Σύνδεση

View Full Version : Εσπρέσο και συμπάθεια...

Σελίδες : 1 [2] 3 4 5 6 7

Tsber
29/11/2022, 16:53
Λοιπόν.. απλά πράγματα..
(Ο καθένας με τα κολλήματά του…)

Είσαι ωραίος :a013:

Ο μύλος τι μάρκα είναι;

Pan
29/11/2022, 20:19
Τελικά το πρόβλημα με την άνιση παροχή λύθηκε μάλλον με το βουρτσάκι που αφαίρεσε εντελώς μετά από δυο - τρεις χρήσεις τα όποια κατάλοιπα υπήρχαν στα στόμια.

Λέω μάλλον γιατί δοκίμασα και τη μέθοδο Volpad με την περιστροφή στο ενδιάμεσο, αλλά τις τελευταίες φορές δεν την εφάρμοσα και η ροή ήταν ισορροπημένη. Ούτως ή άλλως το πρόβλημα ήταν μικρό αλλά ενοχλητικό από τη στιγμή που εντοπίστηκε, οπότε η περιστροφή σίγουρα λειτουργεί σε μεγαλύτερες αποκλίσεις. Το βουρτσάκι πλέον περνάει στην καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές :a013:

Υ.Γ.

Φίλε Pan, αντί για ψιλό συρματάκι κάποτε χρησιμοποιούσα αυτό για τα όποια "γρομπαλάκια" προέκυπταν κατά την άλεση:

439706

Πλέον το χρησιμοποιώ για να ανακατεύω τη ζάχαρη στον καπουτσίνο πριν το αφρόγαλα καθώς αφήνει την κρέμα σχεδόν άθικτη.

Ωραίο gadgetακι...
Το σύρμα (π.χ συρμάτινη χορδή) το χρησιμοποιούν για να σπάνε τα γρομπαλάκια (clumping που λένε και στα χωριά μας) χωρίς να ανακατεύουν τον καφέ στο καλάθι

Tsber
30/11/2022, 10:03
Ωραίο gadgetακι...
Το σύρμα (π.χ συρμάτινη χορδή) το χρησιμοποιούν για να σπάνε τα γρομπαλάκια (clumping που λένε και στα χωριά μας) χωρίς να ανακατεύουν τον καφέ στο καλάθι

Όντως, γενικά πάντως νομίζω ότι τα βήματα της κατανομής και του πατήματος είναι υπερεκτιμημένα, ειδικά όταν μιλάμε για entry level εξοπλισμό με περιορισμένες σχετικά δυνατότητες.

Ένα χτύπημα στον πάγκο, ένα γρήγορο leveling με το δάχτυλο κυκλικά και ένα ποιοτικό τάμπερ για να κάνεις τη δουλειά σου άνετα και ευχάριστα για εμένα αρκεί, για αυτό και άλλαξα χρήση στο συρματάκι.

est
30/11/2022, 13:43
Είσαι ωραίος :a013:

Ο μύλος τι μάρκα είναι;
Είναι της Graef και είχα διαβάσει καλά σχόλια όταν το είχα ψάξει. Έχει αρκετές σκάλες (το δουλεύω μεταξύ 9 και 12 στην αρίθμηση που έχει ανάλογα με τον καφέ).

ΟΚΤΑΝΙΟ
01/12/2022, 10:29
Κάτι μου λέει ότι το θέμα σου είναι στο κόψιμο και όχι στην εκχύλιση.

Αν ναι, το πρόβλημα είναι στο κόψιμο. Αν όχι είναι στη μηχανή.

Sorry για το spam, αλλα μπως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε διαφορετικη λεξη? Το κοψιμο παραπεμπει σε αλλη στιγμη, προσωπικη, ιερη, και διαβαζοντας τις απαντησεις το μυαλο του γνησιου βαρβατου μοτοσυκλετιστη ταξιδευει σε αλλα μερη, ξενοιασιας, ηρεμιας, χαλαροτητας..... καταλαβαινετε πιστευω. :D

doctor_john
01/12/2022, 10:43
κονιορτοποίηση..

όχι εγώ, ο αποπάνου ρώτησε! :lol:

teogtp
01/12/2022, 10:46
Άλεση.

doctor_john
01/12/2022, 11:32
Γιάννης :winka:

Bowleno
01/12/2022, 16:31
Sorry για το spam, αλλα μπως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε διαφορετικη λεξη? Το κοψιμο παραπεμπει σε αλλη στιγμη, προσωπικη, ιερη, και διαβαζοντας τις απαντησεις το μυαλο του γνησιου βαρβατου μοτοσυκλετιστη ταξιδευει σε αλλα μερη, ξενοιασιας, ηρεμιας, χαλαροτητας..... καταλαβαινετε πιστευω. :D

Άλεση είναι το σωστό, όντως.
Αλλά πάρε και μια:moutza: διότι με έστειλες εκεί που και οι βασιλιάδες πάνε μόνοι τους, άρον άρον...:lol:

Tsber
01/12/2022, 18:34
... διαβαζοντας τις απαντησεις το μυαλο του γνησιου βαρβατου μοτοσυκλετιστη ταξιδευει σε αλλα μερη, ξενοιασιας, ηρεμιας, χαλαροτητας..... καταλαβαινετε πιστευω. :D

D̶e̶n̶i̶m̶ φραπές -̶ για τον άνδρα που δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ :lol:

https://youtu.be/jHh6Mdlxklk

Acacius
01/12/2022, 20:17

Βίοι παράλληλοι.... πρώτα έρχεται το "κόψιμο", το οποίο μετά ακολουθείται από "εκχύλιση" καφέ υγρού με χαρακτηριστική μυρωδιά.

(ζητώ συγγνώμη για όποιον το έκανε εικόνα)

Lioulios
01/12/2022, 20:40
Αναποφευκτα ο καφες του κανονικου του αντρα δεν μπορει να μην συνδιαστει με την παραπανω τελετουργία .
Σε προσωπικο επιπεδο ,αν μιλαμε για Ελληνικο στο χωριο ,τοτε η μυρωδια και μονο αρκει .

Bowleno
02/12/2022, 00:00
Αναποφευκτα ο καφες του κανονικου του αντρα δεν μπορει να μην συνδιαστει με την παραπανω τελετουργία .
Σε προσωπικο επιπεδο ,αν μιλαμε για Ελληνικο στο χωριο ,τοτε η μυρωδια και μονο αρκει .

Ρε σεις... Είναι ένα ωραίο θέμα τούτο εδώ, γίνεται να μην το κάνουμε....χέστρα; :cry:
:D

Tsber
02/12/2022, 15:25
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, τι είναι καφέ, ζεστό και όταν βγαίνει μυρίζει όλο το σπίτι;

:a09:

PaNick67
02/12/2022, 15:55
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, τι είναι καφέ, ζεστό και όταν βγαίνει μυρίζει όλο το σπίτι;

Ετσι οπως το λες "βγαινει" δεν θα σου αρεσει η οσμη.. :bawl:
Πες "γινεται" βρε αδερφε

Lioulios
02/12/2022, 16:53
Το ψωμι

Tsber
02/12/2022, 17:55
Ετσι οπως το λες "βγαινει" δεν θα σου αρεσει η οσμη.. :bawl:
Πες "γινεται" βρε αδερφε

Λεπτομέρεια μεν, σημαίνουσα δε ;)

Bowleno
02/12/2022, 19:10

Μοσχαράκι κοκκινιστό; :D

giorgosb
02/12/2022, 19:22
Μπισκότα με σοκολάτα.. ; :hmm:

teogtp
03/12/2022, 12:07
Ένα ωραιότατο ρόφημα ολλανδικού κακάο, πλούσιο σε λιπαρά.

Pan
03/12/2022, 14:45
Όντως, γενικά πάντως νομίζω ότι τα βήματα της κατανομής και του πατήματος είναι υπερεκτιμημένα, ειδικά όταν μιλάμε για entry level εξοπλισμό με περιορισμένες σχετικά δυνατότητες.

