View Full Version : Εσπρέσο και συμπάθεια...
Σελίδες :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Ένα θέμα για τον καφέ εσπρέσο με προτάσεις, συμβουλές και εντυπώσεις από τους λάτρεις / χομπίστες που ασχολούνται και απολαμβάνουν τόσο το αποτέλεσμα όσο και τη διαδικασία :a55:
439402
Κατά σχεδόν διαβολική σύμπτωση μία σωστή εξαγωγή εξαρτάται, ακριβώς όπως και η φωτογραφία, από διάφορες παραμέτρους εύκολα ή δυσκολότερα διαχειρίσιμες, ποσότητα καφέ, κόψιμο, χρόνος, και ίσως για αυτό να με κέρδισε από μικρή ηλικία.
Με τα χρόνια έμαθα να απολαμβάνω και τα παράγωγα ροφήματα του εσπρέσο, αρχίζοντας πάντα από έναν καλό διπλό ως βάση, καθώς διαπίστωσα ότι όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενός καλού καφέ μπορούν και να αναδειχθούν και να συνδυαστούν μέσα από αυτά.
Ο εξοπλισμός μου είναι ο εξής:
439400
Μηχανή Gaggia Evolution και μύλος Ascaso i-1, εντελώς entry level αμφότερα, και παρελκόμενα το εξαιρετικό κουτί φύλαξης CoffeeGator με μονόδρομη βαλβίδα και μία απλή ζυγαριά ακριβείας.
Καφέδες έχω δοκιμάσει πάμπολλους αλλά το στάνταρ μου είναι οι μονοποικιλιακοί της Taf με πολλές επιλογές, ημερομηνία ψησίματος και μία καλύτερη πιθανότητα το τελικό προϊόν να συλλέγεται υπό ανθρώπινες συνθήκες. Επίσης στο site υπάρχουν ποσότητες και χρόνοι εξαγωγής για κάθε σχεδόν επιλογή, στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν όταν δοκιμάζεται ένας νέος καφές. Κλασικές επιλογές ο Sweet Blue και ο Conquistador, αυτή την περίοδο κόβω τον Organic Arabica – Peru:
439401
https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/organic-arabica-peru.html
Είναι «εύκολος» και σταθερός στην εξαγωγή και εξαιρετικά γλυκόπιοτος, με ήπια floral αρώματα και μία στρογγυλεμένη οξύτητα που είναι απολαυστική τόσο στον εσπρέσο όσο και στον καπουτσίνο :)
439403
439404
Για όποιον προσθέτει ζάχαρη (εγώ βάζω μόνο στον καπουτσίνο) ένα tip είναι η μαύρη ζάχαρη που με τις νότες μελάσας απογειώνει όλα τα παράγωγα ροφήματα (σαν αυτή που έχω στο γυάλινο βάζο στη φωτό).
Ξέρω, αλλοιώνει τη γεύση ρε φίλε, αλλά δεν είναι όλα για όλους :lol:
Για όσους το σκέφτονται αλλά διστάζουν πρέπει να πω ότι αξίζει σίγουρα η ενασχόληση και ένας απλός συνδυασμός entry level μύλου και μηχανής είναι το καλύτερο σχολείο και μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, κλάσεις ανώτερα από pods, κάψουλες και αλεσμένους καφέδες κάθε είδους!
Chris_symphony
16/11/2022, 13:40
Ωραίο θέμα!! :)
Με το μαμά portafilter είσαι? Ωραίο χρώμα βγαίνει ο καφές! Με τον μύλο στο πόσο κόβεις τον καφέ?
Ωραίο θέμα!! :)
Με το μαμά portafilter είσαι? Ωραίο χρώμα βγαίνει ο καφές! Με τον μύλο στο πόσο κόβεις τον καφέ?
Χαίρομαι που το ακούω, ναι, μαμά με καλαθάκι για διπλό από Eurogat.
Χωρίς PID ή άλλες μετατροπές.
Ο μύλος ευτυχώς ή δυστυχώς είναι stepless, ευτυχώς γιατί κόβεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και δυστυχώς γιατί δεν μπορείς να κρατήσεις εύκολα ρυθμίσεις για κάθε καφέ!
<spam ON>
Sorry αλλα αυτο :a55: με εσπρεσακι δαχτυληθρα και χωρις μισο πακετο τσιγαρα, δεν γινεται..
(spam OFF>
Chris_symphony
16/11/2022, 14:09
Ωραίος! Κ γω τελευταία άρχισα να ασχολούμαι!
Αν δεν κάνω λάθος, είχαμε γράψει κάποια ωραία πράγματα στο Kawasaki-bikers για τον εσπρέσο...
Πολύ ωραίο θέμα.. Αν βρώ λίγο χρόνο, θα γράψω και εγώ 1-2 πράγματα...
zannisvel
16/11/2022, 16:07
Παρών και εγώ!!
Εγώ παίζω με μία Lelit και με μύλο της ίδιας εταιρείας αλλά στη πραγματικότητα είναι Ascaso.
Θα τραβήξω και εγώ φωτογραφίες και θα τα λέμε.
Αν δεν κάνω λάθος, είχαμε γράψει κάποια ωραία πράγματα στο Kawasaki-bikers για τον εσπρέσο...
Πολύ ωραίο θέμα.. Αν βρώ λίγο χρόνο, θα γράψω και εγώ 1-2 πράγματα...
Βεβαίως, το αντίστοιχο θέμα ήταν ενδιαφέρον και αρκετά εκτεταμένο.
Να γράψεις όποτε αγαπάς!
Παρών και εγώ!!
Εγώ παίζω με μία Lelit και με μύλο της ίδιας εταιρείας αλλά στη πραγματικότητα είναι Ascaso.
Θα τραβήξω και εγώ φωτογραφίες και θα τα λέμε.
Άκρως ευπρόσδεκτος :)
Έριξα μια ματιά και οι καφετιέρες Lelit δείχνουν εξαιρετικές και πανέμορφες :a013:
Θα χαιρόμουν να ακούσω τις εντυπώσεις σου, μεμονωμένες ή σε σύγκριση με άλλες μηχανές!
<spam ON>
Sorry αλλα αυτο :a55: με εσπρεσακι δαχτυληθρα και χωρις μισο πακετο τσιγαρα, δεν γινεται..
(spam OFF>
Με τη δακτυλήθρα μπορείς να φτιάξεις σε δευτερόλεπτα έναν υπέροχο διπλό καπουτσίνο...
439418
... και να τον απολαύσεις με την ησυχία σου :)
Lioulios
16/11/2022, 21:10
Με μια Jura ena micro 9 +100% arabica illy παω για καφε στις καφετεριες και δεν μπορω να πιω σκετο καφε.
Ειμαι ανοιχτος βεβαια και σε αλλα χαρμανια ,αλλα οποτε το επιχειρησα ,το μετανιωσα.
Πινω ενα 2πλο καθε πρωι να ανοιξει το ματι και ενα μονο λιγο πιο μετα... και δεν ξαναπινω αλλο καφε ολη μερα.
Παναγία μου, τι τουμπανοκαφέδες είναι αυτοί βραδιάτικα :cry: ;
Ευτυχώς χορταίνεις και μόνο που τους βλέπεις.
karellen
17/11/2022, 09:01
Έχω στο μαγαζί χρόνια αυτή την εσπρεσσιέρα της IZZY.Καφέ αγοράζω χύμα από ένα καφεκοπτείο εδώ κοντά 250 γρ. κάθε φορά για να είναι φρέσκος και τον φυλάω σε ένα τσίγκινο κουτί από γαλλικό.Ζάχαρη μόνο καστανή.Το χειμώνα καπουτσίνο και το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσσο.
Επειδή όμως δεν μπορώ να πετύχω το αφρόγαλα του καπουτσίνο (η μηχανούλα δεν έχει τα απαραίτητα bar ή εγώ είμαι κουλός),χτυπάω πρώτα στο σέικερ το κρύο γάλα και όταν γίνει κρέμα το ζεσταίνω με το ακροφύσιο του ατμού και ο καφές μου πλέον έχει φτάσει στο επίπεδο του αγοραστού! :rolleyes:
439438
Chris_symphony
17/11/2022, 09:31
Έχω στο μαγαζί χρόνια αυτή την εσπρεσσιέρα της IZZY.Καφέ αγοράζω χύμα από ένα καφεκοπτείο εδώ κοντά 250 γρ. κάθε φορά για να είναι φρέσκος και τον φυλάω σε ένα τσίγκινο κουτί από γαλλικό.Ζάχαρη μόνο καστανή.Το χειμώνα καπουτσίνο και το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσσο.
