Σύνδεση

View Full Version : Ποδήλατα ΙΙ

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14

Panos76
04/09/2023, 12:37
Δεν ειναι τπτ ιδιατερο απο περιφερειακα αλλα κοστισε γυρω στα 640.

:eek::faint:

Δηλ. πόσα πρέπει να δώσεις στις μέρες μας για ποδήλατο για να μην είσαι πλέμπας;;

DoctoR_k6
04/09/2023, 12:48
:eek::faint:

Δηλ. πόσα πρέπει να δώσεις στις μέρες μας για ποδήλατο για να μην είσαι πλέμπας;;

Για εναν σαν κ εμενα μπορει να ειναι υπεραρκετα κ να μην εχω θεμα.
Οι πιο εμπειροι κ με χρηση τελειως διαφορετικη απο εμενα σιγουρα θα εχουν θεματα.
Εχω ικανοποιημενος ειμαι αλλα δεν ειμαι κ σημειο αναφορας.
Ειχα αρκετα χρονια εκτος αθληματος κ περισσοτερο το πηρα να μπορω να τα φορτωνω μαζι με τα μικρα στο χωριο κ εδω τριγυρω στον Yμηττο.
Δεν προκειται να κανω τιποτα τρελα σκηνικα... :lol:

Manalishi
04/09/2023, 14:45
Για εναν σαν κ εμενα μπορει να ειναι υπεραρκετα κ να μην εχω θεμα.
Οι πιο εμπειροι κ με χρηση τελειως διαφορετικη απο εμενα σιγουρα θα εχουν θεματα.
Εχω ικανοποιημενος ειμαι αλλα δεν ειμαι κ σημειο αναφορας.
Ειχα αρκετα χρονια εκτος αθληματος κ περισσοτερο το πηρα να μπορω να τα φορτωνω μαζι με τα μικρα στο χωριο κ εδω τριγυρω στον Yμηττο.
Δεν προκειται να κανω τιποτα τρελα σκηνικα... :lol:

Και εγώ για τέτοια χρήση το προορίζω. (όχι στο χωριό σου όμως, εχουμε και εμείς χωριό κύριε!)

DoctoR_k6
04/09/2023, 14:54
Και εγώ για τέτοια χρήση το προορίζω. (όχι στο χωριό σου όμως, εχουμε και εμείς χωριό κύριε!)

:lol:
Ασε κ ειναι στα 900 μετρα.
Δεν συμφερει κ πολυ εκει με τα υψομετρικα.

BLiTzER
04/09/2023, 15:16
:lol:
Ασε κ ειναι στα 900 μετρα.

Στα 900 μέτρα δε χρειάζεσαι ποδήλατο, μπορείς και με τα πόδια.

DoctoR_k6
04/09/2023, 17:42
Στα 900 μέτρα δε χρειάζεσαι ποδήλατο, μπορείς και με τα πόδια.

Είναι κ 5 χλμ ρε συ από τον κεντρικό...πόσες φορές να το κάνουμε?
Δεν πάμε για υπερμαραθωνοδρομοι!!

doctor_john
04/09/2023, 19:25
Όμορφη η Μαούνα, αρκετά ανοικτή γεωμετρία για 29", το μονόδισκο σε εμάς δεν ευδοκίμησε, φθείρει πιο γρήγορα τα περιφερειακά, έχουν μεγάλη απόσταση
οι ταχύτητες, δεν έχεις γρανάζια να ακολουθήσεις αν δεν φοράς τα ίδια με το μπροστινό σου.

Για γενική χρήση είναι πολύ παραπάνω απο οκ, για γενικό τουρισμό χρειάζεται όλη την μετάδοση.

Μην ακολουθείτε την ψευτο κλίμακα των δήθεν όμως. Οι εταιρείες κλιμακώνουν μοντέλα στην προσπάθεια τους να καλύψουν ανάγκες.
Δεν ξεκινούν από των φτωχών προς το ένα και μοναδικό (σε παραγωγή..) των πλούσιων.

Θα βρείς αντίστοιχο από όλες τις εταιρείες με 29" hardtail. Για την χρήση που λες θα σε βολέψει και πιο ελαφρύ (στην αίσθηση μονο) τύπου trekking.

road spirit
05/09/2023, 08:50
Ότι λέει ο doctor john, θα συμφωνήσω πως για τη χρήση που το προορίζεις θα σε καλύψει απόλυτα κάτι πιο φθηνό τύπου trekking.
Και αν μπορέσεις να βρείς χωρίς ανάρτηση μπροστά, καλύτερα.
Σε budget κάτω των 1000, οι μπροστινές αναρτήσεις είναι εντελώς υποτυπώδεις. Ελάχιστη απόδοση. Άσε που κάνουν το ποδήλατο πιο βαρύ, και σε βατό χωματόδρομο δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό.

Manalishi
06/09/2023, 22:51
https://www.gatsoulis.gr/pd/orbea-podilato-orbea-carpe-15-700c-022-81396.htm?lang=el&path=1280009147

ή

https://cyclestore.gr/product/marin-kentfield-2-chrome-blue/

ή

https://cyclestore.gr/product/marin-dsx-blue-orange/

ή

https://cyclestore.gr/product/marin-muirwoods-black/

ΓιώργοςΤΤ
06/09/2023, 23:10
Ωραία ποδήλατα για πόλη, για εξοχή που ζήτησες όχι.

https://www.skroutz.gr/s/40968665/Ideal-Megisto-28-2023-Gri-Podilato-Trekking-me-Tachytites-kai-Ydraylika-Diskofrena.html

Εξαιρετική επιλογή για την δουλειά που θέλεις, καλή ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης.

Αν μελλοντικά δεις ότι δεν σε καλύπτει η μπροστινή ανάρτηση, απλά άλλαξε την.

Manalishi
07/09/2023, 15:16
To Orbea μου κάνει περισσότερο κλικ...

doctor_john
07/09/2023, 15:46
Υπήρξε και από την scott το μοντέλο sub που κυκλοφόρησε 05-10 στην ίδια γεωμετρία.
Αν το πετυχεις μεταχειρισμένο αξίζει τον έλεγχο σου.

Manalishi
07/09/2023, 15:53
Ναι, το εχω δει, Scott Sub, Kona Dew, και άλλο ένα έπαιζαν πολύ στις προτιμήσειςτα τελευταία χρόνια.

est
07/09/2023, 18:56
Η αναζήτηση μου πάει κάπως έτσι (όχι κάτι νέο φαντάζομαι)… ο μικρός μαθαίνει ποδήλατο (έχει το δικό του ισορροπίας προς το παρόν) και σκέφτομαι να πάρω ένα για να τσουλάμε παρέα. Δεν θέλω να δώσω χρήματα που θα πάνε χαμένα οπότε κοιτάζω κάποια που δείχνουν οκ, ας είναι και παλιά.
Το δίλημμα είναι τι κατηγορία να διαλέξω;
27" τροχούς και πάνω ή μπορεί να με βολέψει κανένα άλλο πιο μικρό.
Σαν κατασκευή είμαι στο L (με τα σημερινά δεδομένα, γιατί κάποτε στα μπαρς ήμανε απ´ τους ψηλούς κι έβλεπα και τώρα κάνω μυτάκια και δεξιά-αριστερά), τουτέστιν 1.85. Φυσική κατάσταση…. τη χτίζουμε :rolleyes: … άρα θα πηγαίνω και καθιστός.
Παίζει να μου κάθεται κανένα ΒΜΧ (που τα βλέπω στα 100€) και να αρχίσω τα κόλπα; Η ταχύτητα δε με απασχολεί, ούτε και το χώμα ιδιαίτερα- προς το παρόν-.
Τελευταία φορά πριν μερικά χρόνια είχα βρεθεί για κανα δίμηνο με ένα σπαστό νέου τύπου, με 16αρηδες ίσως τροχούς. Δεν θα ήθελα ξανά κάτι τέτοιο, επιβεβαίωσα πως δεν μου ταιριάζει.

Για ρίχτε καμιά ιδέα αν δε σας κάνει κόπο.
:beer:

doctor_john
07/09/2023, 22:01
Αν σου αρέσει ναι! ένα bmxακι πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Απο την άλλη, 1.85 και bmx θα φαίνεσαι κάπως αν δεν είσαι χαρκοράς σε κάποιο βαθμό. :D

Έχει και πολύ ωραία 26" mtb, atb, φορτωμένα με ποιότητα που τα δίνουν σε καλές τιμές.
Γενικά υπάρχουν τόσα κουκλιά σε μεταχειρισμένα που δεν παίζει να μην βρεις κάτι.
Το νούμερο σου πρόσεχε, η οριζόντια απόσταση παλουκόσελο - headtube θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 58cm αλλά
θα πρέπει να είσαι άνετος με μακρύ λαιμό (>10cm) στο μέγεθος που θα διαλέξεις.

το μέγεθος είναι το μόνο που δεν συμβιβάζεται, χάνεις χρήμα και υγεία πολύ σύντομα.

est
08/09/2023, 11:18
Το καλοβλέπω για ΒΜΧάκι.. θα βάλω και κανα φαρδουλό ρούχο, θα διορθωθεί η εικόνα!:lol:
Haro, Mongoose, Bullet & Mondraker που βλέπω μου φέρνουν κάτι σαν μάρκες και οπτικά φαίνονται καλά.
Άλλο τώρα.. Οκ θα γίνει τσεκάρισμα στα βασικά, αλλά για εύρεση ανταλλακτικών (ρουλεμάν, πετάλια ξέρω γω) υπάρχει κανένα πρόβλημα; Εννοώ, να προτιμήσω κάποια μάρκα έναντι κάποιας άλλης λόγω κάποιων πλεονεκτημάτων ή μπα;

Στα πιο μεγάλα που κοίταξα με τις διαστάσεις που μου είπες αρχίζουν κι ανεβαίνουν οι τιμές.. έφτασα στα 300 για να δω κάποιο που να δείχνει καλό (univega λέει). Θέλει αρκετό ψάξιμο νομίζω.
Και σίγουρα κρατάω την τελευταία πρόταση που έγραψες. :beer:

doctor_john
08/09/2023, 11:53
Τα univega έχουν ποιότητα, haro λίγο καλύτερα, mongoose ψιλοφασον τα άλλα δύο χοντροφασον..

Ψάξε union, we the people, united, fit σε. μεταχειρισμένο που είναι λίγο ψαγμενα.

Manalishi
08/09/2023, 14:59
Ωραία ποδήλατα για πόλη, για εξοχή που ζήτησες όχι.

Αν μελλοντικά δεις ότι δεν σε καλύπτει η μπροστινή ανάρτηση, απλά άλλαξε την.

Ναι, το κατάλαβα. Κάθισα και ξανασκέφτηκα τα δεδομένα μου:

- Χρόνος διαθέσιμος (Σουκου, όχι όλα, οχι πάντα, αντε και κανα βράδυ μόνος να κανω 1 ώρα βόλτα)
- Τοπος διαμονής (Πειραιάς, που δεν εχει τίποτα κοντά, άρα θέλω αμάξι οπωσδήποτε, άρα περισσότερος χρόνος χαμένος για φόρτωμα/ξεφόρτωμα. Σε μοναχοβόλτα, οκ, θα γυρνάω στους δρόμους σαν την άδικη κατάρα...)
- Αποστάσεις/Επιφανειες (Λόγω περιορισμένο χρόνου, αλλά και οταν θα βγαίνω με τον μικρό, οι αποστάσεις δεν θα είναι μεγάλες και προφανώς οι επιφάνειες δεν θα είναι δάση και πετροφυτεμένες εκτάσεις στα υψίπεδα.)

Άρα καταλήγω (διορθώστε εαν συλλογιέμαι λάθος) στο το οτι ενα hybrid/city με εμφανή προδιάθεση για αστικές μετακινήσεις και ολίγον πατημένο χωματόδρομο, χαλίκι ή και σπάνια πολύ, εναν απλό δασικό δρόμο( που όπως είπαμε, δεν θα είμαι μόνος, ούτε θα είναι επιλογή "Α, σήμερα παώ Τατόι και πάω Καπανδρίτι από τους δασικούς) είναι πιό κατάλληλη επιλογή.

Ετσι θα έλεγα οδηγήθηκα στα 4 ποδήλατα που έβαλα παραπάνω, άλλα με σαφή προσανατολισμό την ταχύτητα ( το Μαριν το μπλε,) και άλλα πιό "ηπιας χρήσης". Όλα όμως θα έλεγα οτι είναι ασφάλτινα. Είμαι της γνώμης οτι και με κούρσα περνάς εναν χωματόδρομο πατημένο, άρα δεν χρειάζομαι εξειδικευμένες λύσεις "4x4" mountain bike.

bmwr1100gs
09/09/2023, 00:17
Αν σου αρέσει ναι! ένα bmxακι πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Απο την άλλη, 1.85 και bmx θα φαίνεσαι κάπως αν δεν είσαι χαρκοράς σε κάποιο βαθμό. :D

Έχει και πολύ ωραία 26" mtb, atb, φορτωμένα με ποιότητα που τα δίνουν σε καλές τιμές.
Γενικά υπάρχουν τόσα κουκλιά σε μεταχειρισμένα που δεν παίζει να μην βρεις κάτι.
Το νούμερο σου πρόσεχε, η οριζόντια απόσταση παλουκόσελο - headtube θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 58cm αλλά
θα πρέπει να είσαι άνετος με μακρύ λαιμό (>10cm) στο μέγεθος που θα διαλέξεις.