Ένα χτύπημα στον πάγκο, ένα γρήγορο leveling με το δάχτυλο κυκλικά και ένα ποιοτικό τάμπερ για να κάνεις τη δουλειά σου άνετα και ευχάριστα για εμένα αρκεί, για αυτό και άλλαξα χρήση στο συρματάκι.

Το tamping (ανάλογο του "σφιξίματος") και το ανακάτεμα για να μην γρομπαλιάζει ο αλεσμένος καφές (ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει) παίζουν ρόλο ανεξάρτητα της μηχανής (με και χωρίς εισαγωγικά)

Tsber
03/12/2022, 15:19
Το tamping (ανάλογο του "σφιξίματος") και το ανακάτεμα για να μην γρομπαλιάζει ο αλεσμένος καφές (ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει) παίζουν ρόλο ανεξάρτητα της μηχανής (με και χωρίς εισαγωγικά)

Αυτό είπα κι εγώ και για αυτό κάνω τα συγκεκριμένα βήματα ενώ έχω entry level εξοπλισμό.

Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν είναι σωστή τακτική να πας να "σώσεις", για παράδειγμα, μία εκχύλιση πατώντας σαν τρελός τον καφέ με όλη σου τη δύναμη με το τάμπερ (το έχω δει να συμβαίνει).

Pan
03/12/2022, 16:07
Παίζουν το ρόλο τους ανεξαρτήτως μηχανής, ενοείται οτι δεν κάνουν μια μηχανή καλύτερη αλλά αν δεν τα κάνεις σωστά δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και σε μια πολύ καλή μηχανή...

Tsber
03/12/2022, 17:40
Παίζουν το ρόλο τους ανεξαρτήτως μηχανής, ενοείται οτι δεν κάνουν μια μηχανή καλύτερη αλλά αν δεν τα κάνεις σωστά δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και σε μια πολύ καλή μηχανή...

Και πάλι, χαίρομαι που συμφωνούμε, δεν είπα ότι δεν παίζουν ρόλο ή ότι είναι άχρηστα.

Pan
03/12/2022, 22:21
... ε, τότε συμφωνούμε.

Tsber
07/12/2022, 10:44
Νέα παραγγελία σήμερα, για να βγει η χρονιά :a55:

Για εσπρέσο Granitos De Ortiz Esperanza - Costa Rica:

https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/granitos-de-ortiz-esperanza-costa-rica.html

Με μέθοδο επεξεργασίας black honey, χαρακτηριστική της περιοχής:

https://perfectdailygrind.com/2017/02/yellow-red-black-honey-processed-coffees-whats-the-difference/

Και για καπουτσίνο και λοιπά γιορτινά ροφήματα, Competition Espresso Blend:

https://cafetaf.gr/shop/coffee/espresso-blends/competition-espresso-blend.html

Εξαιρετικό χαρμάνι arabica που παρά την ονομασία δίνει απίθανα αποτελέσματα σε παράγωγα ροφήματα λόγω έντασης και δυναμικής :)

Τον προτιμώ χρόνια τώρα και δεν έχω καν δοκιμάσει το αντίστοιχο χαρμάνι Rosebud γιατί με καλύπτει απόλυτα. Σε καπουτσίνο ή flat white αναδεικνύονται υπέροχα και έντονα αρώματα σοκολάτας και μπισκότου που "ακούγονται" δυνατά και σε συνδυασμό με γιορτινού τύπου ροφήματα με κακάο, κανέλα κλπ.

geagelak
07/12/2022, 11:20
Ωραίες επιλογές!!!
Το αρνητικό γεγονός πάντως είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον 30%!! (Ο Granitos De Oriz κόστιζε περίπου 7,5€).
Επίσης και ο Ταλούμης (taf) στάματησε να αναγράφει το Roast Date στη συσκευασία, που σημαίναι ότι ουσιαστικά δεν ξέρεις πότε ψήθηκε ο καφές που ακριβοπληρώνεις. Μπορεί να τον έχει στην αποθήκη του 1-2-3 μήνες. Χωρίς να ξέρω το λόγο κυκλοφορεί πλέον φουλ μπαγιατίλα στην πιάτσα και θέλει πολύ αγώνα να βρεις αξιόλογους φρέσκους καφέδες.

Tsber
07/12/2022, 11:27
Ωραίες επιλογές!!!
Το αρνητικό γεγονός πάντως είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον 30%!! (Ο Granitos De Oriz κόστιζε περίπου 7,5€).
Επίσης και ο Ταλούμης (taf) στάματησε να αναγράφει το Roast Date στη συσκευασία, που σημαίναι ότι ουσιαστικά δεν ξέρεις πότε ψήθηκε ο καφές που ακριβοπληρώνεις. Μπορεί να τον έχει στην αποθήκη του 1-2-3 μήνες. Χωρίς να ξέρω το λόγο κυκλοφορεί πλέον φουλ μπαγιατίλα στην πιάτσα και θέλει πολύ αγώνα να βρεις αξιόλογους φρέσκους καφέδες.

Οι τιμές έχουν όντως ανέβει αρκετά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω παραλάβει καφέ από τον Ταλούμη χωρίς Roast Date. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που τον προτιμώ. Αν δεις στην πρώτη σελίδα του θέματος έχω βάλει φωτό του Organic Peru που παρέλαβα πριν μερικές εβδομάδες με ημερομηνία ψησίματος και μάλιστα μόλις δύο εβδομάδων. Δεν έχω κάποια σχέση με τον συγκεκριμένο έμπορο εννοείται, απλώς γράφω για τους καφέδες που προτιμώ.

doctor_john
07/12/2022, 12:00
Ο καφές που κλείνεται σε δοχείο αεροστεγός μετά το καβούρδισμα είναι οκ ή μπαγιατεύει και αυτός;
πως διακρίνω ότι έχει μπαγιατέψει ο καφές;

Tsber
07/12/2022, 12:20
Ο καφές που κλείνεται σε δοχείο αεροστεγός μετά το καβούρδισμα είναι οκ ή μπαγιατεύει και αυτός;
πως διακρίνω ότι έχει μπαγιατέψει ο καφές;

Η καταλληλότερη συσκευασία, μαλακή ή σκληρή, φέρει βαλβίδα μονής κατεύθυνσης. Η Taf στέλνει τον καφέ σε μαλακή συσκευασία με βαλβίδα.

Με το δοχείο CoffeeGator στην πρώτη σελίδα υπάρχει επιλογή ανταλλακτικής βαλβίδας για καφέ σε κόκκους.

Γενικά ο καφές μετά το ψήσιμο θέλει τουλάχιστον δύο εβδομάδες "ξεκούραση" (degassing) ώστε να είναι έτοιμος να αποδώσει τα μέγιστα, μία περίοδος που κρατάει το πολύ τρεις εβδομάδες αν μιλάμε για καφέδες με ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτα προφίλ. Όσο περνάει ο καιρός πέφτει και η απόδοση του καφέ και μένουν σταδιακά μόνο τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά του.

Ο πολυκαιρισμένος καφές δεν έχει "ζωντάνια" στην όψη και στο άρωμα και το αποτέλεσμα που δίνει είναι φλατ, αδιάφορο και χωρίς εκλάμψεις.

Volpad
07/12/2022, 12:51
Όπως είπε και ο Παντελής απο πάνω, ο καφές οξειδώνεται μετά το καβούρδισμα.

