PDA

View Full Version : Εσπρέσο και συμπάθεια...

Σελίδες : 1 2 3 4 5 [6] 7

Tsber
16/09/2024, 11:05
Θυμάστε ρε Θεσσαλονικέζοι το παγωτό αρμενοβίλ που ήταν το απόλυτο must των επισκέψεων τη δεκαετία του '80;

Ε λοιπόν συνδυάστηκε προχθές το απόγευμα με εσπρεσάκι και ήταν όνειρο, θυμήθηκα την κλασική τούρτα παγωτό αρμενοβίλ που έφερνε μια θεία μου και την τσακίζαμε σε χρόνο dt :lol:

455821

Αν σας φέρει ο δρόμος στο μαγαζάκι πίσω απ' τον Λευκό Πύργο τιμήστε το και προτιμήστε την παραδοσιακή εκδοχή μαζί με έναν διπλό εσπρέσο!

Για όσους δεν το γνωρίζουν μπορεί να το ξέρουμε ως παγωτό αλλά ουσιαστικά είναι σεμιφρέντο και στο ομώνυμο κατάστημα το κάνουν τέλειο, μαστιχωτό και με την υπέροχη υφή που θυμάμαι από παιδί :a013:

Υ. Γ. Για τους πιο παλιούς πριν καμιά σαρανταριά χρόνια το καλύτερο αρμενοβίλ το έφτιαχνε ένα εργαστήριο στη Νέα Κρήνη και πωλούνταν μέσω του παλιού ζαχαροπλαστείου Πεταλούδες επί της Ανθέων :)

dumutrus
17/09/2024, 14:57
Υ. Γ. Για τους πιο παλιούς πριν καμιά σαρανταριά χρόνια το καλύτερο αρμενοβίλ το έφτιαχνε ένα εργαστήριο στη Νέα Κρήνη και πωλούνταν μέσω του παλιού ζαχαροπλαστείου Πεταλούδες επί της Ανθέων :)[/QUOTE]

Ρε Παντελή που το θυμήθηκες αυτό το μαγαζί;

Tsber
17/09/2024, 17:55
Υ. Γ. Για τους πιο παλιούς πριν καμιά σαρανταριά χρόνια το καλύτερο αρμενοβίλ το έφτιαχνε ένα εργαστήριο στη Νέα Κρήνη και πωλούνταν μέσω του παλιού ζαχαροπλαστείου Πεταλούδες επί της Ανθέων :)

Ρε Παντελή που το θυμήθηκες αυτό το μαγαζί;

Έτσι, για να σας τεστάρω :D

Ήταν στη γειτονιά που μεγάλωσα όταν το πάρκο Κορομηλά ήταν μία υπέροχη αλάνα!

Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει ούτε αλάνα, ούτε Ανθέων, ούτε Πεταλούδες, μόνο όμορφες αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας χωρίς οθόνες και κινητά...

OldMan
18/09/2024, 15:02
Έτσι, για να σας τεστάρω :D

Δεν συχναζαμε ρε φιλαρακι σε τσιναρο-περιοχες..:D
(παστουλες, καφεδακια, γκομενες με μαλλι κομωτηριου και παντελονια-καροτο και χλεχλεδες με πουκαμισακια και V πουλοβερακι....)

Tsber
18/09/2024, 18:49
Δεν συχναζαμε ρε φιλαρακι σε τσιναρο-περιοχες..:D
(παστουλες, καφεδακια, γκομενες με μαλλι κομωτηριου και παντελονια-καροτο και χλεχλεδες με πουκαμισακια και V πουλοβερακι....)

Αφού παινιέται σαν λιοντάρι, γιατί γαβγίζει σαν σκυλί;

Παλιά αραβική παροιμία για την αλαζονεία :beer:

ptc
30/09/2024, 18:01
Παντελη να με συγχωρεις για το ελαφρως οff topic αλλα νομιζω οτι αξιζει... (@9:04 σε περιπτωση που δεν παει αυτοματα εκει)

https://youtu.be/Bsdh--b-soY?t=544

Tsber
30/09/2024, 18:21
Παντελη να με συγχωρεις για το ελαφρως οff topic αλλα νομιζω οτι αξιζει... (@9:04 σε περιπτωση που δεν παει αυτοματα εκει)

Το 'πιασα :tooth:

RaGe_Raptor
30/09/2024, 18:56
Θυμάστε ρε Θεσσαλονικέζοι το παγωτό αρμενοβίλ που ήταν το απόλυτο must των επισκέψεων τη δεκαετία του '80;

Ε λοιπόν συνδυάστηκε προχθές το απόγευμα με εσπρεσάκι και ήταν όνειρο, θυμήθηκα την κλασική τούρτα παγωτό αρμενοβίλ που έφερνε μια θεία μου και την τσακίζαμε σε χρόνο dt :lol:

455821

Αν σας φέρει ο δρόμος στο μαγαζάκι πίσω απ' τον Λευκό Πύργο τιμήστε το και προτιμήστε την παραδοσιακή εκδοχή μαζί με έναν διπλό εσπρέσο!

Για όσους δεν το γνωρίζουν μπορεί να το ξέρουμε ως παγωτό αλλά ουσιαστικά είναι σεμιφρέντο και στο ομώνυμο κατάστημα το κάνουν τέλειο, μαστιχωτό και με την υπέροχη υφή που θυμάμαι από παιδί :a013:

αυτό είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης στη Σαλόνικα! :eyepop:

Tsber
30/09/2024, 22:57
αυτό είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης στη Σαλόνικα! :eyepop:

Πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη τη δική σου και της συζύγου για το ξεχωριστό αυτό γλυκό μια που έχετε εντρυφήσει στον συγκεκριμένο τομέα και επίσης για το παγωτό μόκα σπέσιαλ και φυσικά τα τρίγωνα του Ελενίδη!

Όπως και να 'χει είστε πλέον επίτιμοι καλεσμένοι :beer:

Tsber
02/10/2024, 14:01
Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει :a013:

https://www.youtube.com/watch?v=D3mgyG3T10o

Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται - στην Ελλάδα τη βρήκα στα 190 ευρώ:

https://el.geekbuying.com/item/HiBREW-H10A-Semi-Automatic-Espresso-Coffee-Machine-521189.html

Την πήρε φίλος στο εξωτερικό – θα μου πει εντυπώσεις σε καμιά βδομάδα και θα τις μεταφέρω :)

Tsber
02/10/2024, 14:03
Βαθύς καθαρισμός καφετιέρας και μύλου και νέες αφίξεις με δύο νέα, φρεσκοψημένα καφεδάκια από Γουατεμάλα :beer:

456317

456318

Ευχάριστη έκπληξη η έκπτωση -15% και δωρεάν μεταφορικά από Ταλούμη για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ :a013:

:DΘα δοκιμαστούν άμεσα

Tsber
04/10/2024, 10:32
El Tempixque Guatemala

456390

Συνήθως αποφεύγω τα υπερβολικά περίπλοκα προφίλ αλλά αυτός είναι το κάτι άλλο :)

Φοβερά ισορροπημένος και γλυκόπιοτος με τις διάφορες νότες του να ακούγονται διαδοχικά και να μένουν στο στόμα για πολύ ώρα μετά την κατανάλωση τόσο σε εσπρέσο όσο και σε flat white - σε ταξιδεύει!

Βγήκε με την πρώτη χάρη στη συνταγή που παρέχει η Taf, χρειάστηκε να πάω από τα 18,5γρ στα 18,7 λόγω retention και σταθερός μέχρι στιγμής.

Tsber
24/10/2024, 11:21
Μία πολύ ενδιαφέρουσα entry level επιλογή, θα προτιμούσα μόνο κανονικό μπόιλερ αντί του θερμομπλόκ αλλά με το pid να μην είναι gimmick και τιμή κάτω από 200 ευρώ, λέει :a013:

https://www.youtube.com/watch?v=D3mgyG3T10o

Ένα σύντομο συμπέρασμα στα 20:00 του βίντεο για όσους βαριούνται, να επισημάνω μόνο ότι ο τύπος πήρε την καφετιέρα δώρο για να την τεστάρει με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Την πήρε φίλος στο εξωτερικό – θα μου πει εντυπώσεις σε καμιά βδομάδα και θα τις μεταφέρω :)

Λοιπόν, οι εντυπώσεις του φίλου δεν είναι καλές αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι πήρε τη συγκεκριμένη μηχανή για το γραφείο και ότι ο κανονικός του εξοπλισμός είναι πανάκριβος θα τη χαρακτήριζα μέτρια προς καλή.

