View Full Version : Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ
Πριν λιγα χρόνια έπεσε στα χέρια μου ενας HP officejet 4655. Όλα καλά, εκτύπωνα αραια και που ότι χρειαζόμουν χωρις κανένα θέμα.
Ξαφνικά έπαψε να αναγνωρίζει το μαυρο cartridge. Υποθέτω το αυθεντικό ήταν, δεν ξέρω κιολας. Ψαχνοντας στο ιντερνετ είδα ότι είναι σχετικά συνηθισμένο πρόβλημα. Ακολουθησα όλες τις προτεινόμενες λύσεις, δεν δουλεψε καμία.
Πήρα καινουργιο cartridge, αυθεντικό. Εκτύπωσα κάποιες φορές, τώρα μου κάνει άλλα περίεργα, οταν εκτυπώνει κάνει γραμμές ενώ η εκτύπωση δεν είναι ομοιομορφη σε όλη τη σελίδα. Δηλ σε καθε γραμμή τα γράμματα είναι κομμένα οριζόντια και σε πολλά σημεία αχνά. Έκανα καθαρισμό και align και καααπως διορθώθηκε.
Σώζεται το πράμα; Δεν πολυέχω όρεξη να πάρω καινουργιο cartridge, είναι πανάκριβα και αυτό είναι σχεδόν γεμάτο.
Από ό,τι κατάλαβα κι από τα άλλα μηνύματα κάτι κάπου είχε στεγνώσει και βουλώσει τα ακροφύσια;
Αν θες τη γνώμη μου αντί να παιδεύεσαι με αυτό, όταν κάποια στιγμή τελειώσουν τα μελάνια ή ξανακολλήσει πέτα το και πάρε ένα με δεξαμενές μελανιού.
Είχαμε ένα φτηνο. ΗΡ και τελικά πληρώναμε ένα σωρό λεφτά σε μελάναι αχωρίς τεράστια χρήση. Αγοράσαμε το epson ecotank et 2720 πριν ενάμιση χρόνο (σήμερα στο άμαζον κάνει 250 δεν θυμάμαι τιμή τότε αλλά φαντάζομαι αντίστοιχη), έχουμε τυπώσει τουλάχιστον τα ίδια και το μαύρο είναι λίγο κάτω από τη μέση και τα χρώματα ούτε το 1/3 δεν έχουν καταναλώσει. Υπόψιν έρχεται με ένα σετ μπουκάλια.
Συμφέρει πολύ περισσότερο πια αυτό το σύστημα από τα κλασσικά :wave2:
motojojo
05/09/2022, 09:32
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν εκτυπωτές με δικό τους ντεπόζιτο!
Σκεφτόμουν να τον αντικαταστήσω (όχι άμεσα) με έναν low cost laser πολυμηχάνημα (βολεύει το όλα σε ένα) ωστε να μην έχω το αγχος με τα μελάνια.
Δεν τον χρησιμοποιω συχνά αλλά καλό ειναι να υπάρχει στο σπίτι.
Τώρα που έστρωσε κάπως θα του δώσω μια ευκαιρία με ένα ακόμα μελάνι. Προχτές εκτύπωσα 12 σελιδες και τις έβγαλε κανονικά. Το τωρινό είναι στο 1/2-1/3 περίπου και θα χρειαστώ μερικές εκτυπώσεις ακόμα.
Ευχαριστώ για την πρόταση, θα το κοιτάξω και αυτό!
borgiriadis1
05/09/2022, 10:08
Για πε.
Μετά την εγκατάσταση δεν δουλεύει το windows update. Πρέπει να κάνεις χειροκίνητα μία ενημέρωση από την microsoft ώστε να πάρει μπροστά και να τρέξουν οι ενημερώσεις. Αν θέλετε μπορώ να κοιτάξω στο σπίτι το λινκ και να το βάλω εδώ. Δεν είναι κτ παράνομο, απλά κανένας δεν το εξηγεί και έφαγα 2 μέρες και επανειλημμένα format μέχρι να το βρω.
ΓιώργοςΤΤ
05/09/2022, 11:57
Το να μην δουλεύουν τα Windows update είναι δώρο Θεού!!!
Οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
karellen
05/09/2022, 12:01
Βεβαίως και το θέλω, όλα τα pc με 7ρια τα χω.
ΓιώργοςΤΤ
05/09/2022, 19:06
Οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Φυσικά! Για αυτό και η Microsoft συνιστούσε στους χρήστες να ενημερώνουν συχνά το λογισμικό τους. Πράγμα το οποίο πολλοί δεν έκαναν με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα των διαφόρων exploits και κενών ασφαλείας που ανακάλυπταν κατά καιρούς οι Hackers.
Γκρίνιαζαν οι χρήστες και αποφασισε η εταιρεία, ότι αφού δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μας προστατεύει αυτή με το ζόρι. Έτσι πλέον το windows update δεν μπορεί να μπει σε παύση. Σε εμένα που ανοίγω υπολογιστή μια φορά το τρίμηνο, ξεκινούσε αυτόματα αναβαθμίσεις μεγέθους 27 gb και μου γονάτιζε το σύστημα. Έτρωγα μισή μέρα για δουλειά 5 λεπτών....
Έχω απεγκαταστήσει τα windows από όλα τα σαράβαλα που έχω για υπολογιστή και έχω βρει την υγειά μου.
borgiriadis1
05/09/2022, 20:57
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3138612
Αυτή είναι η σελιδα που κατεβάζεις την ενημέρωση που μπλοκάρει το update. Και βρήκα και αυτό:
https://www.qtithow.com/2021/01/How-to-fix-error-code-80072EFE.html
που έχει οδηγείες.
Πάντως εγώ που αναγκάστηκα να δουλέψω linux σε κάποιες εργασίες κατέληξα οτι και να λέμε σαν τα windows δεν έχει. Ειναι ότι πιο προσιτό για τον απλό μέσο χρήστη. Ακόμα και τώρα που δουλεύω μόνο linux κατανοώ και την δυσκολία που έχουν.
Επίσης τόσο τα win7 όσο και τα win 10 (αυτα έχω δουλέψει) μπορείς να κόψεις τις ενημερώσεις τους πολύ εύκολα αν δεν θέλεις να τις έχεις.
...
Πάντως εγώ που αναγκάστηκα να δουλέψω linux σε κάποιες εργασίες κατέληξα οτι και να λέμε σαν τα windows δεν έχει. Ειναι ότι πιο προσιτό για τον απλό μέσο χρήστη. Ακόμα και τώρα που δουλεύω μόνο linux κατανοώ και την δυσκολία που έχουν.
...
Νομίζω ότι έχει να κάνει με τη συνήθεια και όχι με την ευκολία χρήσης. Η Microsoft είχε επενδύσει χρόνια διαθέτοντας τα Windows στο κοινό, είτε μέσω της εκπαίδευσης, είτε μέσω άλλων τρόπων δωρεάν διάθεσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι εδώ και δεκαετίες να έχει δημιουργηθεί μία τάση, που περνάει από γενιά σε γενιά και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Τόσο από χρήστες, όσο και από δημιουργούς περιεχομένου. Επομένως είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιος θα έχει αλληλεπίδραση με τέτοιο περιβάλλον και θα του φανεί σχετικά δύσκολο να κάνει μετάβαση σε άλλο λειτουργικό σύστημα όταν φίλοι, συνεργάτες και άλλοι χρησιμοποιούν εφαρμογές βασισμένες σε αυτό.
Θεωρώ όμως ότι όποιος έχει μηδενική εμπειρία στη χρήση υπολογιστή, πιο εύκολα κάνει τη δουλειά του με μία έκδοση Ubuntu, με όλα προεγκατεστημένα και με λιγότερα προβλήματα με bugs. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί και έναν package manager σε γραφικό περιβάλλον και βρίσκει ό,τι πρόγραμμα του χρειάζεται. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αν προσπαθήσει να κάνει τη δουλειά του με τον ίδιο τρόπο που την κάνει ο γείτονας με Windows, κάτι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί με το μερίδιο χρήσης των Windows.
Πάντως το λειτουργικό σύστημα ολοένα και παραγκωνίζεται για τους απλούς χρήστες που χρησιμοποιούν web apps. Έναν ενημερωμένο browser χρειάζεται που να πατάει σε σταθερό λειτουργικό σύστημα (ακόμα και Android) και κάνεις πάρα πολλές βασικές εργασίες.
karellen
06/09/2022, 22:22
@borgiriadis1
Ευχαριστώ.
Στα 7 άλλωστε αλλά και στα ΧΡ είχα τικάρει την επιλογη να διαλέγω τι να κατέβει και τι να ενημερώσει, όχι στα τυφλά γιατί 'εβλεπε' και τα σπασμένα win.
alexis72
07/09/2022, 00:07
πηγα στον φιλο τεχνικο που εγραφα πιο πανω κ μου ειπε καλυτερα να μπουν παλι τα win7 ( κ οχι τα linux αν κ μου φανηκε οτι ΔΕΝ τα εχει δουλεψει κ δεν τα ξερει καλα...) μεχρι να καταργηθουν τελειως κ μετα βλεπουμε ....και οτι και ram να μπει μεγαλυτερη απο 4gb δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπαρξει μεγαλη διαφορα στα win10 που εχω τωρα λογω επεξεργαστη κυριως ,ασχετο,σαν browser χρησιμοποιω κυριως τον chrome και πολυ λιγοτερο τον firefox οι οποιοι ειναι τιγκα στις διαφημισεις ,τι adblock εχω βαλει τι ρυθμισεις εχω κανει παλι περνανε λιγοτερες αλλα περνανε ,με προτροπη φιλου εβαλα τον brave αυτο ηταν ΤΕΡΜΑ οι διαφημισεις κ χωρις ΚΑΝΕΝΑ ADBLOCK ,απο μονος του τις κοβει -εμενα με κερδισε αμεσως κ εκει εχω μεινει - δοκιμαστε τον
doctor_john
07/09/2022, 08:09
Aν είναι 64bit o επεξεργαστής με αντίστοιχο socket του motherborard θα κάνει διαφορά η παραπάνω ram.
Θα πρότεινα να αλλάξεις και την 4gb που ήδη έχεις και να χρησιμοποιείς 2 x 8gb ή όποιο σχήμα όμοιων σου επιτρέπει το mb (4x4gb).
