PDA

View Full Version : Εργαλεία χειρός (For Tool Addicts')

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22

daz
16/02/2021, 14:57
https://www.bluestore.gr/valitsa-ergalion-409-tmx-swiss-kraft-sk-409g/?utm_source=engageya_valitsa&utm_medium=engageya_valitsa&eng_source=121814&eng_subid=null&eng_click=5bbc7f198a2d4003bf5fc1a55281d30f

409 τεμαχια με 160 ευρω και αντε γεια λεμε............

Πολύ ακριβά!

daz
16/02/2021, 15:03
Παρεμπιπτόντως όλη η ενότητα των εργαλείων στο moto.gr ξεκίνησε, πριν 6 χρόνια, από μια τέτοια σούπερ προσφορά που ήταν για 7 μόλις μέρες.

6 χρόνια μετά, είναι ακόμα σε προσφορά για 7 μέρες. :lol:

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138275

JNP
16/02/2021, 17:00
Παρεμπιπτόντως όλη η ενότητα των εργαλείων στο moto.gr ξεκίνησε, πριν 6 χρόνια, από μια τέτοια σούπερ προσφορά που ήταν για 7 μόλις μέρες.

6 χρόνια μετά, είναι ακόμα σε προσφορά για 7 μέρες. :lol:

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138275

Αν είναι και τα δεματικα μαζί έχει ενδιαφέρον... :D

daz
02/03/2021, 21:12
Πάντως να ξέρετε, όταν λέτε οτι ασχολείστε ερασιτεχνικά, τρομάζω!

Γιατί και εγώ ερασιτεχνικά ανοίγω κεφαλές και αλλάζω άξονες και είμαι σίγουρος οτι άλλοι ερασιτέχνες, με περισσότερες γνώσεις, κάνουν από βελτιώσεις μέχρι ολικές ανακατασκευές.

Μάλλον εννοείτε περιστασιακή χρήση.

Bowleno
02/03/2021, 21:49
Πάντως να ξέρετε, όταν λέτε οτι ασχολείστε ερασιτεχνικά, τρομάζω!

Γιατί και εγώ ερασιτεχνικά ανοίγω κεφαλές και αλλάζω άξονες και είμαι σίγουρος οτι άλλοι ερασιτέχνες, με περισσότερες γνώσεις, κάνουν από βελτιώσεις μέχρι ολικές ανακατασκευές.

Μάλλον εννοείτε περιστασιακή χρήση.

Προφανώς οι περισσότεροι εννοούμε την τελευταία παράγραφο.

Βέβαια, υπάρχει και η απαιτητική ερασιτεχνική χρήση όπως καλή ώρα, η δική σου και η απλή χρήση όπως η δική μου.
Ένας απαιτητικός ερασιτέχνης φωτογράφος θα πάρει μια dslr μέσης και κάτω τιμής, εγώ μια χαρά βολεύομαι με την φωτογραφική του κινητού μου....
Άρα, αγοράζουμε με γνώμονα το τι θέλουμε να κάνουμε και πόσο έντονα θα το κάνουμε....

daz
02/03/2021, 23:26
Προφανώς οι περισσότεροι εννοούμε την τελευταία παράγραφο.

Βέβαια, υπάρχει και η απαιτητική ερασιτεχνική χρήση όπως καλή ώρα, η δική σου και η απλή χρήση όπως η δική μου.
Ένας απαιτητικός ερασιτέχνης φωτογράφος θα πάρει μια dslr μέσης και κάτω τιμής, εγώ μια χαρά βολεύομαι με την φωτογραφική του κινητού μου....
Άρα, αγοράζουμε με γνώμονα το τι θέλουμε να κάνουμε και πόσο έντονα θα το κάνουμε....

Δημήτρη ένας συνάδελφος μου είπε να του προτείνω κανένα καλό εργαλείο να έχει για κανένα μερεμέτι. Του πρότεινα κάποια φθηνά με τα οποία θα έκανε μια χαρά τη δουλειά του. Όχι τέτοια ρε, μου λέει! Θέλω καλά. Του πρότεινα κάποια καλύτερα αλλά μου είπε οτι θέλει λίγα και καλά οπότε θα πάρει τα "επαγγελματικά". Του είπα οτι δε χρειάζεται αλλά του έδωσα και μια τέτοια επιλογή. Τα πήρε! Πρέπει να είναι 6 χρόνια σε κάποιο ντουλάπι στο σπίτι του. Αμφιβάλω αν έχει αλλάξει λάμπα στη ζωή του και αν ξέρει από ποια μεριά βιδώνουν οι βίδες.
Εγώ σου λέω οτι θα τα χρησιμοποιήσει,σε τι δουλειές θα τα χρησιμοποιήσει?

Να μην έχει εργαλεία αυτός ο άνθρωπος στο σπίτι του? Να έχει, γιατί να μην έχει? Ε θα μου πεις, όλο και κάποιο έπιπλο απ' τα ικέα θα πάρει, ε? Ένα σφυράκι ρε αδελφέ, να κρεμάσει ένα πίνακα στο σπίτι. Συμφωνώ!

Πήρε gedore μισόκιλο με λαβή από αγριοκαρυδιά και προστατευτικό στο ύψος της κεφαλής και αν του έλεγα οτι υπάρχει και καλύτερο με επαγωγική σκλήρυνση στις άκρες του, θα ήθελε αυτό.

Τι θέλω να πω? Καλώς υπάρχουν όλες αυτές οι ποιότητες εκεί έξω γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες. Η 14αρα βίδα στα ποδάρια του καναπέ δεν είναι το ίδιο με την 14αρα στο Ιαπωνικό μου. Οι ξυλόβίδες τορξ με τις οποίες βιδώνει κάποιος την σίτα στο εξοχικό του, δεν είναι το ίδιο με τις τορξ στην πολλαπλή ενός κινητήρα.
Γιατί να πάρει κάποιος καλής ποιότητας καρυδάκι τορξ όταν το θέλει για μερεμέτια σαν τα απο πάνω.

Έπειτα υπάρχει η ποιότητα που ψάχνετε και κοιτάτε περισσότερο. Στα βασικά εργαλεία είναι μια χαρά. Και κινητήρα κατεβάζεις, αν θέλεις, με αυτά. Εδώ οι περιορισμοί είναι άλλοι! Πχ τα αλλενάκια θα φθαρούν πιο γρήγορα από καποια ακριβότερα. Η καστάνια δε θα έχει την ίδια λειτουργία και τις διαστάσεις με κάποια ακριβότερη. Η κασετίνα δε θα αντέξει όσο αντέχει μια ακριβότερη. Όσο όμως η χρήση είναι περιστασιακή, όλα αυτά δεν έχουν πολύ σημασία. Ναι οι φθορές θα έιναι μεγαλύτερες σε σχέση με το καλύτερο, αλλά εφ' όσον το χρησιμοποιείς μια στο τόσο δε σε νοιάζει γιατί θα κάνεις χρόνια για να δεις φθορές. Και γι' αυτό δε σε νοιάζει και αν η καστάνια δουλεύει σα τρακτέρ ή σαν ελβετικό ρολόι και αν μοιάζει με μπαλαρίνα ή σαν παλαιστή σούμο.

Επειτα έχουμε κάποιες πιο προσεγμένες συλλογές. Με καλύτερες καστάνιες, πιο ανθεκτικές κασετίνες, λίγο πολύ ίδια καρυδάκια με ίσως λίγο καλύτερο ποιοτικό έλεγχο και ίσως λίγο καλύτερη ποιότητα στα καρυδάκια τορξ και άλλεν. Μια χαρά για όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω και όχι μόνο όταν θέλει αλλαγή λαδιών το πεζό. Κατά κύριο λογο είναι εργαλεία με καλύτερη ποιότητα σε τομείς που φαίνονται και ξεχωρίζουν και σε άλλους που είναι κρυμμένοι κάτω απ' το χρώμιο ή πίσω από μερικά δέκατα του χιλιοστού στις ανοχές του γερμανικού. Εδώ αρχίζει να ξεχωρίζει η εργονομία γιατί την χρειάζεται αυτός που χρησιμοποιεί το εργαλείο, καθότι ασχολείται με πιο δύσκολες εργασίες. Πόσοι ξέρουν τι χρειάζεται για να αλλάξουν κρεμαργιέρα στο κουτί τους? Πόσο δύσκολο είναι να γίνουν κάποιες απλές εργασίες, χωρίς να μπορείς να σηκώσεις το αμάξι στο ανεβατόριο και να δουλέψεις σαν άνθρωπος?

Και έπειτα έχουμε τα ακριβά που ξεχωρίζουν σε κάθε επίπεδο αλλά η τιμή τους είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη, αναλογικά με όλα αυτά τα έξτρα που προσφέρουν. Προορίζονται και για σκληρή και για εντατική χρήση αλλά και για χρήστες που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μείνουν χωρίς εργαλείο την ώρα που θα τους χρειαστεί.. Έχει νοημα να συζητάμε για τέτοια εργαλεία εδώ μέσα μεταξύ μας? Ναι έχει! Πέρα απ' το γεγονός ότι σε πολλούς, λίγο πολύ, αρέσουν τα εργαλεία και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κάτι λίγο καλύτερο, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν αυτό το κάτι παραπάνω. Το κατσαβίδι που μπορεί να έχεις εσύ κάτω απ' τη σέλα της μηχανής, θέλεις να είναι το καλύτερο δυνατό. Γιατί αν μαγκώσει η ασφάλεια της τάπας βενζίνης και είσαι σε ένα βενζινάδικο που δε μιλούν Ελλήνικος, θέλεις να μπορείς να την λύσεις και οχι να χαλάσεις τις κεφαλές απ' τις βίδες, επειδή δεν είχαν λυθεί ποτέ ως τώρα. Το ίσιο κατσαβίδι που έχεις μέσα στο αμάξι θέλεις να μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω ακόμα και σαν λεβιές, διότι δεν είσαι στο σπίτι σου, να πάρεις απ' την εργαλειοθήκη το μεγαλύτερο.

daz
02/03/2021, 23:45
Οπότε εγώ προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με καμία ποιότητα. Ακομα και τα σκουπίδια, για κάποιους ανθρώπους είναι overkill!
Όμως, κάποιοι επιλέγουν σκουπίδια, ενώ χρειάζονται κάτι καλύτερο. Το κάνουν γιατί βλέπουν πληρέστατες κασετίνες, γυαλιστερά εργαλεία ή ακόμα και κάποια γνωστή μάρκα! Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας όμως.

Οπότε έχουμε εργαλεία για κάθε "επίπεδο χρήσης" αλλά το δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε εμείς. Και δεύτερον να καταλάβουμε τι χρειάζεται αυτός που ζητάει να του προτείνουμε κάτι.
Και να μάθουμε να φιλτράρουμε τα όσα διαβάζουμε και εδώ και αλλού.. Λέει κάποιος.. "Αυτή η καστάνια γμει και δέρνει! Την έχω 10 χρόνια και δεν καταλαβαίνει τίποτα". Εγώ προσωπικά απ' αυτή την πρόταση δεν παίρνω τίποτα. Καμία πληροφορία, απολύτως! Η μόνη πληροφορία είναι, οτι αυτός ο άνθρωπος είναι ευχαριστημένος απ' αυτή την καστάνια. Αν τον ξέρω και ξέρω τι κάνει και σε τι δουλεύει ίσως βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Διαφορετικά μου έδωσε μόνο μια άχρηστη πληροφορία που ίσως την πάρω στα σοβαρά γιατί η γμνη η κασετίνα είναι πολύ φθηνή και έχει τα πάντα και έλα μωρέ τι θα κάνω, συνεργείο έχω?
Δεν πάει έτσι όμως! Γιατί 100 ευρώ που έχει μια τέτοια κασετίνα, είναι πολλά λεφτά για εργαλεία. Θα έπαιρνα σίγουρα, αρκετά απ' αύτά που χρειάζομαι, σε πολύ καλύτερη ποιότητα. Ίσως να έπαιρνα και όλα όσα πραγματικά χρειάζομαι αλλά ρε φίλε, τα καρυδάκια τορξ και η καστάνια 3/8 μου κλείνουν το μάτι. Γιατί να δουλεύω με μύτες και αντάπτορες και να έχω μόνο 1/4 και 1/2?
Ίσως για κάποιους μια τέτοια κασετίνα είναι αρκετή, αν και κατά τη γνώμη μου, είναι πλεονασμός! Δλδ έχει περισσότερα απ' όσα χρειάζονται και δίνουν άδικα λεφτά. Θα έπρεπε να πάρουν λιγότερα.
Για άλλους αυτή η κασετίνα μπορεί να έχει ακριβώς όσα χρειάζονται αλλά η ποιότητα να μην είναι αυτή που θα ήθελαν. Θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα. Μόνο η κασετίνα να χαλάσει και τίποτε άλλο, είναι αρκετό για να βρίζουν κάθε φορά που θα την ανοίγουν και θα τα βρίσκουν μέσα όλα χύμα. Ή όταν θα τη βάζουν στο πορτ παγκάζ και μετά θα ψάχνουν τα κρυδάκια στη ρεζέρβα. Γιατί σε κάθε σοβαρή χρήση, μια τέτοια φθηνή κασετίνα, θα παραδώσει πνέυμα σύντομα.

Οπότε Δημήτρη, ναι! Αγοράζουμε με γνώμονα αυτό που χρειαζόμαστε αλλά μερικές φορές αυτό είναι το πιο δύσκολο! Μπορεί να έχω καλά και ακριβά εργαλεία και να έχω βάλει 10αδες μάρκες με "στολίδια" που θα ζήλευε ο καθένας, αλλά απ' το 15 που αρχίσαμε να συζητάμε για εργαλεία εδώ μέσα λέω τα ίδια πράγματα. Δεν έχω προτείνει ποτέ σε κανέναν ακριβά εργαλεία χωρίς να μου το ζητήσει και δεν έχω προτείνει ούτε φθηνά γιατί δεν βρίσκω το λόγο, ειναι όλα ίδια! Προσπαθώ πάντα να εντοπίσω το κάτι παραπάνω ή αυτό που θα κάνει μια συλλογή να ξεχωρίσει, ώστε να αξίζει να συζητήσουμε γι' αυτή ή να την προτείνω αν δω οτι μπορεί να καλύψει κάποιον. Ή να δώσω όσο περισσότερες πληροφορίες διαθέτω, ώστε να επιλέξει μόνος του.

Bowleno
03/03/2021, 05:58
Έκλαψα με το παράδειγμα του καρφιού για πίνακα:cry::bawl:
Αλήθεια, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καρφώνουν καρφιά στον τοίχο για να κρεμάσουν το οτιδήποτε;:cry:
Πάνε 30+ χρόνια που κάρφωσα το τελευταίο καρφί σε τοίχο.... Μόνο ούπα και βίδα γωνία αναλογικά με το μέγεθος και βάρος αντικειμένου.
Συμφωνώ σε όλα, στα σεντόνια που βρήκες το κουράγιο να γράψεις βραδιάτικα. :beer:

STF
03/03/2021, 09:50
Τα εργαλεία που έχω είναι -σχεδόν όλα- από μεσαίας μέχρι κορυφαίας ποιότητας. Κάποια από αυτά είναι σε τέτοιο επίπεδο ποιότητας που πραγματικά οι δυνατότητες τους είναι πολύ πάνω από τις δικές μου απαιτήσεις, αλλά θέλω ΟΤΑΝ και ΑΝ χρειαστεί να είναι εκεί και όταν αυτό συμβεί μου δίνει απίστευτη χαρά. Τα περισσότερα από αυτά δε θα κάνουν απόσβεση ποτέ, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν τα αγοράζω με σκοπό την απόσβεση.
Αν έχω κάποιο φθηνό είναι γιατί μπορεί να το χρειάστηκα κάποια στιγμή που δεν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω ένα καλό. Και αυτό με τη σειρά του μπήκε στο προγραμματισμό για αντικατάσταση με το σωστό (όπου σωστό = ποιοτικό). Το μυστικό είναι η υπομονή και η στόχευση. Τα εργαλεία μου είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης πολλών ετών και δεν θυμάμαι να έχω μετανιώσει για κανένα από αυτά.

Όχι δε μου περισσεύουν τα λεφτά αν αυτό σκέφτεται κάποιος (ευτυχώς στις δύσκολες εποχές που ζούμε μπορώ να λέω ότι έχω μια σταθερή εργασία -σχετικό και αυτό- με έναν μάλλον "κανονικό" μισθό για τα δεδομένα των τελευταίων ετών). Ούτε κάνω την εντατική χρήση που ίσως θα δικαιολογούσε την ύπαρξη τους. Το χόμπι μου είναι κυρίως οι ξυλουργικές εργασίες (οπότε έχω αρκετά ξυλουργικά εργαλεία) και μηχανολογικά ασχολούμαι μόνο με τη μοτοσυκλέτα μου, κυρίως σε εργασίες συντήρησης -οι οποίες τηρούνται όλες ευλαβικά- και σπανιότερα με επισκευές κυρίως περιφερειακών. Σε συνεργείο έχω να πάω κοντά 15 χρόνια με εξαίρεση το 2019 που έπρεπε να γίνει μια αντικατάσταση τσιμουχών στις μπροστινές αναρτήσεις εντός εγγύησης που ευτυχώς μου περάσανε (μιας που δεν το είχα πάει ποτέ στη Yamaha). Μεγάλο μου πρόβλημα είναι η απουσία ελεύθερου χρόνου και όχι οι γνώσεις ή η τόλμη να καταπιαστώ με κάτι έστω και αν δεν το έχω ξανακάνει (από ένα επίπεδο και μετά μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με πολλά, με ενημέρωση και κάποια βοήθεια).

Όμως τα εργαλεία για μένα είναι και μεράκι και χόμπι και κάποια έχουν και συλλεκτικό χαρακτήρα και για αυτό τα περιποιούμαι και αυτά. Βρώμικο εργαλείο δε θα επιστρέψει ποτέ στη θήκη του ή στην εργαλειοθήκη χωρίς να καθαριστεί γιατί είναι χαρά μου να τα βλέπω σε καλή κατάσταση και έχει γίνει κομμάτι της ρουτίνας μου. Οπότε το moto.gr έχει καταλήξει να είναι ένας μικρός παράδεισος για μένα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν σε σχέση με τα εργαλεία και τις επιμέρους δυνατότητες τους. Πολλές φορές αυτές τις επιμέρους δυνατότητες δεν είχα αντιληφθεί και μου αρέσει που τα ενσωμάτωσα στις πρακτικές μου.

Δεν κατακρίνω κανέναν για τα εργαλεία που έχει, για το πως τα χρησιμοποιεί και για την κατάσταση που τα έχει. Αν έμαθα κάτι πολύ νωρίς είναι πως τα εργαλεία έχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και είναι όλες σωστές.

daz
03/03/2021, 10:37
Μεταφερθήκαμε στο tool addicts για να μη χαλάμε τις καστάνιες.

tzimidis
03/03/2021, 22:20
Πάντως εγώ διατηρώ καλού-κακού μια μικρή εργαλειοθήκη με κατσαβίδια σφυρακια μια πένσα έναν κόφτη κλπ ποιότητας λιντλ/παζάρι σχιστου,
ή όποια φροντίζω να είναι πάντα μπροστά μπροστα στην αποθήκη, ώστε όταν κάποιος άκυρος χρειαστεί κάτι,
να το βρίσκει εκεί μπροστά του, και να μην ψάχνει στο βάθος να βάζει χερι/χαλαει/χάνει τα καλά μου εργαλεια.

o_gavros
03/03/2021, 22:29
Και τουτοριαλζ στο καουντερ-ιντελιτζενς στο μοτό.γρ.
Τι άλλο θέλετε ρε μπαγασηδες δηλαδή;
:D

daz
03/03/2021, 23:36
Πάντως εγώ διατηρώ καλού-κακού μια μικρή εργαλειοθήκη με κατσαβίδια σφυρακια μια πένσα έναν κόφτη κλπ ποιότητας λιντλ/παζάρι σχιστου,
ή όποια φροντίζω να είναι πάντα μπροστά μπροστα στην αποθήκη, ώστε όταν κάποιος άκυρος χρειαστεί κάτι,
να το βρίσκει εκεί μπροστά του, και να μην ψάχνει στο βάθος να βάζει χερι/χαλαει/χάνει τα καλά μου εργαλεια.

:lol: :beer:

GEORGIOS
13/05/2021, 21:11
Αλήθεια, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καρφώνουν καρφιά στον τοίχο για να κρεμάσουν το οτιδήποτε;:cry:
Πάνε 30+ χρόνια που κάρφωσα το τελευταίο καρφί σε τοίχο.... Μόνο ούπα και βίδα γωνία αναλογικά με το μέγεθος και βάρος αντικειμένου.

Δεν συμφωνώ. Για ένα μικρό κάδρο δεν θα έβαζα ποτέ ούπα και να κάνω μία τρύπα στον τοίχο 5 χιλιοστών. Προτιμώ ένα ατσαλόκαρφο διαμέτρου λιγότερο από χιλιοστό που σχεδόν δεν φαίνεται.

GEORGIOS
13/05/2021, 21:25
Οπότε εγώ προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με καμία ποιότητα. Ακομα και τα σκουπίδια, για κάποιους ανθρώπους είναι overkill!
Όμως, κάποιοι επιλέγουν σκουπίδια, ενώ χρειάζονται κάτι καλύτερο. Το κάνουν γιατί βλέπουν πληρέστατες κασετίνες, γυαλιστερά εργαλεία ή ακόμα και κάποια γνωστή μάρκα! Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας όμως.

Οπότε έχουμε εργαλεία για κάθε "επίπεδο χρήσης" αλλά το δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε εμείς. Και δεύτερον να καταλάβουμε τι χρειάζεται αυτός που ζητάει να του προτείνουμε κάτι.
Και να μάθουμε να φιλτράρουμε τα όσα διαβάζουμε και εδώ και αλλού.. Λέει κάποιος.. "Αυτή η καστάνια γμει και δέρνει! Την έχω 10 χρόνια και δεν καταλαβαίνει τίποτα". Εγώ προσωπικά απ' αυτή την πρόταση δεν παίρνω τίποτα. Καμία πληροφορία, απολύτως! Η μόνη πληροφορία είναι, οτι αυτός ο άνθρωπος είναι ευχαριστημένος απ' αυτή την καστάνια. Αν τον ξέρω και ξέρω τι κάνει και σε τι δουλεύει ίσως βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Διαφορετικά μου έδωσε μόνο μια άχρηστη πληροφορία που ίσως την πάρω στα σοβαρά γιατί η γμνη η κασετίνα είναι πολύ φθηνή και έχει τα πάντα και έλα μωρέ τι θα κάνω, συνεργείο έχω?
Δεν πάει έτσι όμως! Γιατί 100 ευρώ που έχει μια τέτοια κασετίνα, είναι πολλά λεφτά για εργαλεία. Θα έπαιρνα σίγουρα, αρκετά απ' αύτά που χρειάζομαι, σε πολύ καλύτερη ποιότητα. Ίσως να έπαιρνα και όλα όσα πραγματικά χρειάζομαι αλλά ρε φίλε, τα καρυδάκια τορξ και η καστάνια 3/8 μου κλείνουν το μάτι. Γιατί να δουλεύω με μύτες και αντάπτορες και να έχω μόνο 1/4 και 1/2?
Ίσως για κάποιους μια τέτοια κασετίνα είναι αρκετή, αν και κατά τη γνώμη μου, είναι πλεονασμός! Δλδ έχει περισσότερα απ' όσα χρειάζονται και δίνουν άδικα λεφτά. Θα έπρεπε να πάρουν λιγότερα.
Για άλλους αυτή η κασετίνα μπορεί να έχει ακριβώς όσα χρειάζονται αλλά η ποιότητα να μην είναι αυτή που θα ήθελαν. Θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα. Μόνο η κασετίνα να χαλάσει και τίποτε άλλο, είναι αρκετό για να βρίζουν κάθε φορά που θα την ανοίγουν και θα τα βρίσκουν μέσα όλα χύμα. Ή όταν θα τη βάζουν στο πορτ παγκάζ και μετά θα ψάχνουν τα κρυδάκια στη ρεζέρβα. Γιατί σε κάθε σοβαρή χρήση, μια τέτοια φθηνή κασετίνα, θα παραδώσει πνέυμα σύντομα.

Οπότε Δημήτρη, ναι! Αγοράζουμε με γνώμονα αυτό που χρειαζόμαστε αλλά μερικές φορές αυτό είναι το πιο δύσκολο! Μπορεί να έχω καλά και ακριβά εργαλεία και να έχω βάλει 10αδες μάρκες με "στολίδια" που θα ζήλευε ο καθένας, αλλά απ' το 15 που αρχίσαμε να συζητάμε για εργαλεία εδώ μέσα λέω τα ίδια πράγματα. Δεν έχω προτείνει ποτέ σε κανέναν ακριβά εργαλεία χωρίς να μου το ζητήσει και δεν έχω προτείνει ούτε φθηνά γιατί δεν βρίσκω το λόγο, ειναι όλα ίδια! Προσπαθώ πάντα να εντοπίσω το κάτι παραπάνω ή αυτό που θα κάνει μια συλλογή να ξεχωρίσει, ώστε να αξίζει να συζητήσουμε γι' αυτή ή να την προτείνω αν δω οτι μπορεί να καλύψει κάποιον. Ή να δώσω όσο περισσότερες πληροφορίες διαθέτω, ώστε να επιλέξει μόνος του.

Για το τι εργαλεία θα προτείνεις ξέχασε μία παράμετρο.
Τι ηλικία και τι υγεία έχει ο αγοραστής των εργαλείων.
Αν σε μερικά χρόνια δεν μπορείς για παράδειγμα να σκύψεις, τι τα θέλεις τα εργαλεία που αντέχουν για μία ζωή;
Βέβαια αν έχεις παιδιά που θα ασχοληθούν με τα μαστορικά, τότε αξίζουν δύο φορές τα καλά εργαλεία.
Εγώ άλλαξα άποψη περί ακριβών εργαλείων, όταν πριν από χρόνια πέθανε από καρκίνο ένας φίλος μου που είχε πολλά και ακριβά εργαλεία.
Οι συγγενείς του που δεν ήξεραν, ούτε φαντάζονταν την αξία των εργαλείων, τα χάρισαν σε διάφορους άσχετους, που το πιθανότερο ούτε αυτοί ήξεραν την αξία τους.

STF
13/05/2021, 22:05
Αν σε μερικά χρόνια δεν μπορείς για παράδειγμα να σκύψεις, τι τα θέλεις τα εργαλεία που αντέχουν για μία ζωή;
Βέβαια αν έχεις παιδιά που θα ασχοληθούν με τα μαστορικά, τότε αξίζουν δύο φορές τα καλά εργαλεία.
Εγώ άλλαξα άποψη περί ακριβών εργαλείων, όταν πριν από χρόνια πέθανε από καρκίνο ένας φίλος μου που είχε πολλά και ακριβά εργαλεία.
Οι συγγενείς του που δεν ήξεραν, ούτε φαντάζονταν την αξία των εργαλείων, τα χάρισαν σε διάφορους άσχετους, που το πιθανότερο ούτε αυτοί ήξεραν την αξία τους.

Κανείς μας δε ζει για το αύριο, μα ΚΑΝΕΙΣ. Όλοι μας ζούμε τώρα για το τώρα, επομένως όσο ζω θέλω να χαρώ τα εργαλεία που έχω, αν τα τινάξω ας τα χαρίσουν δε θα μου είναι χρήσιμα πλέον. Ο καθένας βέβαια έχει τις δικές του επιλογές οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές.

stefanos
13/05/2021, 22:14

Φυσικό δεν είναι?
Είναι επένδυση τα εργαλεία, ή κάτι που χρειάζομαι εγώ προσωπικά?
Θέλω τα παιδιά μου να ασχοληθούν με αυτά που κάνω εγώ, ή να κάνουν τα δικά τους γούστα?

daz
13/05/2021, 22:43

Πες μου ένα σημείο που πρότεινα ακριβά εργαλεία. Ή εργαλεία που αντέχουν μια ζωή.

Συνήθως προτείνω το καλύτερο δυνατό, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Αν το καλύτερο που χρειάζεσαι είναι του λιντλ, τότε είναι μια χαρά αγορά. Και ανάλογα τη χρήση, θα το κρατήσεις και μια ζωή.

Αυτό που λέω είναι πολύ απλό. Αν χρειάζεται κάποιος κάποια βασικά εργαλεία για βασικές, περιστασιακές, επισκευές και σέρβις, ας πάρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται σε μια ικανοποιητική ποιότητα που καλύπτει τις ανάγκες του.
Το να πάει αυτός ο τύπος να πάρει με 100 ευρώ μια κασετίνα που έχει μέσα 150 κομμάτια, απ' τα οποία τα μισά του είναι άχρηστα, ενώ παράλληλα δεν έχει ούτε φιλτρόκλειδο, δε μπορώ να το καταλάβω. Θα μπορούσε να πάρει μια φθηνότερη και μικρότερη κασετίνα + φιλτρόκλειδο και κάποια άλλα ειδικά εργαλεία και να του στοιχίσει πάλι 100 ευρώ.
Ή θα μπορούσε να πάρει μια μικρότερη και καλύτερη κασετίνα πάλι με 100 ευρώ.
Ή αν πράγματι του χρειάζονται όλα αυτά τα καρυδάκια και 100 ευρώ είναι το μέγιστο που μπιορεί να διαθέσει, πολύ καλά θα κάνει να την πάρει.

GEORGIOS
13/05/2021, 22:55
Ξέχασα άλλη μία βασική παράμετρο για το τι ποιότητας εργαλεία θα πάρει κάποιος.
Εξαρτάται και από το πόσο συχνά χάνει τα εργαλεία του.
Για παράδειγμα ξέρω μαστόρους που δουλεύουν στην οικοδομή και παίρνουν εργαλεία από το Lidl γιατί το πιθανότερο θα χαθούν πριν προλάβουν να χαλάσουν.

daz
13/05/2021, 22:58
Ρε georgios, είναι απλό...

Εγώ χρειάζομαι 3 μαχαίρια, ένα σεφ, ένα κρέατος και ένα για φιλέτο.

Θα πάρω 3 μαχαίρια που κόβουν ή ένα σετ με 15 διαφορετικά που δεν κόβουν αλλά είναι στην ίδια τιμή και σε βαλιτσάκι, επειδή είναι καλό να έχω και τα άλλα 12 μήπως μου χρειαστούν?

daz
13/05/2021, 23:01
Για παράδειγμα ξέρω μαστόρους που δουλεύουν στην οικοδομή και παίρνουν εργαλεία από το Lidl γιατί το πιθανότερο θα χαθούν πριν προλάβουν να χαλάσουν.

Συγνώμη αλλά τώρα ασχολούμαστε με μαλακίες νομίζω.

Tallyban
14/05/2021, 08:05
Δε βλέπω τίποτα λαμακίες,τη γνώμη του είπε ο άνθρωπος.

cityfly
14/05/2021, 08:24

Εγώ πάντως αν ήξερα ότι ο τάδε μάστορας κάθε τρεις και λίγο ξεχνάει και χάνει τα εργαλεία του δεν θα τον έπαιρνα να μου κάνει δουλειά, ποιος ξέρει τι άλλο θα ξεχάσει να κάνει στη δουλειά :D

daz
14/05/2021, 11:42
Δε βλέπω τίποτα λαμακίες,τη γνώμη του είπε ο άνθρωπος.

Και εγώ τη γνώμη μου είπα ρε Ταλιμπάν. Και κατά τη γνώμη μου διυλιζουμε τον κονωπα δίχως λόγο και αιτία.

Εσύ μπορεί να μη βλέπεις, εγώ βλέπω. Δε χρειάζεται να συμφωνούμε.

GEORGIOS
14/05/2021, 14:57
Εγώ πάντως αν ήξερα ότι ο τάδε μάστορας κάθε τρεις και λίγο ξεχνάει και χάνει τα εργαλεία του δεν θα τον έπαιρνα να μου κάνει δουλειά, ποιος ξέρει τι άλλο θα ξεχάσει να κάνει στη δουλειά :D

Όταν λέω για εργαλεία που χάνονται, συμπεριλαμβάνω αυτά που κλέβουνται, τα δανεικά κι αγύριστα, αυτά που κατά λάθος τα πήρε κάποιος που δουλεύει στον ίδιο χώρο και αυτά που καταστρέφονται από κάποιον άλλον που τα χρησιμοποίησε.
Μετά από χρόνια εμπειρία στο <χάσιμο> εργαλείων, τώρα σε όλα μου τα εργαλεία γράφω ή με μαρκαδόρο ή ανάγλυφα το όνομά μου.

MISKIN
14/05/2021, 15:06
Όταν λέω για εργαλεία που χάνονται, συμπεριλαμβάνω αυτά που κλέβουνται, τα δανεικά κι αγύριστα, αυτά που κατά λάθος τα πήρε κάποιος που δουλεύει στον ίδιο χώρο και αυτά που καταστρέφονται από κάποιον άλλον που τα χρησιμοποίησε.

Για κάποιους, όλοι αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για να αγοράζουν φθηνά εργαλεία και να δουλεύουν με αυτά. Εφόσον μπορούν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με γεια τους και χαρά τους. Άλλοι προτιμούν να παίρνουν καλά εργαλεία που τα έχουν για χρόνια, γιατί δεν είναι ξεχασιάρηδες, ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ εργαλεία, και δεν αφήνουν εργαλεία χωρίς να τα βλέπουν, για να τους τα κλέψουν. Πίστεψε με οι τελευταίοι είναι και η πλειοψηφία. Πλειοψηφία στους επαγγελματίες που κάνουν χρόνια, δεκαετίες την δουλειά και δεν είναι πολυτεχνίτες και ερημοσπίτες.

daz
14/05/2021, 19:16
Τα χαμένα πήγαν εδώ.

