αξιόμαχη Venezia που έχω.....
Πάρε κι από μένα μια:moutza:
Είπα κι εγώ όταν μπήκα εκεί, που το είδε το ότι είναι ελληνικό site:cry::bawl:
Πάντως ψάχνω τώρα λόγο να πω στην γυναίκα να αντικαταστήσω την αξιόπιστη και αξιόμαχη Venezia που έχω.....
Δημήτρη σε καταλαβαίνω, γλυκοκοιτάζω κι εγώ περιοδικά μύλους και μηχανές αλλά το υπάρχον hardware με καλύπτει και είχε αγοραστεί με την αντοχή στον χρόνο ως βασική προϋπόθεση.
Δημήτρη σε καταλαβαίνω, γλυκοκοιτάζω κι εγώ περιοδικά μύλους και μηχανές αλλά το υπάρχον hardware με καλύπτει και είχε αγοραστεί με την αντοχή στον χρόνο ως βασική προϋπόθεση.
Άρα; αράζω με αυτήν που έχω μέχρι να τα φτύσει, μιας και μου βγάζει καλούς καφέδες η δόλια.....
Ilias_83
25/08/2024, 10:52
Χάζευα χθες την καινούργια τους στο Kickstarter. Δείχνει ενδιαφέρουσα και έχει ακόμα 6 ημέρες για το Pledge...
https://www.kickstarter.com/projects/848154631/h10plus-maker-infinite-custom-flavors-brewed-your-way?ref=android_project_share
Χάζευα χθες την καινούργια τους στο Kickstarter. Δείχνει ενδιαφέρουσα και έχει ακόμα 6 ημέρες για το Pledge...
https://www.kickstarter.com/projects/848154631/h10plus-maker-infinite-custom-flavors-brewed-your-way?ref=android_project_share
40 ευρώ;;;; Να την χτυπήσω λες;
Η κάτι δεν κατάλαβα καλά....:lol:
karellen
25/08/2024, 14:26
Εγώ θα σου λεγα να φύγεις.
Σε αυτά τα πράγματα παίρνεις ό,τι πληρωνεις.
Ilias_83
25/08/2024, 16:20
40 ευρώ;;;; Να την χτυπήσω λες;
Η κάτι δεν κατάλαβα καλά....:lol:
Όχι, από 253€ για ακόμα 7 μηχανές και μετά ανεβαίνει. Έχει επιλογές να την πάρεις και μαζί με μύλο στα 361€. Ωστόσο είναι πραγματικά σαν να ρίχνεις ζάρι η όλη κατάσταση...