To unix και τα linux είναι απαραίτητα σαν γνώση του τεχνικού για να είσαι ελεύθερος και να διαχειρίζεσαι τους πόρους σου όπως θέλεις.
Βρες μηχανικό που ασχολείται με αυτό και ακολούθησε τις προτάσεις του.
Προσωπικά κουράστηκα να ψάχνω σε καταστήματα και τώρα αν χρειαστώ βάζω αγγελία σε σημεία που θα το δουν φοιτητές πληροφορικής.
4 GByte RAM είναι οριακά για την εποχή μας. Ακόμα και οι browsers ζητάνε 2+ GBytes αν ανοίξεις μερικά tabs. Χθες έβλεπα ένα web app που από μόνο του κατανάλωνε 1,5 GByte RAM σε ένα tab.
Επομένως, αν θέλεις ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, καλό είναι να έχεις 8 GByte RAM τουλάχιστον.
Κάποιοι browsers χειρίζονται διαφορετικά τη μνήμη, αν δουν 16 GByte και άνω στο σύστημα.
4 GByte είναι συμβιβασμός και πρέπει να τροποποιήσεις τον τρόπο χρήσης του υπολογιστή, να επιλέξεις ελαφρύ λειτουργικό σύστημα και να μην δουλεύεις πολλά προγράμματα παράλληλα. Δεν αξίζει ο συμβιβασμός αν το σύστημά σου υποστηρίζει περισσότερη μνήμη.
borgiriadis1
09/09/2022, 01:39
Εντάξει όντως είναι λίγο τα 4gb αλλά αρκετά παλιά μηχανήματα δεν μπορούν να διαβάσουν παραπάνω. Για πολύ απλή χρήση όμως δουλεύουν αξιοπρεπώς. Ελαφρύ browsing και δουλειές γραφείου χειρίζονται κανονικά. Άσε που θεωρώ ότι σε παλιά pc δεν αξίζει να ρίχνεις χρήματα για αναβάθμιση γτ έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν και ιδιαίτερη πνοή ζωής.
+1000
win7 και 10 τρέχουν μια χαρά με 4gb ram σε καθημερινή χρήση και σε καθημερινές εφαρμογές (internet, office, audio-video,κλπ - δηλαδή για το 90% των χρηστών).
Αρκεί ο χρήστης να έχει το νου του και να μην έχει ταυτόχρονα πολλά tab ανοικτά στον browser και να μην τρέχουν πολλές η/και βαριές εφαρμογές ταυτόχρονα, ή/και στο παρασκήνιο. Εδώ έχει αξία και ο έλεγχος των ποιών εφαρμογών ξεκινούν αυτόματα με τα win. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν χρειάζεται να το κάνει και απενεργοποιώντας αυτή την ιδιότητα το σύστημα ελαφρώνει από πόρους.
Αν έχεις ένα pc +10ετίας με 2πύρηνο και 4 gb ram δεν αξίζει το έξοδο προσθήκης μνήμης (που συνήθως δεν θα είναι προσθήκη αλλά αντικατάσταση λόγω περιορισμένων slot των φθηνών μητρικών). Ένας SSD, μια έξυπνη διαχείριση των πόρων, και μια τακτική συντήρηση/καθαρισμός του λειτουργικού από τα σκουπίδια και τα αχρείαστα που μαζεύονται χρειάζεται και τις καθημερινές δουλειές θα τις κάνει μια χαρά.
Πρόσφατα "ανέστησα" ενα dell 13ετίας που ήταν παρατημένο για χρόνια και καλά ως "άχρηστο".... Με έναν διπύρηνο e8600 του 2009, 4 gb ram που ευτυχώς ήδη διέθετε, την προσθήκη από εμένα ενός ssd (σε sata2 μάλιστα), ένα "φρέσκο" λειτουργικό win10, και ταυτόχρονα προσοχή στο τι φορτώνεται και τι τρέχει στο παρασκήνιο, το "ξεγραμμένο" pc έγινε λειτουργικότατο και δουλεύει μια χαρά εδώ και ένα 6μηνο χωρίς στις καθημερινές δουλείες να υστερεί αισθητά από το προσωπικό μου pc που είναι 10 γενιές νεότερο...
Στην περίπτωση που ο υπολογιστής δεν υποστηρίζει περισσότερη μνήμη, αναγκαστικά κάνεις συμβιβασμούς.
Από το 2010 και μετά οι περισσότεροι υπολογιστές που πωλούνταν έπαιρναν DDR3 και υποστήριζαν τουλάχιστον 8 GByte RAM. Για 30€ δεν αξίζει ο συμβιβασμός.
Σε ακόμα πιο παλιό υπολογιστή που έχει την ακριβή πλέον DDR2 ή υποστηρίζει μέχρι 4 GByte RAM, καταλαβαίνω την προσπάθεια βελτιστοποίσης του λειτουργικού συστήματος και τους συμβιβασμούς στη χρήση.
Διαφορετικά 8 GByte RAM τουλάχιστον και SSD 500+ GByte. Σε νέα συστήματα εννοείται ότι βάζεις 16 GByte RAM, ώστε να έχεις τη στοιχειώδη πρόβλεψη για το μέλλον.
Σε DDR2, δεν αξίζουν τα 4Gb ram. Αξίζουν τα 3Gb, γιατι για να διαβάσουν και τα 4Gb, χρειάζεται Χ64 λειτουργικό, το οποίο χρειάζεται λίγο παραπάνω απο 1Gb ram για να δουλέψει σε σχέση με τα X86..
Οπότε συμφέρει Win 7 X32 με 3Gb ραμ (βγαίνει και πιο οικονομικά...)
borgiriadis1
09/09/2022, 11:30
Σε DDR2, δεν αξίζουν τα 4Gb ram. Αξίζουν τα 3Gb, γιατι για να διαβάσουν και τα 4Gb, χρειάζεται Χ64 λειτουργικό, το οποίο χρειάζεται λίγο παραπάνω απο 1Gb ram για να δουλέψει σε σχέση με τα X86..
Ακόμα και σε 64 λειτουργικό 3,15-3,20 αναγνωρίζουν...
Το μόνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι τα νεότερα λογισμικά δεν έχουν drivers συμβατούς με τα παλιά pc.
alexis72
09/09/2022, 21:35
τωρα εγω εχω win10 pro 32bit x64 ,DDR2 2x2gb (3.25 gb χρησιμοποιησιμη) με επεξεργαστη E6700 και σκληρο 128ssd ...εφερε φιλος για δοκιμη στο σπιτι μου ,πυργο με win10 pro 32bit x64,DDR3 2x2gb 533mhz (3.25 gb χρησιμοποιησιμη), επεξεργαστη E7400 2.80ghz και σκληρο 1tera hdd (εντελως αδειος)...σιγουρα λιγο αλλα αισθητα πιο γρηγορος απο τον δικο μου ...παιδια DDR2 4gb η 8gb απλα ΔΕΝ βρισκεις πια ευκολα η σχεδον καθολου ...καλυτερα να αγοραστει ενας πυργος νεοτερος εστω δεκαετιας παρα να πεφτει χρημα σε 20ετιας πυργο...αυτη ειναι η δικη μου γνωμη....λοιπον τα νεοτερα ,αφαιρεσα την μια μνημη των 2gb (απο τις 2 που παιρνει) και στην θεση της εβαλα μνημη 1gb , τωρα δειχνει το συστημα 3 gb ram και οχι 4gb ram που εδειχνε προγουμενως πριν την αλλαγη δηλ. αποτελεσμα να γινει πιο γρηγορος αισθητα θα ελεγα ο υπολογιστης ,τωρα που οφειλεται αυτο αν γνωριζει καποιος ας μας πει...
Ακόμα και σε 64 λειτουργικό 3,15-3,20 αναγνωρίζουν...
Δεν ειναι στανταρ αυτο, ξερω 2 λαπτοπ γνωστων μου με ddr2 4GB win 7 64bit που αναγνωριζει και τα 4GB. Ταυτοχρονα 2 άλλα λαπτοπ που αναγνωριζει τα 3,2-3,3. Παιζει ρολο το τσιπακι της μητρικής.
Δεν ειναι στανταρ αυτο, ξερω 2 λαπτοπ γνωστων μου με ddr2 4GB win 7 64bit που αναγνωριζει και τα 4GB. Ταυτοχρονα 2 άλλα λαπτοπ που αναγνωριζει τα 3,2-3,3. Παιζει ρολο το τσιπακι της μητρικής.
παίζει ρόλο αν έχει dedicated GPU ή όχι.
doctor_john
12/09/2022, 11:31
Αυτό που είχε αναφερθεί παλιότερα για τα MBP που είχαν 64bit επεξεργαστή σε 32bit socket, ήταν ότι το motherboard δεν έβλεπε πάνω από 3.75gb? αλλά
κάποιες εφαρμογές χρησιμοποιούσαν την διαθέσιμη μνήμη.
Χρησιμοποιεί κάποιος κατσαβίδι με ρυθμιστή ροπής για το σφίξιμο βιδών σε υπολογιστές;
Σε μία πρόχειρη αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο, κάποιοι κατασκευαστές δίνουν τιμές ροπής κάτω του 1 Nm, ενώ σε φόρουμ κυκλοφορεί η αντίληψη ότι είναι περιττός ο έλεγχος ροπής.
Ρε νεοσσε σοβαρά τωρα???
Γιατι να βάλεις ροποκλειδο? Φοβάσαι μη λύσουν οι βίδες από τους κραδασμούς?
Ρε νεοσσε σοβαρά τωρα???
Γιατι να βάλεις ροποκλειδο? Φοβάσαι μη λύσουν οι βίδες από τους κραδασμούς?
Αυτό ακριβώς και με περισσότερο κράξιμο γραφουν στα φόρουμ. Άμα ρωτήσεις, τη στρούμφησες. :lol:
Δεν χρησιμοποιώ, αλλά δεν παύει να έχει αξία σε κάποιες περιπτώσεις η τυποποίηση. Γλιτώνεις φθορές ή άσκοπες πιέσεις.
Καλή η εμπειρία, ο υπολογισμός με χέρι, μάτι, αυτί, αλλά όπως και να το κάνουμε, ο κατασκευαστής μπορεί να ορίσει ανοχές, τάσεις και απαιτήσεις ως προς την ανάρτηση. Η τεχνολογία των εργαλείων προχωράει και ο έλεγχος ροπής επεκτείνεται σε τομείς που πρωτύτερα θεωρούνταν περιττός.