Επειδή όμως δεν μπορώ να πετύχω το αφρόγαλα του καπουτσίνο (η μηχανούλα δεν έχει τα απαραίτητα bar ή εγώ είμαι κουλός),χτυπάω πρώτα στο σέικερ το κρύο γάλα και όταν γίνει κρέμα το ζεσταίνω με το ακροφύσιο του ατμού και ο καφές μου πλέον έχει φτάσει στο επίπεδο του αγοραστού! :rolleyes:
439438
Δεν είμαι ειδικός στο αφρόγαλο, αλλά έχω δει κ σε καφέ να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο..
Καλημέρα σε όλους, διπλός macchiato σήμερα :)
439439
Με μια Jura ena micro 9 +100% arabica illy παω για καφε στις καφετεριες και δεν μπορω να πιω σκετο καφε.
Ειμαι ανοιχτος βεβαια και σε αλλα χαρμανια ,αλλα οποτε το επιχειρησα ,το μετανιωσα.
Πινω ενα 2πλο καθε πρωι να ανοιξει το ματι και ενα μονο λιγο πιο μετα... και δεν ξαναπινω αλλο καφε ολη μερα.
Καλημέρα φίλε μου, οι υπερ-αυτόματες με ενσωματωμένο μύλο (διόρθωσε με αν μπερδεύω τη μηχανή σου με άλλη) είναι για εμένα η δεύτερη καλύτερη επιλογή για οικιακή χρήση.
Παρόλα αυτά πιστεύω πως χωρίς ξεχωριστό μύλο έχεις αρκετούς περιορισμούς και μειώνεται η δημιουργικότητα. Δεν μπορείς να "παίξεις" δηλαδή και να φέρεις έναν καφέ απόλυτα στα μέτρα σου. Δεν είχα ποτέ τέτοια μηχανή αλλά νομίζω ότι ο καφές που αγαπάς θα έβγαινε ακόμα καλύτερος με μία ημιαυτόματη και ελάχιστο πειραματισμό. Εννοείται ότι το αποτέλεσμα που παίρνεις ήδη είναι πολύ καλό και δεν έχει καμία σχέση με αυτόματες μηχανές pod, κάψουλας κλπ για να μην παρεξηγηθώ.
Αν δεν θέλεις να δοκιμάσεις μονοποικιλιακό (που προφανώς δεν είναι χαρμάνι) και σου αρέσει τόσο ο Illy, θα σου πρότεινα τον Buondi Craft Pure Arabica: https://www.coffees.gr/buondi-craft-pure-arabica-1000g/
Εγώ πάντως καφέ χωρίς ημερομηνία ψησίματος δεν αγοράζω πλέον, αν είναι λιγότερο από δύο εβδομάδων τον αφήνω στο σακουλάκι με τη βαλβίδα να κάνει το degassing του και μετά είναι έτοιμος να τα δώσει όλα!
Παναγία μου, τι τουμπανοκαφέδες είναι αυτοί βραδιάτικα :cry: ;
Ευτυχώς χορταίνεις και μόνο που τους βλέπεις.
Ελπίζω να "χόρτασες" κανονικά σήμερα το πρωί :lol:
πυξιδας990
17/11/2022, 10:14
δεν φτιαχνω,αλλα πινω μονιμα εσπρεσο σκετο χειμωνα καλοκαιρι....
ωραιο θεμα...θα μαθουμε πραγματα
Έχω στο μαγαζί χρόνια αυτή την εσπρεσσιέρα της IZZY.Καφέ αγοράζω χύμα από ένα καφεκοπτείο εδώ κοντά 250 γρ. κάθε φορά για να είναι φρέσκος και τον φυλάω σε ένα τσίγκινο κουτί από γαλλικό.Ζάχαρη μόνο καστανή.Το χειμώνα καπουτσίνο και το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσσο.
Επειδή όμως δεν μπορώ να πετύχω το αφρόγαλα του καπουτσίνο (η μηχανούλα δεν έχει τα απαραίτητα bar ή εγώ είμαι κουλός),χτυπάω πρώτα στο σέικερ το κρύο γάλα και όταν γίνει κρέμα το ζεσταίνω με το ακροφύσιο του ατμού και ο καφές μου πλέον έχει φτάσει στο επίπεδο του αγοραστού! :rolleyes:
Καλημέρα αγαπητέ!
Θα αρχίσω λέγοντας εντελώς φιλικά, ότι με αλεσμένο καφέ δουλειά σωστή δε γίνεται. Ό,τι και να κάνουμε ο καφές μετά την άλεση οξειδώνεται και χάνει τη μαγεία του.
Μη με παρεξηγείς αλλά η διαφορά μεταξύ φρεσκοαλεσμένου καφέ, όποιος καφές και να είναι, και προαλεσμένου είναι τόσο χαώδης που η ύπαρξη μύλου είναι απολύτως απαραίτητη και προχωράμε από εκεί.
Ο καφές που πίνεις είναι σίγουρα καλύτερος από στιγμιαίους και άλλες μεθόδους αλλά με έναν μύλο και μία entry level ημιαυτόματη μηχανή θα πας σε άλλο επίπεδο από την πρώτη κιόλας χρήση!
Για τη ζάχαρη επιμένω να δοκιμάσεις τη μαύρη και αν δε σου αρέσει γίνεται και κέικ συνοδευτικό :D
δεν φτιαχνω,αλλα πινω μονιμα εσπρεσο σκετο χειμωνα καλοκαιρι....
ωραιο θεμα...θα μαθουμε πραγματα
:a013:
Δεν είμαι ειδικός στο αφρόγαλο, αλλά έχω δει κ σε καφέ να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο..
Παιδιά είναι καθαρά θέμα εξάσκησης, στη δική μου αν προσέξατε έχω αφήσει το μισό πλαστικό βοηθητικό γιατί το μεταλλικό μέρος είναι πολύ κοντό.
Βγάζω κανονικό, σφιχτό και microfoam αφρόγαλο χωρίς πρόβλημα.
Αν δεν έχετε ήδη, πάρτε μία μεσαία γαλατιέρα και βάζετέ την στην κατάψυξη μετά το πλύσιμο για την επόμενη χρήση.
karellen
17/11/2022, 10:46
Καλημέρα αγαπητέ!
Θα αρχίσω λέγοντας εντελώς φιλικά, ότι με αλεσμένο καφέ δουλειά σωστή δε γίνεται. Ό,τι και να κάνουμε ο καφές μετά την άλεση οξειδώνεται και χάνει τη μαγεία του.
Μη με παρεξηγείς αλλά η διαφορά μεταξύ φρεσκοαλεσμένου καφέ, όποιος καφές και να είναι, και προαλεσμένου είναι τόσο χαώδης που η ύπαρξη μύλου είναι απολύτως απαραίτητη και προχωράμε από εκεί.
Ο καφές που πίνεις είναι σίγουρα καλύτερος από στιγμιαίους και άλλες μεθόδους αλλά με έναν μύλο και μία entry level ημιαυτόματη μηχανή θα πας σε άλλο επίπεδο από την πρώτη κιόλας χρήση!
Για τη ζάχαρη επιμένω να δοκιμάσεις τη μαύρη και αν δε σου αρέσει γίνεται και κέικ συνοδευτικό :D
Φυσικά και δεν σε παρεξηγώ,είναι σωστές οι παρατηρήσεις σου!
Μύλο,για να είμαι ειλικρινής έχω έναν του χεριού,σαν μεγάλο ποτήρι περίπου,από το Λιντλ(?) αλλά δεν ξέρω πόσο να αλέσω τους κόκκους,αυτό όσο το δουλεύεις τόσο τον κονιορτοποιεί.Θα ψάξω να αγοράσω έναν στάνταρ.
Για τη ζάχαρη την ίδια λέμε! Η καστανή είναι ό,τι καλύτερο εν αντιθέσει με την άσπρη που έχει καταντήσει γλυκερή εδώ και χρόνια.
Manalishi
17/11/2022, 11:17
Φυσικά και δεν σε παρεξηγώ,είναι σωστές οι παρατηρήσεις σου!
Μύλο,για να είμαι ειλικρινής έχω έναν του χεριού,σαν μεγάλο ποτήρι περίπου,από το Λιντλ(?) αλλά δεν ξέρω πόσο να αλέσω τους κόκκους,αυτό όσο το δουλεύεις τόσο τον κονιορτοποιεί.Θα ψάξω να αγοράσω έναν στάνταρ.