Στη πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι οτι τα υγρά που υπάρχουν μέσα στο κόκκο του καφέ, αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα και μετατρέπονται σε αέριο. Τις πρώτες μέρες μετά το καβούρδισμα, αυτή η διαδικασία είναι επιθυμητή, ωστε να "ξεκουραστεί" ο καφές. Οι μονόδρομες βαλβίδες μπαίνουν για αυτό το λόγο, για να επιτρέπουν τον αέρα που παράγεται απο την αντίδραση των υγρών του καφέ με το οξυγόνο να βγεί έξω απο τη σακούλα, χωρίς να επιτρέπουν στον εξωτερικό αέρα να περάσει μέσα. Αν δεν υπάρχει βαλβίδα, η σακούλα θα σκάσει.
Αν δεν υπάρχει βαλβίδα και η σακούλα δε σκάει, τότε ο καφές ήταν ήδη πολικαιρισμένος, πριν συσκευαστεί.
Το ίδιο ισχύει και για τις σκληρές συσκευασίες, είτε ο καφές είναι σε κόκκους είτε σε σκόνη.

Κατα το καβούρδισμα, ο κόκκος του καφέ "ραγίζει" και δίνει τη δυνατότητα στον αέρα να εισχωρήσει μέσα του, οπότε και ξεκινάει η διαδικασία της οξείδωσης. Πριν το καβούρδισμα δεν υπάρχουν ρωγμές, οπότε τα υγρά είναι ασφαλώς κλεισμένα μέσα στο κόκκο.

Προφανώς λοιπόν, μετά το κόψιμο του καφέ (εννοώ μετά το μύλο), τα υγρά είναι πλήρως εκτεθειμένα στον αέρα και η οξείδωση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα (άν όχι σε λεπτά, σε ώρες). Σε αντίθεση, ο καφές σε κόκκους, χάνει τα αρώματά του μετά απο μερικές εβδομάδες (2 ή 3 μετά την ξεκούραση), αν είναι κλεισμένος σε σωστό δοχείο.

geagelak
07/12/2022, 12:53
Ωραία!! Λάθος μου τότε. Εγώ εδώ Κρήτη αγοράζω από τον αντιπρόσωπό του που έχει καφετέριες και την τελευταία φορά που κοίταξα τους καφέδες στο ράφι μου φάνηκε ότι δεν είχε Roast date.

(η απάντηση απευθύνεται στον Tsber για τους καφέδες του Taf.

Tsber
07/12/2022, 13:24
Όπως είπε και ο Παντελής απο πάνω, ο καφές οξειδώνεται μετά το καβούρδισμα.

Στη πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι οτι τα υγρά που υπάρχουν μέσα στο κόκκο του καφέ, αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα και μετατρέπονται σε αέριο. Τις πρώτες μέρες μετά το καβούρδισμα, αυτή η διαδικασία είναι επιθυμητή, ωστε να "ξεκουραστεί" ο καφές. Οι μονόδρομες βαλβίδες μπαίνουν για αυτό το λόγο, για να επιτρέπουν τον αέρα που παράγεται απο την αντίδραση των υγρών του καφέ με το οξυγόνο να βγεί έξω απο τη σακούλα, χωρίς να επιτρέπουν στον εξωτερικό αέρα να περάσει μέσα. Αν δεν υπάρχει βαλβίδα, η σακούλα θα σκάσει.
Αν δεν υπάρχει βαλβίδα και η σακούλα δε σκάει, τότε ο καφές ήταν ήδη πολικαιρισμένος, πριν συσκευαστεί.
Το ίδιο ισχύει και για τις σκληρές συσκευασίες, είτε ο καφές είναι σε κόκκους είτε σε σκόνη.

Κατα το καβούρδισμα, ο κόκκος του καφέ "ραγίζει" και δίνει τη δυνατότητα στον αέρα να εισχωρήσει μέσα του, οπότε και ξεκινάει η διαδικασία της οξείδωσης. Πριν το καβούρδισμα δεν υπάρχουν ρωγμές, οπότε τα υγρά είναι ασφαλώς κλεισμένα μέσα στο κόκκο.

Προφανώς λοιπόν, μετά το κόψιμο του καφέ (εννοώ μετά το μύλο), τα υγρά είναι πλήρως εκτεθειμένα στον αέρα και η οξείδωση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα (άν όχι σε λεπτά, σε ώρες). Σε αντίθεση, ο καφές σε κόκκους, χάνει τα αρώματά του μετά απο μερικές εβδομάδες (2 ή 3 μετά την ξεκούραση), αν είναι κλεισμένος σε σωστό δοχείο.

Εξαιρετική η ανάλυση :a013:

Tsber
07/12/2022, 13:26
Ωραία!! Λάθος μου τότε. Εγώ εδώ Κρήτη αγοράζω από τον αντιπρόσωπό του που έχει καφετέριες και την τελευταία φορά που κοίταξα τους καφέδες στο ράφι μου φάνηκε ότι δεν είχε Roast date.

(η απάντηση απευθύνεται στον Tsber για τους καφέδες του Taf.

:beer:

Tsber
08/12/2022, 09:47
Όπως καταλάβατε λοιπόν, ο καλός καφές είναι σαν το καλό δίχρονο - θέλει βαλβίδα reed :lol:

doctor_john
08/12/2022, 13:25
Άσε με τους περίεργους, λένε καπάκι κινητήρα την κεφαλή.
Άκουγα και εγώ "το καπάκι πρέπει να πάει για πλάνισμα" και έλεγα οι περφεκτιονιστές..

NickBel
08/12/2022, 23:14
Όπως καταλάβατε λοιπόν, ο καλός καφές είναι σαν το καλό δίχρονο - θέλει βαλβίδα reed :lol:

:lol:

Tsber
10/12/2022, 14:28
Μόλις παρελήφθη :D

439983

Μόλις πέντε ημερών οπότε θα αρχίσω με τον Competition - to be ̶c̶o̶n̶t̶i̶n̶u̶e̶d̶ extracted...

Tsber
14/12/2022, 09:45
Καλημέρες με flat white και το οργιώδες καϊμάκι του Competition σε ιδανικό φλυτζάνι 160ml για "γεμάτο" οπτικά αποτέλεσμα :)

440120

Και μία ωραία ανάλυση:

Η διαφορά είναι στο γάλα!

https://kudu.gr/el/blogs/news-gr/flat-white-cappuccino-%CE%AE-latte-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82?gclid=EAIaIQobChMIztzvxNr4-wIVB9d3Ch34Lw2jEAAYASAAEgK9jfD_BwE

Η πιο σημαντική όμως διαφορά του flat white από τα άλλα δύο είδη καφέ είναι η διόγκωση του γάλακτος. Τεχνικά κάποιοι barista επιλέγουν να μην διογκώνουν στα δύο τρίτα το γάλα (όπως για έναν cappuccino), καθώς θεωρούν ότι αυτό επηρεάζει την γλυκύτητά του αρνητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τις διαφορές στη διόγκωση του γάλακτος. Θα αναλύσουμε παρακάτω αναφορικά τις διαφορετικές υφές του γάλακτος. Κάθε φορά που διογκώνουμε το γάλα, το τελικό προϊόν χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές στρώσεις: στην κορυφή έχουμε το πιο «σκληρό» γάλα με πιο μεγάλες φουσκάλες (αλλά όχι απαγορευτικές), στην μέση μια πιο συμπαγή μορφή του, με πολύ μικρότερες κυψέλες και πιο γυαλιστερή όψη και στο τέλος είναι σχεδόν σκέτο το γάλα, όπου βοηθά με την ανάδευση να ομογενοποιείται το τελικό προϊόν. Όταν ετοιμάζουμε έναν flat white, το μέρος από το γάλα, που μας ενδιαφέρει είναι μόνο το ενδιάμεσο βελούδινο αφρόγαλα, με τις πολύ μικρές κυψέλες αέρα, αφού αυτό όχι μόνο είναι πιο γυαλιστερό και οπτικά ωραίο, αλλά κυρίως γιατί το γάλα σε αυτή του την μορφή έχει την πιο γλυκιά γεύση. Αυτό, στη συνέχεια, αναμιγνύεται με τον καφέ με τεχνική free pour, ώστε να μην υπάρχει εμφανής διαχωρισμός καφέ και γάλακτος. Συνεπώς, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του flat white και των άλλων ροφημάτων έγκειται στον τρόπο προετοιμασίας και έγχυσης του γάλακτος. Και κάπως έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, στο οποίο όμως κυριαρχεί η έντονη γεύση καφέ εξαιτίας της διπλής δόσης.

