View Full Version : Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ
DoctoR_k6
03/12/2020, 09:57
Υπό την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση ότι όλο το σπίτι είναι στον ίδιο ηλεκτρολογικό πίνακα.Αν έχουμε κάποια περίπτωση π.χ που μένει κάποιος σε ξεχωριστό διαμέρισμα ή όροφο και έχουν ξεχωριστό πίνακα τότε τρώμε γλάρο.
Να το έχετε αυτό υπόψη σας με τα powerline για να μην βρεθείτε πρό απροόπτου.
Τα ευκολως εννοουμενα παραλειπονται (θεωρω).
Εχω 3 powerline σπιτι κ δουλευουν τηλεορασεις/αποκωδικοποιητες κ boxακι απροσκοπτα κ full speed.
L.omerta
03/12/2020, 10:15
Κι εγώ με powerline είμαι και παίζω και games, μια χαρά είναι. Με το wifi όντως υπήρχε θέμα. Αν παραπονιέται και με το powerline πες του απλά ότι είναι νουμπας.:D
Το powerline εξαρτάται από το δίκτυο ρεύματος και τις ίδιες τις συσκευές, και ποτέ δε θα αντικαταστήσει ένα απευθείας utp. Εγώ είμαι με τον γιο σου. :smokin:
Και εγώ.
Μετράει και το Ping της γραμμής γενικά στα online games αλλά να πω την αλήθεια θέλει το λιγότερο VDSL αν έχει και άλλους χρήστες στο δίκτυο .
Προσωπικά τραβάω καλώδιο όταν κάνω μαραθώνιους παίζοντας . ( Diablo 2 ladder reset αύριο π.χ :wave2: )
Vstrommer71
03/12/2020, 11:22
Το powerline εξαρτάται από το δίκτυο ρεύματος και τις ίδιες τις συσκευές, και ποτέ δε θα αντικαταστήσει ένα απευθείας utp. Εγώ είμαι με τον γιο σου. :smokin:
Ειδικά αν είναι Cat6 και πάνω η καλωδίωση σε κάποιο σοβαρό οικιακό δίκτυο το powerline τρώει σκόνη.Αλλά είναι μια πολύ καλή λύση επέκτασης του δικτύου σε δύσκολα μέρη.
ΠΑΝΤΑ το καλώδιο είναι τεχνικά η σωστότερη,οικονομικότερη και πιο αξιόπιστη λύση.
50αρα cosmote εχω καλη απο οτι δειχνει το speedtest
αμα μου ερθει ορεξη θα αρχισω να χωνω ατσαλινες μηπως φτασω πινακα
εναλλακτικα powerline
ο πινακας ειναι τριφασικος κι αν θυμαμαι καλα ολες οι πριζες σε μια φαση
αν δεν κανω κατι εχει καταφερει ο αλητης την ελληνιδα μανα να αρχισουν να τρυπανε τοιχους:cry:
doctor_john
03/12/2020, 12:28
Αν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο κοίταξε μήπως μπορείς να το κρύψεις στα σοβατεπιά του πατώματος..
οχι οχι με τπτ
ειναι μαρμαρινα και μεσολαβουν κολωνες πορτες κλπ
εξωτερικα θα ειναι καραγκιοζιλικι
L.omerta
03/12/2020, 13:48
Το πρόβλημα σου πάντως ταιριάζει τέλεια με το profile pic σου!!:beer::beer:
Το καλώδιο δικτύου είναι η καλύτερη λύση, ακόμα κι αν αναγκαστικά περάσει δίπλα στα καλώδια ρεύματος, παρόλο που δεν είναι η ιδανική όδευση. Επίλεξε UTP CAT6, αφού η διαφορά κόστους με το CAT5E είναι μικρή και αμελητέα σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
Δεύτερο πιο σημαντικό, για να κάνεις το γιο σου να κλάψει από συγκίνηση, είναι να πάρεις κουπόνι SFBB (https://www.sfbb.gr) (10 λεπτά υπόθεση), και να κάνεις αίτηση για FTTH. Σου έρχεται 29€/μήνα (με δωρεάν αστικά/υπεραστικά τηλεφωνήματα και κάποιες κλήσεις προς κινητό) γραμμή 100/10 Mbps με οπτική ίνα μέχρι μέσα στο σπίτι σου. Το ping time πέφτει στα 2 msec και ο γιος δε θα πιστεύει στα μάτια του. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 2 με 6 μήνες, οπότε καλό είναι να κάνεις τώρα την αίτηση. Ξεμπερδεύεις για χρόνια με το θέμα ταχύτητας, αφού το FTTH (μιλάμε για οπτική ίνα μέχρι το σαλόνι σου) υποστηρίζει προς το παρόν ταχύτητες 1 Gbps συμμετρικό και μελλοντικά 2,5 Gbps σε απλές οικιακές συνδέσεις. Θα πληρώνεις δηλαδή λιγότερα χρήματα από τώρα και θα έχεις κορυφαία οικιακή γραμμή. Η γραμμή που έχεις τώρα, λογικά δίνει ping time γύρω στα 19 msec, ενώ με την οπτική ίνα θα έχεις 2 msec ή στη χειρότερη 9 msec. Το lag που αναφέρεις οφείλεται κυρίως στο ping time, επειδή οι γραμμές VDSL2 είναι σε interleaved path, ενώ το Wi-Fi χειροτερεύει τα πράγματα.
Τρίτον, εξασφάλισε ότι δεν τρέχει κάποιο πρόγραμμα torrent σε οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυό σου. Αν τρέχει τέτοιο, χωρίς περιορισμούς στην ταχύτητα, το ping time εκτοξεύεται άδικα για όλους τους χρήστες της γραμμής σας.
Αν δεν υλοποιήσεις καλωδίωση UTP, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα απομακρυσμένα μέρη του σπιτιού, τότε πας σε powerline adapters. Το ζεύγος πρέπει να συνδεθεί απευθείας σε πρίζα του τοίχου (κάποια έχουν pass through, ώστε να μη σου φάνε την πρίζα) και όχι σε πολύπριζο. Αυτό που δεν έχω εξακριβώσει ακόμα, είναι αν τα καινούρια powerline adapters δουλεύουν σε διαφορετικές φάσεις ρεύματος, διότι κάποια από αυτά υπόσχονται τέτοια λειτουργία. Το έχει δοκιμάσει επιτυχώς κάποιος;
Αυτό που δεν έχω εξακριβώσει ακόμα είναι αν τα καινούρια powerline adapters δουλεύουν σε διαφορετικές φάσεις ρεύματος, διότι κάποια από αυτά υπόσχονται τέτοια λειτουργία. Το έχει δοκιμάσει επιτυχώς κάποιος;
Εγώ.
Έχω powerline της Devolo μεταξύ διαφορετικών φάσεων.
Εγώ.
Έχω powerline της Devolo μεταξύ διαφορετικών φάσεων.
Ευχαριστώ. Ποιο από όλα; Ρωτάω διότι τα καλά της Devolo κάνουν 200€ το σετ.
Με TP-Link των 50€ κανένας;
Επίσης με ενδιαφέρει αν κάποιος έχει δουλέψει επιτυχώς τριπλέτα ή τετραπλέτα powerline adapters, επίσης σε διαφορετικές φάσεις.
DoctoR_k6
03/12/2020, 15:22
Το καλώδιο δικτύου είναι η καλύτερη λύση, ακόμα κι αν αναγκαστικά περάσει δίπλα στα καλώδια ρεύματος, παρόλο που δεν είναι η ιδανική όδευση. Επίλεξε UTP CAT6, αφού η διαφορά κόστους με το CAT5E είναι μικρή και αμελητέα σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
Δεύτερο πιο σημαντικό, για να κάνεις το γιο σου να κλάψει από συγκίνηση, είναι να πάρεις κουπόνι SFBB (https://www.sfbb.gr) (10 λεπτά υπόθεση), και να κάνεις αίτηση για FTTH. Σου έρχεται 29€/μήνα (με δωρεάν αστικά/υπεραστικά τηλεφωνήματα και κάποιες κλήσεις προς κινητό) γραμμή 100/10 Mbps με οπτική ίνα μέχρι μέσα στο σπίτι σου. Το ping time πέφτει στα 2 msec και ο γιος δε θα πιστεύει στα μάτια του. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 2 με 6 μήνες, οπότε καλό είναι να κάνεις τώρα την αίτηση. Ξεμπερδεύεις για χρόνια με το θέμα ταχύτητας, αφού το FTTH (μιλάμε για οπτική ίνα μέχρι το σαλόνι σου) υποστηρίζει προς το παρόν ταχύτητες 1 Gbps συμμετρικό και μελλοντικά 2,5 Gbps σε απλές οικιακές συνδέσεις. Θα πληρώνεις δηλαδή λιγότερα χρήματα από τώρα και θα έχεις κορυφαία οικιακή γραμμή. Η γραμμή που έχεις τώρα, λογικά δίνει ping time γύρω στα 19 msec, ενώ με την οπτική ίνα θα έχεις 2 msec ή στη χειρότερη 9 msec. Το lag που αναφέρεις οφείλεται κυρίως στο ping time, επειδή οι γραμμές VDSL2 είναι σε interleaved path, ενώ το Wi-Fi χειροτερεύει τα πράγματα.
Τρίτον, εξασφάλισε ότι δεν τρέχει κάποιο πρόγραμμα torrent σε οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυό σου. Αν τρέχει τέτοιο, χωρίς περιορισμούς στην ταχύτητα, το ping time εκτοξεύεται άδικα για όλους τους χρήστες της γραμμής σας.
Αν δεν υλοποιήσεις καλωδίωση UTP, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα απομακρυσμένα μέρη του σπιτιού, τότε πας σε powerline adapters. Το ζεύγος πρέπει να συνδεθεί απευθείας σε πρίζα του τοίχου (κάποια έχουν pass through, ώστε να μη σου φάνε την πρίζα) και όχι σε πολύπριζο. Αυτό που δεν έχω εξακριβώσει ακόμα είναι αν τα καινούρια powerline adapters δουλεύουν σε διαφορετικές φάσεις ρεύματος, διότι κάποια από αυτά υπόσχονται τέτοια λειτουργία. Το έχει δοκιμάσει επιτυχώς κάποιος;
Αυτο με το κουπονακι το εκανα στους δικους μου. Να μην κολλαει το ιντερνετ με τα παιδικα ξερω γω οταν ειναι τα μικρα εκει.
Ενταξει 3 ευρω παραπανω το μηνα απο το εως 24 (10-11Mbps) στα 100.