Για τη ζάχαρη την ίδια λέμε! Η καστανή είναι ό,τι καλύτερο εν αντιθέσει με την άσπρη που έχει καταντήσει γλυκερή εδώ και χρόνια.
spam on:
εχετε καταντήσει κουραστικοί...Την ζάχαρη την βρίσκετε γλυκερή και θέλετε άγλυκη, τα μηχανάκια τα θέλετε 150 κιλά με 120 άλογα....σε λίγο θα θέλετε και καφέ χωρίς καφεΐνη ( για να είμαι και στο θέμα...) :D )
spam off.
2 χρόνια Flocafe, 6 μηνες Starbucks, έχω κάνει άπειρες καφεδογευσιγνωσίες...(ασχετο που το εριξα στο νερό της φωτιάς μετά...(βλέπε : ουίσκυ..))
Φυσικά και δεν σε παρεξηγώ,είναι σωστές οι παρατηρήσεις σου!
Μύλο,για να είμαι ειλικρινής έχω έναν του χεριού,σαν μεγάλο ποτήρι περίπου,από το Λιντλ(?) αλλά δεν ξέρω πόσο να αλέσω τους κόκκους,αυτό όσο το δουλεύεις τόσο τον κονιορτοποιεί.Θα ψάξω να αγοράσω έναν στάνταρ.
Για τη ζάχαρη την ίδια λέμε! Η καστανή είναι ό,τι καλύτερο εν αντιθέσει με την άσπρη που έχει καταντήσει γλυκερή εδώ και χρόνια.
Προσοχή, για εσπρέσο ο μύλος πρέπει να έχει κωνικά μαχαίρια και όχι λεπίδες που έχουν συνήθως οι χειροκίνητοι αλλά και κάποιοι ηλεκτρικοί.
Οι λεπίδες κάνουν για πιο χοντρό κόψιμο, πχ. για καφέ φίλτρου, coffee presses κλπ.
Επειδή δεν μπορώ να διακρίνω, η καστανή ζάχαρη είναι σαν τη λευκή (grannulated) αλλά με ελαφρύ καστανό χρώμα, η μαύρη σαν αυτή που έχω στο βάζο της φωτό έχει υγρασία, διαφάνεια, βαθύ μελί χρώμα και κολλάει ελαφρώς στο κουτάλι.
Δεν είμαι ειδικός στο αφρόγαλο, αλλά έχω δει κ σε καφέ να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο..
Και στα πλοία της ΑΝΕΚ :D
geagelak
17/11/2022, 12:07
[QUOTE=Tsber;3148334]Προσοχή, για εσπρέσο ο μύλος πρέπει να έχει κωνικά μαχαίρια και όχι λεπίδες που έχουν συνήθως οι χειροκίνητοι αλλά και κάποιοι ηλεκτρικοί.
Οι λεπίδες κάνουν για πιο χοντρό κόψιμο, πχ. για καφέ φίλτρου, coffee presses κλπ.
Να κάνω μια μικρή διόρθωση, υπάρχουν και επίπεδα μαχαίρια. Τα κωνικά (που είναι τα ποιο γνωστά) "στρογγυλεύουν" τις γεύσεις και αναδεικνύουν χλυκύτητες. Τα επίπεδα (φοράνε συνήθως πανάκριβοι μύλοι σαν αυτούς που βλέπουμε στα καφέ) βγάζουν ποιο εύκολα το προφίλ του καφέ. Ουσιαστικά τα μαχαίρια δεν κόβουν τον καφέ αλλά τον συνθλίβουν (όσο ακριβότεροι τόσο με μεγαλύτερη ακρίβεια), περίπου σαν τις μυλόπετρες.
Οι λεπίδες κάνουν για να ψιλοκόψεις κρεμυδάκια, όχι για καφέ.
[QUOTE=Tsber;3148334]Προσοχή, για εσπρέσο ο μύλος πρέπει να έχει κωνικά μαχαίρια και όχι λεπίδες που έχουν συνήθως οι χειροκίνητοι αλλά και κάποιοι ηλεκτρικοί.
Οι λεπίδες κάνουν για πιο χοντρό κόψιμο, πχ. για καφέ φίλτρου, coffee presses κλπ.
Να κάνω μια μικρή διόρθωση, υπάρχουν και επίπεδα μαχαίρια. Τα κωνικά (που είναι τα ποιο γνωστά) "στρογγυλεύουν" τις γεύσεις και αναδεικνύουν χλυκύτητες. Τα επίπεδα (φοράνε συνήθως πανάκριβοι μύλοι σαν αυτούς που βλέπουμε στα καφέ) βγάζουν ποιο εύκολα το προφίλ του καφέ. Ουσιαστικά τα μαχαίρια δεν κόβουν τον καφέ αλλά τον συνθλίβουν (όσο ακριβότεροι τόσο με μεγαλύτερη ακρίβεια), περίπου σαν τις μυλόπετρες.
Οι λεπίδες κάνουν για να ψιλοκόψεις κρεμυδάκια, όχι για καφέ.
Πολύ ενδιαφέρον, δεν το ήξερα αυτό αν και το υποψιαζόμουν με τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή :a013:
Μήπως ξέρεις κανένα μύλο μη επαγγελματικό, με επίπεδα μαχαίρια σε λογική τιμή;
Άντε να βάλω και εγώ το setup μου...
439440
Izzo Alex Duetto (V2)
Mazzer Super Jolly
Ελπίζω μεσα στο ΣΚ να βρώ λίγο χρόνο και να γράψω για το πώς βρίσκουμε τις ρυθμίσεις μας, ανάλογα με τη γεύση που βγαίνει απο το καφέ.
geagelak
17/11/2022, 12:28
Από τους γνωστότερους και πολύ αξιόλογους είναι ο Compak k3
https://www.baristatools.gr/el/-/1242-compak-k3-touch.html?gclid=EAIaIQobChMIiIye1o21-wIVYwSiAx1QGgTkEAAYASAAEgK3hPD_BwE
επίσης ο Mazzer Super Jolly του παιδιού από πάνω έχει επίπεδα μαχαίρια.
Άντε να βάλω και εγώ το setup μου...
Izzo Alex Duetto (V2)
Mazzer Super Jolly
Ελπίζω μεσα στο ΣΚ να βρώ λίγο χρόνο και να γράψω για το πώς βρίσκουμε τις ρυθμίσεις μας, ανάλογα με τη γεύση που βγαίνει απο το καφέ.
Πανέμορφο το σετάκι και πολύ ποιοτικό, όνειρο για οικιακή χρήση!
Να χαίρεσαι καφεδάρες :sun:
Από τους γνωστότερους και πολύ αξιόλογους είναι ο Compak k3
https://www.baristatools.gr/el/-/1242-compak-k3-touch.html?gclid=EAIaIQobChMIiIye1o21-wIVYwSiAx1QGgTkEAAYASAAEgK3hPD_BwE
επίσης ο Mazzer Super Jolly του παιδιού από πάνω έχει επίπεδα μαχαίρια.
:a013:
Manalishi
17/11/2022, 12:50
Κωνικά = γλυκύτητα
Επίπεδα= καλύτερο προφίλ
Μπορείς να το εξηγήσεις αυτό γιατί γίνεται?
Εγώ κάνω (σχεδόν) ακριβώς ότι και ο karellen με την διαφορά ότι η μηχανή μου (Izzy) κάνει μια χαρα αφρόγαλο και καφέ παίρνω συσκευασμένο, συνήθως Lavazza
Δεν παίρνω μύλο διότι ο χώρος στον πάγκο της κουζίνας είναι πολύ περιορισμένος ένεκα τοστιέρας, πολυμάγειρα κ.λ.π.....
Τον οποιονδήποτε καφέ είτε στιγμιαίο είτε εσπρέσσο είτε φρέντο ΠΑΝΤΑ τον πίνω με λίγο εβαπορέ μέσα (μην βαράτε) αν δεν υπάρχει εβαπορέ προτιμω να πιω κάτι άλλο....
Lioulios
17/11/2022, 15:23
Καλημέρα φίλε μου, οι υπερ-αυτόματες με ενσωματωμένο μύλο (διόρθωσε με αν μπερδεύω τη μηχανή σου με άλλη) είναι για εμένα η δεύτερη καλύτερη επιλογή για οικιακή χρήση.