Βασικά απογοητεύτηκε με την ποιότητα κατασκευής που τη χαρακτήρισε επιπέδου καψουλιέρας των 40 ευρώ και με την έλλειψη μπόιλερ που δίνει μια στιβαρότητα με το έξτρα βάρος.

Από καφέ πάντως πρέπει να βγάζει αρκετά καλό αλλά χωρίς συνέπεια γιατί το PID είναι όντως γκίμικ τελικά καθώς πάλι η θερμοκρασία παίζει αλλά σε μικρότερο εύρος.

Επειδή βέβαια ο άνθρωπος είναι απίστευτα ψείρας και έχει μέχρι και υγρόμετρο στο ντουλάπι του καφέ :lol: συνάδω ότι για τα λεφτά της είναι καλή και τα αξίζει.

Dimmanoukas
24/10/2024, 11:39
Μιλάς με γρίφους γέροντα :lol:

Πάντως επειδή έθεσες σωστά την αναφορά (το έτος βάσης που λέμε και εμείς στο Αοθ) φαίνεται καλή περίπτωση :beer:

Volpad
24/10/2024, 11:41
Οι PID κανονικά έχουν ρυθμίσεις για τις μεταβλητές.

Αυτό δεν έχει? Άν εχει, τότε μπορείς να το φέρεις ωστε η θερμοκρασία να μην παίζει.

Tsber
24/10/2024, 12:43
Μιλάς με γρίφους γέροντα :lol:

Πάντως επειδή έθεσες σωστά την αναφορά (το έτος βάσης που λέμε και εμείς στο Αοθ) φαίνεται καλή περίπτωση :beer:

Πολύ σωστά κατάλαβες :)

Tsber
24/10/2024, 13:05
Οι PID κανονικά έχουν ρυθμίσεις για τις μεταβλητές.

Αυτό δεν έχει? Άν εχει, τότε μπορείς να το φέρεις ωστε η θερμοκρασία να μην παίζει.

Είναι ασταθές γενικά.

Από τη στιγμή που παίζεις διαρκώς χάνει και το νόημά του δηλαδή και αυτός που είναι μαθημένος αλλιώς λογικό είναι να εκνευρίζεται :lol:

Εμπειρία προσωπική με PID και θερμοπλόκ δεν έχω.

Volpad
24/10/2024, 13:40
Απο θερμομπλόκ δεν ξέρω.. Ξέρω όμως απο PID...

Οι PID χρειάζονται ρύθμιση στάνταρ.... Δεν ξέρω αν έρχεται με κάποιες τιμές που να είναι κοντά στις ιδανικές ή απλά βάζουν εναν PID πάνω και λένε οκ, κομπλέ....
(Proportional Integral Derivative, Ελληνικά Αναλογικός. ολοκληρωτικός και διαφορικός)

Οι PID έχουν 3 μεταβλητές.
Κp, Ki και Kd

Φαντάσου οτι έχεις μία καμπύλη, που ξεκινάει απο το 0 και πρέπει να γίνει ευθεία στην ορισμένη θερμοκρασία.

Η Κ του p είναι ουσιαστικά το πόσο ρεύμα θα δίνει. Αν το έχεις μεγάλο Κp, θα ανεβάζει γρήγορα θερμοκρασία και θα κάνει overshoot, πράγμα που στον έλεγχο θερμοκρασίας, δεν είναι επιθυμητό, καθώς άπαξ και έχεις overshoot, η θερμοκρασία αργεί να πέσει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μίας και εξαρτάται απο εξωτερικούς παράγοντες.
Με τιμή μόνο στο Κp, δεν θα έχεις καμπύλη αλλα το σύστημα θα δουλεύει σαν θερμοστάτης.

H K του i, είναι η ολοκλήρωση του p και είναι η υπεύθυνη για την καμπύλη που θα κάνει το διάγραμμα.
Με τιμή μόνο στο Κp και το Ki, θα έχεις ταλάντωση μετά το overshoot, η οποία δεν θα σταματήσει ποτέ.

Η K του d είναι το feedback. Ουσιαστικά, σε κάθε κύκλο, ελέχει τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα και φροντίζει για τη φθίνουσα ταλάντωση της καμπύλης.
Έχοντας λοιπόν τιμές και στις 3 μεταβλητές, έχεις μία φθίνουσα ταλάντωση που καταλήγει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Άν για παράδειγμα ρυθμίζεις με ένα PID το μοτέρ της βελόνας ενός σκληρού δίσκου ή τη θέση του laser σε ένα CD player, δεν σε νοιάζει το overshoot, γιατι μπορείς να το γυρίσεις πίσω, αντιστρέφοντας τη τάση στο μοτέρ.
Στον έλεγχο θερμοκρασίας όμως, είναι σημαντικό να μην κάνεις overshoot.

Όταν λοιπόν η θερμοκρασία παίζει πάνω κάτω, προτείνω να κατεβεί λίγο το Kp.
θα αργεί περισσότερο να πιάσει θερμοκρασία, αλλα δεν θα κάνει overshoot.
Αν και πάλι κάνει overshoot, θα ανέβαζα λίγο το Kd και αν ακόμα συνεχίζει, θα επανέφερα το Κd και θα κατέβαζα λίγο το Ki.

με λίγες δοκιμές, βρίσκεις το καλύτερο setup ωστε να ζεσταίνεται γρήγορα και η θερμοκρασία να είναι σταθερή.

Tsber
24/10/2024, 15:38
Πολύ ωραία ανάλυση Ανδρέα :beer:

Σίγουρα ο Μηνάς θα μπορεί να ρυθμίσει ό,τι ρυθμίζεται μέχρι αηδίας και αν δεν ρυθμίζεται να ανοίξει την καφετιέρα και να αρχίσει το DIY :lol:

Τον ξαναρώτησα στο ενδιάμεσο μόνο για τον καφέ, αν βγάζει τα βασικά αρώματα και στοιχεία του κάθε προφίλ και μου είπε ναι και ότι θα της έδινε ένα 5/10 γενικά και ότι είναι καλή για πρώτη μηχανή και αν προτιμά κανείς παράγωγα ροφήματα.

Επειδή τον ξέρω και ξέρω ότι τσατίστηκε γιατί είχε στο μάτι και κάποιες άλλες επιλογές με αρκετά υψηλότερη τιμή θα έλεγα ότι για τον μέσο χρήστη είναι μια πολύ καλή vfm επιλογή!

karellen
07/11/2024, 18:04
Καλησπέρα,μια βοήθεια από τους πάλιουρες.

Είμαι στο να αγοράσω ένα πιο σοβαρό μύλο και να πετάξω τον απλό του Λιντλ με τις λεπίδες.
Έχω βρει τον Gaggia Milano σε προσιτή τιμή κάπου στα 100€
457882

και υπάρχει και ο Deloghi KG89 λίγο φθηνότερος
457883

Τι λέτε? (η Deloghi γενικώς σαν εταιρία δεν με πείθει και τόσο,όλο design είναι αλλά από ποιότητα του μετρίου).

geioann
07/11/2024, 18:25
Τον DeLonghi τον έχω εδώ και ένα χρόνο. Από ποιότητα.... δουλεύει ακόμα!!!
Τώρα αν βγάζει όλα τα αρώματα και τις επιγευσεις και τα έλαια θα σε γελάσω!!

Tsber
07/11/2024, 18:31
Καλησπέρα,μια βοήθεια από τους πάλιουρες.

Είμαι στο να αγοράσω ένα πιο σοβαρό μύλο και να πετάξω τον απλό του Λιντλ με τις λεπίδες.
Έχω βρει τον Gaggia Milano σε προσιτή τιμή κάπου στα 100€
457882

και υπάρχει και ο Deloghi KG89 λίγο φθηνότερος
457883

Τι λέτε? (η Deloghi γενικώς σαν εταιρία δεν με πείθει και τόσο,όλο design είναι αλλά από ποιότητα του μετρίου).