το μέγεθος είναι το μόνο που δεν συμβιβάζεται, χάνεις χρήμα και υγεία πολύ σύντομα.
Καλημέρα, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το άθλημα, αλλά θα με ενδιέφερε να ήξερα το μέγεθος του ποδηλάτου που μου ταιριάζει. Φαντάζομαι το ύψος είναι ένα κριτήριο (1,70), αλλά παίζει ρόλο και το μήκος του ποδιού ;

doctor_john
09/09/2023, 07:41
Καλημέρα,

ναι, όλα τα μεγέθη παίζουν ρόλο όπως το είδος του ποδήλατου, η χρήση κ.λπ.
Διαλέγουμε μέγεθος με βάση τον κορμό και τα χέρια και ελέγχουμε αν μας καλύπτει για την θέση των ποδιών.
Αν δεν καλυπτόμαστε, κοιτάμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νούμερο που μας καλύπτει διαμορφωνοντας
την θέση του κορμού χεριών κ.λπ.

Πιο σπάνιο, συνήθως σε ιωνικού τύπου σκελετό.

Στο 1.70 συνήθως χρειάζεσαι 50-52 το μέγεθος που περιγράφω παραπάνω.
Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με την ευλυγισία σου , το είδος, την χρήση κ.λπ. που διαμορφώνουν
το στήσιμο που χρειάζεσαι και το ποιο μέγεθος θα επιλέξεις τελικά.

Έχε υπόψιν πως δοκιμάζεις μικρά νούμερα και λίγα μεσαία (στο S, M, L, XL) ή 50-52 πραγματικό οριζόντιο.
Σε πολλά καταστήματα παρέχεται σαν υπηρεσία και αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος να έχεις λεπτομερή
μεγέθη για την φυσική κατάσταση που είσαι κάθε φορά.

Aν εσύ βρεις αυτό που σου αρέσει και μπορώ, έρχομαι και σε βλέπω να πούμε και δυο αντρικές κουβέντες για τα μπόξερ. :cool:

Panos760
09/09/2023, 09:39
Είμαι της γνώμης οτι και με κούρσα περνάς εναν χωματόδρομο πατημένο, άρα δεν χρειάζομαι εξειδικευμένες λύσεις "4x4" mountain bike.[/QUOTE]

Καλημέρα.
Πότε μην πηγαίνεις με κούρσα σε χωματόδρομο, έστω και πατημένο.
Ταλαιπωρούνται οι ευαίσθητες ζάντες κ εύκολα μπορεί να κοπεί κάποια ακτίνα.
Επίσης, τα ελαστικά έχουν χαμηλό προφίλ κ πολύ συχνά παραμορφώνεται ο σκελετός τους, κοινώς πετάνε βυζί.
Είμαι παθών δύο φορές.
Στους χωματόδρομους καλό είναι να παίρνεις το ποδήλατο στα χέρια.
Για την περίπτωση σου καλύτερα να πάρεις ένα τύπου gravel που δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Τα trekking είναι σχετικά βαριά κ θα σε κουράσουν στις ανηφόρες, κυρίως ψυχολογικά.

bmwr1100gs
09/09/2023, 10:01
Καλημέρα,

ναι, όλα τα μεγέθη παίζουν ρόλο όπως το είδος του ποδήλατου, η χρήση κ.λπ.
Διαλέγουμε μέγεθος με βάση τον κορμό και τα χέρια και ελέγχουμε αν μας καλύπτει για την θέση των ποδιών.
Αν δεν καλυπτόμαστε, κοιτάμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νούμερο που μας καλύπτει διαμορφωνοντας
την θέση του κορμού χεριών κ.λπ.

Πιο σπάνιο, συνήθως σε ιωνικού τύπου σκελετό.

Στο 1.70 συνήθως χρειάζεσαι 50-52 το μέγεθος που περιγράφω παραπάνω.
Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με την ευλυγισία σου , το είδος, την χρήση κ.λπ. που διαμορφώνουν
το στήσιμο που χρειάζεσαι και το ποιο μέγεθος θα επιλέξεις τελικά.

Έχε υπόψιν πως δοκιμάζεις μικρά νούμερα και λίγα μεσαία (στο S, M, L, XL) ή 50-52 πραγματικό οριζόντιο.
Σε πολλά καταστήματα παρέχεται σαν υπηρεσία και αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος να έχεις λεπτομερή
μεγέθη για την φυσική κατάσταση που είσαι κάθε φορά.

Aν εσύ βρεις αυτό που σου αρέσει και μπορώ, έρχομαι και σε βλέπω να πούμε και δυο αντρικές κουβέντες για τα μπόξερ. :cool:

Καλέ οι κουβέντες και οι συναντήσεις, είναι πάνω από ποδήλατα. Αυτά είναι αφορμές...

Manalishi
11/09/2023, 10:04
Εν τάχει, Orbea Carpe 15, metallic red, αγοράσθηκε και εγιναν οι πρώτες βόλτες. Μονόδισκο, φτηνή σειρά Shimano, 1*9. Δυσκολεύτηκα σε 1-2 ανηφόρες καλές, αλλά overall νομίζω για αρχή καλά είμαστε.

Nostradamus
11/09/2023, 11:52
Γενικα απο την ελαχιστη ενασχοληση μου με το ποδηλατο τα τελευταια χρονια, νομιζω οτι καπου εχει χαθει το μετρο με τις δεκαδες "ειδικες" επιλογες για να καλυψουν καθε αναγκη. Για τον μεσο χρήστη τα περισσοτερα trekking θα καλυψουν τις αναγκες του.. Αν μετα κολλησει καποιος τοτε αξιζει να το ψαξει περισσοτερο.

Have fun με το orbea.

Manalishi
14/09/2023, 11:45
Γενικα απο την ελαχιστη ενασχοληση μου με το ποδηλατο τα τελευταια χρονια, νομιζω οτι καπου εχει χαθει το μετρο με τις δεκαδες "ειδικες" επιλογες για να καλυψουν καθε αναγκη. Για τον μεσο χρήστη τα περισσοτερα trekking θα καλυψουν τις αναγκες του.. Αν μετα κολλησει καποιος τοτε αξιζει να το ψαξει περισσοτερο.

Have fun με το orbea.

Ρε τι χαβ φαν?? Χαιβάν λέμε έγινα!! Θυμήθηκα τα νιάτα μου!! Τι ταύλα είναι αυτή, καλύτερα και απο οταν περνάω με διήθηση το πρωί στον Κηφισσό μποτιλιαρισμένες μερτσεκλέ και τους κάνω κ@λόχερα!!

Α ρε μ@@νοπανα αντμινς, τα καλυτερα threads (ποδήλατα, βιβλία, επιστημονική φαντασία) κρατάτε για εσάς και σε εμας τους πληβείους τα ψίχουλα να κάνουμε πετάλι με σάπιο mountain του '97 που κλωτσάει το πετάλι μισή στροφή καθε φορά και δεν εχει και θήκη για ισοτονική μαλαγουζιά...

Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια στην επιλογή μου!

:beer:

karateo
15/09/2023, 09:40
Κάποια πρόταση για ηλεκτρικό δρόμου/fitness για άσφαλτο και ελάχιστα πατημένο χωματόδρομο αλλά ελαφρύ?
Δεν θέλω πολύ δύναμη. Συνήθως θα το δουλεύω χωρίς υποβοήθηση εκτός απο μερικά δύσκολα σημεία.

Μέσω του κινούμαι ηλεκτρικά το σκέφτομαι οπότε μόνο απο Ελλάδα.

ΓιώργοςΤΤ
15/09/2023, 11:42
Δυστυχώς ελαφρύ ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Επίσης αν υπάρχει ηλεκτρικό που μπορεί να κινηθεί χωρίς υποβοήθηση θα κοστίζει παραπάνω από ένα καλό σκούτερ. Αν θες κάτι να κινείσαι ψάξε τα κινέζικα της Bezior. Δεν μπορείς να τα πάρεις με επιδότηση αλλά πάλι είναι πιο φτηνά.

Manalishi
15/09/2023, 13:48
Απο κλειδαριές, τί διαλέγουμε?

Καμιά πρόταση? Για την ολιγόλεπτη στάση.

mtsop
16/09/2023, 08:50
Καλημέρα, όσα ηλεκτρικά ποδήλατα έχω δει (επώνυμων εταιρειών) όλα μπορούν να κινηθούν με κλειστή την υποβοήθηση.

doctor_john
16/09/2023, 09:24
Καλημέρα, μπορούν όμως φρέσκοι ποδηλάτες να πεταλάρουν με έξτρα βάρος 100W-150W ανάλογα το μοντέλο;

νεοσσός
07/01/2024, 21:07
Το νου σας!

https://www.youtube.com/watch?v=Al5DMTjeQwM

Panos76
09/01/2024, 11:02
Το νου σας!

Nα φέρουμε και εδώ να τα αμολήσουμε Λαυρίου, Κηφισίες, Κατεχάκες, Μεσογείων, κλπ.

Tsber
09/01/2024, 11:09
Nα φέρουμε και εδώ να τα αμολήσουμε Λαυρίου, Κηφισίες, Κατεχάκες, Μεσογείων, κλπ.

Τι εννοείς να φέρουμε;

"Καγκουρό" έχουμε περισσότερα και από την Αυστραλία :lol:

ptc
27/01/2024, 17:29
Να κάνω μια ερώτηση, καθότι άσχετος με το αντικείμενο.
Σας φαίνεται καλή περίπτωση για απλή χρήση; Τι να προσέξω αν το δω; (πρώτη φορά που θα αγοράσω ποδήλατο στην ενήλικη ζωή μου)

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/333177601-podilato-mountain-rossignol

karellen
27/01/2024, 17:33
Σας φαίνεται καλή περίπτωση για απλή χρήση; Τι να προσέξω αν το δω; (πρώτη φορά που θα αγοράσω ποδήλατο στην ενήλικη ζωή μου)

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/333177601-podilato-mountain-rossignol

Μικρές ζάντες βλέπω Πέτρο,άμα είναι 26άρες δεν θα σε βολέψει.Κοίτα κανένα με 28" ή 29" είναι κλάσεις πιο άνετο στο κύλημα.

ΓιώργοςΤΤ
27/01/2024, 17:37

Καλησπέρα! Το θέλεις για την πόλη ή κάτι άλλο;

νεοσσός
27/01/2024, 18:27
Η πίσω ανάρτηση είναι για τα πανηγύρια. Καλύτερα να μην υπάρχει πίσω ανάρτηση, ειδικά για ποδήλατο που δεν κάνει συστηματικά καταβάσεις βουνού. Θα σε κουράζει στο πετάλι άσκοπα και θα θέλει συντήρηση. Στην περίπτωση καταβάσεων σε βουνό, χρειάζεσαι ποδήλατο με σοβαρές αναρτήσεις και πας σε τιμές άνω των 1.500€ (https://www.rossignol.com/sk-en/sports/bikes/all-mountain-bikes) για μπροστά-πίσω ανάρτηση.

Ακόμα και η μπροστινή είναι υποτυπώδης, θα προτιμούσα να μην υπήρχε ούτε αυτή για ποδήλατο που δεν κινείται εκτός δρόμου.

Γενικά το θέμα αναρτήσεις και ποδήλατα είναι παραπλανητικό, αφού βάζουν φτηνιάρικες για εμπορικούς λόγους. Για να πάρεις κάτι αξιόλογο, θα πρέπει να πληρώσεις πολλά χρήματα. Οπότε καλύτερα να πάρεις κάτι χωρίς ανάρτηση με λίγα χρήματα για χρήση σε δρόμο ή κάτι μόνο με καλή μπροστινή ανάρτηση με περισσότερα λεφτά, για χρήση σε χώμα.

doctor_john
27/01/2024, 18:34
Ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν υπάρχει αυτό που βλέπεις, δεν υπήρξε ποτέ σαν μελέτη.
Είναι χαρακτηριστικά που μιμούνται δυο τρια άλλα, τίποτα χρήσιμο.

Δεν το θες αυτό το πράγμα.

Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι να είναι στο μέγεθος σου.

karellen
27/01/2024, 18:55
Η πίσω ανάρτηση είναι για τα πανηγύρια. Καλύτερα να μην υπάρχει πίσω ανάρτηση, ειδικά για ποδήλατο που δεν κάνει συστηματικά καταβάσεις βουνού. Θα σε κουράζει στο πετάλι άσκοπα και θα θέλει συντήρηση. Στην περίπτωση καταβάσεων σε βουνό, χρειάζεσαι ποδήλατο με σοβαρές αναρτήσεις και πας σε τιμές άνω των 1.500€ (https://www.rossignol.com/sk-en/sports/bikes/all-mountain-bikes) για μπροστά-πίσω ανάρτηση.

Ακόμα και η μπροστινή είναι υποτυπώδης, θα προτιμούσα να μην υπήρχε ούτε αυτή για ποδήλατο που δεν κινείται εκτός δρόμου.

Γενικά το θέμα αναρτήσεις και ποδήλατα είναι παραπλανητικό, αφού βάζουν φτηνιάρικες για εμπορικούς λόγους. Για να πάρεις κάτι αξιόλογο, θα πρέπει να πληρώσεις πολλά χρήματα. Οπότε καλύτερα να πάρεις κάτι χωρίς ανάρτηση με λίγα χρήματα για χρήση σε δρόμο ή κάτι μόνο με καλή μπροστινή ανάρτηση με περισσότερα λεφτά, για χρήση σε χώμα.

Πολύ σωστά,ειδικά με την πίσω πατάς πετάλ,η ανάρτηση βυθίζεται και αμέσως αναπηδά με αποτέλεσμα η μισή πεταλιά να πηγαίνει χαμένη.
Προτού αγοράσω ένα απλό 28" είχα μέχρι πρότινος ένα τέτοιο.
450195

νεοσσός
27/01/2024, 19:15
Είναι τα κλασσικά ποδήλατα των super market που βάζουν εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για τον αμύητο: Παντού αναρτήσεις, πολλές ταχύτητες και κάποια παρελκόμενα, που είναι όλα τόσο χαμηλής ποιότητας που θα το μετανιώσεις σύντομα αν κάνεις περισσότερα από 20 χιλιόμετρα ανά μήνα.