Tsber
27/12/2022, 11:30
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ποσότητα καφεΐνης ανάλογα με την κατεργασία και τη μέθοδο παρασκευής:

https://www.youtube.com/watch?v=etnMr8oUSDo

Το βίντεο είναι αναγκαστικά πάρα πολύ αναλυτικό καθώς οι παράμετροι είναι πολλές, με κάποια αναμενόμενα αποτελέσματα και κάποιες εκπλήξεις.

Για παράδειγμα, ο στιγμιαίος παρά το ότι αποτελείται από τις φθηνότερες και χαμηλότερες ποιοτικά ποικιλίες έχει τη λιγότερη καφεΐνη όταν παρασκευάζεται με την προτεινόμενη δοσολογία και μόνο ελαφρώς περισσότερη από έναν μονό εσπρέσο με κανονική δόση, ενώ ο πιο δυνατός είναι ο φίλτρου (pour over) με 50% περισσότερη καφεΐνη από έναν ανάλογο διπλό εσπρέσο.

Αυτό σημαίνει είτε ότι από τον στιγμιαίο βγάζουν από τη μύγα ξύγκι και όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα προϊόντος από την αρχική ποσότητα κόκκων, ή ότι το τελικό προϊόν δεν είναι 100% καφές.

Κρίμα μόνο που δεν έχει μέτρηση και για τον ελληνικό με το παραδοσιακό μπρίκι καθώς είναι κι αυτός παραδοσιακά τίγκα στη Ρομπούστα, αλλά δεν αφυδατώνεται όπως ο στιγμιαίος.

teogtp
27/12/2022, 13:01
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ποσότητα καφεΐνης ανάλογα με την κατεργασία και τη μέθοδο παρασκευής:

https://www.youtube.com/watch?v=etnMr8oUSDo

Το βίντεο είναι αναγκαστικά πάρα πολύ αναλυτικό καθώς οι παράμετροι είναι πολλές, με κάποια αναμενόμενα αποτελέσματα και κάποιες εκπλήξεις.

Για παράδειγμα, ο στιγμιαίος παρά το ότι αποτελείται από τις φθηνότερες και χαμηλότερες ποιοτικά ποικιλίες έχει τη λιγότερη καφεΐνη όταν παρασκευάζεται με την προτεινόμενη δοσολογία και μόνο ελαφρώς περισσότερη από έναν μονό εσπρέσο με κανονική δόση, ενώ ο πιο δυνατός είναι ο φίλτρου (pour over) με 50% περισσότερη καφεΐνη από έναν ανάλογο διπλό εσπρέσο.

Αυτό σημαίνει είτε ότι από τον στιγμιαίο βγάζουν από τη μύγα ξύγκι και όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα προϊόντος από την αρχική ποσότητα κόκκων, ή ότι το τελικό προϊόν δεν είναι 100% καφές.

Κρίμα μόνο που δεν έχει μέτρηση και για τον ελληνικό με το παραδοσιακό μπρίκι καθώς είναι κι αυτός παραδοσιακά τίγκα στη Ρομπούστα, αλλά δεν αφυδατώνεται όπως ο στιγμιαίος.

Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;
Το ότι κάποιες επώνυμες εταιρείες βάζουν ότι πιο φτηνό βρίσκεται στα χέρια τους δεν σημαίνει ότι όλοι ακολουθούν αυτή την τακτική.

Tsber
27/12/2022, 13:21
Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;
Το ότι κάποιες επώνυμες εταιρείες βάζουν ότι πιο φτηνό βρίσκεται στα χέρια τους δεν σημαίνει ότι όλοι ακολουθούν αυτή την τακτική.

Δεν το γράφω για να κριτικάρω, η αναλογία του ελληνικού από όσο ξέρω αρχίζει από 75% Ρομπούστα και το ποσοστό αυξάνει ανάλογα με την τελική τιμή του προϊόντος.

Το μεγάλο ποσοστό Ρομπούστα είναι που δίνει το χαρακτηριστικό, πηχτό καϊμάκι του ελληνικού ακόμα και όταν ο καφές είναι πολυκαιρισμένος.

Νομίζω πολύ πρόσφατα ο Λουμίδης κυκλοφόρησε ελληνικό από μονοποικιλία και πιθανότατα 100% Αράμπικα χωρίς να είμαι σίγουρος. Αν κάποιος τον έχει δοκιμάσει θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις.

teogtp
27/12/2022, 13:30
75 %ρομπουστα σε πάσης φύσεως ρόφημα καφέ είναι για σκουπίδια.
Δεν πίνεται.
Η Ρομπούστα μπορεί να δώσει κάποια καλά χαρακτηριστικά στον καφέ αλλά σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Επίσης το καϊμάκι στον ελληνικό βγαίνει και από καλής ποιότητας Ρίο.
Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί Ρομπούστα.

skritikos
27/12/2022, 17:04
Δεν το γράφω για να κριτικάρω, η αναλογία του ελληνικού από όσο ξέρω αρχίζει από 75% Ρομπούστα και το ποσοστό αυξάνει ανάλογα με την τελική τιμή του προϊόντος.

Το μεγάλο ποσοστό Ρομπούστα είναι που δίνει το χαρακτηριστικό, πηχτό καϊμάκι του ελληνικού ακόμα και όταν ο καφές είναι πολυκαιρισμένος.

Νομίζω πολύ πρόσφατα ο Λουμίδης κυκλοφόρησε ελληνικό από μονοποικιλία και πιθανότατα 100% Αράμπικα χωρίς να είμαι σίγουρος. Αν κάποιος τον έχει δοκιμάσει θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις.

Από τους έτοιμους ελληνικούς είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Αλλά δεν τον έχω κάνει επιστήμη τον ελληνικό (ακόμη) οπότε δεν θεωρούμαι ειδικός.
Η κύρια μου ασχολία είναι το Aeropress (και λίγο V60).

Tsber
27/12/2022, 17:14
75 %ρομπουστα σε πάσης φύσεως ρόφημα καφέ είναι για σκουπίδια.
Δεν πίνεται.
Η Ρομπούστα μπορεί να δώσει κάποια καλά χαρακτηριστικά στον καφέ αλλά σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Επίσης το καϊμάκι στον ελληνικό βγαίνει και από καλής ποιότητας Ρίο.
Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί Ρομπούστα.

Ωραίες οι πληροφορίες σου και τις εκτιμώ, όπως είπα δεν είχα σκοπό να κριτικάρω, απλώς θα ήθελα να δω μετρήσεις και για ελληνικό και μάλιστα με τη μέθοδο αντιστοιχίας του τύπου στο βίντεο.

Υπάρχουν ελληνικοί κι ελληνικοί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Και μια που αναφέρθηκα και στον στιγμιαίο, να πω ότι στα φοιτητικά μου χρόνια ήταν αδύνατο να κάνεις φραπέ με τους αντίστοιχους Νεσκαφέ Σερβίας, Αγγλίας και Αμερικής. Ίσως φραπόγαλο με τρεις κουταλιές ζάχαρη, αλλά σκέτο ή μέτριο της προκοπής με τίποτα για αυτό και κουβαλούσαμε Νεσκαφέ από την Ελλάδα. Ο ελληνικός νες ήταν κάτι άλλο, με διαφορετική γεύση, άρωμα, ακόμα και υφή! Είχα ακούσει τότε ότι ο δικός μας περιέχει ίχνη σόδας ή άλλων διογκωτικών ουσιών - τα άσπρα ίχνη που μένουν όταν ξεραθεί ο αφρός στο ποτήρι.

Η Ρίο που ανέφερες είναι κάποια υβριδική, ενδιάμεση ποικιλία;

Αν θέλεις πρότεινε και κάποιον ποιοτικό ελληνικό, θα με ενδιέφερε να τον δοκιμάσω!

Tsber
27/12/2022, 17:25
Από τους έτοιμους ελληνικούς είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Αλλά δεν τον έχω κάνει επιστήμη τον ελληνικό (ακόμη) οπότε δεν θεωρούμαι ειδικός.
Η κύρια μου ασχολία είναι το Aeropress (και λίγο V60).

Ωραίος, θυμάσαι αν ήταν 100% Αράμπικα εκτός από μονοποικιλία;

skritikos
27/12/2022, 19:41
Ωραίος, θυμάσαι αν ήταν 100% Αράμπικα εκτός από μονοποικιλία;

Single-origin και 100% Arabica ναι.

Φυσικά δεν λένε καταγωγή μια που υποθέτω παίρνουν από πολλές διαφορετικές πηγές ανάλογα με το ποιος τους δίνει την καλύτερη $

teogtp
28/12/2022, 07:51
Το Ρίο είναι η "απλή" ποικιλία καφέ που παράγει η Βραζιλία.
Η πιο ποιοτικές ποικιλίες είναι αυτές που ξέρουμε σαν "Σάντος",αν και εκεί γίνεται ένας χαμουλης με βαφτίσεις απλών Ρίο ως Σάντος.
Μόνο με αναζήτηση των πιστοποιητικών (fitosanatorio), ίσως βγάλει κάποιος άκρη.

Tsber
28/12/2022, 10:11
Το Ρίο είναι η "απλή" ποικιλία καφέ που παράγει η Βραζιλία.
Η πιο ποιοτικές ποικιλίες είναι αυτές που ξέρουμε σαν "Σάντος",αν και εκεί γίνεται ένας χαμουλης με βαφτίσεις απλών Ρίο ως Σάντος.
Μόνο με αναζήτηση των πιστοποιητικών (fitosanatorio), ίσως βγάλει κάποιος άκρη.

Ως συνήθως, στον βωμό του κέρδους...

teogtp
28/12/2022, 11:58
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι εταιρείες ψάχνουν τρόπο να κατεβάσουν κοστολογιο, μίας και οι καφέδες γενικά έχουν μια ανοδική πορεία ιδιαίτερα τα αραμπικα, οπότε η Ρομπούστα θα αρχίσει (βασικά έχει ήδη αρχίσει)να πηγαίνει γόνατο:lol:
Πολλές και επώνυμες οι εταιρείες που πιάστηκαν να ψεύδονται για το περιεχόμενο των συσκευασιών τους .
Ο εφετ κάνει δουλίτσα.....

Tsber
11/01/2023, 13:19
Οι εντυπώσεις από τον Granitos de Ortiz Esperanza είναι πολύ καλές - αρχικά η ομορφιά του να πηγαίνεις από έναν καφέ διαφορετικού προφίλ σε άλλον δεν παλιώνει ποτέ και βλέπεις πιο καθαρά τις αλλαγές σε αποτέλεσμα και ρυθμίσεις!

Διαφορετικό και υπέροχο άρωμα από τους κόκκους με την κατεργασία black honey, αρκετά χοντρότερη άλεση, πιο φίνα κρέμα και ανάλαφρο σώμα.

Πολύπλοκο προφίλ με διακριτικές νότες και απαλή οξύτητα που χάνονται με το πολύ γάλα, άρα ιδανικός για εσπρέσο ή το πολύ διπλός machiatto ή flat white.

Τα αρνητικά: δύσκολος και απαιτητικός, θέλει ακριβέστατες ρυθμίσεις, και αρκετά ασταθής, με καθημερινές σχεδόν διορθώσεις, αλλά όταν βγει σωστά ακόμα και με entry level εξοπλισμό σαν τον δικό μου κάνει παπάδες και παίρνεις όλες τις γεύσεις και αρώματα που αναφέρονται στην περιγραφή!

Τον συνιστώ για πιο έμπειρους χρήστες με διάθεση για πειραματισμό. Θα ήθελα πολύ να δω αποτελέσματα με καλό εξοπλισμό σαν αυτόν που διαθέτουν κάποιοι φίλοι εδώ στο φόρουμ ή, ακόμα καλύτερα, με τον ακριβότερο Granitos de Ortiz 1900:

https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/granitos-de-ortiz-1900-costa-rica.html

Νομίζω ότι με τη μεγαλύτερη ακρίβεια του καλού εξοπλισμού είναι καφέδες για godshots :D

Bowleno
11/01/2023, 15:50
Οι εντυπώσεις από τον Granitos de Ortiz Esperanza είναι πολύ καλές - αρχικά η ομορφιά του να πηγαίνεις από έναν καφέ διαφορετικού προφίλ σε άλλον δεν παλιώνει ποτέ και βλέπεις πιο καθαρά τις αλλαγές σε αποτέλεσμα και ρυθμίσεις!

Διαφορετικό και υπέροχο άρωμα από τους κόκκους με την κατεργασία black honey, αρκετά χοντρότερη άλεση, πιο φίνα κρέμα και ανάλαφρο σώμα.

Πολύπλοκο προφίλ με διακριτικές νότες και απαλή οξύτητα που χάνονται με το πολύ γάλα, άρα ιδανικός για εσπρέσο ή το πολύ διπλός machiatto ή flat white.

Τα αρνητικά: δύσκολος και απαιτητικός, θέλει ακριβέστατες ρυθμίσεις, και αρκετά ασταθής, με καθημερινές σχεδόν διορθώσεις, αλλά όταν βγει σωστά ακόμα και με entry level εξοπλισμό σαν τον δικό μου κάνει παπάδες και παίρνεις όλες τις γεύσεις και αρώματα που αναφέρονται στην περιγραφή!

Τον συνιστώ για πιο έμπειρους χρήστες με διάθεση για πειραματισμό. Θα ήθελα πολύ να δω αποτελέσματα με καλό εξοπλισμό σαν αυτόν που διαθέτουν κάποιοι φίλοι εδώ στο φόρουμ ή, ακόμα καλύτερα, με τον ακριβότερο Granitos de Ortiz 1900:

https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/granitos-de-ortiz-1900-costa-rica.html

Νομίζω ότι με τη μεγαλύτερη ακρίβεια του καλού εξοπλισμού είναι καφέδες για godshots :D

16,60 ευρώ για 250 γραμμάρια;;; χρυσόσκονη περιέχει; :lol:

Tsber
11/01/2023, 17:15
16,60 ευρώ για 250 γραμμάρια;;; χρυσόσκονη περιέχει; :lol:

Έχει και πάρα πολύ ακριβότερους αδερφέ και αν σκεφτείς πόσο κάνει ένας καφές σε ένα καλό μαγαζί δεν είναι τόσο τραγικό.

Αν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό και πείρα αξίζει και αυτός και ακόμα ακριβότεροι καφέδες :)

Tsber
16/01/2023, 11:46
Λοιπόν, πάμε για δοκιμή καφέ από τους Coffee Rawsters - Δελφών με Π. Συνδίκα, όμορφος χώρος και ποικιλία small batch καφέδων με ημερομηνία ψησίματος :a013:

Δεν μου άρεσε που οι συσκευασίες δεν έχουν μονόδρομη βαλβίδα και οι τιμές θα ήταν εξαιρετικές αν οι συσκευασίες ήταν 250gr αντί για 200gr (ο συγκεκριμένος στα 7,5 ευρώ).

Πήρα για αρχή κάτι απλό, Βραζιλιάνικος - ξηροκάρπια - καραμέλα και ολίγη από γλυκύτητα κόκκινου φρούτου:

440705

Είναι στις τρεις εβδομάδες μετά το ψήσιμο, οπότε θα δοκιμαστεί άμεσα!

CorpseAlive
16/01/2023, 12:07
Παίδες έχω ξαναγράψει και είμαι πιθανόν εκτός θέματος.
Δεδομένου ότι χαλάμε κοντά σε 2ο νοίκι για καφέ απέξω μηνιαίως στο γραφείο είπαμε να αγοράσουμε μια μηχανή εσπρέσο.
Το Budget είναι στα 300 +-.
Οι καφέδες είναι Fredo Espresso και Cappucino .
Ιδανικά θέλω κάτι γρήγορο και ευχρηστο .
Κάψουλες έχουμε ήδη δοκιμάσει αλλά δεν μας λένε κάτι .
Επομένως πάμε σε κόκκους ή σε έτοιμο .
Ευχαριστώ και συγχωρέσετε με αν είναι σπαμ.

Tsber
16/01/2023, 12:44
Δεδομένου ότι χαλάμε κοντά σε 2ο νοίκι για καφέ απέξω μηνιαίως στο γραφείο είπαμε να αγοράσουμε μια μηχανή εσπρέσο.

Καλησπέρα φίλε μου, θα επαναλάβω ότι ο μύλος είναι το καθοριστικό κομμάτι του παζλ, με φρεσκοψημένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ είσαι αυτομάτως σε άλλο επίπεδο απόλαυσης!

Η βασική διαδικασία είναι σχετικά απλή και με ελάχιστη εξάσκηση μπορείς να έχεις σταθερά πολύ καλό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να τη γουστάρεις και λίγο και να μην τη βλέπεις σαν αγγαρεία. Από εκεί και πέρα, όπως με τα περισσότερα πράγματα, μπορείς να το ψάξεις μέχρι αηδίας και να καταλήξεις με μετρητή διαμέτρου κόκκων κτλ :lol:

Με entry level εξοπλισμό και καλό, φρεσκοψημένο καφέ πάντως θα χαρείς πολλούς και καλούς καφέδες, ακριβώς όπως τους προτιμάς.

*Εξοπλισμό δεν μπορώ να σου προτείνω γιατί είμαι εκτός αγοράς και αναζήτησης εδώ και πολύ καιρό.

skritikos
16/01/2023, 13:09
Για γραφείο και αν είναι πολλοί οι χειριστές της μηχανής δυστυχώς θεωρώ καλύτερη λύση μια αυτόματη, δηλαδή με ενσωματωμένο μύλο και εντελώς αυτόματη λειτουργία (bean to cup procedure)
Τώρα νομίζω πως τα 300 θα πρέπει να γίνουν λίγα περισσότερα.

Tsber
16/01/2023, 13:20
Φίλε CorpseAlive δεν πρόσεξα ότι μιλάμε για χρήση γραφείου, θα συμφωνήσω με τον skritikos ότι μία υπεραυτόματη είναι πιο ρεαλιστική επιλογή!

CorpseAlive
16/01/2023, 13:50
Έχετε κάτι κατά νου γιατί ειμαι παντελώς άσχετος με το θέμα?
Δεν ξέρω καν ποια μάρκα θεωρείται αξιόπιστη και ποια κινεζιά.

Panos76
16/01/2023, 14:04

Είμαι καθολικά άσχετος με το όλο θέμα (φαντάσου κυρίως φράπα πίνω), ωστόσο το Σάββατο ήπια σε έναν φίλο ένα φρέντο εσπρέσσο και εντυπωσιάστηκα.

Χρησιμοποίησε ένα μπρίκι εσπρέσσο (αν το λέω σωστά) και κάποιο χαρμάνι από coffee island.

To αναφέρω γιατί μέχρι τώρα μόνο νερομπούλια είχα πιει από τον ίδιο (με μηχανές, κάψουλες, μπρίκι εσπρέσσο αλλά με άλλο χαρμάνι).

Θέλω να πω μήπως σημασία έχει ο καφές και όχι (τόσο) ο εξοπλισμός;

Bowleno
16/01/2023, 14:11
Είμαι καθολικά άσχετος με το όλο θέμα (φαντάσου κυρίως φράπα πίνω), ωστόσο το Σάββατο ήπια σε έναν φίλο ένα φρέντο εσπρέσσο και εντυπωσιάστηκα.

Χρησιμοποίησε ένα μπρίκι εσπρέσσο (αν το λέω σωστά) και κάποιο χαρμάνι από coffee island.

To αναφέρω γιατί μέχρι τώρα μόνο νερομπούλια είχα πιει από τον ίδιο (με μηχανές, κάψουλες, μπρίκι εσπρέσσο αλλά με άλλο χαρμάνι).

Θέλω να πω μήπως σημασία έχει ο καφές και όχι (τόσο) ο εξοπλισμός;

Ο καφές από το μπρίκι αυτό
440708
ΔΕΝ είναι εσπρέσο (δεν θα μπορούσε, άλλωστε, το λέει και η λέξη....) λέγεται μόκα και είναι πολλοί που τον προτιμούν έτσι!

cityfly
16/01/2023, 17:54

Ανάλογα το πόσα άτομα είστε ίσως οι αυτόμστες να είναι πιο πρσκτικές, αν είστε λίγοι κι έχετε όρεξη ίσως αυτό να είναι μια καλή αρχη,

https://www.sageappliances.com/eu/fr/products/espresso/bes450.html?sku=SES450BSS4EEU1

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το ξέρω αλλά έχω το sage barista express εδώ και δυόμιση χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Αυτό που ανέφερα είναι εντός του μπάτζετ σας έχει το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να παίρνετε αλεσμένο αλλά σε γραφείο πιθανότατα να μην προλαβαίνει να μπαγιατεύσει.

Ίσως να σας βολεύσει κι αυτό το εξάρτημα, βοηθάει να μη χάνεται καφές

https://www.amazon.de/dp/B094JQ9WZR?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

(Πριν 3 βδομάδες που το πήρα ήταν κάτω από 10 ευρώ σε προσφορά μπορεί να το ξαναβάλουν σε προσφορά)

Tsber
17/01/2023, 10:50
Ίσως να σας βολεύσει κι αυτό το εξάρτημα, βοηθάει να μη χάνεται καφές

https://www.amazon.de/dp/B094JQ9WZR?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

Σωστός, και ίσως και ένα leveler - κατανεμητή καφέ για να μην ακουμπάνε ένα σωρό διαφορετικά δάχτυλα τον καφέ και το καλαθάκι...

PaNick67
17/01/2023, 11:31

https://www.skroutz.gr/s/257766/Gaggia-Brera-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1400W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7.html#reviews

Φιλος που την εχει ειναι παρα πολυ ευχαριστημενος. Καφε δεν εχει τυχει να πιω γιατι οποτε βρισκομαστε δεν ειναι ωρα για καφε.

Απο ο,τι διαβαζω εχει πολλες και καλες κριτικες παντως και η μαρκα ειναι απο τις κορυφαιες

CorpseAlive
17/01/2023, 16:29
https://www.skroutz.gr/s/4500706/Krups-EA8108-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1450W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7.html

Κάτι τέτοιο έχει δοκιμάσει κανείς?

Bowleno
17/01/2023, 20:46
Λοιπόν, πάμε για δοκιμή καφέ από τους Coffee Rawsters - Δελφών με Π. Συνδίκα, όμορφος χώρος και ποικιλία small batch καφέδων με ημερομηνία ψησίματος :a013:

Δεν μου άρεσε που οι συσκευασίες δεν έχουν μονόδρομη βαλβίδα και οι τιμές θα ήταν εξαιρετικές αν οι συσκευασίες ήταν 250gr αντί για 200gr (ο συγκεκριμένος στα 7,5 ευρώ).

Πήρα για αρχή κάτι απλό, Βραζιλιάνικος - ξηροκάρπια - καραμέλα και ολίγη από γλυκύτητα κόκκινου φρούτου:

440705

Είναι στις τρεις εβδομάδες μετά το ψήσιμο, οπότε θα δοκιμαστεί άμεσα!

Αφού το έχεις ρίξει σις δοκιμές, πάρε και αυτόν (https://www.coffees.gr/kopi-luwak-caffelab-250gr/?s_layout=13) να μας πεις γνώμη :D

cityfly
17/01/2023, 21:05
Αφού το έχεις ρίξει σις δοκιμές, πάρε και αυτόν (https://www.coffees.gr/kopi-luwak-caffelab-250gr/?s_layout=13) να μας πεις γνώμη :D

Ο ειδικός πάντως πολύ αμφιβάλει για την αυθεντικότητά του (πέραν όλων των άλλων)

https://youtu.be/pkbuFwHnJQY?t=268

Ενδιαφέρον βίντεο συνολικά αλλά σε αυτό το σημείο μιλάει για το κατά πόσο μάλλον πολλά δεν είναι στην πραγμστικότητα ό,τι λένε και για το οτι πλέον πολλά προέρχονται από ζώα σε αιχμαλωσία

Bowleno
17/01/2023, 22:32
Ο ειδικός πάντως πολύ αμφιβάλει για την αυθεντικότητά του (πέραν όλων των άλλων)

https://youtu.be/pkbuFwHnJQY?t=268

Ενδιαφέρον βίντεο συνολικά αλλά σε αυτό το σημείο μιλάει για το κατά πόσο μάλλον πολλά δεν είναι στην πραγμστικότητα ό,τι λένε και για το οτι πλέον πολλά προέρχονται από ζώα σε αιχμαλωσία

Σε αυτήν την τιμή, σίγουρα δεν είναι αυθεντικός, ο αυθεντικός έχει 1200 ευρώ το κιλό!
Επίσης έχει δίκιο για την αιχμαλωσία των ζώων... Έχω δει σχετικό ντοκιμαντέρ παλιότερα.
Ένα φλιτζάνι καφέ τιμάται 50 ευρώ!

Tsber
17/01/2023, 23:11
Όπως τα λέτε παιδιά, Blue Mountain και Kopi Luwak είναι πολύ επίφοβοι και τις περισσότερες φορές πληρώνεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Acacius
18/01/2023, 01:28
Είτε αυθεντικός είτε όχι, καφέ του κώλου θα πιεις... :a55:

Tsber
18/01/2023, 09:41
Είτε αυθεντικός είτε όχι, καφέ του κώλου θα πιεις... :a55:

- Επιτέλους, ήπια Kopi Luwak!

- Έλα ρε, πώς ήταν;

- Σ***Α...

:lol:

AristidisZ
18/01/2023, 09:53
δε το ήξερα αυτό το πράμα, ένα 50ρικο για να πιες καφέ από σκατά νυφίτσας ;

καλή φάση...

Panos76
18/01/2023, 09:54
δε το ήξερα αυτό το πράμα, ένα 50ρικο για να πιες καφέ από σκατά νυφίτσας ;

καλή φάση...

Κουνάβι κάνει; Έχω πολύ πράμα!

Tsber
18/01/2023, 10:23
Κουνάβι κάνει; Έχω πολύ πράμα!

:nono:

Μόνο ζουρίδα αλανιάρα και μερακλού!

CorpseAlive
18/01/2023, 14:05
GAGGIA , Delonghi ή KRUPS ?

DoctoR_k6
18/01/2023, 15:20
Εμεις εδω στην εταιρεια εχουμε αυτη (https://www.skroutz.gr/s/444181/Delonghi-Magnifica-S-ECAM-22-110-B-%CE%91%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-Espresso-1450W-%CE%A0%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-15bar-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%86%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7.html).
Αν εννοεις της Delonghi...
Μια χαρα δουλιτσα κανει.
Κοφι εξπερτ δεν ειμαι βεβαια...

CorpseAlive
18/01/2023, 15:27
Ναι αυτή εννοούσα.
Ευχαριστημένοι?
Εύχρηστη και γρήγορη?

DoctoR_k6
18/01/2023, 15:42
Ναι αυτή εννοούσα.
Ευχαριστημένοι?
Εύχρηστη και γρήγορη?

Ναι δεν μπορω να πω.
Δεν εχει βγαλει κανα θεμα αν κ τρωει βεντουζωμα εδω μεσα.
Απλα καθε φορα που την βαζεις στο on η στο off κανει ενα καθαρισμο κ πρεπει να εχεις ενα ποτηρακι απο κατω.
Συνηθισμενος εγω απο τις κλασικες νεσπρεσο μου την σπαει αλλα οκ δεν ειναι κατι ιδιατερο.
(Δεν ξερω αν κ οι αλλες γενικα το κανουν)

Acacius
18/01/2023, 16:33
GAGGIA , Delonghi ή KRUPS ?

Σε γερμανικό τεστ (από έντυπο που θεωρώ αξιόπιστο), η DeLonghi που παρέθεσε ο DoctoR_k6 (νούμερο 23 στην κατάταξη (https://www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-Kaffeevollautomaten--index/index/id/1463/)) έχει άριστη βαθμολογία στις κατηγορίες της γεύσης και της σχέσης ποιότητας/τιμής. Παραχωρήσεις κάνεις στον εξοπλισμό και το χειρισμό της μηχανής.

Η σελίδα του πλήρους τεστ (https://www.chip.de/test/DeLonghi-Magnifica-S-ECAM-22.110.B-Test_153591634.html)

Tsber
04/02/2023, 12:36
Εντυπώσεις από τον βραζιλιάνικο των Coffee Rawsters, καλό σώμα και καϊμάκι, εύκολος και σταθερός στην εκχύλιση αλλά υπερβολικά "στρογγυλεμένος" και κάπως αδιάφορος. Τον δοκίμασα βέβαια μεταξύ δύο εξαιρετικών καφέδων και ίσως να τον αδικεί η άμεση σύγκριση. Αν η τιμή του ήταν η ίδια αλλά για 250gr θα ήταν μία πολύ τίμια επιλογή ειδικά για φρέντο. Η αλήθεια είναι ότι η κοπέλα μου σύστησε εξαρχής κάτι πιο "σοφιστικέ" οπότε επιφυλάσσομαι μέχρι να δοκιμάσω και άλλες προτάσεις από το συγκεκριμένο κατάστημα!

Volpad
04/02/2023, 20:20
αν έχει δυνατότητα η μηχανή σου, ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία του νερού.
θα αλλάξει πολύ. μπορεί να εμφανίσει και αρώματα.
(Ή κατέβασε θερμοκρασία... ανεβάζοντας πικριζει κατεβάζοντας ξινιζει)

Tsber
05/02/2023, 12:29
αν έχει δυνατότητα η μηχανή σου, ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία του νερού.
θα αλλάξει πολύ. μπορεί να εμφανίσει και αρώματα.
(Ή κατέβασε θερμοκρασία... ανεβάζοντας πικριζει κατεβάζοντας ξινιζει)

Μπορώ μόνο να παίξω ανοίγοντας τον ατμό με τη θερμοκρασία δυστυχώς, παρόλα αυτά δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο θέμα πικρότητας ή ξινίλας με τον συγκεκριμένο, τα έβγαλε αυτά που έγραφε αλλά δεν τρελάθηκα ειδικά σε άμεση σύγκριση με τους προηγούμενους!

Εσύ τι κόβεις με τον δυνατό εξοπλισμό που έχεις;

Βάλε κανένα καφεδάκι που σε εντυπωσίασε τελευταία μια που έχεις και τα μέσα :D

Volpad
05/02/2023, 13:25
δυστυχώς όχι απλά δεν έχω δοκιμάσει τίποτα νέο τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν έχω καν καφέ... όταν επιστρέψω προφανώς και θα ποσταρω.

έχω ανακαλύψει, ότι κάποιες ποικιλίες, δίνουν τα αρώματα τους σε θερμοκρασίες που μπορεί να πικριζουν ή να ξινιζουν λίγο.
όταν είναι σε ενδιάμεση θερμοκρασία, φαίνονται φλατ.

κάτι ακόμα που μπορείς να δοκιμάσεις με τον ίδιο καφέ, είναι να τον κόψεις πιο χοντρό ή πιο ψιλό και να τροποποιήσεις την ποσότητα του καφέ στο πορταφιλτερ, ώστε να έχεις σωστή εκχύλιση στον ίδιο χρόνο.
πάλι αλλάζει πολύ το προφίλ.

Tsber
05/02/2023, 22:27
δυστυχώς όχι απλά δεν έχω δοκιμάσει τίποτα νέο τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν έχω καν καφέ... όταν επιστρέψω προφανώς και θα ποσταρω.

έχω ανακαλύψει, ότι κάποιες ποικιλίες, δίνουν τα αρώματα τους σε θερμοκρασίες που μπορεί να πικριζουν ή να ξινιζουν λίγο.
όταν είναι σε ενδιάμεση θερμοκρασία, φαίνονται φλατ.

κάτι ακόμα που μπορείς να δοκιμάσεις με τον ίδιο καφέ, είναι να τον κόψεις πιο χοντρό ή πιο ψιλό και να τροποποιήσεις την ποσότητα του καφέ στο πορταφιλτερ, ώστε να έχεις σωστή εκχύλιση στον ίδιο χρόνο.
πάλι αλλάζει πολύ το προφίλ.

Άντε με το καλό λοιπόν!

Με τρέχον set up χρησιμοποιώ κάθε δυνατή ρύθμιση που μου επιτρέπει να δοκιμάσω και κάποιες φορές το tinkering αυτό όντως βοηθάει.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω κάποιον καφέ ήσυχο μέχρι να σιγουρευτώ ότι έχω αγγίξει τα όρια του εξοπλισμού μου, που μαζί με τις ικανότητές μου μπορεί σίγουρα να αδικήσει κάποιους καφέδες ή κάποια από τα χαρακτηριστικά τους.

karellen
06/02/2023, 09:52
Στην εσπρεσιέρα μου IZZY κάθε τόσο ρίχνω ξίδι και το κυκλοφορώ μέσα της ώστε να διαλυθούν τα άλατα που μαζεύει.Αυτή τη φορά όμως είχαν συσσωρευτεί μπόλικα και όταν έσπασαν βούλωσαν τις τρυπίτσες στην έξοδο του ατμού και δεν έβγαινε τίποτα.

Αποφάσισα λοιπόν να την λύσω όλη και να κάνω ένα γενικό καθαρισμό.
Αποσυναρμολόγηση

441322

441323

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πράμα κρατάει μέσα!

441324

Με απλό ξύσιμο δεν φεύγουν

441325

οπότε έπεσε μπάνιο με ξίδι για δυο μέρες,να σπάσουν τα άλατα.

441326

Πλύσιμο κατόπιν καλό,φύσημα τα σωληνάκια και είμαστε κομπλέ!

Tsber
07/02/2023, 10:14
Πολύ καλή δουλειά Νίκο, μπράβο :a013:

Εγώ χρησιμοποιώ τακτικά Dezcal, ένα φακελάκι τη φορά και όποτε την έχω ανοίξει από τότε ήταν πεντακάθαρη:

https://eurogat.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5-%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84-%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86/urnex-dezcal-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%B1%CE%BB-%CF%84%CF%89%CE%BD-28gr

Επίσης πολύ καλό και υγιεινό καθαριστικό για τον μύλο είναι το Grindz:

https://eurogat.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5-%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84-%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86/urnex-grindz-home-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%BC-%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%86

Έχω και ένα βάζο με παλιό καφέ γιατί μετά το Grindz πρέπει να περάσουν γύρω στα εκατό γραμμάρια καφέ για να φύγουν τα υπολείμματα και να είναι έτοιμός για δράση :D

karellen
07/02/2023, 10:37
Στα υπόψιν το dezcal Παντελή γιατί είναι φασαρία το λύσε -δέσε!

teogtp
07/02/2023, 10:48
Και με λίγο ρυζακι στον μύλο,κάνεις δουλειά.

Panos76
07/02/2023, 11:02
Στα υπόψιν το dezcal Παντελή γιατί είναι φασαρία το λύσε -δέσε!

Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κυλινδροπίστονο από τους ματρακάδες του bulmont :D

karellen
07/02/2023, 11:26
Τα μισά...

Pan
08/02/2023, 22:12
Στην εσπρεσιέρα μου IZZY
Ξύδi;Την έσκισες...
Το Dezcal κάνει δουλειά, οι "μερακλήδες" χρησιμοποιούν και τρυγικό οξύ που είναι πιο ήπιο από το κιτρικο ,ειδικά σε αλουμινένια boiler.

karellen
08/02/2023, 23:04
Ξύδi;Την έσκισες...
Το Dezcal κάνει δουλειά, οι "μερακλήδες" χρησιμοποιούν και τρυγικό οξύ που είναι πιο ήπιο από το κιτρικο ,ειδικά σε αλουμινένια boiler.
Μπα δεν άκουσε τίποτα το αλουμίνιο.
Τρυγικό έχω καθώς και κιτρικό, τα χρησιμοποιώ στην οινοποίηση, το πρώτο δε είναι πανάκριβο.

Pan
09/02/2023, 16:01
Τότε αν περισσέψει από του κρασους, βάζεις 20-25 gr στο ρεζερβουαρ του νερού και κάνεις 5-6 καλά περάσματα με 10λεπτα διαλείμματα. Η ότι λέει η IZZY.
:beer:

karellen
09/02/2023, 16:21
Θα το κάνω αύριο!

zannisvel
10/02/2023, 08:28
Dezcal και Grindz της urnex χρησιμοποιώ και εγώ. Τα παίρνω από το Mart. Πρέπει να είναι 5ος χρόνος με τη Lelit Anna και είναι μια χαρά.

Tsber
13/02/2023, 10:10
Καλή εβδομάδα με Cortado ή Gibraltar ή Piccolo :lol:

441417

'Η τέλος πάντων ένας διπλός ristretto με ελαστικό αφρόγαλα στο κλασικό demitasse ποτηράκι του (το έχουμε ξεφτιλίσει λίγο με τις ονοματοποιίες).

Tsber
14/02/2023, 17:10
Προχωράμε στον επόμενο με επιστροφή στην Κόστα Ρίκα - El Quizarra Micromill Jardin de Aromas - Costa Rica

https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/el-quizarra-micromill-jardin-de-aromas-costa-rica.html

441435

Ψημένος τρεις του μηνός οπότε υπομονή μέχρι την Παρασκευή για να ξεκουραστεί :D

Bowleno
14/02/2023, 20:44
Προχωράμε στον επόμενο με επιστροφή στην Κόστα Ρίκα - El Quizarra Micromill Jardin de Aromas - Costa Rica

https://cafetaf.gr/shop/coffee/single-estate-coffees/el-quizarra-micromill-jardin-de-aromas-costa-rica.html

441435

Σίγουρα δεν είστε barista, κύριε;:lol:

(Η σουπιά των καφέδων είσαι, πανάθεμα σε:cry:)

Tsber
14/02/2023, 23:34
Σίγουρα δεν είστε barista, κύριε;:lol:

(Η σουπιά των καφέδων είσαι, πανάθεμα σε:cry:)

Ο νεροχύτης μου μόνο ξέρει, το έχω ξαναγράψει :lol:

Ακόμα κι έτσι αξίζει και μια δοκιμή θα σας πείσει ;)

Tsber
03/03/2023, 12:25

Άλλος ένας φοβερός Κοσταρικανός!

Φωτεινός, ζωντανός, ένας ήλιος στο φλυτζάνι για να πάει καλά η μέρα :)

Ζουμερός και φρουτώδης τόσο όσο, χωρίς να σου δίνει την εντύπωση ότι πίνεις χυμό αντί για καφέ, σε εκδοχή Cortado είναι μια γευστική και αρωματική βόμβα με τη γλυκύτητα του αφρογάλακτος να ισορροπεί τα πάντα σε ένα υπέροχο σύνολο - εγκρίνω :a013:

Και ένα tip για όποτε η μαύρη ζάχαρη κρυσταλλώνει και ξεραίνεται:

441750

Ένα κομματάκι μήλο ή άλλο φρούτο το βραδάκι και το επόμενο πρωί είναι πάλι βούτυρο!