View Full Version : Ποδήλατα ΙΙ
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
12/07/2020, 06:44
μέχρι τότε μπορείς να αλλάξεις μόνος το ντεραγιέ, χωρίς να κόψεις την αλυσίδα, ξεβιδώνοντας τις βίδες που συγκρατούν τα ροδάκια του ντεραγιέ.
Πρόσεχε όμως πως να την βάλεις σωστά, έχε μια φωτό ανοικτή για αναφορά.
Τα βιδάκια αυτά δεν θέλουν σφίξιμο, ασφαλίζουν με λίγη κόλλα σπειρωμάτων.
Η κεντρική βίδα που δένει το ντεραγιέ στο ψαλίδι θέλει και αυτή λίγη αλλά την σφίγγεις.
Η αναμονή του έχει ένα μικρό στοπ (πίσω απο εκεί που βιδώνει), μην το ζορίσεις απλά γύρισε το ντεραγιέ προς τα εμπρός
έτσι ώστε να τερματίζει το χείλος του σε αυτό.
Ντεραγιε εννοείς αυτό πού λέω εγώ μεταλακτη?Για να τα πάρουμε από την αρχή :lol:Με ενδιαφέρει να κάνω κάτι πρόχειρο μη περιμένω ένα μήνα να κάτσω στο ποδήλατο. Δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν.
Περιμένοντας το Vitus να έρθει από Αγγλία (τραγική καθυστέρηση, ούτε ο κορονοϊός τους δικαιολογεί), διάβαζα για την ανάρτηση και το headtube. Αν έχω καταλάβει λάθος διορθώστε με. Το Vitus όντως έχει tapered headtube (δεν είναι fake, όπως σε άλλα φθηνά ποδήλατα, κυρίως αλυσίδων καταστημάτων), αλλά το πηρούνι που φοράει δεν είναι τέτοιο. Δηλαδή είναι σα να λέμε "tapered ready". Κι αυτό γιατί το πηρούνι της Suntour που φοράει το Vitus δεν είναι tapered, δλδ ο άξονας του λαιμού (δε ξέρω πως λέγεται) δεν έχει μεγαλύτερη διάμετρο χαμηλά, εκεί που κουμπώνει το κάτω ρουλεμάν. Άρα το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να αναβαθμίσεις σε tapered πηρούνι αργότερα. Σωστά τα κατάλαβα ή λέω μαλακίες; :confused:
Στη πρώτη φώτο είναι το Suntour και στη δεύτερη το Rock Shox XC30
419597
419598
Περιμένοντας το Vitus να έρθει από Αγγλία (τραγική καθυστέρηση, ούτε ο κορονοϊός τους δικαιολογεί), διάβαζα για την ανάρτηση και το headtube. Αν έχω καταλάβει λάθος διορθώστε με. Το Vitus όντως έχει tapered headtube (δεν είναι fake, όπως σε άλλα φθηνά ποδήλατα, κυρίως αλυσίδων καταστημάτων), αλλά το πηρούνι που φοράει δεν είναι τέτοιο. Δηλαδή είναι σα να λέμε "tapered ready". Κι αυτό γιατί το πηρούνι της Suntour που φοράει το Vitus δεν είναι tapered, δλδ ο άξονας του λαιμού (δε ξέρω πως λέγεται) δεν έχει μεγαλύτερη διάμετρο χαμηλά, εκεί που κουμπώνει το κάτω ρουλεμάν. Άρα το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να αναβαθμίσεις σε tapered πηρούνι αργότερα. Σωστά τα κατάλαβα ή λέω μαλακίες; :confused:
Στη πρώτη φώτο είναι το Suntour και στη δεύτερη το Rock Shox XC30
419597
419598
Σωστα, αλλα ετσι κι αλλιως υπαρχουν headset bearing kits που προσαρμοζουν tappered πηρουνι σε non tappered σκελετο και τουμπαλιν.
doctor_john
12/07/2020, 12:00
Ντεραγιε εννοείς αυτό πού λέω εγώ μεταλακτη?Για να τα πάρουμε από την αρχή :lol:Με ενδιαφέρει να κάνω κάτι πρόχειρο μη περιμένω ένα μήνα να κάτσω στο ποδήλατο. Δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν.
Nαι, ντεραγιέ, εκτροχιαστή, όπως το θυμάσαι.
Είναι απλή εργασία να αλλάξεις ντεραγιέ, 1 βίδα 6-8mm στη σωστή θέση και μετά τα βιδάκια που κλείνουν τα ροδάκια στο φορέα τους που κάνει ανάποδο S η αλυσίδα απο το πλάϊ.
Βάλε φωτό χτυπημενου και του άλλου να σου πώ αν είναι όκ ή μπορείς να πάρεις κάποιο τμήμα του παλιού.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
12/07/2020, 18:55
Nαι, ντεραγιέ, εκτροχιαστή, όπως το θυμάσαι.
Είναι απλή εργασία να αλλάξεις ντεραγιέ, 1 βίδα 6-8mm στη σωστή θέση και μετά τα βιδάκια που κλείνουν τα ροδάκια στο φορέα τους που κάνει ανάποδο S η αλυσίδα απο το πλάϊ.
Βάλε φωτό χτυπημενου και του άλλου να σου πώ αν είναι όκ ή μπορείς να πάρεις κάποιο τμήμα του παλιού.
Το παλιό το έσπασα και το πέταξα. Δε γινόταν αλλιώς. Είχα όμως στη αποθήκη ένα πάλιο πού μού φαίνεται ότι δουλεύει καλά. Θα το βάλω πάνω.δεν είναι δύσκολο. Μία βίδα είναι. Το δύσκολο είναι να περάσω την αλυσίδα μέσα εφόσον δεν έχω κουμπωμα.
Παπασουζα θα σε "δείρω" εγω φίλε!!
Διάβασε τη σου γράφουν αργά και καθαρά.
μέχρι τότε μπορείς να αλλάξεις μόνος το ντεραγιέ, χωρίς να κόψεις την αλυσίδα, ξεβιδώνοντας τις βίδες που συγκρατούν τα ροδάκια του ντεραγιέ.
Αρα θα στερεώσεις το ντεραγίε σασμαν μεταλακτη και μετά δεν θα κόψεις την αλυσίδα θα βγάλεις τα 2 μικρά ροδάκια απο το ντεραγίε ( το λύξαμε το ονομαστικό ) και θα περάσεις μέσα την αλυσίδα απο το πάνω περνάει μπροστά προς το πετάλι δηλαδή και απο το κάτω μικρό ροδάκι γραναζάκι περνάει απο πίσω του.
Θέλει μετά και ρύθμισμα η ντίζα ( βάλε μια καινούργια..) και φιάξιμο τα 2 βιδάκια που ειναι αυτά που καθορίζουν που θα τερματίζει το ντεραγιέ δηλαδή στην πάνω πλευρά να μήν βγαίνει πρός τις ακτίνες ( νομίζω αυτό έπαθες και ταλαιπωρήθηκες ) και στην κάτω πρός το σκελετό.
Το σφίξιμο στο έχει γράψει ο doctorjohn παραπάνω....
https://www.youtube.com/watch?v=T59Xpxj7Uow
Αυτός το κάνει έτσι δές το βίντεο αργά και βασανιστηκά!!!
Και κάτι ακόμα αφού έχεις αρχίσει και ανεβαίνεις ανηφόρες όπως τις περιγράφεις μάλλον ο εξοπλισμός σου ΄φτάνει στα όρια του. Αρα πάς και πέρνεις ένα πολυεργαλείο με κόφτη αλυσίδας για να μπορείς να αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα τέτοιου τύπου στο δρόμο. Φαντάζομαι κουβαλάς σαμπρέλα και κουταλάκια ( πλαστικά ειδικά εργαλειάκια για να βγάζεις το ελαστικό ).
Μετά πάς για αναβάθμιση ποδηλάτου περιφερειακών και άλλα....
Λόγο μηδενικής διαθεσιμότητας....
Αξίζει τα €500 το sirrus 1.0 που βρίσκω σήμερα διαθέσιμο?
Δε ξέρω πόσο βολεύουν οι ταχύτητες για την περιοχή μου με πολλές ανηφόρες.
CASSETTE Shimano HG200, 7-speed, 12-32t
CRANKSET Shimano Tourney, 3-piece, 46/30T
σε σύγκριση πχ με το Trek Fx 1 που είναι στα ίδια λεφτά (δεν είναι διαθέσιμο βέβαια!)
Crank Forged alloy, 48/38/28, chainguard, 170mm length
Cassette SunRace MFM300 freewheel, 14-34, 7 speed
το (γρανάζι μπροστά - πίσω)
30 - 32 σε σύγκριση με το 28 - 34 έχουν μεγάλη διαφορά?
υποθέτω ότι το 28 μπροστά του FX σου δίνει περισσότερη ευελιξία σε ανηφόρα όταν δεν είσαι στο όριο
-------γράφω για να καταλάβω σε σύγκριση με το ποδήλατο μου--------
Στο δικό μου έχω
48/32T w/chainguard
Cassette Shimano, 9-speed, 11-34t
Οπότε η "1η" μου είναι 32 -34
Αν τα βρήκα σωστά τα gear ratio είναι
specialized 1.0 = 0.94
specialized δικό μου = 0.94
trek fx 1 = 0.82 (οπότε έχει πιο ελαφριά 1η)
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
13/07/2020, 12:21
Παπασουζα θα σε "δείρω" εγω φίλε!!
Διάβασε τη σου γράφουν αργά και καθαρά.
Αρα θα στερεώσεις το ντεραγίε σασμαν μεταλακτη και μετά δεν θα κόψεις την αλυσίδα θα βγάλεις τα 2 μικρά ροδάκια απο το ντεραγίε ( το λύξαμε το ονομαστικό ) και θα περάσεις μέσα την αλυσίδα απο το πάνω περνάει μπροστά προς το πετάλι δηλαδή και απο το κάτω μικρό ροδάκι γραναζάκι περνάει απο πίσω του.
Θέλει μετά και ρύθμισμα η ντίζα ( βάλε μια καινούργια..) και φιάξιμο τα 2 βιδάκια που ειναι αυτά που καθορίζουν που θα τερματίζει το ντεραγιέ δηλαδή στην πάνω πλευρά να μήν βγαίνει πρός τις ακτίνες ( νομίζω αυτό έπαθες και ταλαιπωρήθηκες ) και στην κάτω πρός το σκελετό.
Το σφίξιμο στο έχει γράψει ο doctorjohn παραπάνω....
https://www.youtube.com/watch?v=T59Xpxj7Uow
Αυτός το κάνει έτσι δές το βίντεο αργά και βασανιστηκά!!!
Και κάτι ακόμα αφού έχεις αρχίσει και ανεβαίνεις ανηφόρες όπως τις περιγράφεις μάλλον ο εξοπλισμός σου ΄φτάνει στα όρια του. Αρα πάς και πέρνεις ένα πολυεργαλείο με κόφτη αλυσίδας για να μπορείς να αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα τέτοιου τύπου στο δρόμο. Φαντάζομαι κουβαλάς σαμπρέλα και κουταλάκια ( πλαστικά ειδικά εργαλειάκια για να βγάζεις το ελαστικό ).
Μετά πάς για αναβάθμιση ποδηλάτου περιφερειακών και άλλα....
Ρε ση μη νευριάζεις. Αφού ξέρεις ότι εμένα πρέπει να μού τα λένε 2 φορές για να τα καταλάβω :lol:
Εντάξει τώρα ξέρω τί να κάνω. Θα ασχοληθώ ή αύριο ή το απόγευμα.
Της ανηφόρες και τίς μακρινές βόλτες τις έχω κόψει λόγω ενός προβλήματος που είχα αναφέρει και στο παρελθόν.
Απλά μια φορά το χρόνο κάνω μια τέτοια βόλτα.
Από εργαλεία είμαι εξοπλισμένος καλά.
Το να ρυθμίσω το μεταλακτη είναι κάτι πού το έχω ξανακάνει και δε νομίζω ότι θα συναντήσω δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση όμως σε ευχαριστώ για το βίντεο.
Και στα ίδια λεφτά με specialize sirrus 1.0/trek fx 1 υπάρχει και το ideal funcore
Οκ, τα περιφερειακά είναι ανώτερα στο funcore (νομίζω). Υστερεί τόσο πολύ ο σκελετός που στο σύνολο να είναι κατώτερο?
Για γυναίκα ποιό θα διαλέγατε?
Και στα ίδια λεφτά με specialize sirrus 1.0/trek fx 1 υπάρχει και το ideal funcore
Οκ, τα περιφερειακά είναι ανώτερα στο funcore (νομίζω). Υστερεί τόσο πολύ ο σκελετός που στο σύνολο να είναι κατώτερο?
Για γυναίκα ποιό θα διαλέγατε?
Αν το ζητουμενο ειναι απλη ποδηλασια χωρις αξιωσεις ταχυτητας γιατι δε παιρνεις κανενα παλιο 26ρι mtb? Βιδωτες κασσετες και tourney αλλαγες ειναι πεταμενα λεφτα. Θες να δωσεις 500 ευρω για ενα σκελετο με περιφερειακα μηδενικης αξιας.
Αν το ζητουμενο ειναι απλη ποδηλασια χωρις αξιωσεις ταχυτητας γιατι δε παιρνεις κανενα παλιο 26ρι mtb? Βιδωτες κασσετες και tourney αλλαγες ειναι πεταμενα λεφτα. Θες να δωσεις 500 ευρω για ενα σκελετο με περιφερειακα μηδενικης αξιας.
Αρχικά θα σου πώ ότι είμαι άσχετος (νομίζω φαίνεται)!!
Έπειτα, προσπαθώ να εντάξω το ποδήλατο στα καθημερινά δρομολόγια δουλειά-σπίτι (έστω κάποια απο αυτά) και στα δρομολόγια με τα παιδιά στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Γενικά, να αντικαταστήσω το αμάξι/μηχανάκι.
Οι βόλτες είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Οπότε με ενδιαφέρει να είναι "ευκολοδήγητο" (κούρσα) και άνετο (πόλης) άρα πάω σε fitness αν τα καταλαβαίνω σωστά.
....
Οπότε με ενδιαφέρει να είναι "ευκολοδήγητο" (κούρσα) και άνετο (πόλης) άρα πάω σε fitness αν τα καταλαβαίνω σωστά.
Ενα hardtail mtb ή ένα τρεκ κάνει την ίδια δουλειά.
Ενα hardtail mtb ή ένα τρεκ κάνει την ίδια δουλειά.
Μα δεν ψάχνω trekking. Θέλω να μήν έχει αναρτήσεις αφού δεν τις χρειάζομαι και να έχει πιο λεπτό λάστιχο.
Με το δικό μου sirrus (που επιτέλους φούσκωσα σωστά τα λάστιχα) είδα +5km/h αύξηση στη μέση ταχύτητα!!! (σε 25χλμ διαδρομή πήγαινε-έλα άρα δεν φταίει ούτε αέρας ούτε διαφορά υψομέτρου)
Με ένα mtb αποκλείεται να είχα ίδιες επιδόσεις.
Ρώτα στο Cyclist για το καινούργιο Trek Domane AL 2 disk. Με καρμπόν πιρούνι και 35mm λάστιχο και γρήγορα θα πηγαίνεις και δε θα σε ταλαιπωρούν οι ανωμαλίες του οδοστρώματος.
https://www.cyclingnews.com/amp/news/trek-debuts-new-domane-al-disc/
Μα δεν ψάχνω trekking. Θέλω να μήν έχει αναρτήσεις αφού δεν τις χρειάζομαι και να έχει πιο λεπτό λάστιχο.
Με το δικό μου sirrus (που επιτέλους φούσκωσα σωστά τα λάστιχα) είδα +5km/h αύξηση στη μέση ταχύτητα!!! (σε 25χλμ διαδρομή πήγαινε-έλα άρα δεν φταίει ούτε αέρας ούτε διαφορά υψομέτρου)
Με ένα mtb αποκλείεται να είχα ίδιες επιδόσεις.
ΟΚ, ας υποθέσουμε ότι πλέον οι αναρτήσεις κλειδώνουν, μπρος πίσω. Και τα τρεκ έχουν σχετικά λεπτά ελαστικά (πολύ πιο λεπτά από mtb, σχετικά πιο χοντρά από τις κούρσες) αλλά σου επιτρέπουν να πας πιο άνετα, παντού (εξαιρούνται τα όρη και τα κατσάβραχα/κατηφόρες).
Όπως δεν καταλαβαίνω και την ύπαρξη των fixed αλλά ΟΚ.
Προσωπικά, ψάχνω την πιο άνετη σέλα στον πλανήτη.
ΟΚ, ας υποθέσουμε ότι πλέον οι αναρτήσεις κλειδώνουν, μπρος πίσω. Και τα τρεκ έχουν σχετικά λεπτά ελαστικά (πολύ πιο λεπτά από mtb, σχετικά πιο χοντρά από τις κούρσες) αλλά σου επιτρέπουν να πας πιο άνετα, παντού (εξαιρούνται τα όρη και τα κατσάβραχα/κατηφόρες).
Όπως δεν καταλαβαίνω και την ύπαρξη των fixed αλλά ΟΚ.
Φταίει ο Μπάκλης έπειτα :bawl:
....
Παρεμπιπτόντως, έχει δοκιμάσει κανείς κάτι τέτοιο?
419629
Αρχικά θα σου πώ ότι είμαι άσχετος (νομίζω φαίνεται)!!
Έπειτα, προσπαθώ να εντάξω το ποδήλατο στα καθημερινά δρομολόγια δουλειά-σπίτι (έστω κάποια απο αυτά) και στα δρομολόγια με τα παιδιά στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Γενικά, να αντικαταστήσω το αμάξι/μηχανάκι.
Οι βόλτες είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Πηγαινε σε ο,τι κατηγορια θελεις η πιστευεις πως σου κανει, εγω απλα λεω πως ποδηλατο με βιδωτη κασσετα και τουρνε αλλαγες και ενδεχομενως αλουμινενιο πηρουνι ειναι εντελως της πλακας για 500 ευρω. Αντιθετως με 700 ευρω μπορεις να βρεις μια χαρα καινουργιο ποδηλατο. Αυτα τα 200 ευρω αν υπαρχουν αξιοποιησε τα, αν δεν υπαρχουν μην παρεις καινουργιο ποδηλατο. Αν δεν υπαρχουν ποδηλατα λογω καταστασης περιμενε, η παρε ενα 2ο χερι 26ρι με 200 ευρω.
Παρεμπιπτόντως, έχει δοκιμάσει κανείς κάτι τέτοιο?
419629
Οι ανετες σελλες δεν ειναι απαραιτητα οι φαρδιες σελες, η οι σελες με παχυ μαξιλαρι. Ειναι οι σελες που ταιριαζουν σε σενα. Συνηθως μαλιστα ειναι οι στενες σελες ωστε να αφηνουν τα μαλακα των οπισθιων να κινουνται εκτος σελας ωστε να μην τριβονται.
Υπαρχει ενδιαφερον για ξεχωριστο νημα με θεμα τα ηλεκτρικα ποδηλατα, η μηπως το παρακανουμε?
Πηγαινε σε ο,τι κατηγορια θελεις η πιστευεις πως σου κανει, εγω απλα λεω πως ποδηλατο με βιδωτη κασσετα και τουρνε αλλαγες και ενδεχομενως αλουμινενιο πηρουνι ειναι εντελως της πλακας για 500 ευρω. Αντιθετως με 700 ευρω μπορεις να βρεις μια χαρα καινουργιο ποδηλατο. Αυτα τα 200 ευρω αν υπαρχουν αξιοποιησε τα, αν δεν υπαρχουν μην παρεις καινουργιο ποδηλατο. Αν δεν υπαρχουν ποδηλατα λογω καταστασης περιμενε, η παρε ενα 2ο χερι 26ρι με 200 ευρω.
Eγώ πήρα ένα panameo X3 της Ghost, καινούριο, πολύ φτηνότερο από την αρχική τιμή του και κάνω αυτά που θέλει ο καρατεο.
Το πρόβλημα στη σέλα δεν είναι το φάρδος, αλλά ότι δεν έχει άνοιγμα για το ισχύο. Βρήκα όμως (κουφάλα Μπάκλη)
Εκτιμώ τη προσπάθεια να βοηθήσεις αλλά εκτός απο το πιρούνι, το "βιδωτη κασσετα και τουρνε αλλαγες" δεν το καταλαβαίνω.
Το sirrus έχει ατσάλινο πιρούνι, το funcore αλουμινένιο (οκ το αποκλείω) και το trek fx 1 ατσάλινο.
τουρνέ αλλαγές εννοείς τη σειρά toyrney?
Τα έξτρα χρήματα υπάρχουν αν βρώ κάτι που θα έχει διαφορά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Eγώ πήρα ένα panameo X3 της Ghost, καινούριο, πολύ φτηνότερο από την αρχική τιμή του και κάνω αυτά που θέλει ο καρατεο.
Δε διαφωνώ ότι δεν γίνονται και με άλλες κατηγορίες.
Εδώ εγώ με το ΜΤ-07 πηγαίνω σούπερ μάρκετ :lol:
Αλλά αφού αγοράζω καινούργιο και έχω επιλογές γιατί να φορτωθώ μία ανάρτηση που κάθε 1χλμ λόγο ανηφόρας θα πρέπει να την κλειδώνω? Και μιλάμε για 99% άσφαλτο!
Παλιά με ένα ideal γυναικείο της πλάκας έκανα άπειρα χιλιόμετρα. Δεν αντιλέγω ότι όλα γίνονται.
Δε διαφωνώ ότι δεν γίνονται και με άλλες κατηγορίες.
Εδώ εγώ με το ΜΤ-07 πηγαίνω σούπερ μάρκετ :lol:
Αλλά αφού αγοράζω καινούργιο και έχω επιλογές γιατί να φορτωθώ μία ανάρτηση που κάθε 1χλμ λόγο ανηφόρας θα πρέπει να την κλειδώνω? Και μιλάμε για 99% άσφαλτο!
Παλιά με ένα ideal γυναικείο της πλάκας έκανα άπειρα χιλιόμετρα. Δεν αντιλέγω ότι όλα γίνονται.
Γιατι να κλειδώσεις μπροστά ανάρτηση σε ανηφόρα;
Εκτιμώ τη προσπάθεια να βοηθήσεις αλλά εκτός απο το πιρούνι, το "βιδωτη κασσετα και τουρνε αλλαγες" δεν το καταλαβαίνω.
Το sirrus έχει ατσάλινο πιρούνι, το funcore αλουμινένιο (οκ το αποκλείω) και το trek fx 1 ατσάλινο.
τουρνέ αλλαγές εννοείς τη σειρά toyrney?
Τα έξτρα χρήματα υπάρχουν αν βρώ κάτι που θα έχει διαφορά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Tournay ειναι η φτηνοτερη σειρα mtb της shimano. Το βασικο θεμα ειναι πως ο εκτροχιαστης δεν εχει δυνατη επαναφορα με αποτελεσμα η αλυσιδα να γινεται μαστιγιο με το παραμικρο. Οι πολυ ακριβες σειρες παλι δεν εχουν νοημα, στην μεση βρισκονται η alivio και deore που ειναι και μια χαρα και σχετικα φτηνες. Οι αντιστοιχες καλες χαμηλομεσαιες σειρες δρομου ειναι sora και tiagra.
Για fitness ποδηλατο κοιτα τα merida speeder 100 και 200. Υπαρχουν και πολλα αλλα προφανως, προσωπικα θα προτεινα κατι με 9+ ταχυτητες πισω και καρμπον η ατσαλινο πηρουνι. Σε γενικες γραμμες υποθετω ο,τι παρεις απο καλη μαρκα με 2x9 η 3x9 αλλαγες που δεν εχει αλουμινενιο πηρουνι θα ειναι αξιοπρεπες. Αν εχει βιδωτη μεσαια τριβη ακομα καλλιτερα.
Οι ανετες σελλες δεν ειναι απαραιτητα οι φαρδιες σελες, η οι σελες με παχυ μαξιλαρι. Ειναι οι σελες που ταιριαζουν σε σενα. Συνηθως μαλιστα ειναι οι στενες σελες ωστε να αφηνουν τα μαλακα των οπισθιων να κινουνται εκτος σελας ωστε να μην τριβονται.