- Το 'σφιξες καλά μάστρο-Μήτσο;
- Του 'δωσα και κατάλαβε. Γκαραντί για 50 χρόνια.
motojojo
12/09/2022, 15:19
Περισσότερο ενδεικτικές πρέπει να είναι οι ροπές ώστε να μην σφιγγουν τις βίδες όσο πάει.
Δεν είναι σπάνιο πάντως το φαινόμενο, να χαλαρώνουν βίδες εξαιτίας της αλλεπάλληλης θερμικής συστολής και διαστολής που υπόκεινται ηλεκτρονικές συσκευές που ανάβουν και σβήνουν περιστασιακά. Π.χ. τηλεοράσεις, οθόνες.
Π.χ. κάτι τέτοιο (https://www.skroutz.gr/s/26277620/PROXXON-23347-MicroClick-MC-5-%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF-1-4in-1-5Nm-23347.html) θα ήταν καλό για υπολογιστές.
motojojo
12/09/2022, 16:28
Δεν είναι σπάνιο πάντως το φαινόμενο, να χαλαρώνουν βίδες εξαιτίας της αλλεπάλληλης θερμικής συστολής και διαστολής που υπόκεινται ηλεκτρονικές συσκευές που ανάβουν και σβήνουν περιστασιακά. Π.χ. τηλεοράσεις, οθόνες.
Π.χ. κάτι τέτοιο (https://www.skroutz.gr/s/26277620/PROXXON-23347-MicroClick-MC-5-%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF-1-4in-1-5Nm-23347.html) θα ήταν καλό για υπολογιστές.
Είναι σ-π-α-ν-ι-ο-τ-α-τ-ο
Και 80 ευρω για δυναμοκλειδο για τον υπολογιστή; Γελάνε και οι δισκέτες.
thunder ace
12/09/2022, 16:45
Κάτι τέτοια γράφουμε και σε λίγο θα μας βγει και σε εμάς το όνομα όπως σε κάτι αλλά μαστορια.
Σιγά μη πάρουμε και ράμπα για τα PC
Είναι σ-π-α-ν-ι-ο-τ-α-τ-ο
Και 80 ευρω για δυναμοκλειδο για τον υπολογιστή; Γελάνε και οι δισκέτες.
Και οι ρέγγες....:cry:
:bawl:
Σίγουρα τραβηγμένη η χρήση του αλλά κάποιος που θα δώσει Χ χιλιάδες ευρό για το μηχάνημα του θα ήταν παράξενο αν απαιτούσε την χρήση κλειδιού ;
Χ= η τιμή μιας καινούργιας μοτοσυκλέτας.
thunder ace
12/09/2022, 17:10
Σε πια ακριβως βιδα πρεπει να προσεξει καποιος ;
Ας πουμε στα βιδακια που πιανει η μητρικη στο case;
Ρωταω απο περιεργεια.
Δεν διαφωνώ και το θεωρώ υπερβολή αλλά έχω δει κάποια βίντεο της AMD με threadripper και μιλούσαν για την ύπαρξη
''torx wrench'' στην συσκευασία και συγκεκριμένη δύναμη στην τοποθέτηση γενικά .
Tο έψαξα τώρα πάλι και όντως η AMD γράφει για 1.5Nm κατά την τοποθέτηση .
Εγώ πάντως γνωρίζω μελανοφόρο μέλος του φόρουμ που θα το έπαιρνε ένα τέτοιο "μήπως χρειαστεί ρε αδερφέ και δεν έχω" ....:whistle:
:lol:
thunder ace
12/09/2022, 17:34
Αυτα εις τας Ευρωπας....εμεις εδω ειμεθα ακομα ''σφυρι-καλεμι''
Για smartphone και tablet, υπάρχουν ηλεκτρικά με πολύ χαμηλή ρύθμιση στη ροπή.
https://www.amazon.com/Screwdriver-Rechargeable-Electronic-Magnetizer-Computers/dp/B08MFHFPW1
Στο παρελθόν, σε φάση που χρειάστηκε να ξεβιδώνουμε/βιδώνουμε εκατοντάδες βίδες τη μέρα, είχαμε πάρει, από γραμμή παραγωγής εργοστασίου, ηλεκτρικό κατσαβίδι με ρυθμιστή ροπής. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά φαντάζομαι ότι κόστιζε αρκετά πάνω από 100€, διότι ήταν ακριβείας και πολύ γρήγορο. Πραγματικά εκτόξευε την απόδοση και με σωστή ρύθμιση δεν προκαλούσε φθορές.
Αλλά για ένα στήσιμο υπολογιστή, δεν χρειάζεσαι, ούτε θέλεις τον όγκο του ηλεκτρικού. Καλύτερα στρίψιμο με το χέρι, αλλά με τη δικλείδα ασφαλείας και την ακρίβεια του ρυθμιστή ροπής.
Όταν στήνεις workstations και servers, αφενός θέλεις να μειώσεις τα περιθώρια λάθους, αφετέρου βάζεις στο σύστημα ποιότητας της υπηρεσίας σου την τυποποίηση και παρέχεις υψηλότερο επίπεδο συναρμολόγησης στον πελάτη, κάτι που εκτιμάται. Πολλές παραγγελίες επηρεάζονται από τα ISO και τις επιπλέον παροχές.
Επειδή κάποιοι κατασκευαστές δίνουν ροπή 0,6 Nm, υπάρχει σχετικό μη ρυθμιζόμενο ροποκατσάβιδο.
https://overclock3d.net/news/misc_hardware/ek_launches_a_precision_torque_screwdriver_for_pc_builders/1
Ρυθμιζόμενα υπάρχουν αρκετά, με διάφορα εύρη, άλλα για smartphone, άλλα για υπολογιστές.
https://www.tooltally.com/best-torque-screwdrivers/
borgiriadis1
22/09/2022, 22:48
Ψάχνομαι να πάρω χειριστήριο που να συνδέεται με Bluetooth για ελαφρύ gaming σε pc. Όσο το ψάχνω σαν οι 2 πιο καλές προτάσεις είναι το χειριστήριο του ps4 και το χειριστήριο του xbox series. Και για τα 2 υπάρχουν και καλές και κακές κριτικές. Εγώ αυτό που θέλω είναι βασικά να μην χαλάσει γρήγορα και το δυνατόν να έχει καλή ευμβελια ώστε να παίζω από απόσταση 3-4 μέτρα (δεν θα είναι ποτέ τόσα πολλά άλλα για να μην κάνει αποσυνδέσεις). Έχει κανένας εμπειρία?
Πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι όλα τα χειριστήρια που χρειάζεσαι. Οτιδήποτε άλλο είναι για κάζουαλς.
doctor_john
23/09/2022, 08:31
Ετσι το βλέπω και εγώ, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο είναι η καλύτερη επένδυση και ανάλογα τι παίζεις
ένα γερό ποντίκι και το καλύτερο mpad που μπορείς να βρεις.
ΓιώργοςΤΤ
23/09/2022, 09:48
Χειριστήριο PS4, πέντε χρόνια συνεχούς χρήσης και είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό.
borgiriadis1
23/09/2022, 12:46
Για πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν τίθεται θέμα έχω πολύ καλά έτσι κι αλλιώς από λόξα. θέλω όμως και ένα χειριστήριο για παιχνίδια που δεν βολεύει το πληκτρολόγιο και για φάσεις τύπου 2πλο με φίλο και έτσι. Γι αυτό έγραψα ελαφρύ gaming. Θα είναι τύπου 2ο χειριστήριο με πολύ λίγη χρήση. Απλά δεν θέλω να χαλάσει γτ έχω βαρεθεί να δίνω τσάμπα χρήματα κάθε τόσο.
ΓιώργοςΤΤ
23/09/2022, 12:58
Υπάρχει μια εφαρμογή που τρέχει σε windows και κάνει το χειριστήριο του PS4 να φαίνεται σαν ΧΒΟΧ.
ΓιώργοςΤΤ
23/09/2022, 18:15
Πρόβλημα: ο υπολογιστής της δουλειάς κόλλησε έναν ιό ο οποίος αντιγράφει σε τυχαία directories αρχεία από USB flash drives αλλά και από τον ίδιο τον δίσκο που τρέχει το λειτουργικό, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο σκληρός δίσκος. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να εντοπίζει διπλοέγγραφες;
SeniorCanardo
23/09/2022, 18:27
To CCleaner είχε ενσωματωμένο tool,
Δες εδώ (https://support.piriform.com/hc/en-us/articles/204950144-How-do-I-use-CCleaner-for-Windows-Duplicate-File-Finder-).
Παίζει και αυτό (https://www.easyduplicatefinder.com/), νομίζω ότι το είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα όταν ακόμα παιδευόμουνα με τα γαμώπαράθυρα.
borgiriadis1
23/09/2022, 18:40
Υπάρχει μια εφαρμογή που τρέχει σε windows και κάνει το χειριστήριο του PS4 να φαίνεται σαν ΧΒΟΧ.
Το ξέρω αυτό. Βασικά κ εγώ σαν χειριστήριο καλύτερα με βολεύει του ps στο χέρι. Απλά διάβασα κριτικές και κατέληξα σ αυτά τα 2 και είπα να ρωτήσω.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2022, 17:07
γεια σας παιδια' μια ερωτηση. μου εσπασε σημερα η οθονη του κινητου. το κινιτο ειναι 6 χρονων και ειχε τα προβληματα του.δεν αξιζει να τοφτιαξω.το θεμα ειναι οτι χρειαζομαι τα αρχεια που εχει μεσα τις εφαρμογες και τις φοτο.το συνδεω στον υπολογιστη και μου δειχνει το εικονοδιο του κινητου αλλα οταν παω να ανοιξω το φακελο μου λεει οτι ο φακελος ειναι αδειος.ισως θελει να πατησω καποιο κουμπι απο το κινητο για να δωσω την αδια μου αλλα δε μπορω να το κανω αφου ειναι ολλα μαυρα.υπαρχει καποιος τροπος να διαβασω στον υπολογιστη το κινητο?η εστω αν εχω και ενα κινητο καινουριο υπαρχει καποιος τροπος να περασω σε αυτο τα αρχεια και να παρακαμψω τον υπολογιστη?ευχαριστω εκ των προτερων
motojojo
27/09/2022, 18:43
Μηπως οταν συνδέεις το κινητο με τον υπολογιστή μπαίνει σε κατάσταση φόρτισης, που συνήθως είναι και η default κατάσταση;
Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ενεργοποιήσεις χειροκινητα το transfer αρχείων και τότε ο υπολογιστής θα διαβάσει τη μνήμη του κινητου
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2022, 19:09
πως ομως το ενεργοποιω αυτο που λες αφου δε μπορω να δω τιποτα απο την οθονη
thunder ace
27/09/2022, 19:17
Στο δικό μου το τριμπουρδελο (Xiaomi M1A1)όταν το συνδέω μου κάνει ακριβώς αυτό που κάνει σε εσένα.
Κατεβάζω την οθόνη με το δάχτυλο κάτω και έχει δύο τρεις επιλογές απο πισω....πατάω αυτή που λέει μεταφορά αρχείων....κάπως έτσι.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2022, 19:54
Στο δικό μου το τριμπουρδελο (Xiaomi M1A1)όταν το συνδέω μου κάνει ακριβώς αυτό που κάνει σε εσένα.
Κατεβάζω την οθόνη με το δάχτυλο κάτω και έχει δύο τρεις επιλογές απο πισω....πατάω αυτή που λέει μεταφορά αρχείων....κάπως έτσι.
ναι αλλα εμενα δε φενετε τιποτα στην οθονη
thunder ace
27/09/2022, 20:08
438407
Όταν το συνδέεις με το pc,δεν σου βγάζει αυτό;
thunder ace
27/09/2022, 20:09
Στην οθόνη του υπολογιστή εννοώ, έτσι;
Υπάρχουν καταστήματα που έχουν στοκ σε μεταχειρισμένες οθόνες, σου περνάνε σε μερικά λεπτά μία τέτοια, ίσα για να γίνει η μεταφορά των αρχείων.
Στην οθόνη του υπολογιστή εννοώ, έτσι;
Ρε συ, δεν διαβάζεις και θα σε μαλώσω :p
Αφού λέει ότι το συνδέει, βλέπει ο υπλογιστής το κινητό αλλά μέχρι να δώσει άδεια από το κινητό για να δει, ο υπολογιστής το βλέπει ως κενό....
και αφού η οθόνη καπούτ, δεν μπορεί να πατήσει το σχετικό κουμπί για να δώσει την άδεια.....
thunder ace
27/09/2022, 21:07
Αφού λέει ότι το συνδέει, βλέπει ο υπλογιστής το κινητό αλλά μέχρι να δώσει άδεια από το κινητό για να δει, ο υπολογιστής το βλέπει ως κενό....
και αφού η οθόνη καπούτ, δεν μπορεί να πατήσει το σχετικό κουμπί για να δώσει την άδεια.....
438409
Μουτρωσα
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/09/2022, 22:26
akrivos
Grafton 505
30/09/2022, 20:00
Άλλα ένα laptop lenovo και από δω παιδιά !
Κοίταξα και υπάρχουν αρκετά στα 350 € περίπου. Οπότε ποιο προτείνετε ;
Specs :
Οικιακή καθαρά χρήση
windows 10 ( για τα s δεν διαβάζω και τα καλύτερα) ή 11
όσο μεγαλύτερη οθόνη (λογικά 15'' περίπου σε αυτά τα λεφτά)
RAM μπόλικη
CPU κλείνω προς Intel
κάρτα γραφικών δεν με ενδιαφέρει αλλά να αντέχει τα 1080ρ
Να μπορώ να τον αναβαθμίσω στα 5-6 χρόνια χωρίς να χρειάζεται να τον στείλω εξωτερικό ή εσωτερικό.
Αυτά για αρχή.
σσ: lenovo, γιατί διαβάζω ότι είναι οι καλύτεροι στο vfm αν και πάντα με αρέσαν οι IBM, αλλά σε αυτά τα λεφτά.......... φευ.......
Vstrommer71
01/10/2022, 18:31
Άλλα ένα laptop lenovo και από δω παιδιά !
Κοίταξα και υπάρχουν αρκετά στα 350 € περίπου. Οπότε ποιο προτείνετε ;
Specs :
Οικιακή καθαρά χρήση
windows 10 ( για τα s δεν διαβάζω και τα καλύτερα) ή 11
όσο μεγαλύτερη οθόνη (λογικά 15'' περίπου σε αυτά τα λεφτά)
RAM μπόλικη
CPU κλείνω προς Intel
κάρτα γραφικών δεν με ενδιαφέρει αλλά να αντέχει τα 1080ρ
Να μπορώ να τον αναβαθμίσω στα 5-6 χρόνια χωρίς να χρειάζεται να τον στείλω εξωτερικό ή εσωτερικό.
Αυτά για αρχή.
σσ: lenovo, γιατί διαβάζω ότι είναι οι καλύτεροι στο vfm αν και πάντα με αρέσαν οι IBM, αλλά σε αυτά τα λεφτά.......... φευ.......
Κάποιο μεταχειρισμένο Thinkpad 5ετίας.
Καινούργιο σε αυτά τα χρήματα με κάποιον Celeron ή αντίστοιχο είναι πιο αργό κι από τον θάνατο.
Στα 350€ υπάρχουν μηχανήματα με i3 ή Ryzen οπότε από επεξεργαστική ισχύ δεν υπάρχει θέμα για το μέσο χρήστη, αλλά πιθανότατα θα έχουν γίνει εκπτώσεις σε οθόνη, ηχεία κλπ. και γενικά τα σασί της κατηγορίας δεν είναι για πολλά-πολλά, ειδικά αν το ανοιγοκλείνεις και το παίρνεις μαζί σου συχνά.
Δεν ασχολούμαι πλέον, αλλά νομίζω ότι σε αυτά τα χρήματα η AMD υπερτερεί. Με μια πρόχειρη ματιά το συγκεκριμένο (https://www.skroutz.gr/s/29939216/Lenovo-V15-G2-ALC-15-6-FHD-Ryzen-3-5300U-8GB-256GB-SSD-No-OS-GR-Keyboard.html) μου φαίνεται φοβερό VFM αν η οθόνη δεν είναι μάπα. Η έλλειψη λειτουργικού δεν είναι μεγάλο πρόβλημα εφ'όσον άδειες για windows υπάρχουν πάμφθηνα, συν το ότι κάνεις καθαρή εγκατάσταση χωρίς το bloatware της lenovo.
[mode: πρήχτης] υπάρχει και το Linux
Grafton 505
02/10/2022, 17:50
Στα 350€ υπάρχουν μηχανήματα με i3 ή Ryzen οπότε από επεξεργαστική ισχύ δεν υπάρχει θέμα για το μέσο χρήστη, αλλά πιθανότατα θα έχουν γίνει εκπτώσεις σε οθόνη, ηχεία κλπ. και γενικά τα σασί της κατηγορίας δεν είναι για πολλά-πολλά, ειδικά αν το ανοιγοκλείνεις και το παίρνεις μαζί σου συχνά.
Δεν ασχολούμαι πλέον, αλλά νομίζω ότι σε αυτά τα χρήματα η AMD υπερτερεί. Με μια πρόχειρη ματιά το συγκεκριμένο (https://www.skroutz.gr/s/29939216/Lenovo-V15-G2-ALC-15-6-FHD-Ryzen-3-5300U-8GB-256GB-SSD-No-OS-GR-Keyboard.html) μου φαίνεται φοβερό VFM αν η οθόνη δεν είναι μάπα. Η έλλειψη λειτουργικού δεν είναι μεγάλο πρόβλημα εφ'όσον άδειες για windows υπάρχουν πάμφθηνα, συν το ότι κάνεις καθαρή εγκατάσταση χωρίς το bloatware της lenovo.
[mode: πρήχτης] υπάρχει και το Linux
Αυτό θα ήταν μια καλή περίπτωση αλλά το λειτουργικό έχει 100€ οπότε βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού.
Linux δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου. Ούτε ξέρω πως ξεκινάει. Μανιβέλα ή start cart ?????
ΓιώργοςΤΤ
02/10/2022, 18:22
Συμφωνώ απόλυτα με τον Ακάκιο.
Άδειες νόμιμες υπάρχουν και με δέκα ευρώ.
Αν είσαι ένας απλός οικιακός χρήστης χωρίς απαιτήσεις για παιχνίδια, τα Linux είναι ιδανικά.
Αυτό θα ήταν μια καλή περίπτωση αλλά το λειτουργικό έχει 100€ οπότε βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού.
Linux δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου. Ούτε ξέρω πως ξεκινάει. Μανιβέλα ή start cart ?????
Όπως αναφέρει και ο ΓιώργοςΤΤ, νόμιμες άδειες Windows βρίσκεις πλέον από δεκάρικο οπότε δε θα έχεις πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. Ενδεικτικά σου παραθέτω κάτι που είδα τυχαία χθες, χωρίς να ξέρω την αξιοπιστία του διαφημιζόμενου site: https://gr.gizchina.com/2022/09/30/september-final-offers-windows-10-pro-deal-huge/
Αν δεν έχεις ανάγκη κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το linux είναι πλέον σχεδόν το ίδιο εύχρηστο με τα Windows. Μπες στο distrowatch, ρίξε μία ματιά και κατέβασε ό,τι σου πιάσει το μάτι από τις δημοφιλέστερες διανομές (κατά προτίμηση Mint ή κάτι άλλο σε Ubuntu). Αν δεν σε βολέψει μικρό το κακό, τι είχες, τι έχασες.
Grafton 505
03/10/2022, 16:17
Για κοίτα ρε τι υπάρχει.
Εσείς οι κομπιουτεράκιδες, τελικά, είστε σε άλλο επίπεδο.
:beer:
doctor_john
07/10/2022, 18:58
Το χρειάστηκαν φίλοι σε στούντιο και είπα να το αφήσω και εδώ:
https://mousemux.com/
(https://mousemux.com/)
Δύο ποντίκια ταυτόχρονα στο ίδιο win10.