Εγώ εκ πείρας θα διάλεγα Gaggia, ο συγκεκριμένος φαίνεται πολύ καλός ποιοτικά αλλά τσέκαρα κάποια reviews στον Skroutz και είδα ότι οι περισσότεροι πήγαν για έξτρα φλάντζα στην αντιπροσωπεία ώστε να κόβει τέρμα λεπτά για κάποιες ποικιλίες εσπρέσο και επίσης σε κάποιους άρχισε να δουλεύει μόνος του ενώ έλειπαν από το σπίτι :lol:

Κάνε ένα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία και ρώτα για τα συγκεκριμένα θέματα λοιπόν Νίκο, κατά τ' άλλα κωνικά μαχαίρια, μεγάλο εύρος ρύθμισης - μου φαίνεται πολύ καλός ειδικά για 100 ευρώ :)

geioann
08/11/2024, 18:09
Ο DeLonghi πάντως κόβει και πάρα πολύ λεπτό καφέ. Μπορείς να κόψεις και για ελληνικό αν πίνεις!

Tsber
12/11/2024, 10:34
Και δυο λόγια για τον Finca Guayabales, άργησα να γράψω εντυπώσεις γιατί πίστευα πως κάτι κάνω λάθος και δεν μπορώ να τον ευχαριστηθώ αλλά τελικά είναι από τις σπάνιες φορές που ένας single estate με απογοητεύει σχεδόν πλήρως!

Όταν αυτό που σου μένει από έναν τέτοιο καφέ είναι η εξαιρετική επίγευση, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά :(

Παρόλο που δεν είναι δύστροπος και κατάφερα να τον βγάλω με ακρίβεια σε όλες τις παραμέτρους ήταν πάντα φλύαρος, άνευρος και αδιάφορος.

Είναι σίγουρα φρέσκος και σωστά ψημένος αλλά με προβλημάτισε η εμφάνισή του με κόκκους εμφανώς διαφορετικού μεγέθους...

Όπως έγραψα και πιο πάνω, τα υπερβολικά πολύπλοκα προφίλ μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις κάποιες φορές, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει.

Προφανώς και δεν εννοώ ότι δεν πίνεται, απλώς δεν προσφέρει όσα υπόσχεται με την κατάλληλη ένταση και ευκρίνεια :beer:

458032

Bowleno
15/11/2024, 07:36
Καλημέρα στην παρέα....
Επιχείρησα να καθαρίσω την μηχανή (IZZY Venezia) με ταμπλέτα αλάτων διαλυμένη στο νερό, από αβλεψία μου, τελείωσε το νερό στο δοχείο και μάλλον τράβηξε αέρα και τώρα δεν τραβάει νερό.
Τι κάνουμε; τα φώτα σας όσοι γνωρίζετε....

karellen
15/11/2024, 08:20
Βάλε να δουλέψει λίγο το ακροφύσιο για το αφρόγαλα Μήτσο,αυτό θα βγάλει τον αέρα και θα έρθει το νερό .

Tsber
15/11/2024, 09:44
Καλημέρα στην παρέα....
Επιχείρησα να καθαρίσω την μηχανή (IZZY Venezia) με ταμπλέτα αλάτων διαλυμένη στο νερό, από αβλεψία μου, τελείωσε το νερό στο δοχείο και μάλλον τράβηξε αέρα και τώρα δεν τραβάει νερό.
Τι κάνουμε; τα φώτα σας όσοι γνωρίζετε....

Όπως είπε και ο Νίκος γύρισε εναλλάξ την παροχή νερού από την κεφαλή στο ακροφύσιο Δημήτρη και θα επανέλθει.

ThatSlowMF
15/11/2024, 11:02
Καλά τα λέτε κύριοι αλλά ας κάνω ένα Moka pot
appreciation post με μια αρκετά καλή εκχύλιση για εμάς τους οπισθοδρομικούς :bawl::lol:

karellen
15/11/2024, 11:16
appreciation post με μια αρκετά καλή εκχύλιση για εμάς τους οπισθοδρομικούς :bawl::lol:

Μια χαρά!

Bowleno
16/11/2024, 16:55
Βάλε να δουλέψει λίγο το ακροφύσιο για το αφρόγαλα Μήτσο,αυτό θα βγάλει τον αέρα και θα έρθει το νερό .

Όπως είπε και ο Νίκος γύρισε εναλλάξ την παροχή νερού από την κεφαλή στο ακροφύσιο Δημήτρη και θα επανέλθει.

upate:

Τελικά η μηχανή αν και επανήλθε με τις οδηγίες σας, η πλακέτα της ψόφησε μετά από 4 περίπου χρόνια "σκληρής" (6-7 καφέδες ημερησίως, μόνο εγώ πίνω) εργασίας.
Στο εξουσιοδοτημένο που την πήγα, ζητούσαν...70 ευρώ :cry::tooth:
Πήρε λοιπόν την άγουσα για τον κάδο και αγοράστηκε με συνοπτικές τούτη δω (https://www.skroutz.gr/s/51099894/Primo-PREM-40445-Aytomati-Michani-Espresso-1050W-Piesis-20bar-Ivouar-Chrome.html) στην προνομιακή (νομίζω) τιμή των 80 ευρωπαϊκών....
Πολύ ανώτερη από την παλιά, ρύθμισα και τον χρόνο εκχύλισης στα γούστα μου (lungo.....) Θα παίξω και με άλλες μάρκες καφέδων σε βάθος χρόνου και θα επανέλθω.

Tsber
16/11/2024, 18:27
upate:

Τελικά η μηχανή αν και επανήλθε με τις οδηγίες σας, η πλακέτα της ψόφησε μετά από 4 περίπου χρόνια "σκληρής" (6-7 καφέδες ημερησίως, μόνο εγώ πίνω) εργασίας.
Στο εξουσιοδοτημένο που την πήγα, ζητούσαν...70 ευρώ :cry::tooth:
Πήρε λοιπόν την άγουσα για τον κάδο και αγοράστηκε με συνοπτικές τούτη δω (https://www.skroutz.gr/s/51099894/Primo-PREM-40445-Aytomati-Michani-Espresso-1050W-Piesis-20bar-Ivouar-Chrome.html) στην προνομιακή (νομίζω) τιμή των 80 ευρωπαϊκών....
Πολύ ανώτερη από την παλιά, ρύθμισα και τον χρόνο εκχύλισης στα γούστα μου (lungo.....) Θα παίξω και με άλλες μάρκες καφέδων σε βάθος χρόνου και θα επανέλθω.

Μεγειά Δημήτρη και καλές καφεδάρες!

Αλλά ρε συ θα στο ξαναπώ, καλός - χρυσός ο καφεδάκος αλλά μην πίνεις τόσους πολλούς καθημερινά, είναι υπερβολή!

Άντε να πάρεις και έναν μύλο να παιδεύεσαι και ασχολείσαι περισσότερο με κάθε παρασκευή και να σε βοηθήσει να τους μειώσεις - λίγους και καλούς :D

Bowleno
16/11/2024, 20:45
Μεγειά Δημήτρη και καλές καφεδάρες!

Αλλά ρε συ θα στο ξαναπώ, καλός - χρυσός ο καφεδάκος αλλά μην πίνεις τόσους πολλούς καθημερινά, είναι υπερβολή!

Άντε να πάρεις και έναν μύλο να παιδεύεσαι και ασχολείσαι περισσότερο με κάθε παρασκευή και να σε βοηθήσει να τους μειώσεις - λίγους και καλούς :D

Ε, όταν κάνεις κάπου 30-35 στριφτά την ημέρα, την συνοδεία τους την θέλουν.....:D
Τσιγάρο χωρίς καφέ η το ανάποδο, καφές χωρίς τσιγάρο είναι σαν σεξ χωρίς οργασμό, απλώς δεν λέει....:p

grinderx
16/11/2024, 21:32
Με ένα τέτοιο φτιάχνουμε κι εδώ τον καφέ μας. Μόνο που βγαίνει από την άκρη όχι από το κέντρο.

@Bowleno

Μεγειά το μηχανάκι σου, αλλά ρε συ χαλάρωσε με τόσους καφέδες και τσιγάρα! :eek:

Volpad
16/11/2024, 22:20
Σας φαίνονται πόλοι 6-7 εσπρεσοι την ημέρα?
Νταξει, δεν είναι λίγοι, αλλά δεν είναι και πολλοί...