Παρόλα αυτά πιστεύω πως χωρίς ξεχωριστό μύλο έχεις αρκετούς περιορισμούς και μειώνεται η δημιουργικότητα. Δεν μπορείς να "παίξεις" δηλαδή και να φέρεις έναν καφέ απόλυτα στα μέτρα σου. Δεν είχα ποτέ τέτοια μηχανή αλλά νομίζω ότι ο καφές που αγαπάς θα έβγαινε ακόμα καλύτερος με μία ημιαυτόματη και ελάχιστο πειραματισμό. Εννοείται ότι το αποτέλεσμα που παίρνεις ήδη είναι πολύ καλό και δεν έχει καμία σχέση με αυτόματες μηχανές pod, κάψουλας κλπ για να μην παρεξηγηθώ.
Αν δεν θέλεις να δοκιμάσεις μονοποικιλιακό (που προφανώς δεν είναι χαρμάνι) και σου αρέσει τόσο ο Illy, θα σου πρότεινα τον Buondi Craft Pure Arabica: https://www.coffees.gr/buondi-craft-pure-arabica-1000g/
Εγώ πάντως καφέ χωρίς ημερομηνία ψησίματος δεν αγοράζω πλέον, αν είναι λιγότερο από δύο εβδομάδων τον αφήνω στο σακουλάκι με τη βαλβίδα να κάνει το degassing του και μετά είναι έτοιμος να τα δώσει όλα!
Ναι.
Αυτοματη με ενσωμετωμενο μυλο ειναι και ειμαι απολυτα ευχαρισρημενος .
Στην αρχη ειχα ενδειασμους για το κοστος αποκτησης ,αλλα εχω κανει " αποσβεση " στον χρονο αναλογικα παντα με την τιμη του ετοιμου απ εξω.
Το εταιρο ήμιση δεν ηθελε κατι αλλο οποτε οπως καταλαβαινεις ηταν μονοδρομος (χαμος στο σπιτι).
Bouondi ειχα δοκιμασει τον κοκκινο,αλλα δεν ελεγε κατι και μετα και απο αλλες επιλογες καταληξα στον illy που αρεσει και στους δυο.
Το μοτορι μας .
439441
Εγώ κάνω (σχεδόν) ακριβώς ότι και ο karellen με την διαφορά ότι η μηχανή μου (Izzy) κάνει μια χαρα αφρόγαλο και καφέ παίρνω συσκευασμένο, συνήθως Lavazza
Δεν παίρνω μύλο διότι ο χώρος στον πάγκο της κουζίνας είναι πολύ περιορισμένος ένεκα τοστιέρας, πολυμάγειρα κ.λ.π.....
Τον οποιονδήποτε καφέ είτε στιγμιαίο είτε εσπρέσσο είτε φρέντο ΠΑΝΤΑ τον πίνω με λίγο εβαπορέ μέσα (μην βαράτε) αν δεν υπάρχει εβαπορέ προτιμω να πιω κάτι άλλο....
Ο καθένας έχει τα γούστα και τις προτιμήσεις του, για κάποιους ένας καλός εσπρέσο είναι αμαρτία να μην καταναλωθεί ως έχει, για άλλους είναι αμαρτία να μη μεταμορφωθεί σε ένα άλλο ρόφημα.
Εσπρέσο με εβαπορέ πίνει και ένας φίλος μου, γάλα είναι κι αυτό όπως γάλα έχουν κι ένα σωρό άλλα παράγωγα ροφήματα.
Η αλήθεια είναι ότι οι προσιτοί μύλοι δεν είναι πολύ μεγαλύτεροι από ένα μπουκάλι νερό αλλά στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται καμπύλη μάθησης και αλλαγή συνηθειών, οπότε καταλαβαίνω ότι δεν είναι ό,τι απλούστερο.
Ναι.
Αυτοματη με ενσωμετωμενο μυλο ειναι και ειμαι απολυτα ευχαρισρημενος .
Στην αρχη ειχα ενδειασμους για το κοστος αποκτησης ,αλλα εχω κανει " αποσβεση " στον χρονο αναλογικα παντα με την τιμη του ετοιμου απ εξω.
Το εταιρο ήμιση δεν ηθελε κατι αλλο οποτε οπως καταλαβαινεις ηταν μονοδρομος (χαμος στο σπιτι).
Bouondi ειχα δοκιμασει τον κοκκινο,αλλα δεν ελεγε κατι και μετα και απο αλλες επιλογες καταληξα στον illy που αρεσει και στους δυο.
Το μοτορι μας .
Πολύ ωραία είναι, μεταμοντέρνα :a013:
Αφού ταιριάζει γάντι και στη ζωή σας, όλα καλά!
Πάντως καλό είναι να δοκιμάζεις πού και πού και νέους συνδυασμούς, ειδικά αφού έχεις το στανταράκι Illy.
Πολύ καλός για την περίπτωσή σου είναι και ο Danesi Gold :)
https://www.coffee-pulse.gr/product/espresso-danesi-gold-250g-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-259/
https://www.skroutz.gr/s/15493710/Danesi-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-Espresso-Arabica-Gold-%CF%83%CE%B5-%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-1000gr.html
giorgosb
17/11/2022, 17:55
Ανεβάσατε εσείς τα εργαλεία, ν' ανεβάσω κι εγώ το μπρίκι μου; (κυριολεκτικά) Δεν έχω εμβαθύνει πολύ στο θέμα του καφέ, δεν είχα ποτέ μηχανή εσπρέσσο, αλλά μ αυτό το θέμα θα πάρουμε ιδέες.. Φρέντο εσπρέσσο (απ' έξω) χειμώνα καλοκαίρι, άντε κανένας ελληνικός Κυριακή πρωί πχ.. Σκέτος, δεν βάζω ζάχαρη. Τον τελευταίο χρόνο που έχω το μπρικάκι έχω δοκιμάσει 3-4 ποικιλίες από Coffee Island. Φέρνει από διάφορες χώρες και αλέθει τους κόκκους εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω αν αξίζουν, δεν έχω δοκιμάσει κι από αλλού, αλλά μου φαίνονται καλές. Έχω δοκιμάσει τις παρακάτω:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2307-ethiopia-guji-prepacked-200g
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5058-colombia-dulima-prepacked-200g
Την επόμενη λέω να πάρω αυτή:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5807-colombia-organic-prepacked-200g
439442
Χαίρομαι που βλέπω "ανήσυχους" λάτρεις.
Φλομωσαμε στην κάψουλα.
Ανεβάσατε εσείς τα εργαλεία, ν' ανεβάσω κι εγώ το μπρίκι μου; (κυριολεκτικά) Δεν έχω εμβαθύνει πολύ στο θέμα του καφέ, δεν είχα ποτέ μηχανή εσπρέσσο, αλλά μ αυτό το θέμα θα πάρουμε ιδέες.. Φρέντο εσπρέσσο χειμώνα καλοκαίρι, άντε κανένας ελληνικός Κυριακή πρωί πχ.. Σκέτος, δεν βάζω ζάχαρη. Τον τελευταίο χρόνο που έχω το μπρικάκι έχω δοκιμάσει 3-4 ποικιλίες από Coffee Island. Φέρνει από διάφορες χώρες και αλέθει τους κόκκους εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω αν αξίζουν, δεν έχω δοκιμάσει κι από αλλού, αλλά μου φαίνονται καλές. Έχω δοκιμάσει τις παρακάτω:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2307-ethiopia-guji-prepacked-200g
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5058-colombia-dulima-prepacked-200g
Την επόμενη λέω να πάρω αυτή:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5807-colombia-organic-prepacked-200g
439442
Το μπρίκι αυτό ΔΕΝ κάνει εσπρέσο το έχω κι εγώ για όταν πηγαίνω Λευκάδα.
Ο καφές που βγαίνει από αυτό λέγεται μοκα, είναι σαφώς κατώτερος σε όλα του εσπρέσο χωρίς βέβαια να σημαίνει κάτι αυτό καθώς μου αρέσει και έτσι.....
giorgosb
17/11/2022, 19:10
Ο καφές που βγαίνει από αυτό λέγεται μοκα, είναι σαφώς κατώτερος σε όλα του εσπρέσο χωρίς βέβαια να σημαίνει κάτι αυτό καθώς μου αρέσει και έτσι.....
Ακριβώς, moka pot λέγεται και ο κόκκος του καφέ αλέθεται πιο χοντροκομμένος για τέτοια χρήση.
Ακριβώς, moka pot λέγεται και ο κόκκος του καφέ αλέθεται πιο χοντροκομμένος για τέτοια χρήση.
Όντως δεν είναι ακριβώς εσπρέσο αλλά σίγουρα σταθερή αξία :)
Χαίρομαι που βλέπω "ανήσυχους" λάτρεις.