Οσον αφορα τα ποντικια, βολικο ειναι και το ελαφρυ freeware AlwaysMouseWheel με το οποιο μπορεις να σκρολαρεις εχοντας ανοιχτα δυο παραθυρα χωρις να το εχεις μπροστα, δηλ μπορει να ειναι ενα παραθυρο στο background και να σκρολαρεις. Πολυ βολικο να μην πατας συνεχεια click ή alt+tab
https://www.softwareok.com/?Download=AlwaysMouseWheel
doctor_john
20/10/2022, 19:22
Επιτέλους μια λίστα με τις 100 επικρατέστερες μηχανές αναζήτησης που λειτουργεί και έχει πληροφορίες.
https://seochatter.com/top-100-search-engines-list/
Θα βρείτε μηχανές "καλύτερες" από το duckduckgo, εννοώντας ότι οι επιδόσεις τους ταιριάζουν με του google και δεν ξενίζουν - δημιουργούν
αίσθημα κατώτερης ποιότητας στον νέο χρήστη, όπως και video host χωρίς λογοκρισία της πληροφορίας.
αυτές τις μέρες χρησιμοποιώ swisscows.com (https://swisscows.com/en)με την ίδια άνεση - αποτελέσματα με αυτά της google.
Γεια σας, αλάνια κομπιουτεράδες!
Λοιπόν, έχω το εξής "πρόβλημα". Πρόκειται για οικιακό δίκτυο με τα εξής χαρακτηριστικά:
* υπάρχει τηλεφωνία, ίντερνετ και συναγερμός.
* υπάρχουν πριζάκια δικτύου παντού. Δε με ενδιαφέρει να είναι όλα ενεργά.
* όλα τα καλώδια καταλήγουν σε ένα δωμάτιο, σε μια ντουλάπα. Εκεί είναι εγκατεστημένος ο συναγερμός.
* ιδανικά θα ήθελα το ρούτερ και το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο (έτσι τα έχω τώρα), αλλά είμαι ανοιχτός σε εναλλακτικές αν προσφέρουν πλεονεκτήματα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξω ένα ωραίο, πρακτικό δικτυάκι στο σπίτι; Κάποιο mini rack και switch εκεί που καταλήγουν τα καλώδια; Κάτι άλλο; Περί συνδεσμολογίας; Πώς θα έχω δίκτυο και ίντερνετ σε όλα τα πριζάκια (ή σε κάποια) και τηλέφωνο μόνο σε δύο (ένα για το τηλέφωνο και ένα για τον συναγερμό, φαντάζομαι); Βασικά ζητούμενα είναι η αξιοπιστία και η ταχύτητα, οπότε δε με ενδιαφέρουν πολύπλοκες λύσεις και πατέντες που ίσως ρισκάρουν τη σταθερότητα του ίντερνετ. Θέλω κάτι απλό που να δουλεύει σωστά.
Μπορεί να ζητάω και προφανή πράγματα, αλλά βαριέμαι να σκέφτομαι παραπάνω τώρα και θα ήθελα κάτι δοκιμασμένο από τους ειδικούς, καθώς δεν έχω φτιάξει ποτέ μου κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ προκαταβολικώς! :D
Αυτό που ζητάς είναι απλό.
Θα βάλεις ένα switch με όσες θέσεις είναι οι πριζες σου (ή τουλάχιστον όσες θες να χρησιμοποιησεις) +1.
Τη +1 θα τη συνδέσεις με την μια ethernet από το router σου.
Κάθε μία από τις υπόλοιπες. Σε κάθε πρίζα που θες να έχει δίκτυο.
Τις πριζες που θες να έχουν τηλέφωνο, θα τις συνδέσεις στις εξόδους του τηλεφώνου στο router.
Στη πρίζα του δωματίου που ήθελες να είναι το router, θα βάλεις ένα access point ή ένα μικρό switch και ένα access point, ώστε να μη χάσεις την ethernet.
Έτοιμος...
Edit.
Στο access point και στο router, θα βάλεις ίδιο ssid και ίδιο pass.
macdeath_s
25/10/2022, 19:13
Θα σου πρότεινα patch panel αντίστοιχης κατηγορίας (CAT) με τα καλώδια-πριζακια και ένα Gigabit switch. Αν σε παίρνει πάρε switch POE και man aged νομίζω δν είναι τόσο ακριβά πια.
Η υπάρχουσα υποδομή που αναφέρεις είναι η ιδανική για σπίτι. Μένει μόνο να βάλεις το Gigabit switch που σου είπε ο Volpad και στις πρίζες όσα access points κρίνεις χρήσιμα ότι χρειάζονται για να καλύψουν όλο το χώρο.
Ένα 8port Gigabit switch κοστίζει γύρω στα 25€.
Αυτό με το κοινό SSD/password που ανέφερε ο Volpad, είναι το θεωρητικά σωστό. Στην πράξη όμως, οι φορητές συσκευές και ειδικά τα Android έχουν σοβαρά μειονεκτήματα στη διαχείριση του σήματος Wi-Fi όταν υπάρχει τέτοια ρύθμιση και καταλήγουν να έχουν αργή ή καθόλου σύνδεση από απομακρυσμένο access point, ενώ υπάρχει άλλο δίπλα τους. Μία συνήθης λύση είναι να βάλεις διαφορετικά ονόματα στα access points ή να αγοράσεις access points ίδιου τύπου που να υποστηρίζουν mesh. Το τελευταίο είναι μάλλον το καλύτερο στη διαχείριση οικιακού δικτύου σε μεγάλα σπίτια.
Αν σου περισσεύουν χρήματα για την πιο επαγγελματική λύση του macdeath_s, τοποθετείς mini rack με patch panel, UPS και smart switch (τα fully managed θέλουν RTFM). Πιο σημαντική είναι η κεραυνική προστασία και γενικότερα η προστασία υπέρτασης. Χρειάζεσαι μία καλή γείωση για τα μεγάλα φορτία και παθητικό εξοπλισμό στον πίνακά σου για να απορροφά κάποιες αιχμές, ώστε να μην κλαις τις συσκευές σου όταν πέσει κεραυνός στη Ραφήνα. Προστασία υπέρτασης χρειάζεται και στη χάλκινη γραμμή που έρχεται από τον ΟΤΕ. Από αυτή περνάνε κυρίως οι καταστροφικές αιχμές τάσης των κεραυνών.
Όντως, το mesh είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι αρκετά ακριβή...
Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ίδιο ssid και pass στα 8 access point που έχω βάλει στη δουλειά... κανένας δεν μου έχει παραπονεθεί και ούτε σε εμένα έχει τύχει να είναι συνδεδεμένο σε λάθος access point.
Βέβαια, δεν είμαι δικτυας, ότι ξέρω το έχω μάθει πρακτικά.
Ευχαριστώ όλους.
Έγραψα "switch" στο αρχικό ποστ, αλλά εννοούσα patch panel. Επίσης έχω PSTN γραμμή, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο εδώ προς το παρόν, οπότε σε αυτήν την περίπτωση πώς διαχωρίζω δίκτυο/τηλέφωνο στα πριζάκια;
AP δε νομίζω να χρειαστώ κάτι καλύτερο από αυτό που έχω και χρησιμοποιώ ήδη ως AP (Asus RT-AX86U). Θεωρώ ότι καλύπτει ολόκληρο το διαμέρισμα, οπότε πιθανότατα δε χρειάζομαι mesh ή κάτι άλλο.
To UPS είναι αυτονόητο, τα υπόλοιπα ηλεκτρολογικά για γειώσεις και παθητικούς ( :lol: ) τα έχασα λίγο. Υποθέτω ότι είναι πολυτέλειες.
Patch panel θα χρειαστείς για να μπουν τα καλώδια που έρχονται από τις πριζες, ώστε να βάλεις utp καλώδια προς το switch.
Αν είναι λίγες οι πριζες, δεν χρειάζεται. Βάλε τα καλώδια με τη μια στο switch.
Δεν αλλάζουν πολλά.
Θα βάλεις στη κεντρική γραμμή το φίλτρο. Την μια πλευρά την συνδέεις στο router και την άλλη πλευρά, τη συνδέεις με τη πρίζα που θες να έχει τηλέφωνο.
Αν θες 2 πριζες για τηλέφωνο, βάζεις σπλιτερ μετά το φίλτρο. Και από εκεί, στέλνεις στις 2 πριζες που θες.
Αν θες 3 πριζες για τηλέφωνο, βάζεις σπλιτερ μετά το σπλιτερ μετά το φίλτρο.
Αν θες 4 πριζες... κατάλαβες που το πάω...
Στις χρήσιμες παρατηρήσεις του ανέφερε ο Volpad, θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις.
Στην κεντρική γραμμή βάζεις splitter (διαχωριστή), το οποίο στη phone έξοδό του εμπεριέχει κατευθυντικό (δεν λειτουργεί καλά κατά την αντίθετη φορά) χαμηλοπερατό φίλτρο.
Κατόπιν, όπου αναφέρει splitter, εννοεί διακλαδωτή (ταυ), το οποίο κάνει τη μία γραμμή δύο ή τρεις. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις ταυ, πάνω στο ταυ, αφού υπάρχουν τριπλά ταυ.
Αυτό που υπαινίσσεται ο Volpad, είναι ότι οι μεσαίοι ακροδέκτες της πρίζας δικτύου (RJ45 το λέμε καταχρηστικά), όπου φθάνει το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο, μπορούν να δώσουν σήμα στον πιο λεπτό τηλεφωνικό ακροδέκτη RJ11, προκαλώντας όμως μερική πλαστική παραμόρφωση τους γειτονικούς ακροδέκτες (#3, #6) της πρίζας, λόγω του σχήματος του ακροδέκτη 6p4c. Με άλλα λόγια, μπορείς να αποφασίσεις ποια πρίζα δικτύου θέλεις να χρησιμοποιείς ως τηλεφωνική και να βάζεις σε αυτήν βύσματα τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη, στην ντουλάπα θα βάλεις μία μούφα RJ45 (https://www.skroutz.gr/s/25203938/Powertech-RJ45-UTP-female-female-%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1.html?from=listing), στη μία άκρη της θα μπει το καλώδιο που καταλήγει στην "τηλεφωνική πρίζα" του δωματίου και στην άλλη το πιο λεπτό τηλεφωνικό βύσμα που θα φεύγει από το splitter.
Ο συναγερμός πρέπει να είναι επίσης πίσω από το splitter/φίλτρο, διαφορετικά θα σου δημιουργεί αποσυνδέσεις στη γραμμή του internet, ειδικά αν είναι VDSL2.
Θα επιμείνω λίγο ακόμα για την κεραυνική προστασία, ειδικά αν είσαι κοντά στη θάλασσα ή σε μονοκατοικία. Μπορεί να σώσει αρκετές ηλεκτρικές συσκευές από καταστροφή.
Για τα access points , επειδή με ταλαιπώρησαν αρκετό καιρό, αγόρασα μια 3δα DECO της TP-Link και ησύχασα.
Είχα 3διαφορετικα δίκτυα και δεν δούλευαν καλά τα tablet -mobiles.
Στη δουλειά είμαστε με Fritz σε πολλούς ορόφους μεγάλου εμβαδού. Κάποια με καλωδιακή σύνδεση, άλλα είναι ασύρματα repeaters. Συνδέονται αυτόματα σε mesh και έχεις δίκτυο παντού.
Αυτό που υπαινίσσεται ο Volpad, είναι ότι οι μεσαίοι ακροδέκτες της πρίζας δικτύου (RJ45 το λέμε καταχρηστικά), όπου φθάνει το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο, μπορούν να δώσουν σήμα στον πιο λεπτό τηλεφωνικό ακροδέκτη RJ11, προκαλώντας όμως μερική πλαστική παραμόρφωση τους γειτονικούς ακροδέκτες (#3, #6) της πρίζας, λόγω του σχήματος του ακροδέκτη 6p4c. Με άλλα λόγια, μπορείς να αποφασίσεις ποια πρίζα δικτύου θέλεις να χρησιμοποιείς ως τηλεφωνική και να βάζεις σε αυτήν βύσματα τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη, στην ντουλάπα θα βάλεις μία μούφα RJ45 (https://www.skroutz.gr/s/25203938/Powertech-RJ45-UTP-female-female-%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1.html?from=listing), στη μία άκρη της θα μπει το καλώδιο που καταλήγει στην "τηλεφωνική πρίζα" του δωματίου και στην άλλη το πιο λεπτό τηλεφωνικό βύσμα που θα φεύγει από το splitter.
Γιατί να χρησιμοποιήσω βύσματα τηλεφώνου σε πρίζα δικτύου αν είναι να μου τη χαλάσει; :D Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με βύσμα δικτύου που χρησιμοποιεί μόνο το μεσαίο ζεύγος; Ή καταλαβαίνω κάτι λάθος;
Θα σου πρότεινα patch panel αντίστοιχης κατηγορίας (CAT) με τα καλώδια-πριζακια και ένα Gigabit switch. Αν σε παίρνει πάρε switch POE και man aged νομίζω δν είναι τόσο ακριβά πια.
Για τι κόστος μιλάμε; Έχεις να προτείνεις συγκεκριμένα μοντέλα patch panel και switch για πχ 8 θύρες; Έτσι, να έχω μια ιδέα, καθότι σχετικά άσχετος με αυτά.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο ηλεκτρολογικό που δεν κατέχω. Στον κατανεμητή που φτάνει το καλώδιο του ΟΤΕ, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδεθούν τα καλώδια για μηδενικές απώλειες; Ένωση και μονωτική; Κλέμα; Κάτι άλλο; Την ίδια λύση να προτιμήσω και μέσα στο διαμέρισμα για τη σύνδεση με το καλώδιο που έρχεται από τον κατανεμητή;
Γιατί να χρησιμοποιήσω βύσματα τηλεφώνου σε πρίζα δικτύου αν είναι να μου τη χαλάσει; :D Δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με βύσμα δικτύου που χρησιμοποιεί μόνο το μεσαίο ζεύγος; Ή καταλαβαίνω κάτι λάθος;
Ναι, αυτό είναι ωραία λύση. Είτε κόβεις το καλώδιο του τηλεφώνου σου και πρεσάρει στην άκρη RJ45, είτε βάζεις μία μούφα RJ45 και κατόπιν καλώδιο δικτύου στην άλλη πλευρά της. Επίσης υπάρχουν έτοιμοι αντάπτορες και καλώδια (https://www.amazon.com/Ethernet-Telephone-Broadband-Extension-Compatible/dp/B07XQ5VP4Q) για τη μετατροπή.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο ηλεκτρολογικό που δεν κατέχω. Στον κατανεμητή που φτάνει το καλώδιο του ΟΤΕ, ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδεθούν τα καλώδια για μηδενικές απώλειες; Ένωση και μονωτική; Κλέμα; Κάτι άλλο; Την ίδια λύση να προτιμήσω και μέσα στο διαμέρισμα για τη σύνδεση με το καλώδιο που έρχεται από τον κατανεμητή;
Αναφέρεσαι σε πολυκατοικία, η οποία στην εισαγωγή έχει συνήθως ρεγκλέτα ή σε μονοκατοικία με χαλύβδινο κουτί και τα καλώδια χύμα;
Στην πρώτη περίπτωση αναγκαστικά χρησιμοποιείς τη ρεγκλέτα, για να είσαι σύννομος και να έχεις τη δυνατότητα τεχνικού ελέγχου, αν χρειαστεί.
Όμως αν έχεις χαλύβδινο κουτί, η ιδανική λύση είναι καθαρισμός των καλωδίων από σκουριές (με ντουκόχαρτο, ή κόψιμο στις άκρες, αν έχουν σκουριάσει) και κατόπιν πολύ καλή συστροφή. Στο τέλος βάζεις μονωτική ταινία. Οι κλέμες δεν είναι καλές, διότι περνάει υγρασία. Άλλες λύσεις, όπως κάτι "καραμελάκια" μόνιμης ένωσης που βάζουν οι ηλεκτρολόγοι ή θερμοσυστελλόμενα με καλάι, είναι μεν καλές σαν αγωγιμότητα, ειδικά αν μπει και καλάι, αλλά χάνεις το σημαντικό κομμάτι της εύκολης μικτονόμησης. Αν χρειαστεί αλλαγή στο απερχόμενο ζεύγος ή φωνάξεις τεχνικό, επειδή έχεις αποσυνδέσεις, θα πρέπει κάθε φορά να σου κόβει μέρος από τα καλώδια, που δεν είναι ιδιαίτερα μακριά.
Σε γραμμές VDSL2 (50, 100, 200 Mbps), αν έχεις παλιά καλωδίωση, καλό θα είναι να σκεφθείς να περάσεις νέο ενιαίο καλώδιο καλής ποιότητας, από την εισαγωγή του κτιρίου σου, όπου φθάνει το απερχόμενο ζεύγος του ΟΤΕ, μέχρι τη ντουλάπα που ανέφερες (κάθετη καλωδίωση λέγεται αυτό). Τα UTP έχουν καλή μόνωση από παρεμβολές γειτονικών διαμερισμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα καλύτερης ποιότητας τηλεφωνικά καλώδια για χρήση σε εσωτερικό χώρο, για τα οποία έχουν άλλωστε βελτιστοποιηθεί οι αλγόριθμοι των VDSL2. Αλλά τα τελευταία χρειάζονται επιπλέον εξωτερική θωράκιση, αν περνάνε δίπλα σε άλλα καλώδια. Στις απλές ADSL (έως 24 Mbps), τα φαινόμενα εξασθένισης και παρεμβολών είναι μικρότερα.
Στην άκρη της κάθετης καλωδίωσης στην ντουλάπα, θα έλεγα να βάλεις μία τηλεφωνική πρίζα RJ11. Επιτυγχάνει καλή επαφή και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα αλλαγής καλωδίου, ελέγχου κλπ. Μερικές φορές προτιμάμε τη διάκριση των αγωγών, παρά τη ενιαία μορφή τους, παρόλο που η τελευταία μειώνει φαινόμενα ασυνέχειας του μέσου μετάδοσης (ανακλάσεις, εξασθένιση).
Ρε νεοσσέ, είσαι μεγάλο τσακάλι εσύ. :D
Έχει ένα κουτί στην εισαγωγή και μετά από εκεί πάει σε άλλο κουτί με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Στο πρώτο κουτί η ένωση έχει γίνει με μονωτική και αναρωτιόμουν αν υπάρχει καλύτερη λύση. Στο διαμέρισμα (στην ντουλάπα) έρχεται καλώδιο ethernet, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, οπότε κι εκεί έχουν ενωθεί τα ζεύγη με μονωτική για να στείλω τη γραμμή στο δωμάτιο που θέλω. Θα κοιτάξω αύριο τι κατηγορίας είναι τα καλώδια, αλλά γενικά το σπίτι έχει ωραία πραγματάκια (εγκατάσταση 10ετίας και έχει πριζάκια δικτύου παντού), οπότε θεωρώ ότι δε θα χρειαστεί να ασχοληθώ ποτέ με καλωδιώσεις μόλις ολοκληρώσω τα του εσωτερικού δικτύου. VDSL δεν υπάρχει ακόμα εδώ. Υπομονή.
Δεν προτείνεις κάνα συγκεκριμένο switch κι εσύ που το'χεις ψάξει; Και κάνα UPS για τη συγκεκριμένη δουλειά (έχω ξεχωριστό για τα υπολογιστικά μου). Να περάσει η ώρα στον σκρουτζ. :)
Έχει ένα κουτί στην εισαγωγή και μετά από εκεί πάει σε άλλο κουτί με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Στο πρώτο κουτί η ένωση έχει γίνει με μονωτική και αναρωτιόμουν αν υπάρχει καλύτερη λύση.
Αυτό που περιγράφεις είναι ασυνήθιστο. Συνήθως υπάρχει είτε μόνο ένα κουτί με τα καλώδια χύμα, είτε ντουλαπάκι με ρεγκλέτες.
Μήπως το πρώτο κουτί είναι στην πράξη το ...δεύτερο και γίνεται αντίστροφα η όδευση;
Τα απερχόμενα ζεύγη του ΟΤΕ έχουν χρώματα κίτρινο/άσπρο, μαύρο/άσπρο, μπλε/κόκκινο, άσπρο/καφέ, γκρι/άσπρο, πράσινο/άσπρο. Τα εσωτερικά καλώδια που πάνε στα διαμερίσματα, συνήθως είναι μόνο ζεύγη μπλε/κόκκινο ή τίποτε καινούρια UTP που έχουν περάσει αργότερα οι ηλετρολόγοι. Πολλά νέα κτίρια έχουν UTP εσωτερικά καλώδια για κάθετη καλωδίωση προς κάθε διαμέρισμα.
Σε ποιο από τα δύο κουτιά που βλέπεις έχει καλώδια ΟΤΕ; Μόνο στο πρώτο που δεν έχει ρεγκλέτα;
Επειδή ήμουν εκεί όταν εγκατέστησε το καλώδιο ο ΟΤΕ από την κολώνα στην οικία, είναι όπως σου λέω. Ένα κουτί στην αυλή με χύμα ζεύγη (όπου συνδέσαμε το ενεργό ζεύγος του ΟΤΕ), μετά ένα κουτί στο κτίριο εξωτερικά με ρεγκλέτα, και μετά στο διαμέρισμα. Δε θυμάμαι χρώματα. Το κουτί με τη ρεγκλέτα δεν το αγγίξαμε καν, ήταν όλα συνδεδεμένα. Μόλις έγινε η σύνδεση στο πρώτο κουτί, είχαμε τηλεφωνία στο διαμέρισμα.
ΟΚ, σαφές. Λογικά ο τεχνικός του ΟΤΕ είχε βάλει γεννήτρια παλμών στο διαμέρισμά σου, και βρήκε απευθείας τη γραμμή στο χαλύβδινο κουτί με τα χύμα καλώδια.
Το δεύτερο κουτί διευκολύνει τη μικτονόμηση, αλλά εισάγει περιττά σημεία ασυνέχειας και πιθανής φθοράς. Αν στο μέλλον δεις αποσυνδέσεις, θα πρέπει να ελέγξεις και τα καλώδια που πάνε από το ένα κουτί στο άλλο, την ποιότητα των επαφών στη ρεγκλέτα κλπ. Αν δεις και έχεις μεγάλες απώλειες, αποσύνδεσε και καθάρισε καλά τα καλώδια από τη σκουριά στο πρώτο κουτί και πέρνα απευθείας από εκεί καλώδιο προς το διαμέρισμά σου. Διαφορετικά άσε το όπως είναι, έτσι κι αλλιώς οι απλές ADSL δεν είναι πολύ ευαίσθητες.
Ως προς το switch, κάποιοι εδώ μέσα έχουν κάνει εκτενή χρήση σε gigabit TP-Link και τα εμπιστεύονται. Καπου κυκλοφορεί κι ένα smart (semi-managed) 8-port gigabit switch της TP-Link με ~30€. Θα το δοκίμαζα στη θέση σου.
Για UPS η APC είναι πολύ καλή εταιρεία, αλλά και ακριβή.
Ως προς το switch, κάποιοι εδώ μέσα έχουν κάνει εκτενή χρήση σε gigabit TP-Link και τα εμπιστεύονται. Καπου κυκλοφορεί κι ένα smart (semi-managed) 8-port gigabit switch της TP-Link με ~30€. Θα το δοκίμαζα στη θέση σου.
Για UPS η APC είναι πολύ καλή εταιρεία, αλλά και ακριβή.
Επέστρεψα!
Λοιπόν τα καλώδια από τα πριζάκια είναι cat5e και έχω 10 πριζάκια στο σπίτι τελικά, οπότε κοιτάζω για 16άρια, μάλλον αυτό εδώ (https://www.techstores.gr/el/patch-panel-trendnet-16-port-unshielded-cat-5-5e-19.html).
Και από switches, αυτό (https://www.skroutz.gr/s/313400/NetGear-Unmanaged-L2-Switch-%CE%BC%CE%B5-16-%CE%98%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-Gigabit-1Gbps-Ethernet.html?from=listing) και αυτό (https://www.skroutz.gr/s/13908355/NetGear-JGS516-v2-Unmanaged-L2-Switch-%CE%BC%CE%B5-16-%CE%98%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-Gigabit-1Gbps-Ethernet.html?from=listing). Με managed δε βρίσκω τον λόγο να ασχοληθώ, PoE nice-to-have αλλά ξεφεύγουν σε τιμές. Υπάρχει και αυτό (https://www.skroutz.gr/s/22124809/TP-LINK-TL-SG1016D-v8-Unmanaged-L2-Switch-%CE%BC%CE%B5-16-%CE%98%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-Gigabit-1Gbps-Ethernet.html?from=featured&product_id=86801472) ή αυτό (https://www.skroutz.gr/s/24963918/TP-LINK-TL-SG1016DE-v4-Unmanaged-L2-Switch-%CE%BC%CE%B5-16-%CE%98%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-Ethernet.html?from=listing) (αυτό λες, νεοσσέ; ) της TP-LINK, αλλά για κάποιο λόγο μου κάνει πιο "φθηνή" εταιρεία. Φυσικά οι απαιτήσεις δεν είναι σπουδαίες, για σπίτι μιλάμε, αλλά καλό θα ήταν να έχω κάτι σταθερό και αξιόπιστο.
Για UPS κοιτάζω αυτό (https://www.skroutz.gr/s/24034630/CyberPower-Valuepro-Line-Intera-700VA-UPS-Line-Interactive-390W-%CE%BC%CE%B5-4-Schuko-%CE%A0%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%82.html). Έχω εδώ και χρόνια αυτό (https://www.skroutz.gr/s/374109/CyberPower-CP900EPFCLCD-UPS-Line-Interactive-900VA-540W-%CE%BC%CE%B5-6-Schuko-%CE%A0%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%82.html) για τον Η/Υ μου και είμαι ευχαριστημένος. Έριξα μια ματιά και σε APC, αλλά σε συνδυασμό αθόρυβο, να μην υπερθερμαίνεται και να έχει mute (ή τέλος πάντων να μη γίνεται ενοχλητικό, γιατί θα μπει σε δωμάτιο) δε βρήκα κάτι.
Δέχομαι σχόλια/προτάσεις σχετικά με τα παραπάνω.
macdeath_s
28/10/2022, 11:07
UPS δες και Schneider Electric (μητρική της APC) αλλά και APC ότι πάρεις είναι αξιόπιστα σε επίπεδα Enterprise (τα χουμε χρόνια στη δουλειά πάνω 60.000 κομμάτια και ίσως λέω και λίγα). Για Switch γιατί δεν κοιτάς και Netgear ? To managed το είπα για το αν σου χρειαστεί κάτι μελλοντικά που είναι πολύ πιθανόν από το πιο απλό (VLANs).
NetGear είναι τα 2 που λίνκαρα. :D
Ό,τι είδα σε APC έρχεται με ενοχλητικό θόρυβο στις διακοπές, χωρίς επιλογή να τον σταματήσεις, οπότε είναι αυτόματα "όχι".
Αν χρειαστώ κάτι περισσότερο μελλοντικά, αναβαθμίζομαι. Προς το παρόν ας ξεκινήσω με κάτι - ποιοτικό όμως - και βλέπουμε.
Thanks! :beer:
Τα 16άρια είναι αρκετά ακριβότερα από τα 8άρια switch. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσεις και τα 10 καλώδια για ethernet και όχι μερικά για τηλέφωνο;
Επιπλέον, αν και δεν είναι η βέλτιστη λύση, μην ξεχνάς και το ενσωματωμένο 4port switch που έχουν τα περισσότερα router, οπότε επιτυγχάνεις συνολικά 10 εξόδους ethernet.
Τα 16άρια είναι αρκετά ακριβότερα από τα 8άρια switch. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσεις και τα 10 καλώδια για ethernet και όχι μερικά για τηλέφωνο;
Επιπλέον, αν και δεν είναι η βέλτιστη λύση, μην ξεχνάς και το ενσωματωμένο 4port switch που έχουν τα περισσότερα router, οπότε επιτυγχάνεις συνολικά 10 εξόδους ethernet.
Θα χρησιμοποιήσω ένα πριζάκι για τηλέφωνο. Σκέφτηκα να μην το παίξω οριακά, να υπάρχουν 2-3 διαθέσιμες θύρες σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσω κάτι στο μέλλον. Μπορεί και να έχεις δίκιο και να βολευτώ με 8άρι, σε συνδυασμό με τις θύρες του ρούτερ (και στη χειρότερη δε χρησιμοποιώ όλες τις πρίζες). Και ίσως τότε μπορώ να κοιτάξω και για PoE.
Η λύση του macdeath_s έχει προβλέψεις για διάφορα θέματα που μπορούν να σου χρειαστούν. POE, επιπλέον θύρες, VLAN και άλλα. Το θέμα είναι αν θέλεις να ξοδέψεις τα επιπλέον χρήματα για εξοπλισμό που ενδέχεται να μη σου χρειαστεί. Προσωπικά θα πήγαινα για 8-port smart switch της TP-Link με 35€ και ο λόγος είναι ότι δεν έχεις αντικεραυνική προστασία. Πολλές εταιρείες δεν καλύπτουν στην εγγύηση καμένες συσκευές από κεραυνό και δεν φαντάζεσαι πόσο πιθανό είναι να περάσει καταστροφική αιχμή τάσης από το καλώδιο του τηλεφώνου του ΟΤΕ στο router, στη συνέχεια μέσω καλωδίου δικτύου στο switch και να στο κάψει, καθώς και ό,τι έχεις συνδεδεμένο στο patch panel.
thunder ace
28/10/2022, 12:11
Η λύση του macdeath_s έχει προβλέψεις για διάφορα θέματα που μπορούν να σου χρειαστούν. POE, επιπλέον θύρες, VLAN και άλλα. Το θέμα είναι αν θέλεις να ξοδέψεις τα επιπλέον χρήματα για εξοπλισμό που ενδέχεται να μη σου χρειαστεί. Προσωπικά θα πήγαινα για 8-port smart switch της TP-Link με 35€ και ο λόγος είναι ότι δεν έχεις αντικεραυνική προστασία. Πολλές εταιρείες δεν καλύπτουν στην εγγύηση καμένες συσκευές από κεραυνό και δεν φαντάζεσαι πόσο πιθανό είναι να περάσει καταστροφική αιχμή τάσης από το καλώδιο του τηλεφώνου του ΟΤΕ στο router, στη συνέχεια μέσω καλωδίου δικτύου στο switch και να στο κάψει, καθώς και ό,τι έχεις συνδεδεμένο στο patch panel.