Εγώ βέβαια,εδώ και χρόνια πίνω μόνο 1 καφέ τη μέρα, και αν...
Αλλα παλαιότερα έπινα πολύ περισσότερους από 6-7

Bowleno
16/11/2024, 22:22
@Bowleno

Μεγειά το μηχανάκι σου, αλλά ρε συ χαλάρωσε με τόσους καφέδες και τσιγάρα! :eek:

Μωρέ τώρα είμαι σχετικά καλά, αρχές της χιλιετίας, ένα 25αρι καπνό σε 1μιση μέρα και 12+ καφέδες την ημέρα (φραπέδες, παρακαλώ).....
Τι να κλάσουν οι σημερινές ποσότητες.
Βέβαια θα μου πεις, είμαι και 25 έτη μεγαλύτερος από τότε.....

grinderx
16/11/2024, 23:55
Μωρέ τώρα είμαι σχετικά καλά, αρχές της χιλιετίας, ένα 25αρι καπνό σε 1μιση μέρα και 12+ καφέδες την ημέρα (φραπέδες, παρακαλώ).....
Τι να κλάσουν οι σημερινές ποσότητες.
Βέβαια θα μου πεις, είμαι και 25 έτη μεγαλύτερος από τότε.....
WTF??? :eek: :eek: :eek:

kostas_1100gs
17/11/2024, 15:55
Σας φαίνονται πόλοι 6-7 εσπρεσοι την ημέρα?
Νταξει, δεν είναι λίγοι, αλλά δεν είναι και πολλοί...

Εγώ βέβαια,εδώ και χρόνια πίνω μόνο 1 καφέ τη μέρα, και αν...
Αλλα παλαιότερα έπινα πολύ περισσότερους από 6-7
A σηκώνεις πίεση, ναι. Εγώ συνεχίζω να πίνω 6-7-8 την ημέρα, αλλά de caf

karellen
18/11/2024, 13:09
Τελικώς τον χτύπησα το μύλο,60€ από ένα παλληκάρι που τον έδινε λόγω ανανέωσης.

458228

Κόβει αρκετά λεπτό καφέ στην ένδειξη 0 και οπωσδήποτε για μένα είναι μεγάλη αναβάθμιση από το αλεστήρι του Λιντλ,οπότε τώρα είμαστε ρέντυ. :smokin:

458229

Tsber
18/11/2024, 13:13
Μεγειά και καλές καφεδάρες Νίκο :beer:

Περιμένουμε εντυπώσεις!

karellen
18/11/2024, 14:23
Ευχαριστώ Παντελή!
Οσονούπω!

Bowleno
18/11/2024, 15:38
Ωραίος, Νικόλα!:beer:

Tsber
26/11/2024, 12:15
Πρόσφατα βρήκα ένα ντόπιο εργαστήρι καβουρδίσματος και έχω δοκιμάσει κάποιους απ' τους καφέδες του. Στην μια μεριά είναι το εργαστήρι με μια εσπρεσομηχανή όπου μπορείς να δοκιμάσεις κάποιον καφέ ή να πιεις ένα εσπρεσάκι όσο συζητήας με τον ιδιοκτήτη και δίπλα να αγοράσεις το χαρμάνι που σε ενδιαφέρει.

Αποστόλη ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τους καφέδες Assado :)

Παρήγγειλα τον Peaberry που σε παίδεψε και έναν ακόμα single estate από Κόστα Ρίκα!

Ξεζούμισμα και εντυπώσεις μόλις τους παραλάβω με το καλο :beer:

daz
26/11/2024, 13:41
Αποστόλη ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τους καφέδες Assado :)

Παρήγγειλα τον Peaberry που σε παίδεψε και έναν ακόμα single estate από Κόστα Ρίκα!

Ξεζούμισμα και εντυπώσεις μόλις τους παραλάβω με το καλο :beer:

Αυτός ήταν και ο μοναδικός που με παίδεψε. Πιστεύω οτι αν τον ξαναπάρω θα τον πετύχω. Ο costa rica είναι ο επόμενος που θέλω να δοκιμάσω. Νομίζω δεν έχουν μείνει πολλοί που δεν έχω δοκιμάσει. Ο τελευταίος ήταν ο ethiopia που τον ξεκίνησα σε ζεστό όταν έπιασε λίγο το κρύο και ψιλοκόλλησα για περίπου 3 πακέτα. Ωραία αρώματα, πλούσιο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ωραία επίγευση. Δουλεύει άριστα στη μηχανή μου με πολύ μικρή ρύθμιση στο κόψιμο μόνο το πρωί. Ωραίος και σε φρέντο.
Ενώ πολλοί είναι ωραίοι προσπαθώ να εστιάσω σε αυτούς που νομίζω οτι η μηχανή μου τους αποδίδει καλύτερα.

Tsber
26/11/2024, 19:02
Αυτός ήταν και ο μοναδικός που με παίδεψε. Πιστεύω οτι αν τον ξαναπάρω θα τον πετύχω. Ο costa rica είναι ο επόμενος που θέλω να δοκιμάσω. Νομίζω δεν έχουν μείνει πολλοί που δεν έχω δοκιμάσει. Ο τελευταίος ήταν ο ethiopia που τον ξεκίνησα σε ζεστό όταν έπιασε λίγο το κρύο και ψιλοκόλλησα για περίπου 3 πακέτα. Ωραία αρώματα, πλούσιο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ωραία επίγευση. Δουλεύει άριστα στη μηχανή μου με πολύ μικρή ρύθμιση στο κόψιμο μόνο το πρωί. Ωραίος και σε φρέντο.
Ενώ πολλοί είναι ωραίοι προσπαθώ να εστιάσω σε αυτούς που νομίζω οτι η μηχανή μου τους αποδίδει καλύτερα.

Ωραίος, θα αρχίσω με όποιον από τους δύο είναι πιο κοντά στο ιδανικό από πλευράς ψησίματος και βλέπουμε!

Προσωπικά δεν προτιμώ τους αφρικανικούς καφέδες μετά από πολύ πειραματισμό γιατί τους βρίσκω υπερβολικά φρουτώδεις και σα να πίνω χυμό ένα πράμα, το ίδιο ισχύει και για κάποιες μπύρες από Βέλγιο μεριά για παράδειγμα, προτιμώ πιο γεμάτο σώμα και γεύση.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι αφρικανικοί καφέδες από συγκεκριμένες τοποθεσίες με χαρακτηριστικά πιο κοντά σε αυτούς από την Κεντρική Αμερική αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία :D

Coyote.V
27/11/2024, 20:43
Παρακολουθώ το νήμα εδώ και πολύ καιρό χωρίς να μιλήσω. Ήρθε η ώρα να σας πριζόσω λίγο γιατί φτάσατε σέ Ένα καλό λέβελ σελίδων νομίζοντας πως τα έχετε δοκιμάσει όλα.
Υπάρχει ένα πολύ παλιό καφεκοπτείο στην Νέα Ιωνία, από τότε με τον διωγμό που όταν κόβει καφέ και τον καβουρντίζει μυρίζει όλη η περιοχή το υπέροχο άρωμα του... δίπλα του έχουν ανοίξει καμιά 10αριά καφεκοπτεία ελπίζοντας να του πάρουν κανένα πελάτη.. αμ δεν, όπως άνοιξαν άδεια έτσι και κλείνουν. Κόβει 'ο,τι καφέ θέλετε'

Ιορδάνη τον λένε, δεν έχει ιστοσελίδα. είναι επάνω στη Ηρακλείου στο ύψος του σταθμού του τρένου. Να πάρετε και να στείλετε και στα καρντάσια. Χώστε τον Χάρη. :D

Tsber
27/11/2024, 21:59
Παρακολουθώ το νήμα εδώ και πολύ καιρό χωρίς να μιλήσω. Ήρθε η ώρα να σας πριζόσω λίγο γιατί φτάσατε σέ Ένα καλό λέβελ σελίδων νομίζοντας πως τα έχετε δοκιμάσει όλα.
Υπάρχει ένα πολύ παλιό καφεκοπτείο στην Νέα Ιωνία, από τότε με τον διωγμό που όταν κόβει καφέ και τον καβουρντίζει μυρίζει όλη η περιοχή το υπέροχο άρωμα του... δίπλα του έχουν ανοίξει καμιά 10αριά καφεκοπτεία ελπίζοντας να του πάρουν κανένα πελάτη.. αμ δεν, όπως άνοιξαν άδεια έτσι και κλείνουν. Κόβει 'ο,τι καφέ θέλετε'

Ιορδάνη τον λένε, δεν έχει ιστοσελίδα. είναι επάνω στη Ηρακλείου στο ύψος του σταθμού του τρένου. Να πάρετε και να στείλετε και στα καρντάσια. Χώστε τον Χάρη. :D

Ωραία πράματα!

