View Full Version : Yamaha MT-07
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
Το να κάνω drift στα 100-120 είναι παιχνιδάκι σε δρόμο γυαλί.
Ρωτάω απλά αν σε καλό δρόμο με πολύ κλίση αφήνει περιθώριο ελέγχου ή όχι?
Έχω φτάσει μέχρι κάτι λιγότερο 1εκ. απο το άκρο του πίσω ελαστικού χωρίς να βρεί το παταράκι ακόμα. Πιο πέρα θα με αφήσει να διορθώσω κάτι ή είναι μπαμ και κάτω?
Στο σκούτερ με ~60χλμ/ώρα σε δρόμο γυαλί είχε φύγει ο μπροστά τροχός και το μάζεψα. Αυτό θέλω να μάθω! Τέτοιες κλίσεις δεν έχω ξαναφτάσει για αυτό η απορία.
Ο στόχος γενικά στις ασφάλτινες στροφές είναι να κρατάς τη μοτοσυκλέτα όσο πιο όρθια γίνεται, βγάζοντας το σώμα σου έξω από αυτή, προς το μέσο της στροφής. Δεν πρέπει συνειδητά να εξαντλείς το πλευρικό όριο του πέλματος του ελαστικού, αλλά να αφήνεις περιθώριο για ενδεχόμενο γλίστρημα.
Ο στόχος γενικά στις ασφάλτινες στροφές είναι να κρατάς τη μοτοσυκλέτα όσο πιο όρθια γίνεται, βγάζοντας το σώμα σου έξω από αυτή, προς το μέσο της στροφής. Δεν πρέπει συνειδητά να εξαντλείς το πλευρικό όριο του πέλματος του ελαστικού, αλλά να αφήνεις περιθώριο για ενδεχόμενο γλίστρημα.
Επειδή θεωρώ ότι για να μπορώ να οδηγώ με ασφάλεια πρέπει να ξέρω τα όρια του οχήματος μου και πώς συμπεριφέρεται σε αυτά,
προσπαθώ να το καταφέρω.
Οπότε καταλαβαίνεις ότι ψάχνω να μάθω τί γίνεται σε αυτό το γλίστρημα!
Δε ψάχνω να βρώ τη μέγιστη ταχύτητα που μπορώ να πάρω τη στροφή, αλλά τα όρια πλαγιάσματος της μηχανής.
sapila racing
11/05/2019, 09:00
Δε ψάχνω να βρώ τη μέγιστη ταχύτητα που μπορώ να πάρω τη στροφή, αλλά τα όρια πλαγιάσματος της μηχανής.
Η μηχανή σου σε δρόμο με καλή άσφαλτο μπορεί άνετα να τελειώσει όλο το πίσω λάστιχο χωρίς πρόβλημα και θα σε ειδοποιήσει το μαρσπιέ που θα βρεί κάτω όταν το περιθώριο κλίσης έχει τελειώσει.
Αν η άσφαλτος είναι γυαλί θα έχεις πέσει πριν αυτό το σημείο βέβαια.
Το οτι βρίσκει το μαρσπιέ δεν σημαίνει οτι δεν στρίβει κι άλλο, αλλά μετά το μαρσπιέ θα βρεί κάποιο άλλο σταθερό εξάρτημα της μοτο.
Οταν το μπροστινό έχει πατήσει όλο, τοτε ξέρεις οτι είσαι κοντά στο πραγματικό τελικό όριο, αλλά με το MT σε stantard μορφή δεν νομίζω να γίνεται αφού θα βρεί κατω πολύ πριν τλειώσει το μπροστινό.
Η μηχανή σου σε δρόμο με καλή άσφαλτο μπορεί άνετα να τελειώσει όλο το πίσω λάστιχο χωρίς πρόβλημα και θα σε ειδοποιήσει το μαρσπιέ που θα βρεί κάτω όταν το περιθώριο κλίσης έχει τελειώσει.
Αν η άσφαλτος είναι γυαλί θα έχεις πέσει πριν αυτό το σημείο βέβαια.
Το οτι βρίσκει το μαρσπιέ δεν σημαίνει οτι δεν στρίβει κι άλλο, αλλά μετά το μαρσπιέ θα βρεί κάποιο άλλο σταθερό εξάρτημα της μοτο.
Οταν το μπροστινό έχει πατήσει όλο, τοτε ξέρεις οτι είσαι κοντά στο πραγματικό τελικό όριο, αλλά με το MT σε stantard μορφή δεν νομίζω να γίνεται αφού θα βρεί κατω πολύ πριν τλειώσει το μπροστινό.
Σε ευχαριστώ.
Αν ο δρόμος δεν είναι άριστος και ξεκινήσει να φεύγει ο πίσω τροχός υπάρχει περιθώριο για μάζεμα?
Μιλάω για κλίση λίγο πριν βρεί το μαρσπιέ.
sapila racing
11/05/2019, 09:26
Σε ευχαριστώ.
Αν ο δρόμος δεν είναι άριστος και ξεκινήσει να φεύγει ο πίσω τροχός υπάρχει περιθώριο για μάζεμα?
Μιλάω για κλίση λίγο πριν βρεί το μαρσπιέ.
Ναι υπάρχει περιθώριο αλλά αυτές τις ασκήσεις καλύτερα να τις κάνεις σε ελεγχόμενο χώρο.
Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε αυτη την περίπτωση ειναι να τρομάξεις και να κλείσεις το γκάζι γιατί ειναι πιθανόν να φας high.
Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο γιατί το ένστικτο αυτοσυντήρησης σου λέει να το κλείσεις.
Ναι υπάρχει περιθώριο αλλά αυτές τις ασκήσεις καλύτερα να τις κάνεις σε ελεγχόμενο χώρο.
Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε αυτη την περίπτωση ειναι να τρομάξεις και να κλείσεις το γκάζι γιατί ειναι πιθανόν να φας high.
Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο γιατί το ένστικτο αυτοσυντήρησης σου λέει να το κλείσεις.
Πολύ ωραία!
Λίγο που το βάζω στο μυαλό μου, πιθανότητα θα ανοίξω τη στροφή μου και θα μειώσω (όχι κλείσω) το γκάζι.
Κρίμα που δεν υπάρχει πίστα να σου βάζουν και κάγκελα στη μηχανή δανεικά να μπορείς να τη μάθεις χωρίς άγχος :(
Αν έχεις ακόμα στα μαρσπιέ τις μπίλιες τζάμπα ανησυχείς. Θα βρουν αυτές πολύ πριν να φτάσεις σε κάποια κλίση που θα δημιουργήσει ουσιαστικό θέμα. Στο 07 είναι ολόκληρο μικρόφωνο (http://i.imgur.com/48I4oDL.jpg).
Κατά τ'άλλα δεν ισχύει κάτι ιδιαίτερο για το Yamaha σε αυτό που ρωτάς. Το πίσω αν ανοίξει θα ανοίξει ομαλά και θα έχεις το χρόνο να το μαζέψεις αν δεν αντιδράσεις σπασμωδικά. Γενικά αυτό που ρωτάς πιστεύω έχει να κάνει περισσότερο με τη λειτουργία του μοτέρ (κατά πόσο γραμμικό/χωρίς ξεσπάσματα είναι) παρά με τη γεωμετρία της μηχανής. Πχ αν το ίδιο σου συμβεί σε ss που εκείνη την ώρα δουλεύει στις στροφές που σκυλιάζει θα είναι πιο δύσκολο να το μαζέψεις. Το 07 είναι πολύ γραμμικό και δεν κρύβει τέτοιες εκπλήξεις.
GogosLux
11/05/2019, 11:58
Πχ αν το ίδιο σου συμβεί σε ss που εκείνη την ώρα δουλεύει στις στροφές που σκυλιάζει θα είναι πιο δύσκολο να το μαζέψεις. Το 07 είναι πολύ γραμμικό και δεν κρύβει τέτοιες εκπλήξεις.
Τα ss, τα πολλά τελευτα χρόνια στην πλειοψηφία τους έχουν 4κύλινδρους ένα σειρά που δεν σκυλίαζουν από μόνοι τους και είναι ομαλή η λειτουργία τους σε όλο το φάσμα των στροφών - για δεδομένα μηχανής όχι σκούτερ
Αυτό που λες γινόταν με τα V2 τα οποία κλωτσούσαν άσχημα στις εξόδους των στροφών και σε κάποιες περιοχές στροφών κινητήρα
Το πρόβλημα ή καλύτερα το θέμα είναι ότι όσο πλαγιάζεις η διάμετρος του πίσω ελαστικού μειώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι στροφές του κινητήρα με της αλυσιδας κίνησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στιγμιαία αύξηση των στροφών ενώ το γκάζι παραμένει σταθερό.
Ίσως αυτό εκλαμβάνεις ως απότομη συμπεριφορά αλλά δεν είναι ο κινητήρας.