Φλομωσαμε στην κάψουλα.
O tempora o mores :a024:
Τον οποιονδήποτε καφέ είτε στιγμιαίο είτε εσπρέσσο είτε φρέντο ΠΑΝΤΑ τον πίνω με λίγο εβαπορέ μέσα (μην βαράτε) αν δεν υπάρχει εβαπορέ προτιμω να πιω κάτι άλλο....
ΚΑΛΑ ΡΕ, ΠΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΟΥ
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
οπως και γω? :lol:
Πλακα πλακα* αφου ειδα πως γινεται η κρεμα μετα απο κανα δυο μερες οταν μεινει στο ποτηρι, τη σιχαθηκα. Ασε τις θερμιδες που εχει
(*2 πλακες)
CorpseAlive
18/11/2022, 10:50
Ένα μικρό Hijack.
Θέλω να πάρω μια εσπρεσιέρα στο γραφείο γιατί με τόσους καφέδες απέξω θα αγόραζα μία κάθε μήνα.
Έχω ήδη μία με κάψουλες αλλά δεν μου λέει κάτι και για αυτό παραγγέλνω.
Προτάσεις?
Budget μαξ 200-250 ευρώ.
Φτιάχνω κυρίως cappucino / Fredo Espresso .
Υ.γ. για να μην χαλάσει το νήμα στείλτε Vrooms ή pms.
doctor_john
18/11/2022, 11:10
Aν υπάρχουν οδηγίες για την χρήση του μπρικιού τις χρειάζομαι και εγώ.
Το γνώρισα σε διακοπές μικρός και με βόλεψε στο σπίτι - γραφείο.
Έχω χρησιμοποιήσει μάλλον όλα τα μονής δόσης γιατί μου αρέσουν και τα αγοράζω, δεν θα τα πρότεινα.
Τα μεγαλύτερα 3-4 δόσεων με βολεύουν περισσότερο, μάλλον γιατί χωράνε πολύ παραπάνω νερό.
Δοκιμάζω καφέ με προδιαγραφές να έχει λίγο γλυκιά γεύση και όχι υπερβολικά πολύ καφεΐνη.
Συνήθως το κόψιμο κοντά στο 1/4 τις κλίμακας προς το λεπτό μου κάνει ένα τυπικό καϊμάκι, όχι όσο σε μηχανή
αλλά πυκνό που με ξεγελά.
Πρόσφατα Mrs Rose και Dimelo, πολύ ωραίοι και οι δύο.
Και εγώ με το μπρικάκι τη βγάζω, δεν είναι εσπρέσο μεν, μου αρέσει αρκετά δε.
Από αυτόν έμαθα πως να το χρησιμοποιώ, πιο πριν απλά έκαιγα τον καφέ :D
https://www.youtube.com/watch?v=BfDLoIvb0w4
giorgosb
18/11/2022, 14:30
Και εγώ με το μπρικάκι τη βγάζω, δεν είναι εσπρέσο μεν, μου αρέσει αρκετά δε.
Από αυτόν έμαθα πως να το χρησιμοποιώ, πιο πριν απλά έκαιγα τον καφέ :D
https://www.youtube.com/watch?v=BfDLoIvb0w4
Αυτόν έχω δει κι εγώ!
Ένα μικρό Hijack.
Θέλω να πάρω μια εσπρεσιέρα στο γραφείο γιατί με τόσους καφέδες απέξω θα αγόραζα μία κάθε μήνα.
Έχω ήδη μία με κάψουλες αλλά δεν μου λέει κάτι και για αυτό παραγγέλνω.
Προτάσεις?
Budget μαξ 200-250 ευρώ.
Φτιάχνω κυρίως cappucino / Fredo Espresso .
Υ.γ. για να μην χαλάσει το νήμα στείλτε Vrooms ή pms.
Δεν το χαλάω είναι 2 σε 1. :D
Εγώ έχω της sage και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Συγκεκριμένα έχω αυτήν
439454
https://www.amazon.de/appliances-Espresso-Machine-Brushed-Stainless/dp/B07B2X1VXZ/ref=sr_1_2_sspa?crid=1CQBVKWKEL1XV&keywords=sage+the+barista+pro&qid=1668778808&sprefix=Sage+%2Caps%2C90&sr=8-2-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&psc=1
Δεν ξέρω τι παίζει με τιμές κάτω πάντως γενικά στο γερμανικό βρίσκεις διάφορα, εγώ την είχα πχ πάρει πριν πάνω από ένα χρόνο λιγότερο από 450.
Δεδομένου ότι είμαι ευχαριστημένος από τη μάρκα θα σου πρότεινα να την κοιτάξεις μήπως βρεις σε καλή τιμή τη μικρότερη έκδοση
Στο amazon πάντως είσαι εκτός προϋπολογισμού
https://www.amazon.de/-/en/Appliances-SES450-Portafilter-Espresso-Stainless/dp/B09713NW8H/ref=sr_1_9?crid=2DD2B7S827DBH&keywords=sage+kaffeemaschine&qid=1668779002&sprefix=sage+kaffeemaschine%2Caps%2C254&sr=8-9
Εναλλακτικά κι η delonghi είναι καλή μάρκα
Δεν ξέρω αν στέλνει Ελλάδα όμως δες
https://www.amazon.de/-/en/DeLonghi-Dedica-Espresso-Machine-Professional/dp/B06WGTZ874/ref=sr_1_9?crid=OQ4Y27AHPDXN&keywords=sage+kaffeemaschine&qid=1668778654&sprefix=sage+c%2Caps%2C88&sr=8-9
Αν θες και μύλο πάντως τα 200-250 δεν φτάνουν
CorpseAlive
18/11/2022, 14:50
Δεν το χαλάω είναι 2 σε 1. :D
Εγώ έχω της sage και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Συγκεκριμένα έχω αυτήν
439454
https://www.amazon.de/appliances-Espresso-Machine-Brushed-Stainless/dp/B07B2X1VXZ/ref=sr_1_2_sspa?crid=1CQBVKWKEL1XV&keywords=sage+the+barista+pro&qid=1668778808&sprefix=Sage+%2Caps%2C90&sr=8-2-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&psc=1
Δεν ξέρω τι παίζει με τιμές κάτω πάντως γενικά στο γερμανικό βρίσκεις διάφορα, εγώ την είχα πχ πάρει πριν πάνω από ένα χρόνο λιγότερο από 450.
Δεδομένου ότι είμαι ευχαριστημένος από τη μάρκα θα σου πρότεινα να την κοιτάξεις μήπως βρεις σε καλή τιμή τη μικρότερη έκδοση
Στο amazon πάντως είσαι εκτός προϋπολογισμού
https://www.amazon.de/-/en/Appliances-SES450-Portafilter-Espresso-Stainless/dp/B09713NW8H/ref=sr_1_9?crid=2DD2B7S827DBH&keywords=sage+kaffeemaschine&qid=1668779002&sprefix=sage+kaffeemaschine%2Caps%2C254&sr=8-9
Εναλλακτικά κι η delonghi είναι καλή μάρκα
Δεν ξέρω αν στέλνει Ελλάδα όμως δες
https://www.amazon.de/-/en/DeLonghi-Dedica-Espresso-Machine-Professional/dp/B06WGTZ874/ref=sr_1_9?crid=OQ4Y27AHPDXN&keywords=sage+kaffeemaschine&qid=1668778654&sprefix=sage+c%2Caps%2C88&sr=8-9
Αν θες και μύλο πάντως τα 200-250 δεν φτάνουν
https://www.skroutz.gr/s/12476827/Delonghi-Magnifica-S-ECAM-22-110-SB-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1450W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF.html
Κοιτούσα αυτή , λέει τίποτα?
O tempora o mores :a024:
Δεν έχεις άδικο για τις κάψουλες σε σχέση με έναν καλό εσπρέσο, αλλά υπάρχει λόγος (https://www.youtube.com/watch?v=6gLMSf4afzo).
Είχα μια entry level εσπρεσιέρα της DeLonghi με την οποία δεν κατάφερα ποτέ να φτιάξω αξιόλογο καφέ, παρά τις όποιες προσπάθειές μου. Επειδή δεν πίνω πολλούς καφέδες (στομάχι) και επειδή δεν έχω ούτε χρόνο αλλά ούτε και όρεξη να τα στάξω (pun intended), όταν χάλασε πήρα Nespresso και δεν το έχω μετανιώσει. Υποφερτός καφές με λογικό κόστος και ελάχιστο κόπο/χρόνο. Στο τσακίρ κέφι "ξοδεύομαι" και παίρνω απ'έξω για να πιο κάτι πιο καλό.