Τρελαίνομαι για τέτοια μαγαζιά κάθε είδους, αν κάποιος δοκιμάσει να μας γράψει εντυπώσεις :)

motojojo
27/11/2024, 22:33

Πως δεν έχει! (https://www.iordanis1922.gr/)

Coyote.V
27/11/2024, 22:54
τώρα θα άνοιξε, την αγνοούσα....

Επίσης στην καφετιέρα φίλτρου δεν φτιάχνω μόνο καφέ. Άν βρεθώ σε κανένα βουνό μαζεύω χαμομήλι, φασκόμηλο, κλπ και πάω σπίτι, αποξήρανση, θρυμμάτισμα και στην καφετιέρα, Καμία σχέση με αυτά που αγοράζετε απέξω. Δοκιμάστε το, γω βάζω δύο κουταλιές για δύο κούπες στην ουσία μια καλή μεγάλη.. :)

Coyote.V
27/11/2024, 23:05
Ωραία πράματα!

Τρελαίνομαι για τέτοια μαγαζιά κάθε είδους, αν κάποιος δοκιμάσει να μας γράψει εντυπώσεις :)

Και εσείς θα έχετε, ο Ιορδάνης ήταν πολύ προωθημένος...ψάξιμο θέλει.

Tsber
27/11/2024, 23:06
Πως δεν έχει! (https://www.iordanis1922.gr/)

Σαν το moto.gr δεν έχει - άμεση ανταπόκριση :beer:

Tsber
27/11/2024, 23:13
Και εσείς θα έχετε, ο Ιορδάνης ήταν πολύ προωθημένος...ψάξιμο θέλει.

Έχουμε, έχουμε, και όχι μόνο καφεκοπτεία όπως έγραψα, αλλά δυστυχώς ειδικά τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα τέτοια μαγαζιά κλείνουν μαζί με τα υπόλοιπα...

Coyote.V
27/11/2024, 23:16
:lol: τουλάχιστον είναι καλό γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι δεν λέω παπατζιλίκια. :lol:

Bowleno
28/11/2024, 00:09

Φαντάζομαι, λες για εκείνο που είναι γωνία Ηρακλείου και Βενιζέλου, σωστά;

Coyote.V
28/11/2024, 07:41
Φαντάζομαι, λες για εκείνο που είναι γωνία Ηρακλείου και Βενιζέλου, σωστά;

Μήτσε πιες καφέ και πάτα πάνω σε αυτό που γράφει ο motojojo.

Bowleno
28/11/2024, 09:26
Μήτσε πιες καφέ και πάτα πάνω σε αυτό που γράφει ο motojojo.

Τον Ιορδάνη τον ξέρω από τους ξηρούς καρπούς του, αγοράζω από εκεί. Δεν κοίταξα ποτέ για καφέδες.
Πιο πάνω, στα 30 μέτρα στην γωνία έχει ένα αμιγώς καφεκοπτείο, έχει το ψηστήρι του σχεδόν έξω από το μαγαζί και όποτε ψήνει μοσχοβολάει ο τόπος.....
Θα πάρω χύμα από εκεί κάποια στιγμη.

Coyote.V
28/11/2024, 18:05
Τον Ιορδάνη τον ξέρω από τους ξηρούς καρπούς του, αγοράζω από εκεί. Δεν κοίταξα ποτέ για καφέδες.
Πιο πάνω, στα 30 μέτρα στην γωνία έχει ένα αμιγώς καφεκοπτείο, έχει το ψηστήρι του σχεδόν έξω από το μαγαζί και όποτε ψήνει μοσχοβολάει ο τόπος.....
Θα πάρω χύμα από εκεί κάποια στιγμη.

Πάρε 250γρ από τον καφέ που πίνεις και πες μας. :)

Ακόμα και ο Λουμίδης έχει ανοίξει δίπλα του λίγο πιο πάνω :D

harris_x
29/11/2024, 08:32
για τα ξεριζώματα εδώ... (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=163478&page=61&p=3232873&viewfull=1#post3232873)

Tsber
03/12/2024, 11:11
Καλημέρα στην παρέα, παρελήφθησαν κανονικά οι καφέδες από την Κρήτη :)

458623

458624

Καλή συσκευασία σε ποιοτικό πλαστικό σακουλάκι, προσωπικά προτιμώ το χαρτόνι με εσωτερική επένδυση αλουμινόφυλλου αλλά όταν παίζεις κοντά στις ημερομηνίες ψησίματος η διαφορά είναι ελάχιστη, και με βαλβίδα μονόδρομη, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο κλειστή είναι σε όλες τις συσκευασίες - ακόμα και όταν ζουλάω το σακουλάκι!

Φίλε Αποστόλη την επόμενη φορά που θα περάσεις κάνε μου τη χάρη και ρώτα σχετικά αν ευκαιρήσεις, οι βαλβίδες πάντως είναι άψογα τοποθετημένες στα πακέτα :hmm:

458625

Φρεσκοψημένοι και οι δύο όπως βλέπετε και από τις ημερομηνίες, άρχισα με τον Κοσταρικανό καθώς είναι στο ιδανικό σημείο και μάλλον θα παίξω την επόμενη εβδομάδα με τον Βραζιλιάνο στις 14 με 18 ημέρες!

Είχα κάποιες ρυθμίσεις για καφέ από την περιοχή Ταραζού στο αρχείο μου οπότε ξεκίνησα με 19,1γρ και 25sec για 38γρ στο φλυτζάνι και δούλεψε άψογα με ελάχιστη δυσκολία στην αρχή της εκχύλισης και υπέροχη ροή σαν μέλι μετά :heartpound:

Οπότε κατέβηκα στα 19γρ για άψογη οπτικά εκχύλιση και γεμάτο, ισορροπημένο φλυτζάνι με γήινες νότες ξηρών καρπών αρχικά, άνω του μετρίου οξύτητα και τα φρουτάκια της περιγραφής στο τέλος.

Τελικά, για να εκνευρίσω και τον bowleno :D, δοκίμασα και τρία δευτερόλεπτα preinfusion καθώς η περιγραφή αναφέρει απαλή οξύτητα, μήπως και ισορροπήσει ακόμα καλύτερα, αλλά τελικά επέστρεψα στις αρχικές ρυθμίσεις.

Εξαιρετικός καφές λοιπόν, καλοψημένος και στρογγυλός, που με την ιδιαίτερη οξύτητα και σώμα του ακούγεται ωραία και σε καπουτσίνο - flat white :beer:

karellen
03/12/2024, 11:47
Ωραία πράγματα Παντελή,καλή απόλαυση! :beer:

ΥΓ ο πρώτος έχει ημ/νία ψησίματος 25/11/2025,πολύ μπροστά οι Βραζιλιάνοι ρε παιδί μου!

Volpad
03/12/2024, 11:50
Το ψήσιμο γίνεται Ελλάδα

Tsber
03/12/2024, 11:58
Ωραία πράγματα Παντελή,καλή απόλαυση! :beer:

ΥΓ ο πρώτος έχει ημ/νία ψησίματος 25/11/2025,πολύ μπροστά οι Βραζιλιάνοι ρε παιδί μου!

Χα χα, ναι, συνήθως αναγράφεται είτε η ημερομηνία ψησίματος είτε η ημερομηνία έναν χρόνο μετά από το ψήσιμο σαν best before :p

Εδώ πάντως μάλλον μπερδεύτηκε και αντί για '24 έβαλε '25!

Bowleno
03/12/2024, 12:53
Καλημέρα στην παρέα, παρελήφθησαν κανονικά οι καφέδες από την Κρήτη :)

458623

458624

Καλή συσκευασία σε ποιοτικό πλαστικό σακουλάκι, προσωπικά προτιμώ το χαρτόνι με εσωτερική επένδυση αλουμινόφυλλου αλλά όταν παίζεις κοντά στις ημερομηνίες ψησίματος η διαφορά είναι ελάχιστη, και με βαλβίδα μονόδρομη, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο κλειστή είναι σε όλες τις συσκευασίες - ακόμα και όταν ζουλάω το σακουλάκι!

