Σύνδεση

View Full Version : Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

SeniorCanardo
12/07/2021, 10:47
Μπαίνεις στο BIOS και αλλάζεις boot device order.
Βάζεις πρώτα USB, μετά CD/DVD, μετά HDD.

Αν δεν πιάσει τίποτα από τα παραπάνω κατεβάζεις αυτό (https://www.plop.at/en/bootmanager/download.html).
Το ψήνεις σε ένα CD, μπουτάρεις από το CD, σου δίνει δυνατότητα να ενεργοποιήσεις boot από USB ακόμα και αν δεν το υποστηρίζει το BIOS σου.
Δοκιμασμένο πολλάκις, μέχρι και την τοστιέρα σου μπορεί να κάνει να μπουτάρει USB.:bawl:

Γνώμη μου, μη βιαστείς να κάνεις εγκατάσταση στο distro που κατέβασες, δοκίμασε το λίγο σαν live και δες αν σου πάει.
Σου είχα προτείνει και το Linux Mint Matte (Matte=Gnome 2), που ίσως να είναι λίγο πιο φιλικό για πρώην χρήστες Windoffs, αλλά εξίσου ελαφρύ με το xfce4.

Με το καλό να ορίσεις στον κόσμο του FOSS.

kosni
12/07/2021, 11:36
Αφού ξέρεις να το ψιλιψάχνεις, παρακολούθησέ το λίγο ακόμα. Δες ποιες διεργασίες καταναλώνουν πόρους επεξεργαστή και κλείνε τις διαδοχικά, αφού κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι είναι η καθεμία και πόσο τη χρειάζεσαι. Αν κάτι είναι άχρηστο, το απεγκαθιστάς.

Ναι ειχα ριξει μια ματια στα γρηγορα, και αυτη η βασικη που καταναλωνει πολυ cpu, η IAStorDataSvc ειναι διεργασια του συστηματος οποτε κατεληξα οτι η μονη λυση ειναι το φορματ.

ΓιώργοςΤΤ
12/07/2021, 11:51
Επιστρέφω με feedback:

Έχω κάνει τις ρυθμίσεις Bios όπως είπατε.

Έβαλα το φλασάκι που έφτιαξα με το κινητό. Fail.

Format το φλασάκι, δοκιμάζω να κάνω φλασάκι με το rufus και κόλλησε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ύποπτο.

Δοκιμάζω άλλο πρόγραμμα τα ίδια.

Άλλαξα φλασάκι, η διαδικασία τρέχει την στιγμή που σας γράφω αλλά πέρασε το στάδιο που κολλούσε το προηγούμενο φλασάκι.

Περιμένω να ολοκληρωθεί και πάω εκ νέου για δοκιμές.

Υγ: Κώστα το πρόγραμμα που προτείνεις ίσως το χρειαστώ στο λιγότερο κακό μου λάπτοπ.

ΓιώργοςΤΤ
12/07/2021, 12:28
Τελικά έφταιγε το φλασάκι.

Στο δεύτερο φλασάκι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και έκανε το λάπτοπ boot κανονικά.

Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα ήταν το Etcher.

Όταν βρω χρόνο θα δοκιμάσω και την έκδοση για Android στο καλό φλασάκι.

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια!

Bowleno
12/07/2021, 18:45
Ηθικό δίδαγμα: σε τέτοιες δουλειές να έχετε πρόχειρα 4-5 φλασάκια γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει με αυτά του διαόλου τα μηχανήματα:lol:

motojojo
17/07/2021, 18:31
Υπάρχει κάποιο αξιόπιστο sw ή εφαρμογη για pc που να κάνει ότι περιπου και το φωτοσοπ? Όχι στον ίδιο βαθμό φυσικά μιας και το θέλω και free αλλά να σου επιτρέπει να κάνεις κάποιες βασικές τροποποιήσεις σε μια φωτογραφία.

WebD
17/07/2021, 19:06
Υπάρχει κάποιο αξιόπιστο sw ή εφαρμογη για pc που να κάνει ότι περιπου και το φωτοσοπ? Όχι στον ίδιο βαθμό φυσικά μιας και το θέλω και free αλλά να σου επιτρέπει να κάνεις κάποιες βασικές τροποποιήσεις σε μια φωτογραφία.

Δες τα Krita (https://krita.org/) & GIMP (https://www.gimp.org/) ποιο σε βολεύει

Υπάρχει και το Adobe Photoshop Express στο store της Microsoft για πολύ light επεξεργασία φωτογραφιών

Volpad
17/07/2021, 19:26
Δοκίμασε και το lightroom για Android.

nikos_abel
17/07/2021, 20:01
Την έχω καταβρεί με το paintnet.

νεοσσός
18/07/2021, 10:18
Το Paint.NET σου δίνει άμεσα και καλά αποτελέσματα στην επεξεργασία φωτογραφιών. Ακολουθεί διαισθητικό τρόπο λειτουργίας και έχει καλή καμπύλη εκμάθησης. Όμως διαφέρει από τη φιλοσοφία των πιο δύσκολων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και σε βάζει σε άλλο μονοπάτι με σαφή όρια. Αν θελήσεις αργότερα να κάνεις μετάβαση σε επαγγελματικό λογισμικό, θα δυσκολευτείς.

Το Gimp είναι επαγγελματικού επιπέδου. Τεράστιες δυνατότητες, αλλά δύσκολη καμπύλη εκμάθησης. Θα χρειαστεί να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά video για να το αξιοποιήσεις σωστά, έστω και στο 10% των δυνατοτήτων του. Έτσι όμως θα έχεις θέσει σωστές βάσεις.

Σαν να συγκρίνεις 125cc scooter με 1000cc adventure.

nikos_abel
18/07/2021, 10:42
Το Paint.NET σου δίνει άμεσα και καλά αποτελέσματα στην επεξεργασία φωτογραφιών. Ακολουθεί διαισθητικό τρόπο λειτουργίας και έχει καλή καμπύλη εκμάθησης. Όμως διαφέρει από τη φιλοσοφία των πιο δύσκολων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και σε βάζει σε άλλο μονοπάτι με σαφή όρια. Αν θελήσεις αργότερα να κάνεις μετάβαση σε επαγγελματικό λογισμικό, θα δυσκολευτείς.

Το Gimp είναι επαγγελματικού επιπέδου. Τεράστιες δυνατότητες, αλλά δύσκολη καμπύλη εκμάθησης. Θα χρειαστεί να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά video για να το αξιοποιήσεις σωστά, έστω και στο 10% των δυνατοτήτων του. Έτσι όμως θα έχεις θέσει σωστές βάσεις.

Σαν να συγκρίνεις 125cc scooter με 1000cc adventure.

Σωστά, αλλά ο άνθρωπος ζήτησε βασικό editing. :beer:

motojojo
18/07/2021, 10:43
ΉΘελα κάτι πολύ primitive για να δοκιμάσω μια πολύ μικρή αλλαγή και μονο μια φορα. Ίσως να γινόταν και με το paint αλλα η ταλαιπωρια/δυσκολία θα ήταν μεγαλύτερη και το αποτέλεσμα όχι το αναμενόμενο.
Οι προτάσεις είναι ήδη πολλές, ευχαριστώ!

karellen
18/07/2021, 11:27
Δοκίμασε και το online Pixlr

karellen
28/07/2021, 12:40
Κανένα free antivirus έχετε να προτείνετε παιδιά?
Ελαφρύ όμως για παλιό μηχάνημα με win 7 starter.

THRESH
28/07/2021, 13:22
το avast free antivirus χρησιμοποιώ , αν και δεν θα το έλεγα και το πιο ελαφρύ

παίζουν κάτι Panda, Komodo κλπα ως πιο ελαφριά , είναι δύσκολο όμως να περιμένεις την ίδια εξέλιξη όπως τα κλασικά ονόματα του χώρου

ΥΓ τα πληρωμένα ειναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα

ΓιώργοςΤΤ
28/07/2021, 15:20
Αν δεν κάνεις κάτι εξειδικευμένο που να απαιτεί windows, μπορείς να βάλεις linux, το έκανα πρόσφατα και σώθηκα από τους ιούς που κολλούσε το φλασάκι μου.

karellen
28/07/2021, 15:50
Όχι κάτι ιδιαίτερο, Excel δουλεύω κυρίως (έχω φτιάξει ένα προγραμματακι τιμολόγια-πελάτες-αποθήκη) και Internet.
Να δοκιμάσω Linux λες Γιώργο ? Ποια διανομή?

ΓιώργοςΤΤ
28/07/2021, 17:17
Εγώ έβαλα δοκιμαστικά το linux mint xfce.

Είναι η πιο ελαφριά έκδοση του mint και είναι ιδανική για παλιά συστήματα.

Έχει προεγκατεστημένο το libre office, στο οποίο τα δικά μου αρχεία excel με συναρτήσεις κλπ λειτουργούν σωστά.

Κάνε μια δοκιμή, δεν έχεις να χάσεις κάτι. Προσωπικά μου άρεσαν και κακώς που τόσα χρόνια δεν προχωρούσα στην αλλαγή.

νεοσσός
28/07/2021, 17:24
Όσοι δουλεύετε λογιστικά φύλλα (.xls), δοκιμάστε οπωσδήποτε Φύλλα Google. Η διαλειτουργικότητα του διαδικτυακού εγγράφου, εκτοξεύει τις δυνατότητες.

Είναι προσπελάσιμα από οποιαδήποτε υπολογιστή ή κινητό έχει πρόσβαση στο internet, μέσω browser ή εφαρμογής. Ορίζεις και χρήστες για ανάγνωση ή επεργασία. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις τοπικό αντίγραφο σε xls μορφή ή αντιστρόφως να ανεβάσεις υπάρχον αρχείο. Έχει και ιστορικό αλλαγών.

Όταν τα δείτε, δε θα θέλετε μετά offline εφαρμογή office.

karellen
28/07/2021, 18:39
Εγώ έβαλα δοκιμαστικά το linux mint xfce.

Κάνε μια δοκιμή, δεν έχεις να χάσεις κάτι. Προσωπικά μου άρεσαν και κακώς που τόσα χρόνια δεν προχωρούσα στην αλλαγή.
Να φανταστώ εκτυπωτές εγκαθίστανται κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα?
Νεοσσέ το Google sheets θα το δοκιμασω σε .xlsm γιατί έχω φτιάξει και κάτι μακροεντολές.

ΓιώργοςΤΤ
28/07/2021, 22:44
Έναν HP brother που δοκίμασα τον βρήκε κανονικά. Κάτι άλλο δεν δοκίμασα αλλά μέχρι στιγμής θέμα με drivers οποιασδήποτε συσκευής δεν αντιμετώπισα.

katsar
13/08/2021, 21:16
Κ.Κομπιουτεράδες καλησπέρα.
~87c είναι επικίνδυνη θερμοκρασία για gpu σε λαπτοπ;Συγκεκριμένα Geforce 1660Ti,είναι σταθερά στους 85-88 όταν είμαι σε κατάσταση σχετικά απαιτητικού παιχνιδιού.
Βάση από κάτω έχω καλή με 4 φουρφούρια ,η θερμοκρασία πέφτει 79-80 όταν βάζω τους ανεμιστήρες του λαπτοπ στο τέρμα αλλά ακούγεται λες και δουλεύει βεντιλατέρ χιλιάρας.
Επίσης να πω πως ζεματάει κάτω αλλά μόνο στο σημείο που είναι διάτρητο το μηχάνημα και φαίνονται οι μεταλλικοί απαγωγοί θερμότητας ( heat sinks).

Vstrommer71
13/08/2021, 21:28
Για ανοιχτούς σειράς Η επεξεργαστές σε συνθήκες σοβαρού παιχνιδιού εκεί παίζουν οι θερμοκρασίες πολλές φορές.Δυστυχώς τα λάπτοπ έχουν μικρότερες δυνατότητες απαγωγής θερμότητας σε σχέση με ένα σταθερό PC που μπορεί να δουλέψει πολύ πιο δροσερά.
Μακριά το μηχάνημα από καναπέδες,κρεβάτια και λοιπά περιβάλλοντα που υπάρχει κίνδυνος να μαζεύουν τρίχες και χνούδι οι ανεμιστήρες.
Θα δοκίμαζα επίσης και τους τελευταίους drivers της Nvidia αν τυχόν δεν είναι ήδη εγκατεστημένοι.Πολλές φορές από τον έναν driver στον άλλον μπορεί να δούμε μεγάλες διαφορές.

BLiTzER
13/08/2021, 22:26
Λάπτοπ για απαιτητικό gaming είναι σαν σκούτερ για πίστα.

katsar
14/08/2021, 10:51
Η λύση ευρέθη τελικά ,οκ παίζω με τους ανεμιστήρες στο τέρμα.Κάνει θόρυβο αλλά η θερμοκρασία είναι στους 75c.
Καλύτερα να καεί φουρφούρι παρά η κάρτα.
Σίγουρα Μπλίτζερ δεν συγκρίνεται με desktop,γενικά όμως έχει ισχυρά πλεονεκτήματα όπως και μειονεκτήματα,είναι γνωστά πάνω κάτω.
Το χειρότερο μου είναι πως είναι πολύ ευαίσθητα μηχανήματα και πρέπει να προσέχεις πολύ,όχι να μην πέσει κάτω,όχι να μην κάτσει καμια γάτα απάνω :lol: κτλ.
Έτσι και για την ιστορία,θα παίξει κανείς παλιός Diablo 2 το remaster;Στην beta φαίνεται πολύ καλό ,είναι όντως remastered και όχι remake.

νεοσσός
14/08/2021, 11:02
Το κακό με τα laptop είναι ότι το σύστημα ψύξης τους χάνει την θερμοαπαγωγική του ικανότητα με τον καιρό. Λίγο οι πάστες, λίγο η σκόνη και αρχίζει η υπερθέρμανση. Ανά δύο χρόνια θέλουν άνοιγμα και σχολαστικό καθάρισμα και αλλαγή πάστας. Πάντως τα προβλήματα θερμοκρασίας κρατάνε περίπου 4 μήνες το χρόνο. Μετά πέφτει η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων, οπότε η ψύξη είναι πιο εύκολη.

Ο σταθερός υπολογιστής είναι το ιδανικό για απαιτητικούς παίκτες.

katsar
14/08/2021, 11:13
Συμφωνώ.
Το έχω στο πρόγραμμα να ανοίγει για καθάρισμα κάθε Ανοιξη.Δουλεύοντας προγράμματα σαν το AutoCad/CADware δεν έχει κανένα πρόβλημα ποτέ.
Στα games ανεβάζει και είναι λογικό .Παρόλα αυτά με 2 δικούς του ανεμιστήρες +τα εσωτερικά heat sinks+την βάση κρατάς την θερμοκρασία σε χαμηλό επίπεδο.
Φυσικά δεν προτείνετε καθαρά για χρήση gaming αλλά το συγκεκριμένο δουλεύει σε 3 διαφορετικούς χώρους εργασίας οπότε ανάλογα με το τι χρειάζεσαι
ζυγίσεις τα +-. Βάζω και το οικονομικό στα θετικά του ,για να φτιάξεις desktop με αυτά τα components θέλεις αρκετά περισσότερα χρήματα. ( χωρίς να βάλω οθόνη μέσα που η δικιά του είναι 144hz,βλέπω διαφορά σε σχέση με την δικιά του και με την παλαιότερη αλλά αρκετά καλή για τότε Samsung που το συνδέω).

thunder ace
14/08/2021, 11:18
Υπολογιστε παντως οτι τα λαπτοπ δουλευουν 20 βαθμους παραπανω απο τους σταθερους χωρις προβλημα.
Δλδ οταν εχουμε 35 στον cpu στον σταθερο,στο λαπτοπ εχουμε 55 και δεν τρεχει τιποτα.
Αλλα ναι,αυτο που εγραψε ο φιλος παραπανω:καθε 2 χρονια τουλαχιστον ανοιγμα ,αλλαγη παστας cpu/gpu και φυσημα .

νεοσσός
14/08/2021, 11:36
Για το φύσημα είμαι πολύ σκεπτικός. Το έχω εφαρμόσει πολλές φορές, με ηλεκτρικό φυσητήρι 500 Watt που τα κάνει όλα να λαμπίκο, αλλά δύο φορές την πάτησα: Το φύσημα πιέζει τη σκόνη να φύγει από παντού με πίεση, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να πηγαίνει και να στριμώχνεται μέσα στο μηχανισμό περιστροφής των ανεμιστήρων (ρουλεμάν ή οτιδήποτε άλλο) και τελικά να χειροτερεύει την κατάσταση, διότι αρχίζουν να κάνουν έντονο θόρυβο.

Οπότε το ιδανικό είναι να ρουφάς τη σκόνη με σκούπα ή αναρροφητήρα (βάζεις το φυσητήρι να δουλεύει ανάποδα) και περνάς με πινέλο που δε δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό τα υπόλοιπα. Η δουλειά με το φύσημα γίνεται πολύ γρηγορότερα και βαθύτερα, αλλά το ρίσκο να πάει η σκόνη σε σημεία που δεν πρέπει είναι μεγάλο.

Επίσης κατά το φύσημα ή ρούφηγμα, πρέπει να έχουμε σταθεροποιήσει τους ανεμιστήρες, διότι αρχίζουν να περιστρέφονται και δημιουργούν επαγωγικό ρεύμα μεγάλης έντασης που μπορεί να κάψει κυκλώματα, λειτουργώντας αντίστροφα ως γεννήτριες.

Vstrommer71
14/08/2021, 19:03
Βάζω και το οικονομικό στα θετικά του ,για να φτιάξεις desktop με αυτά τα components θέλεις αρκετά περισσότερα χρήματα.
Το ανάποδο ισχύει.Για τις ίδιες επιδόσεις,ένα desktop γενικά έρχεται πολύ φτηνότερα.Ή πιο σωστά,στα ίδια χρήματα στήνεις πιό δυνατό desktop αντί λάπτοπ.
Χρησιμοποιώντας πάντα βέβαια ίδιας κατηγορίας υλικά,δεν μιλάμε για εξωτικές συνθέσεις.
Aφήνουμε έξω ψύξη,δυνατότητα αναβάθμισης κλπ.

toyar
14/08/2021, 19:07
το desktop 12ετιας που γραφω τωρα εχει σπασμενα 2 απο τα 4 ποδια της ψυκτρας του επεξεργαστη
για να κουμπωσει η ψυκτρα εβαλα τα καλα ποδια διαγωνια και επειδη δεν ειχα παστα εβαλα γρασσο για δαγκανες:look:

νεοσσός
14/08/2021, 19:14
το desktop 12ετιας που γραφω τωρα εχει σπασμενα 2 απο τα 4 ποδια της ψυκτρας του επεξεργαστη
για να κουμπωσει η ψυκτρα εβαλα τα καλα ποδια διαγωνια και επειδη δεν ειχα παστα εβαλα γρασσο για δαγκανες:look:
Και...; Φρενάρει καλά;

toyar
14/08/2021, 19:15
50 βαθμους θερμοκρασια επεξεργαστη εχω τωρα

Vstrommer71
14/08/2021, 19:21
50 βαθμους θερμοκρασια επεξεργαστη εχω τωρα

Στην επόμενη που θα αλλάξεις,βάλτου λίγο συνθετικό λαδάκι.Ίσα που μπορεί να θεωρηθεί και overclocking:lol:

νεοσσός
01/09/2021, 20:31
Έχετε δοκιμάσει για εκτεταμένες περιόδους υπολογιστές γραφείου μικρού μεγέθους (https://www.pcmag.com/picks/the-best-windows-mini-pcs); Τους θεωρείτε αξιόπιστους;

Έχω κάνει δοκιμή σε HP και δεν έχει βγει καλός. Επιπλέον βλέπω να πωλούνται κάμποσα HP refurbrished, που με κάνει να υποψιάζομαι μπόλικες επιστροφές από μη ευχαριστημένους πελάτες.

Γνωρίζω ότι πληρώνεις περισσότερα για μηχάνημα χαμηλότερων προδιαγραφών, καθώς και για περιορισμένες δυνατότητες επιδιόρθωσης και αναβάθμισης, σε σχέση με κανονικό desktop. Όμως είναι φορές που ο χώρος έχει σημασία, όπως και η εμφάνιση (:a018:).

AristidisZ
01/09/2021, 20:35
Ένα Dell που έχω στο γραφείο πάει αρκετά καλά, είναι του 1000ρικου όμως (δυο χρόνια έψηνα τον IT Manager να μου αλλάξει pc)

νεοσσός
01/09/2021, 20:43
Ένα Dell που έχω στο γραφείο πάει αρκετά καλά, είναι του 1000ρικου όμως (δυο χρόνια έψηνα τον IT Manager να μου αλλάξει pc)
Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο; Ζήτησες εσύ small form factor;

AristidisZ
01/09/2021, 21:13
Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο; Ζήτησες εσύ small form factor;

Όχι, τώρα παίρνουμε στο γραφείο μόνο τέτοια, δε ξέρω γιατί
Μου λέει διάλεξε ενα, βρήκα το 2ο πιο ακριβό (i5 / 16 gb) και περιέργως μου το πήρε

THRESH
01/09/2021, 21:43
Έχετε δοκιμάσει για εκτεταμένες περιόδους υπολογιστές γραφείου μικρού μεγέθους (https://www.pcmag.com/picks/the-best-windows-mini-pcs); Τους θεωρείτε αξιόπιστους;

Έχω κάνει δοκιμή σε HP και δεν έχει βγει καλός. Επιπλέον βλέπω να πωλούνται κάμποσα HP refurbrished, που με κάνει να υποψιάζομαι μπόλικες επιστροφές από μη ευχαριστημένους πελάτες.

Γνωρίζω ότι πληρώνεις περισσότερα για μηχάνημα χαμηλότερων προδιαγραφών, καθώς και για περιορισμένες δυνατότητες επιδιόρθωσης και αναβάθμισης, σε σχέση με κανονικό desktop. Όμως είναι φορές που ο χώρος έχει σημασία, όπως και η εμφάνιση (:a018:).

τα refurbished, γενικά, δε σημαινει επιστροφή ελέω μάπα υλικού και γενικότερα απόδοσης αλλά είναι επειδή μια εταιρία ξεφορτώνεται υλικό ανα τριετία π.χ ή μια φίρμα άλλαξε πάροχο υπολογιστών και χρειάζεται να τα σπρώξει κ.ο.κ

μιλώ εμπειρικά απο φορητούς και sff , που έχω στήσει και δει αρκετά στη πράξη και είδα μηχανήμα απο π.χ Νορβηγία , φορητούς, με εταιρικά αξεσουάρ

Θα έλεγα σε γενικές γραμμές , για ένα μικρό μηχανηματάκι , εκτός αυτών των χαρακτηριστικών που αναφέρεις , να δεις να ψύχεται καλά (μη το στρουμώξεις πουθενά ) ή έστω βάλτο πάνω σε μια βάση με ανεμιστήρα

Επίσης, να ξέρεις τι παίρνεις π.χ αν παίρνεις ένα τέτοιο μικρό με ήπιο επεξεργαστή και δουλεύεις Premiere όλη μέρα , προφανώς θα το δεις να ζορίζεται σε όλα του (cpu-gpu-ssd-psu) με άμεσο αντίκτυπο στην διάρκεια ζωής του

Vstrommer71
01/09/2021, 23:26
Τα NUC που έχω βάλει σαν USFF clients έχουν βγεί καλά από αξιοπιστία.Δεν είναι φτηνά,αλλά σε έλλειψη χώρου τα κουμπώνεις πίσω από την οθόνη κι έχεις ένα αξιοπρεπές μηχάνημα πχ για λογιστικά γραφεία και τέτοιου τύπου δουλειές.
Σε περίπτωση εγγύησης φεύγουν για έλεγχο και επισκευή Intel Τσεχίας.
Ένα μόνο μου έτυχε τέτοια περίπτωση.

Garfield
05/09/2021, 13:05
Θα ήθελα και εγώ λίγο τη βοήθεια από όσους γνωρίζουν από υπολογιστές.

Έχω αυτή την στιγμή ένα υπολογιστή ASUS 9ετίας (Intel i3-3220 3.3GHz, 8GB Ram, 2x1TB HDD, NVDIA GeForce GT 620) και έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του. Επειδή από ένα πρόγραμμα του πανεπιστημίου ενδέχεται να βρεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 800€ σκεφτόμουν μήπως είναι ευκαιρία να κάνω την κίνηση και να προχωρήσω σε αγορά νέου καθώς τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούμε για την ανάλυση των δεδομένων θέλουν σχετικά καλή υπολογιστική δύναμη.

Τα δεδομένα είναι:
- Το κουτί να είναι λίγο εμφανίσιμο (RGB αλλά όχι κραυγαλέο)
- Να έχει επεξεργαστή τουλάχιστον Intel i5
- Έναν SSD 250MB και εναν HDD 1TB-2TB
- Μια κάρτα γραφικών να μπορώ να παίζω και κανένα game στον ελευθερο μου χρόνο (όχι πολύ βαριά αλλά τύπου COD, GTA, FarCry, Tomb Raider, κτλ.)
- Θα κρατήσω την οθόνη που έχω LG 23" (Flatron W2361V) ενώ υπάρχει δυνατότητα και για δεύτερο monitor (ένα LG 24" που δεν χρειάζεται πια ο πατέρας μου)
- Επίσης θα κρατήσω τα υπόλοιπα περιφερειακά (keyboard, mouse, ηχεία, κτλ.)

Τι λέτε; Θα μπορέσω να βρω κάτι ικανοποιητικό και αξιόπιστο σε αυτά τα λεφτά;

motojojo
05/09/2021, 18:43
Εφικτότατο θα έλεγα, αν μιλάμε μόνο για κουτί. Στη χειρότερη να βάλεις 100-200 ευρώ μαξ και να έχεις σύστημα που φυσάει.

Πέρισυ έκανα μια σύνθεση μόνος μου, θα μπορουσα αργότερα που θα έχω χρόνο να την παραθέσω. Νομίζω κάπου στο 800άρι κόστισε δεν θυμαμαι ακριβώς, τα περισσότερα από Άμαζον.

basilis_k6
05/09/2021, 19:00

Έχω αυτή την στιγμή ένα υπολογιστή ASUS 9ετίας (Intel i3-3220 3.3GHz, 8GB Ram, 2x1TB HDD, NVDIA GeForce GT 620) και έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του. Επειδή από ένα πρόγραμμα του πανεπιστημίου ενδέχεται να βρεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 800€ σκεφτόμουν μήπως είναι ευκαιρία να κάνω την κίνηση και να προχωρήσω σε αγορά νέου καθώς τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούμε για την ανάλυση των δεδομένων θέλουν σχετικά καλή υπολογιστική δύναμη.

Τα δεδομένα είναι:
- Μια κάρτα γραφικών να μπορώ να παίζω και κανένα game στον ελευθερο μου χρόνο (όχι πολύ βαριά αλλά τύπου COD, GTA, FarCry, Tomb Raider, κτλ.)
- Θα κρατήσω την οθόνη που έχω LG 23" (Flatron W2361V) ενώ υπάρχει δυνατότητα και για δεύτερο monitor (ένα LG 24" που δεν χρειάζεται πια ο πατέρας μου)

οριακα. δυστυχως η καρτα γραφικων θελει το μισο σου μπατζετ. καλυτερα να φτιαξεις ενα δυνατο μηχανημα χωρις καρτα γραφικων και οταν πεσουν -αν πεσουν- να παρεις μια της ταξης των 300ευρω. οι igpu που εχουν τωρα οι cpu πανω τους ειναι αρκετά καλες για απλα παιχνιδάκια. προφανως οχι για cod.

κουτι 70ε
psu 90ε
mobo 80-100ε
cpu 240-280ε
ssd 500+hdd 2t 100ε
ram 60e

700 μαζι με καλωδια ανεμιστηρες

Vstrommer71
05/09/2021, 20:19
Για να αρχίσετε να σκέφτεστε σιγά σιγά(γιατί εκεί πάει το πράγμα) να κρατάτε τα παλιά σας μηχανήματα και να σηκώνετε ένα VM στο cloud να κάνει τα χαμαλίκια και τις δουλειές.Πλέον παίζουν και πολύ δυνατές συνθέσεις για διάφορα workflows.
Με τα ρέστα ανακαινίζετε και το παλιό σας μηχάνημα.
Μια αξιοπρεπής σύνδεση ίντερνετ χρειάζεται μόνο.

νεοσσός
05/09/2021, 21:12
Πρέπει να ανεβάσεις τον προϋπολογισμό σου τουλάχιστον κατά 200€ για να πάρεις κάτι καλό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ανέφερες.

Acacius
06/09/2021, 02:20

HP στη δουλειά εδώ και χρόνια (edit: OptiPlex 760) και πήρα και ένα Lenovo M73 refurbished για το σπίτι λίγο κατά τύχη (δεν έψαχνα SFF, αλλά η τιμή ήταν δελεαστική). Και τα δύο έχουν βγει άψογα γι'αυτό που είναι, μικρά, εμφανίσιμα και αξιόπιστα. Το Lenovo δεν το έχω ακούσει ποτέ, το HP και λόγω θέσης στο γραφείο ακούγεται, αλλά και πάλι σπάνια είναι ενοχλητικό. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και τα δύο κατά τη γνώμη μου και προσοχή σε λεπτομέρειες που βελτιώνουν την εργονομία. Πολύ καλά μηχανήματα αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να ασχολείσαι με αναβαθμίσεις.

lospsi
06/09/2021, 06:53

Όσον αφορά τα refurbished, έχω πάρει 2 φορές και δεν έμεινα ευχαριστημένος, άρχισαν να κουράζονται σχετικά γρήγορα χωρίς καμιά σοβαρή χρήση. Με μτχ πράγματα (πχ από insomnia) είχα καλύτερη τύχη. Αναλυτικότερα, έχω ένα HP https://support.hp.com/us-en/product/hp-pavilion-mini-300-desktop-pc-series/7477739/model/7530606/document/c04548612 συνδεδεμένο με την TV μου για χρήση "σμαρτ" (ίντερνετ, νετφλιξ, ταίνιες) και ήταν λίγο αργό, η λύση ήταν ένας ssd και τώρα είναι αξιοπρεπές για την συγκεκριμένη χρήση. Σαν κύριο pc όμως έχω έναν g3258/SSD/8GB RAM σε κουτί turbo-x ssf case https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi-pc/koutia-desktop/turbo-x-cube-sff-case_2257025 και είμαι πολύ ευχαριστημένος, δουλεύει καλά, χωρίς κολλήματα και μόνο η αυξημένη θερμοκρασία δείχνει ότι είναι λίγο στριμωγμένα τα πράγματα εκεί μέσα. Πάντως, τον έχω αρκετά χρόνια ήδη, αρκετές φορές μένει ανοικτός όλο το 24ωρο (αν και πλέον σε sleep mode) και ακόμα τσουλάει μια χαρά!
Θέλω να πω πως αν βάλεις ποιοτικά πράγματα μέσα, νομίζω πως ένα SSF κουτί θα δουλέψει καλά, τουλάχιστον για ψιλονορμάλ χρήση.

dankannn
06/09/2021, 15:42
Έχουμε και λέμε ,όλα τα sff είναι μια χαρά αρκεί να μην έχουμε απαιτήσεις γραφικών , game κλπ.
Για απλά πράγματα είναι super , word, youtube, internet κλπ , ότι κάνει ένας καθημερινός χρήστης.
Από αξιοπιστία είναι σχεδόν τα ίδια, ένα κλικ παραπάνω στα HP γιατί μπορείς μέσα από το bios να ρυθμίσεις το fan τους , και στα dell.
Αυτό που θέλει προσοχή είναι να είναι τουλάχιστον με 8 gb ram και ssd δίσκο αλλιώς μην το πάρεις καν.
Υπάρχουν και τα intel nuk αλλά είναι αρκετά ακριβά.
Σχετικά με τα refurbished , δεν είναι τίποτα άλλο από μηχανήματα που πάει ένας έμπορος και τα αγοράζει από οργανισμούς , ΟΤΕ ,ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κλπ.
Παίρνει 1000 κομμάτια τα μαζεύει και τα δίνει . Το κακό είναι ότι ενώ σου δίνουν εγγύηση, αν σου χαλάσει μπορεί να σου πουν άνετα ότι δεν έχουν να σε καλύψουν και να σε πιστώσουν.
Χωρις να είναι διαφημηση στην ελλαδα δυο είναι που φερνουν refurbished , https://www.alfanet.gr/ και https://www.digitalmountains.gr/ και από Γερμανια https://www.lapstore.de/.
Αυτά από μένα

THEOD
06/09/2021, 18:04

Τα δεδομένα είναι:

ο i3-3220 για δουλειές καθημερινής χρήσης και γραφείου ακόμα είναι μια χαρά... Δεν του λείπει η υπολογιστική ισχύ. Εχει καλό single core με αποτέλεσμα ακόμα να ανταποκρίνεται θαυμάσια στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί το 90% των χρηστών. Θα γονατίσει μόνο άμα τρέξεις απαιτητικές πολυπύρηνες εφαρμογές (συνήθως επεξεργασία video , 3d cad κλπ) και φυσικά σε απαιτητικά παιχνίδια (αν και εκεί η κάρτα γραφικών είναι αυτή που θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά).
Βάλτου πάνω έναν ssd, και κράτα τα λεφτά να αναβαθμιστείς σε 2-3 χρόνια...Με έναν ssd σε sata3 που θα έχει πάνω το λειτουργικό, τις εφαρμογές και τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία θα δεις μεγάλη διαφορά στην χρήση...

Αυτή την στιγμή σου γράφω από ένα sff 6300hp του 2013 με I3-3220, με ssd (σε sata2...) και παρ' όλο τα μόλις 4gb ram ddr3 στα 10άρια δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν μου κακοφαίνεται παρ' όλο που είμαι συνηθισμένος στον i5-10gen του σπιτιού μου. Απλά λόγω της χαμηλής ram φροντίζω να μην έχω ανοικτές πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα και πολλές καρτέλες στον browser. - με 8gb δεν θα είχα ούτε αυτό... Οι επεξεργαστές πλέον έχουν γίνει τόσο ισχυροί που οι περιοριστικοί παράγοντες είναι αλλού...Καθάρισε καλά το λειτουργικό ή ακόμα καλύτερα κάνε clean insall σε έναν ssd και θα δεις τι εννοώ...

lospsi
06/09/2021, 22:53
Πάντως, έχω παρατηρήσει ότι πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος μιας ποιοτικής μητρικής, κάτι που συχνά παραβλέπεται.
Επίσης, παίζει ρόλο και ο χρήστης, πόσο φορτώνει το pc με χαζομάρες που το κουράζουν αδίκως.
Στην δουλειά μου, έχω E8400 (core2duo είναι αυτό, έτσι? Υπερδεκαετίας...) /4GB RAM/SSD και δουλεύω illustrator/Photoshop/corel συν τα γραφείου/ίντερνετ χωρίς πρόβλημα.

turogalos
07/09/2021, 01:53

Πέρσι τα Χριστούγεννα αγόρασα 2 Dell SFF μεταχειρισμένους από την εταιρία που ήμουν για να τα δώσω στα παιδιά μου για πρώτο gaming PC. Ήταν Dell 9020SFF με i5, SATA δίσκο και 8GB RAM. Αφού τους έκανα κομμάτια για καθαρισμό (ξέρεις πόση σκόνη μαζέυει ένας υπολογιστής γραφείου) τους αγόρασα τα παρακάτω εξαρτήματα (οθόνη έλαβα με τους PC και είχα 2 256GB SSD στο συρτάρι):

GPU Geforce GTX 1650 D6 OC Low Profile 4G
RAM Crucial 16GB Kit (8GBx2) DDR3L
WiFi TP-Link TL-WN822N WiFi USB adapter
Keyboard Rapoo X1960 Wireless Keyboard and Mouse Combo

Τα παιδιά μου τους σκίζουν και δεν έχουν βγάλει κιχ εδώ και 9 μήνες. Παίζουν όλα τους τα παιχνίδια συνήθως σε High Quality και τους λατρεύουν. Γενικά θεωρώ τους Dell ανώτερης ποιότητας από ΗΡ ή Lenovo και δεν φοβάμαι να αγοράσω μεταχειρισμένο. Δες φωτό από το εσωτερικό των PC:

430540

430541

Zid
07/09/2021, 11:14
Πέρσι τα Χριστούγεννα αγόρασα 2 Dell SFF μεταχειρισμένους από την εταιρία που ήμουν για να τα δώσω στα παιδιά μου για πρώτο gaming PC. Ήταν Dell 9020SFF με i5, SATA δίσκο και 8GB RAM. Αφού τους έκανα κομμάτια για καθαρισμό (ξέρεις πόση σκόνη μαζέυει ένας υπολογιστής γραφείου) τους αγόρασα τα παρακάτω εξαρτήματα (οθόνη έλαβα με τους PC και είχα 2 256GB SSD στο συρτάρι):

GPU Geforce GTX 1650 D6 OC Low Profile 4G
RAM Crucial 16GB Kit (8GBx2) DDR3L
WiFi TP-Link TL-WN822N WiFi USB adapter
Keyboard Rapoo X1960 Wireless Keyboard and Mouse Combo

Τα παιδιά μου τους σκίζουν και δεν έχουν βγάλει κιχ εδώ και 9 μήνες. Παίζουν όλα τους τα παιχνίδια συνήθως σε High Quality και τους λατρεύουν. Γενικά θεωρώ τους Dell ανώτερης ποιότητας από ΗΡ ή Lenovo και δεν φοβάμαι να αγοράσω μεταχειρισμένο. Δες φωτό από το εσωτερικό των PC:

430540

430541 Παίζουν αρκετά καλες τιμές νομιζω απο cosmodata σε refurbished Dell workstation, και εγώ τέτοιο θα έπαιρνα για σπίτι :beer:

Garfield
09/09/2021, 21:57
ο i3-3220 για δουλειές καθημερινής χρήσης και γραφείου ακόμα είναι μια χαρά... Δεν του λείπει η υπολογιστική ισχύ. Εχει καλό single core με αποτέλεσμα ακόμα να ανταποκρίνεται θαυμάσια στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί το 90% των χρηστών. Θα γονατίσει μόνο άμα τρέξεις απαιτητικές πολυπύρηνες εφαρμογές (συνήθως επεξεργασία video , 3d cad κλπ) και φυσικά σε απαιτητικά παιχνίδια (αν και εκεί η κάρτα γραφικών είναι αυτή που θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά).
Βάλτου πάνω έναν ssd, και κράτα τα λεφτά να αναβαθμιστείς σε 2-3 χρόνια...Με έναν ssd σε sata3 που θα έχει πάνω το λειτουργικό, τις εφαρμογές και τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία θα δεις μεγάλη διαφορά στην χρήση...

Αυτή την στιγμή σου γράφω από ένα sff 6300hp του 2013 με I3-3220, με ssd (σε sata2...) και παρ' όλο τα μόλις 4gb ram ddr3 στα 10άρια δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν μου κακοφαίνεται παρ' όλο που είμαι συνηθισμένος στον i5-10gen του σπιτιού μου. Απλά λόγω της χαμηλής ram φροντίζω να μην έχω ανοικτές πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα και πολλές καρτέλες στον browser. - με 8gb δεν θα είχα ούτε αυτό... Οι επεξεργαστές πλέον έχουν γίνει τόσο ισχυροί που οι περιοριστικοί παράγοντες είναι αλλού...Καθάρισε καλά το λειτουργικό ή ακόμα καλύτερα κάνε clean insall σε έναν ssd και θα δεις τι εννοώ...

Η αλήθεια είναι ότι από πέρσι σκεφτόμουν μια τέτοια αναβάθμιση αλλά όλο το ανέβαλα. Απλά προέκυψε η δυνατότητα μέσω ενός προγράμματος του πανεπιστημίου για αγορά νέου γι αυτό σκεφτόμουν να τον αλλάξω.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν πάρω ενα 500άρι SSD και επειδή δεν θέλω να ξαναστήνω από την αρχή Windows και τα υπόλοιπα προγράμματα υπάρχει δυνατότητα να κάνω αντίγραφο σε αυτόν το partition που έχω το λειτουργικό και τα προγράμματα και μετά να κάνει boot από αυτόν; Νομίζω κάπου το είχα διαβάσει ότι γίνεται με κάποια εφαρμογή.

νεοσσός
09/09/2021, 22:41
Είναι εφικτή η κλωνοποίηση του δίσκου με λογισμικό. Μάλιστα κάποιες εταιρείες SSD το παρέχουν με το δίσκο. Θα πρότεινα όμως νέα εγκατάσταση.

Garfield
09/09/2021, 22:45
Η αλήθεια είναι ότι από πέρσι σκεφτόμουν μια τέτοια αναβάθμιση αλλά όλο το ανέβαλα. Απλά προέκυψε η δυνατότητα μέσω ενός προγράμματος του πανεπιστημίου για αγορά νέου γι αυτό σκεφτόμουν να τον αλλάξω.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν πάρω ενα 500άρι SSD και επειδή δεν θέλω να ξαναστήνω από την αρχή Windows και τα υπόλοιπα προγράμματα υπάρχει δυνατότητα να κάνω αντίγραφο σε αυτόν το partition που έχω το λειτουργικό και τα προγράμματα και μετά να κάνει boot από αυτόν; Νομίζω κάπου το είχα διαβάσει ότι γίνεται με κάποια εφαρμογή.

Επίσης να ρωτήσω πως θα εγκαταστήσω τον SSD 2.5" αφού ο υπολογιστής μου έχει θέσεις για 3.5";

Garfield
09/09/2021, 23:11
Επίσης να ρωτήσω πως θα εγκαταστήσω τον SSD 2.5" αφού ο υπολογιστής μου έχει θέσεις για 3.5";

Και κάτι τελευταίο γιατί σας ζάλισα. Σκέφτομαι να διαλέξω ανάμεσα στα 3 παρακάτω:

Samsung 870 Evo SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/26796273/Samsung-870-Evo-SSD-500GB-2-5-MZ-77E500B-EU.html)
Crucial MX500 SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/13785263/Crucial-MX500-SSD-500GB-2-5-CT500MX500SSD1.html)
Western Digital Blue 3D SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/12658338/Western-Digital-Blue-3D-SSD-500GB-2-5-WDS500G2B0A.html)

Τι προτείνετε;

lospsi
10/09/2021, 06:48

υπάρχουν "συρταράκια" που μετατρέπουν την θέση 3,5 σε 2,5
π.χ.
https://www.cosmodata.gr/product/186559/hardware-anavathmisi/pc-modding/hdd-brackets/hdd-mounting-kit-goobay-93990-2-5-3-5

THEOD
10/09/2021, 08:26

Προκειμένου να μην μπλέξεις με βιδάκια, συρταράκια, αντάπτορες κλπ και με δεδομένο ότι το βάρος ενός sata ssd είναι αστείο, με θερμοσιλικόνη σε μια επίπεδη επιφάνεια στο κουτί μια χαρά θα κάνεις δουλειά. Απλά πρώτα σύνδεσε τα καλώδια, καθάρισε την επιφάνεια από σκόνη και μετά όπως είναι έτοιμος/τελειωμένος τον κολλάς...Προτιμότερο στο πάτωμα (ή σε άλλη "φυσική" από άποψη βαρύτητας θέση) αν έχεις χώρο...:wave2:

THEOD
10/09/2021, 08:33

Πολλές τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν. Εγώ χρησιμοποιώ την δωρεάν έκδοση του Macrium Reflect. Με έχει βγάλει πάντα ασπροπρόσωπο ειδικά όταν πρέπει να κλωνοποιήσω δίσκους με διαφορετικά μεγέθη και μπόλικα partitions. Μην κλωνοποιήσεις partition αλλά όλον τον παλιό σκληρό εκτός αν ξέρεις ακριβώς τι και πως. Πάντως αν έχεις χρόνο και όρεξη και δεν κολλάς σε τίποτε δύσκολες να βρεις εφαρμογές, το clean install είναι προτιμότερο για να έχεις "φρέσκο" λειτουργικό. Αν κλωνοποιήσεις πριν ξεκινήσεις να έχεις κάνει back-up είτε τα files, είτε ολόκληρο image για παν ενδεχόμενο...Αν κάνεις νέα καθαρή εγκατάσταση δεν χρειάζεται - ο παλιός σκληρός είναι από μόνος του ένα back-up :wave2:

THEOD
10/09/2021, 10:14
Και κάτι τελευταίο γιατί σας ζάλισα. Σκέφτομαι να διαλέξω ανάμεσα στα 3 παρακάτω:

Samsung 870 Evo SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/26796273/Samsung-870-Evo-SSD-500GB-2-5-MZ-77E500B-EU.html)
Crucial MX500 SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/13785263/Crucial-MX500-SSD-500GB-2-5-CT500MX500SSD1.html)
Western Digital Blue 3D SSD 500GB 2.5'' (https://www.skroutz.gr/s/12658338/Western-Digital-Blue-3D-SSD-500GB-2-5-WDS500G2B0A.html)

Τι προτείνετε;

SAMSUNG από εμένα. Θα πιάσει ταχύτητες στο όριο του sata3, έχει καλή φήμη αξιοπιστίας, και πλέον οι διαφορές τιμής είναι μικρές... Αν όμως δεν έχεις sata3 στη μητρική αλλά το παλιότερο sata2, όποιον και να βάλεις δεν έχει σημασία από άποψη ταχύτητας μιας και το sata2 θα "φρενάρει" το παραπάνω... Σε τέτοια περίπτωση πας στον φθηνότερο που θα βρεις (για value for money κοίτα κανέναν PNY - έχω χρησιμοποιήσει αρκετούς χωρίς κανένα πρόβλημα ταχύτητας ή αξιοπιστίας μετά από 1-2 χρόνια εμπειρίας τους). Αυτά... :wave2:

thunder ace
12/09/2021, 17:04
Υπαρχει για αμεση αγορα καμια καρτα γραφικων;
Δεν μιλαω για τιποτα σουπερ-ντουπερ,αλλα στο φασμα 100-150 ευρω περιπου.
ειναι επειγον.

Vstrommer71
12/09/2021, 20:36
Υπαρχει για αμεση αγορα καμια καρτα γραφικων;
Δεν μιλαω για τιποτα σουπερ-ντουπερ,αλλα στο φασμα 100-150 ευρω περιπου.
ειναι επειγον.

Τις έχουν εξαντλήσει οι bitcoin minners.
Kι εσύ σκάβεις?:D

thunder ace
13/09/2021, 06:48
Τις έχουν εξαντλήσει οι bitcoin minners.
Kι εσύ σκάβεις?:D

Οχι ρε συ......που τετοια χαρη!!!!!
Για τον γιο μου την θελω.

katsar
13/09/2021, 14:25
Εν το μεταξύ έχω και εγώ ολοκαίνουργιο desktop που κάθεται και περιμένει κάρτα γραφικών.
Πέσαν λίγο οι τιμές αλλά και πάλι είναι ψηλά ,μία 1650 κοστίζει όσο η μισή μηχανή μου :bawl:
Η πλάκα είναι στις αγγελίες μτχ καρτών,τις δίνουν στην καλύτερη όσο κόστιζε καινούργια και με σχόλια ''δεν έγινε ποτέ overclock,ήπια χρήση'' κτλ.
Κάτι σαν την μηχανή ναυτικού :lol:

AristidisZ
13/09/2021, 15:18
εγώ απορώ ποιος ασχολείται πλέον με PC gaming με τέτοιες τιμές, αν θες να παίξεις τσιμπάς ένα PS5 με 500€ και είσαι άρχοντας....

thunder ace
15/09/2021, 11:44
Εν το μεταξύ έχω και εγώ ολοκαίνουργιο desktop που κάθεται και περιμένει κάρτα γραφικών.
Πέσαν λίγο οι τιμές αλλά και πάλι είναι ψηλά ,μία 1650 κοστίζει όσο η μισή μηχανή μου :bawl:
Η πλάκα είναι στις αγγελίες μτχ καρτών,τις δίνουν στην καλύτερη όσο κόστιζε καινούργια και με σχόλια ''δεν έγινε ποτέ overclock,ήπια χρήση'' κτλ.
Κάτι σαν την μηχανή ναυτικού :lol:

https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1837409-asus-rtx-3090-strix-oc-24gb-%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7/
Τυχερε......σου βρηκα ευκαιρια.

THEOD
15/09/2021, 12:10
https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1837409-asus-rtx-3090-strix-oc-24gb-%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7/
Τυχερε......σου βρηκα ευκαιρια.

Γεμάτο ευκαιριάρες είναι αυτό το site... :lol::lol::lol: Νάναι καλά τα παλληκάρια ειδικά στις κάρτες γραφικών έχω ρίξει πολύ γέλιο το τελευταίο διάστημα...:D

bulmont
15/09/2021, 12:26
Ρε παλληκάρια (...λέμε τώρα.......) εχω πρόβλημα με την σύνδεση μεταξύ κινητου και υπολογιστή.
Ενω συνδέεται για φόρτιση δεν μπορω να κάνω τίποτα άλλο...
Το κινητό είναι CAT S42 o υπολογιστης toshiba με win 10
Eχω τσεκάρει όλες τις ρυθμίσεις στο κινητό για συνδεση, μεταφορά αρχείων κλπ.....
Οταν βρω χρόνο θα ψάξω και το μπλουτουθ......
Υπ οψιν πως ειμαι εξωτερικό.......Ολλανδια,

THEOD
15/09/2021, 12:54
Ρε παλληκάρια (...λέμε τώρα.......) εχω πρόβλημα με την σύνδεση μεταξύ κινητου και υπολογιστή.
Eχω τσεκάρει όλες τις ρυθμίσεις στο κινητό για συνδεση, μεταφορά αρχείων κλπ.....

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το κινητό ή τον υπολογιστή (εκτός αν δεν δουλεύουν τα usb του... :D) - είναι ρύθμιση του Android...
Στις ρυθμίσεις / πρόσθετες ρυθμίσεις / επιλογές προγραμματιστών ενεργοποίησε το usb debbunging
Μετά κάθε φορά που θα συνδέεις το usb θα σου δίνει τις επιλογές για να διαλέξεις τι θες να κάνεις...

ΥΓ Φρόντισε μόνο το καλώδιο του usb να είναι ικανό να μεταφέρει data - μερικά πάμφθηνα που κυκλοφορούν είναι ικανά μόνο για φόρτιση

DoctoR_k6
15/09/2021, 13:11

Να υποθεσουμε πως εχεις τσεκαρει drivers η τους εχεις κατεβασει ετσι?
Αν οχι κατεβασε τους κ θα τρεξει λογικα κανονικα κ για μεταφορα αρχειων.

Nikos77
15/09/2021, 13:46
Πήρα αυτό το καλώδιο https://pc-xperts.gr/index.php?route=product/product&path=576_375&product_id=205229&skr_prm=WyI2ZjZhZWIzMC1mODM1LTQ1MzYtYjQ1Mi03MDI5NjI2NzliNDEiLDE2MzE3MDYzMDc1MTEseyJhcHBfdHlwZSI6Im5h dGl2ZSIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0 για σύνδεση κινητού με αυτοκίνητο για android και δε κάνει μεταφορά data παρά μόνο φορτιση.
Φταίει ότι είναι μακρύ? Να πάρω το ίδιο σε πιο κοντό? Το site τυχαιο

katsar
15/09/2021, 13:51
Στο δικό μου όταν το συνδέω στο κομπιουτερ αν δεν πατήσω μια επιλογή που λέει μεταφορά αρχείων φορτίζει μόνο .
Βλέπω τους φακέλους του κινητού στο κομπιούτερ αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Κάνω scroll down στην κεντρική οθόνη και κατεβαίνει ένα μικρό μενού με 3 επιλογές -φόρτιση-μεταφορά αρχείων-συγχρονισμός και διαλέγω ανάλογα.
Ίσως έχει κάτι παρόμοιο.
edit καλά να περάσεις .

teogtp
15/09/2021, 14:40

Αυτό είναι.
Δεν έχεις ροαμινγκ.

:p

THEOD
15/09/2021, 16:15
Πήρα αυτό το καλώδιο https://pc-xperts.gr/index.php?route=product/product&path=576_375&product_id=205229&skr_prm=WyI2ZjZhZWIzMC1mODM1LTQ1MzYtYjQ1Mi03MDI5NjI2NzliNDEiLDE2MzE3MDYzMDc1MTEseyJhcHBfdHlwZSI6Im5h dGl2ZSIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0 για σύνδεση κινητού με αυτοκίνητο για android και δε κάνει μεταφορά data παρά μόνο φορτιση.
Φταίει ότι είναι μακρύ? Να πάρω το ίδιο σε πιο κοντό? Το site τυχαιο

Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο, αλλά πάντως δεν έχει να κάνει με το μήκος...
Μερικά καλώδια (ειδικά αυτά που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε κινητά κλπ αλλά σαν αξεσουάρ για φόρτιση άλλων συσκευών όπως πχ powerbanks, ηλ τσιγάρα, φακοί κλ) απλά δεν περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους τους αγωγούς για μεταφορά data. Είναι φτιαγμένα καθαρά για φόρτιση και μόνον (αργή ή γρήγορη δεν έχει σημασία, αν και τελευταία είναι της μόδας η γρήγορη - βλέπε 5Α)...
Κανονικά έπρεπε να το τονίζουν στην περιγραφή και αυτοί που τα πουλάνε να το ξέρουν και να το επισημαίνουν αλλά... :moutza:

EDIT Απ 'ότι βλέπω σε specs (και όσο μπορούμε να τα εμπιστευτούμε...) το συγκεκριμένο καλώδιο μπορεί να μεταφέρει data... και μάλιστα αναφέρει για 40mb/sec... Άρα πιθανόν το πρόβλημά σου να είναι αλλού...

bulmont
16/09/2021, 00:31
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το κινητό ή τον υπολογιστή (εκτός αν δεν δουλεύουν τα usb του... :D) - είναι ρύθμιση του Android...
Στις ρυθμίσεις / πρόσθετες ρυθμίσεις / επιλογές προγραμματιστών ενεργοποίησε το usb debbunging
Μετά κάθε φορά που θα συνδέεις το usb θα σου δίνει τις επιλογές για να διαλέξεις τι θες να κάνεις...

ΥΓ Φρόντισε μόνο το καλώδιο του usb να είναι ικανό να μεταφέρει data - μερικά πάμφθηνα που κυκλοφορούν είναι ικανά μόνο για φόρτιση

Να υποθεσουμε πως εχεις τσεκαρει drivers η τους εχεις κατεβασει ετσι?
Αν οχι κατεβασε τους κ θα τρεξει λογικα κανονικα κ για μεταφορα αρχειων.Ο

Κατ΄ αρχην με τα ιδια καλώδια έκανα δουλειά στην Ελλάδα σε άλλο υπολογιστή.
Οι δε θύρες του υπολογιστη (τρεις είναι) λειτουργουν μια χαρα με εξωτερικους δίσκους και στικάκια.

Οι drivers τι είναι;;;;

basilis_k6
16/09/2021, 01:03
Ο

Κατ΄ αρχην με τα ιδια καλώδια έκανα δουλειά στην Ελλάδα σε άλλο υπολογιστή.
Οι δε θύρες του υπολογιστη (τρεις είναι) λειτουργουν μια χαρα με εξωτερικους δίσκους και στικάκια.

Οι drivers τι είναι;;;;

αρχικα κάνε επανεκκινηση και στα 2.
βαλε το κινητο πανω και δες αν σου πετάει κάτι στις ειδοποιησεις. μετα βλέπουμε

bulmont
16/09/2021, 01:19
To παράτησα........ τέτοια ώρα, τέτοια λόγια...........
Ευχαριστω για την βοήθεια, αλλά δεν τοχω και τόσο με τους
υπολογιστες......

Bowleno
16/09/2021, 08:52
υπολογιστες......

Εσύ μόνο με τις τανάλιες και τους κόφτες... :D

teogtp
16/09/2021, 09:02
υπολογιστες......

Περίμενε να μπει ο μπακλης που είναι και της τεχνολογίας,να σου πει πώς καί τί.

:D

DoctoR_k6
16/09/2021, 09:25
υπολογιστες......

Διαβασε εδω (https://support.catphones.com/hc/en-gb/articles/360016392260-S42-Transferring-Media-From-Your-Phone-to-a-PC)...
Αλλιως κατεβασμα ενα αρχειο (drivers) για να τρεχει κανονικα το κινητο σε μεταφορα αρχειων.

Bowleno
16/09/2021, 10:49
Περίμενε να μπει ο μπακλης που είναι και της τεχνολογίας,να σου πει πώς καί τί.

:D

Τι να γίνεται και αυτή η ψυχή....από τότε που τον αποπήρε η....διευθύντρια (sic) κάνει σαν κακιασμένο παιδί γμτ :(

Αν αντιδρούσαμε όλοι έτσι, θα έμενε μόνο ο γέρος να τρώει σουπιές και γαύρους με τα τσίπουρα....:lol:

THEOD
16/09/2021, 11:49
Το πιθανότερο είναι να μην είναι θέμα drivers (όχι ότι αποκλείεται φυσικά...). Λογικά αν μεταξύ συσκευών υπήρχε επικοινωνία τα win10 θα αναγνώριζαν και θα κατέβαζαν αυτόματα τους drivers σε μερικά δευτερόλεπτα...
Θεωρώ ότι κάποια αναβάθμιση του Android τα έκανε θάλασσα και δεν δίνει την επιλογή ενεργοποίησης data στα usb.
Με 3 κλικ (touch προφανώς... :D) όπως σου έγραψα έχεις πολύ καλές πιθανότητες να λυθεί το πρόβλημα - και δεν χρειάζεται καμιά ειδική γνώση για αυτό....
Πας ρυθμίσεις/πρόσθετες ρυθμίσεις/επιλογές προγραμματιστών/usb debunging on και μπορεί να καθάρισες...
Αν δουλέψει κάθε φορά που θα συνδέεις το usb θα πετάγεται ένα μενού που θα σε ρωτάει αν θέλεις σκέτη φόρτιση ή μεταφορά αρχείων... Δεν χάνεις απολύτως τίποτα να το δοκιμάσεις και θα σου πάρει 10 δεύτερα...

Bowleno
16/09/2021, 17:10
Το πιθανότερο είναι να μην είναι θέμα drivers (όχι ότι αποκλείεται φυσικά...). Λογικά αν μεταξύ συσκευών υπήρχε επικοινωνία τα win10 θα αναγνώριζαν και θα κατέβαζαν αυτόματα τους drivers σε μερικά δευτερόλεπτα...
Θεωρώ ότι κάποια αναβάθμιση του Android τα έκανε θάλασσα και δεν δίνει την επιλογή ενεργοποίησης data στα usb.
Με 3 κλικ (touch προφανώς... :D) όπως σου έγραψα έχεις πολύ καλές πιθανότητες να λυθεί το πρόβλημα - και δεν χρειάζεται καμιά ειδική γνώση για αυτό....
Πας ρυθμίσεις/πρόσθετες ρυθμίσεις/επιλογές προγραμματιστών/usb debunging on και μπορεί να καθάρισες...
Αν δουλέψει κάθε φορά που θα συνδέεις το usb θα πετάγεται ένα μενού που θα σε ρωτάει αν θέλεις σκέτη φόρτιση ή μεταφορά αρχείων... Δεν χάνεις απολύτως τίποτα να το δοκιμάσεις και θα σου πάρει 10 δεύτερα...

Μόνο που ξέχασες να του πεις ότι για να μπει στις επιλογές προγραμματιστών το οποίο είναι κρυφό μενού, πρέπει πρώτα να κλικάρει 5-6 φορές στο "έκδοση κατασκευής" η όπως αλλιώς ονομάζεται, ανάλογα το κινητό... Σε xiaomi, εκεί που λέει έκδοση miui....:D

THEOD
16/09/2021, 17:51
Να σε πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι χαρακτηριστικό του miui και ισχύει μόνο στα xiaomi ή αν ισχύει γενικώς... :blush: :rolleyes:

Bowleno
16/09/2021, 18:04
Να σε πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι χαρακτηριστικό του miui και ισχύει μόνο στα xiaomi ή αν ισχύει γενικώς... :blush: :rolleyes:

Γενικώς ισχύει. Σε όλα ανεξαιρέτως είναι κρυφό μενού και θέλει ενεργοποίηση με τον τρόπο που είπα πιο πάνω, σε όλα, πάλι.
Είναι κρυφό διότι πρέπει να ξέρεις τι πατάς για να μην τα κάνεις όλα ταναπου:D

THEOD
16/09/2021, 18:12
Ααααα, ΟΚ κατάλαβα... Να που μάθαμε και κάτι σήμερα... :beer:

Anyway, παραμένει μια απλή διαδικασία που μάλλον θα του λύσει το πρόβλημα και δεν χάνει τπτ να την δοκιμάσει... :wave2:

Garfield
21/09/2021, 20:20
SAMSUNG από εμένα. Θα πιάσει ταχύτητες στο όριο του sata3, έχει καλή φήμη αξιοπιστίας, και πλέον οι διαφορές τιμής είναι μικρές... Αν όμως δεν έχεις sata3 στη μητρική αλλά το παλιότερο sata2, όποιον και να βάλεις δεν έχει σημασία από άποψη ταχύτητας μιας και το sata2 θα "φρενάρει" το παραπάνω... Σε τέτοια περίπτωση πας στον φθηνότερο που θα βρεις (για value for money κοίτα κανέναν PNY - έχω χρησιμοποιήσει αρκετούς χωρίς κανένα πρόβλημα ταχύτητας ή αξιοπιστίας μετά από 1-2 χρόνια εμπειρίας τους). Αυτά... :wave2:

Τελικά πήρα τον Crucial MX500. Το επόμενο μου βήμα είναι να κλονωποιήσω το partition με το λειτουργικό και τα προγράμματα και να κάνω boot πια από τον SSD. Όσον αφορά την συνδεσμολογία θα ήθελα την βοήθεια σας. Πάνω στο motherboard έχει 6 υποδοχές SATA με τις εξής ονομασίες: SATA3G_1, SATA3G_2, SATA3G_3, SATA3G_4, SATA6G_E1 & SATA6G_E2. Σε αυτά θέλω να κουμπώσω τον SSD, 2 HDD (1TB έκαστος) & DVDRW. Πως να το κάνω για να έχω την μέγιστη δυνατή απόδοση; Ή μήπως δεν παίζει ρόλο;

THEOD
21/09/2021, 20:38
Τελικά πήρα τον Crucial MX500. Το επόμενο μου βήμα είναι να κλονωποιήσω το partition με το λειτουργικό και τα προγράμματα και να κάνω boot πια από τον SSD. Όσον αφορά την συνδεσμολογία θα ήθελα την βοήθεια σας. Πάνω στο motherboard έχει 6 υποδοχές SATA με τις εξής ονομασίες: SATA3G_1, SATA3G_2, SATA3G_3, SATA3G_4, SATA6G_E1 & SATA6G_E2. Σε αυτά θέλω να κουμπώσω τον SSD, 2 HDD (1TB έκαστος) & DVDRW. Πως να το κάνω για να έχω την μέγιστη δυνατή απόδοση; Ή μήπως δεν παίζει ρόλο;

ΑΝ όλα τα sata της μητρικής σου είναι τα ίδια (δηλαδή sata3 -6Gb) δεν έχει σημασία σε ποιο θα τον συνδέσεις. Αρκεί μετά να μπεις στο uefi (bios) και να ορίσεις από που θέλεις να κάνεις boot.
Αν όμως η μητρική σου έχει διαφόρων ειδών sata όπως διαφαίνεται από τα γραφόμενά σου (δηλαδή κάποια είναι sata2 και κάποια sata3) τότε συμβουλέψου το manual της μητρικής και σύνδεσε τον SSD σε υποδοχή sata3(6gb) για να πάρεις το max που μπορεί ο ssd να σου δώσει.

νεοσσός
21/09/2021, 21:24
Το DVDRW θα μπει σε SATA3G_2 θύρα. Ο SSD σε SATA6G_1 θύρα που υποψιάζομαι υπάρχει στη μητρική σου, αν και δεν μας την ανέφερες. Ο ένας HDD θα μπει σε SATA6G_2, που μάλλον υπάρχει στη μητρική σου και ο δεύτερος είτε σε SATA6G_3 (αν υφίσταται), είτε σε μία από τις άλλες (προτιμώ την SATA3G_1).

Έχε υπόψη, ότι για 6G θύρες SATA, χρειάζονται αντίστοιχων προδιαγραφών καλώδια.

THEOD
22/09/2021, 07:02
Επειδή ίσως να μπερδεύτηκες λίγο, ας το ανακεφαλαιώσω…

Από το 2008-9 άρχισε να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο διασύνδεσης sata3-6g που προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς σε σχέση με το τότε υπάρχων sata2-3g.

Όλα τα sata είναι backwards compatible που σημαίνει ότι μπορείς να συνδέσεις μια συσκευή sata3-6g σε υποδοχή sata2 ή και sata1 και να λειτουργήσει κανονικά – απλά η μέγιστη ταχύτητα κάθε φορά θα περιορίζεται από το πρωτόκολλο της διασύνδεσης άσχετα τι ταχύτητα είναι ικανή η συσκευή να πετύχει.
Σαν μεταβατικό στάδιο αρκετές μητρικές της εποχής υποστήριζαν και τους 2 τύπους sata (συνήθως οι sata3 υποδοχές ήταν με μπλέ χρώμα και οι sata2 με μαύρο) και το manual της μητρικής θα αναφέρει ξεκάθαρα ποια είσοδο υποστηρίζει τι. Αυτό αφορά αρκετές μητρικές του 2010 – 2014.

Εδώ και καμιά πενταετία όλες οι μητρικές (ακόμα και οι φθηνότερες) έχουν καθιερώσει σαν στάνταρ το sata3 και διαθέτουν μόνο αυτό οπότε τα πράγματα απλοποιούνται..

Κλασικοί σκληροί δίσκοι και dvd πιάνουν ταχύτητες κάτω από το μέγιστο του sata2 οπότε είτε τους συνδέσεις σε sata2 είτε σε sata3 δεν έχει καμία διαφορά (θεωρητικά η 8 ή 16 MB cache μνήμη των hdd μπορεί να λειτουργήσει και σε πάνω από τις sata2 ταχύτητες γιαυτό και βλέπεις hdd να μαρκετάρονται ως sata3, αλλά στην πράξη αυτό δεν κάνει καμία διαφορά).

Οι ssd από την άλλη (αν και θα λειτουργήσουν οπουδήποτε) χρειάζονται το sata3 για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ταχύτητές τους και μάλιστα οι πιο γρήγοροι το εξαντλούν κι αυτό (εξ’ ου και οι nvme που λόγω της pcie διασύνδεσης μπορούν να ανέβουν πολύ ψηλότερα από τους κλασικούς sata ssd…). Πάντως ακόμα και σε sata2 σύνδεση (στην περίπτωση που δεν υπάρχουν καθόλου sata3 όπως στα ακόμα παλαιότερα συστήματα) οι ssd παραμένουν αισθητά πιο γρήγοροι σε σχέση με τους κλασικούς σκληρούς και ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους 2,5 -5400rpm των φορητών….

Τα καλώδια είναι τα ίδια και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός καλωδίου sata2 και ενός καλωδίου sata3. Απλά γα λόγους marketing τα προωθούν ως sata3. Σε καλή κατάσταση χωρίς φθορές/τσακίσματα sata καλώδιο να είναι και θα κάνει μια χαρά την δουλειά του…

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι αν η μητρική σου διαθέτει 2πλές εισόδους (και sata2 και sata3) τότε συνδέεις τον ssd σε sata3 και όλα τα υπόλοιπα οπουδήποτε… Επειδή συνήθως όταν είχαν μικτά sata αυτά ήταν πολλαπλάσια του 2 (πχ 2 εισόδους sata3 και 4 εισόδους sata2) η καθιερωμένη πρακτική λέει ότι συνδέεις τον ssd σε sata3 και τα υπόλοιπα σε sata2 ώστε να σου μείνει μια επιπλέον sata3 ελεύθερη για την προσθήκη ενός επιπλέον ssd αν χρειαστεί...Το μανουαλ της μητρικής θα σε καθοδηγήσει στο τι είναι τι…

Εννοείται ότι αφού τελειώσεις με τις συνδέσεις μπαίνει στο uefi (ή bios) της μητρικής και στο αντίστοιχο μενού ορίζεις τον ssd ως 1st boot συσκευή.

Αν και δεν είναι αναγκαίο (τα win8 και 10 το ενεργοποιούν αυτόματα) πολλοί αφού εγκαταστήσουν τον ssd κάνουν ένα τσεκάρισμα για να βεβαιωθούν ότι η λειτουργία TRIM είναι ενεργοποιημένη σε αυτόν…

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι…

ΥΓ1 Είναι κρίμα να βάλεις έναν "σβέλτο" ssd και μέσω της κλωνοποίησης να τον φορτώσεις με ένα λειτουργικό που κουβαλά σκουπίδια και δυσλειτουργίες ετών... Μια νέα-καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού είναι σαφώς προτιμότερη...

ΥΓ 2 Αν κάνεις νέα/καθαρή εγκατάσταση και αν η μητρική σου στο bios έβλεπε τον παλιό δίσκο ως IDE, καλά είναι ΠΡΙΝ ξεκινήσεις την νέα εγκατάσταση των Win στον ssd να επιλέξεις το ACHI...

karateo
22/09/2021, 07:48
ΥΓ Είναι κρίμα να βάλεις έναν "σβέλτο" ssd και μέσω της κλωνοποίησης να τον φορτώσεις με ένα λειτουργικό που κουβαλά σκουπίδια και δυσλειτουργίες ετών... Μια νέα-καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού είναι σαφώς προτιμότερη...

Παλαιότερα θα συμφωνούσα.
Αλλά με τα win10 και αν ο χρήστης προσέχει τί βάζει τότε η κλονοποίηση δουλεύει μια χαρά.
Σε δύο μηχανήματα της δουλειάς που ξεκίνησαν με XP έχω φτάσει στα win10 χωρίς format και πέρασα και μία κλονοποίηση.
Σβέλτα χωρίς κουλά προβλήματα και γλύτωσα κάποιες ώρες να τα ρυθμίσω.

Το ίδιο και σπίτι μου. Και μιλάμε για λειτουργικό που πρέπει να έχει φτάσει 10ετία χωρίς format.

Εξαρτάται βέβαια και πόσα προγράμματα με ρυθμίσεις έχει βάλει κάποιος. Αν μιλάμε για λίγα που ρυθμίζονται γρήγορα τότε μπορεί να αξίζει ο κόπος.
Δεν έχουμε και σαφή ένδειξη για το όφελος. 1" στο boot time? ή και κάτι άλλο?

THEOD
22/09/2021, 08:15
Παλαιότερα θα συμφωνούσα.
Αλλά με τα win10 και αν ο χρήστης προσέχει τί βάζει τότε η κλονοποίηση δουλεύει μια χαρά.
Σε δύο μηχανήματα της δουλειάς που ξεκίνησαν με XP έχω φτάσει στα win10 χωρίς format και πέρασα και μία κλονοποίηση.
Σβέλτα χωρίς κουλά προβλήματα και γλύτωσα κάποιες ώρες να τα ρυθμίσω.

Το ίδιο και σπίτι μου. Και μιλάμε για λειτουργικό που πρέπει να έχει φτάσει 10ετία χωρίς format.

Εξαρτάται βέβαια και πόσα προγράμματα με ρυθμίσεις έχει βάλει κάποιος. Αν μιλάμε για λίγα που ρυθμίζονται γρήγορα τότε μπορεί να αξίζει ο κόπος.
Δεν έχουμε και σαφή ένδειξη για το όφελος. 1" στο boot time? ή και κάτι άλλο?

Σαφώς και η κλωνοποίηση δουλεύει μια χαρά και είναι μια επιλογή. Το έχω κάνει κι εγώ αρκετές φορές σε μηχανήματα φίλων/τρίτων...

Επειδή όμως το λειτουργικό ενός μέσου χρήστη (που όπως και να το κάνουμε δεν προσέχει ιδιαίτερα τι κατεβάζει, τι εγκαθιστά, τα start apps του κλπ) είναι πάντα φορτωμένο με χίλιες δυο παπαριές που πολλές φορές είναι ικανές από μόνες τους να κρεμάσουν (ειδικά ένα παλιό) μηχάνημα, θεωρώ με διαφορά προτιμότερη μια νέα/καθαρή εγκατάσταση.

Τώρα αν έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά φρέσκια, και καθαρή/καλοσυντηρημένη εγκατάσταση των win, ή αν είναι τόσο μεγάλη φασαρία το νέο σετάρισμα, ή αν δεν μπορούν να βρεθούν οι εγκατεστημένες εφαρμογές, ή, ή ή,… τότε ναι – και η κλωνοποίηση είναι μια λειτουργική λύση. Συνεχίζω όμως πάντα να προτιμώ την νέα όπου και όταν μπορώ… :wave2:

thunder ace
22/09/2021, 08:21
Σαφώς και η κλωνοποίηση δουλεύει μια χαρά και είναι μια επιλογή. Το έχω κάνει κι εγώ αρκετές φορές σε μηχανήματα φίλων/τρίτων...

Επειδή όμως το λειτουργικό ενός μέσου χρήστη (που όπως και να το κάνουμε δεν προσέχει ιδιαίτερα τι κατεβάζει, τι εγκαθιστά, τα start apps του κλπ) είναι πάντα φορτωμένο με χίλιες δυο παπαριές που πολλές φορές είναι ικανές από μόνες τους να κρεμάσουν (ειδικά ένα παλιό) μηχάνημα, θεωρώ με διαφορά προτιμότερη μια νέα/καθαρή εγκατάσταση.

Τώρα αν έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά φρέσκια, και καθαρή/καλοσυντηρημένη εγκατάσταση των win, ή αν είναι τόσο μεγάλη φασαρία το νέο σετάρισμα, ή αν δεν μπορούν να βρεθούν οι εγκατεστημένες εφαρμογές, ή, ή ή,… τότε ναι – και η κλωνοποίηση είναι μια λειτουργική λύση. Συνεχίζω όμως πάντα να προτιμώ την νέα όπου και όταν μπορώ… :wave2:
Με τα σημερινα μηχανηματα και τα 10αρια τα windows,παιρνει δεν παιρνει κανα μισαωρο με 40 λεπτα η ολη δουλεια.

ΓιώργοςΤΤ
22/09/2021, 08:35
Βάλτε Linux να σωθείτε από την μάστιγα των Windows!!!!

THEOD
22/09/2021, 08:39
Με τα σημερινα μηχανηματα και τα 10αρια τα windows,παιρνει δεν παιρνει κανα μισαωρο με 40 λεπτα η ολη δουλεια.

όντως... μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει λιγότερο χρόνο απ' ότι η κλωνοποίηση του παλιού δίσκου και είναι πιο "ακίνδυνη" και trouble-free διαδικασία... :beer:

karateo
22/09/2021, 09:22
Αν το λειτουργικό έχει καταντήσει σαράβαλο απο τα σκουπίδια το φορμάτ είναι προτεινόμενο ακόμα και χωρίς αλλαγή σε SSD.

Ίσα ίσα που με τον SSD τα σκουπίδια θα επιβραδύνουν λιγότερο.
Αυτό λέω.

Τώρα ο χρόνος ενός φορματ είναι πολύ διαφορετικός για τον καθένα μας.
Πρέπει να έχω πάνω απο 30 εφαρμογές που θα θέλουν ρύθμισμα είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα.

Η κλονοποίηση πρέπει να παίρνει λιγότερο απο μισή ώρα και έχω 5/5 επιτυχής μεταφορές σε διαφορετικά μηχανήματα.

νεοσσός
22/09/2021, 15:59
Η Asus σε κάποια εγχειρίδια αναφέρει ρητά ότι δεν συνιστά κάποιες υποδοχές SATA για optical drives.

https://www.manualslib.com/manual/473593/Asus-P8h61-M-Pro.html?page=36

Vstrommer71
22/09/2021, 17:31
Η Asus σε κάποια εγχειρίδια αναφέρει ρητά ότι δεν συνιστά κάποιες υποδοχές SATA για optical drives.

https://www.manualslib.com/manual/473593/Asus-P8h61-M-Pro.html?page=36

Μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει να μην παίζουν οπτικά σε οποιοδήποτε SATA.Απλά η ASUS αρκετά συχνά βάζει κάποια SATA σε δικό τους ξεχωριστό RAID controller και κατά συνέπεια είναι ολίγον άσκοπο να βάζεις οπτικά εκεί αν έχεις σκοπό να στήσεις κάποιο RAID.

borbos
23/09/2021, 17:45
παιδες εχει κάνεις - ξέρει κάνεις κάνα καλο hdmi monitor extender?
τι θελω να κάνω. Ενα laptop να συνδεθεί σε δυο μόνιτορ αλλά οχι mirror πχ μια εφαρμογή που είναι ανοιχτή να την πηγαίνω σε άλλο μόνιτορ

νεοσσός
23/09/2021, 18:50
Χρειάζεσαι USB3 to HDMI adapter. Εναλλακτικά USB type-C to HDMI adapter. Αν ο υπολογιστής και η μία οθόνη έχουν διεπαφή VGA, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή σαν δεύτερη έξοδο εικόνας.