Υ.γ. για να μην χαλάσει το νήμα στείλτε Vrooms ή pms.
Εγώ λέω να γράφετε εδώ για να μαθαίνουμε κάτι και οι πιο άσχετοι.
o_gavros
18/11/2022, 17:25
Ανεβάσατε εσείς τα εργαλεία, ν' ανεβάσω κι εγώ το μπρίκι μου; (κυριολεκτικά) Δεν έχω εμβαθύνει πολύ στο θέμα του καφέ, δεν είχα ποτέ μηχανή εσπρέσσο, αλλά μ αυτό το θέμα θα πάρουμε ιδέες.. Φρέντο εσπρέσσο (απ' έξω) χειμώνα καλοκαίρι, άντε κανένας ελληνικός Κυριακή πρωί πχ.. Σκέτος, δεν βάζω ζάχαρη. Τον τελευταίο χρόνο που έχω το μπρικάκι έχω δοκιμάσει 3-4 ποικιλίες από Coffee Island. Φέρνει από διάφορες χώρες και αλέθει τους κόκκους εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω αν αξίζουν, δεν έχω δοκιμάσει κι από αλλού, αλλά μου φαίνονται καλές. Έχω δοκιμάσει τις παρακάτω:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2307-ethiopia-guji-prepacked-200g
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5058-colombia-dulima-prepacked-200g
Την επόμενη λέω να πάρω αυτή:
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/5807-colombia-organic-prepacked-200g
439442
Μπορει εσπρεσσο να μην είναι αλλά με το μπρικακι της Μπιαλεττι όλη η Ιταλία δεκαετίες τώρα, φτιάχνουν καφέ στα σπίτια τους..
Ευτυχής κάτοχος του κι εγώ(το μέγεθος για 3φλιτζανια,σκεφτοκαι να παρω και των 6), διαβάζω το θέμα με μεγάλη ευχαρίστηση (μπράβο ρε συ Παντελή) κι ας μην κατέχω τα πολλα.
Δεν έχεις άδικο για τις κάψουλες σε σχέση με έναν καλό εσπρέσο, αλλά υπάρχει λόγος (https://www.youtube.com/watch?v=6gLMSf4afzo).
Είχα μια entry level εσπρεσιέρα της DeLonghi με την οποία δεν κατάφερα ποτέ να φτιάξω αξιόλογο καφέ, παρά τις όποιες προσπάθειές μου. Επειδή δεν πίνω πολλούς καφέδες (στομάχι) και επειδή δεν έχω ούτε χρόνο αλλά ούτε και όρεξη να τα στάξω (pun intended), όταν χάλασε πήρα Nespresso και δεν το έχω μετανιώσει. Υποφερτός καφές με λογικό κόστος και ελάχιστο κόπο/χρόνο. Στο τσακίρ κέφι "ξοδεύομαι" και παίρνω απ'έξω για να πιο κάτι πιο καλό.
Εγώ λέω να γράφετε εδώ για να μαθαίνουμε κάτι και οι πιο άσχετοι.
Χα χα, έχεις δίκιο, η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχω άνεση χρόνου δεν κάνω καφέ γιατί δεν το ευχαριστιέμαι! Προτιμώ έναν καφέ την ημέρα αλλά καλό :D
Από την άλλη πρέπει να πω ότι αν και η διαδικασία φαντάζει λεπτομερής και χρονοβόρα, μόλις αποκτηθεί η κατάλληλη μυϊκή μνήμη όλα γίνονται σχεδόν αυτόματα και πολύ γρήγορα - περίπου όσο περιμένεις να πάρεις τον καφέ σου όρθιος σε ένα κατάστημα.
Οι κάψουλες δίνουν ακριβώς αυτό που έγραψες, υποφερτή αλλά σταθερή απόδοση πολύ γρήγορα και καθαρά, για αυτό είναι και τόσο δημοφιλείς!
Και όντως καλά είναι να διαβάζουμε και απόψεις για αγορές, κι εγώ επειδή έχω κολλήσει με το ίδιο εξοπλισμό χρόνια δεν έχω ιδέα ούτε από τιμές, ούτε από νέα μοντέλα και δυνατότητες.
Μπορει εσπρεσσο να μην είναι αλλά με το μπρικακι της Μπιαλεττι όλη η Ιταλία δεκαετίες τώρα, φτιάχνουν καφέ στα σπίτια τους..
Ευτυχής κάτοχος του κι εγώ(το μέγεθος για 3φλιτζανια,σκεφτοκαι να παρω και των 6), διαβάζω το θέμα με μεγάλη ευχαρίστηση (μπράβο ρε συ Παντελή) κι ας μην κατέχω τα πολλα.
Να είσαι καλά φίλε μου, όντως δημοφιλέστατο το μπρικάκι στη γείτονα και απ' ότι βλέπω και εντός συνόρων!
https://www.skroutz.gr/s/12476827/Delonghi-Magnifica-S-ECAM-22-110-SB-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1450W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF.html
Κοιτούσα αυτή , λέει τίποτα?
Την έχω , είναι οκ αν βαριέσαι τη διαδικασία και θέλεις κάτι βολικό. Αν βρεις και τον σωστό καφέ , μπορεί και να εντυπωσιάσει.
Σε απόλυτη σύγκριση βέβαια με μια κλασική καλή εσπρεσιερα krups των 200€ και φρεσκοκομμένο καφέ από τα coffee island, εμένα μου φαίνεται υποδεέστερη.
Αλλά είναι σούπερ βολική και κάνει καλό καφέ ειδικά αν πάρεις καλούς κόκκους.
Υπόψη ότι κάνει πολύ θόρυβο την ώρα που φτιάχνει τον καφέ. Αλλαγή φίλτρου (μέσα στη κανάτα , εύκολα ) κάθε δίμηνο , προαιρετικά μεν, σημαντικό για την ποιότητα του καφέ. Αφαλάτωση κάθε 4μηνο περίπου (ανάλογα με την χρήση , θα ανάψει λαμπάκι ) . Κόστος φίλτρου 10€ περίπου , κόστος αφαλατικου νομίζω 15€ (αλλά έχει 2 μέσα ).
Αυτά !
https://www.skroutz.gr/s/12476827/Delonghi-Magnifica-S-ECAM-22-110-SB-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1450W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF.html
Κοιτούσα αυτή , λέει τίποτα?
Δεν τη ξέρω τη συγκεκριμένη αλλά έχει ένας φίλος μιά αντίστοιχη της ίδιας μάρκας εδώ και δέκα χρόνια με καθημερινή χρήση, πολύ ευχαριστημένος
Αλλά πρέπει να δεις τι ρυθμίσεις έχει. Γενικά οι αυτόματες κερδίζουν σε ευκολία χάνουν σε δυνατότητες πειραματισμού. Οπότε ειλναι τι ψάχνεις
Δεν τη ξέρω τη συγκεκριμένη αλλά έχει ένας φίλος μιά αντίστοιχη της ίδιας μάρκας εδώ και δέκα χρόνια με καθημερινή χρήση, πολύ ευχαριστημένος
Αλλά πρέπει να δεις τι ρυθμίσεις έχει. Γενικά οι αυτόματες κερδίζουν σε ευκολία χάνουν σε δυνατότητες πειραματισμού. Οπότε ειλναι τι ψάχνεις
Μπορείς να ρυθμίσεις πόσο λεπτό θα αλέθει τον καφέ, ρυθμίζεις και θερμοκρασία εξαγωγής, και ρυθμίζεις και ένταση (ποσότητα καφέ δλδ).
Επίσης δέχεται και αλεσμένο καφέ από ένα μικρό πορτάκι από πάνω.
Για νεράκι ποιες είναι οι προτιμήσεις σας παιδιά;
Εγώ στην αρχή είχα φιλτροκανάτα Brita μέχρι που μου συνέστησαν το νερό Θεώνη και από τότε χρησιμοποιώ μόνο αυτό γιατί κατάλαβα διαφορά άμεσα και σε βάθος χρόνου.
Ούτως ή άλλως το νερό είναι άλλη μία μεταβλητή που απαιτεί σταθερότητα, και αν συνοδεύεται από χαρακτηριστικά που βοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα ακόμα καλύτερα!