Φίλε Αποστόλη την επόμενη φορά που θα περάσεις κάνε μου τη χάρη και ρώτα σχετικά αν ευκαιρήσεις, οι βαλβίδες πάντως είναι άψογα τοποθετημένες στα πακέτα :hmm:

458625

Φρεσκοψημένοι και οι δύο όπως βλέπετε και από τις ημερομηνίες, άρχισα με τον Κοσταρικανό καθώς είναι στο ιδανικό σημείο και μάλλον θα παίξω την επόμενη εβδομάδα με τον Βραζιλιάνο στις 14 με 18 ημέρες!

Είχα κάποιες ρυθμίσεις για καφέ από την περιοχή Ταραζού στο αρχείο μου οπότε ξεκίνησα με 19,1γρ και 25sec για 38γρ στο φλυτζάνι και δούλεψε άψογα με ελάχιστη δυσκολία στην αρχή της εκχύλισης και υπέροχη ροή σαν μέλι μετά :heartpound:

Οπότε κατέβηκα στα 19γρ για άψογη οπτικά εκχύλιση και γεμάτο, ισορροπημένο φλυτζάνι με γήινες νότες ξηρών καρπών αρχικά, άνω του μετρίου οξύτητα και τα φρουτάκια της περιγραφής στο τέλος.

Τελικά, για να εκνευρίσω και τον bowleno :D, δοκίμασα και τρία δευτερόλεπτα preinfusion καθώς η περιγραφή αναφέρει απαλή οξύτητα, μήπως και ισορροπήσει ακόμα καλύτερα, αλλά τελικά επέστρεψα στις αρχικές ρυθμίσεις.

Εξαιρετικός καφές λοιπόν, καλοψημένος και στρογγυλός, που με την ιδιαίτερη οξύτητα και σώμα του ακούγεται ωραία και σε καπουτσίνο - flat white :beer:

Φλερτάρεις με το ban εσύ, το ξέρεις;:D

CorpseAlive
03/12/2024, 12:56

Ban και Παντελής στην ίδια πρόταση είναι ΥΒΡΙΣ .

(Η Νέμεσις είναι ο harris_x) :lol:

Tsber
03/12/2024, 13:07

Ban και Παντελής στην ίδια πρόταση είναι ΥΒΡΙΣ .

(Η Νέμεσις είναι ο harris_x) :lol:

Ο αναμάρτητος πρώτος τον κόκκον βαλέτω :D

Tsber
05/12/2024, 10:42
Καλημέρες με εσπρέσο μακιάτο αμάρετο - όταν ο καφές μας χαρακτηρίζεται από νότες ξηρών καρπών μπορούμε να παρασκευάσουμε εύκολα ένα υπέροχα αρωματικό παράγωγο ρόφημα για μετά το φαγητό αλλά και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!

Εγώ έχω διαθέσιμο ένα εξαιρετικό, χειροποίητο λικέρ πικραμύγδαλου amaro, πιο αρωματικό και με βαθύτερο χρώμα καραμέλας, που μου έκαναν δώρο οι καλοί άνθρωποι στο agriturismo που έμεινα στο Κολεσάνο κατά τη διάρκεια του μοτοτάξιδου μου στη Σικελία και τη Μάλτα :)

458647

Αν έχετε το κλασικό Disaronno Originale στο ντουλάπι σας ή ακόμα καλύτερα λικεράκι πικραμύγδαλο της γιαγιάς, θα κάνει μια χαρά δουλειά πάντως!

Αρχικά βάλτε μία κουταλιά της σούπας λικέρ σε ένα φλυτζάνι για διπλό – αν βάζετε ζάχαρη βάλτε τη μισή γιατί το λικέρ είναι γλυκόπικρο, ή και καθόλου:

458648

Αυτό που θα απογειώσει το ρόφημα είναι η κρέμα γάλακτος με την οποία παντρεύεται μοναδικά η γεύση από τα αμυγδαλάκια των κουκουτσιών, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο γάλα πριν ετοιμάσετε το αφρόγαλο για τον μακιάτο μαζί με δυο – τρεις σταγόνες λικέρ, συνδυάστε και απολαύστε ένα διαφορετικό και πολύ ξεχωριστό φλυτζάνι :beer:

458649

karellen
05/12/2024, 11:26
Ζωγράφισες.

Tsber
05/12/2024, 14:57
Ζωγράφισες.

:beer:

Το κακό με τον μακιάτο είναι ότι συνήθως περισσεύει αφρόγαλο, αν θέλει κάποιος μπορεί να πειραματιστεί και με καπουτσίνο διπλό ή μονό, η συγκεκριμένη αναλογία πάντως όλων των συστατικών είναι ιδανική για εμένα!

Tsber
13/12/2024, 10:14
Μετά το πρώτο πακέτο Costa Rica άνοιξα και τον Peaberry και όντως οι μικρούληδες κόκκοι του μοιάζουν με αρακά (pea) :D

458832

Επίσης στη περιγραφή του Costa Rica έγραφε ότι διακρίνεται από τον πράσινο κόκκο με μπλε αποχρώσεις, κάτι που δεν πρόσεξα στον συγκεκριμένο, αλλά φαίνεται πολύ έντονα στον Peaberry - επειδή έχω ελαφρά δυσχρωματοψία όμως το αφήνω στην κρίση σας :lol:

Στη φωτό δεν φαίνεται ο ιριδισμός γιατί το φως πέφτει κάθετα!

Μέχρι στιγμής είμαι στα 18γρ - 28sec - 42γρ στο φλυτζάνι και βγαίνει σωστά αλλά θέλει λίγο fine tuning, θα γράψω πλήρεις εντυπώσεις από Δευτέρα.

Y.Γ. Σχετικά με τις βαλβίδες των συσκευασιών, πιστεύω ότι έχουνε μπει κατά λάθος βαλβίδες για αλεσμένο καφέ και όχι για κόκκους καθώς τα σακουλάκια είχαν τουμπανιάσει και η βαλβίδα λειτούργησε μόνο όταν τα ζούληξα στο όριο του σκασίματος!

Μετά οι καφέδες "ανέπνευσαν" και με το degassing ξαναφούσκωσαν τα σακουλάκια και έπρεπε να τα ζουλάω καθημερινά για δυο - τρεις μέρες μέχρι να ηρεμήσουν.

daz
13/12/2024, 20:53
Μέχρι στιγμής είμαι στα 18γρ - 28sec - 42γρ στο φλυτζάνι και βγαίνει σωστά αλλά θέλει λίγο fine tuning, θα γράψω πλήρεις εντυπώσεις από Δευτέρα.

τον χρόνο τον μετράς απ' τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα στο ποτήρι ή απ' την στιγμή που πατάς το κουμπί?

Tsber
13/12/2024, 22:39
τον χρόνο τον μετράς απ' τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα στο ποτήρι ή απ' την στιγμή που πατάς το κουμπί?

Από τη στιγμή που έχω συνεχόμενη ροή έστω και λεπτή :a013:

Lioulios
15/12/2024, 14:20
Αυτο με το disarono θα το δοκιμασω

Tsber
27/12/2024, 10:36
Τελικές εντυπώσεις για τον Peaberry - με τον δικό μου εξοπλισμό θέλει μικρότερη ποσότητα καφέ και σχετικά μακρά εκχύλιση.

Κατεβείτε στα 17γρ και όσο ψιλότερη άλεση σας παίρνει για 42γρ στα 32sec :)

To πρόβλημα είναι στην αρχή της εκχύλισης επειδή δεν "συμπαθεί" καθόλου το pre-infusion (το πακ βγαίνει υγρό και άθλιο), από τη στιγμή που θα δείτε κανονικό mouse tail έστω και μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, η εκχύλιση θα είναι σωστή:

459040

Παρόλο που είναι ενδιαφέρων καφές, πιστεύω ότι το θέμα με τις βαλβίδες που προανέφερα του στέρησε ένα σωστό degassing και την πλήρη φωτεινότητα και ένταση που μπορεί να βγάλει - τα σακουλάκια με τον Κοσταρικανό που έχω στο ντουλάπι τα ζουλάω δύο φορές την ημέρα γιατί γίνονται τούμπανο!

Η στρογγυλάδα και η ευγενική οξύτητά του συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με τα λοιπά γευστικά του χαρακτηριστικά όταν εκχυλιστεί σωστά πάντως.