Οχι τιποτα αλλο αλλα στη δικη μου περιοχη (στο σπιτι μου) τωρα περναει ο ΟΤΕ τις γραμμες εδω απ εξω κ εχω ξενερωσει με την 50αρα. :lol:
Με το powerline θα το δοκιμασω να σου πω...
Αυτο με το κουπονακι το εκανα στους δικους μου. Να μην κολλαει το ιντερνετ με τα παιδικα ξερω γω οταν ειναι τα μικρα εκει.
Ενταξει 3 ευρω παραπανω το μηνα απο το εως 24 (10-11Mbps) στα 100.
Οχι τιποτα αλλο αλλα στη δικη μου περιοχη (στο σπιτι μου) τωρα περναει ο ΟΤΕ τις γραμμες εδω απ εξω κ εχω ξενερωσει με την 50αρα. :lol:
Με το powerline θα το δοκιμασω να σου πω...
Με το FTTH έχεις 100/10 Mbps ακατέβατα, με λιγότερα χρήματα απ' όσο κοστίζει η 50άρα γραμμή, ping time αμελητέο, ενώ γλιτώνεις αιχμές από επαγωγικά ρεύματα από κεραυνούς, αφού δεν είσαι συνδεδεμένος με εναέριο χάλκινο δίκτυο. Το κόστος εγκατάστασης είναι 2€, ενώ πριν από 10 χρόνια ήταν περίπου 2.000€! Απλά προς το παρόν ο ανακοινωθείς χρόνος υλοποίησης των 2 μηνών δεν τηρείται, συνήθως είναι κοντά στους 6 μήνες, επειδή τρέχουν και δε φθάνουν. Δηλαδή αν κάνεις αίτηση τώρα, μάλλον θα το έχεις το καλοκαίρι.
Επίσης αποκτάς υποδομή που μπορεί άμεσα να αναβαθμιστεί στα 200/20 Mbps (44€/μήνα), ενώ οι δυνατότητες είναι για 2,5 Gbps συμμετρικό, όταν οι πάροχοι δώσουν τέτοιες υπηρεσίες σε οικιακούς χρήστες στο μέλλον. Θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα δούμε 1 Gbps σε οικιακές συνδέσεις.
DoctoR_k6
03/12/2020, 15:35
Με το FTTH έχεις 100/10 Mbps ακατέβατα, με λιγότερα χρήματα απ' όσο κοστίζει η 50άρα γραμμή, ping time αμελητέο, ενώ γλιτώνεις αιχμές από επαγωγικά ρεύματα από κεραυνούς, αφού δεν είσαι συνδεδεμένος με εναέριο χάλκινο δίκτυο. Το κόστος εγκατάστασης είναι 2€, ενώ πριν από 10 χρόνια ήταν περίπου 2.000€! Απλά προς το παρόν ο ανακοινωθείς χρόνος υλοποίησης των 2 μηνών δεν τηρείται, συνήθως είναι κοντά στους 6 μήνες, επειδή τρέχουν και δε φθάνουν. Δηλαδή αν κάνεις αίτηση τώρα, μάλλον θα το έχεις το καλοκαίρι.
Επίσης αποκτάς υποδομή που μπορεί άμεσα να αναβαθμιστεί στα 200/20 Mbps (44€/μήνα), ενώ οι δυνατότητες είναι για 2,5 Gbps συμμετρικό, όταν οι πάροχοι δώσουν τέτοιες υπηρεσίες σε οικιακούς χρήστες στο μέλλον. Θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα δούμε 1 Gbps σε οικιακές συνδέσεις.
Μωρε καλα ειναι να εχεις 50αρα κ να περιμενεις να περασουν υποδομη FTTH. Οταν εχεις εως 24 κ βλεπεις κατι 8-9 εκει κλαις.
Οχι τπτ αλλο αλλα βαζει κ το cosmote 4k αγωνες κ οπως κ να το κανουμε με 10-11 δεν θα κανεις δουλεια. :lol:
Στο πατρικο μου εχει γινει ηδη η εγκατασταση απο ΟΤΕ κ το κουτακι της οπτικης ειναι απ εξω απο την πορτα κ περιμενει συνδεση.
Ας παμε ολοι σε ενα μεσο ορο 50-100 κ βλεπουμε για το Gbps...
Με το FTTH έχεις 100/10 Mbps ακατέβατα, με λιγότερα χρήματα απ' όσο κοστίζει η 50άρα γραμμή
What's the catch?
Vstrommer71
03/12/2020, 15:48
Μωρε καλα ειναι να εχεις 50αρα κ να περιμενεις να περασουν υποδομη FTTH. Οταν εχεις εως 24 κ βλεπεις κατι 8-9 εκει κλαις.
Οχι τπτ αλλο αλλα βαζει κ το cosmote 4k αγωνες κ οπως κ να το κανουμε με 10-11 δεν θα κανεις δουλεια. :lol:
Στο πατρικο μου εχει γινει ηδη η εγκατασταση απο ΟΤΕ κ το κουτακι της οπτικης ειναι απ εξω απο την πορτα κ περιμενει συνδεση.
Υπέροχα.Να έρθει η οπτική μέχρι το σπίτι.Κι εγώ μαζί σας.
Να δούμε τι θα κάνουμε και μέσα στο σπίτι που θα κλάψει ο κάθε πικραμένος.Πρέπει στην υπάρχουσα εσωτερική διανομή και να γίνει όδευση της οπτικής.
Ο φίλος με τα μάρμαρα ας αρχίσει από τώρα να πάρει τροχό για κόψιμο:lol:
Vstrommer71
03/12/2020, 15:51
What's the catch?
Κατά βάση η οπτική μπορεί να σηκώσει διαστημικές ταχύτητες σε σχέση με τον χαλκό.
Εξαφάνιση παρεμβολών και crosstalk και όταν λέμε 100/10 θα είναι 100/10 κι όχι όσο πιάσουμε αν είμαστε λίγο πιο μακριά από το DSLAM
Οχι τπτ αλλο αλλα βαζει κ το cosmote 4k αγωνες κ οπως κ να το κανουμε με 10-11 δεν θα κανεις δουλεια. https://www.moto.gr/forums/images/motogr/smilies/lo01l.gif
Απευθείας στα 100 Mbps θα πάνε οι περισσότεροι, διότι με την επιδότηση προχωράει πολύ γρήγορα η υποδομή οπτικών ινών εδώ και ένα χρόνο στα αστικά κέντρα. Αυξάνονται τα συνεργεία των ηλεκτρολόγων που κάνουν τις εγκαταστάσεις, εκείνα των χωματουργικών που περνούν τις οπτικές. Υπηρεσία 1 Gbps για οικιακή χρήση, θεωρώ ότι θα δούμε πριν το 2025, έστω και σε υψηλές τιμές.
Ακόμα και στην επαρχία, έχουν φθάσει σε πολλά χωριά οπτικές ίνες μέχρι κάποιο κεντρικό σημείο. Εκεί όμως είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί μέχρι τα σπίτια λόγω μικρής ζήτησης και αραιής δόμησης.
Παρεμπιπτόντως, η περιοχή σου είναι στα μελλοντικά σχέδια της Inalan (https://inalan.gr/kalipsi-diktiou/). Παρακολούθα την κι αυτή, διότι είναι η μόνη που δίνει συμμετρικές γραμμές 200 Mbps, έστω και με περιορισμό στο σύνολο των δεδομένων. Δίνει και 100/100 Mbps χωρίς όριο δεδομένων, αλλά η τιμή ξεφεύγει.
Vstrommer71
03/12/2020, 15:55
Θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα δούμε 1 Gbps σε οικιακές συνδέσεις.
Κι εδώ ας κλάψουμε γοερά όλοι μαζί σκεπτόμενοι ότι η μικρή Ουκρανική επαρχιακή πόλη έχει συμμετρικό 1Gbps με ...6€ τον μήνα.
Α ρε Ελλαδάραααααααααααααααα
Υπέροχα.Να έρθει η οπτική μέχρι το σπίτι.Κι εγώ μαζί σας.
Να δούμε τι θα κάνουμε και μέσα στο σπίτι που θα κλάψει ο κάθε πικραμένος.Πρέπει στην υπάρχουσα εσωτερική διανομή και να γίνει όδευση της οπτικής.
Ο φίλος με τα μάρμαρα ας αρχίσει από τώρα να πάρει τροχό για κόψιμο:lol:
Το τελευταίο συνεργείο ηλεκτρολόγων που έρχεται, σου φέρνει οπτική πρίζα σε σημείο εσωτερικά στο σπίτι σου που θα έχεις υποδείξει στο μηχανικό που θα κάνει στην αρχή τον έλεγχο του χώρου. Μία μικρή διαμπερή τρύπα στον τοίχο, με τρυπάνι 6 mm. Η πρίζα βγάζει επίσης οπτική ίνα που τερματίζει σε πολύ μικρό κουτάκι Optical Network Terminal (ONT), το οποίο δίνει έξοδο RJ45 προς το router που επίσης σου φέρνουν. Προς το παρόν δεν έχουν οπτικά modem/router, οπότε χρησιμοποιούν δύο συσκευές για τερματισμό και routing.
Και σκεφθείτε ότι αυτό υλοποιείται ήδη εδώ και ένα χρόνο, ακόμα και σε πολυόροφες πολυκατοικίες. Η Inalan κάνει εξωτερικές οδεύσεις της οπτικής ίνας μέχρι το διαμέρισμα, ενώ ο ΟΤΕ συνήθως εσωτερικές στις πολυκατοικίες (ατσαλίνα και υπομονή). Γενικά γίνεται ποιοτική εργασία και μεσολαβούν τουλάχιστον 4 διαφορετικά συνεργεία, αλλά ο συντονισμός είναι καλός, αν και προς το παρόν αργός. Καμία σχέση με Βαλκάνια και ανατολική Ασία που έχουν κρύψει τον ουρανό με άσχημο πλέγμα οπτικών ινών στους δρόμους.
Το έχω κάνει και μάλιστα έχω παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία, από τη νέα κολώνα που έφεραν στο δρόμο μου, ειδικά για την οπτική ίνα που έφθασε στο σπίτι μου (ναι, με 2€ κόστος εγκατάστασης, στήθηκε και καινούρια ξύλινη κολόνα ΟΤΕ).
What's the catch?
Δύο χρόνια δέσμευση με συμβόλαιο, διαφορετικά πρέπει να επιστρέψεις το ποσό της επιδότησης. Αλλά συμφέρει. Πρέπει όμως να εξοπλιστείς με υπομονή 6 μήνες. Μετά τα δύο χρόνια, επιστρέφεις σε τιμή καταλόγου (13€/μήνα ακριβότερη), αλλά φαντάζομαι ότι μέχρι τότε θα έχουν πέσει οι τιμές καταλόγου αισθητά.