Πέρα από καλύτερη γεύση είδα και λιγότερη συσσώρευση αλάτων, και επομένως μεγαλύτερα διαστήματα καθαρισμού. Στην πορεία έβγαλα και το ανταλλακτικό φιλτράκι από το σωληνάκι σιλικόνης χωρίς επιπτώσεις.
Δοκίμασε Κωστηλατα.
Είναι το πιο "ουδέτερο" σε γεύση από όσα έχω δοκιμάσει.
Επίσης έχει τα λιγότερα κατάλοιπα -αλατα.
Δοκιμασμένο σε παγομηχανη. Εκεί δεν κρύβεται τίποτα.
Δοκίμασε Κωστηλατα.
Είναι το πιο "ουδέτερο" σε γεύση από όσα έχω δοκιμάσει.
Επίσης έχει τα λιγότερα κατάλοιπα -αλατα.
Δοκιμασμένο σε παγομηχανη. Εκεί δεν κρύβεται τίποτα.
Πολύ ενδιαφέρον, θα το ψάξω και θα το δοκιμάσω :a013:
Σε ευχαριστώ πολύ!
AristidisZ
20/11/2022, 21:02
Hijack στο θέμα, μιας και είμαι από τους ανώμαλους που πίνουν 90% Nescafe, αλλά οι κανάτες της Brita πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους
Κάνουμε νερό στον μικρό για το γάλα, και εκεί που ο βραστήρας μάζευε άλατα κάθε 3 μέρες, με την Brita θέλει καθάρισμα μια στις 15 και αν…
Hijack στο θέμα, μιας και είμαι από τους ανώμαλους που πίνουν 90% Nescafe, αλλά οι κανάτες της Brita πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους
Κάνουμε νερό στον μικρό για το γάλα, και εκεί που ο βραστήρας μάζευε άλατα κάθε 3 μέρες, με την Brita θέλει καθάρισμα μια στις 15 και αν…
:D
439525 από τότε που τα έβαλα π πριν 1 χρόνο, δεν έχω δει άλατα ακόμα στον βραστήρα....
:D
439525 από τότε που τα έβαλα π πριν 1 χρόνο, δεν έχω δει άλατα ακόμα στον βραστήρα....
Αυτό είναι ένα φίλτρο νερού 2 σταδίων.
Το πρώτο είναι ένα φίλτρο ιζημάτων και το δεύτερο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Για τα "άλατα" χρειάζεται ένας αποσκληρυντης νερού.
Αυτό είναι ένα φίλτρο νερού 2 σταδίων.
Το πρώτο είναι ένα φίλτρο ιζημάτων και το δεύτερο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Για τα "άλατα" χρειάζεται ένας αποσκληρυντης νερού.
Σωστός σε όλα:beer:
Εγώ έγραψα αυτά που παρατήρησα εδώ στο σπίτι μου...
Καλησπέρα-καλώς σας βρήκα, όλους
Πρώτο μου post στο φόρουμ και αυτό σε νήμα για καφέ....κάπως έπρεπε να γίνει
Από εξοπλισμο Gaggia Evolution και εγώ με μύλο χειρός Porlex και καφέδες από το Taf.
Πολύ "λιτό" setup, αλλά τίμιο και συνεπές.
Φωτό επιφυλάσσομαι, το συντομότερο.
Α...και μηχανάκι ιταλικό.
Hijack στο θέμα, μιας και είμαι από τους ανώμαλους που πίνουν 90% Nescafe, αλλά οι κανάτες της Brita πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους
Κάνουμε νερό στον μικρό για το γάλα, και εκεί που ο βραστήρας μάζευε άλατα κάθε 3 μέρες, με την Brita θέλει καθάρισμα μια στις 15 και αν…
Θα συμφωνήσω, κι εγώ χρησιμοποιώ ακόμα την κανάτα κι έχω το Θεώνη μόνο για την καφετιέρα.
Είναι πολύ καλό σύστημα και μου αρέσει που αλλάζει το φίλτρο κάθε μηνα.
Και όσο πιο πολλά φίλτρα αγοράζεις μαζί, τόσο πιο οικονομικά βγαίνουν.
Καλησπέρα-καλώς σας βρήκα, όλους
Πρώτο μου post στο φόρουμ και αυτό σε νήμα για καφέ....κάπως έπρεπε να γίνει
Από εξοπλισμο Gaggia Evolution και εγώ με μύλο χειρός Porlex και καφέδες από το Taf.
Πολύ "λιτό" setup, αλλά τίμιο και συνεπές.
Φωτό επιφυλάσσομαι, το συντομότερο.
Α...και μηχανάκι ιταλικό.
Ποτέ δεν είναι αργά :D
Καλημέρες!
Κοίτα να δεις που τα σέρβικα ρακοπότηρα είναι ιδανικά για ristretto :tooth:
439528
Καλημέρες!
Κοίτα να δεις που τα σέρβικα ρακοπότηρα είναι ιδανικά για ristretto :tooth:
439528
Πολύ ωραίο καϊμάκι!
Πολύ ωραίο καϊμάκι!
Δοκίμασε να προθερμανεις το φλυτζάνι σου πριν την εκχύλιση. Βοηθά στο καϊμάκι
Manalishi
21/11/2022, 12:30
πολύ σκούρο μου φαίνεται, ίσως υπερεκχειλισμένος?
Πολύ ωραίο καϊμάκι!
Ο ίδιος Organic Peru είναι, καλός βγήκε για "κομμένη" εκχύλιση αλλά γευστικά δεν προσέφερε κάτι παραπάνω, σαν κανονικός διπλός είναι στα καλύτερά του πιστεύω!
Η προθέρμανση βοηθάει όντως, αλλά και το υλικό του δοχείου. Το συγκεκριμένο ποτηράκι δεν είναι φυσικά για τέτοια χρήση αλλά το διαφανές του macchiato προηγουμένως λογίζεται για φλυτζάνι και έχει πολύ καλή διατήρηση και διασπορά θερμότητας:
439531
Είναι το κλασικό φλυτζανάκι τσαγιού που χρησιμοποιούν σε όλο τον αραβικό κόσμο και στην Τουρκία, με ή χωρίς χερούλι.
Τα απολύτως καλύτερα βέβαια είναι τα εξειδικευμένα espresso cups με τέλειο σχήμα και βαριά σαν τούβλα όπως στην πρώτη φωτό του θέματος.
Πραγματικά αξίζει η αγορά τους για ολοκληρωμένη εμπειρία και απόλαυση :)
πολύ σκούρο μου φαίνεται, ίσως υπερεκχειλισμένος?
Είναι βιαστική η φωτογραφία με σκιά, όπως έγραψα και παραπάνω βγήκε καλός αλλά γενικά δεν με ενθουσίασε σαν ristretto.
Αυτό είναι το σετ μου
439540
για touch 'n go εσπρεσάκι και freddo
και στο κέφι και κανένα καπουτσίνο
Αυτό είναι το σετ μου
439540
για touch 'n go εσπρεσάκι και freddo
και στο κέφι και κανένα καπουτσίνο
Evolution no. 2 :)
Έχεις καφέ, έχεις μηχανή, έχεις μεράκι, ένας μύλος με κωνικά ή επίπεδα μαχαίρια θα σου έδινε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και ευελιξία ώστε να αξιοποιήσεις την Gaggia στο μέγιστο!
Κωνικα κεραμικά μαχαίρια έχει ο Porlex.
Αν πάω για μύλο (π. χ Ascaso i1) θα πάω και για μηχανή (... του καφέ) και μετα στην τράπεζα για καταναλωτικό...
πολύ σκούρο μου φαίνεται, ίσως υπερεκχειλισμένος?
ρε αδερφέ, αν ήταν υπερεκχειλισμένος θα ήταν άσπρο. Όχι σκούρο.
Manalishi
22/11/2022, 16:15
τι να σου πώ... έτσι θυμάμαι απο τα Flocafe 3 χρόνια και για λίγο στα Starbucks.
439560
439561
439562
https://www.forummagazines.gr/snack-coffee/articles/tips-gia-apsegadiasti-krema-ston-espresso
Ok, καταλαβαίνω τι εννοούν αυτά.
Στη πρώτη εικόνα μιλάει για ένα καφέ που έχει κάνει channeling. Δηλαδή έχει βρεί το νερό κάποια "τρύπα" και έχει περάσει με αποτέλεσμα να έχει βγεί η σωστή ποσότητα καφέ, σε μικρότερο χρόνο.
Μπορεί λοιπόν η εκχύλιση να ήταν "υπό" μίας και ο χρόνος ήταν λίγος, όμως ο καφές απο τον οποίο πέρασε το νερό, έχει υπερ εκχυλιστεί. Δηλαδή, έχει δώσει στο νερό ότι είχε να δώσει και το νερό συνέχισε να περνάει απο αυτόν και να του δίνει και πράγματα που δεν έπρεπε να δώσει.
Στη δεύτερη εικόνα, μιλάει για τον καφέ και όχι για το καιμάκι.
Το καιμάκι στην σωστή εκχείλιση ξεκινάει σχετικά σκούρο και τελειώνει ξανθό προς λευκό.
Άν είναι τελείως λευκό σημαίνει πως έχει υπερεκχυλιστεί ο καφές και όσο συνεχίζεις να βγάζεις, χαλάει η γεύση (πικρίζει)
Κωνικα κεραμικά μαχαίρια έχει ο Porlex.
Αν πάω για μύλο (π. χ Ascaso i1) θα πάω και για μηχανή (... του καφέ) και μετα στην τράπεζα για καταναλωτικό...
Ηλεκτρικό εννοώ και μηχανή καινούργια δε χρειάζεσαι αφού η Evolution είναι σκύλος μαύρος και κάνει καλή δουλειά με τον Ascaso.
Take it from me :D
Ok, καταλαβαίνω τι εννοούν αυτά.
Ο νεροχύτης (μου) μόνο ξέρει :lol:
Ηλεκτρικό εννοώ και μηχανή καινούργια δε χρειάζεσαι αφού η Evolution είναι σκύλος μαύρος και κάνει καλή δουλειά με τον Ascaso.
Take it from me :D
Την έχω σχεδόν οχτώ χρόνια, αλλά και η Classic κάνει επίσης καλή δουλεία ;)
Την έχω σχεδόν οχτώ χρόνια, αλλά και η Classic κάνει επίσης καλή δουλεία* ;)
*καλύτερη
Η Classic θα είναι σε κάποια φάση η αντικαταστάτρια της Pure που έχω.
Ωραία πράγματα διαβάζω εδω!
Θα κοιτάξω να ανεβάσω κι εγώ το σεταπ (βασικό μεν, αλλά τη δουλίτσα του την κάνει).
Την καλησπέρα μου :)
Τελευταία παρατήρησα πως η κατανομή της ροής με το διπλό spout είναι εμφανώς άνιση, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.
Μία πρώτη μέτρηση έδειξε κάποια κλίση ελάχιστη μεν, προς τη μεριά της αυξημένης ροής δε:
439660
Το tamping είναι επίσης σταθερό με πρότερη προσεκτική ισοκατανομή του καφέ στο καλαθάκι και η κεφαλή είναι καθαρή και "ντουζάρει" ομοιόμορφα.
Μήπως μου διαφεύγει κάτι ; :hmm:
Για τι διαφορά στη ποσότητα μιλάμε? 1ml ξέρω γω ή 5?
Το portafilter το βάζεις πάντα με τον ίδιο τρόπο στο μύλο?
Κάτι μου λέει ότι το θέμα σου είναι στο κόψιμο και όχι στην εκχύλιση.
Για τι διαφορά στη ποσότητα μιλάμε? 1ml ξέρω γω ή 5?
Το portafilter το βάζεις πάντα με τον ίδιο τρόπο στο μύλο?
Κάτι μου λέει ότι το θέμα σου είναι στο κόψιμο και όχι στην εκχύλιση.
Δεν μέτρησα ακόμα αλλά είναι αντιληπτή διά γυμνού οφθαλμού, άρα απαράδεκτη!
Ναι, οι κινήσεις μου είναι πλέον μηχανικές και αυτό προέκυψε ξαφνικά στο τρίτο πακέτο Organic Peru που είναι σταθερότατος και ρέει σαν μέλι...
Γύρνα το portafilter κατά 90 μοίρες στο μυλο να δεις αν θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Αν ναι, το πρόβλημα είναι στο κόψιμο. Αν όχι είναι στη μηχανή.
Γύρνα το portafilter κατά 90 μοίρες στο μυλο να δεις αν θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Αν ναι, το πρόβλημα είναι στο κόψιμο. Αν όχι είναι στη μηχανή.
Καλημέρα, εννοείς να περιστρέψω όλη τη μηχανή Ανδρέα;
zannisvel
26/11/2022, 09:58
Στο έκανε πάντα; Μπορεί να είναι και θέμα του portafilter.
Καλημέρα, εννοείς να περιστρέψω όλη τη μηχανή Ανδρέα;
Καλημέρα.
Οχι, εννοώ την ορά που πέφτει ο καφές από το μύλο στο portafilter, να το έχεις γυρίσει κατά 90⁰.
Εχεις καθαρίσει την σίτα του group;
Στο έκανε πάντα; Μπορεί να είναι και θέμα του portafilter.
Εχεις καθαρίσει την σίτα του group;
Όχι και ναι αντίστοιχα παιδιά, τα γράφω και στην περιγραφή του προβλήματος.
Καλό καθάρισμα-αφαλάτωση και ξεμάτιασμα :)
Και εγώ θα την καθαρίσω-ανόιξω σύντομα γιατί μου κάνει κάτι περίεργα
Καλημέρα.
Οχι, εννοώ την ορά που πέφτει ο καφές από το μύλο στο portafilter, να το έχεις γυρίσει κατά 90⁰.
Τώρα το 'πιασα, πανέξυπνος :plaf:
Πήρα χθες κάτι μεταλλικά καλαμάκια από το Vico με ενάμιση ευρώ και είχαν μαζί αυτό το βουρτσάκι...
439678
...που καθαρίζει τέλεια τα στόμια :)
439679
Θα τα καθαρίσω και μετά θα δοκιμάσω την περιστροφή αν δε γίνει δουλειά!
Καλό καθάρισμα-αφαλάτωση και ξεμάτιασμα :)
Και εγώ θα την καθαρίσω-ανόιξω σύντομα γιατί μου κάνει κάτι περίεργα
Όλα αυτά είναι κομπλέ με τη δική μου:
η κεφαλή είναι καθαρή και "ντουζάρει" ομοιόμορφα.
Δεν θα σχολιάσει κανένας ότι έγραψα ώρα με ο?
Το διάβασα τώρα στο quote και πονεσαν τα μάτια μου...
Αυτό που είπε ο Volpad ίσως, Η ανακάτεμα με ένα ψιλό συρματάκι.
Είμαστε ευγενικοί:D
Δεν θα σχολιάσει κανένας ότι έγραψα ώρα με ο?
Το διάβασα τώρα στο quote και πονεσαν τα μάτια μου...
Όταν γράφεις ορά αντί για ώρα εννοείται ότι το κάνεις κατά λάθος!
Τελικά το πρόβλημα με την άνιση παροχή λύθηκε μάλλον με το βουρτσάκι που αφαίρεσε εντελώς μετά από δυο - τρεις χρήσεις τα όποια κατάλοιπα υπήρχαν στα στόμια.
Λέω μάλλον γιατί δοκίμασα και τη μέθοδο Volpad με την περιστροφή στο ενδιάμεσο, αλλά τις τελευταίες φορές δεν την εφάρμοσα και η ροή ήταν ισορροπημένη. Ούτως ή άλλως το πρόβλημα ήταν μικρό αλλά ενοχλητικό από τη στιγμή που εντοπίστηκε, οπότε η περιστροφή σίγουρα λειτουργεί σε μεγαλύτερες αποκλίσεις. Το βουρτσάκι πλέον περνάει στην καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές :a013:
Υ.Γ.
Φίλε Pan, αντί για ψιλό συρματάκι κάποτε χρησιμοποιούσα αυτό για τα όποια "γρομπαλάκια" προέκυπταν κατά την άλεση:
439706
Πλέον το χρησιμοποιώ για να ανακατεύω τη ζάχαρη στον καπουτσίνο πριν το αφρόγαλα καθώς αφήνει την κρέμα σχεδόν άθικτη.
Λοιπόν.. απλά πράγματα..
Ο μύλος μου
439712
Η εσπρεσιέρα
439713
Και το αποτέλεσμα
439714
439715
Καφέ εδώ και χρόνια προτιμώ del doge, μου αρέσει η «στρογγυλάδα» του. Έχω πάρει και από αθηναϊκά καφεκοπτεία (Kudu, Taf, Handpickers και ίσως καναδυό ακόμα που δεν τα θυμάμαι τώρα) αλλά δεν μου κάνουν οι γεύσεις τους σαν συνολικό αποτέλεσμα. (Ο καθένας με τα κολλήματά του…)
Powered by vBulletin® Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.