Αν το λέω λάθος ας με διορθώσουν οι γνωστές να το μάθουμε όλοι καλύτερα
Τα ss, τα πολλά τελευτα χρόνια στην πλειοψηφία τους έχουν 4κύλινδρους ένα σειρά που δεν σκυλίαζουν από μόνοι τους και είναι ομαλή η λειτουργία τους σε όλο το φάσμα των στροφών - για δεδομένα μηχανής όχι σκούτερ
Αυτό που λες γινόταν με τα V2 τα οποία κλωτσούσαν άσχημα στις εξόδους των στροφών και σε κάποιες περιοχές στροφών κινητήρα
Το πρόβλημα ή καλύτερα το θέμα είναι ότι όσο πλαγιάζεις η διάμετρος του πίσω ελαστικού μειώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι στροφές του κινητήρα με της αλυσιδας κίνησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στιγμιαία αύξηση των στροφών ενώ το γκάζι παραμένει σταθερό.
Ίσως αυτό εκλαμβάνεις ως απότομη συμπεριφορά αλλά δεν είναι ο κινητήρας.
Αν το λέω λάθος ας με διορθώσουν οι γνωστές να το μάθουμε όλοι καλύτερα
Και διορθωνω λοιπον...τα 4εν σειρα μετα απο καποιο σημειο σκυλιαζουν μια χαρα...αρκει να μπορεις να τα πας εκει και να τα δουλευεις εκει...10.000 με 14.000 σαλ....κατω απο κει ειναι γραμμικοτατα και μη σου πω και βαρετα.....ζητω τα 3 κυλινδρα ρεεεεε...:D
GogosLux
11/05/2019, 12:27
Και διορθωνω λοιπον...τα 4εν σειρα μετα απο καποιο σημειο σκυλιαζουν μια χαρα...αρκει να μπορεις να τα πας εκει και να τα δουλευεις εκει...10.000 με 14.000 σαλ....κατω απο κει ειναι γραμμικοτατα και μη σου πω και βαρετα.....ζητω τα 3 κυλινδρα ρεεεεε...:D
ναι βρε σκυλιάζουν αλλα ολη η ροή ειναι γραμμική , δεν εχει καπου ιδιαίτερο ξεσπασμα που να κανει πρόβλημα ;)
Τώρα οσο για τα τρικύλινδρα, ωραια ειναι αλλα λίγα :p
:beer:
@karateo ένα ωραίο βιντεάκι (https://www.youtube.com/watch?v=QN8IYsk6S30)με συμβουλές του Χούντρα γενικά για το στρίψιμο , που αν τις εφαρμόσεις δύσκολα θα φτάσεις σε οριακές καταστάσεις και θα πλαγιάζεις όσο χρειάζεται.
harris_x
11/05/2019, 13:01
Τώρα οσο για τα τρικύλινδρα, ωραια ειναι αλλα λίγα :p
:beer:ηταν λίγα ειναι αληθεια... τα τελευταία χρονια ομως αυξάνεται ο αριθμός τους γιατι επιτελους ολοι του κατάλαβαν οτι ειναι καλύτερα απο τα τετρακυλινδρα.
panos_zip
11/05/2019, 13:30
+675!
GogosLux
11/05/2019, 15:31
ηταν λίγα ειναι αληθεια... τα τελευταία χρονια ομως αυξάνεται ο αριθμός τους γιατι επιτελους ολοι του κατάλαβαν οτι ειναι καλύτερα απο τα τετρακυλινδρα.
Συμφωνώ για τα τετρακύλινδρο ένα σειρά αλλά όχι για τα V4 που πάντα θα είναι ανώτερα μιας και έχουν και ροπή χαμηλά αλλά και άλογα και ομαλότητα
harris_x
11/05/2019, 20:07
Συμφωνώ για τα τετρακύλινδρο ένα σειρά αλλά όχι για τα V4 που πάντα θα είναι ανώτερα μιας και έχουν και ροπή χαμηλά αλλά και άλογα και ομαλότητα
Εισαι σιγουρος οτι σε δεδομένα κ.εκ. το σε οποιαδήποτε διάταξη 4κυλινδρο εχει μεγαλύτερη ροπή;
GogosLux
11/05/2019, 20:34
Εισαι σιγουρος οτι σε δεδομένα κ.εκ. το σε οποιαδήποτε διάταξη 4κυλινδρο εχει μεγαλύτερη ροπή;
Όχι :D
Και με αφορμή την ρητορική - φαντάζομαι από το ύφος - ερώτηση σου έμαθα ότι ένα 3κίλυνδρο 1000αρι σοβαρής εταιρίας έχει παρόμοια ροπή με ένα V4 με την ροπή να έρχεται νωρίτερα αλλά αρκετά λιγότερα άλογα
Όποτε στον μέσο οδηγό μάλλον - ίσως δεν θα φανεί κάποια μεγάλη διαφορά μεταξύ τους ......
Σύγκριση παρόμοια μηχανάκια :
Speed triple τελευταίο
406733
1000αρι V4
406734
1100 V4
406735
Δεν είναι δυνατόν ένα 4κύλινδρο να έχει ίδια ροπή χαμηλά με ένα (αντίστοιχο) 3κύλινδρο ή 2κύλινδρο. Όπως δεν είναι δυνατό να έχουν ίδια ιπποδύναμη.
Τα καλύτερα, πιο διασκεδαστικά, πιο αξιοποιήσιμα μοτέρ είναι, φυσικά, τα δικύλινδρα.
:D
Συμπερασματικά, για να βοηθήσουμε δηλαδή τον karateo στο ερώτημά του, πρώτα επιλέγουμε Triumph Speed Triple, κατόπιν Aprilia Tuono V4 και τέλος MT-07. :p
δεν υπαρχουν τελειες η αχρηστες διαταξεις
υπαρχουν καταλληλες η οχι αναλογα με την εφαρμογη
πριν δεις πως θα κανεις κατι πρεπει να ξερεις τι θελεις να κανεις
και φυσικα υπαρχουν και οικονομοτεχνικα κριτηρια
η bmw φτιαχνει 3 ειδη κινητηρων η honda 103
GeorgeHellas
17/06/2019, 22:29
Καλησπερα στη παρεα. Το 07 εχει προβληματα σκουριάς; Υπαρχουν παρομοια περιατατικα και στο τρεισερ;
Καλησπερα, νεος κατοχος κι εγω του μτ07, απεριγραπτα ενθουσιασμενος φυσικα! Ειμαι καινουργιος στο χωρο των μηχανων και μου εκανε αισθηση οτι ζεσταινονται πολυ οι πατουσες μου στο πλαι προς το σασσι και φανταζομαι οτι ειναι απο τον κουτι της εξατμισης που ειναι εκει διπλα. Ειναι φυσιολογικο αυτο και ισως με μια αφτερμαρκετ εξατμιση ολοσωμη να μειωθει η θερμοκρασια στο σημειο εκεινο? Ευχαριστω.
καλοτάξιδο και πάντα όρθιος
πώς ζεσταίνονται οι ΠΑΤΟΥΣΕΣ σου?
να μου πείς το καλάμι το καταλαβαίνω αλλά οι πατούσες?!?!?
εκτός αν ψάχνεις αφορμή για εξάτμιση οπότε ναί ναι θα αλλάξει :D
Ευχαριστω να σαι καλα! Εννοουσα η περιοχη στον αστραγαλο και λιγο γαμπα ναι χαχα! Ειναι συνηθες αυτο σε naked μηχανες η μονο στο μτ07 ειναι τοσο εντονο? Κι εσενα ζεσταινονται εκει τα ποδια σου να ρωτησω? Τελικα με καμια αφτερμαρκετ ειναι πιο κρυα εκει η περιοχη?
νομίζω στις περισσότερες μηχανές έτσι είναι
απο την εποχή που είχα ένα girella 50άρι είχε γρίλιες μπροστά απο τα πόδια αν θέλω να τα ζεσταίνω ή όχι!
και όχι μία εξάτμιση δε θα το αλλάξει αφού έρχεται ο αέρας απο το ψυγείο και τον κινητήρα
έχω νιώσει ζέστη αλλά όχι κάτι έντονο
μόνο όταν είμαι σε χαμηλές ταχύτητες που ανεβάζει παραπάνω θερμοκρασία
σε πορεία (60χλμ/ώρα και πάνω) είναι υποφερτό
Για την αλλαγή λαδιών/φίλτρου το μανουλ λέει κάθε 10.000 ή έτος
έχω ήδη 6.000 και το έτος το συμπληρώνω Νοέμβρη νομίζω.
Κάνω πιστεύω μέση χρήση.
Πάντα ακολουθώ το μανουλ κατα γράμμα οπότε κακώς βασανίζομαι.
Ρωτάω μήπως έκανε κάποιος αλλαγές κάθε 10.000 και πήρε το μοτέρ στο χέρι.