Το έχω παθει
Δεν προστατεύει το UPS από τέτοια; Τι στο διάολο είναι η αντικεραυνική προστασία και πώς τη φτιάχνω; :lol:
Το έχω παθει
Το έχω συναντήσει πολλές φορές σε πελάτες. Κάποιοι μάλιστα το παθαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο με τις κεραυνικές καταιγίδες του Ιουνίου, παρόλο που έχουν και πολύπριζα ασφαλείας με προστασία για τηλεφωνική γραμμή. Άλλοτε καίγεται το πολύπριζο, άλλοτε το modem, αλλά οι πάροχοι το αλλάζουν δωρεάν, διότι ξέρουν ότι θα σε χάσουν από πελάτη αν δεν στο αλλάξουν. Έτσι κι αλλιώς σε τρεις μήνες έχουν αποσβέσει το κόστος του με το πάγιο που πληρώνεις.
Μία φορά την πάτησα κι εγώ, διότι ενώ το γνώριζα και είχα βγάλει τα πάντα από την πρίζα (μόνο το ψυγείο αφήνω σε τέτοιες περιπτώσεις), είχα ξεχάσει μόνο το καλώδιο του τηλεφώνου πάνω στο modem, παρόλο που ήξερα ότι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Ε, πέρασε ο κεραυνός από το καλώδιο του τηλεφώνου στο modem (εκτός πρίζας ρεύματος το modem, όχι απλά σβηστό), του έκαψε δύο θύρες RJ45, κατόπιν έκαψε την κάρτα δικτύου του επίσης εκτός ρεύματος υπολογιστή (ευτυχώς είχε και δεύτερη) και μισοέκαψε την κάρτα γραφικών, η οποία άρχισε να πετάει μπλε οθόνες ανά μερικές μέρες, οπότε τελικά την άλλαξα.
Το σύνηθες είναι να χαλάσει η κάρτα δικτύου του υπολογιστή. Μερικές φορές την τρώει η μητρική ολόκληρη. Το παράξενο είναι ότι τα modem/router των παρόχων πολλές φορές αντέχουν, περνάει η αιχμή τάσης μέσα από αυτά και καίει εξοπλισμό που έχεις συνδέσει πάνω τους, ειδικά αν είναι σε λειτουργία.
Πριν από κάτι χρόνια κάπως έτσι κάηκε switch πελάτη κόστους 1000€. Το έστειλα στο service και μου είπαν ότι το αλλάζουν κατ εξαίρεση, διότι κανονικά δεν καλύπτουν στην εγγύηση περιπτώσεις καταστροφής από υπέρταση.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου ο ΟΤΕ έχει εναέρια καλώδια και όχι υπόγεια. Αν σκάσει κεραυνός σε απόσταση ~100 μέτρα από το σπίτι σου, αρπάζουν επαγωγικά τάση και διαχέονται αιχμές τάσης προς όλο το δίκτυο. Σε κέντρα πόλεων με πολυκατοικίες και υπόγεια καλώδια, το πρόβλημα είναι από σπάνιο έως άγνωστο. Αφενός λόγω της υπόγειας θέσης των καλωδίων, αφετέρου λόγω της απορρόφησης του κεραυνού από τα ψηλά κτίρια. Αντίστοιχο θέμα έχει και το ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά είναι πιο μικρό, διότι η ΔΕΗ έχει κάποιες προβλέψεις για απορρόφηση αιχμών. Αντιθέτως ο ΟΤΕ σπάνια βάζει στα κουτιά στις κολώνες αντικεραυνικά ενθέματα. Ας πούμε βάζει στην Πεντέλη που γίνεται χαμός σε μεγάλο υψόμετρο με τους κεραυνούς.
Σε νησιά το θέμα είναι επίσης έντονο, σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Εκεί οι ηλεκτρολόγοι είναι υποψιασμένοι και όταν βάζουν αυτοματισμούς ασφαλείας σε σπίτια, φροντίζουν και για αλεξικέραυνο καθώς και προστασία υπέρτασης σε ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο τηλεφωνίας. 9 στις 10 περιπτώσεις γλιτώνουν τις βλάβες με τον τρόπο αυτό.
VDSL δεν υπάρχει ακόμα εδώ. Υπομονή.
Στην περίπτωση που δεν φθάνει η ταχύτητα που πετυχαίνεις με την απλή ADSL, δες το Cosmote Home Speed Booster (https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/new_speed_booster.html). Εάν έχεις καλό σήμα 4G στην περιοχή σου, αξίζει να το προσθέσεις στο πακέτο σου.
Τελικά κέρασε η εταιρεία, οπότε πήρα ένα TP-Link easy smart switch 16άρι με 8 PoE+. :D
Προμηθεύτηκα πρέσες, punchdowns, μούφες, splitters, καλώδια, βύσματα, θα γίνει χαμός από βδομάδα!!!11
Rack 6U (19'' εννοείται) είναι αρκετό θεωρείτε ή παίζει να χρειαστώ κι άλλο χώρο για πράγματα που ίσως μου διαφεύγουν τώρα, άρα να πάω σε 9U; Θα προτιμούσα το μικρότερο, προφανώς, αν δε χρειάζομαι το μεγαλύτερο. Προς το παρόν έχω στο μυαλό μου ένα patch panel, ένα switch, ένα ups, οπότε μου φαίνεται υπεραρκετό, αλλά θέλω να είμαι future-proof όσο γίνεται.
UPS να προτιμήσω rack-mountable ή μπα;
thunder ace
03/11/2022, 15:26
Τελικά κέρασε η εταιρεία, οπότε πήρα ένα TP-Link easy smart switch 16άρι με 8 PoE+. :D
Προμηθεύτηκα πρέσες, punchdowns, μούφες, splitters, καλώδια, βύσματα, θα γίνει χαμός από βδομάδα!!!11
Rack 6U (19'' εννοείται) είναι αρκετό θεωρείτε ή παίζει να χρειαστώ κι άλλο χώρο για πράγματα που ίσως μου διαφεύγουν τώρα, άρα να πάω σε 9U; Θα προτιμούσα το μικρότερο, προφανώς, αν δε χρειάζομαι το μεγαλύτερο. Προς το παρόν έχω στο μυαλό μου ένα patch panel, ένα switch, ένα ups, οπότε μου φαίνεται υπεραρκετό, αλλά θέλω να είμαι future-proof όσο γίνεται.
UPS να προτιμήσω rack-mountable ή μπα;
Δε γαμιετε.....πάω για ψάρεμα καλύτερα.
Δε γαμιετε.....πάω για ψάρεμα καλύτερα.
Τα ίδια λέω κι εγώ όταν μιλάνε οι δικτυάδες εδώ μέσα. :lol:
Στον απαιτούμενο χώρο στο rack, υπολόγισε και το router* που θα βάλεις μέσα, που συνήθως έχει κατακόρυφη τοποθέτηση. Σκέψου, αν χρειάζεται χώρος για επιπλέον πιο δυνατό router* (π.χ. load balancer ή με επιπλέον δυνατότητες). Για παράδειγμα, ο μόνος πάροχος καλούτσικο router (Sercom) είναι ο ΟΤΕ. Τώρα μάλιστα ξεκίνησε να δίνει σε οικιακούς πελάτες FRITZ!Box, τα οποία είναι θεϊκά. Πριν τα έδιναν οι πάροχοι μόνο σε επιχειρήσεις και μάλιστα όχι σε όλες, αλλά κυρίως σε πελάτες που γκρίνιαζαν ότι κολλάνε τα άλλα.
Επίσης, αν στο μέλλον θελήσεις να βάλεις media/file server, το rack είναι σχετικά καλή θέση, με την προϋπόθεση να έχει ψύξη.
Στάθμισε τις ανάγκες σου, μη σε πωρώνουμε με άσκοπα έξοδα. Θα γίνω γραφικός που το επαναλαμβάνω, αλλά μιας και επενδύεις σε εξοπλισμό, ξανασκέψου την προστασία υπέρτασης.
*Έχε υπόψη ότι τα μεταλλικά rack δεν είναι η καλύτερη θέση για την τοποθέτηση Access Point, διότι κόβουν αρκετό από το σήμα.
Grafton 505
03/11/2022, 19:58
Και μία γνώμη για το παρακάτω όταν μπορείτε παρακαλώ,
HP-255 (https://www.bestprice.gr/item/2156586171/hp-255-g8.html)-G8
thunder ace
03/11/2022, 20:17
Ίσως το μόνο αρνητικό να είναι η οθόνη που δεν είναι ips.
Δλδ θα πρέπει να κοιτάς κάτ' ευθείαν στο κέντρο.
Όταν θα την κοιτάς από γωνία ,χάνει τα χρώματα.
Κατά τα άλλα,μια χαρά για τα λεφτά του.
Θα πρέπει να βάλεις μόνος σου Windows, αν τα χρειάζεσαι. Επιπλέον, όπως είπε ο thunder ace, είναι μια χαρά για τα λεφτά του. Με έμφαση στο τελευταίο, διότι είναι χαμηλής τιμής και χαμηλών επιδόσεων, με επεξεργαστή δύο πυρήνων χωρίς επιπλέον threads.
Grafton 505
04/11/2022, 16:40
Ίσως το μόνο αρνητικό να είναι η οθόνη που δεν είναι ips.
Δλδ θα πρέπει να κοιτάς κάτ' ευθείαν στο κέντρο.
Όταν θα την κοιτάς από γωνία ,χάνει τα χρώματα.
Κατά τα άλλα,μια χαρά για τα λεφτά του.
Το λάπτοπ θα λειτουργήσει σαν δεύτερη οθόνη. Η κύρια οθόνη είναι μια 32αρα. :beer:
Θα πρέπει να βάλεις μόνος σου Windows, αν τα χρειάζεσαι. Επιπλέον, όπως είπε ο thunder ace, είναι μια χαρά για τα λεφτά του. Με έμφαση στο τελευταίο, διότι είναι χαμηλής τιμής και χαμηλών επιδόσεων, με επεξεργαστή δύο πυρήνων χωρίς επιπλέον threads.
Θα το πάρω (όποιο επιλέξω) χωρίς λειτουργικό, μιας και η λύση δόθηκε πιο πάνω και είναι και φτηνή.
Στα ριβιούς λένε ότι έχει 8 threads. Δεν έχω ιδέα βέβαια τι είναι αυτά, αλλά φαντάζομαι ότι λειτουργεί πιο γρήγορα ο επεξεργαστής.
:beer: