PDA

View Full Version : Ποδήλατα ΙΙ

Σελίδες : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14

DrBig
15/10/2019, 19:14
Το σώμα σου θα σε πάει να ανέβεις κάπου όχι το γρανάζωμα.
Αν δεν το έχεις δουλεψει ποδηλατικά δεν θα πάς να ανέβεις τον Διόνυσο θα κάνεις πίο βατά κομμάτια ευτυχώς στην αττική υπάρχουν τα πάντα.
Αφου δουλέψεις και μπορείς θα ανέβεις παντού με ότι και να έχεις.

Να επαυξησω λεγοντας πως ποδηλατικα ανεβηκα επιπεδο αφ'οτου αρχισα να κανω βολτες με μονοταχυτο.

doctor_john
15/10/2019, 19:17
A, 'γειά σου! εγώ σταμάτησα να βρίζω με το pista.

el_hymador
15/10/2019, 20:47
Ένας τριπλός δισκοβραχίονας με μια 9άρα κασέτα, εξακολουθούν να δίνουν το μεγαλύτερο εύρος σχέσεων με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οκ, ενδέχεται να βρίσκει λίγο σε κάποιος συνδυασμούς η αλυσίδα πάνω στον μπροστινό εκτροχιαστή, να θέλει πιο συχνό ρύθμισα το σύνολο γενικά και το βάρος να είναι μεγάλο. Αλλά για κάποιον που ξεκινά τώρα, είναι μια χαρά, από το να ανεβαίνει δύσκολα και παρατεταμένα ανηφόρια, μέχρι να γκαζάρει στις κατηφόρες.

el_hymador
15/10/2019, 20:55
Συμφωνώ .Εγώ στην κούρσα με 11-32 εγω πολλές φορές αγανακτήσει και σκεφτεί να πάω για 34 πίσω .

Βάζεις 11-40 ακόμα και 11-42 αν θες και ανεβαίνεις τα πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=P5G_KtK3LVk

PERIKLIS1
15/10/2019, 22:51
Ε όχι και 11/40! Θα πρέπει να γυμναζομαστε και να προσαρμοζομαστε. Όχι να προσαρμοζουμε το ποδήλατο στα μέτρα μας. Ασκοπο βάρος με 11/40. 11/30 είναι ιδανικό. Τώρα βέβαια οι εισαγωγικές κουρσες κυκλοφορούν με 11/32.

el_hymador
16/10/2019, 08:47
Ε όχι και 11/40! Θα πρέπει να γυμναζομαστε και να προσαρμοζομαστε. Όχι να προσαρμοζουμε το ποδήλατο στα μέτρα μας. Ασκοπο βάρος με 11/40. 11/30 είναι ιδανικό. Τώρα βέβαια οι εισαγωγικές κουρσες κυκλοφορούν με 11/32.

11-34 με compact δισκοβραχίονα είναι το standard για τις περισσότερες κούρσες. Τώρα με τα Gravel έχουν αρχίσει να βγαίνουν κοντά γραναζώματα και για τα road τύπου ποδήλατα, πιστεύω δεν θα αργήσει η μέρα όπου τα 1 Χ 12 (ή και 13) σασμάν θα κάνουν την εμφάνιση τους και στις κούρσες τις ασφάλτινες.

Σε ότι αφορά στο γυμναστική - προσαρμογή, μια χαρά γυμναστική είναι να ανέβει κάποιος που ξεκινά τώρα μια ανηφορική διαδρομή που δεν θα την επιχειρούσε αν είχε βαρύ για την φυσική του κατάσταση γρανάζωμα.

doctor_john
16/10/2019, 09:50
Μπερδεύεις τις προσπάθειες του μάρκετινγκ με την αρχική ανάγκη που δημιούργησε τα ποδήλατα δρόμου.
Οι μέρες που αναφέρεσαι έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια, δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη.

Κάποιος που ξεκινά τώρα με compact και 12-28 είναι καλυμμένος να κάνει τα πάντα και να σμιλέψει το σώμα του όπως θέλει.
Το να ξεκινήσει λάθος χρησιμοποιώντας λύσεις που απευθύνονται σε ειδικές περιπτώσεις θα τον μάθει λάθος πράγματα
από την αρχή και θα προκαλέσει σοκ στο σώμα του.

Αν για παράδειγμα η φυσική κατάσταση κάποιου δεν του επιτρέπει να ανέβει μια τόσο απότομη ανηφόρα που θα χρειάζονταν 34
είσαι σίγουρος πως είναι καλό για την καρδιά του το στροφάρισμα που θα χρειαστεί ή πως θα είναι σε θέση να την κατέβει με ασφάλεια;

Το ποδήλατο γενικά είναι ωραίος τρόπος να ζεις και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε σώζει από μερικές παρασπονδίες στην διαχείριση
του σώματος σου αλλά δεν είναι συγχωροχάρτι για να κάνεις ότι να'ναι και να πιστεύεις πως θα γίνεις καλά με αυτό.
Είναι μια καλή δικαιολογία να κατανοήσεις σαν ανάγκη την σωστή διατροφή και την άσκηση.

Anritsu
16/10/2019, 09:52
Κοίταξε, ελπίζω να μην παρεξηγηθώ γιατί ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση αντιπαράθεσης, πιστεύω πως αν
με 36 (ή 34) δίσκο με το 32 σε κάνουν να αγανακτείς ξεκάθαρα κάτι δεν πάει καλά.

Η αγανάκτηση θα έπρεπε να είχε μπει σε "εισαγωγικά" . Γενικά ένας compact 50-34 με 11-32 πίσω που έχω στην κούρσα , είναι ικανοποιητικός για ανηφόρες . Όταν όμως έκανα το brevet Σουνίου που είναι 200αρι (το λες και flat) , ΑΛΛΑ σε περιμένει μια αναβαση στον Μαραθώνα από την πίσω πλευρά , στα χλμ 180 με 190 , μέσα στο σκοτάδι , κουρασμένος (40 ετών πλέον) και 98 κιλά τότε , ε θύμομουνα την ευκολία του ή του 26-30 (ασε το υπερελαφρύ του 26-34) του τρεκινγ και όσο νά ναι ένα δάκρυ κύλισε . Μύκονο που κάνω μέρα πάρα μέρα 30 με 40 χιλιόμετρα με περίπου 1000 μέτρα υψομετρικά το καλοκαίρι που είχα φέρει την κούρσα δυσανασχέτησα . Δεν είναι τυχαίο που ΄4-5 ΚΟΜ που έχω στο νησί είναι όλα με το τρεκινγ . Η κούρσα μπορεί να έχει το κάτι παραπάνω σε τελική αλλά ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ βλέπω ότι η τριπλέτα είναι θαυματουργή .
Πλέον βέβαια είμαι -8 kg και αρκετά πιο fit και βλέπω πως κάνω τις ίδιε βόλτες με ίδιους και καλύτερους χρόνους και κυρίως με χαμηλότερο avg heart rate .

Και για να γελάσουμε λίγο , ιδού η αφεντία μου στο brevet του Ναυπλίου , φτάνοντας στο ΧΙλιομόδι μετά την γνωστή ανηφόρα και με απίστευτη για Σεπτέμβρη ζέστη . Η κούραση σε μια φωτογραφία !!!411303

doctor_john
16/10/2019, 10:14
Ωραίο bike! και εσύ μια χάρα!
ποιος σε έχει βάλει πάνω;

el_hymador
16/10/2019, 10:34
Μπερδεύεις τις προσπάθειες του μάρκετινγκ με την αρχική ανάγκη που δημιούργησε τα ποδήλατα δρόμου.
Οι μέρες που αναφέρεσαι έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια, δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη.

Κάποιος που ξεκινά τώρα με compact και 12-28 είναι καλυμμένος να κάνει τα πάντα και να σμιλέψει το σώμα του όπως θέλει.
Το να ξεκινήσει λάθος χρησιμοποιώντας λύσεις που απευθύνονται σε ειδικές περιπτώσεις θα τον μάθει λάθος πράγματα
από την αρχή και θα προκαλέσει σοκ στο σώμα του.

Αν για παράδειγμα η φυσική κατάσταση κάποιου δεν του επιτρέπει να ανέβει μια τόσο απότομη ανηφόρα που θα χρειάζονταν 34
είσαι σίγουρος πως είναι καλό για την καρδιά του το στροφάρισμα που θα χρειαστεί ή πως θα είναι σε θέση να την κατέβει με ασφάλεια;

Το ποδήλατο γενικά είναι ωραίος τρόπος να ζεις και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε σώζει από μερικές παρασπονδίες στην διαχείριση
του σώματος σου αλλά δεν είναι συγχωροχάρτι για να κάνεις ότι να'ναι και να πιστεύεις πως θα γίνεις καλά με αυτό.
Είναι μια καλή δικαιολογία να κατανοήσεις σαν ανάγκη την σωστή διατροφή και την άσκηση.

Δεν τα παω καλά με τις γενικεύσεις και τις απολυτότητες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι όπως το ποδήλατο, του οποίου η προσέγγιση μπορεί να είναι από χαλαρή και περιστασιακή μέχρι hard core πρωταθλητισμός. Μπορει κάποιος να είναι καλυμμένος με 53/39 και 11-24 κασέτα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν, το αυτό ισχύει και για compact δικοβραχίονα και 12-28 κασέτα, για κάποιον που ξεκινά τώρα. Πως κρίνεις ότι κάποιος είναι καλυμμένος;

Είμαι της άποψης ότι είναι πολύ προτιμότερο να ενθαρρύνεται κάποιος και να δοκιμάζει - κατακτά πράγματα με το ποδήλατο στην αρχή, ακόμα και αν αυτά γίνονται με εύκολο φαινομενικά τρόπο. Φυσικά δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε να χτυπάει 190 παλμους κανείς με το καλημέρα, υπάρχει τρόπος λοιπόν. 50/34 και 11-34 κασέτα δεν είναι marketing ούτε υπερβολή, εγώ θα πρότεινα ακόμα 48/32 δισκοβραχίονα σε κούρσα, για κάποιον που ξεκινά τώρα, να βγάλει π.χ. ένα Κατσιμίδι με άνεση και να μην γυρίσει πίσω στα πρώτα ανηφορικά.

leftos
16/10/2019, 10:42
Χλμ παιδες γράψτε χλμ όπως και με τα μηχανάκια σας δεν υπάρχουν ούτε γραναζώματα ούτε μαγικές συνταγές.
Εγω το μονοτάχυτο δεν το σύνθεσα ποτέ είναι ακόμα στο πατάρι να περιμένει αλλα τελευταία που δεν κάνω πολύ όλο και με τρώει περισσότερο.
Συγνωμή που θα πάω λίγο μακριά την κουβέντα αλλα επειδή κάποια στιγμή στην ζωή μου μπόρεσα να κάνω αρκετά χλμ στο ποδήλατο και σε πολλά απο αυτά είχα τον πατέρα μου συνοδοιπόρο που ήταν 60 χρόνων.
Για να πάω στο πρώτο μου brevet της Νεμέας έκανα 2 χρόνια καθημερινό ποδήλατο τον πρώτο χρόνο ανω των 20 χλμ και μετά ανω των 40 χλμ. Και βέβαια αρκετές 100αρες.
Το να πάς σε έναν αγώνα brevet βόλτα είναι θεμιτό και πολύ ωραίο, ακόμα πιό ωραίο είναι να το βγάλεις σαν άνθρωπος και άνετα.
Όλα αυτά δεν γίνονται απο την μια μέρα στην άλλη. Ναι είναι μόδα και γενικά ωραίο να προτρέχουμε αλλά όλα θέλουν μια βάση για να γίνουν.
Σαν να πάω εγώ μόλις πάρω το gsxr 750 που θέλω απο μικρός και δεν έχω οδηγήσει ποτε supersport να πάω στον μπράλο να ξύνω και να κάνω χρόνους.
Όλα θέλουν δουλειά και χρόνο μην βιάζεστε.

doctor_john
16/10/2019, 10:58
Δεν τα παω καλά με τις γενικεύσεις και τις απολυτότητες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι όπως το ποδήλατο, του οποίου η προσέγγιση μπορεί να είναι από χαλαρή και περιστασιακή μέχρι hard core πρωταθλητισμός. Μπορει κάποιος να είναι καλυμμένος με 53/39 και 11-24 κασέτα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν, το αυτό ισχύει και για compact δικοβραχίονα και 12-28 κασέτα, για κάποιον που ξεκινά τώρα. Πως κρίνεις ότι κάποιος είναι καλυμμένος;

Είμαι της άποψης ότι είναι πολύ προτιμότερο να ενθαρρύνεται κάποιος και να δοκιμάζει - κατακτά πράγματα με το ποδήλατο στην αρχή, ακόμα και αν αυτά γίνονται με εύκολο φαινομενικά τρόπο. Φυσικά δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε να χτυπάει 190 παλμους κανείς με το καλημέρα, υπάρχει τρόπος λοιπόν. 50/34 και 11-34 κασέτα δεν είναι marketing ούτε υπερβολή, εγώ θα πρότεινα ακόμα 48/32 δισκοβραχίονα σε κούρσα, για κάποιον που ξεκινά τώρα, να βγάλει π.χ. ένα Κατσιμίδι με άνεση και να μην γυρίσει πίσω στα πρώτα ανηφορικά.

Από το μέσο όρο κρίνω γι'αυτό αναφέρθηκα σε ειδικές περιπτώσεις.

Άλλο να ενθαρρύνεται και άλλο να ξεκινά με ότι μικρότερο υπάρχει διαθέσιμο γιατί έτσι πιστεύει ή νομίζει λόγο του ότι το διάβασε στο δίκτυο.
Για παράδειγμα θα θυμάται την εμπειρία της ανάβασης και τι πραγματικά τον προβλημάτισε, το ίδιο όταν θα βρεί το ταψί μετά τις 00:00;

Να στο πώ και αλλιώς, στο παράδειγμά σου που το κατσιμίδι ανεβαίνεται και με δίσκο (50) όταν είσαι προπονημένος και δεν σου λείπουν
17, 19, τι δουλειά έχει κάποιος που δεν μπορεί με 34 δίσκο γενικά; λιγο πιο πάνω στην εθνική έχουμε την τοσκάνη που είναι το ίδιο και περισσότερο
απολαυστική, να πάει να λιώσει και μετά να περνάει το κατσιμίδι και να του φαίνεται μικρό.

Δεν είμαι απόλυτος, προσπαθώ να γράφω λιτά αλλά είμαι πάρλας.. :D

el_hymador
16/10/2019, 11:04
Από το μέσο όρο κρίνω γι'αυτό αναφέρθηκα σε ειδικές περιπτώσεις.

Άλλο να ενθαρρύνεται και άλλο να ξεκινά με ότι μικρότερο υπάρχει διαθέσιμο γιατί έτσι πιστεύει ή νομίζει λόγο του ότι το διάβασε στο δίκτυο.
Για παράδειγμα θα θυμάται την εμπειρία της ανάβασης και τι πραγματικά τον προβλημάτισε, το ίδιο όταν θα βρεί το ταψί μετά τις 00:00;

Να στο πώ και αλλιώς, στο παράδειγμά σου που το κατσιμίδι ανεβαίνεται και με δίσκο (50) όταν είσαι προπονημένος και δεν σου λείπουν
17, 19, τι δουλειά έχει κάποιος που δεν μπορεί με 34 δίσκο γενικά; λιγο πιο πάνω στην εθνική έχουμε την τοσκάνη που είναι το ίδιο και περισσότερο
απολαυστική, να πάει να λιώσει και μετά να περνάει το κατσιμίδι και να του φαίνεται μικρό.

Δεν είμαι απόλυτος, προσπαθώ να γράφω λιτά αλλά είμαι πάρλας.. :D

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος πρέπει να αποκλείει διαδρομές... φυσικά και έχει δουλειά κάποιος με 34 και με 36 κασέτα και με τριπλό δικοβραχίονα και trekking στο Κατσιμίδι, γιατί είναι η ωραιότερη ποδηλατική διαδρομή στην Αττική και γιατί για κάποιους μπορεί να βολεύει. Τους βλέπω κατά δεκάδες όταν πάω και εγώ εκεί και τους χαίρομαι. Σιγά μην καταθέτει κανείς διαπιστευτήρια φυσικής κατάστασης για να πάει να ποδηλατίσει όπου γουστάρει.

υ.γ. Η Τοσκάνη πια διαδρομή ονομάζεται; Τα δερβενοχώρια;

doctor_john
16/10/2019, 11:47
Γιατί; είναι πολύ φυσικό. Στις πίστες σκι είναι όλες οι διαδρομές για όλους;
Ίσα ισα που η διαδρομή που δεν μπορεί, θα τον βάλει σε διαδικασία βελτίωσης γρηγορότερα αν είναι όμορφη.
Μην ξεχνάμε πως στο παράδειγμα μιλάμε για πολύ μικρό ποσοστό, αυτούς που δεν μπορούν το κατσιμίδι με 34/28.
Χωρίς πλάκα, δεν ξέρω κανέναν και οι φίλοι που γνωρίζω είναι σε πολύ ευρύ φάσμα.

Άλλο να έχεις τριπλό, άλλο να συμβιβάζεις την λειτουργία βασικών αρχών στο ποδήλατο με τεράστιας ανάπτυξης κασέτα
ντεραγιέ μακρύ και αλυσίδα.

Δεν είπε κανείς "μην πας εσύ" σε κάποιον, αυτό που περιγράφω είναι πως η εμπειρία του δεν θα τον πωρώσει,
δεν θα του αφήσει καλές εντυπώσεις για να επιστρέψει, δεν θα του προσφέρει όσα θα του προσφέρει η μέση οδός.

υγ: ναι, ο γύρος της Βοιωτίας γενικότερα, πολύ όμορφη στις αλλαγές των εποχών.

Anritsu
16/10/2019, 12:02
Ωραίο bike! και εσύ μια χάρα!
ποιος σε έχει βάλει πάνω;

Τις δύο τρομάρες ξέχασες .
Τι εννοείς ποιος με έχει βάλει επάνω ;

doctor_john
16/10/2019, 12:15
Ποιος το ρύθμισε για να το καβαλάς με βάση τα μεγέθη σου κλπ.

Τις δύο τρομάρες ξέχασες .

σοβαρά, μια χαρά είσαι!

έχεις δει καμιά εξάτμιση να μην καίει, αν είχαν στόμα τα ίδια με εμάς στο Χιλιομόδι θα λεγαν :lol:

Anritsu
16/10/2019, 12:54
Αυτό είναι ένα Kona zing του 2007 , deddaciai αλουμίνιο και πλαστικό πηρούνι . http://www.konabikeworld.com/bikes/2k7/ZING/index.html
Στα χέρια μου αλλάξανε πεταλιερα (μπήκε 105 50-34) και πίσω σασμάν μπήκε το 5701 με μία tiagra 11-32 γιατί με 28 δεν τραβαγα . Ολικό μαζεμα καλώδια ντίζες κλπ Wheelmania στον Αποστολή . Ευτυχώς ο πρώην ειχε βάλει μανέτες 5700 με την εσωτερική καλωδίωση και επιπλέον αλλάξα τα μαμά tektro φρένα με 5800 . Επίσης wheelmania μπήκε ενα λαιμός πιο όρθιος γιατί ο πρώην ιδιοκτήτης ήταν ελαστικός και είχε αρνητική γωνία . Εγώ πάλι είμαι αγγούρι . Κουμπωτα χρησιμοποιώ mtb spd . Τροχοί αλουμίνιο του BNS , οι strada 3 20/28 ενισχυμένοι και μπρεβετάδικοι . Σελα μια specialized phenom αν και γενικότερα ψάχνομαι στο θέμα αυτό .

Βάσει specs και μετρώντας το κούτελο είναι 58 . Απο κέντρο σε κέντρο το οριζόντιο είναι 56 και ψιλά ίσως .Ψιλοκλέβει η kona μάλλον . Λογικά μου είναι ένα κλικ μικρότερο στο 187 . Προς το παρόν κάνω τις παραδοσιακές παρειστικες βόλτες με παρέες Αθήνα και κάνα ανθρώπινο 200αρι μπρεβέ με σκόπο κάποια στιγμή να πάω και σε κάποιο βατό 300αρι . Αλλα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν να βρω ίσως ενα πιο σύγχρονο σκελετό , πραγματικό 58 κατά προτίμηση emonda , ισως και κάτι σε φουλ καινουριο και υδραυλικό τύπου defy . Πολλά τα λεφτά δυστυχώς . Ισως κάποια στιγμή κάνω και το φτηνό bike fit να δω τι βγάλει ο ελεγχος ως προς το μέγεθος του ποδηλάτου .

doctor_john
16/10/2019, 13:27
Μέτρησε κέντρο - κέντρο τον πραγματικό οριζόντιο (παράλληλα με το έδαφος, HT με ντίζα σέλας) και θα δεις 58. ;)

Anritsu
16/10/2019, 16:57
Μέτρησε κέντρο - κέντρο τον πραγματικό οριζόντιο (παράλληλα με το έδαφος, HT με ντίζα σέλας) και θα δεις 58. ;)

Προφανώς αναφέρεσαι στο ενεργό . Είχα την εντύπωση πως ήταν ψιλοίσιο το συγκεκριμένο αλλά τώρα που το βλέπω σε αυτή τη φωτό - εκτός και το εχω ακουμπήσει στραβά - έχει ένα slope . Αν είναι κέντρο κάθετο με κέντρο κούτελο 56 και κάτι , πιο ψηλά στο παλουκόσελο και παράλληλα με το έδαφος προφανώς πλησιάζει το 58 . Τότε είχαν δίκιο που στο cyclist μια φορά που με μετρήσανε με βγάλανε μεταξύ 58 και 60 με το 60 προτεινόμενο . Θα το ξαναμετρήσω με την πρώτη ευκαιρία .

411333

el_hymador
17/10/2019, 10:27
Προφανώς αναφέρεσαι στο ενεργό . Είχα την εντύπωση πως ήταν ψιλοίσιο το συγκεκριμένο αλλά τώρα που το βλέπω σε αυτή τη φωτό - εκτός και το εχω ακουμπήσει στραβά - έχει ένα slope . Αν είναι κέντρο κάθετο με κέντρο κούτελο 56 και κάτι , πιο ψηλά στο παλουκόσελο και παράλληλα με το έδαφος προφανώς πλησιάζει το 58 . Τότε είχαν δίκιο που στο cyclist μια φορά που με μετρήσανε με βγάλανε μεταξύ 58 και 60 με το 60 προτεινόμενο . Θα το ξαναμετρήσω με την πρώτη ευκαιρία .

411333

φτου - φτου... αυτή η ρουφιάνα η KONA κατάφερνε και έβγαζε πανέμορφα ποδήλατα δρόμου πάντοτε. Τα Zing και τα ατσάλινα κουρσάκια που είχε στους κατλόγους της, ήταν όλα πολύ ωραία. Τώρα πια δεν έχει, μόνο gravelιές και τέτοια

el_hymador
18/10/2019, 21:50
Σχετικά με τα 1Χ groupset για δρόμο που ανέφερα πιο πάνω

https://rotorbike.com/1x13-groupset-road/

Σε κάποια φάση θα γίνουν πιο φθηνά και θα αποτελούν τον κανόνα, όπως γίνεται σιγά - σιγά και στα MTB.

atithasos2
18/10/2019, 22:20
Καλησπερα και παλι.Ψαχνω στις αγγελιες και βρηκα αυτα τα ποδηλατα
https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1418245-giant-terrago/
https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1451071-ideal-megisto-28-αριστο-extras/
Για χρηση πολης και γενικοτερα σαν ποδηλατο με βαση τα περιφερειακα τους και σαν εταιρια-μοντελο,ποιο θεωρειται οτι ειναι καλυτερο?Το giant το δινει με καινουργια λαστιχα δρομου.

doctor_john
19/10/2019, 01:16

Σε κάποια φάση θα γίνουν πιο φθηνά και θα αποτελούν τον κανόνα, όπως γίνεται σιγά - σιγά και στα MTB.

Κοίταξε, ξεκινάμε από τα ευδιάκριτα ψέματα που αναφέρουν στο site οι "εφευρέτες" στην προσπάθεια τους να αποδείξουν
ότι είναι τουλάχιστον στα ίσα με ένα τυπικό 2Χ11... κακώς που το κάνουν γιατί δημιουργούν λάθος εντυπώσεις και προκατάληψη.

Στην συνέχεια παρατηρούμε την εξάρτηση από τα ανταλακτικά τους και την υποστήριξη που χρειάζεται κάποιος για να ανταπεξέλθει
με αυτό το σύστημα ανάμεσα σε άλλους με τα 2Χ11.

Κλείνουμε με την σχεδόν αδύνατη αυτονομία - συμβατότητα που φυσικά συμφέρει τον καθένα κατασκευαστή να επιβάλει στο πιο
διαδεδομένο είδος ποδηλάτου, με την μεγαλύτερη προβολή και χρηματοδοτήσεις που συμβαίνει να είναι και το οικονομικότερο
με την μικροτερη ανάγκη αποκλειστικής υποστήριξης για τον ποδηλάτη.

Δεν είμαι αρνητικός, τα δεδομένα παραθέτω. Αν τύχει και το καβαλήσω θα κρίνω το πόσο εύστοχο είναι.
Μέχρι στιγμής και φυσικά: κατα την άποψη μου, δεν επιθυμώ καμία εξάρτηση αποκλειστικότητας για τα ποδήλατα δρόμου.

Αν έχεις παρακολουθήσει την τύχη που έχουν ακόμα και σκελετά μεγάλων εταιρειών που προσπαθούν να το εφαρμόσουν κατά το ήμιση,
με "ειδικές" φωλιές για δικά τους φρένα κλπ. με αποκλειστικούς (και καλά γιατί αυτό customαρεται) οδηγούς μόνο για ηλεκτρονικές σειρές κλπ.
Θα δείς πως το πνεύμα ελευθερίας - αυτονομίας των ποδηλάτων δρόμου είναι δύσκολο και σίγουρα χωρίς νόημα να θυσιαστεί
για το κέρδος των εταιρειών.

Ήδη κατάφεραν να μειώσουν το κόστος παραγωγής στο 1/5 με το carbon και να αυξήσουν την τιμή κατά κάποιο ποσοστό αρκετά πετυχημένα.
Το θέμα είναι πως όπως αποδεικνυεται και στις μοτό, όσο πιο έμπειρος είσαι τόσο περισσότερο ψάχνεις την πραγματική ουσία του μέσου
και επιθυμείς την όσο το δυνατόν μικρότερη πολυπλοκότητα και εξάρτηση από τεχνολογίες που απο την μία σε κρατούν δέσμιο και από την άλλη
μπορούν να σταματήσουν να σε υποστηρίζουν ανα πάσα στιγμή.

Στοχεύουν στην ανάγκη ενός μεγάλου ποσοστού με μικρή ή μέση εμπειρία που έχοντας στερηθεί - χάσει (ή νομίζοντας πως έχει συμβεί αυτό)
από την ροή της ζωής του, για διάφορους λόγους (πχ ζωή στην επαρχία, αφιέρωση σε σπουδές, επαφή με το άθλημα σε μεγαλύτερη ηλικία κλπ)
πιστεύει πως αυτό που παρουσιάζεται ως "νέο" είναι κάτι καλό, φρέσκο, εστιασμένο κλπ.
Ευτυχώς (κατά την γνώμη μου πάντα) η φυσιολογία του αθλήματος, το γεγονός δηλαδή πως είμαστε ο "κινητήρας" και τα οφέλη του
σε μακροχρόνια χρήση, δείχνουν πως προστατεύουν τις αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα
ή και αυτά που οι επενδυτές παίζουν "διπλά ή τίποτα" στοχέυοντας σε υπερκέρδη που δικαιολογούν σε βάθος 50ετίας.

Αν έχεις παρακολουθήσει τις απίστευτες λοβιτούρες, μανιπιουλαρισματα, εκβιασμούς, "χορηγίες" κλπ που επέβαλε το λόμπι της σιμάνο
τα προηγούμενα χρόνια για την εγκαθίδρυση των δισκόφρενων στο πρωτάθλημα δρόμου, καταλαβαίνεις τι περιγράφω.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εύκολο να "αναγνωστούν" από το ευρύ κοινό που δεν έχει σκοπό να αφιερώσει χρόνια μελέτης.
Παρόλα αυτά, δείχνει να αμύνεται καλά ο μέσος όρος και να προλαβαίνει τον κύκλο εξέλιξης όσων χωρίς κέρδος είχαν πεισθεί
αρχικά για το "καλό" που φέρνει το "νέο" αλλά η διάρκεια τους στο σπορ τους εξέλιξε - σμίλεψε.

el_hymador
19/10/2019, 01:35
Κοίταξε, ξεκινάμε από τα ευδιάκριτα ψέματα που αναφέρουν στο site οι "εφευρέτες" στην προσπάθεια τους να αποδείξουν
ότι είναι τουλάχιστον στα ίσα με ένα τυπικό 2Χ11... κακώς που το κάνουν γιατί δημιουργούν λάθος εντυπώσεις και προκατάληψη.

Στην συνέχεια παρατηρούμε την εξάρτηση από τα ανταλακτικά τους και την υποστήριξη που χρειάζεται κάποιος για να ανταπεξέλθει
με αυτό το σύστημα ανάμεσα σε άλλους με τα 2Χ11.

Κλείνουμε με την σχεδόν αδύνατη αυτονομία - συμβατότητα που φυσικά συμφέρει τον καθένα κατασκευαστή να επιβάλει στο πιο
διαδεδομένο είδος ποδηλάτου, με την μεγαλύτερη προβολή και χρηματοδοτήσεις που συμβαίνει να είναι και το οικονομικότερο
με την μικροτερη ανάγκη αποκλειστικής υποστήριξης για τον ποδηλάτη.

Δεν είμαι αρνητικός, τα δεδομένα παραθέτω. Αν τύχει και το καβαλήσω θα κρίνω το πόσο εύστοχο είναι.
Μέχρι στιγμής και φυσικά: κατα την άποψη μου, δεν επιθυμώ καμία εξάρτηση αποκλειστικότητας για τα ποδήλατα δρόμου.

Αν έχεις παρακολουθήσει την τύχη που έχουν ακόμα και σκελετά μεγάλων εταιρειών που προσπαθούν να το εφαρμόσουν κατά το ήμιση,
με "ειδικές" φωλιές για δικά τους φρένα κλπ. με αποκλειστικούς (και καλά γιατί αυτό customαρεται) οδηγούς μόνο για ηλεκτρονικές σειρές κλπ.
Θα δείς πως το πνεύμα ελευθερίας - αυτονομίας των ποδηλάτων δρόμου είναι δύσκολο και σίγουρα χωρίς νόημα να θυσιαστεί
για το κέρδος των εταιρειών.

Ήδη κατάφεραν να μειώσουν το κόστος παραγωγής στο 1/5 με το carbon και να αυξήσουν την τιμή κατά κάποιο ποσοστό αρκετά πετυχημένα.
Το θέμα είναι πως όπως αποδεικνυεται και στις μοτό, όσο πιο έμπειρος είσαι τόσο περισσότερο ψάχνεις την πραγματική ουσία του μέσου
και επιθυμείς την όσο το δυνατόν μικρότερη πολυπλοκότητα και εξάρτηση από τεχνολογίες που απο την μία σε κρατούν δέσμιο και από την άλλη
μπορούν να σταματήσουν να σε υποστηρίζουν ανα πάσα στιγμή.

Στοχεύουν στην ανάγκη ενός μεγάλου ποσοστού με μικρή ή μέση εμπειρία που έχοντας στερηθεί - χάσει (ή νομίζοντας πως έχει συμβεί αυτό)
από την ροή της ζωής του, για διάφορους λόγους (πχ ζωή στην επαρχία, αφιέρωση σε σπουδές, επαφή με το άθλημα σε μεγαλύτερη ηλικία κλπ)
πιστεύει πως αυτό που παρουσιάζεται ως "νέο" είναι κάτι καλό, φρέσκο, εστιασμένο κλπ.
Ευτυχώς (κατά την γνώμη μου πάντα) η φυσιολογία του αθλήματος, το γεγονός δηλαδή πως είμαστε ο "κινητήρας" και τα οφέλη του
σε μακροχρόνια χρήση, δείχνουν πως προστατεύουν τις αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα
ή και αυτά που οι επενδυτές παίζουν "διπλά ή τίποτα" στοχέυοντας σε υπερκέρδη που δικαιολογούν σε βάθος 50ετίας.

Αν έχεις παρακολουθήσει τις απίστευτες λοβιτούρες, μανιπιουλαρισματα, εκβιασμούς, "χορηγίες" κλπ που επέβαλε το λόμπι της σιμάνο
τα προηγούμενα χρόνια για την εγκαθίδρυση των δισκόφρενων στο πρωτάθλημα δρόμου, καταλαβαίνεις τι περιγράφω.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εύκολο να "αναγνωστούν" από το ευρύ κοινό που δεν έχει σκοπό να αφιερώσει χρόνια μελέτης.
Παρόλα αυτά, δείχνει να αμύνεται καλά ο μέσος όρος και να προλαβαίνει τον κύκλο εξέλιξης όσων χωρίς κέρδος είχαν πεισθεί
αρχικά για το "καλό" που φέρνει το "νέο" αλλά η διάρκεια τους στο σπορ τους εξέλιξε - σμίλεψε.

Το υπεραναλύεις.

Τα δεδομένα είναι ότι θα πάρουν πο*λο: το μπροστινό ντεραγιέ, ένα γρανάζι από τον δισκοβραχίονα, ένας μηχανισμός STI και κάποιες ντίζες. Το αντάλαγμα κάπως μεγαλύτερα βήματα στην κλιμάκωση των σχέσεων, με το εύρος να παραμένει το ίδιο.

doctor_john
19/10/2019, 01:43
Ίσα ίσα που κρατιέμαι λιτος για να μην κουράσω.
Τα δεδομένα δεν υφίστανται πριν γίνουν δεδομένα και ο συμβιβασμός που αναφέρεις σαν αντάλαγμα είναι πως θα παίζεις
στην σκακιέρα του σπορ μόνο με τους στρατιώτες.
Κοινώς θα σε σκάσουν, θα μείνεις πίσω στο πελοτόν και δεν θα έχεις ελπίδα
να τους ξαναδείς μέχρι τον τερματισμό σου που θα βγαίνουν από την δεξίωση αν είχαν μεγάλη καθυστεριση στο σερβίρισμα.

:beer:

atithasos2
21/10/2019, 22:38
τελικα αγορασα αυτο

https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1451071-ideal-megisto-28-αριστο-extras/

doctor_john
21/10/2019, 22:51
Με'γειές! Καλοτρεχούμενο!

atithasos2
21/10/2019, 23:06
ευχαριστω!μενει να μαθω παλι να κανω!εχουνε περασει και καμια 30αρια χρονια.Προβλιματιζομαι λιγο με το θεμα ''αλλαγη ταχυτητων'',ποτε κανουμε και πως.Ακομα δεν εκανα βολτα...

Anritsu
22/10/2019, 15:27
Μεγειά και απο μένα .
Δοκιμασμένο ποδήλατο και βλέπω έχει και την προικούλα του . Αλλαγή όπως στο αυτοκίνητο . Αν ζορίζεσαι κατεβάζεις , αν στροφαρεις υπερβολικά και δεν αναπτύσσεις ταχύτητα "ανεβάζεις " . Προσπάθησε αρχικά να δουλεύεις τον πρώτο δίσκο (αριστερά 1) ώστε να εξοικειωθείς με την λειτουργία του δεξιού επιλογέα .
Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι το 1 αριστερά πάει με το 1-2-3 δεξιά , το 2 αριστερά με τα 3-4-5-6 δεξιά και το 3 αριστερά (μεγάλο γρανάζι) πάει με τα 6-7-8 .. δεξιά . Με άλλα λόγια προσπαθούμε να μην σταυρώνουμε την αλυσίδα . Αν μένεις προς τα νότια εχει κάμποσες ομάδες-παρέες να βγεις βόλτα με ασφάλεια και να σου πούνε 5 πράγματα .

Anritsu
22/10/2019, 16:06

Μαθηματικά μπορεί να βγαίνουν τα νούμερα , η σύγκριση όμως με με το κλασσικό αγωνιζόμενο set up , του 53/39 και 11/28 δεν ξέρω ποιον ακριβώς συγκινεί . Ο μέσος αναβάτης θέλει κομπακτ ή τον ενδιάμεσο που δεν θυμάμαι πως λέγεται . Απορώ όλο αυτό το ξέντωμα της αλυσίδας δεν φερνει εξτρά ρίσκα και φθορές ; Λεώ εγώ τώρα . Και από τιμές τι παίζει ; Κασέτα 13 πόσο , αλυσίδα πόσο ;

Επίσης καλή η ροτορ αλλά είναι πολύ μικρή για να επιβάλει trends . Η Shimano ακόμα στο 2χ11 παίζει για δρόμο και για 12αρι σύστημα μόνο φήμες . Κάτι ξέρουνε εκεί πέρα .
Προσωπικά χρησιμοποιώ για δρόμο 2Χ10 και ειλικρινά εκτός και κάποιος είναι αθλητής -αγωνιζόμενος δεν βρίσκω ανάγκη για καλύτερη κλιμάκωση . Η μόνη ίσως πραγματική ανάγκη έιναι του μαρκετινγκ να "ανακαλύπτει" νέες μόδες -τεχνολογίες προκείμενου να πωλούνται νέας τεχνολογίας ποδήλατα . Μία η aero μοδα , μία τα gravel , μια τα cyclocross , τώρα τα 28-30 λάστιχα σε κούρσες , κάτι μεταδόσεις που βλέπω αναπτύσουν χωρίς αλυσίδες , κάτι αναρτήσεις για να πηγαίνουμε και εμείς στο Paris Roubaix . "Marginal Gains " και ποδήλατα από 5000 € . Και κάπως έτσι ο μέσος φραγκάτος Ευρωπαίος έχει ένα aero , ένα climb , ενα ατσάλι για μακρά ταξίδια , α και ένα gravel για να πηγαίνει στο χωράφι . Α και ενα winter και ένα summer bike .

Ισως και εδώ έτσι να κάναμε αν δεν ήμασταν γενικά άφραγκοι και χωρίς ιδιαίτερη ποδηλατική κουλτούρα .

el_hymador
22/10/2019, 21:13
Δεν είναι μόνο η Rotor, η SRAM έχει βγάλει τρεις σειρές με 1Χ Road groupsets και όπου να ναι ακούγεται ότι θα μπει και η Shimano στον χορό. Μην κρίνετε με το τι κάνετε εσείς και τι βολεύει εσάς, η ποδηλατική αγορά είναι τεράστια και όπως σωστά ειπώθηκε, εμείς εδώ είμαστε σε επίπεδο τσοπαναραίων συγκριτιά με την Ευρώπη.

Τον κουρσα, τον ερασιτέχνη, γιατί αυτός κινεί την αγορά, θα τον συγκινήσει μόνο ένα πράγμα: το βάρος, ή μάλλον καλύτερα η απώλεια αυτού. Τα 1Χ Groupset έχουν την δυναμική να γίνουν ελαφρύτερα από τα 2Χ και τότε είναι που θα στραφούν πολλοί σε αυτά.

Στα δικά μας, σήμερα φόρεσα στο Anyroad ένα ζευγάρι Bonrtrager 700X38 expert, το είχα με 28άρια κουρσάδικα για κανά 2-3 εβδομάδες όπου πήγαινα ασφαλτάδες. Το πηγα μια βόλτα εδώ σε κάτι αλάνες και είναι σαν αερόστρωμα με 50 psi, χωρίς να κολλάει στον δρόμο. Περιμένω πως και πως να έρθει το ΣΚ να πάμε στα στους τιμημένους δασικούς και στα easy μονοπάτια των Βασιλικών, μπορεί να παίξω και πιο χαμηλά με πιέσεις, αν και δεν βλέπω να χρειάζεται.

Πήρα επίσης και ένα μπροστινό φως που τυφλώνει και ένα άλλο που μπαίνει στο κράνος σαν φάρος, γιατί τον τελευταίο καιρό, έχω πρόβλημα με μετωπικά διερχόμενους "δεν σε είδα"... πισω είμαι σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν παίζει θέμα.

411646

411647

el_hymador
22/10/2019, 21:19
τελικα αγορασα αυτο

Μεγεια και καλες πεταλιές!

Έχω κάνει ποιλύ χιλιόμετρο με το Megisto, υπάρχει ένα στο σπίτι στο χωριό. Αξιοπρεπές και άθραυστο, πολύ καλή επιλογή. Μην τρελένεσαι με τις αλλαγές, όπως σου βγει. Ζορίζεσαι; Βάζεις πιο κοντά. Στροφάρεις σαν τρελός; Πιο μακρυά.

atithasos2
22/10/2019, 22:15
Μεγειά και απο μένα .
Δοκιμασμένο ποδήλατο και βλέπω έχει και την προικούλα του . Αλλαγή όπως στο αυτοκίνητο . Αν ζορίζεσαι κατεβάζεις , αν στροφαρεις υπερβολικά και δεν αναπτύσσεις ταχύτητα "ανεβάζεις " . Προσπάθησε αρχικά να δουλεύεις τον πρώτο δίσκο (αριστερά 1) ώστε να εξοικειωθείς με την λειτουργία του δεξιού επιλογέα .
Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι το 1 αριστερά πάει με το 1-2-3 δεξιά , το 2 αριστερά με τα 3-4-5-6 δεξιά και το 3 αριστερά (μεγάλο γρανάζι) πάει με τα 6-7-8 .. δεξιά . Με άλλα λόγια προσπαθούμε να μην σταυρώνουμε την αλυσίδα . Αν μένεις προς τα νότια εχει κάμποσες ομάδες-παρέες να βγεις βόλτα με ασφάλεια και να σου πούνε 5 πράγματα .

ευχαριστω πολυ!πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου!δυστυχως μενω προς Γαλατσι πλευρα...Θεωρω οτι με τον καιρο θα εξικοιωθω παλι :)

atithasos2
23/10/2019, 21:20
Ξεχασα να αναφερω οτι το ποδηλατο το αγορασα με ελαφρυ παζαρακι απο 240Ε στα 180Ε.Θα ηθελα να ρωτησω,σε θεμα συντηρησης,εκτος απο το προφανες (λαδωμα αλυσιδας),τι αλλο πρεπει να εχω στο μυαλο μου να κανω σε τακτα χρονικα διαστηματα?

atithasos2
23/10/2019, 21:23
Μεγεια και καλες πεταλιές!

Έχω κάνει ποιλύ χιλιόμετρο με το Megisto, υπάρχει ένα στο σπίτι στο χωριό. Αξιοπρεπές και άθραυστο, πολύ καλή επιλογή. Μην τρελένεσαι με τις αλλαγές, όπως σου βγει. Ζορίζεσαι; Βάζεις πιο κοντά. Στροφάρεις σαν τρελός; Πιο μακρυά.

σε ευχαριστω πολυ,ευχομαι κ σε σενα να κανεις παντα καλα χιλιομετρα με το δικο σου!

el_hymador
23/10/2019, 21:34
Ξεχασα να αναφερω οτι το ποδηλατο το αγορασα με ελαφρυ παζαρακι απο 240Ε στα 180Ε.Θα ηθελα να ρωτησω,σε θεμα συντηρησης,εκτος απο το προφανες (λαδωμα αλυσιδας),τι αλλο πρεπει να εχω στο μυαλο μου να κανω σε τακτα χρονικα διαστηματα?

Να μάθεις να ξεζαντάρεις λάστιχα και να επισκευάζεις σαμπρέλες, αυτό είναι το πιο χρήσιμο.

Anritsu
23/10/2019, 22:01

Στα μέρη σου είναι αυτοί που χωρίς να τους ξέρω νομίζω βγάζουν ήπιες βόλτες . https://www.facebook.com/groups/413846712022532/ . Επισης μόλις αποκτήσεις άνεση εντός Αθήνας και εφόσον έχεις χρόνο κάθε Πέμπτη ήρεμες εως πολύ ήρεμες βόλτες εδώ : https://www.facebook.com/ptpns/ και Δευτέρες εδώ : https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85-unplugged-1699319077017167/ .Καλύτερα ξεκίνα με παρέες

Σχετικά με συντήρηση λίγο την αλυσίδα , ίσως αν δεις τα σύρματα μια αλλαγή , φαντάζομαι τα φρένα απο τακάκια τα έχεις δει , και τίποτα άλλο . Φώτα βάλε να βλέπεις και να σε βλέπουν και ενα κράνος και είσαι έτοιμος .

PERIKLIS1
24/10/2019, 16:38
Atithasos2, πολύ καλή επιλογή για πρώτο ποδήλατο. Άνετα θα βγάζεις βόλτες 30 χλμ. Το έχει γνωστός και το έχω τεστάρει 4-5 φορές σε τέτοιες βόλτες. Μεγάλο αβαντάζ ο τριπλός δισκοβραχιωνας μπροστά, τώρα που είσαι αρχάριος.
Καλές βόλτες!!!

atithasos2
24/10/2019, 22:03
Atithasos2, πολύ καλή επιλογή για πρώτο ποδήλατο. Άνετα θα βγάζεις βόλτες 30 χλμ. Το έχει γνωστός και το έχω τεστάρει 4-5 φορές σε τέτοιες βόλτες. Μεγάλο αβαντάζ ο τριπλός δισκοβραχιωνας μπροστά, τώρα που είσαι αρχάριος.
Καλές βόλτες!!!

σε ευχαριστω πολυ!

atithasos2
24/10/2019, 22:06
Στα μέρη σου είναι αυτοί που χωρίς να τους ξέρω νομίζω βγάζουν ήπιες βόλτες . https://www.facebook.com/groups/413846712022532/ . Επισης μόλις αποκτήσεις άνεση εντός Αθήνας και εφόσον έχεις χρόνο κάθε Πέμπτη ήρεμες εως πολύ ήρεμες βόλτες εδώ : https://www.facebook.com/ptpns/ και Δευτέρες εδώ : https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85-unplugged-1699319077017167/ .Καλύτερα ξεκίνα με παρέες

Σχετικά με συντήρηση λίγο την αλυσίδα , ίσως αν δεις τα σύρματα μια αλλαγή , φαντάζομαι τα φρένα απο τακάκια τα έχεις δει , και τίποτα άλλο . Φώτα βάλε να βλέπεις και να σε βλέπουν και ενα κράνος και είσαι έτοιμος .

σε ευχαριστω Anritsu για τις πληροφοριες σχετικα με τα groups στο fb.Θα ηταν καλο να λιπανω και τις ντιζες φρενων και σασμαν με κανα WD40?

doctor_john
25/10/2019, 12:24
όχι WD αν θες μια γνώμη. όταν χρειάζεσαι λίπανση προτίμησε λιπαντικό αλυσίδας με τεφλον και άφησε το κανα 8h να δημιουργήσει φιλμ.
Ρεαλιστικά σε καινούριο ποδήλατο δεν χρειάζεσαι, είναι τεφλον τα εσωτερικά σωληνάκια των καλωδίων.

atithasos2
25/10/2019, 20:21
όχι WD αν θες μια γνώμη. όταν χρειάζεσαι λίπανση προτίμησε λιπαντικό αλυσίδας με τεφλον και άφησε το κανα 8h να δημιουργήσει φιλμ.
Ρεαλιστικά σε καινούριο ποδήλατο δεν χρειάζεσαι, είναι τεφλον τα εσωτερικά σωληνάκια των καλωδίων.

το ποδηλατο το αγορασα μεταχειρισμενο,ειναι σε καλη κατασταση,απλα ελεγα να κανω γενικο σερβις,λιπαντικο δηλαδη σε οποια σημεια θεωρητικα χρειαζεται.να ριξω λαδακι εκτος απο την αλυσιδα και στις ντιζες?(ρωταω για λαδι γιατι μου εδωσε ο προηγουμενος κατοχος ενα μπουκαλακι αγορασμενο)

doctor_john
25/10/2019, 21:34
τι να σου πώ, αν ήταν κοντά σε θάλασσα ή έβγαινε με βροχή, τράβα μία τα συρματόσχοινα, λίπανε λίγο και ξαναβάλτα.
Θα ρυθμισεις ντεραγιέ κάνε και μια λίπανση όπως μπορείς στα κέντρα, γράσο συναρμογής λέγεται αν δεν έχεις.
Βγάλε και μια παλουκόσελο - λαιμό, πλύνε βάλε γράσο συναρμογής στο παλουκόσελο μόνο, μόνταρε.
Αν είσαι για δρόμο ψηλά psi όσα λέει μαξ το ελαστικό και 10 απο μένα :a30:

mia_zoi_kawa
26/10/2019, 09:45
Καλημερα σε ολους. Αστεια αστεια το ποδηλατικο φορουμ του moto.gr ειναι απο τα ποιο δραστηρια αυτη την στιγμη στο internet η μηπως κανω λαθος;

Anritsu
29/10/2019, 08:30
το ποδηλατο το αγορασα μεταχειρισμενο,ειναι σε καλη κατασταση,απλα ελεγα να κανω γενικο σερβις,λιπαντικο δηλαδη σε οποια σημεια θεωρητικα χρειαζεται.να ριξω λαδακι εκτος απο την αλυσιδα και στις ντιζες?(ρωταω για λαδι γιατι μου εδωσε ο προηγουμενος κατοχος ενα μπουκαλακι αγορασμενο)

γενικά το ποδήλάτο , ειδικά για περιστασιακή αστική χρήση , δεν θέλει πολλά πολλά . Καμία σχέση με μοτοσικλέτα . Μια εισαγωγική αλυσίδα αν την πολυχαιδέυεις θα σου βγει πιο ακριβή τελικά να την συντηρείς με ακριβά αναλώσικα (degreasers , λάδια κλπ) παρά να την αφήσεις να χαλάσει όταν έρθει η ώρα της με ένα συντηρητικό λάδωμα . Εγω πχ στα δικά μου κάθε 500 χλμ ή στο τέλος του μήνα συνήθως κάνω ένα ψέκασμα και καθάρισμα με wd 40 αποβραδύς και ενα ψιλοπερασματάκι με λάδι ποδηλάτου (ένα της zefal έχω των 5€) το πρωί και να μείνει επάνω κάποιες ώρες . Βάζω και απο μία σταγόνα στα καλώδια και παίζω λίγο με τις ντίζες να πάει όσο πιο καλά μέσα . Αυτά .

Σχετικά φτηνό και χρήσιμο εργαλείο είναι να πάρεις αυτό ή κάποιο ανάλογο ώστε να ξέρεις ακριβώς τι γίνεται με την αλυσίδα σου : https://www.ebay.com/itm/Bicycle-Chain-Wear-Indicator-Stretch-Checker-Gauge-Tool-Universal-Road-MTB-Bike/401722635774?hash=item5d8888f5fe:g:ZsoAAOSwAn9cf48O

Lioulios
04/11/2019, 15:19
Αρχαριος εδω .

Cube Aim Pro 29" 2020

Το εχει κανεις ;
Σκεφτωμαι αυτο ή το Aim race,
που εχει καλυτερα περιφερειακα και αναρτηση που κλειδωνει απο το τιμονι ...Σκεφτωμαι ...σκατα σκεφτωμαι ...την διαφορα σε ευρω σκεφτωμαι .

Θα το χρειαστω αυτο ;

DrBig
04/11/2019, 18:02
Αρχαριος εδω .

Cube Aim Pro 29" 2020

Το εχει κανεις ;
Σκεφτωμαι αυτο ή το Aim race,
που εχει καλυτερα περιφερειακα και αναρτηση που κλειδωνει απο το τιμονι ...Σκεφτωμαι ...σκατα σκεφτωμαι ...την διαφορα σε ευρω σκεφτωμαι .

Θα το χρειαστω αυτο ;

Τα πηρουνια σε αυτα τα ποδηλατα ειναι τριβης, δεν εχουν καν υδραυλικο συστημα και ειναι πολυ βαρια, δηλαδη ειναι του κ@λου. Καλλιτερα με ακαμπτο παρα με αυτο το πραμα. Προσωπικα, ειτε θα μαζευα κατι παραπανω, ειτε θα κοιτουσα για κατι μεταχειρισμενο.
Σε περιπτωση που παρεις κατι φτηνο με προοπτικη να το αναβαθμισεις μελλοντικα, κοιταξε τουλαχιστον ο σκελετος να ειναι tapered (μεγαλυτερα ρουλεμαν λαιμου στο κατω μερος απ οτι στο πανω).

Lioulios
09/11/2019, 23:30
Τα καθαριστικά και λυπαντικά αλυσίδας μοτο , μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποδήλατα ;

* Τελικα δεν μου εφτανε το ενα , πηρα δυο . Και κανουμε βολτες με την κυρα .

νεοσσός
10/11/2019, 10:23
Τα καθαριστικά και λυπαντικά αλυσίδας μοτο , μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποδήλατα ;
Τα καθαριστικά ναι. Τα λιπαντικά όχι, διότι των μοτοσυκλετών είναι πιο παχύρευστα για να μην εκσφεδονίζονται φυγοκεντρικά στις μεγάλες ταχύτητες περιστροφής τροχού/γραναζιού/αλυσίδας.

Στο ποδήλατο, χρειάζεσαι λιπαντικό με μικρότερο ιξώδες, ώστε να μη σου κόβει ισχύ, η οποία στο ποδήλατο είναι αισθητή, ενώ στις μοτοσυκλέτες αμελητέα, μπροστά στα δεκάδες άλογα που βγάζουν. Να φανταστείς, όταν μετράω χρόνο ανάβασης στο ποδήλατο, βλέπω διαφορά όταν έχω λιπάνει μόλις την αλυσίδα, οπότε καταλαβαίνεις ότι η όποια διαφορά στις τριβές, έχει συνέπεια στην ταχύτητα του ποδηλάτου ή στην άνεσή σου.

Μάλιστα τα λιπαντικά αλυσίδας ποδηλάτου, έχουν κι αυτά διακρίσεις ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα είναι πιο παχύρευστα και προστατεύουν από την υγρασία και τη σκουριά, ενώ το καλοκαίρι πιο λεπτόρευστα ώστε να προσροφούν λιγότερη από τη σκόνη και το χώμα που αιωρείται στην ξηρή ατμόσφαιρα.

Η λίπανση της αλυσίδας του ποδηλάτου πρέπει να έπεται πάντοτε του καθαρίσματός της, διότι η επικαθήμενη βρωμιά δεν εκσφενδονίζεται, σε αντίθεση με τις μοτοσυκλέτες, που μπορείς να λιπαίνεις τις αλυσίδες με μεγαλύτερη συχνότητα, σε σχέση με το καθάρισμά τους, αφού κατά κάποιο τρόπο "αυτοκαθαρίζονται" από μέρος της μπίχλας. Για παράδειγμα στη μοτοσυκλέτα μπορεί να κάνω 3 λιπάνσεις και ένα καθάρισμα στο ίδιο διάστημα, ενώ στο ποδήλατο, αν κάνω 3 λιπάνσεις, θα έχω κάνει και 3 καθαρισμούς.

Κάποιοι προτείνουν λίπανση της αλυσίδας των ποδήλάτων ανά 200 χιλιόμετρα, αλλά το θεωρώ υπερβολικό. Αν δεν μπαίνεις σε χώμα, λάσπη και δεν τρώει βροχή ή νερό, τότε και κάθε 500 χιλιόμετρα να την καθαρίζεις και να τη λιπαίνεις, είναι ΟΚ. Αν φάει λάσπη, θέλει άμεσα καθάρισμα και λίπανση.

Nostradamus
10/11/2019, 10:55
Για πόση απόκλιση σε ισχύ μιλάμε από τριβες? Η ερώτηση δεν έχει ίχνος ειρωνίας.
Απλά μου ακούγεται υπερβολικό. Λογικά θα εχει εφαρμογή σε πολύ υψηλό επίπεδο ποδηλάτη, που εκεί μετράνε τα πάντα.

Για κάποιον που ξεκινάει τώρα λίγο ποδήλατο παίζει τόσο ρόλο ?

Δεν μιλάω φυσικά για αλυσίδα σωβρακο και συστημα ρδελο..

doctor_john
10/11/2019, 10:58
πολύ ωραίες αυτές οι πληροφορίες :a013:

κάτι τεφλονουχα λάδια της σιμανο είναι οκ για συχνή χρήση σε φάση "συντήρηση πόλης χειμώνα" στη μοτό;

τα αφήνεις σε καθαρή αλυσίδα 8h και δημιουργούν ένα φιλμ και καλά αντιτριβικό

νεοσσός
10/11/2019, 11:10
πολύ ωραίες αυτές οι πληροφορίες :a013:

κάτι τεφλονουχα λάδια της σιμανο είναι οκ για συχνή χρήση σε φάση "συντήρηση πόλης χειμώνα" στη μοτό;

τα αφήνεις σε καθαρή αλυσίδα 8h και δημιουργούν ένα φιλμ και καλά αντιτριβικό
Για το 8ωρο, δεν ξέρω. Χρόνος αναμονής μισή με μία ώρα ξέρω ότι υπάρχει στα σπρέι γράσου των μοτοσυκλετών, ώστε να εξατμιστεί το πτητικό διαλυτικό που επιτρέπει αρχικά στο λιπαντικό να πάει παντού. Αν κινηθείς, ακόμα και με μέτριες ταχύτητες, με μοτοσυκλέτα που μόλις έχεις λιπάνει, το διαλυτικό θα πετάξει μεγάλο μέρος του γράσου εκτός της αλυσίδας. Στα ποδήλατα αφενός οι ταχύτητες περιστροφής είναι μικρές, αφετέρου δεν υπάρχει διαλυτικό στο λιπαντικό, οπότε δε χρειάζεται χρόνος αναμονής μετά τη λίπανση. Χρόνος αναμονής υπάρχει μετά το πλύσιμο και πριν τη λίπανση, ώστε να στεγνώσει καλά η αλυσίδα και να μην παγιδευτεί υγρασία κάτω από το λιπαντικό.

Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια το PTFE Lube της Shimano και είμαι ευχαριστημένος.

Για καθαρισμό, κάποτε χρησιμοποιούσα πετρέλαιο, που κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά έχει πολλή ταλαιπώρια με πλύσιμο, ξέπλυμα του πετρελαίου με σαπούνι, ξαναπλύσιμο με νερό, στέγνωμα και κατόπιν λίπανση. Είχα διαπιστώσει ότι είχα αραιώσει τους καθαρισμούς, επειδή βαριόμουν. Οπότε το γύρισα σε σαπούνι ρούχων μόνο (των πιάτων είναι πολύ ήπιο, δεν καθαρίζει τίποτα...), το οποίο κάνει σχετικά καλή δουλειά και γρήγορα. Με τα χρόνια έχω διαπιστώσει ότι είναι πιο καλό να έχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα την αλυσίδα σου σε καλή κατάσταση, παρά να την έχεις σε τέλεια κατάσταση για μικρό διάστημα και μετά να μένει καιρό ακαθάριστη. Πρέπει να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει στο χρόνο και στη διάθεσή σου.

Φίλιο χρησιμοποιούν καθαριστικά της Muc-Off και δηλώνουν ευχαριστημένοι, αλλά προσωπικά τα θεωρώ ακριβά.

Πριν λιπάνεις την αλυσίδα, την καθαρίζεις πάντα, την αφήνεις να στεγνώσει, κατόπιν τη λιπαίνεις, κάνεις πολλές περιστροφές, σε διάφορες ταχύτητες για να πάει παντού το λιπαντικό και κατόπιν την σκουπίζεις καλά με χαρτί κουζίνας. Στο τέλος δεν πρέπει να υπάρχει πλεονάζον λιπαντικό στην επιφάνειά της, διότι προσροφά σκόνη και χώμα και θα βρομίσει πιο γρήγορα. Πρέπει να καθαρίσεις και τα γρανάζια, ειδικά τα δύο μικρά του πίσω εκτροχιαστή, διότι αυτά μαζεύουν μάκα.

νεοσσός
10/11/2019, 11:36
Για πόση απόκλιση σε ισχύ μιλάμε από τριβες? Η ερώτηση δεν έχει ίχνος ειρωνίας.
Απλά μου ακούγεται υπερβολικό. Λογικά θα εχει εφαρμογή σε πολύ υψηλό επίπεδο ποδηλάτη, που εκεί μετράνε τα πάντα.

Για κάποιον που ξεκινάει τώρα λίγο ποδήλατο παίζει τόσο ρόλο ?

Δεν μιλάω φυσικά για αλυσίδα σωβρακο και συστημα ρδελο..
Η απόκλιση είναι αισθητή μόνο στο χρονόμετρο, όχι στο πετάλι. Π.χ. σε διαδρομή μίας ώρας, θα δω δύο λεπτά διαφορά. Η τριβή όμως κάνει την αλυσίδα να φθείρεται πιο γρήγορα, να επιμηκύνεται έστω και ελάχιστα και κατόπιν να τρώει τα γρανάζια. Μία αλυσίδα κοστίζει 10 ευρώ, αλλά τα γρανάζια πολύ περισσότερο. Αν βρωμίσει πολύ η αλυσίδα και κυρίως αν χάσει την ευκαμψία της, μπορεί να σπάσει το νύχι του πίσω εκτροχιαστή. Συνεπώς η συντήρησή της και η περιοδική αντικατάστασή της είναι σημαντική για να μην επιφέρει φθορές σε άλλα υποσυστήματα.

Για κάποιον που δεν είναι προπονημένος, πολύ σημαντικότερο είναι να έχει τα λάστιχα στην κατάλληλη πίεση και τη σέλα στο σωστό ύψος. Η διαφορά με χαμηλή πίεση στα λάστιχα είναι πολύ μεγάλη. Κουράζεται περισσότερο ο ποδηλάτης και αυξάνει η πιθανότητα διάτρησης της σαμπρέλας. Επίσης, πολλοί άπειροι ποδηλάτες έχουν τη σέλα χαμηλά, ώστε να πατάνε καλά τα πόδια τους στο έδαφος, αλλά με αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρούν άσκοπα τα γόνατά τους και δεν επιτρέπουν σωστή κίνηση των εμπλεκόμενων μυών, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται γρηγορότερα.

Συνοψίζοντας, για κάποιον που ξεκινάει να κάνει τώρα ποδήλατο χρειάζονται τα εξής:
- Να το έχει καλά συντηρημένο.
- Αν κυκλοφορεί νύχτα, να έχει δυνατά φώτα και ανακλαστικά.
- Σωστή θέση σέλας και τιμονιού.
- Κατάλληλη πίεση στα λάστιχα.
- Προνοητική αλλαγή ταχυτήτων, πριν χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη δύναμη σε ανηφόρες.
- Μείωση ρυθμού, πριν φθάσει στο σημείο να λαχανιάσει.
- Κράνος, γάντια, γυαλιά και κατάλληλη ένδυση, ώστε να μην κινδυνεύει να αφυδατωθεί ή να κρυώσει.

Lioulios
10/11/2019, 19:13
4 μερες το χω και σημερα εκανα μια βολτα 25 χλμ και ηθελα και αλλο .

Αυτο με τις αλλαγες το καταλαβα απο 1ο χερι σε ευθεια με ελαφρια κλιση ανηφορα ...
και καπακι στροφη και μεγαλη ανηφορα.
Αυτα που λες ειναι οντως βασικα για αρχη .

Ωραια φαση παντως ...

νεοσσός
10/11/2019, 19:25
Αυτο με τις αλλαγες το καταλαβα απο 1ο χερι σε ευθεια με ελαφρια κλιση ανηφορα ...
και καπακι στροφη και μεγαλη ανηφορα.
Αυξάνεται πολύ η εμβέλειά σου με τη σωστή χρήση των ταχυτήτων και την οικονομία δυνάμεων στα δύσκολα σημεία, μειώνοντας ρυθμό. Αυτό με το ρυθμό, ισχύει σε όλα τα αθλήματα, ειδικά στους ερασιτέχνες αθλητές. Πρέπει να μάθεις τα όριά σου και να κινείσαι κάτω από το αναερόβιο κατώφλι, αν θέλεις διάρκεια. Σε έμπειρους αθλητές, προφανώς εμπλέκονται διαλειμματικές προπονήσεις με αναερόβιες περιόδους υψηλής έντασης.

DrBig
12/11/2019, 12:29
Ρε παλικαρια, οσοι εχετε και φιτνες τυπου ποδηλατο, ακα φλατμπαρ, και κουρσα, με τι μεγεθη οριζοντιου βολευεστε και για τα μεν και για τα δεν?

doctor_john
12/11/2019, 13:10
Με το ίδιο αλλά πρέπει να υπολογίσεις πόσο μήκος σου κοστίζει το τιμόνι με πλάτος μεγαλύτερο από 46-48cm.
Αν είναι σωστά πάνω σου ως κούρσα σημαίνει πως χρησιμοποιείς λαιμό μήκους 11-14
Υπολογίζω ανα 6 cm φαρδύτερου τιμονιού πως μου στερεί 1cm μήκους λαιμού.

Ανάλογα την χρήση - πλάτες - κιλά κλπ του ποδηλάτη επιλέγω τιμόνι που έτσι και αλλιώς δεν ξεπερνά εύκολα τα 62-64cm.

Αν πεις το στήσιμο που έχει ως κούρσα και έχει επαληθεύσει ότι τον βολεύει, μπορώ να σου πω μια εκτίμηση.

DrBig
12/11/2019, 13:50
Με το ίδιο αλλά πρέπει να υπολογίσεις πόσο μήκος σου κοστίζει το τιμόνι με πλάτος μεγαλύτερο από 46-48cm.
Αν είναι σωστά πάνω σου ως κούρσα σημαίνει πως χρησιμοποιείς λαιμό μήκους 11-14
Υπολογίζω ανα 6 cm φαρδύτερου τιμονιού πως μου στερεί 1cm μήκους λαιμού.

Ανάλογα την χρήση - πλάτες - κιλά κλπ του ποδηλάτη επιλέγω τιμόνι που έτσι και αλλιώς δεν ξεπερνά εύκολα τα 62-64cm.

Αν πεις το στήσιμο που έχει ως κούρσα και έχει επαληθεύσει ότι τον βολεύει, μπορώ να σου πω μια εκτίμηση.

Δεν με απασχολει το πλατος του τιμονιου οσο το μηκος του οριζοντιου. Ειμαι 1.84 με μακρια κανια και χερια και κοντο κορμο. Το φλατμπαρ ποδηλατο μου εχει οριζοντιο 580 με 90ρι λαιμο και μου ειναι οκ. Για να εχω ομως την ιδια αποσταση παλουκοσελου-hoods σε κουρσα θα πρεπει η κουρσα να εχει οριζοντιο της ταξης του 540 γκιβ ορ τεικ, και λαβαινοντας υποψιν πως το τιμονι θα ειναι χαμηλοτερα απ,οτι στο φλατμπαρ, μιλαμε για κουρσα μεγεθους s/m στο μηκος και ΧL στο υψος. Οεο?

Εχω απλα καθισει πανω σε δυο τρεις κουρσες σε καταστηματα να παρω μια ιδεα και το 56ρι μου φαινεται μακρυ στα hoods, ιδανικο περιπου στο 53. Οπως καταλαβαινω, εχω ποδια και χερια ανθρωπου 1.90+ και κορμο ανθρωπου 1.70. (Καβαλος 90cm, ανοιγμα χεριων 1.97).

doctor_john
12/11/2019, 14:40
Όντως με τις αναλογίες που έχεις είσαι απο αυτούς που ξεφεύγουν από το μέσο όρο και πλησιάζουν τα κατα παραγγελία.

Αν το στήσιμο που θες είναι σπορ ή τουρισμού αλλά όχι για αγώνες, θα σου πρότεινα να διατηρήσεις τα ύψη του συγκεκριμένου
(το οποίο είναι μεγαλούτσικο) και να δοκιμάσεις να συμβιβάσεις τις διαφορές σε πλάτος που θα έχεις με τις διαφορές σε μήκος αντίστοιχα.

Τώρα λογικά έχεις 62cm τιμόνι (ή 68!; ), όταν θα κλείσεις τα χέρια στο 46 ή 44 ανάλογα την πλάτη σου, θα σηκωθείς προς τα πίσω
τουλάχιστον 3cm.
Από αυτά θα αφαιρεθούν τα 7cm; του βάθους του επόμενου τιμονιού, οπότε στο ίδιο ύψος θα χρειαστεί να καλύψεις 4cm μήκους όπως επαληθεύεις.
Πολύ πιθανά, λόγο μεγέθους, το headtube με τον κάθετο, συγκλίνουν προς τα κάτω. Αν αφαιρέσεις αποστάτες λαιμού, θα μαζέψει λίγο
παράλληλα και με το γύρισμα του λαιμού στις -6° και θα δεις τα οφέλη του να έχεις μακριά χέρια :)

Είναι δύσκολο να κρατήσουμε το λαιμό στα 9cm όπως καταλαβαίνεις και με προβληματίζει το ότι με μικρότερο λαιμό
θα έχεις κάνει έναν πολύ περίεργο συμβιβασμό που συνήθως γίνεται από πολύ κοντύτερους.

Πως και επέλεξες αυτό το νούμερο σκελετού εξαρχής;

Μη σε απασχολεί το ύψος του παλουκόσελου με τις αναλογίες σου, καλύτερα να συμβιβάσεις τις στρεβλώσεις που ρεαλιστικά
είναι δύσκολο να πετύχεις στο παλουκόσελο, παρά το μήκος του λαιμού που κάνει το ποδήλατο νευρικό και απόλυτο.
Μη νομίζεις πως αν είχες ένα 54.5 σκελετό θα ήσουν οκ γιατί αν τα πόδια σου ξεπερνούν τα 90cm πολύ πιθανά το offset οποιασδήποτε
ντιζας - σέλας δεν θα ήταν αρκετό για να πετύχεις γωνίες στα γόνατα και τον κάθετο επιγονατίδας - πεταλιού στις 3 που είναι σημαντικότερο...

Βρές όσο πιο ρηχό τιμόνι κούρσας μπορείς και προσπάθησε να είναι 44 πλάτος αν δεν έχεις τεράστια πλάτη και ποντίκια να πρεσάρουν το στήθος σου.
Θέλω να πιστεύω πως θα βρείς μια θέση συμβιβάζοντας λίγο την κατανομή βάρους στον πίσω άξονα...

DrBig
12/11/2019, 14:59
Όντως με τις αναλογίες που έχεις είσαι απο αυτούς που ξεφεύγουν από το μέσο όρο και πλησιάζουν τα κατα παραγγελία.

Αν το στήσιμο που θες είναι σπορ ή τουρισμού αλλά όχι για αγώνες, θα σου πρότεινα να διατηρήσεις τα ύψη του συγκεκριμένου
(το οποίο είναι μεγαλούτσικο) και να δοκιμάσεις να συμβιβάσεις τις διαφορές σε πλάτος που θα έχεις με τις διαφορές σε μήκος αντίστοιχα.

Τώρα λογικά έχεις 62cm τιμόνι (ή 68!; ), όταν θα κλείσεις τα χέρια στο 46 ή 44 ανάλογα την πλάτη σου, θα σηκωθείς προς τα πίσω
τουλάχιστον 3cm.
Από αυτά θα αφαιρεθούν τα 7cm; του βάθους του επόμενου τιμονιού, οπότε στο ίδιο ύψος θα χρειαστεί να καλύψεις 4cm μήκους όπως επαληθεύεις.
Πολύ πιθανά, λόγο μεγέθους, το headtube με τον κάθετο, συγκλίνουν προς τα κάτω. Αν αφαιρέσεις αποστάτες λαιμού, θα μαζέψει λίγο
παράλληλα και με το γύρισμα του λαιμού στις -6° και θα δεις τα οφέλη του να έχεις μακριά χέρια :)

Είναι δύσκολο να κρατήσουμε το λαιμό στα 9cm όπως καταλαβαίνεις και με προβληματίζει το ότι με μικρότερο λαιμό
θα έχεις κάνει έναν πολύ περίεργο συμβιβασμό που συνήθως γίνεται από πολύ κοντύτερους.

Πως και επέλεξες αυτό το νούμερο σκελετού εξαρχής;

Μη σε απασχολεί το ύψος του παλουκόσελου με τις αναλογίες σου, καλύτερα να συμβιβάσεις τις στρεβλώσεις που ρεαλιστικά
είναι δύσκολο να πετύχεις στο παλουκόσελο, παρά το μήκος του λαιμού που κάνει το ποδήλατο νευρικό και απόλυτο.
Μη νομίζεις πως αν είχες ένα 54.5 σκελετό θα ήσουν οκ γιατί αν τα πόδια σου ξεπερνούν τα 90cm πολύ πιθανά το offset οποιασδήποτε
ντιζας - σέλας δεν θα ήταν αρκετό για να πετύχεις γωνίες στα γόνατα και τον κάθετο επιγονατίδας - πεταλιού στις 3 που είναι σημαντικότερο...

Βρές όσο πιο ρηχό τιμόνι κούρσας μπορείς και προσπάθησε να είναι 44 πλάτος αν δεν έχεις τεράστια πλάτη και ποντίκια να πρεσάρουν το στήθος σου.
Θέλω να πιστεύω πως θα βρείς μια θέση συμβιβάζοντας λίγο την κατανομή βάρους στον πίσω άξονα...

Τιμονια φλατμπαρ εχω απο 60 μεχρι 72 και με βολευουν ολα.
Δεν εχω παρει καποιο σκελετο ακομα, απλα ψαχνω να δω τι θα παρω για να στησω ενα γκραβελοκουρσακι. Φλατμπαρ ποδηλατα ειχα καμποσα οποτε ξερω τι μου καθεται καλα σ'αυτα. Ενα πειραμα που εκανα με 42cm ντροπμπαρ τιμονι σε ενα σκελετο 58ρι μου εδωσε να καταλαβω πως πρεπει να κοιταω για σκελετο με οριζοντιο 54 και τιμονι 46-48 c-c. Επισης το θεμα των γονατων λυνεται με 165 δισκοβραχιωνα που ετσι κι αλλιως με βολευει λογω ευαισθησιας στα γονατα προκληθεισας απο μη εντιμο πρωθυστερο αθλητικο βιο. Το ρηχο τιμονι ειναι καλη ιδεα, δεν ηξερα πως εχει και τετοια!

doctor_john
12/11/2019, 15:27
Καλύτερα να κάνεις fitting πριν οτιδήποτε.
Πολύ προσεκτικά, επίλεξε με γνώμονα να έχεις τουλάχιστον 10cm λαιμό.

Καλύτερα να κάνεις πρόχειρα στατικά τεστ με ένα τιμόνι κούρσας (κοντό) σε υπάρχον ποδήλατο
για να ξεκαθαρίσεις τα μέτρα με εμπειρία.

Απέφυγε όσο μπορείς τα τεράστια τιμόνια, δεν θα χρειαστούν αν δεν χρειαστείς MTB.
Καβαλάω πολλά χρόνια cc με τιμόνια 40-42 ενώ είμαι 45 πλάτη. Υπερβολή.
Επίσης μη βιαστείς να παραγγείλεις 165 βραχίωνες, θα επιδεινώσεις αυτό που περιγράφω (δεν μας νοιάζει τόσο, ασφαλής θα είσαι)
και θα μικρίνεις το μοχλό που αν έχεις δίσκους μεγαλύτερους από 40 θα σου φανεί...

DrBig
12/11/2019, 15:42
Καλύτερα να κάνεις fitting πριν οτιδήποτε.
Πολύ προσεκτικά, επίλεξε με γνώμονα να έχεις τουλάχιστον 10cm λαιμό.

Καλύτερα να κάνεις πρόχειρα στατικά τεστ με ένα τιμόνι κούρσας (κοντό) σε υπάρχον ποδήλατο
για να ξεκαθαρίσεις τα μέτρα με εμπειρία.

Απέφυγε όσο μπορείς τα τεράστια τιμόνια, δεν θα χρειαστούν αν δεν χρειαστείς MTB.
Καβαλάω πολλά χρόνια cc με τιμόνια 40-42 ενώ είμαι 45 πλάτη. Υπερβολή.
Επίσης μη βιαστείς να παραγγείλεις 165 βραχίωνες, θα επιδεινώσεις αυτό που περιγράφω (δεν μας νοιάζει τόσο, ασφαλής θα είσαι)
και θα μικρίνεις το μοχλό που αν έχεις δίσκους μεγαλύτερους από 40 θα σου φανεί...

Ελπιζω να μη σε κουραζω......στο θεμα του δισκοβραχιωνα με βολευει το 165 γιατι κανω πολυ ορθοπεταλια (γουστα ειναι αυτα) και με 175 την ακουνε λιγο τα γονατα. 170 δεν ετυχε να δοκιμασω. Το μονοταχυτο ειναι 165 με 46/16 και ειναι το καθημερινο μου μεσο μετακινησης. Γι αυτο θελω και φαρδυ τιμονι. Ανηφορα, ορθοπεταλια και στενο τιμονι δε με βολευει, αλλα ισως να συνηθιζεται οποτε δεν ειμαι απολυτος.

Ο σκελετος που τεινω να καταληξω ειναι αυτος σε μεγεθος SM.
https://nordestcycles.com/en/product/albarda-kit

doctor_john
12/11/2019, 16:05
Είναι μικρούλης και έχει 74° κάθετο, δεν θα δεις διαφορά από τον Μ...
θα το δώ σε μερικές ώρες λίγο πιο προσεκτικά και θα σου πω αν είμαι σίγουρος.

doctor_john
12/11/2019, 23:21
Μες την αυθαιρεσία του ανυπαρκτου fitting στη θεση σου θα επερνα το Μ.
Οταν σηκώνεσαι ορθοπέταλο ο μηρός παει πολύ εμπρός και ξεπερνά τον αξονα του πεταλιού
με αποτελεσμα να μην επιβαρύνει τους χιαστούς - γόνατο όπως όταν είμαστε πιο πίσω από τον αξονα του πεταλιού (η επιγονατίδα στις 3 κουμπωμένος).
Ο μεγαλύτερος βραχίονας κάνει την δουλειά ευκολότερη για όλα τα μέρη. Αν φοράς 44 και πάνω νούμερο προτείνω να δεις τον 175
εφόσον δεν βρίσκει το παπούτσι στον εμπρός τροχό.

Δεν βλέπω να τον γλυτώνεις τον 9... σε αυτόν τον τύπο δεν χρειάζεται να τον έχεις -19 μοιρες, ότι βγαίνει παράλληλο με το slopping, νομίζω -9 ή -10

Panos76
14/11/2019, 08:30
412706

Lioulios
14/11/2019, 17:14
Δηλ ,ποια ειναι η σωστη πιεση ελαστικου στο ποδηλατο .
Υπαρχει καποιοςπινακας - μπουσουλας;

doctor_john
14/11/2019, 20:16
Ανάλογα το είδος του ελαστικού, το μέγεθος και τι θελεις να κάνεις.
Πες μια ποιο σε ενδιαφέρει να σου κάνω ένα παράδειγμα.

Στο βουνό για παράδειγμα ανάλογα τον τροχό και το λάστιχο σου συνήθως είναι λίγα psi θα έλεγα κοντά στα 28 και βλέπεις.
Στο δρόμο είναι πάλι ανάλογα το λάστιχο και τον τροχό (πολλοί έχουν όριο μικρότερο από το ελαστικό)
για παράδειγμα, εστω πως τα λάστιχα στην κούρσα 23mm χρειάζονται 120psi για να τσουλάνε και να έχεις φρένα.
Αν βάλεις 25mm θα χρειάζεσαι 110psi, με 28mm 100psi και μετά επιλέγεις με σύρματα γιατί στα 85 -90 ξεζαντάρει
και θυμάσαι πως έπεφτες μικρός.

Αν πάω εκδρομή θα βάλω 140psi (ότι και να γράφει στο πλάϊ) γιατί μετά από κανά 8 ωρο θα έχει 110...
Αν βάλω 120 στο πίστα δεν θα ξεκολάει και δεν θα έχω φρένο, οπότε βάζω 100 και το προσέχω.

Αντίστοιχα σε όλα τα είδη. Έχεις το κάτω όριο ως σημείο που κάνεις ζημιά αλλά χαμηλώνοντας έχεις απόσβεση.
Το πάνω όριο (στα @@ σου) και όσο περισσότερο τόσο καλύτερη κύλιση, καλύτερη πρόσφυση και περισσότεροι κραδασμοί.

Κάτι που δεν ισχύει στα mtb σε σαθρα εδαφη ετσι ακριβως αλλά οκ :)

Lioulios
14/11/2019, 23:38
29αρι mtb με ελαστικα Schwalbe Smart Sam Active, 2.1".
Γνωριζω και απο μοτο για κατεβασμα πιεσης σε χωμα κτλ , αλλα λεω αν υπαρχει καπου καποιου ειδος πινακας που τα κοιτανε αυτα ή παιζει απο λαστιχο σε λαστιχο .
Προς το παρον φουσκωνω και τσεκαρω με το ματι και το χερι οπως ακριβως εκανα πριν 30 χρονια στο πρωτο μου ποδηλατο .Οταν νομιζω πως ειναι οκ , σταματαω αφηνοντας ενα κλικ να μπορω να πιεσω το ελαστικο προς τα μεσα .να μην ειναι πετρα δηλ .
Χωμα δεν παω . Δεν ξερω αν θα γινει ποτε , αλλα ειναι πιθανο αναλογα την παρεα .
Ασφαλτο κινουμε καθημερηνα αλλα η διαδρομη που κανω για να μην πεσω σε αυτοκινητα εχει λακουβες, ασφαλτο παλια ,φαγωμενη μεχρι και τσιμεντο και δεν ξερω ακομα αν παρω πιο δρομισια ελαστικα που σκεφτωμουν

doctor_john
15/11/2019, 07:17
Αν το αποφασισεις πάντως κοίταξε στο πλάϊ την μέγιστη πίεση και βάλε τόση.
Είναι πιο άνετο με δρόμου. Πάρε τρόμπα επιδαπέδια και έχε την εκεί που παρκάρεις.
Χρειάζεται συχνά και χρειάαζεσαι να βλέπεις πόσο βάζεις.

Σε βενζιάδικα βαζε με διακεκομένα πατήματα για να μην εξισώσει πιέσεις και σου σκάσει.

DrBig
15/11/2019, 07:25
Γνωριζω και απο μοτο για κατεβασμα πιεσης σε χωμα κτλ , αλλα λεω αν υπαρχει καπου καποιου ειδος πινακας που τα κοιτανε αυτα ή παιζει απο λαστιχο σε λαστιχο .
Προς το παρον φουσκωνω και τσεκαρω με το ματι και το χερι οπως ακριβως εκανα πριν 30 χρονια στο πρωτο μου ποδηλατο .Οταν νομιζω πως ειναι οκ , σταματαω αφηνοντας ενα κλικ να μπορω να πιεσω το ελαστικο προς τα μεσα .να μην ειναι πετρα δηλ .
Χωμα δεν παω . Δεν ξερω αν θα γινει ποτε , αλλα ειναι πιθανο αναλογα την παρεα .
Ασφαλτο κινουμε καθημερηνα αλλα η διαδρομη που κανω για να μην πεσω σε αυτοκινητα εχει λακουβες, ασφαλτο παλια ,φαγωμενη μεχρι και τσιμεντο και δεν ξερω ακομα αν παρω πιο δρομισια ελαστικα που σκεφτωμουν

Ξεκινα με 40psi και δες πως παει.

Lioulios
15/11/2019, 15:32
Ok.

doctor_john
15/11/2019, 15:39
Νομίζω πάνε μέχρι 55 αυτά.

νεοσσός
16/11/2019, 15:54
https://www.schwalbetires.com/tech_info/inflation_pressure

Γύρω στα 45 με 50 psi χρειάζεσαι για χρήση σε άσφαλτο. Αν έχεις χαμηλή πίεση, η σαμπρέλα είναι πιο επιρρεπής σε σκασίματα.

Γενικά, συμφωνώ με τις προτάσεις του doctor_john: Στην άσφαλτο βάζουμε πίεση λίγο πιο χαμηλή από το μέγιστη που αναγράφει στο πλάι του ελαστικού. Ακόμα κι αν έχεις λακκούβες, θα πρότεινα λάστιχα με πιο ήπιο πέλμα, για πιο ξεκούραστη ποδηλασία και καλύτερο φρενάρισμα. Απλά, όσο λιγότερο τρακτερωτό είναι το πέλμα, τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται αν ανεβαίνεις υπό γωνία πεζοδρόμια ή αν έχει λούκια ο δρόμος. Μαθαίνεις όμως να προσέχεις τέτοιες περιπτώσεις και κερδίζεις από τα άλλα οφέλη του ασφάλτινου ή ημιασφάλτινου ελαστικού.

Η τρόμπα χεριών-δαπέδου με μανόμετρο (https://www.gatsoulis.gr/uploads/resources/43991/trompa-dapedou-beto-me-manometro-psila-alouminiou-mavri-asimi-4703241-enlarge.jpg) είναι πολύ καλή επένδυση, όπως σου είπε ο doctor_john. Κάνει το φούσκωμα παιχνιδάκι.

doctor_john
16/11/2019, 19:04
Tα μανόμετρα και ο σωλήνας είναι πονηρά :a024:
κρατάνε ~8psi...

atithasos2
02/12/2019, 20:43
τελικα αγορασα αυτο

τελικα μετα απο ενα μηνα και κατι συμβιωσης με το ποδηλατο και αφου ειχα προλαβει να κανω μια γυρα το τετραγωνο,εχτες το απογευμα μπηκαν στο υπογειο και ανοιξανε ολες τις αποθηκες,μια απο αυτες ειχε μεσα και το ποδηλατο το οποιο δυστυχως ''εκανε φτερα''...δεν πειραζει...υγεια να εχουμε και να τους κοπουν τα χερια αυτωνων που αγγιζουν ξενη περιουσια...

MISKIN
27/01/2020, 21:05
Αρχάριος πρόκειται να πάρει ποδήλατο δρόμου. Τώρα έχω ένα Ideal Megisto, αλλά μου είναι μικρό (είπαμε, αρχάριος) και θα το αφήσω στο γιο μου για να πάρω κάτι καλύτερο. Σκοπός είναι η καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά (22 χλμ πηγαινελα) και αστική μετακίνηση γενικώς. Δε κοιτάω ίσιο τιμόνι. Είχα καταλήξει (με τη βοήθεια του daz) στο Cube Attain Claris 2020 (https://www.cube.eu/uk/2020/bikes/road/road/attain/cube-attain-greynflashyellow-2020/) με αγορά απέξω, μιας και δε το βρίσκω έτσι κι αλλιώς Ελλάδα, να το δω από κοντά. Οπότε λέω να γλυτώσω 100€ περίπου. Όμως έπεσα σε μια προσφορά (με τη βοήθεια του daz :p ) για το Cube attain race Tiagra 2019 (https://www.cube.eu/en/2019/bikes/road/road-cyclocross/attain/cube-attain-race-blacknwhite-2019/) με 100€ παραπάνω από το Claris. Άλλες διαφορές είναι το καλύτερο πλαίσιο του Tiagra (double alouminium butted), 2x10 ταχύτητες αντί για 2x8, (το οποίο νομίζω θα το εκτιμήσω όταν ανεβαίνω τον σταυρό της Αγίας Παρασκευής :cry: ) και μια μικρή διαφορά στο βάρος υπέρ του Tiagra. Τι λέτε; Αξίζει τα 100€ παραπάνω;
Άλλα ποδήλατα που κοιτάω είναι το Trek Domane 2, το Giant Contend 2, το Speciallized Allez, το Orbea Avant H60 (λίγο ακριβότερο) και το Merida Scultura.

Το καλύτερο πλαίσιο (double alouminium butted) δε το γράφει το επίσημο site, το γράφει το site (https://www.bike24.com/1.php?content=8;product=187576;menu=1000,173,157;mid=0;pgc=0;sort=price_asc) που το βρήκα προσφορά. Αν έχετε κανά feedback για αυτό το site, γράφτε το πλιζ. Όσα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο πάντως είναι θετικά.

Υ.Γ. Τελικά δεν είναι κανένα double butted

doctor_john
27/01/2020, 22:07
Tα ποδήλατα που κοιτάς είναι αξιόλογα.
Η διαφορά των 100ε είναι λογική αν είσαι από τους ποδηλάτες που θα κρατηθούν μακριά
από αναβαθμίσεις*.

*δεν ξέρω κανέναν και δεν πιστεύω πως υπάρχει αλλά αυτό είναι η δική μου οπτική

Αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι μια προσεκτική σωματομέτρηση και επιλογή του κατάλληλου μεγέθους
για εσένα. Το σώμα σου θα αλλάξει λίγο με την νέα θέση οδήγησης, πολύ αν είσαι αρκετά αγύμναστος.
Οι οδηγίες του έμπειρου ποδηλάτη που θα σε μετρήσει ίσως ακουστούν κάπως, ίσως όχι. Το θέμα είναι να κατανοήσεις
πως αυτή την στιγμή είσαι λευκό χαρτί, δεν έχεις καν την δυνατότητα να κρίνεις.
Πόσο δε μάλλον να γνωρίσεις τεχνολογία 50 ετών, την ανατομία σου και τις ανάγκες που προκύπτουν από την φάση στην οποία
βρίσκεσαι τώρα και να τα εκμεταλευτείς με βάση τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, δεν μπορώ και δεν πρέπει να τρομάζεις με κάτι τόσο περίπλοκα όμορφο.

Θα χρειαστεί να είσαι ξεκάθαρος τι θέλεις να κάνεις αν πας να κάνεις fitting και να τους πείς πως θα χρειαστείς
όλα τα δεδομένα που θα εξαχθούν από αυτό σαν να προετοιμάζεσαι για χειροποίητο.
Όχι μόνο την πρόταση τους για τα ποδήλατα που έχουν οι ίδιοι.
Δηλαδή πλήρη στοιχεία με όλες τις διαστάσεις του σκελετού και στήσιμο σπορ τουρισμού και όχι αγώνων.

Ποδήλατο διάλεξε με βάση ποιό σου αρέσει στα χρήματα που διαθέτεις. Είσαι ασφαλής ανάμεσα σε αυτά που παρουσιάζεις.

Αν έχεις κάποιο φίλο να σε συνοδεύσει, είναι καλό εφόσον έχει ξεπεράσει εμμονές και εγωϊσμούς. Θα έλεγα πάνω από 20 χρόνια
στο δρόμο αλλά είμαι ελαστικός γιατί μου αρέσει να ελπίζω για τους γύρω μου. :lol:

Κάθε εταιρία διαχειρίζεται το πολύ απλό χωροδυκτίωμα του ποδήλατου εκφράζοντας το ύφος που θα ήθελε γι' αυτήν
με βάση το υλικό του κάθε μοντέλου. Μπορεί μιας εταιρείας να σου ταιριάζει περισσότερο από μιας άλλης στην λεπτομέρεια.
Το αποφασίζεις εσύ μόνο όταν σου έχουν κάνει ξεκάθαρο το συμβιβασμό ανάμεσα σε αυτά που σου αρέσουν.

Σε κάθε φάση μπορώ (και με ευχαριστεί) να σε βοηθήσω πάνω σε οτιδήποτε εφόσον είμαι καλά.

Έχε υπόψιν πως στο επίπεδο ποιότητας - τιμής που κοιτάς, τα ποδήλατα δεν κλειδώνονται εκτός του οπτικού
σου πεδίου ή του φρουρού ενός πάρκινγκ. :beer:

Με το καλό φίλε!

νεοσσός
28/01/2020, 19:49
Σε σχέση με το Megisto, η θέση οδήγησης είναι διαφορετική στο ποδήλατο δρόμου, πιο σκυφτή, επομένως θα πρέπει να κάνεις στην αρχή λίγη υπομονή, μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σου. Σε μερικές εβδομάδες θα νιώθεις άνετα. Οπότε, μην απογοητευτείς, αν στην αρχή πονάνε αυχένας, μέση, ώμοι, καθώς και το καβάλο από την πιο λεπτή σέλα. Αν ασκούμαστε τακτικά, το σώμα προσαρμόζεται και αυτά που στην αρχή σου φαίνονται ενοχλητικά, σύντομα δε θα τα νιώθεις καν.

Επίλεξε λάστιχο πλάτους τουλάχιστον 25mm. Ιδανικά 28άρι. Χάνεις λίγο σε τριβή κύλισης, αλλά κερδίζεις σε άνεση και κυρίως μειώνεις πολλά σκασίματα. Ακόμα και πολλοί αθλητές στις προπονήσεις δε φοράνε λάστιχα 18, 20, 23 mm, γιατί σε δημόσιο δρόμο εμφανίζουν την ευαισθησία τους. Κάποιοι αγοράζουν σαμπρέλες με προτοποθετημένο υγρό στεγανοποίησης για να γλυτώνουν τα μικρά σκασίματα. Πέρα από τη διάσταση 25mm τουλάχιστον, πολύ σημαντικό είναι να συμπληρώνεις αέρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να έχεις την πίεση κοντά το μέγιστο που αναφέρει ο κατασκευαστής του ελαστικού. Αν π.χ. έχεις λάστιχο που ο κατασκευαστής αναφέρει 110 psi και το έχεις στα 90 psi, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να σου σκάσει η σαμπρέλα. Θα πρέπει όμως κι εσύ να προσέχεις περισσότερο σε σχέση με το trekking ποδήλατο, διότι τα αγωνιστικά ποδήλατα δε συγχωρούν βαθιές λακκούβες και φρεάτια. Επίσης δεν επιτρέπουν πλάγιο ανέβασμα σε ράμπα, καθώς και τα λούκια στην άκρη του δρόμου. Θα κινείσαι πιο γρήγορα, αλλά θα είσαι λιγότερο ξένοιαστος σε σχέση με το Megisto, που περνάει σχεδόν από παντού (σε δρόμο εννοώ, όχι μονοπάτι βουνού) χωρίς να παθαίνει τίποτα.

Απ' ό,τι θυμάμαι η Tiagra είναι πολύ βασική σειρά εξαρτημάτων μετάδοσης, η Claris δεν ξέρω. Αν μπορούσες να βρεις ποδήλατο με πλήρη σειρά Shimano 105, θα ήταν καλύτερα, αλλά η τιμή θα ανέβει. Και τα δύο που κοιτάζεις έχουν κοντύτερη σχέση 1:1 (34:34), οπότε θα είναι μια χαρά και για επικλινείς ανηφόρες.

Ως προς το κλείδωμα, ακόμα και φρουρός parking δε σε σώζει, διότι δεν το κοιτάζει πάντα. Προτείνω κλειδωμένο με καλό πέταλο σε σταθερό σημείο σε κλειστό χώρο, ο οποίος δεν είναι δημόσια προσβάσιμος. Π.χ. κάποια κλειδωμένη αποθήκη στο χώρο της δουλειάς σου. Εννοείται φώτα για το βράδυ και τακτική λίπανση αλυσίδας, καθώς και γάντια, κράνος. Λεπτομέρεια: Το κράνος δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο, αλλά το κουδουνάκι είναι. Είχε απειλήσει μία φορά αστυνομικός έναν γνωστό μου, για πρόστιμο 80€ επειδή δεν είχε κουδούνι και τότε είχα βάλει κι εγώ. Μερικά χρόνια μετά, με απείλησε κι εμένα ένας και απλά του έδειξα του κουδούνι.

Αυτά που είπε ο γιατρός για τον προσδιορισμό της κατάλληλης διάστασης ποδηλάτου είναι πολύ σημαντικά σε ποδήλατο δρόμου. Σε trekking ή MTB και ένα νούμερο διαφορά να πάρεις δε χάθηκε ο κόσμος, αλλά στην κούρσα πρέπει να προσέξεις πολύ τι θα επιλέξεις.

MISKIN
28/01/2020, 20:23
Κοιτάω και άλλα δύο, το Bianchi via nirone 7 2019 (https://bianchi.gr/el/bicycles/view/2948). που το είδα από κοντά και το Specialized allez Claris 2020. (https://www.specialized.com/us/en/allez/p/171311?color=274124-171311) Λίγο πιο ακριβά, καλύτερα πλαίσια.

doctor_john
28/01/2020, 20:35
Ποιά είναι καλύτερα πλαίσια;
Ούτε για πλάκα, ας τα βάλουμε στα ίδια για να μην παρεξηγηθούν...

MISKIN
28/01/2020, 21:14
Ποιά είναι καλύτερα πλαίσια;
Ούτε για πλάκα, ας τα βάλουμε στα ίδια για να μην παρεξηγηθούν...

Δε κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς. Πάντως για να μην μπερδευτώ με μικρολεπτομέρειες, να πω ότι δε με ενδιαφέρει το ποδήλατο να είναι πολεμική μηχανή της ασφάλτου. Κοιτάω τα endurance, που είναι πιο άνετα να πω; Πιο κοντά στον αρχάριο, ίσως.

doctor_john
28/01/2020, 21:50
Εννοώ πως το bianchi είναι καλό και τίμιο default ευρείας παραγωγής που χαριστικά το βάζουμε
μαζί με τα υπόλοιπα και το allez είναι όντως πρωτοποριακό και αξίζει να συμπεριληφθεί μαζί με τα υπόλοιπα.
Είναι τέτοια η κατηγορία που έτσι και αλλιώς είναι πολεμικές μηχανές, θα ήμουν πολύ άδικος αν έλεγα το αντίθετο
ή τελοσπάντων θα αναιρούσα μελέτες και εξέλιξη 30 χρόνων.

Άσε τα άνετα και την άνεση για την στιγμή που θα μπορείς να διακρίνεις την έλλειψη της.
Είναι μια τραγική πιπίλα του μαρκετινγκ που δεν έχει υπόσταση και απλά προμοτάρει τα συμφέροντα
των επενδυτών.
Θα το δεις και μόνος, όταν θα μπορείς να διακρίνεις την έλλειψη "άνεσης" η εμπειρία σου θα σε οδηγήσει
να μην κάνεις αντίστοιχες επιλογές.

Αν θες μια γνώμη, μην αναφέρεις 28mm ελαστικά σε κατάστημα.
Και μόνο το γεγονός ότι χωράει αυτό το λάστιχο, καταστρέφει την γεωμετρία και σου στερεί
πολλά περισσότερα από όσα σου προσφέρει.
"Φαρδιά" 23mm και 25mm οριακά στον κάθετο είναι μιά χαρά, σου προσφέρουν αρκετά και δεν σου στερούν σχεδόν τίποτα.

MISKIN
29/01/2020, 09:56
Σχετικά με το νούμερο, εκεί υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ εμού και του πωλητή. Είμαι 182 ύψος και 87 το καβάλο. Το 56 στο Specialized Allez είναι από 175 ως 183 και το 58 από 180 ως 188. Εγώ ήξερα ότι αν είσαι ανάμεσα σε δύο νούμερα, πας στο μεγαλύτερο όταν θες άνεση και στο μικρότερο όταν θες επιδόσεις. Ο πωλητής μου λέει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι πάντα πας στο μικρότερο γιατί το μικρότερο μεγαλώνει, το μεγαλύτερο δε μικραίνει και γίνεται πιο επικίνδυνο αν το κάνεις, χάνεις τον έλεγχο όταν κόβεις το τιμόνι, ή κάτι τέτοιο, δε το κατάλαβα καλά. Έχετε άποψη για αυτό;
414608

DrBig
29/01/2020, 10:23
Σχετικά με το νούμερο, εκεί υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ εμού και του πωλητή. Είμαι 182 ύψος και 87 το καβάλο. Το 56 στο Specialized Allez είναι από 175 ως 183 και το 58 από 180 ως 188. Εγώ ήξερα ότι αν είσαι ανάμεσα σε δύο νούμερα, πας στο μεγαλύτερο όταν θες άνεση και στο μικρότερο όταν θες επιδόσεις. Ο πωλητής μου λέει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι πάντα πας στο μικρότερο γιατί το μικρότερο μεγαλώνει, το μεγαλύτερο δε μικραίνει και γίνεται πιο επικίνδυνο αν το κάνεις, χάνεις τον έλεγχο όταν κόβεις το τιμόνι, ή κάτι τέτοιο, δε το κατάλαβα καλά. Έχετε άποψη για αυτό;
414608

Σωστο ειναι αυτο που σου λεει, αλλα εχε υποψιν το εξης, εχεις ψηλο καβαλο για το υψος σου, οποτε πιθανοτατα και κοντο κορμο. Αυτου του τυπου οι σωματοτυποι δε προσφερονται για κουρσες γιατι ο κοντος κορμος αναγκαζει τα χερια να ειναι πολυ απλωμενα προς τα μπροστα για να φτασουν το τιμονι. Το αποτελεσμα θα ειναι να θες ποδηλατο πχ 56 στο υψος αλλα 52 στο μηκος, πραγμα που δεν υπαρχει οπως καταλαβαινεις. Ασε που το 52 θα εχει ποκυ κοντο κουτελο με αποτελεσμα να εχεις σταση καμπουρη της νοτρ νταμ.

Σ εχει πιασει τωρα βιδα με κουρσα, σε καταλαβαινω. Ειχα κι εγω αλλα εκανα μερικες βολτες με ποδηλατο φιλου και ευτυχως μου περασε. Η βιομηχανια κανει τα παντα να σε πεισει πως θες το ελαφρυτερο και πιο γρηγορο, αλλα αυτα ολα ειναι παπαριες. Τρια πραγματα εκανα σε ενα παλιο τρεκινγκ gt που εχω και το φχαριστιεμαι οσο δε λεγεται στο δρομο. 1) γρηγορα λαστιχα, 2) ακαμπτο πηρουνι απο προστυχοσιδηρο των 20ευ αντι της προστυχοαναρτησης που ειχε και 3) clipless πεταλια.

ΥΓ το 2ο μου ποδηλατο το μετετρεψα σε ηλεκτρικο. Τα σχολια που ακουω οταν προσπερναω με τα χερια στις τσεπες τους κουρσαδες ειναι priceless!

νεοσσός
29/01/2020, 10:27
Ίσως μπορεί να πάει στο μικρότερο και να σηκώσει τη σέλα.

Στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών ποδηλάτων υπάρχουν πίνακες μεγεθών, όπου υπολογίζεις ύψος καβάλου, ύψος κορμού, μήκος χεριών, για δεις τι σου ταιριάζει. Το συνολικό ύψος σου ως μοναδική παράμετρος, δεν αρκεί για την επιλογή ποδηλάτου δρόμου.

doctor_john
29/01/2020, 10:31
@MISKIN
Αυτό που λες ισχύει σε μερικές περιπτώσεις, στην δική σου ο πωλητής έχει δίκιο σαν πρώτη άποψη.
Καλύτερα να μην πέφτεις κάτω από 110mm λαιμό στην φάση που είσαι χωρίς χλμ ακόμα και αν αυτό σημαίνει να ψάχνεις 140mm!
για το αγωνιστικό σου στήσιμο.
Δεν θα συμβεί αυτό βεβαια.
Αν δεν έχεις μετρηθεί μόνος, δείχνεις πολύ αρμονικός με τα δυτικά πρότυπα και τα μεγέθη σου σε κρατάνε μακριά από αναγκαίους
συμβιβασμούς.

Φυσικά και μιλάω στον αέρα χωρίς να σε βλέπω, να ξέρω τα κιλά σου, το μήκος των χεριών, του λαιμού σου, κ.λπ.
Βάλε ένα λινκ με τις γεωμετρίες του συγκεκριμένου μοντέλου - χρονιάς να σου πώ αν βλέπω κάτι παραπάνω γιατί
τα έχουν μπερδέψει πολύ τελευταία και μπορεί να βλέπω λάθος πίνακα.

@DRBIG
Ο καβάλος του δεν είναι ψηλός αν είναι σωστά τα μέτρα, δείχνει άψογος. Αυτό που περιγράφεις θα συνέβαινε με καβάλο
πάνω από 91cm. To μήκος των χεριών δεν είναι ανάλογο του κορμού τις περισσότερες φορές αλλά των ποδιών.

Είναι πολλά και θα εκτεθούμε χωρίς να τον βλέπουμε πάνω σε ποδήλατο :)
Ο πωλητής δείχνει να ξέρει την δουλειά, ας κάνουμε μια επαλήθευση να μην τους ταλαιπωρήσουμε.

MISKIN
29/01/2020, 17:26
Ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές σας, τελικά πήρα το Bianchi. Εφόσον ήταν μπροστά στα μάτια μου και μπορούσα να το δοκιμάσω, δεν ήθελα να το ρισκάρω με τα υπόλοιπα. Συν ότι τρελάθηκε η κόρη μου με το χρώμα και με απείλησε με βδομάδες γκρίνιας αν δε το έπαιρνα (έχει την εντύπωση ότι θα της το δίνω όταν μεγαλώσει :bawl:).

leftos
29/01/2020, 18:27
Και μόνο το γεγονός ότι χωράει αυτό το λάστιχο, καταστρέφει την γεωμετρία και σου στερεί
πολλά περισσότερα από όσα σου προσφέρει.
"Φαρδιά" 23mm και 25mm οριακά στον κάθετο είναι μιά χαρά, σου προσφέρουν αρκετά και δεν σου στερούν σχεδόν τίποτα.

Doctor τα έχουμε πει απο κοντά και γενικά συμμερίζομαι την άποψη σου για το ποδηλατο και τις τάσεις.
Αφου σε βρήκα θα στα πώ απο εδώ αν και πρέπει κάποια στιγμή να βρεθούμε.
Εχω αυτο το τίμιο και αρκετά δουλεμένο ταλαιπωρημένο de rosa των 2 δεκαετιών και κάτι.
Μια ζωή φόραγα 23 ελαστικά και έτσι έμαθα. Σε διάφορες εταιρίες απο φθηνά συρμάτινα kenda μέχρι vittoria διπλωτα.
Εβάλα πρίν κανα 2μηνο τα schwalbe lugano 700x23c k line guard και φέξε μου αυτα βρήκα στον τοπικό φίλο αυτά έβαλα δεν ψαχνομαι όταν είναι να καβαλήσω...
Και ερχόμαστε στο θέμα μας αυτή είναι η απόσταση απο το clamp του εκτροχιαστή.

414633

Το κλασσικό φύλο Α4 ακουμπάει για να περάσει φαντάσου.
Οταν το είχα δει το ελαστικό πραγματικά μου φαινότανε μεγάλο για 23 αλλα λέω θα είναι η ιδέα μου.
Τελικά είναι 25+ νομίζω. Τι έχει γίνει επίτηδες τα φαρδένουν!

doctor_john
29/01/2020, 19:57
:lol: γι'αυτό γράφω "φαρδιά" 23αρια ..

Δεν τα φαρδένουν επίτηδες, είναι χρόνια που την κάνουν, συνήθως σε φτηνά ελαστικά και.. μισελέν
Σχεδίασα για φασόν παραγωγή μεγάλου καταστήματος στην αγγλία το '09, συννενοημένοι οι άνθρωποι
ένα πολύ του δε ποϊντ στήσιμο, είχαμε πεί 23mm μέγιστο, τα λέγαμε καλά με την βιοτεχνία στην ιταλία
και του κάνουμε τρίκ να χωρά 24mm + 3mm για τις πέτρες στο ίδιο μεταξόνιο.

Παραλαμβάνουν για την ομάδα τους, χαρές και πανηγύρια. Παραλαμβάνουν λάστιχα πιο οικονομικά για τα
υπόλοιπα, bobber τα ποδήλατα με στεφάνια 19mm εσωτερικό!
Τους γύρισαν πίσω παραγγελία 4000 κομμάτια και αυτοί τα διέθεσαν στα γερμανικά eshop...

Το ότι να'ναι, μύλος έλεγε η γιαγιά μου..

Υπάρχουν λίγο λεπτότερα clamp hanger από ακριβές εταιρείες αξεσουάρ αν θες να δοκιμάσεις.

@ΜΙSKIN
Mε 'γειές φίλε! καλά χιλιόμετρα!

Anritsu
30/01/2020, 09:08
Καλά χλμ στον φιλό . Την Κυριακή έχει Λουτράκι . Προλαβαίνεις !!!

MISKIN
30/01/2020, 10:02
414669

Σας ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ και για την πρόσκληση αλλά προς το παρόν δε μπορώ να ακολουθήσω.

Μπορείτε να μου προτείνετε ένα ζευγάρι πετάλια; Απλά χωρίς δέστρες και μαλακίες. Αλλά να και ποιοτικά, όχι ψεύτικα σαν αυτά που έχει πάνω τώρα.

sapila racing
30/01/2020, 10:47
Σας ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ και για την πρόσκληση αλλά προς το παρόν δε μπορώ να ακολουθήσω.

Μπορείτε να μου προτείνετε ένα ζευγάρι πετάλια; Απλά χωρίς δέστρες και μαλακίες. Αλλά να και ποιοτικά, όχι ψεύτικα σαν αυτά που έχει πάνω τώρα.

Μεγειά σου και καλά χιλιόμετρα. :beer:

Κούρσα πήρες, νομίζω θα σου χρειαστούν πετάλια με καποιου είδους δέσιμο. Μπορεί να μην σου χρειάζονται πολύ στο standard δρομολόγιο αν έχει και πολύ σταμάτα-ξεκίνα αλλά αν πας καμμια καλή βόλτα χρειάζονται σίγουρα.
Εγώ χρησιμοποιώ καλουπιέδες, τα κουμπωτα δεν τα χώνεψα ποτέ μου.

doctor_john
30/01/2020, 11:30
Καλουπιέ για καθε μέρα και εγώ. Πολύ βολικά, δεν γλυστράνε τα πόδια κ.λπ.
Πετάλια welgo R110B, C089B με δοντάκια που προτιμώ, LU962 για απαράμιλο στυλ και τα πετάλια
που έρχονται οι κούρσες της Giant, μάλλον welgo και αυτά :D

Τα χαλαρά καλουπιέ είναι πανεύκολα στην χρήση και σώζουν ζωές.
Ας μη χρειαστεί να το καταλάβεις με οποιονδήποτε τρόπο
αρκέσου στο ότι σε πρίζουν οι υπόλοιποι μλκς που τα χρησιμοποιούν ;)

α! και τα ποδήλατα τα φωτογραφίζουμε απο δεξιά...

DrBig
30/01/2020, 11:32
414669

Οπωσδηποτε κουμποτα, ειδικα σε τετοιο ποδηλατο. Η ομορφια της αισθησης της ποδηλασιας επαυξανεται δραματικα. Επισης αυξανεται και το ανετο cadence που μπορεις να εχεις, η ανεση για να βγαλεις αποστασεις και ισως το βασικοτερο, αναγκαζεσαι να εχεις παντα τη σωστη θεση στο πατημα του πελματος. Απλα θα προτεινα τυπου spd γιατι τα παπουτσια για spd ειναι ανθρωπινα, μπορεις και να περπατησεις. Θα φας μια δυο χυμες στην αρχη οπως ολοι αλλα θα σου γινουν 2η φυση γρηγορα. Επισης θα σου παρει και λιγο χρονο να ρυθμισεις σωστα και την εργονομια τους.

Αυτα με δεστρες που λεει ο sapilas ειναι επικινδυνα γιατι αν δε τα σφιξεις επαρκως δε δουλευουν καλα και αν τα σφιξεις τοτε δε βγαινει το ποδι ευκολα.

el_hymador
31/01/2020, 19:18
Giant Anyroad V1.2

Σέλα SQLab (η καλύτερη ποδηλατική αγορά που έχω κάνει)
Λαιμός με δύο αρθρώσεις
Κασέτα 11-40 με road link
700 Χ 38 λάστιχα

414814

daz
31/01/2020, 19:29
Οπωσδηποτε κουμποτα, ειδικα σε τετοιο ποδηλατο. Η ομορφια της αισθησης της ποδηλασιας επαυξανεται δραματικα. Επισης αυξανεται και το ανετο cadence που μπορεις να εχεις, η ανεση για να βγαλεις αποστασεις και ισως το βασικοτερο, αναγκαζεσαι να εχεις παντα τη σωστη θεση στο πατημα του πελματος. Απλα θα προτεινα τυπου spd γιατι τα παπουτσια για spd ειναι ανθρωπινα, μπορεις και να περπατησεις. Θα φας μια δυο χυμες στην αρχη οπως ολοι αλλα θα σου γινουν 2η φυση γρηγορα. Επισης θα σου παρει και λιγο χρονο να ρυθμισεις σωστα και την εργονομια τους.

Αυτα με δεστρες που λεει ο sapilas ειναι επικινδυνα γιατι αν δε τα σφιξεις επαρκως δε δουλευουν καλα και αν τα σφιξεις τοτε δε βγαινει το ποδι ευκολα.

Τα spd cleats είναι δυο τύπων, τα single release και τα multi release. Με τα δεύτερα δε μπορείς να φας χύμα ακόμα και αν το προσπαθήσεις. Ξεκουμπώνουν με τη φυσική κίνηση του ποδιού την ώρα που πας να πέσεις. Αν ρυθμίσεις και την δύναμη του ελατηρίου στο επιθυμιτό, δεν πέφτεις ακόμα και αν σταματήσεις στο φανάρι και έχεις ξεχάσει οτι είσαι κουμπωμένος.

Το single είναι το sh51 και το multi το sh56. (δες στη shimano)

daz
31/01/2020, 19:56
Μεγειά σου και καλά χιλιόμετρα. :beer:

Κούρσα πήρες, νομίζω θα σου χρειαστούν πετάλια με καποιου είδους δέσιμο. Μπορεί να μην σου χρειάζονται πολύ στο standard δρομολόγιο αν έχει και πολύ σταμάτα-ξεκίνα αλλά αν πας καμμια καλή βόλτα χρειάζονται σίγουρα.
Εγώ χρησιμοποιώ καλουπιέδες, τα κουμπωτα δεν τα χώνεψα ποτέ μου.

Αρη υπάρχουν τα cleaples (λέγονται έτσι παρόλο που έχουν κλιπ, διότι παλιότερα όλα είχαν δέστρες και για να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς τις δέστρες την έβαζες απ' την κάτω μεριά και έβαζες το πόδι σου στην άλλη που δεν είχε κάποιο δέσιμο. Ότα βγήκαν τα κλιπ τα λέγανε cleaples γιατί δεν είχαν δέστρες)..

Η πρώτη κατηγορία είναι cleaples με cleat δρομου και η δευτερη με cleat mtb (spd). Τα mtb είναι πολύ μικρά και είναι χωνευτά μέσα στο παπούτσι οπότε μπορείς ακόμα και να περπατάς κανονικά και όχι σα να φοράς πέταλα.

Στη δευτερη κατηγορία τώρα (spd) υπάρχουν δυο ειδών, μονής απελευθέρωσης και τριπλής απελευθέρωσης. Tα δε παπούτσια με spd μπορεί να είναι κανονικό παπούτσι casual που από κάτω έχει την την υποδοχή για cleat, πιο αθλητικό (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τρέξιμο ανωμάλου) ή πιο ποδηλατικό με πιο σκληρό πέλμα.

Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές με cleat για κάθε ανάγκη και περίσταση.

johnnybond
31/01/2020, 20:03
[QUOTE=MISKIN;3032401]414669

Κουκλί, καλόβολτο

daz
31/01/2020, 20:10
Πολύ καλή επιλογή για διπλή χρήση. Απ' την μια πλατφόρμα με καρφιά απ' την άλλη spd cleat. Έρχονται με τα cleat quick release (sh56). Στο τέλος του βίντεο δείχνει και πόσο εύκολα ξεκουμπώνουν.

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano/PD-EH500.html

https://www.youtube.com/watch?v=NCM38lIX7w8

Παρόμοια, αλλά με πιο ομαλή πλατφόρμα. Αυτά τα δυο είναι απ' τα πιο ελαφριά υβριδικά.

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/tiagra-4700/PD-A530.html

Αυτά είναι πάλι spd με αλλά και απ' τις δυο μεριές. Για χρήση με κανονικό παπούτσι ο μηχανισμός πιέζεται προς τα μέσα και το παπούτσι ακουμπάει στην πλατφόρμα. Θετικό οτι δε χρειάζεται να γυρίζεις το πετάλι στη σωστή μεριά ανάλογα με το παπούτσι που φοράς. Αρνητικό οτι με παπούτσια χωρίς cleat αισθάνεσαι λίγο το μηχανισμό στο πετάλι παρ' ολο που το παπούτσι ακουμπάει στην πλατφόρμα. Προορίζονται πιο πολύ για χρήση εκτός δρόμου, σε ποδήλατα σα του hymadorη κτλ.

Lioulios
01/02/2020, 17:50
414846