Bowleno
27/12/2024, 11:56
Τελικές εντυπώσεις για τον Peaberry - με τον δικό μου εξοπλισμό θέλει μικρότερη ποσότητα καφέ και σχετικά μακρά εκχύλιση.

Κατεβείτε στα 17γρ και όσο ψιλότερη άλεση σας παίρνει για 42γρ στα 32sec :)

To πρόβλημα είναι στην αρχή της εκχύλισης επειδή δεν "συμπαθεί" καθόλου το pre-infusion (το πακ βγαίνει υγρό και άθλιο), από τη στιγμή που θα δείτε κανονικό mouse tail έστω και μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, η εκχύλιση θα είναι σωστή:

459040

Παρόλο που είναι ενδιαφέρων καφές, πιστεύω ότι το θέμα με τις βαλβίδες που προανέφερα του στέρησε ένα σωστό degassing και την πλήρη φωτεινότητα και ένταση που μπορεί να βγάλει - τα σακουλάκια με τον Κοσταρικανό που έχω στο ντουλάπι τα ζουλάω δύο φορές την ημέρα γιατί γίνονται τούμπανο!

Η στρογγυλάδα και η ευγενική οξύτητά του συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με τα λοιπά γευστικά του χαρακτηριστικά όταν εκχυλιστεί σωστά πάντως.

Ρε κιορατά, θα σε μπανάρωωωω χρονιάρες μέρες!!!

(πάω να κάνω καφέ....)

Tsber
27/12/2024, 12:34
(πάω να κάνω καφέ....)

Κοντεύει 2 το μεσημέρι, ο πέμπτος της ημέρας να φανταστώ; :p

Bowleno
27/12/2024, 14:47
Κοντεύει 2 το μεσημέρι, ο πέμπτος της ημέρας να φανταστώ; :p

Ούτε... 459041 να ήσουν ρε συ, όντως ο πέμπτος ήταν!:lol:

grinderx
28/12/2024, 19:52

Με ένα τέτοιο φτιάχνουμε κι εδώ τον καφέ μας. Μόνο που βγαίνει από την άκρη όχι από το κέντρο.:
Μετά από πολλά, πολλά χρόνια ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί το παραπάνω με αυτό (https://www.skroutz.gr/s/53481599/Rohnson-Hot-Cold-Michani-Espresso-1350W-Piesis-20bar-Mayri.html) (αγοράστηκε στα 93€ από μαγαζί ηλεκτρικών ειδών της γειτονιάς μου, γενικώς θέλει λίγο ψάξιμο τελευταία και εκτός skroutz ;)). Πραγματικά πρώτη φορά στο σπίτι φχαριστιέμαι τόσο πολύ ζεστό εσπρέσσο! Δεν το περίμενα ότι ένα τέτοιο μηχανάκι θα έκανε τόση διαφορά. Και αυτό με ένα συνηθισμένο Illy του σούπερ μάρκετ.

Μπόνους: Είχα πάρει πρόπερσι και μια φραπιέρα Artemis. Ότι πρέπει για πλούσιο αφρόγαλο (ζεστό ή κρύο) και φρέντο! Τώρα με την εσπρεσιέρα συμπληρώσαμε το παζλ :p

Tsber
28/12/2024, 20:04
Μετά από πολλά, πολλά χρόνια ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί το παραπάνω με αυτό (https://www.skroutz.gr/s/53481599/Rohnson-Hot-Cold-Michani-Espresso-1350W-Piesis-20bar-Mayri.html) (αγοράστηκε στα 93€ από μαγαζί ηλεκτρικών ειδών της γειτονιάς μου, γενικώς θέλει λίγο ψάξιμο τελευταία και εκτός skroutz ;)). Πραγματικά πρώτη φορά στο σπίτι φχαριστιέμαι τόσο πολύ ζεστό εσπρέσσο! Δεν το περίμενα ότι ένα τέτοιο μηχανάκι θα έκανε τόση διαφορά. Και αυτό με ένα συνηθισμένο Illy του σούπερ μάρκετ.

Μπόνους: Είχα πάρει πρόπερσι και μια φραπιέρα Artemis. Ότι πρέπει για πλούσιο αφρόγαλο (ζεστό ή κρύο) και φρέντο! Τώρα με την εσπρεσιέρα συμπληρώσαμε το παζλ :p

Μεγειά και καλές καφεδάρες!

grinderx
28/12/2024, 20:12
Μεγειά και καλές καφεδάρες!
Ευχαριστώ πολύ Παντελή :)

karellen
28/12/2024, 20:27

Ωραίο εργαλείο,καλές απολαύσεις!
Βάλε,όταν μπορέσεις,στα σχέδιά σου και έναν μύλο,θα απογειώσει το αποτέλεσμα.

grinderx
28/12/2024, 20:41
Ωραίο εργαλείο,καλές απολαύσεις!
Βάλε,όταν μπορέσεις,στα σχέδιά σου και έναν μύλο,θα απογειώσει το αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ! Για μύλο το πάμε μακριά :p Και αυτά που πήρα είναι εξ αιτίας της γυναικός που είναι το καφεδόμπρικο της οικογένειας :p

Bowleno
28/12/2024, 21:56

Μεγειές! :beer:

Εξυπακούεται ότι θα σε στείλω να κάνεις παρέα στον Παντελή μια βδομάδα για να στρώσετε.....:D

(πάω να κάνω καφέ)

grinderx
28/12/2024, 23:06
Μεγειές! :beer:

Εξυπακούεται ότι θα σε στείλω να κάνεις παρέα στον Παντελή μια βδομάδα για να στρώσετε.....:D

(πάω να κάνω καφέ)
:lol: :lol:

grinderx
29/12/2024, 16:57
Να ρωτήσω τους ειδικούς: Στις οδηγίες λέει πως για να φτιάξεις δεύτερο καφέ πρέπει να περιμένεις 15'! Τόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την εσπρεσιερα η συνεχόμενη λειτουργία της; Να φτιάξω συνεχόμενα 3-4 καφέδες ξερω γω είναι πρόβλημα;

Bowleno
29/12/2024, 19:52
Να ρωτήσω τους ειδικούς: Στις οδηγίες λέει πως για να φτιάξεις δεύτερο καφέ πρέπει να περιμένεις 15'! Τόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την εσπρεσιερα η συνεχόμενη λειτουργία της; Να φτιάξω συνεχόμενα 3-4 καφέδες ξερω γω είναι πρόβλημα;

Τα 15 δεύτερα που λέει, υπερκαλύπτονται από τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αλλάξεις τον καφέ ρε συ.... Και δεν έχει να κάνει, απλώς τόσο περίπου θέλει να ζεσταθεί το νερό.
Δεν είναι πρόβλημα το αυτό ισχύει και για την δική μου μηχανή.

grinderx
29/12/2024, 20:14
Όχι δευτερόλεπτα, λεπτά! Βασικά η γυναίκα μου μου το είπε. Δεν το διάβασα εγώ με τα ίδια μου τα μάτια. Λες να είναι δευτερόλεπτα και να έκανε λάθος; :hmm: Θα το δω.

Bowleno
29/12/2024, 22:35
Όχι δευτερόλεπτα, λεπτά! Βασικά η γυναίκα μου μου το είπε. Δεν το διάβασα εγώ με τα ίδια μου τα μάτια. Λες να είναι δευτερόλεπτα και να έκανε λάθος; :hmm: Θα το δω.

Σίγουρα έχει κάνει λάθος! Το ξέρω από τις δικές μου μηχανές...

Tsber
30/12/2024, 10:03

Τσέκαρέ το αλλά με το portafilter ζεστό δεν θα έχεις θέμα να κάνεις καφέ ανά 3 λεπτά με ένα purge μερικών δευτερολέπτων, αφού περάσεις δηλαδή λίγο νερό από την κεφαλή.

Αν είναι 15 λεπτά όντως μάλλον είναι το όριο για να είναι η μηχανή στο 100%, όπως λένε για τις μηχανές με μπόιλερ ότι πρέπει να είναι αναμμένες για κανά μισάωρο αναλόγως υλικού κατασκευής για να είναι στο απόλυτο 100% τους.

Προσωπικά το βρίσκω χαμένο χρόνο και ενέργεια αυτό καθώς ούτως ή άλλως ο entry level εξοπλισμός γενικά δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ.

Volpad
30/12/2024, 10:42
...

Προσωπικά το βρίσκω χαμένο χρόνο και ενέργεια αυτό καθώς ούτως ή άλλως ο entry level εξοπλισμός γενικά δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ.

Το πρόβλημα κατα την άποψή μου δεν είναι οτι ο entry level εξοπλισμός δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ, αλλα οτι ο entry level εξοπλισμός δεν έχει σταθερότητα στην επανάληψη.

Στις μηχανές καφέ, το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα της θερμοκρασίας του νερού, και απο εκχύλιση σε εκχύλιση, αλλα και κατα τη διάρκεια της ίδιας της εκχύλισης.
Το ιδανικό λοιπόν σε μία entry level, είναι κάθε καφές να βγαίνει με το ίδιο εύρος θερμοκρασίας απο την αρχή μέχρι το τέλος της εκχύλισης.
Αν χρειάζονται 15 λεπτά ανα καφέ για τη συγκεκριμένη μηχανή, τότε πρέπει να περιμένεις 15 λεπτά για να έχεις τις ίδιες συνθήκες.

Tsber
30/12/2024, 11:06
Το πρόβλημα κατα την άποψή μου δεν είναι οτι ο entry level εξοπλισμός δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ, αλλα οτι ο entry level εξοπλισμός δεν έχει σταθερότητα στην επανάληψη.

Στις μηχανές καφέ, το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα της θερμοκρασίας του νερού, και απο εκχύλιση σε εκχύλιση, αλλα και κατα τη διάρκεια της ίδιας της εκχύλισης.
Το ιδανικό λοιπόν σε μία entry level, είναι κάθε καφές να βγαίνει με το ίδιο εύρος θερμοκρασίας απο την αρχή μέχρι το τέλος της εκχύλισης.
Αν χρειάζονται 15 λεπτά ανα καφέ για τη συγκεκριμένη μηχανή, τότε πρέπει να περιμένεις 15 λεπτά για να έχεις τις ίδιες συνθήκες.

Σωστή είναι η άποψή σου και τη συμμερίζομαι Ανδρέα, αυτό που λέω είναι ότι το να ψάχνεις την τελειότητα όταν δεν έχεις τον ανάλογο εξοπλισμό, και δεν εννοώ μόνο καφετιέρα, είναι δώρο άδωρο και πραγματικά χαμένος χρόνος και ενέργεια.

Αυτό ισχύει τόσο για εμένα και τον δικό μου μύλο και μηχανή όσο και για τον φίλο grinderx που δεν έχει καν μύλο και φρέσκο καφέ.

Ούτε εγώ πρόκειται να βγάλω τον καφέ που βγάζει πχ ο Ταλούμης όταν γράφει τη συνταγή του με την ίδια συνταγή, ούτε ο Illy του σουπερμάρκετ θα γίνει Blue Mountain αν ο φίλος grinderx περιμένει 10 λεπτά παραπάνω.

Ας μας πει και ο Γιώργος αν όντως δει διαφορά με την όρεξη που ανοίγει για πειραματισμό μία νέα καφετιέρα!

Volpad
30/12/2024, 11:37
Κοίτα, καταλαβαίνω αυτό που λές, αλλα γενικά δεν έχω αυτή τη λογική.

Όταν ασχολούμαι με κάτι, προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με αυτά που έχω...
Είναι σα να μη προσπαθείς να γίνεις καλύτερος οδηγός, γιατι έχεις Vstrom και όχι Panigale

Tsber
30/12/2024, 11:45
Κοίτα, καταλαβαίνω αυτό που λές, αλλα γενικά δεν έχω αυτή τη λογική.

Όταν ασχολούμαι με κάτι, προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με αυτά που έχω...
Είναι σα να μη προσπαθείς να γίνεις καλύτερος οδηγός, γιατι έχεις Vstrom και όχι Panigale

Όμως δεν είναι και λογικό και τελικά ούτε και ευχάριστο να γυρεύεις στην ίδια πίστα χρόνους Panigale με το Vstrom αλλάζοντας πχ τα σωληνάκια των φρένων του - μπορείς να μάθεις και να διασκεδάσεις πιο ουσιαστικά και χρηστικά ;)

Volpad
30/12/2024, 12:03
Όμως δεν είναι και λογικό και τελικά ούτε και ευχάριστο να γυρεύεις στην ίδια πίστα χρόνους Panigale με το Vstrom αλλάζοντας πχ τα σωληνάκια των φρένων του - μπορείς να μάθεις και να διασκεδάσεις πιο ουσιαστικά και χρηστικά ;)

Είπα το καλύτερο αποτέλεσμα με αυτό που έχω... :lol:
Όχι με αυτό που έχουν οι άλλοι....

grinderx
30/12/2024, 12:14
Λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημά μου σχετικά με τα 15 λεπτά είναι η εξής: Αναφέρεται στη λειτουργία «κρύου» εσπρέσσο. Δηλαδή αν έχεις φτιάξει ζεστό ρόφημα και μετά θες να φτιάξεις «κρύο» εσπρέσσο με την αντίστοιχη λειτουργία, σου λέει περίμενε κάνα τεταρτάκι να κρυώσει το νερό. Όλα καλά :)

Tsber
30/12/2024, 12:33
Λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημά μου σχετικά με τα 15 λεπτά είναι η εξής: Αναφέρεται στη λειτουργία «κρύου» εσπρέσσο. Δηλαδή αν έχεις φτιάξει ζεστό ρόφημα και μετά θες να φτιάξεις «κρύο» εσπρέσσο με την αντίστοιχη λειτουργία, σου λέει περίμενε κάνα τεταρτάκι να κρυώσει το νερό. Όλα καλά :)

Τζάμπα μάλωσα με τον Ανδρέα δηλαδή ρεεεειιιιιιιιι;! :lol:

grinderx
30/12/2024, 12:36
Έτσι φαίνεται :p

ratamahatta
13/01/2025, 14:15

Σήμερα μετά από 17 χρόνια παρέδωσε και η δικιά μου μηχανή Krups,προχώρησα σε παραγγελία της Rohnson και εγώ ελπίζοντας να μου βγει καλή και για αρκετά χρόνια

Tsber
13/01/2025, 14:20
Σήμερα μετά από 17 χρόνια παρέδωσε και η δικιά μου μηχανή Krups,προχώρησα σε παραγγελία της Rohnson και εγώ ελπίζοντας να μου βγει καλή και για αρκετά χρόνια

Μακάρι να βγει το ίδιο καλή!

ratamahatta
13/01/2025, 15:33
Μακάρι να βγει το ίδιο καλή!

Μακάρι δεν λες τίποτα

Tsber
27/01/2025, 10:45
Πεσκέσι από τη Γερμανία, το καμάρι του Μονάχου - Dallmayr Prodomo φρεσκοψημένος κατευθείαν από τα κλασικά πορσελάνινα βάζα της εταιρείας και
άψογα πακεταρισμένος σε βαρβάτη συσκευασία με βαλβίδα :)

459746

Χαρμάνι 100% Arabica, medium roast, γεμάτο σώμα με καλή οξύτητα σύμφωνα με το site - we are gonna test that!

https://www.dallmayr.com/deen/coffee/prodomo/#prodomo-filter-coffee

Tsber
31/01/2025, 10:53
Dallmayr Prodomo λοιπόν, με το ωραίο του tiger striping:

459811

Απολαυστικά γεμάτο και σοκολατένιο φλυτζάνι με μια ιδέα απαλή οξύτητα λεμονόχορτου στο βάθος :)

Οι ημι-εμπορικοί καφέδες είναι συνήθως καρβουνιασμένοι στο ψήσιμο και τα πολύπλοκα χαρμάνια φλύαρα αλλά αυτός βγήκε σωστός στα 17.5γρ και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του σχηματίζουν ένα απολύτως ισορροπημένο προφίλ χωρίς εξάρσεις και μπαλώματα.

Βγάζει άψογη, μεταξένια κρέμα οπότε η εναλλακτική του Prodomo Crema, στον οποίο έχουν απλώς προσθέσει robusta, απορρίπτεται πανηγυρικά :lol:

Το βασικό βέβαια είναι να τον βρείτε φρεσκοψημένο, ο δικός μου ήρθε κατευθείαν από την πηγή, αλλά πιστεύω ότι θα τον εκτιμήσουν και όσοι είναι συνηθισμένοι σε εμπορικούς, συσκευασμένους καφέδες :a013: