PDA

View Full Version : Καρυδάκια (σετ).

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

daz
26/01/2020, 22:47
Σε αλλεν τορξ και παρόμοια εργαλεία μπορώ να εμπιστευτώ μόνο αναγνωρισμένες μάρκες. Θεωρώ πως όλα τα επώνυμα είναι αρκετά καλά, αλλά αφού θα τα χρυσοπληρώσεις, αξίζει να πάρεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Εχω δοκιμάσει τις περισσότερες επώνυμες μάρκες είτε σε καρυδάκια είτε σε L keys και δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίσεις ποια είναι καλύτερη απ' την άλλη. (όσον αφορά την εφαρμογή και την αντοχή της μύτης, δεν ασχολούμαι καθόλου με το χρώμιο στο καρυδάκι ή την εφαρμογή του στην καστάνια κ.τ.λ.)
Αυτά που έχω χρησιμοποιήσει λιγότερο απ' όλα είναι τα αλλεν της wera αλλά παρ' όλα αυτά τα θεωρώ μια απ' τις καλύτερες επιλογές. Εκτός του ότι η wera είναι αναγνωρισμένος κατσαβιδοκατασκευαστής και τέτοια εργαλεία είναι ο κύριος τομέας της, το σύστημα hex plus, ξεχωρίζει. Θεωρώ οτι στα άλλεν δουλεύει καλύτερα απ' ότι σε οτιδήποτε άλλο και είναι το μόνο ικανό να πάρει το κάτι παραπάνω από μια βίδα που πνέει τα λοισθια ή είναι φρακαρισμένη.

https://www.tbs-aachen.de/WERA/Zyklop_Ratchets_and_Accessories/Zyklop_Ratchet_3/8/Bit_Sockets_hex_metric/Wera_Belt_B_2_Zyklop_bit_socket_with_3/8_drive_holding_function_i5397_106924.htm

414550

414551

jtoros
28/01/2020, 10:12
Μετά από αρκετό καιρό αναζήτησης, προβληματισμού και των πολύ καλών συμβουλών του εξαιρετικού daz, κατέληξα στην παρακάτω!
Stanley Fatmax 1-64-669. Οι λόγοι που την επέλεξα είναι η ποιότητα που με καλύπτει για ερασιτεχνική χρήση, οι καστάνιες, η ποικιλία εξαρτημάτων και το κόστος.
Η αντίστοιχη σε Proxxon έχει +50€, που σίγουρα τα αξίζει, αλλά για τη χρήση που τα θέλω, θα ήταν πραγματικά σπατάλη.

Δεν την έχω δοκιμάει ακόμα, το ΣΚ θα κάνουν πρεμιέρα. Θα επανέλθω με εντυπώσεις.

Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις!

414574

daz
28/01/2020, 11:52
Μετά από αρκετό καιρό αναζήτησης, προβληματισμού και των πολύ καλών συμβουλών του εξαιρετικού daz, κατέληξα στην παρακάτω!

Ρε συ έχουμε ένα όνομα στην πιάτσα.. Μη μας το χαλάς! :lol:

Καλοδούλευτα! :beer:

jtoros
28/01/2020, 13:17
Ρε συ έχουμε ένα όνομα στην πιάτσα.. Μη μας το χαλάς! :lol:

Καλοδούλευτα! :beer:

Εγώ είπα ότι μου έδωσες καλές συμβουλές. Όχι να πάρω Stanley! :p
Άκουσα, αξιολόγησα, έβαλα προτεραιότητες και κατέληξα σε Stanley μόνος μου. :)

jtoros
03/02/2020, 14:19
Καλημέρα και καλό μήνα!

Πρώτη χρήση των stanley χθες, αλλαγή ψυκτικού και λαδιών στο crf.
Όλα καλά με την εξής παρατήρηση.

Η βίδα που στραγγίζει τα λάδια του κιβωτίου είναι 13άρα, αρκετά "μέσα " από το πλαίσιο (ένας σωλήνας εμποδίζει κατά κάποιο τρόπο) και κοντά στο εξόγκωμα του συμπλέκτη. Με αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το 1/4" καρυδάκι, να χωράει οριακά αλλά λόγω μεγέθους δεν μπορούσα να βάλω πολλή δύναμη. Με το 1/2" καρυδάκι, δεν χωρούσε καλά στο στενό χώρο που έχει η βίδα. Αποτέλεσμα ήταν να δυσκολευτώ να το σφίξω κι επίσης "καβάλησε" το καρυδάκι. Υποθέτω και ελπίζω, λόγω φθοράς της κεφαλής την βίδας και του λαδιού που υπήρχε πάνω του.

geo10
03/02/2020, 15:54
Τι εννοείς "καβάλησε" το καρυδάκι. Αν γύρισε πάνω στη βίδα, τότε ή η βίδα σου είναι για πέταμα αφού τα καρυδάκια είναι καινούργια, ή το νούμερο του καρυδακίου (sic) ήταν λάθος, ή έβαλες το καρυδάκι πολύ επιφανειακά. Μάλλον χρειάζεσαι κάτι σε 3/8 καρέ όπως το περιγράφεις.

sapila racing
03/02/2020, 15:59
Καλημέρα και καλό μήνα!

Η βίδα που στραγγίζει τα λάδια του κιβωτίου είναι 13άρα, αρκετά "μέσα " από το πλαίσιο (ένας σωλήνας εμποδίζει κατά κάποιο τρόπο) και κοντά στο εξόγκωμα του συμπλέκτη. Με αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το 1/4" καρυδάκι, να χωράει οριακά αλλά λόγω μεγέθους δεν μπορούσα να βάλω πολλή δύναμη. Με το 1/2" καρυδάκι, δεν χωρούσε καλά στο στενό χώρο που έχει η βίδα. Αποτέλεσμα ήταν να δυσκολευτώ να το σφίξω κι επίσης "καβάλησε" το καρυδάκι. Υποθέτω και ελπίζω, λόγω φθοράς της κεφαλής την βίδας και του λαδιού που υπήρχε πάνω του.

13mm βίδα σε Honda μηχανάκι πρώτη φορά το ακούω, πιθανολογώ οτι είναι 12.

Leon67
03/02/2020, 18:35
Καλημέρα και καλό μήνα!

Να γιατι αρκετοί υποστηρίζουν οτι τα 3/8' είναι ιδανικά για μοτοσυκλέτα!

Leon67
03/02/2020, 18:39
13mm βίδα σε Honda μηχανάκι πρώτη φορά το ακούω, πιθανολογώ οτι είναι 12.

Στα συναρμολογημένα εκτός Japan μηχανάκια "παίζουν" 13mm αλλά μπορει και να εχει απλά αντικατασταθει η ταπά με αλλη.

daz
03/02/2020, 19:35
Φίλε γιατί δεν έβαλες πολύγωνο κλειδί;

daz
03/02/2020, 19:38
Να γιατι αρκετοί υποστηρίζουν οτι τα 3/8' είναι ιδανικά για μοτοσυκλέτα!

Ναι αν ανοιγεις κινητήρες. Ότι θέλεις βλέπεις; Σου λέει οριακά χωρούσε 1/4.

Τα οφσετ πολύγωνα θα σε ξελασπωσουν από περισσότερες καταστάσεις απ' ότι τα 3/8.

jtoros
04/02/2020, 11:25
Φίλε γιατί δεν έβαλες πολύγωνο κλειδί;

Γιατί δεν το σκέφτηκα! :)

daz
04/02/2020, 15:33
χμ.. :)

Μερικές φορές δε σκεφτόμαστε το προφανές.

Γενικά υπάρχουν πολλές στριμόκωλες καταστάσεις και τα καρυδάκια δε βολεύουν πάντα.
Μερικές φορές δε βολεύει ούτε το γερμανικό γιατί η βίδα είναι χωμένη κάπου αλλά από πάνω δεν υπάρχει χώρος για καρυδάκι καστάνια. Κάποιοι θα πουν οτι η λύση είναι προέκταση με μπίλια ή σπαστός σύνδεσμος ή καστάνια-καρυδάκια pass through ή πόσο υπεργαμάτη δουλειά έκανε τη zeal σειρά της koken. Τις περισσότρες φορές όμως η λύση μπορεί να βρίσκεται σε μια παλιά εργαλειοθήκη με κάτι σκουριασμένα πολύγωνα Ζ.

Ετσι όπως το περιγράφεις το καρυδάκι έφυγε στο πλάι και το πολύ πολύ να χάλασε μια δυο γωνίες απ' την επάνω μόνο μεριά. Είναι πολύ δύσκολο να χαλάσεις τις πλευρές μιας βίδας με εξάγωνο καρυδάκι και πολύ περισσότερο με 1/4. ;)

JNP
04/02/2020, 17:36
Τα πολύγωνα Ζ έχω δει να τα δουλεύουν ναυτικοι με φοβερή ταχύτητα βιδώματος(βοηθάει το σχήμα τους) ,σε μια εταιρεία ασφαλισης φορτίων σε καράβια στο Ροττερνταμ το 1982.Εσφιγγαν παξιμάδια σε συνδέσμους U που εδεναν συρματοσχοινα. Εξασφάλισα δύο σειρές κλειδιά που έχω μέχρι τώρα.

dimitrisinside
10/02/2020, 18:42
Τα πολύγωνα Ζ έχω δει να τα δουλεύουν ναυτικοι με φοβερή ταχύτητα βιδώματος(βοηθάει το σχήμα τους) ,σε μια εταιρεία ασφαλισης φορτίων σε καράβια στο Ροττερνταμ το 1982.Εσφιγγαν παξιμάδια σε συνδέσμους U που εδεναν συρματοσχοινα. Εξασφάλισα δύο σειρές κλειδιά που έχω μέχρι τώρα.

Αν δεν βαλεις φωτο ειναι σαν να μην τα εχεις

JNP
11/02/2020, 11:25
Αν δεν βαλεις φωτο ειναι σαν να μην τα εχεις

Στον τοίχο του πάγκου στο γκαράζ, η μία σειρά ετοιμοπολεμη:
415090
Και η δεύτερη σειρά στο κουτί με τα κινητα εργαλεία μαζί με μια σειρά γερμανικά και δύο σειρές γερμανοπολυγωνα :
415091

Bowleno
11/02/2020, 14:23
Στον τοίχο του πάγκου στο γκαράζ, η μία σειρά ετοιμοπολεμη:
415090
Και η δεύτερη σειρά στο κουτί με τα κινητα εργαλεία μαζί με μια σειρά γερμανικά και δύο σειρές γερμανοπολυγωνα :
415091

Ban τον μπο@στη, τώρα, λέμε!:cry:
Δεν υπάρχουν φράγκα για εργαλεία και ξύνεις πληγές.

Καλοδούλευτες οι σειρές :beer:

lazarefa
29/04/2020, 17:04
Οι καστάνιες της Unior λένε τίποτα για τα λεφτά τους; (και όχι μόνο). Ψάχνοντας για καστάνια 1/2'' βρήκα και την παρακάτω:
https://www.polisafety.gr/product/%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-1-2-1909-unior/
Προφανώς πρόκειται για παλιά σειρά. Αξίζει λέτε;

daz
29/04/2020, 21:23
Οι καστάνιες της Unior λένε τίποτα για τα λεφτά τους; (και όχι μόνο). Ψάχνοντας για καστάνια 1/2'' βρήκα και την παρακάτω:
https://www.polisafety.gr/product/%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-1-2-1909-unior/
Προφανώς πρόκειται για παλιά σειρά. Αξίζει λέτε;

Όχι.

Όχι επειδή δεν είναι καλή, καλή είναι!

Αλλά αυτή η καστάνια είναι push through. Και μια καστάνια push through στα 24 ευρώ είναι ακριβή.

Για να μη ψάχνεσαι, είναι αυτή.

417866

και όχι αυτή.