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=160073

STF
14/05/2021, 21:20
Εγώ να πω πως το συγκεκριμένο θέμα που συμμετέχουμε λέγεται Εργαλεία χειρός (For Tool Addicts) και προφανώς σημαίνει πολύ περισσότερα από ότι η ελεύθερη μετάφραση του.
Κάποιοι από εμάς χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για ερασιτεχνική χρήση και κάποιοι άλλοι από εμάς και για επαγγελματική.
Οι ίδιοι πάνω-κάτω συμμετέχουμε και στα υπόλοιπα θέματα για τα εργαλεία και δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ο κάτοχος φθηνών εργαλείων υποτιμήθηκε. Μπορεί να υποτιμήθηκαν κάποια φθηνά εργαλεία αλλά όχι ο κάτοχος τους. Αν κάποιος κάτοχος αισθάνεται υποτιμημένος επειδή διαβάζει μια κριτική για κάποιο από τα εργαλεία του θα πρέπει να αναθεωρήσει. Φυσικά ισχύει και το ανάποδο (κριτική για ακριβά εργαλεία και κάτοχο).

Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές του όπως ο ίδιος θεωρεί σωστό για τον εαυτό του. Εγώ δεν ταυτίζομαι με όλους αλλά έχω διαπιστώσει ότι ταυτίζομαι με πολλούς εδώ μέσα και είναι φυσικό όταν έχεις την ίδια "αρρώστια" με τα εργαλεία. Το γιατί θέλω να αποκτήσω σώνει και καλά π.χ. μια συλλογή Ko-Ken, δεν είναι απαραίτητό να πρέπει να δικαιολογείται και να γίνεται κατανοητό από όλους, αλλά με χαροποιεί που "κάποιοι" μπορούν να μοιραστούν μαζί μου τη χαρά μου και αυτό μου φτάνει.

Έχω άποψη για πολλούς επαγγελματίες που επιλέγουν συνειδητά όχι απλά φθηνά εργαλεία αλλά... φθηνιάρικα (έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο).
Δυστυχώς -κατ' επανάληψιν διαπιστωμένα- η άποψη που έχω για αυτούς δεν συμπίπτει με αυτήν που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους (εμ τι άποψη θα είχαν). Το θέμα είναι πως η πράξη έχει δείξει πολλάκις πως δικαιώνομαι εγώ. Αν δεν αγαπάς τη δουλειά σου πως να αγαπήσεις το εργαλείο -με την διευρυμένη έννοια- που σου δίνει ψωμί να φας;

Και όπως συνήθως συμβαίνει -τελικά- για άλλη μια φορά έζησα πρόσφατα την ίδια εμπειρία και μετά τα έβαλα με τον εαυτό μου που δεν το ανέλαβα μόνος μου για κάτι μάλιστα που το κατέχω. Ήταν όμως εργασία που έπρεπε να γίνει στο πατρικό μου και έπρεπε να βγει μέσα σε 1-2 μέρες, χρονική πολυτέλεια που δεν είχα στη διάθεση μου λόγω του λιγοστού ελεύθερου χρόνου μου και της οικογενειακής κατάστασης. Όταν βλέπω όμως "κουζινά" και μου σκάει μύτη με σέγα Bulle ξέρω τη συνέχεια που θα ακολουθήσει... και μη πάει ο νους σας στα κοψίματα αλλά στο συνολικό τελικό αποτέλεσμα, είναι ενδεικτικό μιας ευρύτερης φιλοσοφίας. Να απαριθμήσω τη λίστα με τα "θεματάκια"; Νομίζω δε χρειάζεται. Και εγώ δυσαρεστημένος και το συνεργείο ήρθε ξανά γιατί για να του χαριστώ δεν υπήρχε περίπτωση, ειδικά όταν ξέρω.

Για έναν ερασιτέχνη όμως η κριτική δεν μπορεί να είναι η ίδια, ακόμη και για λόγους άγνοιας.

tzimidis
23/05/2021, 17:58
Τελικά αυτή η αποθηκουλα μου δεν σταματάει να με εκπλήσσει :
Στην τελευταία ανασκαφή ανακάλυψα αυτο:
428177428178
428179

Ξέρουμε τίποτα για αυτή τη μάρκα??

daz
23/05/2021, 23:30
Δεν την ξέρω αλλά είναι καλό.

Και απ' ότι βλέπω είναι καινούριο αν και vintage.

Όταν το κλείνεις, περνάει το φως?

tzimidis
24/05/2021, 23:23
Δεν την ξέρω αλλά είναι καλό.

Και απ' ότι βλέπω είναι καινούριο αν και vintage.

Όταν το κλείνεις, περνάει το φως?

428206428208428207

GEORGIOS
09/06/2021, 00:28
Αντάπτωρας που κάνει το 17αρι κλειδί, μανέλα. Συνήθως βρίσκετε για 13αρι, για 17 είναι σπάνιο.. :D Το 13 μπορεί να αντέξει πάρα πολύ μεγάλες ροπές αλλά καλύτερα 17. Υπάρχει και για 15 αλλά ποιός έχει 15 επάνω στη μηχανή του για να κουβαλάει πολυγωνο.

Υπάρχει κανά λινκ για αυτούς τους αντάπτωρες;

daz
09/06/2021, 14:11
Όλες οι μάρκες έχουν.

Edit. Aν θέλεις 17mm σε 3/8, είναι δύσκολο να βρεις. Δε θυμάμαι και τι μάρκα είναι αυτό.

daz
12/06/2021, 09:14
Το παρόν παραμένει ακόμα ενεργό μονο και μόνο για ερωτήσεις που είναι για adicts και δεν ενδιαφέρουν κανέναν άλλον πέρα απ' τους εθισμένους.

Αν κάποιος θέλει να ρωτήσει πόσες ώρες είναι η βάρδια στην πρέσα σφυρηλάτησης, αυτό είναι το κατάλληλο θρεντ. Αν κάποιος θέλει να πάρει πληροφορίες για κάποιο εργαλείο και αντί να ανοίξει καινούριο θέμα το κάνει εδώ, τα μνμτα θα μεταφέρονται σε καινούριο θρεντ χωρίς να αφήνω σύνδεσμο. Μέχρι να βαρεθώ και να το κλειδώσω.

o_gavros
04/07/2021, 18:58
Χρησιμοποιεί κανείς πολύγωνα σφύρας;
Δεν έχω αλλά θέλω να πάρω μερικά σχετικά μεγάλα νούμερα καθώς μια στο όποτε προκύπτει ανάγκη για αυτά.
Η ερώτηση μου είναι κατά πόσο φθείρουν το παξιμάδι;
Μιλάω για νούμερα πάνω από το 30.

Το ρωτάω γιατί βρίσκω σε Force από 8κατι€ για το 30mm,αλλά βρίσκω και Gedore με 25-26€.
Η συχνότητα με την οποία θα μου χρειαζόντουσαν είναι πολύ αραιή (μπορεί να περάσουν και καναδυο χρόνια) αλλά όπως τα βλέπω δείχνουν ως η τέλεια λύση για περιβάλλοντα όπου πρέπει να λύσεις αλλά το γερμανικό δε χωράει και μέχρι τώρα δούλευε σφυρί/καλέμι.

daz
06/07/2021, 12:28
Πάρε τα φθηνά. Για την χρήση που περιγράφεις δε νομίζω να χρειάζεσαι prime εργαλείο.
Οποιοδήποτε εργαλείο βαριάς μπορεί να χαλάσει ή να φθαρεί σε εντατική χρήση. Σε περιστασιακή χρήση, το φθηνό, θα αργήσει πολύ να χρειαστεί "γέμισμα" ή θα σπάσει πριν χρειαστεί. Ή δε θα σπάσει, ούτε θα χρειαστεί γέμισμα.

Τα μεγάλα παξιμάδια δεν έχουν ανάγκη Γιάννη. Περισσότερα θα ξέρει ο μισκιν αλλά γενικά πρέπει να φάνε τρελό χτύπημα για να φθαρεί η άκρη τους και πάλι δε θα δημιουργήσουν θέμα.

Περισσότερα θα ξέρει ο μισκιν που έχει σπάσει κάτι τέτοια εργαλεία.

MISKIN
06/07/2021, 14:54
Γιάννη έχω πάνω από 4 χρόνια να δουλέψω τέτοιο κλειδί δε θυμάμαι αν σημαδεύεται το παξιμάδι. Βασικά όταν δουλεύεις πολύγωνα βαριάς δε σε ενδιαφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες.... :lol:
429322

429323

o_gavros
06/07/2021, 15:06
κλαίω λίγο, με την αφήγηση :lol:
όχι δεν έχω τόσο τεράστια παξιμάδια σαν του κλειδιού απο πάνω, να λύσω.
Απο 30mm άντε μέχρι 46 να φτάνω.
Θα παραγγείλω τα Force λοιπόν μιας και προέκυψε μια σχετική επισκευή. Απο το σφυροκαλέμισμα, σίγουρα καλύτερα θα είναι με τούτα το παξιμάδι.

Απορία, τι διάολο σφίγγει αυτό το παξιμάδι αυτού του κλειδιού ρε συ; Αυτό θέλει την πεντοκιλη βαριά κατεδαφίσεων για να νιώσει.

Bowleno
06/07/2021, 15:17
Και που να δεις βαπορίσια κλειδιά, θα δακρύσεις, λέμε....:D

Το πιο πάνω χρησιμοποιείται συνήθως σε συναρμολόγηση γερανών, Caterpillar κλπ

MISKIN
06/07/2021, 15:26
Τα κλειδιά είναι από συνεργείο πλοίων, συγκεκριμένα από service καυστήρων και αντλιών υψηλής. Τα νούμερα φτάνουν μέχρι 80 αν θυμάμαι καλά. Είχαμε σπάσει και ένα....
429324

o_gavros
06/07/2021, 15:42
έπρεπε να το φανταστω.
πριν καμια δεκαετία ετυχε και δούλεψα για λίγο σε πλοία.
κάπου έχω φωτό να στεκομαι δίπλα σε μια βαλβίδα που μου έριχνε δυοτρια κεφάλια...

Bowleno
06/07/2021, 17:48
έπρεπε να το φανταστω.
πριν καμια δεκαετία ετυχε και δούλεψα για λίγο σε πλοία.
κάπου έχω φωτό να στεκομαι δίπλα σε μια βαλβίδα που μου έριχνε δυοτρια κεφάλια...

Έχω μπει σε ανθρωποθυρίδα μηχανής.... Θα σέβεσαι!:lol:

(Τρίτος μηχανικός στα πλοία, κοινώς, Λαδάς, ο γέρος μου....)

o_gavros
13/07/2021, 10:35
Αγοράστηκαν τα 30-32-34-36, για αρχή, μαζί με μια δικιλη βαριά και βγάλανε ήδη τα λεφτά τους.
Μαζί και μερικά μεγάλα τρυπάνια Ιζαρ κοβαλτίου.

Μπόνους, η μουσούδα του κοριτσιού μου που ήθελε Sony και ντε να μυρίσει τα πάντα.

429462

Βρήκα και τούτο το νανακι το οποίο παίρνει μύτες και θα μου λύσει τα χέρια σε πολλές στενές περιστάσεις.

429463

Juohmaru!
13/07/2021, 17:09
Αγοράστηκαν τα 30-32-34-36, για αρχή, μαζί με μια δικιλη βαριά και βγάλανε ήδη τα λεφτά τους.
Μαζί και μερικά μεγάλα τρυπάνια Ιζαρ κοβαλτίου.

Μπόνους, η μουσούδα του κοριτσιού μου που ήθελε Sony και ντε να μυρίσει τα πάντα.

429462

Βρήκα και τούτο το νανακι το οποίο παίρνει μύτες και θα μου λύσει τα χέρια σε πολλές στενές περιστάσεις.

429463

Αυτά τα κοντά "γερμανοπολύγωνα" πρώτη φορά τα βλέπω... Πως λέγονται και τι χρήση έχουν; Γιατί είναι μαύρα;

EDIT: Πολύγωνα σφύρας... τώρα το διάβασα παραπάνω! Η χρήση προφανής. Το χρώμα;

MISKIN
13/07/2021, 17:25
Φαντάσου να ήταν χρωμίου και να τα κοπανάς με τη βαριά!

daz
14/07/2021, 13:23
Στα χτυπητά, το σώμα είναι λιγότερο άκαμπτο, ώστε να αποσβένουν μέρος των χτυπημάτων και να μη σπάνε.
Μια επίστρωση χρωμίου επάνω σε ένα τέτοιο εργαλείο δεν θα άντεχε καθόλου. Θα ξεφτιζε με την πρώτη χρήση.

Η μαύρη εμφάνιση, οφείλεται σε ειδική επεξεργασία του μετάλλου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στην οξείδωση, δεν πρόκειται για κάποια βαφή η επίστρωση.

stefanos
14/07/2021, 15:28
Η μαύρη εμφάνιση, οφείλεται σε ειδική επεξεργασία του μετάλλου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στην οξείδωση, δεν πρόκειται για κάποια βαφή η επίστρωση.:lol:

:lol:Δηλαδή επίστρωση και βαφή είναι, αλλά είναι για επαγγελματίες για να γίνεται η δουλειά ,όχι για μόστρα.

daz
14/07/2021, 18:42
:lol:

:lol:Δηλαδή επίστρωση και βαφή είναι, αλλά είναι για επαγγελματίες για να γίνεται η δουλειά ,όχι για μόστρα.

Χμμ.. βασικά είναι χημική αντίδραση στο ίδιο το μέταλλο, σε αντίθεση με την ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση που γίνεται στα επιχρωμιωμένα.
Δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο (θερμή ή ψυχρή επεξεργασία) αλλά... χοντρικά χοντρικά.. πρόκειται για ελεγχόμενη οξείδωση του μετάλλου. Το οξειδωμένο μέταλλο είναι περισσότερο ανθεκτικό στην σκουριά. Αυτή η χημική αντίδραση δημιουργεί αυτή τη μαυρη επικάλυψη στην επιφάνεια του μετάλλου, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό απ' την εφαρμογή ματζουνιών επάνω στο μέταλλο για την προστασία του.
Αν εξαιρέσουμε την καλύτερη αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει το χρώμιο, τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα ανήκουν στην μαύρη οξείδωση. Προσφέρει αμελητέο πάχος, δεν ξεφτίζει, δε γυαλίζει κ.α.. Και αυτά σε κάποιες εφαρμογές είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πχ σε κοπτικές ακμές, εφαρμογές ακριβείας κ.α.

Δλδ δεν είναι μόνο επειδή δε χρειάζονται μόστρα τα εργαλεία, είναι επειδή έχει πρακτικά πλεονεκτήματα.

toyar
13/11/2021, 15:05
θα μου επιτραπει να ανοιξω μια παρενθεση και να δειξω με τι εργαλεια αλλαζουν δισκο σε φορτηγο στη μεση του δρομου στο πακισταν
να τονισω το ρεκτιφιε του παλτω.....
https://www.youtube.com/watch?v=Cc86YwtdfSA

ioannispar
13/11/2021, 15:36
Και με παπούτσια ασφαλείας πάνω από όλα!!!

JNP
13/11/2021, 17:34
Εκτός από το ρεκτιφιέ στο χέρι, όλη τη δουλειά την έβγαλε ο γωνιακός μοχλός με την τετράγωνη μύτη που δούλευαν τα καρυδακια! Μάλλον GEDORE πρέπει να ήταν.

Toolnek
13/11/2021, 18:38
αυτο κοιτουσα πριν λιγες μερες...

https://www.youtube.com/watch?v=HSTGIrdkE_k

GEORGIOS
13/11/2021, 19:08
θα μου επιτραπει να ανοιξω μια παρενθεση και να δειξω με τι εργαλεια αλλαζουν δισκο σε φορτηγο στη μεση του δρομου στο πακισταν
να τονισω το ρεκτιφιε του παλτω.....
https://www.youtube.com/watch?v=Cc86YwtdfSA

Και στην Ελλάδα τα φορτηγά φτιάχνονται επί τόπου όταν λόγω τις ζημιάς έχουν ακινητοποιηθεί.
Πως θα μεταφέρεις σε συνεργείο μια φορτωμένη νταλίκα που έμεινε στο δρόμο;

toyar
13/11/2021, 19:12
δε μενεις στο δρομο απο δισκο....

lykourgi
13/11/2021, 19:31
Και στην Ελλάδα τα φορτηγά φτιάχνονται επί τόπου όταν λόγω τις ζημιάς έχουν ακινητοποιηθεί.
Πως θα μεταφέρεις σε συνεργείο μια φορτωμένη νταλίκα που έμεινε στο δρόμο;

Υπάρχουν εταιρείες οδικής βοήθειας για βαρέα οχήματα.
Ανάλογα το όχημα και το φορτίο,υπάρχουν λύσεις.

JNP
26/12/2022, 11:29
Factory gear, Japan.
Μία σειρά εργαλειομαγαζων στην Ιαπωνία που τώρα επεκτείνετε σε άλλες χώρες. Μιλάμε για κορυφαία προϊόντα από όλο τον κόσμο. Δείτε φώτο από κάποιον που επισκέφτηκε ένα τέτοιο μαγαζί και έγραψε σχετικά στο forum garagejournal.
https://www.garagejournal.com/forum/threads/whats-the-tool-situation-in-japan.148018/

Bowleno
26/12/2022, 11:36
https://deenstyletokyo.tw/
Εχετε ξαναδεί εργαλειομαγαζο με μπαρ και κομμωτήριο μέσα;
Αν όχι χαζεψτε το παραπάνω!

Factory gear, Japan.
Μία σειρά εργαλειομαγαζων στην Ιαπωνία που τώρα επεκτείνετε σε άλλες χώρες. Μιλάμε για κορυφαία προϊόντα από όλο τον κόσμο. Δείτε φώτο από κάποιον που επισκέφτηκε ένα τέτοιο μαγαζί και έγραψε σχετικά στο forum garagejournal.
https://www.garagejournal.com/forum/threads/whats-the-tool-situation-in-japan.148018/

Αρχίζω και ανησυχώ για σένα ρε συ....:lol:

JNP
26/12/2022, 12:25
Αρχίζω και ανησυχώ για σένα ρε συ....:lol:

Κιεγω ανησυχώ...!

Leon67
26/12/2022, 15:01
Πάμε για παραγγελία ομαδική λοιπόν;;;;
Αυτό αλλα με τα αλλα κατσαβίδια με ξυλινη λαβή.
https://www.yodobashi.com/product/100000001007280282/
:look::look::look:
:lol::lol::lol:

daz
26/12/2022, 16:02
Factory gear είναι μια μικρή αλυσίδα μαγαζιών στην Ιαπωνία. O ιδιοκτήτης έχει πολύ καλές άκρες με ταιβανέζους κατασκευαστές και έχει και τη δική του μάρκα εργαλείων την "Deen". Κάποια εργαλεία φτιάχνονται μόνο γι' αυτόν ενώ πολλά απ' αυτά που σήμερα βρίσκεις σε όλες τις μάρκες, έχουν ξεκινήσει απ' αυτόν σαν Deen. Πρόκειται για εργαλεία πολύ καλής ποιότητας σε τιμές που μπορεί να τις αντέξει κάποιος.

Το ψαλίδι ηλεκτρολόγου με τα δόντια και την εγκοπή για καλώδια, πρωτοκυκλοφόρησε σαν Deen και μερικά χρόνια αργότερα έγινε γνωστό επειδή το πουλούσαν σχεδον όλες οι μάρκες. (Και φυσικά πολλές κινέζικες αντιγραφές). Όμως ακόμα και σήμερα, ένα συγκεκριμένο μέγεθος διατίθεται μόνο σαν Deen. Ο ταιβανέζος κατασκευαστής δεν το φτιάχνει σε αυτό το μέγεθος για άλλες μάρκες.

Ένα άλλο πολύ γνωστο εργαλείο είναι σπαστή καστάνια σαν αυτή που έχει και η facom.

440260

Με την γνωσή εγκοπή στο εξάγωνο ώστε σε μια θέση η προέκταση να περνάει μέσα απ' την κεφαλή και να γίνεται Τ.

440262

Φυσικά σιγά σιγά το σχέδιο αντιγράφτηκε από διάφορους κατασκευαστές σε διάφορες ποιότητες, οπως η παρακάτω ks η οποία δεν φαίνεται να προέρχεται απ' τον ίδιο κατασκευαστή.

440261

Και περίεργο της υπόθεσης είναι οτι στην Ελλάδα θα βρει κάποιος εργαλεία Deen.

silkman
27/12/2022, 21:15
Το πρόβλημα παίδες νομίζω με ένα "καλό" εργαλειομάγαζο είναι ότι ο άρρωστος εργαλειάκιας (πχ εμείς) θα πάει να χαζέψει, θα πιάσει το εργαλείο που θέλει στα χέρια του και μετα θα πάει σπιτι να βρει την φτηνότερη τιμή online. Εγω το έχω κάνει πολλές φορές.

Πως θα βγει το μαγαζί; Για αυτό τα περισσότερα συνοικιακά αλλά και μεγάλα μαγαζιά έχουν γίνει παραρτηματα του Φουρναρακη (FFgroup Benman Κλπ) και πουλανε κινεζιές.

Βεβαια υπάρχουν και μαγαζιά που θα σου δώσουν καλύτερη τιμή απο αυτη online αλλα ειναι μετρημένα στα δάχτυλα και πρέπει να έχεις και τις άκρες σου. Και βέβαια καποιοι που ακόμα κάνουν την παλαβή και πουλάνε τιμές καταλόγου με καπέλο.

lazarefa
01/01/2023, 13:45
Factory gear είναι μια μικρή αλυσίδα μαγαζιών στην Ιαπωνία. O ιδιοκτήτης έχει πολύ καλές άκρες με ταιβανέζους κατασκευαστές και έχει και τη δική του μάρκα εργαλείων την "Deen". Κάποια εργαλεία φτιάχνονται μόνο γι' αυτόν ενώ πολλά απ' αυτά που σήμερα βρίσκεις σε όλες τις μάρκες, έχουν ξεκινήσει απ' αυτόν σαν Deen. Πρόκειται για εργαλεία πολύ καλής ποιότητας σε τιμές που μπορεί να τις αντέξει κάποιος.

Το ψαλίδι ηλεκτρολόγου με τα δόντια και την εγκοπή για καλώδια, πρωτοκυκλοφόρησε σαν Deen και μερικά χρόνια αργότερα έγινε γνωστό επειδή το πουλούσαν σχεδον όλες οι μάρκες. (Και φυσικά πολλές κινέζικες αντιγραφές). Όμως ακόμα και σήμερα, ένα συγκεκριμένο μέγεθος διατίθεται μόνο σαν Deen. Ο ταιβανέζος κατασκευαστής δεν το φτιάχνει σε αυτό το μέγεθος για άλλες μάρκες.

Ένα άλλο πολύ γνωστο εργαλείο είναι σπαστή καστάνια σαν αυτή που έχει και η facom.

440260

Με την γνωσή εγκοπή στο εξάγωνο ώστε σε μια θέση η προέκταση να περνάει μέσα απ' την κεφαλή και να γίνεται Τ.

440262

Φυσικά σιγά σιγά το σχέδιο αντιγράφτηκε από διάφορους κατασκευαστές σε διάφορες ποιότητες, οπως η παρακάτω ks η οποία δεν φαίνεται να προέρχεται απ' τον ίδιο κατασκευαστή.

440261

Και περίεργο της υπόθεσης είναι οτι στην Ελλάδα θα βρει κάποιος εργαλεία Deen.

Μπορεί όντως κάποιος να βρει σε ελληνικά μαγαζιά εργαλεία Deen;
Κάποιο σχετικό λινκ μήπως;

daz
02/01/2023, 00:37
Δε τα βρίσκεις σε λινκ..

lazarefa
02/01/2023, 06:28
Στοιχεία καταστήματος/καταστημάτων; (έστω σε pm)...

Leon67
02/01/2023, 08:31
θα δουμε τι θα πει/γραψει αλλα νομίζω εννοει rebranded αλλιώς θα εκπλαγώ!

daz
02/01/2023, 14:57
θα δουμε τι θα πει/γραψει αλλα νομίζω εννοει rebranded αλλιώς θα εκπλαγώ!

Α εσύ είσαι ωραίος τύπος. Θες rebranded από μεταπωλητές.

Εγώ τα βρίσκω χρήσιμοποιοντας δύο πόδια και δύο ματια. Βασικά δε τα ψάχνω καν, οπότε αυτά με βρίσκουν.

Κάπου εχω κάνα δυο γερμανοπολυγωνα και νομίζω έχω αφησει και κάνα δυο καρυδακια στο χωριό.

Αλλά γιατί τέτοια καούρα?

lazarefa
03/01/2023, 13:00
Επειδή εγώ ρώτησα αρχικά αναφορικά με το σχόλιό σου ότι κάποια Deen βρίσκει κανείς και Ελλάδα, η απορία μου είχε να κάνει με το κατά πόσο είναι πιθανό μια φασόν εταιρεία της Ιαπωνίας, να στοκάρεται από κάποιους εμπόρους και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε μεμονωμένα εργαλεία της φίρμας.
Εκ πρώτης ακούγεται κάπως περίεργο, αν μη τι άλλο (και ιαπωνική φίρμα, εδώ πχ Koken και Vessel με το ζόρι βρίσκεις Ελλάδα, και φασόν ιαπωνικής αλυσίδας εργαλειομάγαζων, και περιορισμένη έστω κυκλοφορία στην Ελλάδα).
Μας λες λοιπόν (έμμεσα πλην σαφώς) ότι σε τυχαία μαγαζιά κάπου στην Ελλάδα, έχεις πέσει πάνω σε εργαλεία Deen.
Τα παραπάνω εννοείται τα γράφω χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης.

Leon67
03/01/2023, 13:19
Κυριε super-moderator: αν δεν πείς θα υποβληθεις σε βασανιστήριο αναμονης επ'απειρο για Koken καρυδακια:smokin:

daz
13/01/2023, 13:36
Κοκεν στην Ελλάδα βρίσκεις λίγο πολύ παντού. Εκεί που δεν το περιμένεις βρίσκεις μια συλλογή με καρυδακια ή κάποια εργαλεία από παλιό στοκ. Ή θα βρεις πληρέστερες συλλογές από impact καρυδακια σε μαγαζιά που πουλάνε εργαλεία βουλκανιζατέρ.
Μπορεί κάποιος να βρει ψαλίδι deen ή κάποιο εργαλείο σε ένα μαγαζί που να εξειδικεύεται σε κάποια συγκεκριμένα εργαλεία.

Το ίδιο ισχύει και για stahl πχ που δεν έχει αντιπρόσωπο.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν τα πάντα.
Στη Θεσσαλονίκη είχα πετύχει deen. Στις αποθήκες φίλων επίσης. Σε διάφορα μικρά ή μεγάλα μαγαζάκια της Αθήνας κάπου θα υπάρχουν. Μη περιμένετε στοκ και διάφορες επιλογές απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει αντιπρόσωπος.
Το έγραψα μόνο και μόνο επειδή έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μάρκα ενός μικρού μαγαζιού της Ιαπωνίας βρήκε το δρόμο για την μικρή ελλαδιτσα.

doctor_john
10/09/2023, 10:38
Βοήθησα έναν φίλο μηχανικό εχθές και είδα μια πολύ απλή αλλά βολική καστάνια που χρησιμοποίησε.
Είναι σαν πολύγωνο κλειδί, κοντά στα 15+cm μήκος, φτιαγμένο από δύο φύλα ανοξείδωτο που ασφαλίζουν σαν σάντουιτς
από μία καστάνια σε κάθε άκρο η οποίες έχουν διαμπερείς τρύπες με διαφορετικού μεγέθους αναμονές σε κάθε πλευρά.

Νομίζω ξεκινά από το μέγεθος που ασφαλίζει μύτες και κλιμακώνει μέχρι το 1/8" .

Αν ξέρει κάποιος πώς λέγεται γιατί είναι πολύ βολικό.
Τον έβλεπα να κάνει δουλειά σε δύσκολα σημεία, καθαρίζοντας σπειρώματα, πιάνοντας αλλεν, καρυδάκια, μύτες.

Μια σταλιά κλειδί, μια μεσαία θέση στην εργαλειοθήκη.

υγ: είχε διαφορά η σειρά των λέξεων στην αναζήτηση.

κλειδί με αναστρεφόμενες καστάνιες και καστάνια ψυκτική το βρήκα.

446119

στοιχεία (https://www.mrgranazis.gr/shop/_ergaleia_/ergaleia-psuktikon/kastanies-ergaleia-psuktikon/200601073-kastania-psuktiki-14-38-316-516-127c-imperial/?skr_prm=WyJjOTE1NjMzMC1iYjZiLTQ3ZTgtYmIxMy02MWJkZGZkMTQ2ZDEiLDE2OTQzMzYwNzIxNDMseyJhcHBfdHlwZSI6Ind lYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0)

JNP
10/09/2023, 12:56
Βοήθησα έναν φίλο μηχανικό εχθές και είδα μια πολύ απλή αλλά βολική καστάνια που χρησιμοποίησε.
Είναι σαν πολύγωνο κλειδί, κοντά στα 15+cm μήκος, φτιαγμένο από δύο φύλα ανοξείδωτο που ασφαλίζουν σαν σάντουιτς
από μία καστάνια σε κάθε άκρο η οποίες έχουν διαμπερείς τρύπες με διαφορετικού μεγέθους αναμονές σε κάθε πλευρά.

Νομίζω ξεκινά από το μέγεθος που ασφαλίζει μύτες και κλιμακώνει μέχρι το 1/8" .

Αν ξέρει κάποιος πώς λέγεται γιατί είναι πολύ βολικό.
Τον έβλεπα να κάνει δουλειά σε δύσκολα σημεία, καθαρίζοντας σπειρώματα, πιάνοντας αλλεν, καρυδάκια, μύτες.

Μια σταλιά κλειδί, μια μεσαία θέση στην εργαλειοθήκη.

υγ: είχε διαφορά η σειρά των λέξεων στην αναζήτηση.

κλειδί με αναστρεφόμενες καστάνιες και καστάνια ψυκτική το βρήκα.

446119

στοιχεία (https://www.mrgranazis.gr/shop/_ergaleia_/ergaleia-psuktikon/kastanies-ergaleia-psuktikon/200601073-kastania-psuktiki-14-38-316-516-127c-imperial/?skr_prm=WyJjOTE1NjMzMC1iYjZiLTQ3ZTgtYmIxMy02MWJkZGZkMTQ2ZDEiLDE2OTQzMzYwNzIxNDMseyJhcHBfdHlwZSI6Ind lYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0)

Πάνω από 5 χρόνια τα βρίσκω στο Aliexpress.

McGyver
10/09/2023, 15:53
Θα ρωτήσω εδώ μπας και...

Ψάχνω ένα γωνιακό τσοκ για 1/4 bits, με την ελάχιστη δυνατή διάμετρο στην κεφαλή.
Έχω βρει αυτό (https://www.tightfittools.net/riantoat1hex.html) στις USA που λέει ότι είναι στα 7/8' (22.23mm).

Έχετε υπόψιν κάτι μικρότερο, κάτω από 20mm;

H καστάνια της Facom (R180) που είναι στα 18mm χωράει (ίσα ίσα) αλλά έχω πολύ μικρό εύρος κίνησης, μόνο ένα click τη φορά.

2-Chri
10/09/2023, 20:36
Θα ρωτήσω εδώ μπας και...

Ψάχνω ένα γωνιακό τσοκ για 1/4 bits, με την ελάχιστη δυνατή διάμετρο στην κεφαλή.
Έχω βρει αυτό (https://www.tightfittools.net/riantoat1hex.html) στις USA που λέει ότι είναι στα 7/8' (22.23mm).

Έχετε υπόψιν κάτι μικρότερο, κάτω από 20mm;

H καστάνια της Facom (R180) που είναι στα 18mm χωράει (ίσα ίσα) αλλά έχω πολύ μικρό εύρος κίνησης, μόνο ένα click τη φορά.

https://ecommerce.kolleris.com/product/wera-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-kraftform-kompakt-zyklop-mini-05135918001/

daz
10/09/2023, 20:36
Πού είναι χωμένη η βίδα ρε συ?
Εύκαμπτη προέκταση δε μπαίνει?
Πρόσβαση από ψηλά υπό γωνία με κάποιο αρθρωτό σύνδεσμο ή κάτι ανάλογο?

Έχει πρόσβαση μόνο απ' το πλάι, υπό γωνία 90μοιρών και με περιθώριο 18χιλ.

Αυτό φαίνεται να είναι σχετικά λεπτό αλλά δε ξέρω διαστάσεις.

https://www.skroutz.gr/s/24007534/Dewalt-DT70621-Antaptoras-Eykamptos-Drapanokatsavidou-Drapanokatsavidou-304mm.html#specs

McGyver
11/09/2023, 08:35
https://ecommerce.kolleris.com/product/wera-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-kraftform-kompakt-zyklop-mini-05135918001/

Ευχαριστώ, αλλά αυτό είναι καστάνια και ούτε καν σπαστή.

Πού είναι χωμένη η βίδα ρε συ?
Εύκαμπτη προέκταση δε μπαίνει?
Πρόσβαση από ψηλά υπό γωνία με κάποιο αρθρωτό σύνδεσμο ή κάτι ανάλογο?

Έχει πρόσβαση μόνο απ' το πλάι, υπό γωνία 90μοιρών και με περιθώριο 18χιλ.

Εχμ, δεν ήταν χωμένη εμείς τη χώσαμε :lol:.

Είναι η 5άρα άλεν για την προφόρτιση στην πίσω ανάρτηση.
Για να μπει το νέο ψαλίδι, χρειάστηκε να γυρίσουμε τον "προφορτιστή" 90 μοίρες.
Είναι η βίδα που δείχνει το κόκκινο βέλος στη φωτό.
Ούτε εύκαμπτη προέκταση, ούτε πολύσπαστο μπαίνει.

446134

Ευχαριστώ Αποστόλη, the quest continues :D.

daz
11/09/2023, 08:48
Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς είναι χωροταξικά αλλά με μια μεγάλη προέκταση 1/4, με μύτη/καρυδακι μπίλιας και/ή αρθρωτό σύνδεσμο, δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση απ' έξω?

McGyver
11/09/2023, 11:14
Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς είναι χωροταξικά αλλά με μια μεγάλη προέκταση 1/4, με μύτη/καρυδακι μπίλιας και/ή αρθρωτό σύνδεσμο, δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση απ' έξω?

Χμμμμμ...

Πάω Κολλέρη!

:beer::beer::beer::beer:

Grafton 505
11/09/2023, 20:05
Ευχαριστώ, αλλά αυτό είναι καστάνια και ούτε καν σπαστή.

Εχμ, δεν ήταν χωμένη εμείς τη χώσαμε :lol:.

Είναι η 5άρα άλεν για την προφόρτιση στην πίσω ανάρτηση.
Για να μπει το νέο ψαλίδι, χρειάστηκε να γυρίσουμε τον "προφορτιστή" 90 μοίρες.
Είναι η βίδα που δείχνει το κόκκινο βέλος στη φωτό.
Ούτε εύκαμπτη προέκταση, ούτε πολύσπαστο μπαίνει.

446134

Ευχαριστώ Αποστόλη, the quest continues :D.

Βάζεις το allen bit στην εσοχή και το γυρνάς με γερμανοπολύγωνο καστάνια ή απλό και υπομονή.

o_gavros
11/09/2023, 20:59
Αν και ψωνισες ήδη, αλλενακι με μπίλια στο μακρυ άκρο (υπο γωνία δηλαδή το σφίξιμο/λυσιμο) θα έκανε τη δουλειά σου;

McGyver
12/09/2023, 07:52
Έτσι για την ιστορία, για ακόμη μια φορά ο tool-guru-you-can-call-me-daz είχε δίκιο.

Καρυδάκι 1/4" (απλό, χωρίς μπίλια) + αρθρωτός σύνδεσμος + 250άρα προέκταση + ολισθαίνουσα μανέλα.

Και πάλι ευχαριστώ Αποστόλη!

:beer:

Αν και ψωνισες ήδη, αλλενακι με μπίλια στο μακρυ άκρο (υπο γωνία δηλαδή το σφίξιμο/λυσιμο) θα έκανε τη δουλειά σου;

Όχι Γιάννη, καλά χωμένο :lol: .

McGyver
24/09/2023, 14:31
Βρήκα κι ετούτο σήμερα και το βάζω στο wish list μου...

https://www.motionpro.com/product/08-0229

daz
24/09/2023, 20:48
Βρήκα κι ετούτο σήμερα και το βάζω στο wish list μου...

https://www.motionpro.com/product/08-0229

Δε θα σου χρειαστεί.
Ακόμα και οι φωτό με παραδείγματα χρήσης που έχουν βάλει, είναι άκυρες. Ούτε για επίδειξη δε βρήκαν σημείο που είναι απαραίτητο. Στις δύο φωτό η δουλειά γίνεται με οποιοδήποτε εργαλείο και στην άλλη θέλει απλά κατσαβίδι. Αυτός που βίδωσε τις βίδες νομίζεις οτι είχε κάτι τέτοιο?

Αν θέλεις κάτι που να βιδώνει/ξεβιδώνει με την περιστροφή της λαβής πέρνα από Βράττη.

https://www.facom-vrattis.gr/index.php?route=product/product&product_id=76

Γυρίζει το καρέ περιστρέφοντας την λαβή και απ' της δύο μεριές. Μετά αλλάζεις κατεύθυνση στο καρέ και γυρίζει απ' την άλλη. Απλά πιάνεις τη λαβή και την περιστρέφεις αριστερα-δεξιά. Φυσικά μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και σαν κανονική καστάνια μέχρι να χαλαρώσει η βίδα ή για το τελικό σφίξιμο. Το μόνο αρνητικό είναι οτι είναι χοντρή η κεφαλή της. Τουλάχιστον αυτή μπορεί να σου φανεί χρήσιμη μερικές φορές. Το άλλο είναι άκυρο εντελώς.

daz
24/09/2023, 20:57
Υπάρχει και έκδοση για μύτες που έχει πολύ μικρότερη κεφαλή στο ύψος. Αν θες να βάλεις και καρυδάκι παίρνει τον γνωστό αντάπτορα που το πίσω μέρος είναι εξάγωνο 1/4 και το μπροστά καρέ 1/14.
Σε αυτή για να αλλάξεις φορά περιστροφής, τη γυρίζεις ανάποδα.

https://www.youtube.com/watch?v=EBQKisiGjUU

McGyver
25/09/2023, 08:05
Δε θα σου χρειαστεί.

Για να ρυθμίσω καρμπυρατέρ σίγουρα όχι μιας και είμαι ψεκασμένος, εεεε... ψεκαστός ήθελα να πω :lol:!

Για τη βιδούλα της προφόρτισης όμως, εεεεεεε :D ;;;

theofilosI
08/11/2023, 17:20
καλησπερα σε ολους εχω βαλει μια αγγελια για εργαλεια χειρος στο θεμα Αγγελίες ποικίλης ύλης, εχω και καποια ποιοτικα εργαλεια σχεδον καινουρια και καποια απλα. πιστευω τα δινω σε πολυ καλες τιμες και αξιζει να ριζετε μια ματια σε καποια pastorino, witte, hit

doctor_john
03/01/2024, 10:59
ht
https://youtu.be/lZLJszuPrtk?si=WXsgW0TFPtspvLGi]

Στο 08:00 και μετά δείχνει ένα βολικό οδηγό για βίδες στο πλαϊ των σανίδων.
Αν το έχει δει κάποιος ή ξέρουμε κάτι αντίστοιχο θα με βόλευε.
Ευχαριστώ!

o_gavros
03/01/2024, 13:06
το φτηνό τσουμπλεκι (https://www.skroutz.gr/s/38071419/Kraft-Dele-KD10573.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share)

έχει και κάποια ακόμα πιο πολύπλοκα στο Σκρουτζ, που ανεβαίνουν σε πολυ ψηλές τιμές. Μου κάνει νερά όμως τώρα και δεν παιζει η εφαρμογή.

daz
03/01/2024, 13:50
ht

Στο 08:00 και μετά δείχνει ένα βολικό οδηγό για βίδες στο πλαϊ των σανίδων.
Αν το έχει δει κάποιος ή ξέρουμε κάτι αντίστοιχο θα με βόλευε.
Ευχαριστώ!

Δεν είναι οδηγός για βίδες. Λέγεται deck tool και είναι για τοποθέτηση σανίδων καταστρώματος. Μπορείς να ψάξεις και deck spacer.
To συγκεκριμένο έχει και οδηγό για κρυφές βίδες.

Αυτό που έβαλε ο γαυρος είναι οδηγός γωνιακής διάτρησης για κρυφές ενώσεις.

Εσύ θέλεις οδηγό τοποθέτησης σανίδων καταστρώματος με πλευρική διάτρηση.

Κάτι τέτοιο..

https://www.papadopoulostools.com/product/odigos-gia-loxes-trypes-se-deck-kreg-deck-jig-kjdecksys20/

Στον πειραιά θα βρεις κι άλλες επιλογές υποθέτω. Ρώτα σε Ανδρέου πχ..

Edit..
πάρε και τον αντάπτορα γι το πλευρικό βίδωμα μαζί με τη μύτη για το παραπάνω εργαλείο.

https://www.vardakas-tools.gr/kavilies-odigoi-gia-kavilies/Kreg-DECKDRIVER-myth-gia-vides-deck-Jig

Αν θέλεις απλά πλευρικό τρύπημα και βίδωμα υπάρχουν σαν αυτό που έβαλε ο γαυρος που παίρνουν και αντάτπορα για βίδωμα. Ο vardakas θα έχει διάφορα τέτοια.

daz
03/01/2024, 13:59
το φτηνό τσουμπλεκι (https://www.skroutz.gr/s/38071419/Kraft-Dele-KD10573.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share)

έχει και κάποια ακόμα πιο πολύπλοκα στο Σκρουτζ, που ανεβαίνουν σε πολυ ψηλές τιμές. Μου κάνει νερά όμως τώρα και δεν παιζει η εφαρμογή.

Μκλ δε ξέρω πόσες φορές έχω πει να πάρω μια καβιλιέρα, και ακόμα δεν έχω πάρει.. Πάω να κάνω παραγγελία..

doctor_john
03/01/2024, 17:27
Ευχαριστώ!

Το βρήκα με την βοήθεια σας, είναι το Camo Marksman Pro (https://www.camofasteners.com/products/tools/pro-x1-guide/#product-options).
Mε δυσκολεύει το ότι αφήνει σταθερά ~5mm κενό, υπάρχει και ο X1 που αφήνει ~1,5mm.
Με βολεύει πολύ που βιδώνεις στην μεριά που έχει κλείσει. Δεν χρειάζεται να έχεις πρόσβαση απο κάτω ή γωνιακό δράπανο.

Να τρυπήσω φωλιά δεν με ενδιαφέρει στην παρούσα, ίσως αν μου έδινε κάθετο τρύπημα στην τομή του ξύλου να με εξυπηρετούσε σε άλλο πάτωμα από φέτες
που χρειάζομαι καβίλιες αλλά κάνω και χωρίς.
Αυτό που θέλω είναι να περνά μια λεπτή μακριά ξυλόβιδα μαζί με το κεφάλι.

θα ρωτήσω στα καταστήματα για οδηγό πλευρικής διάτρησης με το μικρότερο κενό να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο.

και πάλι ευχαριστώ

υγ: οκ βρήκα ακριβώς αυτό που χρειάζομαι, λέγεται Camo Edge και είναι σαν προέκταση του δράπανου.
Θεωρητικά μηδενικά κενά ανάμεσα στα ξύλα και γλιτώνω το όριο πλάτους σε περίπτωση που βγούν τα καδρόνια λίγο μεγαλύτερα από 14,5cm.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCqDYvb7AKM&ab_channel=CAMOFasteners

lazarefa
05/01/2024, 07:03
Για μένα από τα λίγα που είδα σε Koken, τα θεωρώ ως και value for money στα ποιοτικά εργαλεία (καστάνιες/καρυδάκια και παρελκόμενά τους), εν συγκρίσει με εταιρείες όπως πχ η Hazet (παρ' όλο που μου είναι κι αυτή αρκετά συμπαθής ως εταιρεία, αλλά κυρίως στις παλιότερες σειρές της).
Γενικότερα νομίζω ότι σε σημαντικό βαθμό οι κύριες γερμανικές εργαλειοεταιρείες πλην κάποιων εξαιρέσεων (όπως πχ η Knipex ή η Witte ενδεικτικά) κάπου το έχασαν τα τελευταία 10-15 χρόνια αναφορικά με το ως τι εν τέλει πλασάρονται στην "πιάτσα", αλλά αυτό είναι μεγάλη (και άλλου νήματος) συζήτηση, οπότε το κλείνω εδώ.

daz
05/01/2024, 10:17
Τη σειρά zeal δεν την λες value for money ούτε έχει καμια ουσιαστική διαφορά σε τιμή από hazet. Γιατί φυσικά αν θα συγκρίνουμε κάτι με τις καινούριες καστάνιες της hazet, θα είναι οι καινούριες καστάνιες της koken με τα 72 δόντια.

Οι γερμανικές εταιρίες τα τελευταία χρόνια το πάνε όπου το πηγαίνανε πάντα. Δλδ πουθενά. Το μόνο που αλλάζει με δαυτες είναι το μάρκετιν. Όλα τ' άλλα παραμένουν ίδια και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Τελευταίες υιοθετήσανε flank drive ή όπως το ονομάζει η κάθε μία και τελευταίες έβγαλαν καστάνιες που δεν ήταν ξεδοντιάρες. (Βασικά τελευταία ήταν η κοκέν γιατί και αυτή δε "στρίβει" με τίποτα).

Όταν hazet, stahl, koken, είχαν 24 δόντια η gedore, ο πρωτοπόρος της οπισθοπορείας, έκανε κινησάρα ματ. Εβγαλε καστάνια με πολλά δόντια. Πήρε ένα παλιό μηχανισμό, του έβαλε μικρότερα δόντια, τον τέσταρε να καλύπτει din και iso και την έδωσε στο μαρκετιν να μας πει οτι έβγαλε fine tooth καστάνια με 60 δόντια (τόσο πήγε ώστε να καλύπτει τα στανταρ). Εντωμεταξύ ο ανταγωνισμός εξ' ανατολάς είχε 120 και στην Αμερική οι dual 80 ήταν ήδη παλιές. Δλδ να γελάνε και οι πέτρες.
Αν κοιτάξεις την ουσία όμως, ήταν μια συμμαζεμένη καστάνια, ποιοτική, με σχετικά ομαλή λειτουργία και μικρές γωνίες (κανείς δε χρειάζεται λιγότερο από 5-6 μοίρες), που θα την δώσεις και στον γιό σου.
Οπότε εξαρτάται τι κοιτάει ο καθένας. Την ουσία ή το μάρκετιν? Θέλει να δουλεύει ή να παίζει με εργαλεία του φτιάχνοντας συλλογές, εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά με μικρόμετρο επειδή αυτό του λέει να κάνει το μάρκετιν?

Όσο γι το value for money στα βασικά εργαλεία της koken κατά βάση ισχύει αλλά δεν έρχεται χωρίς κόστος στο τελικό προιόν. Η κοκέν φτιάχνει μόνο καρυδάκια και παρελκόμενα. Σε αυτόν τον τομέα έχει κατάλογο που συγκρίνεται μόνο με της snap on και τα φτιάχνει όλα μόνη της. Οπότε μπορεί να εφαρμόζει οικονομίες κλίμακας και το τελικό προιόν να είναι ποιοτικό σε λογική τιμή.
Με το που πάει να φτιάξει κάτι στις ανοχές της hazet (zeal) η τιμή ξεφεύγει. Και τα καρυδάκια zeal δεν είναι καν γενικής χρήσης. Επίσης απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, που της επιτρέπει να έχει τέτοιο κατάλογο.
H hazet είναι μικρότερη εταιρία, που απευθύνεται σε πολύ μικρότερη αγορά και ο καταλογός της είναι γενικός. Ότι special tool κυκλοφορεί για αμάξια, είναι κατά βάση αντιγραφή των Γερμανικών εταιριών σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία.
Το ξέρεις οτι η gedore δεν έχει καν εξάγωνα μακριά καρυδάκια σε 3/8? :lol: Εχει μόνο 12γωνα. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι ακόμα. Και αν κάποια στιγμή αλλάξει, θα είναι ένα στα χιλιάδες που πρέπει να αλλάξουν. Το ξέρεις όμως οτι η gedore είναι η μοναδική που έχει hot forged καρυδάκια? Είναι πιο ακριβά και είναι δυσκολότερο να πετύχεις ανοχές αλλά τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με σφυριλάτηση εν θερμό. Αλλά αν στο εργαλείο κοιτάς να είναι λείο και να γυαλίζει, τότε δε σου κάνουν.

Η Αμερικανοποίηση της αγοράς, σε συνδιασμό με τα φθηνά εργαλεία εξ ανατολάς που συνέχεια ανεβαίνουν σε ποιότητα, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Οι Γερμανικές εταιρίες δεινοπαθούν να κρατηθούν χωρίς να παραδοθούν και αυτές σε καμιά stanley και γι την ώρα είναι μια χαρά γιατί το πάνε ακόμα εκεί που το πήγαιναν πάντα. Για πόσο ακόμα δε ξέρω. Οι καινούριες σειρές από τα 1/4 καρυδάκια της gedore είναι κινέζικες μαλακίες. Δε ξέρω πόσο ποιοτικά είναι, μπορεί να είναι σούπερ ποιοτικά αλλά είναι μεταπώληση κινέζικης μαλακίας που μοιάζει με όλες τις υπόλοιπες κινέζικες μαλακίες που πουλάει σαν red.

lazarefa
06/01/2024, 06:08
Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα γραφόμενά σου Απόστολε (και πως αλλιώς, εφόσον γράφεις τεκμηριωμένα). Η ουσία του προβληματισμού μου έγκειται και εστιάζει σε όσα γράφεις στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σου.

daz
06/01/2024, 19:45
. Η ουσία του προβληματισμού μου έγκειται και εστιάζει σε όσα γράφεις στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σου.

Δε συμφωνώ. Οι εταιρείες αυτές δεν είναι ακόμα εκεί.

lazarefa
07/01/2024, 07:41
Οπωσδήποτε δεν έχουν ακόμα καταλήξει/παγιωθεί εκεί. Ωστόσο κάποιες εξ αυτών έχουν αρχίσει να δίνουν δείγματα γραφής ότι, δειλά δειλά έστω, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Με δεδομένα ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις/ανατιμήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα/πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας είναι αυτή που είναι (ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη ευρωπαική οικονομία, τη γερμανική), αλλά και το γεγονός ότι η σοβαρή ύφεση που φαίνεται πως μπαίνει η γερμανική οικονομία είναι προ των πυλών (με ότι αυτό συμπαρασύρει εκεί, κι όχι μόνο), φοβάμαι ότι σαφώς και δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες ούτε οι εταιρείες εργαλείων της Γερμανίας. Ας είμαστε καλά να δούμε που θα πάει τελικά το πράγμα.

daz
07/01/2024, 08:57
Οπωσδήποτε δεν έχουν ακόμα καταλήξει/παγιωθεί εκεί. Ωστόσο κάποιες εξ αυτών έχουν αρχίσει να δίνουν δείγματα γραφής ότι, δειλά δειλά έστω, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι τα δείγματα αυτά?

stefanos
07/01/2024, 10:25
Καλά εδώ πάλι τα conteiner δεν περνάνε από την Ερυθρά λόγω πολέμου και εμείς περιμένουμε πολλά δόντια.
Σε λίγο θα πληρώνουμε την Κινέζικη noname για Gedore και δεν θα την βρίσκουμε κιόλας.

lazarefa
07/01/2024, 16:13
Ποια είναι τα δείγματα αυτά?

Οι καινούριες σειρές από τα 1/4 καρυδάκια της gedore είναι κινέζικες μαλακίες. Δε ξέρω πόσο ποιοτικά είναι, μπορεί να είναι σούπερ ποιοτικά αλλά είναι μεταπώληση κινέζικης μαλακίας που μοιάζει με όλες τις υπόλοιπες κινέζικες μαλακίες που πουλάει σαν red
Κάποια ανέφερες και ο ίδιος. Προφανώς δεν είναι μόνο αυτά.

daz
07/01/2024, 17:35
Οι καινούριες σειρές από τα 1/4 καρυδάκια της gedore είναι κινέζικες μαλακίες. Δε ξέρω πόσο ποιοτικά είναι, μπορεί να είναι σούπερ ποιοτικά αλλά είναι μεταπώληση κινέζικης μαλακίας που μοιάζει με όλες τις υπόλοιπες κινέζικες μαλακίες που πουλάει σαν red
Κάποια ανέφερες και ο ίδιος. Προφανώς δεν είναι μόνο αυτά.

Ανέφερα κάτι που δε γνώριζες όταν έγραψες οτι οι γερμανικές εταιρίες δεν είναι, αυτό που θέλουν να πλασάρονται. Αλλά παρόλο που αναφέρω ακόμα και αυτό που ενισχύει την άποψή σου, εγώ δε συμφωνώ με την γενική εικόνα που έχεις εσύ. Γι' αυτό σε ρωτάω ποια είναι η δική σου εμπειρία. Ποια είναι τα δείγματα στα οποία αναφέρεσαι? Ποια είναι και όλα τα υπόλοιπα που σε κάνουν να πιστεύεις κάτι τέτοιο?

lazarefa
07/01/2024, 19:20
Όταν οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες (κι όχι μόνο, είναι γενικότερο το φαινόμενο φυσικά) είτε μεταφέρουν παραγωγή σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (κακό δεν είναι απαραίτητα, αλίμονο, αλλά όταν την ίδια στιγμή στα διαφημιστικά, καταλόγους κλπ, μας φλομώνουν με τη "γερμανική σημαία", το "Made in Germany" κλπ, μάλλον θυμηδία προκαλούν) είτε μετατρέπονται επί της ουσίας (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) σε μεταπωλητές ταιβανέζικων/κινέζικων εργαλείων (έστω και καλής ποιότητας), αυτό τι δείχνει; Ότι αυτές οι εταιρείες πατάνε γερά στα πόδια τους και στο πάλαι ποτέ "Made in Germany" (γιατί άλλο το Made in Germany και άλλο το "Engineered in Germany" ή το "Designed in Germany", στο βαθμό βέβαια που ισχύει κι αυτό), ή ότι προσπαθούν, χρησιμοποιώντας "τερτίπια" των εμπορικών αντιπάλων τους, να επιβιώσουν; (την ίδια στιγμή ωστόσο που δεν φαίνεται να αποποιούνται, επίσημα τουλάχιστον, το μάρκετινκ που πατά στο "Made in Germany").
Σε αυτό το κομμάτι προσωπικά θεωρώ πιο "έντιμη" (αν μπορώ να το θέσω έτσι), τη "στάση"/ εμπορικό πλασάρισμα πχ της Facom, που, όντας στην "αγκαλιά" του κολοσσού Stanley, δεν χρειάζεται να πλασάρει τις γαλλικές καταβολές της (έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των εργαλείων της δεν παράγονται στη Γαλλία) αλλά την ίδια στιγμή, παρέχει στον αγοραστή εγγύηση εφ' όρου ζωής (και χωρίς πολλά πολλά) για τα εργαλεία της.