Vstrommer71
03/12/2020, 16:06
Το τελευταίο συνεργείο ηλεκτρολόγων που έρχεται, σου φέρνει οπτική πρίζα σε σημείο εσωτερικά στο σπίτι σου που θα έχεις υποδείξει στο μηχανικό που θα κάνει στην αρχή τον έλεγχο του χώρου. Μία μικρή διαμπερή τρύπα στον τοίχο, με τρυπάνι 6 mm. Η πρίζα βγάζει επίσης οπτική ίνα που τερματίζει σε πολύ μικρό κουτάκι Optical Network Terminal (ONT), το οποίο δίνει έξοδο RJ45 προς το router που επίσης σου φέρνουν. Προς το παρόν δεν έχουν οπτικά modem/router, οπότε χρησιμοποιούν δύο συσκευές για τερματισμό και routing.
Ωραίοι μ@λάκες δηλαδή.Αντί να κάνουν το προφανές εύκολο να βάλουνε router με μια SFP για την οπτική πάνε δια της τεθλασμένης.Εμπορικές πολιτικές ΓΤΠΚ.
(cries in 7Mbps up / 0.8Mbps down)
Vstrommer71
03/12/2020, 16:09
(cries in 7Mbps up / 0.8Mbps down)
Περίμενες κι εσύ το δωρεάν wifi που είχε εξαγγείλει ο Αντώνης το '14 κι άργησε?
Ωραίοι μ@λάκες δηλαδή.Αντί να κάνουν το προφανές εύκολο να βάλουνε router με μια SFP για την οπτική πάνε δια της τεθλασμένης.Εμπορικές πολιτικές ΓΤΠΚ.
Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν έχουν προλάβει να κάνουν παραγγελία που να τους συμφέρει σε οπτικά router. Ίσως τους έχουν μείνει και στοκ τα router από τις VDSL FTTB. Πάντως το router που δίνουν τώρα είναι καλό, με ενσωματωμένο Gigabit switch.
Ευχαριστώ. Ποιο από όλα; Ρωτάω διότι τα καλά της Devolo κάνουν 200€ το σετ.
Με TP-Link των 50€ κανένας;
Επίσης με ενδιαφέρει αν κάποιος έχει δουλέψει επιτυχώς τριπλέτα ή τετραπλέτα powerline adapters, επίσης σε διαφορετικές φάσεις.
Με το Devolo magic 2 lan.
Στο οποίο έχω βάλει switch και έχω μοιράσει στη τηλεόραση και σε ένα access point, απο το οποίο παίρνουν wifi τα κινητά και το laptop μου.
Δεν παίζω πολύ απαιτητικά παιχνίδια (πλέον δεν παίζω καθόλου βασικά), αλλα δεν είχα θέμα με streaming στο netflix και παράλληλο wow ή warframe (ή καμία brawlhalla στη χειρότερη) στο pc, με 50άρα ταχύτητα.
Vstrommer71
03/12/2020, 17:25
Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν έχουν προλάβει να κάνουν παραγγελία που να τους συμφέρει σε οπτικά router. Ίσως τους έχουν μείνει και στοκ τα router από τις VDSL FTTB. Πάντως το router που δίνουν τώρα είναι καλό, με ενσωματωμένο Gigabit switch.
Αν μιλάμε για το Speedport Plus είναι γενικά καλό πλην του ότι έχει ελάχιστες ρυθμίσεις στο firewall.Οπότε ακόμη και σε SOHO υλοποιήσεις πρέπει να το λειτουργείς μόνο σαν modem και να αναλάμβάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές router/firewall από πίσω.
Συν ότι το ασύρματό του δεν σκίζει ούτε σαν εμβέλεια ούτε και σε ταχύτητες μετάδοσης.
Τι laptop θα χρειαστεί στην μικρή,που κοιτάει για αρχιτεκτονική σχολή;
Τιμές λογικές.......:lol:
Δυστυχώς, όταν θα αρχίσει να δουλεύει προγράμματα CAD, οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, σε RAM, CPU, κάρτα γραφικών. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί παίρνουν ειδικές κάρτες γραφικών (QUADRO) για τέτοιες εργασίες, με μερικές εκατοντάδες ευρώ κόστος μόνο για την κάρτα γραφικών.
Στην αρχή όμως νομίζω ότι τα περισσότερα τα κάνουν χειροκίνητα για να μάθουν κανονικά σχέδιο.
Θα σου τα πει καλύτερα ο katsar.
AUFGEBRACHT
03/12/2020, 18:09
Τα laptop ελέω covid και τηλεργασίας έχουν πάρει την ανιούσα, ένα πενηνταρικάκι+ το 'χουν τσιμπήσει για πλάκα... Κανα Lenovo Ideapad 3 μάλλον θα ΄ταν επαρκές για τη θυγατέρα, αλλά πρέπει να παίζουν πάνω από 500άρικο.
(Θέλει να μπει αρχιτεκτονική και θέλει ένα απλό λάπτοπ να κάνει μαθήματα, ή το θέλει για εφαρμογές CAD και τέτοια; Γτ τότε μιλάμε για άλλη περίπτωση...)
Τα laptop ελέω covid και τηλεργασίας έχουν πάρει την ανιούσα, ένα πενηνταρικάκι+ το 'χουν τσιμπήσει για πλάκα... Κανα Lenovo Ideapad 3 μάλλον θα ΄ταν επαρκές για τη θυγατέρα, αλλά πρέπει να παίζουν πάνω από 500άρικο.
(Θέλει να μπει αρχιτεκτονική και θέλει ένα απλό λάπτοπ να κάνει μαθήματα, ή το θέλει για εφαρμογές CAD και τέτοια; Γτ τότε μιλάμε για άλλη περίπτωση...)
Δεν γνωρίζω τι είδους προγράμματα χρησιμοποιούν στις σχολές.
Γι αυτό ρωτάω.
Είναι ανάγκη να είναι laptop; Καλύτερα ένα desktop για τη δουλειά όπου μπορείς να το φέρεις στις ανάγκες της (και με οθόνη/ες με μεγάλη ανάλυση) και ένα κινητό/tablet/netbook για φορητότητα.
Στην αρχιτεκτονική οι φοιτητές περνούν το μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αναγνωστήρια, κάνοντας ομαδικά εργασίες. Αν και τα desktop είναι καλύτερα, στην περίπτωσή της θα είναι πιο χρήσιμο ένα laptop.
Πάντως είναι νωρίς για να της πάρεις laptop, αφού λες ότι "σκέφτεται για αρχιτεκτονική". Οι τιμές γενικά τείνουν να πέφτουν, οπότε τον υπολογιστή τον αγοράζουμε λίγο πριν χρειαστεί. Δεν είναι δηλαδή επένδυση για το μέλλον.
Δυστυχώς, όταν θα αρχίσει να δουλεύει προγράμματα CAD, οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, σε RAM, CPU, κάρτα γραφικών. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί παίρνουν ειδικές κάρτες γραφικών (QUADRO) για τέτοιες εργασίες, με μερικές εκατοντάδες ευρώ κόστος μόνο για την κάρτα γραφικών.
.
Εγώ δουλεύω το autocad της autodesk και σε σάπιο pc με windows xp ή vista.
Δυνατό μηχάνημα θα χρειαστεί όταν θα ασχοληθεί με 3d rendering ,φωτορεαλισμό .
Πάρτης απλά ένα καλό λαπτοπ για κάθε χρήση αν και οι τιμές βαρέσαν ταβάνι με τηλεργασία + μαθήματα.
Καλή επιτυχία της εύχομαι.
doctor_john
03/12/2020, 19:49
Ε μα λεω και γω.. τι στο xxx έγραφα..
Καλά θα κάνει να διαλέξει ένα που να της αρέσει και να την εξυπηρετεί όσον αφορά μπαταρία - μέγεθος
και να έχει και μια οθόνη στο σπίτι να συνδέει πάνω για να δουλέψει σχέδια.
Καλό θα ήταν να ξεκινήσει πρώτα, να δει τι ανάγκες υπάρχουν και μετά να αποφασίσετε.
Υπάρχουν τεχνικοί που διαθέτουν refurbished μηχανήματα απο εταιρείες που είναι σχεδόν καινούρια.
Αν δεν ασχολείστε στο σπίτι καλό θα είναι να βρείτε έναν τεχνικό να την υποστηρίζει αν χρειαστεί
και να αφαιρέσει τα περιττά των win.
Για τη δράση του SFBB δεν πρέπει να είσαι σε περιοχή που καλύπτουν?
https://www.sfbb.gr/LandingPage.html
Οπτική έχει τραβήξει κοντά μου (100-200μέτρα) μία επιχείρηση.
Τώρα είμαι με 50/5 πραγματικά. Εμπορικά υπάρχει κάποιο πακέτο που έχω χάσει και δίνει παραπάνω ταχύτητα σε λογική τιμή?
ευχαριστω ολους για τις συμβουλες αν και απο ενα σημειο και μετα εχασα τη μπαλα:lol:
Εγώ δουλεύω το autocad της autodesk και σε σάπιο pc με windows xp ή vista.
Δυνατό μηχάνημα θα χρειαστεί όταν θα ασχοληθεί με 3d rendering ,φωτορεαλισμό .
Πάρτης απλά ένα καλό λαπτοπ για κάθε χρήση αν και οι τιμές βαρέσαν ταβάνι με τηλεργασία + μαθήματα.
Καλή επιτυχία της εύχομαι.
Define καλό λαπτοπιο...
Για "λογικές τιμές" που ζήτησες, κοίτα να έχει:
Τουλάχιστον 8 GByte RAM (ιδανικά να έχει δύο υποδοχές μνήμης και να είναι επεκτάσιμη στα 16 GByte)
Δίσκο SSD NVMe τουλάχιστον 500 GByte (όχι μηχανικό HDD δίσκο)
Επεξεργαστή με 4 κανονικούς πυρήνες και ιδανικά 8 threads. Όχι με 2 πυρήνες, επί δύο thread έκαστος, διότι κάποιοι τους λένε "τετραπύρηνους" αυτούς, ενώ δεν είναι.
Το μέγεθος της οθόνης είναι θέμα υπό συζήτηση. Οι πιο οικονομικές είναι στις 15,6" που αποτελούν ένα καλό συμβιβασμό μεταξύ βάρους και φορητότητας. Όσο πιο μικρή η οθόνη, τόσο πιο ελαφρύ θα είναι το laptop για να το κουβαλάει. Όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο άνετα θα εργάζεται. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν περισσότερα για ultrabook των 12" ή 13" και στο γραφείο/σπίτι τα συνδέουν σε εξωτερική οθόνη. Άλλοι πάλι προτιμούν να αγοράσουν laptop με οθόνη 17" και να το χρησιμοποιούν χωρίς εξωτερική οθόνη. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και το βάρος στους υπολογιστές, αφού βρίσκεις 17,3" laptop με βάρος 2,2 κιλά.