Από την άλλη μεριά, ξέρω κόσμο που έδωσε 400 και 600 ευρώ για ποδήλατα, τα οποία δεν αξιοποίησε ποτέ. Οπότε έχει ένα νόημα να ξεκινήσεις από κάτι πολύ φθηνό, με στόχο να το αλλάξεις τελείως, όχι να το αναβαθμίσεις, αν δεις ότι σου ταίριαξε σαν δραστηριότητα. Όσο περισσότερη ποδηλασία κάνεις, τόσο πιο ακριβά περιφερειακά πρέπει να πληρώνεις, ώστε να μη σε κουράζουν πολύ και για να αντέχουν στη χρήση. Αγοράζοντας φθηνά, καταλήγεις να χάνεις ώρες με τις φθορές και να πληρώνεις περισσότερα σε βάθος χρόνου και χρήσης.

Karellen, το ποδήλατό σου έχει παρεμπιπτόντως αρκετά καλά λάστιχα δρόμου.

Τα ακριβά ποδήλατα πλήρους ανάρτησης (= μπροστά και πίσω) έχουν ειδικά μοχλικά συστήματα που απορροφούν ελάχιστη ενέργεια από τον ποδηλάτη. Μάλιστα για κάποια λέγεται ότι έχουν θετική ανάδραση, αλλά δεν το έχω δει στην πράξη για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του marketing. Αυτό που έχω δει σε ποδήλατο φίλου των 3.000€, είναι ότι είναι τόσο καλή η πίσω ανάρτηση, ώστε βοηθάει και στις ανηφόρες εκτός δρόμου, διότι απορροφάει τις ανωμαλίες του εδάφους, αντί να τους επιτρέπει να σου κόβουν τη φόρα όταν τις συναντά ο πίσω τροχός.

Βέβαια, στην ποδηλασία ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο ποδηλάτης. Έχω δει στα βουνά φίλους με trekking των 400€ και λάστιχα ημιασφάλτινα να ρίχνουν χιλιόμετρα στα μονοπάτια σε άλλους που είχαν ποδήλατα βουνού των 7.000€. Αντίστοιχα και στην άσφαλτο, ένας προπονημένος ποδηλάτης δεν θα ενοχληθεί ιδιαίτερα από την αυξημένη δυσκολία ενός κακοστημένου ποδηλάτου, ίσως την απολαύσει κιόλας σαν πρόκληση.

ptc
27/01/2024, 19:40
Το θέλω για να κάνω κάνα δυο ωριαίες βόλτες τη βδομάδα για γυμναστική, εντός πόλης. Δε σκοπεύω να δώσω πάνω από 200€ για αρχή.

Έχω κι αυτό στο parking που δεν έχει πίσω ανάρτηση αλλά κι αυτό 26" είναι.

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/333186757-podilato-mountain-romet

Αν έχει όρεξη να ρίξει κανείς μια ματιά στο car και να μου πει τι θα κοιτούσε είμαι όλος αυτιά. Θεσσαλονίκη βρίσκομαι.

Edit: Έβαλα μέχρι 250€ και 28"+ και μου βγάζει αυτά. Βλέπετε κάτι ενδιαφέρον;

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/?category=15004&location2=14&price-to=250&rim_size-from=28&sp=0&pg=1

νεοσσός
27/01/2024, 19:51
Πολύ σημαντικό είναι να δεις αν σου ταιριάζει το μέγεθος του σκελετού, διότι είσαι ψηλός και τα περισσότερα ποδήλατα που πουλιούνται είναι για μέτρια και μικρά αναστήματα.

ΓιώργοςΤΤ
27/01/2024, 20:19
To KTM που είπε ο Νεοσσός ή το Ideal energetic. Βεβαιώσου ότι είναι κατάλληλα για το ύψος σου, εγώ δυσκολεύομαι να βρω μεταχειρισμένο στο νούμερο μου και δεν είμαι και τόσο ψηλός όσο εσύ.

karellen
27/01/2024, 20:27
Όχι 26 Πέτρο.
Πήγαινε σε ένα ποδηλατάδικο και ρώτα αν έχει κανένα από ανταλλαγή,είναι πολλοί που δίνουν το παλιό τους για πιο καινούριο μοντέλο,έτσι πέτυχα ένα τέτοιο από έναν ψείρα.28" 100 ευρώ.
450197

νεοσσός
27/01/2024, 20:57
Δεν θα πρότεινα κούρσα ως πρώτο ποδήλατο. Αν και είναι ενεργειακά αποδοτικότερο για χρήση σε άσφαλτο, οπότε βγάζεις περισσότερα χιλιόμετρα πιο γρήγορα και με λιγότερη κούραση, έχει κάποιες δυσκολίες για τους μη μυημένους αναβάτες και μπορεί να τους αποθαρρύνει. Είναι και πιο επιρρεπής σε φθορές, γλιστρήματα, φούιτ. Σαν να αγοράζεις R6 με γόμες για πρώτο μοτοσακό.

Καλύτερα trekking με ασφάλτινα λάστιχα χωρίς ανάρτηση ή fitness, αλλά με όχι πολύ λεπτά λάστιχα. Όσο πιο λεπτό είναι το λάστιχο, τόσο πιο γρήγορα και ξεκούραστα πας, αλλά χάνεις σε άνεση, αντοχή σε φθορές και ενεργητική ασφάλεια.

Από τα παραπάνω ποδήλατα περισσότερο μου άρεσε το KTM, αλλά μάλλον είναι μικρό μέγεθος, ενώ η μπροστινή του ανάρτηση θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε από το να είχε αυτή τη φθηνή. Στο μέγεθός σου ίσως είναι το Ideal Νergetic. Απλά περιφερειακά κι αυτό και υποτυπώδης ανάρτηση. Για χρήση σε άσφαλτο θα προτιμούσα πρωτίστως να μην είχαν αναρτήσεις ή να είχαν κάποιες αξιόλογες. Οπωσδήποτε να του κάνεις ένα κρύο μιζάρισμα να δεις αν ρετάρει. :p

Πριν κάνεις χιλιόμετρα καθάρισε και λίπανε την αλυσίδα με κατάλληλο λιπαντικό (όχι μοτοσυκλέτας), ώστε να μην κολλήσει κάπου και σπάσει κανένα ντεραγιέ ή το "νύχι" του. Επίσης καλό είναι να αλλαχθούν τα τακάκια με φρέσκα μαλακά. Είναι φθηνή επισκευή και σε γλιτώνει από επακόλουθα έξοδα. Με τα χρόνια που σκληραίνουν τα τακάκια, έχουν μικρότερη τριβή με τη ζάντα, αναγκάζεσαι να πιέζεις πιο δυνατά τα φρένα και αντί να τρώγεται το πλαστικό τακάκι (παπουτσάκι), σου τρώει τη μεταλλική ζάντα.

Προσοχή στο φρένο στα ποδήλατα: Σχεδόν πάντα το δεξί είναι το πίσω φρένο, σε αντίθεση με τα μοτοσακά.
Τις πρώτες μέρες θα σε πονέσει κωλαράκι και ίσως μέση και αυχένας. Μην πτοηθείς, συνηθίζει γρήγορα το σώμα, απλά τιθάσεψε τον ενθουσιασμό σου για να δώσεις χρόνο σταδιακής προσαρμογής. Μην κάνεις 2 ώρες από την πρώτη βόλτα.

ptc
27/01/2024, 21:09
Απ'οσα μου λετε απο το car καταληγω στα παρακατω τρια (τα δυο αναφερθηκαν ηδη).

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/339675345-podilato-trekking-ktm
https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/338521360-podilato-trekking-ideal
https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/339458292-podilato-fitness-mbm

Το ΚΤΜ ειναι Large τα αλλα δυο XL (αν υποθεσουμε οτι ειναι σωστα τα χαρακτηριστικα που αναγραφονται). Απο το IDEAL θα ξεκινουσα κανονικα αλλα ειναι μιαμιση ωρα απο Θεσσαλονικη.
Θα περασω και απο δυο ποδηλαταδικα που εχω σχετικα κοντα να κανω μια ερωτηση.

Σας ευχαριστω, με βαλατε σε μια κατευθυνση κατευθειαν.

Acacius
28/01/2024, 01:02
Δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν έχω αρκετές γνώσεις επί του θέματος, αλλά αφού έχεις ήδη ποδήλατο και θεωρώντας ότι είναι το κατάλληλο μέγεθος για εσένα (κοντό μου φαίνεται), στη θέση σου θα έβαζα ένα σετ πιο ασφάλτινα ελαστικά και θα δοκίμαζα αν μου κάνει πριν σκάσω άλλο ένα 200+άρι. Δεν πιστεύω οι 26άρηδες τροχοί να είναι τόσο πρόβλημα στην πόλη.

νεοσσός
28/01/2024, 01:18
...
(πρώτη φορά που θα αγοράσω ποδήλατο στην ενήλικη ζωή μου)
...

...

...

Δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν έχω αρκετές γνώσεις επί του θέματος, αλλά αφού έχεις ήδη ποδήλατο και θεωρώντας ότι είναι το κατάλληλο μέγεθος για εσένα (κοντό μου φαίνεται), στη θέση σου θα έβαζα ένα σετ πιο ασφάλτινα ελαστικά και θα δοκίμαζα αν μου κάνει πριν σκάσω άλλο ένα 200+άρι. Δεν πιστεύω οι 26άρηδες τροχοί να είναι τόσο πρόβλημα στην πόλη.
Αν εννοείς το παραπάνω, μάλλον εννοεί αποθηκευμένη προτίμηση στο car.gr.

Acacius
28/01/2024, 07:54
Αν εννοείς το παραπάνω, μάλλον εννοεί αποθηκευμένη προτίμηση στο car.gr.

ΟΚ, τώρα βγάζει πιο πολύ νόημα... θα ισχυριστώ ότι ήταν αργά και ήμουν κουρασμένος :blush:

doctor_john
28/01/2024, 09:19
Πόσος είναι ο ptc ρε παιδιά; :)

Υπάρχουν πολλά ποδήλατα σαν fitness, είναι αυτά που βολεύουν στην αρχή και μπαίνει ο κόσμος σε διαδικασία να
εκτιμήσει την ζωή με το ποδήλατο στην πόλη. Κοστίζουν καινούρια 250-350 οπότε σαν μεταχειρισμένα είναι στο μπάτζετ.
Πολλά έχουν ανάρτηση, αξίζει το κόστος (~40ε) να την αντικαταστήσεις με ένα πιρούνι.
Κουράζει με το βάρος της, ενοχλεί με την κίνηση που κάνει, γλυστρά ο εμπρός στις στροφές αν είσαι βαρύς ..
Είναι ένα χαρακτηριστικό για κάποιον που φοβάται την είσοδο του στο ποδήλατο, δεν το χρειάζεσαι εσύ.

Για πάνω από 1.95 θέλει προσοχή το μέγεθος, είναι άδικη η βιομηχανία στους ψηλούς.
Κοντά στα 100kg θέλουν προσοχή τα οικονομικά περιφερειακά για να αντέξουν.

Αν σε εξυπηρετεί να φοράς καπελάκι ή σκουφί μέσα από το κράνος, είναι καλύτερα.
Υπάρχουν εσώρουχα με pad που είναι πιο άνετα αλλά σώζουν και λιγο την φθορά στο παντελόνι.

ΓιώργοςΤΤ
28/01/2024, 09:40
Δυστυχώς πλέον με 300 ευρώ αγοράζεις σίδερο με το κιλό, όχι ποδήλατο....

ptc
28/01/2024, 10:22
1.90-82kg είμαι. Εγώ πιστεύω πως κάτι σαν κι αυτά που έχω βάλει στο τελευταίο post θα με καλύψει. Μακάρι να χρειαστώ και καλύτερο στο μέλλον.

Από εξοπλισμό λογικά θέλω για αρχή φώτα*2, καθρέφτη και κράνος;

Panos760
28/01/2024, 10:39
Σωστό αυτό που λες, ότι στην ποδηλασία το σημαντικότερο ρόλο παίζει ο ποδηλάτης κ όχι το ποδήλατο.
Αυτό όμως ισχύει στην ποδηλασία δρόμου.
Ένα full carbon road bike με ακριβούς τροχούς σε σχέση με άλλο αλουμινίου κ φτηνούς τροχούς με υψηλή αντίσταση κύλισης ζυγίζει 3 κιλά λιγότερο, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά, ειδικά στις ανηφόρες.
Θα κουράσουν μεν τον ποδηλάτη, αλλά η διαδρομή θα βγει, έστω κ αρκετά πιο αργά.
Στο βουνό όμως, τα πράγματα αντιστρέφονται.
Το φτηνό trekking θα ζυγίζει γύρω στα 14 κιλά, το φτηνό πηρούνι ελατηρίου έχει διαδρομή μόλις 63mm με προφορτιση ελατηρίου μόνο.
Οι ευαίσθητοι τροχοί έχουν στενά ημιασφάλτινα ελαστικά που γλιστρούν στις κροκάλες με μεγάλο κίνδυνο πτώσης., ενώ η υποτυπώδης ανάρτηση του μεταφέρει όλους τους κραδασμούς κ επιβάλει την οδήγηση στο χώμα πολύ αργή.
Είχα ένα ακριβό trekking, το Merida crossway 500 κ ήταν καλό μόνο σε χωματόδρομους χωρίς πέτρες, αλλιώς θ εμπρός ρόδα γλιστρούσε.
Το mountain των 7.000€ που αναφέρεις, με πίσω ανάρτηση ή χωρίς, έχει carbon σκελετό, ζυγίζει 10 κιλά, έχει ακριβή ανάρτηση αέρος 100-140 mm, μεγάλης διαμέτρου, με πλήρεις ρυθμίσεις ανθεκτικούς τροχούς με αρκετά φαρδιά λάστιχα 2,25-2,50 που απορροφούν κραδασμούς κ γλιστρούν πολύ λιγότερο.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι κυρίως τεχνικό το θέμα.
Τόσα χρόνια ποδηλάτης, δεν έχω δει κανέναν με trekking να κάνει απαιτητικές χωμάτινες διαδρομές.
Είναι τα ιδανικά ποδήλατα για τους δρόμους της Αθήνας, αλλά όχι για βουνό.
Σαν να συγκρίνεις στο χώμα ένα NC750 με ένα καθαρόαιμο χωμάτινο μηχανάκι.