Δεν έβαλα το συγκεκριμένο τύπο επειδή είναι φαρδιά. Στο δικό μου ποδήλατο χρησιμοποιώ μια specialized toupe στα μέτρα μου (ύστερα από μέτρηση σε ποδηλατάδικο..). Είμαι ικανοποιημένος, αλλά αναρωτιέμαι μήπως οι συγκεκριμένου τύπου είναι πιο επιεικείς στα ..you know, κιρσοκήλες, υδροκήλες κτλ, κάτι που όσοι δεν έχουν παιδιά και θα ήθελαν να αποκτήσουν θα εκτιμήσουν δεόντως...
Γιατι να κλειδώσεις μπροστά ανάρτηση σε ανηφόρα;
Γιατι συντονιζει με το πεταλι και κανει παν-κατ-παν-κατ και σε κοβει ταχυτητα.
Γενικα η μαπα αναρτησεις (αυτες χωρις υδραυλικη αποσβεση) στο 90% των περιπτωσεων πιο πολυ στη σπανε παρα σε βοηθανε γιατι ειτε συντονιζουν, ειτε εχουν τζογους, ειτε ειναι 5βαρες. Εκει που οντως κανουν δουλεια ειναι οταν πας αργα (ταχυτητα τζογκινγκ) σε πολυ χαλια δρομο αρκει να μην ειναι πολυ αποτομη κατηφορα γιατι τοτε τερματιζουν.
Tournay ειναι η φτηνοτερη σειρα mtb της shimano. Το βασικο θεμα ειναι πως ο εκτροχιαστης δεν εχει δυνατη επαναφορα με αποτελεσμα η αλυσιδα να γινεται μαστιγιο με το παραμικρο. Οι πολυ ακριβες σειρες παλι δεν εχουν νοημα, στην μεση βρισκονται η alivio και deore που ειναι και μια χαρα και σχετικα φτηνες. Οι αντιστοιχες καλες χαμηλομεσαιες σειρες δρομου ειναι sora και tiagra.
Για fitness ποδηλατο κοιτα τα merida speeder 100 και 200. Υπαρχουν και πολλα αλλα προφανως, προσωπικα θα προτεινα κατι με 9+ ταχυτητες πισω και καρμπον η ατσαλινο πηρουνι. Σε γενικες γραμμες υποθετω ο,τι παρεις απο καλη μαρκα με 2x9 η 3x9 αλλαγες που δεν εχει αλουμινενιο πηρουνι θα ειναι αξιοπρεπες. Αν εχει βιδωτη μεσαια τριβη ακομα καλλιτερα.
Πολύ κατατοπιστικός σε ευχαριστώ!
Μία τελευταία διευκρίνηση για τη βιδωτή μεσαία τριβή. Πώς τις ξεχωρίζω?
Για παράδειγμα του funcore βιδωτή δεν είναι?
https://bike.shimano.com/en-SG/product/component/tourney-tx800/BB-UN100.html
Του sirrus πάλι βιδωτή δεν είναι?
https://www.google.com/search?q=bsa+square+taper+cartridge+&tbm=isch&ved=2ahUKEwj4perZ1c_qAhUHZxoKHTFnBYwQ2-cCegQIABAA&oq=bsa+square+taper+cartridge+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJ1CnL1inL2CaOGgAcAB4AIABkAGIAZABkgEDMC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=tS0PX7j3LYfOabHOleAI&bih=882&biw=1280&client=firefox-b-d
(τα φέρνω σαν παραδείγματα για να καταλάβω)
Πολύ κατατοπιστικός σε ευχαριστώ!
Μία τελευταία διευκρίνηση για τη βιδωτή μεσαία τριβή. Πώς τις ξεχωρίζω?
Για παράδειγμα του funcore βιδωτή δεν είναι?
https://bike.shimano.com/en-SG/product/component/tourney-tx800/BB-UN100.html
Του sirrus πάλι βιδωτή δεν είναι?
https://www.google.com/search?q=bsa+square+taper+cartridge+&tbm=isch&ved=2ahUKEwj4perZ1c_qAhUHZxoKHTFnBYwQ2-cCegQIABAA&oq=bsa+square+taper+cartridge+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJ1CnL1inL2CaOGgAcAB4AIABkAGIAZABkgEDMC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=tS0PX7j3LYfOabHOleAI&bih=882&biw=1280&client=firefox-b-d
(τα φέρνω σαν παραδείγματα για να καταλάβω)
Ακριβως. Καποιοι σκελετοι μπορει να εχουν press fit μεσαιες τριβες, δηλαδη δεν εχουν βολτες εκει που μπαινει η μεσαια τριβη και τα ρουλεμαν πρεσσαρονται αντι να βιδωνονται. Σε αναβαθμιση δισκοβραχιωνα βαζουμε δισκοβραχιωνες οπου τα ρουλεμαν ειναι εξωτερικα πχ hollowtech της shimano, αντι τυπου cartridge οπως αυτα που παρεθεσες.
zannisvel
16/07/2020, 09:40
Κοιτούσα και εγώ το Merida Speeder 100 και είναι πολύ όμορφο ποδήλατο.
Αλλά είναι 120€ πιο ακριβό από το TREK FX 2 που έχει μόνο μπροστά εκτροχιαστή Tourney ενώ το 100 έχει μπρος πίσω.
Σίγουρα όμως είναι πολύ πιο όμορφο από το TREK και έχει και Shimano φρένα ενώ το TREK Tektro.
Μία ερώτηση μόνο. Το TREK FX 1 το δίνουν με ατσάλινο πιρούνι, το FX 2 αναγράφει ότι έχουν αναβαθμίσει το πιρούνι με αλουμινένιο.
Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει καμιά 100 χιλιόμετρα και δεν έχω καταλάβει άτι ακόμα, αλλά δεν είμαι και πολύ σχετικός με το άθλημα, προσπαθώ όμως.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι να συνηθίσω να κουμπώνω στα πετάλια με τη πρώτη, μου δημιουργεί πρόβλημα όταν ανάβει πράσινο στα φανάρια και πρέπει να επιταχύνω
επίσης έχω πρόβλημα
με την αλλαγή των μπροστά δίσκων κίνησης, νομίζετε ότι αν αναβαθμιστεί ο Tourney μπροστά θα έχω καλύτερες αλλαγές;
Το speeder 100 έχει
derailleur (f) Shimano TY710
derailleur (r) Shimano Acera-X
Το trek fx 2
Front derailleur
Shimano Tourney TY71
Rear derailleur
Shimano Acera M360
οπότε είναι τα ίδια!
Για τις αλλαγές δε ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά αποφεύγουμε τα άκρα.
Δηλαδή όχι 1η στο μπροστά και >7η (και πολύ λέω*) πίσω. Το ακούς ότι βρίσκει στον μπροστά εκτροχιαστή.
Το ίδιο και το ανάποδο.
Επίσης όταν αλλάζεις ταχύτητα να κόβεις το "γκάζι".
Τα κάνεις αυτά και πάλι έχεις θέμα?
Εν το μεταξύ έχω πελαγώσει με το ψάξιμο.
Να τα συνοψίσω και για μένα!
Ψάχνω carbon/steel πιρούνι, 2χ9 ή καλύτερα 3χ9 και όχι toyrney. Για τη μεσαία τριβή νομίζω η τιμή που με ανεβάζουν τα προηγούμενα χαρακτηριστικά είναι βιδωτή έτσι και αλλιώς.
*Δεν έχω δείκτη ταχύτητας μπροστά οπότε δε ξέρω τί έχω αλλά δε μου χρειάζεται κιόλας. Σε κανένα ζόρι πατάω λίγο το μοχλό και καταλαβαίνω αν υπάρχει και άλλη ταχύτητα για να προγραμματίσω (κόψω το "γκάζι" που σου είπα) την αλλαγή.
zannisvel
16/07/2020, 10:45
Ναι λάθος μου για τον πίσω εκτροχιαστή, μπερδεύτηκα με τον δισκοβραχίωνα.
Όσο για τις αλλαγές, προσπαθώ πάντα να είμαι 1 μπροστά 123 πίσω, 2 μπροστά 3,4,5,6 πίσω και 3 μπροστά 6,7,8 πίσω αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
Όταν αλλάζω π.χ. από 1ο σε 2ο μπροστά πρέπει να σπρώξω με τον αντίχειρα στο 2 να κλειδώσει εκεί και μετά να σπρώξω και μέχρι το μισό προς το 3 για να την πάρει, αν σπρώξω παραπάνω τότε πάει κατευθείαν στο 3ο.
Μπορεί να φταίω και εγώ
Έχεις κοιτάξει και Orbea?
επίσης έχω πρόβλημα
με την αλλαγή των μπροστά δίσκων κίνησης, νομίζετε ότι αν αναβαθμιστεί ο Tourney μπροστά θα έχω καλύτερες αλλαγές;
Πιθανοτατα ειναι θεμα ρυθμισης.
Βαλε την αλυσιδα στο μεγαλυτερο γραναζι πισω και στο μικροτερο μπροστα. Τσεκαρε πως η αποσταση της αλυσιδας με την εσωτερικη λαμα του μπροστινου εκτροχιαστη ειναι 2-3mm περιπου και η ντιζα του εκτροχιαστη τεντωμενη. Μετα βαλε μικρο γραναζι πισω και μεγαλο μπροστα και τσεκαρε πως η δεξια λαμα του εκτροχιαστη ειναι παραλληλη με τον μεγαλο δισκο.
zannisvel
16/07/2020, 11:32
ΟΚ θα το κοιτάξω.
Οπότε αν δεν είναι 2-3 χιλιοστά θα πρέπει να το ρυθμίσω και αν χρειαστεί να τεντώσω και την ντίζα?
ΟΚ θα το κοιτάξω.
Οπότε αν δεν είναι 2-3 χιλιοστά θα πρέπει να το ρυθμίσω και αν χρειαστεί να τεντώσω και την ντίζα?
2 ρυθμίσεις είναι αν τα έχω καταλάβει καλά.
Μία όπως σου είπε ο DrBig για τις HI/LOW βίδες που ρυθμίζουν τα όρια αρχής/τέλους.
Και η άλλη είναι η ντίζα που ευθυγραμμίζει τον εκτροχιαστή στο γρανάζι.
ΑΝ τα έχω καταλάβει σωστά.
Πρώτα κάνεις την 1η, μετά τη 2η και μετά ξανά την 1η (πάλι αν αυτός που μου το είχε εξηγήσει μου το εξήγησε σωστά).
Έχεις κοιτάξει και Orbea?
Όχι! Τώρα μαθαίνω και τις εταιρίες!
Έχω αρχίσει βέβαια να πιστεύω ότι τσάμπα ψάχνω αφού βγαίνουν νέα μοντέλα απο τον Οκτώβρη και αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους.
Οπότε απλά βλέπω τί υπάρχει διαθέσιμο και ελέγχω αν μου κάνει για τώρα. Αν δε βρώ κάτι καλό πάω για τα νέα μοντέλα με παραγγελία.
Αν κατάλαβα καλά όσα περισσότερα γρανάζια έχουμε μπροστά τόσο μεγαλύτερα σκαλοπάτια έχουμε στις αλλαγές?
Άρα προτιμάμε 9/10 γρανάζια πίσω και 2 μπροστά αντί για 3?
Να γιατί ένας δίσκος μόνο μπροστά...
Lioulios
16/07/2020, 12:06
Εγω προτιμω τον ενα δισκο μπροστα και το εχω συνηθισει στο mtb .
Δεν μπορω πλεον να οδηγησω κατι αλλο.
Αν ειχα λ7 θα επαιρνα και το φιτνες
Sl road pro του 2020 της cube με τον ενα δισκο μπροστα και την 12αρα κασετα πισω που καλυπτει ολες τις σχεσεις .
...αλλα αυτο ειναι η δικη μου προτιμηση.
zannisvel
16/07/2020, 12:37
Όταν είσαι με έναν δίσκο μπροστά μπορείς να χρησιμοποιείς όλο το εύρος των ταχυτήτων πίσω? Εκεί δεν υπάρχει θέμα?
Όταν είσαι με έναν δίσκο μπροστά μπορείς να χρησιμοποιείς όλο το εύρος των ταχυτήτων πίσω? Εκεί δεν υπάρχει θέμα?
Αν υπήρχε θέμα τότε θα ήταν κοροιδία!
Σκέψου ότι το μπροστά γρανάζι είναι στο κέντρο της πίσω κασέτας οπότε στα άκρα "γωνιάζει" λιγότερο και δεν υπάρχει εκτροχιαστής (δεν χρειάζεται!) για να βρίσκει.
Δές τώρα την κοροιδία!
Εσύ γράφεις πιο πάνω ότι χρησιμοποιείς 10 ταχύτητες συνολικά απο τις 24!
Περίπου τόσες χρησιμοποιώ και εγώ απο τις 18 (θα το τσεκάρω στην απογευματινή βόλτα).
Ένας με 12 πίσω και καμία μπροστά έχει λιγότερη ταλαιπωρία στις αλλαγές και περισσότερες ταχύτητες!!!!
Χάνω κάτι?
Με περισσότερους δίσκους μπροστά έχουμε καλύτερο fine control σε ένα μικρό εύρος (πχ. ανηφόρα) ΜΕΧΡΙ ένα σημείο όπου θα πρέπει μετά να αλλάξουμε και μπροστά δίσκο άρα μεγάλο σκαλοπάτι.
Θα πρέπει να δώ λίγο τα gear ratio να το καταλάβω καλύτερα.
Lioulios
16/07/2020, 13:31
Η μονη διαφορα ειναι οτι η 8-9αρα κασεττα κοστιζει κανα 15-20 max ενω οι 12 αρες (ειναι βεβαια πολυ πιο ανθεκτικες-αλλη κατασκευη και γωνια των δοντιων κτλ κτλ)...ξεφευγουν απο το 100αρικο και αναλογα τη σειρα και το 200ρικο.
Η δικη μου ειναι η πιο φθηνη 12αρα sram και κανει 105 ευρω Ελλαδα και κανα 60-70αρι χωρις τα μτφρικα απο εξω.
Επισης πρεπει να αγοραστει ετσι και οχι να αναβαθμιστει γιατι δεν αξιζει τον κοπο ,αφου για να κουμπωσει ,ειναι συμβατη μονο με ολο το set sram και θελει και ροδες με κεντρα καταλληλα .
Η εξαιρεση ειναι το δικο μου που εχει γινει συνεργασια και μπαινει και στα απλα κεντρα που δεν ειναι xd .
Για υτο ειναι και η πιο φθηνη.
Το μεγαλυτερο γραναζι ειναι 50αρι αλλα βγαζει και η shimano με 51 που το εχω δει σε μαμα mtb TREK xcaliber με μεταδοση 1/12.
Η αισθηση στην οδηγηση ειναι κατι που δεν το αλλαζω ,ειδικα αν εχεις mtb και κινησαι ψιλογρηγορα με παρεα .
Εγω παλι ψηφιζω 2 η 3 δισκους μπροστα και 9-10 πισω γιατι μπορεις να εχεις τεραστιο ευρος με κοντες κλιμακωσεις και πολυ λογικο κοστος εξαρτηματων. Καλα τα 12ρια, αλλα τα βηματα ειναι τεραστια (οπως και το κοστος) και η αντοχη στη χρηση μειωμενη. Εγω εχω βρει την υγιεια μου με δισκοβραχιωνα 22/32/44 και 10ρα κασετα 11-32. Κανει για ολα, απο ζορικες ανηφορες με μπαγκαζια μεχρι κατηφορες ανω των 50κμ/ω με πολυ λειτουργικες αποστασεις μεταξυ γραναζιων. Μικρο δισκο μπροστα βαζω σπανια, μονο αν ειμαι πολυ φορτωμενος, η πολυ κουρασμενος.
Διαβαζα τις προαλλες για μια πολυ ενδιαφερουσα λυση, το κοστος μενει να ανακοινωθει. Βελγικη εταρια βγαζει πισω κεντρο με 2 εσωτερικες ταχυτητες που παιρνει μεχρι 11αρα κασετα, δηλαδη το κεντρο αντικαθιστα τον μπροστινο εκτροχιαστη και εχεις δισκοβραχιωνα με 1 δισκο. Η μακρια απο τις 2 σχεσεις ειναι 1/1 οποτε δεν εχεις τις απωλειες τριβων που εχουν συνηθως οι εσωτερικες ταχυτητες οταν θες να πας γρηγορα.
Οι κλασσικοι εκτροχιαστες (μπρος-πισω) παντως δουλευουν καλα κι αξιοπιστα αρκει να παρεις το κολαϊ της ρυθμισης. Μετα τους ξεχνας για πολυ καιρο. Το μυστικο ειναι να εχεις παντα πληρη ταση στη ντιζα ωστε η μετατοπιση να ειναι γραμμικη σε ολο το ευρος λειτουργιας. Για να γινει αυτο, πχ στο πισω εκτροχιαστη, ρυθμιζεις το εξω στοπ περιπου μισο γραναζι πιο εξω απο την τελευταια θεση της κασετας και ευθυγραμμιζεις μετα τον εκτροχιαστη στην 1η του θεση παιρνοντας τα μποσικα απο τον ρυθμιστη στη μανετα, ο οποιος αρχικα πρεπει να ειναι τερμα μεσα. Μετα την ρυθμιση του εξω στοπ, καμια φορα βαζω κατ ευθειαν 2η στον επιλογεα και ξεβιδωνω την βιδα της μανετας μεχρι να σκαρφαλωσει η αλυσιδα στο 2ο γραναζι. Μετα το fine tuning γινεται αφου δεις πως συμπεριφερονται οι αλλαγες σε ολο το ευρος της κασετας.
Έκανα μερικά χλμ να έρθω στη δουλειά και πρόσεξα τί ταχύτητες έβαζα.
Με 1ο δίσκο μπροστά δούλεψα μέχρι και τον 8ο πίσω χωρίς να βρίσκει η αλυσίδα. Στον 9ο δίσκο άρχιζε να κάνει θόρυβο.
Με 2ο δίσκο μπροστά δούλεψα μέχρι και 4ο δίσκο πίσω. Στον 3ο άρχιζε ο θόρυβος.
Δε ξέρω αν κάτσω να κάνω fine-tuning αν κερδίσω καμιά έξτρα ταχύτητα. Παράπονο δεν έχω, αγώνες δεν κάνω οπότε δεν ασχολούμαι :)
Όταν έρθει η ώρα για σέρβις θα το κοιτάξω.
Οπότε στο 2χ9 έχω 1χ 1,2,3,4,5,6,7,8 και 2χ 4,5,6,7,8,9 = 14 ταχύτητες πραγματικές.
Όσο ψάχνω για τη γυναίκα μου τόσο χαίρομαι που έδωσα κάτι παραπάνω πριν 3 χρόνια και πήρα αυτό το μοντέλο. Όχι ότι ήταν η καλύτερη επιλογή αλλά υπήρχαν και πολύ χειρότερες και ήμουν πιο άσχετος απο τώρα που είμαι άσχετος :D.
Νομίζω για αγύμναστο αρχάριο που θα έχει μεγάλη ανηφόρα σε ένα σημείο καλύτερα να πάρω με δύο δίσκους μπροστά και όσους περισσότερους μπορώ πίσω (τουλάχιστον 9).
Το δικό μου συνδυασμό το βρίσκω πολύ καλό για το έδαφος που κινούμαστε.
Στη μεγάλη ανηφόρα όταν πρωτοξεκίνησα την ανέβαινα με 1η ενώ ήμουν προετοιμασμένος ψυχολογικά και για να το πάω με τα πόδια λίγα μέτρα. Πλέον με 3η (και ανεβαίνω) που αν είχα ένα δίσκο μπροστά σίγουρα δεν θα είχα αυτές τις επιλογές.
Αν ακουμπά η αλυσίδα όταν βάζεις το μεγάλο, ή το μεσαίο μπροστά, και το μεγάλο γρανάζι πίσω, μήπως δε χρησιμοποιείς το trimming ; Το ελαφρύ πάτημα του μοχλού για το μπροστά ντεραγιέ.
https://m.youtube.com/watch?v=tuOWJX1vWRw&t=414s
Αν ακουμπά η αλυσίδα όταν βάζεις το μεγάλο, ή το μεσαίο μπροστά, και το μεγάλο γρανάζι πίσω, μήπως δε χρησιμοποιείς το trimming ; Το ελαφρύ πάτημα του μοχλού για το μπροστά ντεραγιέ.
https://m.youtube.com/watch?v=tuOWJX1vWRw&t=414s
1ο μπροστά με 9ο πίσω δεν ακουμπά το ντεραγιέ (και χωρίς το trimming) αλλά ακούω θόρυβο οπότε μάλλον είναι απο την μεγάλη γωνία της αλυσίδας που τρώει τα γρανάζια?
2o μπροστά με 3ο πίσω πάλι δε βρίσκει αλλά πάλι είναι μεγάλη η γωνία και είναι στο όριο να βγεί
το δοκίμασα τώρα με το χέρι να γυρίζω πετάλι και να κρατάω τον τροχό στον αέρα
έχει το μπροστά ντεραγιέ μία μεσαία θέση μάλλον trimming όπως μου λες αλλά δεν έχω βρεί κάπου να χρησιμεύει
είχα κάνει δοκιμές απο την αρχή που το πήρα ακόμα και με λίγη πίεση στο χειριστήριο αλλά δεν μπορώ να κερδίσω κάτι άλλο νομίζω
βλέπω την αλυσίδα και πραγματικά γδέρνει τα γρανάζια πολύ πλάγια
Το έχω συνηθίσει τώρα και ανεβοκατεβάζω δύο δύο ταυτόχρονα μπροστά/πίσω και το σκαλοπάτι είναι πολύ μικρό για να ασχοληθώ. Δε με ενοχλεί καθόλου μάλλον γιατί πέφτει κυρίως σε ευθείες/κατηφόρες οπότε έχω το περιθώριο να πιέσω/χαλαρώσω.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
ξαναέκανα δοκιμή γιατί είδα όλο το βίντεο και μου κίνησε το ενδιαφέρον στο τί πάει λάθος σε εμένα
βρίσκει το μικρό γραναζάκι τέρμα κάτω του πίσω ντεραγιέ
μπροστά όλα καλά αλλά η επιστροφή της αλυσίδας βρίσκει σχεδόν στη βάση του γραναζιού!
Κοίτα, σε καταλαβαίνω απόλυτα, και γω προσπαθούσα να το ρυθμίσω και δε τα κατάφερα ποτέ. Αποφάσισα και το πήγα για service και τελικά έφταιγε το μπροστινό ντεραγιέ που είχε στραβώσει από μαλακία δική μου, μου είχε βγει η αλυσίδα. Τσάμπα προσπαθούσα να το ρυθμίσω. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα.
Κοίτα, σε καταλαβαίνω απόλυτα, και γω προσπαθούσα να το ρυθμίσω και δε τα κατάφερα ποτέ. Αποφάσισα και το πήγα για service και τελικά έφταιγε το μπροστινό ντεραγιέ που είχε στραβώσει από μαλακία δική μου, μου είχε βγει η αλυσίδα. Τσάμπα προσπαθούσα να το ρυθμίσω. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα.
απο καινούργιο που το πήρα ήταν έτσι όμως και η αλυσίδα δε μου έχει βγεί ποτέ
alivio έχω πίσω και μπροστά microshift r9
θα έπρεπε να κουμπώνουν όλες δηλαδή?
δε ξέρω αλλά λογικό μου ακούγεται τα άκρα να μήν ταιριάζουν
η αλυσίδα είναι θεόστραβη εκεί!
απο καινούργιο που το πήρα ήταν έτσι όμως και η αλυσίδα δε μου έχει βγεί ποτέ
alivio έχω πίσω και μπροστά microshift r9
θα έπρεπε να κουμπώνουν όλες δηλαδή?
δε ξέρω αλλά λογικό μου ακούγεται τα άκρα να μήν ταιριάζουν
η αλυσίδα είναι θεόστραβη εκεί!
Όπως είπες και συ, αν δε κουμπώνουν όλες (είτε με ένα δίσκο είτε με τρεις) θα ήταν κοροϊδία. Στο Ideal Megisto που έχει tourney 3χ8 αν θυμάμαι καλά, κουμπώνουν όλες κανονικά χωρίς θορύβους.
Όπως είπες και συ, αν δε κουμπώνουν όλες (είτε με ένα δίσκο είτε με τρεις) θα ήταν κοροϊδία. Στο Ideal Megisto που έχει tourney 3χ8 αν θυμάμαι καλά, κουμπώνουν όλες κανονικά χωρίς θορύβους.
Στην επιστροφή χτές το βράδυ έπαιξα πάλι λίγο.
1ο μπροστά με 9ο πίσω τελικά δεν ακούγεται θόρυβος. Βέβαια το σκαλοπάτι μου φάνηκε μεγαλύτερο απο το να ανεβάσω 2ο πίσω με 4ο (στην τύχη το λέω) πίσω οπότε είναι καθαρά για σημείο που θα χρειαστεί γρήγορα ξανά κατέβασμα.
Λάθος έκφραση το κουμπώνουν.
Όλες μπαίνουν αλλά όταν έχω 2ο δίσκο μπροστά γδέρνετε πολύ η αλυσίδα στα 1,2,3 πίσω γρανάζια.
Να θέλει ρύθμιση το πίσω ντεραγιέ?
Παντού διαβάζω ότι αποφεύγουμε τα άκρα (πχ. μάνουαλ ιντεαλ, specialized κλπ)
Και μου ακούγεται λογικό γιατί με μεγάλο δίσκο μπροστά και μεγάλους πίσω το πίσω ντεραγιέ έχει φτάσει στα όρια του αφού αναγκαστικά έχει μετατοπιστεί πολύ μπροστά επειδή η αλυσίδα έχει "καταναλωθεί" στα γρανάζια.
1ο μπροστά με 9ο πίσω τελικά δεν ακούγεται θόρυβος. Βέβαια το σκαλοπάτι μου φάνηκε μεγαλύτερο απο το να ανεβάσω 2ο πίσω με 4ο (στην τύχη το λέω) πίσω οπότε είναι καθαρά για σημείο που θα χρειαστεί γρήγορα ξανά κατέβασμα.
Όλες μπαίνουν αλλά όταν έχω 2ο δίσκο μπροστά γδέρνετε πολύ η αλυσίδα στα 1,2,3 πίσω γρανάζια.
Και μου ακούγεται λογικό γιατί με μεγάλο δίσκο μπροστά και μεγάλους πίσω το πίσω ντεραγιέ έχει φτάσει στα όρια του αφού αναγκαστικά έχει μετατοπιστεί πολύ μπροστά επειδή η αλυσίδα έχει "καταναλωθεί" στα γρανάζια.
Ο μεσαιος δισκος μπροστα πρεπει να μπορει να πιανει ολο το ευρος της κασετας απροβληματιστα. Οι ακριανοι δισκοι την μιση κασετα. Αν εχεις μακρυ ψαλιδι και οι τρεις δισκοι μπορει να πιανουν ολη την κασετα αλλα προφανως δεν ειναι κατι που χρειαζεται η ενδεικνυται.
Ο μεσαιος δισκος μπροστα πρεπει να μπορει να πιανει ολο το ευρος της κασετας απροβληματιστα. Οι ακριανοι δισκοι την μιση κασετα. Αν εχεις μακρυ ψαλιδι και οι τρεις δισκοι μπορει να πιανουν ολη την κασετα αλλα προφανως δεν ειναι κατι που χρειαζεται η ενδεικνυται.
Έχω 2χ9 οπότε ο μεγάλος μπροστά είναι και ο ακριανός.
Ο μικρός (πάλι ακριανός) δεν έχει πρόβλημα να καλύψει όλη την πίσω κασέτα αλλά έχω μάθει να μήν το φτάνω στα άκρα.
Εξάλλου στην 9αρα το μικρό γρανάζι νομίζω είναι "overdrive" και έχει μεγάλη διαφορά απο το προηγούμενο του άρα δε πολυ-βολεύει.
Το θέμα είναι ότι με τις συμβουλές σας και τη συζήτηση έμαθα τί ψάχνω (νομίζω!).
Σας ευχαριστώ :)
batig0al
19/07/2020, 13:50
Καλησπέρα,
Γνωρίζω ελάχιστα από ποδήλατα αλλά με την επιδότηση για ηλεκτροκίνητα να πλησιάζει, έχει κανείς ιδέα για το πως πρακτικά θα συμβεί;
Έκανα μια μικρή έρευνα αγοράς στη περίπτωση που μπορέσω να την εκμεταλλευτώ να έχω στο νου μου κάποια μοντέλα που πωλούνται στην ελληνική αγορά (όριο 2000€). To 99% της χρήσης θα είναι για δουλειά, καθημερινό πηγαινέλα στο κέντρο της Αθήνας (πλατεια Αμερικής<->Πειραιάς, 11+11χμ). Κατέληξα σε αυτά τα τρία:
CUBE ACID HYBRID ONE 400 29′ 2020 1895€ https://bikehub.car.gr/bicycles/view/23541062/
CANNONDALE TREADWELL NEO 2000€ https://www.gatsoulis.gr/pd/cannondale-podilato-cannondale-treadwell-neo-020-71837.htm?lang=el&path=-587059524
ORBEA GAIN F40 2099€ https://www.gatsoulis.gr/pd/podilato-orbea-gain-f40-020-69473.htm?lang=el&path=759064735
Αν κάποιος μπορεί να δώσει μερικές συμβουλές ή να εξηγήσει διαφορές κτλ., θα ήμουν ευγνώμων.
bmwr1100gs
19/07/2020, 15:12
Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο forum,
Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα επέλεγα ποδήλατο, έστω και ηλεκτρικό, για καθημερινή μετακίνηση 22+ χιλιομέτρων μέσα στην Αθήνα. Οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες ατυχήματος, θεωρώ πως είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Εάν δεν θες κάποια μηχανή ή scooter, θα σου πρότεινα, τον ΗΣΑΠ από Αττική μέχρι Πειραιά και μετά με ηλεκτρικό πατίνι, για την διαδρομή από τον σταθμό μέχρι την δουλειά. Προφανώς το πατίνι θα το έχεις μαζί σου στο τρένο, οπότε μειώνονται πάρα πολύ τα χιλιόμετρα και αντίστοιχα οι κίνδυνοι.
Φιλικά.
batig0al
19/07/2020, 16:21
Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο forum,
Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα επέλεγα ποδήλατο, έστω και ηλεκτρικό, για καθημερινή μετακίνηση 22+ χιλιομέτρων μέσα στην Αθήνα. Οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες ατυχήματος, θεωρώ πως είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Εάν δεν θες κάποια μηχανή ή scooter, θα σου πρότεινα, τον ΗΣΑΠ από Αττική μέχρι Πειραιά και μετά με ηλεκτρικό πατίνι, για την διαδρομή από τον σταθμό μέχρι την δουλειά. Προφανώς το πατίνι θα το έχεις μαζί σου στο τρένο, οπότε μειώνονται πάρα πολύ τα χιλιόμετρα και αντίστοιχα οι κίνδυνοι.
Φιλικά.Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Έχω ήδη παπί και γενικά έχω εμπειρία από μετακίνηση μέσα στη πόλη και με παπί και με ποδήλατο, δηλαδή δεν είναι ότι είμαι τελείως άπειρος από δίκυκλο ώστε να μην ξέρω περί τίνος πρόκειται.
Δεν καταλαβαίνω γιατί με ποδήλατο οι κίνδυνοι ατυχήματος είναι πολύ αυξημένοι σε σχέση με μηχανή/scooter/παπί. Από τη μία το ποδήλατο είναι πολύ ελαφρύ δηλαδή σε οποιαδήποτε επαφή μειονεκτεί αλλά από την άλλη με το ποδήλατο ο μέσος όρος ταχύτητας είναι μικρότερος, δεν πιάνεις μεγάλες τελικές, οι τριγύρω οδηγοί σε προσέχουν περισσότερο, αν τρακάρεις οι τραυματισμοί που θα προκαλέσεις σε συνανθρώπους είναι πολύ μικρότεροι και μακροχρόνια είναι απείρως πιο υγιές για τον οργανισμό. Επίσης μεσοπρόθεσμα, ίσως η Πατησίων και μερικοί άλλοι δρόμοι του κέντρου να αποκτήσουν ποδηλατόδρομους και να είναι ακόμη πιο ασφαλείς. Άρα, η δική μου αίσθηση είναι ότι (με όλα τα άλλα ίσα) πηγαίνοντας στη δουλεία με το ποδήλατο είναι τουλάχιστον το ίδιο καλό για την υγεία μου με το να χρησιμοποιώ μηχανή/scooter/παπί.
ΜΜΜ δεν τα θέλω για να πηγαίνω στη δουλειά καθώς με ταλαιπωρούν (έξτρα χρόνος μετακίνησης, αναξιόπιστα με απεργίες ή γεμάτα βαγόνια, κλέφτες, covid). Πατίνι δεν έχω οδηγήσει ποτέ και δεν με ελκύει καθόλου.
ΥΓ: Στα μοντέλα που παρέθεσα πιο πάνω χρησιμοποίησα λάθος ρήμα με το κατέληξα. Πιο σωστό είναι ότι αυτά μου τράβηξαν το ενδιαφέρον καθώς με ελάχιστες γνώσεις δεν είμαι σε θέση να κρίνω σωστά. Αν υπάρχουν άλλες καλύτερες επιλογές, προφανώς είναι ευπρόσδεκτες.
Από το Γενάρη κάνω και γω την ίδια απόσταση (11+11 χλμ την ημέρα) για να πάω στη δουλειά μου, όχι όμως προς Πειραιά.
Θέλει προσοχή το ποδήλατο, γιατί ούτε το γκάζι της μοτό έχεις, ούτε τα φρένα και τα λάστιχα μιας μοτό.
Παρόλα αυτά όμως σου προτείνω να το δοκιμάσεις, είναι κόλλημα και πραγματικά πολύ αναζωογονητικό! Δε ξέρω αν έχεις τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις πρώτα και μετά να προχωρήσεις σε αγορά.
doctor_john
19/07/2020, 16:57
To βλέπετε απο μια πλευρά που δεν σας συμφέρει.
Δεν υπάρχει λόγος να εμπλέκει κάποιος τα δύο αντιδιαμετρικά γρανάζια πίσω με τους αντίστοιχους δίσκους.
Χάνεις ενέργεια, χαλάς γρανάζια - αλυσίδα και δεν έχεις επιλογή για πιο μαλακό ή πιο βαρύ πάτημα.
Ο λόγος της σχέσης των αντιδιαμετρικών υπάρχει στο μέσο της κασέτας με τον επόμενο δίσκο, συνήθως ελάχιστα βαρύτερος και μισή κασέτα επιλογών ακόμα.
To βλέπετε απο μια πλευρά που δεν σας συμφέρει.
Δεν υπάρχει λόγος να εμπλέκει κάποιος τα δύο αντιδιαμετρικά γρανάζια πίσω με τους αντίστοιχους δίσκους.
Χάνεις ενέργεια, χαλάς γρανάζια - αλυσίδα και δεν έχεις επιλογή για πιο μαλακό ή πιο βαρύ πάτημα.
Ο λόγος της σχέσης των αντιδιαμετρικών υπάρχει στο μέσο της κασέτας με τον επόμενο δίσκο, συνήθως ελάχιστα βαρύτερος και μισή κασέτα επιλογών ακόμα.
1ο δίσκο μπροστά με 6ο/7ο πίσω δε βλέπω κάποιο πρόβλημα.
Η αλυσίδα/γρανάζια δε ζορίζονται και έχει τη πιο μικρή διαφορά το 1ο/5ο ή 2ο/4ο που είναι στο περίπου η προηγούμενη/επόμενη επιλογή.
Τις πιο ακραίες επιλογές είχα μάθει έτσι και αλλιώς τα τις αποφεύγω και το αναγράφουν όλα τα μάνουαλ.
Απλά κάνουμε σύγκριση σε 2χ9 (ή και 2χ10) με 3χ8 στις πραγματικές/χρήσιμες επιλογές ταχυτήτων.
Γιατί τελικά μάλλον το "24 ταχύτητες" σημαίνει λιγότερες χρήσιμες ταχύτητες απο το "18 ταχύτητες".
doctor_john
19/07/2020, 20:14
Δεν το έγραψα καλά, εννοώ τα δύο τελευταία της κασέτας : 1-2 με το μεγάλο και 8-9 με το μικρό.
Ο τριπλός θεωρητικά έχει 18 από τις"24" ενώ ο διπλός 14 απο "18"
Καλό θα είναι το στήσιμο των σχέσεων να ακολουθεί τις ανάγκες. Μην προσπαθούμε να "τα έχουμε όλα". Συνήθως όταν το πετυχαίνουμε
καταλαβαίνουμε πως ένα από τα δύο άκρα είναι σχεδόν άχρηστο.
Ένας τριπλός πχ για τουρισμό 48/36/28 μπορεί να είναι πιο χρήσιμος απο ένα 50/38/32 και σου δίνει την δυνατότητα να καλύπτεσαι
με μικρότερη κασέτα.
Καλησπέρα,
Γνωρίζω ελάχιστα από ποδήλατα αλλά με την επιδότηση για ηλεκτροκίνητα να πλησιάζει, έχει κανείς ιδέα για το πως πρακτικά θα συμβεί;
Έκανα μια μικρή έρευνα αγοράς στη περίπτωση που μπορέσω να την εκμεταλλευτώ να έχω στο νου μου κάποια μοντέλα που πωλούνται στην ελληνική αγορά (όριο 2000€). To 99% της χρήσης θα είναι για δουλειά, καθημερινό πηγαινέλα στο κέντρο της Αθήνας (πλατεια Αμερικής<->Πειραιάς, 11+11χμ). Κατέληξα σε αυτά τα τρία:
CUBE ACID HYBRID ONE 400 29′ 2020 1895€ https://bikehub.car.gr/bicycles/view/23541062/
CANNONDALE TREADWELL NEO 2000€ https://www.gatsoulis.gr/pd/cannondale-podilato-cannondale-treadwell-neo-020-71837.htm?lang=el&path=-587059524
ORBEA GAIN F40 2099€ https://www.gatsoulis.gr/pd/podilato-orbea-gain-f40-020-69473.htm?lang=el&path=759064735
Αν κάποιος μπορεί να δώσει μερικές συμβουλές ή να εξηγήσει διαφορές κτλ., θα ήμουν ευγνώμων.
Το cube καλο ειναι αλλα εχει μαπα πηρουνι. Κοπαναει, με τζογους κλπ = δυσαρεστη αισθηση.
Τα αλλα εχουν μοτερ πισω τροχου = μειωμενη υποβοηθηση και αυτονομια και δεν εχουν αναρτηση που θα προτεινα για την αθηνα.
Και τα τρια εχουν μικρες μπαταριες και μεσες ακρες δεν πολυαξιζουν τα χρηματα τους. Η επιδοτηση και μονο αυτη τα κανει καπως ελκυστικα.
Το καλλιτερο vfm ηλεκτρικο ποδηλατο στην ελληνικη αγορα που εχω δει ειναι αυτο:
https://www.ctm.sk/bicykle/ebike/pulze-pro-29/matna-cierna-zlta/
Αξιοπρεπεστατο σε ολα του. Τα φερνει καποιος στο Λαυριο απ οτι εχω δει στο car, μπορει και αλλοι.
Το cube καλο ειναι αλλα εχει μαπα πηρουνι. Κοπαναει, με τζογους κλπ = δυσαρεστη αισθηση.
Τα αλλα εχουν μοτερ πισω τροχου = μειωμενη υποβοηθηση και αυτονομια και δεν εχουν αναρτηση που θα προτεινα για την αθηνα.
Και τα τρια εχουν μικρες μπαταριες και μεσες ακρες δεν πολυαξιζουν τα χρηματα τους. Η επιδοτηση και μονο αυτη τα κανει καπως ελκυστικα.
Αξιοπρεπεστατο σε ολα του. Τα φερνει καποιος στο Λαυριο απ οτι εχω δει στο car, μπορει και αλλοι.
Πάντα αναρωτιόμουν αν αξίζει να δώσεις απ την αρχή ένα γερό ποσό για ηλεκτρικό ποδήλατο ή να πάρεις κιτ με κανα 1000ρικο (με την μπαταρία εννοείται) και να το προσαρμόσεις στην περίπτωση που έχεις ένα ''καλό'' ποδήλατο.
Πάντα αναρωτιόμουν αν αξίζει να δώσεις απ την αρχή ένα γερό ποσό για ηλεκτρικό ποδήλατο ή να πάρεις κιτ με κανα 1000ρικο (με την μπαταρία εννοείται) και να το προσαρμόσεις στην περίπτωση που έχεις ένα ''καλό'' ποδήλατο.
Οσα υπερ υπαρχουν, αλλα τοσα κατα, πολλες παραμετροι και δυσκολη η αποφαση. Προσωπικη μου αποψη ειναι πως τα κιτ αξιζουν αν θες ηλεκτρικο ποδηλατο για χρηση εργατη, ή αν εχεις ενα καλο (και καταλληλο) ατσαλινο σκελετο για την μετατροπη. Αν θες ηλεκτρικο για ταρζανιες σε χρηση mtb παντως, πας για ενα καλο ηλεκτρικο απευθειας. Για δρομισια χρηση καλυπτεσαι και με κιτ.
Παντως παιρνεις ωραιοτατο κιτ με αισθητηρα ροπης με 650 ευρω, δεν απαιτειται καν να δωσεις 1000κο.
GogosLux
20/07/2020, 14:18
Οσα υπερ υπαρχουν, αλλα τοσα κατα, πολλες παραμετροι και δυσκολη η αποφαση. Προσωπικη μου αποψη ειναι πως τα κιτ αξιζουν αν θες ηλεκτρικο ποδηλατο για χρηση εργατη, ή αν εχεις ενα καλο (και καταλληλο) ατσαλινο σκελετο για την μετατροπη. Αν θες ηλεκτρικο για ταρζανιες σε χρηση mtb παντως, πας για ενα καλο ηλεκτρικο απευθειας. Για δρομισια χρηση καλυπτεσαι και με κιτ.
Παντως παιρνεις ωραιοτατο κιτ με αισθητηρα ροπης με 650 ευρω, δεν απαιτειται καν να δωσεις 1000κο.
Και εγω στην ιδια φαση ειμαι αλλα για χρηση mtb μιας και το off road με μηχανάκι δεν επιτρέπεται στα μερη εδω :mad::mad::mad:
Βασικα ψαχνω ενα δυνατο μοτερ-μπαταρια που επισημα να ειναι περιορισμενο στα 250w και 25km/h αλλα να μπορεις να το "ελευθερώσεις" ;)
Ο λόγος ειναι οτι το κράτος δινει επιδότηση 600 ευρος απο οπου και αν το παρεις και ο δήμος αλλο ενα 10% του τιμολογίου με ταβανι τα 200 ευρο.
Αρα ενα 2000 euros θα μου κοστίσει 1200 που δεν το λες κακο.
Για πες καμια ιδέα :D
Και εγω στην ιδια φαση ειμαι αλλα για χρηση mtb μιας και το off road με μηχανάκι δεν επιτρέπεται στα μερη εδω :mad::mad::mad:
Βασικα ψαχνω ενα δυνατο μοτερ-μπαταρια που επισημα να ειναι περιορισμενο στα 250w και 25km/h αλλα να μπορεις να το "ελευθερώσεις" ;)
Ο λόγος ειναι οτι το κράτος δινει επιδότηση 600 ευρος απο οπου και αν το παρεις και ο δήμος αλλο ενα 10% του τιμολογίου με ταβανι τα 200 ευρο.
Αρα ενα 2000 euros θα μου κοστίσει 1200 που δεν το λες κακο.
Για πες καμια ιδέα :D
Δηλαδη ψαχνεις για κιτ ή για ετοιμο ποδηλατο, δεν καταλαβα!
Αν εισαι ηδη ποδηλατης και πας σε ηλεκτρικο, τοτε τα 250w σου φαινονται υπερ αρκετα. Αν εισαι μηχανοβιος και πας σε ηλεκτρικο, τοτε ουτε τα 1500w θα σου φανουν αρκετα, τουλαχιστον αρχικα.
Επιπελον για να χαρεις τα 1500w θα θες και την αναλογη μπαταρια και τοσο το βαρος οσο και το κοστος ανεβαινουν.
Προσωπικη και παλι αποψη, σε ετοιμο mtb θα επερνα κατι με μοτερ fazua. Αποσπαται απο το ποδηλατο και εχεις δυο σε ενα, συν το οτι ειναι και το ελαφρυτερο. Για φτηνοτερη λυση πολυ καλα για τα λεφτα τους φαινονται τα ctm, ειδικα κατι hardtail με μοτερ bafang m400
GogosLux
20/07/2020, 14:46
Δηλαδη ψαχνεις για κιτ ή για ετοιμο ποδηλατο, δεν καταλαβα!
Αν εισαι ηδη ποδηλατης και πας σε ηλεκτρικο, τοτε τα 250w σου φαινονται υπερ αρκετα. Αν εισαι μηχανοβιος και πας σε ηλεκτρικο, τοτε ουτε τα 1500w θα σου φανουν αρκετα, τουλαχιστον αρχικα.
Επιπελον για να χαρεις τα 1500w θα θες και την αναλογη μπαταρια και τοσο το βαρος οσο και το κοστος ανεβαινουν.
Προσωπικη και παλι αποψη, σε ετοιμο mtb θα επερνα κατι με μοτερ fazua. Αποσπαται απο το ποδηλατο και εχεις δυο σε ενα, συν το οτι ειναι και το ελαφρυτερο. Για φτηνοτερη λυση πολυ καλα για τα λεφτα τους φαινονται τα ctm, ειδικα κατι hardtail με μοτερ bafang m400
Δεν ειμαι ποδηλάτης και ξερω οτι θα μου φανει λιγο, για 2000w εχω βρει κιτ αλλα λεω να μην το παω προς τα εκει.
Η ερωτηση αφορα σε ετοιμο ποδήλατο PDS25 που ισως να μπορει ευκολα να αναβαθμιστεί - ξεμπλοκαριστει ωστε να εχει περισσοτερη δύναμη.
Δεν ειμαι ποδηλάτης και ξερω οτι θα μου φανει λιγο, για 2000w εχω βρει κιτ αλλα λεω να μην το παω προς τα εκει.
Η ερωτηση αφορα σε ετοιμο ποδήλατο PDS25 που ισως να μπορει ευκολα να αναβαθμιστεί - ξεμπλοκαριστει ωστε να εχει περισσοτερη δύναμη.
Μεχρι στιγμης τα μονα μοτερ που δεν 'ξεμπλοκαρονται' με αξιοπιστο τροπο ειναι τα τελευταιας γενιας bosch.
Yamaha, shimano, bafang, no problem.
Τα πιο "γαιδουρια" ηλεκτρικα ποδηλατα" ειναι τα FREY με 1500w+ μοτερ.
Επιτέλους ένα μήνα και κάτι μέρες μετά την αγορά το ποδήλατο ήρθε στα χέρια μου! Φαίνεται πολύ καλό, εξαιρετικό θα έλεγα στα μάτια ενός αρχάριου σαν την αφεντιά μου. Περισσότερα εν καιρώ. :beer:
419781
419782
419783
batig0al
20/07/2020, 21:24
Αξιοπρεπεστατο σε ολα του. Τα φερνει καποιος στο Λαυριο απ οτι εχω δει στο car, μπορει και αλλοι.Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Μπορείς με λίγα λόγια να εξηγήσεις γιατί το CTM ειναι καλυτερο απο το Cube; Φανταζομαι καλυτερο πιρουνι, μια ταχυτητα παραπανω, μεγαλυτερη μπαταρια;
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Μπορείς με λίγα λόγια να εξηγήσεις γιατί το CTM ειναι καλυτερο απο το Cube; Φανταζομαι καλυτερο πιρουνι, μια ταχυτητα παραπανω, μεγαλυτερη μπαταρια;
Οσα ειπες και επιπλεον ζαντες που μπορουν να παρουν φαρδυτερα λαστιχα και πιστευω και πιο αξιοπιστο μοτερ με φτηνοτερα ανταλλακτικα οταν ερθει εκεινη η ωρα. Στα πλην το λιγο μεγαλυτερο βαρος και ισως η καλλιτερη εξυπηρετηση απο την cube σε εγγυησεις κλπ λογω δικτυου.
Lioulios
21/07/2020, 08:44
Η εγγυηση που δινει εν το μεταξυ η cube , δεν αφορα τα περιφερειακα .
Αν κατι παθει δηλ η μεταδοση ή η αναρτηση , πρεπει να απευθυνθεις στον εκαστοτε κατασκευαστη .
Στην ουσια εγγυαται μονο το πλαισιο ή οτι κατασκευαζει η ιδια η cube
Η εγγυηση που δινει εν το μεταξυ η cube , δεν αφορα τα περιφερειακα .
Αν κατι παθει δηλ η μεταδοση ή η αναρτηση , πρεπει να απευθυνθεις στον εκαστοτε κατασκευαστη .
Στην ουσια εγγυαται μονο το πλαισιο ή οτι κατασκευαζει η ιδια η cube
Δηλαδη οταν παθει κατι το μοτερ (που θα παθει) δεν μπορεις να πας στο μαγαζι να αφησεις το ποδηλατο και να τους πεις "μαγκες βγαλτε ακρη και ειδοποιειστε με οταν θα ειναι ετοιμο"?
Αναφερομαι στην εντος εγγυησης περιοδο.
Lioulios
21/07/2020, 10:16
Δεν ξερω να σου απαντησω .Το πιθανοτερο ειναι οτι ετσι θα γινει.
Το μονο σιγουρο ειναι πως δεν θα απευθυνθει στην cube για κατι
που δεν κατασκευαζει αυτη και αυτο το αναφερει και στα σαιτ των ποδηλατομαγαζων .
Εγω ας πουμε ειχα ενα θεμα με την sram , το πηγα απο κει που το πηρα και αυτος εβγαλε ακρη με τη sram και ολα καλα ...Δεν ηταν και κατι σοβαρο .
420010
Οφείλω ένα review. Μετά το Πήλιο που θα έχω πιάσει τα 1000χλμ σε βουνό-μονοπάτι θα γράψω ένα αναλυτικό.
Προς το παρόν έχω να πω ότι τόσα χρόνια άδικα πολεμούσα με το KTM 400 EXC. Εξίσου και ίσως καλύτερα διασκεδαστικό ένα ηλεκτρικό σωστά σεταρισμένο ποδήλατο.
420010
Οφείλω ένα review. Μετά το Πήλιο που θα έχω πιάσει τα 1000χλμ σε βουνό-μονοπάτι θα γράψω ένα αναλυτικό.
Προς το παρόν έχω να πω ότι τόσα χρόνια άδικα πολεμούσα με το KTM 400 EXC. Εξίσου και ίσως καλύτερα διασκεδαστικό ένα ηλεκτρικό σωστά σεταρισμένο ποδήλατο.
:beer:
Το λεω χρονια τωρα στην εντουροπαρεα και δε θελουν να ξερουν...
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
02/08/2020, 05:47
420010
Για δώσε καμία πληροφορία για το μέσο ρε μαν :)
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
08/08/2020, 03:22
Λοιπόν. Εχθές πήγα μία δοκιμαστική βόλτα μετά από το φτιάξιμο που τού έκανα.
ΜΟΥ ΈΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ.
Η αλυσίδα είναι καινούργια.
Το ντεραγιε πάλιο.
Γιατί μού χάνει πεταλιες.?Μόλις ζοριστει λιγάκι.
Όταν συμβαίνει αυτό τί φταίει?
Το ποδήλατο θέλει
Παπούτσια φρένων
Λάστιχο μπροστά
Το πρόβλημα πού ανέφερα
Ρυθμισμα ταχυτήτων.
Άν το πάω σε συνεργείο πόσο υπολογίζεται περίπου να δώσω?
Ευχαριστώ.
doctor_john
08/08/2020, 09:07
εχεις φθείρει τα δοντια της κασσετας. Αλλαξε την πριν χαλάσεις την αλυσίδα ;)
όλα μαζί 35 - 55 ανάλογα το κατάστημα.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
08/08/2020, 09:29
εχεις φθείρει τα δοντια της κασσετας. Αλλαξε την πριν χαλάσεις την αλυσίδα ;)
όλα μαζί 35 - 55 ανάλογα το κατάστημα.
Η κασέτα είναι?Δε παίζει να είναι το ντεραγιε ε?
Λοιπόν. Εχθές πήγα μία δοκιμαστική βόλτα μετά από το φτιάξιμο που τού έκανα.
ΜΟΥ ΈΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ.
Η αλυσίδα είναι καινούργια.
Το ντεραγιε πάλιο.
Γιατί μού χάνει πεταλιες.?Μόλις ζοριστει λιγάκι.
Όταν συμβαίνει αυτό τί φταίει?
Το ποδήλατο θέλει
Παπούτσια φρένων
Λάστιχο μπροστά
Το πρόβλημα πού ανέφερα
Ρυθμισμα ταχυτήτων.
Άν το πάω σε συνεργείο πόσο υπολογίζεται περίπου να δώσω?
Ευχαριστώ.
Θα μπορούσε να φταίει η κασέτα, όπως είπε ο Γιάννης. Αν αργήσεις πολύ να αλλάξεις αλυσίδα, αυξάνεται το μήκος της και σου τρώει τα γρανάζια από την κασέτα και το δισκοβραχίωνα, επειδή καβαλάει πάνω στις αιχμές τους. Οπότε μετά πας για συνολική αλλαγή δισκοβραχίωνα, κασέτας, αλυσίδας. Γι' αυτό καθαρίζουμε και λιπαίνουμε την αλυσίδα συχνά και την αλλάζουμε χωρίς ενδοιασμούς. Άλλωστε 10€ κοστίζει η αλλαγή μιας απλής αλυσίδας.
Παρόλα αυτά, το να "χάνεις πεταλιές", πιο πολύ μου φαίνεται σαν να σου πηδάει γρανάζι, μάλλον πίσω. Μπορείς να παρατηρήσεις αν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε γρανάζια ή περισσότερο στη ρύθμιση του οπίσθιου ή εμπρόσθιου εκτροχιαστή (ντεραγιέ).
Επίσης, η αίσθηση που λαμβάνεις μπορεί να οφείλεται στη μεσαία τριβή.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
08/08/2020, 12:15
Θα μπορούσε να φταίει η κασέτα, όπως είπε ο Γιάννης. Αν αργήσεις πολύ να αλλάξεις αλυσίδα, αυξάνεται το μήκος της και σου τρώει τα γρανάζια από την κασέτα και το δισκοβραχίωνα, επειδή καβαλάει πάνω στις αιχμές τους. Οπότε μετά πας για συνολική αλλαγή δισκοβραχίωνα, κασέτας, αλυσίδας. Γι' αυτό καθαρίζουμε και λιπαίνουμε την αλυσίδα συχνά και την αλλάζουμε χωρίς ενδοιασμούς. Άλλωστε 10€ κοστίζει η αλλαγή μιας απλής αλυσίδας.
Παρόλα αυτά, το να "χάνεις πεταλιές", πιο πολύ μου φαίνεται σαν να σου πηδάει γρανάζι, μάλλον πίσω. Μπορείς να παρατηρήσεις αν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε γρανάζια ή περισσότερο στη ρύθμιση του οπίσθιου ή εμπρόσθιου εκτροχιαστή (ντεραγιέ).
Επίσης, η αίσθηση που λαμβάνεις μπορεί να οφείλεται στη μεσαία τριβή.
Όχι τη μεσαία τριβή την έχω αλλάξει.
Θα το τσεκάρω και θα ενημερώσω.
Η αλήθεια είναι ότι το οδηγώ πολύ καιρό χωρίς σέρβις και ίσως ήρθε ο καιρός να πάει σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο γιατί θέλει αρκετά μαζεματα.έτσι που το βλέπω ξενερώνω. Το φταίξιμο είναι δικό μου. Ακόμα και οί μπουκάλες μπροστά έχουν κολλήσει και το οδηγώ έτσι 2χρόνια. Το σκέφτομαι για καινούργιο. Αυτό το έχω 6χρόνια. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή τη φορά θα πάει στο μάστορα για εκτίμηση και αν τα μαρούλια είναι πολλά θα το διώξω. Αλλιώς το φτιάχνει ο μάστορας και έχω στο νου μου ότι κάθε 2 χρόνια θα πηγαίνει για σέρβις.
painterakis
16/08/2020, 17:47
Έχει κανείς άποψη για τα ηλεκτρικά ποδήλατα της ideal; και ειδικά για το Ideal Hillmaster 618/E9 29 2020;
https://www.idealbikes.net/?section=3362&language=el_GR&itemid1494=3419&detail1494=1
Έχει κανείς άποψη για τα ηλεκτρικά ποδήλατα της ideal; και ειδικά για το Ideal Hillmaster 618/E9 29 2020;
https://www.idealbikes.net/?section=3362&language=el_GR&itemid1494=3419&detail1494=1
Πατατα.
painterakis
16/08/2020, 18:39
Πατατα.
Τι εννοείς με το πατάτα;
Στο μοτέρ, στο εμπρός πιρούνι;
πχ παραπάνω στο cube επισημάνεις το εμπρός πιρούνι.
Τι εννοείς με το πατάτα;
Στο μοτέρ, στο εμπρός πιρούνι;
πχ παραπάνω στο cube επισημάνεις το εμπρός πιρούνι.
Δεν αξιζει τα λεφτα του σε σχεση με τον ανταγωνισμο (κακο πηρουνι, μετριο μοτερ) και επιπλεον ειναι κι ασχημο. Τα ideal εχουν μεινει πολυ πισω, ειδικα τα ηλεκτρικα.
Κοιτα στο ποστ #858 ενα μοντελο της ctm, προσωπικα νομιζω δεν εχει ανταγωνισμο σε hardtail emtb κατω απο 2000. Δεν κανω διαφημιση, προσωπικη εκτιμηση βασει σπεκς εκφραζω.
batig0al
24/08/2020, 00:15
Κοιτα στο ποστ #858 ενα μοντελο της ctm, προσωπικα νομιζω δεν εχει ανταγωνισμο σε hardtail emtb κατω απο 2000. Δεν κανω διαφημιση, προσωπικη εκτιμηση βασει σπεκς εκφραζω.Καλησπέρα,
Γύρισα από διακοπές και βλέποντας τις λεπτομέρειες της επιδότησης, είναι προ ΦΠΑ οπότε σηκώνει μέχρι και 2500€, αρκεί να είναι pedelec.
Πλέον το CTM Pulze Zero δεν το βλέπω διαθέσιμο, έχεις κάποιες άλλες προτάσεις; Μπορώ να κινηθώ σε όλο το εύρος τιμών, από 1000-2500, με ενδιαφέρουν τα πιο value for money.
Ίσως κάποιο από αυτά τα Cube εδώ (https://www.malatestasbikes.gr/category/bicycles/e-bikes/) (π.χ. CUBE REACTION HYBRID PR0 500 2020) ή κάποιο από αυτά τα Scott εδώ (https://www.bestprice.gr/cat/6746/ilektrika-podhlata/f/1_5381_1349_1/scott-me-taxythtes.html?from=search&o=2) (π.χ. SCOTT SUB TOUR E-RIDE 30 MEN 2020);
ΥΓ: To 99% της χρήσης θα είναι για δουλειά, καθημερινό πηγαινέλα στο κέντρο της Αθήνας (πλατεια Αμερικής<->Πειραιάς, 11+11χμ).
Καλησπέρα,
Γύρισα από διακοπές και βλέποντας τις λεπτομέρειες της επιδότησης, είναι προ ΦΠΑ οπότε σηκώνει μέχρι και 2500€, αρκεί να είναι pedelec.
Πλέον το CTM Pulze Zero δεν το βλέπω διαθέσιμο, έχεις κάποιες άλλες προτάσεις; Μπορώ να κινηθώ σε όλο το εύρος τιμών, από 1000-2500, με ενδιαφέρουν τα πιο value for money.
Ίσως κάποιο από αυτά τα Cube εδώ (https://www.malatestasbikes.gr/category/bicycles/e-bikes/) (π.χ. CUBE REACTION HYBRID PR0 500 2020) ή κάποιο από αυτά τα Scott εδώ (https://www.bestprice.gr/cat/6746/ilektrika-podhlata/f/1_5381_1349_1/scott-me-taxythtes.html?from=search&o=2) (π.χ. SCOTT SUB TOUR E-RIDE 30 MEN 2020);
ΥΓ: To 99% της χρήσης θα είναι για δουλειά, καθημερινό πηγαινέλα στο κέντρο της Αθήνας (πλατεια Αμερικής<->Πειραιάς, 11+11χμ).
Η επιδοτηση ειναι 20% μεχρι 800 ευρω απ'ο,τι διαβαζω στα σημερινα ανακοινωθεντα.
Μαρκες και μοντελα υπαρχουν ενα σωρο. Προσωπικη μου αποψη για χρηση στη πολη με λακουβες κλπ ειναι να επιλεξεις ενα ποδηλατο με 29ρηδες τροχους, 2.6 λαστιχα, πηρουνι με υδραυλικο συστημα αποσβεσης και οχι απλο ελατηριο (αν εχει αερα η ελατηριο δεν ειναι τοσο σημαντικο) και μοτερ ειτε γιαμαχα, ειτε bosch νεας γενιας, ειτε bafang. Αν το ctm δεν ειναι διαθεσιμο κοιτα οπως ειπες ειτε σε cube hybrid ειτε σε haibike. Τα haibike απο αποψη specs φαινονται καλλιτερα απο τα cube και εχουν και μοτερ γιαμαχα στην κατηγορια τιμης που σε ενδιαφερει, αλλα τα cube εχουν πιστευω πιο καλους σκελετους απο αποψη αντοχης και προδιαγραφων βαρους αναβατη. Ισως και πιο γρηγοροτερη καλυψη σε θεματα εγγυησης. Φιλος με σπασμενο σκελετο σε haibike ακομα περιμενει αντικατασταση και εχουν περασει 6 μηνες. Παρεπιπτοντως εχουν βγει τα cube 2021, οποτε δεν νομιζω να αξιζει να παρεις μοντελο 20 εκτος κι αν το βρεις με καλη εκπτωση.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
26/08/2020, 07:16
Καλημερούδια παιδιά. Είπανα κάνω κι εγώ αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου.
Γία μελλοντική αγορά γιατί τώρα δεν υπάρχει μια. Να εξασφαλίσω την επιδότηση.
Το ερώτημα μου είναι το εξής
420489
Στην από πάνω πλατφόρμα εκεί πού λέει να επιλέξω ποδήλατο. Από πού?
Και στην απόσυρση τί εννοεί?Μπορώ να δώσω το παλιό μου ποδήλατο?
Το ΛΤΠΦ τη είναι?
Την συμπλήρωσε κανείς?
Ευχαριστώ.
Καλημερούδια παιδιά. Είπανα κάνω κι εγώ αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου.
420489
Το ΛΤΠΦ τη είναι?
Την συμπλήρωσε κανείς?
Ευχαριστώ.
Ακριβως για να μην μπορει ο καθενας να κανει αιτηση για επιδοτηση χωρις να εχει σκοπο να παρει κατι, ο νομοθετης προεβλεψε την επιδειξη προκαταβολης στην αιτηση απο καταστημα, για αγορα οπου αναφερεται συγκεκριμενη μαρκα και μοντελο ;)
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
26/08/2020, 08:20
Ακριβως για να μην μπορει ο καθενας να κανει αιτηση για επιδοτηση χωρις να εχει σκοπο να παρει κατι, ο νομοθετης προεβλεψε την επιδειξη προκαταβολης στην αιτηση απο καταστημα, για αγορα οπου αναφερεται συγκεκριμενη μαρκα και μοντελο ;)
Επειδή είδα αυτό
420490
Από εδώ
https://kinoumeilektrika.ypen.gr/
Μάλλον δε κατάλαβα καλά!!!
Επειδή είδα αυτό
420490
Από εδώ
https://kinoumeilektrika.ypen.gr/
Μάλλον δε κατάλαβα καλά!!!
Τωρα που το ξαναδιαβαζω μπορει και να κανω λαθος, κοιτα εδω:
https://www.zougla.gr/technology/article/premiera-avrio-gia-tin-ilektrokinisi
Παντως νομιζω πως το μπατζετ των επιδοτησεων ειναι συγκεκριμενο, οποτε θα προτεινα να μην στερησεις την επιδοτηση απο καποιον αλλο αν πιστευεις πως δεν θα παρεις κατι.
420489
Το ΛΤΠΦ τη είναι?
Την συμπλήρωσε κανείς?
Ευχαριστώ.
ΛΤΠΦ, Λιανική τιμή προ φόρου. Η επιδότηση κρατάει συνήθως κανέναν χρόνο το πολύ πολύ. Ότι σου είπε ο δόκτωρ, μην κάνεις αίτηση....
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
26/08/2020, 09:10
ΛΤΠΦ, Λιανική τιμή προ φόρου. Η επιδότηση κρατάει συνήθως κανέναν χρόνο το πολύ πολύ. Ότι σου είπε ο δόκτωρ, μην κάνεις αίτηση....
Οί τιμές είναι γάμησέ τα. Δε με παίρνει όντως. Δε θα κάνω αίτηση. Μάλλον θα περιμένω να παλιώσει λίγο η νέα μόδα και σίγουρα θα πέσουν οί τιμές. Ίσως χτυπήσω καμία κινεζια με υποβοήθηση.
Ούτος ή άλλος γι'αυτό ενδιαφέρομαι.
Ποδήλατο με υποβοήθηση. Έχει κανείς καμία φθηνή πρόταση?
Εγώ θέλω να την κάνω αλλά πρέπει πρώτα να βρώ το ποδήλατο!
Στο ποδηλατάδικο που ψωνίζω έχουν specialized, ideal, orient και lombardo που μόνο specialized θα κοιτούσα αλλά οι τιμές είναι απο €2700 και πάνω με €3000 το vado sl που φαίνεται καλή επιλογή αλλά τα €3000 νομίζω είναι πολλά.
Για τη γυναίκα μου είναι που το βλέπει θετικά γενικά το ποδήλατο και πιστεύω το ηλεκτρικό θα το δεί ακόμα περισσότερο.
Θα ακολουθεί και σε βόλτες αργότερα με τα παιδιά πιο εύκολα.
Καμιά πρόταση για 100% άσφαλτο γυναικείο?
ΥΓ. ξανα-βλέπω το vado sl και με τρώει η τσέπη μου
https://www.specialized.com/us/en/turbo-vado-sl
15 κιλά!!!
Οί τιμές είναι γάμησέ τα. Δε με παίρνει όντως. Δε θα κάνω αίτηση. Μάλλον θα περιμένω να παλιώσει λίγο η νέα μόδα και σίγουρα θα πέσουν οί τιμές. Ίσως χτυπήσω καμία κινεζια με υποβοήθηση.
σε 1 χρόνο θα γεμίσουν τα μεταχειρισμένα
αλλά δε ξέρω αν βγαίνει η τιμή το ίδιο (σα να έχεις επιδότηση) αφού οι Έλληνες είμαστε και πονηροί!
εγώ πάντως με δύο παιδιά να μεγαλώνουν δε θα το δώσω γιατί θα χρειαστεί σύντομα αν δεν το καταφέρει η γυναίκα μου
έχω σκοπό να μάθουν τα παιδιά να κινούνται με το ποδήλατο σε όλες τους τις δραστηριότητες
Οπότε η επιδότηση-αίτηση μπορεί να γίνει στο κατάστημα?
Οπότε η επιδότηση-αίτηση μπορεί να γίνει στο κατάστημα?
αν έχω καταλάβει καλά
παίρνεις προσφορά και την ανεβάζεις στο σιτε
απλά έχεις ένα χρονικό όριο να την προχωρήσεις και μου είπαν ότι η ideal περιμένει ποδήλατα το Φεβρουάριο που είναι στο όριο να χάσεις την επιδότηση
Εγώ θέλω να την κάνω αλλά πρέπει πρώτα να βρώ το ποδήλατο!
Στο ποδηλατάδικο που ψωνίζω έχουν specialized, ideal, orient και lombardo που μόνο specialized θα κοιτούσα αλλά οι τιμές είναι απο €2700 και πάνω με €3000 το vado sl που φαίνεται καλή επιλογή αλλά τα €3000 νομίζω είναι πολλά.
Για τη γυναίκα μου είναι που το βλέπει θετικά γενικά το ποδήλατο και πιστεύω το ηλεκτρικό θα το δεί ακόμα περισσότερο.
Θα ακολουθεί και σε βόλτες αργότερα με τα παιδιά πιο εύκολα.
Καμιά πρόταση για 100% άσφαλτο γυναικείο?
ΥΓ. ξανα-βλέπω το vado sl και με τρώει η τσέπη μου
https://www.specialized.com/us/en/turbo-vado-sl
15 κιλά!!!
Η φτηνοτερη ποιοτικη λυση ειναι να τοποθετησεις μοτερ tongsheng tsdz2 (650€ το πληρες κιτ) σε κανονικο ποδηλατο. Τα κιτ οπως εχω καταλαβει δεν επιδοτουνται.
doctor_john
26/08/2020, 09:53
Ισως είναι καλύτερα να τα ξεχωριζουμε σαν είδη στα παιδιά και αν είναι δυνατόν να τα αποφεύγουμε
αφήνοντας τα σαν μια λύση που μπορούν να επιλέξουν μεγαλύτεροι.
Η άσκηση που προσφέρει είναι σημαντική για την ανάπτυξη και η λίγο παραπάνω κούραση εξυπηρετεί
τους γονείς. ;)
Κουρασμένο κορμί, καθαρό μυαλό.
Ισως είναι καλύτερα να τα ξεχωριζουμε σαν είδη στα παιδιά και αν είναι δυνατόν να τα αποφεύγουμε
αφήνοντας τα σαν μια λύση που μπορούν να επιλέξουν μεγαλύτεροι.
Η άσκηση που προσφέρει είναι σημαντική για την ανάπτυξη και η λίγο παραπάνω κούραση εξυπηρετεί
τους γονείς. ;)
Κουρασμένο κορμί, καθαρό μυαλό.
Δε διαφωνώ καθόλου.
Μέχρι να το φτάνουν θα έχουν ρίξει πολύ ιδρώτα με τα κλασσικά!
Ήδη απο 1η Δημοτικού φέτος θέλω να πηγαίνουμε σχολείο με τα ποδήλατα. Με εμένα μαζί με το δικό μου δίπλα τους φυσικά.
Δε μπορώ να ζητάω κάτι απο τα παιδιά μου όταν δεν το κάνω ούτε εγώ!
Ε, προσπαθώ να βάλω και τη γυναίκα μου σε παρόμοια κατάσταση!
Καμιά γνώμη για το Vado SL 4.0?
Η παρόμοια πρόταση χωρίς αναρτήσεις σχεδόν "δρόμου" κατάσταση?
Μπήκα cube και τρεκ αλλά δεν είδα κάτι στα γρήγορα.
Δε διαφωνώ καθόλου.
Μέχρι να το φτάνουν θα έχουν ρίξει πολύ ιδρώτα με τα κλασσικά!
Ήδη απο 1η Δημοτικού φέτος θέλω να πηγαίνουμε σχολείο με τα ποδήλατα. Με εμένα μαζί με το δικό μου δίπλα τους φυσικά.
Δε μπορώ να ζητάω κάτι απο τα παιδιά μου όταν δεν το κάνω ούτε εγώ!
Ε, προσπαθώ να βάλω και τη γυναίκα μου σε παρόμοια κατάσταση!
Καμιά γνώμη για το Vado SL 4.0?
Η παρόμοια πρόταση χωρίς αναρτήσεις σχεδόν "δρόμου" κατάσταση?
Μπήκα cube και τρεκ αλλά δεν είδα κάτι στα γρήγορα.
Με 3000 παιρνεις πολυ καλο hardtail emtb. Να δωσεις τα ιδια για απλο "γυναικειου στυλ" ειναι κλοπη (εκ μερους των κατασκευαστων).
Με 3000 παιρνεις πολυ καλο hardtail emtb. Να δωσεις τα ιδια για απλο "γυναικειου στυλ" ειναι κλοπη (εκ μερους των κατασκευαστων).
Δε διαφωνώ. Αλλά emtb για 100% άσφαλτο ρε γαμώτο? Δε μου κολλάει καθόλου!
Πάντως δεν το λες και απλό στα 15 κιλά. Αυτό ακόμα και χωρίς υποβοήθηση στην ευθεία θα πηγαίνει άνετα.