Σύνδεση

View Full Version : Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Volpad
31/05/2021, 18:42
Κοιτα και αυτο:
https://www.skroutz.gr/s/26633021/HP-Omen-15-dh1070wm-i7-10750H-8GB-256GB-1TB-GeForce-1660-Ti-FHD-W10.html

Εχω ίδιο προηγούμενης γενιάς και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.

dankannn
01/06/2021, 12:18
Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα.
Είμαι προ των πυλών για αγορά laptop,κατηγορία ''gaming''.
Βλέπω λοιπόν τα εξής :
https://www.skroutz.gr/s/24173465/Lenovo-IdeaPad-Gaming-3-15IMH05-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10-Home-GR-Keyboard.html (Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (i7-10750H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti)
https://www.skroutz.gr/s/25007273/Lenovo-Legion-5-15ARH05-Ryzen-7-4800H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10.html (Lenovo Legion 5 15ARH05 (Ryzen 7-4800H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti/FHD)
https://www.skroutz.gr/s/29072854/Acer-Nitro-5-AN517-52-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10-Home.html (Acer Nitro 5 AN517-52 (i7-10750H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti/FHD)

Το μπάτζετ μου είναι εκεί ,εγώ ίδια τα βλέπω,έχει άποψη κάποιος που γνωρίζει περισσότερα από specs ;
Ευχαριστώ,και κάθε άλλη πρόταση δεκτή προς αξιολόγηση.

Βασικα θα σου ελεγα οχι σε notebook για GAME
Στο δια ταυτα, απο αυτα που λες θα σου ελεγα το ΟΜΕΝ , και αν ειχες αρκετα χρηματα παραπανω σαν budget θα σου ελεγα για Dell Alienware με κλειστα ματια.
Δουλευω σε service provider που ειναι και για HP και lenovo μηχανηματα σε business μοντελα , τα lenovo και τα acer αν και ομορφα εχουν κακη κατασκευη γενικα.
Και φυσικα αγορα extra εγγυησης αλλιως μην αγορασεις κανενα

kosni
01/06/2021, 13:38
Να ρωτησω και γω κατι ρε παιδια, στο γραφείο προέκυψε ξαφνικά πρόβλημα με την ταχύτητα του τοπικού δικτύου
δουλεύουμε τα αρχεία σε file server (synology ds220+) και αρχίσαμε να έχουμε καθυστερήσεις, οι οποίες σταδιακά επιδεινώνονται.
ο τεχνικός ισχυρίζεται ότι κάποιο πριζάκι στο switch βραχυκυκλώνει ή κάποια νέα συσκευή δημιουργεί το πρόβλημα. ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται αλλαγή το switch
ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει κάτι, ενώ όλο αυτό συνέπεσε με κάποιο software update στον file server. Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με το πρόβλημα?

katsar
01/06/2021, 15:50
Βασικα θα σου ελεγα οχι σε notebook για GAME
Στο δια ταυτα, απο αυτα που λες θα σου ελεγα το ΟΜΕΝ , και αν ειχες αρκετα χρηματα παραπανω σαν budget θα σου ελεγα για Dell Alienware με κλειστα ματια.
Δουλευω σε service provider που ειναι και για HP και lenovo μηχανηματα σε business μοντελα , τα lenovo και τα acer αν και ομορφα εχουν κακη κατασκευη γενικα.
Και φυσικα αγορα extra εγγυησης αλλιως μην αγορασεις κανενα

Καλησπέρα και ευχαριστώ.
Δεν το θέλω καθαρά για Videogames,θα παίζω που και πού αλλά η βασική του χρήση θα είναι προγράμματα σαν το Autocad .Απλά σκέφτομαι την κατηγορία gaming ώστε να έχει ξεχωριστή κάρτα γραφικώνε ,να σηκώνει μια μελλοντική αναβάθμιση έστω στις
RAM πχ.Τα 16gb ram και cpu Ryzen/Intel 7 θα είναι overkill και πάλι για αυτό που το θέλω αλλά η διαφορά τιμής δεν είναι τόσο μεγάλη με την σειρά των 8/Ι5.
Το είδα και πριν το ομεν που πρότεινε ο φίλος Volpad αλλά θα το αγοράσω από γνωστή αλυσίδα και θα βάλω σε δόσεις ένα καλό ποσό οπότε δεν έχω την πολυτέλεια να διαλέξω όποιο κατάστημα θέλω,ότι έχουν αυτοί λοιπόν.
Την έξτρα εγγύηση θα την βάλω σίγουρα,καλύπτει 2 φορές σπάσιμο οθόνης,υγρά απάνω του ,μερική κάλυψη κλοπής για 3 χρόνια.

Vstrommer71
01/06/2021, 17:25
Να ρωτησω και γω κατι ρε παιδια, στο γραφείο προέκυψε ξαφνικά πρόβλημα με την ταχύτητα του τοπικού δικτύου
δουλεύουμε τα αρχεία σε file server (synology ds220+) και αρχίσαμε να έχουμε καθυστερήσεις, οι οποίες σταδιακά επιδεινώνονται.
ο τεχνικός ισχυρίζεται ότι κάποιο πριζάκι στο switch βραχυκυκλώνει ή κάποια νέα συσκευή δημιουργεί το πρόβλημα. ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται αλλαγή το switch
ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει κάτι, ενώ όλο αυτό συνέπεσε με κάποιο software update στον file server. Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με το πρόβλημα?
Τα προβλήματα κατά 99% προκύπτουν από αλλαγές που γίνονται ηθελημένα ή χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.
Γενικά τα δικτυα δεν χαλάνε από μόνα τους.
Το πρώτο που θα τσεκάρεις είναι η γενική ταχύτητα του δικτύου.Τα άλλα πράγματα ανταποκρίνονται όπως πρέπει.
Αν όχι και υποπτεύεστε το NAS αποσυνδέστε το να δείτε αν υπάρχει βελτίωση.
Και διπλοτσεκάρετε μήπως κάποιος κατά λάθος έχει κάνει κάποιο loop στο switch.
Υπάρχει δηλαδή κάποιο καλώδιο δικτύου που κατά λάθος έχει ΚΑΙ τις δύο άκρες του συνδεμένες στο switch.
Αυτοί ειναι οι πρώτοι έλεγχοι.

kosni
01/06/2021, 21:16
Την πρωτη φορα που ηρθε ο τεχνικος λογικα ειχε τσεκαρει ταχύτητα δικτυου αλλα δεν θυμαμαι τι είπε, ειχε φερει και ενα αλλο switch και το βαλε πανω αλλα τοτε δεν ηταν τοσο εντονο το προβλημα, και κατεληξε οτι δεν έφταιγε το switch. Αν αποσυνδεσουμε το nas πως θα δουμε αν τρεχει καλυτερα, αφου ολα τα αρχεια που τρεχουμε ειναι στο nas;
Το loop θα το τσεκαρω αυριο.
Επισης κατι που συνεβαινε μεχρι εχτες ηταν οτι ο μονος υπολογιστης που ετρεχε με πολυ λιγα κολληματα ηταν ενας που εχει windows 10, οι υπόλοιποι με εφταρια σερνοντουσαν στο δικτυο. Απο χτες αρχισε να σερνεται και ο δεκαρης. Ολοι πλεον περνουμε τα αρχεια απο το σερβερ και τα δουλευουμε τοπικα.
Αυτος επιμενει οτι εχει μπει καινουργια συσκευη στο δικτυο και μας κολλαει, αλλα εχει και δυο κατοικιες συνδεμενες στο δικτυο και δεν πολυβγαζουμε ακρη.
Εχουμε δλδ ενα 24αρι switch για το γραφειο και αλλο ενα 24αρι που παει στις δυο κατοικιες απο πανω.
Την πεμπτη θα ξαναρθει ο τεχνικος αλλα δε βλεπω φως.
Ευχαριστω vstrommer!

νεοσσός
01/06/2021, 22:12
...
Αυτος επιμενει οτι εχει μπει καινουργια συσκευη στο δικτυο και μας κολλαει, αλλα εχει και δυο κατοικιες συνδεμενες στο δικτυο και δεν πολυβγαζουμε ακρη.
Εχουμε δλδ ενα 24αρι switch για το γραφειο και αλλο ενα 24αρι που παει στις δυο κατοικιες απο πανω.
...
Πώς σχετίζονται δικτυακά δύο κατοικίες με ένα γραφείο; Κανονικά δεν θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας.

Vstrommer71
01/06/2021, 22:21
Την πρωτη φορα που ηρθε ο τεχνικος λογικα ειχε τσεκαρει ταχύτητα δικτυου αλλα δεν θυμαμαι τι είπε, ειχε φερει και ενα αλλο switch και το βαλε πανω αλλα τοτε δεν ηταν τοσο εντονο το προβλημα, και κατεληξε οτι δεν έφταιγε το switch. Αν αποσυνδεσουμε το nas πως θα δουμε αν τρεχει καλυτερα, αφου ολα τα αρχεια που τρεχουμε ειναι στο nas;
Το loop θα το τσεκαρω αυριο.
Επισης κατι που συνεβαινε μεχρι εχτες ηταν οτι ο μονος υπολογιστης που ετρεχε με πολυ λιγα κολληματα ηταν ενας που εχει windows 10, οι υπόλοιποι με εφταρια σερνοντουσαν στο δικτυο. Απο χτες αρχισε να σερνεται και ο δεκαρης. Ολοι πλεον περνουμε τα αρχεια απο το σερβερ και τα δουλευουμε τοπικα.
Την πεμπτη θα ξαναρθει ο τεχνικος αλλα δε βλεπω φως.
Ευχαριστω vstrommer!