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που κάνει αλλαγή λαδιών κάθε 10.000 χλμ, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Για 6-7.000 χλμ, θεωρώ ότι είναι οκ, αλλά εγώ δε θα το ρίσκαρα να φτάσω στα 10. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, όταν μιλάμε για κόστος των 30-40€. Το μοτέρ είναι εξαιρετικά αξιόπιστο όπως και να'χει, απλά δεν υπάρχει λόγος να του το κάνεις αυτό. ;)
Με προβλημάτισες είναι η αλήθεια!
Η μαλακία είναι ότι στο συνεργείο που πάω για να έχω την εγγύηση βαράνε λίγο (€50 για αλλαγή λάδια/φίλτρο με δώρο την εργασία στο 1ο σερβις).
Οπότε αν βάλεις το λιγότερο €10 την εργασία θα μου ζητήσουν €60...
Τί λάδια να πάρω αν είναι να κάνω μία αλλαγή μόνος μου τώρα χωρίς το φίλτρο και στα 10.000/έτος να τους το πάω για τη σφραγίδα και πάλι αλλαγή?
10-40 κοιτάω λογικά
Engine oil:
Recommended brand:
YAMALUBE
Type:
SAE 10W-30, 10W-40, 10W-50, 15W-40,
20W-40 or 20W-50
Recommended engine oil grade:
API service SG type or higher, JASO
standard MA
Engine oil quantity:
Without oil filter cartridge replacement:
2.30 L (2.43 US qt, 2.02 Imp.qt)
With oil filter cartridge replacement:
2.60 L (2.75 US qt, 2.29 Imp.qt)
Εγώ έκανα αλλαγή λαδιών κάθε 5-6.000 χλμ και αλλαγή λαδιών/φίλτρου κάθε 10 και αυτό θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε. Χρησιμοποιούσα Denicol Ultra Bike 10W40. Ποτέ δεν είχα το παραμικρό θέμα, αλλα το πούλησα στα 14-15.000 χλμ. :lol:
ULTRA BIKE 4-STROKE SAE 10W40 – 15W50
Synthetic-powered Performance 4-Stroke Motorcycle Oil
JASO: MA2
API: SG/SJ
Εγώ έκανα αλλαγή λαδιών κάθε 5-6.000 χλμ και αλλαγή λαδιών/φίλτρου κάθε 10 και αυτό θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε. Χρησιμοποιούσα Denicol Ultra Bike 10W40. Ποτέ δεν είχα το παραμικρό θέμα, αλλα το πούλησα στα 14-15.000 χλμ. :lol:
15.000 τί θέμα να έχεις!
ξεχώρισα αυτά τα δύο στα πολύ γρήγορα (τιμές χωρίς μεταφορικά)
€21 ηι-συνθετικό https://www.skroutz.gr/s/8283968/Motul-7100-4T-10W-40-1lt.html
€39 100% συνθετικό https://www.skroutz.gr/s/8283357/Castrol-Power-1-4T-10W-40-1lt.html
το πολύ να κάτσουν 4.000χλμ οπότε πάω στο φθηνότερο?
Θα πρότεινα έτσι κι αλλιώς ημισυνθετικό, αλλά δεν έχω άποψη για κανένα από αυτά τα 2.
Δεν ξέρω για τα ΜΤ, αλλά στο 954 εβαζα πάντα ημί, κι εχω ξεπεράσει τις 100.000 χλμ.
πήρα τα castrol ημι-συνθετικά €24,55 στην πόρτα μου
αν δε βαρεθώ (κυρίως να πετάξω σε κατάλληλο σημείο τα λάδια)
θα πάω σε άλλο μηχανικό γνωστό μου με ένα €10ρικο να κάνει την αλλαγή
(παραπάνω έβαλα ανάποδα τα λινκς)
Ευχαριστώ και καλή σας μέρα :)
γρήγορη ερώτηση γιατί δεν έχω όρεξη για διαμάχες
υπάρχει περίπτωση μετά απο ~3500χλμ να πάρουν χαμπάρι ότι άλλαξα το λάδι?
και να μου πούν ότι χάνω και την εγγύηση? μιλάμε για MA2 SJ οπότε κανονικά ολα καλά
στο αμάξι δεν είχα θέμα αλλά τους το πήγαινα εγώ και έβλεπαν ότι πληρεί τις απαιτήσεις του εργοστασίου
Γιατί δεν πας στην αντιπροσωπεία για την ενδιάμεση αλλαγή λαδιών; Αυτό κάνω ανάμεσα στα service, οπότε γίνεται αλλαγή λαδιών ανά 5.000 χιλιόμετρα. Το κόστος είναι γύρω στα 40€ και άντε να χάσεις 2 ώρες, αν είναι ζεστός ο κινητήρας και περιμένουν να κρυώσει για να μη χαλάσουν τα σπειρώματα αλουμινίου.
Γιατί δεν πας στην αντιπροσωπεία για την ενδιάμεση αλλαγή λαδιών; Αυτό κάνω ανάμεσα στα service, οπότε γίνεται αλλαγή λαδιών ανά 5.000 χιλιόμετρα. Το κόστος είναι γύρω στα 40€ και άντε να χάσεις 2 ώρες, αν είναι ζεστός ο κινητήρας και περιμένουν να κρυώσει για να μη χαλάσουν τα σπειρώματα αλουμινίου.
Όπως έγραψα παραπάνω για την αλλαγή λαδιών+φίλτρου στα 1.000χλμ μου ζήτησαν €50 και είχαν κάνει δώρο την εργασία.
Τώρα θα δώσω λιγότερα απο τα μισά (€25) και θα χάσω 15 λεπτά χρόνο μόνο αντί για 45' πήγαινε-έλα μόνο.
Αν βαρεθώ όταν πάω στη δουλειά θα πώ στο μηχανικό μου να πάρει τη μηχανή να αλλάξει τα λάδια και να μου την επιστρέψει.
Αυτός θα ζητήσει €10. Ε θα του δώσω €15 και πάλι θα μου περισσέψουν :)
Συν ότι δε θα χάσω καθόλου χρόνο!
DoctoR_k6
30/07/2019, 15:05
γρήγορη ερώτηση γιατί δεν έχω όρεξη για διαμάχες
υπάρχει περίπτωση μετά απο ~3500χλμ να πάρουν χαμπάρι ότι άλλαξα το λάδι?
και να μου πούν ότι χάνω και την εγγύηση? μιλάμε για MA2 SJ οπότε κανονικά ολα καλά
στο αμάξι δεν είχα θέμα αλλά τους το πήγαινα εγώ και έβλεπαν ότι πληρεί τις απαιτήσεις του εργοστασίου
Αν το πανε για αναλυση στο χημειο του κρατους λογικα... :lol:
Ουτε το δικο τους δεν ξεχωριζουν μετα απο 1 εβδομαδα σιγα μην καταλαβουν τι λαδι εβαλες στο ενδιαμεσο.
Kas_Tracer
30/07/2019, 18:01
Είναι δική σου θεωρία αυτό, ή στο είπαν σε κάποιο συνεργείο?
Το να μην ανοίγεις τον κινητήρα όταν είναι πολύ ζεστός, διότι μπορεί να γίνει ζημιά στα σπειρώματα, το λένε οι μηχανικοί στην αντιπροσωπεία και πράττουν πάντα έτσι. Το έχω ακούσει και αλλού ως επιβεβαίωση.
Ως προς τις ενδιάμεσες αλλαγές λαδιών, το συνιστουν τόσο οι μηχανικοί, όσο κάποιοι γνώστες από τον κύκλο μου. Έχω επιφυλάξεις, λόγω της διάστασης απόψεων κατασκευαστή και μηχανικών, αλλά ακολουθώ τη γνώμη των πολλών στο θέμα, μιας και το κόστος δεν είναι υψηλό.
Kas_Tracer
31/07/2019, 07:13
Το να μην ανοίγεις τον κινητήρα όταν είναι πολύ ζεστός, διότι μπορεί να γίνει ζημιά στα σπειρώματα, το λένε οι μηχανικοί στην αντιπροσωπεία και πράττουν πάντα έτσι. Το έχω ακούσει και αλλού ως επιβεβαίωση.
Ως προς τις ενδιάμεσες αλλαγές λαδιών, το συνιστουν τόσο οι μηχανικοί, όσο κάποιοι γνώστες από τον κύκλο μου. Έχω επιφυλάξεις, λόγω της διάστασης απόψεων κατασκευαστή και μηχανικών, αλλά ακολουθώ τη γνώμη των πολλών στο θέμα, μιας και το κόστος δεν είναι υψηλό.
Εμένα το owners manual λέει αυτό για την αλλαγή λαδιώνStart the engine , warm it up for several minutes
Από κει και πέρα ο καθένας πράττει όπως θέλει. Μπορεί να βάλει την τάπα στο ψυγείο και να ζεστάνει με καμινέτο το κάρτερ για να μπει πιο εύκολα η βίδα άμα θέλει.
Έχω χαλάσει και γω τα σπειρώματα στο 1ο Τ80 που είχα αγοράσει. Έφταιγε το κουλό μου και η άγνοια μου και όχι το ζέσταμα-ξεζέσταμα του μοτέρ.
Απλά εάν δεν έχεις εμπειρία καλό είναι να χρησιμοποιείς ροπόκλειδο.
Για τις αλλαγές σημασία έχει η χρήση και όχι τα χιλιόμετρα. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ένα μηχανάκι για 1500Km το χρόνο το καλοκαίρι μόνο και από αυτά τα μισά είναι σε χωματόδρομους στην παραλία
με το μοτέρ να βράζει τότε ας αλλάξει και στα 500.
Αλλαγές λαδιών και απλή συντήρηση service δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε δίκτυο αντιπροσωπίας(για την εγγύηση) . Οποιδήποτε συνεργείο με άδεια μπορεί να την κάνει , γι αυτό και
αναγράφεται και στο owners manual η διαδικασία.
Αλλαγές λαδιών και απλή συντήρηση service δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε δίκτυο αντιπροσωπίας(για την εγγύηση) . Οποιδήποτε συνεργείο με άδεια μπορεί να την κάνει , γι αυτό και
αναγράφεται και στο owners manual η διαδικασία.
Εμένα μου είπε ο μηχανικός στο εξουσιοδοτημένο ότι αν αγγίξει άλλος τη μηχανή χάνω την εγγύηση. Και αφορμή ήταν το προστατευτικό ψυγείου που είχα βάλει εγώ. (Το έβγαλα μετά βέβαια γιατί ανέβαζε θερμοκρασία)
Δεν το συνέχισα γιατί μου άναψαν τα λαμπάκια και δε θέλω να μαλώσουμε όσο έχω την εγγύηση.
Εμένα μου είπε ο μηχανικός στο εξουσιοδοτημένο ότι αν αγγίξει άλλος τη μηχανή χάνω την εγγύηση. Και αφορμή ήταν το προστατευτικό ψυγείου που είχα βάλει εγώ. (Το έβγαλα μετά βέβαια γιατί ανέβαζε θερμοκρασία)
Δεν το συνέχισα γιατί μου άναψαν τα λαμπάκια και δε θέλω να μαλώσουμε όσο έχω την εγγύηση.
Kακώς. Ο άλλος (ο κατασκευαστής, ο Ιάπωνας δλ) σου δίνει εγγύηση Χ ετών ή χλμ εφόσον όλη τη συντήρηση την κάνει κάποιος δικος του που τον έχει εκπαιδεύσει (με ότι συνεπάγεται αυτό σε κόστος αλλά και γνώση του μηχανικού). Αν "εσύ" μαστορεύεις μόνος σου και πειράξεις κάτι που δεν θα έπρεπε, γιατί θα πρέπει να ισχύει η εγγύηση που σου δίνει ο άλλος;
Στην εποχή μου μας έλεγαν να τα αλλάζουμε ζεστά που είναι και πιο λεπτόρευστα κλπ κλπ :wave2:
Kακώς. Ο άλλος (ο κατασκευαστής, ο Ιάπωνας δλ) σου δίνει εγγύηση Χ ετών ή χλμ εφόσον όλη τη συντήρηση την κάνει κάποιος δικος του που τον έχει εκπαιδεύσει (με ότι συνεπάγεται αυτό σε κόστος αλλά και γνώση του μηχανικού). Αν "εσύ" μαστορεύεις μόνος σου και πειράξεις κάτι που δεν θα έπρεπε, γιατί θα πρέπει να ισχύει η εγγύηση που σου δίνει ο άλλος;
Ας μου αποδείξει ότι για τη σκουριά στο ψαλίδι φταίει το ψυγείο του νερού και θα το δεχτώ.
Και αν δεν το πειράξω εγώ αλλά κάνει την αλλαγή λαδιών ένας "άσχετος" αδειούχος μηχανικός εκτός αντιπροσωπείας με λάδια και ροπές βάση manual τότε γιατί χάνω την εγγύηση?
DoctoR_k6
31/07/2019, 09:22
Εμένα το owners manual λέει αυτό για την αλλαγή λαδιώνStart the engine , warm it up for several minutes
Αυτο που περιγραφεις μηπως στο ζηταει αφοτου εχεις αλλαξει τα λαδια για τυχον συμπληρωμα?
Τουλαχιστον η Suzuki αυτο λεει στο δικο μου.
Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια. Ούτε να ζεματάει, ούτε κρύος.
Φίλτρο πάντως σε κάθε αλλαγή λαδιού (μετά από μπάνιο δε φοράμε το ίδιο βρακί, κλπ) :lol:
DoctoR_k6
31/07/2019, 09:24
Ας μου αποδείξει ότι για τη σκουριά στο ψαλίδι φταίει το ψυγείο του νερού και θα το δεχτώ.
Και αν δεν το πειράξω εγώ αλλά κάνει την αλλαγή λαδιών ένας "άσχετος" αδειούχος μηχανικός εκτός αντιπροσωπείας με λάδια και ροπές βάση manual τότε γιατί χάνω την εγγύηση?
Warranty terms...διαβασε τα κ θα ξερεις τι μπορεις να κανεις κ τι οχι.
Warranty terms...διαβασε τα κ θα ξερεις τι μπορεις να κανεις κ τι οχι.
Η νομοθεσία είναι πάνω απο τα warranty terms ;)
DoctoR_k6
31/07/2019, 09:31
Τοτε μην αγχωνεσαι αλλαξε τα κ στον μπαρμπα Γιωργο στην γωνια.
Τοτε μην αγχωνεσαι αλλαξε τα κ στον μπαρμπα Γιωργο στην γωνια.
Επειδή δεν έχω όρεξη να μαλώνω ρωτάω. Το ξεκαθάρισα πιο πάνω.
Και δεν πάω σε τυχάρπαστο αλλά επαγγελματία μηχανικό.
Τα έχω γράψει πιο πάνω
Δηλαδή έβαλες μόνος σου ένα αξεσουάρ που αποδεδειγμένα ανέβαζε τη θερμοκρασία, και φταίει το εξουσιοδοτημένο, που σου είπε να μην πειράζεις το μηχανάκι γιατί θα χάσεις την εγγύηση. Μμ...
Επειδή δεν έχω όρεξη να μαλώνω ρωτάω. Το ξεκαθάρισα πιο πάνω.
Και δεν πάω σε τυχάρπαστο αλλά επαγγελματία μηχανικό.
Τα έχω γράψει πιο πάνω
Ρε φίλος δλδ, τώρα συγγνώμη. Ας είναι και μηχανικός στη ΝΑΣΑ. Η εγγύηση που έχεις είναι να στο φτιάχνει ο Μήτσος ο συνεργειάς που είναι το επίσημο δίκτυο της εταιρείας. Αυτό με τους νόμους να το δείτε, αν δεν είστε νομικοί.
Δηλαδή έβαλες μόνος σου ένα αξεσουάρ που αποδεδειγμένα ανέβαζε τη θερμοκρασία, και φταίει το εξουσιοδοτημένο, που σου είπε να μην πειράζεις το μηχανάκι γιατί θα χάσεις την εγγύηση. Μμ...
google "αφορμή"
Ρε φίλος δλδ, τώρα συγγνώμη. Ας είναι και μηχανικός στη ΝΑΣΑ. Η εγγύηση που έχεις είναι να στο φτιάχνει ο Μήτσος ο συνεργειάς που είναι το επίσημο δίκτυο της εταιρείας. Αυτό με τους νόμους να το δείτε, αν δεν είστε νομικοί.
Ναι θέλει πολύ γνώση για να ακολουθήσεις 6 βήματα που δίνει το OWNERS MANUAL!!!!!
Κατα τα άλλα έχεις μείνει στο 2002 (ή κάπου εκεί κοντά που έγινε η ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία!)
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84% CE%BF%CF%85+%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE% BF
Να το κάνω και πιο εύκολο
Ο κανονισμός που λίγοι γνωρίζουν
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, όμως σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μακεδόνα, ιδιοκτήτη μέχρι πρόσφατα εξουσιοδοτημένου συνεργείου αυτοκινήτων στα Κάτω Πατήσια, οι πελάτες που δεν γνωρίζουν τον κανονισμό 1400 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002 είναι πολλοί. «Ο κανονισμός αυτός δίνει τέλος στην ‘υποχρέωση’ των πελατών να πηγαίνουν για σέρβις και ανταλλακτικά στις κεντρικές εταιρείες ή στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία», λέει ο κ. Μακεδόνας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός επιτρέπει σ’ έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου να επισκευάσει το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της εγγύησης και σε ένα μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο χωρίς να χάνει τα πλεονεκτήματα της εγγύησης που έχει. Επίσης, με τον συγκεκριμένο κανονισμό τα λεγόμενα «γνήσια ανταλλακτικά» μπορούν να διατίθενται και από ανεξάρτητα σημεία πώλησης και όχι αποκλειστικά από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, η δε εγγύηση του αυτοκινήτου δεν θα ακυρώνεται με τη χρήση ανταλλακτικών από την αγορά «after market» (ανταλλακτικά εφάμιλλα με αυτά της πρώτης τοποθέτησης, τα οποία όμως κινούνται την ελεύθερη αγορά και κοστίζουν φθηνότερα), αρκεί αυτά να έχουν την σχετική έγκριση από την Ε.Ε για τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη. Δηλαδή, αν το αυτοκίνητο είναι Γερμανικό θα πρέπει να μπουν γερμανικά ανταλλακτικά, αν είναι Γιαπωνέζικο γιαπωνέζικα κ.ο.κ. και όχι imitation. Τέλος, η κεντρική αντιπροσωπεία η οποία εισάγει τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκίνητου είναι υποχρεωμένη να παρέχει κάθε ανταλλακτικό δωρεάν ως υπόχρεος απέναντι στον πελάτη, ο οποίος είναι εντός εγγυήσεως ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει σέρβις εντός η εκτός εξουσιοδοτημένου συνεργείου.
Ποιο λοιπόν το όφελος από την επίσκεψη σε μια αντιπροσωπεία; Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι (έως πολύ) παραπάνω για να κάνουν σέρβις εκεί, θεωρώντας ότι έτσι εξασφαλίζουν την υψηλή αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου τους. Ισχύει κάτι τέτοιο; «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Από την στιγμή που γράφονται τα σέρβις από το εκάστοτε συνεργείο στο βιβλίο συντήρησης, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», λέει ο κ. Μακεδόνας και σημειώνει ότι ελλείψει stock πολλές είναι οι κεντρικές αντιπροσωπείες οι οποίες χρησιμοποιούν imitation ανταλλακτικά, αρκετές φορές χωρίς να έχει λάβει γνώση ο πελάτης και εδώ έγκειται μια ακόμα διαφορά στο σέρβις σε κάποιον ελεύθερο επισκευαστή και σε μια αντιπροσωπεία. Στις αντιπροσωπείες, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος τα στάδια της επισκευής του, ενώ στον ελεύθερο επισκευαστή κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επίσης, οι τιμές για σέρβις και ανταλλακτικά στις επίσημες αντιπροσωπείες, σύμφωνα με τον κ. Μακεδόνα, είναι οι διπλάσιες από αυτές που θα βρει ο ιδιοκτήτης σε έναν ελεύθερο επισκευαστή.
google "αφορμή"
Είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές για μια εταιρεία να σου πει "μην πειράζεις τίποτα, γιατί θα χάσεις την εγγύηση" παρά να κάτσει να σου εξηγεί τι μπορείς να πειράξεις και πώς, αναλαμβάνοντας εκείνοι το ρίσκο της δικής σου πράξης. Κι εσύ στη θέση τους το ίδιο θα έκανες.
Κι εγώ καταναλωτής είμαι, από τη δική σου πλευρά, αλλά να είμαστε και λίγο λογικοί, με κατανόηση. Ολόκληρο μπλέξιμο και συζήτηση για να γλιτώσεις... 20€.
Είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές για μια εταιρεία να σου πει "μην πειράζεις τίποτα, γιατί θα χάσεις την εγγύηση" παρά να κάτσει να σου εξηγεί τι μπορείς να πειράξεις και πώς, αναλαμβάνοντας εκείνοι το ρίσκο της δικής σου πράξης. Κι εσύ στη θέση τους το ίδιο θα έκανες.
Κι εγώ καταναλωτής είμαι, από τη δική σου πλευρά, αλλά να είμαστε και λίγο λογικοί, με κατανόηση. Ολόκληρο μπλέξιμο και συζήτηση για να γλιτώσεις... 20€.
Δεν είναι μόνο €20 αλλά η ταλαιπωρία να πηγαίνω 20-25' διαδρομή να περιμένω να κρυώσει και να επιστρέψω πίσω άλλα 20-25'. ***
Είναι και η κοροϊδία γιατί όταν ρώτησα για τον ανεμοθώρακα που έβαλα και μου είπε ότι πάλι μπορεί να χάσω την εγγύηση ε απλά ξεκόβω.
Δεν είμαι 16 χρονών. Αν δε θέλει να μου εξηγήσει ας μή μου λέει μαλακίες.
Η σωστή απάντηση είναι "Αν η μετατροπή δημιουργήσει το πρόβλημα τότε χάνεις την εγγύηση" που αυτό εννοείται.
Για το ψυγείο ΟΚ. Το είδα και το έβγαλα αμέσως. Αλλά δε δέχομαι τον εκφοβισμό για να με αναγκάζουν να πηγαίνω να μου ρυθμίζουν και τον καθρέπτη.
***Βάλε ότι και το μάνουαλ προτείνει ανα 10.000 οπότε υπάρχει η αμφιβολία ότι πετάω τσάμπα χρήματα/χρόνο και έτσι τα έξτρα €10-20-30 έχουν μεγαλύτερη αξία!
ΥΓ2. Αν ήταν κάτι πιο πολύπλοκο δε θα το συζητούσα. Θα πλήρωνα έξτρα την τεχνογνωσία του μηχανικού της Yamaha. Αλλά μιλάμε για αλλαγή λαδιών!
ΥΓ3. Για το φίλτρο λαδιού που δε το αλλάζω το κάνω επειδή υποτίθεται αντέχει 10.000χλμ. Ίσα ίσα θα του αυξήσω τη ζωή με την ενδιάμεση αλλαγή. Το μόνο που με απασχολεί είναι το λάδι που θα μείνει μέσα και θα αναμιχθεί με το νέο. Άντε να το ξεβιδώσω να το αδειάσω και αυτό.
Ναι θέλει πολύ γνώση για να ακολουθήσεις 6 βήματα που δίνει το OWNERS MANUAL!!!!!
Κατα τα άλλα έχεις μείνει στο 2002 (ή κάπου εκεί κοντά που έγινε η ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία!)
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84% CE%BF%CF%85+%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE% BF
Να το κάνω και πιο εύκολο
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νικολόπουλος, ανέφερε επίσης πως: «Το συνεργείο αυτό θα πρέπει να υπογράφει το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου και να συρράπτει τα τιμολόγια αγορών, ώστε να προσδιορίζεται η συγκεκριμένη ενέργεια και η συντήρηση του αυτοκινήτου. Και όλα αυτά για να διασφαλιστεί πρώτα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου», ολοκλήρωσε.
O Μαστρομήτσος της γειτονιάς σου, θα σφραγίσει-υπογράψει το βιβλίο συντήρησης; :tooth:
Oύτε για μαλ@κα να ψάχνεις δλδ :tooth:
Νταξει, οκ, μπορείς και μη σου συμβεί κάτι.... :tooth:
A, αυτά που λες, να τα πεις σε ιδιοκτήτη καινουριου Ducati, αλλά θέλω βίντεο ε;
Είναι και η κοροϊδία γιατί όταν ρώτησα για τον ανεμοθώρακα που έβαλα και μου είπε ότι πάλι μπορεί να χάσω την εγγύηση ε απλά ξεκόβω.
Να,αυτά δε μπορώ. Πόσο καραγκιόζης μάστορας μπορεί να εὶναι αυτὸς που το είπε ρε φίλε.....
O Μαστρομήτσος της γειτονιάς σου, θα σφραγίσει-υπογράψει το βιβλίο συντήρησης; :tooth:
Oύτε για μαλ@κα να ψάχνεις δλδ :tooth:
Νταξει, οκ, μπορείς και μη σου συμβεί κάτι.... :tooth:
A, αυτά που λες, να τα πεις σε ιδιοκτήτη καινουριου Ducati, αλλά θέλω βίντεο ε;
Δε θα του το ζητήσω γιατί δεν χρειάζεται.
Αλλά ναί μπορεί.
Και αν θέλω μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του ψαλιδιού που έχει σκουριάσει μέσα στην εγγύηση. ΔΩΡΕΑΝ (νομίζω μόνο το ανταλλακτικό και όχι η εργασία)
Δε θα του το ζητήσω γιατί δεν χρειάζεται.
Αλλά ναί μπορεί.
Και αν θέλω μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του ψαλιδιού που έχει σκουριάσει μέσα στην εγγύηση. ΔΩΡΕΑΝ (νομίζω μόνο το ανταλλακτικό και όχι η εργασία)
ΟΚ.
Έχετε πολύ πλάκα όσοι αγοράζετε μότο με ένα Α κόστος συντήρησης και κλαίγεστε για 10-20 ευρώ παραπάνω κάθε 6 μήνες.....ΜΗΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ.....αν πάλι πρέπει να κάνεις το προηγούμενο βήμα ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΜΟΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ...αν πάλι ο καθένας δεν καταλαβαίνει ότι για 20 ευρώ παίζει να χάσει την εγγύηση του και εστω φλερτάρει με αυτο τοτε.....περαστικά...ο Δαρβίνος πρέπει να είναι περήφανος...:wave2:
Όσο για το θέμα....ο κωνωψ απ τη διυλιση κλπ κλπ κλπ....έλεος για μια αλλαγή λαδιών σε μοτέρ τζαπαν δυκιλινδρο που για να το χαλάσεις πρέπει να προσπαθήσεις συνειδητά...:a018:
Έδωσα €2000 για παιδική χαρά για τα παιδιά μου που σε 4-5 χρόνια θα είναι άχρηστη. (Έφαγα και 15 απογεύματα μετά τη δουλειά να τη στήσω :D )
Στα @@ μου τα €10-20
Το πού δίνω και το €1 όμως με ενδιαφέρει.
Απο εκεί και πέρα του χρόνου μπορεί να έχω αλλάξει το ΜΤ.
Αυτό και το ότι είναι Japan (και καλά - το μισό έχει σκουριάσει ήδη) δεν έχει σημασία με το τι είναι σωστό.
Πάντα ακολουθούσα το manual. Ας κάνω μία αλλαγή νωρίτερα αφού με "μπρίζωσε" ο BLiTzER. Σιγά τα €25 που θα χάσω.
Τί έγραψες όμως γιατί ξεχάστηκα?
harris_x
31/07/2019, 13:34
Ψάξε το λιγάκι αυτό γιατί θα πικραθεις αν σου χρειαστεί κάτι ;)
harris_x
31/07/2019, 13:35
Έδωσα €2000 για παιδική χαρά για τα παιδιά μου που σε 4-5 χρόνια θα είναι άχρηστη. (Έφαγα και 15 απογεύματα μετά τη δουλειά να τη στήσω :D )
Στα @@ μου τα €10-20
Αυτό και το ότι είναι Japan (και καλά - το μισό έχει σκουριάσει ήδη) δεν έχει σημασία με το τι είναι σωστό.
Πάντα ακολουθούσα το manual. Ας κάνω μία αλλαγή νωρίτερα αφού με "μπρίζωσε" ο BLiTzER. Σιγά τα €25 που θα χάσω.
Α, οκ, έχεις λεφτά...
Άκυρο, μη ψάξεις τίποτα.
Το ανέφερα ότι για αυτό ρώτησα αν θα το καταλάβουν στο συνεργείο να γλιτώσω τη φασαρία.
Δικηγόρο έχω έτοιμο. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και ο συνήγορος του καταναλωτή διαθέσιμος :)
Δεν σου έχω πει να μην μιλάς, αφού είσαι άσχετος;
Στα @@ μου τα €10-20
Βασικά δε σου ζήτησα τη φορολογική σου......ξέρεις το ότι έχεις να δώσεις 2000 για παιδική χαρά όπως κομπάζεις και κάνεις ολόκληρο θέμα για 20ευρω αλλά μετά το γυρνάς και λες στα @ για τα 20 ευρώ δείχνει είτε ότι είσαι bipolar η μας τρολαρεις όλους εδώ μέσα κανονικά έτσι??Για να μην το πάω παρακάτω......
Το τι θα κάνεις το ξέρεις εσύ γούστο σου καπέλο σου ικα σου τα γκαφρα και το μοτο απλά φτάνει με την κλάψα και τη μουρμούρα για κάτι τέτοια...τη γνωμη μου την ειπα παραπανω..Δηλαδή οκ...να ταν κάτι σοβαρό να βοηθήσουμε να δώσει κόσμος τα φώτα του τις συμβουλές του...Όσον αφορά τη σκουριά....Που ακριβώς παρκάρεις το mt σε νησί με υγρασία φουλ??Και μην πεις σε κλειστό πάρκινγκ και δεν τρώει βροχές ποτε κλπ γιατί θα γελάσει η κάθε πικραμένη...τζαπαν είναι δεν είναι φτιαγμένο από τιτάνιο για να πάει στο φεγγάρι...
Ααα οκ τώρα φτάσαμε στα δικαστήρια.......ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ......ΩΩΩ ΘΕΟΙΙΙ:bawl:
Α, οκ, έχεις λεφτά...
Άκυρο, μη ψάξεις τίποτα.
Δε θα έλεγα ότι δεν έχω απλά προσέχω και πού τα δίνω οπότε μπορώ να κάνω "σπατάλες" αλλού.
(πχ. Είμαι με κινητό 4χρονών που το αγόρασα €180 μεταχειρισμένο και έχει ακόμα μπόλικο ψωμί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσω €1000 για akrapovic! :D)
harris_x
31/07/2019, 13:46
Δεν σου έχω πει να μην μιλάς, αφού είσαι άσχετος;
Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, αλήθεια :(
harris_x
31/07/2019, 13:48
Το ανέφερα ότι για αυτό ρώτησα αν θα το καταλάβουν στο συνεργείο να γλιτώσω τη φασαρία.
Δικηγόρο έχω έτοιμο. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και ο συνήγορος του καταναλωτή διαθέσιμος :)
Αν έχετε μελετήσει την εγγύηση και κινήστε στα παράθυρα δεν θα έχετε προβλήματα.
Αχ όχι, απλά θα ξοδέψεις τα λεφτακια σου ;)
Βασικά δε σου ζήτησα τη φορολογική σου......ξέρεις το ότι έχεις να δώσεις 2000 για παιδική χαρά όπως κομπάζεις και κάνεις ολόκληρο θέμα για 20ευρω αλλά μετά το γυρνάς και λες στα @ για τα 20 ευρώ δείχνει είτε ότι είσαι bipolar η μας τρολαρεις όλους εδώ μέσα κανονικά έτσι??Για να μην το πάω παρακάτω......
Το τι θα κάνεις το ξέρεις εσύ γούστο σου καπέλο σου ικα σου τα γκαφρα και το μοτο απλά φτάνει με την κλάψα και τη μουρμούρα για κάτι τέτοια...τη γνωμη μου την ειπα παραπανω..Δηλαδή οκ...να ταν κάτι σοβαρό να βοηθήσουμε να δώσει κόσμος τα φώτα του τις συμβουλές του...Όσον αφορά τη σκουριά....Που ακριβώς παρκάρεις το mt σε νησί με υγρασία φουλ??Και μην πεις σε κλειστό πάρκινγκ και δεν τρώει βροχές ποτε κλπ γιατί θα γελάσει η κάθε πικραμένη...τζαπαν είναι δεν είναι φτιαγμένο από τιτάνιο για να πάει στο φεγγάρι...
Ααα οκ τώρα φτάσαμε στα δικαστήρια.......ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ......ΩΩΩ ΘΕΟΙΙΙ:bawl:
Έχω αναλύσει το σκεπτικό μου. Αν ακόμα δε μπορείς να το καταλάβεις συγγνώμη :)
Το SH300 είχε λιγότερη σκουριά στα 8 χρόνια απο το MT-07 στους 6 μήνες.
Το νησί φταίει?
Ούτε κλαίγομαι νομίζω.
Ότι σκουριάζει μέσα στην εγγύηση αλλάζει. :)
Έχεις πολύ όρεξη!!!!
Έχω αναλύσει το σκεπτικό μου. Αν ακόμα δε μπορείς να το καταλάβεις συγγνώμη :)
Έχεις πολύ όρεξη!!!!
All is well δε θα παντρευτούμε κιολα...:D
Καμία φορά όταν δεν έχω δουλειά και βαριέμαι....εχω και καιρό να βγω καμία καλή βόλτα....τι α κανς...:p
Αν έχετε μελετήσει την εγγύηση και κινήστε στα παράθυρα δεν θα έχετε προβλήματα.
Αχ όχι, απλά θα ξοδέψεις τα λεφτακια σου ;)
Η νομοθεσία είναι πάνω απο τους όρους οποιασδήποτε εγγύησης.
Τα ίδια χάλια με ένα πασίγνωστο κατάστημα με είδη μοτοσυκλετισμού της Πάτρας με καταχρηστικούς όρους.
Έκανα ερώτηση πριν 2-3 μήνες στο συνήγορο του καταναλωτή και είχα δίκιο αλλά δεν το συνέχισα γιατί είχα ψωνίσει απο αλλού.
Τα δικαιώματα και γενικά η Ελληνική νομοθεσία είναι ΠΑΝΩ απο οποιονδήποτε όρο εγγύησης/καταστήματος.
Τέτοια θέματα κατα τη γνώμη μου θα έπρεπε να διδάσκονται στο Γυμνάσιο άντε Λύκειο!
Τα ίδια χάλια με ένα πασίγνωστο κατάστημα με είδη μοτοσυκλετισμού της Πάτρας με καταχρηστικούς όρους.
Έκανα ερώτηση πριν 2-3 μήνες στο συνήγορο του καταναλωτή και είχα δίκιο αλλά δεν το συνέχισα γιατί είχα ψωνίσει απο αλλού.
Τα δικαιώματα και γενικά η Ελληνική νομοθεσία είναι ΠΑΝΩ απο οποιονδήποτε όρο εγγύησης/καταστήματος.
Τέτοια θέματα κατα τη γνώμη μου θα έπρεπε να διδάσκονται στο Γυμνάσιο άντε Λύκειο!
Εγώ πάλι νομίζω ότι κάποιοι χρειάζονται επειγόντως διακοπές...:tooth:
Φεύγω για camping το ΠΣΚ :p
Άσχετο:
και όμως έπεσε τυχαία το μάτι μου προχθές σε ένα κανάλι (για τη νεολαία ήταν, δεν θυμάμαι όνομα), και ρωτούσαν τους 18 χρονους τι είναι το φπα και δεν είχαν ιδέα.
Καλό είναι να είσαι στον κόσμο σου αλλά για κάποια βασικά πραγματάκια εδώ που ζούμε σε αυτή τη γη καλό θα ήταν να έχουμε μια ιδέα.
ρωτούσαν τους 18 χρονους τι είναι το φπα και δεν είχαν ιδέα.
Αρκεί που ξέρουν θρησκευτικά. Χριστιανικά δηλαδή.
Αρκεί που ξέρουν θρησκευτικά. Χριστιανικά δηλαδή.
Θα μου αρκούσε να ξέρουν πως αλλάζουν λάδια στο mt :D
harris_x
31/07/2019, 15:30
Ok :)
Ok :)
Χαίρομαι που συμφωνούμε :D
harris_x
31/07/2019, 21:17
Χαίρομαι που συμφωνούμε :D
Δεν συμφωνούμε, απλά σε αφήνω με τις αυταπάτες σου ;)
Δεν συμφωνούμε, απλά σε αφήνω με τις αυταπάτες σου ;)
Μέχρι τώρα μονο λόγια είσαι. Ποιός έχει αυταπάτες;
harris_x
31/07/2019, 23:17
Μέχρι τώρα μονο λόγια είσαι. Ποιός έχει αυταπάτες;
:confused:
Δεν σε πιάνω, αλλά δεν με νοιάζει κι ολας.
Καλή τύχη και έχε κατά νου ότι και οι δικηγόροι το "ψωμάκι" τους ψαχνουν ;)
Και κάποιοι τους το προσφέρουν απλόχερα :winka:
Εννοώ ότι δε μου έχεις αποδείξει ότι δεν ισχύουν αυτά που διαβάζω.
Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχω φτάσει σε δικηγόρο για τέτοια θέματα. Αν και τα έξοδα του δικηγόρου τα ζητάς αν κερδίσεις.
Υπάρχει ο συνήγορος του καταναλωτή και άλλοι σύλλογοι που συνεργάζονται με δικηγόρους. Αλίμονο αν ο κάθε καταναλωτής ήταν ξεβράκωτος.
Μέχρι τώρα έχω δικαιωθεί περίπου 3-4 φορές με την καλύτερη ενάντια στον ΟΤΕ που έφαγε πρόστιμο.
Α και με τη Eurobank που μου επέστρεψαν €60-70
Να μην υπήρχε η νομοθεσία να το δεχτώ. :)
Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχω φτάσει σε δικηγόρο για τέτοια θέματα. Αν και τα έξοδα του δικηγόρου τα ζητάς αν κερδίσεις.
Υπάρχει ο συνήγορος του καταναλωτή και άλλοι σύλλογοι που συνεργάζονται με δικηγόρους. Αλίμονο αν ο κάθε καταναλωτής ήταν ξεβράκωτος.
Μέχρι τώρα έχω δικαιωθεί περίπου 3-4 φορές με την καλύτερη ενάντια στον ΟΤΕ που έφαγε πρόστιμο.
Επειδή ο αποπάνω ειναι σε διακοπές απο χθες, και δεν νομίζω να μπει για κανα μηνα εδώ μέσα, απλά να σου πω ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω από σένα.
Έξυπνο παιδί είσαι, θα καταλάβεις τι λέω. Αν πάλι, έχεις δεχτεί ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή κι αυτή των επαγγελματιών του χώρου δεν είναι, τότε πραγματικά σου ευχόμαστε καλή τύχη, σε περίπτωση που θα την χρειαστείς.
harris_x
01/08/2019, 10:51
:lol:
Αλήθεια τώρα;
Σιγά μη κάτσω να σου εξηγήσω.
Απλά αν νομίζεις ότι το να κοντράρεις μια εταιρία σαν τη Yamaha για όρους εγγύησης θα είναι το ίδιο με το καταστήματακι ή τη Eurobank, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι είσαι βαθιά νυχτωμένος και καλή τύχη.
Τελος από εμένα.
Όπως ανέφερα κοιτάω να αποφύγω τη διαμάχη.
Απο εκεί και πέρα η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη.
Οι όροι εγγύησης είναι ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ των νόμων.
Αυτό είναι κανόνας.
Τέλος και απο μένα.
Δεν έχει νόημα να συζητάμε για κάτι απλούστατο και ξεκάθαρο που ισχύει πάρα πολλά χρόνια.
Άλλο ένα τυχαίο λινκ (απο τα άπειρα!)
https://www.bmwfans.gr/forum/showthread.php?t=2704
ένας λέει έχει θέμα αλλά δε μιλάω για έξτρα εγγύηση που δίνουν κάποιες αντιπροσωπείες αλλά τη βασική
καλό μήνα :)
ΥΓ.
Άντε και για επιδόρπιο
https://www.inctek.gr/block_exemption.htm
Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό:
1. Δεν υπάρχουν αποκλειστικά συνεργεία τα οποία πρέπει να κάνουν αποκλειστικά και μόνο επισκευές σε συγκεκριμένο τύπο αυτοκίνητων, αλλά την συντήρηση και επισκευή μπορεί να την κάνει ο καθένας όπου θέλει αρκεί να είναι από διπλωματούχο μηχανικό και τηρείται βιβλίο Service.
2. Δεν υπάρχουν γνήσια η μη ανταλλακτικά αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ανταλλακτικά τα οποία έχουν έγκριση τύπου από την EE για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκίνητο του
3. Η κεντρική αντιπροσωπεία η οποίος εισάγει τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκίνητου είναι υποχρεωμένη όπως παρέχει κάθε ανταλλακτικό δωρεάν ως υπόχρεος απέναντι στον πελάτη ο οποίος είναι εντός εγγυήσεως ανεξάρτητος αν έχει κάνει Service εντός η εκτός εξουσιοδοτημένου συνεργείου
4. Ότι υποχρεωτική χρήση ανταλλακτικών της αντιπροσωπείας κατά την περίοδο της εγγύησης γίνεται μόνο στις δωρεάν τοποθετήσεις
sapila racing
01/08/2019, 11:43
Αυτό το ανορθόγραφο κείμενο δεν πείθει κανέναν.
Την απόφαση περί εγγυήσεων την ξέρουμε αλλά η κοινή λογική λέει άλλα.
πχ αν αγοράσεις ενα καινούριο Ducati μπορείς να το πας για service σε οποιοδήποτε συνεργείο?
Κανονικά οχι γιατί ο μαστορας της γειτονιάς σου δεν ξέρει πως ρυθμίζονται οι βαλβίδες στο δεσμοδρομικό σύστημα της Ducati.
Βέβαια μπορεί ο ιδιοκτήτης να είναι άσχετος, να το πάει και ο μαστορας του κάνει το service με την μέθοδο του ξεματιάσματος.
Μέχρι πρότινος κάποιοι Ευρωπαίοι κατασκευαστες (ΚΤΜ, Triumph κλπ) είχαν αφήσει ξεκλείδωτες τις ECU και μπορούσε οποιοσδήποτε μάστορας με ενα κοινό πρόγραμμα (πχ Tune ECU) κι ενα PC να μπορέσει να διαβασει τον εγκέφαλο και να κάνει τις απαραίτητες ενεργειες.
Πάει κι αυτό πλέον.
Πως λοιπόν θα διαβάσει το συνεργείο την ECU της μοτο σου αν δεν έχει το κατάλληλο μηχάνημα να το μπριζώσει?
Αλλο συστημα η Honda, αλλο η Yamaha, αλλο η Suzuki, αλλο η ΚΤΜ κλπ κλπ.
Θεωρεις οτι ενα συνεργείο μπορεί να έχει τα κατάλληλα μηχανήματα για να τα διαβάσει και να τα σετάρει όλα αυτα?
Συμφωνώ 100% με αυτά που λές.
Βέβαια πρόσβαση και στο λογισμικό και στην εκπαίδευση στα γρήγορα που το διάβασα η νομοθεσία προβλέπει ότι ο κατασκευαστής οφείλει να παρέχει (έναντι αμοιβής λογικά).
Οπότε είναι στο χέρι του εκάστοτε συνεργείου να επεκτείνει τις δυνατότητες του πέρα απο την αλλαγή λαδιών ή όχι.
Μίλησα για απλή αλλαγή λαδιών με λάδια που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και αν χάνω την εγγύηση ή αν μπορούν να το καταλάβουν για να με πρήξουν.
Δεν θα πάω για ρύθμιση βαλβίδων σε κάποιον που δεν έχει κάνει εκπαίδευση επάνω στη μηχανή μου
ΑΝ ΚΑΙ ( :) ) με το βιβλίο service (όχι το owners) δε βλέπω το λόγο κάποιος να μή μπορεί να το κάνει.
Επειδή ούτε ο αντιπρόσωπος χρησιμοποιεί ροπόκλειδο για τη βίδα του λαδιού, άξονα πίσω ρόδας και ρεγουλατόρους αλυσίδας καταλαβαινόμαστε ότι ένας μηχανικός της γειτονιάς μπορεί να είναι και πολύ πιο σχολαστικός.
Ούτε στη Honda είδα ροπόκλειδο ακόμα και για τη ρύθμιση βαλβίδων...τί λέμε τώρα.
Και αν το ζητήσεις σε βγάζουν και ηλίθιο και η τιμή διπλασιάζεται
PaNick67
01/08/2019, 12:16
Θα μπεις σε ολη αυτη την διαδικασια να αποδειξεις οτι εγιναν ολα οπως οριζει ο κατασκευαστης για τα δυο χρονια της εγγυησης; Δηλαδη η μοτο σου πρεπει να παει δυο φορες για ετησιο σερβις και αναλογα τα χιλιομετρα που κανεις αλλες δυο για μια εξτρα αλλαγη λαδιων και για αυτες τις 4 συνολικα επισκεψεις θα ρισκαρεις αν συμβει κατι να μπλεξεις με δικηγορους, ενωσεις καταναλωτων, κεντρικες αντιπροσωπειες, ενω το μηχανακι σου θα ειναι στο συνεργειο περιμενοντας αυτοι να τα βρουν ωστε να στο φτιαξουν. Αν φυσικα δεν ισχυριστει η αντιπροσωπεια οτι ο μηχανικος που πηγες εκανε την ζημια και μπλεξεις μετα με αγωγες και μηνυσεις.
Σε ολο αυτο το διαστημα εσενα η ζωη σου θα ανατραπει, μηχανη θα εχεις αλλα θα ειναι σαν να μην εχεις, θα πληρωνεις δικηγορους, θα ταλαιπωρεισαι και ολα αυτα για να γλυτωσεις μια ωρα το εξαμηνο και 20€ επιπλεον την αλλαγη;
Σοβαρα τωρα;
OMG που λένε και οι νέοι!
Και όλα αυτά επειδή θα αλλάξω μόνος μου τα λάδια! :lol: (ή είπαμε ένα άλλος μηχανικός)
Το ξαναδιάβασα γιατί με συνεπήρε η ιστορία τη πρώτη φορά....
Αυτοί πρέπει να αποδείξουν ότι δημιούργησε πρόβλημα ο άλλος μηχανικός αν τα έχω διαβάσει σωστά.
Και θα ανατραπεί η ζωή μου?
Θα αγοράσω καινούργια μηχανή σιγά μη σκάσω!
..
Βέβαια πρόσβαση και στο λογισμικό και στην εκπαίδευση στα γρήγορα που το διάβασα η νομοθεσία προβλέπει ότι ο κατασκευαστής οφείλει να παρέχει (έναντι αμοιβής λογικά).
...
Eπειδή μάλλον δεν είσαι του χώρου, ή έχεις μπει σχετικά πρόσφατα, να σου πω κάτι γι αυτό:
Ο κατασκευαστής, δεν ξέρω αν είναι υποχρεωμενος να κάνει το οτιδήποτε με οποιονδήποτε ιδιώτη. Εστω και να είναι, έστω και να τον εκπαιδεύσει, θα τον εκπαιδεύσει σε τί; Σε όλα του τα μοντέλα ή σε ένα συγκεκριμένο; Έχει ό ιδιώτης μηχανικός τον χρόνο (κι άρα και το χρήμα) να πάει; Θα πάει σε όλους τους κατασκευατές; Θα πάρει ο ιδιώτης ολα τα μηχανήματα που χρειάζεται; Θα πηγαίνει σε κάθε τεχνική ενημέρωση που γίνεται ανά κάποια χρονικά διαστήματα στον κάθε κατασκευαστή; Θα έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων (αποθήκες κλπ) του εργοστασίου για ανταλλακτικά κλπ;
Δεν πάιζουν αυτά που λες, είναι εξωπραγματικά.
PaNick67
01/08/2019, 12:26
Τελικα τρολαρεις και εχεις και λεφτα! :lol: :a22:
Θα αγοράσω καινούργια μηχανή σιγά μη σκάσω!
Αν αγοράσεις καινούρια, πάλι θα έχεις προβληματισμούς με την εγγύηση. Μεταχειρισμένη θέλεις κατά βάθος. :p
Καλά ρε 12 χρόνια και με αφήνετε να λέω τα ίδια? :D
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=41379
Eπειδή μάλλον δεν είσαι του χώρου, ή έχεις μπει σχετικά πρόσφατα, να σου πω κάτι γι αυτό:
Ο κατασκευαστής, δεν ξέρω αν είναι υποχρεωμενος να κάνει το οτιδήποτε με οποιονδήποτε ιδιώτη. Εστω και να είναι, έστω και να τον εκπαιδεύσει, θα τον εκπαιδεύσει σε τί; Σε όλα του τα μοντέλα ή σε ένα συγκεκριμένο; Έχει ό ιδιώτης μηχανικός τον χρόνο (κι άρα και το χρήμα) να πάει; Θα πάει σε όλους τους κατασκευατές; Θα πάρει ο ιδιώτης ολα τα μηχανήματα που χρειάζεται; Θα πηγαίνει σε κάθε τεχνική ενημέρωση που γίνεται ανά κάποια χρονικά διαστήματα στον κάθε κατασκευαστή; Θα έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων (αποθήκες κλπ) του εργοστασίου για ανταλλακτικά κλπ;
Δεν πάιζουν αυτά που λες, είναι εξωπραγματικά.
διάβασε την αρχή της 2η σελίδας
https://www.ideea.gr/newspaper/no/NO0024-NEWS-845.pdf
Μου θυμίσατε σε αντιπροσωπεία της yamaha πριν πολλά χρόνια στο crypton να μου λέει ο μηχανικός με τους τίτλους στον τοίχο
"Ποιός σου καθάρισε το καρμπιρατέρ και έβαλε γράσο αντί για βαζελίνη?" (ούτε που ξέρω τί είναι το σωστό)
Ε...μόνο σε αυτούς το πήγαινα οπότε κάποιος δικός τους αν όχι ο ίδιος το έκανε!
Καλά ρε 12 χρόνια και με αφήνετε να λέω τα ίδια? :D
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=41379
διάβασε την αρχή της 2η σελίδας
https://www.ideea.gr/newspaper/no/NO0024-NEWS-845.pdf
Τα διάβασα. Πήγαινε εσύ τώρα και ρώτησε τον μηχανικό σου, αν θα το έκανε. Και πες μας τι θα σου πει.
Τα διάβασα. Πήγαινε εσύ τώρα και ρώτησε τον μηχανικό σου, αν θα το έκανε. Και πες μας τι θα σου πει.
Μα δεν έχω τέτοια απαίτηση! Γιατί να το κάνω αυτό.
Αυτός αν θέλει όμως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα.
Τώρα αν υπάρχουν κολλήματα απο τις αντιπροσωπείες, απο ότι είδα υπάρχει σύλλογος να κινηθεί νομικά. Αλλά πάμε πολύ μακριά και δε με ενδιαφέρουν καθόλου :)
Μα δεν έχω τέτοια απαίτηση! Γιατί να το κάνω αυτό.
Ναι αλλά έχεις απαίτηση να κάνεις όπου θες τα σέρβις σου.
Αυτός αν θέλει όμως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα.
Αν δεν θέλει δεν μπορει να σου κάνει σέρβις και να παραμένει το όχημα στην εγγύηση.
Τώρα αν υπάρχουν κολλήματα απο τις αντιπροσωπείες, απο ότι είδα υπάρχει σύλλογος να κινηθεί νομικά. Αλλά πάμε πολύ μακριά και δε με ενδιαφέρουν καθόλου :)
Ναι, γιατί έχουν όρεξη να πάνε κόντρα στους μεγάλους. Γιατί... OK :tooth:
Αστο ρε παιδί μου, πες οτι γράφουμε έτσι γιατί είναι καλοκαίρι, να πίνουμε τις γκαζοζες μας χαζολογώντας.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι στη συζήτηση ούτε και έχω κάτι να κερδίσω :whistle:
Καλές διακοπές :)
(Δείτε το αυτό να μου βάζετε λόγια! Άκου εκεί "απαίτηση"!!!)