417867

lazarefa
29/04/2020, 22:06
Μάλιστα. Κατανοητό.

lazarefa
30/04/2020, 13:00
Γνωρίζουμε κάτι για τη μάρκα Kamasa Tools; Από μια πρώτη αναζήτηση φαίνεται να ανήκει σε σουηδική εταιρεία, και εργαλεία της κυκλοφορούν ευρέως κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ. Βρήκα στο ebay μια μεταχειρισμένη συλλογή της που αναγράφει Made in USA, την παρακάτω:

https://www.ebay.de/itm/Good-condition-Kamasa-ratchet-socket-set-made-in-USA/124169750612?hash=item1ce9180854%3Ag%3A-SgAAOSwqwReqUBT&LH_ItemCondition=4

JNP
30/04/2020, 13:15
Γνωρίζουμε κάτι για τη μάρκα Kamasa Tools; Από μια πρώτη αναζήτηση φαίνεται να ανήκει σε σουηδική εταιρεία, και εργαλεία της κυκλοφορούν ευρέως κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ. Βρήκα στο ebay μια μεταχειρισμένη συλλογή της που αναγράφει Made in USA, την παρακάτω:

https://www.ebay.de/itm/Good-condition-Kamasa-ratchet-socket-set-made-in-USA/124169750612?hash=item1ce9180854%3Ag%3A-SgAAOSwqwReqUBT&LH_ItemCondition=4

1) Τι μέγεθος είναι;
2) Μετρικο η ίντσες;
3) Λείπει ένα μπουζοκαρυδακι 21χιλ.
4) Η καστάνια μοιάζει φτηνιαρικη.
Εμένα δεν με έπεισε.

daz
01/05/2020, 15:52
Γνωρίζουμε κάτι για τη μάρκα Kamasa Tools; Από μια πρώτη αναζήτηση φαίνεται να ανήκει σε σουηδική εταιρεία,

Σουηδική είναι η εταιρία.

Εργαλεία έχει κυρίως κίνα ταιβάν. Βρίσκεις και usa και japan όμως. Αμφιβάλω αν κατασκευάζει κάτι.

Leon67
02/05/2020, 16:08
Μιά καστάνια 3/8΄quick release που είναι η πρωτη επιλογή μου για 3/8' κάπου 2 χρόνια τωρα μια χαρα είναι. Δεν ξερω αν ειναι Κινεζικη ή Taiwan αλλά την πήρα από Σουηδία καπου στα 50 ευρώ. Ποιοτική και με 72 δόντια.

417934

lazarefa
04/05/2020, 19:00
Για μερακλήδες:
https://www.ebay.co.uk/itm/ELORA-Elofort-Ratschenkasten-Knarrenkasten-1-2-Zoll-Steckschlusselsatz/114137223731?hash=item1a931bd233:g:MPgAAOSwKWVeXV9M

lazarefa
12/06/2020, 06:47
Χτες πήρα σβάρνα αρκετά από τα εργαλειάδικα της Σπύρου Πάτση (αρχικά από τηλεφώνου και κατόπιν και on site). Αναζήτηση μακριά καρυδάκια 14 και 17 χιλ. σε 3/8. Καταρχάς όλοι ανεξαιρέτως μου έδιναν προσφορές για Force...Ακόμα και στους Αφοι Γεραλίδη που φέρνουν κυρίως Gedore, όταν τους ζήτησα τα καρυδάκια μου έδωσαν τιμή για no name, 2,5 ευρώ. Moυ λέει ο ευγενικός υπάλληλος στο τηλ. το 17άρι το έχω και δε Gedore...Πόσο κοστίζει; Μισό λεπτό να δω μου λέει...Κάθεστε σε καρέκλα μου κάνει; 20 ευρώ και κάτι ψιλά, με την έκπτωση 15 ευρώ και κάτι συν το ΦΠΑ...
Ο δε άλλος Γεραλίδης ο συνονόματός μου, ευγενέστατος κι αυτός, επίσης μου έδωσε τιμή για Force, αλλά μου είπε ότι πρέπει να έχει και σε Hazet (δεν τόλμησα να ρωτήσω τιμή γιατί μάλλον το ξεπερνάγαμε το 20άρι).
Τελικά αγόρασα ένα Force κι ένα Benman. H αλήθεια είναι ότι πήγαινα για κάτι πιο "ποιοτικό", αλλά με τιμές 3-4 φορές πάνω από αυτά που αγόρασα τελικά, για χρήση 1 φορά και βλέπουμε πότε ξανά, προτίμησα τις βασικές επιλογές.

JNP
12/06/2020, 09:14
Για τόσο σπάνια χρήση ας έπαιρνες δύο σωληνωτα κλειδιά, εκτός αν θέλεις μέτρηση ροπής. :)
Εγω σε μακριά καρυδακια έχω έναν αχταρμά ,όπως λέμε πολυπολιτισμικοτητα ένα πράμα.
Από 4 έως 13 πήρα σε 1/4" μια σειρά της Bahco, 10/12/(δεν είχε 13!)/14/15 σε 3/8" από αλανιάρα σειρά της owim, 16 μπουζοκαρυδακι σε 3/8",17/19/21 μαύρα με πλαστική επένδυση για μπουλονοβιδες της Gedore προέκυψαν δώρο μαζί με το ροποκλειδο της σε 1/2".
Από δω και από κει μάζεψα και μια σειρά άσχετα μεταξύ τους σωληνωτα κλειδιά από 8 έως 22 για σπάνια χρήση.Από όλα αυτά έχω χρησιμοποιήσει το 13/14 για βίδες ραφιων Dexon πριν 25 χρόνια, το 14 ή το 16 για αλλαγή μπουζί σε μια παλιά μικρή εξωλέμβια και το 19 για να ξεβιδωνω μια βίδα στο κοντάκι μιας καραμπίνας κάθε 5-10 χρόνια. Το 19 για να χωρέσει έχει τροχιστει όσο γίνεται γιατί καρυδακι δεν χωράει. Αυτές κιαν είναι σπάνιες χρήσεις!

Leon67
23/07/2020, 14:45
Με την 1/2' κλείσαμε σήμερα από Zyklop.
419824

JNP
24/07/2020, 09:04
Κούκλες!

ant2004
14/08/2020, 09:23
Καινούριος στο είδος θα είναι το πρώτο μου σετ... διάβασα όλα τα ποστ
Θα ήθελα την βοήθειας σας για την επιλογή ανάμεσα στα εξής
https://www.tbs-aachen.de/GEDORE/ratchet_insert_assessories/1/2_range/sets/Gedore_19_BMC_20_Socket_wrench_set_1/4undquot1/2undquot_69_pieces_i1973_118869.htm
Ή
https://www.tbs-aachen.de/Facom/1/4_Sockets/FACOM_RS161-2_Socket-Set_1/4undquot__1/2undquot_i3717_67003.htm
Ή
https://www.tbs-aachen.de/HAZET/Steckschluessel-Programm/125mm_1/2_Steckschluessel/Steckschluessel-Saetze/Hazet_953SPC_Steckschluessel-Satz_i2758_54296.htm

Εάν κατέβω κατηγορία ποιοτικά κινούμαι ανάμεσα στο

https://www.tomara.gr/index/products/hardware_tools?row=12871
Ή στο
https://www.georgakopoulosg.gr/Εργαλεία-Χειρός?product_id=12197&sort=pd.name&order=DESC

Για τα 3/8 σκέφτομαι να επιλέξω αυτό

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5651747_-steckschluessel-satz-ergo-3-8-15-tlg-7440me-bahco.html

Ή να διαλέξω μια κασετίνα κόκεν που δεν μπορώ να βρω με τίποτα στο Ίντερνετ μιας και μένω επαρχία.

Και μια τελευταία ερώτηση ... αν αγοράσω από εξωτερικό ... με εγγύηση και σέρβις τα χάνω;
Ευχαριστώ!

JNP
14/08/2020, 12:50
Ψηφίζω την πρώτη GEDORE, έχει τα πάντα στην λογικωτερη τιμή.
Υπολόγισε ότι θα έχεις και μεταφορικά.
Δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς και 3/8.

daz
14/08/2020, 13:22
Όλα όσα έβαλες είναι καλά.

Η gedore έχει μια σοβαρή έλειψη. Εχει καρυδάκια 1/4 μέχρι 14μμ και τα καρυδάκια 1/2 ξεκινούν από 15μμ. Αυτο το ξεπερνάς αγοράζοντας ξεχωριστά τα καρυδάκια που λείπουν (τουλάχιστον 12-13-14) ή αγοράζοντας και συλλογή 3/8.
Παρ' όλα αυτά δε νομίζω οτι για ερασιτεχνική χρήση χρειάζεσαι 3/8. Εσύ όμως ξέρεις τι χρειάζεσαι.

Η hazet έχει καστάνιες με λίγα δόντια. Για εμένα δεν είναι πρόβλημα αυτό, σε άλλους δεν αρέσει.

Η φακομ είναι μια χαρά αν σου αρέσουν και σε βολεύουν οι στρογγυλοκέφαλες καστάνιες. Σοβαρότερη έλειψη η μακριά προέκταση 1/2. Το COO είναι άγνωστο αλλά η ποιότητα είναι εκεί. Εδώ που τα λέμε, ούτε γι' αυτές τις καινούριες gedore κόβω το χέρι μου, οτι ολα όσα έχει μέσα, είναι made in germany (ειδικά αν δεν το γράφουν).

Η bahco 1/4-1/2 που έβαλες, είναι υπερπλήρης και αρκετά καλής ποιότητας (κίνα-ταιβαν) με καστάνιες καλύτερες απ' τις γνωστές οικονομικές μάρκες (προξον, φορς κτλ). Παρ' όλα αυτά δεν είναι στην κατηγορία των υπολοίπων.
H gedore red είναι στην ίδια κατηγορία με την από πάνω bahco αλλά τις καστάνιες της δεν τις θεωρώ ισάξιες. Σίγουρα δεν είναι τόσο καλές όσο ήταν παλιότερα (carolus) αλλά δεν τις έχω δει και από κοντά.

Η bahco 3/8 που έβαλες ανήκει στην επαγγελματική της σειρά και δεν είναι καθόλου φθηνή. (είναι δλδ στην κατηγορία hazet/gedore/facom/ktl). Η δε καστάνια της είναι ιδιαίτερη. Ο διακόπτης αλλαγής είναι περιστροφικός και βρίσκεται μπροστά απ' την λαβή.

Ανάμεσα σε αυτά που έβαλες θα έπαιρνα την hazet χωρις δευτερη σκέψη και δεν θα έπαιρνα 3/8. Μπορεί να της λείπουν τα 30-32 αλλά πάντα κάτι θα λείπει. Εχει και την καλύερη κασετίνα και την πιο μαζεμένη σε διαστάσεις.

daz
14/08/2020, 13:31
ΒΤW καλώς ήρθες και ..
nice first post. :beer:

JNP
14/08/2020, 17:01
Η GEDORE είναι πιο πλήρης ακόμα και για αυτοκίνητο.
Αντε να χρειαστείς κάνα δυο καρυδακια σε 1/2 και μπουζοκλειδο, αλλά έχει διπλές προεκτάσεις, 4 μακρυά καρυδακια, σπαστη προέκταση και μανέλα για ξεσφιγματα.

Leon67
14/08/2020, 19:47
Καινούριος στο είδος θα είναι το πρώτο μου σετ... διάβασα όλα τα ποστ
Θα ήθελα την βοήθειας σας για την επιλογή ανάμεσα στα:
Ευχαριστώ!

Aπό 1/2'+1/4' στην 1η κατηγορία Facom που εχει καστανια με 72 δόντια ή αν δεν σε ενδιαφερουν τα δοντια την Hazet που είναι ποιοτικότερη. OXI αυτην την Gedore!

Από 2η ομάδα την Bahco αλλά στα ίδια λεφτά βρησκεις KS-Tools που εχει και 3/8' και Βahco με τα 3 καρε:

KS Tools ματ https://www.tbs-aachen.de/KS-TOOLS/Special_Sales/Sockets/KS-Tools_9170795_1/4__3/8__1/2_Socket_set_195_pcs_i4074_66743.htm

στα 85 ευρώ ή extra Chrome https://www.tbs-aachen.de/KS-TOOLS/Special_Sales/Sockets/KS-Tools_9180216_1/4__3/8__1/2_CHROMEplus_So_i4074_66750.htm

στα 160 ευρώ που εχει και γερμανοπολύγωνα.

H προηγούμενη σε Bacho με γερμανοπολύγωνα https://www.bmtools.gr/index.php/online-store/ergaleia-xeiros/kasetines/bah-s138-detail 225 ευρώ
ή χωρίς....
Πρακτικά ίδια ποιότητα είναι της 2ης κατηγορίας αλλά η KS-Tools ματ είναι στα 85 ευρώ. Μπορει/μπορούσες να την βρεις εδω Αθήνα στα 100-125 ρωτα στον Καραίσκο Σπ. Πάτση.

Για κασετίνα 3/8' μπορεις να παραγγείλεις Koken από Κολλέρη τσεκαρησε τον καταλογο στο Koken-europe για κασετίνες. H Βahco εχει μερικες σε 3/8 - εγώ θα ήθελα να εχει και μακριά καρυδάκια. Δες το link στη Λάρισσα της BMTools παραπάνω.

Αν για μοτο η 3/8' θα ηταν καλό να είναι η ποιοτικότερη όπως και η σειρα σε 1/4'.

Edit:

Οπως είπε και ο daz αλλο Bahco και αλλο Bahco Ergo. Πολλά από τα εργαλεία της σειρας Ergo (οχι ολα) πωλούντα σαν Snap-on.

Εγώ θα επαιρνα μια 1/2&1/4 καλή και μια εξίσου καλή σειρά γερμανοπολύγωνα και θα αφηνα την 3/8 για αργότερα

Καλά κατσαβίδια εχεις? :lol: Μην μας πολυ-ακούς γιατι θα μπλέξεις...:bawl:

Edit #2

Ρίξε μια ματιά εστω και τηλεφωνικά στον http://donoupoglou.gr/wp/language/en/welcome/ πρέπει να εχει καποιες πολυ-κασετίνες της Teng-Tools που είναι από τις ποιοτικότερες made in Taiwan.

Unior σε κασετίνες και κλειδιά είναι επίσης πολύ καλή επιλογή για πάρα πολύ καλή ποιότητα σε καλές τιμες, VFM.

edit #3

Στον Κολλέρη ρώτα και για Wera σε μεταλλικές κασετίνες εχει μερικες αλλά και φερνει και η ποιότητα είναι λίγο κατω από την 1η κατηγορία Hazet-Facom κτλ

daz
14/08/2020, 20:15
KS Tools ματ https://www.tbs-aachen.de/KS-TOOLS/Special_Sales/Sockets/KS-Tools_9170795_1/4__3/8__1/2_Socket_set_195_pcs_i4074_66743.htm

στα 85 ευρώ ή extra Chrome https://www.tbs-aachen.de/KS-TOOLS/Special_Sales/Sockets/KS-Tools_9180216_1/4__3/8__1/2_CHROMEplus_So_i4074_66750.htm

Η πρώτη είναι άθλιας ποιότητας (σε σχέση με όλες τις παραπάνω) και η δευτερη πεταμένα λεφτά. Ή θα βάλουμε ένα φρένο στην ποιότητα (και προς τα πάνω και προς τα κάτω) ή δε γίνεται να συζητήσουμε σοβαρά.

daz
14/08/2020, 20:25
Aπό 1/2'+1/4' στην 1η κατηγορία Facom που εχει καστανια με 72 δόντια

Πολλοί κοιτάνε τα δόντια αλλά τα καντήλια πέφτουν απ' την εργονομία. Δε θέλουν όλοι τα ίδια ούτε δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Η κάθε καστάνια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

OXI αυτην την Gedore!

Καλά εντάξει.. Κλάιν αν τα καρυδάκια δεν είναι ή δε γράφουν made in germany. H ποιότητα φτάνει και περισσεύει για όλους σε κάθε περιβάλλον.

daz
14/08/2020, 20:33
και μανέλα για ξεσφιγματα.

Γενικά υπάρχει η εντύπωση ότι η μανέλα αντέχει περισσότερο απ' την καστάνια. Τις περισσότερες φορές δεν ισχύει.

Και τα δυο για να χαλάσουν θέλουν μακριά σωλήνα. Η μανέλα θα λυγίσει πριν πάθει οτιδήποτε η καστάνια.
Στις παλιές καστάνιες μπορεί να σπάσει κανένα δόντι στον μηχανισμό (αλλάζεται) αλλά σε ροπές μεγαλύτερες απ' αυτές που αντέχει η μανέλα.
Στις σύγχρονες καστάνιες ο μηχανισμός αντέχει ακόμα περισσότερο σε σημείο να φτάνει μέχρι να σπάσει το καρέ.

Παρ' όλα αυτά η μανελίτσα είναι μαστ και καλό είναι να την έχουμε για πολλούς λόγους. :beer:

JNP
15/08/2020, 18:44
420200
Ωραία πλήρης σειρά GEDORE 30GM σε 3/8, 6-19χιλ, μεταλλική κασετίνα στα 100περ ευρώ (IDEALO Γερμανία).

Byronas_gr
16/08/2020, 11:24
OXI αυτην την Gedore!

Συμφωνώ ότι σαν κασετίνα κι εξαρτήματα δεν είναι όλη Made in Germany (άλλωστε το έγραψα σε άλλο ποστ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=147625&page=120&p=3052055#post3052055)), αλλά έχει δύο πολύ καλές καστάνιες με εργονομικές λαβές και βάρος που με βόλεψε.

Μετά από ~3 μήνες διερευνητικής χρήσης, μπορώ να πω ότι θα υπερκαλύψει τις ανάγκες μου. Η θήκη της φαίνεται ανθεκτική και βολεύει στην μεταφορά. Δεν έχω γκαράζ, οπότε ανεβοκατεβάζω την θήκη με τις καστάνιες και μια πλαστική εργαλειοθήκη. Οι όποιες ελλείψεις σε καρυδάκια που αναφέρει ο daz καλύφθηκαν με ένα set εργαλείων που μπήκε πάνω στην μηχανή.

ant2004, εγώ θα σου πρότεινα το σετ της Gedore οπότε αν θες κάποια παραπάνω photo, στείλε πμ!

Μπορείς να βρει το σετ της Hazet 953SPC πιο φθηνά στο γερμανικό amazon (https://www.amazon.de/HAZET-Profi-Steckschl%C3%BCssel-Satz-Umschaltknarren-2-Komponenten-Weichschaum-Einlage-953SPC/dp/B00BTGIVZA/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=Hazet+953SPC&qid=1597569921&sr=8-1). Τα μεταφορικά είναι ~ 19€.

daz
16/08/2020, 15:29
Αν ήθελα το ελάχιστο δυνατό βάρος και όγκο και την ευκολότερη μεταφορά και αποθήκευση θα επέλεγα κασετίνα μικρού μεγέθους που θα χωρούσε σε μια υφασμάτινη εργαλειοθήκη μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα εργαλεία. Μια σειρά γερμ/να - πενσικά κτλ. Οι εργαλειοθήκες μεγάλου μεγέθους για μια χούφτα εργαλεία ποτέ δε μ' άρεσαν.

Leon67
17/08/2020, 07:18
H μινιμαλιστική σε διαστάσεις και περιεχόμενο λύση για δουλειές σε μοτο είναι η Koken 3252M

420212

Σε μεταλλικό κασετινάκι με διαστάσεις 310×90×48 mm

daz
17/08/2020, 11:55
Λέο αυτή δεν είναι 3/8?

JNP
17/08/2020, 13:45
Λέο αυτή δεν είναι 3/8?

Ναι 3/8",1530gr.Επιλεγμενα νούμερα στα καρυδακια 5,5-22mm.

Leon67
17/08/2020, 16:47
Ναι 3/8",1530gr.Επιλεγμενα νούμερα στα καρυδακια 5,5-22mm.

Βέβαια 3/8' και αναλυτικά τα καρυδάκια είναι σε εξάγωνα τα 5.5, 7, 8, 10, 11, 12 mm και σε 12γωνα τα 13, 14, 17, 19, 22 mm.

ant2004
20/08/2020, 02:58
ΒΤW καλώς ήρθες και ..
nice first post. :beer:

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια

ant2004
20/08/2020, 03:05
Καλά κατσαβίδια εχεις? :lol: Μην μας πολυ-ακούς γιατι θα μπλέξεις...:bawl:

Οπωσδήποτε θα χρειαστώ ποιοτικές προτάσεις για μια καλή συλλογή!

Τελικά παρήγγειλα την χαζετ από το Αμαζόν στα 195 τελική μαζί με τα μεταφορικά.

Leon67
20/08/2020, 18:56
Οπωσδήποτε θα χρειαστώ ποιοτικές προτάσεις για μια καλή συλλογή!

Τελικά παρήγγειλα την χαζετ από το Αμαζόν στα 195 τελική μαζί με τα μεταφορικά.

Ωραία ποιοτική επιλογή, τωρα βέβαια -για να μην πάθει καμμιά αλλεργία η Hazet θες και τα γερμανοπολύγωνα σε foam και το αντίστοιχο κουτακι της Hazet. H σειρά για τα γερμανοπολύγωνα εχει κωδικό 163-427/14 και το μεγάλο κουτί της Hazet χωράει την αφρώδη βάση. Μόλις εχεις το χρήμα ψαχνουμε για τιμή αλλά ειναι καπου 160 για κλειδιά και κανα 30αρι για το κουτί.

Κατσαβίδια οχι απαραίτητα Hazet, από Ελλάδα Wera, Wiha ή PB-Swiss ή Vessel απ' έξω.

Φωτό στο porn με την παραλαβή.

Bowleno
20/08/2020, 19:22
Ωραία ποιοτική επιλογή, τωρα βέβαια -για να μην πάθει καμμιά αλλεργία η Hazet θες και τα γερμανοπολύγωνα σε foam και το αντίστοιχο κουτακι της Hazet. H σειρά για τα γερμανοπολύγωνα εχει κωδικό 163-427/14 και το μεγάλο κουτί της Hazet χωράει την αφρώδη βάση. Μόλις εχεις το χρήμα ψαχνουμε για τιμή αλλά ειναι καπου 160 για κλειδιά και κανα 30αρι για το κουτί.

Κατσαβίδια οχι απαραίτητα Hazet, από Ελλάδα Wera, Wiha ή PB-Swiss ή Vessel απ' έξω.

Φωτό στο porn με την παραλαβή.

Εσύ και αυτή η βαλτή, η σουπιά ντε, θα τον γδυσετε τον άνθρωπο και χαμπάρι δεν θα πάρει:cry::lol:

antonis_fr4-4
08/11/2020, 12:13
Καλησπέρα σας όλους,
θέλω να αγοράσω ένα πλήρες σετ καστάνιας για διάφορες δουλειές στα μηχανάκια.
Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ διάφορα διάσπαρτα no name που έχω αλλά θέλω να έχω μια κασετίνα κάπως ποιοτική με μαζεμένα τα εργαλεία.

Επειδή δεν ξέρω και πολλά από μάρκες έχω βρει τα παρακάτω στο skroutz τα οποία έχουν και τα 3 νούμερα καστάνιας

1. https://www.skroutz.gr/s/17847315/Ks-Tools-917-0795-1-2-1-4-3-8-195%CF%84%CE%BC%CF%87.html
2. https://www.skroutz.gr/s/25009872/Geko-Tvardy-Mechanics-Tools-T00103-1-2-1-4-3-8-216%CF%84%CE%BC%CF%87.html
3. https://www.skroutz.gr/s/15454753/Neo-Tools-08-671-421637-1-2-1-4-3-8-219%CF%84%CE%BC%CF%87.html
4. https://www.skroutz.gr/s/14913564/Geko-G10155-1-2-1-4-3-8-138%CF%84%CE%BC%CF%87.html
5. https://www.skroutz.gr/s/15539027/Toptul-GCAI130B-1-2-1-4-3-8-130%CF%84%CE%BC%CF%87.html

Ποιο από τα παραπάνω θα προτιμούσατε? Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση από άλλη μάρκα σε αυτό το εύρος τιμής 100-200 ευρώ?

Bowleno
08/11/2020, 13:22
Από αυτά που έβαλες, τα τελευταία, τα toptul είναι υποφερτά. Τα υπόλοιπα ο σουπιάς μάλλον θα τα χαρακτηρίζει "σκουπίδια"...:cry::lol:

antonis_fr4-4
08/11/2020, 14:45
Από αυτά που έβαλες, τα τελευταία, τα toptul είναι υποφερτά. Τα υπόλοιπα ο σουπιάς μάλλον θα τα χαρακτηρίζει "σκουπίδια"...:cry::lol:

Τόσο χάλια; Πραγματικά δεν ξέρω από μάρκες εργαλείων και μου φάνηκαν καλά.
Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη μάρκα σε αυτό το budget;

daz
08/11/2020, 14:59
Αν ήθελα απλά τα πιο βασικά εργαλεία θα έπαιρνα αυτή.

https://www.prostore.gr/product/bahco-s560-karydakia-kasetina-set-1-4-1-2-56tem/

Αν ήθελα ολα τα εργαλεία μαζεμένα σε μια κασετίνα δε θα κοιτούσα τίποτε άλλο από αυτό.

https://www.bmtools.gr/index.php/online-store/eksoplismos-sunergeiou/karydakia-exarthmata/bah-s103-detail

Δεν είναι απλά 20-25 ευρώ ακριβότερη απ' τις πιο ακριβές που έβαλες. Είναι πολύ ακριβότερη γιατί δεν έχει 3/8 και έχει λιγότερα κομμάτια στα αλλα δυο μεγέθη. Οι καστάνιες της δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλες τις από πάνω και η επιλογή εργαλείων έχει γίνει έτσι ώστε δύσκολα να σου λείψει κάτι. Μέχρι και η κασετίνα είναι πιο ανθεκτική.

Αν θέλεις και 3/8 (που δε βρίσκω το λόγο, αλλά εσύ ξέρεις σε τι και πως δουλεύεις) πάρε την τοπτουλ που έβαλες παραπάνω. Σε σχέση με τη φθηνή geco (μαρκα είναι αυτή?) που έχουν σχεδόν τα ίδια εργαλεία, έχει σχεδόν την διπλάσια τιμή. Οι άλλες πλησιάζουν την τιμή της έχοντας περισσότερα εργαλεία.

Πάρε τα εργαλεία που χρειάζεσαι και χρησιμοποιείς πιο συχνά στα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις. Μη πάρεις όσα περισσότερα μπορείς, με τα λεφτά που διαθέτεις. Μη σκέφτεσαι οτι θα χρειαστείς και αυτό και το άλλο. Πάντα κάτι θα χρειάζεσαι.

daz
08/11/2020, 15:10
Τόσο χάλια; Πραγματικά δεν ξέρω από μάρκες εργαλείων και μου φάνηκαν καλά.
Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη μάρκα σε αυτό το budget;

Bahco και topul έχουν καλές επιλογές στη φθηνή κατηγορία. Αλλά το ίδιο μπορεί να έχει και η force. Mη κοιτάς μάρκες όμως. Η ks tools που έβαλες είναι για κλάματα και δεν έχει καμία σχέση με άλλες κασετίνες kstools, που όμως είναι ακριβότερες.
Να κοιτάς τιμή και περιεχόμενο. Αν ειναι ακριβή με πολλά εργαλεία, τότε είναι ίδια με μια φθηνότερη με λιγότερα εργαλεία. Αν είναι ακριβότερη με τα ίδια η λιγότερα εργαλεία, τότε κάπου θα είναι καλύτερη.
Δεν έχει καμία σχέση αν θα γράφει force, proxon ή ks tools επάνω.

Ο μόνος κατασκευαστής απ' όσους συζητάμε είναι η bahco (https://www.skroutz.gr/c/2975/set_kastanies_karydakia/m/9014/Bahco.html) η οποία έχει σοβαρό φρένο στο πόσο χαμηλά θα φτάσει η ποιότητα στα κινέζικα/ταιβανέζικα που πουλάει. Όλες αυτές οι κασετίνες είναι η φθηνή σειρά της. Η σειρά ergo top είναι πανάκριβη με καστάνιες snap on και εργαλεία made in Spain, Sweden, France κτλ.

Leon67
08/11/2020, 15:13
Καλησπέρα σας όλους,
Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ διάφορα διάσπαρτα no name που έχω αλλά θέλω να έχω μια κασετίνα κάπως ποιοτική με μαζεμένα τα εργαλεία.

Επειδή δεν ξέρω και πολλά από μάρκες έχω βρει τα παρακάτω στο skroutz τα οποία έχουν και τα 3 νούμερα καστάνιας

1. https://www.skroutz.gr/s/17847315/Ks-Tools-917-0795-1-2-1-4-3-8-195%CF%84%CE%BC%CF%87.html
2. https://www.skroutz.gr/s/25009872/Geko-Tvardy-Mechanics-Tools-T00103-1-2-1-4-3-8-216%CF%84%CE%BC%CF%87.html
3. https://www.skroutz.gr/s/15454753/Neo-Tools-08-671-421637-1-2-1-4-3-8-219%CF%84%CE%BC%CF%87.html
4. https://www.skroutz.gr/s/14913564/Geko-G10155-1-2-1-4-3-8-138%CF%84%CE%BC%CF%87.html
5. https://www.skroutz.gr/s/15539027/Toptul-GCAI130B-1-2-1-4-3-8-130%CF%84%CE%BC%CF%87.html

Ποιο από τα παραπάνω θα προτιμούσατε? Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση από άλλη μάρκα σε αυτό το εύρος τιμής 100-200 ευρώ?

Aπο αυτά που εβαλλες μονο τα Toptul.

Leon67
08/11/2020, 15:36
Κοίτα επίσης και από TBS: https://www.tbs-aachen.de/KS-TOOLS/Sockets/Sets_Mixt/KS-Tools_9180797_1/4-1/2_CHROMEplus_Universal_97_pcs_i4462_66752.htm

και από Δονουπόγλου: http://donoupoglou.gr/wp/language/el/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b1/%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82/
αν εχει κάποια της Τeng-Tools από TM127 1/4”, 3/8” & 1 /2”, TM095 1/4” & 1/2” , ή μόνο σε 3/8' T3867.

Η Teng εχει ποιότητα Toptul, Bahco ή και καλύτερη.

Εγώ θα έπαιρνα αυτή αν την εχει Ελλάδα: https://www.amazon.co.uk/Teng-T3867-8-inch-Drive-Pieces/dp/B004OTPZ7G

antonis_fr4-4
08/11/2020, 19:47
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Κοιτάζω η κασετίνα να έχει και τα 3 νούμερα καστανιας γιατί δεν ξέρω ακριβώς τι θα βολεψει.
Αυτή τη στιγμή έχω μια καστανιά 1/2 με προέκταση και 2-3 καρυδακια, κατσαβίδια, μύτες, αλλεν, και μερικά κλειδιά όπου με αυτά κάνω όλες τις δουλειές στα μηχανάκια αλλά με αρκετές δυσκολίες.

Οπότε κρατάω στην άκρη τα toptuls και αυτά που μου προτείνατε και θα επανέλθω.

daz
08/11/2020, 21:45
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Κοιτάζω η κασετίνα να έχει και τα 3 νούμερα καστανιας γιατί δεν ξέρω ακριβώς τι θα βολεψει.

Το 1/4 ειναι απαραίτητο. Σούπερ απαραίτητο! Χωράει παντού και είναι βολικό για τα πάντα μέχρι και 10μμ ή Μ6 και για τις περισσότερες εργασίες μέχρι 12-13 ή Μ8.

Από κει και πάνω το 1/2 θα κάνει όλα τα υπόλοιπα.

Το 3/8 έχει λίγο απ' το μέγεθος του 1/4 και λίγο απ' την δύναμη του 1/2 αλλά απαραίτητο δεν είναι ούτε στα συνεργεία. (Τα περισσότερα δεν έχουν ή έχουν μια κασετίνα για μια φορά το 3μηνο που θα χρειαστεί ένα καρυδάκι λεπτότερο και μικρότερο από 1/2.

Για μένα είναι πολύ βολικό μέγεθος για τις περισσότερες δουλειές Μ8 έως Μ10. Για τον ερασιτέχνη δεν αξίζει τα χρήματα για τόσο μικρό εύρος. Είναι προτιμότερο να διαθέσει τα έχτρα χρήματα για την αγορά μιας καλύτερη συλλογής εργαλείων. Πχ Αν δεις οι καστάνιες στις συλλογές που σου έβαλα έχουν πολύ μικρό όγκο στην κεφαλή. Η 1/2 είναι σχεδόν όσο μια 3/8 απ' τις άλλες που έβαλες εσύ. Η διαφορά στην ποιότητα όμως φαίνεται και απ' τον τρόπο λειτουργίας. Αρθρωτή μανέλα δεν έχει καμία απ' αυτές που έβαλες. Εκτός απ' την έχτρα αντοχή που σου προσφέρει (σε σχέση μια μια καστάνια αλλά και με μια απλή μανέλα) έχει τον αρθρωτό σύνδεσμο που θα σε βοηθήσει όταν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Επίσης καμία κασετίνα δεν αξίζει, αν σε μερικά χρόνια έχει διαλυθεί και ψάχνεις εργαλειοθήκη να τα πετάξεις μέσα.

Αν θέλεις ρίξε και μια ματιά εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=150742&p=2801511) και κάνε όσες ερωτήσεις θέλεις.

Υγ. Αν αγοραστεί κασετίνα 3/8 θεωρώ οτι είναι καλό να αγοράζεται ξεχωριστά και να είναι πληρέστατη. Εγώ τα χρησιμοποιώ πολύ, αλλά 1ον, μέχρι που τα αγόρασα δεν υπήρχε καμία εργασία που δεν μπορούσα να κάνω χωρίς αυτά και 2ον, τα εργαλεία μου δεν είναι φθηνές γκουμούτσες που δουλεύουν σαν τρακτέρ.

antonis_fr4-4
08/11/2020, 22:35
Το 1/4 ειναι απαραίτητο. Σούπερ απαραίτητο! Χωράει παντού και είναι βολικό για τα πάντα μέχρι και 10μμ ή Μ6 και για τις περισσότερες εργασίες μέχρι 12-13 ή Μ8.

Από κει και πάνω το 1/2 θα κάνει όλα τα υπόλοιπα.

Το 3/8 έχει λίγο απ' το μέγεθος του 1/4 και λίγο απ' την δύναμη του 1/2 αλλά απαραίτητο δεν είναι ούτε στα συνεργεία. (Τα περισσότερα δεν έχουν ή έχουν μια κασετίνα για μια φορά το 3μηνο που θα χρειαστεί ένα καρυδάκι λεπτότερο και μικρότερο από 1/2.

Για μένα είναι πολύ βολικό μέγεθος για τις περισσότερες δουλειές Μ8 έως Μ10. Για τον ερασιτέχνη δεν αξίζει τα χρήματα για τόσο μικρό εύρος. Είναι προτιμότερο να διαθέσει τα έχτρα χρήματα για την αγορά μιας καλύτερη συλλογής εργαλείων. Πχ Αν δεις οι καστάνιες στις συλλογές που σου έβαλα έχουν πολύ μικρό όγκο στην κεφαλή. Η 1/2 είναι σχεδόν όσο μια 3/8 απ' τις άλλες που έβαλες εσύ. Η διαφορά στην ποιότητα όμως φαίνεται και απ' τον τρόπο λειτουργίας. Αρθρωτή μανέλα δεν έχει καμία απ' αυτές που έβαλες. Εκτός απ' την έχτρα αντοχή που σου προσφέρει (σε σχέση μια μια καστάνια αλλά και με μια απλή μανέλα) έχει τον αρθρωτό σύνδεσμο που θα σε βοηθήσει όταν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Επίσης καμία κασετίνα δεν αξίζει, αν σε μερικά χρόνια έχει διαλυθεί και ψάχνεις εργαλειοθήκη να τα πετάξεις μέσα.

Αν θέλεις ρίξε και μια ματιά εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=150742&p=2801511) και κάνε όσες ερωτήσεις θέλεις.

Υγ. Αν αγοραστεί κασετίνα 3/8 θεωρώ οτι είναι καλό να αγοράζεται ξεχωριστά και να είναι πληρέστατη. Εγώ τα χρησιμοποιώ πολύ, αλλά 1ον, μέχρι που τα αγόρασα δεν υπήρχε καμία εργασία που δεν μπορούσα να κάνω χωρίς αυτά και 2ον, τα εργαλεία μου δεν είναι φθηνές γκουμούτσες που δουλεύουν σαν τρακτέρ.

Τα λες απλά και κατανοητά.
Οπότε το πιο φυσιολογικό είναι να κινηθώ σε κασετίνα με 1/2 και 1/4 όπου θα κάνω τις περισσότερες δουλειές ή και όλες με άνεση και αργότερα βλέπω για μια 3/8 εάν και εφόσον μου χρειάζεται

νεοσσός
08/11/2020, 22:58
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια αυτή την κασετίνα 38 τεμαχίων 1/4" της Proxxon (https://www.e-shop.gr/kasetina-38-tem-proxxon-karydakia-cv1-4-23070-p-TLS.220070) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχει φάει πολλή και σκληρή χρήση, αλλά δεν έχει υποστεί φθορά κανένα τεμάχιο.

Βέβαια έχει κοντό μοχλό, οπότε κάποια στιγμή που τα βρήκα σκούρα, αγόρασα μεγαλύτερη καστάνια (1/2") και επιπλέον δύο καρυδάκια που ήθελα για βαριές δουλειές. Πρέπει να τη χρησιμοποίησα ή μία ή καμία φορά, διότι η μικρή καστάνια της κασετίνας βολεύει πολύ περισσότερο. Αν δεν φθάνει η ροπή που ασκώ με το χέρι, βάζω ηλεκτρικό δράπανο με τσοκ (ενίοτε και πνευματικό, με προσοχή). Το απλό επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο της Black&Decker δεν έχει αρκετή δύναμη, είναι μόνο για μαζικό βίδωμα, όταν δεν χρειάζεται μεγάλη ροπή. Τα καρυδάκια της Proxxon δεν έχουν πάθει τίποτε με τη ροπή που ασκεί το πνευματικό δράπανο (https://www.stereotiki.gr/store4/drapano-pneumatiko-sds-plus-kress-800-pe-800-watt.html). Κάποια στιγμή, αν θέλετε σας λέω πόσο καλό είναι το συγκεκριμένο Kress. Από τα εργαλεία που έχω λατρέψει.

toyar
09/11/2020, 08:16
εχω ακριβως την ιδια παντα στο αμαξι και ειναι μια χαρα γιατι δινει και τις μυτες
για πιο βαριες δουλειες εχω την αντιστοιχη σε 3/8
οπως εχω ξαναπει για μοτοσυκλετα η 3/8 μονη της ειναι υπερεπαρκης

STF
09/11/2020, 10:04
Να πάρω θέση κι εγώ στο θέμα, κυρίως γιατί ο antonis_fr4-4 αναφέρθηκε για εργασίες στα μηχανάκια. Λίγο διαφορετική αν και έχει ξαναγίνει παρόμοια συζήτηση και στο παρελθόν.

Έχω μια συλλογή 1/2 GEDORE, δυο συλλογές 3/8 (Facom η καινούρια και μια παλιά Faust η οποία με υπηρέτησε για περισσότερο από 35 χρόνια) και τέλος, έχω και δυο συλλογές 1/4 από την παλιά Carolus, μια slim line πλήρης και μια άλλη για ελαφριές εργασίες με καρυδάκια και μύτες κατσαβιδιού. Όμως...

Στις μοτοσυκλέτες μου πάντοτε έκανα όλες τις εργασίες μου με την φορητή εργαλειοθήκη που έχω στήσει για να παίρνω μαζί μου. Φυσικά αυτά τα εργαλεία από άποψης ποιότητας είναι κορυφαία και μέσα στην απλότητα τους με διευκολύνουν αρκετά. Σε αντίθεση με άλλους που σκέφτονται ότι μια τέτοια συλλογή πρέπει να είναι φθηνή για μια στο τόσο που θα χρειαστεί εγώ έχω την άποψη ότι α) δε πρέπει να με προδώσουν εκεί που τα χρειάζομαι και να έχουν πρόσβαση παντού, όπως και να δίνουν πρακτικές λύσεις και β) ότι τα χρησιμοποιώ ακόμη και στις εργασίες της μηχανής που γίνονται εντός έδρας ώστε πάντα να ανακαλύπτω την ανάγκη ενός σημαντικού εργαλείου που μπορεί να λείπει από τη συλλογή.

Εντός έδρας λοιπόν που έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία εργαλείων για τις εργασίες συντήρησης και των μικροεπισκευών, δεν χρειάστηκα ποτέ παραπάνω από μια συλλογή με 3/8. Χάριν ευκολίας χρησιμοποιώ κάποιες φορές και την 1/4, όμως δε θυμάμαι ποτέ βίδα 8, 9, 10, 12mm που να μη με κάλυψε ένα γερμανοπολύγωνο. Ακόμη περισσότερο αυτό ισχύει για τα νούμερα 19, 22 ή 27mm, τακτοποιούσα δηλαδή τις εργασίες μου με γερμανοπολύγωνα. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι εστιάζω στις εργασίες μοτοσυκλέτας. Οπότε η προσωπική μου άποψη ή αν θέλω να το διατυπώσω πιο σωστά για το τρόπο με τον οποίο δουλεύω εγώ, η ζωή μου είναι πιο εύκολη με μια ποιοτική συλλογή 3/8 που μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση παντού και φυσικά περιστασιακά με βοηθάει και η 1/4. Τα παξιμάδια από Νο 21-22 και πάνω, είναι λίγα και τα τακτοποιώ με τα γερμανοπολύγωνα.
Οπότε αν μιλάμε για εργασίες μοτοσυκλέτας αποκλειστικά η πρόταση μου είναι πως αξίζει χίλιες φορές μια πραγματικά ποιοτική συλλογή στα 3/8 που μπορείς να βρεις εύκολα σε αυτά τα λεφτά και μια φθηνότερη (τουλάχιστον αρχικά) στο 1/4, παρά μια φθηνότερη με 1/2 και 1/4.

Αν στη συζήτηση εννοούμε ότι καλό είναι να βρίσκεται και μια 1/2 για κάθε τι που μπορεί να προκύψει στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού, τότε ναι το σχήμα 1/2 και 1/4 είναι το ιδανικό για το εύρος σχεδόν όλων των εργασιών. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι υπάρχει και η 3/8, προφανώς όταν μεγάλο εύρος εργασιών εφαρμόζεται σε συγκεκριμένο τομέα.
Γνώμη μου που προκύπτει από τη πρακτικότητα όπως εφαρμόζεται στις δικιές μου εργασίες και έχω να επισκεφθώ συνεργείο περισσότερο από 10 χρόνια. Δεν διεκδικώ το αλάνθαστο και εννοείται πως σέβομαι την άποψη ανθρώπων που έχουν στενή σχέση με τα εργαλεία, την άποψη μου καταθέτω.

daz
09/11/2020, 13:31
Στα γρήγορα.

Αυτό το σημάδι στο κάτω μέρος είναι από γερμανοπολύγωνο. Στη μηχανή ενός άλλου αυτή η βίδα μπορεί να προεξέχει απ' το ψαλίδι. Στην δική μου θέλει καρυδάκι.
Φυσικά και δεν μπορείς να χαλαρώσεις μια βίδα απ' τα 100 -120 nm με ένα κλειδάκι αν δεν το πατήσεις. Και οταν το πατάς δε θα σταματήσει εκεί που θέλεις. Μια μεγάλη καστάνια θα σου δώσει την χοντρή λαβή να μη σε πονέσει το χέρι σου, αλλά και να την πατήσεις, δε θα βρει επάνω στο ψαλίδι. Φυσικά έχεις και την επιλογή να βάλεις μια αρθρωτή μανέλα μισού μέτρου και να μην ιδρώσεις καν.

422572

Συντήρηση ρουλεμάν ψαλιδιού. Αυτή θέλει καρυδάκι.

422573

Και αυτή θέλει καρυδάκι, προέκταση και μεγάλη αρθρωτή μανέλα. Αν την έχει σφίξει ΚΔΟΑ (Κτηνώδης Δύναμη, Ογκώδης Άγνοια) θα χρειαστεί και σωλήνα στη μανέλα.

(σορυ για την αναποδιά αλλά καταλάβατε που είναι η βίδα)
422574

Για να μη πάμε στα πιο βαριά.. (η βίδα ήταν 36αρα)

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=141920&p=2488978&viewfull=1#post2488978

Θεωρείτε πως αυτές οι εργασίες δεν είναι για όλους, οπότε δεν χρειάζονται όλοι 1/2? Το να σφίξεις την αλυσίδα σου δεν είναι δύσκολο. Αλλά και πάλι, το ότι καποιες εργασίες είναι πιο "προχωρημένου επιπέδου" δεν αλλάζει το γεγονός οτι τα 3/8 αφήνουν μεγάλο κενό, στο τι μπορεί να κάνει κάποιος. Κάποιος που στο κάτω κάτω, ούτε ξέρουμε ούτε μας είπε σε τι δουλεύει και πόσο πιάνουν τα χέρια του.
Η βίδα του εμπρός γραναζιού είναι 36αρα νομίζω. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αλλάξει αλυσίδα. Σε άλλο θρεντ συζητούσαμε και υπήρχε ενδιαφέρον για πριτσινωτές αλυσίδας. Τι να τον κάνει κάποιος που δεν έχει καρυδάκια 1/2?

Κάποιος μπορεί να καλύπτεται με 3/8. Δε διαφωνώ. Εγώ όμως είπα οτι τα 3/8 δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εργασίες. Εχει διαφορά! Αυτό που είπα εγώ δεν εξαρτάται από το τι και πως δουλεύω εγώ ή κάποιος άλλος. Ακόμα και πολλές απ' τις εργασίες που μπορούν να καλύψουν, τις καλύπτουν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Φυσικά κάποιες άλλες τις κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία απ το 1/2 αλλά είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν ΚΑΙ με 1/2.
Πιο απλά.
Το 1/4 + 3/8 + γερμανοπωλύγωνα μπορεί να καλύψει το 70 με ευκολία και + ένα 10% με δυσκολία λογο μικρού μήκους.
Το 1/4 + 1/2 + γερμανοπωλύγωνα μπορεί να καλύψει το 95% για να μη πω το 99%. Και αυτά τα ποσοστά, σε μια μηχανή, τα καλύπτει με ευκολία γιατί δεν υπάρχει (σχεδόν πουθενά) περιορισμένος χώρος.

Λέτε οτι σε μηχανές δε χρειάζεται το 1/2 ή οτι είναι προτιμότερο το 3/8. Μα οι μηχανές έχουν περισσότερο χώρο παντού. Παντού ομως! Δύσκολα θα σε ενοχλήσει ο όγκος απ το 1/2. Όπου δε χωράει το 1/2 συνήθως είναι για πολύγωνο ή για 1/2 με προέκταση ή θέλει 1/4 και τίποτε άλλο.
Εγώ θα έλεγα οτι το 3/8 βοηθάει πιο πολύ σε αμάξια. Γιατί εκεί θα βρεις και 14αρες Μ10 σε περιορισμένο χώρο και 16αρες Μ10 και 17αρες Μ10. Αλλά αυτό μόνο αν ασχολείται κάποιος σοβαρά και όχι αν αλλάζει λάδια, φίλτρο, μπουζί.
Απ' την άλλη αν θέλει να αλλάξει τακάκια το κουτί του (Γιατί όχι? Δυο βίδες είναι!) δεν θα έχει και πολύ τύχη με το 3/8. 120nm οι βίδες της δαγκάνας. Και εγώ τις σφίγγω με δυναμόκλειδο, αν ο μπαρμπαγιάννης ο συνεργειάς όμως τις έσφιξε δίχως άυριο, αντε να τις ξεβιδώσεις. Αλλά και με δυναμόκλειδο να είναι, αντε να χαλαρώσεις βίδες απ' τα 100+ με καστανίτσες και μανελίτσες 3/8. Φυσικά τον τροχό θα τον βγάλει μονο με το μπουλενόκλειδο που είχε το αμάξι. Γιατί μπορεί το κεφάλι να είναι 17 ή 19 αλλά το μπουλόνι είναι Μ14, Μ16, Μ18. Παρεμπιπτόντως εμένα μου έχει σπάσει το μπουλενόκλειδο του αυτοκινήτου καθώς το πατούσα για να ξεβιδώσω τα μπουλόνια που τα είχαν σφίξει με αερόκλειδο σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Και ναι ήταν στην άκρη του δρομου με σπασμένο λάστιχο και όχι στο σπίτι μου. Από τότε όταν αλλάζω λάστιχα πάω στο σπίτι, χαλαρώνω όλες τις βίδες με μανέλα μισού μέτρου (μερικές φορές την πατάω κιόλας) και τις ξανα σφίγγω με δυναμόκλειδο στα 100 110νμ. Ετσι ξέρω, οτι και στη γυναίκα μου να σπάσει το λάστιχο, θα το αλλάξει.

Συγνώμη αλλά με το στανταρ καστανάκι 3/8 ούτε τις βίδες από βάση κινητήρα μιας Afica T 750 δεν κατάφερα να ξεβιδώσω. Το πολύγωνο δεν χωρούσε αλλά και να χωρούσε δεν ήταν πιο μακρύ ενώ θα με πονούσε και το χέρι. Μόνο εγώ βάζω στουπιά στα πολύγωνα? Ποιός και γιατί να ξεβιδώσει βάσεις κινητήρα? Οποιοσδήποτε θέλει να βάλει πχ, κάγκελα προστασίας!

νεοσσός
09/11/2020, 13:43
Για μπουλόνια τροχού αυτοκινήτου, σφιγμένα δίχως μεθαύριο από αερόκλειδο βιαστικού βουλκανιζατερά, βοηθάει απίστευτα ο σταυρός (https://www.skroutz.gr/c/3421/ergaleia-xeiros-autokinitou/f/985085/stayroi-trochon.html) που μπορείς να έχεις ξεχασμένο στο χώρο αποσκευών. Εννοείται ότι το κλασικό κλειδί με μανέλα είναι καλύτερο, αλλά ένας σταυρός αποθηκεύεται πιο εύκολα στο αμάξι.

Έχει τύχει σε γνωστό μου να σκάσει λάστιχο και παιδευόταν μισή ώρα ο τύπος από την οδική βοήθεια για να ξεσφίξει τα μπουλώνια. Χοροπηδούσε πάνω στο μπουλονόκλειδο. Απορώ με τις πρακτικές των βουλκανιζατέρ.

Νομίζω στο νήμα με τα δυναμόκλειδα, κάποιος είχε κάνει υπολογισμό της ροπής που ασκεί ένας εύσωμος μαστρομήτσος σε κλειδί μισού μέτρου: (100 kg x 0,5 m = 50 kgr-m ~= 490 N-m). :lol:

daz
09/11/2020, 14:00
Για μπουλόνια τροχού αυτοκινήτου, σφιγμένα δίχως μεθαύριο από αερόκλειδο βιαστικού βουλκανιζατερά, βοηθάει απίστευτα ο σταυρός (https://www.skroutz.gr/c/3421/ergaleia-xeiros-autokinitou/f/985085/stayroi-trochon.html) που μπορείς να έχεις ξεχασμένο στο χώρο αποσκευών. Εννοείται ότι το κλασικό κλειδί με μανέλα είναι καλύτερο, αλλά ένας σταυρός αποθηκεύεται πιο εύκολα στο αμάξι.

Έχει τύχει σε γνωστό μου να σκάσει λάστιχο και παιδευόταν μισή ώρα ο τύπος από την οδική βοήθεια για να ξεσφίξει τα μπουλώνια. Χοροπηδούσε πάνω στο μπουλονόκλειδο. Απορώ με τις πρακτικές των βουλκανιζατέρ.

Νομίζω στο νήμα με τα δυναμόκλειδα, κάποιος είχε κάνει υπολογισμό της ροπής που ασκεί ένας εύσωμος μαστρομήτσος σε κλειδί μισού μέτρου: (100 x 0,5 = 50 kgr-m ~= 490 N-m). :lol:

Ρε συ, σου λέω έχω σπάσει μπουλενόκλειδο αυτοκινήτου! Λύγισε! Χωρίς πλάκα. Ασε που το μήκος δε βοηθάει! Εκεί που θέλεις μεγάλες ροπές θέλεις καρυδάκια μισής ίντσας και μια μεγάλη αρθρωτή μανέλα σαν αυτή επάνω στο μετρητή γωνίας που έβαλα στο toolporn.
Πίσω ανάρτηση στο πεζό. 21μμ βίδα, 21 μμ παξιμάδι. Χωρίς 1/2 καρυδάκι και πολύγωνο για κόντρα, δεν τις ξεβιδώνεις. Εργασία πολύ απλή που μπορούν να την κάνουν όλοι.
Εκτός του ότι δύσκολα θα βρεις 21μμ καρυδάκι σε 3/8, το μήκος δε θα βοηθήσει.

daz
09/11/2020, 14:44
3/8 με 1/2.

422577

Μικρότερη διαφορά αλλά στην πράξη είναι πολύ μεγάλη.

422578

Βάλε προέκταση στη μικρή και θα στην πρώτη σοβαρή ροπή θα λυγίσει. Χωρίς προέκταση είναι όσο ένα κλειδάκι 13μμ.

422579

1/2 - 3/8 - 3/8

Η αρθρωτή μανέλα (που δεν υπάρχει σε καμία συλλογή 3/8) βοηθάει με τις μεγάλες ροπές αφού φτάνει σχεδόν το μήκος μιας καστάνιας 1/2. Είναι για να βοηθάει στις ροπές που χρειάζονται οι βίδες 14μμ Μ10, 17μμ Μ10 και 19mm Μ12. Ναι έχω λύσει και 22αρες Μ14 με αυτή αλλά ήταν ανθρώπινα σφιγμένες. Φυσικά μετά το χαλάρωμα βάζεις το καρυδάκι σε καστάνια. Δε βρίσκω το λόγο να μη χρησιμοποιήσεις κατευθείαν καστάνια 1/2 αν ο χώρος δεν είναι πρόβλημα.
Αν είναι πρόβλημα, ένα απλό πολύγωνο θα δώσει τη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

422584

Για μεγάλες ροπές μια αρθρωτή μανέλα 1/2 είναι μαστ.

422581

Υπάρχουν και μανέλες 3/8 που φτάνουν το μήκος της μεγάλης μανέλας 1/2. Και ναι είναι πάλι για μεγαλύτερη ευκολία στις ίδιες βίδες. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν καρυδάκια 3/8 μεγαλύτερα από 22 (η κοκεν βγάζει και 24αρι αλλά για σπεσιαλ περιπτώσεις όπως φίλτρα κ.α) μετά τίθεται και θέμα αντοχής του καρέ.

daz
09/11/2020, 14:58
Η καστάνια με την αρθρωτή κεφαλή είναι 3/8, η αριστερή είναι 1/2.
Ναι, τα χρησιμοποιώ πολύ τα 3/8. Λίγο πολύ τα χρησιμοποιώ για όλες τις βίδες από 13 μέχρι 17. Σπάνια για 19 αφού εκεί κατα μεγάλο ποσοστό θα χρειαστώ την μακριά αρθρωτή μανέλα 1/2. Μετά μπορεί να συνεχίσω στην ίδια βίδα με καστανάκι 3/8.
Τα πήρα γιατί μου χρειάστηκαν, όχι για να τα πάρω. Αλλά δε μπορώ να πω οτι δουλεύω πάντα σε απλές εργασίες ενώ δουλεύω πολύ και σε αμάξια, όπου ο χώρος είναι πάντα πρόβλημα.
Για περιστασιακή χρήση σε απλές και προχωρημένες εργασίες προτείνω συλλογές 1/4 και 1/2 με ένα καλό σετ γερμανοπωλύγωνα μέχρι το 19 (άντε μέχρι το 22, οχι μεγαλύτερα).
Από και κει και πέρα γερμανικά κλειδιά μέχρι το 36 και πολύγωνα με βαθιά άκρα μέχρι 24-27 το λιγότερο.
Στη συνέχεια ένα καλό σετ με γερμανοπωλύγωνα καστάνιας με τα βασικά νούμερα μέχρι το 19.

Αν δε μπορείτε να κάνετε κάτι με αυτά, ή κάνετε κάτι λάθος ή χρειάζεστε συλλογή 3/8. Αλλά αν δεν αγοραστούν, λίγο πολύ όλα τα παραπάνω, πάντα θα υπάρχει κάτι που δε θα μπορεί να γίνει.

422585

toyar
09/11/2020, 15:47
η συλλογη μου εχει 24αρι καρυδακι μεγιστο μηκος μανελας 340mm και σταυρο για να γινεται αρθρωτη και τη μεγαλωνω κι αλλο με σωληνα
δουλευοντας στη μοτο μου δε μου εχει λειψει ποτε τπτ
το 24αρι μου λυνει τον πισω αξονα χαλαρα που ειναι η πιο βαρβατη συσφιξη στο μηχανακι
επισης εχει 3 νουμερα μπουζοκαρυδα
η 1/2 ειναι πιο δυνατη ομως αυτη ειναι λιγοτερο βαρια και ογκωδης και ξεκιναει απο και απο 6αρι καρυδακι
1/4 εχω βαλει 1/2 οχι.....ξαναλεω σε μοτο
η 1/2 θα μου ελυνε εναν αξονα τροχου αλλα η 3/8 δουλευει αψογα με καρυδακια 12,13,14,17 που ειναι γεματη η μηχανη και ικανοποιητικα με 10 και 12
στα μικρα μπορει να βαλω και 1/4

daz
09/11/2020, 16:07
η συλλογη μου εχει 24αρι καρυδακι μεγιστο μηκος μανελας 340mm και σταυρο για να γινεται αρθρωτη και τη μεγαλωνω κι αλλο με σωληνα
δουλευοντας στη μοτο μου δε μου εχει λειψει ποτε τπτ
το 24αρι μου λυνει τον πισω αξονα χαλαρα που ειναι η πιο βαρβατη συσφιξη στο μηχανακι
επισης εχει 3 νουμερα μπουζοκαρυδα
η 1/2 ειναι πιο δυνατη ομως αυτη ειναι λιγοτερο βαρια και ογκωδης και ξεκιναει απο και απο 6αρι καρυδακι
1/4 εχω βαλει 1/2 οχι.....ξαναλεω σε μοτο
η 1/2 θα μου ελυνε εναν αξονα τροχου αλλα η 3/8 δουλευει αψογα με καρυδακια 12,13,14,17 που ειναι γεματη η μηχανη και ικανοποιητικα με 10 και 12
στα μικρα μπορει να βαλω και 1/4

Ρε συ όλα καλά. Αλλά η δική μου έχει και 27 και 36 και θέλω να βγάζω και τους τροχούς απ' το αμάξι μου που είναι στο όριο αντοχής του καρέ 3/8.

Γιατί γράφετε τι κάνει ο καθένας? Ξέρετε τι κάνει ο άλλος? Σε εσας προφανώς δουλεύει το να μην έχετε 1/2 (ή να έχετε και να μη τα χρησιμοποιείται). Ξέρετε αν στον άλλον τα πράγματα είναι ίδια με τη δική σας περίπτωση? O αλλος μπορεί να έχει 1000αρι που στον πίσω άξονα μόνο, έχει 36αρι καρυδάκι.

Δλδ επειδή κάποιος βολεύεται βάζοντας σωλήνα στο πολύγωνο, σημαίνει οτι κανείς δε χρειάζεται καρυδάκια?

Η συζήτηση ξεκίνησε από το αν χρειάζεται κασετίνα με 3/8 μαζί με τα άλλα δυο και τώρα συζητάμε να ρίξουμε μπαν στο 1/2 γιατί τα 3/8 τα κάνουν όλα.

toyar
09/11/2020, 16:23
οχι δε χρειαζεται 3/8 αν εχεις τα αλλα δυο
αν παρω 1000αρι (:bawl:) θα παρω μια αρθρωτη μανελα 1/2 και τα επιπλεον καρυδακια μονο τα 2-3 νουμερα που θα χρειαστω σε 1/2
φυσικα ο καθενας θα γραψει την εμπειρια του και φυσικα ο καθενας θα παρει οτι θελει
προσωπικα δεν ειμαι επαγγελματιας δουλευω σε δικα μου οχηματα κυριως και ετσι μπορω να εχω ενα στενο φασμα προσαρμοσμενων γενικων εργαλειων

sapila racing
09/11/2020, 16:48
Μαλλον χάθηκε το νόημα....
Εγώ παντως παίζω με 1/2 και 1/4 και είμαι μια χαρά, 3/8 δεν έχω, δεν την χρειάστηκα ποτέ.

STF
09/11/2020, 18:33
Στα γρήγορα.

Αυτό το σημάδι στο κάτω μέρος είναι από γερμανοπολύγωνο. Στη μηχανή ενός άλλου αυτή η βίδα μπορεί να προεξέχει απ' το ψαλίδι. Στην δική μου θέλει καρυδάκι.
Φυσικά και δεν μπορείς να χαλαρώσεις μια βίδα απ' τα 100 -120 nm με ένα κλειδάκι αν δεν το πατήσεις. Και οταν το πατάς δε θα σταματήσει εκεί που θέλεις. Μια μεγάλη καστάνια θα σου δώσει την χοντρή λαβή να μη σε πονέσει το χέρι σου, αλλά και να την πατήσεις, δε θα βρει επάνω στο ψαλίδι. Φυσικά έχεις και την επιλογή να βάλεις μια αρθρωτή μανέλα μισού μέτρου και να μην ιδρώσεις καν.

..............

Θεωρείτε πως αυτές οι εργασίες δεν είναι για όλους, οπότε δεν χρειάζονται όλοι 1/2? Το να σφίξεις την αλυσίδα σου δεν είναι δύσκολο. Αλλά και πάλι, το ότι καποιες εργασίες είναι πιο "προχωρημένου επιπέδου" δεν αλλάζει το γεγονός οτι τα 3/8 αφήνουν μεγάλο κενό, στο τι μπορεί να κάνει κάποιος. Κάποιος που στο κάτω κάτω, ούτε ξέρουμε ούτε μας είπε σε τι δουλεύει και πόσο πιάνουν τα χέρια του.
Η βίδα του εμπρός γραναζιού είναι 36αρα νομίζω. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αλλάξει αλυσίδα. Σε άλλο θρεντ συζητούσαμε και υπήρχε ενδιαφέρον για πριτσινωτές αλυσίδας. Τι να τον κάνει κάποιος που δεν έχει καρυδάκια 1/2?

Κάποιος μπορεί να καλύπτεται με 3/8. Δε διαφωνώ. Εγώ όμως είπα οτι τα 3/8 δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εργασίες. Εχει διαφορά! Αυτό που είπα εγώ δεν εξαρτάται από το τι και πως δουλεύω εγώ ή κάποιος άλλος. Ακόμα και πολλές απ' τις εργασίες που μπορούν να καλύψουν, τις καλύπτουν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Φυσικά κάποιες άλλες τις κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία απ το 1/2 αλλά είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν ΚΑΙ με 1/2.
Πιο απλά.
Το 1/4 + 3/8 + γερμανοπωλύγωνα μπορεί να καλύψει το 70 με ευκολία και + ένα 10% με δυσκολία λογο μικρού μήκους.
Το 1/4 + 1/2 + γερμανοπωλύγωνα μπορεί να καλύψει το 95% για να μη πω το 99%. Και αυτά τα ποσοστά, σε μια μηχανή, τα καλύπτει με ευκολία γιατί δεν υπάρχει (σχεδόν πουθενά) περιορισμένος χώρος.

Λέτε οτι σε μηχανές δε χρειάζεται το 1/2 ή οτι είναι προτιμότερο το 3/8. Μα οι μηχανές έχουν περισσότερο χώρο παντού. Παντού ομως! Δύσκολα θα σε ενοχλήσει ο όγκος απ το 1/2. Όπου δε χωράει το 1/2 συνήθως είναι για πολύγωνο ή για 1/2 με προέκταση ή θέλει 1/4 και τίποτε άλλο.
Εγώ θα έλεγα οτι το 3/8 βοηθάει πιο πολύ σε αμάξια. Γιατί εκεί θα βρεις και 14αρες Μ10 σε περιορισμένο χώρο και 16αρες Μ10 και 17αρες Μ10. Αλλά αυτό μόνο αν ασχολείται κάποιος σοβαρά και όχι αν αλλάζει λάδια, φίλτρο, μπουζί.
Απ' την άλλη αν θέλει να αλλάξει τακάκια το κουτί του (Γιατί όχι? Δυο βίδες είναι!) δεν θα έχει και πολύ τύχη με το 3/8. 120nm οι βίδες της δαγκάνας. Και εγώ τις σφίγγω με δυναμόκλειδο, αν ο μπαρμπαγιάννης ο συνεργειάς όμως τις έσφιξε δίχως άυριο, αντε να τις ξεβιδώσεις. Αλλά και με δυναμόκλειδο να είναι, αντε να χαλαρώσεις βίδες απ' τα 100+ με καστανίτσες και μανελίτσες 3/8. Φυσικά τον τροχό θα τον βγάλει μονο με το μπουλενόκλειδο που είχε το αμάξι. Γιατί μπορεί το κεφάλι να είναι 17 ή 19 αλλά το μπουλόνι είναι Μ14, Μ16, Μ18. Παρεμπιπτόντως εμένα μου έχει σπάσει το μπουλενόκλειδο του αυτοκινήτου καθώς το πατούσα για να ξεβιδώσω τα μπουλόνια που τα είχαν σφίξει με αερόκλειδο σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Και ναι ήταν στην άκρη του δρομου με σπασμένο λάστιχο και όχι στο σπίτι μου. Από τότε όταν αλλάζω λάστιχα πάω στο σπίτι, χαλαρώνω όλες τις βίδες με μανέλα μισού μέτρου (μερικές φορές την πατάω κιόλας) και τις ξανα σφίγγω με δυναμόκλειδο στα 100 110νμ. Ετσι ξέρω, οτι και στη γυναίκα μου να σπάσει το λάστιχο, θα το αλλάξει.

Συγνώμη αλλά με το στανταρ καστανάκι 3/8 ούτε τις βίδες από βάση κινητήρα μιας Afica T 750 δεν κατάφερα να ξεβιδώσω. Το πολύγωνο δεν χωρούσε αλλά και να χωρούσε δεν ήταν πιο μακρύ ενώ θα με πονούσε και το χέρι. Μόνο εγώ βάζω στουπιά στα πολύγωνα? Ποιός και γιατί να ξεβιδώσει βάσεις κινητήρα? Οποιοσδήποτε θέλει να βάλει πχ, κάγκελα προστασίας!

Διαβάζω το σχόλιο σου και δε βρίσκω να έχεις άδικο πουθενά.

Τα μόνα πράγματα που έχω να αντιπαραθέσω είναι πως:
α) δεν έχω δικό μου κλειστό χώρο, πάντοτε δούλευα σε ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμιο ή αργότερα πυλωτή) και η μεταφορά εργαλείων είναι πρόβλημα. Το 1/2 θυμάμαι να το έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε αλλαγή πίσω ανάρτησης.
β) αν δε γινόταν αλλιώς, με τα αυτά τα λεφτά θα προτιμούσα να πάρω μια καλή 3/8 παρά μια φθηνιάρα συλλογή που τα έχει όλα.
γ) η δύναμη της συνήθειας είναι σημαντικό πράγμα. Είμαι βέβαιος πως αν είχα εξ'αρχής 1/4 και 1/2 δε θα έπαιρνα 3/8 αλλά η πρώτη συλλογή που είχα από τα 17 μου ήταν 3/8 και είναι αυτό που ζητάει το χέρι μου.

lazarefa
09/11/2020, 21:09
Πριν αρκετά χρόνια (δεκαετία) είχα αγοράσει από ebay την παρακάτω καστάνια:
https://www.amazon.com/SK-40170-15-Inch-Professional-Reversible/dp/B000FAL3U6
Βέβαια εμένα τότε μου είχε κοστίσει αν θυμάμαι πολύ φθηνότερα, γύρω στα 50 ευρώ συνολικά, με τα μεταφορικά. Την είχα αγοράσει χωρίς να γνωρίζω εκ των προτέρων την πιθανή χρήση της. Λίγο καιρό μετά απέκτησα το παπάκι. Από τότε έχει γίνει βασικό εργαλείο για το χαλάρωμα/σφίξιμο του πίσω άξονα (για τάνυση αλυσίδας) όπως και για μια στο τόσο που έτυχε να ξηλώσω τον πίσω τροχό, μαζί με βαθύ 19άρι καρυδάκι μισής ίντσας. Για την ιστορία το παξιμάδι του πίσω άξονα σφίγγει με 65ΝΜ. Ο μοχλός που δίνει η συγκεκριμένη καστάνια βοηθάει τα μέγιστα.
Σε άλλες δουλειές στο παπάκι έχω χρειαστεί και τη σειρά 3/8, πχ στην αφαίρεση/τοποθέτηση πίσω μονού αμορτισέρ ανάρτησης με καρυδάκι Νο 14 (εκεί λόγω σχετικού περιορισμού χώρου εργασίας η 3/8 πλεονεκτεί της 1/2, ενώ και οι ροπές σύσφιξης στα 45ΝΜ είναι σαφώς μέσα στα πλαίσια της 3/8 σειράς). Από την άλλη, για λύσιμο πλαστικών στο παπί (όπου έχει εξάγωνες βίδες), προτιμώ την σειρά 1/4 (καρυδάκια Νο 10 και 12 τα συνήθη στο παπί μου). Από μεγέθη σε καρυδάκια γενικά έχω χρειαστεί νούμερα μεταξύ 14 και 19 που εκτός από το 19 που δεν είναι στάνταρ στις συλλογές 3/8, τα υπόλοιπα παίζουν εξίσου σε 3/8 και 1/2.
Από μένα λοιπόν, για μικρά μηχανάκια τουλάχιστον, συλλογές 1/4 και 3/8 και επιλεκτικά κάποια νούμερα σε 1/2, με τις ανάλογες καστάνιες ή μανέλες.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να υπάρχουν όλες οι σειρές σε κάποιον που ασχολείται αρκετά με μηχανολογικές επισκευές,

daz
09/11/2020, 21:50
Διαβάζω το σχόλιο σου και δε βρίσκω να έχεις άδικο πουθενά.

Τα μόνα πράγματα που έχω να αντιπαραθέσω είναι πως:
α) δεν έχω δικό μου κλειστό χώρο, πάντοτε δούλευα σε ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμιο ή αργότερα πυλωτή) και η μεταφορά εργαλείων είναι πρόβλημα. Το 1/2 θυμάμαι να το έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε αλλαγή πίσω ανάρτησης.
β) αν δε γινόταν αλλιώς, με τα αυτά τα λεφτά θα προτιμούσα να πάρω μια καλή 3/8 παρά μια φθηνιάρα συλλογή που τα έχει όλα.
γ) η δύναμη της συνήθειας είναι σημαντικό πράγμα. Είμαι βέβαιος πως αν είχα εξ'αρχής 1/4 και 1/2 δε θα έπαιρνα 3/8 αλλά η πρώτη συλλογή που είχα από τα 17 μου ήταν 3/8 και είναι αυτό που ζητάει το χέρι μου.

Αν ήθελα τα ελάχιστα δυνατά εργαλεία που θα μπορουσαν να κάνουν τις περισσότερες δουλειές και η ευκολία μεταφοράς θα ήταν το κυριότερο..
Θα πέταγα την παρακάτω κασετίνα, μέσα σε μια υφασμάτινη εργαλειοθήκη μαζί με μια σειρά από γερμανοπωλύγωνα μερικά πενσικά, κανα δυο κατσαβίδια, ένα σφυρί και ένα ζουμπά.
Συμπληρώστε ελεύθερα.

422594

karellen
10/11/2020, 08:45
Αν ήθελα τα ελάχιστα δυνατά εργαλεία που θα μπορουσαν να κάνουν τις περισσότερες δουλειές και η ευκολία μεταφοράς θα ήταν το κυριότερο..
Θα πέταγα την παρακάτω κασετίνα, μέσα σε μια υφασμάτινη εργαλειοθήκη μαζί με μια σειρά από γερμανοπωλύγωνα μερικά πενσικά, κανα δυο κατσαβίδια, ένα σφυρί και ένα ζουμπά.
Συμπληρώστε ελεύθερα.

422594

+ μια σκύλα ή γκαζοτανάλια.

Bowleno
10/11/2020, 13:30
+ μια σκύλα ή γκαζοτανάλια.

Να προτιμάτε σκύλα διότι χρησιμεύει και ως μοχλός ταχυτήτων αν σας σπάσει στην μέση του πουθενά...:D

karellen
10/11/2020, 15:36
Να προτιμάτε σκύλα διότι χρησιμεύει και ως μοχλός ταχυτήτων αν σας σπάσει στην μέση του πουθενά...:D
Και σου βγαίνει κατόπιν το καρε στραγάλια. :p

Bowleno
10/11/2020, 19:54
Και σου βγαίνει κατόπιν το καρε στραγάλια. :p

Λεπτομέρειες....:D

toyar
10/11/2020, 21:20
μιλωντας για οχηματα και επειδη συνηθως μενουν απο ηλεκτρικα θα ηθελα ως εργαλεια πρωτης αναγκης ενα δοκιμαστικο 12V ενα πολυμετρο εναν πλαγιοκοφτη καλωδια με κροκοδειλακια μια μονωτικη....

thanosgp
19/11/2020, 11:44
Καλησπέρα σας όλους,

το τελευταίο για taiwan έχει πάρα πολύ καλή ποιότητα κατασκευής!
εναλλάκτικά για φθηνό σετ δες σετ 3/8 + 1/4 της carolus

thanosgp
19/11/2020, 12:01
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια αυτή την κασετίνα 38 τεμαχίων 1/4" της Proxxon (https://www.e-shop.gr/kasetina-38-tem-proxxon-karydakia-cv1-4-23070-p-TLS.220070) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχει φάει πολλή και σκληρή χρήση, αλλά δεν έχει υποστεί φθορά κανένα τεμάχιο.

Βέβαια έχει κοντό μοχλό, οπότε κάποια στιγμή που τα βρήκα σκούρα, αγόρασα μεγαλύτερη καστάνια (1/2") και επιπλέον δύο καρυδάκια που ήθελα για βαριές δουλειές. Πρέπει να τη χρησιμοποίησα ή μία ή καμία φορά, διότι η μικρή καστάνια της κασετίνας βολεύει πολύ περισσότερο. Αν δεν φθάνει η ροπή που ασκώ με το χέρι, βάζω ηλεκτρικό δράπανο με τσοκ (ενίοτε και πνευματικό, με προσοχή). Το απλό επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο της Black&Decker δεν έχει αρκετή δύναμη, είναι μόνο για μαζικό βίδωμα, όταν δεν χρειάζεται μεγάλη ροπή. Τα καρυδάκια της Proxxon δεν έχουν πάθει τίποτε με τη ροπή που ασκεί το πνευματικό δράπανο (https://www.stereotiki.gr/store4/drapano-pneumatiko-sds-plus-kress-800-pe-800-watt.html). Κάποια στιγμή, αν θέλετε σας λέω πόσο καλό είναι το συγκεκριμένο Kress. Από τα εργαλεία που έχω λατρέψει.
Έχω proxxon πολλά χρόνια και τα θεωρώ καλύτερο vfm μαζί με toptul και carolus (σα taiwan όλα που είναι)...

toyar
19/11/2020, 14:09
για την proxxon 3/8 που αναφερθηκε να πω οτι καποια στιγμη που πατιναριζε η μαγκωνε η καστανια της διορθωθηκε ευκολα με λυσιμο και καθαρισμα του μηχανισμου
θελει μονο να αφαιρεθει μια ασφαλεια τυπου circlip χωρις αυτακια

antonis_fr4-4
29/11/2020, 10:35
Τελικά πήρα το σετ της BAHCO με 1/2 και 1/4 από Αγγλία και με την διαφορά τιμής του εδώ αντιπροσώπου πήρα και το 3/8

423224

423225

lazarefa
30/11/2020, 06:27
Καλορίζικα! Πιστεύω πως έκανες πολύ καλή επιλογή.

lazarefa
02/12/2020, 16:53
Ερώτηση: Το σετ καρυδάκια υποδοχής bit 1/4" της Gedore: 666-006
https://www.amazon.co.uk/Gedore-666-Bit-Socket-Machine-Pieces/dp/B01C6LG25M
είναι κατάλληλο για χρήση σε παλμικό κατσαβίδι ή κάνει μόνο για συμβατικό δραπανοκατσάβιδο με υποδοχή 1/4";
Ρωτώ γιατί ψάχνω για ανάλογο σετάκι για ένα παλμικό κατσαβίδι που αγόρασα σχετικά πρόσφατα, και επιπλέον γιατί το συγκεκριμένο σετ πωλείται σαν χειμερινή προσφορά της Gedore στα 23,95 ευρώ, που τη θεωρώ μάλλον λογική τιμή για κάτι ανάλογο σε καλή πάντα ποιότητα.

daz
02/12/2020, 17:31
Κανονικά αυτά δεν είναι για παλμικά αλλά για περιστροφικά.

Εγώ θα τα χρησιμοποιούσα, καρυδάκια είναι τι να πάθουν? Αν ήταν μύτες θα σου έλεγα οτι θα έσπαγε καμία! Αν θέλεις βάλτα σε αντάπτορα impact αλλά θα σου αυξήσει πολύ το μήκος.
Τι κατσαβίδι έχεις? Τι τσοκ έχει?

lazarefa
02/12/2020, 17:47
Το παλμικό που έχω είναι ένα φτηνό της Parkside (180Nm ονομαστικά), το οποίο αγοράστηκε στα...30 ευρώ (χωρίς μπαταρία, μια κι έχω ήδη μια 4ΑΗ και μια 2ΑΗ από ανάλογο Parkside) και είναι το παρακάτω:
https://www.lidl.de/de/parkside-akku-drehschlagschrauber-pdssa-20-li-a1-ohne-akku-und-ladegeraet/p350790
Η υποδοχή του είναι για bits 1/4".

daz
02/12/2020, 18:21
Δυνατό είναι. Εγώ θα τα χρησιμοποιούσα πάντως.

toyar
20/12/2020, 07:38
https://www.e-shop.gr/set-227-tem-makita-kastanies-1-2-1-4-karydakia-mytes-p90532-p-TLS.080872

τι παιζει εδω;

daz
21/12/2020, 01:23
https://www.e-shop.gr/set-227-tem-makita-kastanies-1-2-1-4-karydakia-mytes-p90532-p-TLS.080872

τι παιζει εδω;

Ωραίο σετ! Εχει και 12 γαλλικά κλειδιά απ' ότι βλέπω στην περιγραφή.. και γμ!

423955

panavour
21/12/2020, 04:17

τι παιζει εδω;

https://www.youtube.com/watch?v=mpKNuyMiDMw

lazarefa
21/12/2020, 06:37
Πολλά τα εργαλεία του σετ για αυτή την τιμή. Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι ιδιαίτερο. Τυπικής βιομηχανική ποιότητας λογικά είναι κι ας γράφει ότι θες στο λογότυπο. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν δυστυχώς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το εν λόγω σετ δεν θα καλύψει μια χαρά έναν ερασιτέχνη όπως οι περισσότεροί μας. Στα συν και η καλή κασετίνα (αλλά μέχρι εκεί).

toyar
21/12/2020, 07:16
Ότι είναι της πλάκας το ξέρω
Με το όνομα απορω

panavour
21/12/2020, 09:54
Ότι είναι της πλάκας το ξέρω
Με το όνομα απορω

Ειναι οπως τα τρυπανια BOSCH,με τα χρωματα.Παντως σε ερευνα που εκανα το φερνουν καμμια 10αρια σκρουτζομαγαζα στην ιδια περιπου τιμη.Προφανως (??????) ειναι προσφορα για την φτηνη σειρα για τον ερασιτεχνη .Αμα διαβασετε τα σχολια στο βιντεο που επισυναψα παραπανω ,ο ιδιος προβληματισμος υπαρχει και στις αλλες χωρες που εχει πουληθει για την τιμη.Προφανως ΔΕΝ ειναι made in japan αλλα made in ?????????.Παντως για ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ χρηση ,ΚΑΛΟ φαινεται.Ταχεις σχεδον ολα μαζεμενα σε μιά βαλίτσα.

Acacius
21/12/2020, 19:34
Στο Amazon (https://www.amazon.co.uk/Makita-90352-P-90532-Repair-Silver/dp/B01N9YQQEG?th=1) έχει γενικά καλές κριτικές, αλλά οι αρνητικές είναι αρκετός λόγος για να είναι κάποιος επιφυλακτικός. Υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι άλλα κομμάτια είναι made in Japan και άλλα made in China, αλλά το θεωρώ απίθανο, εκτός και αν στην Ιαπωνία κατασκευάζεται μόνο το χαρτί του κουτιού που συσκευάζεται η βαλίτσα.

panavour
21/12/2020, 20:23
Στο Amazon (https://www.amazon.co.uk/Makita-90352-P-90532-Repair-Silver/dp/B01N9YQQEG?th=1) έχει γενικά καλές κριτικές, αλλά οι αρνητικές είναι αρκετός λόγος για να είναι κάποιος επιφυλακτικός. Υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι άλλα κομμάτια είναι made in Japan και άλλα made in China, αλλά το θεωρώ απίθανο, εκτός και αν στην Ιαπωνία κατασκευάζεται μόνο το χαρτί του κουτιού που συσκευάζεται η βαλίτσα.

Ολο κινεζικο θα ειναι αλλα αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο,ολες φτιαχνουν στην Κινα ,το θεμα ειναι οι προδιαγραφες και η ποιοτητα των υλικων.Σιγουρα με αυτα τα λεφτα ειναι ενα πολυ καλο σετ για ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ -ισως-ελαφρα Επαγγελματικη χρηση.

Acacius
21/12/2020, 21:48
Ολο κινεζικο θα ειναι αλλα αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο,ολες φτιαχνουν στην Κινα ,το θεμα ειναι οι προδιαγραφες και η ποιοτητα των υλικων.Σιγουρα με αυτα τα λεφτα ειναι ενα πολυ καλο σετ για ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ -ισως-ελαφρα Επαγγελματικη χρηση.

Μωρέ για ερασιτεχνική χρήση σίγουρα κάνει, αλλά αυτό δε λέει πολλά. Το θέμα είναι αν κάτι με τη στάμπα της Makita θα είναι καλύτερο από αντίστοιχες συλλογές σε αυτά τα χρήματα της Mannesmann, KS Tools, Mekapses κλπ. και δεν το πολυβλέπω. Μάρκες που έχουν ευτελίσει το όνομά τους υπάρχουν αρκετές, ήλπιζα η Makita να μην ανήκει σε αυτές.

doctor_john
21/12/2020, 22:57
Ίδιο με της Mannesmann (https://www.amazon.com/Br%C3%BCder-Mannesmann-M98450-Spanner-232-Piece/dp/B00DSIL7KS) μοιάζει. Δεν την είχα για αντίστοιχη την Makita, μου φαίνεται τεράστια η Mannesman μπροστά της στα εργαλεία χειρός.

panavour
22/12/2020, 05:34
Ίδιο με της Mannesmann (https://www.amazon.com/Br%C3%BCder-Mannesmann-M98450-Spanner-232-Piece/dp/B00DSIL7KS) μοιάζει. Δεν την είχα για αντίστοιχη την Makita, μου φαίνεται τεράστια η Mannesman μπροστά της στα εργαλεία χειρός.

μοιαζει αλλα εχει την υπερδιπλασια τιμη η μανεσμαν.οτι πληρωνεις παιρνεις γενικως

fasarias
22/12/2020, 06:35
Η Makita εχει ''ξεπουλησει'' το ονομα της εδω και αρκετα χρονια, χανοντας την παλια της αιγλη.
Ασε που εχω την εντυπωση πως δεν κατασκευαζει πλεον τιποτα στην ιαπωνια, μονο κινα.
Παραμενει βεβαια ακομα μια εκ`των μεγαλων στο παιχνιδι, αλλα δεν ειναι ετσι οπως ηταν καποτε.