Το loop είναι περίπτωση που έχει τύχει σε κυρίως μικρές επιχειρήσεις που στην προσπάθεια τους να λύσουν μόνοι τους προβλήματα βάζουν και βγάζουν καλώδια δικτύου αριστερά και δεξιά.
Το ΝΑS μπορείτε να το βγάλετε από πάνω για να τσεκαρετε την υπόλοιπη λειτουργία του δικτύου αν είναι ΟΚ.Ίντερνετ,browsing κλπ αν λειτουργούν καλύτερα ή το ίδιο χωρίς το NAS επάνω.
Στην τελική βάλτε τον τεχνικό σας να ρίξει ένα Wireshark στην πόρτα του switch για να τσεκάρει.Λογικά θα ξέρει.Με το εργαλείο αυτό πολύ συχνά τσιμπάς την όποια συσκευή σου δημιουργεί θέμα,αν υποπτεύεσαι τέτοιο ενδεχόμενο.
Μπορεί να είναι ένα ηλίθιο POS σε κάποια γωνία χωμένο πχ.
Πάντως η ερώτηση ποιά ενέργεια έγινε τελευταία προτού εμφανιστεί το πρόβλημα είναι συνήθως και η αιτία.Πέρασε μια σχετική "ανάκριση" τους χρήστες και πολλές φορές εκπλήσσεσαι με το τι μπορούν,συνήθως άθελά τους,να κάνουν.

Vstrommer71
01/06/2021, 22:33
Πώς σχετίζονται δικτυακά δύο κατοικίες με ένα γραφείο; Κανονικά δεν θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας.

Το λές αυτό στην χώρα που πηγαίνω στο ξενοδοχείο που τον έχουν ρημάξει στο κλέψιμο στο δίκτυό του,τα δωμάτια και το λόμπι του σέρνονται και του αλλάζω εντελώς κωδικούς και ρυθμίσεις στο ασύρματο με ρητή εντολή να αλλάζουν κάθε 15 μέρες.
Μετά από δυό μέρες με παίρνει τηλ ότι επικοινώνησαν μαζί του οι απέξω και τον ρώτησαν γιατί άλλαξε τους κωδικούς:lol:
(Πραγματικό γεγονός).

kosni
01/06/2021, 23:36

Δεν υπαρχει θεμα ασφαλειας, ειναι οικογενειακη κατασταση

kosni
01/06/2021, 23:49
Το loop είναι περίπτωση που έχει τύχει σε κυρίως μικρές επιχειρήσεις που στην προσπάθεια τους να λύσουν μόνοι τους προβλήματα βάζουν και βγάζουν καλώδια δικτύου αριστερά και δεξιά.
Το ΝΑS μπορείτε να το βγάλετε από πάνω για να τσεκαρετε την υπόλοιπη λειτουργία του δικτύου αν είναι ΟΚ.Ίντερνετ,browsing κλπ αν λειτουργούν καλύτερα ή το ίδιο χωρίς το NAS επάνω.
Στην τελική βάλτε τον τεχνικό σας να ρίξει ένα Wireshark στην πόρτα του switch για να τσεκάρει.Λογικά θα ξέρει.Με το εργαλείο αυτό πολύ συχνά τσιμπάς την όποια συσκευή σου δημιουργεί θέμα,αν υποπτεύεσαι τέτοιο ενδεχόμενο.
Πάντως η ερώτηση ποιά ενέργεια έγινε τελευταία προτού εμφανιστεί το πρόβλημα είναι συνήθως και η αιτία.Πέρασε μια σχετική "ανάκριση" τους χρήστες και πολλές φορές εκπλήσσεσαι με το τι μπορούν,συνήθως άθελά τους,να κάνουν.

Θα πω στο μαστορα για το wireshark, γενικα παιζουν υπολογιστες εκτυπωτες και τηλεφωνικες συσκευες στο γραφειο μονο, στα σπιτια απο πάνω οτι μπορει να εχει ενα σπίτι, δεν ξερω αν εχει σημασια, απλα το αναφερω.
Πεντε ατομα ειμαστε στο γραφειο και το χουμε συζητησει, γενικα δεν κανουμε μλκιες. Το μονο σιγουρο ειναι οτι την προηγουμενη μερα πριν αρχισει να σερνεται ειχε βγαλει ειδοποιηση οτι θα κανει update το nas

dankannn
02/06/2021, 13:37

Τα ειπε ολα ο Vstrommer71 με τον καλυτερο τροπο.

kosni
02/06/2021, 15:07
loop παντως δεν παιζει, τα τσεκαρα, υπηρχε μια αναντιστοιχια απο patch σε switch, τα εβαλα σωστα, αλλα δεν διορθωθηκε τιποτα.
θα σας πω αυριο που θα ρθει το μαστορι

borbos
02/06/2021, 16:06
loop παντως δεν παιζει, τα τσεκαρα, υπηρχε μια αναντιστοιχια απο patch σε switch, τα εβαλα σωστα, αλλα δεν διορθωθηκε τιποτα.
θα σας πω αυριο που θα ρθει το μαστορι

το loop αν δεν ειναι managed το switch και δεν ειναι ενεγοποιημενη η προστασια "loop prevetion" ετσι το λενε σηνηθως σου ριχει ολο το switch.
Δοκιμαστε να κανετε ενα iso tranfer απο ενα pc στο αλλο. Εχω δει "καμμενες πορτες" που ναι μεν σου δινουν connectivity αλλα οι ταχυτητες ειναι μερικα kbps

AUFGEBRACHT
02/06/2021, 19:33
Έχεις firefox και τρέχει το ghostery ή γενικά άλλο browser αλλά παρόμοιο add on?

Κερασμένες!!! :beer:

Τελικά το πρόβλημα το δημιουργούσε το AdGuard... να είμαι ειλικρινής, ήταν το πρώτο που είχα σκεφτεί, το 'χα κάνει προσωρινά απενεργοποίηση, αλλά το πρόβλημα επέμενε. Όταν απεγκατέστησα εντελώς το add-on, το πρόβλημα λύθηκε αμέσως!!!

kosni
03/06/2021, 14:55
Ενταξει το βρηκαμε το προβλημα, το ρουτερ του οτε την εκανε ολη την ιστορια, μολις το ξεκουμπωσε απ το δικτυο πηγε ταπα.
Το θεμα ειναι οτι με ενα restart εστρωσε, και τοσο καιρο δεν μπορουσαμε να δουλεψουμε, βεβαια ειχαμε κανει καμποσα restart και πριν ερθει ο τεχνικος και δεν ειχε διορθωθει.
428529
εχανε λεει πακετα..

Vstrommer71
03/06/2021, 16:07
Ενταξει το βρηκαμε το προβλημα, το ρουτερ του οτε την εκανε ολη την ιστορια, μολις το ξεκουμπωσε απ το δικτυο πηγε ταπα.
Το θεμα ειναι οτι με ενα restart εστρωσε, και τοσο καιρο δεν μπορουσαμε να δουλεψουμε, βεβαια ειχαμε κανει καμποσα restart και πριν ερθει ο τεχνικος και δεν ειχε διορθωθει.
428529
εχανε λεει πακετα..
Σύνηθες πρόβλημα με τα ρούτερ του ΟΤΕ.Βάλτε στο πρόγραμμα να βάλετε άλλο ,σοβαρό,ρούτερ να μοιράζει το εσωτερικό δίκτυό σας.Οπωσδήποτε με Gigabit πόρτες και αν τυχόν ακόμη έχετε switch 10/100 να τα αναβαθμίσετε σε Gigabit .Υποθέτω μιλάμε για μια πολύ μικρή επιχείρηση,οπότε αυτά θα μας δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Να χρησιμοποιήσετε του ΟΤΕ αυστηρά και μόνο να σας δίνει ίντερνετ στην WAN πόρτα του ρούτερ.

kosni
04/06/2021, 07:44
Σύνηθες πρόβλημα με τα ρούτερ του ΟΤΕ.Βάλτε στο πρόγραμμα να βάλετε άλλο ,σοβαρό,ρούτερ να μοιράζει το εσωτερικό δίκτυό σας.Οπωσδήποτε με Gigabit πόρτες και αν τυχόν ακόμη έχετε switch 10/100 να τα αναβαθμίσετε σε Gigabit .Υποθέτω μιλάμε για μια πολύ μικρή επιχείρηση,οπότε αυτά θα μας δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Να χρησιμοποιήσετε του ΟΤΕ αυστηρά και μόνο να σας δίνει ίντερνετ στην WAN πόρτα του ρούτερ.

Τα switch ειναι gigabit, παντως αυτος μας ειπε να παρουμ τον οτε να το αντικαταστησει και οτι δεν χρειαζεται αλλο ρουτερ καλυτερο κλπ. Τωρα ας κανουν τα αφεντικα οτι θελουν.
Ευχαριστω!

Vstrommer71
04/06/2021, 13:14
Τα switch ειναι gigabit, παντως αυτος μας ειπε να παρουμ τον οτε να το αντικαταστησει και οτι δεν χρειαζεται αλλο ρουτερ καλυτερο κλπ. Τωρα ας κανουν τα αφεντικα οτι θελουν.
Ευχαριστω!

Άκουσε και μια γνώμη κι από εδώ που τα έχω φάει στην μάπα με το κουτάλι τα ρούτερ του ΟΤΕ.Κατά πρώτον ΔΕΝ απευθύνονται σε καμμία περίπτωση για επαγγελματική,έστω και μικρής κλίμακας,χρήση.
Πολλές παρτίδες(ειδικά τα καταραμένα τα Oxygen) μου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα με ηλίθιες συμπεριφορές,χαμένα πακέτα,αδυναμία σύνδεσης των χρηστών και άλλα όμορφα όταν είναι αυτά που μοιράζουν και το εσωτερικό δίκτυο.
Εσείς ειδικά που δουλεύετε εσωτερικά φακέλους από το NAS γιατί να εξαρτάστε από το αν θα παπαριστεί το ρούτερ του ΟΤΕ?
Πάρτε εσωτερικό δίκτυο,κάμερες κλπ και φέρτε τα κάτω από ένα σοβαρό ρούτερ.Αν δεν θέλετε πρόσθετο,νομίζω δίνει το Fritz ως επιλογή αντικατάστασης των Speedport,με κάποια έξτρα χρέωση.
Αυτά....

kosni
04/06/2021, 14:10
Άκουσε και μια γνώμη κι από εδώ που τα έχω φάει στην μάπα με το κουτάλι τα ρούτερ του ΟΤΕ.Κατά πρώτον ΔΕΝ απευθύνονται σε καμμία περίπτωση για επαγγελματική,έστω και μικρής κλίμακας,χρήση.
Πολλές παρτίδες(ειδικά τα καταραμένα τα Oxygen) μου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα με ηλίθιες συμπεριφορές,χαμένα πακέτα,αδυναμία σύνδεσης των χρηστών και άλλα όμορφα όταν είναι αυτά που μοιράζουν και το εσωτερικό δίκτυο.
Εσείς ειδικά που δουλεύετε εσωτερικά φακέλους από το NAS γιατί να εξαρτάστε από το αν θα παπαριστεί το ρούτερ του ΟΤΕ?
Πάρτε εσωτερικό δίκτυο,κάμερες κλπ και φέρτε τα κάτω από ένα σοβαρό ρούτερ.Αν δεν θέλετε πρόσθετο,νομίζω δίνει το Fritz ως επιλογή αντικατάστασης των Speedport,με κάποια έξτρα χρέωση.
Αυτά....

OXYGEN ειναι η μαλακια που εχουμε. Ο τεχνικος λεει οτι στην περιπτωση μας, το ρουτερ μοιραζει το ιντερνετ και δινει ip οπου χρειαζεται, γιατι μας εχει βαλει καρφωτες, τα υπολοιπα τα κανει το synology. (Εχε στο νου σου οτι ειμαι τελειως ασχετος με αυτα, μεταφερω ΟΤΙ εχω καταλαβει).
δλδ αν παρουμε αλλο ρουτερ θα πρεπει αναγκαστικα να παιζει ταυτοχρονα με του οτε, ενω το φριτζ θα παιζει μονο του. Το πιασα?
Το φριτζ δλδ ειναι της προκοπης? Αν θελεις προτεινε μου ενα ρουτερ.
ευχαριστω παλι strommer:beer:

borbos
04/06/2021, 15:38
OXYGEN ειναι η μαλακια που εχουμε. Ο τεχνικος λεει οτι στην περιπτωση μας, το ρουτερ μοιραζει το ιντερνετ και δινει ip οπου χρειαζεται, γιατι μας εχει βαλει καρφωτες, τα υπολοιπα τα κανει το synology. (Εχε στο νου σου οτι ειμαι τελειως ασχετος με αυτα, μεταφερω ΟΤΙ εχω καταλαβει).
δλδ αν παρουμε αλλο ρουτερ θα πρεπει αναγκαστικα να παιζει ταυτοχρονα με του οτε, ενω το φριτζ θα παιζει μονο του. Το πιασα?
Το φριτζ δλδ ειναι της προκοπης? Αν θελεις προτεινε μου ενα ρουτερ.
ευχαριστω παλι strommer:beer:

για να εχετε oxygen μαλλον θα πρεπει να εχετε και sip τηλεφωνια κοινως voip. Θα μποεσεις να παρεις αλλο router ΑΛΛΑ
1. Αν θελεις να καταργησεις του οτε θα πρεπει να μαθεις τα sip accounts και να παρεις και router που να εχει fxs πορτες ή bri (δεν ξερω τι εχεις)
2. να κρατησεις το υπαρχων ή αλλο οτε και να κανεις one2one ΝΑΤ pπρος τα πισω ολες τις πορτες σου για να εκμεταλευτεις το νεο που θα ειναι back 2 back συνδεμενο

νεοσσός
04/06/2021, 17:16
Κάποιοι πάροχοι δεν δίνουν SIP credentials, οπότε αναγκαστικά ρυθμίζεις το router σε PPoE passthrough, ώστε να έχεις VoIP με το router του παρόχου και routing από το router που συνιστά ο sysadmin σας.

Τα Fritzbox είναι πολύ καλά, αλλά υπάρχουν καλύτερα και φθηνότερα, αν δεν σε ενδιαφέρει να τα χρησιμοποιήσεις σαν VDSL modem και να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες VoIP, DECT και BRI.

Προσωπικά συνιστώ τη στροφή της τηλεφωνίας σε λύσεις cloud του παρόχου. Ξενοιάζεις. Είναι λύση που δύσκολα θα ακούσεις να προτείνει δικός σου sysadmin ή τηλεφωνάς, διότι καθιστά μέρος της δουλειάς τους περιττό.

Acacius
04/06/2021, 18:20
Είμαι προ των πυλών για αγορά laptop,κατηγορία ''gaming''.
Βλέπω λοιπόν τα εξής :
https://www.skroutz.gr/s/24173465/Lenovo-IdeaPad-Gaming-3-15IMH05-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10-Home-GR-Keyboard.html (Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (i7-10750H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti)
https://www.skroutz.gr/s/25007273/Lenovo-Legion-5-15ARH05-Ryzen-7-4800H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10.html (Lenovo Legion 5 15ARH05 (Ryzen 7-4800H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti/FHD)
https://www.skroutz.gr/s/29072854/Acer-Nitro-5-AN517-52-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-W10-Home.html (Acer Nitro 5 AN517-52 (i7-10750H/16GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti/FHD)

Το μπάτζετ μου είναι εκεί ,εγώ ίδια τα βλέπω,έχει άποψη κάποιος που γνωρίζει περισσότερα από specs ;
Ευχαριστώ,και κάθε άλλη πρόταση δεκτή προς αξιολόγηση.

Αυτό (https://www.skroutz.gr/s/25940473/Acer-Nitro-5-AN515-44-R94X-Ryzen-5-4600H-8GB-512GB-GeForce-GTX-1650-Ti-FHD-144Hz-Linux.html)το πήρε το μάτι σου; Με εξαίρεση τη μνήμη φαίνεται καλό setup για αυτό που θέλεις και γλυτώνεις αρκετά χρήματα.

[Acer Nitro 5 AN515-44-R94X (Ryzen 5-4600H/8GB/512GB/GeForce GTX 1650 Ti/FHD 144Hz/Linux)]

kosni
04/06/2021, 19:32
Οντως εχουμε voip. Ετσι οπως μου τα λετε ομως strommer και νεοσσος αρχιζω και δεν καταλαβαινω λεξη. Αλλα μαλλον απο οσα λετε η πιο αναιμακτη και ευκολη λυση ειναι να βαλουμε το fritz που δινει ο οτε.

toyar
04/06/2021, 21:18
ειχα εναν συναδελφο που ελεγε μπορω να φτιαξω οτι θελετε αρκει να πιανεται στη μεγγενη:cry:

Vstrommer71
04/06/2021, 21:39
ειχα εναν συναδελφο που ελεγε μπορω να φτιαξω οτι θελετε αρκει να πιανεται στη μεγγενη:cry:

Το Oxygen ευχαρίστως το έσπαγα στην μέγγενη.Με τόσα καμμένα και άπειρες εργατώρες να τρέχω για να σώσω μικρά ξενοδοχεία και γραφεία από δαύτα,τα έχω όπως καταλαβαίνεις σε μεγάλη εκτίμηση:lol:

vforvendetta85
04/06/2021, 22:32
Κερασμένες!!! :beer:

Τελικά το πρόβλημα το δημιουργούσε το AdGuard... να είμαι ειλικρινής, ήταν το πρώτο που είχα σκεφτεί, το 'χα κάνει προσωρινά απενεργοποίηση, αλλά το πρόβλημα επέμενε. Όταν απεγκατέστησα εντελώς το add-on, το πρόβλημα λύθηκε αμέσως!!!

Χαίρομαι που βρέθηκε ο "δράστης"!

Αλλά.... Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια yandex browser+ad guard και δεν περνάει κουνούπι. Τέτοια προβλήματα δεν έχω και μου φαίνεται πολύ περίεργο που έχεις εσύ.

Για τσέκαρε τις ρυθμίσεις ξανά, ειδικά με τα αναδυόμενα παράθυρα

AUFGEBRACHT
05/06/2021, 12:35
Χαίρομαι που βρέθηκε ο "δράστης"!

Αλλά.... Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια yandex browser+ad guard και δεν περνάει κουνούπι. Τέτοια προβλήματα δεν έχω και μου φαίνεται πολύ περίεργο που έχεις εσύ.

Για τσέκαρε τις ρυθμίσεις ξανά, ειδικά με τα αναδυόμενα παράθυρα

Μα κι εγώ χρησιμοποιώ το addon χωρίς πρόβλημα εδώ και χρόνια, το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στο mail, κι ιδιαίτερα στο yahoo όταν κάνω log off... Κάτι με τα cookies πρέπει να παίζει, δεν ξέρω...

karateo
05/06/2021, 16:41
6 χρόνια και σε κατοικία και σε μικρό ξενοδοχείο κάνω απροβλημάτιστα δουλειά με ote modem/router με pppoe passthrough και mikrotik σαν κεντρικό ρούτερ με firewall/nat/qos κλπ

νεοσσός
05/06/2021, 16:50
6 χρόνια και σε κατοικία και σε μικρό ξενοδοχείο κάνω απροβλημάτιστα δουλειά με ote modem/router με pppoe passthrough και mikrotik σαν κεντρικό ρούτερ με firewall/nat/qos κλπ
Θεωρώ ότι η λύση του Καρατέου είναι από τις καλύτερες. Προσοχή όμως στο ποιο MikroTik θα επιλέξετε. Έχουν μεγάλη διαβάθμιση σε δυνατότητες hardware, από μοντέλο σε μοντέλο. Πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 150€ για κάτι πολύ καλό.

Υπάρχουν βέβαια πιο φθηνές και καλές λύσεις, αν το routing είναι η λειτουργία που σας ενδιαφέρει, αλλά τα MikroTik έχουν πολύ καλό γραφικό περιβάλλον παραμετροποίησης.

karateo
05/06/2021, 17:00
Θεωρώ ότι η λύση του Καρατέου είναι από τις καλύτερες. Προσοχή όμως στο ποιο MikroTik θα επιλέξετε. Έχουν μεγάλη διαβάθμιση σε δυνατότητες hardware, από μοντέλο σε μοντέλο. Πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 150€ για κάτι πολύ καλό.

Υπάρχουν βέβαια πιο φθηνές και καλές λύσεις, αν το routing είναι η λειτουργία που σας ενδιαφέρει, αλλά τα MikroTik έχουν πολύ καλό γραφικό περιβάλλον παραμετροποίησης.

https://www.skroutz.gr/s/2818772/MikroTik-RB951G-2HnD.html?from=catspan
Σηκώνει άνετα 50άρα ή 2χ24άρες με Load balance και queue tree με 60 πελάτες.

Το μόνο μειονέκτημα το παλιομοδίτικο wifi.

νεοσσός
06/06/2021, 09:26
https://www.skroutz.gr/s/2818772/MikroTik-RB951G-2HnD.html?from=catspan
Σηκώνει άνετα 50άρα ή 2χ24άρες με Load balance και queue tree με 60 πελάτες.

Το μόνο μειονέκτημα το παλιομοδίτικο wifi.
Χρήσιμη πληροφορία. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να δώσεις περισσότερες διευκρινίσεις;

Το πλήθος των 60 πελατών είναι εντυπωσιακό για AP/router με μονό επεξεργαστή. Τι είδους πελάτες εννοείς; Επισκέπτες στο ξενοδοχείο/καφετέρια που σερφάρουν ταυτόχρονα ή idle (π.χ. IoT) συσκευές που απλά είναι συνδεδεμένες; Πάνω σε αυτό είναι και κάμερες IP που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο; Το έχεις ρυθμίσει να κάνει αυτόματα reboot ανά μερικές ημέρες;

karateo
06/06/2021, 21:19
Χρήσιμη πληροφορία. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να δώσεις περισσότερες διευκρινίσεις;

Το πλήθος των 60 πελατών είναι εντυπωσιακό για AP/router με μονό επεξεργαστή. Τι είδους πελάτες εννοείς; Επισκέπτες στο ξενοδοχείο/καφετέρια που σερφάρουν ταυτόχρονα ή idle (π.χ. IoT) συσκευές που απλά είναι συνδεδεμένες; Πάνω σε αυτό είναι και κάμερες IP που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο; Το έχεις ρυθμίσει να κάνει αυτόματα reboot ανά μερικές ημέρες;

reboot μόνο για updates (>3μηνο)
πελάτες τουλάχιστον 40 άτομα (τώρα δε ξέρω αν είναι όλοι ταυτόχρονα να σερφάρουν) και ip cameras που καταλήγουν σε καταγραφικό και απο εκεί επιστρέφουν σε πρόγραμμα για παρακολούθηση απο υπολογιστή
android box για τηλεόραση με ξένα κανάλια
και cosmote tv
βάλε και internet radio

έβλεπα περίπου 1500 tcp συνδέσεις ανοιχτές αν θυμάμαι καλά

ακόμα δεν έχει πελάτες φέτος...

όλα απροβλημάτιστα με τον επεξεργαστή να είναι χαλαρός

borbos
07/06/2021, 15:26
reboot μόνο για updates (>3μηνο)
πελάτες τουλάχιστον 40 άτομα (τώρα δε ξέρω αν είναι όλοι ταυτόχρονα να σερφάρουν) και ip cameras που καταλήγουν σε καταγραφικό και απο εκεί επιστρέφουν σε πρόγραμμα για παρακολούθηση απο υπολογιστή
android box για τηλεόραση με ξένα κανάλια
και cosmote tv
βάλε και internet radio

έβλεπα περίπου 1500 tcp συνδέσεις ανοιχτές αν θυμάμαι καλά

ακόμα δεν έχει πελάτες φέτος...

όλα απροβλημάτιστα με τον επεξεργαστή να είναι χαλαρός

εχω και εγω mikrotik σπιτι να κανει + το pppoe απλα το σεταρεις και το ξεχνας.

karellen
08/06/2021, 11:45
Υπάρχει τρόπος να διαγράψω μαζικά φωτογραφίες από το προφίλ μου στο fb? Αυτές που έχω στο λογαριασμό μου δηλ και είναι εκατοντάδες.
Δεν αντέχω μία-μία,κλικ ξανά κλικ,'είστε βέβαιοι ότι θέλετε διαγραφή' κλπ κλπ.
Κάτι πιο εξολοθρευτικό?

doctor_john
11/06/2021, 09:00
Εμφανίστηκε με το update των win10 μια εφαρμογή Cortana.
Εδώ ο πολύ εύκολος τρόπος να την αφαιρέσετε. (https://www.windowscentral.com/how-uninstall-cortana-windows-10-may-2020-update)

Επίσης εμφανίστηκε και ενα widget καιρού και ειδησεογραφικών προτάσεων :lol: απο την μαϊκροσοφτ που μας αγαπάει.
Αν δεν θέλετε άλλη αγάπη, δεξί κλικ πάνω του / νέα και ενδιαφέροντα/ κλείσιμο εφαρμογής

Grafton 505
11/06/2021, 16:29
Ερώτηση : Έχεις ένα σύστημα που τρέχει win xp sp3 ( όχι εγώ ένα ς από το χωριό δεντονξερετε).

Βγάζεις τον σκληρό δίσκο, βάζεις ένα καινούριο άδειο και εγκαθιστάς τα win 10, χωρίς να αλλάξεις οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα και κάνεις και την ανάλογη αλλαγή στο boot setup.

Οπότε, τώρα έχεις δύο σκληρούς με δύο διαφορετικά συστήματα και κουμπώνεις όποιο δίσκο θες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις καινούργια hardware.

Αν εξαιρέσουμε το για πιο λόγο να κάνεις κάτι τέτοιο, γίνετε ;

Acacius
11/06/2021, 17:27
Ερώτηση : Έχεις ένα σύστημα που τρέχει win xp sp3 ( όχι εγώ ένα ς από το χωριό δεντονξερετε).

Βγάζεις τον σκληρό δίσκο, βάζεις ένα καινούριο άδειο και εγκαθιστάς τα win 10, χωρίς να αλλάξεις οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα και κάνεις και την ανάλογη αλλαγή στο boot setup.

Οπότε, τώρα έχεις δύο σκληρούς με δύο διαφορετικά συστήματα και κουμπώνεις όποιο δίσκο θες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις καινούργια hardware.

Αν κατάλαβα καλά τι γράφεις, γίνεται χωρίς πρόβλημα*. Edit: δε βλέπω γιατί να χρειάζεται αλλαγή σε boot setup κάπου. Κουμπώνεις όποιον θέλεις και τρέχεις.

Υπάρχουν και άλλες λύσεις, αλλά δε νομίζω ότι είναι ανάγκη να ασχοληθείς εφ'όσον βολεύεσαι.

*Το κάνω με Linux και Win10 γιατί δε μου αρέσει το dual boot και έχω και μικρούς SSD.

Bowleno
11/06/2021, 17:35

Γίνεται μεν αλλά λογικά το σύστημα θα σέρνεται.... Άλλες οι απαιτήσεις σε μνήμη κλπ τα xp και άλλες τα 10αρια. Τα χωρίζουν μια 10-14ετια εξέλιξης...

Volpad
11/06/2021, 18:47
Κατ αρχάς εξαρτάται απο τη cpu.

Τα win 10 δεν τρέχουν σε όλες τις παλιές cpu.

κατα 2ον, δεν χρειάζεται να κάνεις καμία αλλαγή στο boot, αφού κάνεις νέα εγκατάσταση των win10 σε καινούριο σκληρό.
Η περίπτωση που θα χρειαζόταν να κάνεις κάτι, είναι αν βάλεις τον νέο σκληρό σαν 2ο και κάνεις εκεί την εγκατάσταση, οπου μετά θα χρειαστεί μέσα απο τα win10, να δηλώσεις στον boot manager, οτι στον άλλο σκληρό, υπάρχουν windows xp.

Ένα ωραίο προγραμματάκι που κάνει αυτή τη δουλειά, είναι το easybcd.

Grafton 505
11/06/2021, 20:29
Αν κατάλαβα καλά τι γράφεις, γίνεται χωρίς πρόβλημα*. Edit: δε βλέπω γιατί να χρειάζεται αλλαγή σε boot setup κάπου. Κουμπώνεις όποιον θέλεις και τρέχεις.

Υπάρχουν και άλλες λύσεις, αλλά δε νομίζω ότι είναι ανάγκη να ασχοληθείς εφ'όσον βολεύεσαι.

*Το κάνω με Linux και Win10 γιατί δε μου αρέσει το dual boot και έχω και μικρούς SSD.

Ναι, αυτό που κατάλαβες εννοώ. Ωραία λοιπόν.

Γίνεται μεν αλλά λογικά το σύστημα θα σέρνεται.... Άλλες οι απαιτήσεις σε μνήμη κλπ τα xp και άλλες τα 10αρια. Τα χωρίζουν μια 10-14ετια εξέλιξης...

Σωστά. Θέλει περισσότερη RAM που ξέχασα να πω ότι θα πρέπει να αυξηθεί.

Κατ αρχάς εξαρτάται απο τη cpu.

Τα win 10 δεν τρέχουν σε όλες τις παλιές cpu.

κατα 2ον, δεν χρειάζεται να κάνεις καμία αλλαγή στο boot, αφού κάνεις νέα εγκατάσταση των win10 σε καινούριο σκληρό.
Η περίπτωση που θα χρειαζόταν να κάνεις κάτι, είναι αν βάλεις τον νέο σκληρό σαν 2ο και κάνεις εκεί την εγκατάσταση, οπου μετά θα χρειαστεί μέσα απο τα win10, να δηλώσεις στον boot manager, οτι στον άλλο σκληρό, υπάρχουν windows xp.

Ένα ωραίο προγραμματάκι που κάνει αυτή τη δουλειά, είναι το easybcd.

Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα. Ευχαριστώ !

:beer:

Acacius
11/06/2021, 21:39
Δε σκέφτηκα ότι μπορεί να μιλάμε για **πολύ** παλιό hardware, αλλά σχεδόν ότιδήποτε της τελευταίας δεκαπενταετίας θα πρέπει να είναι ΟΚ. Αν μιλάμε για παλιότερο υλικό, εκτός από τη μνήμη μπαίνει στη μέση και το θέμα σύνδεσης των δίσκων αν ο υπολογιστής δεν έχει SATA (ειδικά αν είναι laptop λόγω χώρου). Να σημειωθεί ότι επέκταση μνήμης σε παλιό υλικό είναι συχνά ασύμφορη αν μιλάμε για καινούργια.

Για δώσε καλού-κακού λίγες λεπτομέρειες για το υποψήφιο θύμα.

Grafton 505
12/06/2021, 16:30
Για δώσε καλού-κακού λίγες λεπτομέρειες για το υποψήφιο θύμα.

Δια δες :

428800

AUFGEBRACHT
12/06/2021, 16:47
Windows 10 με 1GB Ram :confused:

AUFGEBRACHT
12/06/2021, 16:49
Δια δες :

428800

Specs τυπικού H/Y ελληνικού δημοσίου :lol:

Grafton 505
12/06/2021, 20:05

Η RAM θα αυξηθεί, εννοείται.

Specs τυπικού H/Y ελληνικού δημοσίου :lol:

:bawl:

Bowleno
12/06/2021, 20:49

Και Pentium 4; :cry:

teogtp
13/06/2021, 12:21
Ερώτηση.
Έχω ένα modem router tplink που εκτελεί χρέη WiFi repeater.
Επειδή μου έχει σπάσει τα "τρυφερά" με την απόδοση του(κακή απόδοση WiFi και αποσυνδέσεις από το internet όχι από το WiFi) θέλω να βρω ένα μηχανάκι που να δουλεύει απροβληματιστα.
Έχετε κάποιο να προτείνετε;
Οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες, οπότε φερθείτε με επιείκεια.

doctor_john
13/06/2021, 13:16
Αυτό της tplink (https://ilektrika.tzorakis.gr/index.php?route=product/product&product_id=2576676) το οποίο δουλεύει χωρίς προβλήματα 2-3 χρόνια.

Μην το δέσεις όμως, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα, το βάζω περισσότερο για να μας πουν τα παιδιά που ασχολούνται αν είναι επικίνδυνο.

teogtp
13/06/2021, 13:18
Ξέχασα να αναφέρω ότι έχω κουμπωμενα επάνω tv , PlayStation,pc.

νεοσσός
13/06/2021, 14:07
Σκέψου το ενδεχόμενο, αντί για Wi-Fi repeater, να αγοράσεις ζευγάρι powerline adapter, εφόσον έχεις πρίζες σε ίδια ηλεκτρική φάση.

Βρίσκεις από 40€ το ζευγάρι, αλλά καλύτερα να έχει passthrough στο ρεύμα (ώστε να μην το βάλεις πάνω σε πολύπριζο) και να έχει και Wi-Fi, οπότε πας στα 95€ +.
https://www.skroutz.gr/s/25123021/TP-LINK-TL-WPA8631P-KIT-v3.html

Η Devolo έχει πιο καλές υλοποιήσεις, αλλά και πιο ακριβές για τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το wireless extender που προτείνει ο Γιάννης, είναι μέτρια λύση, αλλά η πιο εύκολη στην εγκατάσταση και η πιο φθηνή.

teogtp
13/06/2021, 14:14
Σκέψου το ενδεχόμενο, αντί για Wi-Fi repeater, να αγοράσεις ζευγάρι powerline adapter, εφόσον έχεις πρίζες σε ίδια ηλεκτρική φάση.

Το wireless extender που προτείνει ο Γιάννης, είναι μέτρια λύση, αλλά η πιο εύκολη στην εγκατάσταση και η πιο φθηνή.

Αυτό που δεν έχω αναφέρει, είναι ότι δίπλα ακριβώς έχω πρίζα ethernet η οποία έχει παροχή internet από το modem του ΟΤΕ.
Βασικά το modem βρίσκεται σε άλλο χώρο μαζί με τα ηλεκτρολογικά και δίνει παροχή σε όλο το σπίτι σε πρίζες ethernet.

νεοσσός
13/06/2021, 14:49
Αυτό που δεν έχω αναφέρει, είναι ότι δίπλα ακριβώς έχω πρίζα ethernet η οποία έχει παροχή internet από το modem του ΟΤΕ.
Βασικά το modem βρίσκεται σε άλλο χώρο μαζί με τα ηλεκτρολογικά και δίνει παροχή σε όλο το σπίτι σε πρίζες ethernet.
Η υποδομή που περιγράφεις είναι η ιδανική. Επομένως, όπου χρειάζεσαι καλό σήμα Wi-Fi, προσθέτεις από ένα access point. Προσοχή να είναι απλό access point και όχι access point και router ταυτόχρονα.

Επειδή έχω δει πολλά προβλήματα με την εναλλαγή access point, θα έλεγα το καθένα να έχει δικό του SSID.

teogtp
13/06/2021, 14:52
Έχεις να προτείνεις κάποιο μοντέλο;

νεοσσός
13/06/2021, 16:43
Οι συμφορουμήτες που ασχολούνται με SoHo, προτείνουν MikroTik, αλλά αυτά θέλουν λίγη ρύθμιση για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Νομίζω για τη δική σου περίπτωση η TP-Link έχει αξιόπιστα μοντέλα που είναι plug n play. Για παράδειγμα αυτό:
https://www.skroutz.gr/s/23798018/TP-LINK-TL-WA1201-v2.html
Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά έχει ωραία τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα το συνδέσεις σε πριζάκι ethernet, ώστε να λειτουργήσει ως Access Point και όχι ως repeater.

WebD
13/06/2021, 17:39

Εφόσον έχεις δίπλα γραμμή ethernet μπορείς σχετικά οικονομικά να κάνεις την δουλειά σου με αυτό το TpLink (https://www.e-shop.gr/tp-link-re305-ac1200-dual-band-wireless-wall-plugged-range-extender-p-PER.612831) που και dual band είναι και μικρό σε μέγεθος. Το συνδέεις ενσύρματα με την πρίζα ethernet και μετά μοιράζει ασύρματα.

alex-kal
13/06/2021, 20:57
Είπα να κάνω και εγώ μια ερώτηση , μήπως και βρω λύση:
Εχω στη δουλειά μου 2 υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με καλώδιο στο ίδιο router .
Υπάρχει δυνατότητα να δω από τον ένα υπολογιστή το δίσκο του άλλου και αντίστροφα.
Ρωτάω γιατί π.χ. κατεβάζει ένα αρχείο ο ένας και αναγκάζομαι να το βάζω σε στικάκι για να το μεταφέρω στον άλλον.

Vstrommer71
13/06/2021, 21:04
Filesharing in Windows.

(Google is your friend)

νεοσσός
13/06/2021, 22:38
Ορίζεις ένα κατάλογο κοινόχρηστο στον ένα δίσκο. Ό,τι βάλεις εκεί, το βλέπουν όλοι οι υπολογιστές που είναι στο ίδιο δίκτυο, ασύρματα ή ενσύρματα. Ιδανικά περιορίζεις την πρόσβαση με λογαριασμούς χρηστών.

Εναλλακτικά, βάζεις στικάκι στο router, αν έχει επιλογή λειτουργίας ως file server.

katsar
25/06/2021, 16:44
Είμαι προ των πυλών για αγορά laptop,κατηγορία ''gaming''...
.

Καλησπέρα.Επανέρχομαι στο θέμα,προχώρησα τελικά στην αγορά του https://www.skroutz.gr/s/27885809/MSI-GF65-Thin-10SDR-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1660-Ti-FHD-W10-Home.html
Kαταλαβαίνω πως υπάρχουν πιο αρμόδια φόρουμς αλλά αφού τα λέμε και εδώ,ας ρωτήσω.
Μέσα έχει ένα πρόγραμμα με όνομα msi dragon center, παρακολουθείς θερμοκρασίες,ρυθμίζεις την αναλογία επιδόσεων/κατανάλωσης, κτλ.
Υπάρχει άλλη πρόταση σε ανάλογο πρόγραμμα;Επίσης έχει κάποιος να προτείνει μια καλή βάση με ανεμιστηράκια ή όλες κάνουν δουλειά πάνω κάτω;
Το μηχάνημα από specs είναι ο.κ,αναβαθμίζουν (edit αναβαθμίζονται) τα W και θα δούμε μετά και τι ψάρια πιάνει.
Ευχαριστώ.

Vstrommer71
25/06/2021, 19:32
Καλησπέρα.Επανέρχομαι στο θέμα,προχώρησα τελικά στην αγορά του https://www.skroutz.gr/s/27885809/MSI-GF65-Thin-10SDR-i7-10750H-16GB-512GB-GeForce-GTX-1660-Ti-FHD-W10-Home.html
Kαταλαβαίνω πως υπάρχουν πιο αρμόδια φόρουμς αλλά αφού τα λέμε και εδώ,ας ρωτήσω.
Μέσα έχει ένα πρόγραμμα με όνομα msi dragon center, παρακολουθείς θερμοκρασίες,ρυθμίζεις την αναλογία επιδόσεων/κατανάλωσης, κτλ.
Υπάρχει άλλη πρόταση σε ανάλογο πρόγραμμα;Επίσης έχει κάποιος να προτείνει μια καλή βάση με ανεμιστηράκια ή όλες κάνουν δουλειά πάνω κάτω;
Το μηχάνημα από specs είναι ο.κ,αναβαθμίζουν (edit αναβαθμίζονται) τα W και θα δούμε μετά και τι ψάρια πιάνει.
Ευχαριστώ.

Kαμμία,πλην του μπράβο για την αγορά.Τα MSI(που δεν ξέρω αν υποστηρίζονται επίσημα από Ελληνική αντιπροσωπεία) είναι εκπληκτικά μηχανήματα.
Κάποιο από την γκάμα έχει δυνατή υποψηφιότητα για μένα,αν πάω και σε καλό Windows μηχάνημα στο κοντινό μέλλον.

katsar
25/06/2021, 19:58
Υπάρχει κατάστημα σέρβις που δηλώνει ''ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ'' ,''Η εταιρεία μας είναι το μοναδικό εξουσιοδοτημένο service στην Ελλάδα για προϊόντα της MSI (Laptop – Desktop _All in One)''
δεν το λες αντιπροσωπεία βέβαια και ελπίζω να μην τους χρειαστώ σύντομα :lol:
Εδώ να πω επίσης πως αγοράστηκε 920ε λόγο απαλλαγής ΦΠΑ.
Το λες και κελεπούρι. :wave2:

Volpad
25/06/2021, 20:14
Αν δεν είχες άλλο πισι με Μ2, θα πάθεις πολιτισμικό σοκ από τις ταχύτητες....
Καλοδούλευτο!!

borbos
25/06/2021, 20:19
Να σας πω και εγώ ενα θέμα που εχω στην δουλειά.

Εχω στίσει ενα RH8 με postfix για τους developers μας οπου θελω να κανει το εξης:

Ο local χρηστης (πχ borbos) και ο καθε local χρήστης να ΜΗΝ μπορεί να στείλει mail προς τα εξω πχ στο lala@gmail.com αλλά να του του επιστρέφετε πισω DELIVERED στο local mailbox του (/var/spool/mail/borbos)

Μέχρι στιγμής εχω καταφέρει να ΜΗΝ μπορεί ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ και να γίνονται ολα τα sent mails από όλους τους χρήστες redirect στο mailbox του root ή όποιου άλλου χρήστη θέλω (αλλά σε ένα μόνο δηλαδη ολα τα sent mails απο ΟΛΟΥΣ τους χρηστες πανε στο mailbox του root).

Κοινός κάθε χρηστης να μπορεί να λάβει και να δει ολα τα μαιλ που έστειλε (απεσταλμένα στο δικο του local mailbox σαν εισερχόμενα)

Vstrommer71
25/06/2021, 20:37
Υπάρχει κατάστημα σέρβις που δηλώνει ''ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ'' ,''Η εταιρεία μας είναι το μοναδικό εξουσιοδοτημένο service στην Ελλάδα για προϊόντα της MSI (Laptop – Desktop _All in One)''

Δεν απαλάσσεσαι από τον ΦΠΑ,απλά τον συμψηφίζεις στην δήλωση ΦΠΑ.Γιατί πολύς κόσμος είχε μπερδευτεί και νόμιζε ότι υπάρχει δυνατότητα να γλυτώσεις από ΦΠΑ.

Vstrommer71
25/06/2021, 20:50
Αν δεν είχες άλλο πισι με Μ2, θα πάθεις πολιτισμικό σοκ από τις ταχύτητες....
Καλοδούλευτο!!

Eξαρτάται και ποιόν NVMe έχει τοποθετημένο.Κάποια μοντέλα έχουν πρώτη τοποθέτηση έναν average Kingston που παίζει γύρω στο χιλιάρικο ταχύτητα ανάγνωσης.Μεγάλη βελτίωση βέβαια σε σχέση με έναν SATA NVMe αλλά πλέον υπάρχουν προσιτοί NVMe που είναι στην περιοχή των 2500-3000ΜΒ/s.
Aν δεν έχει κάποιο τέτοιο μοντέλο,αυτή θα ήταν η πρώτη ιδέα μελλοντικής αναβάθμισης.

teogtp
25/06/2021, 23:13
Δεν απαλάσσεσαι από τον ΦΠΑ,απλά τον συμψηφίζεις στην δήλωση ΦΠΑ.Γιατί πολύς κόσμος είχε μπερδευτεί και νόμιζε ότι υπάρχει δυνατότητα να γλυτώσεις από ΦΠΑ.

Υπάρχει η δυνατότητα της απαλλαγής ΦΠΑ σε συγκεκριμένες εμπορικές επιχειρήσεις.

dankannn
30/06/2021, 13:43

https://www.premiumtech.gr/
Εχουν αναλαβει το service στα acer και τα msi , και εχω ακουσει καλα λογια απο φιλους , παλια ηταν η alman hellas

stathis78
01/07/2021, 05:04
Γειά χαρά παιδιά,

έχω αυτή την μητρική, Gigabyte GA-Z68XP-UD3P rev.1.0, πρέπει να είναι γύρω στα 8 χρόνια που έστεισα το πισί. Έχει CPU Intel core i5-2500K @ 3.30GHz 3.60GHz. με 4GB ram kai windows 7 ultimate 64 bit. Έχω δύο ερωτήσεις:

1. Η μητρική έχει θύρες SATA3 6Gbps αντί για σκληρό δίσκο μπορώ να βάλω SSD και σε αυτόν να εγκαταστείσω τα windows;

2. Η μητρική δέχεται Dual Channel DDR3, επειδή δουλεύω Photoshop και Lightroom είναι καλό να αυξήσω την μνήμη στα 8GB από 4GB; αυτή την στιγμή έχω τοποθετήσει 2 μνήμες 2*2GB, το εγχειρίδιο για τις μνήμες το καιρό που αγόρασα το πισί πρότεινε μνήμες επί το πλείστον μέχρι 2GB αλλά τώρα υπάρχουν μνημες 2*4GB, θα μπορεί να τις δεχτεί η μητρική μου;

Χίλια ευχαριστώ
http://www.gigabyte.com.gr/products/page/mb/ga-z68xp-ud3prev_10/#kf

agamoi-thytai
01/07/2021, 06:12
Μπορείς να βάλεις SSD, μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να έχω συναντήσει ασυμβατότητα.
Θα ψάξεις για 2.5" μοντέλο.
Όσο αφορά τις μνήμες, στο https://download.gigabyte.com/FileList/Memory/mb_memory_ga-z68xp-ud3p.pdf έχει τη συμβατότητα για να είσαι σίγουρος.

stathis78
01/07/2021, 07:27
Από όσα έχω διαβάσει στο ιντερνετ έχω συμπεράνει και εγώ ότι δεν θα έχω πρόβλημα να βάλω SSD. Έλενξα τις προτεινόμενεες μνήμες και βλέπω ότι προτείνει και 4GB,λίγες μέν αλλά πιστεύω να κάνω δουλειά. 4GB που έχω στο πισί είναι λίγο για μνήμη, πρέπει να ανέβω στα 8GB.

dankannn
01/07/2021, 09:00
Γειά χαρά παιδιά,

έχω αυτή την μητρική, Gigabyte GA-Z68XP-UD3P rev.1.0, πρέπει να είναι γύρω στα 8 χρόνια που έστεισα το πισί. Έχει CPU Intel core i5-2500K @ 3.30GHz 3.60GHz. με 4GB ram kai windows 7 ultimate 64 bit. Έχω δύο ερωτήσεις:

1. Η μητρική έχει θύρες SATA3 6Gbps αντί για σκληρό δίσκο μπορώ να βάλω SSD και σε αυτόν να εγκαταστείσω τα windows;
Ναι να βαλεις , δες για αυτον Samsung 870 Evo SSD 500GB 2.5'' και βαλε και win 10

2. Η μητρική δέχεται Dual Channel DDR3, επειδή δουλεύω Photoshop και Lightroom είναι καλό να αυξήσω την μνήμη στα 8GB από 4GB; αυτή την στιγμή έχω τοποθετήσει 2 μνήμες 2*2GB, το εγχειρίδιο για τις μνήμες το καιρό που αγόρασα το πισί πρότεινε μνήμες επί το πλείστον μέχρι 2GB αλλά τώρα υπάρχουν μνημες 2*4GB, θα μπορεί να τις δεχτεί η μητρική μου;
Ναι να βαλεις , δες εδω του κωδικους και αγορασε μνημες , εως 32 gb μπορεις σαν συνολο
https://www.kingston.com/en/memory/search?model=72019&devicetype=7&mfr=GIG&line=GA-Z68XP-UD3P

Χίλια ευχαριστώ
http://www.gigabyte.com.gr/products/page/mb/ga-z68xp-ud3prev_10/#kf

Βαλε τα και θα δεις διαφορα

dankannn
01/07/2021, 09:02
Από όσα έχω διαβάσει στο ιντερνετ έχω συμπεράνει και εγώ ότι δεν θα έχω πρόβλημα να βάλω SSD. Έλενξα τις προτεινόμενεες μνήμες και βλέπω ότι προτείνει και 4GB,λίγες μέν αλλά πιστεύω να κάνω δουλειά. 4GB που έχω στο πισί είναι λίγο για μνήμη, πρέπει να ανέβω στα 8GB.

Εγω θα εβαζα 16gb

Vstrommer71
01/07/2021, 12:20
Kι αν δουλεύεις πολύ Photoshop και Lightroom μια έξτρα επένδυση σε μια κάρτα γραφικών του τύπου Nvidia Quadro δεν είναι κακή ιδέα.
Θα σου δώσει διαστημικά καλύτερο rendering και θα ξεφορτώσει την-ούτως ή άλλως παρωχημένη και αδύναμη- onboard VGA από φορτίο.

karellen
09/07/2021, 09:46
Όχι ακριβώς κομπιουτερική απορία αλλά μισή.
Πως μπορώ να συνδέσω ασύρματα το pc με το στερεοφωνικό μου καθώς επίσης και την τηλεόραση?
Για το pc φαντάζομαι ότι μπαίνει στικάκι bluetooth και αντίστοιχα ένας δέκτης στην είσοδο του hi-fi.
Στην τηλεόραση (smart tv) μπορούμε να κάνουμε το ίδιο? .

teogtp
09/07/2021, 09:58
Πως μπορώ να συνδέσω ασύρματα το pc με το στερεοφωνικό μου καθώς επίσης και την τηλεόραση?
Για το pc φαντάζομαι ότι μπαίνει στικάκι bluetooth και αντίστοιχα ένας δέκτης στην είσοδο του hi-fi.

Δοκίμασε το plex.
Παίζει μεταξύ συσκευών που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.

AristidisZ
09/07/2021, 10:10

Οκ, σε πάω σε εντελώς διαφορετικό setup, αλλά εγώ έχω πάρει ένα mini pc και το έχω με HDMI και οπτική στην τηλεόραση και τον ενισχυτή αντίστοιχα

100€ το mini pc, είχα έναν μικρό SSD κάβα, έβαλα και 8 GB ram και πάει σφαίρα

Συνδέω επάνω εξωτερικό σκληρό με μουσική / ταινίες και παίζω τα πάντα όλα

Το mini pc (intel nuc) είναι μια σταλίτσα και δε κάνει καθόλου θόρυβο btw

Ότι προσπάθησα να κάνω δικτυακά μου είχε σπάσει τα νεύρα

karellen
09/07/2021, 10:11
Θοδωρή δεν θέλω media server αν εννοείς αυτό.
Θέλω τα τραγούδια ή το youtube του pc να ακούγονται από τα ηχεία του hi fi και το ίδιο να γίνεται με την τηλεόραση,τον ήχο μιας ταινίας να τον βγάζω στα μεγάλα ηχεία.

Εδιτ: Αριστείδη καλή η πρόταση αλλά δεν σκέφτομαι για mini pc,έχω ένα desktop στο γραφείο και με βολεύει εκεί.

Κάποια λύση της tp-link πρέπει να υπάρχει γι αυτό που ζητάω νομίζω.

WebD
09/07/2021, 10:16
Θέλω τα τραγούδια ή το youtube του pc να ακούγονται από τα ηχεία του hi fi και το ίδιο να γίνεται με την τηλεόραση,τον ήχο μιας ταινίας να τον βγάζω στα μεγάλα ηχεία.

Αν κατάλαβα καλά θέλεις η τηλεόραση να στέλνει ήχο στο hi fi κι όχι να λαμβάνει από τον υπολογιστή.
Αν ναι τότε θέλεις κάτι τέτοιο στην τηλεόραση.
https://www.skroutz.gr/s/18363413/Ugreen-CM107.html

Υπάρχει και σε απλό καρφί που παίρνει από την έξοδο των ακουστικών (αν έχει η τηλεόραση) αν θέλεις να αυξομειώνεις τον ήχο από την τηλεόραση (κάτι που δεν γίνεται με την οτπική)
https://www.skroutz.gr/s/25174246/Ugreen-Bluetooth-4-2-Audio-Transmitter-40761-Black.html

κι αντίστοιχα τον ανάλογο δέκτη ή κάτι παρόμοιο στο hi fi
https://www.skroutz.gr/s/23738815/Ugreen-CM110-APTX.html

Υ.Γ. Με το bluetooth μπορεί να έχεις κάποια καθυστέρηση στον ήχο, κάτι που είναι σπαστικό όταν βλέπεις ταινίες.
Με τα παραπάνω δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοιο ή είναι σε ανεκτό επίπεδο σε αντίθεση με κάποια no name που έχω χρησιμοποιήσει

karellen
09/07/2021, 10:22
Αν κατάλαβα καλά θέλεις η τηλεόραση να στέλνει ήχο στο hi fi κι όχι να λαμβάνει από τον υπολογιστή.
Αν ναι τότε θέλεις κάτι τέτοιο στην τηλεόραση.
https://www.skroutz.gr/s/18363413/Ugreen-CM107.html

Υπάρχει και σε απλό καρφί που παίρνει από την έξοδο των ακουστικών (αν έχει η τηλεόραση) αν θέλεις να αυξομειώνεις τον ήχο από την τηλεόραση (κάτι που δεν γίνεται με την οτπική)
https://www.skroutz.gr/s/25174246/Ugreen-Bluetooth-4-2-Audio-Transmitter-40761-Black.html

κι αντίστοιχα τον ανάλογο δέκτη ή κάτι παρόμοιο στο hi fi
https://www.skroutz.gr/s/23738815/Ugreen-CM110-APTX.html

Ναι γεια σου! :beer:

Volpad
09/07/2021, 13:45
Επειδή έχω 2 ηχεία bluetooth και συνδέω το κινητό, το pc και τη τηλεόραση με αυτά, ένα πράγμα που έχω να σου πώ, είναι οτι το bluetooth έχει καθυστέρηση και δεν μπορείς να δείς πχ ταινία, γιατι χάνει τον συγχρονισμό.

Για μουσική όμως δεν παίζει θέμα.

katsar
09/07/2021, 15:52
Έτσι για την κουβέντα,εγώ έχω πάρει αυτό https://www.logitech.com/el-gr/products/speakers/bluetooth-audio-adapter.980-000912.html
Το συνδέω με το κινητό-ταμπλετ μέσω BT και παίζω μουσική στο ηχοσύστημα.

νεοσσός
09/07/2021, 21:11
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν μακριά καλώδια ήχου, που κάνουν καλύτερα τη δουλειά που θέλεις, από τα bluetooth. Έχω ένα δεκάμετρο για τέτοια χρήση, με καρφί 3,5mm σε αμφότερες τις άκρες.

kosni
09/07/2021, 23:04
429413

εχω αυτη την κατασταση μονιμα στο λαπτοπ το οποιο δεν ειναι και της πλακας, dell inspiron 15, 5000 series, i7, 8gb ram, ssd,
παιζει η cpu απο 85% εως 100%, μονο με chrome ανοιχτο.
Πολυ προσφατα εκανα και αλλαγη ανεμιστηρα παστες κλπ αλλα δεν αλλαξε τιποτα, θα στρωσει με φορματ?

AUFGEBRACHT
09/07/2021, 23:10
429413

εχω αυτη την κατασταση μονιμα στο λαπτοπ το οποιο δεν ειναι και της πλακας, dell inspiron 15, 5000 series, i7, 8gb ram, ssd,
παιζει η cpu απο 85% εως 100%, μονο με chrome ανοιχτο.
Πολυ προσφατα εκανα και αλλαγη ανεμιστηρα παστες κλπ αλλα δεν αλλαξε τιποτα, θα στρωσει με φορματ?

Δίσκος SSD; Αυτό το IAStorDataSvc μήπως προκαλεί το θέμα; Αν δεν κάνω λάθος, είναι αυτή η μαλακία το Intel Rapid Storage, μήπως πρόσφατα έκανες update κανά driver από Dell;

kosni
09/07/2021, 23:26
Δίσκος SSD; Αυτό το IAStorDataSvc μήπως προκαλεί το θέμα; Αν δεν κάνω λάθος, είναι αυτή η μαλακία το Intel Rapid Storage, μήπως πρόσφατα έκανες update κανά driver από Dell;

Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω ποτε ακριβως ξεκινησε το προβλημα οποτε δε μπορω να το συνδεσω με update.
Update drivers δεν θυμαμαι, οτι update βγαζει η microsoft τo κανω.
αυτο το IASstore..... το χα τσεκαρει και οποτε πεφτει το usage σε αυτο ανεβαινει σε αλλες διεργασιες ετσι ωστε να παραμενει παντα κοντα στο 100%

Volpad
10/07/2021, 02:15
Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω ποτε ακριβως ξεκινησε το προβλημα οποτε δε μπορω να το συνδεσω με update.
Update drivers δεν θυμαμαι, οτι update βγαζει η microsoft τo κανω.
αυτο το IASstore..... το χα τσεκαρει και οποτε πεφτει το usage σε αυτο ανεβαινει σε αλλες διεργασιες ετσι ωστε να παραμενει παντα κοντα στο 100%

Πήγαινε στις επιδόσεις και κοιτα αν είναι ο σκληρός στο 100%...
Αν δεν έχεις ssd, βάλε ssd.
Αν έχεις ssd, μπες σε safe mode, να δεις αν και εκεί είναι ψηλά η cpu.
Δοκίμασε να κάνεις disable, το service iastordatasc.
Κατέβασε το hwmonitor και δες τις θερμοκρασίες. Αν είναι ψηλά η cpu, τσέκαρε τη ψήκτρα ότι είναι κομπλε και αν ειναι, άλλαξε ξανά πάστα.
Τελος, κανε format.

kosni
10/07/2021, 08:55
οι θερμοκρασιες παιζουν γυρω στους 70 κατι, ssd εχω, και παστες πηγα σε μαστορα και μου αλλαξε.
Εκανα disable το iastore και κατεβηκε στο 65%, παλι πολυ ψηλα ειναι. Επεσε και η θερμοκρασια περιπου στους 67, θα κανω ενα φορματ και βλεπουμε

νεοσσός
10/07/2021, 15:10
Αφού ξέρεις να το ψιλιψάχνεις, παρακολούθησέ το λίγο ακόμα. Δες ποιες διεργασίες καταναλώνουν πόρους επεξεργαστή και κλείνε τις διαδοχικά, αφού κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι είναι η καθεμία και πόσο τη χρειάζεσαι. Αν κάτι είναι άχρηστο, το απεγκαθιστάς.

Bowleno
10/07/2021, 17:14
Εν τω μεταξύ έχοντας έναν Inspiron i3 12ετιας ο οποίος σερνόταν χειρότερα από παραπληγική χελώνα που έχει υποστεί και εγκεφαλικό αφού κατάφερα να βρω 60 ευρώ για πληκτρολόγιο και έναν ssd, το έκανα... Τεύχη, καθαρίστηκε από σκόνες, αράχνες κλπ πάστα σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών δεν άλλαξα καθώς ποτέ δεν έχει ανεβάσει θερμοκρασίες... Φρέσκια εγκατάσταση 10ρια και εκεί που για να κάνει boot ήθελε...20(!) Λεπτά χωρίς καν να έχω τίποτα μέσα, τώρα σε 20 sec έχω ανοίξει και τον Chrome.... Επόμενο βήμα να εξασφαλίσω κανένα 50αρι για μνήμες της προκοπής (και ήθελε η γυναίκα να τον πετάξω και να πάρω νέο με 600 ευρώ...:moutza::moutza:)
Το πληκτρολόγιο αλλάχτηκε διότι έφαγε τα μισά πλήκτρα τον χειμώνα που πέρασε, η Λούσι μου από δική μου μ@λ@κι@:lol:

ΓιώργοςΤΤ
10/07/2021, 21:41
Έκανα μερικά πειράματα με εγκατάσταση linux.

Έφτιαξα ένα bootable USB στο κινητό, με την εφαρμογή EtchDroid.

Το λάπτοπ πειραματόζωο όμως γραφεί κατά την εκκίνηση failed to boot.

Οι επιδόσεις του επαρκούν για linux.

Καμία ιδέα τι μπορεί να φταίει;

Η έκδοση linux που θέλω να βάλω είναι η Mint xfce.

Ευχαριστώ!

νεοσσός
10/07/2021, 21:51
Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το secure boot από τις ρυθμίσεις BIOS του laptop και να ενεργοποιήσεις τη δυνατότητα boot από USB.

ΓιώργοςΤΤ
10/07/2021, 22:01
Θα το δοκιμάσω την Δευτέρα και θα σου πω αν έπιασε, ευχαριστώ!

borbos
10/07/2021, 22:23
Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το secure boot από τις ρυθμίσεις BIOS του laptop και να ενεργοποιήσεις τη δυνατότητα boot από USB.

και να ψαξεις για Legacy support στο bios για να σου bootari αφου ειναι παλιο.

ΓιώργοςΤΤ
11/07/2021, 08:51
και να ψαξεις για Legacy support στο bios για να σου bootari αφου ειναι παλιο.

Αυτό είναι στο μενού advanced και πρέπει να το κάνω enable ή πρέπει να ψάξω κάτι online?

Bowleno
11/07/2021, 09:10
Αυτό είναι στο μενού advanced και πρέπει να το κάνω enable ή πρέπει να ψάξω κάτι online?

Αν θυμάμαι καλά, ναι εκεί είναι είχα μπει προχθές για να σετάρω το bios μιας και άλλαξα την 12χρονη εσωτερική μπαταρία

νεοσσός
11/07/2021, 10:03
Γενικά ρίξε μία ματιά στις ρυθμίσεις USB και δοκίμασε διάφορες αλλαγές. Πέρα από το legacy support, μπορεί να θέλει να ρυθμίσεις το USB σαν Floppy Disk Drive για να μπορέσει να bootάρει από εκεί.

Το σημαντικότερο είναι πάντως η ενεργοποίηση του boot from USB και η απενεργοποίηση του secure boot. Αν δεν παίξει με αυτά, τότε πρέπει να κάνεις δοκιμές στις επιμέρους ρυθμίσεις του USB.

Και όλα αυτά υποθέτοντας ότι το λογισμικό που χρησιμοποίησες (EtchDroid) έκανε σωστή διαμόρφωση του USB, ώστε να είναι bootable από πληθώρα BIOS/UEFI. Δηλαδή, αν δεν παίξει με τα παραπάνω, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις άλλο λογισμικό για τη δημιουργία bootable USB drive ή άλλες ρυθμίσεις στο EtchDroid.

ΓιώργοςΤΤ
11/07/2021, 12:15
Να σου πω την αλήθεια νεοσσέ, δεν εμπιστεύομαι 100% το πρόγραμμα. Θα φτιάξω ένα με rufus σε υπολογιστή και θα κάνω δοκιμή.

Να κάνει boot από usb, το έχω κάνει, το secure και το legacy δεν τα έκανα. Θα επιστρέψω αύριο με νεότερα.

νεοσσός
11/07/2021, 12:19
Να σου πω την αλήθεια νεοσσέ, δεν εμπιστεύομαι 100% το πρόγραμμα. Θα φτιάξω ένα με rufus σε υπολογιστή και θα κάνω δοκιμή.

Να κάνει boot από usb, το έχω κάνει, το secure και το legacy δεν τα έκανα. Θα επιστρέψω αύριο με νεότερα.
Αν ο υπολογιστής είναι σχετικά καινούριος, τα UEFI διαβάζουν σχεδόν τα πάντα, ακόμα και στικάκι που δεν έχει διαμορφωθεί σαν bootable. Απλά του βάζεις τα αρχεία χύμα μέσα (όχι σε μορφή ISO) και bootάρει από εκεί.

Αν είναι 10+ ετών κι ΑΝ υποστηρίζει boot από USB, θέλει επιμονή με τις ρυθμίσεις και ψάξιμο. Π.χ. μου έχει τύχει σε εγκατάσταση Windows 10 να μην παίζει με στικάκι διαμορφωμένο με το επίσημο Media Creation Tool της Microsoft, ούτε με τις default ρυθμίσεις του Rufus. Με άλλες ρυθμίσεις στο Rufus, έπαιξε κανονικά, αλλά και πάλι σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ρύθμιση στο BIOS ως προς την ανάγνωση στικακιώνε.

Δες τις ρυθμίσεις της μητρικής που αφορούν σε USB και άλλαζέ τις διαδοχικά. Έτσι κι αλλιώς η κάθε δοκιμή είναι ζήτημα μερικών δευτερολέπτων και reboot.

Καλή επιτυχία!

borbos
11/07/2021, 15:06

καθε bios τα εχει και σε διαφορετικα μερη. Ψαξτο. δες το μανουναλι της μητρικής