View Full Version : Νεοφιλελευθεροι VS Αριστεροι
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
17
18
19
20
Εχετλαίος
22/06/2012, 09:07
Ως ανδράποδα δηλαδή ορίζονται οι ψηφοφόροι ποιου κόμματος;
Ξέρω γω; Ποιοί γ. και δέρνουν τα τελευταία 50, ας πούμε, χρόνια;
Πόσα βήματα (σαν Άνθρωποι) προς τα εμπρός κάναμε και πόσα πίσω;
el_hymador
22/06/2012, 09:08
Ως ανδράποδα δηλαδή και με εξ' ορισμού γενικότερη συμπεριφορά του τύπου «πετάω σκουπίδια όπου βρω, γλύφω ή ρουφιανεύω στη δουλειά, οδηγώ σαν μαλάκας, περνάω πρώτος στις ουρές γιατί είμαι μάγκας, έχω εναποθέσει όλο μου το είναι στο αυτοκίνητο ή τη μηχανή μου, επιλέγω σκουπίδια για να ταίσω το μυαλό μου, κοιτάω αποκλειστικά και μόνο την πάρτη μου και άλλα πολλά τέτοια» ορίζονται οι ψηφοφόροι ποιου κόμματος;
Κανενός και όλων μαζί. Δεν έχει σημασία τι ψήφίζει ο καθένας στην τελική, αλλά μέσω ποιων διαδικασιών το αποφάσισε και τι προσδοκά από την ψήφο του.
skylaros
22/06/2012, 09:16
αυτό που είπε ο μελισσοκόμος είναι όντως κάτι πολύ σημαντικό.
mats8282
22/06/2012, 09:32
Δηλαδή πώς πρέπει να ειναι μια κυβερνηση συνεργασίας για να μας αρέσει;
Πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία,πιπίλα του Φώτη-Φανούρη,και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν,αντίστοιχα με τους βουλευτές που διαθέτουν....
Αυτοί προσπαθούν να στηρίξουν κυβέρνηση Ν.Δ.-Τραπεζιτών όσο το δυνατό πιο διακριτικά γίνεται και ξέρουν πως τους περιμένει η τύχη του ΛΑΟΣ..Οπότε θα εμφανίζονται ως μωρές παρθένες μετά....Μα εμείς δεν κυβερνήσαμε,εμείς στηρίξαμε,ήταν εθνικό καθήκον και υποχρέωση,η Ν.Δ. φταίει(βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά η ΝΔ) κλπ κλπ...
Ειδικά η ΔΗΜ.ΑΡ. που σε μια άκρως δεξιά κυβέρνηση θα προσπαθεί κιόλας να το παίξει αριστερός πόλος...Έμαθα πως στην κεντρική τους επιτροπή όταν ψήφισαν για συμμετοχή στην κυβέρνηση οι ψήφοι κατά ήταν 18/40 και άλλοι 8/40 έλεγαν για ψήφο ανοχής...Ας είναι καλά ο Φώτης που τους έβαλε σε τάξη,προσωρινά γιατί προβλέπω διάσπαση στα πρώτα μέτρα...
Cpt. Haddock
22/06/2012, 09:42
Πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία,πιπίλα του Φώτη-Φανούρη,και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν,αντίστοιχα με τους βουλευτές που διαθέτουν....
Αυτοί προσπαθούν να στηρίξουν κυβέρνηση Ν.Δ.-Τραπεζιτών όσο το δυνατό πιο διακριτικά γίνεται και ξέρουν πως τους περιμένει η τύχη του ΛΑΟΣ..Οπότε θα εμφανίζονται ως μωρές παρθένες μετά....Μα εμείς δεν κυβερνήσαμε,εμείς στηρίξαμε,ήταν εθνικό καθήκον και υποχρέωση,η Ν.Δ. φταίει(βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά η ΝΔ) κλπ κλπ...
Ειδικά η ΔΗΜ.ΑΡ. που σε μια άκρως δεξιά κυβέρνηση θα προσπαθεί κιόλας να το παίξει αριστερός πόλος...Έμαθα πως στην κεντρική τους επιτροπή όταν ψήφισαν για συμμετοχή στην κυβέρνηση οι ψήφοι κατά ήταν 18/40 και άλλοι 8/40 έλεγαν για ψήφο ανοχής...Ας είναι καλά ο Φώτης που τους έβαλε σε τάξη,προσωρινά γιατί προβλέπω διάσπαση στα πρώτα μέτρα...
Ποιος τα λέει όλα αυτα τα πρέπει ρε συ? Ειναι κάπου γραμμενα?
Δηλαδη εαν εβγαινε ο συριζα πρωτος και τον στηριζε ο Κουβελης χωρις να μετεχει με βουλευτές/υπουργους θα ελεγες οτι δεν ειναι κυβερνηση συνεργασίας;
Συνεχίζω με το ερωτημα που σας εθεσα χθες το βραδυ:
Με συστημα απλής (και άδολης :p )αναλογικής, η κατανομη των εδρων θα ηταν περιπου η παρακατω:
(το περιπου εξαρτάται απο το ποσοστο των κομματων που μενουν εκτος και μοιραζουν εδρες στα μικρα κομματα)
262133
(η τελευταία στήλη εχει τις τωρινες εδρες)
Για προσπαθηστε να βγαλετε κυβερνηση με αμιγη ιδεολογικο προσανατολισμο...
Με συστημα απλής (και άδολης :p )αναλογικής, η κατανομη των εδρων θα ηταν περιπου η παρακατω:
(το περιπου εξαρτάται απο το ποσοστο των κομματων που μενουν εκτος και μοιραζουν εδρες στα μικρα κομματα)
262133
kap10 Ωραία η άσκηση … θα προτείνω η ανάγωγη των αποτελεσμάτων με απλή αναλογική να γίνει με τα αποτελέσματα της 6 Μάιου
Ξέρω γω; Ποιοί γ. και δέρνουν τα τελευταία 50, ας πούμε, χρόνια;
Πόσα βήματα (σαν Άνθρωποι) προς τα εμπρός κάναμε και πόσα πίσω;
Κοίταξε, από μικρά παιδιά συνηθίζουμε να εκλέγουμε κάποιον. Πενταμελές, δεκαπενταμελές, συνδικαλιστική ομάδα κτλ.
Εκλογές για όλους και όλα, ακόμα και για το αν θα πάει η παρέα σινεμά ή αλλού και για το ποια ταινία θα δει.
Έχω φτάσει 37 χρονών λοιπόν και το μόνο που έχω διαπιστώσει ξέρεις ποιο είναι;
Πως αυτός που πραγματικά θα άξιζε να εκλεγεί, απλά δεν θα βάλει ποτέ υποψηφιότητα. Δεν τον ενδιαφέρει.
Και δεν τον ενδιαφέρει για έναν πολύ απλό λόγο: Γιατί υποψηφιότητα βάζει όποιος κυνηγά την -οποιασδήποτε μορφής- εξουσία. Εξουσία πάνω σε κάποιους άλλους, πέρα από τον εαυτό του.
Και για να κυνηγά κάποιος την εξουσία, πάει να πει πως κάτι θέλει να κάνει με αυτήν, πως κάτι θέλει να επιβάλλει. Αλλιώς του είναι άχρηστη.
Κοίταξε από την αρχή της καριέρας σου ως ψηφοφόρος και δες ποιοι ήταν πάντα υποψήφιοι. Ήταν οι καλύτεροι μαθητές; Ήταν όσοι κοιτούσαν να βελτιώσουν τους εαυτούς τους; Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι;
Μάλλον όχι. Στο σχολείο οι «μάγκες», στη δουλειά οι χειρότεροι τεμπέληδες κτλ. Και αν κατά λάθος κάποιος που ήθελε να βοηθήσει έβαζε υποψηφιότητα, τότε είτε δεν ψηφιζόταν από κανέναν, είτε τον «έτρωγε το σύστημα».
Οπότε ουσιαστικά, απλά ψηφίζεις επιλέγοντας μεταξύ κακών λύσεων. όσες και αν είναι οι επιλογές σου.
Από την άλλη, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, ο καθένας μας έχει στο μυαλό του μια λύση. Το αν έχει δίκιο ή όχι, δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι πως δικαιούται ο καθένας μας να έχει άποψη για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, ειδικά αν τον επηρεάζει το πρόβλημα.
Όταν λοιπόν εμφανίζονται δύο λύσεις μπροστά του από δύο εξ' ορισμού εξίσου αναξιόπιστους (αφού και οι δύο διεκδικούν εξουσία) υποτιθέμενους σωτήρες, μπορείς να επιλέξεις
- Αυτόν που παρουσιάζει τη μέθοδο λύσης που ταιριάζει περισσότερο στη δική σου θεώρηση.
- Αυτόν που θεωρείς πως είναι -έστω και ελάχιστα- λιγότερο αναξιόπιστος, αδιαφορώντας για το αν η μέθοδο λύσης που παρουσιάζει σου φαίνεται σωστή ή λάθος.
Κατ' αυτήν την έννοια, η αλήθεια είναι πως περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν στο να εκλεγεί τελικά ο 2ος παρά ο 1ος, αν θεωρήσουμε βέβαια πως οι απόψεις περί ορθότητας της λύσης είναι μοιρασμένες.
Τί γίνεται όμως αν θεωρείς πως όντως ο ένας είναι πιο αξιόπιστος από τον άλλο, με την έννοια πως εννοεί -έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό- περισσότερο αυτά που λέει, αλλά διαφωνείς με τη δική του λύση;
- Επιλέγεις αυτόν που θεωρείς πως «τα λέει πιο σωστά και ας είναι παπάρας»;
- Επιλέγεις αυτόν που θεωρείς πως «τα λέει πιο λάθος αλλά δεν είναι και τόσο παπάρας»;
Τώρα θα μου πεις, κανένας από τους δύο δεν θα κάνει αυτά που λέει...δεκτόν, αλλά αν υποθέσουμε πως ένας ψηφοφόρος που ρέπει περισσότερο προς την φιλελεύθερη λύση ψηφίζει, στην 1η περίπτωση αυτό το απεύχεται, ενώ στην 2η το εύχεται.
Άρα, στην 1η περίπτωση έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί (πχ «γιατί ρε μαλάκα δεν κάνεις αυτά που έλεγες;»), ενώ στην δεύτερη μάλλον όχι (το «γιατί ρε μαλάκα κάνεις αυτά που έλεγες;»,δεν στέκει και πολύ ως διαμαρτυρία).
Βέβαια, αν το θέμα είναι «γιατί να υπάρχουν ψηφοφόροι που να ρέπουν περισσότερο προς μια φιλελεύθερη κατεύθυνση», τότε συζητάμε επί άλλης βάσης, απλά πρέπει να δούμε αν ανεχόμαστε δίπλα μας την αντίθετη από τη δική μας άποψη και πως αντιμετωπίζουμε αυτόν που την έχει.
Στο κάτω κάτω, δημοκρατία είναι να υπερισχύει η άποψη της πλειοψηφίας. Ακόμα και λάθος να είναι. Αλλιώς, ας πάρουν με το ζόρι οι πεφωτισμένοι την εξουσία και ας επιβάλλουν το σωστό σε όλους τους υπολοίπους.
Κανενός και όλων μαζί. Δεν έχει σημασία τι ψήφίζει ο καθένας στην τελική, αλλά μέσω ποιων διαδικασιών το αποφάσισε και τι προσδοκά από την ψήφο του.
Έτσι, μάλιστα.
el_hymador
22/06/2012, 09:55
Σε ένα ιδεατό μέρος όπου οι πολιτικοί θα ήταν άμεπτοι, διαλλακτικοί και σώφρωνες, θα ήταν ευχής έργο να υπάρχουν κυβερνήσεις σχηματισμένες από παρατάξεις αντίθετων ιδεολογιών. Έτσι θα υπήρχε μια ισορροπία, ένας συγκερασμός στις πολιτικές αποφάσεις που μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει. Στην περίπτωση μας, δεν είναι ενοχλητικό το ότι συνυπάρχουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά το ότι με τις κινήσεις τους και με τις ιστορικές κωλοτούμπες τους, έχουν απωλέσει ήδη κάθε έννοια σοβαρότητας... ούτε θέλω να ξέρω τι έπεται στη συνέχεια...
nikos_abel
22/06/2012, 09:55
Για να συνηγορήσω υπέρ του κατιπέν,
Γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας 150 ή καλύτερα με ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των εδρών;
Απλά μας έχουν (και μας αρέσει) να "κερδίζουμε" και η πόλωση. Αν δηλαδή ο πρωθυπουργΑς του κόμματος που κέρδισε φτιάξει
μια κυβέρνηση επιλέγοντας στελέχη όχι με κομματική βάση, αλλά με πραγματική αξιολόγηση των εκλεγμένων βουλευτών
που είναι το κακό;
Και αν κάθε νομοσχέδιο ή απόφαση έρχεται στη βουλή για εξέταση και ψήφισμα, από οποιαδήποτε πηγή, τι είναι αυτό
που εμποδίζει τους βουλευτάδες των άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν μια σωστή πρόταση;
Το πρόβλημα δεν είναι ο δικομματισμός, είναι ο κομματισμός εν γέννει.
mats8282
22/06/2012, 09:58
Ποιος τα λέει όλα αυτα τα πρέπει ρε συ? Ειναι κάπου γραμμενα?
Δηλαδη εαν εβγαινε ο συριζα πρωτος και τον στηριζε ο Κουβελης χωρις να μετεχει με βουλευτές/υπουργους θα ελεγες οτι δεν ειναι κυβερνηση συνεργασίας;
262133
Φυσικά και δεν θα είχε ενιαίο ιδεολογικό προσανατολισμό...Ούτε εγώ μίλησα για ιδεολογικό προσανατολισμό,για προγραμματικές συγκλίσεις είπα....
Από τα λίγα όμως που ξέρω στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,όσοι συμμετέχουν σε κυβέρνηση έχουν και θέσεις ευθύνης...Ο Ρέσλερ,πχ,στη Γερμανία είναι αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών,κάτι τέτοιο τέλος πάντων....Το κόμμα του έχει δεν έχει 2%....Θα έπρεπε λοιπόν ο Βενιζέλος,ο Κουβέλης και κάποιοι ακόμα να έχουν σαφή θέση και ευθύνες στην κυβέρνηση που στηρίζουν και στο κάτω κάτω δίνουν και την πλειοψηφία..Έστω κάποια από τα στελέχη τους αν όχι οι ίδιοι...Πως αλλιώς <<συγκυβερνούν>> δηλαδή;;Πάνω τα χεράκια,κάτω τα χεράκια στα πρότυπα αυτοδύναμης κυβέρνησης ή με δελτία Τύπου;;
ΥΓ Επίσης η λειτουργία των κομμάτων και τα προεκλογικά σλόγκαν θα ήταν άλλα σε περίπτωση απλής αναλογικής...
Cpt. Haddock
22/06/2012, 10:02
kap10 Ωραία η άσκηση … θα προτείνω η ανάγωγη των αποτελεσμάτων με απλή αναλογική να γίνει με τα αποτελέσματα της 6 Μάιου
Δεν εχει και μεγαλη σημασια. Καντε το αλλα παλι στα ιδια θα καταλήγαμε. Επίσης με απλή αναλογικη, λογικα παιρνουν περισσοτερες ψηφους τα μικροτερα κομματα με τη λογικη οτι δεν παει χαμενη.
Το εμοτικον στο "αδολη" το εβαλα γιατι μια πραγματικα αδολη αναλογικη δε θα εχει οριο εισοδου στη Βουλη (3%). Μια ομως και πιασαμε το εκλογικο σύστημα, να πω την αποψη μου. Για μενα δεν ειναι προβλημ το ποιο συστημα χρησιμοποιούμε, οσο το οτι δινεται η δυνατοτητα στην καθε κυβερνηση να το αλλαζει κατα το δοκούν.
Εχετλαίος
22/06/2012, 10:20
Πως αυτός που πραγματικά θα άξιζε να εκλεγεί, απλά δεν θα βάλει ποτέ υποψηφιότητα. Δεν τον ενδιαφέρει
Πλάτων, 2500 χρονάκια πριν.
Όπως βλέπεις, τίποτε δεν άλλαξε.
Και δε θα αλλάξει
:wave2:
Για να συνηγορήσω υπέρ του κατιπέν,
Γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας 150 ή καλύτερα με ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των εδρών;
Απλά μας έχουν (και μας αρέσει) να "κερδίζουμε" και η πόλωση. Αν δηλαδή ο πρωθυπουργΑς του κόμματος που κέρδισε φτιάξει
μια κυβέρνηση επιλέγοντας στελέχη όχι με κομματική βάση, αλλά με πραγματική αξιολόγηση των εκλεγμένων βουλευτών
που είναι το κακό;
Και αν κάθε νομοσχέδιο ή απόφαση έρχεται στη βουλή για εξέταση και ψήφισμα, από οποιαδήποτε πηγή, τι είναι αυτό
που εμποδίζει τους βουλευτάδες των άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν μια σωστή πρόταση;
Το πρόβλημα δεν είναι ο δικομματισμός, είναι ο κομματισμός εν γέννει.
Μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό το κωλομπαριλίκι οι βουλευτές να γίνονται και
υπουργοί;;; Κρίνοντες και κρινόμενοι ένα και το αυτό..... Μήπως πρέπει να σταματήσουμε
να ψηφίζουμε κόμματα που λειτουργούν φασιστικά;;;;; Γιατί πέρα από την καθ' αυτό
φασιστική Χ.Α., το ίδιο ειναι και τα κόμματα, που απαγορεύουν στους βουλευτές τους
την ελεύθερη ''βούληση'' (αρα τους αυτοακυρώνουν) όταν σε κάποιες ψηφοφορίες
τους ''μαντρώνουν'' μην τυχόν και κάποιος ξεφύγει από την γραμμή (του κόμματος),,
nikos_abel
22/06/2012, 10:50
Μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό το κωλομπαριλίκι οι βουλευτές να γίνονται και
υπουργοί;;; Κρίνοντες και κρινόμενοι ένα και το αυτό..... Μήπως πρέπει να σταματήσουμε
να ψηφίζουμε κόμματα που λειτουργούν φασιστικά;;;;; Γιατί πέρα από την καθ' αυτό
φασιστική Χ.Α., το ίδιο ειναι και τα κόμματα, που απαγορεύουν στους βουλευτές τους
την ελεύθερη ''βούληση'' (αρα τους αυτοακυρώνουν) όταν σε κάποιες ψηφοφορίες
τους ''μαντρώνουν'' μην τυχόν και κάποιος ξεφύγει από την γραμμή (του κόμματος),,
Μα αγαπητέ φυσικά και οι βουλευτές θα πρέπει να γίνονται υπουργοί, ποιος άλλος;
Απλά δε θα πρέπει επ' ουδενί να αποκλείονται οι έμπειροι βουλευτές των άλλων παρατάξεων.
Αν ένας υπουργός λ.χ. παιδείας έχει αξιόλογο και πετυχημένο έργο γιατί να μην συνεχίσει και να
παραδώσει το υπουργείο του, εφόσον εκλέχθηκε φυσικά.
Τα αυτονόητα αυτή τη στιγμή λέω αλλά δεν είναι πια αυτονόητα....
Κατά τα άλλα συμφωνούμε φυσικά.
Επαναλαμβάνω, απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κόμματα (τουλάχιστον όπως είναι τη σήμερον)
Αν ένας υπουργός λ.χ. παιδείας έχει αξιόλογο και πετυχημένο έργο...
τότε δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης του αντίστοιχου υπουργείου...!!
(κοινώς, αν όλοι κανουν σωστά την δουλειά τους μια φορά, έκλεισε το μαγαζί για τους υπόλοιπους..)
nikos_abel
22/06/2012, 12:03
(κοινώς, αν όλοι κανουν σωστά την δουλειά τους μια φορά, έκλεισε το μαγαζί για τους υπόλοιπους..)
Πολύ προχωρημένος είσαι εσύ βρε παιδάκι μου, ο Δανιήλ της πολιτικής ένα πράμα....
Εχετλαίος
22/06/2012, 12:04
Πολύ προχωρημένος είσαι εσύ βρε παιδάκι μου, ο Δανιήλ της πολιτικής ένα πράμα....
Ποιός Δανιήλ; :confused:
ειναι δυνατον ενας βουλευτης να ψηφισει κατα συνειδηση σε ενα καθεστως οπου για να προταθεις για βουλευτης πρεπει ν ακανεις συμφωνιες ?
ειδικα με τη λιστα-οπου δεν θα υπαρχουν σταυροι προτιμησης- ο αρχηγος κομματος θα εχει κανονικη ομαδα προβάτων
αυτός μήπως; (http://content-mcdn.sentragoal.gr/filesystem/images/20100216/low/pegasus_LARGE_t_1041_12776441.JPG):lol:
Αυτός στην λακούβα με τα λιοντάρια ντεεε...;)
nikos_abel
22/06/2012, 12:10
Έλεος ρε Στέλιο, εντάξει δε σ' αρέσει η μπάλα αλλά να μην ξέρεις τον
Βασίλη Δανιήλ (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AE%CE%BB) και τη δήλωσή του;
Πολύ προχωρημένος είσαι εσύ βρε παιδάκι μου...
Μπαααα..
Ίσα ίσα, έχω μείνει στις κλασσικές αξίες που λένε ότι ένα πολιτικοκυβερνητικό σύστημα (πρέπει να) λειτουργεί με βρόγχο αρνητικής ανάδρασης στο "εσωτερικό" του αλλά αναγκαστικά με θετική ανάδραση στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες...
nikos_abel
22/06/2012, 12:18
Μπαααα..
Ίσα ίσα, έχω μείνει στις κλασσικές αξίες που λένε ότι ένα πολιτικοκυβερνητικό σύστημα (πρέπει να) λειτουργεί με βρόγχο αρνητικής ανάδρασης στο "εσωτερικό" του αλλά αναγκαστικά με θετική ανάδραση στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες...
Με αρέσουν τα βρωμόλογα....
Μπαααα..
Ηθελα νά 'ξερα που τα βρίσκεις........
Ηθελα νά 'ξερα που τα βρίσκεις........
Την είπα στον Ναρβινιστή...:D
(γιατί εγώ αγαπάω Λαμάρκ..)
nikos_abel
22/06/2012, 12:33
Την είπα στον Ναρβινιστή...:D
(γιατί εγώ αγαπάω Λαμάρκ..)
Όσο είμαι νεοφιλελεύθερος, άλλο τόσο είμαι και δαρβινιστής.
Ο Ντάργουιν εξάλλου δεν κάηκε ζωντανός και καθιερώθηκε για τη νεοφιλελεύθερη του προσέγγιση της εξέλιξης.
Τους βόλεψε κάτι Χόμπσηδες και λοιπούς Λεβιαθήνες της εποχής, για αυτό και τη γλύτωσε.
Εχετλαίος
22/06/2012, 12:50
Ο Ντάργουιν εξάλλου δεν κάηκε ζωντανός και καθιερώθηκε για τη νεοφιλελεύθερη του προσέγγιση της εξέλιξης.
Τους βόλεψε κάτι Χόμπσηδες και λοιπούς Λεβιαθήνες της εποχής, για αυτό και τη γλύτωσε.
Άνθιμος: Απαράδεκτο το Gay Pride
(παντελώς άσχετο, το ξέρω)
:alien:
nikos_abel
22/06/2012, 12:55
Άνθιμος: Απαράδεκτο το Gay Pride
(παντελώς άσχετο, το ξέρω)
:alien:
Τέρμα το βύσινο, τοποθετήσου τώρα
(και σε ένα φόρουμ μηχανόβιων που η τεστοστερόνη στάζει από παντού εγώ θα :a014: )
Εχετλαίος
22/06/2012, 12:56
Τέρμα το βύσινο, τοποθετήσου τώρα
Τι να τοποθετηθώ; Εγώ φταίω που δεν τον κάλεσαν και έχει λυσιάξει;
:confused:
Χμμμ....
(τεστάκι)
Οι καμηλοπαρδάλεις έχουν, ως γνωστόν, μακρύ λαιμό.
Πως πιστεύεις ότι διαμορφώθηκε το μήκος του λαιμού τους, σε περίοδο ελαχιστοποίησης τροφής σε χαμηλό ύψος (π.χ. κατώτερα φυλώματα δενδρων).?
α) Επιβίωσαν μόνο οι καμηλοπαρδάλεις των οποίων το μήκος του λαιμού ήταν ικανό για την εύρεση τροφής.?
(προϋπόθεση βιοποικιλότητας - Νεοφιλελεύθερος)
β) Μάκρυνε ο λαιμός όλων από το ζόρι τους να φτάσουν την τροφή.?
(προϋπόθεση προσαρμοστικότητας - Αριστερός)
γ) Στα φρύδια μου πως και αν μάκρυνε ο λαιμός τους, από την στιγμή που κάνει καλό μεζέ για τσίπουρο..
(προϋπόθεση αγνωστικισμού- Εξωκοινοβουλευτικός )
Εχετλαίος
22/06/2012, 13:00
Χμμμ....
(τεστάκι)
Οι καμηλοπαρδάλεις έχουν, ως γνωστόν, μακρύ λαιμό.
Πως πιστεύεις ότι διαμορφώθηκε το μήκος του λαιμού τους, σε περίοδο ελαχιστοποίησης τροφής σε χαμηλό ύψος (π.χ. κατώτερα φυλώματα δενδρων).?
α) Επιβίωσαν μόνο οι καμηλοπαρδάλεις των οποίων το μήκος του λαιμού ήταν ικανό για την εύρεση τροφής.?
(προϋπόθεση βιοποικιλότητας - Νεοφιλελεύθερος)
β) Μάκρυνε ο λαιμός όλων από το ζόρι τους να φτάσουν την τροφή.?
(προϋπόθεση προσαρμοστικότητας - Αριστερός)
γ) Στα φρύδια μου πως και αν μάκρυνε ο λαιμός τους, από την στιγμή που κάνει καλό μεζέ για τσίπουρο..
(προϋπόθεση αγνωστικισμού- Εξωκοινοβουλευτικός )
δ) είχαν απομείνει μονάχα ένας βροντόσαυρος και μια λεοπάρδαλη και είπαν να συνεργαστούν μπας και επιζήσουν (αρστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και λοιποί πολλοί)
δ) είχαν απομείνει μονάχα ένας βροντόσαυρος και μια λεοπάρδαλη και είπαν να συνεργαστούν μπας και επιζήσουν (αρστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και λοιποί πολλοί)
Αυτός είναι εκλεκτότερος μεζές
(στα @@ μας - Αποχή)
la_villa
22/06/2012, 13:29
πάντως στο θέμα της παιδείας θεωρώ ότι το καλύτερο σύστημα ήταν αυτό που είχαμε εμείς...αυτό με τις δέσμες....(φυισικά κρίνοντας το με βάση τα επόμενα πο ήταν και είναι τρις χειρότερα)
και το λέω αφού είδα και την αλλαγή του επιπέδου των φοιτητών σε γνώσεις μεσα στο πολυτεχνείο.
και ο αριθμός των εισακτέων ήταν νορμάλ, και στα πανεπιστήμια οι φοιτητές είχαν γερές βάσεις.Πέρναγες ναι μεν δύσκολα αλλά....
Μπαααα..
ποσο τον αγαπαω αυτον τον ανθρωπο !!!!
τωρα εσυ μας παριστανεις τον καπετανιο?κυβερνηση συνεργασιας κι ετσ' :tooth::tooth:
...
τωρα εσυ μας παριστανεις τον καπετανιο?κυβερνηση συνεργασιας κι ετσ' :tooth::tooth:
Mπα, μάλλον μιλάει για εκείνον, τον φανταστικό, κόσμο που ο ένας αγαπάει τον άλλο... Αγαπάτε αλλήλους, Peace on Earth και Free willy..
Mπα, μάλλον μιλάει για εκείνον, τον φανταστικό, κόσμο που ο ένας αγαπάει τον άλλο... Αγαπάτε αλλήλους, Peace on Earth και Free willy..
δενκακοοοο :D
Εχετλαίος
22/06/2012, 13:53
τωρα εσυ μας παριστανεις τον καπετανιο?
Όχι, το Βούδα!
:smokin:
Όχι, το Βούδα!
:smokin:
αμα ξερεις και λιγο μπαλα τσιμπα μια ρακι (http://www.youtube.com/watch?v=jqwSyYjjj7A) :lol:
kostaspetrou
22/06/2012, 13:56
πάντως στο θέμα της παιδείας θεωρώ ότι το καλύτερο σύστημα ήταν αυτό που είχαμε εμείς...αυτό με τις δέσμες....(φυισικά κρίνοντας το με βάση τα επόμενα πο ήταν και είναι τρις χειρότερα)
και το λέω αφού είδα και την αλλαγή του επιπέδου των φοιτητών σε γνώσεις μεσα στο πολυτεχνείο.
και ο αριθμός των εισακτέων ήταν νορμάλ, και στα πανεπιστήμια οι φοιτητές είχαν γερές βάσεις.Πέρναγες ναι μεν δύσκολα αλλά....
Σωστόοοοοςςς!
Τα ίδια διαπίστωσα και γω(Ηλ/γος Μηχανικός).
Μετά τις δέσμες μπορούσε κάποιος να περάσει πχ Χημικός Μηχανικός χώρίς να'χει εξεταστεί χημεία!
Φυσικά τα'βρισκε μπαστούνια μέσα.
Εκεί άρχιζε ο φαύλος κύκλος:καθηγητές να προσπαθούν να ευκολύνουν τα θέματα,φοιτητές να διαμαρτύρονται κλπ.
Δέσμες και πάλι δέσμες.
Μάθαινες 4 μαθήματα αλλά σε τέλειο βαθμό και αναγκαζόσουν να'σαι τελειομανής.
Τώρα μαθαίνουν πασαλείμματα...
Επίσης τα Πολυκλαδικά Λύκεια ήταν και γαμώ τις επινοήσεις.Κοστίζανε πολύ όμως και τα κόψανε...
Cpt. Haddock
22/06/2012, 13:57
Προσοχή στις αποτιμήσεις :D
....
Μάθαινες 4 μαθήματα αλλά σε τέλειο βαθμό και αναγκαζόσουν να'σαι τελειομανής.
Τώρα μαθαίνουν πασαλείμματα......
ελα μεσημεριατικο μη λεμε και μαλακιες ;)
δενκακοοοο :D
ΟΚ αδελφέ εν χΡισΤό Παϊσιε.. 1
Προσοχή στις αποτιμήσεις :D
εχει ζεστη,δεν προσεχω τπτ. :smokin:
ΟΚ αδελφέ εν χΡισΤό Παϊσιε.. 1
την ευλογια μου (πριν σκυψεις κοιτα πισω σου) :lol:
την ευλογια μου (πριν σκυψεις κοιτα πισω σου) :lol:
Ο Τόμσεν;
Ο Τόμσεν;
:rolleyes: εσκυψε ο μλκς :plaf::moutza:
:rolleyes: εσκυψε ο μλκς :plaf::moutza:
Μην είσαι μλκς... έβαλα τον νΤομάς να τεστάρει πρώτα.. :bawl:
Cpt. Haddock
22/06/2012, 15:56
Long Live the '80s λεμεεεεεεεεε
(βρειτε τους αλλους δυο στη φωτο)
262184
Τους ματιάσατε ρε ρεμάλια...
Μόλις μια μέρα κυβέρνηση και ήδη ο πρωθυπουργός και ο υπ. οικονομικών στο νοσοκομείο...Σκέψου τι έχει να γίνει μόλις σφίξουν τα πράγματα... :bawl: :bawl:
262184
Aριστερά όπως κοιτάμε ο Βάσκας (με τα μισά κιλά και μαύρο μαλί)
και δεξιά ο Buckley (με γυαλιά)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AUFGEBRACHT
22/06/2012, 16:18
262184
Δεξιά (πού αλλού...) είναι ο Καμμένος, αλλά δεν τον θυμάμαι να έχει παίξει σε κανένα Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα...
mats8282
22/06/2012, 17:03
Τους ματιάσατε ρε ρεμάλια...
Μόλις μια μέρα κυβέρνηση και ήδη ο πρωθυπουργός και ο υπ. οικονομικών στο νοσοκομείο...Σκέψου τι έχει να γίνει μόλις σφίξουν τα πράγματα... :bawl: :bawl:
Κάτι μου λέει πως είχαμε ευχές στην κυβέρνηση....
Δεξιά (πού αλλού...) είναι ο Καμμένος, αλλά δεν τον θυμάμαι να έχει παίξει σε κανένα Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα...
kai o zagoriths...
nikos_abel
22/06/2012, 19:17
Εμένα ο Κα(η)μμένος μου θυμίζει τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ στο κοντό και άσχημο
Εντάξη παιδιά οι ευχές μας πιάσανε...
...
...
...
...
...
Στους γιατρούς θα τα φάνε :bawl::cry::bawl::rotflmao::rotflmao:
Εχετλαίος
25/06/2012, 20:25
Tον ήπιαμε...
Όχι 1.4, δεν κατέω και γω πόσο θα πάει το θέρμανσης το Φθινόπωρο (τη βενζίνη τη χ3ζω, ούτως η άλλως εκεί πια...)
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/373889/egrithike-i-epivoli-ebargo-sto-iraniko-petrelaio/
Στα'ρχιδια σας (και στα δικα μου στην τελικη) αλλα απλα θελω να πω δημοσια οτι το καταγουσταρω που δεν γραφει κανενας στο θρεντ.
Περαστικα μου/μας.
nikos_abel
26/06/2012, 06:06
Στα'ρχιδια σας (και στα δικα μου στην τελικη) αλλα απλα θελω να πω δημοσια οτι το καταγουσταρω που δεν γραφει κανενας στο θρεντ.
Περαστικα μου/μας.
Τι να γράψεις.....
el_hymador
26/06/2012, 08:28
Πάνε οι "βάρβαροι" (οι εκλόγες) τώρα απλά περιμένουμε την πο*τσα...
Ήθελα να γράψω για την Κύπρο, ήθελα να γράψω για τους "πατριώτες" έλληνες εφοπλιστές αλλά... ξέρω γω;... καλή τύχη τι να πω;
Περαστικα μου/μας.
περιμενουνε το δημοψηφισμα .......
ερχεται και ο πατριαρχης κων/πολης
θα προσευχηθει για να διαγραφει το χρεος ....
και να ευχαριστησει που δεν βγηκε ο συριζας...
υγ μονο η περιφερεια κοζανης θα ξοδεψει 110 χιλιαδες για δεξιωσεις...
pados exoyme gamato por8ipoyrgo.....egine ke badass tora etsig ia na tromazoyn oi danistes....ena papagalo na toy baloyme ston omo 8a arxisoyn na mas paraxoroyn ke edafi apo to fovo :lol:
262481
mats8282
26/06/2012, 13:49
Περαστικα μου/μας.
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο να πούμε...2 εκλογές έγιναν,τέλειωσαν και είμαστε πλέον στην αναμονή...Ίσως έχουμε κάτι να κουβεντιάσουμε μετά το eurogroup,με Μόντι,Σόρος και λοιπούς να προειδοποιούν πως το μέλλον του ευρώ θα κριθεί τις επόμενες μέρες...
Περαστικα μου/μας.
Έχουμε πιάσει θέση, με το φραπέ ανά χείρας, και περιμένουμε τη Σωτηρία....:a027:
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΠΙΚΙΝΓΚ 2008:
Πώς θα περιγράφατε την ιστορική και οικονομική φάση που βρισκόμαστε;
Βιώνουμε το τέλος του «ασύδοτου» καπιταλισμού και την απαρχή μιας εποχής, όπου θα επιβληθούν πιο αυστηροί εποπτικοί κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μετά την ανάληψη της προεδρίας από το νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γιατί έχετε αυτήν τη σιγουριά για τον Μπαράκ Ομπάμα;
Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος. Διότι, όπως λειτουργούσε ο καπιταλισμός μέχρι τώρα, με την υπερβολική ανάληψη κινδύνων, μετέτρεψε την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή τις τράπεζες, ουσιαστικά σε καζίνο. Οι τράπεζες έπαιρναν μεγάλο ρίσκο, το σύστημα κατέρρευσε και τώρα ο απλός φορολογούμενος θα αναλάβει το κόστος της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των λαθών που έγιναν. Επομένως χρειάζεται πιο αυστηρή εποπτεία, διαφάνεια και σωστή εταιρική διακυβέρνηση.
Γιατί θα κάνει ο Ομπάμα ό,τι δεν έκανε ο Μπους;
Παρά το γεγονός ότι και επί Μπους υιοθετήθηκε ένα σύστημα διάσωσης κεϊνσιανού τύπου -κάτι αδιανόητο από ρεπουμπλικανική κυβέρνηση πριν από χρόνια- το δίδυμο Μπους-Πόλσον δεν προχώρησε αρκετά στην υλοποίηση μιας νέας αρχιτεκτονικής. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι λήγει η θητεία του Προέδρου Μπους αλλά και σε ιδεολογικούς λόγους και δόγματα περί ελεύθερης αυτορρυθμιζόμενης οικονομίας που είναι βαθιά ριζωμένα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα όμως εμφορείται από κεϊνσιανές ιδέες και επομένως θυμίζει πολύ την κατάσταση προ της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Ρούσβελτ. Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται.
Ναι, αλλά τώρα οι αμερικανικοί τριγμοί επηρεάζουν καθοριστικά την παγκόσμια οικονομία...
Σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο παγκοσμιοποιημένο από ό,τι ήταν τότε. Αυτό απαιτεί μια παγκόσμια εποπτική Αρχή ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, έναν πολύ πιο αυστηρό συντονισμό μεταξύ των εποπτικών Αρχών των μεγάλων κρατών.
Σε αυτήν τη λογική ανήκει και το πακέτο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών;
Και το ελληνικό πακέτο είναι μορφή του λεγόμενου «πακέτου Μπράουν», έχει και αυτό την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Το σχέδιο Μπράουν είναι αξιοσημείωτο τόσο ως προς τη σύλληψη όσο και ως προς την ταχύτητα εφαρμογής του .
Στηρίζονται όμως μόνο οι τράπεζες, κανένας άλλος επιχειρηματικός κλάδος.
Η εμπειρία από την κρίση του 1929, πάνω στην οποία στηρίχθηκε το σχέδιο Μπράουν, λέει ότι οι τράπεζες διαφέρουν από τις άλλες επιχειρήσεις. Διότι οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις και δίνουν δάνεια, στην ουσία δηλαδή αιμοδοτούν την οικονομία. Κάθε τράπεζα είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα. Αν καταρρεύσει ένας κρίκος, καταρρέει όλη η αλυσίδα. Και άρα η οικονομία. Επομένως, οι τράπεζες πρέπει να διασωθούν. Βέβαια οι τράπεζες κάνουν και επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σταδιακά η σοφή νομοθεσία της Αμερικής (το Glass Steagall Αct του 1933) που απαγόρευε στις εμπορικές τράπεζες να αγοράζουν μετοχές, δυστυχώς καταργήθηκε επί Κλίντον, μετά από μεγάλη πίεση του Γκρίνσπαν και των συμφερόντων της Γουόλ Στριτ. Σε αυτή την κατάργηση οφείλεται η σημερινή κρίση. Η κατάρρευση της Lehman Brothers δημιούργησε φόβους ότι επίκειται η κατάρρευση όλου του τραπεζικού συστήματος. Μετά από αυτό όλοι οι αρχηγοί κρατών φοβήθηκαν ότι μπορεί να είχαμε επανάληψη της κρίσης του 1929, δηλαδή πολλά χρόνια ύφεσης. Με μεγάλη ταχύτητα ο Μπράουν και η αποτελεσματική βρετανική δημόσια διοίκηση έφτιαξαν ένα σχέδιο διάσωσης πολύ πιο κατάλληλο και ρεαλιστικό από το σχέδιο Πόλσον, που υποχρέωνε το κράτος να αγοράσει τα «τοξικά» ομόλογα.
Τι ακριβώς λέει το σχέδιο Μπράουν;
Με το σχέδιο Μπράουν το κράτος παρεμβαίνει σε τρεις κατευθύνσεις : πρώτον αγοράζει προνομιούχες μετοχές τραπεζών, άρα βελτιώνει την κεφαλαιακή τους βάση, δεύτερον εγγυάται τις συναλλαγές τους, διότι τώρα έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, και τρίτον τους δίνει ρευστότητα. Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ στην Ελλάδα διακρίνεται και από αυτά τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.
Δεν είναι άδικο να στηρίζονται οι τράπεζες που μέχρι πριν λίγες μήνες παρουσίαζαν κέρδη ρεκόρ και εξήγγειλαν επεκτακτικά σχέδια;
Υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να αγνοεί το ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία, όπως εξήγησα πριν. Αναμφισβήτητα, όμως, με αυτό τον τρόπο διασώζονται οι θέσεις εργασίας και οι πολύ μεγάλες αμοιβές στελεχών που ήταν υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση του συστήματος. Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν ή δεν πρόλαβαν να εκτεθούν σε μεγάλη έκταση σε «τοξικά» ομόλογα. Άρα, τα προβλήματά τους είναι σημαντικά μικρότερα απ' ό,τι των αμερικανικών ή άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Παραμένουν όμως ορισμένα προβλήματα επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεκταθεί στα Βαλκάνια, σε χώρες με μικρή διαθέσιμη ρευστότητα, και επίσης έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα εξωτερικού δανεισμού.
Πόσο είναι το εξωτερικό χρέος της χώρας;
Ανέρχεται περίπου στο 60-70% του ΑΕΠ - βέβαια είναι κυρίως σε ευρώ, άρα δεν συνιστά πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι και το μεγάλο όφελος από την ένταξή μας στην ευρωζώνη: αν δεν ανήκαμε στην ευρωζώνη, η υποτίμηση που θα υφίστατο το ελληνικό νόμισμα θα ήταν της τάξης του 35% με 40% με αντίστοιχη μείωση των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εξέλιξη που θα ήταν πολύ δυσάρεστη.
Μιλάμε για τον κεντρικό ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, την ίδια ώρα που τίθεται και θέμα αδιαφάνειας στη λειτουργία τους...
Πράγματι, υπάρχει ένα θέμα διαφάνειας, το οποίο, με τη νέα αρχιτεκτονική του εποπτικού συστήματος των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στους λογαριασμούς των τραπεζών πρέπει να εμφανίζονται όλοι οι κίνδυνοι. Οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Ο καταθέτης πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τους κινδύνους της τράπεζας ή των τραπεζών στις οποίες εμπιστεύεται τα χρήματά του. Σε όρους πολιτικής οικονομίας χρειαζόμαστε με απτά μέτρα ένα νέο συμβιβασμό μεταξύ καπιταλισμού και δημοκρατίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα, χωρίς λαϊκισμούς, και κυρίως με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Διότι σήμερα το ζητούμενο είναι αυτά τα χρήματα από το διασωστικό πακέτο να διοχετευθούν, σε τελευταία ανάλυση, στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Και το κράτος, το οποίο θα διαθέσει τα 28 δισ., δεν πρέπει κάτι να «πάρει» από τις τράπεζες;
Βεβαιότατα. Πρώτον αυστηρή εποπτεία, διαφάνεια, να έχει πρόσβαση παντού. Δεύτερον, με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, να εξασφαλίσει κάτι που θα το πω με απλά λόγια: όταν βρισκόμαστε στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου θα πρέπει να τίθεται ένας περιορισμός στην επιθυμία των τραπεζών να δανείσουν χρήματα χωρίς όριο. Αντίθετα, όταν βρισκόμαστε στην πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου, οι τράπεζες να βοηθούν την οικονομία παράγοντας επαρκή δάνεια! Αυτός ο κανόνας, παρεμπιπτόντως, πρέπει να εφαρμόζεται και στα δημόσια οικονομικά: όταν η οικονομία πάει καλά, ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει πλεόνασμα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι σημερινές, όπου οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης μειώνονται δραματικά. Αυτό ο Κέινς το ονόμαζε «αντικυκλική οικονομική πολιτική». Ποτέ δεν έλεγε ότι πρέπει να λειτουργείς πάντα με ελλείμματα.
Ποια είναι η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα μας;
Η μέση πρόβλεψη για το 2009 είναι 2% ανάπτυξη - αυτό βέβαια είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 4% του 2007. Η εθνική οικονομία σε πραγματικούς όρους θα είναι κατά 7,5 δισ. ευρώ φτωχότερη μέσα σε μια διετία, απ' ό,τι θα ήταν αν αναπτυσσόταν ετησίως με βάση τη μακροχρόνια τάση της, που είναι 4%.
Έχει μπει η Ελλάδα στη φάση της κρίσης;
Βεβαίως έχει μπει - μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2008 αναπτυσσόταν η οικονομία με 3,1% σε ετήσια βάση. Το τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή αυτό που διανύουμε τώρα, θα πέσουμε αρκετά χαμηλότερα. Η αίσθησή μου είναι πως θα φτάσουμε ίσως και στο 2,2 με 2,4%, κάτι που θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα. Στα δύο επόμενα τρίμηνα, μέχρι και τον Ιούνιο του 2009, θα αναπτυσσόμαστε με περίπου 2%.
Πότε θα μπούμε ξανά σε φάση ανάκαμψης;
Η ανάκαμψη προβλέπω να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο του 2009 - άλλοι συνάδελφοι οικονομολόγοι είναι πιο απαισιόδοξοι. Επίσης, οφείλω να πω ότι η ανάκαμψη στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος ενδεχομένως θα προηγηθούν της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, όπως συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές. Ξέρετε, η οικονομική ιστορία είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός . Πάντως, προβλέπω ότι σε ρυθμούς 4% θα φτάσουμε μετά το 2010, στις αρχές του 2011.
Σε ποια βαθμίδα της κρίσης βρίσκεται η Ελλάδα (V σύντομη αλλά απότομη, U μεγαλύτερης διάρκειας αλλά λιγότερο έντονη, L παρατεταμένη);
Θα είναι, κατά την άποψη μου, μεταξύ V και U. Γνωρίζω ότι η άποψη αυτή είναι πιο αισιόδοξη από αυτή άλλων οικονομολόγων, αλλά έχω εμπιστοσύνη στο αισθητήριό μου και στην εμπειρία μου. Επίσης, μιλώ με πολλούς συναδέλφους στο εξωτερικό που συμμερίζονται την άποψή μου. Άλλωστε από χαρακτήρα είμαι αισιόδοξος. Μπορώ να σας θεμελιώσω αυτή την άποψη με βάση τις δυνάμεις που επενεργούν αυτήν τη στιγμή στο σύστημα.
Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες τις κρίσης;
Δυστυχώς, η μείωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης θα έχει επιπτώσεις στη ζωή μας, κυρίως των φτωχότερων συμπολιτών μας, με ανεπαρκή εισοδήματα ή αποταμιεύσεις. Η ανεργία θα αυξηθεί, δεν θεωρώ όμως ότι θα ξεπεράσει το 8,5% του εργατικού δυναμικού από 8% σήμερα.
Σε πόσους νέους ανέργους μεταφράζεται αυτό;
Σε περίπου 25.000 επιπλέον ανέργους, που φοβάμαι ότι θα είναι κυρίως γυναίκες, νέοι και ανειδίκευτοι. Από την άλλη όμως, ο αριθμός αυτός δεν είναι τόσο μεγάλος και μπορεί το κράτος με την κοινωνική του πολιτική να αμβλύνει το κοινωνικό κόστος της ανεργίας.
Με τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος που έχουμε πόσο είναι εφικτό να διασωθούν αυτές οι θέσεις εργασίας;
Το πόσο θα επιτραπεί να δαπανήσουμε σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας και κοινωνικής ανακούφισης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη -και σε ποιες ακριβώς και με ποια χαρακτηριστικά- να υπερβούν το όριο του 3% που αναφέρεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευελιξία να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα.
Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν κυρίως στη χώρα μας;
Καταναλωτικά αγαθά, εμπόριο, τουρισμός, οικοδομή. Η κρίση αυτή είναι ολική, άρα σχεδόν ομοιόμορφα θα επηρεάσει όλους τους κλάδους, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ο κόσμος θα κόψει από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να μη χάσει τα αναγκαία είδη. Από την άλλη, υπάρχει ένα στοιχείο ευελιξίας στην ελληνική οικονομία, επειδή η ραχοκοκαλιά της είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - τα λεπτά κλαράκια δεν σπάνε στο δυνατό άνεμο, έτσι και οι μικρές επιχειρήσεις θα αντέξουν στον άνεμο της κρίσης. Ενώ επιχειρήσεις με μεγάλες δομές, όπως για παράδειγμα η Citicorp ή η General Motors, με ένα ισχυρό χτύπημα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Υπάρχουν φήμες περί χρεωκοπίας ελληνικών τραπεζών...
Οι τράπεζες σώζονται με το διασωστικό πακέτο. Αυτό έληξε. Μπορεί να έχουμε συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών ή μεταξύ μικρών τραπεζών, αλλά χρεωκοπίες δεν θα έχουμε. Ας σταματήσουν οι φήμες. Οι τράπεζες είναι τυχερές ως προς αυτή την άποψη.
Κοινωνικά πώς θα αλλάξει το τοπίο;
Θα αλλάξει σημαντικά. Επιστρέφουμε στο ρεαλισμό και στην κοινή λογική. Τα κράτη θα ασκούν πολύ πιο ουσιαστική εποπτεία. Οι τράπεζες θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους: θα παίρνουν καταθέσεις και θα δίνουν δάνεια, θα προσέχουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, κάθε είδους. Οι μέτοχοι των εταιρειών θα απαιτήσουν εξορθολογισμό των αμοιβών. Θα έχουμε καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση. Θα εξαλειφθεί η αλαζονεία ορισμένων στελεχών που αντανακλούσε την ανεπαρκή παιδεία και ανατροφή τους. Μην ξεχνάμε ότι ιστορικά οι κρίσεις γέννησαν ευκαιρίες και επέβαλαν κανόνες. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί και να μαθαίνουμε τα μαθήματα έγκαιρα και σωστά και να διασώσουμε επίσης τα ανήμπορα και φτωχά θύματα αυτής της κρίσης, ιδιαίτερα τους ανέργους.
Ξεμπερδεύουμε με το φαινόμενο των goldenboys;
Δεν θα εκλείψει, όμως θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό. Γενικά, όσοι θεώρησαν ότι είναι πιο έξυπνοι από την κοινωνία, πρέπει να ξέρουν ότι το πάρτι γι' αυτούς τελείωσε. Θέλω να τονίσω πάντως πως δεν πρέπει αυτή η κρίση να οδηγήσει σε πεπαλαιωμένες μορφές κρατισμού και σε εθνικοποιήσεις (γιατί ποιος θα διοικεί τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, με ποια δημόσια διοίκηση;). Πρέπει να οδηγήσει σε κανόνες διαφάνειας, κανόνες εποπτείας, σε ένα καλύτερο κράτος δικαίου και, σε τελευταία ανάλυση, σε καλύτερη παιδεία. Διότι στην παιδεία τελικά συγκλίνουν όλα.
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο που γράψατε με τη Μαρία Αλμπάνη, με θέμα Η Ελληνική Οικονομία μετά την κρίση: Αναζητώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ποιο είναι αυτό το μοντέλο, ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της μετά κρίσης εποχής στην Ελλάδα;
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται προσαρμογή σε τέσσερις κατευθύνσεις. Πρώτον, αναδιάρθρωση της ζήτησης: Πρέπει να καταναλώνει λιγότερο και να εξάγει περισσότερο. Δεύτερον, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό πρέπει να γίνει με άρση όλων εκείνων των παρωχημένων περιορισμών στην επιχειρηματικότητα, στον ανταγωνισμό, στα επαγγέλματα, στη ρυθμιστική νομοθεσία, καθώς επίσης και με εκσυγχρονισμό της δημόσιας παιδείας. Στο βιβλίο που αναφέρατε θεωρούμε ως τον πλέον καθοριστικό μακροχρόνιο παράγοντα της ανταγωνιστικότητας την καλή παιδεία. Τρίτον, προσαρμογή του κράτους δικαίου με κανόνες διαφάνειας, εποπτείας και ορθής απονομής δικαιοσύνης. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Τέταρτον, χρειάζεται προσαρμογή του κοινωνικού κράτους, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών που ενδεχομένως ωφελούνται και αυτών που ενδεχομένως ζημιώνονται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας
• 25.000 νέοι άνεργοι θα προκύψουν στην Ελλάδα από την κρίση.
• Φτωχότερη κατά 7,5 δισ. ευρώ θα είναι η οικονομία μας μέσα σε μια διετία.
• Αν δεν ανήκαμε στην ευρωζώνη, η υποτίμηση του νομίσματός μας θα άγγιζε το 35% με 40%, με αντίστοιχη μείωση των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων.
• Ας σταματήσουν οι φήμες. Δεν θα δούμε χρεωκοπίες ελληνικών τραπεζών.
• Μέχρι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η κρίση στην Ελλάδα. Ανάκαμψη αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο του 2009.
ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΙΟΒΕ (ΘΙΝΚ ΤΑΝΚ ΣΕΒ,) ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΟΛΚΗΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ....
...ena papagalo na toy baloyme ston omo 8a arxisoyn na mas paraxoroyn ke edafi apo to fovo :lol:
262481
βρε... λες???
262488
Έχουμε πιάσει θέση, με το φραπέ ανά χείρας, και περιμένουμε τη Σωτηρία....:a027:
Εγω πινω φρεντο και περιμενω τον Μπαμπη, γιατι ειναι γνωστο οτι με φραπε δεν κανεις επανασταση.
mats8282
26/06/2012, 18:36
βρε... λες???
262488
:bawl: :bawl: :bawl:
Cpt. Haddock
26/06/2012, 18:51
Περα απο τη γελοία ανικανότητα όσων εχουν ασχοληθει να αποφυγουν τις παπαριές (βλ. περιπτωση Βερνίκου σήμερα) κι όσο κι αν εχουμε γινει υλικο για διεθνη κωμωδία, ειλικρινα γελασα κι ευχαριστήθηκα με την πόρτα που έφαγε ο Αβραμόπουλος για το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο.
Τζαμπα πήγε το blazer στο καθαριστήριο, εχασε την ευκαιρία για μοστρα, διεθνη μεγαλεια και περιφορά του μεγάλου κενού που υπάρχει κατω απο το δέρμα του. Κι ειναι και διπλωμάτης τρομάρα του....
:D
Cpt. Haddock
26/06/2012, 19:51
Το συνδρομο του Ελ Σιντ
262517
Περα απο τη γελοία ανικανότητα όσων εχουν ασχοληθει να αποφυγουν τις παπαριές (βλ. περιπτωση Βερνίκου σήμερα) κι όσο κι αν εχουμε γινει υλικο για διεθνη κωμωδία, ειλικρινα γελασα κι ευχαριστήθηκα με την πόρτα που έφαγε ο Αβραμόπουλος για το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο.
Τζαμπα πήγε το blazer στο καθαριστήριο, εχασε την ευκαιρία για μοστρα, διεθνη μεγαλεια και περιφορά του μεγάλου κενού που υπάρχει κατω απο το δέρμα του. Κι ειναι και διπλωμάτης τρομάρα του....
:D
+1 ρε φίλε,
την έπαρση του δεν την αντέχω με τίποτα, όλο του το έργο κάτι τόνοι κάγκελα
Περαστικα μου/μας.
Tο αυτό. και γιά το άλλο με τ' αθλητικά...........
στουρναρας επισης:Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=180590
Υμνους για το Μνημόνιο και την τρόικα πλέκει το ΙΟΒΕ, με τα στελέχη του να το χαρακτηρίζουν τομή για την οικονομική πολιτική και διαβατήριο σωτηρίας της χώρας, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας των πολιτικών δράσεων πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο, φτάνοντας μέχρι και το 2020.
Από το βήμα της εκδήλωσης «Το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», που οργάνωσε το ΙΟΒΕ, ο Γ. Στουρνάρας πρότεινε ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό, τον ανταγωνισμό στις αγορές, την άρση του καμποτάζ, την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά., να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ορίζοντα δεκαετίας από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν ζητήματα κυρίως θεσμικά, διαρθρωτικά, κοινωνικής πολιτικής και εξειδίκευσης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.
«Πρόσθετος πλούτος»
Εκτίμησε δε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η απελευθέρωση «κρυμμένων δυνάμεων» στην ελληνική οικονομία που θα δημιουργήσουν πρόθετο πλούτο ώστε να μειωθεί ταχύτερα το χρέος και να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, είναι πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μια τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους.
Κάτω από 130% του ΑΕΠ
Μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επιμελήθηκε ο Ν. Καραβίτης, υποστηρίζει ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου αλλά και όσων επιπλέον προτείνει το ΙΟΒΕ, τότε το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ το 2013 και στο 87% του ΑΕΠ το 2020 με βάση το πιο ευνοϊκό σενάριο, έναντι στόχων της τρόικας για 149% και 120% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Τα κλειστά επαγγέλματα
* Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσίασε ο Ν. Ζόνζηλος, η πλήρης απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και υπηρεσιών μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10% ή 24 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και κατά 17% μεσοπρόθεσμα, προσθέτοντας ουσιαστικά άλλα 40 δισ. ευρώ πλούτου στην ελληνική οικονομία. Επίσης, προβλέπεται ότι σωρευτικά οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 12,2%, οι εξαγωγές κατά 10,5% ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 15,6%.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, αυτές οι εξελίξεις δεν αξιολογούνται στα μακροοικονομικά σενάρια του Μνημονίου και επομένως μπορούν να αποτελέσουν τη θετική έκπληξη στις διεθνείς αγορές, που κατά τον ίδιο αυτή την περίοδο δυσλειτουργούν και υποεκτιμούν τις δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας είναι, βάσει του προέδρου του ΙΟΒΕ Μιχ. Κορτέση, να δρομολογηθούν εκ βάθρων ανατροπές εκσυγχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα με κυρίαρχα τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη βραδύτητα λειτουργίας. *
27/06/2012, 09:53
Έχουν φτιάξει μια κυβέρνηση καθαρά ΝΔ-τεχνοκρατών..
Έχουν κάνει ήδη 3 μεγάλες γκάφες,Ράπανος-Αβραμόπουλος-Βερνίκος..
Ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα...Ο διορισμός του Στουρνάρα στο ΥΠ.ΟΙΚ. δείχνει ξεκάθαρα την τέρμα μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και πως τα προεκλογικά περί διαπραγμάτευσης,απαγκίστρωσης,ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη,δουλειές-δουλειές-δουλειές κλπ κλπ είναι 100% παραμύθια..Η Ευρώπη διαλύεται και το ΚΕΠΕ προβλέπει 9+% ύφεση για το καλοκαίρι...
el_hymador
27/06/2012, 10:31
στουρναρας επισης:
Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=180590
Υμνους για το Μνημόνιο και την τρόικα πλέκει το ΙΟΒΕ,
.....
διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη βραδύτητα λειτουργίας. *
nicksior
27/06/2012, 13:56
262656
Μερικοί δεν αντέχουν άλλο..
http://www.aixmi.gr/index.php/photo-kentr/
nikos_abel
28/06/2012, 11:24
Άντε, να πούμε και κάτι
"Ζε μπορώ να έρσω, πονάει το ματάκι μου"
Δε μου λέτε, ο ΠρόεδρΑς τση δημοκρατίας είναι ο γραμματές του πρωθυπουργΆ δηλαδής;
http://www.tvkosmos.gr/details.aspx?id=653712
Cpt. Haddock
28/06/2012, 11:35
Ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα...Ο διορισμός του Στουρνάρα στο ΥΠ.ΟΙΚ. δείχνει ξεκάθαρα την τέρμα μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και πως τα προεκλογικά περί διαπραγμάτευσης,απαγκίστρωσης,ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη,δουλειές-δουλειές-δουλειές κλπ κλπ είναι 100% παραμύθια..Η Ευρώπη διαλύεται και το ΚΕΠΕ προβλέπει 9+% ύφεση για το καλοκαίρι...
Πραγματικά τραγικό το θεμα Στουρνάρα.
Που ειναι ο συντροφος Στρατούλης που θα χορευε όλη την Ευρωπη στο ταψι ρε γμτ...
Δε μου λέτε, ο ΠρόεδρΑς τση δημοκρατίας είναι ο γραμματές του πρωθυπουργΆ δηλαδής;
http://www.tvkosmos.gr/details.aspx?id=653712
κυκλοφορουσε στην πιατσα οτι το παει το γραμμα η Καρολάϊν ..... κανενας δεν τους πηρε σοβαρα... :cool:
mats8282
28/06/2012, 14:52
Πραγματικά τραγικό το θεμα Στουρνάρα.
Που ειναι ο συντροφος Στρατούλης που θα χορευε όλη την Ευρωπη στο ταψι ρε γμτ...
Στην αναμονή ;)
Cpt. Haddock
28/06/2012, 18:02
Στην αναμονή ;)
:a024:
ΔΗΜ.ΑΡ FTW ! ! ! (http://www.youtube.com/watch?v=_WSRV15NpcU)
262845
el_hymador
28/06/2012, 22:28
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19912%3Aglaroi-stayroi-kai-aforologito-toy-kosta-baksebani&catid=102%3A2011-11-22-16-27-25&Itemid=157
Δεν μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...
el_hymador
29/06/2012, 10:55
Στάθης, από εδώ: http://www.enikos.gr/stathis/57309,«To_Telos_ths_Istorias»_kai_ta_Soviet_tw.html
Πριν από 25 χρόνια περίπου ο κ. Φράνσις Φουκουγιάμα κυκλοφορούσε το περίφημο βιβλίο του για το «Τέλος της Ιστορίας».
Ηταν η εποχή που η αντεπανάσταση της Θάτσερ και του Ρήγκαν (αρχές της δεκαετίας του 1980) κατίσχυε στον αγγλοσαξονικό κόσμο, διευρύνοντας στη συνέχεια, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ (1991), την επιρροή της σε όλον τον πλανήτη
εδραιώνοντας έτσι αυτό που τότε αρχίσαμε να λέμε κι εξακολουθούμε σήμερα να αποκαλούμε «παγκοσμιοποίηση».
Αυτή η «νέα τάξη πραγμάτων» ήταν στην πραγματικότητα η αναβίωση του Laisser faire - της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων (όπως στις αρχές του 20ού Αιώνα) υπό την προστασία των κανονιοφόρων (όπως πάντα).
Το ότι σήμερα έχουμε επιστρέψει ως κοινωνίες ακριβώς σε εκείνην την εποχή, λίγο μετά τον Ντίκενς και λίγο πριν τον α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν εκείνο που δεν έλεγε ούτε προέλεγε το δοκίμιο του Φουκουγιάμα.
Αντιθέτως, ισχυριζόταν ότι με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού η πολιτική διαδρομή της ανθρωπότητας είχε τελειώσει (εξ ου και το «Τέλος της Ιστορίας») -στο εξής τα πάντα θα εκινούντο μέσα στο πλαίσιο που όριζε η ταύτιση της δημοκρατίας με τον καπιταλισμό- σε κανένα άλλο στάδιο, ανώτερο ή κατώτερο, δεν θα υπήρχε η χρεία να εισέλθουν οι άνθρωποι.
Μύθοι που καταναλώνουμε ακόμα και έως σήμερα, όπως περί της αυτορύθμισης της αγοράς ή περί του ανταγωνισμού, ορθώνονταν εκείνη την εποχή (και στο βιβλίο του Φουκουγιάμα) ως τα νέα Τοτέμ της ανθρωπότητος, ως το μαγικό μαντζούνι για τη λύση όλων των προβλημάτων.
Ταξική πάλη - τέλος! Ο άνθρωπος είχε φθάσει στο ανώτατο στάδιο της εξέλιξής του - κι αυτό ήταν το... Laisser faire. Και η Νέα Τάξη (για τέταρτη φορά «νέα»)..!
Για όποιον γνώριζε λίγα οικονομικά και στοιχειώδη ιστορία το δοκίμιο του Φουκουγιάμα προκαλούσε θυμηδία ή οργή. Ομως, ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων δεν σημαίνει και ελεύθερη διακίνηση ιδεών - αντιθέτως σημαίνει τη χειραγώγησή τους
στην κατεύθυνση μιας ομογενοποιημένης σκέψης, χρήσιμης στο σύστημα. Ετσι, το βιβλίο του Φουκουγιάμα εκτοξεύθηκε στον Ολυμπο (απ’ τη διαφήμιση) και κατέστη το Ευαγγέλιο της νέας εποχής (απ’ την προπαγάνδα).
Προπαγανδιστικό και το ίδιο - έγινε must. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όσοι το μηρύκαζαν το είχαν διαβάσει κιόλας! Αρκούσε ο πιασάρικος τίτλος, σιγά τώρα μη διάβαζαν και το περιεχόμενό του,
ένα κάρο φιόγκοι και τζιτζιφιόγκοι που άρχισαν να ξεφυτρώνουν τότε στον ελληνικό Τύπο (για να έρθουμε στα δικά μας) σαν μανιτάρια. (Δηλητηριώδη, ως απεδείχθη).
Ηταν οι διανοούμενοι, οι δημοσιολογούντες και οι δημοσιογράφοι της νέας εποχής - όλοι αυτοί που ήκμασαν όσον η χώρα παρήκμαζε, έχοντας πιάσει τα γιοφύρια του «εκσυγχρονισμού», του «λάιφ στάιλ» και του «νεοφιλελευθερισμού».
Ημιμαθείς οι περισσότεροι, αμαθείς και γκάου, πλην όμως καλά δικτυωμένοι, θυσίαζαν και όμνυαν κάθε μέρα στις Τράπεζες, τον ανταγωνισμό, τους μετόχους, τα επιτόκια, τους νόμους της αγοράς, καλύπτοντας ιδεολογικά (τρομάρα τους) κάθε έγκλημα που έγινε στη χώρα, απ’ το Χρηματιστήριο έως το Μνημόνιο, ενώ ταυτοχρόνως διέβαλλαν και λοιδορούσαν όποιον αντέλεγε.
Είναι ο εσμός (ανθίζει ακόμα και σήμερα ) των σμπίρων που σιγά - σιγά έπεισαν τον λαό ότι είναι μαλάκας.
Σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, ο κ. Φράνσις Φουκουγιάμα, γκριζαρισμένος και κάπως παχύτερος, παραδέχεται ότι έκανε λάθος και ότι «η Ιστορία δεν τέλειωσε». Οτι η ταξική πάλη συνεχίζεται. Οτι ο νεοφιλελευθερισμός τα σκάτωσε. Οτι χρειαζόμαστε εκ νέου μια νέα σοσιαλδημοκρατία - όπα, μεγάλε! Σε δέκα χρόνια θα παραδεχθείς ότι ίσως να χρειαζόμαστε κι έναν νέον κομμουνισμό! Οπα και μηδέν άγαν, δικέ μου,
θα πάθει κανένα από τα παρ’ ημίν ιμιτασιόν Φουκουγιαμάκια κανένα εγκεφαλικό, έτσι απότομα που παραδέχθηκες ότι έγραφες μπουρδίτσες.
Διότι οι δικοί μας κακεκτυπικοί Φουκουγιάμα, καλέ μου Φράνσις, είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι. Διαθέτουν 34 γραβάτες ο καθένας.
Δεν φταίνε αυτοί, αν εσύ, είκοσι χρόνια καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό, είδες αίφνης το φως το αληθινόν κι από Σαούλ πας να μας βγεις Μπερλιγκουέρ! - τι σου
φταίει τώρα ο παρ’ ημίν μαλακάκος που τόσα χρόνια σε είχε Ευαγγέλιο και τον βγάζεις στούρνο;
Πώς, κύριε Φράνσις μου, βγάζεις κομπογιαννίτες και μαντζουνοπώλες τόσα παλικάρια που διέπρεψαν στην ελληνική δημοσιογραφία, βρίζοντας τον λαό για λαϊκιστή, ρατσιστή, εθνικιστή, κομμουνιστή, τεμπέλη, διεφθαρμένον και κρατικοδίαιτον;
Είναι δυνατόν, εσύ ο γκουρού μιας γενιάς θεομπαιχτών να ζητάς τώρα «κράτος που θα ελέγχει τις αγορές» και «πολιτική που να κατευθύνει την οικονομία»;
Τα ύστερα του κόσμου (στο τέλος της Ιστορίας)! Σε λίγο, κύριε Φούκυ μου, θα μας ζητήσεις και την ανακατάληψη του Ράιχσταγκ απ’ τα Σοβιέτ των Ανθρώπων…
Αν υποψιασθώ ότι θα γίνεις κι εσύ κομμουνιστής στα γεράματα όπως ο Ασίμωφ, ο Γκορ Βιντάλ και κάτι άλλοι, θα θέσω εκτός νόμου τα γεράματα.
Και θα σου κόψω και τη σύνταξη..!
Αποκτήσαμε και νέο πρόεδρο της βουλής.
Σκατά....
el_hymador
29/06/2012, 18:07
http://www.lifo.gr/now/politics/12479
Στα ψιλά γράμματα... ένα μικρό λαθάκι μωρέ... κατά 100.000 έπεσαν έξω στον αριθμό των δ.υ... σιγά το πράμα...
Σημασία έχει ότι λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, η "εκτίμηση" ήταν ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των δ.υ. Οι εντυπώσεις μετράνε ξέρετε....
Είναι όμως να απορείς με τα παιδιά των γέρων που δεν πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, που δεν επέβαλλαν γραμμή, ανακοινώνοντας, το πώς έχουν τα πράγματα από εδώ και στο εξής. Ίσως να σκέφτηκαν πως δεν είναι ώρα για συγκρούσεις με ζόμπι που δεν έχουν κόκκο μυαλό στο κεφάλι τους. Ή ίσως και να υπολόγισαν το φιλανθρωπικό καθεστως που τηρείται ευλαβικά στην οικογένεια και τα κρατάει διασωληνωμένα στη ζωή, σαν σιωπηρή εξαγορά. Οι γονείς κλείσανε τα στόματα των παιδιών τους με πεντάευρα και με αντάλλαγμα, σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι με κοκκινιστό συσσίτιο, να επιτρέπεται κάθε περιπαιχτικό υποννοούμενο που έχει να κάνει, άμεσα ή έμμεσα, με την ατυχη αναπηρία του γιού να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Αλίμονο βέβαια αν δεν εξαγοραζόταν αυτή η σιωπή, γιατί τι θα γινόταν με όλα τα προβλήματα που θα προκαλούσαν οι σωροί από αυτοκτονημένους γέρους πεταμένους από δω και απο κεί, γέρους συντετριμένους από αβάσταχτη ενοχή;
Ακόμα και τώρα που έχουν όλα τελειώσει, τώρα που έχουν γίνει όλα γνωστά, η αδίστακτη συντεχνία γονέων και κηδεμόνων έτριψε στην μούρη των παιδιών της, τον περήφανο της εαυτό ψηφίζοντας να εκπροσωπηθεί από το υπέροχο αυτό καθεστώς. Δεν δίστασε λεπτό, να συντηρήσει το τηλεοπτικό καθεστώς με το οποίο είναι πια προφανές πως είναι υπαρξιακά ταυτισμένη.
Όμως το ότι τα παιδιά δεν ρίξανε από μία προεκλογική χριστοπαναγία και δύο ανάποδες σφαλιάρες στους γονείς τους, να ψηφίσουν ό,τι εκείνα τους υποδείξουν, δείχνει πως αυτή η γενιά των τριαντάρηδων έχει σοβαρά προβλήματα ενηλικίωσης. Πως αυτή η γενιά των τριαντάρηδων δεν έχει τα αρχίδια.
http://izoistosaloni.wordpress.com/2012/06/30/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B7%CF%82/
Cpt. Haddock
30/06/2012, 11:46
Εμετικό κείμενο. Καιρό ειχα να διαβασω τέτοιο σκουπίδι.
Ε.. όσοι είμαστε μιας κάποιας ηλικίας τι θα λέγαμε…:lol:
Πέρα της πλάκας , το κείμενο είναι όντως σκουπίδι και ΕΛΠΙΖΩ οτι δεν εκφράζει κανεναν άλλον πέραν της βλακείας του συγγραφέα…
Δεν το κατάλαβες γι αυτό το λες
Αν διαβάσεις και κάποιο προηγούμενο κείμενο, θα καταλάβεις.
Πάντως είναι προφανές τι λέει
όπως είπε και κάποιος στην ελληνοφρένεια "για να σώσουν οι γέροι από ένα 5χιλιαρο ο καθένας στην τράπεζα, γ@μησαν το μέλλον των υπολοίπων"
Αν δεν είναι ακόμα αντιληπτό....
AUFGEBRACHT
30/06/2012, 15:21
όπως είπε και κάποιος στην ελληνοφρένεια "για να σώσουν οι γέροι από ένα 5χιλιαρο ο καθένας στην τράπεζα, γ@μησαν το μέλλον των υπολοίπων"
Ρώτα κάποιον που δουλεύει σε τράπεζα να σου πει εάν ήταν γέροι... άσε που τα 5χιλιαρα ήταν 100ρικα και βάλε...
Cpt. Haddock
30/06/2012, 17:38
Δεν το κατάλαβες γι αυτό το λες[...]
Να 'σαι καλα :lol:
Ωραία λογική ρε συ (μυριζει αριστερά απο μακρια): Εαν δε μας αρέσει ενα κειμενο φταίμε εμεις που ειμαστε βλάκες κι όχι το κείμενο :lol:
Γαμάτο :bawl:
chr1s_86
30/06/2012, 17:42
Εαν δε μας αρέσει ενα κειμενο φταίμε εμεις που ειμαστε βλάκες κι όχι το κείμενο :lol:
:lol::lol::lol:
la_villa
30/06/2012, 19:04
όχι και τόσο σκουπίδι...μπορεί οι λέξεις και η έκφραση να είναι κάπως αλλά το νόημα είναι το γαμήσι που μας ρίχνουν οι παλιοί...οι φανατικοί
και βάση στατιστικών έτσι είναι....αλλά δεν φταίνε μονο αυτοί
kostas777
30/06/2012, 19:21
ότι οι επαναστάσεις γίνονται με ψηφοφορία. απλώς χάνεις έναν καφέ, αλλά παίζει και άδεια αν ψηφίζεις αλλού και σούρχεται κουτί.
Alres , ασχέτως αν πολλοί μεταξύ σοβαρού και αστείου είπαν να κλειδώσουμε τους γέρους να μην ψηφίσουν , καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι σοβαρή πολιτική άποψη….
ΑΝ θέλουμε δημοκρατία , δεν μπορεί να είναι α λα καρτ … να ψηφίζουν μόνο αυτοί που γουστάρουμε… αν πάλι θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο αλλά είμαστε λιγότεροι , τότε οι εκλογές (ειδικά με τον νόμο που ισχύει) δεν θα δώσουν διέξοδο…
Το κείμενο όχι μόνο δεν είναι «αριστερό» ή «προοδευτικό» αλλά ζέχνει φασισμό…
mats8282
30/06/2012, 21:06
Είναι όμως να απορείς με τα παιδιά των γέρων .............. http://izoistosaloni.wordpress.com/2012/06/30/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B7%CF%82/
Αν και διαφωνώ ακόμα και με την ατάκα <<κλειδώστε του γέρους στα σπίτια>>,υπάρχει τουλάχιστον ένα χιουμοριστικό στοιχείο..Όπως και στην ελληνοφρένεια υπάρχει,γενικά,σατυρική διάθεση...
Αυτός όμως το μάμησε και φαίνεται να αποδίδει συλλογική ευθύνη,απαραίτητο συστατικό του φασισμού...