Αυτά θα σου βγουν γύρω στα 700€. Το θέμα είναι να βρεις και κάποιο με μεγάλη εγγύηση, διότι τα περισσότερα είναι με ένα χρόνο. Θα έλεγα να προτιμήσεις κάποιο με εγγύηση 2 ή 3 χρόνια κι ας κοστίζει περισσότερο.
Εννοείται ότι θα πρέπει να της αγοράσεις και τσάντα ή θήκη για να το κουβαλάει.
Οι μάρκες δεν είναι όπως με τις μοτοσυκλέτες, που παίρνεις τζαπάν και νομίζεις ότι θα ξενοιάσεις. Ο καθένας θα σου πει την καλή ή κακή εμπειρία του από κάποια μάρκα και αντίστοιχα θα έχει προτίμηση ή απέχθεια προς μερικές. Άλλωστε όλες οι εταιρείες έχουν διακύμανση στην ποιότητα μεταξύ των φθηνών μοντέλων τους (400-800€) και των ακριβών επαγγελματικών (1500€+).
Εμένα ας πούμε μου αρέσουν τα Dell. Έχω φίλο που κράτησε ένα Acer 7 χρόνια και άλλους που τους χάλασαν στα 2 χρόνια, με το που έληξε η εγγύηση και το πέταξαν. Ένας πίνει νερό στο όνομα της τοσίμπας, ενώ άλλος δε θέλει να ξαναπάρει απ' όταν του κάηκε. Όπως τα κινητά, υποκείνται σε δύσκολη χρήση, από αλλαγές θερμοκρασίας, νερό που πέφτει πάνω, υποδοχές τροφοδοσίας που πιέζονται και σπάνε, γλιστράνε κατά το κουβάλημα. Κατά συνέπεια δεν βγάζεις άκρη αν φταίει η ποιότητα του μηχανήματος ή η χρήση που είχε υποστεί.
Ένα χρόνο εγγύηση,σε προϊόν που πωλείται εντός Ευρώπης;
:confused:
Νομίζω ότι η εγγύηση είναι υποχρεωτικά στα 2χρονια για όλα τα προϊόντα.
Ένα χρόνο εγγύηση,σε προϊόν που πωλείται εντός Ευρώπης;
:confused:
Νομίζω ότι η εγγύηση είναι υποχρεωτικά στα 2χρονια για όλα τα προϊόντα.
Έτσι νομίζουν οι περισσότεροι. Υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία που ζητά από τα κράτη να εναρμονιστούν, εφαρμόζοντας διετή εγγύηση σε αγαθά διαρκείας. Όμως αυτό που μετράει σε κάθε χώρα είναι το εθνικό δίκαιο και όχι η οδηγία της Ε.Ε.. Το δικό μας δίκαιο λοιπόν, έχει ενσωματώσει αυτή την οδηγία με τρόπο που λέει ότι ειδικά σε τεχνολογικά αγαθά ο χρόνος εγγύησης πρέπει να εύλογος ως προς το χρόνο ζωής του προϊόντος. Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας νοούνται ως μικρού χρόνου ζωής, επειδή απαξιώνονται με το χρόνο (π.χ. ένα κινητό είναι παρωχημένο σε 2 χρόνια), οπότε δικαιολογείται εγγύηση ενός έτους. Το ζήτημα έχει φθάσει με καταγγελίες πολιτών στα θεσμικά όργανα προστασίας του καταναλωτή, αλλά οι εταιρείες έχουν δικαιωθεί.
Υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις επέκταση εγγύησης στα 3 ή 5 χρόνια, με κόστος 120-200€, αλλά είναι ρίσκο. Αν χαλάσει η μητρική πλακέτα και είσαι εντός εγγύησης, γλιτώνεις 300-400€, άρα δεν πετάς το laptop. Αν όμως το laptop σπάσει, κλαπεί ή δεν χαλάσει μέσα στην εγγύηση, τα χρήματα της εγγύησης πάνε χαμένα. Κάποια καταστήματα προσφέρουν και ασφάλεια κλοπής ή φθοράς.
Vstrommer71
03/12/2020, 22:05
Τώρα ξέρω ότι θα πέσει φωτιά από τον Μεγάλο Μανιτού να με κάψει τον αμαρτωλό,αλλά η νέα σειρά των Macbook με τους Μ1 και ιδιαίτερα το νέο Mac Mini και Air,μου προξενούν τεράστιο ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά από άποψης επιδόσεων και ησυχίας,και με το απλό Mini στα 800€ και το Air στα 1100€ περίπου είναι επιλογές που αρχίζουν με τις επιδόσεις τους να αξίζουν τα λεφτά τους.
To Mini το σκέφτομαι σοβαρά σαν οικιακό mini PC.Και βλέποντας πόσο καλά αποδίδει ακόμη και με ιδιαίτερα βαριά προγράμματα επεξεργασίας βίντεο και εικόνας,μπήκε σε wishlist μελλοντικά.
Και σύντομα θα υπάρχει και έκδοση του Autocad για Apple M1.
Πολλοί αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν macOS. Το θέμα είναι ότι σε επίπεδο φοιτητών, εικάζω ότι θα είναι λίγοι εκείνοι που θα έχουν macbook και θα έχει μικρά θέματα κατά τη συνεργασία με άλλους. Όχι άλυτα, αλλά είναι μία επιπλέον δυσκολία. Θα προτιμούσα να πάει με το ρεύμα, που μάλλον είναι Windows. Αν κάνω λάθος και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής έχουν macbook, τότε ας πάρει κι εκείνη τέτοιο.
Define καλό λαπτοπιο...
Δεν έχω δουλέψει ποτέ με λαπτοπ,είναι μικρά και δεν με βολεύουν αλλά νομίζω πως οτιδήποτε με τα χαρακτηριστικά που σου είπε ο νεοσσός θα τρέξει σίγουρα CAD και GIS προγράμματα.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
03/12/2020, 22:38
Παίδες καλησπέρα. Θέλω να παραγγείλω κάτι απο το wish. Παραγγέλνει κάποιος από δω?.Ξερει κάποιος τι παίζει με το τελωνείο?Ευχαριστώ.
Vstrommer71
03/12/2020, 22:41
Πολλοί αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν macOS. Το θέμα είναι ότι σε επίπεδο φοιτητών, εικάζω ότι θα είναι λίγοι εκείνοι που θα έχουν macbook και θα έχει μικρά θέματα κατά τη συνεργασία με άλλους. Όχι άλυτα, αλλά είναι μία επιπλέον δυσκολία. Θα προτιμούσα να πάει με το ρεύμα, που μάλλον είναι Windows. Αν κάνω λάθος και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής έχουν macbook, τότε ας πάρει κι εκείνη τέτοιο.
Η Autodesk δίνει στα Πανεπιστήμια educational άδειες.Και το Autocad δουλεύει ΟΚ και σε MacOS.
Δεν είμαι φίλος σε καμμία περίπτωση γενικά με την Apple,αλλά τα νέα μοντέλα έχουν τόσο καλές επιδόσεις που αρχίζουν να αξίζουν τα χρήματά τους σε επίπεδο τί πληρώνεις και τί παίρνεις.
Και ένα Air στίς 13.3 " με σούπερ επιδόσεις,αθόρυβο χωρίς ανεμιστήρα και με μπαταρία 16+ ώρες στα 1100-1200€ δείχνει μια πολύ ελκυστική επιλογή.Κι ακόμη καλύτερα ένα Mac Mini με 800€ (συν με μια οθονίτσα και πληκτρολόγιο-ποντίκι) ακόμη καλύτερο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα μικρά,ευέλικτα και δυνατά σε επιδόσεις λάπτοπ παίζουν σε αυτή την κατηγορία τιμών(1200-1300) κι ακόμη ψηλότερα.Όπως τα XPS13 ή τα Χ1 της Lenovo.
Οτιδήποτε είναι στην κατηγορία 600-900€ συνήθως έχει μεγάλους συμβιβασμούς.Συνηθέστερα στις οθόνες που σε αυτά τα οικονομικά είναι απλά άθλιες.
Θα κοστίσει λιγότερα;
Η προσέγγισή μου είναι πιο πολύ "με τα ίδια λεφτά θα πάρεις κάτι καλύτερο".
Δε γνωρίζω αυτό που έγραψε ο νεοσσός για τα αναγνωστήρια (οπότε χρειάζεται φορητότητα), αλλά για να κάνεις σοβαρή δουλειά σε τέτοια επαγγέλματα άνετα χρειάζεται δυνατός υπολογιστής με γερά υποσυστήματα και μεγάλες οθόνες (27"+) με υψηλή ανάλυση. Τα λάπτοπ είναι συμβιβασμός, αν χρειάζεσαι τη φορητότητα.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τα powerlines και γενικά το ίντερνετ.
Δυστυχώς, ανήκω σε αυτούς που το ΚΑΦΑΟ είνα μακρυά με αποτέλεσμα να έχω προβλήματα με το ίντερνετ. Τόσα χρόνια με ADSL 24 και ποτέ δεν είδα πάνω από 4Mbps. Ήρθε τελικά η στιγμή που η Vodafone πρόσφερε "Fiber 100", το έκανα και πραγματικά η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά, έπαιζα πλέον στα 40-45Mbps. Έχω όμως αρκετές φορές σκαμπανεβάσματα στην απόδοση ενώ τελευταία έχω και αποσυνδέσεις. ΟΚ, γνωρίζω ότι το δίκτυο είναι αρκετά φορτωμένο λόγω και τηλεκπαίδευσης.
Χρησιμοποιώ και powerline (TP Link σχετικά φθηνά με πρίζα) στο pc που παρατήρω τις αποσυνδέσεις (γίνονται όμως και σε wireless, πχ κινητά). Πως μπορώ να διαπιστώσω αν τα powerline ευθύνονται για τις αποσυνδέσεις ή την φτωχή απόδοση του ίντερνετ. Τους έχω κάνει reset.
Υπόψην πως για το θέμα της φτωχής απόδοσης (και αποσυνδέσεων) είχα μιλήσει παλιότερα με τον πάροχο και μου άλλαξαν router.
SFBB δυστυχώς δεν υποστηρίζει η περιοχή μου (δεν ήξερα αυτή την υπηρεσία αλλά το κοίταξα στο λινκ που έβαλε ο νεοσσός).
ουτε εμενα υποστηριζει ακομα βασει ΤΚ
Όποιος δεν έχει καλή ταχύτητα στο internet, με αδυναμία των παρόχων να δώσουν κάτι παραπάνω, π.χ. λόγω δικτύου χαλκού, απόστασης από το KV ή το κέντρο τηλεπικοινωνιών, ας κοιτάξει το Cosmote Home Speed Booster (https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/new_speed_booster.html), εάν έχει καλό σήμα 4G στο σπίτι του.
Με πρόσθετη χρέωση 7€/μήνα, σου προσφέρει έως 60 Mbps επιπλέον, μέσω υβριδικού modem/router που συνδέεται τόσο στο δίκτυο χαλκού όσο και σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αν καταναλώσεις τα 100 GByte/μήνα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, εξακολουθείς να έχεις τη γραμμή ADSL στην ταχύτητα που αυτή υποστηρίζει, καθώς και επιπλέον 15 Mbps (αντί για 60 Mbps) μέσω του δικτύου 4G. Εξακριβωμένα, δουλεύει πολύ καλά.
Για παράδειγμα, αν η γραμμή του DoctoR_k6 είναι 9 Mbps, θα έχει όλο το μήνα downstream 9+15=24 Mbps και upstream ~5Mbps που δεν δίνουν οι απλές ADSL. Επιπλέον, για τα πρώτα 100 Gbyte/μήνα μέσω δικτύου κινητής, θα έχει downstream 9+60= 69 Mbps (αντί για 9+15 Mbps τον υπόλοιπο μήνα). Βασική προϋπόθεση, είναι να υπάρχει καλό σήμα 4G Cosmote μέσα στο σπίτι.
Σημείωση: Το ping time είναι μέτριο, οπότε για gaming δεν είναι ό,τι καλύτερο.
DoctoR_k6
04/12/2020, 09:33
...
50αρα Νεοσσε τι μας περασες? Τα παιδια θελουνε download/upload να σκοτωνει!! :lol:
Παιζει κ αυτο που λες απλα σιγα σιγα δειχνει να φτιαχνει η κατασταση με τις ταχυτητες. Ποσοι να εχουν ακομα κατω απο 9-10 (εκτος απο τον Acacius) ?
50αρα Νεοσσε τι μας περασες? Τα παιδια θελουνε download/upload να σκοτωνει!! :lol:
Παιζει κ αυτο που λες απλα σιγα σιγα δειχνει να φτιαχνει η κατασταση με τις ταχυτητες. Ποσοι να εχουν ακομα κατω απο 9-10 (εκτος απο τον Acacius) ?
Αυτό είδα:
Η 50άρα θεωρώ ότι είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι η θεσμοθετημένη υποχρεώση για αναλογία downstream/upstream το πολύ 10:1. Οι περισσότερες 50άρες μπορούν να δώσουν upstream πάνω από 20 Mbps, αλλά το φυλάνε οι πάροχοι σαν χρυσό, αφού τους το επιτρέπει ο νόμος. Θα έπρεπε να είχε επέμβει η ΕΕΤΤ και να το είχε θεσμοθετήσει να είναι κοντά στο ανεκτό όριο (attainable rate upstream) της γραμμής. Μια γραμμή 50/20 Mbps θα ήταν πολύ καλύτερη από μία 100/10.
Vstrommer71
04/12/2020, 09:42
Ποσοι να εχουν ακομα κατω απο 9-10 (εκτος απο τον Acacius) ?
Πάρα πολλοί οι οποίοι είναι σε συνδέσεις "έως 24Mbps".Και ανάλογα με την απόσταση από το κουτί παίζουνε και γελοιότητες του τύπου 4-7 Mbps.
Vstrommer71
04/12/2020, 09:43
Αυτό είδα:
Η 50άρα θεωρώ ότι είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι η θεσμοθετημένη υποχρεώση για αναλογία downstream/upstream 10:1. Οι περισσότερες 50άρες μπορούν να δώσουν upstream πάνω από 20 Mbps, αλλά το φυλάνε οι πάροχοι σαν χρυσό.
Kαι είναι αυτό που χρειάζονται οι gamers.Το upload είναι εξίσου σημαντικό.
DoctoR_k6
04/12/2020, 09:47
Πάρα πολλοί οι οποίοι είναι σε συνδέσεις "έως 24Mbps".Και ανάλογα με την απόσταση από το κουτί παίζουνε και γελοιότητες του τύπου 4-7 Mbps.
Καλα σιγουρα υπαρχουν κ αυτοι απλα τελευταια με οποιον μιλαω μεσω δουλειας η απο γνωστους οι περισσοτεροι εχουν 50αρισει.
Ο ΟΤΕ παντου περναει γραμμες. Σουτωτηρι οι δρομοι.
Καλα να μην μιλησω για Ζωγραφου...ολα τα στενα πλεον ανακοινωσεις για fiber.
Είναι πολύ γρήγορες οι εξελίξεις. Μέσα σε 2,5 χρόνια βρέθηκα από έως ADSL2+ 24/1 Mbps (23,5 έως 17 Mbps) σε VDSL 30/3 Mbps, κατόπιν VDSL 50/5 και τώρα σε FTTH 100/10 Mbps, ενώ θα μπορούσα να πάω και σε 200/20 Mbps.
Ειδικά τώρα με τις ανάγκες για video streaming, από τηλεδιάσκεψη μέχρι Netflix, η ανάγκη για γρήγορες συνδέσεις έχει γίνει επιτακτική. Ο κόσμος το ζητάει και τα συνεργεία εγκατάστασης πληθαίνουν.
Γι' αυτό λέω ότι μέχρι το 2025 θα δούμε και γραμμές 1Gbps σε οικιακές συνδέσεις σε αστικά κέντρα. Για τις απομακρυσμένες περιοχές, θα πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις. Είναι και μία ευκαιρία για αποκέντρωση, αν διευρυνθεί η τηλεργασία.
Καλα σιγουρα υπαρχουν κ αυτοι απλα τελευταια με οποιον μιλαω μεσω δουλειας η απο γνωστους οι περισσοτεροι εχουν 50αρισει.
Ο ΟΤΕ παντου περναει γραμμες. Σουτωτηρι οι δρομοι.
Καλα να μην μιλησω για Ζωγραφου...ολα τα στενα πλεον ανακοινωσεις για fiber.
Μένω σχετικά κοντά στο κέντρο του Ηρακλείου. Επιτέλους έκαναν έργα πριν 1-2 μήνες στην περιοχή μου, αλλάζοντας και τα ΚαΦάου με καινούργια (με logo της Wind). Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για οπτική ίνα,παίζει απλά να αντικατέστησαν με χαλκό τα σύστημα σχοινί-κονσέρβες που είναι το τηλεφωνικό στάνταρ της περιοχής. Ούτε 50άρα πάντως δεν παίζει ακόμα από κανέναν πάροχο.
Να θυμήσω απλά σε όλους ότι οι ταχύτητες που αναφέρετε είναι ονομαστικές (έως ) και ο βρόγχος είναι μεριζόμενος, τουτέστιν πάλι σε ΚΑΦΑΟ πηγαίνουν οι συνδέσεις και γίνεται traffic shaping.
Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες από τους παρόχους, που προσφέρουν Dedicated Internet Access (DIA) με συμμετρικές ταχύτητες.
Traffic shaping γίνεται σε πολλά επίπεδα, κυρίως όχι στο KV, ακόμα κι αν έχει ενεργό εξοπλισμό, διότι η χωρητικότητά του είναι συχνά επαρκής για όλους. Είτε στο αστικό κέντρο, είτε στους κεντρικούς δρομολογητές του παρόχου. Αυτό εξασφαλίζει ακριβώς τη δυνατότητα να έχουν τα νοικοκυριά και οι μικρές εταιρείες καλές ταχύτητες σε προσιτές τιμές, αντί για εγγυημένες ταχύτητες που δεν θα αξιοποιούν σε υψηλές τιμές μισθωμένων γραμμών. Στην πράξη δουλεύει πολύ καλά, είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες θα καταλάβουν μείωση του banddwidth, που θα επηρεάσει τη χρήση τους.
Πάνε 15 χρόνια από τα πρώτα DSLAM των απλών DSL γραμμών που μπούκωναν τα αστικά κέντρα και η μείωση ταχύτητας της μεριζόμενης πρόσβασης ήταν αισθητή σε απλούς χρήστες.
Είναι πολύ γρήγορες οι εξελίξεις. Μέσα σε 2,5 χρόνια βρέθηκα από έως ADSL2+ 24/1 Mbps (23,5 έως 17 Mbps) σε VDSL 30/3 Mbps, κατόπιν VDSL 50/5 και τώρα σε FTTH 100/10 Mbps, ενώ θα μπορούσα να πάω και σε 200/20 Mbps.
Ειδικά τώρα με τις ανάγκες για video streaming, από τηλεδιάσκεψη μέχρι Netflix, η ανάγκη για γρήγορες συνδέσεις έχει γίνει επιτακτική. Ο κόσμος το ζητάει και τα συνεργεία εγκατάστασης πληθαίνουν.
Γι' αυτό λέω ότι μέχρι το 2025 θα δούμε και γραμμές 1Gbps σε οικιακές συνδέσεις σε αστικά κέντρα. Για τις απομακρυσμένες περιοχές, θα πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις. Είναι και μία ευκαιρία για αποκέντρωση, αν διευρυνθεί η τηλεργασία.
Ακριβώς έτσι πήγα και εγώ, ονομαστικά τουλάχιστον. Το θέμα είναι ότι οι ταχύτητες συνήθως είναι πολύ χαμηλότερες...
Και ερωτώ, πως μπορώ να διαπιστώσω ότι τα powerlines μου είναι ΟΚ πριν τα σκάσω για καινούργια? Υπάρχει περίπτωση λόγω Fiber και μεγαλύτερων ταχυτήτων να μην μπορούν να ανταπεξέρχονται? Τα είχα πάρει αρκετά χρόνια πριν.
Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε νόμος βάση του οποίου οφείλουν να σε ενημερώνουν για τις πραγματικές ταχύτητες αλλιώς αποζημίωση .
υγ δεν είναι τόσο απλό όσο το έγραψα απλά θα σου λένε min-max range στην περιοχή σου και σε περίπτωση που έχεις -30% από το min τους ''τρέχεις''.
Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε νόμος βάση του οποίου οφείλουν να σε ενημερώνουν για τις πραγματικές ταχύτητες αλλιώς αποζημίωση .
Τώρα είναι που θα χεστούμε όλοι στο τάληρο..............
:bawl::bawl::bawl:
ευκαιρία να πάρω κατεμ δηλαδή ;; :lol:
Traffic shaping γίνεται σε πολλά επίπεδα, κυρίως όχι στο KV, ακόμα κι αν έχει ενεργό εξοπλισμό, διότι η χωρητικότητά του είναι συχνά επαρκής για όλους. Είτε στο αστικό κέντρο, είτε στους κεντρικούς δρομολογητές του παρόχου. Αυτό εξασφαλίζει ακριβώς τη δυνατότητα να έχουν τα νοικοκυριά και οι μικρές εταιρείες καλές ταχύτητες σε προσιτές τιμές, αντί για εγγυημένες ταχύτητες που δεν θα αξιοποιούν σε υψηλές τιμές μισθωμένων γραμμών. Στην πράξη δουλεύει πολύ καλά, είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες θα καταλάβουν μείωση του banddwidth, που θα επηρεάσει τη χρήση τους.
Πάνε 15 χρόνια από τα πρώτα DSLAM των απλών DSL γραμμών που μπούκωναν τα αστικά κέντρα και η μείωση ταχύτητας της μεριζόμενης πρόσβασης ήταν αισθητή σε απλούς χρήστες.
Σωστά τα λες, απλά υπάρχει απόλυτα λανθασμένη θεώρηση - επικοινωνία των υπηρεσίων Super Vectoring και FTTH. Σε καμία περίπτωση δε συζητάμε για dedicated προϊόντα. Έτσι πολλοί που νομίζουν ότι παίρνοντας 2 50αρες πχ θα έχουν 1 100αρα απλά ονειροβατούν.
Και μεγάλη ευθύνη για το παραπάνω έχουν οι διάφοροι IT του χώρου, ιδιαίτερα των ξενοδοχείων.. 100 άνθρωποι δε μπορούν να παίξουν πάνω από τέτοιες υπηρεσίες με τη καμία.
Τα προϊόντα αυτά είναι 80% οικιακά και 20% για SOHO.
Μένω σχετικά κοντά στο κέντρο του Ηρακλείου. Επιτέλους έκαναν έργα πριν 1-2 μήνες στην περιοχή μου, αλλάζοντας και τα ΚαΦάου με καινούργια (με logo της Wind). Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για οπτική ίνα,παίζει απλά να αντικατέστησαν με χαλκό τα σύστημα σχοινί-κονσέρβες που είναι το τηλεφωνικό στάνταρ της περιοχής. Ούτε 50άρα πάντως δεν παίζει ακόμα από κανέναν πάροχο.
Στο Ηράκλειο η Wind έχει αναλάβει το έργο του Super Vectoring. Να περάσει δηλαδή ίνες ενώνοντας απλά τα ΚΑΦΑΟ. Στη συνέχεια όλοι οι πάροχοι θα μπορούν να δώσουν υπηρεσία Super Vevtoring (VDSL έως 200Mbps).
Και κάτι γενικότερο, το FFTH, συναντά απίστευτα προβλήματα και καθυστερήσεις εξαιτίας α) των αδειοδοτήσεων σε κάθε δήμο, β) των κτιρίων που θέλουν να συνδεθούν και των κατοίκων τους (ειδικά σε πολυκατοικίες έχει γέλιο).
υγ δεν είναι τόσο απλό όσο το έγραψα απλά θα σου λένε min-max range στην περιοχή σου και σε περίπτωση που έχεις -30% από το min τους ''τρέχεις''.
Θα σου υποβαθμίζει το συμβόλαιο χωρίς ποινή στη χαμηλότερη ταχύτητα (δηλαδή έως 24Mbp)..
Ακριβώς έτσι πήγα και εγώ, ονομαστικά τουλάχιστον. Το θέμα είναι ότι οι ταχύτητες συνήθως είναι πολύ χαμηλότερες...
Και ερωτώ, πως μπορώ να διαπιστώσω ότι τα powerlines μου είναι ΟΚ πριν τα σκάσω για καινούργια? Υπάρχει περίπτωση λόγω Fiber και μεγαλύτερων ταχυτήτων να μην μπορούν να ανταπεξέρχονται? Τα είχα πάρει αρκετά χρόνια πριν.
Θα έλεγα να ελέγξεις το εσωτερικό δίκτυο σου, ανά βήμα (μάλλον παρακάμπτεις το πρώτο):
Πρώτα να συνδέσεις έναν υπολογιστή με καλώδιο πάνω στο router σου και να δεις την ταχύτητα συγχρονισμού (αν μιλάμε για modem/router) μέσα από το web interface του που συνήθως είναι στη διεύθυνση http://192.168.1.1. Εσύ λόγω FTTH, μάλλον δεν έχεις πρόσβαση στη συσκευή τερματισμού, οπότε θα πρέπει να παρακάμψεις αυτό το βήμα. Άλλωστε το FTTH υποτίθεται ότι σου δίνει εγγυημένο συγχρονισμό.
Κατόπιν πάλι με σύνδεση με καλώδιο στο router σου, να κάνεις μέτρηση ταχύτητας από την ιστοσελίδα www.speedtest.net (https://www.speedtest.net), έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν είναι συνδεδεμένες την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο άλλες συσκευές που τραβάνε δεδομένα. Ακόμα και ένα κινητό της οικογένειας να παίζει YouTube ή να κατεβάζει στο παρασκήνιο ενημερώσεις, θα σε κάνει να δεις μικρότερες τιμές. Ακόμα χειρότερα, αν τρέχει κανένα πρόγραμμα torrent, εκεί η γραμμή σκίζεται. Πρέπει να είναι κλειστά όλα όταν κάνεις τη μέτρηση.
Αν δεις καλή ταχύτητα στα δύο πρώτα βήματα, μετά θα πρέπει να συνδέσεις το laptop σου, με καλώδιο πάλι, στο απομακρυσμένο powerline για να δεις τι ταχύτητα παίρνεις εκεί, ξανά από το www.speedtest.net (https://www.speedtest.net). Ύστερα, αν το powerline είναι και Access Point, κάνεις αντίστοιχη μέτρηση με σύνδεση Wi-Fi, είτε από το κινητό, είτε από το laptop, με τη συσκευή κοντά στο powerline AP και ύστερα σε διάφορες πιθανές θέσεις που βρίσκεσαι ως χρήστης. Ως προς την ασύρματη ζεύξη, υπάρχουν διάφορες βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις, αν δεις ότι με καλώδιο πάει σφαίρα, ενώ ασύρματα αργά. Για παράδειγμα αλλαγή συχνότητας, αλλαγή καναλιού ή ...αλλαγή AP.
Σημείωση:
Οι συνήθεις ασύρματες συνδέσεις 2.4GHz, αν και υποστηρίζουν θεωρητικά ταχύτητες 150, 300, 450 και 600 Mbps, στην πράξη φθάνουν ταχύτητες γύρω στα 50 Mbps, κυρίως λόγω αδυναμίας των δεκτών των κινητών & tablet. Άρα, αν θέλεις να μετρήσεις σωστά γραμμή 100 ή 200 Mbps με ασύρματη σύνδεση, θα πρέπει να τη συνδέσεις μέσα από δίκτυο 5 GHz εφόσον το Access Point σου (είτε του router, είτε του powerline) υποστηρίζει τέτοιο. Πολλά καινούρια router έχουν 2.4 & 5 GHz Access Point, ενώ τα powerline adapters συνήθως δεν έχουν, ειδικά τα παλαιότερα.
Για να μιλάμε όμως με ρεαλιστικούς όρους, για συσκευές όπως tablet και smartphone τα 45 Mbps που σου δίνει το Wi-Fi 2.4 GHz είναι υπέρ επαρκή. Μάλιστα, είναι προτιμότερα τα 2.4 GHz, αφού έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σε σχέση με τα 5 GHz, διότι όσο αυξάνεται η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τόσο αυξάνεται ο ρυθμός απορρόφησης από διάφορα μέσα διάδοσης, άρα μειώνεται η εμβέλεια. Τα 5 GHz είναι κατάλληλα αν οι τελικές συσκευές είναι στο ίδιο δωμάτιο με το Access Point.
Θα έλεγα να ελέγξεις το εσωτερικό δίκτυο σου, ανά βήμα (μάλλον παρακάμπτεις το πρώτο):
Πρώτα να συνδέσεις έναν υπολογιστή με καλώδιο πάνω στο router σου και να δεις την ταχύτητα συγχρονισμού (αν μιλάμε για modem/router) μέσα από το web interface του που συνήθως είναι στη διεύθυνση http://192.168.1.1. Εσύ λόγω FTTH, μάλλον δεν έχεις πρόσβαση στη συσκευή τερματισμού, οπότε θα πρέπει να παρακάμψεις αυτό το βήμα. Άλλωστε το FTTH υποτίθεται ότι σου δίνει εγγυημένο συγχρονισμό.
Κατόπιν πάλι με σύνδεση με καλώδιο στο router σου, να κάνεις μέτρηση ταχύτητας από την ιστοσελίδα www.speedtest.net (https://www.speedtest.net), έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν είναι συνδεδεμένες την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο άλλες συσκευές που τραβάνε δεδομένα. Ακόμα και ένα κινητό της οικογένειας να βλέπει YouTube ή να κατεβάζει στο παρασκήνιο ενημερώσεις, θα σε κάνει να δεις μικρότερες τιμές. Ακόμα χειρότερα, αν τρέχει κανένα πρόγραμμα torrent, εκεί η γραμμή σκίζεται. Πρέπει να είναι κλειστά όλα όταν κάνεις τη μέτρηση.
Αν δεις καλή ταχύτητα στα δύο πρώτα βήματα, μετά θα πρέπει να συνδέσεις το laptop σου, με καλώδιο πάλι, στο απομακρυσμένο powerline για να δεις τι ταχύτητα παίρνεις εκεί, ξανά από το www.speedtest.net (https://www.speedtest.net). Ύστερα, αν το powerline είναι και Access Point, κάνεις αντίστοιχη μέτρηση με σύνδεση Wi-Fi, είτε από το κινητό, είτε από το laptop, με τη συσκευή κοντά στο powerline AP και ύστερα σε διάφορες πιθανές θέσεις που βρίσκεσαι ως χρήστης. Ως προς την ασύρματη ζεύξη, υπάρχουν διάφορες βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις, αν δεις ότι με καλώδιο πάει σφαίρα, ενώ ασύρματα αργά. Για παράδειγμα αλλαγή συχνότητας, αλλαγή καναλιού ή ...αλλαγή AP.
Σημείωση:
Οι συνήθεις ασύρματες συνδέσεις 2.4GHz, αν και υποστηρίζουν θεωρητικά ταχύτητες 150, 300, 450 και 600 Mbps, στην πράξη φθάνουν ταχύτητες γύρω στα 50 Mbps, κυρίως λόγω αδυναμίας των δεκτών των κινητών & tablet. Άρα, αν θέλεις να μετρήσεις σωστά γραμμή 100 ή 200 Mbps με ασύρματη σύνδεση, θα πρέπει να τη συνδέσεις μέσα από δίκτυο 5 GHz εφόσον το Access Point σου (είτε του router, είτε του powerline) υποστηρίζει τέτοιο. Πολλά καινούρια router έχουν 2.4 & 5 GHz Access Point, ενώ τα powerline adapters συνήθως δεν έχουν, ειδικά τα παλαιότερα.
Για να μιλάμε όμως με ρεαλιστικούς όρους, για συσκευές όπως tablet και smartphone τα 45 Mbps που σου δίνει το Wi-Fi 2.4 GHz είναι υπέρ επαρκή. Μάλιστα, είναι προτιμότερα τα 2.4 GHz, διότι έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σε σχέση με τα 5 GHz, διότι όσο αυξάνεται η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τόσο αυξάνεται ο ρυθμός απορρόφησης από διάφορα μέσα διάδοσης, άρα μειώνεται η εμβέλεια. Τα 5 GHz είναι για Access Point στο ίδιο δωμάτιο με τις τελικές συσκευές.
Ωραίος!
Τα περισσότερα τα έχω κάνει αλλά όχι ταυτόχρονα για να συγκρίνω. Επίσης, δεν θυμάμαι αν υπήρχαν άλλες συσκευές στο ίντερνετ την στιγμή του ελέγχου. Θα τα κάνω όλα μαζί πιο συγκροτημένα και θα αναφέρω.
Έχεις δίκιο για το WiFi 5Ghz, στο κινητό που πήρα είχε επιλογή για 5 και συνδέθηκα έτσι. Δεν παρατήρησα κάποια διαφορά στην ταχύτητα ενώ σίγουρα είχε μικρότερη εμβέλεια...
Για σιγουριά, θα αφαιρούσα όλα τα καλώδια δικτύου από το router, πλην εκείνου του υπολογιστή που θα κάνω τη μέτρηση. Επίσης θα απενεργοποιούσα προσωρινά το Wi-Fi του router, ώστε να σιγουρευτώ ότι δεν τραβάει κάποια συσκευή δεδομένα στο παρασκήνιο, όπως ενημερώσεις εφαρμογών και λειτουργικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι να μην τραβάει δεδομένα την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο υπολογιστής με τον οποίο κάνεις τη μέτρηση, διότι αυτή την περίοδο τρέχουν ακόμα τα εξαμηνιαία updates των Windows (τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησε το rollout του 20H2 update).
DoctoR_k6
04/12/2020, 12:41
Εγω μετραω κ απο fast.com.
Δεν ξερω αν εχει διαφορα απο speedtest αλλα πολλες φορες παιρνω πιο ακριβης εικονα της ταχυτητας.
Η μου φαινεται τουλαχιστον. :D
Οι ίδιοι οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο συνιστούν το speedtest.net. Από την άλλη μεριά, αυτό δεν είναι ακράδαντο επιχείρημα υπέρ της χρήσης του, διότι μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι έχουν φροντίσει να δώσουν στο δίκτυο κορμού τους προτεραιότητα όταν ο χρήστης κάνει μέτρηση μέσω αυτού, ώστε να είμαστε ευχαριστημένοι.
Εν τω μεταξύ, γράφουμε εδώ πόσον καιρό και δεν έχει εμφανιστεί ο vaska. Ξέρουμε αν είναι καλά;
Εν τω μεταξύ, γράφουμε εδώ πόσον καιρό και δεν έχει εμφανιστεί ο vaska. Ξέρουμε αν είναι καλά;
Παρών.
Ο Vaska είχε μία περιπέτεια υγείας που τον έβγαλε λίγο εκτός προγράμματος. Κολπική μαρμαρυγή λέγεται και μάλλον έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν το πήρε χαμπάρι αμέσως. Το καλοκαίρι στις διακοπές τα πρωινά κολύμπαγε με την κόρη 7 χιλ και το απόγευμα δεν μπορούσε να ποτίσει 20 δέντρα. Το απέδωσε κακώς σε σωματική κούραση και τελικά κατέληξε νοσοκομείο πριν 1,5 μήνα. Οπότε λίγο τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους γιατρούς λίγο η δουλειά λίγο ή ατονία λόγω της κολπική μαρμαρυγής, χάθηκε. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εκτός νοσοκομείου, είναι από το πρωί μαγαζί και τρέχω σαν τον Βέγγο. Θεωρώ πως όλα θα ξαναγίνουν όπως πρώτα αλλά χρειάζομαι λίγο χρόνο. Αυτά.
Με συγκινεί τον ενδιαφέρον σας πάντως :beer:
Χαιρόμαστε που επέστρεψες :) Περαστικά!
Άντε με το καλό να ξαναπάμε καμιά Οίτη, να με περιμένετε στο δρόμο. :lol:
Παρών.
Ο Vaska είχε μία περιπέτεια υγείας που τον έβγαλε λίγο εκτός προγράμματος. Κολπική μαρμαρυγή λέγεται και μάλλον έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν το πήρε χαμπάρι αμέσως. Το καλοκαίρι στις διακοπές τα πρωινά κολύμπαγε με την κόρη 7 χιλ και το απόγευμα δεν μπορούσε να ποτίσει 20 δέντρα. Το απέδωσε κακώς σε σωματική κούραση και τελικά κατέληξε νοσοκομείο πριν 1,5 μήνα. Οπότε λίγο τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους γιατρούς λίγο η δουλειά λίγο ή ατονία λόγω της κολπική μαρμαρυγής, χάθηκε. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εκτός νοσοκομείου, είναι από το πρωί μαγαζί και τρέχω σαν τον Βέγγο. Θεωρώ πως όλα θα ξαναγίνουν όπως πρώτα αλλά χρειάζομαι λίγο χρόνο. Αυτά.
:uplate: περαστικά ρε συ και ρίξε λίγους τους ρυθμούς...:beer:
Vstrommer71
04/12/2020, 15:45
:uplate: περαστικά ρε συ και ρίξε λίγους τους ρυθμούς...:beer:
Δεν άκουσα,πώς είπατε παρακαλώ?:lol:
Παρών.
Δεν είναι να σε αφήσω λίγο μόνο σου...............
AUFGEBRACHT
04/12/2020, 17:54
Το καλοκαίρι στις διακοπές τα πρωινά κολύμπαγε με την κόρη 7 χιλ
Κατάφερες να χάνεις το δρόμο ΚΑΙ στο κολύμπι;;;
Βασίλη περαστικά, κόψε το τρέξιμο α λα Βέγγος όσο γίνεται, να είσαι πάντα γερός!!!
Δεν άκουσα,πώς είπατε παρακαλώ?:lol:
:moutza::moutza::lol: (έλα να σε μάθω νοηματική :D )
Ευχαριστώ σας ρε ρεμάλια. Μαζί με τους ρυθμούς Μήτσε πρέπει να ρίξω και κιλά και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όταν είσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα αυτά παθαίνεις. Τες πα θα την βολέψω νομίζω
Σας φιλώ όλους :beer::beer::beer::beer:
AUFGEBRACHT
04/12/2020, 19:31
Σας φιλώ όλους
Παραβαίνεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα...
Παραβαίνεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα...
θα μας κολλήσει Βασκανοϊό........
AUFGEBRACHT
04/12/2020, 19:41
θα μας κολλήσει Βασκανοϊό........
Φτου να μη μας ΒΑΣΚΑθεί!!!
bros400pgm
20/12/2020, 19:18
Μια ερώτηση που αναζητεί μια απαντηση καθότι άσχετος με το ρεύμα :D
Έχω ένα tablet (windows 10, κινεζικό) το οποίο έχει φορτιστή 220volt με έξοδο 12volt. Έχω φορτιστή αμαξιού ο οποίος παίρνει τα 12volt και έχει επιλέξιμη έξοδο από 15volt έως 20volt (δεν ήξερα καν ότι γίνεται αυτό). Μπορώ να χρησιμοποιήσω την έξοδο των 15volt για να φορτίσω το τάμπλετ; Ή θα τινάξει τα πέταλα;
Μια ερώτηση που αναζητεί μια απαντηση καθότι άσχετος με το ρεύμα :D
Έχω ένα tablet (windows 10, κινεζικό) το οποίο έχει φορτιστή 220volt με έξοδο 12volt. Έχω φορτιστή αμαξιού ο οποίος παίρνει τα 12volt και έχει επιλέξιμη έξοδο από 15volt έως 20volt (δεν ήξερα καν ότι γίνεται αυτό). Μπορώ να χρησιμοποιήσω την έξοδο των 15volt για να φορτίσω το τάμπλετ; Ή θα τινάξει τα πέταλα;
Μην το συνδέσεις στην έξοδο των 15 Volt.
Πρέπει να βρεις φορτιστή αυτοκινήτου που να παρέχει τάση εξόδου 12 Volt ακριβώς. Κάποιοι χρησιμοποιούν φορτιστές με εύρος που να καλύπτει τη συσκευή τους (π.χ. για τη δική σου 10-15 Volt), αλλά δεν το συνιστώ. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να συνδέσεις φορτιστή που έχει εύρος με ελάχιστη τιμή τάσης εξόδου μεγαλύτερη από της συσκευής σου.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να κοιτάξεις, είναι η ένταση που δίνει ο φορτιστής των 220 Volt που έχεις στην έξοδο των 12 Volt. Εικάζω ότι για το tablet σου θα χρειάζονται 2A, ενώ το 1A θα είναι ανεπαρκές.
bros400pgm
21/12/2020, 17:37
Ευχαριστώ πολύ. Θεώρησα ότι επειδή κατά την λειτουργία του κινητήρα, η τάση είναι στα 14.5volt, δεν θα έχει πρόβλημα με τα 15volt η συσκευή
Υπάρχει περίπτωση να μην έχεις πρόβλημα, αλλά ούτε εγώ θα σου το πρότεινα. Μπορείς να βάλεις ένα buck converter στη μέση ώστε να βγάζει σταθερά 12V. Νομίζω ότι η πτώση τάσης είναι αρκετά μικρή ώστε και με 12,7V input να είσαι (οριακά) εντάξει, αλλά ας το επιβεβαιώσει κάποιος πιο σχετικός.
Edit: δες πόσα Αμπέρ βγάζει ο φορτιστής για να ξέρεις τι χρειάζεται να βγάζεις και στο αυτοκίνητο.
bros400pgm
21/12/2020, 18:41
2Α νομίζω ότι είχα δει να λέει.
Θα αγοράσω ένα φορτιστή που να βγάζει 12volt, να ξεμπερδευουμε :D
Grafton 505
25/12/2020, 20:23
Τι προτείνετε για οικιακό εκτυπωτή - πολυμηχάνημα ; O epson που έχω κουράστηκε.
Απαιτήσεις απλές. Όχι πολλές φωτοτυπίες. Οικονομικός. Και να κάνει όση περισσότερη οικονομία στα μελάνια.
Με ενδιαφέρει να το έχετε το μηχάνημα και να το χρησιμοποιείται. Εμπειρία από πρώτο χέρι που λέμε.
Όσο για την τιμή ; Ε περίπου 50 με 60 σύγχρονα. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, δεν θα τα χαλάσουμε.
Αν δεν σε ενδιαφέρει η έγχρωμη εκτύπωση, θα έλεγα να κοιτάξεις για ασπρόμαυρο εκτυπωτή laser.
Χρειάζεσαι να βγάζεις φωτοτυπίες ή να κάνεις σαρώσεις; Αν όχι, ίσως καλύτερα να πάρεις σκέτο εκτυπωτή και όχι πολυμηχάνημα.
Με 50€ θα είναι της πλάκας. Κοίτα για σειρές Workforce της Epson ή Officejet της HP, που είναι πιο αξιόπιστες, καθώς προορίζονται για ημιεπαγγελματική χρήση.
Όσο πιο ακριβός ο εκτυπωτής, τόσο πιο φθηνά βγαίνουν τα αναλώσιμα ανά σελίδα. Οπότε στις τιμές που κοιτάς, δεν θα βρεις οικονομικές εκτυπώσεις αν χρησιμοποιείς γνήσια αναλώσιμα.
Πάντως είναι κακή περίοδος για τέτοια αγορά. Κοιτούσα πριν από μερικές εβδομάδες και έχουν εξαντληθεί τα καλά μοντέλα κοντά στα 80€.
karellen
25/12/2020, 20:37
Θέλεις οπωσδήποτε και φωτοτυπικό?
Αν όχι ένας ΗΡ laser πχ είναι ό,τι πρέπει στα ~60€.
DoctoR_k6
25/12/2020, 23:57
Εγώ πήρα αυτόν (https://www.skroutz.gr/s/19444479/HP-Laser-107w.html#reviews) για οικιακή χρήση.
Στα συν το app της hp που σκαναρεις κ ότι θέλεις.
WiFi κ laser ώστε να μην μπλέξεις με μελάνια κ όταν τον χρειαστείς θα εκτυπώσεις χωρίς να έχουν στεγνώσει κ ας μην είχες κάνει χρήση.
Απλά τσίμπησε κάνα 10αρικο το τελευταίο τρίμηνο.
Αν και πάντα είχα Laser είτε για επαγγελματική είτε για οικιακή χρήση, αν αγόραζα τώρα μάλλον θα έπαιρνα κάποιον τέτοιο
https://www.skroutz.gr/s/16097412/Epson-EcoTank-L3110.html#reviews
Μετά από 4 μήνες χρήσης (2000 σελίδες), έχει καταναλωθεί το μισό της μαύρης φιάλης και το 1/4 των έγχρωμων φιαλών. Με δεδομένο το χαμηλό κόστος αγοράς μελανιών (από 6 ευρώ η φιάλη) θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά οικονομικός
αν ισχύει αυτό είναι πιο οικονομικός απο Laser με έτοιμα γεμισμένα τόνερ
οι tank εκτυπωτες ειναι οικονομικοτεροι απο lazer.... αν επαιρνα τωρα τετοιον θα περνα και τετοιους προτεινω
Οι τιμές που προτείνετε είναι τριπλάσιες από εκείνη που όρισε ο Grafton.
Πράγματι, στην κατηγορία τιμής 200€ υπάρχουν εκτυπωτές inkjet που είναι οικονομικότεροι σε κατανάλωση μελάνης από τους laser και είναι και έγχρωμοι. Δεν είναι όμως ισάξιοι με τους laser στην αντοχή στο χρόνο και τη χρήση.
Αν κάποιος θέλει την απόλυτη οικονομία και χιλιάδες εκτυπώσεις μηνιαίως, πρέπει να πάει σε laser κατηγορίας τιμής κοντά στα 1.000€. Θα πληρώσει μία φορά το κόστος του εκτυπωτή, θα δίνει και κάποια χρήματα για συντήρηση, αλλά θα κάνει απόσβεση σε λιγότερο από ένα χρόνο, αν εκτυπώνει εντατικά.
Σε κάπως λιγότερα χρήματα, θα πρέπει να κοιτάξει για laser της τάξης των 300€, αλλά εστιάζοντας στην παροχή καλής ποιότητας toner από τρίτα εργοστάσια. Στη δουλειά είχαμε κάποτε δύο HP P2015n. Το γνήσιο toner κόστιζε 170€, το ανακατασκευασμένο του Πλαισίου 80€ και το πολύ ποιοτικό καινούριο toner από τρίτο εργοστάσιο 15€. Ναι, το 1/11 της τιμής του γνήσιου και έβγαζε 7.000 σελίδες. Σπάνια πετυχαίναμε ελαττωματικά κομμάτια, τα οποία επιστρέφαμε στο κατάστημα και παίρναμε άλλο.
Σε inkjet, η χρήση ανακατασκευασμένων μελανιών είναι μεγάλο ρίσκο. Αρκετές φορές κάνουν ζημιά στον εκτυπωτή και θα την πρότεινα μόνο αν κάποιος κάνει πάρα πολλές εκτυπώσεις, οπότε αναμένει σύντομα να αποσβέσει το κόστος του εκτυπωτή και να μην τον πειράξει αν χαλάσει το μηχάνημα μετά από λίγο καιρό. Για απλή οικιακή χρήση, σε εκτυπωτή inkjet, θα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί μόνο γνήσια μελάνια, τα οποία έχουν και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Για παράδειγμα τα αναγομωμένα ξεραίνονται στους 2-3 μήνες, ενώ τα γνήσια σου λένε 6 μήνες, αλλά μπορεί να βγάλουν και δύο χρόνια.
Πάντως σε εκτυπωτές inkjet κάτω των 100€, οι εταιρείες έχουν ελάχιστο κέρδος ή και μηδενικό, αλλά προσβλέπουν στην απόσβεση από την αγορά μελανιών. Παρεμπιπτόντως, το μελάνι των εκτυπωτών συγκαταλέγεται στα ακριβότερα υγρά παγκοσμίως (το συγκρίνουν με δηλητήριο φιδιού στο κόστος αν χιλιοστόλιτρο) και το πιο εντυπωσιακό είναι το περιθώριο κέρδους. Το πουλάνε περίπου 50 φορές περισσότερο από το κόστος του.
Καλή πρόταση για οικιακή χρήση ασπρόμαυρης εκτύπωσης, χωρίς σάρωση, είναι αυτή που έδωσε ο DoctoR_k6. Πριν τον κορονοϊό έβρισκες και κάποιους Samsung laser με 60€ που ήταν ό,τι πρέπει για απλή χρήση. Φθηνοί στην αγορά, μέτριου κόστους αναλώσιμα, αρκετά αξιόπιστοι.
Πάντως μείνετε μακριά από πολυμηχανήματα των 50€.
o_gavros
26/12/2020, 10:53
Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τα λεγόμενα πολλών για τα πολυμηχανηματα.
Για οικιακή χρήση πάντα, είτε μεγάλη είτε όχι, εγώ προσωπικά παίζω με Canon.
Το τελευταίο απόκτημα, το MG3650S.
Αυτόματη διπλή εκτύπωση, WiFi, εκτύπωση από κινητό, σκάνερ, πανευκολη σύνδεση με υπολογιστή, μελάνια που μου βγάζουν ~χρονο. Τέτοια σπεκς, δε τα βρίσκεις ευκολα, πόσο μάλλον σε τέτοια τιμή πάτωμα.
Και όλα αυτά στην τιμή των37,9€ (ήταν σε προσφορά.κανα 60-70€ έκανε).
Φίλε Grafton ψάξε μήπως το βρεις πουθενά .
Πιο vfm νομίζω δύσκολο να βρεθεί.
Εγώ ένα θα πω έτσι για την κουβέντα,όσο έβαζα μελάνια+τονερ ''μαιμούδες''-ξαναγεμισμένα ναι μεν έκανα οικονομία αλλά συνέχεια έβγαζαν από μικροπροβλήματα ως πιο σοβαρές βλάβες τα μηχανήματα ( Ricoh αξίας 2κ,plotter ένα Canon +ένα HP).
Δούλευαν σκληρά βέβαια ,όχι οικιακή χρήση.
Grafton 505
26/12/2020, 17:08
Merci !
Θα απαντήσω σε όλους για να μην τα γράφω ένα ένα.
Θέλω πολυμηχάνημα γιατί με βολεύει, μιας και δεν το χρησιμοποιώ συχνά. Αν έβγαζα μόνο κόπιες, τότε ναι θα έπαιρνα μονόχρωμο.
Η τιμή που έδωσα ήταν προφανώς αρκετά χαμηλή. Λογικά κοντά στο κατοστάρικο.
Οπότε κοιτάω κατά σειρά Canon, Hp, Epson (που έχω και λογικά δεν θα ξαναπάρω έτσι για αλλαγή).
Merci !
Θα απαντήσω σε όλους για να μην τα γράφω ένα ένα.
Θέλω πολυμηχάνημα γιατί με βολεύει, μιας και δεν το χρησιμοποιώ συχνά. Αν έβγαζα μόνο κόπιες, τότε ναι θα έπαιρνα μονόχρωμο.
Η τιμή που έδωσα ήταν προφανώς αρκετά χαμηλή. Λογικά κοντά στο κατοστάρικο.
Οπότε κοιτάω κατά σειρά Canon, Hp, Epson (που έχω και λογικά δεν θα ξαναπάρω έτσι για αλλαγή).
Άσε την hp τρώει τα μελάνια για πρωινό άνευ λόγου και τα περισσότερα μοντέλα της έχουν τα χρώματα όλα σε μια κεφαλή που σημαίνει αν τελειώσει ένα χρώμα τα πετάς όλα. Canon wisdom και epson μόνο. Εγώ έχω τον epson 530 xp 2 χρόνια και δεν έχει κάνει κιχ. Γνήσια μελάνια μόνο τα πρώτης τοποθέτησης χρησιμοποίησα. Από εκεί και μετά, μαιμουδιές μεν αλλά καλές.