(Απάντηση στον Νεοσσός)

νεοσσός
28/01/2024, 11:10
Κράνος και γάντια για προστασία. Τονίζω τα γάντια για χειμώνα-καλοκαίρι, διότι αν γλιστρήσεις, το χέρι ακουμπάει συνήθως πρώτο κάτω και τα γάντια περιορίζουν τους τραυματισμούς.
Εάν κινείσαι νύχτα τα φώτα είναι απαραίτητα και υποχρεωτικά από το νόμο, όπως και τα ανακλαστικά. Το κράνος περιέργως δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι το κουδουνάκι.

motojojo
28/01/2024, 11:29
Χρόνια ποδηλάτης δεν είμαι, ουτε απαιτητικός σε σπεκς. Είχα πάρει ένα μεταχειρα τρεκινγκ με 27.5 ιντσες νομιζω με 60 ευρώ (που στην πορεία του αλλαξα πολλά και κόστισε κοντα σε αυτά τα λεφτά) και καλύτερο από τα 3 που έβαλες δεν ήταν. Ουτε αναρτήσεις ουτε τίποτα, μονο V-brakes.

Ε δεν είχα ποτέ θέμα. Το καλοκαίρι το χρησιμοποιούσα καθημερινά πανε-ελα στη δουλειά, και χωματόδρομο εμπαινα καμιά φορά και διαδρομές μεγάλες είχα κάνει (σπανια 40-50χλμ). Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπιζα στις μεγάλες βόλτες ήταν που άρχιζε να με πονάει ο κώλος μου. Κάποια στιγμή άλλαξα και σέλα (φτηνιάρα με τζελ) και κάπως βελτιωθηκε η κατάσταση. Μικρή διαφορά είδα επίσης και από το παλουκόσελο που είχε αμορτισέρ.

Και τα 3 φαίνονται αξιολογα, όποιο πάρεις θα είναι υπεραρκετο για τις αναγκες σου και ο μόνος λόγος να το αντικαταστήσεις με κάτι καλύτερο είναι να την "δεις" διαφορετικά και από αρχάριο της βόλτας το γυρίσεις σε επαγγελματια χομπίστα.

Προσωπικά θα πήγαινα στο κτμ, ίσως λόγω ονόματος, ενα παρόμοιο έχει και ένας φίλος μου που το πήρε επίσης μτχ και παρόλο που ο παλιος ιδιοκτήτης είχε αφαιρεσει καποια περιφερειακα (φωτα, σχαρα, τετοιες παπαριτσες) φαινόταν πολυ καλής ποιότητας, μου άρεσε.
Το άσπρο αρχικά δεν με ενθουσίασε, έχει όμως βιντατζ πινελιές και το κάνει λίγο πιο ξεχωριστό, κάτι που μετράει για μένα για ποδήλατο βόλτας.
Το ιντεαλ ουδετερο, έχει αποδειξει την αξία του νομίζω και θεωρείται ένα από τα καλά ονόματα και μάλιστα ελληνικής κατασκευής;
Επίσης δεν φαινεται να χτυπαει στο μάτι για κλοπή.

Πιο σημαντικό όμως είναι το μέγεθος, μπορείς να βρεις στο νετ οδηγους πως να υπολογίσεις σε ποιο μεγεθος να κινηθεις ανάλογα με το σωματοτυπό σου, το ύψος μόνο δεν αρκεί. Αν βρεις το σωστό μέγεθος δεν σε περιορίζει τίποτα μετά.

Φώτα αν σκοπευεις να κινεισαι βράδυ επιβάλλεται, υπάρχουν αρκετές λύσεις, καθε μια με τα υπερ και τα κατα.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, η κλοπή είναι ενα ακομα στοιχείο που πρέπει να λάβεις υπόψη. Αν σκοπευεις να το αφήνεις έξω δεν αξίζει να επενδύσεις πολλά λεφτα. Όσο πιο σάπιο και αδιαφορο τόσο το καλύτερο.

motojojo
28/01/2024, 11:31
Εάν κινείσαι νύχτα τα φώτα είναι απαραίτητα και υποχρεωτικά από το νόμο, όπως και τα ανακλαστικά. Το κράνος περιέργως δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι το κουδουνάκι.

Στην Ελλάδα; Από πότε; :bawl:
Στη Γερμανία όντως έτσι είναι και έχω δει να κοβουν και πρόστιμο. Εδώ όμως είναι βαλκάνια!

doctor_john
28/01/2024, 11:43
1.90-82kg είμαι. Εγώ πιστεύω πως κάτι σαν κι αυτά που έχω βάλει στο τελευταίο post θα με καλύψει. Μακάρι να χρειαστώ και καλύτερο στο μέλλον.

Λογικά καβαλάς 56-58, ξεχωρίζει εύκολα από τμήμα του λαιμού ανάμεσα στον οριζόντιο και τον διαγώνιο.
Πάνω από 13cm συνήθως είναι σε αυτά τα νούμερα.

Έχε και έναν αντάπτορα για τις βαλβίδες σου σε βενζινάδικο, κλίπ για το παντελόνι και γάντια.
Βάζεις μερικά ml υγρό για λάστιχα μια φορά το χρόνο και δεν ανησυχείς για μικρο σκασίματα.

νεοσσός
28/01/2024, 12:16
Στην Ελλάδα; Από πότε; :bawl:
Στη Γερμανία όντως έτσι είναι και έχω δει να κοβουν και πρόστιμο. Εδώ όμως είναι βαλκάνια!
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, Άρθρο 81 (https://www.ministryofjustice.gr/wp-content/uploads/2019/10/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%9F%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf#page=103)§ (https://www.ministryofjustice.gr/wp-content/uploads/2019/10/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%9F%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf)6 (https://www.ministryofjustice.gr/wp-content/uploads/2019/10/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%9F%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf#page=103):

Τα ποδήλατα, εκτός από τα χρησιμοποιούμενα σε αθλητικούς αγώνες, επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με ένα κουδούνι.

Επίσης τα ανακλαστικά στοιχεία είναι υποχρεωτικά από τον νόμο, σε πετάλια και αλλού. Κι αυτά είναι ουσίας, αν έχετε παρατηρήσει πόσο καλά φαίνεται ένα ποδήλατο το βράδυ από τα ανακλαστικά, μόλις πέσουν τα φώτα του αυτοκινήτου πάνω τους.

basilis_k6
28/01/2024, 12:24
Το θέλω για να κάνω κάνα δυο ωριαίες βόλτες τη βδομάδα για γυμναστική, εντός πόλης. Δε σκοπεύω να δώσω πάνω από 200€ για αρχή.

Αν έχει όρεξη να ρίξει κανείς μια ματιά στο car και να μου πει τι θα κοιτούσε είμαι όλος αυτιά. Θεσσαλονίκη βρίσκομαι.

Edit: Έβαλα μέχρι 250€ και 28"+ και μου βγάζει αυτά. Βλέπετε κάτι ενδιαφέρον;

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/?category=15004&location2=14&price-to=250&rim_size-from=28&sp=0&pg=1

καποιος φιλος σου θα εχει ενα. ζητησε του να στο δωσει με ανταλλαγμα να του το μαζεψεις. βαλε φρεσκα λαστιχα, φτιαξε φρενα, αλλαξε αλυσιδα και ντιζες και κανε τις βολτες σου. αν τελικα γουσταρεις θα θελεις ποδηλατο 500+ ευρω γιατι απο εκει και πανω παιρνεις κατι ας πουμε σοβαρο. το δινεις πισω και ψαχνεις πλεον το ποδηλατο σου. ενα αρχαιο ποδηλατο που εχω 30 ετων και ενα ολοκαινουργιο των 300 ευρω που εκανα βολτα εχουν 10% διαφορα στην οδηγηση.

νεοσσός
28/01/2024, 12:32
...Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπιζα στις μεγάλες βόλτες ήταν που άρχιζε να με πονάει ο κώλος μου. Κάποια στιγμή άλλαξα και σέλα (φτηνιάρα με τζελ) και κάπως βελτιωθηκε η κατάσταση. Μικρή διαφορά είδα επίσης και από το παλουκόσελο που είχε αμορτισέρ.
...
Γι' αυτό ακριβώς είπα στον Πέτρο να κάνει μικρής διάρκειας βόλτες στην αρχή. Την πρώτη εβδομάδα το πολύ μισάωρα. Τη δεύτερη ίσως κάνει και 45 λεπτά. Σε καμία περίπτωση βόλτα μίας και δύο ωρών στην αρχή, διότι μπορεί να αποθαρρυνθεί, όπως έχουν πάθει πάρα πολλοί, και να νομίζει ότι δεν του ταιριάζει η ποδηλασία. Το σώμα χρειάζεται προσαρμογή, η οποία θέλει χρόνο. Ο κώλος συνηθίζει σε λίγες εβδομάδες και δεν χρειάζεται καν αλλαγή σέλας. Η μέση και ο αυχένας μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ειδικά αν κάνεις το λάθος να τα ταλαιπωρήσεις στην αρχή.

Επίσης, κάτι που μαθαίνεις στην ποδηλασία, είναι να αλλάζεις ταχύτητες πριν κουραστείς, αυξάνοντας έτσι την αντοχή σου. Επίσης μαθαίνεις ότι οι ανηφόρες βγαίνουν αργά. Αν βιαστείς, θα κουραστείς άσκοπα (εκτός αν το κάνεις εσκεμμένα, σαν προπόνηση).

ptc
28/01/2024, 14:47
Γι' αυτό ακριβώς είπα στον Πέτρο να κάνει μικρής διάρκειας βόλτες στην αρχή. Την πρώτη εβδομάδα το πολύ μισάωρα. Τη δεύτερη ίσως κάνει και 45 λεπτά. Σε καμία περίπτωση βόλτα μίας και δύο ωρών στην αρχή, διότι μπορεί να αποθαρρυνθεί, όπως έχουν πάθει πάρα πολλοί, και να νομίζει ότι δεν του ταιριάζει η ποδηλασία. Το σώμα χρειάζεται προσαρμογή, η οποία θέλει χρόνο. Ο κώλος συνηθίζει σε λίγες εβδομάδες και δεν χρειάζεται καν αλλαγή σέλας. Η μέση και ο αυχένας μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ειδικά αν κάνεις το λάθος να τα ταλαιπωρήσεις στην αρχή.

Πολυ λογικο αυτο που λες, την κραταω τη συμβουλη σου και θα την ακολουθησω. :beer:

Πηγα και ειδα το ΚΤΜ. Ειναι ετη φωτος μπροστα απ΄ο,τι εχω οδηγησει μεχρι τωρα (που ηταν το κλασικο mountain bike του σουπερ μαρκετ οπως ειπωθηκε). Πολυ ελαφρυ, ποιοτικος σκελετος και οντως ο μεγαλος τροχος και τα δρομισια λαστιχα κανουν μεγαλη διαφορα. Μου φανηκε πιστολι και μπορω να πω πως εχω εντυπωσιαστει. Τεινω να διαφωνησω με τον Βασιλη, αν και ουτως ή αλλως δεν εχω καποιον γνωστο που να μπορουσε να μου δωσει καποιο ποδηλατο.

Το μειον ειναι πως ειναι 51 νουμερο και μου φανηκε οντως μαλλον μικρο. Ημουν αρκετα σκυφτος δλδ με τη σελα στο υψος που μου χρειαζεται. Επισης η σελα ηταν κουτσουρο (μου το ειπε κι αυτος πως εχει επιλεξει σκληρη σελα). Παντως και αυτο να επαιρνα θα μου εκανε σιγουρα τη δουλεια μου. Αλλο καλο ειναι οτι προκειται για ποδηλατο που το χρησιμοποιει καθημερινα οποτε ειναι πληρως λειτουργικο με ολα τα αναλωσιμα σε καλη κατασταση. Αυτο το λεω σε σχεση με το IDEAL που ειναι μαλλον στο σωστο μεγεθος αλλα φαινεται για ποδηλατο που καθεται στην αποθηκη καιρο τωρα.

Αν ηταν ενα κλικ μεγαλυτερο το ειχα κλεισει επι τοπου. Ειναι το μονο που με βαζει σε σκεψεις, χωρις να ειναι και σε βαθμο που να το αποκλειω. Το λευκο βλεπω πως ειναι 54αρι και αν κρινω απο το χαρακτηριστικο που ειπε ο doctor john (το υψος του λαιμου) δεν πρεπει να ειναι και φοβερα μεγαλυτερο σε σχεση με το ΚΤΜ.

edit: Βρηκα και το παρακατω που ειναι χωρις καθολου αναρτησεις και με σκελετο 58cm. Την εταιρεια δεν την εχω υποψιν...

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/336678631-podilato-dromoy-scott

doctor_john
28/01/2024, 15:48
Είναι λίγο τραχύ, δες και σε ποδηλατάδικα, έχουν αρκετά μεταχειρισμένα.

νεοσσός
28/01/2024, 16:22
Δεν ξέρω τη μάρκα Sco (δεν είναι Scott που γράφει στον τίτλο της αγγελίας), αλλά είδα ότι είναι δανέζικης σχεδίασης. Φαντάζομαι κατασκευάζονται στην ανατολική Ασία.

Δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά είναι το είδος του ποδηλάτου που χρειάζεσαι για τη χρήση που θέλεις. Είναι fitness κοντά στα όρια του on road trekking. Λάστιχα δρόμου με πλάτος περί τα 32mm αν και δεν βλέπω ακριβώς τη διάσταση, που είναι κοντά στη χρυσή τομή για χρήση σε άσφαλτο. Πλάτος ελαστικών κάτω από 32mm τα κάνει πιο επιρρεπή σε φθορές και γλιστρήματα σε ράμπες και στα όρια της ασφάλτου ή λακκούβες. Τα fitness έχουν κάπως πιο σκυφτή θέση από τα on road trekking, κάτι που βολεύει πολύ αεροδυναμικά και ταλαιπωρεί λιγότερο τη μέση. Όμως χρειάζονται προσαρμογή του αυχένα και της μέσης στην κάμψη που θα έχουν κατά την οδήγηση.

Τα V-Brakes είναι τα πλέον ευκολοσυντήρητα και οικονομικά φρένα, με πολύ καλή απόδοση και άριστη αίσθηση. Υπάρχουν σε ποικιλία ποιοτήτων, με απόδοση από μέτρια έως πολύ καλή. Σημαντικό είναι να αντικαθίστανται πολυκαιρισμένα τακάκια, ώστε να λειτουργούν σωστά, να είναι μαλακά και να φθείρονται γρήγορα τα παπουτσάκια στο φρενάρισμα, όπως είναι οι προδιαγραφές τους. Όταν πολυκαιριστούν παύουν να φθείρονται γρήγορα και δεν κάνουν τη δουλειά τους. Δεν φρενάρουν καλά και τρώνε το μέταλλο της ζάντας, ενώ αντέχουν έτσι σκληρά για χρόνια, με τον οδηγό να νομίζει ότι το τακάκι έχει ακόμα χρόνο ζωής.

Τα δισκόφρενα είναι περισσότερο εμπορικός παράγοντας στα ποδήλατα δρόμου. Τα μηχανικά είναι στις περισσότερες περιπτώσεις άθλια (με λαμπρές εξαιρέσεις σε stunt bicycles). Τα υδραυλικά δισκόφρενα είναι σχεδόν απαραίτητα αν κινείσαι συστηματικά σε λάσπες στο βουνό ή έντονη βροχή, καθώς κι αν η χρήση σου περιλαμβάνει πολλά παρατεταμένα φρεναρίσματα (καταβάσεις βουνού), όπου η ζάντα το καλοκαίρι δεν προλαβαίνει να κρυώσει. Έχουν χειρότερη αίσθηση από τα καλά V-brakes, αλλά πιάνουν με ένα ή δύο δάκτυλα και έχουν αρχικό δάγκωμα καλύτερο από φρένα μοτοσυκλέτας, κάτι το οποίο εντυπωσιάζει μεν, αλλά δεν είναι πλεονέκτημα για απλή χρήση σε δρόμο. Υδραυλικά δισκόφρενα επιλέγουν συνήθως οι bike couriers, γιατί προτιμούν να αλλάζουν δίσκους με τη φθορά των πολλών ετήσιων χιλιομέτρων, παρά ζάντες.

Γενικά χρειάζεσαι ένα on road trekking ή fitness με λάστιχα πλάτους 32-35 mm, χωρίς ανάρτηση. Αλλά δεν είναι αυστηρές προδιαγραφές αυτές, μια χαρά θα κάνεις τη βόλτα σου και την άσκησή σου και με ποδήλατο βουνού, το οποίο μπορεί να σε κουράζει περισσότερο, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια. Με μεγάλα τρακτερωτά λάστιχα πατάς λακκούβες χωρίς να σε νοιάζει τίποτα, ανεβαίνεις πλάγια ράμπες και πεζοδρόμια. Απλά μέχρι να προπονηθείς, θα σε κουράζει περισσότερο, ενώ μετά θα γυμνάζεσαι περισσότερο από τους άλλους για την ίδια διαδρομή (πλεονέκτημα).

Να θυμάσαι να φουσκώνεις συστηματικά καλά τα λάστιχα, σχετικά κοντά στο άνω όριο που αναγράφει ο κατασκευαστής. Βολεύουν οι τρόμπες εδάφους-χεριών (https://cdn.themart.gr/media/catalog/product/cache/fa94a47ce660378c032fb70024825d05/1/1/112030_1.jpg). Θα χάνεις έτσι σε άνεση, αλλά θα έχεις λιγότερα σκασίματα, ενώ θα έχεις μικρότερη τριβή κύλισης. Το σημαντικότερο είναι ότι θα γλιτώνεις σκασίματα και φθορές στη ζάντα. Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγεις να κινείσαι στα πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου. Τα πρώτα εκατοστά από το πεζοδρόμιο είναι γεμάτα γυαλιά και καρφιά που συσσωρεύονται επειδή δεν πατάνε εκεί τα αμάξια. Οι ρόδες των ποδηλάτων είναι πιο ευαίσθητες σε φούιτ σε σχέση με των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών, οπότε αν δεις σπασμένο μπουκάλι σε ποδηλατόδρομο ή άλλου θα πρέπει να αποφεύγεις τα γυαλιά.

Όταν με το καλό δεις ότι σου ταιριάζει η δραστηριότητα, μπορείς να επενδύσεις άλλα 50€ σε τσαντάκι σελάς, σαμπρέλα, τρόμπα και απλά εργαλεία. Είναι φθορές, όπως σκάσιμο ελαστικού ή κάποιο λασκάρισμα, που λύνονται σε λίγη ώρα, αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία μαζί σου και σου επιτρέπουν να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη βόλτα σου, αντί να γυρίσεις σπίτι ή να ψάχνεις ποδηλατάδικο.

motojojo
28/01/2024, 21:46
Εν τω μεταξύ με τέτοια τρόμπα έχω διορθωσει την πίεση και στα λάστιχα της μηχανής αλλά και του αυτοκινήτου.

(Ιδεα που πήρα από το moto.gr) :D

orfeas92
30/01/2024, 17:07
Δεν ξέρω πως μπορείτε να συγκρίνετε την αίσθηση των v brakes με αυτή των υδραυλικών δισκοφρένων.. Τα φτηνά της shimano (mt-200) έχω στο mtb μου και δεν υα γύριζα πίσω με τίποτα. Τι να σκεφτώ? Την αίσθηση του υδραυλικού χειριστηρίου σε σχέση με το να τραβάς ντίζα? Ότι δεν χρειάζομαι κάθε τρεις και λίγο ρύθμιση? Ότι δεν ξεραίνεται η ντίζα με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο το φρενάρισμα? Την αντοχή των τακακιών και την ευκολία στη συντήρηση γενικότερα? Ότι κατεβαίνεις κατηφόρα με 50+km και έχεις την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ασφάλειας που έχεις και με το μηχανάκι? Είναι κάτι σαν τον ssd σε σχέση με τον σκληρό. Απλά δεν θέλω να θυμάμαι πως ήταν η ζωή μου πριν από αυτά. Περι ορέξεως βέβαια, την εμπειρία μου κατέθεσα απλά.

νεοσσός
30/01/2024, 19:12
Αν χρησιμοποιήσεις καλά V-brakes (κόστος σετ 60 έως 120€), θα δεις ότι έχουν καλύτερη αίσθηση από τα υδραυλικά δισκόφρενα και πιάνουν πολύ καλά με δύο δάκτυλα. Ακόμα όμως και τα μέτρια V-brakes των 30€ έχουν καλή αίσθηση.

Τα καλά δισκόφρενα, με κόστος κάποιες εκατοντάδες ευρώ, πιάνουν με πίεση του ενός δακτύλου και με αρχικό δάγκωμα πιο απότομο από των μοτοσυκλετών. Όμως με τη μεσολάβηση του υδραυλικού συστήματος, πολλαπλασιάζεται η δύναμη (αρχή του Pascal) και ταυτόχρονα χάνεται μέρος της αίσθησης (σχετίζεται με τη λογαριθμική αντίληψη που έχουμε στις αισθήσεις μας).

Δεν είναι τυχαίο που σε κάποια σπορ αυτοκίνητα επέλεγαν επί χρόνια να μην έχουν υδραυλικό τιμόνι, ώστε να διατηρείται καλύτερη αίσθηση του οδηγού για την κατάσταση των μπροστινών τροχών. Άλλο πράγμα η εντυπωσιακή δύναμη του υδραυλικού μηχανισμού, άλλο η αίσθηση. Αντιθέτως στο βουνό που θέλεις τη μέγιστη δύναμη, άμεση ψύξη, να μη στομώνει από λάσπες το σύστημα και την άνεση χειρισμού του τιμονιού, τα υδραυλικά δισκόφρενα είναι εκ των ουκ άνευ. Κι εκεί βέβαια χρειάζεται εξάσκηση ο ποδηλάτης, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι ο τροχός θα μπλοκάρει αν ξεχαστεί και τραβήξει τη μανέτα δυνατά με τρία δάκτυλα.

Σε χρήση δρόμου, μεγαλύτερη αξία έχει η αίσθηση. Έχω δει μερικούς ποδηλάτες να πέφτουν, επειδή αγόρασαν καινούριο ποδήλατο με υδραυλικά δισκόφρενα και στο πρώτο απότομο φρενάρισμα μπλόκαρε ο μπροστινός τρόχος και τους καπάκωσε το ποδήλατο. Δεν είναι διαισθητικά και παρέχουν περισσότερη δύναμη από εκείνη που χρειάζεται και είναι ασφαλής για το υψηλό κέντρο βάρος του ποδηλάτου.

Ως προς τη συντήρηση, οι απόψεις διίστανται. Αν σου πέσει μία σταγόνα παραγώγου του πετρελαίου στο τακάκι του δισκόφρενου, αχρηστεύεται. Π.χ. από τον δρόμο ή κατά τη λίπανση της αλυσίδας. Αν φάει ένα μικρό χτύπημα ο δίσκος αρχίζει και βρίσκει, σφυρίζει και δεν επισκευάζεται πάντα. Την περασμένη εβδομάδα πήγα βόλτα με μεγάλη παρέα με ποδήλατα και σχεδόν όλα τα ποδήλατα με υδραυλικά δισκόφρενα έτριζαν συνέχεια.

Επίσης, οι ντίζες των V-brakes προειδοποιούν πριν σπάσουν. Αντιθέτως, εάν αστοχήσει το υδραυλικό σύστημα ή περάσει αέρας, δεν συγχωρούνται πολλά. Είναι ένας από τους λόγους που σε κάποια stunt bicycles έχουν πολύ καλής ποιότητας μηχανικά δισκόφρενα κι όχι υδραυλικά.

Συμφωνώ βέβαια ότι τα V-brakes χρειάζονται ρύθμιση καθώς τρώγονται. Αν κρίνεις για χρήση βουνού, εννοείται ότι η καλύτερη επιλογή είναι υδραυλικά δισκόφρενα, ποδήλατο άνω των 1.000€ και λάστιχα tubeless σε πολύ χαμηλή πίεση.

doctor_john
30/01/2024, 20:37
Φίλε Ορφέα καταλαβαίνω πως το λες και συμφωνώ μαζί σου εν μέρει.
Αν έχεις ένα ποδήλατο με το οποίο θέλεις να οργώνεις την πόλη και είσαι σίγουρος πως δεν θα μπεις σε πελοτόν
με αυτό, ναι τα δισκόφρενα είναι μεγάλο αβαντάζ, ειδικά σε ποδήλατα με φαρδύ πάτημα και με κιλά.

Τα μηχανικά δισκόφρενα, αυτά που δεν έχουν κόστος συντήρισης, δεν έχουν την ανάγκη μηχανικού, επισκευάζονται πολύ ευκολότερα
και αποδίδουν πάρα πολύ κοντά με τα υδραυλικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δύναμη των υδραυλικών ήταν απαραίτητη - χρήσιμη.
Τα μηχανικά μου αρέσουν και στο ccross, όχι όμως σε σιρκουϊ γενικής συμμετοχής.
Σε γενικές γραμμές, όπου μπορείς να πέσεις με άλλο ποδήλατο υπάρχει θέμα με τα δισκόφρενα, ειδικά σε ελαφρούς τροχούς
που διπλώνουν για πλάκα.

Υπάρχουν πολύ καλές δαγκάνεςe rim brake, road και cc που καλύπτουν άριστα τις ανάγκες και σε αγωνιστικό επίπεδο (στο οποίο είναι μικρότερες).

Δεν ξέρω πόσα χρόνια ασχολείσαι, από το '06 είχαμε έναν πόλεμο παγκόσμια, ενάντια στα συμφέροντα της shimano που βλέποντας την εξέλιξη των ποδηλάτων θέλησε να κερδίζει περισσότερα από τον κάθε ποδηλάτη, προσπαθώντας με βία να επιβάλει τα δισκόφρενα στους αγώνες.
Πολλές καταγγελίες από κόσμο της uci και δημοσιογράφους για εκβιασμούς και απειλές.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις εκδόσεις disc και σήμερα, ίδια περιφερόμενη μάζα, τριπλάσιο βάρος στο κέντρο, ανάγκη ενίσχυσης των πιρουνιών σε βάρος της λειτουργίας τους, των επιδόσεων και κόστους. Και στο ψαλίδι χρειάζεται να ενισχυθεί το αριστερό chainstay αλλά αυτό επηρεάζει μόνο το βάρος.
Tα ατυχήματα στους γύρους ήταν όπως ακριβώς φοβόμασταν. Απόδειξη η προσπάθεια να περάσει η "οδηγία" να εγκρίνεται από την uci το υλικό προς δημοσίευση..

Οι αξίες δεν έχουν αλλάξει. Το ποδήλατο οφείλει να είναι αυτόνομο και εύκολα επισκευάσιμο οπουδήποτε.

motojojo
31/01/2024, 20:16
Για σπαστό ποδήλατο τι άποψη έχετε;
Σκεφτομαι να πάρω ένα, στο car είδα μερικά αξιόλογα (έτσι φαινονται τουλαχιστον) και σε νορμαλ τιμες, δηλ δεν απέχουν πολύ από αυτές ενός κοινού ποδήλατου.

Ο λόγος είναι για να το παίρνω κυρίως στο μετρό και να κάνω την υπόλοιπη διαδρομή μέχρι τη δουλειά με αυτό, δηλ κάπου 5χλμ. Δεν την έχω κάνει ποτέ με ποδήλατο αλλά κρίνοντας από την περιοχή (καλλιθέα) δεν πρέπει να έχει υψομετρικές διαφορές και οι δρόμοι φαίνονται άνετοι.

Βολεύει σε τέτοιες αποστάσεις το σπαστό; Υπάρχει κάτι να προσέξει κανείς; Εκτός από την άνεση θεμιτή είναι και η ευκολία δίπλωσης και μεταφοράς.

Dimmanoukas
31/01/2024, 20:31
Δεν έχω άποψη για τα σπαστά, έχω όμως άποψη για τις ανηφόρες.

Από το λίγο που είχα ασχοληθεί πριν μου κλέψουν το ποδήλατο, είναι ότι φαινομενικές ευθείες αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι και τόσο ευθείες όταν πραγματικά καβαλήσεις ποδήλατο και προσπαθήσεις να τις διαβείς.

Πάντως έχει ένα πολύ καλό point το ερώτημα σου και εάν βρεις κάτι καλό θα το καταευχαριστηθεις πιστεύω.

νεοσσός
31/01/2024, 20:32
Για ηλεκτρικό πατίνι δεν ψήνεσαι;

motojojo
31/01/2024, 20:47
Δεν έχω άποψη για τα σπαστά, έχω όμως άποψη για τις ανηφόρες.

Από το λίγο που είχα ασχοληθεί πριν μου κλέψουν το ποδήλατο, είναι ότι φαινομενικές ευθείες αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι και τόσο ευθείες όταν πραγματικά καβαλήσεις ποδήλατο και προσπαθήσεις να τις διαβείς.

Πάντως έχει ένα πολύ καλό point το ερώτημα σου και εάν βρεις κάτι καλό θα το καταευχαριστηθεις πιστεύω.

Εννοείς ότι είναι στραβό σαν αίσθηση; Πόσο ενοχλητικό είναι;

Για ηλεκτρικό πατίνι δεν ψήνεσαι;

Όχι για τα γνωστά πατίνια που βλέπουμε στους δρόμους. Αντίθετα με ψήνει πολύ να κάνω το παλιό μου skateboard ηλεκτρικό, υπάρχουν κιτ που αντικαθιστάς τους πίσω τροχούς με ηλεκτρικούς και με ασυρματο χειριστήριο επιταχύνεις ή φρενάρεις.
Δεν ενδείκνεται τόσο για ελληνικό δρόμο ( ο Casey Neistat (https://www.youtube.com/watch?v=0l-IU-wPAmo) γύριζε όλη τη Νεα Υορκη με ένα τέτοιο) αλλά το γουστάρω πολύ και σαν γκατζετ.

Για τη διαδρομή που θέλω να κάνω νομίζω θα ήταν μια χαρά (και διασκεδαστικό) αλλά το ποδήλατο προσφέρει επιπλέον την άσκηση, χρήσιμη για την ευεξία γενικά αλλά και για το μπουστ που δίνει το πρωί στη δουλειά.

Dimmanoukas
31/01/2024, 21:02
Όχι δεν είχα σκοπό να παρερμηνευθουν τα γραφόμενα και να σε μπερδέψω.

Δεν έχω εμπειρία από σπαστά αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποια αρνητική αίσθηση (πέραν των περιορισμών που εισέρχονται λόγω μικρότερης διάστασης του τροχού)

Σε αυτό που αναφέρθηκα είναι ότι όντας πεζός ή με κάποιο άλλο όχημα δεν μας πάει στο μυαλό ότι είναι ανηφόρα και μας φαντάζει κάτι ευθεία.

Όταν όμως καλεσθει κάποιος να την περάσει με ποδήλατο, τότε στο πηδάλι φαίνεται η πραγματική κλίση του εκάστοτε δρόμου.

motojojo
31/01/2024, 21:17
Όχι δεν είχα σκοπό να παρερμηνευθουν τα γραφόμενα και να σε μπερδέψω.

Δεν έχω εμπειρία από σπαστά αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποια αρνητική αίσθηση (πέραν των περιορισμών που εισέρχονται λόγω μικρότερης διάστασης του τροχού)

Σε αυτό που αναφέρθηκα είναι ότι όντας πεζός ή με κάποιο άλλο όχημα δεν μας πάει στο μυαλό ότι είναι ανηφόρα και μας φαντάζει κάτι ευθεία.

Όταν όμως καλεσθει κάποιος να την περάσει με ποδήλατο, τότε στο πηδάλι φαίνεται η πραγματική κλίση του εκάστοτε δρόμου.

Κατάλαβα τι εννοείς. Δεν με απασχολεί αυτό.
Περισσότερο θέλω να ξέρω πόσο κοντά σε άνεση είναι το σπαστό με το κανονικό. Δεν έχω καβαλήσει ποτέ σπαστό για να ξέρω αν και τι ιδιοτροπίες έχει. Μπορεί τα 5χλμ να είναι πολλά για τέτοιο ποδήλατο, μπορεί να βγαίνουν το ίδιο εύκολα με ένα κανονικό, δεν ξέρω.

ΓιώργοςΤΤ
31/01/2024, 21:40
5 χλμ για έναν υγιή άνθρωπο με ποδήλατο είναι αστεία απόσταση εκτός αν μιλάμε για καμία ανηφόρα με μεγάλη κλίση.

Καλή η γυμναστική αλλά σκέψου ότι το καλοκαίρι θα φτάνεις στην δουλειά σου ιδρωμενος σε ενοχλητικό βαθμό. Αν δεν έχεις χώρο και χρόνο να αλλάξεις ρούχα ενδέχεται να είναι πρόβλημα.

Οι συνάδελφοι μου είχαν πάντα απορία γιατί τον χειμώνα με το κρύο παίρνω ποδήλατο και το καλοκαίρι μηχανή.

Το αν είναι κάτι άνετο ή όχι είναι καθαρά υποκειμενικό, δεν μπορείς να ξέρεις από πριν. Πρέπει να δοκιμάσεις αλλά έχει υπόψιν ότι το σώμα θα συνηθίσει σε μια σχετικά εργονομική θέση.

Αν δεν σε συγκινεί το πατίνι, μπορείς να δοκιμάσεις ηλεκτρικό σπαστό ποδήλατο. Έχει διαφορά βίντεο στο YouTube να δεις.

νεοσσός
31/01/2024, 22:29
Όπως είπε ο Γιώργος ο ΤΤ, με το ποδήλατο είναι πρόβλημα η ζέστη το καλοκαίρι, ειδικά αν έχεις μεγάλη απόσταση ή ανηφόρα. Η κούραση δεν είναι θέμα για 5 χιλιόμετρα. Συνηθίζεις γρήγορα και σου φαίνονται ευχάριστες ακόμα και οι ανηφόρες. Παλιότερα είχα κάνει μερικές φορές 50 χιλιόμετρα με ποδήλατο πήγαινε-έλα στη δουλειά σε περιόδους όμως που το επέτρεπε ο καιρός. Δεν με πείραζε το κρύο, αλλά απέφευγα ζέστη και βροχή. Ο βασικός λόγος που δεν το έκανα συχνά, ήταν η άχαρη μετακίνηση ανάμεσα στα αμάξια και το καυσαέριο. Βέβαια υπήρχε η υπερπλήρωση με ενδορφίνες όταν έφτανα στο γραφείο, που είναι ωραία αίσθηση. Με τη μοτοσυκλέτα η μετακίνηση έγινε πολύ πιο γρήγορη, πιο ευχάριστη, πιο ασφαλής, για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Έβλεπα και τον Doctor_K6 στην Κατεχάκη και χαιρετιόμασταν. Με το ποδήλατο δεν με καταλάβαινε. :p

Στον τρέχοντα χώρο εργασίας μου, έχουμε αρκετούς με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Τέσσερις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια (οι δύο κάνουν 25km ημερησίως), ένας με ηλεκτρικό ποδήλατο (40 χιλιόμετρα κάνει πήγαινε-έλα), τρεις με ηλεκτρικά scooter και τέσσερις με συμβατικά ποδήλατα. Οι περισσότεροι με αμάξια και λίγοι με θερμικές μοτοσυκλέτες ή συγκοινωνία. Αυτοί με τα πατίνια κινούνται πιο γρήγορα από όλους, ύστερα είναι τα ηλεκτρικά scooter και μετά τα υπόλοιπα.

Το ποδήλατο είναι πολύ ευχάριστο μέσο μετακίνησης, αλλά αν δεν έχεις ντους στη δουλειά, δεν είναι ωραία η αίσθηση το καλοκαίρι. Άλλο είναι να έχεις βγει για προπόνηση ή βόλτα, όπου ευχαριστιέσαι την προσπάθεια και δεν σε νοιάζει να ιδρώσεις. Αλλά στο γραφείο είσαι όλη μέρα, δεν θέλεις να κολλάς από τον ιδρώτα. Λίγη ανηφόρα να έχεις στα 5km του πηγαιμού, θα ιδρώσεις το καλοκαίρι. Η λύση στο θέμα τη ζέστης είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο. Με ηλεκτρικό ποδήλατο παίζει να πηγαίνεις Καλλιθέα χωρίς να μπαίνεις σε ΜΜΜ, όταν δεν βρέχει.

νεοσσός
31/01/2024, 23:05
Βάζω κι ένα video για να δείτε τα βασικά.

https://www.youtube.com/watch?v=WB3qTVg3hhs

ptc
01/02/2024, 11:31
Επανέρχομαι αφού έχω δει όλα τα υποψήφια -πλην του ideal που είναι μακριά.

Καταλήγω στο εξής δίλημμα. Πρώτη επιλογή ένα Peugeot 25-30 χρόνων. Τιμή στα 160€. Κουμπωσα πολύ ωραία επάνω του αλλά έχει τα θέματά του με το σασμαν (δεν ξέρω αν θα αρκεί μια ρύθμιση).

450307

Η άλλη επιλογή το ideal το οποίο μου το αφήνει 180€. Θα πρέπει να πάω Χαλκιδική να το δω και να το πάρω (+30€ βενζίνη για το αμάξι).

https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/338521360-podilato-trekking-ideal

Το peugeot μου ταίριαξε πολύ καλά και είναι χωρίς ανάρτηση αλλά έχει τα μειονεκτήματα ενός πιο παλιού ποδηλάτου, το ideal είναι σχεδόν καινούριο, αλλά έχει ανάρτηση και είναι 50€ πιο ακριβο. Τι θα προτιμούσατε;

νεοσσός
01/02/2024, 11:42
Doctor John, το Peugeot της φωτογραφίας είναι μετατροπή από κούρσα ή έβγαινε έτσι fitness;

Πέτρο, το λάστιχο είναι 700x28;

ptc
01/02/2024, 12:59
Έτσι έβγαινε. Το μοντέλο είναι αυτό.

http://paliapodilata.blogspot.com/2014/02/peugeot-berkeley-fb110.html

Του έχει αλλάξει τα φρένα (όχι μόνο τακάκια) και τη σέλα και έχει σχετικά φρέσκα λάστιχα (700*32c είναι).

doctor_john
01/02/2024, 14:23
Το στήσιμο διαμορφώνεται από την χώρα προορισμού. Νομίζω τουρισμού στηνόταν εξαρχής.
Είναι καλό και έχει ωραία καβάλα.
Στο συγκεκριμένο χωράνε φτερά.

Θα χρειαζόμασταν πολλά χρήματα για να ξεπεράσουμε την ποιότητα και την αίσθηση του.

Manalishi
01/02/2024, 14:50
Ερώτηση για παιδικό ποδήλατο:

Πως ψηλώνουμε τον λαιμό? Πήρα στο μαγαζί που αγοράστηκε, και μου λέει για το άλλεν στο λαιμό αλλά να "το βαρέσω με ενα σφυρί, γιατί είναι κωνικό, για να σπάσει" και να το ξεβιδώσω....Ισχύει κάτι τέτοιο?
Στο youtube εκτός απο ένα βίντεο, δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο, απλά το ξεβίδωναν (το αλλεν) και μετά σήκωναν και ξαναβίδωναν.

ΓιώργοςΤΤ
01/02/2024, 15:11

Πως ψηλώνουμε τον λαιμό? Πήρα στο μαγαζί που αγοράστηκε, και μου λέει για το άλλεν στο λαιμό αλλά να "το βαρέσω με ενα σφυρί, γιατί είναι κωνικό, για να σπάσει" και να το ξεβιδώσω....Ισχύει κάτι τέτοιο?
Στο youtube εκτός απο ένα βίντεο, δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο, απλά το ξεβίδωναν (το αλλεν) και μετά σήκωναν και ξαναβίδωναν.

Βάλε φωτό να σου πούμε σίγουρα.

Nostradamus
01/02/2024, 15:57
Κατάλαβα τι εννοείς. Δεν με απασχολεί αυτό.
Περισσότερο θέλω να ξέρω πόσο κοντά σε άνεση είναι το σπαστό με το κανονικό. Δεν έχω καβαλήσει ποτέ σπαστό για να ξέρω αν και τι ιδιοτροπίες έχει. Μπορεί τα 5χλμ να είναι πολλά για τέτοιο ποδήλατο, μπορεί να βγαίνουν το ίδιο εύκολα με ένα κανονικό, δεν ξέρω.

Μια χαρα ειναι το σπαστο για τετοιες διαδρομες. Ειχα ενα απο decathlon οταν ημουν Γερμανια και ειναι εξαιρετικο ειδικα οταν πας ημερησιες εκδρομουλες σε αλλα μερη και το εχεις στo αυτοκινητο.

orfeas92
01/02/2024, 20:18
Αν χρησιμοποιήσεις καλά V-brakes (κόστος σετ 60 έως 120€), θα δεις ότι έχουν καλύτερη αίσθηση από τα υδραυλικά δισκόφρενα και πιάνουν πολύ καλά με δύο δάκτυλα. Ακόμα όμως και τα μέτρια V-brakes των 30€ έχουν καλή αίσθηση.

Τα καλά δισκόφρενα, με κόστος κάποιες εκατοντάδες ευρώ, πιάνουν με πίεση του ενός δακτύλου και με αρχικό δάγκωμα πιο απότομο από των μοτοσυκλετών. Όμως με τη μεσολάβηση του υδραυλικού συστήματος, πολλαπλασιάζεται η δύναμη (αρχή του Pascal) και ταυτόχρονα χάνεται μέρος της αίσθησης (σχετίζεται με τη λογαριθμική αντίληψη που έχουμε στις αισθήσεις μας).

........

Ως προς τη συντήρηση, οι απόψεις διίστανται. Αν σου πέσει μία σταγόνα παραγώγου του πετρελαίου στο τακάκι του δισκόφρενου, αχρηστεύεται. Π.χ. από τον δρόμο ή κατά τη λίπανση της αλυσίδας. Αν φάει ένα μικρό χτύπημα ο δίσκος αρχίζει και βρίσκει, σφυρίζει και δεν επισκευάζεται πάντα. Την περασμένη εβδομάδα πήγα βόλτα με μεγάλη παρέα με ποδήλατα και σχεδόν όλα τα ποδήλατα με υδραυλικά δισκόφρενα έτριζαν συνέχεια.

Επίσης, οι ντίζες των V-brakes προειδοποιούν πριν σπάσουν. Αντιθέτως, εάν αστοχήσει το υδραυλικό σύστημα ή περάσει αέρας, δεν συγχωρούνται πολλά. Είναι ένας από τους λόγους που σε κάποια stunt bicycles έχουν πολύ καλής ποιότητας μηχανικά δισκόφρενα κι όχι υδραυλικά.

Συμφωνώ βέβαια ότι τα V-brakes χρειάζονται ρύθμιση καθώς τρώγονται. Αν κρίνεις για χρήση βουνού, εννοείται ότι η καλύτερη επιλογή είναι υδραυλικά δισκόφρενα, ποδήλατο άνω των 1.000€ και λάστιχα tubeless σε πολύ χαμηλή πίεση.

Μπορεί να φάνηκα υπερβολικά σίγουρος γιατί όντως δεν είχα την τύχη να πιάσω στα χέρια μου σοβαρά v brakes ή ποδήλατο δρόμου. Η μόνη εμπειρία μου με v brakes ήταν από ποδήλατα τύπου super market άντε και μισό σκαλί καλύτερα. Είμαι επίσης προϊδεασμένος από την συμβίωση με υδραυλικά δισκόφρενα σε μηχανάκι και αυτοκίνητα που ποτέ δεν είχα πρόβλημα μαζί τους. Απαιτούσαν μικρή συντήρηση απο εμένα που την μπορούσα να την καταλάβω, σε αντίθεση με το ταμπούρο πχ που ήθελε ρύθμιση και πολλές φορές δεν απέδιδε σωστά χωρίς να μπορώ να βρω την αιτία. Το ίδιο πάθαινα και σαν παιδί με τα v brakes. Με το μάτι φαίνονταν όλα καλά αλλά στη ρύθμιση κάτι δεν ήταν σωστό. Όπως και να έχει η κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά οπως πάντα.

Φίλε Ορφέα καταλαβαίνω πως το λες και συμφωνώ μαζί σου εν μέρει.
Αν έχεις ένα ποδήλατο με το οποίο θέλεις να οργώνεις την πόλη και είσαι σίγουρος πως δεν θα μπεις σε πελοτόν
με αυτό, ναι τα δισκόφρενα είναι μεγάλο αβαντάζ, ειδικά σε ποδήλατα με φαρδύ πάτημα και με κιλά.

Τα μηχανικά δισκόφρενα, αυτά που δεν έχουν κόστος συντήρισης, δεν έχουν την ανάγκη μηχανικού, επισκευάζονται πολύ ευκολότερα
και αποδίδουν πάρα πολύ κοντά με τα υδραυλικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δύναμη των υδραυλικών ήταν απαραίτητη - χρήσιμη.
Τα μηχανικά μου αρέσουν και στο ccross, όχι όμως σε σιρκουϊ γενικής συμμετοχής.
Σε γενικές γραμμές, όπου μπορείς να πέσεις με άλλο ποδήλατο υπάρχει θέμα με τα δισκόφρενα, ειδικά σε ελαφρούς τροχούς
που διπλώνουν για πλάκα.

Υπάρχουν πολύ καλές δαγκάνεςe rim brake, road και cc που καλύπτουν άριστα τις ανάγκες και σε αγωνιστικό επίπεδο (στο οποίο είναι μικρότερες).

Δεν ξέρω πόσα χρόνια ασχολείσαι, από το '06 είχαμε έναν πόλεμο παγκόσμια, ενάντια στα συμφέροντα της shimano που βλέποντας την εξέλιξη των ποδηλάτων θέλησε να κερδίζει περισσότερα από τον κάθε ποδηλάτη, προσπαθώντας με βία να επιβάλει τα δισκόφρενα στους αγώνες.
Πολλές καταγγελίες από κόσμο της uci και δημοσιογράφους για εκβιασμούς και απειλές.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις εκδόσεις disc και σήμερα, ίδια περιφερόμενη μάζα, τριπλάσιο βάρος στο κέντρο, ανάγκη ενίσχυσης των πιρουνιών σε βάρος της λειτουργίας τους, των επιδόσεων και κόστους. Και στο ψαλίδι χρειάζεται να ενισχυθεί το αριστερό chainstay αλλά αυτό επηρεάζει μόνο το βάρος.
Tα ατυχήματα στους γύρους ήταν όπως ακριβώς φοβόμασταν. Απόδειξη η προσπάθεια να περάσει η "οδηγία" να εγκρίνεται από την uci το υλικό προς δημοσίευση..

Οι αξίες δεν έχουν αλλάξει. Το ποδήλατο οφείλει να είναι αυτόνομο και εύκολα επισκευάσιμο οπουδήποτε.

Δεν ασχολούμαι πολλά χρόνια είναι η αλήθεια. Στα 15 μου παράτησα το ποδήλατο όταν πήρα το πρώτο scooter, και το έπιασα πάλι τον καιρό την καραντίνας, όπου συνεχίζω μέχρι σήμερα (μάλλον είμαι από τους ελάχιστους που ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο και το συνεχίζουν).
Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω γιατί όπως έγραψα και πριν δεν έχω εμπειρία με σοβαρά συστήματα φρένου ούτε με ποδήλατα δρόμου. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, για την δική μου περίπτωση τουλάχιστον, είναι ότι δεν δυσκολεύομαι καθόλου να συντήρησω ή να επισκευάσω ένα υδραυλικό σύστημαα, υπάρχει το κιτ και κάποια λίγα εργαλειάκια. Στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, το να ευθυγραμμίσω τη δαγκάνα, να αλλάξω τα τακάκια, τα υγρά κλπ μου φαίνεται κάτι εξίσου απλό ή και απλούστερο από τις αντίστοιχες εργασίες στα μηχανικά δισκόφρενα ή στα τακάκια.

doctor_john
01/02/2024, 21:47
...Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, για την δική μου περίπτωση τουλάχιστον, είναι ότι δεν δυσκολεύομαι καθόλου να συντήρησω ή να επισκευάσω ένα υδραυλικό σύστημαα, υπάρχει το κιτ και κάποια λίγα εργαλειάκια. Στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, το να ευθυγραμμίσω τη δαγκάνα, να αλλάξω τα τακάκια, τα υγρά κλπ μου φαίνεται κάτι εξίσου απλό ή και απλούστερο από τις αντίστοιχες εργασίες στα μηχανικά δισκόφρενα ή στα τακάκια.

Χε, είναι απλό γιατι το σκέφτεσαι σε τόπο και χρόνο της επιλογής σου.
Για σκέψου να πάρει αέρα βράδυ μετά από σινεμά. Να κτυπήσει σε πέτρα στο βουνό κ.λπ. καταλαβαίνεις τι εννοω.
Είναι και το κόστος και η ανάγκη να βρίσκεσαι κοντά σε καταστήματα..

motojojo
01/02/2024, 22:09
@PTC, πίσω είχα καταφέρει να το ρυθμίσω μόνος μου, υπάρχει τρόπος στο νετ και yt και το είχα κάνει καλά, δεν είχε θέμα για πολύ καιρό, κάποια στιγμή το απορύθμισα μόνος μου, κάποια λαλακια είχα κάνει. Το εμπρός το είχα αλλάξει, είχε φθαρεί το μεταλλικο πλαίσιο που περνά η αλυσίδα και αυτό δεν διορθώνεται. Δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβό αλλά θέλει προσοχή να πάρεις ακριβώς το ίδιο.

160 μου φαίνονται κομματάκι πολλά. Το κακό με ένα παλιό ποδήλατο ειναι ότι άμα πεις ότι θα αλλάξεις ότι είναι φθαρμένο στο τέλος θα κοστίσει όσο ένα πιο καινουργιο έτοιμο. Όταν πήρα το δικό μου ήταν σε χειρότερη κατάσταση, το πήρα 60 ευρώ αλλά έδωσα αν θυμαμαι καλα τουλάχιστον αλλα 100 σε ανταλλακτικά (καποια από τα οποία αποδειχτηκαν και λάθος).

Σχετικά με το σπαστό. Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τα διαδικαστικά περι ποδηλασίας από και προς τη δουλειά δεν με απασχολούν, στη Γερμανία χρησιμοποιούσα το ποδήλατο καθημερινα το καλοκαίρι στη δουλεια κυρίως για άσκηση. 6.5 με 7χλμ απόσταση, και ίδρωνα και μπλουζακι άλλαζα και αποσμητικά είχα στο γραφείο και γενικά δεν είχα κανένα θεμα. Οπότε τα 5χλμ δεν ειναι κάτι ιδιαίτερο, το πιο δύσκολο είναι να το καθιερώσω σαν συνηθεια ωστε και την ασκηση μου να κάνω καθημερινά και τη μηχανή να αποδεσμευσω από χαζά χιλιόμετρα. Γενικα θα γλυτώνω τουλαχιστον 100χλμ τη βδομάδα.
Ο λόγος που θέλω σπαστό (γιατί έχω κανονικο ποδήλατο) είναι να το βάζω στο μετρό. Προφανώς μπορώ να μπαίνω και με το κανονικό, φοβάμαι ότι λόγω μεγέθους και αυξημένης κίνησης το πρωι θα με ταλαιπωρεί και εμένα και τους συνεπιβάτες.
Η απόσταση σπίτι-δουλειά ειναι 8.5χλμ και θα την έκανα όλη με το ποδήλατο αν υπήρχε αξιόλογη διαδρομή, δυστηχώς έχω μόνο λεωφόρους γύρω μου και δε νοιωθω άνετα. Οπότε το πλάνο είναι το δύσκολο κομματι να γίνεται με το μετρό.

Σκεφτηκα να πάω σε κάποιο κατάστημα ποδηλάτων και να δω απο κοντά τι έχει, έχετε να προτείνετε κάποιο μεγάλο ποδηλατάδικο;
Υπάρχουν σε μεγάλο εύρος τιμων, από 250 μέχρι 800 (για καινουργιο). 250 καινουργιο μου μυρίζει φτηνια οπότε λέω να κινηθω προς μτχ και πιο ποιοτικό.
Από τις αγγελιες και το γιουτουμπ ξεχώρισα μια μάρκα (dahon) που φαίνεται αξιόλογη.

Ηλεκτρικό ΔΕΝ θέλω, όσο βαστάν τα πόδια μου θέλω να τα ασκώ.

doctor_john
01/02/2024, 22:12

Του έχει αλλάξει τα φρένα (όχι μόνο τακάκια) και τη σέλα και έχει σχετικά φρέσκα λάστιχα (700*32c είναι).

Το είδα λίγο, είναι μακρύ όσον αφορά το μεταξόνιο, τίποτα λιγότερο από θετικό για την χρήση που το θες.

Μου αρέσει γιατί έχει μεγάλη προοπτική να στηθεί τουρισμού, είναι απολαυστικό.
Τα περιφερειακά (εκτός τροχων) είναι τα βασικά και αντίστοιχη είναι και η λειτουργία τους με τζόγους κ.λπ.
Αν σε βολέψει αξίζει το κόστος να το στήσεις με καλά πράγματα.*
Λίγο να ψαχθείς με χειροποίητα cyclo cross και τουρισμού θα δεις πώς στήνονται αντίστοιχα σκελετά (NAHBS).

υπόψιν το ότι γνωρίζομαι με τον Παύλο που έχει το site και έχουμε συνεργαστεί παλαιότερα.

* δεν είναι απαραίτητα πανάκριβα

νεοσσός
01/02/2024, 22:50

Καλά έκανε με τα φρένα. Τα κρεμαστά (cantilever brakes) που είχε δεν είναι καλά σε απόδοση, παρωχημένα. Είχα ποδήλατο με τέτοια και μόλις του έβαλα καλά V-brakes, έπαθα πολιτισμικό σοκ. Δυσκολευόμουν και στη συντήρηση, διότι δεν έβρισκα ανταλλακτικά στην Ελλάδα. Πολλοί ποδηλατάδες σε παλιά ποδήλατα δεν ασχολούνται με τη συντήρηση των cantilever και τα αντικαθιστούν με V-brakes, με κόστος περί τα 30€ το ζευγάρι (μπροστά-πίσω). Cantilever κρατούν κάποιοι μόνο για την κλασσική εμφάνιση.

700x32 είναι καλή διάσταση, αρκετά ανθεκτικό, δεν χρειάζεται μεγάλες πιέσεις και βρίσκεις ποικιλία ελαστικών.

Αν σου αρέσει και θεωρείς ότι είναι σε καλή κατάσταση, πάρε το, είναι κατάλληλο για τη χρήση που θέλεις. Με τα χρήματα που γλιτώνεις από το άλλο, μπορείς να κάνεις πιθανές επισκευές και να σου μείνουν κιόλας λεφτά. Στα δικά μου μάτια το μόνο αρνητικό είναι η σχεδίαση, που μαρτυρά την ηλικία του. Για άλλους βέβαια αυτό μπορεί να είναι θετικό, αφού υπάρχει κόσμος που πληρώνει αδρά παλιούς σκελετούς.

doctor_john
01/02/2024, 23:20
Είναι διαθέσιμα και καλής ποιότητας αλλά μην ξεχνάμε πως η απόδοσή τους διαμορφώνεται και από τα άγκιστρα μπρός - πίσω.
https://www.cyclinguk.org/cycle/choose-best-cantilever-brakes-group-test

https://avt.bike/products/paul-components-touring-cantilever-brakes

Yπάρχουν και mini vbrakes και ubrakes σε παραγωγή και χειροποίητα.
Το θέμα πως βολεύεσαι το ποδήλατο σου. Ωραία κάποια καλά mini vbrake στο παραπάνω αλλά πχ βρίσκουν στα φτερά..

turogalos
02/02/2024, 00:18

Έχω την εντύπωση πως σου λέει να ξεβιδώσεις την αλενόβιδα "C" 5-6 στροφές εώς ότου δεις το κεφάλι της να σηκωθεί λίγο από την φωλιά και μετά με ένα σφυράκι να την χτυπήσεις προς τα κάτω για να ξαναπέσει. Λογικά η σφήνα "D" που σφίγει την μακριά βίδα εσωτερικά του λαιμού κολλάει από σκουριά ή ξεραμένο γράσσο και δεν αφήνει τον σωλήνα "A" να κινηθεί πάνω-κάτω. Αν ξεβιδώσεις την βίδα και ο σωλήνας βυθιστεί, τότε το ρυθμίζεις όπως θες χωρίς χτυπήματα.

450321

katsar
02/02/2024, 10:22
Καλημέρα, Peugeot δρόμου με γυριστό τιμόνι είχα στα νιάτα μου,μου το είχε χαρίσει αθλητής ,ήταν μοντέλο 80'ς με τις ταχύτητες όχι στο τιμόνι αλλά στον σωλήνα
που ενώνει τιμόνι με τα πετάλ.12 ταχυτο.
Δεν γνωρίζω αν συνεχίστηκε η ποιότητα της εταιρίας και στα επόμενα μοντέλα αλλά όπου πήγαινα όποιος γνώριζε από ποδήλατα με ρωτούσε
'' ρε μικρέ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΑΥΤΟ;;;''

νεοσσός
02/02/2024, 10:42
Ο λόγος που κάποιοι εκτιμούν τις παλιές κούρσες είναι η ποιότητα κατασκευής και η απορρόφηση κραδασμών από τον ατσάλινο σκελετό.

Προσωπικά δεν δίνω αξία σε αυτά, διότι θεωρώ εξ αρχής λανθασμένο να ψάχνεις για άνεση, ενώ έχεις επιλέξει ποδήλατο αγωνιστικής γεωμετρίας και ακαμψίας με λάστιχα 700x23 που δουλεύουν στα 120psi. Πηγαίνεις γρήγορα και με μικρότερη μυϊκή προσπάθεια, αλλά προσπαθείς εναγωνίως να αποφύγεις όλες τις ανωμαλίες του δρόμου, για να μην πάθει ζημιά το ποδήλατο, να μη γλιστρήσει ή πονέσουν η μέση και οι ώμοι. Σαν να προσπαθείς να κυκλοφορήσεις με χαμηλωμένο αμάξι, με αναρτήσεις τραπεζιού, σε δρόμους γεμάτους κακοτεχνίες.

Panos76
02/02/2024, 11:02
Ο λόγος που κάποιοι εκτιμούν τις παλιές κούρσες είναι η ποιότητα κατασκευής και η απορρόφηση κραδασμών από τον ατσάλινο σκελετό.

Στα early 90ς ένας φίλος είχε carrera (αλπίνα 1) και εγώ ένα carrera adventure.

To δικό μου κλάπηκε το δικό του το έχει ακόμα και φεύγει από Χαλάνδρι και φτάνει Λούτσα!

Τον ρωτάω πως την παλεύει και μου λέει πως είναι πολύ άνετο! :confused:

νεοσσός
02/02/2024, 11:18
Με Carrera Adventure έχω κάνει γρήγορη ημερήσια διαδρομή 180 χιλιομέτρων, με πολλά υψομετρικά. Σύνταγμα, Ψάθα, Βίλια.

Στην ποδηλασία μετράει κυρίως ο χρόνος που αφιερώνεις για να προπονείσαι. Αν το ποδήλατο είναι των 400€ ή των 10.000€, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και κάνει τη διαφορά μεταξύ αθλητών παρόμοιας φυσικής κατάστασης.

Ψωνίστε κάτι μέτριο και εστιάστε στις διαδρομές, όχι στις αγορές. :)
Αν καταληξετε να κάνετε παρά πολλά χιλιόμετρα, τότε θα έχει νόημα να αγοράσετε ποδήλατο του χιλιαρικου, ώστε να έχει ποιοτικά περιφερειακά και να μη βγάζει συχνά ζημιές.

katsar
02/02/2024, 11:18
καλό ήταν αλλά το έφαγε η αποθήκη, δεν αποχωριζόμουν εύκολα το bmx Kuwahara :smokin:
ontopic Απλά ήθελα να πω πως τα P. ήταν σίγουρα καλά κομμάτια !

doctor_john
02/02/2024, 23:30

Προσωπικά δεν δίνω αξία σε αυτά, διότι θεωρώ εξ αρχής λανθασμένο να ψάχνεις για άνεση, ενώ έχεις επιλέξει ποδήλατο αγωνιστικής γεωμετρίας και ακαμψίας με λάστιχα 700x23 που δουλεύουν στα 120psi. Πηγαίνεις γρήγορα και με μικρότερη μυϊκή προσπάθεια, αλλά προσπαθείς εναγωνίως να αποφύγεις όλες τις ανωμαλίες του δρόμου, για να μην πάθει ζημιά το ποδήλατο, να μη γλιστρήσει ή πονέσουν η μέση και οι ώμοι. Σαν να προσπαθείς να κυκλοφορήσεις με χαμηλωμένο αμάξι, με αναρτήσεις τραπεζιού, σε δρόμους γεμάτους κακοτεχνίες.

Νομίζω τα έχεις όλα μαζί υπόψιν.
Πρώτα απο όλα, αυτό που ξέρουμε σαν ποδήλατο δρόμου - κούρσα, δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να βρούμε το πιο αποδοτικό
στήσιμο για να καλύπτεις αποστάσεις. Είναι το "gt" από τα ποδήλατα δρόμου, η πραγματική άνεση μετράει πολύ όπως και οι επιδόσεις και η αντοχή.
Τα είδη ποδηλάτων δρόμου που συμβιβάζουν την άνεση για τις επιδόσεις είναι τα time trial και τα πίστα.
Εκεί οι αποστάσεις μικραίνουν και η άμεση βοήθεια θεωρείται δεδομένη.

Οι λόγοι που εκτιμάμε τα ατσάλινα road είτε παλιά, είτε καινούρια, με μούφες ή κολλητά, είναι το πως απορροφούν σε σχέση με τα carbon και τα αλουμινίου.
Είναι οι επιδόσεις που αγγίζουν εύκολα τα carbon (πάντα οι συγκρίσεις με τα ίδια περιφερειακά, ποδηλάτη), είναι τα χαρακτηριστικά από τα απίστευτης
τεχνολογίας κράματα που πολλά από αυτά υπήρχαν ήδη από τα 80ς. Είναι η αντοχή στο χρόνο που ξεπερνά τα 50 χρόνια όταν τα carbon αποσυντίθενται στα 20 χρόνια τώρα πιά που έχουν εξελιχθεί.. τα αλουμινίου λίγο καλύτερα θεωρητικά από τα carbon αλλά συχνά παραδίδουν νωρίτερα χτυπήματα που δεν άντεξαν και στρες που τα διέρρηξε.

Μην ακούτε ατσάλι και νομίζετε όπως τον πύργο του Αϊφελ. Είναι κράματα niobium με ελάχιστο άνθρακα και πολύ νικέλιο και χρώμιο σε πάχη 0.6mm και στα άκρα των σωλήνων 0.9mm. Ανοξείδωτα μαρτενσίτικα, προγερασμένα, απίστευτη τεχνολογία που τις κορυφές της πρέπει να διαπιστευτείς για να αγοράσεις.

Ένα σύγχρονο ατσάλινο έχει ελάχιστη διαφορά στις επιδόσεις με το αντίστοιχό του carbon και αρκετή υπέρ του σχεδόν με όλα τα αλουμινίου που κυκλοφορούν.
Δεν είναι κάποια σκευωρία το ότι σκελετός - πιρούνι ξεκινούν από τα 1200ε και ανεβαίνουν. Είναι ρεαλιστικά κόστη και έξοδα.

Για να παραγγείλουμε ένα σκελετό - πιρούνι ίδιο με αυτό που δείχνει ο ptc, το κόστος θα γίνει αντικείμενο συζήτησης για μέρες.
Η διαφορά του με των 80ς θα είναι το ότι εκείνο μπορεί να έχει χάσει κάποιο μέρος από τα λάδια του.
Για εμένα ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του παλιού αλλά οκ, με αυτή την πιθανή "φθορά". Στα 20 χρόνια σταθεροποιείται πάντως..

ptc
04/02/2024, 10:01
Μάλλον αύριο θα πάρω το Peugeot. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο κράνος; Από πλευράς προστασίας πιο πολύ μου γεμίζουν το μάτι τα κράνη τύπου skate παρά τα αμιγώς ποδηλατικά. Αυτά βέβαια υστερούν σε αερισμό λογικά...

doctor_john
04/02/2024, 13:31
Να έχεις μερικές σταθερές να διαλέξεις μόνος και να σου πούμε γι αυτό που διάλεξες; είναι εκατοντάδες..
Το ωραίο κράνος των skate είναι λίγο βάσανο, όχι τόσο γιατί ζεσταίνεσαι υπερβολικά αλλά γιατί ιδρώνεις αρκετά
χωρίς να μπορείς να στεγνώσεις εν κινήσει.

Κράνη με αεραγωγούς είναι πολύ πιο βολικά, όχι ότι φτάνεις χτενισμένος αλλά τουλάχιστον δεν χάνεις τόσα υγρά.
Αν είναι πολύ μικρή η διαδρομή ~10' δοκίμασε ότι σου αρέσει και βλέπεις.

Ένα τυπικό σχέδιο λογικού εξαερισμού για αναφορά είναι το παρακάτω. Ασχέτως εταιρείας τιμής, με γείσο ή όχι κ.λπ.
https://podilatazenetos.gr/product/bontrager-kranos-solstice/?utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=zenetos&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiP2tBhBXEiwACslfnrKvydbpfRBg_BaZqei7l4POWB8-jzUd4GYYeViKWge3gCLrh82pLxoC7PYQAvD_BwE

με περισσότερους αεραγωγούς βολεύει σε συνθήκες προπόνησης και σαν το παραπάνω τα προτιμάμε για "χειμερινά".

Ανάλογα τι σου αρέσει, υπάρχουν πολύ λεπτά σκουφιά που θα κρατήσουν ρύπους, κρύο αέρα όπως και τα παραδοσιακά ποδηλατικά καπελάκια
για να φοράς απο μέσα. Κάνουν την χρήση κράνους πολύ βολική.

νεοσσός
04/02/2024, 14:25
Το δικό μου έχει αεραγωγούς και δεν έχω αισθανθεί ποτέ να ζεσταίνεται το κεφάλι, ακόμα και καλοκαίρι με ντάλα ήλιο. Κάποιοι θεωρούν απαραίτητο οι αεραγωγοί να έχουν πλέγμα, ώστε να μη σφηνώσει καμία σφίγγα ανάμεσα στο κράνος και στο κεφάλι. Το δικό μου δεν έχει πλέγμα και έχει μπει σφίγγα. Σταμάτησα, έβγαλα το κράνος και την άφησα να τσιμπήσει τον επόμενο. :p

Χρήσιμο θεωρώ το γείσο. Κυρίως προστατεύει από τον ήλιο και δευτερευόντως από κλαδιά στο βουνό. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει περιμετρικός οριζόντιος ιμάντας σύσφιξης, διότι κρατάει το κράνος στη θέση του, αντί να τρίβεται στο κεφάλι σου. Το κράνος σε πρώτη φάση σταθεροποιείται με αυτόν, ενώ το λουράκι που πιάνει στον λαιμό είναι η πρόσδεση ασφαλείας για να μη φύγει σε ατύχημα. Δεν μπορείς όμως να έχεις τόσο σφικτό το λουράκι του λαιμού, ώστε να μην κινείται το κράνος στο κεφάλι σου, γιατί θα σε πνίγει. Αντιθέτως θα πρέπει να έχει και την περιμετρική σύσφιξη.

Σαν προαιρετικό, αλλά χρήσιμο παρελκόμενο είναι το ενσωματωμένο φωτάκι στο κράνος, αν και έχουν λίγα κράνη. Εφόσον παίρνει οικονομικές μπαταρίες (και όχι τις ακριβές CRxxxx που τελειώνουν γρήγορα) ή είναι επαναφορτιζόμενο, παρέχει επιπλέον ενεργητική ασφάλεια, αφού είναι σε θέση που σε βλέπουν καλύτερα οι άλλοι χρήστες του δρόμου.

ΓιώργοςΤΤ
04/02/2024, 15:26
Ότι πάρεις, εννοείται με πλέγμα στιυε αεραγωγούς. Μπορείς να βρεις καλά κράνη και στο Ali express.